Opasne tjedne tijekom trudnoće

Rođenja

Opasne tjedne trudnoće trudnice trebaju biti svjesne da tijekom trudnoće postoje određena vremenska razdoblja koja povećavaju rizik od pobačaja. Ova kritična razdoblja, koja se obično nazivaju opasnim tjednima, povećavaju rizik od pobačaja kod žena koje su u bilo kojoj skupini rizika. Zato je vrlo važno obaviti pravovremeni posjet liječniku za trudnoću što je prije moguće. Zatim ćemo detaljnije razmotriti najopasnija razdoblja i karakteristične znakove pobačaja.

Prvo tromjesečje

Prvo opasno razdoblje događa se na 14-21 dan trudnoće. Štoviše, u ovom vremenskom razdoblju mnoge žene nisu ni svjesne svoje "zanimljive pozicije", budući da se u prvih tjedana javlja vezanost jaja na sluznicu maternice. Ako žena ima upalu endometrija, a postoje i patologije maternice, ne dolazi do uvođenja jajovoda. Pored toga, uzrok ranog spontanog pobačaja može služiti takvim bolestima kao što su: uterinski fibroidi i postoperativni ožiljci na maternici. Kromosomske i genetske abnormalnosti embrija također sprečavaju uvođenje jajašca.

Opasne tjedne trudnoće - nije mit, već pravi fenomen!

Trudnoća je nezaboravno vrijeme u životu svake žene. Vijest o dolasku trudnoće donosi ne samo radost, već i shvaćanje da je sada nužno napraviti prilagodbe u običnom životu.

Uostalom, sada žena je odgovorna ne samo za svoj život, nego i za život nerođenog djeteta i njegov pravilan razvoj. Unatoč činjenici da cijelo razdoblje trudnoće daje neobične senzacije, ipak postoje potencijalno opasna razdoblja kada postoji opasnost od pobačaja.

Opasne tjedne: istina ili mit?

Suvremeni ritam života obilježen je stimuliranom tjelesnom aktivnošću, čimbenicima okoline, nezdravom prehranom. I već nosi dio opasnosti za trudnicu. Svaka infekcija tijekom trudnoće, kronična bolest i stres mogu izazvati pobačaj.

Znate li kako odrediti trudnoću s natrijom? Detaljne upute - u ovom članku.

"Smekta" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Prvo tromjesečje

Vjeruje se da su prva tri mjeseca (12 tjedana) trudnoće najproblematičnija, a rizik od pobačaja je 3 puta veći u 1 trimestru. I ovo nije slučajno.

Ovo je razdoblje kada beba počinje formirati organe. I takav važan proces ne može proći nezapažen od strane vas.

1 trimestir donosi mučninu, letargije i učestalo mokrenje u vaš život.

Jedno od opasnih razdoblja u prvom tromjesečju je proces ugradnje embrija u zid uterusa (to se događa na početku trećeg tjedna trudnoće), jer hranjive tvari u jaja istječu i fetus treba majčinska sredstva za daljnje formacije.

Znači, embrij (prvih 12 tjedana buduće bebe je tzv., A onda će se smatrati fetusom) uspješno prošao proces implantacije, raste i razvija. Budući placenta, fetalni mjehur i pupčana vrpca počinju se formirati. Ti su procesi nevjerojatno važni - kroz njih embrion može jesti i disati.

Polaganje kralježnice i srca počet će se dogoditi do 5. tjedna.

U 6. tjednu postoji vjerojatnost fetalnih malformacija. Nepovoljni čimbenici mogu izazvati kvar srca u 3-7 tjedana, a mozak i još ranije - od 2 tjedna.

1 trimestir je najopasniji u smislu vjerojatnosti pobačaja. Uostalom, najčešći uzrok pobačaja je hormonalni poremećaj.

A u razdoblju od 8 do 12 tjedana u tijelu trudne žene je brz hormonalni proces: proizvodnja muških hormona povećava se, djelovanje štitnjače je uznemireno, a povećanje androgena smanjuje proizvodnju estrogena. To je ono što može dovesti do pobačaja ili propalog pobačaja.

Sve zarazne bolesti (osobito rubeola) u prvom tromjesečju su iznimno opasne.

Nemojte uzimati antibiotike, antidepresive, hormonske lijekove.

Čak i neka ljekovito bilje (senna, komfić, kukuruz, kelj, itd.) Su nepoželjni.

Posebna pažnja se preporučuje za plaćanje crijevne mikroflore i pokušati dobiti dovoljno sna.

Nije preporučljivo biti izložen rendgenskim zrakama.

Može se vidjeti koliko će se važnih procesa pojaviti u prvom tromjesečju u vašem tijelu iu životu malog embrija koji će do kraja 12. tjedna rasti do 6 cm.

"Duphalac" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Drugo tromjesečje

Drugi trimestar traje od 13 do 24 tjedna. U većini slučajeva, drugi trimestar smatra se "zlatnim sredstvom" trudnoće - toksično djelovanje, letargija i glavobolja usporavaju, moguće je prakticirati neke sportove, šetnju.

Do 16. tjedna, fetalni organi su položeni i mogu se hraniti kroz posteljicu.

Međutim, nastavlja se hormonalna prilagodba, koju karakterizira vaginalna izlučevina. Kao rezultat toga, povećava se mogućnost infekcije vaginalne infekcije. Stoga, svi izbori u ovom trimestru zahtijevaju pažnju.

Čak i manje promjene u boji, debljini, mirisu, gorenju ili intenzitetu potencijalno su opasne i mogu govoriti o:

 • drozd;
 • infekcije;
 • prijevremeni rad;
 • curenje amnionske tekućine;
 • bakterijska vaginoza.

Ranjivost žena kod prehlada je velika u svim fazama trudnoće. Međutim, kod 16-17 tjedana, hladnoća može utjecati na stvaranje koštanog tkiva fetusa.

I u 19-20 tjedana može utjecati na stvaranje jaja, za to razdoblje (u budućnosti djevojka).

Od 18. tjedna do 22. tjedna uključeno je povećani rast maternice. Izražava se bolovima u leđima i takvim neugodnim bolestima kao što su žgaravica i zatvor. U ovom trenutku povećava se rizik:

 • promjene u mjestu posteljice;
 • slabljenje cerviksa.

Ali bol u trbuhu treba odmah dijagnosticirati liječnik, jer može uzrokovati pobačaj.

"Renny" tijekom trudnoće: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Treći trimestar

Treći trimestar pada na razdoblje od 25 do 39 tjedana trudnoće. Vrlo malo ostaje do rođenja budućeg djeteta.

U posljednjoj fazi trudnoće, mnoge žene osjećaju povećanu umor, otežano disanje, loše spavanje. Dodani kilograma mogu bolno utjecati na zglobove. Ipak, rast maternice se nastavlja, a žensko tijelo intenzivno se priprema za porođaj.

Sve opasnosti u trećem tromjesečju povezane su s rizikom prijevremenog poroda. Ta opasna razdoblja uključuju tjedne od 28 do 32 godine. U tim je danima prijevremeni porod može početi zbog:

 • placental abruption;
 • hormonski poremećaji;
 • cervikalna insuficijencija (cervikalni neuspjeh, što dovodi do spontanog pobačaja);
 • kasnu toksikozu.

Umjesto zaključka

Postoje potencijalno opasni tjedni u svakom tromjesečju.

U prvom tromjesečju, to je razvoj malformacija embrija i vjerojatnost pobačaja, što je 3 puta veće u ovom trimestru trudnoće nego u drugima.

U drugom tromjesečju - vaginalne infekcije i prerano rođenje.

U trećem tromjesečju, to je i vjerojatnost da ima prerano dijete.

Što ne bi trebalo biti debljanje tijekom trudnoće? Odakle dolaze oni dodatni kilograma?

Urezivanje rođenja: zašto je to učinjeno i zašto? Učimo - ovdje.

Koji su najopasniji tjedni u prvom tromjesečju?

Čekanje na rođenje mrvica za svakog pacijenta smatra se prilično uzbudljivim životnim razdobljem. Ovaj put je ispunjen ugodnim anticipiranjem i gnjavažom pri pripremanju mirazu za mrvice. Ali, osim ugodnog očekivanja, uvijek postoje rizici od spontanog prekida, spontanog pobačaja ili prerane dostave. Mnogi odgojno-ginekolozi upozoravaju pacijente da su najopasniji tjedni trudnoće u prvom tromjesečju. U ovom trenutku najčešće se javljaju prekidi i pobačaja. Koje su opasnosti skrivene mame u početnoj fazi nošenja, i što učiniti kada postoji prijetnja?

