Postati majka na vrijeme: u kojoj i do koje dobi je bolje rađati?

Zasnivanje

Posljednjih godina ovdje i tamo razmatra isto pitanje: u kojoj dobi je bolje rađati? Koja je doba idealna za prvu koncepciju?

Prilično je teško odgovoriti na to pitanje, jer se čak i liječnici ne slažu uvijek prema mišljenju i nastavljaju beskrajne sporove među sobom.

Nedavno, prije jednog stoljeća, djevojčice koje nisu rodile u dobi od 17-18 godina zapažale su se kao bolesne ili pogoršane. Međutim, za tako kratko vrijeme puno se promijenilo. Sada žena nije samo žena i majka.

S novom je vremenom došlo do novih mogućnosti, koje također trebaju snagu, vrijeme i zdravlje. Ovo obrazovanje, karijera, uspjeh. I razina i trajanje života povećali su se.

Čini se da je moderna medicina za stoljeće puno napredovala, a kontracepcija je sigurnija nego prije, ali još uvijek mnoge djevojke, a u većoj mjeri njihovi rodbini, boje se odgoditi prvu trudnoću na neodređeno vrijeme. Da, i želim uskoro postati majka!

Ali istodobno i dalje želim obrazovati, karijeru, vidjeti svijet i živjeti za sebe. I ovdje opet postoji zamka: nakon što je izgradio karijeru, recimo, u dobi od 25-26, to je strašno zaustaviti kako bi se zaustavio u ovoj vječnoj bitci.

I žene ponovno odgađaju taj veliki trenutak...

Medicinski odgovor

Došli su do zajedničkog nazivnika na neki način, liječnici nam daju približnu duljinu vremena za trudnoću s najpovoljnijim ishodom - to je dvadeset i dvadeset pet godina.

Okvir nije stroga, a ovaj put smatra se najuspješnijim za prvu trudnoću. Tijelo žene u tom razdoblju puna je zdravlja, vitalnosti i potpuno je spremno za buduće promjene.

Međutim, moguće je opušteniji okvir u kojem se uklapa razdoblje od dvadeset do trideset pet godina.

Svi liječnici se slažu oko toga - nakon 35 godina žensko tijelo već je "istrošeno": on je nakupio puno neugodnih čireva, a takav stres poput trudnoće bit će teži za njima.

Osim toga, napominje se da je žena koja je kasno rodila dijete osjetljivije na takvu bolest kao i rak dojke.

Vjerojatnost dobivanja bolesti povećava se tri puta, ako se prvo rođenje dogodilo u dobi od trideset, a ne u dobi od dvadeset.

Zato je u onim zemljama gdje uglavnom žene rađaju rano (Kina, Japan, Bliski Istok, Središnja Azija), statistika bolesti raka dojke je vrlo niska.

Jedno objašnjenje ove činjenice je da tijekom sazrijevanja u maternici fetus proizvodi poseban protein nazvan alfa-fetoprotein. Neki od tih proteina ulaze u krvotok majke i štite je od pojave zloćudnih bolesti.

Isto tako, starije majke trebaju razmišljati o zdravlju njihove buduće djece. Istraživači na Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji primijetili su da djeca sredovječnih majki imaju veću vjerojatnost da će dobiti dijabetes.

Svakim novim petogodišnjim razdobljem da žena živi od trenutka kada stigne do fiziološke sazrijevanja i prve trudnoće, vjerojatnost razvijanja ove bolesti u djeteta raste prosječno za dvadeset pet posto.

Naoružan takvim znanjem, može se izračunati da prvenac rođen četrdesetpetogodišnjakinje ima tri puta veću vjerojatnost da dobije dijabetes tipa A od prvog djeteta dvadesetogodišnje majke.

Isti trend nastavlja se iu budućnosti, kada se rodi druga ili treća dijete, ali u ovom slučaju, dob žena već ima tako snažan utjecaj na mogućnost razvoja dijabetesa u bebama.

Ustanovljeni život, spremna karijera - sve je to već poznato, a promjena načina života mnogo je teže. Tužno je, ali istina.

Međutim, ako žena vodi aktivan i zdrav stil života, ona je vesela i redovito pregledava liječnik, ne zlostavlja alkohol i ne puši - trudnoća nakon 35 godina može biti prilično uspješna bez komplikacija ili minimiziranja.

Da, i prisutnost životnog iskustva omogućit će takvoj majci da diže dijete, što je u isto vrijeme imalo mnogo manje pogrešaka od vrlo mladih roditelja. Štoviše, nakon što je svjesno rođen, kada je život već riješen, žena će u potpunosti osjetiti čudo rođenja djeteta i dati mu sve akumulirane ljubavi i ljubavi.

Usput, stručnjaci također daju podatke koji također govore o pogrešnom pristupu planiranju trudnoće prerano (to jest, do 18 godina).

Ispada da mlađe buduće majčino tijelo, veća je vjerojatnost pobačaja, kao i različite komplikacije - od toksikoze do krvarenja.

Mlade mame također utječu na djecu na najbolji način: oni su rođeni uglavnom slabi, s malom tjelesnom težinom i slabim imunitetom.

Da bi se to spriječilo, liječnici pozivaju rodbinu takvih mladih majki da budu mekše s njima - znanstveno je utvrdjeno da vječni prigovori i odbacivanje obitelji položaja adolescenata u velikoj mjeri utječu na zdravlje majke i djeteta i često dovode do mnogih komplikacija.

Dok mirni stav i podrška pomažu mladim majkama da čine zdravu i jaku bebu.

Naravno, ne treba zaboraviti i na prednosti ranog trudnoća, to je povjerenje, razumijevanje između roditelja i djeteta, i puno vremena za ponovnu trudnoću, a kao najmlađa majka u vrtiću ili školi također je prilično lijepo.

Druga stvar je da je iskustvo takvih mladih roditelja još uvijek premalo, kao i strpljenje i blagost. Dakle, proces obrazovanja može biti veliki izazov i za odrasle i za njihovu bebu.

Društveni odgovor

Međutim, bez obzira na rezultate istraživanja, i bez obzira na to kako liječnici proširuju okvir povoljne dobi za začeće, još uvijek postoji takozvano društveno ili javno mišljenje.

S jedne strane, rođaci i prijatelji u nekom trenutku počinju pritisnuti i dovesti ženu s istim pitanjima koja se svode na istu temu - "Pa, kada?" I "bilo bi već vrijeme!". Nije baš lijepo, slažete se.

Istodobno, poslodavci i šefovi, naprotiv, nisu previše željni vidjeti vas zaobljenim trbuščićem - ne žele izgubiti vrijednog zaposlenika već godinu dana.

A ako ste iz nekog razloga samo u procesu intervjuiranja i traženja posla, onda pitanja poput "Imate li djecu?" I "Planirate li ih početi u bliskoj budućnosti?" Neizbježni su. Općenito, zgnječen sa svih strana.

Europa i SAD odgovoriti

Do ove godine žene grade karijeru, stječu dom, automobil, kapital za pružanje djece, pa čak i kapital za njihovo, djeca, buduće obrazovanje. Općenito, mudro odgovara poslovanju. I često onda rađaju bez komplikacija.

Glavna stvar, dakako, nije da započnete sami i vaše zdravlje, da vodite aktivan stil života. Naravno, u zemljama Europe i SAD-a zdravstvena razina i jednostavno životni standard razlikuje se od našeg. Ali možete pratiti svoj režim u Rusiji.

Sažimajući sve gore navedeno zaključujemo da je idealno vrijeme za prvu trudnoću odabrano. Na vama je odlučiti koje godine roditi.

Ovisno o vašoj unutarnjoj psihičkoj i emocionalnoj spremnosti, spremnosti vašeg partnera, materijalnom stanju i stanju zdravlja.

