U kojoj dobi je najbolje roditi

Liječenje

"Stara majka", usne se zavrnu, ako žena rodi prvo dijete u 35. "Prerano se vezala za kuću, morala si živjeti", kažu oko dvadesetogodišnjih majki. Kada je najbolje vrijeme za početak prvog djeteta?

Prema Eurostatu, starost "mlade majke" porasla je tijekom proteklih 20 godina. Samo polovica žena u EU postala je majke po prvi puta prije 29 godina. 40,6 posto žena želi imati djecu mlađu od 39 godina. Prosječna dob mlade majke je 28 godina. Medicina je produljila trajanje i kvalitetu ljudskog života, ali koliko mu se može vjerovati reproduktivnom funkcijom?

Što se tiče znanosti

Opstetričari i ginekolozi neprestano ponavljaju: mlađa je žena, to je veća vjerojatnost da će roditi zdravo dijete, a njeno tijelo neće trpjeti mnogo. Trudnoća - vrijeme kada je djevojčino tijelo podvrgnuto teškom opterećenju. Stoga, mlađa djevojka, brže će se oporaviti od porođaja. S dobi se smanjuje broj jaja - i to je nezamjenjiv biološki materijal. Uzimajući u obzir stil života mnogih mladih djevojaka (alkohol, pušenje, junk food, mnogi seksualni partneri, "noćni" stil života), kvaliteta jaja također se smanjuje. A ako muškarac ima priliku "raditi" o kvaliteti biološkog materijala - prestati s lošim navikama i poboljšati kemijski sastav biomaterijala, tada žene nemaju takvu mogućnost.

Istraživači Sveučilišta. Erasmus iz Rotterdama 30 godina analizirao je podatke o trudnoći i isporukama više od 58 tisuća žena. Rezultat istraživanja bio je takozvani "kalkulator plodnosti" - stol kada je najbolje da žena ima svoje prvo dijete ako želi postati majka dvaput ili tri puta. Dick Habbema, jedan od istraživača, rekao je da su njegovi kolege razgovarali o nevjernosti studije zbog svoje duljine u vremenu. No, ideja je bila stvoriti ne samo "kalkulator plodnosti", nego i prikupljati podatke za generacije s drugim vrijednostima i znanjima o kontracepcijskim sredstvima.
Prema izračunima istraživača, što više djece želi imati ženu, prije će ona postati majka. Ako sanja o obitelji u kojoj se nalaze troje djece, a zatim u dobi od 23 godine. Ako dva - onda do 27 godina.
Jedan od sudionika studije Alan Pacey, profesor na Sveučilištu Sheffield, tvrdi da je nemoguće "čekati". Oni koji misle da se pitanje porođaja može odgoditi do dobi od 30 godina biti će razočarani. Potrebno je razgovarati s djevojkama starijih razreda i učenicima osnovnih tečajeva kako bi ranije započeli planirati svoje živote uzimajući u obzir rođenje djeteta.

S gledišta psihologa i sociologa

Mediji pišu materijale o slavnim osobama - glumicama, pjevačima i drugim poznatim osobama, da su počeli svoje prvo dijete nakon 30 godina. Djevojka ima ideju da "ja to mogu učiniti". Ali mediji ne izvještavaju o pojedinostima tog procesa - koliko je pokušaja neuspjelih, o poteškoćama nošenja, o IVF-u, o broju pokušaja IVF-a. Ukratko, cijela "kuhinja" ostaje iza kulisa.

John Mirowski, sociolog na Sveučilištu Texas u Austinu, kaže: najbolja biološka dob za roditi djecu je 20+, ali u društvu to se promatra s negativnog stajališta. Ako se prvo dijete pojavilo u dobi od 20 godina i manje, onda je vjerojatno da je rođen izvan braka. Ona će također postati prepreka na putu do visokog obrazovanja i može uzrokovati kristalizaciju negativnog stanja djevojke.
Čak i ako je djevojka u braku, onda je 20 godina još uvijek premlada za potomstvo, kaže Mirowski. Michelle Norton ima sina u dobi od 21 godine, ali kad se pitaju o njezinoj dobi, kaže da joj je 25 ili 27. U blogu "Early Mom", Michelle je napisala da želi izbjeći neugodna pitanja od drugih.

Mirowski dodaje da pored kosih stavova drugih, postoji još jedan ozbiljan problem. "Mnogi 20-godišnjaci nisu dovoljno odgovorni da se brinu za dijete", kaže John. Profesor Mirowski, uzimajući u obzir izračun emocionalne zrelosti i biološke dobi, navodi da je najbolje doba da prvi put postane majka 29 godina. Do tog će trenutka žena dobiti visoku naobrazbu, moći će se karijeri, "živjeti za sebe" i izgraditi snažne odnose sa suprugom kako bi izdržali "test prvog djeteta".

Što kažu povjesničari

Prema popisu stanovništva iz 1897. godine, više od polovice nevjeste u Rusiji nisu bile starije od 20 godina. Za djevojku često je ova dob bila 13-16 godina. Neudata djevojka u dobi od 19 godina već se smatra "staromodnim", a 20-godišnje nevjeste su odbijene kao "sjedile u djevojčicama", a 25-godišnjaci su se uopće nazvali "stoljećima". Prema tim podacima, može se shvatiti da su prije nego što su djevojke gotovo majke postale majke, jer su "bile fizički spremne za to" - to jest od 13 godina.

Žena u XIX stoljeću, uzimajući se u braku u dobi od 16 do 20 godina, postala je majka svake dvije godine, dok je bila u stanju to učiniti. u kojem trenutku žena treba postati majka, nema znanstvenih radova o ovoj temi. Žena bi mogla roditi 15 djece, od kojih nisu uvijek preživjeli svih 15. U knjizi Borisa Nikitina "Mi, naša djeca i unuci" je sljedeća izjava: "Mama mora biti jaka. Spartani su vjerovali da će samo jaka majka roditi snažnog ratnika. Prema današnjim standardima, ako žena u utrci razvije brzinu od više od četiri visine u sekundi, ako podigne noge na vodoravnu šipku 5-10 puta zaredom i može se povući prema bradi, onda to obećava lakšu, bržu i bezbolnu isporuku. Koristan je za buduću majku ne samo "hodati na svježem zraku", nego i trčati, plivati ​​i napraviti posebnu gimnastiku. " Knjiga je napisana 1978. godine. Stoga, prije što žena postane majka, to bolje.

Postati majka na vrijeme: u kojoj i do koje dobi je bolje rađati?

Posljednjih godina ovdje i tamo razmatra isto pitanje: u kojoj dobi je bolje rađati? Koja je doba idealna za prvu koncepciju?

Prilično je teško odgovoriti na to pitanje, jer se čak i liječnici ne slažu uvijek prema mišljenju i nastavljaju beskrajne sporove među sobom.

Nedavno, prije jednog stoljeća, djevojčice koje nisu rodile u dobi od 17-18 godina zapažale su se kao bolesne ili pogoršane. Međutim, za tako kratko vrijeme puno se promijenilo. Sada žena nije samo žena i majka.

S novom je vremenom došlo do novih mogućnosti, koje također trebaju snagu, vrijeme i zdravlje. Ovo obrazovanje, karijera, uspjeh. I razina i trajanje života povećali su se.

Čini se da je moderna medicina za stoljeće puno napredovala, a kontracepcija je sigurnija nego prije, ali još uvijek mnoge djevojke, a u većoj mjeri njihovi rodbini, boje se odgoditi prvu trudnoću na neodređeno vrijeme. Da, i želim uskoro postati majka!

