Vegetarijanstvo tijekom trudnoće: koliko je velika opasnost za bebu

Zasnivanje

Od vegetarijanaca, žene su 2 puta više od muškaraca. To je činjenica dokazana statistikom i istraživanjem. I skoro svaki član fair sexa koji je napustio meso u dovoljno mladoj dobi mora se suočiti s dilemom - je li vegetarijanstvo i trudnoća kompatibilni?

S jedne strane, postoji mišljenje liječnika koji tvrde da trudnica u tom razdoblju treba veliku količinu vitamina i mikroelemenata, a biljna hrana neće moći pružiti im tijelo u cijelosti. S druge strane, postoji mnogo primjera iz života kad je takav sustav napajanja čak i izdržao ove 9 mjeseci. Gdje je istina?

Bit problema

Vjeruje se da čak i kod uravnotežene prehrane, vegetarijanac nedostaje biljnih hrana od nekih hranjivih tvari potrebnih za normalnu funkciju tijela. Bilo bi logično pretpostaviti da će tijekom nošenja djeteta, kada će se potreba za njima povećati nekoliko puta, nedostatak će se najjasnije otkriti. To može biti ispunjeno posljedicama - dijete ih neće primiti za formiranje njegovog tijela i rodit će se s patologijama, odstupanjima ili kroničnim bolestima.

Takve informacije mogu uplašiti bilo koga, ali znanstveno negativan učinak vegetarijanstva na trudnoću nije dokazan i samo hipotetska pretpostavka.

Argumenti protiv

Ako pitate svog ginekologa je li moguće promatrati vegetarijanstvo tijekom trudnoće, u 75% slučajeva čut ćete "ne". Preostalih 25% - ili liječnika koji sami ne jedu meso; ili onih koji su se već susreli s takvim pacijentima i imali uspješno iskustvo isporuke; ili medicinski eksperimenteri koji se vole raspravljati s mišljenjem službene medicine.

Koja zla može vegetarijanstvo imati na zdravlje buduće mame i bebe? Postoji nekoliko pretpostavki.

Nedostatak proteina

U prvom tromjesečju ugljikohidrati su neophodni za formiranje fetusa, ali u drugom proteinu. Vegani pokušavaju popuniti svoj nedostatak biljne hrane (puno je proteina u grašak, pšenici, riži, grahu, leće, soje i orašastih plodova), lakto-ovo-vegana s mlijekom i jajašcima. Prvi je teži, jer je raspon bjelančevina biljnog podrijetla ograničen, dijeta će biti prilično loša. I što je najvažnije - protein bjelančevina apsorbira se samo za 60% i u njemu nema kompleksa aminokiselina, koji se nalaze u mesnim i ribljim proteinima.

Nije baš dobra vijest za vegetarijance lacto-ovo. Naravno, njihova će tijela dobiti više proteina od mlijeka i jaja od vegana. Ali čak će i on biti slabiji u kvaliteti za meso. Također se apsorbira samo za 80%, au smislu aminokiselina - oni neće biti puni set.

I sada pozornost: opasnost leži u činjenici da uz pomoć proteina u drugom tromjesečju trudnoće, dijete formira neuralnu cijev. A ako nisu dovoljni, postoji stajalište da će u budućnosti djeca možda imati različite odstupanja u smislu mentalnog zdravlja. Štoviše, to se ne može manifestirati u očiglednim patologijama središnjeg živčanog sustava, koje će se odmah dijagnosticirati pri rođenju. Prema nekim znanstvenicima to se može primijetiti samo u budućnosti - na primjer, u devijantnom ponašanju djeteta, raznim fobijama ili autizmu.

Nedostatak željeza

Jedan od najsnažnijih razloga zbog kojih je tijekom trudnoće nepoželjno držati vegetarijanstvo je rizik od anemije. Kada odbije meso, željezo se apsorbira iz hrane biljke, ali u vrlo malim količinama. Dakle, tako često kod žena vegetarijanaca već u prvom tromjesečju hemoglobina se naglo smanjuje.

Hrana bogata željezom

To je ono što je ispunjeno za majku i dijete:

 • teška trudnoća;
 • anemija - simptom oštećenja bubrega, koštane srži i posljedica toksikoze;
 • kršenja mentalnog i živčanog razvoja djeteta, mentalna retardacija u budućnosti;
 • prijetnja pobačajem, spontani pobačaj;
 • prerano rođenje s povećanim rizikom od cerebralne paralize, alergijskih reakcija, smanjenog imuniteta;
 • toksemija;
 • placentna insuficijencija je patogenetski čimbenik koji uzrokuje razvoj svih ovih komplikacija.

Osim toga, trebate vremena da se brinete o masti. Mnogi vjeruju da nisu potrebni za izgradnju malog tijela. To je djelomično istinito, ali istodobno obavlja i transportnu funkciju: bez njih asimilacija vitamina topljivih u mastima koji su potrebni za bebu (A, E, D, K) se ne pojavljuju.

A u biljnoj hrani ima vrlo malo vitamina B12. Rezultat nedostatka je patologija hematopoetskih i živčanih sustava majke i bebe.

Nema dokaza da vegetarijanstvo šteti trudnoći. Postoje pretpostavke koje znanstvenici još moraju dokazati ili opovrgnuti. Slušati ih ili ne je posao same žene, ali sve se mora pažljivo vagati.

Argumenti za

Postoji suprotno gledište: vegetarijanstvo može pozitivno utjecati i na trudnoću. Međutim, to je samo pretpostavka, a ne znanstveno dokazana.

 • odsutnost hormona straha (koji ulazi u meso životinja tijekom klanja), koji može utjecati na ljudsko tijelo na razini gena, osigurava da sve bude u redu s bebom u smislu genetike i razvoja CNS-a;
 • buduća majka pruža bebu s ogromnom količinom vitamina i elemenata u tragovima sadržanima u voću i povrću, koji čine osnovu njezine prehrane;
 • nema opasnih pesticida i toksina koji su u trgovini proizvodi obiluju u krvi.

Za buduću majku:

 • nedostatak mesa i ribe u prehrani smanjuje rizik od razvoja toksikoze;
 • kolesterol se smanjuje;
 • opterećenje na bubrezima je svedeno na najmanju moguću mjeru (u veganima, ali ne u lakto-ovo-vegetarijancima; u potonjem, jaje i mliječni protein čine ekskretorni sustav u punoj snazi);
 • olakšava rad mnogih organa: srce, pluća, štitnjače, gastrointestinalni trakt;
 • smanjuje rizik od razvoja bolesti poput onkologije, hipertenzije, ishemije, ateroskleroze, dijabetesa, pretilosti;
 • poboljšava se funkcija crijeva;
 • normalni hormoni.

Pozitivan učinak vegetarijanstva na trudnoću može se ocjenjivati ​​samo uspješnom isporukom u praksi.

A što u praksi?