Opasnosti u prvim mjesecima

Kada mama uči o nadolazećem majčinstvu, počinje mnogo više pažnje posvetiti zdravlju i načinu života kako bi dijete rođeno snažno i zdravo. No, tijekom opasnih tjedana tijekom trudnoće, trebate biti puno oprezniji nego inače i dati vam više pažnje. Negativni čimbenici kao što su slabo poželjna ekologija, nezdrava hrana ili česte stresne situacije i psiho-emocionalni preopterećenje samo štete ženi, a ako ona uzima neke infekcije, može dovesti do smrti ili prekida fetusa.

Prvi trimestar pripada najopasnijim fazama trudnoće, jer se vjerojatnost pobačaja u ovom trenutku povećava tri puta nego u ostatku tjedana trudnoće. U prvim tromjesečjim danima trudnica je položena intraorganizirana struktura i sustavi fetusa. U trećem tjednu opstruktivnog tjedna oplođeno jaje se ugrađuje u endometrijski sloj, nakon čega se nastavlja normalni razvoj. Već nakon toga počinju stvarati početke pupčane pupkovine, placentarne strukture i fetalnog mjehura.

Do petog tjedna, prema opstetričkim proračunima, nastanak srčanog tkiva i kralježnice počinje u bebi. Obično u ovom trenutku počinje toksikoza, postoji slabost i druge bolesti. Ako postoje nepovoljni čimbenici, onda se pod njihovim utjecajem stvaraju nedostatci u razvoju fetusa, na primjer, u kardiovaskularnim strukturama ili mozgu može doći.

Najopasniji su:

 • Prvih dana trećeg tjedna, u ovom trenutku, embrij je ugrađen u maternicu.
 • Razdoblje od 8 do 12 tjedana, kada postoje dramatične promjene u hormonalnoj podlozi trudnica, i iznenadni poremećaji hormonalnih struktura mogu izazvati izuzetno negativne posljedice.

Pored prirodnih čimbenika koji su tipični za gestaciju, postoje i patološki uvjeti koji mogu dovesti do izuzetno nepovoljnog ishoda trudnoće. To uključuje čimbenike poput lijekova, infekcija i zračenja rendgenskih zraka. Oko četvrtine svih uspješno oplođenih jajašaca ne može se ugraditi u maternicu maternice i umrijeti, ostavljajući maternicu uz mjesečnicu. Ponekad žena čak ne shvaća da je imala pobačaj.

Stoga je prvi trimestar vrlo važan za buduću bebu i mamu, tako da trudnica treba izbjegavati sve vrste negativnih čimbenika, jedino tako možete izbjeći negativne posljedice. Usput, dijete do tog vremena doseže oko 6 cm.

Uzroci anksioznosti

Postoji mnogo razloga za anksioznost u prvom tromjesečju. Jedan od njih je pacijentova neznanja o prisutnosti trudnoće u prvom tjednu. Posebno je opasno ako pacijent uzima lijekove, ne znajući da je trudna. U takvim situacijama potrebno je dodatno ispitivanje pri registraciji za porodni registar kako bi se isključile moguće fetalne patologije.

Velike hormonalne promjene također ugrožavaju bebu i trudnoću općenito. Takve hormonske promjene obiluju razvojem osjetljivosti na virusne patologije, što u konačnici dovodi do rizika od patologija do smrti djeteta. Štoviše, ako majka uzima bilo kakve lijekove, oni također mogu utjecati na formiranje djeteta ne na najbolji način, uzrokujući različite vrste odstupanja u njegovom razvoju.

U prvom tromjesečju ima dovoljno skrivenih i očitih opasnosti, ali gotovo se svi mogu uspješno spriječiti ako trudnica sama slijedi određena pravila. Prava prijetnja dolazi od djeteta virusnih i katarhalnih infekcija, osobito u početnoj fazi formiranja fetusa.

Zajednička hladnoća

Prema riječima stručnjaka, najnepredvidljiviji rezultat može imati katarhalne patologije majke u prvih tjedana trudnoće. Oni su u stanju izazvati najstrašnije posljedice u formiranju i razvoju fetusa, posebno kada je patologija zanemarena ili njegova netočna terapija. Najopasnije patologije uključuju ARVI i različite sojeve influence. Ako se ne liječe, propuštaju se u fetusna tkiva i izazivaju različite anomalije koje često dovode do smrti fetusa u fazi razvoja fetusa. To je zbog činjenice da u prvih tjedana beba još nije zaštićena placentarnom barijerom, stoga također ima zlonamjeran učinak.

Nakon prve faze, na primjer, tijekom trudnoće u drugom tromjesečju, ako mama uhvati virusnu bolest, onda neće moći izravno utjecati na fetus. Iako u ovoj situaciji postoji rizik od razvoja placentne insuficijencije. Ova patologija dovodi do kršenja svih placentnih funkcija, što dovodi do fetalne hipoksije ili prekida. S produljenom hipoksijom fetusa dolazi do sporog razvitka, uznemiruje se djelovanje njegovih glavnih funkcija i intraorganiziranih sustava.

Pored SARS-a i patologija varijacije influence, kao što su upala pluća ili bronhitis, smatraju se kritičnim za mrvice. Ove su patologije pune preuranjenog ispuštanja vode ili intrauterine krvarenja. Posljedica tih stanja su različite lezije živčanog sustava djeteta. Uz zanemarivanje upale pluća ili bronhitisa, javlja se kršenje krvotoka posteljice koja je ispunjena istom fetalnom hipoksijom.

Druga izuzetno opasna patološka stanja za mamu i fetus koji raste unutar nje je rubeola. Tipična simptomatologija takve patologije je hipertermička reakcija s natečenjem i teškim kašljem, kao i izrazito oticanje struktura limfnih čvorova.

Što trebate znati

Stoga, za uklanjanje mogućih rizika, preporučljivo je poduzeti preventivne mjere. Da bi to učinio, čak i prije nego što je djevojka zatrudnjela, tj. U fazi planiranja, već mora započeti s preventivnim mjerama:

 • Piti komplekse vitamina za povećanje imunih sila;
 • Izbjegavajte mjesta s velikom mnoštvom ljudi, osobito kada je epidemija rasprostranjena;
 • Ako pacijent već nosi bebu, tada je za liječenje nosa preporučljivo koristiti droge s morskom vodom;
 • Također tijekom sezone epidemije, preporučljivo je nositi posebne zaštitne maske, mijenjajući ih češće;
 • Mama također treba držati noge i tijelo toplo u svakom trenutku, jer je prekomjerno hlađenje iznimno kontraindicirano za trudnice;
 • I nakon što ostanete na mjestima gdje postoji mnoštvo ljudi, nužno je da isperete nosne šupljine i temeljito ispucate, tako da mogući virusni agensi umrijeti i ne mogu izazvati bolest.

Posljedice hladnoće za dijete mogu biti vrlo žalosne, stoga je neophodno da mama poduzme sve mjere kako bi spriječila infekcije gripe i SARS.

temperatura

Kod prehlada i gripe, trudnice mogu doživjeti hipertermne ili hipotermične uvjete. Ponekad se ti fenomeni smatraju samo osobinama pacijentovog tijela. Iako najčešće takvi termodinamički kapi predstavljaju ozbiljnu prijetnju fetusu, pogotovo ako postoje oštri kapi u prvim tjednima trudnoće. Situacije u kojima postoji promjena temperature mogu biti različite. Ako hipertermija ne prelazi 37 ° C u prvom mjesecu trudnoće, onda to fenomen ne smije ozbiljno uplašiti djevojčicu. Ovo stanje često je povezano s hormonalnim promjenama, ali ako postoje drugi simptomi koji upućuju na razvoj prehlade, potrebno je poduzeti mjere za liječenje patologije.

Ako su termodinamički pokazatelji porasli iznad 37 stupnjeva, na primjer, 37,5, i ne odlaze na bilo koji način, onda je potrebno otići do opstetričara i ginekologa. Takav znak može ukazivati ​​na prisutnost ektopične trudnoće koja je izuzetno opasna za ženu i ponekad završava smrću. Ako temperatura poraste iznad 38 stupnjeva, to je prava prijetnja bebi. Posebno je opasno ako se ova temperatura ne eliminira uporabom antipiretskih lijekova.

Takva visoka i trajna temperatura tijekom prvog tromjesečja je opasna zbog ozbiljnih poremećaja živčanog sustava, koji se manifestiraju mišićnom hipotomijom, poremećajima mentalnog razvoja, syndaktyly ili microcephaly, raznih razvojnih defekata ili pobačaja itd. tromboza.

Pored toga, hipertermni uvjeti izazivaju kontrakcije maternice u trudnica, koje su pune prestanka trudnoće zbog prisilnog odbacivanja jajne stanice. Stoga, u prvom tromjesečju, žena mora prestati posjećivati ​​infracrvene kabine, saune ili kupke kako bi spriječila pregrijavanje. Kada je trudnica izložena ultraljubičastoj ili toplinskoj izloženosti, povećava se tjelesna temperatura pacijenta, što je potpuno neprihvatljivo za slabiji fetus koji još nije zaštitio placentu. Ako trudnica ima povišenu temperaturu od najmanje pola i pol stupnja tijekom 8-satnog razdoblja, to će dovesti do negativnog utjecaja na razvoj bebe.

