U kojoj dobi je bolje rađati

Hrana

"Stara majka", usne se zavrnu, ako žena rodi prvo dijete u 35. "Prerano se vezala za kuću, morala si živjeti", kažu oko dvadesetogodišnjih majki. Kada je najbolje vrijeme za početak prvog djeteta?

Prema Eurostatu, starost "mlade majke" porasla je tijekom proteklih 20 godina. Samo polovica žena u EU postala je majke po prvi puta prije 29 godina. 40,6 posto žena želi imati djecu mlađu od 39 godina. Prosječna dob mlade majke je 28 godina. Medicina je produljila trajanje i kvalitetu ljudskog života, ali koliko mu se može vjerovati reproduktivnom funkcijom?

Što se tiče znanosti

Opstetričari i ginekolozi neprestano ponavljaju: mlađa je žena, to je veća vjerojatnost da će roditi zdravo dijete, a njeno tijelo neće trpjeti mnogo. Trudnoća - vrijeme kada je djevojčino tijelo podvrgnuto teškom opterećenju. Stoga, mlađa djevojka, brže će se oporaviti od porođaja. S dobi se smanjuje broj jaja - i to je nezamjenjiv biološki materijal. Uzimajući u obzir stil života mnogih mladih djevojaka (alkohol, pušenje, junk food, mnogi seksualni partneri, "noćni" stil života), kvaliteta jaja također se smanjuje. A ako muškarac ima priliku "raditi" o kvaliteti biološkog materijala - prestati s lošim navikama i poboljšati kemijski sastav biomaterijala, tada žene nemaju takvu mogućnost.

Istraživači Sveučilišta. Erasmus iz Rotterdama 30 godina analizirao je podatke o trudnoći i isporukama više od 58 tisuća žena. Rezultat istraživanja bio je takozvani "kalkulator plodnosti" - stol kada je najbolje da žena ima svoje prvo dijete ako želi postati majka dvaput ili tri puta. Dick Habbema, jedan od istraživača, rekao je da su njegovi kolege razgovarali o nevjernosti studije zbog svoje duljine u vremenu. No, ideja je bila stvoriti ne samo "kalkulator plodnosti", nego i prikupljati podatke za generacije s drugim vrijednostima i znanjima o kontracepcijskim sredstvima.
Prema izračunima istraživača, što više djece želi imati ženu, prije će ona postati majka. Ako sanja o obitelji u kojoj se nalaze troje djece, a zatim u dobi od 23 godine. Ako dva - onda do 27 godina.
Jedan od sudionika studije Alan Pacey, profesor na Sveučilištu Sheffield, tvrdi da je nemoguće "čekati". Oni koji misle da se pitanje porođaja može odgoditi do dobi od 30 godina biti će razočarani. Potrebno je razgovarati s djevojkama starijih razreda i učenicima osnovnih tečajeva kako bi ranije započeli planirati svoje živote uzimajući u obzir rođenje djeteta.

S gledišta psihologa i sociologa

Mediji pišu materijale o slavnim osobama - glumicama, pjevačima i drugim poznatim osobama, da su počeli svoje prvo dijete nakon 30 godina. Djevojka ima ideju da "ja to mogu učiniti". Ali mediji ne izvještavaju o pojedinostima tog procesa - koliko je pokušaja neuspjelih, o poteškoćama nošenja, o IVF-u, o broju pokušaja IVF-a. Ukratko, cijela "kuhinja" ostaje iza kulisa.

John Mirowski, sociolog na Sveučilištu Texas u Austinu, kaže: najbolja biološka dob za roditi djecu je 20+, ali u društvu to se promatra s negativnog stajališta. Ako se prvo dijete pojavilo u dobi od 20 godina i manje, onda je vjerojatno da je rođen izvan braka. Ona će također postati prepreka na putu do visokog obrazovanja i može uzrokovati kristalizaciju negativnog stanja djevojke.
Čak i ako je djevojka u braku, onda je 20 godina još uvijek premlada za potomstvo, kaže Mirowski. Michelle Norton ima sina u dobi od 21 godine, ali kad se pitaju o njezinoj dobi, kaže da joj je 25 ili 27. U blogu "Early Mom", Michelle je napisala da želi izbjeći neugodna pitanja od drugih.

Mirowski dodaje da pored kosih stavova drugih, postoji još jedan ozbiljan problem. "Mnogi 20-godišnjaci nisu dovoljno odgovorni da se brinu za dijete", kaže John. Profesor Mirowski, uzimajući u obzir izračun emocionalne zrelosti i biološke dobi, navodi da je najbolje doba da prvi put postane majka 29 godina. Do tog će trenutka žena dobiti visoku naobrazbu, moći će se karijeri, "živjeti za sebe" i izgraditi snažne odnose sa suprugom kako bi izdržali "test prvog djeteta".

Što kažu povjesničari

Prema popisu stanovništva iz 1897. godine, više od polovice nevjeste u Rusiji nisu bile starije od 20 godina. Za djevojku često je ova dob bila 13-16 godina. Neudata djevojka u dobi od 19 godina već se smatra "staromodnim", a 20-godišnje nevjeste su odbijene kao "sjedile u djevojčicama", a 25-godišnjaci su se uopće nazvali "stoljećima". Prema tim podacima, može se shvatiti da su prije nego što su djevojke gotovo majke postale majke, jer su "bile fizički spremne za to" - to jest od 13 godina.

Žena u XIX stoljeću, uzimajući se u braku u dobi od 16 do 20 godina, postala je majka svake dvije godine, dok je bila u stanju to učiniti. u kojem trenutku žena treba postati majka, nema znanstvenih radova o ovoj temi. Žena bi mogla roditi 15 djece, od kojih nisu uvijek preživjeli svih 15. U knjizi Borisa Nikitina "Mi, naša djeca i unuci" je sljedeća izjava: "Mama mora biti jaka. Spartani su vjerovali da će samo jaka majka roditi snažnog ratnika. Prema današnjim standardima, ako žena u utrci razvije brzinu od više od četiri visine u sekundi, ako podigne noge na vodoravnu šipku 5-10 puta zaredom i može se povući prema bradi, onda to obećava lakšu, bržu i bezbolnu isporuku. Koristan je za buduću majku ne samo "hodati na svježem zraku", nego i trčati, plivati ​​i napraviti posebnu gimnastiku. " Knjiga je napisana 1978. godine. Stoga, prije što žena postane majka, to bolje.

7 mitova o dobi u kojem treba roditi

Od velike važnosti za buduće mame i tate je pitanje određivanja optimalnog vremena za začeće. Netko misli da to treba učiniti što je ranije moguće, dok je tijelo mlado i nema zdravstvenih problema, a netko je siguran da najprije morate živjeti za sebe ili se "ustati" i napraviti karijeru, a zatim možete beba misli...

Elizaveta Novoselova
Opstetričar-ginekolog, Moskva

Mnogo je stabilnih zabluda o optimalnom vremenu za začeće, koje, nažalost, parovi često misle o nadopunjavanju obitelji. Razgovarat ćemo o najčešćim.

Mit broj 1. Potrebno je roditi 25 godina

Ovaj mit o tome kada je bolje roditi zvuk gotovo kao slogan. Unatoč potpuni nedostatak znanstvene osnove, ostaje vrlo česta. Priča o nastanku ovog mitova traje do sredine prošlog stoljeća, kada su u sovjetskim roditeljskim ženama koje rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina (a ne nakon 25 godina, kao autori mitova, tvrde!), Bili su nazvani "stari rođaci". Izraz zvuči iskreno, nezahvalno: što žena, a osim toga, trudna majka, želi biti zvan star! U vrijeme naše bake, oženili su se i rodili svoje prvo dijete mnogo prije nego što su sada - u prosjeku 20 do 25 godina. Nasuprot tom pozadini, žene koje su rodile prvo dijete nakon 30 godina nesvjesno su se izdvojile od općeg broja pacijenata i privukle više pažnje liječnika. U sovjetskoj opstetriji, zaista se vjerovalo da je trebalo roditi prije 25 godina jer u ovom dobu, u većini slučajeva ima manje kroničnih bolesti, a hormonska pozadina, koja u velikoj mjeri određuje tijek trudnoće i porođaja, je u najpovoljnijem stanju.