Ali istodobno i dalje želim obrazovati, karijeru, vidjeti svijet i živjeti za sebe. I ovdje opet postoji zamka: nakon što je izgradio karijeru, recimo, u dobi od 25-26, to je strašno zaustaviti kako bi se zaustavio u ovoj vječnoj bitci.

I žene ponovno odgađaju taj veliki trenutak...

Medicinski odgovor

Došli su do zajedničkog nazivnika na neki način, liječnici nam daju približnu duljinu vremena za trudnoću s najpovoljnijim ishodom - to je dvadeset i dvadeset pet godina.

Okvir nije stroga, a ovaj put smatra se najuspješnijim za prvu trudnoću. Tijelo žene u tom razdoblju puna je zdravlja, vitalnosti i potpuno je spremno za buduće promjene.

Međutim, moguće je opušteniji okvir u kojem se uklapa razdoblje od dvadeset do trideset pet godina.

Svi liječnici se slažu oko toga - nakon 35 godina žensko tijelo već je "istrošeno": on je nakupio puno neugodnih čireva, a takav stres poput trudnoće bit će teži za njima.

Osim toga, napominje se da je žena koja je kasno rodila dijete osjetljivije na takvu bolest kao i rak dojke.

Vjerojatnost dobivanja bolesti povećava se tri puta, ako se prvo rođenje dogodilo u dobi od trideset, a ne u dobi od dvadeset.

Zato je u onim zemljama gdje uglavnom žene rađaju rano (Kina, Japan, Bliski Istok, Središnja Azija), statistika bolesti raka dojke je vrlo niska.

Jedno objašnjenje ove činjenice je da tijekom sazrijevanja u maternici fetus proizvodi poseban protein nazvan alfa-fetoprotein. Neki od tih proteina ulaze u krvotok majke i štite je od pojave zloćudnih bolesti.

Isto tako, starije majke trebaju razmišljati o zdravlju njihove buduće djece. Istraživači na Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji primijetili su da djeca sredovječnih majki imaju veću vjerojatnost da će dobiti dijabetes.

Svakim novim petogodišnjim razdobljem da žena živi od trenutka kada stigne do fiziološke sazrijevanja i prve trudnoće, vjerojatnost razvijanja ove bolesti u djeteta raste prosječno za dvadeset pet posto.

Naoružan takvim znanjem, može se izračunati da prvenac rođen četrdesetpetogodišnjakinje ima tri puta veću vjerojatnost da dobije dijabetes tipa A od prvog djeteta dvadesetogodišnje majke.

Isti trend nastavlja se iu budućnosti, kada se rodi druga ili treća dijete, ali u ovom slučaju, dob žena već ima tako snažan utjecaj na mogućnost razvoja dijabetesa u bebama.

Ustanovljeni život, spremna karijera - sve je to već poznato, a promjena načina života mnogo je teže. Tužno je, ali istina.

Međutim, ako žena vodi aktivan i zdrav stil života, ona je vesela i redovito pregledava liječnik, ne zlostavlja alkohol i ne puši - trudnoća nakon 35 godina može biti prilično uspješna bez komplikacija ili minimiziranja.

Da, i prisutnost životnog iskustva omogućit će takvoj majci da diže dijete, što je u isto vrijeme imalo mnogo manje pogrešaka od vrlo mladih roditelja. Štoviše, nakon što je svjesno rođen, kada je život već riješen, žena će u potpunosti osjetiti čudo rođenja djeteta i dati mu sve akumulirane ljubavi i ljubavi.

Usput, stručnjaci također daju podatke koji također govore o pogrešnom pristupu planiranju trudnoće prerano (to jest, do 18 godina).

Ispada da mlađe buduće majčino tijelo, veća je vjerojatnost pobačaja, kao i različite komplikacije - od toksikoze do krvarenja.

Mlade mame također utječu na djecu na najbolji način: oni su rođeni uglavnom slabi, s malom tjelesnom težinom i slabim imunitetom.

Da bi se to spriječilo, liječnici pozivaju rodbinu takvih mladih majki da budu mekše s njima - znanstveno je utvrdjeno da vječni prigovori i odbacivanje obitelji položaja adolescenata u velikoj mjeri utječu na zdravlje majke i djeteta i često dovode do mnogih komplikacija.

Dok mirni stav i podrška pomažu mladim majkama da čine zdravu i jaku bebu.

Naravno, ne treba zaboraviti i na prednosti ranog trudnoća, to je povjerenje, razumijevanje između roditelja i djeteta, i puno vremena za ponovnu trudnoću, a kao najmlađa majka u vrtiću ili školi također je prilično lijepo.

Druga stvar je da je iskustvo takvih mladih roditelja još uvijek premalo, kao i strpljenje i blagost. Dakle, proces obrazovanja može biti veliki izazov i za odrasle i za njihovu bebu.

Društveni odgovor

Međutim, bez obzira na rezultate istraživanja, i bez obzira na to kako liječnici proširuju okvir povoljne dobi za začeće, još uvijek postoji takozvano društveno ili javno mišljenje.

S jedne strane, rođaci i prijatelji u nekom trenutku počinju pritisnuti i dovesti ženu s istim pitanjima koja se svode na istu temu - "Pa, kada?" I "bilo bi već vrijeme!". Nije baš lijepo, slažete se.

Istodobno, poslodavci i šefovi, naprotiv, nisu previše željni vidjeti vas zaobljenim trbuščićem - ne žele izgubiti vrijednog zaposlenika već godinu dana.

A ako ste iz nekog razloga samo u procesu intervjuiranja i traženja posla, onda pitanja poput "Imate li djecu?" I "Planirate li ih početi u bliskoj budućnosti?" Neizbježni su. Općenito, zgnječen sa svih strana.

Europa i SAD odgovoriti

Do ove godine žene grade karijeru, stječu dom, automobil, kapital za pružanje djece, pa čak i kapital za njihovo, djeca, buduće obrazovanje. Općenito, mudro odgovara poslovanju. I često onda rađaju bez komplikacija.

Glavna stvar, dakako, nije da započnete sami i vaše zdravlje, da vodite aktivan stil života. Naravno, u zemljama Europe i SAD-a zdravstvena razina i jednostavno životni standard razlikuje se od našeg. Ali možete pratiti svoj režim u Rusiji.

Sažimajući sve gore navedeno zaključujemo da je idealno vrijeme za prvu trudnoću odabrano. Na vama je odlučiti koje godine roditi.

Ovisno o vašoj unutarnjoj psihičkoj i emocionalnoj spremnosti, spremnosti vašeg partnera, materijalnom stanju i stanju zdravlja.

Nemojte mirno sjediti, vježbati i vježbati ujutro. Dodajte raznolikost na svoju prehranu, dodajte još povrća, voća, ribe, u mjeri u kojoj je to moguće, uklonite masne i pržene.

I konzumirajte što manje alkoholnih pića i nemojte pušiti!

Optimalna dob za porod

Prema WHO-u, u posljednjih 20 godina, dob žena žena koje rađaju svoje prvo dijete je porasla u Rusiji. U sovjetskim vremenima, obitelji su planirale trudnoću do 23 godine, a nakon 2000. godine lik se preselio na 27 godina. Moderna žena ima za cilj stvoriti prosperitetno okruženje za razvoj djeteta: stanovanje, financijsku bazu, pristojne rodiljne naknade. Državna potpora mladim obiteljima prisiljava djecu da se odlože u pozadinu. Mišljenje liječnika o dobi u kojoj je bolje roditi omogućava uspješan ishod kasne majčinstva.

Optimalna dob za porod

Žena može roditi dijete tijekom reproduktivnog doba, prosječno od 13 do 50 godina. Vjerojatnije povoljniji tijek i ishod trudnoće u 20-35 godina. Pored fiziološke spremnosti tijela, važna je psihološka stabilnost majke.

