Podiže za hranjenje novorođenčeta

Rođenja

Neke mlade majke osjećaju bol tijekom hranjenja. Najčešće je uzrokovano neispravnim položajem tijekom hranjenja ili kršenjem tehnike primjene djeteta na dojku.

Općenito, tehnika dojenja je vrlo važna jer čini dojenje ugodnim postupkom za mamu i njezinu bebu. Zadaća mu je da mu pomogne pravilno uzeti prsa kako bi dobio dovoljno mlijeka.

No, prije nego što razmotrimo osnovne posture za hranjenje, neka je shvatiti kako pravilno priložiti i odstraniti bebu iz dojke.

Tehnika vezivanja grudi: osnovna pravila

Važan upozorenje: pranje dojke prije svakog hranjenja nije obavezno, inače će doći do pukotina na bradavicama. Zatim hraniti bebu će biti vrlo bolno.

 • Prvo pravilo tehnike primjene na dojku - dijete mora otvoriti usta širokom i uhvatiti ne samo samu bradavicu, već i smeđu površinu oko nje - halo. Da biste to učinili, bradavica mora biti strogo ispred grlišta mrvica, a on mora odbiti glavu natrag.
 • Veliki prst mamica je na vrhu dojke na djetetovoj gornjoj usnici. Preostali prsti trebaju biti blizu donje usne, obično paralelno s njom. Pazite da prsti ne zatvaraju halove.
 • Sada morate iscijediti malo mlijeka iz bradavice i pomaknuti ga oko donje usne djeteta, što zauzvrat mora otvoriti usta. Stavite bradavicu u usta tako da donja usnica bude ispod bradavice. Da bi mlijeko bilo malo brže, halo se može malo stisnuti prstima.
 • Ako sve ispravno radite, spužve bebe dobro će se iskrsnuti i istovremeno uhvatiti neke halove.
 • Slušajte je li beba proguta. Uz pravilnu tehniku ​​hranjenja, čut ćete gutanje zvukova i smacking.
 • Ako dijete čvrsto zaglavi na prsa, nemojte paničariti i "razdvojiti". Možeš se ozlijediti. Postoji vrlo jednostavna tehnika: umetnite mali prst u kut usne šupljine, ostavljajući u zraku i "depresivno", a time i vakuumu koji se stvara za vrijeme usisavanja.
 • Vrlo je važno u kojem ste položaju sjedili. Ako se tijekom hranjenja posveti djetetu, onda će vam se leđa vrlo brzo umoriti, a malo je vjerojatno da ćete uživati ​​u ovom procesu. Bolje je naginjati prema sebi. Također je pogrešno ako se proteže na prsima ili visi na njemu.

Hranjenje poza

„Jasle”

Ovo je najudobnije i najoriginalnije držanje novorođenčeta. Prikazan je u rodilištima. Uzmi bebu u svoje ruke i stavite je kao da je u kolijevci. Glava bebe - imate na lakatima savijati jednu ruku, a drugu ruku držite pod leđima. U isto vrijeme, dijete može pritisnuti trbuh, a usne su izravno ispred bradavice. U ovom položaju prikladno je hraniti se od bilo koje dojke, jednostavno prebacivanje djeteta s glavom s jedne strane na drugu. Možete sjediti i stajati, čak i hodati, dok hranite i ljuljajte bebu.

"Križni kolijevka"

Izgleda kao "kolijevka" poza, ali s nekom razlikom. Ako je u kolijevci glava mrvica samo ležala na hrpu vaše ruke, onda na tom položaju podupirete ga dlanom. mali poli-
još uvijek leži na krilu ove ruke, koja je na strani "dojilja", a s druge strane stvaraš dodatnu podršku za djetetovu glavu.

Križ "kolijevka" prikladan je kada pravedan "izradi" ispravno prianjanje dojke. Dakle, s dlanovima možete podesiti položaj i nagib glave djeteta kako bi ispravno i, najvažnije, duboko zarobljavala bradavicu i areolu žlijezde. To se posebno odnosi na prerane i slabe bebe.

"Od ispod ruke"

Sjedite udobno, stavite dijete na jastuk i, podupirući glavu rukom, nježno stavite bebinu pazuha. Kao rezultat, dijete leži na savijenom laktama vaše ruke, glava je u dlanu, a noge su na leđima. Izgleda da je beba na dohvat ruke. Glava bebe bi trebala biti samo iznad njegovih nogu - to će mu biti prikladnije sisati grudi.

Ova je pozicija posebno prikladna za majke dvostrukih majki. Oni mogu držati djecu istovremeno: jedan sisati jednu dojku, a drugu drugu.

Ako ste imali carski rez ili teški posao, a liječnik vam zabranio da sjednete, onda dijete može biti hranjeno na istom mjestu, ali samo leži. Ležete na podlaktici, a dijete je okomito na vaše tijelo, uz pomoć nogu. Dječak podupire djetetom, a pozicioniran je "naglavce" u odnosu na dojku.

Ovo je držanje idealno za pečate u dojci, kada dijete ne potpuno sisati mlijeko, to je prevencija stagnacije, pa je poželjno hraniti bebu barem jednom dnevno.

"Laganje na tvojoj strani"

Stavite dijete na krevet, ležite pored bebe. Ramena počiva na krevetu. Pritisnite dijete za sebe, trbuh na trbuh i nos na bradavicu.

Važno: budite oprezni da ne zaspite u tom položaju!

"Ležati na ruku"

Ovo držanje je slično prethodnom, ali postoje razlike. Lažete s djetetom okrenutim jedan prema drugome, oboje s lijeve strane. Bolje je staviti jastuk ispod glave novorođenčeta tako da mu je lakše doći do bradavice. Starije dijete ga neće trebati. Zagrli dijete s donjom rukom tako da je glava na vrhu ruke. Isto tako, leži na ruci kada ga stenete. Dijete, dajete "niži" prsima, što je bliže ruku koja ga zagrli.

Pozicija je dobra jer vam leđa može odmoriti i opustiti se.

"Beba na mami"

Ta je pozicija prikladna za one majke koje imaju dosta majčinog mlijeka, koje doslovce spurts, a beba u supstantivnom položaju samo guši. Takvo će hranjenje biti bolno za njega. Stoga, uzmi ležeći položaj, stavite trbuh na trbuh. Glava mu se malo pomaknula.

Ova situacija je također dobra jer sprječava nastanak plina i kolike.

Ovo se držanje može kombinirati s laganom gimnastikom kako bi se novorođenčad (posebno 1 - 1.5 mjeseci) pomaklo malo. Stavite bebu na trbuh. Nisko u početku. Nakon nekog vremena, početi će početi, pokušati puzati. U ovom trenutku, stavite ruke ispod pete, dajući mu podršku. Napravit će nekoliko poteza i bit će na prsima. Podržite pazuha. Tako dijete aktivno traži dojku. Zatim ga uzima i počne sisati.

„Prevjes”

Ime ove pozicije govori za sebe: majka visi nad djetetom, dajući mu dojku. Može se probiti na sva četiri na krevetu i hraniti bebu ili objesiti preko stola za presvlačenje. Glava bebe bi se trebala okrenuti na stranu.

Ova pozicija omogućuje oslobađanje nižih i središnjih dijelova mliječne žlijezde od mlijeka, čime se sprječava stagnacija. Također, ta se pozicija preporučuje za mameje djece koja su rođena prerano, slaba i ne mogu samostalno dojiti.

Odaberite što je prikladno!

Ni manje važno u hranjenju je i udoban položaj majke. Taj proces odvija se na različite načine, ima takvih sretnih mama, čija djeca sisati svoje grudi pola sata ili čak i duže. Ako poza nije ugodno za ženu, uskoro će osjetiti bol u leđima, noge, ruke, itd. Će početi iscjeljivati. Ona neće uživati ​​u takvom postupku, štoviše, stalno će prekinuti hranjenje da promijeni položaj. I to će već imati negativan učinak na dijete, koje će svaki put morati zgrabiti prsa, gutajući zrak, koji je, kao što je poznato, dovodi do kolike.

Važno: ramena trebaju biti spuštena, leđa je opuštena, prvo, protok mlijeka će biti bolji, a drugo, dijete će osjetiti opušteno stanje i bolje sisati.

Stoga, odmah proučite i isprobajte različite poze, pronađite onu koja vam je ugodno. Možda će vam trebati neki atributi ─ jastuci ili posebni jastuk za trudnice (u obliku potkovice) koji će vam sada pomoći da podignete bebu dok je sisati grudi.

