Postati majka na vrijeme: u kojoj i do koje dobi je bolje rađati?

Zdravlje

Posljednjih godina ovdje i tamo razmatra isto pitanje: u kojoj dobi je bolje rađati? Koja je doba idealna za prvu koncepciju?

Prilično je teško odgovoriti na to pitanje, jer se čak i liječnici ne slažu uvijek prema mišljenju i nastavljaju beskrajne sporove među sobom.

Nedavno, prije jednog stoljeća, djevojčice koje nisu rodile u dobi od 17-18 godina zapažale su se kao bolesne ili pogoršane. Međutim, za tako kratko vrijeme puno se promijenilo. Sada žena nije samo žena i majka.

S novom je vremenom došlo do novih mogućnosti, koje također trebaju snagu, vrijeme i zdravlje. Ovo obrazovanje, karijera, uspjeh. I razina i trajanje života povećali su se.

Čini se da je moderna medicina za stoljeće puno napredovala, a kontracepcija je sigurnija nego prije, ali još uvijek mnoge djevojke, a u većoj mjeri njihovi rodbini, boje se odgoditi prvu trudnoću na neodređeno vrijeme. Da, i želim uskoro postati majka!

Ali istodobno i dalje želim obrazovati, karijeru, vidjeti svijet i živjeti za sebe. I ovdje opet postoji zamka: nakon što je izgradio karijeru, recimo, u dobi od 25-26, to je strašno zaustaviti kako bi se zaustavio u ovoj vječnoj bitci.

I žene ponovno odgađaju taj veliki trenutak...

Medicinski odgovor

Došli su do zajedničkog nazivnika na neki način, liječnici nam daju približnu duljinu vremena za trudnoću s najpovoljnijim ishodom - to je dvadeset i dvadeset pet godina.

Okvir nije stroga, a ovaj put smatra se najuspješnijim za prvu trudnoću. Tijelo žene u tom razdoblju puna je zdravlja, vitalnosti i potpuno je spremno za buduće promjene.

Međutim, moguće je opušteniji okvir u kojem se uklapa razdoblje od dvadeset do trideset pet godina.

Svi liječnici se slažu oko toga - nakon 35 godina žensko tijelo već je "istrošeno": on je nakupio puno neugodnih čireva, a takav stres poput trudnoće bit će teži za njima.

Osim toga, napominje se da je žena koja je kasno rodila dijete osjetljivije na takvu bolest kao i rak dojke.

Vjerojatnost dobivanja bolesti povećava se tri puta, ako se prvo rođenje dogodilo u dobi od trideset, a ne u dobi od dvadeset.

Zato je u onim zemljama gdje uglavnom žene rađaju rano (Kina, Japan, Bliski Istok, Središnja Azija), statistika bolesti raka dojke je vrlo niska.

Jedno objašnjenje ove činjenice je da tijekom sazrijevanja u maternici fetus proizvodi poseban protein nazvan alfa-fetoprotein. Neki od tih proteina ulaze u krvotok majke i štite je od pojave zloćudnih bolesti.

Isto tako, starije majke trebaju razmišljati o zdravlju njihove buduće djece. Istraživači na Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji primijetili su da djeca sredovječnih majki imaju veću vjerojatnost da će dobiti dijabetes.

Svakim novim petogodišnjim razdobljem da žena živi od trenutka kada stigne do fiziološke sazrijevanja i prve trudnoće, vjerojatnost razvijanja ove bolesti u djeteta raste prosječno za dvadeset pet posto.

Naoružan takvim znanjem, može se izračunati da prvenac rođen četrdesetpetogodišnjakinje ima tri puta veću vjerojatnost da dobije dijabetes tipa A od prvog djeteta dvadesetogodišnje majke.

Isti trend nastavlja se iu budućnosti, kada se rodi druga ili treća dijete, ali u ovom slučaju, dob žena već ima tako snažan utjecaj na mogućnost razvoja dijabetesa u bebama.

Ustanovljeni život, spremna karijera - sve je to već poznato, a promjena načina života mnogo je teže. Tužno je, ali istina.

Međutim, ako žena vodi aktivan i zdrav stil života, ona je vesela i redovito pregledava liječnik, ne zlostavlja alkohol i ne puši - trudnoća nakon 35 godina može biti prilično uspješna bez komplikacija ili minimiziranja.

Da, i prisutnost životnog iskustva omogućit će takvoj majci da diže dijete, što je u isto vrijeme imalo mnogo manje pogrešaka od vrlo mladih roditelja. Štoviše, nakon što je svjesno rođen, kada je život već riješen, žena će u potpunosti osjetiti čudo rođenja djeteta i dati mu sve akumulirane ljubavi i ljubavi.

Usput, stručnjaci također daju podatke koji također govore o pogrešnom pristupu planiranju trudnoće prerano (to jest, do 18 godina).

Ispada da mlađe buduće majčino tijelo, veća je vjerojatnost pobačaja, kao i različite komplikacije - od toksikoze do krvarenja.

Mlade mame također utječu na djecu na najbolji način: oni su rođeni uglavnom slabi, s malom tjelesnom težinom i slabim imunitetom.

Da bi se to spriječilo, liječnici pozivaju rodbinu takvih mladih majki da budu mekše s njima - znanstveno je utvrdjeno da vječni prigovori i odbacivanje obitelji položaja adolescenata u velikoj mjeri utječu na zdravlje majke i djeteta i često dovode do mnogih komplikacija.

Dok mirni stav i podrška pomažu mladim majkama da čine zdravu i jaku bebu.

Naravno, ne treba zaboraviti i na prednosti ranog trudnoća, to je povjerenje, razumijevanje između roditelja i djeteta, i puno vremena za ponovnu trudnoću, a kao najmlađa majka u vrtiću ili školi također je prilično lijepo.

Druga stvar je da je iskustvo takvih mladih roditelja još uvijek premalo, kao i strpljenje i blagost. Dakle, proces obrazovanja može biti veliki izazov i za odrasle i za njihovu bebu.

Društveni odgovor

Međutim, bez obzira na rezultate istraživanja, i bez obzira na to kako liječnici proširuju okvir povoljne dobi za začeće, još uvijek postoji takozvano društveno ili javno mišljenje.

S jedne strane, rođaci i prijatelji u nekom trenutku počinju pritisnuti i dovesti ženu s istim pitanjima koja se svode na istu temu - "Pa, kada?" I "bilo bi već vrijeme!". Nije baš lijepo, slažete se.

Istodobno, poslodavci i šefovi, naprotiv, nisu previše željni vidjeti vas zaobljenim trbuščićem - ne žele izgubiti vrijednog zaposlenika već godinu dana.

A ako ste iz nekog razloga samo u procesu intervjuiranja i traženja posla, onda pitanja poput "Imate li djecu?" I "Planirate li ih početi u bliskoj budućnosti?" Neizbježni su. Općenito, zgnječen sa svih strana.

Europa i SAD odgovoriti

Do ove godine žene grade karijeru, stječu dom, automobil, kapital za pružanje djece, pa čak i kapital za njihovo, djeca, buduće obrazovanje. Općenito, mudro odgovara poslovanju. I često onda rađaju bez komplikacija.