Liječnici tvrde da je najbolje doba za porođaj od 21 do 26 godina, kada su tkiva genitalnih organa elastični i poslušni, prag boli je veći. Postoji manje komplikacija za malu djecu, ozljede u slučaju ozljeda, operacije u slučaju nužde. Ali psiholozi smatraju da je razdoblje formiranja zrele osobnosti najbolje vrijeme za rođenje djeteta od 26 godina. Obitelji se svjesno odnose na status roditelja, realnije procjenjuju mogućnosti i rizike.

Interval između prve i druge generacije ne smije prelaziti 10 godina. Ovaj put je dovoljno za vraćanje tijela, priprema za novu trudnoću. 5-10 godina - ugodna razlika za međusobnu interakciju djece među sobom, u adolescenciji i zrelosti.

U kojoj dobi je najbolje imati dijete? Za prvu trudnoću stopa je 20-27 godina, a druga je do 35 godina. U ovom jazu sigurnije je i lakše rađati, rizik komplikacija za planiranu trudnoću je minimalan.

Dob za rođenje do 20 godina smatra se rizikom za zdravlje majke i fetusa. Vjerojatnost prijevremenog starenja bebe iznosi 50%, zbog neformiranog rađanja kanala, mišićnog zatajenja maternice do pojave fetusa. Svaki drugi slučaj rađanja kod djevojčica mlađih od 16 godina dijagnosticira rupture genitalija. Glavna kontraindikacija ranoj trudnoći smatra se psihološkom nezrelosti majke.

Liječnici preporučuju idealno doba za porođaj u svijetu različito (na primjer, u Rusiji - 26 godina, au Švicarskoj 33). Studije su pokazale da je manje dobro financijska situacija u obitelji, ranije prvo dijete pojavljuje. U 50% slučajeva, roditelji s boljitom iznad prosjeka, prvo se rođeno rodi ne prije 27 godina (majčina dob) i ostaje jedina u obitelji.

Komplikacije ranog rada

Mlade majke, do 18 godina, su u opasnosti i pod nadzorom ginekologa. Vjerojatnost komplikacija je veća u skupini od 12-16 godina.

 1. fiziološki nedostatak formiranja;
 2. psihološka nezrelost.

Prvi faktor je opasno za život majke i fetusa. Nedovoljna elastičnost tkiva, hormonski poremećaji su izraženi patologijama. Istodobno s manje rizika, možete roditi dijete u dobi od 17-20 godina. U 9 ​​od 10 slučajeva, porođaj je završen bez komplikacija.

Psiholozi kažu da je glavni razlog neuspjeha do dobi od 18 godina je sudbina djece od usamljenosti. U 73% slučajeva, mlade obitelji imaju status nepovoljnih položaja. Dijete je ograničeno u životnim uvjetima, prehrani. Ali glavni nedostatak je nedostatak majčinske vrućine, brige. Dječak se odgaja kao igračka, odrasta dječju osobnost, s agresijom u ponašanju.

Koliko god je moguće roditi djecu ovisi o fiziološkoj spremnosti organizma i društvenim uvjetima obitelji. Uz stabilnu hormonsku pozadinu, dobru ishranu i obilje vitamina, šanse da imaju zdravu bebu iznose 90%, čak i tijekom ranog trudnoće.

Ali ako majka ima loše navike, kronične bolesti, nema hormona, rizik od komplikacija se povećava. Svaka druga rana trudnoća je u opasnosti od pobačaja.

Implikacije za dijete:

 • bronhopulmonalna displazija;
 • asfiksija, apneja;
 • zatajenje srca;
 • metabolički poremećaji;
 • retinopatija, sljepoća;
 • infekcije;
 • cerebralna krvarenja;
 • necrotizing enterocolitis;
 • anemija;
 • nisko šećer

Kongenitalni poremećaji zahtijevaju cjelokupnu kontrolu djeteta uskih stručnjaka. Visoka vjerojatnost cerebralne paralize, epilepsije, poteškoće u učenju, obrazovanje.
Statistika žena prema dobi pokazuje da je 20% od broja majki manje u razdoblju od 13-16 godina. Svako četvrto dijete u ovoj skupini ne preživi.

Prednosti i nedostaci kasne dostave

Preporuča se planirati trudnoću. Priprema i prevencija komplikacija jamče sigurnu isporuku čak i uz kasniju koncepciju. U Rusiji preporučena dobna granica za rođenje djeteta je 35 godina. No, u posljednjih 20 godina ovaj stereotip je uništen, a zrele obitelji se nadopunjuju zdravim i snažnim potomstvom.

Do koje dobi možete roditi drugo dijete? Do 45 godina, ako nema provokatora komplikacija - kroničnih bolesti endokrinog i reproduktivnog sustava. Opasno je roditi se s hormonskim poremećajima, zatajivanjem srca. Prije začeća, na rasporedu je pregled primanja preporuka od ginekologa.

Ako liječnik ne preporučuje trudnoću, moralna odgovornost za posljedice pada na roditelje. Preporučena dob žena za porođaj je do 35 godina, kasnije rizik od fetalnih komplikacija je 29%. Opasna uobičajena bolest (14%) je Downov sindrom. Stoga, opstetričari tvrde da trebate imati drugo dijete mlađe od 36 godina, a ne riskirajte zdravlje djeteta.

 1. prijevremena dostava;
 2. genetske mutacije fetusa;
 3. gestacijski poremećaji (dijabetes, proeklampsija);
 4. slaba radna aktivnost;
 5. ranog ispuštanja vode - infekcije, hipoksije fetusa;
 6. produljena isporuka (do 24 sata);
 7. rupture rodnog kanala;
 8. fatalni ishod.

Nije preporučljivo kasni rođenje, budući da nakon 35 godina elastičnosti smanjuje tkivo tkiva, prirodni tijek fetusa prati ozljede majke i djeteta. Postpartumne komplikacije su opasne - endometritis (23%), infekcija genitalnog trakta, prolaps maternice.

No, postoje pozitivni aspekti kasne trudnoće. Na primjer, psiholozi smatraju da je optimalno i povoljno dob za rođenje djeteta razdoblje od 30-40 godina. Status zrelih roditelja pozitivan je s financijske i moralne točke gledišta. U takvim se obiteljima prioriteti usredotočuju na osobno obrazovanje, djetetu se dodjeljuje jasniji pojam dobre i loše.

 • svijest;
 • planiranje, priprema;
 • poboljšanje izgleda žene;
 • normalizacija ravnoteže vode i soli;
 • jačanje kardiovaskularnog sustava;
 • lakše nošenje menopauze (pri rođenju od 40 godina).

Prednosti trudnoće u odrasloj dobi su koncentracije estrogena. Hormon stimulira zaštitne funkcije imunološkog sustava, smanjuje rizik zaraznih i virusnih bolesti, povećava elastičnost tkiva (unutarnja, vanjska). Zidovi krvnih žila postaju jači, protok krvi poboljšava se, a razina kolesterola se smanjuje.

Žensko doba za porođaj, čak i nakon 40 godina, smatra se normalnim, u odsutnosti kroničnih bolesti. Također je napomenuto da 80% od kasne djece se razlikuju po svojim talentima za kreativnost, sport, i lakše je naučiti i obrazovati.

Planiranje i priprema

Britanski znanstvenici proveli su studije povoljnih dana za rođenje djeteta. Neočekivano, statistika je potvrdila da je od utorka do petka porođaj sigurniji za majku i fetus. U subotu i nedjelju otpada 63% svih bolničkih komplikacija.