Teorija i pretpostavke - sve je dobro za informativno prosvjetljenje. No, ako pogledate statistiku i forume na kojima mlade majke šire svoje osobno iskustvo, dobivamo sljedeću sliku:

 • vegetarijanci rađaju zdravu djecu bez patologija;
 • tužno iskustvo (pobačaj, prerano rođenje, mrtvorođenost, kongenitalne abnormalnosti fetusa), u pravilu, zbog čimbenika koji nisu povezani s vegetarijanstvom;
 • netko zaista želi meso (osobito u prvom tromjesečju, kada fetus "zahtijeva" gradnju materijala kako bi oblikovao svoje tijelo) - netko se bori s iskušenjem, zamjenjujući ga proizvodima biljnog podrijetla i netko mu daje - i onda osuditi buduće majke ni na koji način, jer na kocki - zdravlje njihove bebe;
 • često žene pišu o niskom hemoglobinu tijekom trudnoće - liječnici to objašnjavaju kao vegetarijanac;
 • sudeći prema pričama žena na forumima, svi su se pridržavali lakto-ovo-vegetarijanstva, tj. dopuštali su jesti jaja i mliječne proizvode;
 • prema tome, vrlo je nedostatak podataka, kao u praksi, situacija s strogo veganskom trudnoćom.

Stoga se teorija i praksa malo razlikuju: trudnoća i vegetarijanstvo prilično su kompatibilni ako žena može napraviti odgovarajuću prehranu.

Stav službene medicine

Do danas, razni instituti i laboratoriji nastavljaju provoditi studije koje istražuju učinak vegetarijanstva na trudnoću. Konačni zaključci još nisu napravljeni i nisu predstavljeni javnosti. Stoga mišljenje liječnika može biti neodređeno. Postoje dva razloga za nedosljednosti: nedostatak znanstvenog dokaza i osobno iskustvo ginekologa.

Službeno, ne preporuča se odreći se mesa tijekom nošenja djeteta, koja možda neće primati hranjive tvari. I većina medicinskih stručnjaka se pridržava ove točke gledišta, jer je nerazuman rizik u takvoj situaciji apsolutno neprikladan.

Ali ako je u praksi doktora bilo najmanje jednog pacijenta koji je uspješno u kombinaciji vegetarijanstva i trudnoće, on više neće biti toliko kategorističan o odbijanju mesa. Razlog - ove su se žene nosile sa svojom misijom 100%, a zdravo dijete bez patologija je rođeno. Nema statističkih podataka u kojima će se grafikon pojaviti: "odstupanja u razvoju djeteta, povezana s vegetarijanskim načinom života majke".

Ipak, liječnici i znanstvenici podižu i pokušavaju pronaći odgovore na takva pitanja kao što su:

 • Čak i ako je dijete rođeno zdravom vegetarijaninom, kako će majčin stil života utjecati na njezin daljnji razvoj - mentalni i tjelesni?
 • Postoji li veza između bolesti dijete i vegetarijanstva majke tijekom trudnoće?

Istraživanje se provodi - čeka rezultate.

Vi svibanj biti zainteresirani za takve članke:

preporuke

Ako odlučite nastaviti vegetarijanstvo tijekom trudnoće, morate znati kako minimizirati svoje percipirane štetne učinke na dijete. Nekoliko preporuka će vam omogućiti da to učinite.

Opći savjeti

 1. Ako postoje bilo kakve kronične bolesti i opasnosti od trudnoće, ne možete napustiti tijelo bez mesa i ribe.
 2. Ne možete započeti vegetarijansku prehranu tijekom trudnoće.
 3. Ako je moguće, preporučljivo je držati vegetarijanstvo lakto-ovo, umjesto veganstva.
 4. Kada je vegan za cijelo razdoblje trudnoće bolje je ići u jugoistočnu Aziju (npr. Tajland, Indija, Vijetnam), gdje je klima idealna za vegane i sirove hranu.
 5. U lakto-vegetarijanstvu potrebno je osigurati da su konzumirani mliječni i fermentirani mliječni proizvodi visoke kvalitete. I s trgovinom roba ponekad postaje ozbiljan problem. Stoga, ima smisla pokušati pronaći dobavljača-farmer.
 6. Da biste nadoknadili nedostatak vitamina i minerala, piti posebne multivitaminske komplekse koje je propisao ginekolog (odmah ga upozorite na svoje mišljenje).
 7. S istom svrhom preporučuje se svakodnevno uzimanje soje lecitina tijekom trudnoće. Doziranje - 1 žlica. Način: dodajte bilo koju hranu.

Set proizvoda

 1. Vegetarijanska prehrana vegetarijanca mora nužno uključivati ​​med, žitarice, kruh, mlijeko, tjesteninu, povrće, orašasti plodovi, voće, začini.
 2. Korisni začini: koromač, đumbir, kardamom, kurkuma, zira (u malim količinama).
 3. Štetno (oni bi trebali biti isključeni iz prehrane): piskavica, šafran, asafotida, klinčići, cimet.
 4. Suho voće i pistacije često reproduciraju gljivicu od kalupa koja izlučuje opasne aflatoksine, pa ih je bolje odbaciti.
 5. Ograničite pretjerano kiselo, pungentno, gorko i astringentno uzimanje.
 6. U hladnoj sezoni 70% prehrane treba biti termalno obrađena hrana.
 7. Uvijek bi trebalo biti svježe, svježe kuhano - i kod kuće. Sokovi konzervi i pakirani nisu dobrodošli.
 8. Vodite brigu o masti: možete pržiti u ghee ulju, a maslinovo ulje (ili bilo koje drugo povrće) najbolje je ostaviti za salatu.

Ako već dugo vježbate vegetarijanstvo i nemate kronične bolesti, najvjerojatnije takav način života neće utjecati na trudnoću. Međutim, nitko vam neće dati takvo jamstvo. Sve prednosti i nedostatke ćete se vagati i donijeti odluku - previše. Teško je računati i na podršku liječnika, jer većina od njih i dalje savjetuje da uključite ribu i meso u prehranu.

Trudnoća i vegetarijanstvo: što je najvažnije, nemojte štetiti!

Nedavno su postali popularni razni sustavi napajanja, koji ljudi odabiru iz jednog ili drugog razloga. Jedno od područja bila je vegetarijanstvo i vrste.

Ako se zdrava osoba može priuštiti da eksperimentira s načinom života, kako žena može biti vegetarijanka kad otkrije da očekuje dijete?

Je li vegetarijanstvo korisno ili štetno za trudnice? Što je ovaj elektroenergetski sustav?

Vegetarijanstvo i njegove vrste

Vegetarijanstvo je način života ljudi koji odbijaju jesti hranu biljnog podrijetla. Razlozi zašto osoba odluči postati vegetarijanac su različita.

Neki vjeruju da jedući samo biljnu hranu, brinu se o životinjskom svijetu, ne podupiru ubijanje i uzrokuju bol živim bićima. Za druge, odbijanje hrane od životinja je put ka zdravlju.