Glavna stvar, dakako, nije da započnete sami i vaše zdravlje, da vodite aktivan stil života. Naravno, u zemljama Europe i SAD-a zdravstvena razina i jednostavno životni standard razlikuje se od našeg. Ali možete pratiti svoj režim u Rusiji.

Sažimajući sve gore navedeno zaključujemo da je idealno vrijeme za prvu trudnoću odabrano. Na vama je odlučiti koje godine roditi.

Ovisno o vašoj unutarnjoj psihičkoj i emocionalnoj spremnosti, spremnosti vašeg partnera, materijalnom stanju i stanju zdravlja.

Nemojte mirno sjediti, vježbati i vježbati ujutro. Dodajte raznolikost na svoju prehranu, dodajte još povrća, voća, ribe, u mjeri u kojoj je to moguće, uklonite masne i pržene.

I konzumirajte što manje alkoholnih pića i nemojte pušiti!

U kojoj dobi je bolje imati djecu

"Stara majka", usne se zavrnu, ako žena rodi prvo dijete u 35. "Prerano se vezala za kuću, morala si živjeti", kažu oko dvadesetogodišnjih majki. Kada je najbolje vrijeme za početak prvog djeteta?

Prema Eurostatu, starost "mlade majke" porasla je tijekom proteklih 20 godina. Samo polovica žena u EU postala je majke po prvi puta prije 29 godina. 40,6 posto žena želi imati djecu mlađu od 39 godina. Prosječna dob mlade majke je 28 godina. Medicina je produljila trajanje i kvalitetu ljudskog života, ali koliko mu se može vjerovati reproduktivnom funkcijom?

Što se tiče znanosti

Opstetričari i ginekolozi neprestano ponavljaju: mlađa je žena, to je veća vjerojatnost da će roditi zdravo dijete, a njeno tijelo neće trpjeti mnogo. Trudnoća - vrijeme kada je djevojčino tijelo podvrgnuto teškom opterećenju. Stoga, mlađa djevojka, brže će se oporaviti od porođaja. S dobi se smanjuje broj jaja - i to je nezamjenjiv biološki materijal. Uzimajući u obzir stil života mnogih mladih djevojaka (alkohol, pušenje, junk food, mnogi seksualni partneri, "noćni" stil života), kvaliteta jaja također se smanjuje. A ako muškarac ima priliku "raditi" o kvaliteti biološkog materijala - prestati s lošim navikama i poboljšati kemijski sastav biomaterijala, tada žene nemaju takvu mogućnost.

Istraživači Sveučilišta. Erasmus iz Rotterdama 30 godina analizirao je podatke o trudnoći i isporukama više od 58 tisuća žena. Rezultat istraživanja bio je takozvani "kalkulator plodnosti" - stol kada je najbolje da žena ima svoje prvo dijete ako želi postati majka dvaput ili tri puta. Dick Habbema, jedan od istraživača, rekao je da su njegovi kolege razgovarali o nevjernosti studije zbog svoje duljine u vremenu. No, ideja je bila stvoriti ne samo "kalkulator plodnosti", nego i prikupljati podatke za generacije s drugim vrijednostima i znanjima o kontracepcijskim sredstvima.
Prema izračunima istraživača, što više djece želi imati ženu, prije će ona postati majka. Ako sanja o obitelji u kojoj se nalaze troje djece, a zatim u dobi od 23 godine. Ako dva - onda do 27 godina.
Jedan od sudionika studije Alan Pacey, profesor na Sveučilištu Sheffield, tvrdi da je nemoguće "čekati". Oni koji misle da se pitanje porođaja može odgoditi do dobi od 30 godina biti će razočarani. Potrebno je razgovarati s djevojkama starijih razreda i učenicima osnovnih tečajeva kako bi ranije započeli planirati svoje živote uzimajući u obzir rođenje djeteta.

S gledišta psihologa i sociologa

Mediji pišu materijale o slavnim osobama - glumicama, pjevačima i drugim poznatim osobama, da su počeli svoje prvo dijete nakon 30 godina. Djevojka ima ideju da "ja to mogu učiniti". Ali mediji ne izvještavaju o pojedinostima tog procesa - koliko je pokušaja neuspjelih, o poteškoćama nošenja, o IVF-u, o broju pokušaja IVF-a. Ukratko, cijela "kuhinja" ostaje iza kulisa.

John Mirowski, sociolog na Sveučilištu Texas u Austinu, kaže: najbolja biološka dob za roditi djecu je 20+, ali u društvu to se promatra s negativnog stajališta. Ako se prvo dijete pojavilo u dobi od 20 godina i manje, onda je vjerojatno da je rođen izvan braka. Ona će također postati prepreka na putu do visokog obrazovanja i može uzrokovati kristalizaciju negativnog stanja djevojke.
Čak i ako je djevojka u braku, onda je 20 godina još uvijek premlada za potomstvo, kaže Mirowski. Michelle Norton ima sina u dobi od 21 godine, ali kad se pitaju o njezinoj dobi, kaže da joj je 25 ili 27. U blogu "Early Mom", Michelle je napisala da želi izbjeći neugodna pitanja od drugih.

Mirowski dodaje da pored kosih stavova drugih, postoji još jedan ozbiljan problem. "Mnogi 20-godišnjaci nisu dovoljno odgovorni da se brinu za dijete", kaže John. Profesor Mirowski, uzimajući u obzir izračun emocionalne zrelosti i biološke dobi, navodi da je najbolje doba da prvi put postane majka 29 godina. Do tog će trenutka žena dobiti visoku naobrazbu, moći će se karijeri, "živjeti za sebe" i izgraditi snažne odnose sa suprugom kako bi izdržali "test prvog djeteta".

Što kažu povjesničari

Prema popisu stanovništva iz 1897. godine, više od polovice nevjeste u Rusiji nisu bile starije od 20 godina. Za djevojku često je ova dob bila 13-16 godina. Neudata djevojka u dobi od 19 godina već se smatra "staromodnim", a 20-godišnje nevjeste su odbijene kao "sjedile u djevojčicama", a 25-godišnjaci su se uopće nazvali "stoljećima". Prema tim podacima, može se shvatiti da su prije nego što su djevojke gotovo majke postale majke, jer su "bile fizički spremne za to" - to jest od 13 godina.

Žena u XIX stoljeću, uzimajući se u braku u dobi od 16 do 20 godina, postala je majka svake dvije godine, dok je bila u stanju to učiniti. u kojem trenutku žena treba postati majka, nema znanstvenih radova o ovoj temi. Žena bi mogla roditi 15 djece, od kojih nisu uvijek preživjeli svih 15. U knjizi Borisa Nikitina "Mi, naša djeca i unuci" je sljedeća izjava: "Mama mora biti jaka. Spartani su vjerovali da će samo jaka majka roditi snažnog ratnika. Prema današnjim standardima, ako žena u utrci razvije brzinu od više od četiri visine u sekundi, ako podigne noge na vodoravnu šipku 5-10 puta zaredom i može se povući prema bradi, onda to obećava lakšu, bržu i bezbolnu isporuku. Koristan je za buduću majku ne samo "hodati na svježem zraku", nego i trčati, plivati ​​i napraviti posebnu gimnastiku. " Knjiga je napisana 1978. godine. Stoga, prije što žena postane majka, to bolje.

