Postati majka na vrijeme: u kojoj i do koje dobi je bolje rađati?

Zasnivanje

Posljednjih godina ovdje i tamo razmatra isto pitanje: u kojoj dobi je bolje rađati? Koja je doba idealna za prvu koncepciju?

Prilično je teško odgovoriti na to pitanje, jer se čak i liječnici ne slažu uvijek prema mišljenju i nastavljaju beskrajne sporove među sobom.

Nedavno, prije jednog stoljeća, djevojčice koje nisu rodile u dobi od 17-18 godina zapažale su se kao bolesne ili pogoršane. Međutim, za tako kratko vrijeme puno se promijenilo. Sada žena nije samo žena i majka.

S novom je vremenom došlo do novih mogućnosti, koje također trebaju snagu, vrijeme i zdravlje. Ovo obrazovanje, karijera, uspjeh. I razina i trajanje života povećali su se.

Čini se da je moderna medicina za stoljeće puno napredovala, a kontracepcija je sigurnija nego prije, ali još uvijek mnoge djevojke, a u većoj mjeri njihovi rodbini, boje se odgoditi prvu trudnoću na neodređeno vrijeme. Da, i želim uskoro postati majka!

Ali istodobno i dalje želim obrazovati, karijeru, vidjeti svijet i živjeti za sebe. I ovdje opet postoji zamka: nakon što je izgradio karijeru, recimo, u dobi od 25-26, to je strašno zaustaviti kako bi se zaustavio u ovoj vječnoj bitci.

I žene ponovno odgađaju taj veliki trenutak...

Medicinski odgovor

Došli su do zajedničkog nazivnika na neki način, liječnici nam daju približnu duljinu vremena za trudnoću s najpovoljnijim ishodom - to je dvadeset i dvadeset pet godina.

Okvir nije stroga, a ovaj put smatra se najuspješnijim za prvu trudnoću. Tijelo žene u tom razdoblju puna je zdravlja, vitalnosti i potpuno je spremno za buduće promjene.

Međutim, moguće je opušteniji okvir u kojem se uklapa razdoblje od dvadeset do trideset pet godina.

Svi liječnici se slažu oko toga - nakon 35 godina žensko tijelo već je "istrošeno": on je nakupio puno neugodnih čireva, a takav stres poput trudnoće bit će teži za njima.

Osim toga, napominje se da je žena koja je kasno rodila dijete osjetljivije na takvu bolest kao i rak dojke.

Vjerojatnost dobivanja bolesti povećava se tri puta, ako se prvo rođenje dogodilo u dobi od trideset, a ne u dobi od dvadeset.

Zato je u onim zemljama gdje uglavnom žene rađaju rano (Kina, Japan, Bliski Istok, Središnja Azija), statistika bolesti raka dojke je vrlo niska.

Jedno objašnjenje ove činjenice je da tijekom sazrijevanja u maternici fetus proizvodi poseban protein nazvan alfa-fetoprotein. Neki od tih proteina ulaze u krvotok majke i štite je od pojave zloćudnih bolesti.

Isto tako, starije majke trebaju razmišljati o zdravlju njihove buduće djece. Istraživači na Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji primijetili su da djeca sredovječnih majki imaju veću vjerojatnost da će dobiti dijabetes.

Svakim novim petogodišnjim razdobljem da žena živi od trenutka kada stigne do fiziološke sazrijevanja i prve trudnoće, vjerojatnost razvijanja ove bolesti u djeteta raste prosječno za dvadeset pet posto.

Naoružan takvim znanjem, može se izračunati da prvenac rođen četrdesetpetogodišnjakinje ima tri puta veću vjerojatnost da dobije dijabetes tipa A od prvog djeteta dvadesetogodišnje majke.

Isti trend nastavlja se iu budućnosti, kada se rodi druga ili treća dijete, ali u ovom slučaju, dob žena već ima tako snažan utjecaj na mogućnost razvoja dijabetesa u bebama.

Ustanovljeni život, spremna karijera - sve je to već poznato, a promjena načina života mnogo je teže. Tužno je, ali istina.

Međutim, ako žena vodi aktivan i zdrav stil života, ona je vesela i redovito pregledava liječnik, ne zlostavlja alkohol i ne puši - trudnoća nakon 35 godina može biti prilično uspješna bez komplikacija ili minimiziranja.

Da, i prisutnost životnog iskustva omogućit će takvoj majci da diže dijete, što je u isto vrijeme imalo mnogo manje pogrešaka od vrlo mladih roditelja. Štoviše, nakon što je svjesno rođen, kada je život već riješen, žena će u potpunosti osjetiti čudo rođenja djeteta i dati mu sve akumulirane ljubavi i ljubavi.

Usput, stručnjaci također daju podatke koji također govore o pogrešnom pristupu planiranju trudnoće prerano (to jest, do 18 godina).

Ispada da mlađe buduće majčino tijelo, veća je vjerojatnost pobačaja, kao i različite komplikacije - od toksikoze do krvarenja.

Mlade mame također utječu na djecu na najbolji način: oni su rođeni uglavnom slabi, s malom tjelesnom težinom i slabim imunitetom.

Da bi se to spriječilo, liječnici pozivaju rodbinu takvih mladih majki da budu mekše s njima - znanstveno je utvrdjeno da vječni prigovori i odbacivanje obitelji položaja adolescenata u velikoj mjeri utječu na zdravlje majke i djeteta i često dovode do mnogih komplikacija.

Dok mirni stav i podrška pomažu mladim majkama da čine zdravu i jaku bebu.

Naravno, ne treba zaboraviti i na prednosti ranog trudnoća, to je povjerenje, razumijevanje između roditelja i djeteta, i puno vremena za ponovnu trudnoću, a kao najmlađa majka u vrtiću ili školi također je prilično lijepo.

Druga stvar je da je iskustvo takvih mladih roditelja još uvijek premalo, kao i strpljenje i blagost. Dakle, proces obrazovanja može biti veliki izazov i za odrasle i za njihovu bebu.

Društveni odgovor

Međutim, bez obzira na rezultate istraživanja, i bez obzira na to kako liječnici proširuju okvir povoljne dobi za začeće, još uvijek postoji takozvano društveno ili javno mišljenje.

S jedne strane, rođaci i prijatelji u nekom trenutku počinju pritisnuti i dovesti ženu s istim pitanjima koja se svode na istu temu - "Pa, kada?" I "bilo bi već vrijeme!". Nije baš lijepo, slažete se.

Istodobno, poslodavci i šefovi, naprotiv, nisu previše željni vidjeti vas zaobljenim trbuščićem - ne žele izgubiti vrijednog zaposlenika već godinu dana.

A ako ste iz nekog razloga samo u procesu intervjuiranja i traženja posla, onda pitanja poput "Imate li djecu?" I "Planirate li ih početi u bliskoj budućnosti?" Neizbježni su. Općenito, zgnječen sa svih strana.