 • Veganstvo - jede samo biljnu hranu. Vegani ne koriste mlijeko, jaja, meso, ribu, plodove mora, ne koriste kozmetiku, lijekove koji imaju sastojke životinjskog podrijetla ili su testirani na životinjama i ne nose odjeću i obuću izrađenu od kože i krzna;

 • lakto-vegetarijanstvo - vegetarijanstvo, kojemu je dopušteno jesti mlijeko i mliječne proizvode;

 • mliječna vegetacija - uz biljnu hranu dopušteno je jaja i mliječni proizvodi;

 • sirova hrana - sastojak hrane sastoji se od samo svježih proizvoda koji nisu podložni toplinskoj obradi. Može se pripisati i fruitarianizmu, kada se prehrana sastoji samo od svježeg voća;

 • Sedam vegetarijanstva je sustav u kojem se osim povrće hrane dopušta bijelo meso, perad i riba;

 • flexitarizam - glavna prehrana je povrtna hrana, ali povremeno možete jesti meso i ribu.
 • Svaka osoba je odgovorna za svoje zdravlje, tako da može odabrati način života koji mu je bliži.

  Ali ako je izbor pred trudnicom koja je odgovorna ne samo za sebe nego i za razvoj i zdravlje djeteta. Je li odbijanje od mesa korisno ili štetno za buduće majke?

  Vegetarijanstvo i trudnoća

  Poput svakog prehrambenog sustava, temeljenog na korištenju samo jedne vrste hrane i isključivanja drugih, vegetarijanstvo ima mnoge obožavatelje i one koji ga osuđuju. Posebno puno kontroverzi i kontroverze oko trudnica.

  Neki liječnici, osobito oni inozemni, vjeruju da je odbijanje mesa u korist trudnice i djeteta. Ruski stručnjaci, naprotiv, osuđuju ovaj model ponašanja jedenja.

  Koja je uporaba izbjegavanja životinjskih proizvoda za trudnice?

  Pros:

 • odsustvo toksikoze, budući da tijelo ne akumulira toksične tvari od mesnih proizvoda;

 • nedostatak oštrih hormonskih udara na pozadini trudnoće;

 • u mlijeku žena koje ne jedu meso, ima manje toksina od onih koje jedu meso;

 • nedostatak zatvor i problemi s gastrointestinalnim traktom, budući da biljna hrana sadrži veliku količinu vlakana koja potiče dobru probavu, eliminaciju toksina i redovitih stolica;

 • smanjenje opterećenja jetre i bubrega, što poboljšava njihov rad;

 • s povrćem i voćem, mnogi prirodni vitamini i hranjive tvari ulaze u tijelo buduće majke;

 • niska vjerojatnost srčanih problema i visoki krvni tlak, kao u biljnoj hrani nema kolesterola, koji se mogu akumulirati na zidovima krvnih žila. Ovo se odnosi ne samo na trudnicu, već i na njezino dijete;

 • nema vjerojatnosti da se dobije prekomjerna težina, budući da je hrana biljnog podrijetla uglavnom lagana, dobro probavljena i brzo probavljena;

 • nema žgaravice koja uzrokuje nevolje za mnoge trudnice;

 • nema edema, jer biljna hrana uklanja višak tekućine i soli iz tijela;

 • u slučaju odbijanja mesa, opaža se poboljšanje mišićnog tkiva, postaje elastično, što pridonosi porodu bez suzenja.
 • kontra:

 • nedostatak željeza, niska razina hemoglobina, koja će nepovoljno utjecati na dijete, koje će imati manjak kisika i hipoksije;

 • nedostatak vitamina B12 i vitamina D, koji su odgovorni za apsorpciju kalcija u djetetovom tijelu;

 • slabljenje imuniteta zbog slabe prehrane;

 • meso je potrebno za trudnice koje žive u sjevernim regijama, tako da tijelo ima dovoljno energije za održavanje tjelesne temperature tijekom hladne sezone;

 • nedostatak takvih vitamina i mikroelemenata kao što su jod, cink, kalcij, omega-3 masne kiseline, koje nisu sadržane u biljnoj hrani, ili koje tijela ne potpuno apsorbiraju;

 • Kako bi nadoknadili nedostatak vitamina, trudnica će morati uzimati komplekse vitamina, što može negativno utjecati na zdravlje djeteta.
 • Vegetarijanstvo i trudnoća

  kontraindikacije

  Odbijanje mesa kontraindicirano je za žene koje pate od anemije, budući da se željezo apsorbira samo od mesa u traženom obliku i količini.

  Nemojte jesti samo biljnu hranu za trudnice koje pate od kolitisa, jer će velika količina povrća i voća pridonijeti nadutosti.

  Vegetarijanstvo neće imati koristi onima koji imaju problema s gušteračom, jer se može razviti proljev, koji se može izliječiti samo lijekovima.

  Najveća kontraindikacija odnosi se na one žene koje odlučuju postati vegetarijanci nakon saznanja o trudnoći.

  Na primjer, prijelaz na sirovu hranu tijekom trudnoće - ni u kojem slučaju to se ne može učiniti! Između odbijanja hrane za životinje i trudnoće treba trajati najmanje godinu dana.

  Ako se žena pridržava načela vegetarijanstva prije trudnoće, onda u očekivanju djeteta, treba pažljivo planirati svoju prehranu.

  Kako jesti?

  Tijekom trudnoće, vegetarijanka bi trebala odabrati blaži tip vegetarijanstva, omogućujući konzumiranje mliječnih proizvoda, jaja, piletina i riba.

  Potrebno je da dnevna prehrana uključuje sve potrebne vitamine i minerale.

  Proizvodi koji bi trebali biti na stolu u budućoj majci:

  • orasi, suho voće, avokado, koji sadrže potrebne masti i kalorije;

 • morski kelj, koji može nadoknaditi nedostatak vitamina B12;

 • jedenje proklih zrna i grah doprinose boljoj apsorpciji cinka.
 • Ovdje je uzorak izbornika za dan trudna vegetarijanac:

  • razne žitarice, tjesteninu i kruh oko 600 grama dnevno;

 • zeleno povrće (kupus, špinat) treba konzumirati u količini od 100-200 g;

 • voće i drugo povrće (mrkva, repa, krumpir), svježe i kuhano - 500 g dnevno;

 • grah, grah, grašak i proizvodi od soje (soja, mlijeko) - 300-400 g;

 • orašasti plodovi i sjemenke, kao i biljno ulje (laneno ulje, suncokret, sezam) - 50 g.
 • Ali čak i sa bogatom prehranom može biti nedostatak vitamina i elemenata u tragovima, osobito u 2. i 3. trimestru trudnoće. U tom slučaju liječnik može propisati multivitaminske komplekse.

  Dodatni vitamini: da ili ne?

  Trudna žena treba testirati na vrijeme, a vegetarijanac treba obratiti posebnu pozornost na to. Vrlo često, trudnice se propisuju vitaminima, ali ih je potrebno uzimati samo kada postoji nedostatak ili loša prehrana.

  Multivitaminske pripravke za trudnice treba uzimati samo na recept i preporučene doze. Posebno preporučeni unos vitamina B12, jer je odsutan od biljne hrane.