Nemojte mirno sjediti, vježbati i vježbati ujutro. Dodajte raznolikost na svoju prehranu, dodajte još povrća, voća, ribe, u mjeri u kojoj je to moguće, uklonite masne i pržene.

I konzumirajte što manje alkoholnih pića i nemojte pušiti!

"Bolje je roditi 35 godina, ako se bojite, učinit ćemo anesteziju". Liječnik-ginekologinja o zdravlju žena

"Obstetrika i ginekologija zaista su muški specijaliteti, to je težak fizički rad", kaže Sergej Vasilyjev, zamjenik glavnog liječnika za medicinski rad u maticnoj bolnici u Minsku br. 2.

Po njegovom mišljenju, žena bi se trebala odnositi prema njemu, njezinom nakitu i automobilu, a najmanje jednom godišnje pregledati ginekolog.

"Tako da u pet godina nećemo oklijevati s miomom na pupak", napominje Sergej Vasiljev, a apsolutno iskreno govori o porođaju, kontracepciji i zdravlju žena.

Sergej Vasiliev, zamjenik glavnog liječnika za medicinski rad u klinickoj maternističkoj bolnici br. 2 u Minsku. Stajao je na podrijetlu laparoskopije u ginekologiji u Bjelorusiji. Oženjen, ima tri kćeri.

"Uskoro u Bjelorusiji, kao na Zapadu, prvo dijete će se roditi u dobi od 30 godina"

- Žene se ne srame da ih pregledava ginekolog?

- Ne. Sada se odnos prema ovom pitanju promijenio. Nekad sam radila u privatnim medicinskim centrima, i, sjećam se, početkom dvadesetih godina, jedna francuska žena nas je kontaktirala. Zatražila je da ga muški liječnik promatra tijekom trudnoće. Moguće je da je ovaj zapadni val već dosegao nas, kada žena nije sramežljiva od muškog liječnika. Štoviše, žene imaju veću vjerojatnost slušanja muških liječnika.

- Je li prekratka moda da postane majke pred nama? Koliko vam godina možeš roditi?

- Najbolje je roditi dijete u razdoblju od 21 do 35 godina. Optimalno, ako se dogodi u 25-28 godina. Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, naša reproduktivna dob je do 49 godina. Ali od 35 godina, postoje rizici povezani s genetskim abnormalnostima, isti Downov sindrom. U 40-45 godina žena je već prerasla u fibroide, endometriozu, arterijsku hipertenziju, smanjenu metabolizam masti, bolesti jetre, bubrega...

Ako će se roditi nakon 40 godina, mora to svjesno pristupiti. Pripremite, uklonite sve rizike, posavjetujte se sa stručnjacima. Ako svi njegovi organi i sustavi funkcioniraju ispravno, nema pitanja.

- Ako ste stariji od 30 godina i nemate djecu, štoviše, ne postoji odgovarajući partner... Je li se brzo trebao tražiti i roditi u slučaju nužde?

- Ne, naravno. U Njemačkoj, primjerice, prosječna starost prve majke je 31 godina. I mi se postupno približavamo takvim pokazateljima: prvo, žena bi trebala dobiti obrazovanje, naći posao, ustati i planirati trudnoću.

Prije smo imali pojmove poput "mladog primipara" i "doba primipara". "Dob" se smatrala 30-godišnjom ženom. Sada nema takvih pojmova. 30 godina - koliko je godina? Jako mladi!

- Što utječe na sposobnost žene da zatrudni i da zdravo dijete?

- Njezino zdravstveno stanje. Važno je kako je njeno tijelo oblikovano u reproduktivnom dobu. Kao što je bila tinejdžerica, pojela je i razvila se. Uzmi današnju školaricu 16 godina - ona ima hrpu bolesti: kronični gastritis, skolioza, distonija...

- Sada imate teže trudnoće?

- Da. I to je zapravo povezano s napretkom. Na primjer, prije 40 godina, žena s kompleksnim hormonskim poremećajima jednostavno ne bi imala djecu. Nadalje, ova genetska grana bi se očistila. Danas pomažemo tim ženama da ostanu trudne i rađaju.

"Ako rađate ozlijeđen - napravite anesteziju"

- Danas se mnoge žene rađaju. Što bi trebali učiniti?

- Nažalost, porođaj je bolan proces. A da se žena ne osjeti apsolutno ništa, neće raditi čak ni uz pomoć suvremenih metoda. Ali, moguće je djelomično anestezirati i kroz preparate za injekcije i, na primjer, jacuzzijem, u kojem pacijent može leći tijekom porođaja.

Ne volimo se u Americi. Gdje, čim žena uđe da rodi, ako želiš da ne želiš, dobiva regionalnu anesteziju.

Naš je pristup uravnoteženiji. Regionalna anestezija je intervencija. Tijekom njene anestezije ubrizgava se u kralježnicu. Osjetljivost boli nestaje, dubinska osjetljivost osjetljivosti ostaje. To jest, ako se takva anestezija izreže nožem, žena će osjetiti samo neki pritisak. No, kako bi se takva anestezija trebala pokazati: bolne i aktivne kontrakcije kod otvaranja cerviksa najmanje četiri centimetra.

U prvorazrednoj trudnoći, prosječno trajanje rada je 12-14 sati, u žena s više parova, 10-12 sati. Žena leži u prenatalnom odjelu, a njezine primalje i liječnici ju gledaju. Oni, kao i sama žena, procjenjuju bol trzavica na skali od 10 točaka. Ovisno o situaciji, odlučite na anesteziju.

Ako kontrakcije idu toliko, regionalna anestezija će ih još više oslabiti - i to neće završiti ničim dobrim.

- I ako trudnica želi dobiti anestetik i pitati liječnika...

- Sve trudnice koje čekaju posao žele anesteziju. To je prirodna želja. Ako stvarno boli i želi to učiniti.

Ali moguće je anestezirati ne samo zbog regionalne anestezije. Masaža, skakanje na gumene kugle, i banalni antispasmodici također pomažu.

- Postoje li danas mnoge trudnice koje koriste regionalnu anesteziju tijekom poroda?

- U našem rodilištu - do 10% žena s prirodnim porođajem. Za carski rez kroz planirane operacije obavljamo regionalnu anesteziju za do 88% pacijenata. Žena s njom ostaje svjesna. Ako je rođenje počelo i hitno je potrebno carski rez, onda se najčešće pribjegavaju općoj anesteziji.

"Što ako žena bez svjedočenja traži carski rez?"

- U Kolumbiji i Venezueli, carski 80-90% trudnica. Da bi to učinili, imaju jedan pokazatelj - žudnja žene. Nemamo ovo. Mora postojati dobar razlog, situacija u kojoj žena stvarno ne može roditi sebe.

"Prije trudnoće morate ići čak i do stomatologa"

- Kako se osjećaš o porođaju partnera?

- Pozitivan. I imamo takvo porođanje češće birati. Oni su važni za ženu koja nikada nije rodila. Muž kojeg voli i koga vjeruje u ovom slučaju stvara vrlo dobru psiho-emocionalnu pozadinu.

- A rođenje kod kuće?

- U rođenju kuće postoji samo jedna dobra točka - kućno okruženje. Na to su pozitivni ciljevi. Rodjenje je nepredvidljiv proces, a ulozi su vrlo visoki: žena može umrijeti ili izgubiti dijete. Srećom, to se rijetko događa. Ali opet, kako tijekom rođenja kod kuće provjeriti stanje djeteta?

Na primjer, takva patologija, kao zadebljanje pupčane vrpce, javlja se u 30% trudnica. U većini slučajeva prolazi nezapaženo: dijete se rodilo, a vidimo da je zadebljanje pupčane vrpce. Ali može biti da, dok se kreće glava, pupčana vrpca je zategnuta oko vrata, poput petlje. Ovdje će sve ovisiti o tome kako brzo pomažete i spasite dijete. Ako žena leži u dvorani, pet do sedam minuta - i dijete je uklonjeno. Kod kuće dječak se daje sudbini.