Teško je predvidjeti datum sastanka s bebom, u 80% slučajeva DA se ne podudara sa stvarnom. No, moguće je utjecati na tijek trudnoće i porođaja ako se sustavno pripremi za koncepciju.

 1. pregled ginekologa (majke), urologa (tata);
 2. genetičar (ako je u obitelji bilo genetskih bolesti);
 3. Sakupljanje uzoraka;
 4. Uzimanje folne kiseline;
 5. odbijanje loših navika;
 6. odvojena prehrana (proteini / masti / ugljikohidrati kompatibilnošću);
 7. gubitak težine;
 8. yoga, meditacija.

Standardni testovi se uzimaju mjesec dana prije namjeravanog začeća. Upute: STI, HIV infekcija, hepatitis B, infekcija TORCH, OAK, OAM, EKG.

Folna kiselina se uzima od vremena planiranja koncepta do kraja trećeg tromjesečja. Vitamin je uključen u stvaranje posteljice, smanjuje rizik od kongenitalnih defekata fetusa. Prihvaća se na 400 mkg dnevno.

Prekomjerna tjelesna težina ukazuje na poremećaj metabolizma u tijelu. Za povoljan tijek trudnoće je promjena prehrane i dana. Da pomogne svojoj majci za dobrobit gubitka kilograma Jonathan Baylor, "To nije kalorija".

Unatoč činjenici da preporučena dob za porod je 20 do 35 godina, 20% ruskih žena rađa nakon 40 godina. Prilikom planiranja trudnoće preporuča se joga ili meditacija. Vježbe se poučavaju pravilno disati, kontroliraju emocije, otvaraju pozitivnu energiju. Vještine pomažu preživjeti borbe bez panike, pokušaji bez prekida.

Dokazano je da je u skupini žena uključenih u profesionalni razvoj natalitet niži. Stoga, najbolje dob za prvo rođenje je 20-25 godina, nakon dobivanja obrazovanja i prolazi kroz karijeru pozornice. Zatim, u budućnosti, mama ima dovoljno vremena za planirani razvoj, poboljšanje profesionalnog i materijalnog statusa.

Koja je doba idealna za bebu

Rođenje djeteta jedno je od najsretnijih događaja u životu svake žene. Međutim, moderne majke sve više pokušavaju planirati trudnoću, a ne žuriti, žele najprije napraviti karijeru, a zatim imati djecu. Međutim, postoje određene medicinske indikacije za koje dobi je bolje imati dijete, tako da je jaka, zdrava i razdoblje trudnoće je bez poplava.

Povijest i modernost

Prije toga, situacija je bila malo drugačija. Pogledali su ženu koja nije rodila dijete mlađe od 20 godina s iznenađenjem i zbunjenjem. To je u velikoj mjeri posljedica društvenih razlika. Prosječni životni vijek bio je samo 50 godina, mlade djevojke nisu bile zabrinute za obrazovanje i nisu pokušavale postići visinu karijere.

Danas se situacija promijenila. Žene prvo žele osigurati svoju budućnost: imati stambeni smještaj, pristojan dohodak, obećavajući posao. Samo da bi postigli te ciljeve, počnu razmišljati o izgledu djeteta u obitelji. Istina, ovo nije sve. Ponekad trudnoća dolazi neočekivano i prilično rano, ali to uopće nije razlog odbiti rađanje. Postoje i slučajevi kad se djeca jednostavno ne mogu steći i željeno dijete rođeno je nakon 40 godina, što je također sasvim normalno. No ipak, koje je dob najprikladnije za porod?

Rođenje do 20 godina - svi pro i kontra

U ovoj dobi trudnoća je u većini slučajeva neplanirana. Još uvijek nije potpuno sazrela djevojka otkriva novi svijet i potpuno zaboravlja na oprez. U ovom slučaju, majčinstvo je više dužnost nego sreća, jer je sama mama sama majka zapravo dijete koje želi skrb i pažnju. U ovom slučaju, vrlo je dobro ako otac sudjeluje iu njegovom odgoju.

S medicinskog stajališta, žensko tijelo je potpuno spremno za porod, kada ima 17 godina. Trudnoća u ranijoj dobi je vrlo opasna. Može se dogoditi s komplikacijama i postoji rizik da mlada djevojka jednostavno ne podržava proces rada.

Ali u 17-20 godina za zdravlje budućnosti majka se više ne može bojati. Njeno tijelo je u najboljem stanju. Hormonska pozadina je normalizirana, kostur je u potpunosti formiran i unutarnji organi su u najboljem stanju, pa rođenje u ovom dobu nastavlja normalno.

S psihološkog stajališta, rođenje djeteta pomaže mladoj djevojčici da odraste, da postane neovisnija i odgovorna, usredotočujući se na podizanje djeteta. Liječnici vjeruju da djeca koja su rođena od majke u ranoj dobi odrasla su da su društvena, aktivna i neovisna. Roditelji mogu biti dobri prijatelji za njih.

Istina o ovom pitanju također postoji jedna nijansa. Mlade majke, u pravilu, nisu ozbiljne oko podizanja bebe i vrlo rijetko u potpunosti provode preporuke za skrb o djeci. Kao rezultat toga, on je češće bolestan, a također prima fizičku i psihičku traumu. Žene u ovoj dobi često ne obraćaju pažnju na bebu, pokazuju nedovoljnu toleranciju i razumijevanje.

Osim toga, financijska situacija mladih roditelja vrlo često ostavlja mnogo na želji. U većini slučajeva, oni su potpuno i potpuno ovisni o njihovim očevima i majkama. To je prilično opterećeno, ako ih roditelji pokušavaju utjecati na sve. Ali ako su bake i djedovi odani i spremni vam pomoći u podizanju vaših unučadi, tada tijekom trudnoće i planiranog odmora možete dobiti dobru školu koja će kasnije otvoriti mnogo mogućnosti.

Rođenje na 20-25 godina - odlučite ili ne

Ovo doba smatra se idealnim za rođenje prvog djeteta. No, nažalost, svi roditelji u tom razdoblju ne odlučuju o tako važnom koraku.

Mnogo je razloga za to:

 • nestabilna financijska situacija;
 • nema odvojenog stambenog prostora;
 • ovisnost o roditeljima;
 • visoko obrazovanje;
 • želja za karijerom;
 • konačno, samo želja za životom za sebe.

Ali, u pravilu, ako žena u dobi od 20-25 godina ima želju da ima dijete, tada je već svjesna. Već je mentalno spremna postati majka, platiti dovoljno pozornosti djetetu i brinuti se za njega. Osim toga, zdravlje u potpunosti omogućuje vam da odlučite o ovom koraku. Stoga, ako je mlađa obitelj više ili manje financijski sigurna i nezavisna, onda se njihovo prvorođence pojavljuje u tom razdoblju.

A što bi djevojčica trebala učiniti ako dobije dobro obrazovanje i želi napraviti karijeru? Roditi u dobi od 20-25 na savjet liječnika ili odgoditi trudnoću do kasnije. Zapravo, samo to možete riješiti. Možete imati dijete u 27, 30 i još kasnije. U europskim zemljama najbolja dob za prvo rođenje je 34 godine. Stoga, ne brinite puno. Ali ako stvarno želite postati majka, ne biste žrtvovali svoju želju za karijerom, zasigurno ćete naći način da se kombinira s podizanjem bebe.

Općenito, teško je navesti ozbiljne razloge za odbijanje rađanja u ovom dobu. Samo što žena još želi živjeti malo za vlastito zadovoljstvo, vidjeti svijet, potvrditi se u životu. S pojavom malog djeteta u obitelji sve će vrijeme i snaga morati dati.