Europa i SAD odgovoriti

Do ove godine žene grade karijeru, stječu dom, automobil, kapital za pružanje djece, pa čak i kapital za njihovo, djeca, buduće obrazovanje. Općenito, mudro odgovara poslovanju. I često onda rađaju bez komplikacija.

Glavna stvar, dakako, nije da započnete sami i vaše zdravlje, da vodite aktivan stil života. Naravno, u zemljama Europe i SAD-a zdravstvena razina i jednostavno životni standard razlikuje se od našeg. Ali možete pratiti svoj režim u Rusiji.

Sažimajući sve gore navedeno zaključujemo da je idealno vrijeme za prvu trudnoću odabrano. Na vama je odlučiti koje godine roditi.

Ovisno o vašoj unutarnjoj psihičkoj i emocionalnoj spremnosti, spremnosti vašeg partnera, materijalnom stanju i stanju zdravlja.

Nemojte mirno sjediti, vježbati i vježbati ujutro. Dodajte raznolikost na svoju prehranu, dodajte još povrća, voća, ribe, u mjeri u kojoj je to moguće, uklonite masne i pržene.

I konzumirajte što manje alkoholnih pića i nemojte pušiti!

Kada roditi

Kada je bolje imati prvo dijete?

Stručnjaci vjeruju da je moguće postati majka zdravog djeteta kako u mladoj dobi tako iu zreloj. Najvažnije je znati koje se zamke mogu susresti na putu i pokušati ih okrenuti. Suvremenici u mama ne žuri. Žene u dobi od 18 do 20 godina čine najviše 10% svih rođenih. Jučerašnje učenice s pravom vjeruju da je u početku struka i osobni život, a zatim pelene i prsluci. Ali život ponekad stavlja naglasak.

"Neočekivana radost" (18 godina za cvjetanje)

Argumenti za. Većina djevojaka zrela je u dobi od 13-14, a dobi od 18 godina njihov reproduktivni sustav radi punim kapacitetom. Prilagodba trudnoći u ovoj dobi je jednostavna: tijelo nije imalo vremena za stjecanje kroničnih čireva. Štoviše, za 20 godina lako je kombinirati trudnoću s isporukom sjednice.

Teška pitanja

 • Više od 80% trudnoća u 18-20 godina starim mumijama nije planirano, a djevojčice nisu imale vremena prije nego što su došle do pregleda medicinskih pregleda, uključujući i infekcije. Zaključak: Nemojte odgoditi posjet liječniku!
 • U mladoj dobi postoji nestabilnost hormonskog podrijetla. Zbog nedostatka glavnog hormona trudnoće, progesterona, postoje problemi s formiranjem posteljice. Krvni testovi hormona omogućuju vrijeme za prepoznavanje i ispravljanje abnormalnosti.
 • Tijelo mladih majki još se razvija, a ne svi parametri imaju vremena da "rastu" do 18 godina, prema normi. Anatomski uska zdjelica dijagnosticira se u 10-15% mladih majki. U nekim slučajevima postoji nezrelost mišićnog sloja maternice (hipoplazije), koja je uzrok pobačaja. Međutim, rizik se može svesti na minimum ako slijedite preporuke svog liječnika.
 • Do dobi od 18 godina, djevojke još uvijek ne dostižu psihološku zrelost. I trudnoća je stresna za mnoge. Podrška voljenima ovdje je neprocjenjiva.

Idealna trudnoća (25 je još uvijek naprijed)

Argumenti za. Prednosti začeća u dobi od 30 godina su očite. Prvo, u dobi od 20-25 godina, tijelo je najbolje pripremljeno za zadatak nošenja i rađanja djeteta. Svi sustavi rade punim kapacitetom i mogu dati najbolji mogući plod. Drugo, bolesti povezane s dobi koje bi mogle komplicirati tijek trudnoće i porođaja još se nisu izjasnile. No, dobna kriza je gotova.

Mladi roditelji su spremni za ulogu odgovornih mama i tata, mnogi svjesno planiraju trudnoću za ovo razdoblje. U isto vrijeme, mladi nisu skloni dramatiziranju problema, što znači da je lakše nositi se s njima. Konačno, također je važno da većoj od 25 godina mnoge žene postignu, ako ne i materijalnu neovisnost, barem materijalna stabilnost može priuštiti malo vremena za karijeru.

Zrela otopina (35 - vrh)

Argumenti za. Prema liječnicima, zrele majke su više odgovorni. Nakon donošenja odluke o rađanju djeteta, podvrgavaju se detaljnom pregledu, ispravljaju svoju prehranu, prate njihovu težinu, stanje mišićnog sustava i konzultiraju se s genetičarom. Sve te mjere pomažu u početku smanjiti rizik od komplikacija. Osim toga, današnje 35-godišnje žene često nisu niže od energije za 25-godišnjakinje, imaju dobru zdravstvenu zaštitu i osposobljeno tijelo. I nakon rođenja djeteta, mnoge odrasle majke još više ljepše.

I nije iznenađujuće jer se u trudnom tijelu proizvodi veliki broj ženskih hormona, koji blagotvorno utječu na izgled. Konačno, žena nakon 30 godina, u pravilu, doseže određene visine karijere, što znači da se više vremena može posvetiti djetetu nego "počevši" majka. Usput, mit o tome da su kasnije djeca talentirani temelji se na činjenici da odrasle majke posvećuju više pažnje svojoj djeci i time stvaraju bolje uvjete za razvoj svog uma i talenta.

Teška pitanja

 • Bliže 40 godina, više dobne promjene promjena tijelo akumulira i teže je za žene podnijeti trudnoću. "Kasne" majke češće imaju dijabetes, hipertenziju, toksikozu, probleme s posteljicom, a češće rode s carskim rezom. Ali "češće" ne znači sve. Ako buduća majka vodi aktivan životni stil, slijedi savjet liječnika, vjerojatno je da će sama nositi s tako odgovornom misijom kao i rođenje djeteta.
 • Stres i stres za odraslu majku također je teže izdržati pa će oni koji su navikli na 25 sati raditi na hitnom pregledu dnevne rutine i naučiti se potpuno opustiti!
 • Bilo koja buduća mama nesvjesno se boji nedostataka porođaja u njezinoj bebi i, nažalost, s dobi roditelja, povećava se rizik od rađanja s kromosomskim abnormalnostima. To je posljedica različitih razloga koji nisu potpuno proučavani, uključujući starenje zametnih stanica i vrijeme izlaganja organizma različitim patogenim čimbenicima koji se povećavaju s godinama. Međutim, suvremene dijagnostičke metode omogućuju identificiranje genetskih poremećaja u vremenu, a možda i odrasle majke uvjerit će se činjenicom da 97% žena koje prolaze kroz prenatalne studije potvrđuju da je vjerojatnost da će imati punopravno dijete ista kao i kod mlađih žena.,

U kojoj dobi je bolje roditi prvo dijete

"Stara majka", usne se zavrnu, ako žena rodi prvo dijete u 35. "Prerano se vezala za kuću, morala si živjeti", kažu oko dvadesetogodišnjih majki. Kada je najbolje vrijeme za početak prvog djeteta?