Smatra se normalnim ako je temperatura u prvih tjedana trudnoće 37,2 ° C. Samo u tijelu pacijenta tijekom tog razdoblja postoje velike promjene, koje su popraćene manjim hipertermnim reakcijama. No istovremeno pacijent ne bi trebao imati znakove infekcija ili upalnih procesa. Štoviše, takav porast pokazatelja smatra se normalnim samo tijekom prvog tromjesečja. U budućnosti se spušta do standarda 36.6.

Tjedne opasnosti

Liječnici upozoravaju da je najopasnije razdoblje trudnoće u prvom tromjesečju (do 12 tjedana), kada se rizik od pobačaja povećava tri puta. Opasnost postoji zbog činjenice da se u to vrijeme pojavljuje sama činjenica začeća, a onda se mrvice aktiviraju i počinju formirati intraorganizirane strukture.

 1. Početkom 3. tjedna tjedna opstetriranja, embrij se ugrađuje u endometrij uterusa. Ako se u ovom trenutku ne brinete, onda se može dogoditi nepopravljivi i fetus neće korijeniti, već će umrijeti i izlaziti mjesečno.
 2. Vertebralne strukture i srce položene su u razdoblju od 5 tjedana.
 3. Šesti tjedan povećava se rizik od razvoja različitih vrsta fetalnih nedostataka. Pod utjecajem nepovoljnih čimbenika, srčani defekti mogu se razviti za 3-7 tjedana, ali moždani poremećaji mogu se razviti već 2 tjedna trudnoće.
 4. U razdoblju od 8 do 12 tjedana postoji nasilna hormonska prilagodba tijekom koje povećava proizvodnju androgena i smanjuje proizvodnju hormona estrogena. Takva pada je opasno razvijanje fetusa ili pobačaj.

Prema statistikama, oko 25% oplođenih jaja se ne ugrađuje, umre i izlazi s menstruacijskom krvlju, a žena čak ne shvaća da je trudna.

Opasno vrijeme s IVF-om

Ako djevojka dugo nije zatrudnjela i postala trudna samo uz pomoć in vitro oplodnje, tada je vjerojatnost blizanca visoka. I kada nosite dvije bebe, svi rizici se udvostručuju. Posebno je opasno vrijeme prvog tjedna, kada se vjerojatnost prekida ozbiljno povećava, stoga hormonalni lijekovi propisani ženama nakon IVF-a. Ponekad čimbenici koji sprječavaju da djevojka zamišlja na prirodan način mogu negativno utjecati na razvoj mrvica iz umjetno oplodene i ugrađene stanice.

Najopasniji u IVF-u prvi su tjedni nakon presađivanja embrija. Uostalom, ovih dana mora se pravilno fiksirati u tijelu maternice, potrebno je potpuno razviti placentna tkiva. Situaciju pogoršava činjenica da djevojka uzima hormonske lijekove, koncepcija prolazi izvan okvira, dijeljenjem oplođenog jaja, a ponekad i sam imunološki sustav odbacuje mrvicu, aktivno proizvode protutijela. Kao rezultat utjecaja ovih negativnih čimbenika u prvih tjedana nakon in vitro oplodnje, povećavaju se rizici od krvarenja i spontani prekid.

Svako tromjesečje ima opasna razdoblja trudnoće, ali prvi se smatra najzamornijim, jer se u toj fazi odvija koncepcija i implantacija, postavljaju se sustavi i intraorganizirane strukture mrvica. Najmanji negativni utjecaj u ovoj fazi može izazvati fetusni nedostatak, slabost ili pobačaj. Da biste se zaštitili od vjerojatnih opasnosti, pacijentu je savjetovano da što je moguće bolje prati vlastito dobro, jer će vam pravodobna i kvalificirana pomoć omogućiti produljenje nošenja i zadržavanje djeteta na životu.

Tjedna trudnoća

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Vjeruje se da trudnoća do ovog datuma još nije odgođena. No, ona nedostaje za desetinu trudnica. Koji su uzroci trudnoće odloženi do 42 tjedna.

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Sigurno ste već iscrpljeni od uzbuđenja: prošao je četrdeseti tjedan, uopće nema rođenja! To se događa, pogrešno u proračunima. No, čak i ako razlog nije slučaj, do 42 tjedna još uvijek je u normalnom rasponu.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Ako vaše dijete sigurno zastao i čekao do njegovanog danas, njegova dužina je 53 cm, a težina može biti veća od tri i pol kilograma. U usporedbi s prošlim tjednom.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Do ovog tjedna dijete ima vremena da stekne težinu do tri i pol kilograma i doseže duljinu do 52 cm. Već zauzima položaj koji ostaje do rođenja - vodeći dio na dnu zdjelice.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Možda ćete očekivati ​​da ćete se roditi ovaj tjedan. Iako priroda zna bolje. Glavna stvar je da u ovom trenutku vaše dijete je već prilično punopravno. Vjeruje se da je rođenje nastalo u razumnom vremenu.,

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Ako beba čeka datum rođenja, znajte: on i dalje raste. I do 37. tjedna može lako doći do tri kilograma težine i duljine do 49 cm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Još jedan tjedan iza. Tjelesna težina djeteta raste do 2800 grama, a duljina uspijeva rasti još jedan centimetar malo. Volumena bebe također su postala veća: promjer glave do 87,7 mm, grudi - 91,8, trbuha - 94,8 mm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

U tjedan dana beba će se smatrati punim radnim vremenom. No, preostalo vrijeme on nastavlja rasti. Do 35. tjedna njegova rasta doseže 46 cm, a težina - od 2300 do 2700 grama.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Osam i pol mjeseci, 34 tjedna. Težina djeteta je već više od dva kilograma - oko 2200 g. U dužini - 45 cm.

Tjedan trudnoće 14.05.2014

Sada je dijete prisiljeno uzeti "oblik klica". Njegova glava je malo nagnuta prema prsima, a ruke i noge su pritisnuti na tijelo. Sada je postao više, a mjesto za slobodno rastezanje u svojoj "kući" nije dovoljno.

Opasno vrijeme tijekom trudnoće

sadržaj:

Kritična razdoblja trudnoće - ovo je najopasnije vrijeme u prenošenju djeteta, kada se rizik spontanog pobačaja značajno povećava pod utjecajem različitih negativnih čimbenika.

Informacije U smislu prijetnje pobačaja i trudnoće koja nije u razvoju, prvi se tromjesečje smatra najopasnijim jer se u to vrijeme nalazi polaganje i formiranje svih organa i sustava djeteta, a još uvijek nema potpune hemoplacentalne barijere koja može držati barem neke od opasnih tvari.

Opasna razdoblja tijekom trudnoće:

 1. 2-3 tjedna;
 2. 4-6 tjedana;
 3. 8-12 tjedana;
 4. 18-22 tjedana;
 5. 28-32 tjedana.

Prvi kritični pojam

Kod 2-3 tjedna dolazi do perioda implantacije tijekom kojeg gnijezdo jaje počinje napadati maternicu. U takvom trenutku žena još ne zna o koncepciji koja je došla pa stoga spontani pobačaj ostaje nepoznat i, u određenoj mjeri, psihološki najpovoljniji.

Glavni razlozi za kršenje implantacije embrija:

 1. Jak emocionalni stres;
 2. Teška tjelesna napor;
 3. Anomalije razvoja embrija;
 4. Uterine fibroide;
 5. Ožiljak na maternici nakon operacije;
 6. Kvarni endometrija nakon upalnih bolesti i curetage maternice;
 7. Abnormalnosti strukture maternice.

Drugi kritički pojam

Važno Drugo opasno vrijeme tijekom trudnoće je 4-6 tjedana. Ovo razdoblje je opasno ne samo u smislu prekida, već iu stvaranju teških malformacija fetusa, često nespojiv s životom. Često, trudnoća prestaje upravo zbog tih razvojnih abnormalnosti.

Treće opasno razdoblje

I opasni tjedni za razvoj embrija također pada na kraju prvog tromjesečja (8-12 tjedana), prvenstveno zbog aktivnog razvoja placente u ovom trenutku. Bilo koji negativni čimbenik može uzrokovati kršenje nastajanja i pojavu razvojnih abnormalnosti, što može dovesti do slabljenja trudnoće ili spontanog prekida.

Najčešći uzroci pobačaja u ovom razdoblju su hormonalni poremećaji:

 1. Poremećaj funkcioniranja štitnjače;
 2. Smanjenje količine progesterona proizvedenog u tijelu;
 3. Povećanje broja muških spolnih hormona, što dovodi do smanjenja estrogena.

Četvrto opasno razdoblje

Trudnoća u drugom tromjesečju u većini slučajeva prolazi sigurno i smatra se da je najsmješnije vrijeme, ali opasna razdoblja također su prisutna u ovim mjesecima.

