Prvi dani osjećanja trudnoće

Rođenja

One žene koje planiraju postati majke, s velikom odgovornošću, odnose se na osjećaje u prvim danima trudnoće. Gledajui svoje tijelo, traže da vide znakove nastanka novog života.

Stručnjaci primjećuju da postoje dva termina vaše trudnoće: opstetrički termin (računajući od prvog dana menstruacije) i pravi termin (računajući od dana začeća). U većini slučajeva vrlo je teško odrediti točan dan začeća, stoga u ženskim konzultacijama smatraju da je prvi dan menstruacije početak. Danas ćemo razgovarati o prvim znakovima trudnoće prema pravi datum.

Prvi dani trudnoće nakon začeća: što se događa u tijelu

Okrenuvši se znanosti, primjećuje se da se prvi tjedan nakon začeća još ne može nazvati trudnoća. Činjenica je da oplođeno jaje u roku od 7-10 dana odlazi na mjesto gdje će se razviti od embrija u fetus. Tek nakon vezanja na stijenke maternice možemo govoriti o početku trudnoće. Menstruacija se javlja ako se to ne dogodi, a žena čak ne sumnja da postoji koncepcija.

Ako je oplođeno jaje stiglo do maternice, onda se uvodi u zidove maternice (implantacija embrija). Nakon uspješne implantacije, pupak i placenta počinju formirati. Prvi tjedan nakon začeća vrlo je važan u razdoblju koncepcije novog života, jer žensko tijelo percipira embrij kao strano tijelo, na sve moguće načine pokušava ga rastrgati, a ne dopuštajući da se pravilno učvrsti.

Nakon uspješne implantacije embrija, hormonska promjena javlja se prvo u tijelu. Žena počinje proizvoditi poseban hormon koji je odgovoran za sigurnost fetusa u ženskom tijelu tijekom prvih faza trudnoće: poznat kao hCG. Prisutnost ovog hormona u krvi daje 100% jamstvo trudnoće. Većina liječnika i žena vjeruje u krvne testove za hCG više od testova trudnoće u prvih nekoliko dana, iako potonji također reagiraju na prisutnost hormona. Pročitajte više o hCG tijekom trudnoće →

Prvi dani trudnoće: kako prepoznati

Za zdravu ženu, prvi znak trudnoće uvijek je kašnjenje. No, ako ne pratite opće stanje i ne planirate trudnoću, kašnjenje se utvrđuje kada trudnoća traje 2-3 tjedna. Činjenica da se u prvim danima nakon začeća implantacija embrija odvija u zidovima maternice može se naznačiti s nekoliko znakova.

1. Manja krvarenja. U roku od 7-12 dana nakon začeća, kada je embrij uveden u stijenku maternice, žena može imati blago krvarenje (krvarenje implantata). Može biti u obliku smeđih ili žućkastih mrlja na donjem rublju ili papiru. Ako trudnoća nije planirana, tada se taj fenomen češće percipira kao početak menstruacije. Ako se takva mjesta pojave kad je već točno dijagnosticirana trudnoća, to može biti znak prijetnje pobačaja i zahtijeva hitan posjet liječniku. Ova osobina može biti odsutna u prvim danima trudnoće, sve ovisi o individualnosti organizma.

2. Povećanje temperature tijela i bazne temperature. Pri planiranju trudnoće često se koristi metoda mjerenja bazalne temperature za određivanje vremena ovulacije. Uz uspješno oplodnje jaja, ova temperatura najprije pada i potom raste. Niska bazalna temperatura u prvim danima trudnoće posljedica je dva faktora:

  • kada se pojavi trudnoća, otpušta se estrogen, što smanjuje temperaturu;
  • opet, progesteron se proizvodi snažnije, što povećava temperaturu.

Dakle, nakon vaše bazalne temperature, kada je već potvrđena trudnoća, na grafikonu možete vidjeti "jama" s padom temperature. Taj pad nastavlja samo jedan dan, a zatim se temperatura diže. Bazalna temperatura od 37 stupnjeva smatra se normalnim, dok placenta nije počela potpuno funkcionirati (prvih nekoliko tjedana). Ako ne primijetite recesiju, 2-3 tjedna nije moguće primijetiti povišenu temperaturu.