Međutim, očito je da ne postoji čarolija u broju "25": nema kršenja ili temeljnih promjena u seksualnoj sferi žene u ovom dobu. Potpuno je moguće napraviti i sigurno roditi dijete u dobi od 25 i 30 godina, pa čak i mnogo kasnije - za to je važno voditi brigu o svom zdravlju, voditi ispravan način života i ne zanemarivati ​​medicinske preglede i medicinske preporuke. Danas su liječnici prisiljeni objasniti svojim pacijentima koji pate od činjenice da "nisu imali vremena" da rađaju 25 godina, da u toj dobi nisu postale temeljne promjene u njihovim tijelima, još su mlade, zdrave i sposobne roditi zdravu djecu. Stoga nemojte se truditi imati vremena da rodite 25 godina - ima mnogo važnijih kriterija koje treba razmotriti pri planiranju trudnoće!

Mit broj 2. Što prije rađate, to bolje

Ova zabluda je radikalnija: autori mitova su uvjereni da je potrebno i roditi čak iu adolescenciji, budući da vrlo mlada i zdrava majka ne može imati problema s trudnoćom i porođajem. Dakle, u kojoj dobi rađati? Zapravo, to uopće nije slučaj: prerano (mlađi od 18 godina) trudnoća nema manje, a ponekad čak i više opasnosti nego "dob". Postoji mnogo razloga za to: nije utvrđena hormonska pozadina djevojke, a živčani sustav nije dovoljno zreo da regulira složene procese kao što su trudnoća i rođenje, previše aktivni metabolizam i nepotpuna formacija organizma u cjelini. Prvi menstruacija pojavljuje se u prosjeku od 12 do 15 godina, međutim, ta preobrazba djevojke u djevojku uopće ne znači da je već spremna za majčinstvo. Zapravo, u ovoj dobi, djevojka je još uvijek dijete, tinejdžer, u čijem se tijelu promene povezane s odraslom dobi postupno odvijaju. Kao što znate, promjena je najmanje uspješno vrijeme testiranja, a trudnoća u pubertetu, na žalost, nije iznimka od ovog pravila.

Prema statistikama, tijekom trudnoće koja se dogodila u dobi od 16 do 17 godina, bilježi se najveći broj komplikacija. Glavni postotak predstavlja prijetnju pobačaju; To je zbog nedovoljne proizvodnje progesterona u mladoj dobi - glavni hormon koji je potreban za nošenje trudnoće. U mladoj dobi, trudnoća češće završava u preranom (do 37 tjedana) porođaja. To je zbog patološki visokog tkiva maternice uslijed nezrelosti živčanog sustava i hormonskog podrijetla homogene. Drugi organi i sustavi premladih majki teže su tolerirati početak trudnoće: ranu trudnoću češće komplicira gestoza i hepatoza - toksikoza s oštećenjem funkcije bubrega i jetre. U ranoj trudnoći zabilježen je najveći broj fetalne pothranjenosti. Ovaj pojam se odnosi na težinu novorođenčeta (manje od 2500 g) uslijed slabog protoka krvi placente tijekom trudnoće. Razlog nedostatka krvnog opskrbljivanja fetusu ponovno je povezan s prekomjernim opterećenjem kardiovaskularnog sustava u mladoj dobi, a visoki troškovi metabolizma kontinuiranog rasta vlastitog tijela igraju značajnu ulogu u tome. Dakle, nije potrebno previše trpjeti s planiranjem trudnoće - sve bi trebalo biti pravodobno!

Mit broj 3. Nakon trideset godina, trudnoća uvijek prolazi s komplikacijama.

To je zajedničko mišljenje u stvari i zabluda - nema izravnog odnosa između dobi očekivane majke i tijeka trudnoće. Nemoguće je poricati da se s godinama povećava rizik razvoja neplodnosti, genetske poremećaje tijekom začeća i stvaranje kroničnih bolesti u majki. Svi ti čimbenici mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće i razvoj fetusa. Međutim, potrebno je jasno razumjeti da se "starost povezane" patologije trudnoće ne povezuju s dobi putovnice, već samo sa zdravljem buduće majke.

Koliko je doba bolje roditi? Trenutno, u megacities, postoji značajan porast u dob primiparas: prosječna dob žena koja rodi prvo rođeno dijete je pomaknuo na 28-33 godina. To je posljedica promjena u društvenom poretku života, što ne može utjecati na biološko doba odrastanja žena. Moderne mlade djevojke, dulje od majki i baka, počinju samostalan život, grade karijeru i vjenčaju se. Smanjenje tjelesne aktivnosti na pozadini povećanja udobnosti života donijelo je neočekivane rezultate u fiziologiji moderne žene: uz povećanje očekivanog životnog vijeka u 21. stoljeću, promijenila se i dob rođenja prvog djeteta. Istodobno, postotak komplikacija tijekom trudnoće nije porastao u usporedbi sa statističkim podacima od 20-30 godina, kada je prvo rođenje bilo češće u dobi od 20-25 godina. Do sada su rezultati kliničkih i statističkih istraživanja na području demografije pokazali da siguran tijek i ishod trudnoće ovise o zdravstvenom statusu i načinu života budućih roditelja, razini medicinske skrbi i okoliša. Stari putovnica u ovom slučaju nalazi se na posljednjem mjestu.

Mit broj 4. Prva karijera - onda djeca

Danas mnoge djevojke, strastvene oko izgradnje vlastite karijere, ne žele promijeniti status uspješne poslovne žene na status buduće majke, vjerujući da se ovo pitanje može vratiti u pozadinu. Najčešće opravdanje za takvo stajalište je oko Zapadne Europe i Amerike, gdje je karijerizam pobijedio majčinstvo 1970-ih. "Tamo, na Zapadu, svi rađaju nakon 40 godina i ništa!" - kažu pristaše ove ideje... i oni su uvelike pogrešni.

Ako govorimo o mogućnosti kasne trudnoće i porođaja u načelu, onda, naravno, s sadašnjom razinom razvoja reproduktivne medicine to je moguće u 40, 45, a ponekad i 50 godina. Ali ako pogledate pojedinosti, primjerice, procijenite sposobnost sredovječnog organizma da nosi opterećenja povezana s tijekom trudnoće i porođaja, smanjujući brzinu metabolizma, izumiranje hormonskog podrijetla, slika više neće izgledati tako ružičasta. Pogotovo ako netko misli o moralnim i fizičkim troškovima dugotrajne mukotrpne izgradnje uspješne karijere - takvi napori, kojima je život uspješne žene neraskidivo povezani, ne mogu bez utjecaja na zdravlje, a taj je čimbenik tako važan za mogućnost uspješnog majčinstva. Stoga nije potrebno odgoditi dugo vremena važna pitanja o rođenju djece, tako da oni ne postaju najteže!

Mit broj 5. Glavna stvar u planiranju obitelji je materijalno blagostanje.

Mnogi misle da je najvažnija stvar u planiranju trudnoće materijalno blagostanje: zaseban apartman, dobra plaća i tako dalje. Naravno, porast obitelji neodvojivo je povezan s rastućim troškovima, pa se na prvi pogled može činiti prilično logičan i opravdan položaj "prvo bogatstvo - onda dijete". Budući roditelji morat će uložiti u rasadnik, kupujući miraz za bebu: odjeću, namještaj, kolica itd. Briga o zdravlju nerođenog djeteta, mnogi muškarci i žene razmišljaju o dodatnim troškovima za medicinsku skrb - sklapanje ugovora za upravljanje trudnoćom, porođajem i praćenjem za novorođenčad, a to također zahtijeva znatna financijska ulaganja. Postoje neki vizionarski roditelji koji, čak i prije rođenja djeteta, planiraju troškove svog obrazovanja u skupinama ranog razvoja, škole, pa čak i sveučilišta.