  S niskim hemoglobinom preporučuju se dodatci željeza.

  Bolje je uzimati lijekove koji sadrže jedan vitamin ili element u tragovima, jer u ovom slučaju liječnik će moći propisati točnu dozu jer višak vitamina može imati lošiji učinak od nedostatka vitamina.

  No, bolje je izgraditi svoju prehranu na takav način da dobijete sve potrebne tvari iz hrane. Doista, ponekad umjetni lijekovi uzrokuju alergijske reakcije ili se ne apsorbiraju.

  Nakon vaganja svih pro i kontra, svaka žena može odlučiti hoće li biti vegetarijanac tijekom trudnoće.

  Vegetarijanstvo i trudnoća: kako ne bi naškodili djetetu?

  Nakon saznanja o početku trudnoće, mnoge vegetarijanke počinju sumnjati u to da li je moguće nositi zdravo dijete i održavati svoje zdravlje, i dalje odbiti meso, ribu i ostale životinjske proizvode. Važno je da takve trudnice znaju neke značajke učinka tih ograničenja na ljudsko tijelo, kao i moguće posljedice nerazumne fascinacije s njima...

  Natalya Batsukova
  Nutritiolog, Minsk

  Pojam vegetarijanstva ima dvije konsonantne varijante podrijetla: od engleske riječi "povrće", to jest "biljka" i latinska riječ "vegetus", što znači "veselo, svježe, živahno".

  Neki sljedbenici vegetarijanske prehrane se nadaju da će dobiti samo zdravstvene učinke. Mnogi od njih tvrde da je čovjek bliži u anatomskoj strukturi biljojedinskih predstavnika životinjskog svijeta nego grabežljivaca, da je put prehrane mesa za ljudski razvoj pogrešan i zlonamjeran, a samo hrana za biljke je povoljna za održavanje zdravlja i dugotrajnost. Neki nepokolebljivi vegetarijanci vjeruju da proizvodi od mesa su štetne zbog nagomilavanja u njima sve vrste štetnih tvari iz antibiotike, pesticide, stimulansa rasta na hipotetski „hormona straha, smrti i agresije”, itd za druge vegetarijanski. - to je jedini vjerski život princip. Postoje vegetarijanci koji ne smiju jesti životinjske proizvode, osjećaj suosjećanja za životinjama ili moralna zabrana "uzimanja nečijem životu zbog vlastitih ukusnih užitaka". Tako, bez pretjerivanja, može se reći da svaki vegetarijanac ima svoj razlog za odbijanje životinjskih proizvoda. Ali kako je kompatibilan odbacivanje životinjskih proizvoda i trudnoće? Razgovarajmo o glavnim oblicima vegetarijanstva i pokušavamo procijeniti njihov utjecaj na tijelo buduće majke i fetusa.

  Trudnoća i sirova hrana

  Najstroži oblik vegetarijanstva jest sirova hrana, što podrazumijeva jedenje samo sirovih, ne toplinski obrađenih biljnih proizvoda. Sirova hrana ne koristi začine i začine. Vrlo često jedu proklijane žitarice, jer je osnovica ove vrste hrane želja za očuvanjem prirodne nutritivne vrijednosti konzumirane hrane. Sirovu hranu početno se temelji na teoriji da osoba ne može uključiti toplinski obrađenu hranu u prehrambeni lanac, jer nije prirodna i odsutna u divljini, jednako kao neprirodna, prema njihovu mišljenju, jest konzumacija mesa i mlijeka životinja.

  Sirova hrana, zapravo, omogućuje primanje dio prirodnih biljnih proizvoda nisu uništeni vitamine (posebno pati pri kuhanju askorbinska kiselina - to razbija 60-100%), elemente i biološki aktivnih tvari koje nas štite, posebice raka u tragovima. Međutim, ako žena ima upalne bolesti gastrointestinalnog trakta (gastritis, duodenitis, enteritis, kolitis, itd), korištenje grube biljnih vlakana sa sirovom hranom, kao i velik broj organskih kiselina u pripravku svježeg voća (posebice kiselom ili na prazan želudac) može dovesti do traumatiziranja sluznice i pogoršanja tih bolesti.

  Kruti oblik je monosyroedenie - oblik vegetarijanstva koji koristi samo jednu vrstu sirovog proizvoda u isto vrijeme. Na primjer, prvi obrok je mrkva, na ručak možete jesti samo banane, a za večeru, vole matice. Očito je da je sirova hrana tijekom trudnoće monotona, a potrebna količina raznih hranjivih tvari ne ulazi u tijelo trudne žene.

  Vegan tijekom trudnoće

  Nije mnogo se razlikuje u stres na naše tijelo i veganstvo - veganstvo, koji uključuje jede samo biljne hrane (sirovo ili kuhano), a isključuje sve životinjske proizvode (a ne samo meso, riba, već i mliječni proizvodi, jaja, pa čak i, med.).

  S obzirom da je dopušteno toplinsko tretiranje ovdje (kuhanje, pečenje, pirjanje), takva hrana ima manje iritirajući učinak na želudac i crijeva.

  Lakto-vegetarijanstvo i ovo-vegetarijanstvo tijekom trudnoće

  U lakto-vegetarijanstvu, popis dopuštenih namirnica životinjskog podrijetla uključuje mlijeko i med, te in ovo-vegetarijanstvo, jaja i med. Još kompletniji je lacto-ovo-vegetarijanstvo, čiji izbornik, pored biljnih proizvoda, uključuje jaja, mlijeko i med. Ovaj, najteži tip vegetarijanstva, najmanje je kontroverzan među liječnicima. Budući da mliječni proizvodi i proteini jajne stanice nadoknađuju nedostatak mnogo esencijalnih amino kiselina u biljnoj hrani.

  U tim proizvodima životinjskog podrijetla aminokiseline kao što su lizin, triptofan i metionin, važni za dijete i majku, uključeni su u sintezu nukleinskih kiselina, kolagena i mnogih drugih proteina potrebnih za izgradnju fetalnih organa i tkiva. Posebno važno za trudnicu je metionin aminokiseline, jer nije sintetiziran u tijelu. Metionin ubrzava metabolizam masti, stimulira sintezu hemoglobina, povećava zaštitnu funkciju jetre.

  Osim toga, u mliječnim proizvodima je kalcij laktata u uravnotežen odnos s fosfora, što pridonosi punom sudjelovanju u formiranju fetusa koštanog sustava i održava kalcija i fosfora metabolizam majke na optimalnu razinu.

  No, biljni proizvodi nemaju te tvari, ali su bogati u cijelom kompleksu elemenata u tragovima i vitaminima topivih u vodi, od kojih je vitamina B9 ili folna kiselina koja sprječava nastanak fetalnih malformacija najvažnija je za trudnicu.

  Poluvegetarianstvo

  Osim mahunarki, žitarica, orašastih plodova, voća, povrća, bobica i zelenila, žene koje drže polu-vegetarijanstvo mogu još jesti ribu, školjke i bijelo meso peradi.