Podići za hranjenje beba: 14 pozicija za svaki dan

Treba li majka koristiti ono što predstavlja za hranjenje bebe? Što će biti najprikladnije? Što se preporučuje za mlade majke koje su podvrgnute carevima i za uklanjanje laktozaze? Četrnaest točnih mjesta za dnevnu hranu i prirodnu tehniku ​​primjene.

U sovjetskim vremenima, ženama je ponuđen jedini ispravni položaj za hranjenje. Tražila je da sjedne na krevet stavljajući klupu pod nogu. Smatra se da u tom položaju majčino mlijeko bolje odlazi iz dojke, odnosno rizik od stagnacije se smanjuje.

Danas se taj pristup smatra nerazumnim. Bez obzira na položaj u kojem žena hrani, mlijeko se potpuno uklanja iz dojke ako se promatraju tri komponente:

 • česta primjena, "na zahtjev";
 • koristiti više mjesta;
 • slobodna mjesta dojke: majka ne podržava dojku kada beba sranje.

Glavni pristup odabiru položaja za hranjenje, preporučio konzultanti za GW, - mama bi trebala biti udobna. Osim toga, različiti položaji pomažu u rješavanju različitih zadataka.

Rješenje za probleme nakon poroda

U postpartum razdoblju, žena može suočiti s različitim problemima. I u svojoj odluci pomaže udobnom držanju za hranjenje novorođenčadi.

 • Umor. U prvih tjedana nakon porođaja, žensko tijelo radi punim kapacitetom. Generička aktivnost je ogroman stres za tijelo, uzima puno energije. Privremeno poboljšava dobrobiti žene, promjenu hormonskog podrijetla, jer tijekom razdoblja rada postoji snažno oslobađanje endorfina, što doslovno nadahnjuje ženu, čineći joj osjećaj napetosti energije. Međutim, hormonska razina postupno se stabilizira, a umor se prevrće nad ženom. Dobar odmor vam omogućuje da se nosite s njom, ali kako možete naći vremena za to, ako je dijete uvijek na dohvat ruke? Dojenje će biti odgovor! Koristite one poze u kojima se možete opustiti i uživati ​​u djetetu s djetetom. Nekoliko sati odmora tijekom dana pomoći će vam da se brzo oporavite.
 • Bol. Ako je rođenje bilo teško ili neprirodno, žena osjeća nelagodu postoperativne rehabilitacije. Šivanje na prepone isključuje mogućnost sjedenja, odnosno, takva mjesta za hranjenje privremeno su zabranjena. Nakon cezariannog odjeljka treba se koristiti postures za hranjenje djeteta, ne dopuštajući pritisak u abdomenu. Pokušajte s nekoliko mjesta kako biste odabrali najbolje i smanjili bol.
 • Lactostasis. Tradicionalno, žene odabiru jednu ili dvije udobne položaje za hranjenje. Međutim, u slučaju stagnantnog mlijeka potrebno ih je mijenjati. Nastajanje stagnacije posljedica je činjenice da neke od mliječnih režnja nisu potpuno otpuštene. Kako bi se spriječila laktozaza, preporučljivo je koristiti par, ali veći broj položaja, što će omogućiti da se svi dijelovi dojke oslobode visokom kvalitetom. Ako se, međutim, stvori stagnacija, bit će potrebno promijeniti položaj suprotno, jer se obično formira lactostasis na poleđini dobro oslobođenog mliječnog režnja.

Priprema za hranjenje

"Zadaća žene je da organizira hranjenje na takav način da je prikladna za nju", rekla je Irina Ryukhova, savjetnica za dojenje. - Pripremite jastuke, potpuno prekrivene s njima, kao tijekom trudnoće. Osjećajte se što opuštenije, a minuta hranjenja donijet će vam zadovoljstvo za vas i dijete. "

Važno je ukloniti zbunjujuće i nadražujuće čimbenike, tako da se približite u sobi sami s bebom, ako je potrebno. Tijekom hranjenja, oštar osjećaj gladi često se "pomiče" na ženu. Ako ste skloni ovim "napadima", postavite ploču s užitkom i čašom soka u blizini. Trebali biste imati sve pri ruci.

Predlažemo vam da proučite položaj za dojenčad novorođenčadi s fotografijama i videozapisima: ležanje, sjedenje i stajanje. U svakom položaju slijedite ispravno pričvršćivanje djeteta kako biste izbjegli pukotine na bradavicama i druge neugodne posljedice nepravilnog hranjenja.

Laž

Najudobniji položaj za dojenje - laganje. Oni pomažu ženi da se opusti, čak možete spavati pored djeteta, jer u prvim danima svog života dovoljno je dugo.

Odredite prikladno mjesto za hranjenje: kauč ili krevet. Sofe s leđima su udobne i sigurne: ako je potrebno, možete ga ostaviti bez opasnosti od padanja mrvica.

S druge strane

Jedna od popularnih stavova koje koriste žene koje prolaze kroz carski rez. Uklanja pritisak na bolni trbuh koji pomaže mami lakše premještati postoperativno razdoblje. Situacija postaje glavni miran noćni hranjenje prilikom spavanja zajedno. Ni ti ni dijete nećete se probuditi jesti noću.

 1. Lezi na svoju stranu, ne dopusti naglasak na lakat. Stavite mali jastuk pod glavu.
 2. Stavite bebu u blizinu strane, odmah ispod bradavice. Važno je da mu je glava bačena natrag, što će omogućiti dobru otvorenu usta.
 3. Stavite dojku u usta djeteta. Držite mrvicu rukom ispod lopatica.
 4. Stavite dijete ispod stražnje strane valjka ručnika, ako namjeravate drijemati.

Ova pozicija možda nije prikladna za majke sićušnih mrvica, jer dijete ne može doći do bradavice dok leži na svojoj strani. U tom slučaju upotrijebite sljedeću poziciju.

Pri ruci

Glava bebe malo je podignuta. To pomaže riješiti problem razlike u razini bradavice s obzirom na usta. Mama ne treba doprijeti do djeteta, što često stvara neugodnosti: lukovi se utihnu, bol se osjeća u leđima.

 1. Lezi na svoju stranu, udobno sjedite.
 2. Stavite bebu pored bok, stavite na podlakticu.
 3. Držite se dupe iste ruke. Slobodno prsa bez hrane.

Da bi vam bilo ugodno, pružite podršku za glavu. Stavite jastuk, ali ne ležite na njemu visoko, neka ramena ostanu na krevetu. Zato nećete dopustiti bol u vratu.

Jastuk za bebu

Umjesto vlastite ruke, koristite jastuk za podršku djetetu. Vaše će ruke ostati slobodne, a dijete će lako doći do bradavice.

 1. Postavite jastuk na krevet, leže uz rame.
 2. Postavite dijete na bok na jastuku.
 3. Držite dijete za noževe ramena, stavite dojku u usta.

Pazite da vam jastuk leži što je moguće čvrsto. Za pravilno hranjenje je potrebno da je beba trbuščić je pritisnuta protiv tvoje.

Jastuk za mamu

U tom položaju žena daje hranu gornju dojku. To pomaže u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka u bočnom režnju mliječne žlijezde, koja je slabo oslobođena u drugim položajima.

 1. Stavite jastuk pod glavu, leži na vašoj strani, nagnite malo naprijed.
 2. Postavite dijete pored strane.
 3. Stavite gornju dojku u usta, držite dijete za magarcu s istom rukom.

Veći jastuk prikladan je ovom položaju, ali samo trebate leći na glavi kako biste spriječili bol u vratu.

utičnica

Neobicno na prvi pogled, poziciju koja će vam pomoći u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka. Ako je došlo previše, a dijete nije moglo u potpunosti osloboditi dojku, postoji rizik od razvoja laktozaze.

Pridonosi neravnomjerno oslobađanje mliječnih žlijezda: ne postoji stagnacija u režanjima prema kojima se brada djeteta okreće tijekom hranjenja. Stoga, osjećaj pečata u prsima odozgo, među svim pozama za hranjenje djeteta, odaberite "utičnicu" koja će vam pomoći kod laktozaze.

 1. Naslonite se na jastuk bočno. Stavite lakat iza glave tako da jastuk bude u pazuh.
 2. Stavite dijete pored strane tako da noge "gledaju" u suprotnom smjeru od vas.
 3. Stavite u usta najbliže prsima, držite oštricu ramena.