U ovom slučaju možete ići dalje: na primjer, planirati trudnoću tek nakon što se novac akumulira za dodatno obrazovanje, prestižno stažiranje, prvo vozilo, stan, vjenčanje... Jedini problem je u tome što za sve ove financijske projekte većina potencijalnih majki i Dads će morati provesti mnogo godina, snage i najvažnije - zdravlje. No, zdravlje budućih roditelja je glavno i najvažnije "miraz" za dijete, jamac sigurnog tijeka trudnoće i rođenja zdravog djeteta. I, kao što znate, zdravlje se ne može kupiti za bilo koji novac!

Mit broj 6. Nakon 40 godina da rodi kasno

Najčešći objašnjenje ove ideje je da trudnoća i porođaj predstavljaju značajan teret ženskog tijela, a nakon 40 godina rizik razvoja ozbiljnih bolesti raste. To je, porođaj nakon 40 godina opasno je za budućnost. Drugi razlog za takvu kategoriziranu izjavu je povećani rizik od genetskih abnormalnosti fetusa (prvenstveno Downov sindrom, prisutnost dodatnog kromosoma 21 u fetusu) u trudnica "u dobi". Temelj ovog objašnjenja je strah za zdravlje djeteta. Konačno, postoji još jedan "složeni" strah u planiranju trudnoće nakon 40 godina - povećanje rizika od razvoja komplikacija trudnoće i porođaja. Teško je raspravljati sa svim gore navedenim argumentima - svi su manje ili više opravdani. Doista, s godinama, povećavaju se rizici svih vrsta komplikacija povezanih s dodatnim stresom na ženskom tijelu.

Međutim, to ne znači da će trudnoća nakon 40 godina zasigurno biti komplicirana, dobrobiti žene svakako će se pogoršati, a dijete neće biti sposobno roditi se zdravo. Podsjećajući ženu svoje dobi i savjetujući da ne odgađaju majčinstvo "za kasnije", liječnici upućuju na optimalno vrijeme planiranja trudnoće, ali to ne znači da se nakon optimalnog razdoblja pitanje porođaja mora zatvoriti. Lijek zna stotine i tisuće slučajeva povoljnog tijeka kasne trudnoće, sigurne dostave i rađanja zdrave djece od roditelja čija je dob značajno premašila fatalnu oznaku "40". Naravno, planiranje trudnoće u "balzakovoj dobi" potrebno je pažljivo ispitati i trijezno procijeniti vaše zdravlje - kao, doista, u bilo kojoj drugoj dobi. Reći da je rođenje nakon 40 godina kasnilo, nije u redu - riječ je o povećanju rizika, ali ne o neposrednoj opasnosti razvoja patologije u obećavajućoj majci i fetusu.

Mit 7. Trebate zatrudnjeti mjesečevim kalendarom.

Vrlo uobičajena inačica planiranja trudnoće u blizini znanosti. Razlozi "sezonskog" pristupa ovom važnom pitanju objašnjavaju se na različite načine: od prisutnosti svježeg povrća i voća, temperature zraka i broja sunčanih dana do utjecaja zodijaka i lunarnog kalendara. Neki autori naglašavaju važnost sezone (ili mjesec ili desetljeća) začeća, drugi ističu važnost odabira "pravo" vremena za rođenje djeteta. Tvrdi se da dokazuje (ili osporava) utjecaj horoskopa i lunarnog kalendara na planiranje trudnoće, a to je izravno utjecaj "sezonalnosti" na trudnoću i razvoj fetusa u smislu zdravlja... Naravno, za budućnost majke i bebe, sunčeve zrake su tople zraka i svježeg vitamina iz prirodnog povrća i voća. No, trudnoća traje 9 mjeseci ili tri sezone - stoga, bez obzira na sezonu začeća, sunce i vitamini bit će dovoljni za svakoga!

"Bolje je roditi 35 godina, ako se bojite, učinit ćemo anesteziju". Liječnik-ginekologinja o zdravlju žena

"Obstetrika i ginekologija zaista su muški specijaliteti, to je težak fizički rad", kaže Sergej Vasilyjev, zamjenik glavnog liječnika za medicinski rad u maticnoj bolnici u Minsku br. 2.

Po njegovom mišljenju, žena bi se trebala odnositi prema njemu, njezinom nakitu i automobilu, a najmanje jednom godišnje pregledati ginekolog.

"Tako da u pet godina nećemo oklijevati s miomom na pupak", napominje Sergej Vasiljev, a apsolutno iskreno govori o porođaju, kontracepciji i zdravlju žena.

Sergej Vasiliev, zamjenik glavnog liječnika za medicinski rad u klinickoj maternističkoj bolnici br. 2 u Minsku. Stajao je na podrijetlu laparoskopije u ginekologiji u Bjelorusiji. Oženjen, ima tri kćeri.

"Uskoro u Bjelorusiji, kao na Zapadu, prvo dijete će se roditi u dobi od 30 godina"

- Žene se ne srame da ih pregledava ginekolog?

- Ne. Sada se odnos prema ovom pitanju promijenio. Nekad sam radila u privatnim medicinskim centrima, i, sjećam se, početkom dvadesetih godina, jedna francuska žena nas je kontaktirala. Zatražila je da ga muški liječnik promatra tijekom trudnoće. Moguće je da je ovaj zapadni val već dosegao nas, kada žena nije sramežljiva od muškog liječnika. Štoviše, žene imaju veću vjerojatnost slušanja muških liječnika.

- Je li prekratka moda da postane majke pred nama? Koliko vam godina možeš roditi?

- Najbolje je roditi dijete u razdoblju od 21 do 35 godina. Optimalno, ako se dogodi u 25-28 godina. Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, naša reproduktivna dob je do 49 godina. Ali od 35 godina, postoje rizici povezani s genetskim abnormalnostima, isti Downov sindrom. U 40-45 godina žena je već prerasla u fibroide, endometriozu, arterijsku hipertenziju, smanjenu metabolizam masti, bolesti jetre, bubrega...

Ako će se roditi nakon 40 godina, mora to svjesno pristupiti. Pripremite, uklonite sve rizike, posavjetujte se sa stručnjacima. Ako svi njegovi organi i sustavi funkcioniraju ispravno, nema pitanja.

- Ako ste stariji od 30 godina i nemate djecu, štoviše, ne postoji odgovarajući partner... Je li se brzo trebao tražiti i roditi u slučaju nužde?

- Ne, naravno. U Njemačkoj, primjerice, prosječna starost prve majke je 31 godina. I mi se postupno približavamo takvim pokazateljima: prvo, žena bi trebala dobiti obrazovanje, naći posao, ustati i planirati trudnoću.

Prije smo imali pojmove poput "mladog primipara" i "doba primipara". "Dob" se smatrala 30-godišnjom ženom. Sada nema takvih pojmova. 30 godina - koliko je godina? Jako mladi!

- Što utječe na sposobnost žene da zatrudni i da zdravo dijete?

- Njezino zdravstveno stanje. Važno je kako je njeno tijelo oblikovano u reproduktivnom dobu. Kao što je bila tinejdžerica, pojela je i razvila se. Uzmi današnju školaricu 16 godina - ona ima hrpu bolesti: kronični gastritis, skolioza, distonija...

- Sada imate teže trudnoće?

- Da. I to je zapravo povezano s napretkom. Na primjer, prije 40 godina, žena s kompleksnim hormonskim poremećajima jednostavno ne bi imala djecu. Nadalje, ova genetska grana bi se očistila. Danas pomažemo tim ženama da ostanu trudne i rađaju.

"Ako rađate ozlijeđen - napravite anesteziju"

- Danas se mnoge žene rađaju. Što bi trebali učiniti?

- Nažalost, porođaj je bolan proces. A da se žena ne osjeti apsolutno ništa, neće raditi čak ni uz pomoć suvremenih metoda. Ali, moguće je djelomično anestezirati i kroz preparate za injekcije i, na primjer, jacuzzijem, u kojem pacijent može leći tijekom porođaja.