Ritty.ru

Ženski online časopis za lijepe dame

Do doba koje možete roditi. Kasna dostava

 • trudnoća
- 27.03.2017. 0 6316

U suvremenom svijetu, djevojke su počele posvetiti više pozornosti rastu karijere i pokušavaju pokrenuti obitelj posljednjeg. Stoga se starost prve trudnoće povećala - ne pojavljuje se u dobi od 18 ili 19 godina, kao u našoj bake, ali u 25, 27, pa čak i trudnoća nakon 30 godina.

Nije bilo opasno rađati prvu i kasniju djecu kao što je bilo prije nekoliko desetljeća. Medicina je napredovala do vrlo visoke razine, što znači da sada možete sigurno kombinirati svoju karijeru i obitelj. Mnogi postavljaju pitanje: "do koje dobi možete imati djecu". Prije nego što odgovorimo, bavit ćemo se uzrocima kasnog porođaja.

Razlozi zbog kojih djevojke rađaju kasno

Normalno doba za porođaj je individualni koncept za svaku obitelj. Neki ljudi misle da je 25 godina rano. Morate prikupiti novac, unaprijediti svoju karijeru i putovati. Za druge, 25 je već prekasno, jer obično gledaju na primjer svojih majki, koji još uvijek izgledaju mladi. Sada se kasni porod može nazvati dob 32 godine i više. Postoji nekoliko razloga za to.

Nesigurnost da bude majka. Dob ne utječe na to je li djevojka spremna biti majka ili ne. Već u dobi od 18 godina, oni su ozbiljni i samodostatni, stoga su spremni za prvu trudnoću. Drugi i 30 godina osjećaju da nisu spremni za čuvanje djece s malom djecom i preuzmu odgovornost za njih. Takav razlog vrlo je poštovan, jer ako žena nije spremna biti majka, neće moći dati sina ili kćer ono što im je potrebno.

Medicina na visokoj razini. Žena više ne postavlja pitanje: "do koje dobi ona može roditi." Kontraceptivne metode postale su dostupne i sigurne, a moderni liječnici mogu lako spriječiti prerano rođenje ili pobačaj. Fizički, djevojka je spremna rađati u dobi od 18 godina, ali psihološki ne može ni sazrijeti na 26.

Koliko vam godina možeš roditi?

Prvi, drugi ili treći porod - sve je to od velike važnosti. Stoga, da biste saznali koliko staro možete roditi, morate obratiti pozornost na vrstu trudnoće koja broji.

Prvorođenac. Do koje dobi možete roditi prvorođence? Najbolje je planirati prvo dijete mlađe od 27 godina. Do tog vremena, žensko tijelo je potpuno spremno za začeće, porod i porođaj. Osim toga, djevojka je već odlučila o profesiji i može uzeti rodiljni dopust. Postoje i mnoge druge prednosti.

 1. Ovulacijski ciklusi su vrlo česti, tako da postoji mnogo šanse za dobivanje trudnoće brzo.
 1. Tijelo je mlado i zdravo. Stoga je trudnoća lako nositi, opterećenje ne oslabljuje tijelo. Mnoge su kronične bolesti odsutne, ne postoje vene s proširenjem i druge probleme.
 1. Mišići su elastični, lako uzimaju stari oblik i tijelo se brzo obnavlja, kosti zdjelice su pokretne i elastičnost perineuma je visoka. Iz toga je lakše naići na borbe (otkrivanje) i ne stvaraju suze.
 1. Budući da je tijelo mlado, imunološki sustav radi punim kapacitetom. Stoga, nema infektivnih ili gljivičnih bolesti.
 1. Ako prva trudnoća ne kasni, dijete ima manje rizika od razvoja bolesti genetske prirode.
 1. Fetus je sigurnije zaštićen placentom.
 1. Ženska figura ne postaje mlohavna, jer mišići su jaki, a koža je napeta.

Drugo dijete Liječnici kažu da je druga trudnoća uvijek lakša. Ova mama može se osjećati i fizički i psihički. Već zna što joj čeka i zna kako se pravilno pripremiti. Tijelo "pamti" što je generička aktivnost pa se brzo uključi u proces. Dojenje se također brzo poboljšava.

Do koje dobi možete roditi malog brata ili sestre? Najbolje je započeti drugu mrvicu do 35 godina. Ništa manje važno je razlika u dobi (interval između prve i druge generacije). Idealno - od 3 do 10 godina. Ako rodite drugo dijete godinu ili dvije nakon prvog, tijelo neće imati vremena da se oporavi. Nakon 10 godina, tkivo će izgubiti elastičnost. Osim toga, treba imati na umu da prvo dijete u dobi od 5 godina već će vam moći pomoći s vašom brigom.

Treće dijete i slično. Evo iste situacije kao i kod druge generacije. Najbolje je roditi 35 godina. Također je važno nedostatak loših navika, pravilne prehrane i sporta. To će sve pomoći u laganom kasnom porodu i očuvanju reproduktivne funkcije žena. Razlika između drugog rođenja i treće ne bi trebala biti veća od 5 godina i niža od 3. Ako se treća trudnoća pojavi odmah, tijelo će biti teško nositi se s hormonskim tresti.

Pro i kontra kasne trudnoće

Već razmišljate o djetetu, ali ne znate je li sada vrijedno odlučiti ili još bolje čekati? Zatim morate znati sve o prednostima i nedostacima kasnog porođaja.

Pluses kasni porod

Kasna dostava ima svoje pozitivne strane. Žensko tijelo sklon je izblijediti s godinama, ali trudnoća može dati snažan pomlađujući impuls tijelu. Zahvaljujući hormonalnom valu, poboljšava se kvaliteta kože, kose, noktiju i svih tijela sustava. Čak i ako osjetite pristup menopauze, trudnoća će ga premjestiti u pozadinu i menopauza će se dogoditi kasnije, i to će biti puno lakše.

Ako je tijelo zdravo, nemojte se bojati rađanja. Uostalom, zarađivanje za ženu je apsolutno normalno pa je priroda sama zainteresirana za nošenje bebe. Zbog toga će se smanjiti razina šećera u krvi i kolesterolu, kao i kosti i zidovi krvnih žila.

Postoje prednosti s psihološkog stajališta. Žena u dobi od 30 godina već je vidjela vrišteće bebe, hodala je s nećama i krstila njezin prijatelj bebe. Stoga, dijete neće biti zbog njenog stresa.

Nedostaci od kasne dostave

Neki ljudi i slavne osobe uspijevaju roditi nakon 40 godina. Takvi slučajevi su iznimka od pravila i dovode do velikih rizika. Međutim, bolje je odlučiti na kasno porođaj do 35 godina. Ne zaboravite da je žensko tijelo starenje koje utječe na jaja. Svakim godinama povećava se rizik od pobačaja. Stoga, kasnije - što bliže trebate pratiti trudnoću.

Pored toga, postoji mogućnost da se mogu pojaviti problemi s posteljicom - to je i prezentacija i odvajanje. U tom je slučaju propisan carski rez. Ovom se operacijom žensko tijelo oporavlja duže. Ako žena ima preko 40 godina, trudnoća može dovesti do fetalne smrti u utrobi, pogoršanja kroničnih bolesti i raznih nedostataka.