Za hranjenje s utičnicom, položiti na stranu na kojoj je kovčeg stagnirala.

S izbočenjem

Položaj je identičan hranjenju na strani, ali majka je na lakat. Kao rezultat toga, mliječne žlijezde visi nad djetetom, što pomaže povećati protok mlijeka. Ovo se držanje treba koristiti tijekom halafikacije kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka, ako je potrebno, povećanu potrošnju. Dobro je za vraćanje bebe iz boce do dojke, jer olakšava proces dobivanja hrane od nje.

 1. Lezi na tvojoj strani, stojite na lakat.
 2. Stavite dijete na bok, pritisnite trbuh na trbuh.
 3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

Teško je hraniti u takvom položaju duže vrijeme, jer ruka na koju se naginjate brzo postaje tup. Stoga ga koristite samo u "posebnim" situacijama.

Sjedeći položaji

Podići za hranjenje novorođenčad kod sjedenja se tradicionalno i široko koristi. Dopustite mami da se "hrabri" kako bi brzo hranili bebu. Prikladno ako stavite mrvicu na spavanje, jer je s tog položaja lakše ustajati i pomaknuti mrvicu na krevetić.

Za prikladnu hranidbu pokupite pravo mjesto. To može biti kauč ili stolica s mekim naslonima za ruke. Neke žene primjećuju praktičnost stolaca za ljuljanje, u kojima mogu uzeti drijemež, čak i hranjenja u sjedećem položaju.

jasle

Klasična pozicija u kojoj je dijete smješteno u majčinim rukama. To je najviše udobnost za bebu, koja može zauzeti poziciju blizu onoga u kojem je bila u trbuhu moje majke. Ali za mamu, to nije tako zgodan. Uz dugotrajno hranjenje, ženska je leđa zanijemena, pogotovo ako se naginje naprijed. Da biste izbjegli neugodne osjećaje, čak i ako ste s djetetom sjedili u rukama, bolje je lagano se nasloniti na jastuk ili naslon.

 1. Sjednite na kauč, zauzmite udobnu poziciju.
 2. Uzmi mrvice na rukama tako da mu se glava stavi na lakat.
 3. Okreni ga i drži ga do trbuha. Uhvatite svoju slobodnu ruku preko magle, malo više da podupre naslon sjedala.
 4. Provjerite je li usta smještena neposredno ispod bradavice, ali snimanje je moguće.
 5. Dajte prsima. Stavite ruku koja drži glavu na jastuk.

Prvo, potreban vam je visoki jastuk, jer ćete morati držati svoju ruku dovoljno visok. Provjerite je li glava mrvica bačena natrag. Tako će moći slobodno disati s izljevom i potpuno sisati mlijeko s dojke.

Natkrivena jaslica

Položaj će vam pomoći u hranjenju novorođenčeta, koji još nije naučio dobro uhvatiti bradavicu. Ona pruža najbolju fiksiranost glave, u kojoj su usta najbliža prsima.

 1. Sjednite na kauč, stavite jastuk na koljena.
 2. Uzmite dijete s desne strane, držite glavu dlanom. Ispravite je prstima dok ruka podupire leđa i ramena.
 3. Dovedite dijete na lijevu dojku, stavite ga u usta, držite je.
 4. Provjerite je li prianjanje ispravno, a zatim ga ne morate držati rukom.
 5. Stavite dječju ruku na jastučić.

U tom položaju, glavno opterećenje se stavlja na dječju držač, tako da se može umoriti. Dok je dijete tamo, možete lagano mijenjati ruke. Ili, pazite da beba dobro sisanja dojku, prebaci ga u redoviti krevetić.

Od ispod ruke

Roditelji rijetko koriste majke koje rade, međutim, zbog praktičnosti, nije niža od klasičnog jaslica. Također će biti korisno u rješavanju nekih problema. "Nakon carskog dijela, možete koristiti ovu poziciju da ublažite pritisak na području bolnog trbuha", kaže Irina Ryukhova, konzultantica GV-a. - Također će biti korisno ako majka ima ravne bradavice da je dijete teško uhvatiti. Ona će pomoći smirivanju hiperaktivnog djeteta i pružiti udobno hranjenje kad se dijete "izbaci" u svojim uobičajenim položajima, ne dopuštajući svojoj majci da ga zadrži ".

 1. Sjednite udobno, stavite jastuk ili jastuk ispod struka. Postavite drugi jastuk na stranu koju namjeravate hraniti.
 2. Uzmite desertnu mrvicu, stavite mu noge iza leđa.
 3. Okreni trbuščić bebe na svoju stranu i zabravite glavu i vrat dlanovima. U ovom slučaju, lakat drži magarca.
 4. Pazite da su usta smještena na razini bradavice, staviti u prsa.
 5. Stavite ruku na bebu na jastuku.

U ovom položaju, samo glava djeteta izlazi iz ruke majke. Dobra podrška spasiti će vašu ruku od umora, pa za podršku odaberite visoki i gusti jastuk.

Na koljenima

Pozi za odrasle bebe koje savršeno svladavaju. Starija djeca "uhvatiti", tako da mama čučan na kauču da priložite na prsima. Možete ga koristiti kada beba počne sjesti, tj. Nakon šest mjeseci.

 1. Sjednite na kauč, naslonite se na leđa.
 2. Sjednite dijete na koljenima okrenutim prema vama. Stavi noge iza leđa.
 3. Ponuda mrvice grudi.

U tom položaju beba može gledati majku i čak komunicirati s njom, sisavši mlijeko. Zato voli toliko većine beba.

Stalni položaji

Ove odredbe će postati "spasilac" kada majka treba položiti "čišćenje" dijete ili obaviti kućanske poslove, a mrvica moli na rukama. Dopuštaju da ne prekidaju hranjenje ako trebate susresti svog tatu koji se vratio kući.

Bolest pokreta

To je slično klasičnom kolijevku, u kojoj majka stoji i polako trese mrvice. Omogućuje vam smirivanje uzrujanog djeteta, pomaže mu da zaspi.

 1. Uzmi dijete u svoje ruke.
 2. Postavite glavu na lakat, s istom rukom držite pod magom.
 3. Stavite trbuščić na trbuh, hranite prsa slobodnom rukom.

Prikladno je hraniti novorođenče i kretati se jednom rukom. Kada dijete raste, bolje je držati ga objema rukama.

Na bedro

Pozicija za bebe sklona učestaloj regurgitaciji. Mrkva je okomita, pa jede tiho, bez gutanja zraka. Omogućuje smanjenje intenziteta odljeva mlijeka kod žena s hiperklaktacijom, rješava problem gušenja djeteta.

 1. Uzmi dijete u svoje ruke.
 2. Držeći se pod guzicom, učvrstite glavu ispod bradavice.
 3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

Obično u takvim položajima, bebe brzo nađu dojke. Mjesto ispod bradavice uzrokuje podizanje glave i široko otvorenih usta. To pomaže pravilnom snimanju dojke.

Dijete staje

Situacija za starije djece koja su pričvršćena za "majčin sustav" za uživanje ili se smiruju.

 1. Stani na koljena.
 2. Zagrli dijete za ramena i magarca, čvrsto ga držite.
 3. Dopustite mu da uzme grudi i sisati ga po potrebi.

Tipično, ti "zalogaje" traju samo par minuta. Nakon toga dijete se vraća u igre.

U remenju

Hranjenje u remenima korisno je za šetnju ili u brigu o kući. Učvršćivanje bebe na majčinom prsima stvara bliski kontakt, u kojemu će mrvica biti zamoljena da ga hrani.

 1. Oslobodite dojku, hranite je djetetu.
 2. Pazite na pravilan dodir: obično glava djeteta iznad razine bradavice u remen. Ako hranjenje uzrokuje nelagodu, premjestite dijete na položaj zaustavljanja.

Nakon što ste ovladali tehnikom hranjenja u remen, možete se lako hraniti u svim uvjetima: kod kuće i na ulici.

Tehnika samodjeljivanja

Bez obzira koliko su stručnjaci napisali ispravne posture za hranjenje novorođenčadi, svaki par majke-bebe imat će svoje vlastite nijanse. Tako kaže američki savjetnik za dojenje, profesor pedijatrije Susan Colson.