Ne volimo se u Americi. Gdje, čim žena uđe da rodi, ako želiš da ne želiš, dobiva regionalnu anesteziju.

Naš je pristup uravnoteženiji. Regionalna anestezija je intervencija. Tijekom njene anestezije ubrizgava se u kralježnicu. Osjetljivost boli nestaje, dubinska osjetljivost osjetljivosti ostaje. To jest, ako se takva anestezija izreže nožem, žena će osjetiti samo neki pritisak. No, kako bi se takva anestezija trebala pokazati: bolne i aktivne kontrakcije kod otvaranja cerviksa najmanje četiri centimetra.

U prvorazrednoj trudnoći, prosječno trajanje rada je 12-14 sati, u žena s više parova, 10-12 sati. Žena leži u prenatalnom odjelu, a njezine primalje i liječnici ju gledaju. Oni, kao i sama žena, procjenjuju bol trzavica na skali od 10 točaka. Ovisno o situaciji, odlučite na anesteziju.

Ako kontrakcije idu toliko, regionalna anestezija će ih još više oslabiti - i to neće završiti ničim dobrim.

- I ako trudnica želi dobiti anestetik i pitati liječnika...

- Sve trudnice koje čekaju posao žele anesteziju. To je prirodna želja. Ako stvarno boli i želi to učiniti.

Ali moguće je anestezirati ne samo zbog regionalne anestezije. Masaža, skakanje na gumene kugle, i banalni antispasmodici također pomažu.

- Postoje li danas mnoge trudnice koje koriste regionalnu anesteziju tijekom poroda?

- U našem rodilištu - do 10% žena s prirodnim porođajem. Za carski rez kroz planirane operacije obavljamo regionalnu anesteziju za do 88% pacijenata. Žena s njom ostaje svjesna. Ako je rođenje počelo i hitno je potrebno carski rez, onda se najčešće pribjegavaju općoj anesteziji.

"Što ako žena bez svjedočenja traži carski rez?"

- U Kolumbiji i Venezueli, carski 80-90% trudnica. Da bi to učinili, imaju jedan pokazatelj - žudnja žene. Nemamo ovo. Mora postojati dobar razlog, situacija u kojoj žena stvarno ne može roditi sebe.

"Prije trudnoće morate ići čak i do stomatologa"

- Kako se osjećaš o porođaju partnera?

- Pozitivan. I imamo takvo porođanje češće birati. Oni su važni za ženu koja nikada nije rodila. Muž kojeg voli i koga vjeruje u ovom slučaju stvara vrlo dobru psiho-emocionalnu pozadinu.

- A rođenje kod kuće?

- U rođenju kuće postoji samo jedna dobra točka - kućno okruženje. Na to su pozitivni ciljevi. Rodjenje je nepredvidljiv proces, a ulozi su vrlo visoki: žena može umrijeti ili izgubiti dijete. Srećom, to se rijetko događa. Ali opet, kako tijekom rođenja kod kuće provjeriti stanje djeteta?

Na primjer, takva patologija, kao zadebljanje pupčane vrpce, javlja se u 30% trudnica. U većini slučajeva prolazi nezapaženo: dijete se rodilo, a vidimo da je zadebljanje pupčane vrpce. Ali može biti da, dok se kreće glava, pupčana vrpca je zategnuta oko vrata, poput petlje. Ovdje će sve ovisiti o tome kako brzo pomažete i spasite dijete. Ako žena leži u dvorani, pet do sedam minuta - i dijete je uklonjeno. Kod kuće dječak se daje sudbini.

Ali, recimo, rodilo se dijete, a žena je tijekom tjelesnog napora imala lom tkiva. Krvarenje može biti bogato. Kao da otvoriš vodu u slavinu, i počinje sipati, baš kao i šum. Ne daj Bože, netko kod kuće doći će tamo da preda nešto da se sruši bez anestezije. To može dovesti do šoka povezanog s gubitkom krvi. A što onda? Pa, ako žena živi u gradu i hitna pomoć stiže za 15 minuta.

- U vašoj praksi postoje slučajevi kada je žena pokušala roditi kod kuće i hitno je dovedena u bolnicu?

- Tu je bio slučaj kada je vozilo hitne pomoći nosila žena je rodila, krvarenje, s tlakom od 60 do 40 godina, ali nakon što je pacijent primljen s klinički uske zdjelice i početkom rupture maternice. Već je rodila četiri do šest sati. Dijete je bilo veliko - 4,5 kg, zdjelica mu nije dopustila da prođe. Već je nabubrio sve unutarnje organe. Izvukli smo je iz hitne službe u operacijsku sobu.

To se događa, ali rijetko. Ali ako izgubite svoju ženu ili dijete tijekom rođenja kod kuće, tko će vas kriviti? Susjed koji vas je savjetovao da rodite kod kuće? Naravno da ne. Nikada vam to nikad neće oprostiti za cijeli život. Pa zašto eksperiment?

- Podupiratelji rodnog rođenja često navode primjer baka i bake, koje su također rodile?

- Znate li koliko su, kad su naše bake i bake bile baka i majčinska smrtnost? Puno. I danas imamo dojenčad smrtnost od oko 3 na tisuću. To znači tri slučaja na tisuću. Istodobno, u zemlji ima oko 120 tisuća rođenih godišnje.

- Unatoč ovom broju, ne tako davno postoje tri priče o visokom profilu povezane s smrću djece u Slutsk i Novopolotsk. Kako to može biti?

- Nemoguće je smanjiti smrtnost na nulu. Takvi slučajevi su rijetki. U pravilu, zdrava djeca pod uvjetima fiziološke trudnoće u zdravih majki ne umiru. Ovo je glupost. Najčešće, nepovoljni ishod ima objektivne razloge.

Većina smrti dojenčeta povezana je s patologijom posteljice. Placenta je hranilica za dijete. Ako pogledate pod mikroskopom, onda u savršenom stanju to bi trebao izgledati kao novi tepih s dugim drijemom. Svaki vilus za dijete je posuda za hranjenje. Više od tih posuda, više dijete dobiva kisik, aminokiseline i druge važne tvari.

Ali ako se tijekom gnojidbe jaja dobije neispravan jaje, dobre placente ne može nastati iz njega. Njezini će živci biti tanki i maleni, i neće moći hraniti dijete pravilno.

Stoga, na zdravlje djeteta utječe koja sekretna faza i hormonska pozadina nastupaju trudnoća ili je li žena imala stres. Za vrijeme rata postojao je takav koncept - stresna amenoreja, kada žena jednostavno nije imala menstruaciju. Tijelo je vidjelo rat kao nepovoljne uvjete, a ovulacija se nije dogodila. Priroda je zaštitila ženu od trudnoće.

- Kako smanjiti rizik smrti dojenčadi?

- Pripremite se za trudnoću i ponašajte se ispravno tijekom nje. Učinite sve što se zove tri slova - HLS (zdrav stil života). Također je važno izbjegavati stres i jesti punu i uravnotežena prehrana.

Stres za mozak kao kronični otrov. Centri koji reguliraju rad ženskih genitalnih organa nalaze se u mozgu.

- Kako živjeti bez stresa?

- Odlučiti se na psihoterapiju, tjelesni napor... Kada mozak primi impulse iz mišića, stres je blokiran. Kada osoba pliva i trči, izbjegava probleme.

- Koliko često naši ljudi planiraju trudnoću?

- Da?

- Vjenčanja "na letu" sada su manje.

"Ali ja sam nekako obavijestio osoblje Centra za majku i dijete, a oni su rekli suprotno..."

- Republičko znanstveno i praktično središte Majke i Djeca republikanska je institucija. Mnogo rade s ženama iz regije. I imamo pacijenta - iz Minskog. Prema statistikama, u našoj bolnici - trudnoća je najčešće planirana. Barem minimalno, prije nego što zatrudne, djevojka ide na posjet ginekologu.