Rizici kasne dostave

Rizici za mamu

Morate vagati prednosti i nedostatke prije prihvaćanja kasne trudnoće.

 1. Nemogućnost trudnoće. Sada mislite da je rano. A onda će biti vrlo kasno. Svaka žena ima pojedinačni skup jaja i smanjuje se godišnje, što znači da se kasno trudnoća i porođaj uopće ne mogu pojaviti.
 1. Porod može trajati duže nego obično.
 1. Postoji šansa za razvoj zarazne bolesti u oslabljenom organizmu.
 1. Ako je razlika između prve i druge generacije duža od 15 godina, tijelo može potpuno zaboraviti što je generička aktivnost. Stoga, porođaj će nalikovati prvoj u težini i trajanju.
 1. Rizik od povišenog krvnog tlaka je vjerojatno, pogotovo ako je žena prije imala glavobolje ili migrene. To može uzrokovati preeklampsiju. Ovo je komplikacija trudnoće ili kasne toksikoze (edem i oštećenje bubrega).
 1. Trudnoća se može razviti tijekom trudnoće. U ovom slučaju, liječnik propisuje malo dijete s injekcijama šećera i inzulina.
 1. Visoki rizik od krvarenja.
 1. Slaba radna aktivnost (dugotrajne kontrakcije u kojima se koristi stimulacija).

Rizici fetusu

 1. Rizik da dijete s Downovim sindromom raste za 9 puta u usporedbi s onima koji imaju kasno rođenje.
 1. Dijete nakon porođaja može razviti hipoksiju, jer kasni rođaci traju dulje nego obično zbog niske elastičnosti rađajućeg kanala.
 1. Visoki rizik od preranog djeteta.
 1. Zbog preeklampsije može doći do smrti fetusa.
 1. Povećava se svake godine vjerojatnost genetskog poremećaja.
 1. Nakon 35 godina povećava se rizik od blizanaca (višestruke trudnoće).

Opasnost se može smanjiti

S godinama ste vjerojatno okupili cijelu hrpu bolesti. To ginekološke bolesti i kardiovaskularne abnormalnosti. Ako odlučite o kasnijoj trudnoći, morat ćete postati "prava žena" i slijediti sve preporuke ginekologa. To uključuje stalne posjete antenatalnoj klinici i isporuku svih propisanih testova. Također, svakako prođite analizu genetike. Ne uzimajte svog liječnika kao neprijatelja, budite spremni poduzeti dodatne testove.

Trebate planirati i trudnoću unaprijed mužu i ženi. To uključuje uklanjanje loših navika, održavanje zdravog načina života, opsežan pregled liječnika. Potrebno je ne samo ljubiti sport, već i dovoljno spavati, piti komplekse vitamina, provesti dosta vremena na svježem zraku, ali i biti manje nervozni.

Prihvaćam perinatalnu dijagnozu. To je osobito nužno ako imate više od 32 godine. To će pomoći u vremenu identificirati genetske poremećaje na invazivni ili neinvazivni način.

Ako je trudnoća neplanirana

Budući da je žena u dobi od 40 godina mogla dobiti zadovoljstvo od spola, ona također ima rizik od kasne trudnoće. Ako ste već u odrasloj dobi, trebali biste pažljivo razmišljati o kontracepciji, kao i prije. Bilo je slučajeva kada su žene bile trudne i iznad 50 godina.

Ako je planirana trudnoća

U odrasloj dobi, možete se pobrinuti za dijete iz perspektive odrasle osobe i dati mu više od mogucnosti u mladosti. Stoga, u planiranoj kasnoj trudnoći nema ništa loše. Osim toga, kasna trudnoća može se pojaviti kao posljedica ponovnog zarađivanja, kada se ozbiljnije promatrate u svijetu.

Ako trudnoća ne dođe dugo

Šanse za trudnoću nakon 30 godina smanjuju se svake godine, ali nemojte misliti na neplodnost ako ste već rodili. Bolje je otići na ginekolog za konzultacije, što će vam pomoći u određivanju razloga za odsutnost trudnoće. Ako se kasna trudnoća ne dogodi, otkrijte uzroke neplodnosti i poduzmite sve mjere kako biste ih uklonili. Ako se morate podmiriti za IVF, imajte na umu da je to potrebno rano.

Late Gens geografija

Da li kasnorostatak ovisi o zemlji prebivališta? Najčešće, žene rađaju takve zemlje kasnije: Španjolska, Kanada, Norveška, Švicarska i Njemačka. Tamo, žene ne traže prednosti i nedostatke kasne trudnoće i često rađaju nakon 30 godina svog prvog djeteta. Bjelorusija, Rusija, Bugarska i Ukrajina - ovdje žene rade ranije i prosječna starost je 26 godina.

Slavne osobe koje su kasno rodile

Mnoge slavne osobe ne misle na ono doba koje možete roditi i stoga se slažete o djetetu čak i kada izgleda iznenađujuće društvu.

Ilze Liepa - ova nadarena žena nije se bojala kasne trudnoće i rodila je kćer kod 46 godina.

Olga Drozdova - poznata glumica pokušala je začiniti dijete sa svojim mužem već 15 godina i dogodilo se čudo - par je imao dijete kada je Olga imala 42 godine.

Olga Kabo se nije bojala rađati u dobi od 44 godine.

Marina Mogilevskaya - nakon što joj je posao stabiliziran, rodila je dijete u 41 godini.

Christina Orbakaite - rodila je svoje treće dijete, kao i Mogilev, u dobi od 41 godine.

Svetlana Permyakova - rodila je dijete u 40 godina, čim je pronašla pristojnog čovjeka.

Halle Berry - rodila je dijete u 47 godina.

Salma Hayek - rodila je šarmantno dijete u 40 godina.

Juliana Moore i Nicole Kidman rodile su svoje djevojke u dobi od 41 godine.

Gwen Stefani - rodila je malog sina u dobi od 44 godine.

Madonna, Mira Sorvino, Kelly Preston, Jennifer Konelli, Uma Thurman, Amanda Pitt, Courtney Cox i drugi također se mogu pripisati slavnim slavnim slavnim osobama.

Nakon što pregledate sve prednosti i nedostatke kasne trudnoće, možete shvatiti da biste trebali početi dijete što je prije moguće i sve će ostalo slijediti.

Podijelite "Dok ne možete roditi. Kasno rođenje"

Kada je najbolje vrijeme da rodite prvo dijete?

Želja da se prirodno postane majka za svaku ženu. Ali za svaku od njih se događa u različitim dobnim fazama. Postoji mnogo sporova u vezi s najboljim dobom za prvu trudnoću. Na kraju, svatko izvodi zaključke samostalno.

Plodnost ženki

Već pri rođenju svaka žena ima određenu količinu jaja. On nema sposobnost nadopunjavanja. U adolescenciji počinje formirati menstrualni ciklus. Ove promjene karakteriziraju dolazak prve mjesečnice, nazivaju se menarhe.

Menstruacija je proces uklanjanja slojeva endometrija, nefertiliziranog jaja i krvi. To je posljednja faza prethodnog ciklusa i početak sljedećeg. Menstruacija prethodi ovulacijskom procesu, zbog čega žena ima priliku postati trudna.