Rođenje na 25-30 - vrijeme je za razmišljanje

U ovom dobu, gotovo svaka žena dolazi na činjenicu da je vrijeme za nju da razmišlja o djetetu. U pravilu je već postigla uspjeh u svojoj karijeri, ima stabilnu financijsku poziciju i moralno je spremna posvetiti se djetetu. Bake i djedovi obično su sretni što će ovaj put doći do svojih unučadi i spremni pomoći svima svojoj majci. Stoga, u 25-30 godina žene čak i ako ne rađaju dijete, već su ozbiljno razmišljali o njegovu pojavljivanju.

U ovom dobu, reproduktivni sustav buduće majke je u punom cvatu i može nositi i roditi zdravu bebu. Nedavno, liječnici su tvrdili da su komplikacije moguce pri prvom porodu nakon 25 godina, ali medicina je napredovala naprijed, a danas je ovo doba prilično prihvatljivo za rođenje prvog djeteta.

No, valja imati na umu da se kardiovaskularni sustav žene u ovom trenutku razlikuje od utjecaja ekologije, stresa i loših navika. Zidovi krvnih žila postupno počinju tanak, što može utjecati na tijek trudnoće i porođaja. Stoga je vrlo važno obratiti pozornost na svoje zdravlje tijekom planiranja i nošenja djeteta.

Osim toga, morate se sjetiti da se nakon 28 godina povećava rizik od razvoja patologija u fetusu pa ćete morati poduzeti niz dodatnih testova i redovito posjetiti sobu s ultrazvukom kako biste bili sigurni da će se trudnoća normalno razvijati. Ali u većini slučajeva, sve ide dobro, a žena se ni u kom slučaju ne bi trebala bojati mogućih komplikacija.

Rođenje u dobi od 30-40 godina - opasno ili ne

Psiholozi kažu da je do 30. godine žena moralno potpuno spremna za porod. Ona ima određeni društveni status, stabilnu financijsku situaciju. U potpunosti se može posvetiti skrbi za bebu i biti sigurna u budućnost. I čini se da konačno možete roditi dugo očekivanu bebu, ali u ovoj dobi, nažalost, nastaju i drugi problemi.

Razina estrogena u krvi žene postupno počinje opadati i postaje mnogo teže zamišljati dijete. Unutarnji organi ne rade kao i 20-25, osim toga, elastičnost tkiva smanjuje, što može dovesti do puknuća pri rođenju. Stoga je neophodno shvatiti da sve ne nužno prolazi savršeno.

Vrlo je važno pratiti stanje vašeg zdravlja, unaprijed planirati svoju trudnoću, jesti i odreći loše navike. A žene u ovoj dobi potpuno su svjesne toga i slijede sve preporuke ginekologa. Osim toga, potrebno je razumjeti da dijete može biti rođeno fizičkim ili mentalnim invaliditetom, ako majka nije dovoljno zdrava. A ako odlučite postati trudna nakon 35 godina, postoji opasnost od nasljednih bolesti u djeteta, pa je vrlo važno unaprijed analizirati genetiku.

Dobar video na temu

No, ipak, iako ovo doba nije idealno za porod, ali vam omogućuje da rodite bebu da mu pružite sretno djetinjstvo, a ne da pate od nedostatka materijalnih resursa, bez kojih je u modernom svijetu teško pružiti dijete sve što je potrebno.

Roditi se nakon 40 godina - zadnji korak u snu

Tako se događa da je žena cijeli svoj život sanjala o izgledu djeteta, ali iz različitih razloga nije uspjela. I odjednom ona ima priliku imati dijete u zreloj dobi. Kako biti u ovoj situaciji?

Ako je ovo prvo rođenje, trebate biti spremni za mogućnost ozbiljnih komplikacija. Kada planirate trudnoću, morate ozbiljno uzeti svoje zdravlje i procijeniti prednosti i nedostatke. Morate razmišljati o tome tko će vam moći pomoći u podizanju djeteta, jer brigu o bebi ima puno snage i živaca. Više o prvom rođenju →

Također je potrebno razmišljati o vašoj financijskoj situaciji i da će godinama vaš prihod biti smanjen, a trošak djeteta će zahtijevati prilično velik. Ali ako je to posljednja prilika, žene obično poduzimaju sve moguće rizike i rađaju.

S medicinskog stajališta, kasno porođaj može dovesti do razvoja bebinog Downovog sindroma i drugih genetskih bolesti. Stoga je vrlo važno da cijela trudnoća bude pod nadzorom iskusnih stručnjaka i slijedite sve njihove upute.

Ako rođenje nije prvi, rizik od odstupanja u djeteta značajno se smanjuje, a trudnoća i porođaj mnogo su lakše. Ali ipak ne smijete zanemariti savjete liječnika. Usput, znanstvenici su dokazali da kasna trudnoća doprinosi pomlađivanju ženskog tijela. Pročitajte više o tome kada trebate imati drugo dijete →

Izvući zaključke

Prema ginekolozima, najbolje je roditi u dobi od 20-25 godina, ali život nas dovodi do zaključka da je najoptimalnije dob za nastup djeteta 20-35 godina. Pa ipak, glavna stvar je da roditelji iskreno čekaju i vesele se pojavi djeteta, a potom je rođenje 16 i 40 godina. Zato što u životu nema veće sreće nego djeca!

7 mitova o dobi u kojem treba roditi

Od velike važnosti za buduće mame i tate je pitanje određivanja optimalnog vremena za začeće. Netko misli da to treba učiniti što je ranije moguće, dok je tijelo mlado i nema zdravstvenih problema, a netko je siguran da najprije morate živjeti za sebe ili se "ustati" i napraviti karijeru, a zatim možete beba misli...

Elizaveta Novoselova
Opstetričar-ginekolog, Moskva

Mnogo je stabilnih zabluda o optimalnom vremenu za začeće, koje, nažalost, parovi često misle o nadopunjavanju obitelji. Razgovarat ćemo o najčešćim.

Mit broj 1. Potrebno je roditi 25 godina

Ovaj mit o tome kada je bolje roditi zvuk gotovo kao slogan. Unatoč potpuni nedostatak znanstvene osnove, ostaje vrlo česta. Priča o nastanku ovog mitova traje do sredine prošlog stoljeća, kada su u sovjetskim roditeljskim ženama koje rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina (a ne nakon 25 godina, kao autori mitova, tvrde!), Bili su nazvani "stari rođaci". Izraz zvuči iskreno, nezahvalno: što žena, a osim toga, trudna majka, želi biti zvan star! U vrijeme naše bake, oženili su se i rodili svoje prvo dijete mnogo prije nego što su sada - u prosjeku 20 do 25 godina. Nasuprot tom pozadini, žene koje su rodile prvo dijete nakon 30 godina nesvjesno su se izdvojile od općeg broja pacijenata i privukle više pažnje liječnika. U sovjetskoj opstetriji, zaista se vjerovalo da je trebalo roditi prije 25 godina jer u ovom dobu, u većini slučajeva ima manje kroničnih bolesti, a hormonska pozadina, koja u velikoj mjeri određuje tijek trudnoće i porođaja, je u najpovoljnijem stanju.

Međutim, očito je da ne postoji čarolija u broju "25": nema kršenja ili temeljnih promjena u seksualnoj sferi žene u ovom dobu. Potpuno je moguće napraviti i sigurno roditi dijete u dobi od 25 i 30 godina, pa čak i mnogo kasnije - za to je važno voditi brigu o svom zdravlju, voditi ispravan način života i ne zanemarivati ​​medicinske preglede i medicinske preporuke. Danas su liječnici prisiljeni objasniti svojim pacijentima koji pate od činjenice da "nisu imali vremena" da rađaju 25 godina, da u toj dobi nisu postale temeljne promjene u njihovim tijelima, još su mlade, zdrave i sposobne roditi zdravu djecu. Stoga nemojte se truditi imati vremena da rodite 25 godina - ima mnogo važnijih kriterija koje treba razmotriti pri planiranju trudnoće!