Prema Eurostatu, starost "mlade majke" porasla je tijekom proteklih 20 godina. Samo polovica žena u EU postala je majke po prvi puta prije 29 godina. 40,6 posto žena želi imati djecu mlađu od 39 godina. Prosječna dob mlade majke je 28 godina. Medicina je produljila trajanje i kvalitetu ljudskog života, ali koliko mu se može vjerovati reproduktivnom funkcijom?

Što se tiče znanosti

Opstetričari i ginekolozi neprestano ponavljaju: mlađa je žena, to je veća vjerojatnost da će roditi zdravo dijete, a njeno tijelo neće trpjeti mnogo. Trudnoća - vrijeme kada je djevojčino tijelo podvrgnuto teškom opterećenju. Stoga, mlađa djevojka, brže će se oporaviti od porođaja. S dobi se smanjuje broj jaja - i to je nezamjenjiv biološki materijal. Uzimajući u obzir stil života mnogih mladih djevojaka (alkohol, pušenje, junk food, mnogi seksualni partneri, "noćni" stil života), kvaliteta jaja također se smanjuje. A ako muškarac ima priliku "raditi" o kvaliteti biološkog materijala - prestati s lošim navikama i poboljšati kemijski sastav biomaterijala, tada žene nemaju takvu mogućnost.

Istraživači Sveučilišta. Erasmus iz Rotterdama 30 godina analizirao je podatke o trudnoći i isporukama više od 58 tisuća žena. Rezultat istraživanja bio je takozvani "kalkulator plodnosti" - stol kada je najbolje da žena ima svoje prvo dijete ako želi postati majka dvaput ili tri puta. Dick Habbema, jedan od istraživača, rekao je da su njegovi kolege razgovarali o nevjernosti studije zbog svoje duljine u vremenu. No, ideja je bila stvoriti ne samo "kalkulator plodnosti", nego i prikupljati podatke za generacije s drugim vrijednostima i znanjima o kontracepcijskim sredstvima.
Prema izračunima istraživača, što više djece želi imati ženu, prije će ona postati majka. Ako sanja o obitelji u kojoj se nalaze troje djece, a zatim u dobi od 23 godine. Ako dva - onda do 27 godina.
Jedan od sudionika studije Alan Pacey, profesor na Sveučilištu Sheffield, tvrdi da je nemoguće "čekati". Oni koji misle da se pitanje porođaja može odgoditi do dobi od 30 godina biti će razočarani. Potrebno je razgovarati s djevojkama starijih razreda i učenicima osnovnih tečajeva kako bi ranije započeli planirati svoje živote uzimajući u obzir rođenje djeteta.

S gledišta psihologa i sociologa

Mediji pišu materijale o slavnim osobama - glumicama, pjevačima i drugim poznatim osobama, da su počeli svoje prvo dijete nakon 30 godina. Djevojka ima ideju da "ja to mogu učiniti". Ali mediji ne izvještavaju o pojedinostima tog procesa - koliko je pokušaja neuspjelih, o poteškoćama nošenja, o IVF-u, o broju pokušaja IVF-a. Ukratko, cijela "kuhinja" ostaje iza kulisa.

John Mirowski, sociolog na Sveučilištu Texas u Austinu, kaže: najbolja biološka dob za roditi djecu je 20+, ali u društvu to se promatra s negativnog stajališta. Ako se prvo dijete pojavilo u dobi od 20 godina i manje, onda je vjerojatno da je rođen izvan braka. Ona će također postati prepreka na putu do visokog obrazovanja i može uzrokovati kristalizaciju negativnog stanja djevojke.
Čak i ako je djevojka u braku, onda je 20 godina još uvijek premlada za potomstvo, kaže Mirowski. Michelle Norton ima sina u dobi od 21 godine, ali kad se pitaju o njezinoj dobi, kaže da joj je 25 ili 27. U blogu "Early Mom", Michelle je napisala da želi izbjeći neugodna pitanja od drugih.

Mirowski dodaje da pored kosih stavova drugih, postoji još jedan ozbiljan problem. "Mnogi 20-godišnjaci nisu dovoljno odgovorni da se brinu za dijete", kaže John. Profesor Mirowski, uzimajući u obzir izračun emocionalne zrelosti i biološke dobi, navodi da je najbolje doba da prvi put postane majka 29 godina. Do tog će trenutka žena dobiti visoku naobrazbu, moći će se karijeri, "živjeti za sebe" i izgraditi snažne odnose sa suprugom kako bi izdržali "test prvog djeteta".

Što kažu povjesničari

Prema popisu stanovništva iz 1897. godine, više od polovice nevjeste u Rusiji nisu bile starije od 20 godina. Za djevojku često je ova dob bila 13-16 godina. Neudata djevojka u dobi od 19 godina već se smatra "staromodnim", a 20-godišnje nevjeste su odbijene kao "sjedile u djevojčicama", a 25-godišnjaci su se uopće nazvali "stoljećima". Prema tim podacima, može se shvatiti da su prije nego što su djevojke gotovo majke postale majke, jer su "bile fizički spremne za to" - to jest od 13 godina.

Žena u XIX stoljeću, uzimajući se u braku u dobi od 16 do 20 godina, postala je majka svake dvije godine, dok je bila u stanju to učiniti. u kojem trenutku žena treba postati majka, nema znanstvenih radova o ovoj temi. Žena bi mogla roditi 15 djece, od kojih nisu uvijek preživjeli svih 15. U knjizi Borisa Nikitina "Mi, naša djeca i unuci" je sljedeća izjava: "Mama mora biti jaka. Spartani su vjerovali da će samo jaka majka roditi snažnog ratnika. Prema današnjim standardima, ako žena u utrci razvije brzinu od više od četiri visine u sekundi, ako podigne noge na vodoravnu šipku 5-10 puta zaredom i može se povući prema bradi, onda to obećava lakšu, bržu i bezbolnu isporuku. Koristan je za buduću majku ne samo "hodati na svježem zraku", nego i trčati, plivati ​​i napraviti posebnu gimnastiku. " Knjiga je napisana 1978. godine. Stoga, prije što žena postane majka, to bolje.

Kada je najbolje vrijeme da rodite prvo dijete?