Godine 2008. prezentirala je disertaciju o dojenju kao prirodnom procesu interakcije između majke i djeteta. A ona je predložila praksu odbijanja da nametne bilo kakve poze za hranjenje, zamjenjujući ih "samopoštovanjem".

Self-priming tehnika omogućuje mama da se opustite što je više moguće. I sam dijete da pronađe udobnu poziciju za privitak. Profesor ju je promatrao u životinjskom svijetu, gdje se majke jednostavno naslanjaju na leđima ili bočno, dopuštajući djeci da sami pronađu bradavicu i počnu hraniti.

Preporuke za žene što je moguće jednostavnije.

 • Oslobodite dojku i skinite dijete. U tehnici samo-primjene, kontakt kože i kože je važan.
 • Lezite na kauču ili sjedite na stolici gdje ćete biti najudobniji. Koristite jastuke za podršku glavi, leđima i nogama. Najudobniji položaj koji se naslanja. Uključite televizor ako vam pomaže da se opustite.
 • Stavite bebu na trbuh. Održavati ruke, u pravilu, nije potrebno.
 • Dodirnite bebinu obraz, pomažite mu da duboko uhvati bradavicu. Dobar prianjanje dobiva se postavljanjem usta ispod bradavice.
 • Pokrijte sebe i svoju bebu s udobnim pokrivačem kada uhvati bradavicu i opusti se dok skrb.

Djeca vole spavati, ležeći na trbuhu moje majke. I ti možeš ostati dok je maca sranjela. Ako glava počne padati na svoju stranu, poduprijeti je rukom. Radi praktičnosti, naslonite se oko naslonjača ili stavite jastuk ispod nje.

Svi pozivi za hranjenje djeteta prikazani su u obliku općih preporuka. Svaka majka će moći pronaći najudobnije pozicije koristeći ove tehnike. Korištenjem različitih položaja postiže se ne samo praktičnost dojenja, već i učinkovita prevencija problema mliječnih žlijezda: pukotina, lactostasis, mastitis.

Podići za dojenje: top 8 poza s fotografijom i videom

Dojenje je vrlo ugodan proces za majku i bebu. Što je bolje prilagođeno dojenju, to će ugodniji i bezbolniji proces biti za obje strane. Jedna od važnih točaka u uspostavi HBG je razvoj različitih položaja za hranjenje. Sposobnost hranjenja bebe na različitim položajima pomaže majci da se ne umori tijekom dugih veza i sprječava stagnaciju prsa.

Većina majki i tako intuitivno pokušavaju hraniti na različitim položajima. Tako da ne morate trošiti vrijeme i izmisliti poza za hranjenje, dijelimo taj "varalica".

POGLAVLJE 1. "U krevetiću"

Posebno "kolijevka" kada je hrana za vrijeme sjedenja najpoznatija i svestrana, jer ona odgovara i novorođenom djetetu i djetetu starijoj od godinu dana. Grudnichok je u rukama majki, kako u kolijevci, a glava mu je na lakat jedne ruke, drugi ruka pokriva majku i drži se. Dijete je okrenuto majci "trbuhu do trbuha", a usta su smještena neposredno nasuprot bradavice. U tom položaju majka može hraniti i od desne i lijeve dojke, mijenjajući dijete s glavom s jedne strane na drugu.

Varijacija položaja "U kolijevku" može se nazvati stalnim hranjenjem. Dijete u naručju majke je u istom položaju, samo majka sama ne sjedi, kao što je često slučaj, ali to vrijedi. Obično se bebe hrane kao takve kad ljuljaju i spavaju. Mama se može njišući cijelim tijelom ili usporeno kretati po sobi.

POGLAVLJE 2. "Cross cradle"

"Cross cradle" - varijacija prethodnog položaja. Glavna je razlika u tome što majke pružaju dodatnu podršku djetetu. Glava je poduprta dvjema rukama: dlanu te ruke, koja je na strani prsnog soka, i dlana suprotne ruke, koja podupire tijelo djeteta.

Ova pozicija je vrlo prikladna u slučaju kada majka treba prilagoditi ispravno prianjanje dojke. Uz dlan ruke, majka može pomaknuti mrvice približiti, a beba će moći duboko zgrabiti bradavicu s areolom, kao što bi trebalo biti. Potreba za ispravkom napadaja uobičajena je kod slabih ili prijevremenih beba.

POGLAVLJE 3. "Od ispod ruke"

Stav držanja ispod ruke je savršen za žene koje, nakon prirodnog rođenja ili carski rez, ne mogu sjesti. Ovom metodom hranjenja majka se nalazi u položaju koji se naslanja, naslonjen na bedro i podlakticu. Dijete se stavlja na jastuk na takav način da je njegovo tijelo okomito na majčinu stranu i nalazi se između majčinog tijela i držača za ruke. Palm mama podržava glavu mrvice i daje mu prsima kao da odozgo.

Od ispod ruke možete hraniti i sjediti, što je najvažnije, prekriti s jastucima i zauzeti udobnu poziciju.

Za majku "pazuha" predstavlja sprečavanje stagnacije mlijeka u donjim i bočnim segmentima dojke, tako da barem jednom dnevno trebate dati dojku na taj način. (Vidi članak o stagnaciji mlijeka)

POGLED 4. "Ležati na ruku"

Pješačiti za ležanje daje majci priliku da se opusti leđima i odmori s uspravnog položaja. Mama i dijete leže na svojoj strani okrenutoj jedni drugima. Bolje je staviti bebu na jastuk, tako da će beba biti veća i da će mu biti lakše doći do dojke. Starije dijete može učiniti bez jastuka. S "nižom" ruku, majka zagrli dijete tako da mu glava počiva na njezinoj ruci. Takvo držanje prikladno je za spavanje u zglobovima.

Fotografija predstavlja za hranjenje koje leži na ruci

Varijanta tog položaja hranjenja je od donjeg prsa koji leži. Dijete je blizu, licem u lice s mamom. Istodobno, majka uklanja donju ruku ispod glave. Ako u prvom slučaju majka s rukom podupire mrvicu, tada je u ovoj verziji djeteta bolje da je podupire malim jastukom, tako da se ona drži na svojoj strani, a ne da se okrene leđima.

POGLAVLJE 5. "Laganje s vrha prsa"

Ova pozicija je prikladna u slučaju da je majka odlučila promijeniti dojku, ali pomaknuti bebu ili se prebaciti s druge strane iz nekog razloga nije bila ugodno. Mama i dijete leže licem u lice sa strane. Donja ruka služi kao podrška majci, zahvaljujući kojoj majka malo podiže tijelo i daje mrvicama gornju dojku. Međutim, u ovom položaju nije moguće hraniti dulje vrijeme, budući da joj majci daje veliko opterećenje. Dijete za udobnost može se staviti na jastuk.

Svaka poza za hranjenje može se pretvoriti u poza s jastukom. Ne mora nužno imati posebni jastuk za hranjenje. Možete raditi s običnim jastucima, jer oni također mogu poslužiti kao podrška, dizati, omekšati opterećenje.

POGLED 6. "beba na mami"

Ponekad je potrebno hraniti se u takvom neobičnom položaju: dijete leži na majci, trbuh do trbuha, glava lagano okrenuta na stranu. Ovo je držanje prikladno u prvim mjesecima života. Tijekom tog razdoblja, laktacija je još uvijek uspostavljena, pa još uvijek postoje morske mijene, tijekom kojih bujice mogu biti prilično jake i beba doslovno može prigušiti. Ako je mrvica na vrhu - lakše mu se može nositi s protokom mlijeka.

Još jedna prednost ove pozicije kod novorođenčadi je stimulacija trbuha. Obično nakon hranjenja u tom položaju, djeca manje pate od plina i kolike.

POGLEDAJ 7. "Overhang"

Hranjenje u ovom položaju može biti korisno i za majku i za bebu. Za majku, ovo je prilika da ispraznite središnje i donje režnjeve u dojci. Hranjenje beba je prikladno kada ga sisate teško za njega. To može biti istina za slabe bebe ili za one koji nakon boca odbiju uzeti grudi, jer Teško je izdvajati mlijeko iz dojke.

Foto držanje dojke

Feed, viseći odozgo, može biti na krevetu i na stolu. U prvom slučaju, majka dobiva sva četverostruka preko bebe i daje mu dojku. U drugom slučaju, majka može postaviti mrvicu na stol za presvlačenje i saviti se nad njim. Glava djeteta treba biti lagano okrenuta na svojoj strani.