Mit broj 2. Što prije rađate, to bolje

Ova zabluda je radikalnija: autori mitova su uvjereni da je potrebno i roditi čak iu adolescenciji, budući da vrlo mlada i zdrava majka ne može imati problema s trudnoćom i porođajem. Dakle, u kojoj dobi rađati? Zapravo, to uopće nije slučaj: prerano (mlađi od 18 godina) trudnoća nema manje, a ponekad čak i više opasnosti nego "dob". Postoji mnogo razloga za to: nije utvrđena hormonska pozadina djevojke, a živčani sustav nije dovoljno zreo da regulira složene procese kao što su trudnoća i rođenje, previše aktivni metabolizam i nepotpuna formacija organizma u cjelini. Prvi menstruacija pojavljuje se u prosjeku od 12 do 15 godina, međutim, ta preobrazba djevojke u djevojku uopće ne znači da je već spremna za majčinstvo. Zapravo, u ovoj dobi, djevojka je još uvijek dijete, tinejdžer, u čijem se tijelu promene povezane s odraslom dobi postupno odvijaju. Kao što znate, promjena je najmanje uspješno vrijeme testiranja, a trudnoća u pubertetu, na žalost, nije iznimka od ovog pravila.

Prema statistikama, tijekom trudnoće koja se dogodila u dobi od 16 do 17 godina, bilježi se najveći broj komplikacija. Glavni postotak predstavlja prijetnju pobačaju; To je zbog nedovoljne proizvodnje progesterona u mladoj dobi - glavni hormon koji je potreban za nošenje trudnoće. U mladoj dobi, trudnoća češće završava u preranom (do 37 tjedana) porođaja. To je zbog patološki visokog tkiva maternice uslijed nezrelosti živčanog sustava i hormonskog podrijetla homogene. Drugi organi i sustavi premladih majki teže su tolerirati početak trudnoće: ranu trudnoću češće komplicira gestoza i hepatoza - toksikoza s oštećenjem funkcije bubrega i jetre. U ranoj trudnoći zabilježen je najveći broj fetalne pothranjenosti. Ovaj pojam se odnosi na težinu novorođenčeta (manje od 2500 g) uslijed slabog protoka krvi placente tijekom trudnoće. Razlog nedostatka krvnog opskrbljivanja fetusu ponovno je povezan s prekomjernim opterećenjem kardiovaskularnog sustava u mladoj dobi, a visoki troškovi metabolizma kontinuiranog rasta vlastitog tijela igraju značajnu ulogu u tome. Dakle, nije potrebno previše trpjeti s planiranjem trudnoće - sve bi trebalo biti pravodobno!

Mit broj 3. Nakon trideset godina, trudnoća uvijek prolazi s komplikacijama.

To je zajedničko mišljenje u stvari i zabluda - nema izravnog odnosa između dobi očekivane majke i tijeka trudnoće. Nemoguće je poricati da se s godinama povećava rizik razvoja neplodnosti, genetske poremećaje tijekom začeća i stvaranje kroničnih bolesti u majki. Svi ti čimbenici mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće i razvoj fetusa. Međutim, potrebno je jasno razumjeti da se "starost povezane" patologije trudnoće ne povezuju s dobi putovnice, već samo sa zdravljem buduće majke.

Koliko je doba bolje roditi? Trenutno, u megacities, postoji značajan porast u dob primiparas: prosječna dob žena koja rodi prvo rođeno dijete je pomaknuo na 28-33 godina. To je posljedica promjena u društvenom poretku života, što ne može utjecati na biološko doba odrastanja žena. Moderne mlade djevojke, dulje od majki i baka, počinju samostalan život, grade karijeru i vjenčaju se. Smanjenje tjelesne aktivnosti na pozadini povećanja udobnosti života donijelo je neočekivane rezultate u fiziologiji moderne žene: uz povećanje očekivanog životnog vijeka u 21. stoljeću, promijenila se i dob rođenja prvog djeteta. Istodobno, postotak komplikacija tijekom trudnoće nije porastao u usporedbi sa statističkim podacima od 20-30 godina, kada je prvo rođenje bilo češće u dobi od 20-25 godina. Do sada su rezultati kliničkih i statističkih istraživanja na području demografije pokazali da siguran tijek i ishod trudnoće ovise o zdravstvenom statusu i načinu života budućih roditelja, razini medicinske skrbi i okoliša. Stari putovnica u ovom slučaju nalazi se na posljednjem mjestu.

Mit broj 4. Prva karijera - onda djeca

Danas mnoge djevojke, strastvene oko izgradnje vlastite karijere, ne žele promijeniti status uspješne poslovne žene na status buduće majke, vjerujući da se ovo pitanje može vratiti u pozadinu. Najčešće opravdanje za takvo stajalište je oko Zapadne Europe i Amerike, gdje je karijerizam pobijedio majčinstvo 1970-ih. "Tamo, na Zapadu, svi rađaju nakon 40 godina i ništa!" - kažu pristaše ove ideje... i oni su uvelike pogrešni.

Ako govorimo o mogućnosti kasne trudnoće i porođaja u načelu, onda, naravno, s sadašnjom razinom razvoja reproduktivne medicine to je moguće u 40, 45, a ponekad i 50 godina. Ali ako pogledate pojedinosti, primjerice, procijenite sposobnost sredovječnog organizma da nosi opterećenja povezana s tijekom trudnoće i porođaja, smanjujući brzinu metabolizma, izumiranje hormonskog podrijetla, slika više neće izgledati tako ružičasta. Pogotovo ako netko misli o moralnim i fizičkim troškovima dugotrajne mukotrpne izgradnje uspješne karijere - takvi napori, kojima je život uspješne žene neraskidivo povezani, ne mogu bez utjecaja na zdravlje, a taj je čimbenik tako važan za mogućnost uspješnog majčinstva. Stoga nije potrebno odgoditi dugo vremena važna pitanja o rođenju djece, tako da oni ne postaju najteže!

Mit broj 5. Glavna stvar u planiranju obitelji je materijalno blagostanje.

Mnogi misle da je najvažnija stvar u planiranju trudnoće materijalno blagostanje: zaseban apartman, dobra plaća i tako dalje. Naravno, porast obitelji neodvojivo je povezan s rastućim troškovima, pa se na prvi pogled može činiti prilično logičan i opravdan položaj "prvo bogatstvo - onda dijete". Budući roditelji morat će uložiti u rasadnik, kupujući miraz za bebu: odjeću, namještaj, kolica itd. Briga o zdravlju nerođenog djeteta, mnogi muškarci i žene razmišljaju o dodatnim troškovima za medicinsku skrb - sklapanje ugovora za upravljanje trudnoćom, porođajem i praćenjem za novorođenčad, a to također zahtijeva znatna financijska ulaganja. Postoje neki vizionarski roditelji koji, čak i prije rođenja djeteta, planiraju troškove svog obrazovanja u skupinama ranog razvoja, škole, pa čak i sveučilišta.

U ovom slučaju možete ići dalje: na primjer, planirati trudnoću tek nakon što se novac akumulira za dodatno obrazovanje, prestižno stažiranje, prvo vozilo, stan, vjenčanje... Jedini problem je u tome što za sve ove financijske projekte većina potencijalnih majki i Dads će morati provesti mnogo godina, snage i najvažnije - zdravlje. No, zdravlje budućih roditelja je glavno i najvažnije "miraz" za dijete, jamac sigurnog tijeka trudnoće i rođenja zdravog djeteta. I, kao što znate, zdravlje se ne može kupiti za bilo koji novac!