Ali, recimo, rodilo se dijete, a žena je tijekom tjelesnog napora imala lom tkiva. Krvarenje može biti bogato. Kao da otvoriš vodu u slavinu, i počinje sipati, baš kao i šum. Ne daj Bože, netko kod kuće doći će tamo da preda nešto da se sruši bez anestezije. To može dovesti do šoka povezanog s gubitkom krvi. A što onda? Pa, ako žena živi u gradu i hitna pomoć stiže za 15 minuta.

- U vašoj praksi postoje slučajevi kada je žena pokušala roditi kod kuće i hitno je dovedena u bolnicu?

- Tu je bio slučaj kada je vozilo hitne pomoći nosila žena je rodila, krvarenje, s tlakom od 60 do 40 godina, ali nakon što je pacijent primljen s klinički uske zdjelice i početkom rupture maternice. Već je rodila četiri do šest sati. Dijete je bilo veliko - 4,5 kg, zdjelica mu nije dopustila da prođe. Već je nabubrio sve unutarnje organe. Izvukli smo je iz hitne službe u operacijsku sobu.

To se događa, ali rijetko. Ali ako izgubite svoju ženu ili dijete tijekom rođenja kod kuće, tko će vas kriviti? Susjed koji vas je savjetovao da rodite kod kuće? Naravno da ne. Nikada vam to nikad neće oprostiti za cijeli život. Pa zašto eksperiment?

- Podupiratelji rodnog rođenja često navode primjer baka i bake, koje su također rodile?

- Znate li koliko su, kad su naše bake i bake bile baka i majčinska smrtnost? Puno. I danas imamo dojenčad smrtnost od oko 3 na tisuću. To znači tri slučaja na tisuću. Istodobno, u zemlji ima oko 120 tisuća rođenih godišnje.

- Unatoč ovom broju, ne tako davno postoje tri priče o visokom profilu povezane s smrću djece u Slutsk i Novopolotsk. Kako to može biti?

- Nemoguće je smanjiti smrtnost na nulu. Takvi slučajevi su rijetki. U pravilu, zdrava djeca pod uvjetima fiziološke trudnoće u zdravih majki ne umiru. Ovo je glupost. Najčešće, nepovoljni ishod ima objektivne razloge.

Većina smrti dojenčeta povezana je s patologijom posteljice. Placenta je hranilica za dijete. Ako pogledate pod mikroskopom, onda u savršenom stanju to bi trebao izgledati kao novi tepih s dugim drijemom. Svaki vilus za dijete je posuda za hranjenje. Više od tih posuda, više dijete dobiva kisik, aminokiseline i druge važne tvari.

Ali ako se tijekom gnojidbe jaja dobije neispravan jaje, dobre placente ne može nastati iz njega. Njezini će živci biti tanki i maleni, i neće moći hraniti dijete pravilno.

Stoga, na zdravlje djeteta utječe koja sekretna faza i hormonska pozadina nastupaju trudnoća ili je li žena imala stres. Za vrijeme rata postojao je takav koncept - stresna amenoreja, kada žena jednostavno nije imala menstruaciju. Tijelo je vidjelo rat kao nepovoljne uvjete, a ovulacija se nije dogodila. Priroda je zaštitila ženu od trudnoće.

- Kako smanjiti rizik smrti dojenčadi?

- Pripremite se za trudnoću i ponašajte se ispravno tijekom nje. Učinite sve što se zove tri slova - HLS (zdrav stil života). Također je važno izbjegavati stres i jesti punu i uravnotežena prehrana.

Stres za mozak kao kronični otrov. Centri koji reguliraju rad ženskih genitalnih organa nalaze se u mozgu.

- Kako živjeti bez stresa?

- Odlučiti se na psihoterapiju, tjelesni napor... Kada mozak primi impulse iz mišića, stres je blokiran. Kada osoba pliva i trči, izbjegava probleme.

- Koliko često naši ljudi planiraju trudnoću?

- Da?

- Vjenčanja "na letu" sada su manje.

"Ali ja sam nekako obavijestio osoblje Centra za majku i dijete, a oni su rekli suprotno..."

- Republičko znanstveno i praktično središte Majke i Djeca republikanska je institucija. Mnogo rade s ženama iz regije. I imamo pacijenta - iz Minskog. Prema statistikama, u našoj bolnici - trudnoća je najčešće planirana. Barem minimalno, prije nego što zatrudne, djevojka ide na posjet ginekologu.

- Ali što točno treba učiniti muškarac i žena pri planiranju trudnoće?

- Čovjek bi trebao otići do urologa i žene - do ginekologa i proći testove. Ako je jedan od roditelja bio bolestan od dijabetesa, ima smisla proći testove za ovaj dio i otići do endokrinologa. Ako se tlak povremeno povećava, trebate posjetiti kardiologa.

A što još trebate učiniti - kontaktirajte svog stomatologa i ponesite zube u red. Karijes je infekcija, a na pozadini imuniteta trudnoće je depresivan. U određenim okolnostima, ova infekcija može ući u krvotok i pojaviti će se ozbiljna pogoršanja, kao što je parodontitis ili sepsa. Kako se dijete može normalno razviti protiv ove pozadine?

"Kombinirani oralni kontraceptivi mogu se uzeti godinama"

- Pričajmo o kontracepciji. Prekinuti seks... Nije li vam čudno da danas, kada ljudi imaju pristup drugim metodama kontracepcije, netko drugi to koristi?

- Nisam naišao na gluplji, besmislen i nepouzdani način kontracepcije u mom životu. Morate shvatiti da se oslobađanje sperme tijekom spolnog odnosa javlja prije glavne ejakulacije. To znači da se sperma počinju istaknuti na samom početku, a za 10-20 sekundi mogu prodrijeti ne samo u vaginu već iu utornu šupljinu. I da zatrudni, samo jedna sperma.

Istodobno prekinuti seksualni odnos nije užitak. Zbog njega muškarac nema orgazam u potpunosti, žena ima još manje. Ženski genitalni organi, koji su odgovorni za dobivanje pozitivnih emocija, koncentrirani su u vagini i cerviksu. Žena dolazi samo na okus - ovdje je sve uklonjeno i ukinuto. Kakvo je zadovoljstvo?

Srećom, prekinuti seksualni odnos kao metoda kontracepcije postaje sve rjeđi. Ljudi postaju odgovorniji i koriste kondome, lokalne kontracepcijske lijekove: vaginalne kreme, kuglice, tamponi. I sve to može se kupiti u apoteku bez recepta. Upotreba oralnih kontraceptiva trebala bi biti uravnoteženija.

- Kombinirani oralni kontraceptivi ne štete zdravlju neke žene?

- Suvremeni oralni kontraceptivi s pravilnim odabirom - najbolja opcija. Ako slijedite upute i preporuke efekata liječnika neće. Štoviše, takvi lijekovi nemaju samo kontracepcijsko djelovanje, već i ljekovito.

Oralni kontraceptivi - kao sanatorij za jajnike. Kada ih žena uzme, jajnici spavaju. Stanje se može usporediti s onim kako stroj radi u praznom hodu.

Prije toga, naše bake u 18-19 godina udala, imala spolni odnos, trudna. Onda je dijete bilo skriveno, dojena i trudna. Žena za svu reproduktivnu dob bila je na snazi ​​od 20-30 ovulacija. To jest, njezin jajnik radio je 20 do 30 puta u životu. A što sada? Svaki mjesec, jaja sazriju - trudnoća se ne pojavljuje. I danas, žena koja ne zatrudnila nema 20-30 ovulacije, ali 200-300. Što više tijela djeluje, to je vjerojatnije da će se slomiti. Gdje mislite da dolazi od fibroida maternice, endometrioze?

