Visina i težina novorođenčadi

Zdravlje

Jedan od glavnih pokazatelja za procjenu zdravlja novorođenčeta je visina, težina, opseg glave i prsa. Stope povećanja visine i težine novorođenčadi utvrđuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Mnoge majke zanima kako se ti pokazatelji razvoja bebe mijenjaju, da li visina i težina novorođenčeta udovoljavaju standardima.

Visina i težina novorođenčadi

Nakon poroda, uzimaju se standardna mjerenja - visina i težina.

Rast novorođenčeta iznosi 45-54 cm, no točnije mjerenje rasta djeteta provodi se 2-3 dana nakon rođenja. To je zbog činjenice da se tijekom tog vremena smanjuje stupanj deformacije kosti lubanje i bubrenje mekih tkiva glave.

Duljina tijela (visine) novorođenčeta ovisi o mnogim čimbenicima. Najvažnije su nasljeđe, spol djeteta, stanje uteroplaznog protoka tijekom trudnoće, kvaliteta prehrane majke.

Postoje određeni obrasci rasta novorođenčadi. Dakle, najintenzivniji rast zapažen je u prva tri mjeseca života djeteta. U tom se razdoblju svaki mjesec povećava oko tri centimetra. Zatim, u razdoblju od 3-6 mjeseci dijete se "izvadi" u prosjeku 2,5 cm mjesečno. Od šestog do devetog mjeseca beba raste za 1,5-2 cm svaki mjesec, a u razdoblju od 10-12 mjeseci - za jedan centimetar mjesečno.

Tako se rast malog čovjeka za godinu povećava za prosječno 25 cm.

Prosječna težina (težina) punog roka novorođenčad je 2,6-4,5 kg. Posljednjih godina zabilježen je porast sve većeg broja "heroja". U naše doba, rođenje djeteta mase 4,5-5 kg ​​nije neuobičajeno.

Kod ponovljenog porođaja, žena obično rodi djetešce, veće od prve.

Prvi dan nakon rođenja, dijete ima fiziološko smanjenje tjelesne težine. To je zbog gubitka vode, disanja, znojenja i posta. U tom slučaju, najveći gubitak težine kod djeteta najčešće se javlja u drugom ili četvrtom, rjeđe petog dana nakon poroda. Normalno, gubitak težine je oko 5-10% težine rođenja. U prvorođenu i veliku djecu gubitak težine je izraženiji. Dječaci također gube veću težinu. Do tjedna života, težina je obnovljena u oko 50% beba, do desetog dana - u 75%, dva tjedna - u gotovo svim zdravim novorođenčadi.

Veći gubitak težine u preuranjenim bebama (9-14%), a njihova se težina smanjuje u dužem vremenskom razdoblju. Oporavak težine u takvim bebama obično se javlja 20-22 dana nakon rođenja.

Visina i težina novorođenčadi se povećavaju ovisno o mnogim razlozima. Ali neki opći trendovi mogu se identificirati. Tako, tijekom prvog mjeseca života, težina djeteta se u prosjeku povećava za 20 g svaki dan. U drugom mjesecu, ovo povećanje iznosi 30 g. Dakle, težina četveromjesečnog djeteta udvostručuje se u odnosu na težinu rođenja, a dobi od 12 mjeseci utrostručuje se.

Pedijatri koriste posebnu jednostavnu formulu za izračunavanje težine tijela. Dakle, u prvih šest mjeseci beba života, njegova težina je određena formulom:

Tjelesna težina = porodna težina (g) + 800 × N. Dakle, N znači broj mjeseci života.

U dobi djeteta od 7-12 mjeseci koristi se sljedeća formula za izračunavanje norme težine:

Tjelesna težina = porodna težina + 800 × 6 + 400 × (N - 6).

Velika kod rođenja, djeca obično imaju veću težinu od svojih vršnjaka tijekom prve godine. Novorođenčad, čija je težina porođaja ne prelazi 3,3 kg, trebala bi u prvom mjesecu dobiti više svojih vršnjaka i doprijeti do njih u dobi od dva mjeseca.