- Ali što točno treba učiniti muškarac i žena pri planiranju trudnoće?

- Čovjek bi trebao otići do urologa i žene - do ginekologa i proći testove. Ako je jedan od roditelja bio bolestan od dijabetesa, ima smisla proći testove za ovaj dio i otići do endokrinologa. Ako se tlak povremeno povećava, trebate posjetiti kardiologa.

A što još trebate učiniti - kontaktirajte svog stomatologa i ponesite zube u red. Karijes je infekcija, a na pozadini imuniteta trudnoće je depresivan. U određenim okolnostima, ova infekcija može ući u krvotok i pojaviti će se ozbiljna pogoršanja, kao što je parodontitis ili sepsa. Kako se dijete može normalno razviti protiv ove pozadine?

"Kombinirani oralni kontraceptivi mogu se uzeti godinama"

- Pričajmo o kontracepciji. Prekinuti seks... Nije li vam čudno da danas, kada ljudi imaju pristup drugim metodama kontracepcije, netko drugi to koristi?

- Nisam naišao na gluplji, besmislen i nepouzdani način kontracepcije u mom životu. Morate shvatiti da se oslobađanje sperme tijekom spolnog odnosa javlja prije glavne ejakulacije. To znači da se sperma počinju istaknuti na samom početku, a za 10-20 sekundi mogu prodrijeti ne samo u vaginu već iu utornu šupljinu. I da zatrudni, samo jedna sperma.

Istodobno prekinuti seksualni odnos nije užitak. Zbog njega muškarac nema orgazam u potpunosti, žena ima još manje. Ženski genitalni organi, koji su odgovorni za dobivanje pozitivnih emocija, koncentrirani su u vagini i cerviksu. Žena dolazi samo na okus - ovdje je sve uklonjeno i ukinuto. Kakvo je zadovoljstvo?

Srećom, prekinuti seksualni odnos kao metoda kontracepcije postaje sve rjeđi. Ljudi postaju odgovorniji i koriste kondome, lokalne kontracepcijske lijekove: vaginalne kreme, kuglice, tamponi. I sve to može se kupiti u apoteku bez recepta. Upotreba oralnih kontraceptiva trebala bi biti uravnoteženija.

- Kombinirani oralni kontraceptivi ne štete zdravlju neke žene?

- Suvremeni oralni kontraceptivi s pravilnim odabirom - najbolja opcija. Ako slijedite upute i preporuke efekata liječnika neće. Štoviše, takvi lijekovi nemaju samo kontracepcijsko djelovanje, već i ljekovito.

Oralni kontraceptivi - kao sanatorij za jajnike. Kada ih žena uzme, jajnici spavaju. Stanje se može usporediti s onim kako stroj radi u praznom hodu.

Prije toga, naše bake u 18-19 godina udala, imala spolni odnos, trudna. Onda je dijete bilo skriveno, dojena i trudna. Žena za svu reproduktivnu dob bila je na snazi ​​od 20-30 ovulacija. To jest, njezin jajnik radio je 20 do 30 puta u životu. A što sada? Svaki mjesec, jaja sazriju - trudnoća se ne pojavljuje. I danas, žena koja ne zatrudnila nema 20-30 ovulacije, ali 200-300. Što više tijela djeluje, to je vjerojatnije da će se slomiti. Gdje mislite da dolazi od fibroida maternice, endometrioze?

- Koliko dugo možete uzeti kombinirane oralne kontracepcije?

- Godinama, sve dok žena ne odluči zatrudnjeti i ako nema kontraindikacija.

- I dok ne uzimam pauzu?

- Ima smisla uzeti pauze. No, niti jedna žena psihički ne može uzimati oralne kontraceptive šest godina bez stanke. Nakon šest mjeseci ili godine, morat će se pobrinuti da ženski reproduktivni sustav radi normalno i prekidat će prijem.

U svakom slučaju, morate uzimati ove lijekove pod nadzorom liječnika. U slučaju bilo čega, liječnik ih je mogao otkazati.

- Kažu da žena ne bi trebala prati svoje genitalije sapunom. Kao, to ubija prirodno okruženje...

- Sapun se može i trebao oprati, ali ne i kućanstvu, ali toalet. Sredstvo za pranje rublja za 70% sastoji se od alkala, koja jede ne samo vanjske genitalije, već prljavo rublje. Ali važno je razumjeti da ne biste trebali prati sapun svaki dan. U vagini treba održavati mliječno-kiseli okoliš. Ako se tušira svaki dan i operite sapunom - konačno će uništiti vaginalnu mikroflora.

Gelovi za intimnu higijenu - mekši deterdženti. Naravno, ako postoji izbor, bolje je upotrijebiti ih, a ne sapun.

- Koliko često treba obavljati higijenu genitalija?

- Kao onečišćenje. Jedan do tri puta dnevno - s običnom vodom, uključujući i nakon korištenja WC-a. Ne više od jednom dnevno može to učiniti sapunom.

- Je li citologija mrlja stvarno otkriva rak?

"Citologijom možemo rano otkriti raka vrata maternice i izliječiti je." Rak nastaje iz tumora koji nije u dva centimetra, već u nekoliko stanica. Stoga, svaka bi zdrava žena u Bjelorusiji trebala biti pregledana za onkocitologiju jednom godišnje.

Postati majka na vrijeme: u kojoj i do koje dobi je bolje rađati?

Posljednjih godina ovdje i tamo razmatra isto pitanje: u kojoj dobi je bolje rađati? Koja je doba idealna za prvu koncepciju?

Prilično je teško odgovoriti na to pitanje, jer se čak i liječnici ne slažu uvijek prema mišljenju i nastavljaju beskrajne sporove među sobom.

Nedavno, prije jednog stoljeća, djevojčice koje nisu rodile u dobi od 17-18 godina zapažale su se kao bolesne ili pogoršane. Međutim, za tako kratko vrijeme puno se promijenilo. Sada žena nije samo žena i majka.

S novom je vremenom došlo do novih mogućnosti, koje također trebaju snagu, vrijeme i zdravlje. Ovo obrazovanje, karijera, uspjeh. I razina i trajanje života povećali su se.

Čini se da je moderna medicina za stoljeće puno napredovala, a kontracepcija je sigurnija nego prije, ali još uvijek mnoge djevojke, a u većoj mjeri njihovi rodbini, boje se odgoditi prvu trudnoću na neodređeno vrijeme. Da, i želim uskoro postati majka!

Ali istodobno i dalje želim obrazovati, karijeru, vidjeti svijet i živjeti za sebe. I ovdje opet postoji zamka: nakon što je izgradio karijeru, recimo, u dobi od 25-26, to je strašno zaustaviti kako bi se zaustavio u ovoj vječnoj bitci.

I žene ponovno odgađaju taj veliki trenutak...

Medicinski odgovor

Došli su do zajedničkog nazivnika na neki način, liječnici nam daju približnu duljinu vremena za trudnoću s najpovoljnijim ishodom - to je dvadeset i dvadeset pet godina.

Okvir nije stroga, a ovaj put smatra se najuspješnijim za prvu trudnoću. Tijelo žene u tom razdoblju puna je zdravlja, vitalnosti i potpuno je spremno za buduće promjene.

Međutim, moguće je opušteniji okvir u kojem se uklapa razdoblje od dvadeset do trideset pet godina.

Svi liječnici se slažu oko toga - nakon 35 godina žensko tijelo već je "istrošeno": on je nakupio puno neugodnih čireva, a takav stres poput trudnoće bit će teži za njima.

Osim toga, napominje se da je žena koja je kasno rodila dijete osjetljivije na takvu bolest kao i rak dojke.

Vjerojatnost dobivanja bolesti povećava se tri puta, ako se prvo rođenje dogodilo u dobi od trideset, a ne u dobi od dvadeset.

Zato je u onim zemljama gdje uglavnom žene rađaju rano (Kina, Japan, Bliski Istok, Središnja Azija), statistika bolesti raka dojke je vrlo niska.