Mit broj 6. Nakon 40 godina da rodi kasno

Najčešći objašnjenje ove ideje je da trudnoća i porođaj predstavljaju značajan teret ženskog tijela, a nakon 40 godina rizik razvoja ozbiljnih bolesti raste. To je, porođaj nakon 40 godina opasno je za budućnost. Drugi razlog za takvu kategoriziranu izjavu je povećani rizik od genetskih abnormalnosti fetusa (prvenstveno Downov sindrom, prisutnost dodatnog kromosoma 21 u fetusu) u trudnica "u dobi". Temelj ovog objašnjenja je strah za zdravlje djeteta. Konačno, postoji još jedan "složeni" strah u planiranju trudnoće nakon 40 godina - povećanje rizika od razvoja komplikacija trudnoće i porođaja. Teško je raspravljati sa svim gore navedenim argumentima - svi su manje ili više opravdani. Doista, s godinama, povećavaju se rizici svih vrsta komplikacija povezanih s dodatnim stresom na ženskom tijelu.

Međutim, to ne znači da će trudnoća nakon 40 godina zasigurno biti komplicirana, dobrobiti žene svakako će se pogoršati, a dijete neće biti sposobno roditi se zdravo. Podsjećajući ženu svoje dobi i savjetujući da ne odgađaju majčinstvo "za kasnije", liječnici upućuju na optimalno vrijeme planiranja trudnoće, ali to ne znači da se nakon optimalnog razdoblja pitanje porođaja mora zatvoriti. Lijek zna stotine i tisuće slučajeva povoljnog tijeka kasne trudnoće, sigurne dostave i rađanja zdrave djece od roditelja čija je dob značajno premašila fatalnu oznaku "40". Naravno, planiranje trudnoće u "balzakovoj dobi" potrebno je pažljivo ispitati i trijezno procijeniti vaše zdravlje - kao, doista, u bilo kojoj drugoj dobi. Reći da je rođenje nakon 40 godina kasnilo, nije u redu - riječ je o povećanju rizika, ali ne o neposrednoj opasnosti razvoja patologije u obećavajućoj majci i fetusu.

Mit 7. Trebate zatrudnjeti mjesečevim kalendarom.

Vrlo uobičajena inačica planiranja trudnoće u blizini znanosti. Razlozi "sezonskog" pristupa ovom važnom pitanju objašnjavaju se na različite načine: od prisutnosti svježeg povrća i voća, temperature zraka i broja sunčanih dana do utjecaja zodijaka i lunarnog kalendara. Neki autori naglašavaju važnost sezone (ili mjesec ili desetljeća) začeća, drugi ističu važnost odabira "pravo" vremena za rođenje djeteta. Tvrdi se da dokazuje (ili osporava) utjecaj horoskopa i lunarnog kalendara na planiranje trudnoće, a to je izravno utjecaj "sezonalnosti" na trudnoću i razvoj fetusa u smislu zdravlja... Naravno, za budućnost majke i bebe, sunčeve zrake su tople zraka i svježeg vitamina iz prirodnog povrća i voća. No, trudnoća traje 9 mjeseci ili tri sezone - stoga, bez obzira na sezonu začeća, sunce i vitamini bit će dovoljni za svakoga!

U kojoj dobi je bolje roditi: 4 dobna razdoblja

Pitanje u kojem dobu je bolje imati djecu ne odgaja već dugi niz godina za sve. Pogotovo u novije vrijeme, kada se žene njihove prve djece sve više odgajaju u kasnijoj dobi. A kako bi "opravdali" sebe, počinju osuditi rađanje rano za avanturizam i pretpostaviti da su razumni i stoga odgoditi trudnoću.

No, svako doba ima svoje nedostatke i prednosti:

Trudnoća do 20

Prednosti su da je organizam mlad, pun energije i snage. Štoviše, zahvaljujući svojoj mlađoj dobi, lako se mogu družiti sa svojom djecom, pa čak i biti nadahnuti od njih.

Biti oženjeni i podržani od strane roditelja mlade majke. Da će tijekom dekreta biti trenirana i stoga će se moći potpuno posvetiti karijeri na njezinu odlasku.

Znanstvenici vjeruju da s ranoj trudnoći dolazi komplikacija. Ako su bliske mame protiv ove bebe.
Ali ako postoji podrška od rođaka, rizik od komplikacija je isti kao i trudnoća u drugoj dobnoj kategoriji.
Naravno, to ne znači da je potrebno roditi u adolescenciji - to je opasno. Ali nakon 17 godina tijelo je sasvim spremno za rođenje zdravog djeteta.

I još jedan značajan nedostatak je ovisnost o roditeljima u materijalnom smislu, naravno, ako niste pružili supružnika.

Trudnoća 20-30 godina

Ginekolozi vjeruju da je ovo dobno razdoblje najbolje za trudnoću. U ženama ove dobi, već uspostavljeno, dobro zdravlje, koje će tijelu omogućiti da se lakše i brže oporavi nakon rođenja. Da, a o drugom djetetu žena još uvijek može misliti.

Također u ovom dobu, stabilnija financijska situacija, roditelji su vrlo sretni unučadi i posao nije teško pronaći.

Rizik patologija se povećava nakon otprilike 28 godina, tako da trudnica ove dobi može morati proći niz testova.

Ako je do 25 godina, žena je posvećena studiju i karijeri, nakon 25 godina bit će vrlo teško odlučiti o djetetu. Budući da će morati neko vrijeme ostaviti stazu.

Trudnoća nakon 30

Naravno, najočitiji nedostatak je veliki rizik pojave problema s zdravljem bebe: tjelesnih i duševnih nedostataka.

Postoje i studije koje žene koje rađaju 30 imaju veću vjerojatnost da izbjegavaju rak dojke i dijabetes.

Žene u ovom dobu pristupaju planiranju djeteta, jedu pravo i vode pravi stil života.

Također, žena nakon 30. je već postignuta osoba, pa stoga može dati maksimalnu pozornost bebi. Već će biti sigurna u njezino materijalno blagostanje i na činjenicu da će ona moći pružiti dijete u budućnosti.

Trudnoća nakon 40

Ovdje se radi o Downovom sindromu kod djeteta. Poznato je da što je starija majka, to je veći rizik.
A ako je to isto i prvo rođenje, tada je nedostatak već smanjen zdravlje, živce i snagu, što možda neće biti dovoljno za dijete i nesanice.

Ako ovo nije prvo dijete, onda starija djeca mogu pomoći da sestre dijete. Kasna trudnoća može odgoditi menopauza žene.

A glavna prednost je velika želja, ljubav roditelja za dijete i veliko iskustvo.

Trudnoća je sreća, a ovdje, kao u ljubavi, sve dobi su ovdje podložne. Ipak, vrijedi paziti na sve nedostatke i približavati se takvim pitanjima sa svim ozbiljnošću.

Koliko je doba bolje roditi?

Ovo nije jednostavno pitanje. Koliko je to bilo dobro nekoć davno. Izravni zadatak žene da rodi i dijete djecu nije imao konkurenata, kao što je sada: karijera, studija, nema novca, kupuje kuću, nema normalne muškarce itd. Sada se čini da je sve bilo lakše. Dakle, svatko od nas na jedan ili drugi način razmatra pitanje, ali kada?