3. Osjećaj lagane neodlučnosti. Zdravlje žene u prvim danima trudnoće može se pogoršati. Često je pospanost, slabost. Mnogi se čak i malo razboljeti, žaleći se za grlo i curi nos. To je sve zbog smanjenja imuniteta i borbe tijela protiv napadačkog embrija.

U prvom tromjesečju, tjelesna temperatura je uvijek povišena, ali tek neznatno. Zbog toga je opća slabost. Glavni uvjet za normalni tijek trudnoće za takvu slabost ne treba liječiti lijekovima koji mogu naštetiti nerođenoj bebi. Kada planirate trudnoću, općenito je bolje odbiti lijekove, ako nisu apsolutno neophodni, te da se isključivo koriste narodnim lijekovima koji nisu kontraindicirani tijekom trudnoće.

Postoji osjećaj apatije, umora. To je povezano ne samo s općim restrukturiranjem tijela, već s povećanom proizvodnjom progesterona. Ti se osjećaji mogu brzo zaustaviti i mogu se povući do 10. tjedna trudnoće, kada se estrogen počne proizvoditi više.

4. osjetljivost na dojku. Prsa žene u prvim danima trudnoće počinju se nabubriti, bol se manifestira, tj. Povećava se osjetljivost. Čak i manji dodir može biti bolan.

Ponekad se događa upravo suprotno. Prije toga, žena je imala bolne senzacije prije svakog mjeseca, a sada je iznenađena što joj se prsa ne boli. Ubrzo nakon nevjerojatnog trenutka, ona uči o trudnoći. Često kada se pritisne na areolu, kolostrum se može otpustiti u ranoj trudnoći.

5. Jačina malih zdjelica. Prva doza trudnoće manifestacija može biti osjećaj težine u zdjeličnim organima. Mnoge žene počinju osjećati maternicu odmah nakon implantacije embrija. Stupanj ovog osjeta je individualan za svaki organizam.

6. Ubiranje u maternici. Također, pojedinacni pokazatelj trudnoće i može ukazivati ​​ne samo na uspješnu koncepciju i implantaciju.

Rana toksikoza, uz mučninu i povraćanje zajedno s drugima, znak je prvih dana trudnoće. Toksikoza se smatra posebnom osjetljivošću na određene mirise i hranu. Postoji svibanj biti osjećaj odvratnosti za prethodno omiljene proizvode.

U prvim danima trudnoće možeš voljeti ono što si mrzio. Također u ranim razdobljima karakteriziraju čudne kombinacije u hrani: haring s komotom, ovna s čokoladom, ananas s kobasicama. Okruženje oko sebe u očima takve hrane i trudnica je neopisivo blaženstvo.

Prvi dani trudnoće: lažni simptomi

Neki od gore navedenih simptoma mogu ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće. Oni mogu ukazivati ​​na crijevne bolesti, cervikalnu eroziju i druge bolesti ženskih spolova. Takvi simptomi uključuju krvarenje i mučnina, povećano uriniranje i oticanje dojke mogu također ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće.

Prvi dani trudnoće: što učiniti

Bilo koja metoda za određivanje trudnoće počinje raditi samo s početkom menstruacije. Čak i znajući točan dan ovulacije, nikakva analiza ili test neće pokazivati ​​početak trudnoće dan nakon oplodnje. Analiza hCG-a, test trudnoće, ultrazvučni pregled organa zdjelice najbolje je obaviti u prvom tjednu kašnjenja menstruacije.

Planiranje trudnoće i preuzimanja svoje ofenzive, trebali biste u potpunosti promijeniti svoj stil života čak šest mjeseci prije začeća. Ako su prisutni prvi simptomi trudnoće, ali oni ne uzrokuju nelagodu, a zatim pričekajte odgodu i priliku za testiranje. Posjet ginekologu u prvom tjednu nakon začeća neće dati nikakav rezultat osim hrpe uputa za testiranje.

U tom razdoblju možete pročitati nešto korisno i ugodno o trudnoći, pitati o najbližim tečajevima za trudnice, obaviti svoje tijelo i početi igrati gimnastiku za trudnice (čak i ako nema trudnoće, vježba nikada neće ometati).