Želja da se prirodno postane majka za svaku ženu. Ali za svaku od njih se događa u različitim dobnim fazama. Postoji mnogo sporova u vezi s najboljim dobom za prvu trudnoću. Na kraju, svatko izvodi zaključke samostalno.

Plodnost ženki

Već pri rođenju svaka žena ima određenu količinu jaja. On nema sposobnost nadopunjavanja. U adolescenciji počinje formirati menstrualni ciklus. Ove promjene karakteriziraju dolazak prve mjesečnice, nazivaju se menarhe.

Menstruacija je proces uklanjanja slojeva endometrija, nefertiliziranog jaja i krvi. To je posljednja faza prethodnog ciklusa i početak sljedećeg. Menstruacija prethodi ovulacijskom procesu, zbog čega žena ima priliku postati trudna.

Ovum dospijeva u folikularnoj fazi ciklusa. Tijekom ovulacije, ona je spremna za začeće. Ako se ne pojavi trudnoća, ženska spolna stanica napušta tijelo zajedno s menstruacijom. Tijekom vremena, opskrba jaja postaje manja. Slijedom toga, vjerojatnost začeća smanjuje se. Stoga, u mladoj dobi, šanse za uspješnu trudnoću su veće.

U odrasloj dobi plodnost je značajno smanjena. Mnoge žene, znajući ovo, prestanu biti zaštićene. Rezultat je neočekivana trudnoća. Iako je sposobnost da se s vremenom razvije, ona je još uvijek prisutna.

Pogodna dob za prvo dijete

Pitanje najbolje dobi za prvu trudnoću vrlo je kontroverzno. Mišljenja stručnjaka ovise o tome. U ginekologiji je općenito prihvaćeno da je optimalna dob između 20 i 25 godina.

Na Zapadu granice u vezi s ovom temom su mutne. Tamo se vjeruje da bi žena trebala biti potpuno utemeljena kao osoba. To podrazumijeva uspjeh karijere, materijalnu stabilnost i zreli pogled na obiteljske odnose. U ovom slučaju, važni su sljedeći čimbenici:

 • Zdravlje žene.

Ako se pojave neke bolesti, liječnici preporučuju što je moguće prije zatrudnjeti. To je zbog činjenice da svako odstupanje teži napredovati. Policistička bolest je jedna od tih bolesti. Njegov razvoj karakterizira kršenje menstrualnog ciklusa.

Mjesečno, nakon nekog vremena, može postati oskudno i bolno. Ovulacija se javlja rjeđe, a onda potpuno nestaje. Nedostatak liječenja može dovesti do apsolutne neplodnosti. Iznenađujuće, glavni način da se riješimo bolesti jest koncepcija.

Značajke kasne trudnoće

Svaka žena ima određene razloge za planiranje trudnoće nakon 30. godine života. Na ovu odluku može utjecati želja da djetetu pružite najbolje. Može potrajati dosta vremena da kupi kuću, pronađe dobar posao i stvori vezu. S psihološkog stajališta, tek nakon 30 godina, pojavljuje se puna svijest o odgovornosti za život druge osobe.

Kasna trudnoća ima i prednosti i nedostatke. Glavne negativne značajke uključuju:

 • Velika razlika u dobi između majke i djeteta. To može ometati uspostavljanje obiteljskih odnosa.

Ovaj pristup porođaju ima neke pozitivne aspekte. To uključuje sljedeće:

 • Trudnoća u odrasloj dobi pozitivno utječe na vanjsku privlačnost žena.

Ukratko, možemo reći da u kasnom konceptu nema ništa loše. Ali puno ovisi o vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Za neke od fer spolnog karaktera karakterizira razvoj ranog menopauze. Može započeti prije nego što žena odluči postati trudna. Rana trudnoća, zauzvrat, ima uznemirujući učinak na mnoge trudnice. Ona pridonosi bržoj moralnoj zrelosti, što je također težak argument.

Zrelo dobi utječu na kvalitetu jaja. Genetske informacije mogu se promijeniti. To se mora uzeti u obzir. Ako objektivno gledate ovo pitanje, razdoblje povećane plodnosti može se nazvati razdobljem od 19 do 30 godina.

Odluka o nužnosti koncepcije leži ne samo na ramenima žene nego i na njegovu spolnom partneru. Treba uzeti međusobno, jer je to vrlo ozbiljan i važan korak. Priprema u fazi planiranja također bi trebala biti provedena zajedno s voljenom osobom.

7 mitova o tome kada treba roditi prvo dijete

Većina suvremenih roditelja svjesno se približavaju problemu planiranja obitelji: počinju voditi zdrav način života i unaprijed proći cjelovit medicinski pregled.

Od značaja za buduće mame i tate je pitanje određivanja optimalnog vremena za povećanje obitelji; Nažalost, veliki broj apsurdnih, ali izuzetno stabilnih mitova povezan je s ovom trenutku planiranja trudnoće.

Rodite 25 godina

Ovaj mit zvuči gotovo kao slogan. Unatoč potpuni nedostatak znanstvene osnove, to je najčešće među zabludama o optimalnoj dobi roditelja. Priča o nastanku ovog mit je ukorijenjena sredinom prošlog stoljeća, kada su u sovjetskim roditeljskim ženama koje rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina (a ne nakon 25 godina, kao autori mitova tvrde!), Bili su nazvani "starci". Izraz zvuči iskreno, nezahvalno: što žena, a osim toga, trudna majka, želi biti zvan star! U vrijeme naših baka, oženili su se i rodili svoje prvo dijete puno ranije nego sada - prosječno u dobi između 20 i 25 godina. Nasuprot tom pozadini, žene koje su rodile prvo dijete nakon 30 godina nesvjesno su se izdvojile od općeg broja pacijenata i privukle više pažnje liječnika.

U sovjetskoj opstetrici doista se vjerovalo da je s gledišta zdravlja žene optimalno razdoblje planiranja prve trudnoće bilo od 18 do 25 godina. Logika ovog mišljenja bila je osigurati da u ovoj dobi u većini slučajeva ima manje kroničnih bolesti, a hormonska pozadina, koja, naravno, u velikoj mjeri određuje tijek trudnoće i porođaja, je u najpovoljnijem stanju. Međutim, očito je da ne postoji čarolija na slici 25: nema nikakvih kršenja ili temeljnih promjena u seksualnoj sferi žene u ovom dobu.

Potpuno je moguće napraviti i sigurno rađati dijete u dobi od 25 i 30 godina, pa čak i mnogo kasnije - za to je važno voditi brigu o svom zdravlju, voditi ispravan način života, a ne zanemariti liječničke preglede i liječničke preporuke. Danas su liječnici prisiljeni objasniti svojim pacijentima koji se suočavaju zbog činjenice da "nisu imali vremena" roditi 25 godina: nakon tog doba nisu imale temeljite promjene u njihovim tijelima, još su mlade, zdrave i sposobne roditi zdravu djecu. Stoga nemojte zalagati za bilo kakav trošak da biste dobili ovaj datum - postoje mnogo važniji kriteriji koji se trebaju razmotriti pri planiranju trudnoće!