- Koliko dugo možete uzeti kombinirane oralne kontracepcije?

- Godinama, sve dok žena ne odluči zatrudnjeti i ako nema kontraindikacija.

- I dok ne uzimam pauzu?

- Ima smisla uzeti pauze. No, niti jedna žena psihički ne može uzimati oralne kontraceptive šest godina bez stanke. Nakon šest mjeseci ili godine, morat će se pobrinuti da ženski reproduktivni sustav radi normalno i prekidat će prijem.

U svakom slučaju, morate uzimati ove lijekove pod nadzorom liječnika. U slučaju bilo čega, liječnik ih je mogao otkazati.

- Kažu da žena ne bi trebala prati svoje genitalije sapunom. Kao, to ubija prirodno okruženje...

- Sapun se može i trebao oprati, ali ne i kućanstvu, ali toalet. Sredstvo za pranje rublja za 70% sastoji se od alkala, koja jede ne samo vanjske genitalije, već prljavo rublje. Ali važno je razumjeti da ne biste trebali prati sapun svaki dan. U vagini treba održavati mliječno-kiseli okoliš. Ako se tušira svaki dan i operite sapunom - konačno će uništiti vaginalnu mikroflora.

Gelovi za intimnu higijenu - mekši deterdženti. Naravno, ako postoji izbor, bolje je upotrijebiti ih, a ne sapun.

- Koliko često treba obavljati higijenu genitalija?

- Kao onečišćenje. Jedan do tri puta dnevno - s običnom vodom, uključujući i nakon korištenja WC-a. Ne više od jednom dnevno može to učiniti sapunom.

- Je li citologija mrlja stvarno otkriva rak?

"Citologijom možemo rano otkriti raka vrata maternice i izliječiti je." Rak nastaje iz tumora koji nije u dva centimetra, već u nekoliko stanica. Stoga, svaka bi zdrava žena u Bjelorusiji trebala biti pregledana za onkocitologiju jednom godišnje.

7 mitova o dobi u kojem treba roditi

Od velike važnosti za buduće mame i tate je pitanje određivanja optimalnog vremena za začeće. Netko misli da to treba učiniti što je ranije moguće, dok je tijelo mlado i nema zdravstvenih problema, a netko je siguran da najprije morate živjeti za sebe ili se "ustati" i napraviti karijeru, a zatim možete beba misli...

Elizaveta Novoselova
Opstetričar-ginekolog, Moskva

Mnogo je stabilnih zabluda o optimalnom vremenu za začeće, koje, nažalost, parovi često misle o nadopunjavanju obitelji. Razgovarat ćemo o najčešćim.

Mit broj 1. Potrebno je roditi 25 godina

Ovaj mit o tome kada je bolje roditi zvuk gotovo kao slogan. Unatoč potpuni nedostatak znanstvene osnove, ostaje vrlo česta. Priča o nastanku ovog mitova traje do sredine prošlog stoljeća, kada su u sovjetskim roditeljskim ženama koje rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina (a ne nakon 25 godina, kao autori mitova, tvrde!), Bili su nazvani "stari rođaci". Izraz zvuči iskreno, nezahvalno: što žena, a osim toga, trudna majka, želi biti zvan star! U vrijeme naše bake, oženili su se i rodili svoje prvo dijete mnogo prije nego što su sada - u prosjeku 20 do 25 godina. Nasuprot tom pozadini, žene koje su rodile prvo dijete nakon 30 godina nesvjesno su se izdvojile od općeg broja pacijenata i privukle više pažnje liječnika. U sovjetskoj opstetriji, zaista se vjerovalo da je trebalo roditi prije 25 godina jer u ovom dobu, u većini slučajeva ima manje kroničnih bolesti, a hormonska pozadina, koja u velikoj mjeri određuje tijek trudnoće i porođaja, je u najpovoljnijem stanju.

Međutim, očito je da ne postoji čarolija u broju "25": nema kršenja ili temeljnih promjena u seksualnoj sferi žene u ovom dobu. Potpuno je moguće napraviti i sigurno roditi dijete u dobi od 25 i 30 godina, pa čak i mnogo kasnije - za to je važno voditi brigu o svom zdravlju, voditi ispravan način života i ne zanemarivati ​​medicinske preglede i medicinske preporuke. Danas su liječnici prisiljeni objasniti svojim pacijentima koji pate od činjenice da "nisu imali vremena" da rađaju 25 godina, da u toj dobi nisu postale temeljne promjene u njihovim tijelima, još su mlade, zdrave i sposobne roditi zdravu djecu. Stoga nemojte se truditi imati vremena da rodite 25 godina - ima mnogo važnijih kriterija koje treba razmotriti pri planiranju trudnoće!

Mit broj 2. Što prije rađate, to bolje

Ova zabluda je radikalnija: autori mitova su uvjereni da je potrebno i roditi čak iu adolescenciji, budući da vrlo mlada i zdrava majka ne može imati problema s trudnoćom i porođajem. Dakle, u kojoj dobi rađati? Zapravo, to uopće nije slučaj: prerano (mlađi od 18 godina) trudnoća nema manje, a ponekad čak i više opasnosti nego "dob". Postoji mnogo razloga za to: nije utvrđena hormonska pozadina djevojke, a živčani sustav nije dovoljno zreo da regulira složene procese kao što su trudnoća i rođenje, previše aktivni metabolizam i nepotpuna formacija organizma u cjelini. Prvi menstruacija pojavljuje se u prosjeku od 12 do 15 godina, međutim, ta preobrazba djevojke u djevojku uopće ne znači da je već spremna za majčinstvo. Zapravo, u ovoj dobi, djevojka je još uvijek dijete, tinejdžer, u čijem se tijelu promene povezane s odraslom dobi postupno odvijaju. Kao što znate, promjena je najmanje uspješno vrijeme testiranja, a trudnoća u pubertetu, na žalost, nije iznimka od ovog pravila.

Prema statistikama, tijekom trudnoće koja se dogodila u dobi od 16 do 17 godina, bilježi se najveći broj komplikacija. Glavni postotak predstavlja prijetnju pobačaju; To je zbog nedovoljne proizvodnje progesterona u mladoj dobi - glavni hormon koji je potreban za nošenje trudnoće. U mladoj dobi, trudnoća češće završava u preranom (do 37 tjedana) porođaja. To je zbog patološki visokog tkiva maternice uslijed nezrelosti živčanog sustava i hormonskog podrijetla homogene. Drugi organi i sustavi premladih majki teže su tolerirati početak trudnoće: ranu trudnoću češće komplicira gestoza i hepatoza - toksikoza s oštećenjem funkcije bubrega i jetre. U ranoj trudnoći zabilježen je najveći broj fetalne pothranjenosti. Ovaj pojam se odnosi na težinu novorođenčeta (manje od 2500 g) uslijed slabog protoka krvi placente tijekom trudnoće. Razlog nedostatka krvnog opskrbljivanja fetusu ponovno je povezan s prekomjernim opterećenjem kardiovaskularnog sustava u mladoj dobi, a visoki troškovi metabolizma kontinuiranog rasta vlastitog tijela igraju značajnu ulogu u tome. Dakle, nije potrebno previše trpjeti s planiranjem trudnoće - sve bi trebalo biti pravodobno!

Mit broj 3. Nakon trideset godina, trudnoća uvijek prolazi s komplikacijama.

To je zajedničko mišljenje u stvari i zabluda - nema izravnog odnosa između dobi očekivane majke i tijeka trudnoće. Nemoguće je poricati da se s godinama povećava rizik razvoja neplodnosti, genetske poremećaje tijekom začeća i stvaranje kroničnih bolesti u majki. Svi ti čimbenici mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće i razvoj fetusa. Međutim, potrebno je jasno razumjeti da se "starost povezane" patologije trudnoće ne povezuju s dobi putovnice, već samo sa zdravljem buduće majke.