Samo provodite ovaj put s radošću i ugodnim dojmovima. Razgovarajte s budućim ocem o mogućem čudu. Trebali biste otići liječniku nakon pozitivnog testa trudnoće, 2 tjedna kašnjenja u menstruaciji ili ako imate ginekološke probleme. Pročitajte više o tome što učiniti ako ste uvjereni da ste trudni →

Ako se simptomi očituju vrlo intenzivno, a slabost se povećava, poziv liječniku trebao bi biti premješten u raniji period. To se posebno odnosi na one koji su ranije imali problema s shvaćanjem ili nošenjem trudnoće.

Prvi trimestar trudnoće najodgovorniji je. U ovom trenutku, polaganje svih vitalnih organa bebe. Prvi dani trudnoće igraju veliku ulogu u nastupu trudnoće općenito.

Ako niste planirali trudnoću, pokušajte ga predvidjeti (pri izvođenju nezaštićenog odnosa) i ne naštetite djetetu. Ako se planira trudnoća, onda se ponašajte kao i prije: slijedite pravilnu prehranu, izbjegavajte teški fizički napor i ne budite nervozni, onda će se čudo zasigurno dogoditi.

Simptomi i fiziološke promjene u tijelu u prvim danima nakon začeća

Sadržaj članka

Prvi tjedan trudnoće je neodređeno razdoblje svih devet mjeseci, jer da bi izračunali vjerojatnost uspješnog začeća u tom razdoblju, točni znakovi i različiti osjećaji neće pomoći. Teoretski, samo trudnica može znati datum začeća koji je podložan planiranju trudnoće. U drugim slučajevima, prvi tjedan nakon uspješne oplodnje prati uobičajeni ritam života žene uz prisutnost manjih promjena, što se može osjetiti u prvim danima početka trudnoće. A za one koji planiraju postati roditelji, reći ćemo vam koji su karakteristični znakovi i simptomi koje žena doživljava prvi nakon začeća, kao i kako život djeteta počinje u maternici s fotografijom.

Tijekom cijele trudnoće, buduća majka može biti popraćena velikim brojem senzacija (povlačenjem donjeg dijela trbuha, mučninom, grčevima, iscjedak i sl.), Ali ono što ona doživljava u prvom tjednu nakon dugo očekivane planirane koncepcije ne može se usporediti s drugim. Osim toga, promjene u tijelu tijekom prvih sedam dana nakon oplodnje mogu se smatrati tragovima, znakovi pozitivnog rezultata čak i prije službene potvrde.

Trudnoća je teoretski i praktički

Teoretski, početak trudnoće smatra se trenutkom oplodnje jaja. No, budući da do sada nisu uspjeli izmisliti test koji točno može odrediti točno vrijeme koncepcije, brojanje je učinjeno malo drugačije.

Prema opstetričarima, prvi tjedan smatra se trudnoćom koja završava posljednji menstrualni ciklus. Štoviše, ovisno o vremenu ovulacije, opstetričari smatraju da je prvi tjedan početka trudnoće treći (ponekad čak četvrti). Stoga je ovo razdoblje nazvano tjednom opstetrije i postalo polazna točka kojom možete odrediti približan datum rođenja djeteta. Obično se slijedeći 38-40 tjedana računaju iz tog razdoblja (razvoj fetusa u fazama na fotografiji), koji odvajaju trenutak začeća i rođenje djeteta.

S obzirom na rane znakove dugo očekivanog događaja, karakterističnog za prvih sedam dana nakon začeća, zapravo se ne mogu nazvati trudnoćom. Činjenica je da tijekom razdoblja opstetrnog tjedna oplođeno jaje živi kroz jednu fazu menstrualnog ciklusa. U tom razdoblju možete pratiti njegovo kretanje u smjeru maternice. Po dolasku na "krajnju točku", jaje je pričvršćeno na zidove maternice, gdje će se fetus nastaviti razvijati, potaknut pratećim znakovima (možda će biti bolesna, povući donji trbuh, nabubri mliječne žlijezde, iscjedak itd.). Od trenutka kada implantati embrija (uvod nakon uspješne oplodnje jaja u maternicu) trudnoća može započeti.