Rana trudnoća

Ova pogreška je općenito slična onoj prethodnoj, ali je radikalnija - autori mitova uvjereni su da je potrebno roditi u mladosti, jer vrlo mlada i zdrava majka ima problema s trudnoćom i porođajem. Zapravo, to uopće nije slučaj: prerana trudnoća (prije 18 godina) nema ni manje, a ponekad čak i više opasnosti nego "dob". Postoje mnogi razlozi za to: nije dobro utvrđena hormonska pozadina djevojke i živčani sustav, a ne dovoljno zreli da reguliraju složene procese kao što su nošenje i porođaj, previše aktivni metabolizam i nepotpuna formacija organizma u cjelini.

Prvi menstruacija pojavljuje se u prosjeku od 12 do 15 godina, međutim, ta preobrazba djevojke u djevojku uopće ne znači da je već spremna za majčinstvo. Zapravo, u toj dobi, djevojka je tinejdžerica, u čijem se tijelu postupno javljaju promjene vezane uz odrastanje. Kao što znate, promjena je najmanje uspješno vrijeme testiranja, a trudnoća u pubertetu, na žalost, nije iznimka od ovog pravila. Prema statistikama, tijekom trudnoće koja se dogodila u dobi od 16 do 17 godina, bilježi se najveći broj komplikacija. Glavni postotak predstavlja prijetnju pobačaju; To je zbog nedostatka produkcije progesterona u mladoj dobi - glavni hormon potreban za nošenje trudnoće. U mladoj dobi, trudnoća češće završava u preranom (do 37 tjedana) porođaja. To je zbog patološki visokog tonusa maternice zbog nezrelosti živčanog sustava i hormonskog podrijetla "homogenog".

Drugi organi i sustavi premladih majki teže su tolerirati početak trudnoće: ranu trudnoću češće komplicira gestoza i hepatoza - toksikoza s oštećenjem funkcije bubrega i jetre. U ranoj trudnoći zabilježen je najveći broj fetalne pothranjenosti. Ovaj pojam se odnosi na težinu novorođenčeta (manje od 2500 g) uslijed slabog protoka krvi placente tijekom trudnoće. Razlog nedostatka krvnog opskrbljivanja fetusu ponovno je povezan s prekomjernim opterećenjem kardiovaskularnog sustava u mladoj dobi, a visoki troškovi metabolizma kontinuiranog rasta vlastitog tijela igraju značajnu ulogu u tome. Dakle, nije potrebno previše trpjeti s planiranjem trudnoće - sve bi trebalo biti pravodobno!

Trudnoća nakon 30

Vjerovalo se da trudnoća nakon 30 godina uvijek prolazi s komplikacijama. To je zajedničko mišljenje u stvari i zabluda - nema izravnog odnosa između dobi očekivane majke i tijeka trudnoće. Nemoguće je poricati da se s godinama povećava rizik razvoja neplodnosti, genetske poremećaje tijekom začeća i stvaranje kroničnih bolesti u majki. Svi ti čimbenici mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće i razvoj fetusa. Međutim, potrebno je jasno shvatiti da su takve patologije trudnoće povezane ne toliko s dobi nego sa zdravljem buduće majke.

Trenutno, u megacities, postoji značajan porast u dob primiparas: prosječna dob žena koja rodi prvo rođeno dijete je pomaknuo na 28-33 godina. To je posljedica promjena u društvenom poretku života, što ne može utjecati na biološko doba odrastanja žena. Moderne mlade djevojke studiraju dulje, kasnije ulaze u samostalan život, grade karijeru i vjenčaju se od majki i baka. Smanjenje tjelesne aktivnosti na pozadini povećanja udobnosti života donijelo je neočekivane rezultate u fiziologiji moderne žene: pored povećanja očekivanog životnog vijeka u 21. stoljeću, dob žena koja je rodila prvo dijete također se dramatično promijenila. Istodobno, postotak komplikacija tijekom trudnoće nije porastao u usporedbi sa statističkim podacima od 20-30 godina, kada je prvo rođenje bilo češće u dobi od 20-25 godina. Do sada su rezultati kliničkih i statističkih istraživanja na području demografije pokazali da siguran tijek i ishod trudnoće ovise o zdravstvenom statusu i načinu života budućih roditelja, razini medicinske skrbi i okoliša. Stari putovnica u ovom slučaju nalazi se na posljednjem mjestu.

Rođenje djeteta: drugi plan

Prva karijera - onda dijete. Ta tvrdnja je, naime, druga strana novčića - posljedica promjene društvene strukture života i uloge moderne žene u njemu. Danas mnoge djevojke, strastvene oko izgradnje vlastite karijere, ne žele promijeniti status uspješne poslovne žene na status buduće majke, vjerujući da se ovo pitanje može vratiti u pozadinu. Najčešće opravdanje za takvo stajalište je oko Zapadne Europe i Amerike, gdje je karijerizam pobijedio majčinstvo 1970-ih. "Tamo, na Zapadu, svi rađaju nakon 40 godina i ništa!" - kažu pristaše ove ideje... i oni su uvelike pogrešni. Ako načelno razgovaramo o mogućnosti trudnoće i porođaja, tada, naravno, s sadašnjom razinom razvoja reproduktivne medicine to je moguće u dobi od 40, 45 i čak u dobi od 50 godina. Ali ako pogledate pojedinosti, primjerice, procijenite sposobnost sredovječnog organizma da nosi opterećenja povezana s tijekom trudnoće i porođaja, smanjujući brzinu metabolizma, izumiranje hormonskog podrijetla, slika više neće izgledati tako ružičasta. Posebice ako razmišljate o moralnim i fizičkim troškovima dugoročne i mukotrpne izgradnje uspješne karijere - takvi stresovi, kojima je život uspješne žene neraskidivo povezani, ne mogu bez utjecaja na zdravlje, a to je upravo ono što je tako važno za mogućnost uspješnog majčinstva. Dakle, ne vrijedi odgoditi dugo vremena važna pitanja o rođenju djece - tako da oni ne postanu najteži!

Materijalno blagostanje

Glavna stvar u planiranju obitelji je materijalno blagostanje. Mnogi misle da je najvažnija stvar u planiranju trudnoće materijalno blagostanje: zaseban apartman, dobra plaća i tako dalje. Naravno, porast obitelji neodvojivo je povezan s rastućim troškovima, pa se na prvi pogled može činiti prilično logičan i opravdan položaj "prvo bogatstvo - onda dijete". Budući roditelji morat će uložiti u dječji uređaj, kupnju miša za bebu: odjeću, namještaj, kolica i sl.