Mame moraju kontrolirati visinu i težinu svojih beba. Naravno, gore navedeni izračuni nisu vrlo prikladni. Stoga je bolje koristiti već pripremljene tablice visine i težine novorođenčadi.

Tablice visine i težine novorođenčadi

Godine 2006. WHO je utvrdio nove međunarodne standarde za rast i tjelesnu težinu u novorođenčadi. Ti standardi određuju uobičajeni razvoj djeteta u ranoj dobi i koriste se za procjenu stanja djece na svim mjestima, bez obzira na vrstu hranjenja, socio-ekonomskog statusa i nacionalnosti.

Dijete težine pri rođenju: norme, odstupanja i fiziološka mršavljenja novorođenčadi

Težina djeteta pri rođenju jedan je od najvažnijih pokazatelja zdravlja djeteta. Uz rast, parametre prsnog i glavnog opsega, stanja i boje kože, težina igra vrlo važnu ulogu u daljnjoj brzini prilagodbe i razvoja novorođenčeta.

Fiziološki gubitak težine kod novorođenčadi

Činjenica da je rast djeteta jedan od najstabilnijih pokazatelja ostaje nepromijenjen i tijekom sazrijevanja djeteta, naravno, i dalje raste. Što se može reći o masi novorođenčadi. U prvim danima nakon rođenja, bebe imaju tendenciju gubiti težinu, a treći dan života težina djeteta može se smanjiti za čak 10%. Ta značajka ne bi trebala nepotrebno poremetiti mladu majku jer je gubitak težine nakon rođenja prirodna reakcija tijela djeteta na iskusni stres i promjene uvjeta okolne stvarnosti. Nakon rođenja transformiraju se procesi prehrane, cirkulacije krvi i disanja djeteta. Osim toga, čin sisanja majčinske dojke zahtijeva stalni fizički napor od bebe. Ove su značajke povezane s činjenicom da se masa novorođenčeta može izgubiti u prvim danima života.

Djeca gube na težini i kada se hrane od rođenja umjetnim mješavinama. U tom slučaju, dijete gubi manje težine i brže dobiva na težini. To je zbog stabilnog sastava masti i ugljikohidrata u umjetnoj prehrani. A dijete na dojenje u prvim danima dobiva izuzetno korisno kolostrum koji se hrani proteinima i vitaminima. Istodobno, sadržaj masti u njemu je nešto manji nego kod zrelog mlijeka, a kalorijski sadržaj kolostruma je manji.

Nepromjenjivo, prerane bebe također izgube težinu, kao i bebe s malom težinom. Istovremeno, ove skupine djece mogu izgubiti više od deset posto u prvim danima nakon rođenja, postupno ispunjavajući izgubljene vrijednosti tijekom prvog mjeseca.

Napustivši rodilište, dječji pokazatelji težine ostaju prilično stabilni i počinju rasti po stopi od 20 do 40 grama dnevno, postupno približavajući se izvornim brojkama. Od desetog dana života, dijete doda 150-300 grama tjedno, a do kraja prvog mjeseca može težiti cijeli kilogram više nego nakon rođenja. Ovaj trend brzog povećanja težine nastavit će se tijekom prva tri mjeseca.

Normalni pokazatelji težine za punoljetne bebe pri rođenju.

Pri rođenju prosječna težina punoljetnih novorođenčadi iznosi 2,5-4 kg. Istovremeno, ti pokazatelji, ovisno o mnogim zakonima, prilično su teško predvidjeti. Metoda ultrazvučne dijagnoze omogućuje izračunavanje težine bebe samo približno. Liječnici kažu da prva djeca, u pravilu, vagati prosječno 500 grama manje od njihove braće i sestara, a pokazatelji težine dječaka prelaze vrijednosti težine kod djevojčica za 100-300 grama. Nedavno je očuvana tendencija rađanja "dječa herojima", kada je masa i visina djeteta fiksirana na prilično visokoj stopi. Često težina novorođenčeta može ovisiti o sljedećim čimbenicima:

 • od pokazatelja nasljeđivanja;
 • o trajanju trudnoće (prerano beba ima niže pokazatelje težine, baš kao novorođenče rođeno nakon roka ima veću vjerojatnost prekoračenja normalnog pokazatelja težine);
 • od stila života, navike hranjenja majke tijekom trudnoće i njezine psihološke udobnosti (stres i teška tjelovježba povećavaju vjerojatnost rođenja novorođenčadi male težine);
 • od poda djeteta;
 • od kroničnih bolesti majke (velika djeca često rađaju kod žena s dijabetesom ili pretilosti);
 • od višestrukih trudnoća itd.