Jedno objašnjenje ove činjenice je da tijekom sazrijevanja u maternici fetus proizvodi poseban protein nazvan alfa-fetoprotein. Neki od tih proteina ulaze u krvotok majke i štite je od pojave zloćudnih bolesti.

Isto tako, starije majke trebaju razmišljati o zdravlju njihove buduće djece. Istraživači na Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji primijetili su da djeca sredovječnih majki imaju veću vjerojatnost da će dobiti dijabetes.

Svakim novim petogodišnjim razdobljem da žena živi od trenutka kada stigne do fiziološke sazrijevanja i prve trudnoće, vjerojatnost razvijanja ove bolesti u djeteta raste prosječno za dvadeset pet posto.

Naoružan takvim znanjem, može se izračunati da prvenac rođen četrdesetpetogodišnjakinje ima tri puta veću vjerojatnost da dobije dijabetes tipa A od prvog djeteta dvadesetogodišnje majke.

Isti trend nastavlja se iu budućnosti, kada se rodi druga ili treća dijete, ali u ovom slučaju, dob žena već ima tako snažan utjecaj na mogućnost razvoja dijabetesa u bebama.

Ustanovljeni život, spremna karijera - sve je to već poznato, a promjena načina života mnogo je teže. Tužno je, ali istina.

Međutim, ako žena vodi aktivan i zdrav stil života, ona je vesela i redovito pregledava liječnik, ne zlostavlja alkohol i ne puši - trudnoća nakon 35 godina može biti prilično uspješna bez komplikacija ili minimiziranja.

Da, i prisutnost životnog iskustva omogućit će takvoj majci da diže dijete, što je u isto vrijeme imalo mnogo manje pogrešaka od vrlo mladih roditelja. Štoviše, nakon što je svjesno rođen, kada je život već riješen, žena će u potpunosti osjetiti čudo rođenja djeteta i dati mu sve akumulirane ljubavi i ljubavi.

Usput, stručnjaci također daju podatke koji također govore o pogrešnom pristupu planiranju trudnoće prerano (to jest, do 18 godina).

Ispada da mlađe buduće majčino tijelo, veća je vjerojatnost pobačaja, kao i različite komplikacije - od toksikoze do krvarenja.

Mlade mame također utječu na djecu na najbolji način: oni su rođeni uglavnom slabi, s malom tjelesnom težinom i slabim imunitetom.

Da bi se to spriječilo, liječnici pozivaju rodbinu takvih mladih majki da budu mekše s njima - znanstveno je utvrdjeno da vječni prigovori i odbacivanje obitelji položaja adolescenata u velikoj mjeri utječu na zdravlje majke i djeteta i često dovode do mnogih komplikacija.

Dok mirni stav i podrška pomažu mladim majkama da čine zdravu i jaku bebu.

Naravno, ne treba zaboraviti i na prednosti ranog trudnoća, to je povjerenje, razumijevanje između roditelja i djeteta, i puno vremena za ponovnu trudnoću, a kao najmlađa majka u vrtiću ili školi također je prilično lijepo.

Druga stvar je da je iskustvo takvih mladih roditelja još uvijek premalo, kao i strpljenje i blagost. Dakle, proces obrazovanja može biti veliki izazov i za odrasle i za njihovu bebu.

Društveni odgovor

Međutim, bez obzira na rezultate istraživanja, i bez obzira na to kako liječnici proširuju okvir povoljne dobi za začeće, još uvijek postoji takozvano društveno ili javno mišljenje.

S jedne strane, rođaci i prijatelji u nekom trenutku počinju pritisnuti i dovesti ženu s istim pitanjima koja se svode na istu temu - "Pa, kada?" I "bilo bi već vrijeme!". Nije baš lijepo, slažete se.

Istodobno, poslodavci i šefovi, naprotiv, nisu previše željni vidjeti vas zaobljenim trbuščićem - ne žele izgubiti vrijednog zaposlenika već godinu dana.

A ako ste iz nekog razloga samo u procesu intervjuiranja i traženja posla, onda pitanja poput "Imate li djecu?" I "Planirate li ih početi u bliskoj budućnosti?" Neizbježni su. Općenito, zgnječen sa svih strana.

Europa i SAD odgovoriti

Do ove godine žene grade karijeru, stječu dom, automobil, kapital za pružanje djece, pa čak i kapital za njihovo, djeca, buduće obrazovanje. Općenito, mudro odgovara poslovanju. I često onda rađaju bez komplikacija.

Glavna stvar, dakako, nije da započnete sami i vaše zdravlje, da vodite aktivan stil života. Naravno, u zemljama Europe i SAD-a zdravstvena razina i jednostavno životni standard razlikuje se od našeg. Ali možete pratiti svoj režim u Rusiji.

Sažimajući sve gore navedeno zaključujemo da je idealno vrijeme za prvu trudnoću odabrano. Na vama je odlučiti koje godine roditi.

Ovisno o vašoj unutarnjoj psihičkoj i emocionalnoj spremnosti, spremnosti vašeg partnera, materijalnom stanju i stanju zdravlja.

Nemojte mirno sjediti, vježbati i vježbati ujutro. Dodajte raznolikost na svoju prehranu, dodajte još povrća, voća, ribe, u mjeri u kojoj je to moguće, uklonite masne i pržene.

I konzumirajte što manje alkoholnih pića i nemojte pušiti!

Kada roditi

Kada je bolje imati prvo dijete?

Stručnjaci vjeruju da je moguće postati majka zdravog djeteta kako u mladoj dobi tako iu zreloj. Najvažnije je znati koje se zamke mogu susresti na putu i pokušati ih okrenuti. Suvremenici u mama ne žuri. Žene u dobi od 18 do 20 godina čine najviše 10% svih rođenih. Jučerašnje učenice s pravom vjeruju da je u početku struka i osobni život, a zatim pelene i prsluci. Ali život ponekad stavlja naglasak.

"Neočekivana radost" (18 godina za cvjetanje)

Argumenti za. Većina djevojaka zrela je u dobi od 13-14, a dobi od 18 godina njihov reproduktivni sustav radi punim kapacitetom. Prilagodba trudnoći u ovoj dobi je jednostavna: tijelo nije imalo vremena za stjecanje kroničnih čireva. Štoviše, za 20 godina lako je kombinirati trudnoću s isporukom sjednice.

Teška pitanja

 • Više od 80% trudnoća u 18-20 godina starim mumijama nije planirano, a djevojčice nisu imale vremena prije nego što su došle do pregleda medicinskih pregleda, uključujući i infekcije. Zaključak: Nemojte odgoditi posjet liječniku!
 • U mladoj dobi postoji nestabilnost hormonskog podrijetla. Zbog nedostatka glavnog hormona trudnoće, progesterona, postoje problemi s formiranjem posteljice. Krvni testovi hormona omogućuju vrijeme za prepoznavanje i ispravljanje abnormalnosti.
 • Tijelo mladih majki još se razvija, a ne svi parametri imaju vremena da "rastu" do 18 godina, prema normi. Anatomski uska zdjelica dijagnosticira se u 10-15% mladih majki. U nekim slučajevima postoji nezrelost mišićnog sloja maternice (hipoplazije), koja je uzrok pobačaja. Međutim, rizik se može svesti na minimum ako slijedite preporuke svog liječnika.
 • Do dobi od 18 godina, djevojke još uvijek ne dostižu psihološku zrelost. I trudnoća je stresna za mnoge. Podrška voljenima ovdje je neprocjenjiva.

Idealna trudnoća (25 je još uvijek naprijed)

Argumenti za. Prednosti začeća u dobi od 30 godina su očite. Prvo, u dobi od 20-25 godina, tijelo je najbolje pripremljeno za zadatak nošenja i rađanja djeteta. Svi sustavi rade punim kapacitetom i mogu dati najbolji mogući plod. Drugo, bolesti povezane s dobi koje bi mogle komplicirati tijek trudnoće i porođaja još se nisu izjasnile. No, dobna kriza je gotova.