POGLAVLJE 8. "Jahanje majke"

Izgleda kao pozicija "beba na mami"

Fotografija hrane za bebe predstavlja mamu

Starija djeca više ne vole leći. Jednom kad beba ovlada sjedalom - možete ga hraniti, sjediti na nogama na principu "trbuhu do trbuha". U takvom je položaju vrlo pogodno mijenjati dojku: nema potrebe za prevrncem, pomicanje djeteta. Ova pozicija je posebno prikladna za hranjenje tijekom hladnoće. U uspravnom položaju, čvor je rjeđe postavljen, tako da sisanje bebe dojke je mnogo lakše i udobnije, ležeći tjednima.

Kako hraniti malu dojku?

Volumen dojki nema apsolutno nikakav utjecaj na količinu mlijeka, tako da možete hraniti malu dojku tako dugo i produktivno kao veliku. Jedino je pitanje pronaći udobne posture i prilagoditi se njihovim osobinama.

Neke posebne posture za hranjenje malih grudi teško je odabrati. Možete se hraniti na bilo kojem mjestu, ali negdje mama će morati malo više saviti ili podići dijete malo više. Najudobniji položaj u ovoj situaciji je "Laganje na vašoj ruci".

Lactostasis hranjenje

Uz stagnaciju mlijeka u dojci, sva nastojanja žene koja se brine trebala bi biti usmjerena na pražnjenje režnjeva u kojima se mliječni čep stvara. Hraniti, a ne samo dopušteno, ali svakako neophodno, jer se nitko ne može nositi s usisavanjem mlijeka, kao dijete.

Položaji za hranjenje tijekom laktozaze odabrani su na temelju dojke koja stagnira. To se može odrediti jednostavnim osjećajem prsa: mjesto stagnacije manifestira se kao bol i zbijenost. Tada morate slijediti ovo pravilo: beba najviše od sisati mlijeko iz onog dijela dojke na koji se brada podupire kada se hrani. Bez obzira na držanje, to će biti izmjena jednog od osnovnih poza koje smo prethodno razgovarali.

Svaka mama za hranjenjem iskustva čini se omiljenim i manje omiljenim pozama. Budući da je dojenje proces u kojem sudjeluju dvije osobe, majke, zajedno s bebama, odabiru najudobnije položaje za sebe, prilagođavajući ih svojim osobinama i potrebama.

Tražite pravi način prehrane novorođenčeta iz boce? Pregled najudobnijih položaja za hranjenje!

Pravilan položaj djeteta kod hranjenja iz boce vrlo je važan, jer ako je beba neugodna, vjerojatno neće moći jesti mirno. A onaj koji hrani dijete, može se brzo umoriti (pogotovo ako dijete jede polako), ako su poze za hranjenje djeteta iz boce neispravno odabrane.

Hranjenje novorođenčeta iz bočice nužan je zbog važnih razloga za mame (zdravstveno stanje, nedostatak mlijeka ili mala količina, rani izlazak iz porodiljnog dopusta). Ali isto tako, kao i prirodno dojenje, umjetno hranjenje treba pravilnu organizaciju.

Zašto je držanje toliko važno?

Svako dijete je jedinstveno i stoga nema univerzalnog stajališta o pravilnom hranjenju novorođenčeta iz boce.

Odmah nakon rođenja, dijete može imati jedno držanje. I kasnije - drugi će učiniti. Ovo se ne treba bojati. Ovo je normalno!

Postoji nekoliko općih pravila koje svaka majka treba slijediti tijekom cijelog razdoblja hranjenja boce. Pravila za hranidbu boce:

 1. Cijelo dijete od krune za pete bi trebalo biti u istoj ravnini. Ne bi se trebao zavoja.
 2. Treba primijetiti taktilni kontakt, kao i tijekom dojenja. Može biti "koža na koži" ili jednostavna poteza.

Jednako je važno pratiti sve korake - pripremu mješavine, hranjenje, proces ostavljanja viška zraka. Dijete gubi zrak samo u dva slučaja ako je bočica nepravilno postavljena i bradavica nije potpuno napunjena mlijekom, a također ako poza ne stvara nijednu ravninu tijelu.

Ako inventar, mješavina je odabrana pravilno, onda posljednja faza hranjenja može donijeti nelagodu bebi. Zrak koji je zarobljen u želucu mora izaći tako da probavni sustav ne doživljava preopterećenja.

Podići za hranjenje bebe

Razmislite o tome kakvu poziciju i kakvu poziciju hranite bebu, kao i kako pravilno držati dijete dok hranite. Postoji nekoliko osnovnih stavova za djecu s umjetnom hranom - ležeći na rukama, na njihovoj strani, sjedi.

Svako držanje treba biti udobno i za bebu i za roditelja.

Znači, nije se trgnuo

Sprječavanje regurgitacije:

 1. Dijete u ovom slučaju nalazi se na bočnoj strani. Bolje je da se radi o lijevoj strani, kako to preporučuje pedijatri.
 2. Moguće je popraviti svoj položaj s posebnim stezaljkama, valjcima za napajanje ili jastukom.
 3. Mama mu daje bočicu na bok, a ona i sama može leći na svojoj strani kako bi održala kontakt očima s djetetom.
 4. Obavezno kontrolirati postupak punjenja bradavica s mlijekom.

Tako da ne guši

 1. Mama sjedi na kauču ili udobnoj stolici, naslonjena na leđa.
 2. Savija koljena i ima dijete tako da njegova stražnjica sjedi na jednom boku, a leđima leži na drugom.
 3. Glava mora biti položena na savijeni lakat.
 4. Uz slobodnu ruku mama drži bocu mlijeka.

Potrebno je provjeriti brzinu protoka, koja ovisi o broju otvora u bradavici i kutu nagiba same boce.

Da ne bude gušen

 1. Dijete je u svom krevetiću, a majka sjedi u blizini.
 2. Kada se hranite u ovom slučaju, možete staviti ravnu pelenu, najtanje jastuk ili ručnik.
 3. Boca se nalazi pod kutom od 45 stupnjeva. Ova pozicija stvara optimalnu brzinu protoka mlijeka i udobnost.

Stalak mama u ovom slučaju se ne preporučuje, jer leđa će biti u neprirodnom položaju i samo će početi ozlijediti. Važno je kontrolirati nagib glave jer njegov pogrešan položaj potiče ulazak mlijeka u dišni sustav.

Da biste spriječili ulaz zraka

Ulazak zraka s hranom dovodi do lažnog osjećaja sitosti u mozgu. Važno je da odstranite od procesa hranjenja boce, svakih 5-10 minuta, tiho ga izvadite na nekoliko sekundi tako da ispadne.

No, kako bi se smanjila količina zraka koja ulazi, potrebno ga je hraniti u položaju polu ravno. Ta je pozicija najčešća.

 1. Mama uzima dijete u naručju.
 2. Njegova glava je povoljno smješten na lakat, dlan drži magarca.
 3. Svojom slobodnom rukom majka mu daje bocu pod nagibom tako da je cijela šupljina bradavice puna mlijeka.

Potrebno je provjeriti prisutnost mjehurića u mješavini i, kad se pojave, promijeni položaj djeteta u vertikalni položaj i uklanja bocu iz usta.

Je li moguće hraniti novorođenče koji leže? Na tom položaju stručnjaci ne preporučuju davati bocu zbog opasnosti od pada mlijeka u srednje uho i razvoja infekcije.

Ostale odredbe

Ako dijete već sjedi pouzdano, a zatim, pokazujući samostalnost, može držati bočicu i odabrati udobno držanje tijela, kao i jesti sjedeći. U takvim slučajevima, roditelj također mora biti blizu i nadzirati proces hranjenja.

Savjeti za roditelje

Savjeti za roditelje o hranjenju položaja:

 • Ponekad se događa da se mame mame umorne. U tom slučaju možete koristiti uređaje za fiksiranje - jastučići za hranjenje, valjke ili jednostavni ručnik.

Uz pomoć, dijete i bočica mogu se anatomski ispravno postaviti. Međutim, važno je održavati vizualni i taktilni kontakt.

Ni u kojem slučaju ne može ostaviti dijete samo, ako je zauzet bočicom!

 • Bez obzira na držanje, emocionalna udobnost majke ili osoba koja ga hrani u ovom trenutku također je važna za dijete da dobije maksimalnu korist od hranjenja.
 • Nema potrebe da ga hranite ako ste ljuti, uznemireni ili ljuti.
 • Također, nemojte početi hraniti ako je dijete zabrinuto zbog nečega. Važno je ukloniti uzrok anksioznosti i potom hraniti bebu.
 • Dijete bi trebalo osjetiti samo ljubav, njegu i toplinu.