Uzimajući u obzir zdravlje nerođenog djeteta, mnogi muškarci i žene razmišljaju o dodatnim troškovima liječničke skrbi - sklapanju ugovora za upravljanje trudnoćom, porođajem i praćenjem novorođenčadi, a to također zahtijeva značajna financijska ulaganja. Postoje neki vizionarski roditelji koji, čak i prije rođenja djeteta, planiraju troškove svog daljnjeg obrazovanja u skupinama ranog razvoja, škole, pa čak i sveučilišta. Možete ići dalje u ovom pitanju: na primjer, planirati trudnoću tek nakon što ste akumulirali novac za dodatno obrazovanje, prestižno stažiranje, prvi automobil, stan, dječje vjenčanje...

Jedini problem je što će većina potencijalnih mama i tata morati provesti mnogo godina, snage i najvažnije - zdravlje na svim tim financijskim projektima. No, zdravlje budućih roditelja je glavno i najvažnije "miraz" za dijete, jamstvo za siguran tijek trudnoće i rođenje zdravog djeteta. I, kao što znate, zdravlje se ne može kupiti za bilo koji novac!

Sezona i koncepcija

Tijek trudnoće ovisi o sezoni začeća. Vrlo uobičajena obrazovna verzija planiranja trudnoće. Razlozi "sezonskog" pristupa ovom važnom pitanju objašnjavaju se na različite načine: od prisutnosti svježeg povrća i voća, temperature zraka i broja sunčanih dana do utjecaja zodijaka i lunarnog kalendara. Neki autori naglašavaju važnost sezone (ili mjeseca ili desetljeća) začeća, drugi naglašavaju važnost odabira pravog vremena za rođenje djeteta. Dokazano je da dokazuje (ili spora) da je utjecaj horoskopa i lunarnog kalendara na planiranje trudnoće prilično teško, no što se tiče izravnog učinka sezonalnosti na trudnoću i razvoj fetusa u smislu zdravlja... Naravno, sunce zrači, toplim zrakom i svježi vitamin iz prirodnog povrća i voća. No, trudnoća traje 9 mjeseci ili 3 sezone - stoga, bez obzira na godišnje doba, začeće sunca i vitamina bit će dovoljno za svakoga!

Trudnoća nakon 40

Nakon 40 godina da rodi kasno. Najčešći objašnjenje ove ideje je da trudnoća i porođaj predstavljaju značajan teret ženskog tijela, a nakon 40 godina rizik razvoja ozbiljnih bolesti raste. To je, porođaj nakon 40 godina opasno je za budućnost. Drugi razlog za takvu kategoriziranu izjavu je povećani rizik od genetskih abnormalnosti fetusa (prije svega, Downov sindrom, prisutnost dodatnog kromosoma 21 u fetusu) u trudnica "u dobi". Temelj ovog objašnjenja je strah za zdravlje djeteta.

Konačno, postoji još jedan, složeni strah u planiranju trudnoće nakon 40 godina - povećanje rizika od komplikacija trudnoće i porođaja. Teško je raspravljati sa svim gore navedenim argumentima - svi su manje ili više opravdani.

Doista, s godinama, povećavaju se rizici svih vrsta komplikacija povezanih s dodatnim stresom na ženskom tijelu. Međutim, to ne znači da će trudnoća nakon 40 godina zasigurno biti komplicirana, dobrobiti žene svakako će se pogoršati, a dijete neće biti sposobno roditi se zdravo. Podsjećajući ženu svoje dobi i savjetujući da kasnije ne odgađaju majčinstvo, liječnici upućuju na optimalno vrijeme planiranja trudnoće, ali to ne znači da se nakon tog razdoblja pitanje porođaja mora zatvoriti.

Lijek zna stotine i tisuće slučajeva povoljnog tijeka trudnoće, sigurne dostave i rađanja zdrave djece od roditelja čija je dob značajno premašila smrtonosnu oznaku "40". Naravno, kada planirate trudnoću u Balzacovoj dobi, potrebno je pažljivo ispitati i trijezno procijeniti svoje zdravlje - baš kao u bilo kojoj drugoj dobi. Reći da je rođenje nakon 40 godina kasno, nije u redu - nije riječ o neposrednoj opasnosti od razvoja patologije u budućoj majci i fetusu, već samo povećanju rizika.

U kojoj dobi je bolje roditi - sve prednosti i nedostatke

Većina mladih žena prije ili kasnije razmišlja o dobi u kojoj je najbolje roditi svoje prvo dijete. Naravno da je jasan odgovor u ovom slučaju jednostavno nemoguć. Mnogo ovisi o individualnim karakteristikama ženskog tijela i psihološkoj spremnosti.

S medicinskog stajališta, za to je pogodna dob od 20 do 30 godina. Ovo razdoblje smatra se najpovoljnijim za trudnoću i porod.

U kojoj dobi je bolje roditi prvo dijete

U starim danima, dijete u dobi od 16 do 18 godina smatralo se normalnim. Od tada se mnogo se promijenilo, a sada češće u prvom redu nije započeti obitelj i potomstvo, nego dobiti obrazovanje i poboljšanje materijala.

Prema statistikama, oko 30% žena postaje majke po prvi put u dobi od 25-29 godina, a 20% nakon 30 godina.

Dakle, u kojoj dobi je bolje roditi prvo dijete? Većina stručnjaka i iskusnih majki slažu se da je najpovoljnije razdoblje trudnoće 20-30 godina.

Postoji nekoliko razloga zašto je u ovoj dobi bolje napustiti prvo dijete:

 • Žensko tijelo je potpuno oblikovano;
 • Buduća majka još nije "stekla" nekoliko kroničnih bolesti;
 • Moralno je lakše shvatiti nedostatak sna, opću promjenu u životu itd.;
 • Zglobovi zdjeličnih kostiju su prilično pokretni;
 • Tkiva i mišići su elastični i lako rastegnuti, što favorizira radnu aktivnost;
 • Nizak rizik od pobačaja i razvoj fetalne patologije;
 • Tijelo se oporavlja nakon porođaja.

Žensko tijelo pohranjuje određeni broj jaja, a ako se druge stanice stalno ažuriraju, njihov broj ostaje nepromijenjen. Za sazrijevanje i oplodnju nije namijenjeno svim jajašcima, a nakon 30 godina vjerojatnost ovog procesa značajno se smanjuje. To je uglavnom zbog slabe ekologije, bolesti, pušenja i unosa alkohola.

U kojoj dobi je bolje rađati iz medicinske točke gledišta, nema definitivan odgovor, neki liječnici kažu da 18-25, drugi kažu da je 20-30. No, američki stručnjaci smatraju najbolje razdoblje za porođaj - 34 godina.