Mladi roditelji su spremni za ulogu odgovornih mama i tata, mnogi svjesno planiraju trudnoću za ovo razdoblje. U isto vrijeme, mladi nisu skloni dramatiziranju problema, što znači da je lakše nositi se s njima. Konačno, također je važno da većoj od 25 godina mnoge žene postignu, ako ne i materijalnu neovisnost, barem materijalna stabilnost može priuštiti malo vremena za karijeru.

Zrela otopina (35 - vrh)

Argumenti za. Prema liječnicima, zrele majke su više odgovorni. Nakon donošenja odluke o rađanju djeteta, podvrgavaju se detaljnom pregledu, ispravljaju svoju prehranu, prate njihovu težinu, stanje mišićnog sustava i konzultiraju se s genetičarom. Sve te mjere pomažu u početku smanjiti rizik od komplikacija. Osim toga, današnje 35-godišnje žene često nisu niže od energije za 25-godišnjakinje, imaju dobru zdravstvenu zaštitu i osposobljeno tijelo. I nakon rođenja djeteta, mnoge odrasle majke još više ljepše.

I nije iznenađujuće jer se u trudnom tijelu proizvodi veliki broj ženskih hormona, koji blagotvorno utječu na izgled. Konačno, žena nakon 30 godina, u pravilu, doseže određene visine karijere, što znači da se više vremena može posvetiti djetetu nego "počevši" majka. Usput, mit o tome da su kasnije djeca talentirani temelji se na činjenici da odrasle majke posvećuju više pažnje svojoj djeci i time stvaraju bolje uvjete za razvoj svog uma i talenta.

Teška pitanja

 • Bliže 40 godina, više dobne promjene promjena tijelo akumulira i teže je za žene podnijeti trudnoću. "Kasne" majke češće imaju dijabetes, hipertenziju, toksikozu, probleme s posteljicom, a češće rode s carskim rezom. Ali "češće" ne znači sve. Ako buduća majka vodi aktivan životni stil, slijedi savjet liječnika, vjerojatno je da će sama nositi s tako odgovornom misijom kao i rođenje djeteta.
 • Stres i stres za odraslu majku također je teže izdržati pa će oni koji su navikli na 25 sati raditi na hitnom pregledu dnevne rutine i naučiti se potpuno opustiti!
 • Bilo koja buduća mama nesvjesno se boji nedostataka porođaja u njezinoj bebi i, nažalost, s dobi roditelja, povećava se rizik od rađanja s kromosomskim abnormalnostima. To je posljedica različitih razloga koji nisu potpuno proučavani, uključujući starenje zametnih stanica i vrijeme izlaganja organizma različitim patogenim čimbenicima koji se povećavaju s godinama. Međutim, suvremene dijagnostičke metode omogućuju identificiranje genetskih poremećaja u vremenu, a možda i odrasle majke uvjerit će se činjenicom da 97% žena koje prolaze kroz prenatalne studije potvrđuju da je vjerojatnost da će imati punopravno dijete ista kao i kod mlađih žena.,

Kada i u kojoj dobi je bolje imati drugo dijete nakon prvog?

Jedno dijete u obitelji je vrlo povoljno. Mogu posvetiti mnogo pažnje, kupiti skupe stvari i puno igračaka. Osim toga, s vremenom dijete odrasta, uči samostalno igrati i toliko joj ne treba roditeljsku skrb. Mama i tata konačno imaju vremena za sebe. I vrlo često u ovom trenutku oni ponovno misle o novorođenim, neprospavanim noćima, dusevima i pelenama.

Drugo dijete

Druga dijete je nova napora i povećani troškovi. Uostalom, sada trebate kupiti odjeću i obuću za dvoje i trebate još više igračaka. To je dvostruko veća od pažnje roditelja i bdjenja. To je druga hrana - za bebu, starije dijete i mama i tata, beskrajno čišćenje i hodanje u bilo kojem vremenu.

Ali ako pogledate s druge strane, onda je drugo dijete:

 • Prijatelj i dragi mali čovjek za stariju.
 • Na neki način, sredstvo za sprečavanje egoizma od brata ili sestre.
 • Druga podrška roditeljima u budućnosti.
 • Priliku da drugi put dožive radost majčinstva i očinstva.
 • Način da poboljšate svoje obrazovne vještine i razvijate nove vještine.
 • Poticaj za poboljšanje dobrobiti materijala.
 • Samo neusporediv užitak od izgleda u obitelji druge male osobe.

Kada je bolje imati drugo dijete? Nakon koliko mjeseci ili godina nakon prvog rođenja trebate razmišljati o novoj trudnoći? Koji čimbenici će biti odlučujući?

odrednice

Dobna razlika između djece svakako utječe na njihove odnose i život cijele obitelji kao cjeline.

Ponekad se drugo dijete rodi godinu i pol nakon prvog, a onda se djeca nazivaju malenima. I tu je i suprotna situacija, kada razlika između braće i sestara iznosi 15-20 godina, a prema dobi stariji izgleda kao roditelj mlađeg.

Kada je bolje imati drugo dijete, tako da nije preopširno za roditelje, a djeca su prijatelji jedni s drugima? Da biste sami riješili taj problem, najprije morate razmotriti sljedeće čimbenike:

 • Roditelji dobivaju.
 • Stanje zdravlja.
 • Fizičke i psihološke sposobnosti.
 • Odnos djece u budućnosti.

Roditelji dobivaju

Nije tajna da dob žena ima važnu ulogu u planiranju trudnoće. I iako danas mnogi rađaju djecu u dobi od četrdeset i kasnije, razdoblje od 25 do 35 godina je ipak optimalno za nošenje djeteta. Zašto?

U ovom dobu, buduća majka puna je snage, energije i zdravlja. Kronične bolesti obično još nisu, a ako postoje, one malo utječu na njezino dobro. Lako je za ženu trpjeti trudnoću i istodobno se baviti prvim djetetom. Osim toga, tijelo budućnosti majke ima još jednu osobinu koja se mora uvijek pamtiti.

Ženska jaja ne mogu se ažurirati. Oni su prisutni u jajnici od rođenja, a njihov broj se ne mijenja tijekom života. Utjecaj nepovoljnih vanjskih čimbenika neizbježno dovodi do mutacija u njima. S godinama se akumuliraju te promjene, a vjerojatnost sudjelovanja takvog jaja u koncepciji se povećava.

Zato su liječnici dugo primijetili da sredovječne majke imaju veću vjerojatnost da imaju djecu s kromosomskim abnormalnostima. To se posebno odnosi na Downov sindrom.

Kromosomske abnormalnosti

Downov sindrom, Edwards, Patau - sve je to rezultat kromosomskog sloma. Predvidjeti i spriječiti takvu situaciju je nemoguće. Već u tom trenutku, kada se stanica jajne stanice spaja s spermom i počinje podijeliti, kršenje kromosoma prekršeno je. To znači da će buduća beba u skupu kromosoma imati manje ili više nego što je potrebno. Takva kvar dovodi do ozbiljnih kršenja razvoja fizičkog i mentalnog. Ponekad su kromosomske abnormalnosti nespojive s životom.

U mladoj dobi, rizik od bebe s Downovim sindromom je jedan slučaj po sedamsto novorođenčadi. No, ako je trudna majka starijih od 35 godina, značajno će se povećati. Nakon 45 godina vjerojatnost da takvo dijete ima 19-20%.

To ne znači da je razmišljanje o drugom djetetu moguće samo do trideset godina. Ali ne zaboravite na ovaj važan čimbenik.

Ponekad je on odlučujući. Je li moguće da nekako utječe na ovu situaciju?

probir

Moderna medicina nudi svim trudnicama pregledavanje kromosomskih abnormalnosti. U određenom vremenu, očekivana majka uzima poseban krvni test i podvrgava se ultrazvučnom pregledu kako bi se procijenio rizik od ove patologije. Ali, nažalost, ti podaci pružaju samo vjerojatnost da posjeduje posebnu bebu.