Četvrto kritično razdoblje pada na 18-22 tjedana, a glavni uzroci prijevremenog prestanka trudnoće u ovom trenutku su:

 1. Seksualno prenosive infekcije (klamidija, ureaplasmoza, herpes infekcija, itd.);
 2. Cervikalna insuficijencija (cervikalna inferiornost);
 3. Patologija položaja posteljice (puna i djelomična prezentacija, mjesto u postoperativnom ožiljak, itd.).

Peti kritički pojam

Kod 28-32 tjedna dolazi do posljednjeg kritičnog razdoblja trudnoće, što može dovesti do prijevremenog porođaja.

Najčešći uzroci pobačaja:

 1. Prerano odjeljivanje normalno smještene placente;
 2. Kasna gestoza;
 3. Placentna insuficijencija;
 4. Anomalije amnionske tekućine.

Ostala opasna razdoblja trudnoće

Dodatni rizici pobačaja su prisutni čak i ako trudnica ima povijest jednog ili više pobačaja. U ovom slučaju, kritično razdoblje je tjedan trudnoće tijekom kojeg je došlo do pobačaja, smrti fetusa ili preranog rođenja.

Glavni razlog za izbor takve pozornice je, prije svega, psihološki moment. Žena, nakon što je preživjela čak i jedan pobačaj, uvijek se boji ponavljanja ove situacije, posebno u odgovarajuće vrijeme. Većina stručnjaka preporučuje da trudnica bude primljena u bolnicu za određeno vrijeme, gdje će, pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja, osjećati sigurnost.

Dane predviđene menstruacije također se smatraju riskantnim vremenom, tj. vrijeme u kojem je žena morala proći menstruaciju u slučaju ne-pojave začeća.

Kako se ponašati u kritičnom vremenu

Dodatno, raspodjela opasnih razdoblja ni na koji način ne kaže da je svaka žena u situaciji podložna neposrednom riziku pobačaja. Sve ovo je individualno: mnoge buduće majke tiho nose bebu bez ikakvih komplikacija.

Ne bismo trebali strahovito čekati kritično vrijeme za dolazak, u ovom trenutku, treba samo biti više pažljiv na svoje zdravlje i pridržavati se neke mjere predostrožnosti:

 1. Uklanjanje prekomjernog fizičkog i mentalnog stresa;
 2. Izbjegavanje stresnih situacija;
 3. Seksualni odmor;
 4. Potpuni san i odmor;
 5. Odbijanje dugih putovanja.

Ako se pojavljuju patološki znakovi (bolovi u donjem dijelu trbuha, uočavanje bilo koje količine), odmah se obratite svom liječniku.

Što žena osjeća tijekom trudnoće, razvoj fetusa tjednima

Proces rođenja novog života može se usporediti samo s magijom. Žena osjeća takve transformacije samo u posebnom razdoblju. Ne mijenja se samo njezino tijelo, osjećaji, ali i svijest cijelog svijeta. Zajedno s djetetom, očekivana majka prolazi kroz veliku pozornicu od pojave jedne stanice, do rođenja novog stanovnika planeta.

Trudnoća po tjednu razvoj fetusa i senzacije žene omogućit će razumijevanje promjena koje se javljaju na fiziološkoj i psihološkoj razini. Cjelokupno razdoblje trajat će 40 tjedana ili 10 lunarnih mjeseci, od čega 28 dana (puni ciklus).

1 tjedan trudnoće

U prvom tjednu opseznih pojmova smatra se posljednji dan menstruacije. Tijekom tog perioda, ne mora se nužno pojaviti koncepcija, može se dogoditi u 2 ili 3 tjedna, ovisno o vremenu ovulacije. Saznajte o početku dugo očekivanog stanja moguće samo mjerenjem bazalne temperature. U ovom trenutku, domaći testovi za donaciju krvi za hCG neće pokazati pravi rezultat. Nema jasnih znakova, žena je još uvijek aktivna, dok u tijelu samo prolazi kroz pripremne etape.

oplodnja

Spajanje jaja i spermija dolazi u jajovodu. Nakon oplodnje, formirana je jedna glavna stanica - zigot. To je temelj svih sustava i organa koji će biti položeni i formirani preko 9 mjeseci. Prve nasilne kemijske reakcije počinju, poboljšana sinteza specifičnih hormona hCG se opaža 5-6 dana. To će smanjiti imunološku obranu majčinog organizma, kako bi se sačuvao embrij.

Preporuke za buduću majku:

 • riješite se loših navika, pušenja, alkohola;
 • počnite jesti pravilno, bjelančevine, masti i ugljikohidrati trebaju se uzimati u omjeru od 1: 1: 4;
 • izbjegavajte medicinske postupke vezane uz zračenje, pri uzimanju lijekova trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom;
 • mogu zahtijevati multivitamine, uključujući folnu kiselinu, trudna majka za početak tečaja, po mogućnosti u fazi planiranja pripreme.

Osjećaji žene se ne razlikuju, ona vodi uobičajeni način života, fiziološke promjene će uslijediti kasnije. No, neke majke, s visoko razvijenom intuicijom i osjetljivošću, mogu odrediti točan nastup koncepcije bez testova i analiza.

2 tjedna trudnoće

Prema opstetrijskim datumima, ovo je vrijeme ovulacije. Tijekom tog razdoblja, nakon završetka menstruacije, tijelo se aktivno priprema za reproduktivnu funkciju. Jajne stanice proizvodi jajnici, a ako postoji nekoliko, može se pojaviti višestruka trudnoća. Kroz trbušnu šupljinu šalje se u jajovod, cijeli proces kontrolira hipotalamus. Ovum tijekom dana čeka početak začeća. Sperma ima veću životnu sposobnost do 5 dana.

Vrijeme ovulacije pada na sredinu ciklusa, ako se sastoji od 28 dana, to znači da 14. dan stanice jaja zrele. Ako se ne dođe do začeća, nakon 2 tjedna nefertilizirana ženska stanica uklanja se tijekom menstruacije.

 • mogu se pojaviti hormonske promjene, osjetljivost na mirise;
 • povlačenjem senzacija u abdomenu;
 • povećati libido, razvoj senzualnosti i seksualnosti.

Možete izračunati vrijeme ovulacije posebnim testovima ljekarne ili mjerenjem bazalne temperature!

To su opcionalni simptomi. Češće nego ne, žena ne primjećuje takve suptilne procese koji postavljaju svoje tijelo za majčinstvo.

3 tjedna trudnoće

Zapravo, ovo je prvi tjedan rođenja budućeg života. Koncepcija se javlja kako slijedi. Najaktivnija i jaka spermatozoida dosežu unutar 1-2 sata prije stanice jaja, dok ostatak unište zaštitne stanice ženskog reproduktivnog sustava. Ovum je mnogo puta veći od sperme i sastoji se od nekoliko membrana. Najsnažnije i najbrže ulaze u njega, a počinje spajanje, s formiranjem jedinstvenog kromosoma. Ostatak sperme umire.

Rezultirajući zigot pomiče iz fallopijske cijevi u utornu šupljinu. U ovom trenutku, to je hranio protein spojeva tkiva, kao i unutarnje opskrbe. Čim se učvrsti na stijenke maternice, započinje proces pripreme majčinog tijela. Implantacija embrija može biti praćena slabo iscjedakom, a žena ih jednostavno ne primjećuje.

Osjećaj žene ovisi o njezinoj osjetljivosti. Neki imaju mučninu, slabost, vrtoglavicu. Najvažnija stvar u ovoj fazi je osigurati adekvatan unos proteina, folne kiseline, kalcija i željeza. Stoga je neophodno prilagoditi prehranu i dnevni režim, prekovremeni rad i stres mogu nepovoljno utjecati na tijek razvoja.

4 tjedna trudnoće

Tijekom tog perioda počinju formirati placentu i amnionsku tekućinu, osigurat će funkcioniranje djeteta. Osim toga, pojavljuje se glava, također se postavljaju tri glavna sloja, nakon čega će se razviti sustavi i organi. Roditeljski geni su odgovorni za njihovo formiranje.

Izgled embrija:

 • ektoderm - tvorba mozga;
 • endoderm - organi gastrointestinalnog trakta, štitnjače, jetra;
 • mesoderm - musculoskeletal i cirkulacijski sustav.
 • postoji oštra promjena raspoloženja, pospanosti ili obratno - napet energije;
 • razdražljivost na mirise, okuse;
 • jutarnje mučnine, vrtoglavica;
 • dojka se već može povećati, osjetljivost bradavica će se pojačati.

Utvrditi da će trudnoća raditi s testom ili ultrazvukom. U tom razdoblju morate osigurati adekvatnu prehranu, nježan način rada. Važno je voditi brigu o imunitetu, izbjegavati pohađanje masovnih događaja i kontakt s pacijentima.