Koliko je doba bolje roditi? Trenutno, u megacities, postoji značajan porast u dob primiparas: prosječna dob žena koja rodi prvo rođeno dijete je pomaknuo na 28-33 godina. To je posljedica promjena u društvenom poretku života, što ne može utjecati na biološko doba odrastanja žena. Moderne mlade djevojke, dulje od majki i baka, počinju samostalan život, grade karijeru i vjenčaju se. Smanjenje tjelesne aktivnosti na pozadini povećanja udobnosti života donijelo je neočekivane rezultate u fiziologiji moderne žene: uz povećanje očekivanog životnog vijeka u 21. stoljeću, promijenila se i dob rođenja prvog djeteta. Istodobno, postotak komplikacija tijekom trudnoće nije porastao u usporedbi sa statističkim podacima od 20-30 godina, kada je prvo rođenje bilo češće u dobi od 20-25 godina. Do sada su rezultati kliničkih i statističkih istraživanja na području demografije pokazali da siguran tijek i ishod trudnoće ovise o zdravstvenom statusu i načinu života budućih roditelja, razini medicinske skrbi i okoliša. Stari putovnica u ovom slučaju nalazi se na posljednjem mjestu.

Mit broj 4. Prva karijera - onda djeca

Danas mnoge djevojke, strastvene oko izgradnje vlastite karijere, ne žele promijeniti status uspješne poslovne žene na status buduće majke, vjerujući da se ovo pitanje može vratiti u pozadinu. Najčešće opravdanje za takvo stajalište je oko Zapadne Europe i Amerike, gdje je karijerizam pobijedio majčinstvo 1970-ih. "Tamo, na Zapadu, svi rađaju nakon 40 godina i ništa!" - kažu pristaše ove ideje... i oni su uvelike pogrešni.

Ako govorimo o mogućnosti kasne trudnoće i porođaja u načelu, onda, naravno, s sadašnjom razinom razvoja reproduktivne medicine to je moguće u 40, 45, a ponekad i 50 godina. Ali ako pogledate pojedinosti, primjerice, procijenite sposobnost sredovječnog organizma da nosi opterećenja povezana s tijekom trudnoće i porođaja, smanjujući brzinu metabolizma, izumiranje hormonskog podrijetla, slika više neće izgledati tako ružičasta. Pogotovo ako netko misli o moralnim i fizičkim troškovima dugotrajne mukotrpne izgradnje uspješne karijere - takvi napori, kojima je život uspješne žene neraskidivo povezani, ne mogu bez utjecaja na zdravlje, a taj je čimbenik tako važan za mogućnost uspješnog majčinstva. Stoga nije potrebno odgoditi dugo vremena važna pitanja o rođenju djece, tako da oni ne postaju najteže!

Mit broj 5. Glavna stvar u planiranju obitelji je materijalno blagostanje.

Mnogi misle da je najvažnija stvar u planiranju trudnoće materijalno blagostanje: zaseban apartman, dobra plaća i tako dalje. Naravno, porast obitelji neodvojivo je povezan s rastućim troškovima, pa se na prvi pogled može činiti prilično logičan i opravdan položaj "prvo bogatstvo - onda dijete". Budući roditelji morat će uložiti u rasadnik, kupujući miraz za bebu: odjeću, namještaj, kolica itd. Briga o zdravlju nerođenog djeteta, mnogi muškarci i žene razmišljaju o dodatnim troškovima za medicinsku skrb - sklapanje ugovora za upravljanje trudnoćom, porođajem i praćenjem za novorođenčad, a to također zahtijeva znatna financijska ulaganja. Postoje neki vizionarski roditelji koji, čak i prije rođenja djeteta, planiraju troškove svog obrazovanja u skupinama ranog razvoja, škole, pa čak i sveučilišta.

U ovom slučaju možete ići dalje: na primjer, planirati trudnoću tek nakon što se novac akumulira za dodatno obrazovanje, prestižno stažiranje, prvo vozilo, stan, vjenčanje... Jedini problem je u tome što za sve ove financijske projekte većina potencijalnih majki i Dads će morati provesti mnogo godina, snage i najvažnije - zdravlje. No, zdravlje budućih roditelja je glavno i najvažnije "miraz" za dijete, jamac sigurnog tijeka trudnoće i rođenja zdravog djeteta. I, kao što znate, zdravlje se ne može kupiti za bilo koji novac!

Mit broj 6. Nakon 40 godina da rodi kasno

Najčešći objašnjenje ove ideje je da trudnoća i porođaj predstavljaju značajan teret ženskog tijela, a nakon 40 godina rizik razvoja ozbiljnih bolesti raste. To je, porođaj nakon 40 godina opasno je za budućnost. Drugi razlog za takvu kategoriziranu izjavu je povećani rizik od genetskih abnormalnosti fetusa (prvenstveno Downov sindrom, prisutnost dodatnog kromosoma 21 u fetusu) u trudnica "u dobi". Temelj ovog objašnjenja je strah za zdravlje djeteta. Konačno, postoji još jedan "složeni" strah u planiranju trudnoće nakon 40 godina - povećanje rizika od razvoja komplikacija trudnoće i porođaja. Teško je raspravljati sa svim gore navedenim argumentima - svi su manje ili više opravdani. Doista, s godinama, povećavaju se rizici svih vrsta komplikacija povezanih s dodatnim stresom na ženskom tijelu.

Međutim, to ne znači da će trudnoća nakon 40 godina zasigurno biti komplicirana, dobrobiti žene svakako će se pogoršati, a dijete neće biti sposobno roditi se zdravo. Podsjećajući ženu svoje dobi i savjetujući da ne odgađaju majčinstvo "za kasnije", liječnici upućuju na optimalno vrijeme planiranja trudnoće, ali to ne znači da se nakon optimalnog razdoblja pitanje porođaja mora zatvoriti. Lijek zna stotine i tisuće slučajeva povoljnog tijeka kasne trudnoće, sigurne dostave i rađanja zdrave djece od roditelja čija je dob značajno premašila fatalnu oznaku "40". Naravno, planiranje trudnoće u "balzakovoj dobi" potrebno je pažljivo ispitati i trijezno procijeniti vaše zdravlje - kao, doista, u bilo kojoj drugoj dobi. Reći da je rođenje nakon 40 godina kasnilo, nije u redu - riječ je o povećanju rizika, ali ne o neposrednoj opasnosti razvoja patologije u obećavajućoj majci i fetusu.

Mit 7. Trebate zatrudnjeti mjesečevim kalendarom.

Vrlo uobičajena inačica planiranja trudnoće u blizini znanosti. Razlozi "sezonskog" pristupa ovom važnom pitanju objašnjavaju se na različite načine: od prisutnosti svježeg povrća i voća, temperature zraka i broja sunčanih dana do utjecaja zodijaka i lunarnog kalendara. Neki autori naglašavaju važnost sezone (ili mjesec ili desetljeća) začeća, drugi ističu važnost odabira "pravo" vremena za rođenje djeteta. Tvrdi se da dokazuje (ili osporava) utjecaj horoskopa i lunarnog kalendara na planiranje trudnoće, a to je izravno utjecaj "sezonalnosti" na trudnoću i razvoj fetusa u smislu zdravlja... Naravno, za budućnost majke i bebe, sunčeve zrake su tople zraka i svježeg vitamina iz prirodnog povrća i voća. No, trudnoća traje 9 mjeseci ili tri sezone - stoga, bez obzira na sezonu začeća, sunce i vitamini bit će dovoljni za svakoga!

Kasna trudnoća. Koliko vam godina možeš roditi?