Koja je normalna težina novorođenčeta? Dobivene vrijednosti parametara djece odmah nakon rođenja liječnika pomiruju se s odobrenim vrijednostima. Istodobno, tablica Instituta za pedijatriju Ruske federacije i tablica normalne težine novorođenčadi prema verziji WHO-a malo se razlikuju.

Tablica pokazatelja težine novorođenčadi (WHO)

Težina dojenčadi pri rođenju: norme i odstupanja

Bez obzira na to kakve prosječne težine novorođenčadi nije bilo WHO-a, bebe se teško usklađuju s njima: neke su rođene od strane ratnika, druge s mrvicama, a ostale točno "u sredini". Odakle ovisi? U kojim je slučajevima težina novorođenčadi važna? Je li moguće "ispraviti" težinu djeteta tijekom trudnoće? Govori Darya Alexandrovna KINSHT, voditeljica odjela za neonatologiju, neonatolog, anesteziolog i reanimator najvišeg razreda AVITSENNA medicinskog centra majke i djeteta.

Norme težine u novorođenčadi

Standardni indikatori težine rođenja su 2,8 kg - 4 kg s visinom - od 46 do 55 centimetara. Stručnjaci napominju kako se danas sve više i veće djece počelo roditi - "junački" težina novorođenčeta na 5 kilograma prestala je biti tako rijetka.

Prema WHO, težina djece pri rođenju može se klasificirati na sljedeći način:

Djevojke su težine

Dječaci su težine

Prema tim tablicama, kao normu, mogu se procijeniti pokazatelji koji se uklapaju u okvire od "ispod prosjeka" do "iznad prosjeka". Pokazatelji "niski" i "vrlo niski", "visoki" i "vrlo visoki" razlog su više pažnje stručnjaka.

"Izuzetno je važno ne toliko velika težina kao i njegova usklađenost s razdobljem trudnoće. Na primjer, dijete rođeno u tjednu 40 s težinom od 2000 g i dijete u 32 tjedna s istom težinom su dvije potpuno različite djece.

Glavnu ulogu ne igraju stvarni parametri težine ili njihova korespondencija s prosjekom, već omjer visine i težine djeteta. Ta vam vrijednost omogućuje određivanje indeksa Quetelet - težina u gramima, podijeljena s visinom u centimetrima. Ako je vrijednost u rasponu od 60 do 70, to se smatra normalnim za punoljetne bebe.

"Važno: svi gore navedeni podaci i standardi vrijede samo za bebe rođene na vrijeme. Za prerane bebe postoje i drugi kriteriji.

Stručni komentar

Postoje posebne tablice težine i visine djeteta u razdoblju trudnoće - za dječake i djevojčice, respektivno. Naravno, upotreba tih tablica može dati samo približnu sliku, jer svaka zemlja i svaka regija mogu imati svoje osobine. Ispravni podaci za takve tablice ozbiljan su problem, ali rad WHO-a već je u tijeku. Što se tiče tablica koje se sada koriste, mogu se dati primjeri, čak i za punoljetne novorođenčadi, "ispravna" težina može biti drugačija: na primjer, gestacijska dob od 37 tjedana (ovo je punopravno dijete), težina od 2.850 g može se smatrati "ispravnim" istodobno dijete s gestacijskom dobi od 41 tjedna smatra da je ta težina nedovoljna. U prosjeku se može smatrati da je težina cjelovite bebe od 3.000 do 4.000 g.

Težina novorođenčeta i tijela roditelja

Vjeruje se da veliki roditelji često rađaju "ratnike", dok vitke i kratke žene imaju malu djecu s malom težinom. Također je napomenuto da roditelji koji su sami rođeni veliki, imaju veću vjerojatnost da imaju dijete težilo 4 kg ili više.