Istovremeno, praktična strana pitanja pokazuje da, unatoč ranim simptomima i neobjašnjivim senzacijama, stručnjak ne može precizno odrediti dan uspješnog začeća. Stoga je rijetko kada se jedan tjedan opstrine podudara s datumom oplodnje. Pažljivim planiranjem, to samo trudnička majka može znati.

Važno razdoblje u životu buduće majke

Prvi tjedan trudnoće smatra se vrlo važnim razdobljem u životu svake trudnice. Važnost takvog plana može se vidjeti ne samo s gledišta njezina značaja, već i sa stajališta borbe koja se odvija unutar ženskog tijela. Činjenica je da su prvih 7-10 dana (uzorak pokreta na fotografiji), kada, nakon oplodnje, jaje počinje put do maternice i pokušava da se dobije uporište u njemu, žensko tijelo to percipira kao strano tijelo zbog inercije.

Dakle, protiv pozadine hormonalnih promjena u tijelu buduće majke, postoje i pokušaji odbacivanja jaja. Stoga, u takvom razdoblju, trebate posebno obratiti pažnju na svoje osjećaje. Možda će prvi znakovi početka života beba pustiti ženu da je vrijedno brinuti o sebi.

Na primjer, uvođenje budućeg embrija u zid uterusa nakon 6-7 dana staze jaja (na slici) može se u ranoj fazi prati manjim krvarenjem (iscjedak implantata). Ova pojava je čisto individualna i ovisi o tijelu žene. Za one koji planiraju trudnoću, ovaj fenomen se može smatrati prvim simptomima rođenja malog organizma. Za mnoge, takva beznačajna iscjedak može nalikovati početku menstruacije. Međutim, značajno krvarenje u potvrđenoj trudnoći razlog je hitne posjete liječniku jer predstavljaju prijetnju pobačaju.

Stoga je važno znati koji su znakovi i raniji karakteristični simptomi uspješne koncepcije, kako bi mogli odrediti vrijeme s početkom trudnoće ili s kojima se susreću.

Promjene u tijelu na pozadini razvoja embrija

U prvih sedam do deset dana nakon uspješne gnojidbe, kada se jaje pričvrsti u maternici, a embrij počinje razvijati (vidi sliku ispod), u ženskom tijelu postoje brojne promjene.

Takozvana hormonska promjena tijela uzrokuje proizvodnju karakterističnog hCG hormona koji je karakterističan za svaku trudnicu. Hormon hCG proizveden u krvi buduće majke može, s vjerojatnošću od 100%, pokazati pozitivan rezultat začeća. Nakon uzimanja krvnih testova, stručnjak za razinu ovog hormona može odrediti trudnoću koja je počela, pa čak i odrediti njezino približno trajanje (tablica hormonskih razina tjedno je na fotografiji).

Istodobno, paralelno s načinom na koji se fetus počinje razvijati u maternici, žena može osjetiti simptome koji odgovaraju prvome tjednu trudnoće. To uključuje opće znakove.

Manji gubitak krvi

Kao što je ranije spomenuto, tijekom implantacije budućeg embrija u maternici može doći do beznačajnog krvarenja. U većini slučajeva oni nalikuju na sam početak menstrualnog toka, koji često "zbunjuje" žene koje nisu pažljivo planirale trudnoću.

Manje izbijanje može se pojaviti oko šesti dan nakon uspješnog začeća. Međutim, ovaj trenutak može doći ranije ili kasnije, ovisno o individualnim karakteristikama ženskog tijela. U tom razdoblju, od 6 do 12 dana, možete vidjeti izbor u obliku nekoliko kapi s žućkastom ili smeđastom bojom na donjem rublju. Ako su više u izobilju ili traju duže od 2-3 dana, obratite pozornost na svoje osjećaje i istodobno se posavjetujte s liječnikom kako biste izbjegli prijetnju pobačajem.

Žudnja u abdomenu

Kao i kod pražnjenja, karakteristični znakovi početka trudnoće su nemir u području zdjelice. Kada povlačite donji trbuh, to je sasvim normalno. Gotovo svaka žena počinje osjećati ozbiljnost zdjeličnih organa.