  Treba napomenuti da je ova vrsta hrane sasvim puna jer riba i plodovi mora bogati su esencijalnim omega-3 masnim kiselinama i elementima u tragovima, kao i vitamin B12. Meso peradi ima sve bitne aminokiseline potrebne za buduću majku i dijete.

  Istodobno, omega-3 masne kiseline su neophodne za prevenciju prijevremene dostave i pobačaja, smanjenje rizika razvoja kasne toksikoze i depresije kod trudnica, prevencije krvnih ugrušaka i srčanih aritmija. Stoga, adekvatan unos omega-3 s hranom je neophodan za pravilnu formiranost i razvoj fetusa.

  Prednosti izbornika povrća

  Povrće dijeta omogućava osobi koja prima značajnu količinu dijetalnih vlakana, što pridonosi pravovremeno pojave sitosti, normalizacija crijeva i ukloniti iz probavnog trakta štetnih tvari, sprječavanje kardiovaskularnih bolesti i raka zbog sadrže antioksidante - karoten, likopen, antioksidans, tokoferoli, flavonoidi, selen. Tako je analiza 200 znanstvenih istraživanja provedena u više od 20 zemalja svijeta 30 godina omogućila stručnjacima da zaključe da dnevno uključivanje u prehranu (zajedno s proizvodima životinjskog podrijetla) od najmanje 5 obroka (oko 500 g) povrća, voća i bobičastog ulja smanjuje cjelokupni rizik od raka za 20% i 2 puta smanjuje rizik od razvoja i razvoja raka dojke, maternice, jajnika, jednjaka, želuca, debelog crijeva, gušterače, mjehura i pluća.

  Treba napomenuti da je kratkoročno prijelaz na strogo biljne hrane u odsutnosti kontraindikacija za zdravlje, na primjer, u danima posta (ne više od 1 put tjedno) ima samo blagotvoran učinak na zdravlje trudnice.

  Također se nalaze u biljkama (hlapive organske tvari koje suzbijanja razmnožavanje bakterija) spriječiti razvoj bakterija truljenja u debelom crijevu i doprinose prevenciji dysbiosis.

  U biljnoj hrani nema kolesterola, štoviše, broj biljnih namirnica, zbog pektina i vlakana, može smanjiti kolesterol u krvi, što smanjuje rizik od razvoja bolesti poput ateroskleroze, koronarne bolesti srca i hipertenzije.

  Visoki sadržaj nezasićenih masnih kiselina u maticama i biljnim uljima, koji smanjuju stvaranje "štetnog" kolesterola, djeluje u istom smjeru.

  Treba imati na umu da namirnice koje sadrže tanine (kola, kava, čaj, kakao) i oksalne ili fitinske kiseline (žitarice, špinat, sladoled, crveni ribiz) usporavaju apsorpciju kalcija. Usput, tijekom toplinske obrade (na primjer, pečenje kruha ili stvaranje kaše), fitinska kiselina djelomično je uništena i bioraspoloživost kalcija povećava se.

  "Podvodni dio ledenog brijega" vegan tijekom trudnoće

  Problem broj 1

  Nedostatak proteina tijekom trudnoće, bogat esencijalnim aminokiselinama. U potpunom nedostatku životinjskih proizvoda tijekom trudnoće u tijelu buduće majke ne dobivaju dovoljnu količinu esencijalnih aminokiselina u uravnoteženom omjeru. Ove aminokiseline našeg tijela ne mogu sintetizirati, i oni moraju doći iz hrane, uglavnom životinjskog podrijetla. Osim toga, životinjski proteini pripadaju kompletnim proteinima i imaju veći stupanj asimilacije. Na primjer, naše tijelo prima od jaja i mlijeka do 96-98% proteina koji se nalaze u njima, 93-95% od mesa i ribe, ne više od 80% od povrća i žitarica i do 70% od mahunarki.

  Potpun i dovoljan niz eteričnih aminokiselina najlakše je dobiti od mlijeka, mliječnih proizvoda (sir, sir, kefir itd.), Proteina od jaja, riba, meso. Bjelančevine povrća također sadrže neke esencijalne aminokiseline, ali u nedostatnim količinama iu neuravnoteženom omjeru, koji krši njihovu apsorpciju.

  Dugi i rastući nedostatak esencijalnih aminokiselina nepovoljno utječe na zdravlje nerođenog djeteta i majke. Tijekom trudnoće ovaj se status postupno manifestira smanjenjem imuniteta i tjelesne težine trudnice i usporavanjem fetalnog rasta. Fetus također može poremetiti konstrukciju stanica i tkiva unutarnjih organa, stvaranje kostura je inhibirano. Kada izražen nedostatak esencijalnih aminokiselina mogu imati različite kongenitalne oštećenja, kao što je ventrikularna septuma nedostataka, srca, bubrega, razvoj formiranja neuralne cijevi fetusa i sur.

  Problem broj 2

  Povećanje nedostatka pojedinih vitamina (osobito D i B12). Iznimno, biljna hrana osiromašuje tijelo vitaminom D koji je topljiv u mastima (nalazi se u žumanjku, maslacu, siru, ribi, kavijaru, mliječnim proizvodima). Taj nedostatak može pridonijeti razvoju rakom i retardaciji rasta u fetusu i formiranju osteoporoze (stanje u kojem kosti postaju krhke) u majci.

  Također, bez životinjskih proizvoda tijekom trudnoće, žena će trebati vodotopljivi vitamin B12 (potreban za stvaranje krvi i živčani sustav), koji se uglavnom nalazi u mesu, ribi, siru, mlijeku, jogurtu, siru, jaja.

  Problem broj 3

  Nedostatak unosa željeza hem. Nedostatak bioraspoloživog (hem) željeza u biljnoj hrani u kombinaciji s nedostatkom hematopoetskog vitamina B12, kao i prisutnost u biljkama tvari koje ometaju apsorpciju željeza, mogu dovesti do anemije. Na primjer, u nedostatku životinjskih proizvoda u prehrani, biljna hrana bogata fitatima (to su komponente mekinje, zob, lisnatog povrća i žitarica) i polifenoli (pronađeni u čaju, kavi, lisnatog povrća) mogu osobito brzo dovesti do anemije na nedostatku željeza.

  Problem broj 4

  Odsutnost prehrane probavljivog kalcija. Kalcij je neophodan za razvoj svih tkiva djeteta, uključujući živčane stanice, unutarnje organe, tkiva očiju, kožu, kosu i nokte, a osobito koštani sustav i zube. Zbog nedostatka hrane, tijelo trudnice prije svega koristi za dijete, tako da se problemi mogu početi u majčinom tijelu: pojavljuju se lomljivi nokti, gubitak kose i daljnje uništavanje zubne cakline. Pored toga, postoji tendencija povećanja krvnog tlaka, povećanja gubitka krvi tijekom porođaja (budući da postoji kršenje zgrušavanja krvi), postoji rizik od prijevremenog porođaja, smanjene funkcije bubrega i rast fetusa i razvojno kašnjenje.