Liječnici kažu da zapravo težina fetusa i novorođenčad nije toliko ovisan o roditeljskoj tjelesnoj masi - u maternici se sve bebe razvijaju prema istim zakonima.

Stručni komentar

Težinu novorođenčeta možete povezati s težinom i visinom roditelja, ali u većoj mjeri čini se lošijima kada beba raste. Graciozna žena visoka 150 cm ne bi trebala biti rođena punogodišnje bebe težine dva kilograma, a visoka žena s težinom bliže 90 kilograma - pet kilograma bebe, uopće ne! Otprilike isti pokazatelji su relevantni za njih, iako je u izradi razvoj posebnih tablica i programa koji određuju odnos između težine i visine djeteta s roditeljskim parametrima.

Težina "ultrazvukom" i težina pri rođenju

Ponekad se trudnice počinju brinuti o težini bebe mnogo prije rođenja. Tijekom ultrazvuka, liječnik koji obavlja screening uvijek izračunava procjenu težine fetusa na temelju podataka o gustoćima dobi, kretnji glave i abdomena, duljini femura i biparetalnoj veličini glave fetusa (udaljenost između vanjske i unutarnje konture obje parietalne kosti).

Ako se procijenjena težina djeteta razlikuje od prihvaćenih norma prema gore ili dolje, ali istodobno nije utvrđena odstupanja u stanju posteljice i fetusa - to nije razlog za uzbuđenje.

Stručni komentar

Nemoguće je precizno vagati fetus na osnovi ultrazvuka, a očekivana težina djeteta vrlo rijetko se točno podudara sa stvarnom težinom novorođenčeta.

Fetalna težina tijekom trudnoće

U nekim slučajevima, mala veličina i težina fetusa mogu ukazivati ​​na odstupanje u razvoju i prisutnosti patologija trudnoće. Ozbiljna razlika između fizičkog razvoja fetusa i pojma gestacije zove se fetalna hipotrofija ili intrauterini sindrom usporavanja rasta.

Postoje dva oblika pothranjenosti:

Simetrični oblik pothranjenosti. Zabilježeno je već u ranoj fazi trudnoće, s tim da su svi parametri fetusa mjereni ultrazvukom manji od normativnih.

Asimetrični oblik neishranjenosti. Razvija se nakon 28 tjedana trudnoće. Karakterizira neravnim razvojem fetusa. Na ultrazvuku, liječnik može utvrditi je li veličina glave i tijela fetusa ne podudara s opsegom abdomena.

Takva intrauterna retardacija rasta započinje ako fetus primi nedovoljnu prehranu. U pravilu je povezano s patologijama posteljice.

Razlozi za to mogu biti:

 • pothranjenost,
 • loše navike
 • kroničnih bolesti majke,
 • genetske patologije,
 • infekcija.

U drugim slučajevima, ultrazvučni liječnik naprotiv, napominje da je veličina fetusa prevelika u usporedbi s normama.

Što učiniti ako tijekom ultrazvučne studije u zaključku pišu "veliki voće" ili, naprotiv, sumnjaju na intrauterinu usporenu rasta zbog male veličine? Je li moguće nekako utjecati na težinu djeteta koja još nije rođena?

Stručni komentar

"Ispravak težine" ispravljanjem načina života trudnice s masnim deficitom u fetusu nemoguće je, budući da je razvojno kašnjenje najčešće povezano s patologijom placente (kronična fetoplacentna insuficijencija) koja ne ispunjava svoje funkcije kvalitete u isporuci hranjivih tvari u fetus. Ponekad uzrok može biti bolesti djeteta, uključujući genetsku patologiju.

Velika težina fetusa također se ne može ispraviti, jer dijete ne može izgubiti težinu u uteri. U svakom slučaju, prehrana žene mora biti kompletna i uravnotežena, ne smije sadržavati neophodne hranjive tvari potrebne količine (proteini - od životinjskog i biljnog porijekla, ugljikohidrata i masti), ali i elemenata u tragovima i vitamina. Sjedeći na krutoj prehrani tako da je beba "mala" ili ne "dalje raste dalje" u posljednjim tjednima trudnoće je nemoguća, jer može učiniti više zla nego dobro, uključujući i prerano rođenje.