5 tjedana trudnoće

Buduća majka već počinje sumnjati u novu državu, jer se menstruacija trebala dogoditi prije tjedan dana. Osim psiho-emocionalnih trenutaka, postoje i drugi znakovi začeća.

Fiziološke promjene u žena:

 • količina iscjedka se povećava, obično nalikuju sluzi, kao što je pileća bjelančevina, u ovom trenutku nastaje čep koji štiti fetus do trenutka isporuke infekcija;
 • težina i bol u donjem dijelu trbuha mogu signalizirati razvoj prijetnje, ili biti dio prirodnog procesa, u svakom slučaju potrebno je savjetovanje ginekologa;
 • nesvjestica i vrtoglavica ukazuju na oštar skok šećera, tako da se cijela dnevna dijeta treba podijeliti na male dijelove, povećavajući broj primanja;
 • emocionalno, postoji nestabilnost, postoje strahovi, sumnje i brige za dodijeljenu odgovornost.

beba

Dječak doseže veličinu od 1,7-2 cm, velika glava i malo tijelo daju sličnost s tadpole. Ovo je vrlo važno razdoblje, jer se javlja polaganje leđne moždine i mozga. Malo srce otkucaja i provodi se cirkulacija krvi. Za majku, u ovom trenutku važno je nastaviti uzimati folnu kiselinu za normalni razvoj živčanog sustava, kako biste osigurali potpuni san i odmor.

6 tjedana trudnoće

Ovaj tjedan možete mjeriti CTE s ultrazvukom (kopchiko-parietal veličina), njegova norma od 5-6 mm ukazuje na točan razvoj. Osim toga, slike će se okrenuti gledati na ručice ruke i noge, polaganje prstima počinje, uskoro će postati punopravni udova. U međuvremenu, formiranje usta, brade, obraza.

Promjene u budućoj majci:

 • hormonalne promjene počinju utjecati na prehrambene navike, glad se stalno osjeća, ili obratno, hrana uzrokuje mučninu;
 • dobitak težine se ne pojavljuje ako postoji toksemija, žena čak može izgubiti težinu;
 • ako se iscjedak mijenja, praćen specifičnim mirisom i nelagodom, hitnom potrebom da se posavjetuje s liječnikom, rizik gljivičnih bolesti je visok;
 • može povećati područje donjeg trbuha, što je lako detektirati na odjeći, nedostatak mišićnog tonusa maternice daje takav učinak.

Izbjegavajte dodir s kemikalijama, deterdžentima, duhanskim dimom. Nemojte posjetiti kupke, plaže, saloni za sunčanje, bazeni.

7 tjedna trudnoće

Glavna značajka je zamjena korpus luteuma s placentom, koja bi se do tog vremena trebala potpuno oblikovati i izvoditi njegove prehrambene i zaštitne funkcije. Rizik je prisutan ako prethodno prenesene infekcije dovode do abnormalnosti.

Razvoj fetusa po tjednu opisa trudnoće s fotografijom:

 • raste po skokovima i granicama, dostižući veličinu od 1,8 cm i težinu od 2 grama;
 • obje hemisfere mozga već su formirane, nastavlja se izgradnja živčanog sustava;
 • Tijelo je točno veličine glave, ima i mali rep na repu;
 • cirkulacija krvi je potpuno uspostavljena, placenta sada opskrbljuje kisikom, hranjivim tvarima, štiti od ulaska toksina, infekcija, patogenih mikroflora;
 • mišićno-koštani sustav nastavlja se oblikovati, prsti se mogu razlikovati, koštana tkiva pretvaraju se u koštano tkivo, embrij može saviti koljena koljena;
 • srce se već sastoji od 4 komore, potiče krv kroz mali organizam;
 • na licu se pojavljuje nos, s nosnicama, također gornjom usnicom, formiran je slušni sustav, položeni zubi u ustima;
 • već se sastoje od dva sloja, gornje epiderme;
 • do kraja sedmog tjedna pojavljuje se brežuljak između udova, malo kasnije moguće je utvrditi je li to dječak ili djevojčica.

Buduća majka već počinje osjećati sve teškoće trudnoće. Toksikoza, mučnina i pospanost mogu se pridružiti natečenosti, često mokrenju, stvaranju plina i poremećajima u radu probavnog sustava. Dijete se razvija vrlo brzo, odnosno maternica doseže veličinu naranče, što je popraćeno težinom i pritiskom u donjem dijelu trbuha. Areola bradavica zamračena, crta se izvlači duž donjeg trbuha na pupak.

8 tjedna trudnoće

Glavni simptomi, koji su nezamjenjive žene, zaboravljajući na kašnjenje, mogu točno nagađati njihovu situaciju.

 • silueta žene je vidljivo zaobljena, u abdomenu, prsima, bedrima, hod postaje glatka, izmjerena;
 • stanje kože će se promijeniti, bolje ili lošije ovisi o pojedinim značajkama, ili osip i crvenilo, ili obratno - lice će biti čisto, svježe, bez točke;
 • preferencije ukusa su prilično originalne, često se pojavljuje želja da jede nešto izvan sezone, ili trudnica postaje selektivna u hrani i zaustavlja samo nekoliko proizvoda.

Dijete i dalje raste, dostizanje oko 2 cm, a težina 2-3 grama. Gotovo svi sustavi su postavljeni, njihov daljnji razvoj se nastavlja. Rep nestaje, sposobnost nasumičnog pomicanja ruku i nogu pojavljuje se, a on otvara prste. Kosti i zglobovi postaju sve jači svaki dan.

Formira se vizualni sustav, embrij postaje manje nalik strancu, oči su bliže jedna drugoj. Na ultrazvuku možete vidjeti uho kanal, lice ima jasniju konturu s jedva primjetnim izrazom lica. Trenutačno dijete može reagirati na dodir.

9. tjedan

Ovo razdoblje karakterizira intenzivan rast i prijelaz od embrija u fetus. Glava je još uvijek prilično velika i leži na prsima, ruke i noge su dobro oblikovane. Dijete se može kretati uz amnionsku tekućinu, a njegova mala veličina (s grožđem) dopušta. Označene genitalije, ali ultrazvuk je još uvijek nemoguće odrediti, morate proći krvni test.

Za žene, važno je i dalje pratiti stanje svog zdravlja, s pojavom krvavih, žutih, zelenih sekreta, trebate se posavjetovati s liječnikom. Također treba upozoriti na bol u lumbalnom području i donjem abdomenu. Liječnik može preporučiti genetsku konzultaciju, ako je potrebno, uzima se korionska biopsija kako bi se identificirale razvojne abnormalnosti.

U prehrani treba prevladati svježe i kvalitetne proizvode. Ako pate od žgaravice, trebali biste izbjegavati pikantne pikantne jela. Decocije toksikoze su porasle kukove i zeleni čaj bez šećera.

10 tjedana

Određuje se mirniji period, očekivana majka postaje navikla na novu državu, a beba već ima sustave i organe, razvoj mozga se nastavlja. Njegova težina približava se 7 grama, a glava postupno počne uzdići iz prsa. Najnevjerojatnija stvar u ovom trenutku je razvoj mozga. Postupak se događa nevjerojatnom brzinom, svaki put nastaju novi lanci neurona. Prsti se još produžuju, ali membrane između njih ostaju. Glavni organi - jetra, bubrezi, pluća, crijeva, nalaze se ispravno, i dalje se poboljšavaju. Sinteza spolnih hormona počinje, kod djevojčica - estrogena, kod dječaka - testosterona.

Žena ima više rasta dojke, vene se vidljivo pokazuju kroz. Trbuh je dovoljno okrugli da razmišlja o udobnoj odjeći. Maternica i dalje raste sa bebom pa se povećava pritisak na zdjelične organe. Važno je zadržati pozitivan stav, prepustiti se darovima, ne brinuti se o promjeni oblika tijela. Vrijedno je pokupiti lijepe donje rublje, odjeću koja će se nastaviti osjećati lijepo i sretno.

11 tjedana

Dijete već teži oko 11 grama, a veličina je oko 5-6 cm, prvi ultrazvuk može odrediti razvoj fetusa, njegovu sukladnost s normama. Srce kuca vrlo često - 140 otkucaja u minuti. Rast krvnih žila u posteljici se aktivira, dijete brzo raste i zahtijeva više hranjivih tvari. Pojavljuje se stvaranje čaše, folikuli dlake su položeni.

Za trudnice koje pate od toksemije dolazi do postupnog olakšanja. Već 14. tjedan treba proći jutarnja nelagoda. Povećana mokrenja je normalna reakcija tijela na hormonalne promjene. Morate piti čistu vodu, kao i zdrava pića, bolje je ograničiti proizvode koji sadrže kofein. Također je moguće započeti (ako nema prijetnji) da se uključe u kondiciju trudnica i da se koriste uljima iz strija, badema, sezama i maslinovih ulja smatraju se najučinkovitijima.