  S obzirom da su glavni izvori kalcija koji se lako probavljaju mlijeko i mliječni proizvodi (osobito sir, kefir, sir), trudnica samo treba uključiti ih u svoj jelovnik.

  U ribi, omega-3 masne kiseline sadržane su u staničnim membranama, one su "pakirane" (okružene proteinima). Stoga, toplinska obrada praktički nema utjecaja na njihovo uništavanje (za razliku od biljnih proizvoda).

  Problem broj 5

  Nedostatak karnitina. Vegani imaju visoku vjerojatnost nedostatka karnitina. Karnitin je supstanca slična vitaminu koja ima opće iscjeljivanje i anabolički učinak na tijelo, što se očituje u sposobnosti povećanja sinteze proteina u tijelu žene i fetusa. Sadržano je samo u proizvodima životinjskog podrijetla (meso, mlijeko). Štoviše, metionin i lizin (aminokiseline potrebne za sintezu karnitina) također se ne nalaze u biljnim proizvodima u dovoljnim količinama. Karnitin je iznimno potreban za trudnicu: pomaže u smanjenju udjela masnoća u tijelu, poboljšava opskrbu tjelesnih tkiva energijom, podupire tjelesno i mentalno djelovanje. Stoga, oni koji dugo ne konzumiraju hranu za životinje, mogu razviti simptome nedostatka karnitina: umor, bol srca, slabost mišića, pa čak i tendencija pretilosti (potonji učinak može biti posljedica kršenja metabolizma proteina i masnoća i akumulacije masti u tijelu ).

  Kompromisno rješenje

  Ako ste još uvijek aktivni protivnik mesa i preferirate biljne proizvode, pokušajte ne napustiti mliječne proizvode, plodove mora i ribu (uključujući crvene, gdje postoji mnogo esencijalnih aminokiselina, hemih željeza i hematopoetskih vitamina B12).

  Problemi s željezom

  Apsorpcijski koeficijent željeza od mesa govedine (to je hemno željezo) iznosi 17-22%, a za hem željezo (od voća, povrća) - ne više od 2-3%.

  Usput, jedan od najsnažnijih stimulansa apsorpcije željeza je vitamin C, bakar i fermentirani proizvodi koji sadrže organske kiseline (npr. Kiseli kupus), jer se u prisutnosti tih sastojaka formiraju kompleksi sa željezom koji sprječavaju formiranje slabo probavljivih biljnih spojeva (željezni fitat), Stoga, ako žena bude principijelni vegetarijanac, a nakon konzultacija s liječnikom, uz biljnu prehranu, potrebno je uzimati dodatke željeza s askorbinskom kiselinom.

  Veganstvo i trudnoća

  komentari

  Pozdrav! Već pet godina sam bio lakto-vegetarijanac, moj muž je oko 10, sada čekamo prvi sin. Opisao sam svoje poteškoće u postu na http://www.babyblog.ru/community/post/vegetarianctvo/1700997

  Pozdrav! Mi smo veg obitelji za 14 godina. Oba kćeri su veggies. Najstariji je 7 godina. Najmlađi 4 mjeseca.

  od tri sada samo prvi B je vegan :)

  osjećaji su isti, da budemo iskreni, kao u prethodna dva :) ali ovo je BYE;) kažu da "kozmos" počinje u trećem tromjesečju: lakoća, bez edema, bez boli itd. No, naravno, ako ne brašno - čak bez mliječnih proizvoda i bez jaja;)

  Shvatio sam o prehrani: ne radi za mene da se vratim u normalu od strane naroda: (ali nije činjenica da će kemijska također biti asimilirana;) do sada u mislima: piti ili ne piti.

  o liječnicima - nisam pomoćnik :) imamo vrlo dobrovoljno promatranje liječnika ovdje :) Odlučio sam ne otići u njih u ovom B (naravno, ako se ne pripremi uopće - nadam se da ne prijemam :)))

  Sada moja beba ima 7 mjeseci i vegetarijanac je od začeća =))))))

  Sada dobro nosim dijete na ovo-lacto veg. Ali ja jedem mlijeko i jaja samo u slatkišima, još ne mogu odbiti)) Pijem vitamine jer sam kukavica. Ja sam hedging. Prva trudnoća nije bila samo vegetarijanska, a ono što je zanimljivo, sada je drugi B. lakše i bolje. Ali ne razgovaram s liječnicima o vegetarijanstvu, jer se onda često ne odnose objektivno. Zašto bi trebali znati? Jedino što se brine je hrana u RD. jer Sjećam se dobrog apetita nakon poroda, a možete prenositi samo kolačiće i voće. Morat ćemo malo gladni)

  Veganstvo i trudnoća

  Prije ili poslije, prije svake žene koja je odbila sve životinjske proizvode, postavlja se pitanje: što jesti tijekom trudnoće? S jedne strane, jasno je da se morate pridržavati prethodne prehrane. S druge strane, kažu da budućno dijete treba puno vitamina i minerala da bi dobili.

  Odjednom kakav će se nedostatak pojaviti na veganskoj hrani? Ponekad sumnje dobivaju gornju ruku, žena privremeno odustaje od svojih uvjerenja i vraća se u mesnu prehranu tijekom trudnoće. I uzalud.

  Prvo, to je stresno za tijelo koje je izgubilo naviku jedenja ove vrste hrane, a drugo, pravilno uravnotežena veganska prehrana omogućit će tijelu sve hranjive tvari potrebne. Usput, ovo je službeni stav Američke dijetetske udruge.

  Liječnici su već dugo potvrdili da su veganstvo i trudnoća kompatibilni.

  Prioritet smo

  Za cijelo razdoblje trudnoće, buduća majka treba postići do 10-12 kg, tanka može biti malo više, ali sklona tjelesnoj težini - naprotiv. Preporučuje se i doručak samo sa sirovim povrćem i voćem, te ih koristiti kao užinu između obroka. Potrebno je zapamtiti o različitoj prehrambenoj vrijednosti proizvoda. Na primjer, jedući komad dijabetičkog kruha, ili dio salate ili pola grejpa, dobivate 30 kalorija. Međutim, hranidbena vrijednost salate i grejpa bit će mnogo veća od kruha.

  Veganska dijeta: 13 sastojaka za normalan razvoj trudnoće

  Uz trudnoću u tijelu žene postoje značajne promjene koje zahtijevaju dodatne kalorije, proteine, minerale i vitamine. Također je važno za razvoj budućeg djeteta.

  Protein. Drugi i treći semestar zahtijevaju dodatnih 25 g bjelančevina, dodajući da se prosječnoj statističkoj normi dobiva 71. Protein je uključen u rast, popravak tkiva i zaštitu od infekcija. Može se naći u mahunarkama, orasi, sjemenu, žitaricama, riži, kao iu kruhu, tjestenini i žitaricama za doručak. Bijeli kupus u svom sastavu uglavnom duplira govedinu. Bobina je također dobra zamjena za meso. Korisno je kombinirati mahunarke sa žitaricama u jednom jelu, što povećava bjelančevinu vrijednosti hrane. (Pred-mahunarke treba natopiti preko noći i isušiti prvu vodu kod ključanja). U veganskoj prehrani neophodni su germinated pšenice i heljde.