Rani znakovi uspješnog začeća tijekom prvih 7 dana nadopunjuju osjećaj povlačenja koji se proteže do donjeg trbuha. Takvi simptomi mogu ukazivati ​​na preosjetljivost na promjene u maternici. S obzirom na individualnost svakog ženskog tijela, takvi znakovi, kada povlače donji abdomen nakon začeća u trudnoj ženi, mogu se manifestirati u različitim stupnjevima. Prema pregledima mnogih pacijenata koji su rodili, donji trbuh i senzacije, kada se "vuče", izraženije su tijekom druge i kasnije koncepcije.

Takvi signali tijela, kada povlače donji dio trbuha, mogu biti razlog za ginekološki pregled žena koje ne namjeravaju dobiti malo čudo.

Osjetljivost dojki, oteklina

Uz kako se spušta donji dio trbuha i pojavljuju se neznatne pražnjenja, buduća majka može se nabubriti i postati osjetljiva grudi. Takvi simptomi su karakteristični za jednu od faza menstruacijskog ciklusa.

Obratite pozornost na osjetljivost i oticanje mliječnih žlijezda, ili u odsutnosti takvih senzacija svakako obratite pažnju. Prvi tjedan nakon uspješne gnojidbe, karakteristična je snažna osjetljivost dojke, do pojave bolnih osjeta. Neke žene, naprotiv, s pojavom u utrobi novog života tijekom prvog tjedna nakon začeća, takvi su znakovi odsutni.

Opća slabost, slabost

Ne samo da vuče donji dio trbuha, već nakon koncepcije dolazi do ispuštanja. Žena nakon uspješnog začeća tijekom prvog tjedna može se osjećati još gore. U pozadini promjena, žensko tijelo slabi. To se može smatrati smanjenjem imuniteta i očitovanjem karakterističnih simptoma:

  • slabost;
  • pospanost;
  • blaga slabost;
  • brzu manifestaciju umora.

"Pricking" u području zdjelice

U prvih 7 dana nakon uspješnog začeća donji dio trbuha ne samo da se povlači, tako se može pojaviti lagani trnci. Oni se pojavljuju u maternici u potvrdi pozitivnog rezultata oplodnje i smatraju se čistim pojedinačnim pokazateljem.

toksikoza

Rani znakovi dugo očekivanog događaja, zajedno s načinom na koji se donji trbuh povlače i iscjedak pojavljuju, su mučnina. Toksikoza može biti vrlo rano i jedan od prvih koji pokazuje pozitivnu koncepciju. Stoga, ako imate letargija, povlačenjem donjeg dijela trbuha i disgustom za svoje omiljene proizvode, možete posjetiti liječnika da biste čuli dobre vijesti i pripremili se za majčinstvo.

Osjećaji u prvim danima trudnoće: što osjećamo?

Trudnoća je naporan i odgovoran proces koji zahtijeva mnoge snage i izdržljivost tijela.

Stoga se bolje pripremiti za to unaprijed. Što je jača i zdravija buduća majka, to će joj biti lakše nositi i roditi zdravu bebu.

Najčešće, liječnici u antenatalnim klinikama smatraju trajanje trudnoće od početka posljednjeg menstruacije.

Početak trudnoće nastaje uslijed spajanja zametnih stanica. Oplođeno jaje (zigot) počinje neprekidno podijeliti, krećući se duž jajovodnih cijevi prema šupljini maternice, kako bi se ondje učvrstili i nastavili razvijati.

Tijelo već zna o početku trudnoće i počinje se obnoviti kako bi je spasio. Za ženu pozornu na njeno tijelo, te promjene neće proći neprimjetno.

Što se osjećamo?

Slabost i umor. U prvim danima i tjednima trudnoće, mnoge žene primjećuju svojstven, bolan umor.

Ujutro se nemoguće udaljiti od jastuka, a šest sati u večernjim satima kapci se ponovno lijepe. To je razumljivo: u tjelesnim procesima se javljaju, zahtijevaju velike količine energije.

Hormonski sustav mora se brzo preoblikovati tako da maternica može prihvatiti i zaštititi novi život.