Ovum dospijeva u folikularnoj fazi ciklusa. Tijekom ovulacije, ona je spremna za začeće. Ako se ne pojavi trudnoća, ženska spolna stanica napušta tijelo zajedno s menstruacijom. Tijekom vremena, opskrba jaja postaje manja. Slijedom toga, vjerojatnost začeća smanjuje se. Stoga, u mladoj dobi, šanse za uspješnu trudnoću su veće.

U odrasloj dobi plodnost je značajno smanjena. Mnoge žene, znajući ovo, prestanu biti zaštićene. Rezultat je neočekivana trudnoća. Iako je sposobnost da se s vremenom razvije, ona je još uvijek prisutna.

Pogodna dob za prvo dijete

Pitanje najbolje dobi za prvu trudnoću vrlo je kontroverzno. Mišljenja stručnjaka ovise o tome. U ginekologiji je općenito prihvaćeno da je optimalna dob između 20 i 25 godina.

Na Zapadu granice u vezi s ovom temom su mutne. Tamo se vjeruje da bi žena trebala biti potpuno utemeljena kao osoba. To podrazumijeva uspjeh karijere, materijalnu stabilnost i zreli pogled na obiteljske odnose. U ovom slučaju, važni su sljedeći čimbenici:

 • Zdravlje žene.

Ako se pojave neke bolesti, liječnici preporučuju što je moguće prije zatrudnjeti. To je zbog činjenice da svako odstupanje teži napredovati. Policistička bolest je jedna od tih bolesti. Njegov razvoj karakterizira kršenje menstrualnog ciklusa.

Mjesečno, nakon nekog vremena, može postati oskudno i bolno. Ovulacija se javlja rjeđe, a onda potpuno nestaje. Nedostatak liječenja može dovesti do apsolutne neplodnosti. Iznenađujuće, glavni način da se riješimo bolesti jest koncepcija.

Značajke kasne trudnoće

Svaka žena ima određene razloge za planiranje trudnoće nakon 30. godine života. Na ovu odluku može utjecati želja da djetetu pružite najbolje. Može potrajati dosta vremena da kupi kuću, pronađe dobar posao i stvori vezu. S psihološkog stajališta, tek nakon 30 godina, pojavljuje se puna svijest o odgovornosti za život druge osobe.

Kasna trudnoća ima i prednosti i nedostatke. Glavne negativne značajke uključuju:

 • Velika razlika u dobi između majke i djeteta. To može ometati uspostavljanje obiteljskih odnosa.

Ovaj pristup porođaju ima neke pozitivne aspekte. To uključuje sljedeće:

 • Trudnoća u odrasloj dobi pozitivno utječe na vanjsku privlačnost žena.

Ukratko, možemo reći da u kasnom konceptu nema ništa loše. Ali puno ovisi o vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Za neke od fer spolnog karaktera karakterizira razvoj ranog menopauze. Može započeti prije nego što žena odluči postati trudna. Rana trudnoća, zauzvrat, ima uznemirujući učinak na mnoge trudnice. Ona pridonosi bržoj moralnoj zrelosti, što je također težak argument.

Zrelo dobi utječu na kvalitetu jaja. Genetske informacije mogu se promijeniti. To se mora uzeti u obzir. Ako objektivno gledate ovo pitanje, razdoblje povećane plodnosti može se nazvati razdobljem od 19 do 30 godina.

Odluka o nužnosti koncepcije leži ne samo na ramenima žene nego i na njegovu spolnom partneru. Treba uzeti međusobno, jer je to vrlo ozbiljan i važan korak. Priprema u fazi planiranja također bi trebala biti provedena zajedno s voljenom osobom.

7 mitova o tome kada treba roditi prvo dijete

Većina suvremenih roditelja svjesno se približavaju problemu planiranja obitelji: počinju voditi zdrav način života i unaprijed proći cjelovit medicinski pregled.

Od značaja za buduće mame i tate je pitanje određivanja optimalnog vremena za povećanje obitelji; Nažalost, veliki broj apsurdnih, ali izuzetno stabilnih mitova povezan je s ovom trenutku planiranja trudnoće.

Rodite 25 godina

Ovaj mit zvuči gotovo kao slogan. Unatoč potpuni nedostatak znanstvene osnove, to je najčešće među zabludama o optimalnoj dobi roditelja. Priča o nastanku ovog mit je ukorijenjena sredinom prošlog stoljeća, kada su u sovjetskim roditeljskim ženama koje rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina (a ne nakon 25 godina, kao autori mitova tvrde!), Bili su nazvani "starci". Izraz zvuči iskreno, nezahvalno: što žena, a osim toga, trudna majka, želi biti zvan star! U vrijeme naših baka, oženili su se i rodili svoje prvo dijete puno ranije nego sada - prosječno u dobi između 20 i 25 godina. Nasuprot tom pozadini, žene koje su rodile prvo dijete nakon 30 godina nesvjesno su se izdvojile od općeg broja pacijenata i privukle više pažnje liječnika.

U sovjetskoj opstetrici doista se vjerovalo da je s gledišta zdravlja žene optimalno razdoblje planiranja prve trudnoće bilo od 18 do 25 godina. Logika ovog mišljenja bila je osigurati da u ovoj dobi u većini slučajeva ima manje kroničnih bolesti, a hormonska pozadina, koja, naravno, u velikoj mjeri određuje tijek trudnoće i porođaja, je u najpovoljnijem stanju. Međutim, očito je da ne postoji čarolija na slici 25: nema nikakvih kršenja ili temeljnih promjena u seksualnoj sferi žene u ovom dobu.

Potpuno je moguće napraviti i sigurno rađati dijete u dobi od 25 i 30 godina, pa čak i mnogo kasnije - za to je važno voditi brigu o svom zdravlju, voditi ispravan način života, a ne zanemariti liječničke preglede i liječničke preporuke. Danas su liječnici prisiljeni objasniti svojim pacijentima koji se suočavaju zbog činjenice da "nisu imali vremena" roditi 25 godina: nakon tog doba nisu imale temeljite promjene u njihovim tijelima, još su mlade, zdrave i sposobne roditi zdravu djecu. Stoga nemojte zalagati za bilo kakav trošak da biste dobili ovaj datum - postoje mnogo važniji kriteriji koji se trebaju razmotriti pri planiranju trudnoće!

Rana trudnoća

Ova pogreška je općenito slična onoj prethodnoj, ali je radikalnija - autori mitova uvjereni su da je potrebno roditi u mladosti, jer vrlo mlada i zdrava majka ima problema s trudnoćom i porođajem. Zapravo, to uopće nije slučaj: prerana trudnoća (prije 18 godina) nema ni manje, a ponekad čak i više opasnosti nego "dob". Postoje mnogi razlozi za to: nije dobro utvrđena hormonska pozadina djevojke i živčani sustav, a ne dovoljno zreli da reguliraju složene procese kao što su nošenje i porođaj, previše aktivni metabolizam i nepotpuna formacija organizma u cjelini.