12 tjedana

Mjesec koji završava 3 zaboravlja na rizike koji su postojali od dana kada je embrij zamišljen. Ovo je vrijeme kada se žena navikla na novu državu i može uživati ​​u njemu. U izgledu postoje zamjetne transformacije. Koža je svježa, elastična, kosa raste bolje, postaju gušća, svilenkasta. Mnoge trudnice zaboravljaju na racionalnu prehranu, vjerujući da tijekom tog razdoblja možete priuštiti sve.

Preporuke navika hrane:

 • vrijedno je zaboraviti na štetne brze hrane, zalogaje, uličnu hranu, začinjenu, začinjenu, masnu hranu koja može dovesti do zatvora, utjecati na stanje bebe;
 • ne prejedati, pokušavajući ispuniti normu za dvoje, prekomjerna tjelesna težina komplicira proces porođaja i naknadnu rehabilitaciju;
 • morate zaboraviti na vlastite ukuse, jedući sir, ribu, lean meso, orasi, voće, povrće.

Voće doseže 5 cm, a težina je oko 12-14 grama. Pluća se postupno pojačavaju, rad gastrointestinalnog trakta postaje sve bolji. Dječak pokušava podići glavu, već može sisati prst. Postoji osjetljivost na bol, odgovor na zvukove.

13 tjedana

Počinje 2 trimestra, ostaju iste preporuke o prehrani i umjerenoj vježbi. Žena može primijetiti potpuno zamućen struk, a dojku koja je povećana u nekoliko veličina. Morate pokupiti posebnu donju rublju, često ispuštati iz bradavica se promatraju - to je kolostrum. Možete zaboraviti na česte putove u WC, podizanje maternice olakšava neudobne senzacije. S pojavom povlačenja bolova u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa, morate se obratiti ginekologu. Ispusti normalno ostaju bijeli, prozirni, bez jakih mirisa.

Dijete je težilo od 15-20 g, a njezin rast dosegne 6-7 cm. Osjetljivost bebe brzo se razvija. Može reagirati na promjene temperature, svjetlosti, glazbe, buke i boli.

Fiziološki razvoj:

 • oči se približavaju jedna drugoj;
 • kosti se i dalje otvrdnu, mišići rastu i poboljšavaju;
 • uši imaju konačni oblik;
 • san se pojavljuje, traje samo nekoliko minuta;
 • tjelesna aktivnost obuhvaća različite pokrete, pored savijanja mogu prelaziti udove, stvaraju kaotične poteze.

14 tjedana

Buduća majka postupno prelazi sve strahove i sumnje. Ona uči uživati ​​u skladu života, ponovno se procjenjuje prioritet. Maternica i dalje raste, a grudi rastu. Žena već treba podići više labav i udobnu odjeću. U ovom trenutku ne biste se trebali upuštati u slatko, bolje je pružiti dijete visokokvalitetnim proteinima. Prosječna stopa porasta tjelesne mase iznosi 1,5-2 kg od začeća, važno je pratiti satnu ruku i ne prejedati.

Dječak se i dalje brzo razvija, dostižući težinu od 50 grama, s rastom od 10 cm. Izgleda se izražena mimikrija, kao i režimi za spavanje i budnost. Dišni sustav je obučen, počinje proizvodnja inzulina. Broj otkucaja srca često ovisi o ponašanju majke. Njezine loše navike i stres može dovesti do značajnog povećanja brzine otkucaja srca.

Ako ultrazvuk još nije prošao - vrijeme je. Liječnik može točno mjeriti parametre djeteta, odrediti poštivanje normi.

15 tjedana

Buduća majka i dalje vodi aktivan životni stil, a ne zaboravlja pratiti svoje zdravlje.

Nemir može biti povezano:

 • sa zubima, morate proći stomatologa, izliječiti karijes, krvarenje desni kako bi spriječili pojavu infekcije;
 • smanjeni imunitet dovodi do respiratornih bolesti, važno je ograničiti putovanja na javna mjesta, ukoliko se pojave simptomi, liječnik će savjetovati sigurne lijekove;
 • slabost, želja za odmorom, spavanje, karakteristična za takve hormonske promjene, ne biste se trebali odreći, jer kada se dijete rodi, san će postati luksuz;
 • s povećanjem vena potrebno je odabrati pravu cipelu, možda vam je potrebna lagana gimnastika za ublažavanje umora;
 • bol u donjem abdomenu nije uvijek povezan s abnormalnostima, rast maternice odražava se u istezanju mišića i ligamenta.

Dijete doseže veličinu jabuke, njegovi pokreti su još uvijek aktivni, a san je kratkotrajan. Oči su još uvijek zatvorene, ali optički živci su formirani, dijete može razlikovati svjetlost i hlad. Prve dlačice čine svoj put, znojne žlijezde rade.

16 tjedana

Fetus postaje više poput bebe. Tijelo svjetlo pokriva tijelo, koža je još uvijek tanka, posuđe je vidljivo. Visina je 11-14 cm, a težina doseže 110 grama. Pojavljuje se kemijski sastav krvnih promjena, eritrociti, trombociti, limfociti, sintetiziran hemoglobin. Sve se značajke pojavljuju na licu, pojavljuju obrve i trepavice. Voće je obloženo posebnom bijelom mazivom koja štiti tanku kožu prije procesa rođenja.

Buduća majka i dalje prati prehranu, iznenadni porast tjelesne težine dovest će do opasnih promjena u tlaku. Gait postaje poput patke, ima zamor u nogama. Ako trudnoća nije prvi, već možete osjetiti kretanje fetusa.

17 tjedana

Smanjuje rad žena. Više je nego ikada potrebna podrška najmilijih. Ozbiljnost, bol u žrtvu, debljanje, utječu na aktivnost majke, njezin umor. Periodično, može baciti u toplinu, a zatim u hladnim, nagle promjene raspoloženja karakterizira akumulirani umor. Potpora ne samo muža nego i svih rođaka je važna, netko može napraviti juhu, netko može preuzeti dokumente u bolnicu.

Dijete doseže visinu od 13 cm, spava više, a zatim smanjuje i grimase. Dobro reagira na zvukove, oštar, glasan - plaši, mama glas - mirno će se smiriti. Hipofiza i nadbubrežne žlijezde rade aktivno, kod djevojčica počinje stvaranje unutarnjih organa za reprodukciju.

18 tjedana

Trbuščić je vrlo izražen, a majka mora odabrati pozire na spavanje, a lijeva se smatra najpoželjnijim za porod. Dobar apetit mora biti suzdržan, tijekom tog razdoblja postoji značajan porast težine. Ugljični napitci i veliki dijelovi su ispunjeni opstipacijom i nadutom. Velika potreba za kalcijem može utjecati na stanje zuba, pa je prisustvo fermentiranih mliječnih proizvoda obavezno u prehrani. Osjetljivost dojki, zatamnjenje i proširenje areole, povećanje veličine, izazivanje depresije. Nemojte očajavati, nakon poroda, pridržavajući se uravnotežene prehrane, moći ćete brzo vratiti na normalu.

Dijete doseže 18m cm i teži 200 grama. Važno je razgovarati s djetetom, potiče razvoj središnjeg živčanog sustava. Mama može osjetiti prve šokove u razdoblju aktivnosti, razvija mišićno-koštani sustav. Na prstima su se već pojavljivali jedinstveni otisci.

19 tjedana

Konačno, otrovnost i žgaravica su se povukli, ali svrbež kože rastućeg trbuha može biti problem za trudnicu. Potrebno je koristiti posebne kreme ili ulja za smanjenje osjetljivosti. Uz umor i grčeve u nogama mogu se propisati preparati magnezija. Opuštajuće vježbe mogu pomoći kod bolova u leđima. Važno je izmijeniti način djelovanja i odmora. Ako nema prijetnji i patologija, morate mnogo hodati, da to učinite što možete. Self-imenovan ležaj, svibanj komplicirati proces porođaja zbog slabosti mišića.

Dijete doseže 220 do 250 grama, spava veći dio dana, a tijekom buđenja može se osjetiti njezina kretanja. Ako majka hoda, to boli dijete, samo ako se spriječi da se odmori - podrhtavanje se odmah osjeća. Rajčane žlijezde i dalje proizvode bijelo zaštitno mazivo.

U ovom trenutku potrebno je proći kontrolnu urinarnu analizu i planirani drugi ultrazvuk. Na njemu možete već znati pod i dobiti fotografiju djeteta.

20 tjedana

Razdoblje odmora za buduću mamu uživa u njezinu stanju i cvjetajućem izgledu. Trbuščić je malen, uredan, ne utječe na kretanje i obavljanje uobičajenih stvari. Prema njezinim osjećajima, žena može razumjeti kako se dijete razvija. Jaki intenzivni šokovi signaliziraju manjak kisika, morate izaći na svježi zrak ili prozračiti sobu. Ako se to dogodi nakon tjelesne aktivnosti, morate leći na počinak, a zatim će se beba smiriti. Ženama se preporučuje da spavaju na svojoj strani kako bi izbjegli stiskanje vena. Osnova prehrane ostaje namirnica bogata kalcijem i željezom - govedinom, heljinom, svježim sirom, špinatom, šljive.