Prekomjerna novorođenčad

Najčešće, velika djeca, čija je težina iznad prosječnih normi WHO tablice, apsolutno su zdravi. No, u nekim slučajevima, prekomjerna težina u novorođenčeta simptom je poremećaja koji zahtijevaju pažnju i kontrolu od strane liječnika.

Posebna pozornost je potrebna kada:

 • majka je imala dijabetes ili druge endokrine poremećaje tijekom trudnoće;
 • beba ima znakove odgađanja (bez originalnog maziva na tijelu djeteta, suhoću i maceraciji (slojevitost, piling) kože).

Stručni komentar

Djeca koja su rođena kao prekomjerna težina mogu biti "ustavno velika" i apsolutno zdrava u isto vrijeme. Ali postoje i djeca u kojima se prekomjerna težina može povezati s poremećajima metabolizma kod majke tijekom trudnoće. U prvim danima nakon rođenja, ta djeca često imaju zdravstvene probleme, posebice tendenciju niskog nivoa glukoze u krvi, respiratornih poremećaja.

Nedostatak tjelesne težine novorođenčeta

Punoljetne bebe s nedostatkom tjelesne težine (hipotrofije) trebaju posebnu pozornost i njegu u prvim mjesecima nakon rođenja.

Za liječenje malnutricije, bebe i njihove majke propisuju posebnu prehranu, strogo individualnu za svaki slučaj. To je zbog činjenice da s jedne strane novorođenčad s niskom tjelesnom masom zahtijeva povećanu količinu hranjivih tvari, as druge, prehrana koja je toliko nježna za gastrointestinalni trakt.

Stručni komentar

Rođenje djeteta s težinom je ozbiljan problem i ozbiljniji od rođenja velikog djeteta. Nedostatak mase nastaje kada dijete u uteri izgubi potrebne tvari. Prema tome, razvoj svih organa i tkiva javlja se u nepovoljnim uvjetima, koji je popraćen distrofičnim promjenama i oštećenim funkcijama organa, to je izraženije što je veći manjak težine. Stoga se problem treba razmotriti šire nego samo "dobitak na težini".

Mala je djeca sklona metaboličkim poremećajima, a kod starijih dobi ima veću vjerojatnost da će biti prekomjerna tjelesna težina, au odrasloj dobi, pretilost i povezana hipertenzija i dijabetes melitus tipa II. To ne znači da je potrebno "ograničiti prehranu djeteta", samo je neophodno zapamtiti da prehrana mora biti uravnotežena i visoke kvalitete, koja sadrži sve potrebne hranjive tvari, vitamine i mikroelemte, s pedijatrom s pravodobnim ispravljanjem.

Gosta
Ne brini. Rođen sam 40 tjedana, 2600, 40 cm. Brzo narasla na normalu. Koliko se može sjetiti malo veće od normalne. Mnogo veći od svih rodbina sa svih strana. Usput, paparodili gotovo 6 kilograma. Sve će biti u redu. Budite oprezni, budni, ali nemojte paničariti.

Čista genetika.
Nemoguće je hraniti ili izgubiti dijete u uteri

Žao mi je, nisam čitala cijelu temu. Znam 100% da ne morate piti vitamine! Samo u štipaljku! (dijagnoza: nedostatak vitamina)
Imam prijatelja - opstetričara, pa se ovdje pozvala.
Djevojke, nemojte se upropastiti

Moj sin rođen je težine 2890 kg, visine 48 cm. Trenutno imamo 5 mjeseci i sada je težina 7205 (povećanje od rođenja 4315) je li normalno? A onda imam liječnike koji kažu nešto.

Moja je kćer rođena 4100 i 53 cm godišnje, imali smo 11.700 i 85 cm, sami smo vagati 43 kg, visina je 163. Njezin muž je 186 i 90 kg. rodila 40 tjedana težila je 68 kg

Svaki dan su i trudnoća otišle pješice, mnogo se kretale. Djeca su rođena 3100 gr. i 3500 grama.