Prvi menstruacija pojavljuje se u prosjeku od 12 do 15 godina, međutim, ta preobrazba djevojke u djevojku uopće ne znači da je već spremna za majčinstvo. Zapravo, u toj dobi, djevojka je tinejdžerica, u čijem se tijelu postupno javljaju promjene vezane uz odrastanje. Kao što znate, promjena je najmanje uspješno vrijeme testiranja, a trudnoća u pubertetu, na žalost, nije iznimka od ovog pravila. Prema statistikama, tijekom trudnoće koja se dogodila u dobi od 16 do 17 godina, bilježi se najveći broj komplikacija. Glavni postotak predstavlja prijetnju pobačaju; To je zbog nedostatka produkcije progesterona u mladoj dobi - glavni hormon potreban za nošenje trudnoće. U mladoj dobi, trudnoća češće završava u preranom (do 37 tjedana) porođaja. To je zbog patološki visokog tonusa maternice zbog nezrelosti živčanog sustava i hormonskog podrijetla "homogenog".

Drugi organi i sustavi premladih majki teže su tolerirati početak trudnoće: ranu trudnoću češće komplicira gestoza i hepatoza - toksikoza s oštećenjem funkcije bubrega i jetre. U ranoj trudnoći zabilježen je najveći broj fetalne pothranjenosti. Ovaj pojam se odnosi na težinu novorođenčeta (manje od 2500 g) uslijed slabog protoka krvi placente tijekom trudnoće. Razlog nedostatka krvnog opskrbljivanja fetusu ponovno je povezan s prekomjernim opterećenjem kardiovaskularnog sustava u mladoj dobi, a visoki troškovi metabolizma kontinuiranog rasta vlastitog tijela igraju značajnu ulogu u tome. Dakle, nije potrebno previše trpjeti s planiranjem trudnoće - sve bi trebalo biti pravodobno!

Trudnoća nakon 30

Vjerovalo se da trudnoća nakon 30 godina uvijek prolazi s komplikacijama. To je zajedničko mišljenje u stvari i zabluda - nema izravnog odnosa između dobi očekivane majke i tijeka trudnoće. Nemoguće je poricati da se s godinama povećava rizik razvoja neplodnosti, genetske poremećaje tijekom začeća i stvaranje kroničnih bolesti u majki. Svi ti čimbenici mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće i razvoj fetusa. Međutim, potrebno je jasno shvatiti da su takve patologije trudnoće povezane ne toliko s dobi nego sa zdravljem buduće majke.

Trenutno, u megacities, postoji značajan porast u dob primiparas: prosječna dob žena koja rodi prvo rođeno dijete je pomaknuo na 28-33 godina. To je posljedica promjena u društvenom poretku života, što ne može utjecati na biološko doba odrastanja žena. Moderne mlade djevojke studiraju dulje, kasnije ulaze u samostalan život, grade karijeru i vjenčaju se od majki i baka. Smanjenje tjelesne aktivnosti na pozadini povećanja udobnosti života donijelo je neočekivane rezultate u fiziologiji moderne žene: pored povećanja očekivanog životnog vijeka u 21. stoljeću, dob žena koja je rodila prvo dijete također se dramatično promijenila. Istodobno, postotak komplikacija tijekom trudnoće nije porastao u usporedbi sa statističkim podacima od 20-30 godina, kada je prvo rođenje bilo češće u dobi od 20-25 godina. Do sada su rezultati kliničkih i statističkih istraživanja na području demografije pokazali da siguran tijek i ishod trudnoće ovise o zdravstvenom statusu i načinu života budućih roditelja, razini medicinske skrbi i okoliša. Stari putovnica u ovom slučaju nalazi se na posljednjem mjestu.

Rođenje djeteta: drugi plan

Prva karijera - onda dijete. Ta tvrdnja je, naime, druga strana novčića - posljedica promjene društvene strukture života i uloge moderne žene u njemu. Danas mnoge djevojke, strastvene oko izgradnje vlastite karijere, ne žele promijeniti status uspješne poslovne žene na status buduće majke, vjerujući da se ovo pitanje može vratiti u pozadinu. Najčešće opravdanje za takvo stajalište je oko Zapadne Europe i Amerike, gdje je karijerizam pobijedio majčinstvo 1970-ih. "Tamo, na Zapadu, svi rađaju nakon 40 godina i ništa!" - kažu pristaše ove ideje... i oni su uvelike pogrešni. Ako načelno razgovaramo o mogućnosti trudnoće i porođaja, tada, naravno, s sadašnjom razinom razvoja reproduktivne medicine to je moguće u dobi od 40, 45 i čak u dobi od 50 godina. Ali ako pogledate pojedinosti, primjerice, procijenite sposobnost sredovječnog organizma da nosi opterećenja povezana s tijekom trudnoće i porođaja, smanjujući brzinu metabolizma, izumiranje hormonskog podrijetla, slika više neće izgledati tako ružičasta. Posebice ako razmišljate o moralnim i fizičkim troškovima dugoročne i mukotrpne izgradnje uspješne karijere - takvi stresovi, kojima je život uspješne žene neraskidivo povezani, ne mogu bez utjecaja na zdravlje, a to je upravo ono što je tako važno za mogućnost uspješnog majčinstva. Dakle, ne vrijedi odgoditi dugo vremena važna pitanja o rođenju djece - tako da oni ne postanu najteži!

Materijalno blagostanje

Glavna stvar u planiranju obitelji je materijalno blagostanje. Mnogi misle da je najvažnija stvar u planiranju trudnoće materijalno blagostanje: zaseban apartman, dobra plaća i tako dalje. Naravno, porast obitelji neodvojivo je povezan s rastućim troškovima, pa se na prvi pogled može činiti prilično logičan i opravdan položaj "prvo bogatstvo - onda dijete". Budući roditelji morat će uložiti u dječji uređaj, kupnju miša za bebu: odjeću, namještaj, kolica i sl.

Uzimajući u obzir zdravlje nerođenog djeteta, mnogi muškarci i žene razmišljaju o dodatnim troškovima liječničke skrbi - sklapanju ugovora za upravljanje trudnoćom, porođajem i praćenjem novorođenčadi, a to također zahtijeva značajna financijska ulaganja. Postoje neki vizionarski roditelji koji, čak i prije rođenja djeteta, planiraju troškove svog daljnjeg obrazovanja u skupinama ranog razvoja, škole, pa čak i sveučilišta. Možete ići dalje u ovom pitanju: na primjer, planirati trudnoću tek nakon što ste akumulirali novac za dodatno obrazovanje, prestižno stažiranje, prvi automobil, stan, dječje vjenčanje...

Jedini problem je što će većina potencijalnih mama i tata morati provesti mnogo godina, snage i najvažnije - zdravlje na svim tim financijskim projektima. No, zdravlje budućih roditelja je glavno i najvažnije "miraz" za dijete, jamstvo za siguran tijek trudnoće i rođenje zdravog djeteta. I, kao što znate, zdravlje se ne može kupiti za bilo koji novac!