✓ Odgovorite na lijek
Treba napomenuti da ne definiramo potpuno kruti okvir. Pretpostavlja se da se idealno doba smatra vremenom od 20-25 godina, iako je žensko tijelo potpuno spremno za takvo opterećenje i takve promjene u životu.
Dopušteni i opušteniji okvir - od 20 do 35 godina. I sada, liječnici su sve skloni dobi za rođenje prvog djeteta od 25 do 27 godina.
Za one koji vjeruju da su ranije, bolje informacije za razmišljanje: mlađe majčino tijelo (u slučaju ranoj trudnoći (do 20 godina)), veća je vjerojatnost pobačaja i raznih komplikacija kao što su toksična i krvarenja. Također, rana trudnoća je opasna za dijete. U pravilu, bebe mladih majki su rođene vrlo slabe, s malom tjelesnom težinom i slabim imunitetom.
Ako govorimo o kasnijoj trudnoći (nakon 35 godina), onda moramo uzeti u obzir činjenicu da nakon 35 godina počinje izumiranje ženske reproduktivne funkcije. To je prvenstveno zbog hormonalnih promjena u tijelu.
Nakon 35-40 godina, vjerojatnost začeća dijete s genetskim abnormalnostima značajno se povećava. I nakon 45-50 godina, žene dolaze u klimakterijumom, jaja prestaju zrasti. U ovoj dobi, uglavnom (naravno, postoje pojedini slučajevi) žena više ne može zamisliti dijete.
U muškaraca se smatra optimalnom reproduktivnom dobi do 35 godina.

✓ Javni odgovor Bez obzira na to koliko su statistički podaci demokratski, teško se može tvrditi da žene iznad 30 godina (ili čak 25) nisu iskusile pritisak drugih u vezi s "rođenjem": "Kako? Vi 25/30/35, a vi bez djece? Vrijeme je, već je vrijeme! "A ako je u velikim gradovima vjernost veća (moda za demokraciju, svjetonazor), tada su u gradovima i gradovima manje snažne tradicije: diplomirao na sveučilištu (u nekim slučajevima - školi), to znači da je vrijeme za vjenčanje i djecu, Odmah obaviti ženski minimalni plan (iako netko ima maksimalni plan). Imajte na umu da starija čovječnost postaje, kasnije želi razmišljati o potomstvu. Zapamtite Shakespeareov "Romeo i Julija", gdje je Majka Julija rekla (podsjećam vas da prema Julijskoj knjizi bez 2 tjedna i 14 godina): "Zato razmislite o tome. Manje godine od tebe, postati majke u Veroni, i već sam te rodi. "A sada govorimo o 30, s ciljem 35, a netko misli da će za 40 godina biti najviše. Usput, starija generacija može se shvatiti: iz dobrih namjera, apelira se na činjenicu da kćeri nisu sporije imati djecu, dok buduće bake i djedovi imaju snage da pomognu mladim roditeljima. Osim tradicije, politika također može utjecati na odluku žene: na primjer, početkom lipnja 2012. godine, zamjenica Liberalne demokratske stranke primila je prijedlog za uvođenje maternističkog kapitala za svoje prvo dijete. Naravno, izdani državni potporni novac teško je ni za minimalne potrebe, ali ostaje činjenica. No rodiljni kapital za drugo dijete dugo je postojao. Bez obzira na to koliko smo nas uvjereni da rodimo dok je mlada, iako još uvijek jaka, financijska strana tog problema postaje neugodna prepreka za mnoge. Odjeća, igračke, hrana - sve što je napravljeno za djecu ima vrlo jake cijene. Ali što se tiče odjeće i igračaka, uvijek možete kontaktirati svoje prijatelje i rodbinu. Iako je prema statistikama od 2007.-2009. Većina roditelja još uvijek pokušavala kupiti nove stvari za svoju djecu, pa tržište za dječje proizvode stalno raste (a time i cijene!). Opet, mnoge su se žene pale iz kaveza u vrijeme dekreta. Iako se pojavom Interneta pojednostavljuje situacija - daljinski rad izvrstan je alat za aktivne majke koje žele ne samo da ne gube svoje profesionalne vještine nego i da ih možda razvijaju. Međutim, nisu svi specijaliteti mogu raditi na daljinu. Lena, 26 godina, dijete od 5 godina: "Unatoč činjenici da sam rođen u dobi od 21, već sam već radio i više od godinu dana bio sam računovođa u jednoj maloj organizaciji. Bio sam privučen iz perspektive, ali samo se tako dogodilo da sam rodila. Tijekom dekreta pokušao sam dobiti računovođu u outsourcingu, ali poslodavci su odušili entuzijazam kad su saznali da sam mlada majka, iako sam uvjeravala da mogu raditi dva puta tjedno. Entuzijazam je potpuno nestao kad sam napustio uredbu. Časnici za osoblje napravili su velike tužne oči i rekli da im je potrebna osoba koja nije zaustavila posao. Za njih je bilo važno. Sada, naravno, već sam pronašla posao, ali sam morao početi praktički od nule. " Lisa, 31, dijete, 3,5 godine: "Već dugo živim u Sankt Peterburgu i navikavam se na sve, ali prije 7-8 godina, nakon intervjua, došla sam kući samo u histerici. Čak i kad sam se smjestio u neku vrstu običnog butika, prvo što su me pitali bilo je da imam djecu, a onda - ako ih nisam planirao u bliskoj budućnosti. Prije svega, ovo je moje poslovanje, a drugo, takva me pitanja vrijeđala. Najzanimljivije je što su ugovori pokazali klauzulu da se u takvom i tom razdoblju zaposlenik obvezuje da neće zatrudnjeti. Istodobno, ovo nije modelna agencija, već obična organizacija. Rodila sam dijete, ali zbog toga sam se morao zatvoriti. Umjesto toga, uporno su me zamolili. Dobro je da je moj muž zarađen novac normalno. Sjedim s djetetom kod kuće. Teško je biti žena, reći ću ti. " ✓ Extreme: najmlađa majka na svijetu, Lina Medina, imala je 5 godina kada je rodila dječaka težine 2,7 kg. Prema podacima iz 2011., Rajo Dehi Lohan smatra se najstarijom majkom na svijetu (u vrijeme rođenja djeteta koje je imala više od 70 godina).

✓ Psihologija Čudan trenutak da su fraze la "Prerano za mene, nisam spremna" često se čuju od muškaraca. Žene - vjerojatno sjeda na genetskoj razini - u osnovi, ipak, kao pionir, gotovo su uvijek spremne (ako to dopušta zdravlje). Iako postoje oni koji vjeruju da morate uživati ​​u životu, iskusiti njegove prednosti i samo onda sigurno odustati od mnogih stvari radi djece. Na primjer, u raspravi o jednom od članaka "Nisu u žurbi vjenčati se", jedna dama piše: "Imam dva sina. Razlika u dobi je 3 godine. Sjedio s njima za ukupno 3 godine. Sveučilišno znanje nije izgubljeno. Naprotiv, uvijek sam naučio nešto svaki dan. Tada je uvijek radila i vrlo brzo odrastao karijeru. Iako nisam nastojala napraviti karijeru, djeca su me naučila biti vrlo organizirana. " Jednom sam pitao ženu koju sam cijenio (35 godina, njezin muž bio 10 godina mlađi, bila je prava poslovna žena), što ju je inspiriralo: "Djeca". - "I ništa više?" - "Ovo je već dovoljno!" Tijekom pripreme članka provela sam mini istraživanje o dobi koja je idealna za rođenje djeteta. Zanimljivo je da su žene sklone misliti da sve ovisi o ženskom osjećaju ja, a ne o njezinu dobu. Ali muškarci vjerojatnije vjeruju da je idealna dob za žene u radnoj snazi ​​do 25 godina.