Dijete je težilo oko 280 grama, visina je 22-25 cm, ne samo da može zijevati, nego i igrati. Noge postaju dulje i proporcionalnije tijelu, a glava postupno postaje manja. Koža je zapečaćena i već se sastoji od 4 sloja, a zaštitni lubrikant se nastavlja proizvoditi. Noge se pojavljuju na rukama i nogama, prve vlasi na glavi.

21 tjedana

Najzanimljivija stvar u ovoj fazi je mogućnost da majka oblikuje djetetovu budućnost ukusu. Ako jedete začinjeno, začinjeno, slano i slatko jelo, morat ćete napraviti mnogo truda poslije, tako da dijete okusa brokule, heljde ili mrkve.

Mama i dalje ima problema s nadutostom, stresom na venama i kontrolom apetita. Dodatni kilograma mogu dovesti do velike veličine fetusa i komplikacija tijekom porođaja. Mali dijelovi i česti obroci spasiti će od osjećaja gladi. Nokti i kosa znatno su ubrzavali rast i njihovo se stanje bolje promijenilo.

Dijete doseže visinu od 26 cm, težina - 330-350 gr. Izvana, već izgleda kao novorođenče, ostaje samo da dobije na težini i raste. Amnionska tekućina omogućava djetetu da otkrije što je majka pojela na ručku. Prilikom pomicanja fetusa na abdomenu mogu se pojaviti zamjetne bumps.

22 tjedna

U ovom trenutku, želudac je već vidljiv, čak i ispod vanjske odjeće, ako nema medicinskih recepata, žena može nastaviti voditi normalan život. Stanje kože poboljšava, buduće cvate mati. Vrijedno je obratiti pažnju na oteklinu, uz zadržavanje tekućine, potrebno je smanjiti količinu soli. Kada se detektira fiziološka anemija, provode se dodatni testovi kako bi se postigla precizna dijagnoza. Već trebate proći kroz planirani ultrazvuk, odrediti razvoj fetusa, kao i stanje posteljice.

Dijete diže oko 410 grama., Visina - 28-30 cm. Velike veličine ometaju tjelesnu aktivnost, većinu vremena je u položaju lopte. Tvorba mozga usporava, skretanje dolazi do poboljšanja živčanog sustava, potpuno formiranih neurona.

23 tjedna

I dalje možete uživati ​​u odmorištu. Žgaravica, toksikoza - u prošlosti, sada glavna stvar - ne dobivaju dodatnu težinu. U prosjeku, žena je dobila 5-7 kg. Trbuh se diže, a trudna majka može osjetiti napetost i umor u donjoj kralježnici. Ako ovo razdoblje pada na vruće ljeto - edem je teško izbjeći. Vrijedi malo smanjiti količinu tekućine, kao i izbjegavati slanu hranu, korisno je za vrijeme odmora da prekrije noge na visine - jastuke. Ako imate grčeve, morate napustiti cipele u usponu, također obogatite prehranu s hranom koja sadrži kalcij, vitamin E.

 • težina se poveća na 400-420 g, ali sam fetus izgleda naborano, uskoro će akumulirati potkožnu masnoću i sve bore će nestati;
 • Glavni procesi za bebe su apsorpcija hranjivih tvari u tekućini, a nakon izlučivanja u urinu, zbog čestih promjena amnionske tekućine, nije opasno za bebu;
 • priprema dišnih organa počinje, još nisu u potpunosti formirana, ali dijete već radi prve testne vježbe;
 • većinu dana spava, ima fazu REM spavanja, a time i sposobnost da vidi snove.

24 tjedna

Dijete zajedno sa želucem sve se povećava, može dovesti do strijama. Oni mogu uzrujati žene, osobito svijetlo crvene ili smeđe. Ali nakon porođaja, uz pravilnu tjelesnu aktivnost, moći će se vratiti na prethodni oblik.

Buduće majke se osjećaju sjajno - prvi je opasni trimestar prošao, a rođenje je još daleko. Moguće je raditi, opustiti, razgovarati s prijateljima, otići na izlete. Ostaje preporuke o prehrani, kao i pravilnu raspodjelu vremenski aktivnog načina rada i spavanja.

 • ako liječnik stavlja zdjelicu na fetus, ne bi trebalo biti uzrujan, on će promijeniti položaj prije rođenja;
 • beba je odrasla do 25 cm i teška oko 500 grama;
 • diše i izlazi, ali kisik nastavlja teći kroz pupčanu vrpcu;
 • postoji daljnja formacija mozga, povećanje neuronskih veza;
 • beba se već može igrati s pupkovinom, grimase, namrštiti se, sisati prst.

S pojavom razmazivanja krvotoka, akutne bolove u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa, nužno je hitno konzultirati liječnika, možda je potrebno spasiti bolničko liječenje.

25 tjedana

Ženka svake žene će izgledati drugačije, unatoč činjenici da sve uterus postaje veličina kugle. Postoji pritisak na trbuh koji često izaziva pojavu žgaravice. Kako bi se izbjegli problemi s probavom, a posebno konstipacije, preporučljivo je uključiti povrće i žitarice na osnovu prehrane. Ako krv ima nisku razinu hemoglobina, propisana je terapija lijekovima koji sadrže željezo. Da biste smanjili opterećenje na leđima, već možete početi nositi zavoj.

 • u prijevremeni rad, novorođenče će biti održiv, postavit će se u posebne uvjete za zrelost od 40 tjedana;
 • težina postaje 700 grama, visina 30-35 cm;
 • jača skeletni sustav, mišići se poboljšavaju, pojavljuje se hvatajući refleks, dijete stisne ruke u kamere i određuje glavnu ruku, desno ili lijevo.

26 tjedana

Opterećenje na ženskom tijelu povećava se svaki dan. Zaboravljivost, distrakcija je moguća pa je vrijeme razmotriti rodiljni dopust. Pješačenje postaje teže, pogotovo ako ste stekli prekomjernu težinu, normalne fluktuacije od 6-8 kg. Prilikom kretanja, možete osjetiti napetost u donjem dijelu leđa, hod je blizu pendela. Ako se promatra maternica, važno je pratiti vaše stanje, radije odmora u krevetu. S pojavom kontrakcija, krvarenja, hitno treba medicinska pomoć.

 • fetus već teži oko 1 kg, a rast - 33-35 cm;
 • promjene pigmentacije zbog akumulacije potkožnog masnog tkiva, koža se posvjetljuje;
 • mišići postaju jači, ako beba nenamjerno gura unutarnje organe, majka može osjetiti bolnu nelagodu.

Ispunite život iznimno ugodnim osjećajima, nemojte zaboraviti na prehranu i vježbanje trudnica.

27 tjedana

Mati postaje sve teže i teže učiniti uobičajene stvari. Umor brzo dolazi, potrebno je odmoriti više. Ovo je prirodan proces koji ženama omogućuje kratki odmor. Preporučljivo je posvetiti ovo razdoblje hobijima i hobijima, jer nakon rođenja djeteta neće biti vremena. U 27. tjednu možete početi brzo povećavati težinu, važno je kontrolirati ovaj proces s učestalošću i brojem servera. Postoji kratkoća daha, žgaravica, koja je povezana s povećanjem i pritiskom maternice. Dojka postaje veća, tijekom razdoblja promjena trudnoće za 1-3 veličina.

 • mozak se razvija i poboljšava, postavljaju se temelji kognitivnog razmišljanja - pamćenje, pažnja, određuju se i glavne značajke temperamenta;
 • potreba za kalcijem nije smanjena, konačna formacija koštanog tkiva još nije završena;
 • postoji daljnja akumulacija potkožnog masnog tkiva i promjene u pigmentaciji kože;
 • Placenta pomaže stvoriti prvi imunitet koji će štititi novorođenče tijekom prvih 6 mjeseci.

28 tjedana

Za većinu majki rodiljni dopust već je započela. Ovisno o dobivenom kilogramu, osjećaji trudnice također se mijenjaju. Više od 9 čini nespretnim pokretima, izaziva umor, pospanost, probavni problemi.

Potrebno je slušati preporuke liječnika i organizirati postove. Do tog trenutka dijete je već prihvatilo točan položaj, majka može računati i broj šokova, obično bi trebalo biti oko 10 u 2 sata. Bol u leđima olakšat će zavoj i posebnu gimnastiku, što je korisno u procesu porođaja.