Sezona i koncepcija

Tijek trudnoće ovisi o sezoni začeća. Vrlo uobičajena obrazovna verzija planiranja trudnoće. Razlozi "sezonskog" pristupa ovom važnom pitanju objašnjavaju se na različite načine: od prisutnosti svježeg povrća i voća, temperature zraka i broja sunčanih dana do utjecaja zodijaka i lunarnog kalendara. Neki autori naglašavaju važnost sezone (ili mjeseca ili desetljeća) začeća, drugi naglašavaju važnost odabira pravog vremena za rođenje djeteta. Dokazano je da dokazuje (ili spora) da je utjecaj horoskopa i lunarnog kalendara na planiranje trudnoće prilično teško, no što se tiče izravnog učinka sezonalnosti na trudnoću i razvoj fetusa u smislu zdravlja... Naravno, sunce zrači, toplim zrakom i svježi vitamin iz prirodnog povrća i voća. No, trudnoća traje 9 mjeseci ili 3 sezone - stoga, bez obzira na godišnje doba, začeće sunca i vitamina bit će dovoljno za svakoga!

Trudnoća nakon 40

Nakon 40 godina da rodi kasno. Najčešći objašnjenje ove ideje je da trudnoća i porođaj predstavljaju značajan teret ženskog tijela, a nakon 40 godina rizik razvoja ozbiljnih bolesti raste. To je, porođaj nakon 40 godina opasno je za budućnost. Drugi razlog za takvu kategoriziranu izjavu je povećani rizik od genetskih abnormalnosti fetusa (prije svega, Downov sindrom, prisutnost dodatnog kromosoma 21 u fetusu) u trudnica "u dobi". Temelj ovog objašnjenja je strah za zdravlje djeteta.

Konačno, postoji još jedan, složeni strah u planiranju trudnoće nakon 40 godina - povećanje rizika od komplikacija trudnoće i porođaja. Teško je raspravljati sa svim gore navedenim argumentima - svi su manje ili više opravdani.

Doista, s godinama, povećavaju se rizici svih vrsta komplikacija povezanih s dodatnim stresom na ženskom tijelu. Međutim, to ne znači da će trudnoća nakon 40 godina zasigurno biti komplicirana, dobrobiti žene svakako će se pogoršati, a dijete neće biti sposobno roditi se zdravo. Podsjećajući ženu svoje dobi i savjetujući da kasnije ne odgađaju majčinstvo, liječnici upućuju na optimalno vrijeme planiranja trudnoće, ali to ne znači da se nakon tog razdoblja pitanje porođaja mora zatvoriti.

Lijek zna stotine i tisuće slučajeva povoljnog tijeka trudnoće, sigurne dostave i rađanja zdrave djece od roditelja čija je dob značajno premašila smrtonosnu oznaku "40". Naravno, kada planirate trudnoću u Balzacovoj dobi, potrebno je pažljivo ispitati i trijezno procijeniti svoje zdravlje - baš kao u bilo kojoj drugoj dobi. Reći da je rođenje nakon 40 godina kasno, nije u redu - nije riječ o neposrednoj opasnosti od razvoja patologije u budućoj majci i fetusu, već samo povećanju rizika.

Kasna trudnoća. Koliko vam godina možeš roditi?

Kada je najbolje rađati i kako održavati žensko zdravlje? Priopćuje akademik Leyla Adamyan, glavni opstetričar-ginekolog Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Lydia Yudina, AIF: Leyla Vladimirovna, značajno povećanje stope nataliteta još nije došlo. Je li demografija socijalni ili medicinski problem?

Leila Adamyan: Kada žena donese odluku o rađanju, vodila ga je situacija u svojoj obitelji i njezinoj zemlji. Dakle, demografija je prvenstveno društveni problem, jer ovisi o materijalnom stanju, načinu života, radnim uvjetima i planovima za budućnost. Međutim, broj neplodnih parova raste, pa je medicinski doprinos demografskom problemu vrlo visok. Zasebna priča - majčinska, perinatalna i dojenčad smrtnost. To su glavni pokazatelji kojima se procjenjuje zdravstvena zaštita u svim zemljama svijeta. U našoj zemlji, stopa nataliteta se povećala, dok su smrtnost dojenčadi i majke smanjena. Stvaranje mreže perinatalnih centara, gdje majke i bebe mogu pružiti bilo koju vrstu medicinske skrbi, najambiciozniji je projekt koji je proteklih godina proveden u zdravstvu.

Porođaj je stres

- 32 perinatalna središta u cijeloj zemlji nisu toliko, s obzirom na to koliko se sela zatvore u seoskim bolnicama.

- Protivim se zatvaranju malih bolnica, gdje postoji medicinsko osoblje i odgovarajuća oprema. Ali, kao opstetričar-ginekolog sa 45 godina iskustva, znam koliko komplikacija može doći tijekom porođaja, pa stoga vjerujem da trudnica nakon pregleda treba primiti uputnicu u bolnicu ili perinatalni centar gdje se može dobiti odgovarajuća medicinska njega.

- Više žena u radnom odnosu može se pripisati starijoj osobi.

- Prije toga, takozvane 30-godišnje žene u radnoj snazi. Sada u Rusiji, kao iu ostatku svijeta, često se rađaju bliže 40 godina. Izraz "starost" je u prošlosti, ali problem nije otišao dalje. Reproduktivne zadatke trebaju biti adresirane na vrijeme. U dobi od 40 godina, žene prikupljaju bolesti (kardiovaskularne, ginekološki) koje čine neželjeni doprinos tijekom trudnoće i porođaja.

- Trudnoća i porod - stres tijela, čak iu mladoj dobi, i zrele žene mogu pogoršati kroničnu bolest i često razviti nove bolesti. Pomladiti ne porodu, ali radost rođenja djeteta. Međutim, liječnici bez obzira na dob podupiru ženu koja planira rađati. Pogotovo ako govorimo o prvom rođenju. Uostalom, trudnoća i porod za žene su cijepljeni protiv svih bolesti. Dokazano je, na primjer, da je dojenje od velike važnosti ne samo za bebu (osiguravajući stabilan imunitet na infekcije i prilagodbu vanjskom okolišu) nego i za majku, budući da (dokazuje znanost i praksa) služi kao preventivna mjera za bolesti dojke.

Zamrzni i rađaju

- Nedavno je izvijestila da će sve žene u radu u našoj zemlji podvrgnuti obveznom genetskom testiranju.

- Imam dvojan stav prema tome. Ispiti mogu biti uključeni u red zdravstvene skrbi samo nakon što se pojavi povjerenje u njihovu pouzdanost.

- Koliko godina liječnici smatraju kritičnim za trudnoću?

- 38 godina se smatra kritičnom dobi pri planiranju IVF-a. U ovom trenutku žena izgleda sjajno i osjeća se dobro, ali ankete već pokazuju iscrpljenost zaliha folikula i tkiva jajnika.

Međutim, ne smijemo zaboraviti na pojedinačne karakteristike organizma. Razlika između putovnice i biološke dobi može biti vrlo značajna. Postoje žene koje su nezavisno trudne u dobi od 50 godina, a ima i onih koji su prisiljeni primijeniti IVF postupak puno ranije. Žena može točno odrediti njezinu reproduktivnu barijeru donošenjem pregleda (test za razinu spolnih hormona, ultrazvučni pregled kako bi se utvrdilo jajnikovu rezervu jajnika i test krvi za hormon antimulira).

- Može li liječnici danas pomoći ženi da produži njezino reproduktivno doba?