Dijete je rođeno 39,3 tjedana, težine 2100 kg i visine 42 cm. Sada imamo 10 mjeseci i težine 6500. 63 Je li normalno?

Moje nade nisu bile ispunjene. Treći sin je 4400. Ona sama nije mogla roditi. Policajac. Ali sve je dobro.

Intrauterinsko usporavanje rasta stavljeno je na 3 ultrazvuka. postavili su više nedostatka vode, intrauterini infekcije. Ginekolog je bio skeptičan, savjetovao je da ponovi ultrazvuk. To je sve što je potiologija stavljala sve, mnoge su poslale na genetiku. U plaćenoj klinici na ultrazvuku rekli su da nema manjka vode i bez infekcije, ali dijete je mala. Zatim sam pogledao u mene i moj suprug i rekao da je za našu veličinu normalno. Ja sam 153 cm, 45 kg prije trudnoće. muž 168 cm, 54 kg. I ja sam rođen velik 3000, moje sestre su 2500 kg svaki, moj muž je 2800. Moja svekrva težila 45 kg sada, ona je težila više samo tijekom trudnoće. Za muža i svekrvu, problem je da se bolje, oni mogu jesti ništa i ne riješiti se toga. Tijekom trudnoće nisam imao ni gestoze niti toksikozu. svaki dan sam jeli domaće meso, povrće, voće, orasi. Kći je rođena 2180 visina 47. Prva dva dana rekli da dijete je zdravo malo, prvi dan je pao 20 grama, a zatim je dobio 70 grama. trećeg dana upravitelj je došao i rekao da dijete ne bi moglo biti tako mala i da je bio bolestan. poslali nas u dječju bolnicu. Htio sam napisati odbijanje, oduprijeti se 2 dana, nisam dopustio da pišem s prijetnjama da ako ne i nakon smrti djeteta). bolnica je dijagnosticirana upala pluća, hipotrofija 3 stupnja. Nisam bio siguran u dijagnozu upale pluća. budući da smo imali troje djece u odjelu, svatko je imao dijagnozu upale pluća. ali jedan je imao žuticu, drugi je imao srce i imamo upalu pluća. trećeg dana ležanja u bolnici krvarila sam. Prebačen sam u drugu bolnicu. tamo su se liječnici zaklinjali u rodilištu da su me otpustili bez čišćenja. 3. dan je odbačena odbijanjem, došla u bolnicu djetetu, napisala odbijanje, na koju mi ​​je liječnik rekao da još nismo uhvatili. dijete je bilo natečeno i natečeno, svećenik je bio rastrgan, u crvenim koricama, nije joj činilo da ju potkopava, već je obrisala suhom krpom. nakon povratka kući, prosječno mjesečno stekla je 1500 kg, samo na GW, počela je prevaliti 4 mjeseca na 6, u sedam sela, u 10 je otišla, u devet mjeseci izgovorila prve riječi. na 2,5, ona je recitirala pjesme, tekstove i bajke. imali smo veliki hemisferni jaz nakon tretmana, sve je otišlo. nije bilo više pitanja od neurologa za nas. Sada visina i težina su male za 3 godine, 89 cm, 12,1 kg. u fizičkom i mentalnom razvoju od vršnjaka ne zaostaje. Nismo registrirani kod liječnika. Sad čekamo drugu i bojim se ponavljanja priče. Sjećam se koliko je teško za moju kćer.