  Savjet! Prema medicinskim istraživanjima, trudni vegani manje su skloni preeklampsiji, što može dovesti do nedostatka proteina.

  Masti. Oni nose vitamine A, D, E i K i sudjeluju u proizvodnji hormona, kao iu razvoju mozga i vida. Masne kiseline. Potrebne su nezasićene masne kiseline: omega-3 i omega-6 u pravom omjeru. Najbolji izvor je laneno ulje. Masne kiseline nalaze se u tamnozelenom lisnatom povrću, orasima, lanenim sjemenkama, suncokretovim sjemenkama, sezama, soijama i biljnim uljima. Pospite sezamom i lanenim salatom, vrlo je ukusno i zdravo. Ne zaboravite na orasi i soje, sadržaj nezasićenih masti u njima u pravom omjeru za naše tijelo. Dnevno dodajte laneno ulje na posuđe.

  Ovako izgledaju sojevi i njihovi proizvodi.

  Kalorija. Podržite rast bebe i promjene koje se javljaju u tijelu trudne žene. Njihov potreban broj ovisi o tome koliko je žena težila prije trudnoće, koliko je aktivna i koliko kg morat će dobiti. Dobar način dobivanja dodatnih kalorija je grickanje, stoga uvijek drže orasima, bananama i suhim voćem. Možete napraviti nekoliko sendviča s cjelovitim tijelom s maslacem od kikirikija, ako je komercijalno dostupan.

  Kalcij. Bez toga, nemoguće je normalno funkcioniranje živčanog sustava, zgrušavanje krvi i stvaranje zuba i kosti u majci i djetetu. Izjava da je potrebu tijela za kalcijem jedino zadovoljavanjem konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda pogrešno je. Velika količina kalcija se nalazi u sezama i maka sjemenke, u bademima, smokvama, lješnjacima, celeru, cvjetaču i brokule, leće, slanutak, tofu, kao i rižino i soje mlijeko.

  Sjeme sezama - izvrstan izvor kalcija

  Željezo. Problem anemije nedostatka željeza je relevantan za trudnice, bez obzira na njihovu prehranu, jer tijelo povećava volumen krvi, što je potrebno i za majku i za bebu. Da biste izbjegli bolest, trebali biste jesti dovoljno smokava, sušenih marelica, datuma, šljiva i grožđica, orašastih plodova i sjemenki. Odličan izvor željeza su i mahunarke i proizvodi od njih (humus, na primjer, tofu), pšenična klica, pšenična mekinja, zob, heljda, jagode, jabuke, kajam, špinat i juhu kukova i koprive. Zapamtite da se željezo bolje apsorbira uz uzimanje vitamina C u isto vrijeme, stoga pazite da agrumi uvijek budu prisutni u prehrani. Kuhanje u lijevanom željezo također pridonosi boljoj apsorpciji željeza u tijelu.

  Vitamini A, C i E su antioksidansi koji pomažu u borbi protiv bolesti poput raka i koronarne bolesti srca. Vitamin A dobivamo proizvode bogate beta karotenom koji se u našem tijelu pretvaraju u pravi vitamin. Važno je da trudnice sjetite da zeleno, crveno i narančasto povrće sadrži veliku količinu beta-karotena. Citrusi, kao i jagode, ribizle, špinat, brokula, kupus i zelena paprika su dobri izvori vitamina C. Zimi, kiseli kupus je dobar. Vitamin E može se dobiti redovitim konzumiranjem biljnih ulja, oraha i avokada. Nemojte zaboraviti na svježe sokove - voće i povrće.

  Vitamini skupine B (Bl, B2, B6, B12). Prva tri vitamina potrebna su za dobivanje energije iz hrane, kao i za rast i oporavak tijela. Mnogo ih je u kruhu od cjelovitog zrna, tjesteninu od durum pšenice, mahunarki, orašasti plodovi, sjemenke, smeđa riža, banane, avokado i tamno zeleno lisnato povrće. Tu su i gotovi žitarice za doručak obogaćene ovim vitaminima.

  B12 podržava zdrav živčani sustav i normalnu formiranu krv, njena opskrba u našem tijelu je dizajnirana za 3-7 godina, ovisno o načinu života i prehrani. A onda... Onda postoji mnogo različitih i suprotnih mišljenja i teorija. Prema jednoj od njih, sa zdravom crijevnom mikroflora, naše tijelo proizvodi sam B12, a ovaj vitamin nalazi se i na površini neoprane biljne hrane i u sastavu spiruline, alge i pšeničnog klica.

  Međutim, činjenica da većina vegana jede meso od djetinjstva, uz lošu ekologiju praktički poništava potpuno zdrava mikroflora. Pored toga, pažljivo isprati sve voće i povrće prije jela. Biljni izvori vitamina B12 smatraju se nepouzdanim jer su neaktivni analozi ovog vitamina. Što učiniti? Dok je bit stvari, da dodatna istraživanja, liječnici i dalje preporučuju veganima, a posebno trudnicama, da koriste proizvode obogaćene B12, kao i uz uzimanje B12 u pilulama ili kapsulama. Pročitajte više o ovom vitaminu ovdje.

  Folna kiselina pruža sintezu proteina, stvaranje krvi i sprječava razvoj neuralnih oštećenja djeteta. Stoga je iznimno važno da tijelo dostavi dovoljnu količinu ovog vitamina prije trudnoće iu ranoj fazi. Folna kiselina se nalazi u nuts, tamno zeleno lisnato povrće, leća i grah i avokado.

  Avokado - izvor folne kiseline!

  Vitamin D. Zahvaljujući ovom vitaminu, naše tijelo apsorbira kalcij bolje. Budući da se opskrba vitaminom D pohranjuje u jetri, kako bi normalno provodila zimu, dovoljno je provesti što više vremena na suncu što je više moguće ljeti, stavljajući mu otvorene ruke i ruke. Također, dodatni izvor zimi može se obogatiti žitaricama za doručak.

  Cink je potrebno tijelo za razvoj i rast, tijekom trudnoće potreba za njim se značajno povećava. Orašasti plodovi, grah, sjemenke, tofu i proklija pšenica su dobri izvori cinka. Ali često oni nisu dovoljni, jer ih treba konzumirati kako bi se dobila potrebna količina cinka u vrlo velikim količinama. Dodaci s cinkom ne ometaju.

  Jod podržava normalno funkcioniranje štitnjače. Da bi se zadovoljila potreba tijela za jodom, potrebno je koristiti jodizirane soli pri kuhanju jela, a ne zanemariti uporabu algi. Najbolje je kupiti suhi poluproizvod, marinada za koju možete napraviti po vašem ukusu.

  Zar trudni vegani trebaju komplekse vitamina?