Oticanje grudi. Povećanje količine estrogena u ženskom tijelu, kao i ostalim hormonima, dovodi do povećanja i nježnosti mliječnih žlijezda u vrlo ranoj fazi trudnoće.

Ovo je dobar znak - tijelo se priprema za nošenje bebe i ne postoji prijetnja prestankom trudnoće. Nakon nekog vremena žena se prilagođava novoj državi i bolna senzacija će se smanjiti.

Donja bol u trbuhu. Od trenutka ovulacije, mnoge žene imaju osjećaj težine i distenzija u donjem dijelu trbuha, nastavljajući i povećavajući s početkom trudnoće. Da, to može biti takvo senzacija u prvim danima trudnoće u abdomenu.

Može biti i nagnuća, krvavi iscjedak. To je zbog činjenice da se maternica počinje razvlačiti, protežu se malo. Oko tog vremena, embrij koji se formira već je stigao do maternice i započinje implantaciju - implantaciju u endometrij.

Čim buduće dijete nastane u narednih devet mjeseci, dio endometrija urušava i izlazi u obliku krvarenja. Do petog ili šestog tjedna, maternica se obično već može osjetiti kada ga pregleda ginekolog.

Zašto maternica ne dolazi nakon rađanja? - što učiniti i kako ga izbjeći?

Kada se prijavim za trudnoću? - saznajte ovdje.

Mučnina i povraćanje. Postoji stereotip - tijekom trudnoće bolesno ujutro. Zapravo, mučnina se može manifestirati ne samo ujutro, već navečer, poslijepodne, pa čak i noću.

Sve toksičnosti se javljaju na različite načine, za nekoga tko se uopće ne pojavljuje. Za one koji su "dovoljno sretni" da postanu vlasnici ovog simptoma (većina njih), mučnina se manifestira pojedinačno.

To može biti nepopustljiv napad povraćanja, čak i dolazak iz čaše vode, ili može biti blagi osjećaj anksioznosti u želucu. - ni mučnina, već "zamračena". Netko za prvih tjedana i mjeseci, od samog začeća, ući će u zahod od mirisa pečenja, a liječnik će vas obavijestiti o prisutnosti toksične - vidjet će aceton u analizi urina.

Povišenje bazalne temperature. Ako žena drži dnevnik bazalne temperature, onda s visokim stupnjem vjerojatnosti trudnoća neće doći kao iznenađenje za nju.


Prije početka menstruacije, bazalna temperatura naglo padne. Ako termometar pokazuje iznad 37 stupnjeva - to može biti razlog za sumnju na trudnoću.

Promjena percepcije mirisa. U nekim ženama, osjećaj mirisa počinje snažno reagirati na podražaje. Postoji netolerancija na oštre arome, miris boje, duhan, alkohol. Može se čak i činiti odvratno za vaš omiljeni parfem i deodorant.

Takvu reakciju tijela jednostavno je objasniti - za sigurnu trudnoću u okolišu buduće majke trebaju biti što manje kemije i alergeni (što uključuje i cvijeće).

Nove kulinarske sklonosti. Jedan od najpoznatijih će se trudnoća. Međutim, ne uvijek žena privlači slanu. Dati joj novu državu može željeti nešto pojesti od onih proizvoda koje nije mogla tolerirati.

Neke žene žele neuobičajene kombinacije - slatke slane, gorke. Osim toga, trudnoća zahtijeva dodatne troškove energije, pa se apetit može značajno povećati.

Psihološko stanje. Od prvog tjedna trudnoće, mnoge žene su primijetile dramatične promjene raspoloženja, razdražljivost, nervozu ili obrnuto - mir i apatija.

Oštre hormonske promjene, priprema tijela za trudnoću, osjećaj umora i ranu toksiciju ostavljaju trag na emocionalnom stanju.

Svaka žena prirodno je obdarena čudom stvaranja novog života. Njezin osjetljiv i pažljiv stav prema vlastitom tijelu omogućit će poznavanje "zanimljivog položaja" na vrijeme i poduzeti mjere za očuvanje trudnoće i zdravlja budućeg djeteta.

Samo ovdje su detaljne informacije o citomegalovirusu tijekom trudnoće.