- Danas žena može roditi u bilo kojoj dobi. Prvo, učinkovitost IVF-a je 30-35% (što odgovara vjerojatnosti prirodne trudnoće) i povećava se iz godine u godinu. Drugo, svaka žena koja ne planira trudnoću u nadolazećim godinama ima mogućnost pribjegavanja krioprezervaciji - zamrznuti joj jaja, tkivo jajnika ili zametke da ih koriste u budućnosti. Ovaj postupak se preporučuje za žene s rakom prije liječenja, kao i za one koji, iz objektivnih razloga, ne planiraju trudnoću u doglednoj budućnosti. U našoj zemlji već su djeca rođena nakon krioprezervacije.

Koja je od zvijezda postala majka nakon 40 godina

46 godina: Ilse Liepa. Rodila je kćer kod 46 godina i nakon 3 mjeseca vratila se na pozornicu.

44 godina: Olga Kabo. Rodila je drugo dijete, sin, u dobi od 44 godine.

42 godina: Olga Drozdova. Rođena je sina za 42 godine. Oni s Dmitrij Pevsov pokušali su imati dijete 15 godina braka.

41 godina. Christina Orbakaite. Rodila je svoje treće dijete - kćer - u dobi od 41 godine.

41 godina. Marina Mogilevskaya

Rođena je kćeri 41 godine. Sanjao je o djetetu u dobi od 30 godina, ali dugo je odložila zbog posla.

40 godina: Svetlana Permyakova. Rođena je kćeri u 40 godina. Dugo nije mogao pronaći odgovarajući kandidat za ulogu muža.

Kada roditi

Kada je bolje imati prvo dijete?

Stručnjaci vjeruju da je moguće postati majka zdravog djeteta kako u mladoj dobi tako iu zreloj. Najvažnije je znati koje se zamke mogu susresti na putu i pokušati ih okrenuti. Suvremenici u mama ne žuri. Žene u dobi od 18 do 20 godina čine najviše 10% svih rođenih. Jučerašnje učenice s pravom vjeruju da je u početku struka i osobni život, a zatim pelene i prsluci. Ali život ponekad stavlja naglasak.

"Neočekivana radost" (18 godina za cvjetanje)

Argumenti za. Većina djevojaka zrela je u dobi od 13-14, a dobi od 18 godina njihov reproduktivni sustav radi punim kapacitetom. Prilagodba trudnoći u ovoj dobi je jednostavna: tijelo nije imalo vremena za stjecanje kroničnih čireva. Štoviše, za 20 godina lako je kombinirati trudnoću s isporukom sjednice.

Teška pitanja

 • Više od 80% trudnoća u 18-20 godina starim mumijama nije planirano, a djevojčice nisu imale vremena prije nego što su došle do pregleda medicinskih pregleda, uključujući i infekcije. Zaključak: Nemojte odgoditi posjet liječniku!
 • U mladoj dobi postoji nestabilnost hormonskog podrijetla. Zbog nedostatka glavnog hormona trudnoće, progesterona, postoje problemi s formiranjem posteljice. Krvni testovi hormona omogućuju vrijeme za prepoznavanje i ispravljanje abnormalnosti.
 • Tijelo mladih majki još se razvija, a ne svi parametri imaju vremena da "rastu" do 18 godina, prema normi. Anatomski uska zdjelica dijagnosticira se u 10-15% mladih majki. U nekim slučajevima postoji nezrelost mišićnog sloja maternice (hipoplazije), koja je uzrok pobačaja. Međutim, rizik se može svesti na minimum ako slijedite preporuke svog liječnika.
 • Do dobi od 18 godina, djevojke još uvijek ne dostižu psihološku zrelost. I trudnoća je stresna za mnoge. Podrška voljenima ovdje je neprocjenjiva.

Idealna trudnoća (25 je još uvijek naprijed)

Argumenti za. Prednosti začeća u dobi od 30 godina su očite. Prvo, u dobi od 20-25 godina, tijelo je najbolje pripremljeno za zadatak nošenja i rađanja djeteta. Svi sustavi rade punim kapacitetom i mogu dati najbolji mogući plod. Drugo, bolesti povezane s dobi koje bi mogle komplicirati tijek trudnoće i porođaja još se nisu izjasnile. No, dobna kriza je gotova.

Mladi roditelji su spremni za ulogu odgovornih mama i tata, mnogi svjesno planiraju trudnoću za ovo razdoblje. U isto vrijeme, mladi nisu skloni dramatiziranju problema, što znači da je lakše nositi se s njima. Konačno, također je važno da većoj od 25 godina mnoge žene postignu, ako ne i materijalnu neovisnost, barem materijalna stabilnost može priuštiti malo vremena za karijeru.

Zrela otopina (35 - vrh)

Argumenti za. Prema liječnicima, zrele majke su više odgovorni. Nakon donošenja odluke o rađanju djeteta, podvrgavaju se detaljnom pregledu, ispravljaju svoju prehranu, prate njihovu težinu, stanje mišićnog sustava i konzultiraju se s genetičarom. Sve te mjere pomažu u početku smanjiti rizik od komplikacija. Osim toga, današnje 35-godišnje žene često nisu niže od energije za 25-godišnjakinje, imaju dobru zdravstvenu zaštitu i osposobljeno tijelo. I nakon rođenja djeteta, mnoge odrasle majke još više ljepše.

I nije iznenađujuće jer se u trudnom tijelu proizvodi veliki broj ženskih hormona, koji blagotvorno utječu na izgled. Konačno, žena nakon 30 godina, u pravilu, doseže određene visine karijere, što znači da se više vremena može posvetiti djetetu nego "počevši" majka. Usput, mit o tome da su kasnije djeca talentirani temelji se na činjenici da odrasle majke posvećuju više pažnje svojoj djeci i time stvaraju bolje uvjete za razvoj svog uma i talenta.

Teška pitanja

 • Bliže 40 godina, više dobne promjene promjena tijelo akumulira i teže je za žene podnijeti trudnoću. "Kasne" majke češće imaju dijabetes, hipertenziju, toksikozu, probleme s posteljicom, a češće rode s carskim rezom. Ali "češće" ne znači sve. Ako buduća majka vodi aktivan životni stil, slijedi savjet liječnika, vjerojatno je da će sama nositi s tako odgovornom misijom kao i rođenje djeteta.
 • Stres i stres za odraslu majku također je teže izdržati pa će oni koji su navikli na 25 sati raditi na hitnom pregledu dnevne rutine i naučiti se potpuno opustiti!
 • Bilo koja buduća mama nesvjesno se boji nedostataka porođaja u njezinoj bebi i, nažalost, s dobi roditelja, povećava se rizik od rađanja s kromosomskim abnormalnostima. To je posljedica različitih razloga koji nisu potpuno proučavani, uključujući starenje zametnih stanica i vrijeme izlaganja organizma različitim patogenim čimbenicima koji se povećavaju s godinama. Međutim, suvremene dijagnostičke metode omogućuju identificiranje genetskih poremećaja u vremenu, a možda i odrasle majke uvjerit će se činjenicom da 97% žena koje prolaze kroz prenatalne studije potvrđuju da je vjerojatnost da će imati punopravno dijete ista kao i kod mlađih žena.,