Rodila je 39 tjedana 2300/45, asimetrični oblik zvuka. Do mjeseca, asimetrija je izjednačena, za 3 mjeseca težina je bila 5.800. Nije bilo posebne prehrane, dijete je bilo na HB-u, a bilo je malo mlijeka i jeli je manje od "norme". Smjesa se nije hranila. Sada nitko neće reći da je kćer rođena s vrlo malom težinom, vrlo harmonično razvijenom djevojkom

Prije rođenja, težila je 44 kg s porastom od 168 cm. Sve trudnoće bilo je istrošeno, mirno samo sanjala. Moj sin rođen je 4.200, 56 cm. Rođen sam, bez carskog cara. Babice su tada, kad je ležala u postpartumu, imala dobru ideju o tome kako se on nalazi u meni tamo. To je unatoč činjenici da su me unaprijed upozoravali da s mojim veličinama tada više od 3 kg nisam mogao roditi sebi. Ovo je iznenađenje

Prvo je rodila 4230/53 sekundu 4810/58, ali s prvim sam dobila 6 kg više zdrave

Prvi je rodio 3500. Drugi 4000. Tezina je postala ista. Nadam se da će treći biti ne više od 4000.

Sudeći po mom iskustvu, težina djeteta ne ovisi o prehrani ili mobilnosti. Oba trudnoća sam jeli i podjednako se oporavila. Ako je prva trudnoća sam bio neaktivan (blokade na poslu prisiljeni doći ranije i ostati do kasno u uredu), drugi - puno hodanja sa starijim (do 6 sati dnevno). Kao rezultat toga, najstarija je kćer rođena 3600, a najmlađi 4600.

Koliko treba novorođenčad težiti? Problemi herojima i inčima

Obitelj je sretna kad saznaju da imaju heroj heroja - dijete manje od pet kilograma! Je li mini beba -

Konzultant-profesor Odjela za prerane bebe Ruskog znanstvenog centra za medicinske znanosti, cijenjeni znanstvenik Ruske Federacije, akademik Ruske akademije prirodnih znanosti Galina Yatsyk govori o velikim i malim bebama.

Nježne mrvice

Pogledajmo što to znači - mala. Težina dojenčadi kod rođenja je više od 2,5 kg - normalna težina. Pedijatri ne smatraju bebe 2,5-2,7 kg. Punoljetno novorođenče s takvom težinom ne trebaju posebnu poboljšanu prehranu, omatanje ili zagrijanu sobu. Ponekad roditelji žele hraniti minijaturne bebe, brzo vidjeti kako su postali hrskavi obrazi, pojavile su se nabore na debelim nogama. Počinju davati dječju hranu malo više nego što je potrebno. Rezultat je regurgitacija. Nemojte pretjerivati ​​malu bebu. Da, jede u smislu količine mlijeka ili dojenčadi malo manje od velikog djeteta, ali dovoljno je. Samo ima drugačiji ustav. U roditeljima, bakinima, djedovima i pradjedima, koji su također vjerojatno krhki graditi. On će pojesti svoju normu, ali se normalno razvija, nadoknađuje svoje vršnjake u svakom pogledu i nakon jedne godine ne može težiti ni manje od njih.

Ali djeca koja su rođena s težinom manjom od 2,5 kg već zahtijevaju veću pažnju liječnika i posebnu njegu. Pediatricki su takve mrvice lagano nazvali.

Razlozi za rođenje vrlo male djece:

 • prijevremenost,
 • pothranjenost,
 • višestruka trudnoća.

Preuranentnost nije rečenica

Glavni problem preuranjenih beba uopće nije mala težina, već nezrelost nekih tijela sustava - respiratorni, temperaturno kontrolirani. Priroda ih ima za život dok im majka stoji u trbuhu, kako bi se dalje razvijala, a njihova težina za intrauterinski život je sasvim normalna. I onda iznenada loša sreća: nešto napravljeno prije roka za rođenje.

Preuranjene bebe su također podijeljene u one s vrlo niskom težinom - manje od 1,5 kg, a one s izrazito male težine - manje od 1 kg. Naravno, takve mrvice često se ne rađaju, njihovih 0,4% i 0,2% svih preuranjenih beba. Prije toga, činilo se da ako je rođeno dijete mase samo 1 kg - to je katastrofa! Kako izaći? Sada, prema WHO klasifikaciji, fetus rođen živi nakon 22 tjedna intrauterine razvoja i težine više od 500 g (!) Smatra se dijete koje može i treba biti njegovana. Sada su i društvo i liječnici psihološki drugačije raspoloženi, vjeruju da se zdravo dijete može odgajati od novorođenčadi težine 1-1,2 kg, a to će biti mentalno kompletirano.