  Uz dobro izbalansiranu prehranu i sposobnost kupnje visoko kvalitetnih proizvoda preporuča se uzimanje samo B12 i Omega-3 na temelju algi. Međutim, ako vam se čini da i dalje nemate vitamina, za trudnice možete kupiti posebne komplekse minerala i minerala. (Oni se, usput, ispuštaju svim trudnicama, bez obzira na način na koji jedu). Vidi samo da su sastav vitamina bili veganski.

  Veganska dijeta za trudnice: približan izbornik za 5 dana

  Prvi dan

  Doručak. Pita kruha punjena ribanim jabukama s orasima, čašom povrća mlijeka.
  Ručak. Mesna gulaš od krumpira, slanutka i rajčica s 2 komada kruha od cjelovitog zrna ili peciva, 2 žličice. biljno ulje, čašica kukuruznih pahuljica, čašica divljeg ružičastog izbačaja.
  Večera. Salata od kupusa sa šparogama ili zelenim grahom i st.l. sjeckani zeleni luk, dio tjestenine iz sorata durum pšenice, naranče, čašu biljnog mlijeka.

  Drugi dan

  Doručak. 1,5 šalice zobene kaše u biljnom mlijeku s čl. bilo kakve bobice, pregršt datuma, čašu soka od naranče.
  Ručak. Variva od krumpira, cvjetače i brokule, voća i povrća salata (1,5 čaše sjeckani salata, 1,4 čaša mljevena luk, narančasta kriške 6) koji je ispunjen smjesom maslinova ulja i jabučnog octa, komad raženog kruha, staklena sok od brusnice
  Večera. Pita kruh punjena grah, rajčica i veganskog sira, lagano zagrijavana u mikrovalnoj pećnici, pečena jabuka (ukloniti iz sredine jabuke, počevši sa smjesom grožđica, griza i šećer, koristi u zagrijanoj pećnici 20 minuta), šalicu kakaa i sojino mlijeko.

  Treći dan

  Doručak. Matičnjak s bundom, čašu povrća i soka od naranče.
  Ručak. Lenticena juha s špinatom i limunom, sendviči ražene kruške punjene zelenom salatom, lukom i rajčicama, čašom bifidonice (soje kefir).
  Večera. Smeđa riža pirjana s bilo povrćem i tofu, čašom konzervirane grašak, začinjena s tsp. biljno ulje, čašu grožđa, čašu divlje šipke.

  Četvrti dan

  Doručak. Čašu jogurta na bazi povrća, krišku kruha od mekinje, uljanog biljnog ulja, pola šalice razrijeđenog sokova.
  Ručak. Kuhana janjetina s konzerviranim ili kuhanim grahom, salata od povrća od špinata, luk, krastavac, začinjena maslinovim uljem, pomiješana s jabučnim ocatom, pola šalice bobica.
  Večera. Pita kruh punjenog veganskim sirom ili tofu, jabukom i 2 žličice. mršavom majonezom, salatom od brokule i paprike, čaši divlje ružičaste juhe.

  Peti dan

  Doručak. 1,5 šalice muesli, čašu biljnog mlijeka, bananu.
  Ručak. Borsch s morskim kupusom, čašom kuhane smeđe riže, salatom od krastavaca, rajčicama i paprike s zelenilom, cvrkutom, čašom bilo kojeg soka.
  Večera. Pireći tofun s smeđom rižom, zelenim graškom i umakom od soje, kivi.

  Iz osobnog iskustva trudnoće

  Prije trudnoće nisam konzumirao meso otprilike 6 godina, ali ja sam odbio jaja i mliječne proizvode godinu dana prije ovog čudesnog događaja, a ja ću nastaviti u istom duhu, unatoč svim predviđanjima "dobrotvoraca". Nisam imala sumnje da bi od biljne hrane dobila sve što je potrebno za moju buduću bebu. Glavna stvar koja slijedi osnovno pravilo je širenje prehrane što je više moguće.

  Svježe povrće, voće i bobice (zimski različite smrznuta smjesa), povrće, orasi i sjemenke, sušeno i ušećerenog voća, mahunarke, proizvodi od soje, heljda, zobeno brašno, ječam, riža, kupus, brokula, cvjetača, patlidžan, krumpir, luk i mrkva, kukuruz, tikvice, repa, gljive, tjestenina, sendviči s umakom, pita kruh punjene s povrćem, biljnim burgers i variva, juhe od povrća i boršč, sarma punjena s povrćem, biljnim uljima, crispbread, svježe sokove - voća i povrća, biljnih čajevi, cikorija, sojino mlijeko, dušica, moj sy. Ponekad su kakao, čokolada, domaća pizza i kolači.

  Usred trudnoće otišao sam na tečajeve indijske kuhinje, gdje sam otkrio puno ukusnih, hranjivih i zdravih jela, kao što su subji pula, ala patra, kichri, samosas, parathi, pakora, chapati, chutney i čaj od đumbira. Nevjerojatno je kako nisam dobio nekoliko dodatnih kilograma!
  Vraćajući se samoj trudnoći, napominjem da je nastavio bez ikakvih komplikacija, poput toksikoze tipične za prvo tromjesečje, ili probavnih problema. Kada se hemoglobin smanjio u drugom tromjesečju, liječnici su, naravno, propisivali mnogo lijekova za željezo, koje nisam poduzela. Povećana preklapanja graha, leća, heljde, kao i patlidžana, jabuka, dragun, grožđe, repe i sok od šipka pomogli su. I, naravno, citrusa. Svakog je dana popila nekoliko čaša ružičastog izbačaja. Imao sam doručak zobene s bobicama i vitamina smjese (miješati i samljeti nara, grožđicama, sušene marelice, oraha, mrkve i jabuke za okus, pomak u posudu i pohraniti u hladnjaku), a nakon večere, jeli veliku hrpu peršina, ispire s limunovim sokom. Tijekom cijelog razdoblja stekao sam 12 kilograma, dajem bebu na vrijeme, s indikatorom 8/8 na Apgarovoj ljestvici, visine 53 cm i težinom od 3560. Bio sam uvjeren u vlastiti primjer da veganizam i trudnoća (kao naravno vegetarijanstvo i trudnoća) - to su kompatibilni koncepti.

  Dakle, ne bojte se ostati vjeran svojim uvjerenjima tijekom trudnoće. Poboljšajte, eksperimentirajte s okusom, dodajte razne začine i umake sa jelima, raznovrsnu prehranu s pšeničnim kobasicama i kobasicama, sojinim jogurtima, vrhnjem, desertima i sirom, ako postoje u vašem gradu. Između glavnih jela organizirate lagane zalogaje s voćem, orasima, suhim voćem i kandiranim voćem. Nemojte zaboraviti češće odlaziti na otvoreni zrak, uzimajući duge šetnje koji pridonose boljem probavljanju i cirkulaciji krvi. Budite sretni, razmišljajte samo o dobru, razgovarajte s bebom, zamišljajući što će biti kad se rodio. Vaši pozitivni osjećaji i emocije, zajedno s pravilnom prehranom, od koristi će mu!

  Objavio: Karna