Kada je najbolje rađati i kako održavati žensko zdravlje? Priopćuje akademik Leyla Adamyan, glavni opstetričar-ginekolog Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Lydia Yudina, AIF: Leyla Vladimirovna, značajno povećanje stope nataliteta još nije došlo. Je li demografija socijalni ili medicinski problem?

Leila Adamyan: Kada žena donese odluku o rađanju, vodila ga je situacija u svojoj obitelji i njezinoj zemlji. Dakle, demografija je prvenstveno društveni problem, jer ovisi o materijalnom stanju, načinu života, radnim uvjetima i planovima za budućnost. Međutim, broj neplodnih parova raste, pa je medicinski doprinos demografskom problemu vrlo visok. Zasebna priča - majčinska, perinatalna i dojenčad smrtnost. To su glavni pokazatelji kojima se procjenjuje zdravstvena zaštita u svim zemljama svijeta. U našoj zemlji, stopa nataliteta se povećala, dok su smrtnost dojenčadi i majke smanjena. Stvaranje mreže perinatalnih centara, gdje majke i bebe mogu pružiti bilo koju vrstu medicinske skrbi, najambiciozniji je projekt koji je proteklih godina proveden u zdravstvu.

Porođaj je stres

- 32 perinatalna središta u cijeloj zemlji nisu toliko, s obzirom na to koliko se sela zatvore u seoskim bolnicama.

- Protivim se zatvaranju malih bolnica, gdje postoji medicinsko osoblje i odgovarajuća oprema. Ali, kao opstetričar-ginekolog sa 45 godina iskustva, znam koliko komplikacija može doći tijekom porođaja, pa stoga vjerujem da trudnica nakon pregleda treba primiti uputnicu u bolnicu ili perinatalni centar gdje se može dobiti odgovarajuća medicinska njega.

- Više žena u radnom odnosu može se pripisati starijoj osobi.

- Prije toga, takozvane 30-godišnje žene u radnoj snazi. Sada u Rusiji, kao iu ostatku svijeta, često se rađaju bliže 40 godina. Izraz "starost" je u prošlosti, ali problem nije otišao dalje. Reproduktivne zadatke trebaju biti adresirane na vrijeme. U dobi od 40 godina, žene prikupljaju bolesti (kardiovaskularne, ginekološki) koje čine neželjeni doprinos tijekom trudnoće i porođaja.

- Trudnoća i porod - stres tijela, čak iu mladoj dobi, i zrele žene mogu pogoršati kroničnu bolest i često razviti nove bolesti. Pomladiti ne porodu, ali radost rođenja djeteta. Međutim, liječnici bez obzira na dob podupiru ženu koja planira rađati. Pogotovo ako govorimo o prvom rođenju. Uostalom, trudnoća i porod za žene su cijepljeni protiv svih bolesti. Dokazano je, na primjer, da je dojenje od velike važnosti ne samo za bebu (osiguravajući stabilan imunitet na infekcije i prilagodbu vanjskom okolišu) nego i za majku, budući da (dokazuje znanost i praksa) služi kao preventivna mjera za bolesti dojke.

Zamrzni i rađaju

- Nedavno je izvijestila da će sve žene u radu u našoj zemlji podvrgnuti obveznom genetskom testiranju.

- Imam dvojan stav prema tome. Ispiti mogu biti uključeni u red zdravstvene skrbi samo nakon što se pojavi povjerenje u njihovu pouzdanost.

- Koliko godina liječnici smatraju kritičnim za trudnoću?

- 38 godina se smatra kritičnom dobi pri planiranju IVF-a. U ovom trenutku žena izgleda sjajno i osjeća se dobro, ali ankete već pokazuju iscrpljenost zaliha folikula i tkiva jajnika.

Međutim, ne smijemo zaboraviti na pojedinačne karakteristike organizma. Razlika između putovnice i biološke dobi može biti vrlo značajna. Postoje žene koje su nezavisno trudne u dobi od 50 godina, a ima i onih koji su prisiljeni primijeniti IVF postupak puno ranije. Žena može točno odrediti njezinu reproduktivnu barijeru donošenjem pregleda (test za razinu spolnih hormona, ultrazvučni pregled kako bi se utvrdilo jajnikovu rezervu jajnika i test krvi za hormon antimulira).

- Može li liječnici danas pomoći ženi da produži njezino reproduktivno doba?

- Danas žena može roditi u bilo kojoj dobi. Prvo, učinkovitost IVF-a je 30-35% (što odgovara vjerojatnosti prirodne trudnoće) i povećava se iz godine u godinu. Drugo, svaka žena koja ne planira trudnoću u nadolazećim godinama ima mogućnost pribjegavanja krioprezervaciji - zamrznuti joj jaja, tkivo jajnika ili zametke da ih koriste u budućnosti. Ovaj postupak se preporučuje za žene s rakom prije liječenja, kao i za one koji, iz objektivnih razloga, ne planiraju trudnoću u doglednoj budućnosti. U našoj zemlji već su djeca rođena nakon krioprezervacije.

Koja je od zvijezda postala majka nakon 40 godina

46 godina: Ilse Liepa. Rodila je kćer kod 46 godina i nakon 3 mjeseca vratila se na pozornicu.

44 godina: Olga Kabo. Rodila je drugo dijete, sin, u dobi od 44 godine.

42 godina: Olga Drozdova. Rođena je sina za 42 godine. Oni s Dmitrij Pevsov pokušali su imati dijete 15 godina braka.

41 godina. Christina Orbakaite. Rodila je svoje treće dijete - kćer - u dobi od 41 godine.

41 godina. Marina Mogilevskaya

Rođena je kćeri 41 godine. Sanjao je o djetetu u dobi od 30 godina, ali dugo je odložila zbog posla.

40 godina: Svetlana Permyakova. Rođena je kćeri u 40 godina. Dugo nije mogao pronaći odgovarajući kandidat za ulogu muža.

U kojoj dobi možete imati bebu?

Ženske reproduktivne stanice daju se ženi u prvim tjednima nakon njezine koncepcije. Njihove zalihe smanjuju se svake godine života.

Svaka žena ima svoj biološki sat - sve je pojedinačno. Potrebno je pratiti vaše zdravlje žena. Do 30 godina posjete ginekologu je 1 puta godišnje u nedostatku pritužbi. Nakon 30 godina - 2 puta godišnje.

Aktivna smrt jaja počinje u dobi od 37 do 38 godina. Stoga je prvo dijete bolje roditi ovo doba. Naravno, možeš roditi u dobi od 18 godina, ali ovo je rijetko namjerna i poželjna trudnoća.

Trudnoća je vrijedno planirati kako bi se izbjegle rizike i prijetnje.

Prije začeća, trebali biste provjeriti svoje zdravlje i, ako je potrebno, liječiti. Posjetite ginekologa, zubara, riješite se loših navika i pratite pravilnu prehranu, uklonite brze hrane.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako roditelji nemaju zdravstvenih problema, vrijedi planirati za začeće u siječnju i veljači da rađaju u jesen. To će pomoći organizirati otvrdnjavanje djeteta prije zimskih mjeseci.

Ako zdravlje nije jako jaka, vrijedi pokušati zatrudnjeti u jesen, kad u prehrani ima dovoljno voća i povrća, a tijelo se odmara nakon ljetnih mjeseci.

ŠTO STATI?

Ali kako se mati majke promijenilo na rođenje prvenaca na svijetu

Prosječna dob majke po rođenju prvog djeteta u zemljama OECD-a, 1995. i 2014. godine

KADA I S KOJOM RAZLIKOM ISKRAĆENJE DRUGIH I TREĆIH DJETETA

Drugo i treće dijete, u pravilu, već su planirali. Stoga, možete podgadati dobnu razliku između djece.

Preporučena dobna razlika je 3-4 godine. Staro dijete već zna kako se oblačiti, jesti, znati pravila ponašanja na javnim mjestima. Dijete se puno može objasniti, i razumjet će.