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o pravilnoj hrani djeteta iz boce:

  zaključak

  Važno je da sve majke sjetite da zdravlje bebe i odnos s njim ne ovise o načinu hranjenja. I ne morate se posramiti u slučaju odabira umjetne metode prije prirodnog. Svaka majka je najbolja za dijete!

  9 udobnih položaja za hranjenje novorođenčadi: foto upute i preporuke za dojenje dojenčadi

  Da bi hranjenje bilo glatko, važno je odabrati prikladne poze u kojima će sve biti udobne - a za dugotrajne pritužbe dojki žena se neće umoriti i biti u stanju održati pozitivan kontakt s novorođenčadi. Naravno, većina majki intuitivno nalazi udobne položaje za dojenje, ali savjet neće biti suvišan, a fotografije će vam pomoći da jasno vidite optimalnu lokaciju.

  Što predstavlja za hranjenje smatra se ispravnim? Koje su bolje? Zapravo, nema ni jednog odgovora na ta pitanja - svaki od položaja ima svoje osobine. U različitim slučajevima, različiti položaji za hranjenje mogu biti prikladni. Možemo smatrati točnima one u kojima nitko nije nervozan, a mama se ne umara.

  Klasični "kolijevka"

  U sovjetskim knjigama o roditeljstvu ovo je stajalište predloženo kao jedino ispravno. Njegova je suština leži u činjenici da majka sjedi i pritisne dijete na svoje ruke. Takvo držanje je vrlo dobro za kratko hranjenje - može se koristiti ne samo kod kuće, već i na zabavi ili čak na putovanju. Glavna stvar - pronaći mjesto gdje možete sjesti. Sjednite, zagrlite bebu, majka je udobna 15 minuta, a onda joj se leđa i ruke umore. Walkthrough:

  • Mama sjedi na stolici ili na stolici. Možete sjediti na stolici ili klupi, ali onda se leđa još umora, čak i bolje, bolje je imati podršku.
  • Majka uzima dijete u naručju: glava leži na hrpu laktova jedne ruke, a mali dio leđa je u dlanu druge. Noge pružaju udobnu podlakticu.
  • Dijete leži i okreće trbuhu svoje majke.
  • Uz uobičajenu "kolijevku", dijete leži s glavom u smjeru dojke, od koje je sranje, a glavno opterećenje majke ide na ovu ruku.

  Odrasla dijete u "kolijevci" osjeća se više besplatno

  Križ ili unatrag "kolijevka"

  Takav položaj za hranjenje novorođenčeta može biti odličan, ali starije će se dijete teško držati u sličnom položaju zbog težine. U tom položaju majka podupire dijete rukom suprotnom od dojke. Ispada da leži potpuno na ruku. U tom slučaju možete otpustiti drugu ruku da biste pili čaj ili kratko pročitali.

  "Kolijevka" s jastučićem

  Suvremeni uređaji olakšavaju život, uključujući majke koje rade. Možete kupiti posebnu boomerang u obliku hranjenja jastučić s žicama, koji su fiksirani ispod dojke i osloboditi tereta tijekom hranjenja, slobodno ruke. Mama je samo trebala popraviti jastuk i staviti dijete na trbuščić. U tom položaju beba je tamo gdje je to potrebno, a žena i dalje može ustati ili nešto poduzeti s rukama, ako je potrebno. Možete, primjerice, popiti šalicu čaja ili se zagrliti starije dijete.

  Stavi ležeći na stranu

  Vrijedno je obratiti pozornost na držanje za hranjenje koje leži. Najsmješniji i najslabiji način prehrane leži na svojoj strani. U tako opuštenom položaju, možete biti dovoljno dugo.

  Dovođenje donji hranjenja

  • Mama leži na njezinoj strani, lagano savijene noge, glava leži na visokom jastuku, a ramena se nalazi ispod.
  • Glava djeteta postavljena je na krilo lakta ili na krevet, a noge mu se oslanjaju na koljena majke.
  • Mama daje dnu dojke.

  Ovo držanje je dobro za svakoga. Može hraniti novorođenčad koja još uvijek ne može sjediti nakon porođaja. Udobno držanje također je za mame starijih, jer je to dobar razlog ležanja na počinak.

  Kada se prakticira zajednički san, ležanje na svojoj strani omogućuje vam da u bilo kojem trenutku hranite bebu bez ikakvih problema, no treba imati na umu da ne biste trebali hraniti jednu dojku dva puta za redom. Potrebno je ili prelaziti s druge strane, ili svladati položaj s hranjenjem s gornje žlijezde mlijeka.

  Hranjenje gornje dojke

  Razlika u odnosu na prethodnu ležajnu poziciju je da dijete treba lagano podići tako da može dosegnuti gornji prsni koš. To je jednostavno učiniti ako stavite glavu i natrag na ruku i noge na stopalo. Mama malo gazi ramena, a gornji prsa postanu dostupni.

  S ovim položajem mogu se pojaviti problemi ako su matične žlijezde male. U ovom slučaju, majka bi trebala ležati na trbuhu (potpuno ili djelomično), prikladno je staviti ruku pod glavu. U šupljini između kreveta i gornje dojke postavlja se dijete, a gornja grudi su mu na licu.

  Za praktičnost, možete koristiti i mali tvrd podlogu ili valjak.

  Podignite ispod ruke

  Ova pozicija za hranjenje dojenčadi naziva se i "anti-krizom" ili "uhvativši loptu", jer se mrvice glave drže u rukama. Da biste poduprli dijete, možete koristiti valjak iz deke ili jastuka, običnog i posebnog. U tom položaju jedna ruka ostaje slobodna, ali za majku ne odgovara običnoj stolici, kao i za jasle, trebat će vam stolica s širokim naslonima za ruke. Možete sjediti na krevetu, uz priliku riješiti neke od problema koji se javljaju tijekom dojenja.

  Pozadina ispod ruke je relevantna u sljedećim slučajevima:

  • nepravilni zahvat na bradavici;
  • ispucane bradavice;
  • lactostasis (stagnacija u mliječnim žlijezdama) (preporučujemo čitanje: što učiniti s laktozom za liječenje?);
  • "Lazy sucker".

  Kako ovo držanje pomaže? To vam daje više kontrole i malo više slobode, jer jedna ruka ostaje slobodna. Mama dobro shvaća kako dijete uzima dojku i, s pogrešnim zahvatom na bradavici, to može ispraviti kako bi se dijete pravilno držalo i ne bi uhvatilo zrak.

  Često dijete ne dobiva na težini dobro, to može biti zbog činjenice da je takozvani "lijen plijen". On može brzo umoriti od usisavanja, pa čak i zaspati bez jela ispravno. U tom slučaju majka može slobodnom rukom tresti bebu ili premjestiti bradavicu u usta. Obično pomaže, a kada dijete dobije jače, bit će snažniji i aktivniji u prehrani.

  Na bradavicama mogu nastati pukotine, osobito kad se majka hrani u istom položaju. Promjena položaja olakšava hranjenje, olakšava bol i ubrzava zacjeljivanje rana. Otprilike isti mehanizam i laktakazom - ako postoji neka zubna usta u nekim lobama mliječne žlijezde, često je dovoljno promijeniti položaj, a problem će se brzo riješiti.

  Budući da su najpopularnije posture za hranjenje, kada je brada usmjerena na majčin trbuh, gornji režanj dojke otapa najgore. Da biste izbjegli stagnaciju, trebali biste hraniti u različitim položajima - u položaju ispod ruke, gornji rebra dobro su isisani.

  Opcija "lažna utičnica"

  Položaj opuštanja može biti što opušteniji ako ležiš. Mali nedostatak ležećeg položaja je da mama mora leći u sredini kreveta i ostaviti mjesta za dijete. Možete staviti ruku pod glavu, ali je brzo ukočen, pa biste trebali uzeti visoki jastuk.

  Opcija "presjek"

  • Mama se nalazi iznad djeteta, dojka se hrani djetetu odozgo.
  • Žena drži ruku malo na stranu i kako visi nad djetetom da ga hrani.