Ali svi se liječnici slažu da nakon 35 godina postoje određene opasnosti za trudnoću, porod i zdravlje djeteta.

Kada roditi drugo dijete?

U većini slučajeva, broj djece u obitelji određuje financijska situacija, želja supružnika, vjerskog obrazovanja i zdravstvenog stanja.

Interval između rođenja djece ovisi, naravno, kod majke i tate, ali iz medicinskih razloga najprikladniji interval je 3-5 godina.

 1. Prvo, žensko tijelo ima vremena da se oporavi u tom razdoblju,
 2. Drugo, vještine brige za dijete još uvijek su svježe u sjećanju.

Neki stručnjaci tvrde da je najprikladniji interval između djece od 6 do 10 godina. Budući da je u ovom dobu, prvo dijete prestane tražiti veću pažnju na sebe i psihološki je spremna za rođenje sestre ili brata.

No, odgađanje druge trudnoće (više od 10 godina) nije posve neophodno, jer elastičnost maternice smanjuje.

Koliko vam godina možeš roditi?

Ako uzmemo u obzir pitanje koliko godina možete roditi, tada stručnjaci gotovo jednoglasno vjeruju da su oni mlađi od 35 godina. Nakon manje šanse za trudnoću i rizika od pobačaja, propušteni pobačaj je mnogo veći. Također povećava vjerojatnost razvoja gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, plavusa previa, mrtvorođenih i prijevremenog poroda.

Maloljetnici su podložniji genetskim patologijama kod žena starijih od 35 godina. Na primjer, prema statistikama, u dobi od 25 godina, vjerojatnost da dijete s Downovim sindromom iznosi 1/1250, a za 49 godina ovaj omjer bitno je smanjen na 1/10.

Stoga, sve trudnice starije od 35 godina moraju se testirati na moguće fetalne bolesti i ispitati genetičar.

Naravno, možete roditi u dobi od 40 godina, a kasnije je moguće, ali bolje je ne odgađati majčinstvo što je više moguće.

Da biste povećali šansu za zdravom trudnoćom je moguće, za to vam je potrebna:

 • odustati od cigareta i likera;
 • uzmi multivitamin;
 • ne koristiti pilule i biljke koje nisu propisane od strane liječnika (nemojte samorigirajte);
 • dobiti potrebno cijepljenje;
 • Uključite samo prirodne proizvode, više povrća i voća u svoj izbornik.

Već je poznato da kasne trudnoće najčešće imaju pozitivan učinak na žensko tijelo: mnogi organi počinju djelovati dvostruko sile, a protok krvi raste. Djeluje pomlađivanje cijelog tijela.

Ne zaboravite na moralnu spremnost za rođenje djeteta. Tijekom trudnoće, psihološka stabilnost je vrlo važna, spremnost da slijedite preporuke liječnika.

Lakše je odgoditi porođaj u prisutnosti stabilnog rada, financijske dobrobiti i podrške voljenima.

Kada je bolje imati prvo dijete?

Trudnoća i porođaj na 25, 35 nakon 40 godina: pro i kontra

Prvo dijete može se roditi ženi u vrlo različitim godinama. Inga Suleimanovna Ibinaeva, kandidat medicinskih znanosti, opstetričar-ginekolog, repromatologinja klinike AltraVita, govori o tome kada se djeca rađaju u Europi i koja je situacija u Rusiji, kao što biste trebali znati pri planiranju trudnoće

Prvo dijete: prvo roditi u Bugarskoj, a kasnije u Italiji

Prema statističkim podacima, prosječna starost žena koje rađaju svoje prvo dijete stalno raste u cijelom svijetu - zajedno s ukupnim očekivanim životnim vijekom. Prema najnovijim podacima Eurostata, u 2013. godini većina žena iz EU zemalja (51,2%) rodila je svoje prvo dijete u dobi od 20-30 godina, a 40,6% u dobi od 30-40 godina. Prosječna dob rođenja prve djece bila je 28,7 godina.

Najmlađe primiparne majke u Bugarskoj (prosječna dob 25,7 godina), Rumunjska (25,8 godina), Latvija (26,1 godina), Estonija (26,5 godina), Poljska i Litva (26,7 godina) i Slovačka (26,9 godina).

Kasnije svi rađaju prvo dijete u Italiji (30,6 godina), Španjolska (30,4 godina), Luksemburg (30,0 godina) i Grčka (29,9 godina). U tim je zemljama najveći broj žena koje su rodile prvo dijete nakon 40 godina.

U Rusiji, žene rađaju svoje prvo dijete u dobi od 26 do 27 godina. Danas se krećemo u istom smjeru kao i Europa. Na primjer, 1980-ih godina prosječna dob žena koje su rodile prvo dijete bilo je 23 godine. Bilo je razdoblja kada je ova brojka pala na 22 i 21 godinu.

Naravno, rast prosječne dobi u kojoj žene po prvi put rađaju djecu, odražava se u širenju neplodnosti. Sada je službeno u Rusiji oko 15% parova bezuspješno. Razlog za to - uključujući kasnije majčinstvo.

Iz zdravstvenih razloga najbolje je roditi žene od 19 do 26 godina. Prednosti porođaja tijekom ovog razdoblja:

 • Sposobnost začeća djeteta je maksimalna - unutarnji genitalni organi su potpuno formirani, hormonska ravnoteža održava jajnici, nema dobnih bolesti.
 • Trudnoća se lakše prenosi, jer tijelo dobro opterećuje rastućim opterećenjem pri nošenju bebe, vjerojatnost pobačaja je niža nego kod trudnica.
 • Dostava je jednostavnija i uz manje komplikacija, budući da su tkiva perineuma elastičnija, kosti zdjelice su mobilnije. To sve dovodi do činjenice da je broj perinealnih suza, krvarenja maternice i operacija cesarne sekcije manji. Najčešće nema komplikacija nakon porođaja.
 • Minimalni rizik od razvoja anomalija u novorođenčadi i kongenitalnim genetskim bolestima.
 • Mladi je tijelo manje osjetljivo na zarazne bolesti, što je vrlo važno pri nošenju fetusa, a također ima sposobnost da se brzo oporavi nakon poroda.

Kako sposobnost začeća ovisi o dobi žene

S dobi se smanjuje broj folikula u jajnicima žene i mijenja se kvaliteta oocita. Proces "starenja jajnika" započinje u dobi od 27 godina, a nakon 37 godina oštro se ubrzava.

Također je nemoguće isključiti negativan utjecaj načina života mnogih modernih mladih žena (alkohol, pušenje, junk food, mnogi seksualni partneri, "noćni život") na kvalitetu jaja. A ako muškarci imaju priliku "raditi" na kvaliteti biološkog materijala - prestati s lošim navikama i poboljšati kvalitetu spolnih stanica, tada žene nemaju takvu mogućnost.