Razlika u 6-7 godina također ima svoje prednosti. Staro dijete već pohađa školu, a majci je lakše prisustvovati mlađem u odsutnosti.

Važno je zapamtiti da je veća razlika u dobi između djece, manje zajednički interesi i kontakti s kojima će imati.

KAKO SU DOBRODO PREPORUČENO

Kasna dostava u suvremenom svijetu postaje norma, a dob nije više prepreka.

Žensko tijelo zadržava funkciju plodnosti do 45-50 godina. Stoga drugo i treće dijete sigurno mogu roditi u tom razdoblju.

Razina medicine i života rasla je. Žene koje se brinu o svom zdravlju, vode aktivan stil života i jedu pravo, a kod 40 i 50 godina mogu nositi i roditi zdravo dijete bez ikakvih problema.

Zapadni liječnici vjeruju da se zdravlje trudnice u 40-50 godina može usporediti s mladom djevojkom, budući da trudnoća i porođaj imaju ljekoviti učinak na tijelo.

Smanjeni rizik od moždanog udara, kolesterola, kasnije dolazi u menopauzi, a menopauza se lako događa.

Galina Filippova, rektorica Instituta za perinatalnu psihologiju, smatra da porođaj u odrasloj dobi roditeljima daje dodatnih 15 godina života, produljujući svoju psihološku mladost. Oni dobivaju cilj - podići i staviti na noge svoje novorođeno dijete.

Znanstvenici iz Velike Britanije pišu da su djeca rođena nakon 40 godina, lakše se prilagoditi svijetu i pametnija od svojih vršnjaka. Razlog tome je što nakon 40 roditelja su mirniji i uravnoteženi, a ne impulzivni i pažljiviji prema djeci.

Glavni zadaci tijekom kasne trudnoće:

Promatrao je liječnik i pravodobno prošao sve ispite.

Proći test za fetalne kromosomske abnormalnosti i druge patologije.

Nemojte se bojati porođaja, ne slušajte nikoga i nemojte obratiti pozornost na negativno mišljenje sa strane.

Ritty.ru

Ženski online časopis za lijepe dame

Do doba koje možete roditi. Kasna dostava

 • trudnoća
- 2014/03/27 0 6325

U suvremenom svijetu, djevojke su počele posvetiti više pozornosti rastu karijere i pokušavaju pokrenuti obitelj posljednjeg. Stoga se starost prve trudnoće povećala - ne pojavljuje se u dobi od 18 ili 19 godina, kao u našoj bake, ali u 25, 27, pa čak i trudnoća nakon 30 godina.

Nije bilo opasno rađati prvu i kasniju djecu kao što je bilo prije nekoliko desetljeća. Medicina je napredovala do vrlo visoke razine, što znači da sada možete sigurno kombinirati svoju karijeru i obitelj. Mnogi postavljaju pitanje: "do koje dobi možete imati djecu". Prije nego što odgovorimo, bavit ćemo se uzrocima kasnog porođaja.

Razlozi zbog kojih djevojke rađaju kasno

Normalno doba za porođaj je individualni koncept za svaku obitelj. Neki ljudi misle da je 25 godina rano. Morate prikupiti novac, unaprijediti svoju karijeru i putovati. Za druge, 25 je već prekasno, jer obično gledaju na primjer svojih majki, koji još uvijek izgledaju mladi. Sada se kasni porod može nazvati dob 32 godine i više. Postoji nekoliko razloga za to.

Nesigurnost da bude majka. Dob ne utječe na to je li djevojka spremna biti majka ili ne. Već u dobi od 18 godina, oni su ozbiljni i samodostatni, stoga su spremni za prvu trudnoću. Drugi i 30 godina osjećaju da nisu spremni za čuvanje djece s malom djecom i preuzmu odgovornost za njih. Takav razlog vrlo je poštovan, jer ako žena nije spremna biti majka, neće moći dati sina ili kćer ono što im je potrebno.

Medicina na visokoj razini. Žena više ne postavlja pitanje: "do koje dobi ona može roditi." Kontraceptivne metode postale su dostupne i sigurne, a moderni liječnici mogu lako spriječiti prerano rođenje ili pobačaj. Fizički, djevojka je spremna rađati u dobi od 18 godina, ali psihološki ne može ni sazrijeti na 26.

Koliko vam godina možeš roditi?

Prvi, drugi ili treći porod - sve je to od velike važnosti. Stoga, da biste saznali koliko staro možete roditi, morate obratiti pozornost na vrstu trudnoće koja broji.

Prvorođenac. Do koje dobi možete roditi prvorođence? Najbolje je planirati prvo dijete mlađe od 27 godina. Do tog vremena, žensko tijelo je potpuno spremno za začeće, porod i porođaj. Osim toga, djevojka je već odlučila o profesiji i može uzeti rodiljni dopust. Postoje i mnoge druge prednosti.

 1. Ovulacijski ciklusi su vrlo česti, tako da postoji mnogo šanse za dobivanje trudnoće brzo.
 1. Tijelo je mlado i zdravo. Stoga je trudnoća lako nositi, opterećenje ne oslabljuje tijelo. Mnoge su kronične bolesti odsutne, ne postoje vene s proširenjem i druge probleme.
 1. Mišići su elastični, lako uzimaju stari oblik i tijelo se brzo obnavlja, kosti zdjelice su pokretne i elastičnost perineuma je visoka. Iz toga je lakše naići na borbe (otkrivanje) i ne stvaraju suze.
 1. Budući da je tijelo mlado, imunološki sustav radi punim kapacitetom. Stoga, nema infektivnih ili gljivičnih bolesti.
 1. Ako prva trudnoća ne kasni, dijete ima manje rizika od razvoja bolesti genetske prirode.
 1. Fetus je sigurnije zaštićen placentom.
 1. Ženska figura ne postaje mlohavna, jer mišići su jaki, a koža je napeta.

Drugo dijete Liječnici kažu da je druga trudnoća uvijek lakša. Ova mama može se osjećati i fizički i psihički. Već zna što joj čeka i zna kako se pravilno pripremiti. Tijelo "pamti" što je generička aktivnost pa se brzo uključi u proces. Dojenje se također brzo poboljšava.

Do koje dobi možete roditi malog brata ili sestre? Najbolje je započeti drugu mrvicu do 35 godina. Ništa manje važno je razlika u dobi (interval između prve i druge generacije). Idealno - od 3 do 10 godina. Ako rodite drugo dijete godinu ili dvije nakon prvog, tijelo neće imati vremena da se oporavi. Nakon 10 godina, tkivo će izgubiti elastičnost. Osim toga, treba imati na umu da prvo dijete u dobi od 5 godina već će vam moći pomoći s vašom brigom.

Treće dijete i slično. Evo iste situacije kao i kod druge generacije. Najbolje je roditi 35 godina. Također je važno nedostatak loših navika, pravilne prehrane i sporta. To će sve pomoći u laganom kasnom porodu i očuvanju reproduktivne funkcije žena. Razlika između drugog rođenja i treće ne bi trebala biti veća od 5 godina i niža od 3. Ako se treća trudnoća pojavi odmah, tijelo će biti teško nositi se s hormonskim tresti.

Pro i kontra kasne trudnoće

Već razmišljate o djetetu, ali ne znate je li sada vrijedno odlučiti ili još bolje čekati? Zatim morate znati sve o prednostima i nedostacima kasnog porođaja.

Pluses kasni porod

Kasna dostava ima svoje pozitivne strane. Žensko tijelo sklon je izblijediti s godinama, ali trudnoća može dati snažan pomlađujući impuls tijelu. Zahvaljujući hormonalnom valu, poboljšava se kvaliteta kože, kose, noktiju i svih tijela sustava. Čak i ako osjetite pristup menopauze, trudnoća će ga premjestiti u pozadinu i menopauza će se dogoditi kasnije, i to će biti puno lakše.