  Za ovu verziju položaja za hranjenje potrebno je malo prilagoditi, ali to je dobro jer se u ovom slučaju svi grudi dojke lako apsorbiraju i prazni. Ako se pojave problemi i postoji stagnacija u mliječnoj žlijezdi, za potpunije usisavanje mlijeka, majka može hraniti sva četiri na krevetu iznad bebe.

  Možete sjediti glavom do nogu ili obrnuto, stajati preko djeteta. Majka koja njeguje osjećat će točno kakve dionice treba resorpciju i odabrati odgovarajuću poziciju. Sve varijante takvog položaja su dobre po tome što sila gravitacije pomaže sisati, jer bradavica pokazuje dolje, pa je dijete lakše.

  Australska poza

  Ime "australski" povezano je s nečim egzotičnim. Zapravo, ovaj položaj, kad majka leži na leđima i dijete - trbuščić na trbuhu. Drugi naziv je "telefon".

  Ovo držanje za dojenje prikladno je u dva slučaja:

  • Mama je udobna držanje dok leži supine;
  • mlijeko je previše lako isisan iz dojke ili sama struji.

  U drugom slučaju, smjer bradavice dolje može dovesti do činjenice da dijete guši na pritisak mlijeka. Tada je pozicija "telefona" apsolutno neophodna.

  Primjena tih poza za hranjenje obično imaju samo u prvih šest mjeseci života bebe. Kasnije, kada se jača i nauči kako puzati, odabrat će mjesto hranjenja u kojoj je ugodno jesti. Ponekad se podsjećaju na akrobatske figure i jednostavno zadivljuju roditelje.

  Memo skrb mama: kako hraniti novorođenče s majčino mlijeko

  Kako se pripremiti

  Pravila za dojenje djece u 21. stoljeću znatno su se promijenila u usporedbi s prethodnim stoljećem. Mnoge precizne preporuke opovrgnute su ili su bile mekane.

  Nema potrebe pranja grudi prije svakog hranjenja: masni sloj će se isprati s kože. Ovaj zaštitni film štiti bradavice od pukotina i ogrebotina. Česta uporaba sapuna će isušiti kožu i bradavice. Dosta za tuširanje na početku i kraju dana.

  U većini slučajeva, djeca mlađoj od 6 mjeseci ne moraju imati vodu. Doping je dopušteno u slučaju konstipacije, ali se rijetko događa kod HB-a

  Ne morate ponuditi svoju bebu prije dobi od 6 mjeseci, ako je dojen. Mama mlijeko zamjenjuje hranu i piće. Pronaći će sve korisne tvari u mlijeku i neće biti žedan.

  Pedijatri preporučuju vodu za masno tkivo s visokim udjelom masnoća (saznajte trebate li vodu novorođenčadi dati na HB). To izaziva razvoj zatvora kod beba, a neka voda pomaže u borbi s problemom.

  Ženama laktacije preporuča se popiti čašu tekućine - 15-20 minuta prije početka postupka - čista voda, juha i čaj s mlijekom. To će povećati laktaciju i dati snagu.

  Grip prsa

  Majčino mlijeko je najprikladnija hrana za novorođenčad. Ovo je važno za puni razvoj djeteta. Za prve pokušaja da dobro krenete trebate znati pojedinosti o tom procesu.

  Prvi put

  Prvo hranjenje novorođenčadi trebalo bi se dogoditi u prvom satu nakon rođenja. To potiče bradavice žene i aktivira sustav dojenja, zahvaljujući kojem je kontrakcija maternice bolja u postpartum periodu. Dijete ima osjećaj gladi, kolostrum započinje proces stvaranja ispravne mikroflore.

  Prednosti prvog obroka mlijeka (kolostrum) određuju se njegovim sastavom. Tablica opisuje njegove glavne komponente.

  sastavni dio

  opis

  Prva aplikacija uzrokuje proces hranjenja. To je prirodan proces, važan i neophodan za dijete da raste i razvije sigurno.

  5 stupnjeva grabbinga prsa

  Kako pravilno hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom, najvažnije je uhvatiti grudi (pročitajte ako trebate poučavati bebu za dude). Prvo morate temeljito oprati ruke. Iz bradavice možete stisnuti nekoliko kapi mlijeka za podmazivanje bradavice. Ona će postati mekša, beba će ga lakše uhvatiti usta.

  Faze dojenja:
  1
  Stavite jastuke ili valjke pod djetetom tako da je leđa ravna. Mama prstima prsa, ne dodirujući šalicu areole. Podiže se u lice s bebom. Osjetit će mlijeko, otvoriti usta. Ako se to ne dogodi, morate mu stisnuti kapljak mlijeka, staviti bradavicu na usta.
  2
  Brada se dotakne majčin prsima i nos je okrenut prema bradavici. Usta bi se trebala širiti. Bradavica i dio areole trebaju ući u usta.

  Usta bi trebala pokriti areolu, a ne samo bradavicu.

  3
  Beba će početi sisati. Dojenčad je drugačija - neki odmah sisaju aktivno, drugi to polako. Ako se mlijeko malo curi iz kuta usta, djetetovu glavu treba podignuti i ispod prstiju treba staviti prstiju. Beba će čvrsto pritisnuti spužvu.
  4
  Kada je beba puna i počinje zaspati, postavite prst na prstima između prsa i kuta usta. To će vam pomoći da bez napora izvadi bradavicu.
  5
  Nema potrebe za haljinom odmah, preporučljivo je pustiti mlijeko na bradavicu suho. Djetetu se mora držati u uspravnom položaju tako da će zagušiti zrak. Nakon karakterističnog zvuka staviti ga u krevetić.

  Uz pravu tehniku, beba će stvoriti visokokvalitetno sisanje. To će spriječiti ozljede bradavica u budućnosti. Mama će lakše nositi se s bebom kad odraste i dobije na težini. Ako majka ima bolove u prsima prije i poslije hranjenja, potrebno je saznati razloge jer je pun ozbiljnih bolesti.

  Sljedeći videozapis pokazuje kako ispravno hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom.

  Pričvršćivanje s različitim pozama

  Izbor položaja za hranjenje novorođenčeta ostaje za majku. Proces bi trebao trajati u opuštenom stanju. Važno je skinuti teret s leđa žene.

  Sjedeći položaj

  U tom položaju prikladno je hraniti tijekom dana. Obavezno pružite podršku leđa za spuštanje kralježnice.

  Odgovarajući položaj kad mama prekrije ruke u obliku kolijevke. Jedna ruka podupire glavu, a drugu drugo tijelo. Tijelo bebe je raspoređeno na majku, usta su udobna da dođu do bradavice.

  Slabe i prerane bebe bolje leže jastuk ispod tijela. Mama će biti udobna s dvije ruke za kontrolu glave djeteta.

  Sposoban položaj

  Ako je majka obavljala carski rez ili ima šavove na perineumu, onda je bolje lagati tijekom cijelog procesa. Kako se hraniti novorođenčad s majčinskim mlijekom koji leži, prikazan je u rodilištu.

  Postoji nekoliko odredbi:

  • Mama leži na ruci. Ona postavlja dijete na svoju stranu, leži pored nje. Dječaku jesti s gornjega prsa, stavlja se na jastuk. Za donji jastuk čist. Glava se oslanja na majčinu ruku.
  • Dijete na mami. Na taj način, oni hrane dijete s jakim kolikom, kao i veliki priliv mlijeka od majke, tako da novorođenče ne gušiti. Mama leži na leđima, postavlja novorođenče s trbuščićem na trbuhu kako bi mogao doći do bradavice. Mama može staviti jastuk ispod glave i ramena.
  • Od ispod ruke. Djeca koja sjede polovicu, počivaju na bedru i podlaktici, dijete leži na jastuku između majke i prateće ruke. Odozdo drži glavu djeteta, odozgo mu daje dojku.

  Tijekom dana, pozi se mijenjaju ovisno o ženi i okolnostima.

  Negativni učinci zbog nepravilnog pričvršćenja.

  Pravilno pričvršćivanje novorođenčeta tijekom dojenja pomoći će izbjeći mnoge probleme. Dijete može oštetiti bradavicu. On je marljivo sisan, ali nepravilna privrženost sprječava da dobije mlijeko. To će povrijediti ženu, neki odbijaju zbog toga pokušati ponovo prijaviti na prsa.

  Također izaziva neučinkovito usisavanje mlijeka. Zbog toga će željezo biti grubo, nabujati, zapaliti. Savjetujemo vam da se upoznate s simptomima i uzrocima laktozaze kod majki koje pružaju njegu i savjete kako ga spriječiti.