U nekim zemljama, trudnice preko 35 godina odmah se nude invazivnim pregledom - određivanjem kromosomskog skupa stanica embrija. Ova je analiza gotovo 100% pouzdana. Ali on samo obavještava buduće roditelje o patologiji. Promijenite postojeću situaciju s kromosomskom slomom koja moderna medicina ne može.

Ako se doba buduće majke približava granici, bolje je ne odgoditi rođenje drugog beba, čak i ako se dogodi godinu ili dvije nakon prvog rođenja.

Za razliku od žene, muška dob nije toliko važna za planiranje trudnoće. Spermatozo se nastavi kontinuirano kroz život i vjerojatnost mutacije u njima je minimalna.

Zdravstveno stanje

Zdravstveni uvjeti također utječu na razlike u dobi između djece. Za budućeg oca, ova ovisnost je izravna - mlađa je u vrijeme rođenja oba djeteta, to više ima snage i mogućnosti za njihovo održavanje, odgoj i postanak. Stoga je mala razlika među nasljednicima najprikladnija za otac obitelji.

S ženom sve je složeno. S jedne strane, iste dobi djeca su veliki teret na majčinom slabom tijelu. No, s druge strane, predugo čekanje za drugom bebom je rizik pojave novih bolesti, što se povećava s godinama.

Nakon koliko godina je bolje imati bebu s medicinskog stajališta? Da biste odgovorili na ovo pitanje, morate razmotriti ono što je završilo prethodnu trudnoću:

 • Prirodni porod.
 • Cesarejska sekcija.

Prirodni porod

Opstetričari preporučuju da se suzdrže od ponovne trudnoće najmanje 2-3 godine nakon prvog rođenja. Zašto se ovo razdoblje smatra optimalnim?

Razdoblje trudnoće znače značajno opterećenje ženskog tijela, mišića i zglobova, i kralježnice. Osim toga, to je povećana potrošnja elemenata u tragovima, posebno željeza i kalcija. Tijekom rođenja djeteta, buduća majka često razvija anemiju nedostatka željeza, a hemoglobin se smanjuje. Također su označeni krhkim noktima, lomljivosti zuba, pogoršanjem kose.

Ako se, nakon prve trudnoće, drugi odmah dogodi, nedostatak vitamina i mikroelemenata povećava se. To podrazumijeva prijetnju zdravlju druge bebe, jer dok u maternici dobiva manje tvari koje treba.

Nakon prvog rođenja, žena treba pregledati, podvrgnuti potrebnom restaurativnom tretmanu, dati tijelu jačanje. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da nije lako skrbiti za bebu, posebno kada nosi drugo dijete. Te su preporuke valjane za prirodno porođaj. Ali što ako je prvo dijete rođeno carskim rezom?

Carski rez

Ako je prvo rođenje završilo s carskim rezom, stav liječnika da ponovno trudnoće je više oprezan. U pravilu, drugo dijete također je rođeno kroz operaciju. Iako će glavne medicinske preporuke biti, kao u prirodnom porođaju, stanje ožiljka na maternici postaje odlučujući čimbenik.

Što prijeti ženi s drugom trudnoćom nakon cezariannog dijela? Najopasnija stvar koja se može dogoditi je ruptura maternice duž ožiljka. Kako bi se to izbjeglo, ožiljak mora biti bogat, pa žena treba određeno vrijeme da obnovi normalnu strukturu stjenke maternice.

Liječnici smatraju da je minimalna razlika između dvije trudnoće nakon operativne dostave bila razdoblje od dvije do tri godine. U praksi, mnoge žene rađaju prije - nakon godinu ili dvije. To je sigurno samo ako je vitalnost ožiljaka potvrđena ultrazvukom.

Ponovljena dostava nakon carskog reza uvijek je određeni rizik od komplikacija, stoga trebate planirati trudnoću nakon savjetovanja s ginekologom.

Fizičke i psihološke sposobnosti

Često se odluka o drugom djetetu vrši pod utjecajem rođaka, prijatelja i javnog mnijenja. Pogotovo ako svatko ima oko dvije ili tri djece s malom dobnom razlikom. Ali ovo je u osnovi pogrešno.

Svaka obitelj bi trebala donijeti odluku o drugom djetetu, vođena samo svojim sposobnostima. Ovo je osobito važno za žene.

Prečesto, neprospečene večeri, kolik, zubar toliko naporne mame, da samo sanja odmor, a ne ponovno sreća majčinstva. Dvostruko je teško nositi se s djetetom ako ima zdravstvenih problema, anksioznosti, a muž stalno radi, a nitko ne može očekivati ​​pomoć.

U takvoj situaciji žena je stalno pod stresom, a nakon što je rodila drugo dijete pod utjecajem nekih čimbenika, lako se može deprimirati s neugodnim posljedicama.

Prije nego što ponovno zatrudnite, trebate razmišljati o tome mogu li roditelji podnijeti takvu odgovornost? Često je razumnije pričekati nekoliko godina dok dijete ne odraste, a mama i tata imaju malo odmora.

Odnos djece

A što je s odnosom djece u obitelji? Ovaj je čimbenik također vrlo važan. Uostalom, svi roditelji žele da braća i sestre budu prijatelji jedni s drugima - u djetinjstvu i odrasloj dobi. Osim toga, zajedničke igre za djecu uvelike olakšavaju život roditelja.

Određene se značajke mogu razlikovati ako je dobna razlika u djece:

1-2 godina

Djeca s tako malom razlikom su obično vrlo prijateljski jedni s drugima. Djeca u dobi u tom pogledu vrlo su slična blizancima. Malo je vjerojatno da će patiti od dosade i usamljenosti, jer uvijek postoji igrač u blizini. Vrijeme je lakše prilagoditi se u vrtiću i školi, obično idu u jednu grupu, a zatim u jednoj klasi.

Za ženu je definitivna prednost sposobnost ispunjenja svoje majčinske dužnosti, a zatim graditi karijeru bez prekinutog trudnoće i poroda.

Međutim, takva duga dekret nepovoljno utječe na profesionalno znanje. I fizički je teško rasti jedan za drugim.

3-4 godine

Ova se razlika smatra optimalnom s medicinskog stajališta, jer roditelji imaju dosta vremena da se oporave. Međutim, interesi djece već su bitno različiti. Imaju različite načine, hranu i igre. Često postoji ozbiljna konkurencija između braće i sestara s takvom razlikom jer se stariji već navikao privući pažnju svojih roditelja.

Za majku, takva dobna razlika olakšava život, budući da prvo dijete već sluša i pomaže, a drugi pokušava kopirati u svemu.

5-7 godina

Razlika od 5-7 godina je prevelika za zajedničke interese. Ali to ima svoje prednosti. Prva djeca se osjećaju zaista starije. Oni mogu olakšati život majci, zabavljati dijete i pomagati joj oko kuće. Glavna stvar je ne da se uključe i da ne pomjeramo roditeljske odgovornosti prema njima. Mlađa djeca obično jako vole svoje starješine, kopiraju ih i oponašaju ih u svemu.

Značajni nedostatak je prekid profesionalnih aktivnosti za majku. Međutim, ovo je velika prilika da pomognete starijoj osobi s osnovnom školom, a na rodiljnom dopustu.

8 godina i više

Kad je razlika prevelika, starija djeca počinju nalikovati drugima roditeljima. Ovdje je moguće patronizirati odnos prema bratu ili sestri ili, obrnuto, ignorirati ga. Ponekad se starac brine i brine za mlađe na sve moguće načine.

Naravno, neće biti nikakvih zajedničkih interesa, s tim razlikom, ali druga djeca mogu uvijek obratiti prvom na pomoć ili savjete. Za roditelje je puno lakše organizirati život s takvom razlikom, budući da su starija djeca obično već potpuno neovisna.

Nakon što treba dati drugu bebu je važno pitanje za svaku obitelj. I mora se riješiti, nastavljaći samo iz svojih sposobnosti, ne slušajući izvanjske savjete i preporuke.