Smanjenje sposobnosti začeća i rađanja djece nakon 30 godina također je pod utjecajem pojavljivanja brojnih bolesti zdjeličnih organa, kirurških intervencija na zdjeličnim organima, kao i kroničnosti somatskih bolesti.

Prva trudnoća nakon 30: pro i kontra

Razlozi zbog kojih više žena donose odluke o trudnoći nakon 30-35 godina, leže na površini. Moderna žena prvo dobiva obrazovanje, zatim gradi karijeru, postigne određenu razinu materijalnih koristi i samo tada počinje razmišljati o djetetu.

Do tog vremena, odluka o rađanju djeteta, u pravilu, postala je manje ili više svjesna. I ne samo sa strane budućih majki, već i od oca. Moguće je i da žena jednostavno ne želi roditi dijete od muškarca s kojim neće vezati njezin život i čeka dostojanog oca za buduće bebe.

Drugi razlog kasnijeg porođaja je da manje i manje zdravih žena zatrudne i mogu roditi dijete bez problema. Liječenje i priprema za trudnoću traju dosta vremena.

Dijete je nakon 30 godina rođeno, u pravilu, kao rezultat planirane trudnoće. Zrele žene uzimaju ozbiljnije i odgovorno trudnoću. Redovito posjećuju liječnika, provode svoje preporuke.

Emocionalno, žena postaje spremna za majčinstvo za oko 30 godina. Zato, žene koje trudne i daju dijete nakon 30-35 godina, bolje razumiju svoje stanje, rjeđe padnu u depresiju, više pažnje posvećuju ležanju i odgajanju djeteta. Žena ovog doba tretira bebu ne kao teret, već kao veliku radost daje mu više pozornosti, vremena i energije.

Međutim, mehanizmi starenja postavljeni po prirodi dovode do povećanja anovulacijskih ciklusa, a akumulacija mutacija i genetske kvarova u stanicama uzrokuje povećani rizik od djeteta s genetskim abnormalnostima, uključujući s Downovim sindromom. Poznato je da gotovo 70% svih djece s Downovim sindromom rađa ženama starijima od 35 godina. To su ozbiljni pokazatelji koji se ne smiju odbaciti.

Zakašnjela trudnoća: žene nakon 40 godina

Vjeruje se da kasni trudnoća i kasni porod pomlađuju ženu. I to je razlog za proizvodnju hormona trudnoće, uglavnom estrogena, toniziranja mišićnog tkiva, dajući im elastičnost, jačanje kostiju i smanjenje rizika od hipertenzije.

Trudnoća i dojenje kasno dijete je vrijeme druge mladosti žene. Psihološki, žena koja je rodila kasno dijete također se može osjećati mlađom od svojih vršnjaka, jer je u svojim godinama ona "mlada majka", a taj status također doprinosi psihološkoj mladosti.

Očekivano trajanje života žena koje rađaju nakon 45 godina mnogo je duže od drugih. Znanstvenici u bolnici Hadassa Ein Karem u Jeruzalemu pronašli su žene koje su zatrudnile dijete nakon 45 godina, geni koji odgađaju starenje.

Zanimljiva studija provedena na temelju povijesti aristokratskih obitelji u Engleskoj. Analizirane su evidencije više od 13 tisuća žena koje su živjele od 1740. do 1875. godine. Oni koji su kasnije dobivali prvo dijete živjeli su prosječno 15 godina duže od mladih majki. Steven Stonehenge, voditeljica istraživanja, biolog biologa, primjećuje da su, prema mnogim znanstvenicima, žene koje su prvo rodile dijete u dobi od 40 godina imaju visoku šansu da žive stotinu.

Kasne isporuke blagotvorno utječu na zdravlje žene. Nakon kasnog rođenja, menopauza je lakša, menopauza može doći kasnije, proces starenja je manje bolan. Kasna dostava može smanjiti kolesterol, smanjiti rizik od moždanog udara ili osteoporoze. "Kasne" majke, u pravilu, nemaju problema s sluhom i manje su vjerojatno da će imati infekcije mokraćnog sustava.

Rođenje nakon 40 godina: što se brine liječnicima

Ali, nažalost, kasni rođaci nisu samo prednosti. I nije slučajno da porast broja žena s kasnom trudnoćom poremeti liječnike. To je prvenstveno zbog činjenice da kasni porođaj ne predstavlja problem za zdravu ženu, a na žalost, ima manje manje zdravih žena nakon 40. godine života. U dobi od četrdeset godina žena ima, u pravilu, nekoliko kroničnih bolesti, u njezinoj "prtljazi" obično postoji jedna ili dvije spolno prenosive bolesti.

Ako žena pati od hipertenzije, dijabetesa, ima problema s štitnjačom, tada se ne može truditi bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Osim toga, nakon 40 godina rizik od ektopične trudnoće raste, rizik od nasljednih bolesti i fetalnih kromosomskih abnormalnosti postaje sve veći.

Tijekom kasne trudnoće i kasnog rođenja češće nego u mlađoj dobi, pojavljuju se različite komplikacije. Među najčešćim: preranom ili poslijeratnom trudnoćom, toksičnošću druge polovice trudnoće (gestoze), preranog ispuštanja amnionske tekućine, slabosti radne aktivnosti. Takvo ozbiljno stanje kao hipoksija fetusa (to jest, nedostatak kisika u djeteta tijekom porođaja), što u većini slučajeva zahtijeva upotrebu carskog reza, javlja se u dobi primiparas 7 puta češće nego mladi ljudi.

Općenito je veći broj indikacija za carski rez. To je zbog činjenice da se u dobi od četrdeset godina tkiva ženskog tijela mijenjaju, postaju manje elastične. I govorimo ne samo o mekim tkivima vagine ili perineuma, već io mišićnom tkivu maternice, koja počinje raditi manje intenzivno kao mišićni organ.

Stoga, kasni porod, osobito kod žena s primarnim ženama, češće se provodi putem carskog reza. Čak i ako je trudnoća normalna, a žena sama rodi, porođaj može biti još teže i produžen zbog činjenice da se elastičnost mišića i elastičnost zglobova smanjuju.

Ako je izbor napravljen u korist kasne majčinstva, žena bi se s najvećom odgovornošću trebala približiti planiranju trudnoće, njenog upravljanja i porođaja.

Do vremena kada je dijete zamišljeno, majka mora biti zdrava. Stoga treba planirati kasnu trudnoću. 2-3 mjeseca prije pojave bolesti, potrebno je nakon svih pregleda liječiti sve moguće bolesti. Svi glavni organi i sustavi fetusa formirani su u prvih 12 tjedana trudnoće, pa se liječenje kroničnih bolesti također treba provesti prije početka trudnoće. Prije trudnoće važno je normalizirati težinu i početi trenirati tijelo tjelesnom naporu.