  Kako se hraniti - savjeti za mame

  Neka majke ponekad moraju hraniti djecu na javnim mjestima. Ako planirate dugu šetnju, morate uzeti u obzir da je dijete gladno pa se morate pripremiti. Uzmi veliki šal ili pelen, skup mokrih i suhih maramica, mali zalogaj.

  Možete nositi posebnu odjeću za žene skrb - ovo su bluze, majice s utorima za prsa i šavne grudnjake. Kada je vrijeme za jesti, bolje je biti proaktivan: nemojte čekati zahtjevni krik, hranite bebu prije nego što to zatraži.

  Trebali biste pronaći osamljeno mjesto gdje će biti manje ljudi. Ako to nije, onda samo sjesti, okrenuvši se da privuče manje pozornosti. Bacite šal i pelenu preko ramena kako biste pokrili bebu od znatiželjnih očiju. Uhvatite ga i nosite ga vertikalno (pročitajte u ovom članku kako držati novorođenčad s kolonom), budući da se novorođenčad treba čuvati nakon hranjenja u položaju da regurgitirate zrak.

  Jesti na otvorenom zraku potiče dobar apetit i daje dobar san. Mama vam omogućuje da se opustite od svakodnevnog rada brige o mrvicama. Ako hranjenje izvan kuće ne radi, možete uzeti bocu izraženog mlijeka s vama. Kako se u ovom slučaju koristi crpka za grudi i koja je bolja za odabir je tema ovog članka.

  Osnovna pravila

  Hranjenje majčinog mlijeka treba biti ispravno. Pri primjeni, postoje različite poteškoće koje utječu na hranjenje.

  Kako treba zamijeniti prsa

  Mlijeko u željezo nije homogeno. Prvo, beba sranje tzv. "Front" mlijeko. To je više tekućina, sadrži manje masnoće i hranjive tvari. Zatim dolazi "stražnji", zasićeni dio. Ova kombinacija omogućuje bebi da jede uravnoteženu prehranu. Kad hranite, trebate dati jednu dojku, a sljedeću - drugu.

  Regime ili uvjet - što je bolje?

  Moderni pedijatri su skloni vjerovati da je bolje hraniti novorođenčad na zahtjev, a ne na sat. Uostalom, beba zove svoju majku, ne samo za vrijeme gladi. Kada se usisava, lakše se smiriti. S majkom nije tako zastrašujuće, hladno ili uzbudljivo. Dojenje na zahtjev će biti stabilno.

  Nemoguće je zanemariti hranjenje noću, iako to uzrokuje neugodnosti za majku.

  Režim prehrane novorođenčeta prikladan je jer je predvidljiv. Kada je hranjena na zahtjev, mama je vezana za bebu. Ovo je posebno neuobičajeno za mlade žene s njihovim prvorođenim.

  Budite sigurni da se hranite noću. Prolaktin hormona, koji je odgovoran za laktaciju, proizvodi se noću. Slušanje od 2 ujutro do 8 sati smatra se najučinkovitijim.

  Mama ne može spavati u ovom načinu hranjenja novorođenčadi, ali morate koristiti dječji san beba za odmor. U budućnosti dijete će sazrijeti i prestati jesti noću.

  Koliko treba novorođenče sisati

  Svako dijete je drugačije. Od rođenja ima svoj karakter. Jedan se brzo i aktivno trese 15 minuta, a drugi - bez žurbe, sa zadovoljstvom, gotovo 40 minuta. Kod duljeg hranjenja na bradavicama može se pojaviti pukotina. Ali ako prije uzmete grudi, najbogatiji i najkorisniji dio neće biti davan bebi.

  Postoji stopa hranjenja dojena novorođenčeta - od 10 do 40 minuta. Zatim moramo promatrati dijete, ako jede za to vrijeme.

  Nekoliko znakova da je beba puna

  Mnogi laktirajuće žene brinu ako je njihovo dijete hranjeno prema stopi hranjenja novorođenčadi. Postoji nekoliko znakova pomoću kojih se može razumjeti da je beba puna:

  • novorođenče dobiva na težini normalno i dobro se osjeća (u ovoj publikaciji ćete se upoznati sa tabelom dobitka težine novorođenčadi po mjesecima);
  • urin se izlučuje oko 10 puta dnevno;
  • stolica izgleda poput žbuke, do 8 puta dnevno;
  • koža je čista, ružičasta;
  • razvoj bebe ide prema uvjetima.

  Capricious ponašanje između obroka ne može biti simptom nedostatka mlijeka. Može trpjeti od kolike ili neugodnog držanja. Koliko novorođenčad treba jesti u jednom hranjenju može se odrediti s pedijatrom. To ovisi o težini rođenja i starosti.

  Slijedite vezu kako biste doznali ima li vaša beba dovoljno majčinog mlijeka i kako podesiti laktaciju.

  Moram se probuditi za hranjenje

  Pa, kad beba čvrsto spava. Ali roditelji uvijek imaju pitanje: hoće li se probuditi novorođenče za hranjenje. Prolongirani san može uzrokovati dehidriranje i pada količina šećera. U dojilje, duža će stanka smanjiti laktaciju. Nakon 3 sata beba se probudi, hrani i pusti da ponovno zaspi. Za stariju djecu, pauza će trajati 4 sata.

  Budite sigurni da probudite preranu i slabu djecu. Ali hladno dijete ima priliku spavati, pa mu je lakše nositi se s temperaturom. Ako novorođenče zaspi tijekom hranjenja, više ga nije potrebno probuditi.

  Kako hraniti plačući dijete

  Prije nego što hranite plavu bebu, trebate ga smiriti. Neće moći uhvatiti prsa u takvoj državi. Potrebno ga je pritisnuti za sebe, tresti, razgovarati s njim, zavarati se po sobi, uključiti melodičnu glazbu. Obično roditelji znaju što smrdi čini mrvicu.

  Moguće poteškoće

  Hranjenje novorođenčeta s majčinim mlijekom može biti vrlo teško zbog problema s grudima i bolesti.

  Neispravan oblik bradavice

  Ako su bradavice povučene ili ravne, beba će biti teško uhvatiti. Obično se žene sjećaju oblika bradavica, pitajući se zašto novorođenče plače tijekom hranjenja. Teško je bebu uhvatiti dojku i zadržati ga sisati. Kako bi se ispravila situacija, majka najprije izvlači bradavicu s njezinom rukom ili crpkom dojke ili dekantira mlijeko u bočicu.

  Puknute bradavice

  To je čest problem mladim mumijama, jer je potrebno naučiti kako primijeniti novorođenče tijekom hranjenja. Previše usisavanje i nepravilno prianjanje bradavice izaziva pojavu pukotina.

  Zračne kupke, podmazivanje areole s "leđima" masnim mlijekom, može vam pomoći upotreba posebnih obloga za prsa.

  Što učiniti s virusnim bolestima

  Kada se pojavi virusna bolest, majka ne smije prestati hraniti bebu. Imunoglobulini koji tvore imunitet dolaze s mlijekom. Bolje je da se rođaci skrbe o djetetu, tako da se bolesna majka može odmoriti i poboljšati svoje zdravlje. Bolje je konzultirati liječnika za imenovanje lijekova koji neće štetiti djetetu. Mogu li hraniti bebu na temperaturi mame? Za odgovore pogledajte ovu publikaciju.

  7 slučajeva kada ne možete dojiti

  Postoje situacije u kojima je uporaba majčinog mlijeka kontraindicirana, jer se može prenijeti na bebe ostataka lijekova ili bakterija od majke.

  Bolesti i stanja žena, isključujući dojenje:

  • onkologija;
  • otvorena tuberkuloza;
  • smrtonosne infekcije - kuga, kolera;
  • HIV;
  • mentalni poremećaji - shizofrenija;
  • uzimanje lijekova za živčane bolesti - antidepresivi, litijeve soli:
  • hepatitis.

  zaključak

  Majčino mlijeko je potrebno za rast i formiranje imuniteta djeteta. No, kako bi se taj proces odvijao s koristima, trebate se prisjetiti osnovnih pravila za pričvršćenje i držanje prsnog koša. Treba shvatiti da neke bolesti nameću ograničenja na dojenje, pa čak i zabranjuju. Stoga se odmah raspitajte o pravilima za umjetno hranjenje, kao i o izboru prvih smjesa za novorođenče.