 • akumulacija potkožnog masnog tkiva nastavlja, nabori se zaglađuju, koža postepeno posvjetljuje;
 • konvolucije se formiraju u mozgu, daljnji rast i poboljšanje početaka inteligencije se nastavlja;
 • Pojavljuju se emocije, beba može namrštiti bilo kakvu nelagodu, reagirati s kretanjem udova.

U prisustvu rhesuskog sukoba, terapija imunoglobulinom može biti potrebna, to neće naškoditi djetetu, već će samo izbjeći opasnost od gladovanja kisika fetusom.

29 tjedana

Dijete se već ubrzava i čini joj se da je dijete postalo jači. Zapravo, njezina težina doseže 1,5 kg, a visina je 36-40 cm. Optički živci omogućuju jasnije vidljivost svjetla, trepere kada se intenzitet mijenja. Dijete curi i štucava, i osjeća se mama. Emocionalna sfera također ne stoji mirno - sposobnost plakanja pojavljuje se. Interni organi su već formirani. Mišići i dalje rastu, poboljšavajući dišni sustav.

 • ako budućna majka još nije promijenila ormar, vrijeme je da to učinite, ne biste se trebali uzrujati zbog labavih odijela, za nekoliko mjeseci možete se vratiti u oblik;
 • promjena stanja kože postaje suha, pojavljuje se pigmentacija;
 • kako bi naučili kako upravljati svojim tijelom tijekom poroda, poželjno je svladati vježbe Kegel, ako ne i kontraindikacije su korisne klase joge;
 • raste iritacija i umor, želudac postaje veći, opterećenje se povećava tijekom hodanja, spavanje samo s jedne strane.

30 tjedana

Rasta trbuha i rastezanje kože postaje sve slabiji. U bokovima se pojavljuju i rastezljive oznake. Zatvor i oticanje mogu se ispraviti odgovarajućom prehranom. Ako majka ima vrtoglavicu i slabost, vrijedi povećati vrijeme odmora. Važno je tijekom tog razdoblja učiti tehnike opuštanja, pomoći će se nositi se s nesanicom i nakupljenim umorom.

 • se prilagođava proces interakcije s majkom, smiruje se dok mrlja trbuh, reagira nasilno u neugodnom okruženju - začepljenu sobu, duhanski dim;
 • male vlasi - lanugo, pokrivanje djetetovog tijela postupno nestaje, ali u nekim slučajevima može se pojaviti novorođenčad;
 • mozak i dalje raste brzo, broj vlakana i brazda se povećava.

31 tjedana

U ovom trenutku, svi prethodni osjećaji nelagode. Maternica je raselila sve unutarnje organe, tako da se otežava dah, disanje postaje teško. Spazme, natečenost, bol u leđima ne sprečavaju samo tijekom dana, već i noću, uzrokujući nesanicu. Pozitivan stav, opuštajuća masaža, tečajevi joge pomoći će vam. Potrebno je smanjiti količinu tekućine, uriniranje se događa vrlo često, a žena čak može ograničiti svoje šetnje. Takve žrtve nisu potrebne, potrebno je pridržavati se pravilne prehrane i ne piti sat vremena prije otpuštanja.

 • visina dosegla 35-43 cm, težina - do 1,6 kg;
 • trenira upravljanje glavnim 5 osjetila;
 • neuronske veze rastu po stopi febrilne;
 • vrijeme svjesnosti raste, beba je zauzeta svojim vlastitim poslovima - on diše, gleda, trepće, usisava prst, stisne šake i gurne.

32 tjedna

Tijelo se već postupno priprema za proces porođaja. Neki čak mogu osjetiti kontrakcije treninga. Želuca je već velika, može se povući, vrijedno je nositi zavoj. Pokreti i hod žena postali su nespretni, sporije je radila uobičajene stvari. Nemojte se odreći želje za spavanjem ili kupnjom nove stvari, ali ćete morati zaboraviti na slastice i začinjena jela. Već je potrebno dulje odabrati udobnu poziciju, podrhtavanje postaje sve intenzivnije.

 • visina do 46 cm, težina 1,6-1,8 kg;
 • fetus je još uvijek u prsnom prikazu, ali može već okrenuti glavu;
 • razvoj mozga se poboljšava ako razgovarate s djetetom, čitate knjige, slušate glazbu;
 • mišićni sustav i dalje jača, kretanje je bolje koordinirano.

Vrijeme je da prođete kroz 3 rutinske ultrazvuke, možete saznati ne samo veličinu i formiranje fetusa, nego i jasno razmotriti to na zaslonu. Bit će važne informacije o stanju amnionske tekućine, maternice, zrelosti placente.

33 tjedna

U prosjeku, žena je dobila 10-12 kg tijekom trudnoće. Hormoni povećavaju, što može izazvati krvarenje desni. Prekomjerna razdražljivost uzrokovana strahom od nadolazećeg rođenja. Važno je zadržati pozitivan stav, ispuniti život s radosnim emocijama, komunicirati s ugodnim ljudima. Važno je zapamtiti o izvedivoj tjelesnoj aktivnosti, potrebno je za mišićni ton, inače tijekom porođaja bit će teško kontrolirati vaše tijelo.

 • visina - 40-46 cm, težina -2100 - 2300;
 • dijete bi već trebalo poduzeti potrebnu poziciju, ako ne, tijekom porođaja, to će zahtijevati dodatnu pozornost opstetričara;
 • poboljšava se refleks sisanja potreban za dojenje;
 • mišićno-koštani sustav nastavlja razvijati, tako da kokošji sir traži cijelo razdoblje trudnoće;
 • fetus već izgleda kao novorođenče, na rukama i nogama pojavljuju se obrazi i nabori.

34 tjedna

Hormonalne promjene omogućuju mamu da bude u dobrom raspoloženju. Bila je umorna od nelagode i ne može čekati da se dijete pojavi. Težina se značajno povećava na 12-15 kg, dojka i dalje raste. Potamne crta od pupka do donjeg trbuha, kao i bradavice areole. Uzgojni instinkt na vrhuncu, trudnica je zauzeta kućanskim poslovima.

 • visina 41-47 cm, težina 2100-2400;
 • koža fetusa je lagana i glatka, pokrivena je zaštitnim mazivom koja olakšava prolaz rodnog kanala;
 • kada se rodi u tom razdoblju, dijete može disati vlastito i ne zahtijeva intenzivnu rehabilitacijsku terapiju.

35 tjedana

Počinje najvažniji trenutak, priprema za porođaj. Koristan je za buduću majku da prođe kroz posebne tečajeve u konzultacijama. Da bi izabrao orkestar za porođaj, ne mora biti muž, bliska osoba može podupirati i ohrabriti - prijatelja, majku. Torba za bolnicu već bi trebala biti prikupljena tako da žena nije nervozna zbog sitnica. Trbuh dostiže svoju maksimalnu veličinu, kada hodanje stiže do brzog umora, javlja se edem. Važno je u ovom trenutku ne prejedati, inače će beba biti velika, a proces porođaja će postati složeniji.

Razvoj djeteta:

 • trening dišnog sustava, usisavanje, gutanje refleks se nastavlja;
 • smanjuje količinu amnionske tekućine koja uzrokuje nelagodu za bebu, tijelo izvještava da je vrijeme za promjenu životnih uvjeta;
 • endokrini, živčani i imunološki sustavi i dalje se poboljšavaju;
 • Postupno, dijete umiva, majka to može osjetiti u olakšavanju disanja i smanjenju pritiska na leđima.

36-40 tjedana

Sve je spremno za dugo očekivani izgled novog života. 2 tjedna prije rođenja, želudac potonuo, a kamenet je znak da maternica dolazi do tonusa. U bilo kojem trenutku, može početi kontrakcije, obje vježbe i stvarne. Žena je već zaradila od 9 do 16 kg, neposredno prije rođenja, pa je lagano smanjenje. Prisustvujte konzultacije najmanje jednom tjedno, liječnik prati stanje fetusa, srca.

Znakovi početka rada:

 • povećan apetit;
 • u donjem dijelu trbuha postoji nemir, onda će se pretvoriti u bol;
 • kontrakcije počinju s grčevima s učestalošću od 5 puta na sat;
 • tijelo počinje sam čistiti - povraćanje, proljev je moguć;
 • izlaz sluznice membrane i ispuštanje amnionske tekućine je izravan signal početka rada, a hitna bolnica je potrebna.

Dijete doseže veličinu od 50-54 cm, teži oko 3-3,5 kg. Ona postaje vrlo gužva u maternici, svi organi su formirani i spremni za životnu podršku nakon rođenja. Dijete je osjetljivo na svjetlo, može razlikovati boje, vrlo brzo će se upoznati sa svojom majkom. Žensko tijelo također se priprema - postaje mekše i elastičnije zglobove. Ako je potrebno, morat ćete proći ultrazvuk kako biste utvrdili stanje posteljice, mjesto ploda. Dijete se ne prestaje razvijati čak i nakon poroda, proces se nastavlja tek sada kada može osjetiti toplinu majčinih ruku.