Ako je tijelo zdravo, nemojte se bojati rađanja. Uostalom, zarađivanje za ženu je apsolutno normalno pa je priroda sama zainteresirana za nošenje bebe. Zbog toga će se smanjiti razina šećera u krvi i kolesterolu, kao i kosti i zidovi krvnih žila.

Postoje prednosti s psihološkog stajališta. Žena u dobi od 30 godina već je vidjela vrišteće bebe, hodala je s nećama i krstila njezin prijatelj bebe. Stoga, dijete neće biti zbog njenog stresa.

Nedostaci od kasne dostave

Neki ljudi i slavne osobe uspijevaju roditi nakon 40 godina. Takvi slučajevi su iznimka od pravila i dovode do velikih rizika. Međutim, bolje je odlučiti na kasno porođaj do 35 godina. Ne zaboravite da je žensko tijelo starenje koje utječe na jaja. Svakim godinama povećava se rizik od pobačaja. Stoga, kasnije - što bliže trebate pratiti trudnoću.

Pored toga, postoji mogućnost da se mogu pojaviti problemi s posteljicom - to je i prezentacija i odvajanje. U tom je slučaju propisan carski rez. Ovom se operacijom žensko tijelo oporavlja duže. Ako žena ima preko 40 godina, trudnoća može dovesti do fetalne smrti u utrobi, pogoršanja kroničnih bolesti i raznih nedostataka.

Rizici kasne dostave

Rizici za mamu

Morate vagati prednosti i nedostatke prije prihvaćanja kasne trudnoće.

 1. Nemogućnost trudnoće. Sada mislite da je rano. A onda će biti vrlo kasno. Svaka žena ima pojedinačni skup jaja i smanjuje se godišnje, što znači da se kasno trudnoća i porođaj uopće ne mogu pojaviti.
 1. Porod može trajati duže nego obično.
 1. Postoji šansa za razvoj zarazne bolesti u oslabljenom organizmu.
 1. Ako je razlika između prve i druge generacije duža od 15 godina, tijelo može potpuno zaboraviti što je generička aktivnost. Stoga, porođaj će nalikovati prvoj u težini i trajanju.
 1. Rizik od povišenog krvnog tlaka je vjerojatno, pogotovo ako je žena prije imala glavobolje ili migrene. To može uzrokovati preeklampsiju. Ovo je komplikacija trudnoće ili kasne toksikoze (edem i oštećenje bubrega).
 1. Trudnoća se može razviti tijekom trudnoće. U ovom slučaju, liječnik propisuje malo dijete s injekcijama šećera i inzulina.
 1. Visoki rizik od krvarenja.
 1. Slaba radna aktivnost (dugotrajne kontrakcije u kojima se koristi stimulacija).

Rizici fetusu

 1. Rizik da dijete s Downovim sindromom raste za 9 puta u usporedbi s onima koji imaju kasno rođenje.
 1. Dijete nakon porođaja može razviti hipoksiju, jer kasni rođaci traju dulje nego obično zbog niske elastičnosti rađajućeg kanala.
 1. Visoki rizik od preranog djeteta.
 1. Zbog preeklampsije može doći do smrti fetusa.
 1. Povećava se svake godine vjerojatnost genetskog poremećaja.
 1. Nakon 35 godina povećava se rizik od blizanaca (višestruke trudnoće).

Opasnost se može smanjiti

S godinama ste vjerojatno okupili cijelu hrpu bolesti. To ginekološke bolesti i kardiovaskularne abnormalnosti. Ako odlučite o kasnijoj trudnoći, morat ćete postati "prava žena" i slijediti sve preporuke ginekologa. To uključuje stalne posjete antenatalnoj klinici i isporuku svih propisanih testova. Također, svakako prođite analizu genetike. Ne uzimajte svog liječnika kao neprijatelja, budite spremni poduzeti dodatne testove.

Trebate planirati i trudnoću unaprijed mužu i ženi. To uključuje uklanjanje loših navika, održavanje zdravog načina života, opsežan pregled liječnika. Potrebno je ne samo ljubiti sport, već i dovoljno spavati, piti komplekse vitamina, provesti dosta vremena na svježem zraku, ali i biti manje nervozni.

Prihvaćam perinatalnu dijagnozu. To je osobito nužno ako imate više od 32 godine. To će pomoći u vremenu identificirati genetske poremećaje na invazivni ili neinvazivni način.

Ako je trudnoća neplanirana

Budući da je žena u dobi od 40 godina mogla dobiti zadovoljstvo od spola, ona također ima rizik od kasne trudnoće. Ako ste već u odrasloj dobi, trebali biste pažljivo razmišljati o kontracepciji, kao i prije. Bilo je slučajeva kada su žene bile trudne i iznad 50 godina.

Ako je planirana trudnoća

U odrasloj dobi, možete se pobrinuti za dijete iz perspektive odrasle osobe i dati mu više od mogucnosti u mladosti. Stoga, u planiranoj kasnoj trudnoći nema ništa loše. Osim toga, kasna trudnoća može se pojaviti kao posljedica ponovnog zarađivanja, kada se ozbiljnije promatrate u svijetu.

Ako trudnoća ne dođe dugo

Šanse za trudnoću nakon 30 godina smanjuju se svake godine, ali nemojte misliti na neplodnost ako ste već rodili. Bolje je otići na ginekolog za konzultacije, što će vam pomoći u određivanju razloga za odsutnost trudnoće. Ako se kasna trudnoća ne dogodi, otkrijte uzroke neplodnosti i poduzmite sve mjere kako biste ih uklonili. Ako se morate podmiriti za IVF, imajte na umu da je to potrebno rano.

Late Gens geografija

Da li kasnorostatak ovisi o zemlji prebivališta? Najčešće, žene rađaju takve zemlje kasnije: Španjolska, Kanada, Norveška, Švicarska i Njemačka. Tamo, žene ne traže prednosti i nedostatke kasne trudnoće i često rađaju nakon 30 godina svog prvog djeteta. Bjelorusija, Rusija, Bugarska i Ukrajina - ovdje žene rade ranije i prosječna starost je 26 godina.

Slavne osobe koje su kasno rodile

Mnoge slavne osobe ne misle na ono doba koje možete roditi i stoga se slažete o djetetu čak i kada izgleda iznenađujuće društvu.

Ilze Liepa - ova nadarena žena nije se bojala kasne trudnoće i rodila je kćer kod 46 godina.

Olga Drozdova - poznata glumica pokušala je začiniti dijete sa svojim mužem već 15 godina i dogodilo se čudo - par je imao dijete kada je Olga imala 42 godine.

Olga Kabo se nije bojala rađati u dobi od 44 godine.

Marina Mogilevskaya - nakon što joj je posao stabiliziran, rodila je dijete u 41 godini.

Christina Orbakaite - rodila je svoje treće dijete, kao i Mogilev, u dobi od 41 godine.

Svetlana Permyakova - rodila je dijete u 40 godina, čim je pronašla pristojnog čovjeka.

Halle Berry - rodila je dijete u 47 godina.

Salma Hayek - rodila je šarmantno dijete u 40 godina.

Juliana Moore i Nicole Kidman rodile su svoje djevojke u dobi od 41 godine.

Gwen Stefani - rodila je malog sina u dobi od 44 godine.

Madonna, Mira Sorvino, Kelly Preston, Jennifer Konelli, Uma Thurman, Amanda Pitt, Courtney Cox i drugi također se mogu pripisati slavnim slavnim slavnim osobama.

Nakon što pregledate sve prednosti i nedostatke kasne trudnoće, možete shvatiti da biste trebali početi dijete što je prije moguće i sve će ostalo slijediti.

Podijelite "Dok ne možete roditi. Kasno rođenje"