Prerane bebe u početku zahtijevaju posebnu skrb, smještaju se u posebne bolnice, ali ako se beba šalje kući, to znači da može živjeti u normalnim uvjetima, poput svih beba, može disati, piti i jesti i hraniti ga kao obično dijete.

Činjenica da prijevremenost nije presuda, a među poznatim ljudima su preuranjeni, vjerojatno su svi već čuli. Goethe i Napoleon bili su preuranjeni. Niska težina rođenja nije postala prepreka dugovječnosti, talentu ili sreći.

Ponekad su bebe rođene na vrijeme, a njihov rast je prilično normalan za novorođenče, a njihova težina je vrlo mala - 1,3-1,5 kg. Ovo je hipotrofija. To je uzrokovano mama bolest. Takva se djeca pojavljuju kod žena s kardiovaskularnim bolestima, hipertenzijom i oboljenjima endokrinog sustava. Tanke, dugačke, a oni i dalje gube na težini, iako su nutricionisti stvorili posebnu hranu za njih, obogaćeni proteinima, mastima, vitaminima. Za ostatak života, oni svibanj ostati slabo masnoće, ali oni će se razviti dobro.

Hipotrofija kod bebe može uzrokovati loše navike majke. Ako žena puši tijekom trudnoće, fetus je konstantno otrovan, dijete se rodilo maleno.

I još uvijek malena djeca rođena su od višestruke trudnoće, a rođeni su ranije, jer su usko u maternici majke. Njuškane su baš kao prerane bebe. I zdravi blizanci i tripleti izrastaju iz njih.

Problemi divova

No, velika djeca, oni koji na rođenju teže više od 4 kg, liječnici nisu jako sretni.

Teže je rađati, to je razumljivo. Imat će veću vjerojatnost da će ozljeđivati ​​od raka: kosti krvi, hematomi, paraliza. Stoga, kada liječnici, kada čine trudnicu ultrazvuk, vide veliki fetus, često joj nude carski rez.

Ali najvažnija stvar je da se velika djeca rađaju bolesnim mama. Događa se, naravno, da je beba velika jednostavno zato što mu je tata ispod dva metra, a njegova majka nije mala. No takav razlog za veliku težinu je rijedak. No, junak majke s dijabetesom, uključujući i majku koja još ne zna za njezinu bolest, je pravilo. I svako sljedeće dijete ove majke bit će veće i veće. I postoji velika opasnost da će ta djeca također dobiti dijabetes.

Dakle, za obitelji s ljudima koji pate od ove bolesti, potrebno je konzultirati trudnicu s endokrinologom. Dobit će poseban tretman tako da dijete ne rodi preveliko i nije ozlijeđeno tijekom razvoja fetusa.

Veća djeca se prilagođavaju duže nakon rođenja. Obično, tijekom prva tri dana, kardiovaskularni sustav počinje ritmički funkcionirati u prva tri dana, na snazi ​​od pet dana; A za veliku prilagodbu, može potrajati dva tjedna.

Ali junak je došao kući iz bolnice. Kako ga sad hraniti? On bi trebao jesti volumen toliko hrane kao i prosječno dijete. Ali dobivanje junaka težine u isto vrijeme može biti više od prosječnog djeteta.

I zasigurno bi takav klinac trebao biti prikazan endokrinologu. Imamo dobro opremljene dječje centre, gdje se dijete može provjeriti za bilo koju endokrinsku patologiju.

Važno je

► U prosjeku, veća djeca rođena su u Skandinaviji, manja u Africi.

► Prosječna težina dječaka (3.200-3.500 g) nešto je više od težine djevojčica (3.000 - 3.250 g).

► Prva djeca obično rađaju manje od druge i treće djece u obitelji. Iako su roditelji i djeca zdravi - razlike u gramima i centimetrima mogu se jedva primjetiti.

► Ubrzanja već pri porodu imaju veću težinu i visinu djece ove generacije, što ubrzanje nije utjecalo.

Krasnoyarsk medicinski portal Krasgmu.net

Pri rođenju, težina nekih beba značajno varira, čak i ako su rođena kroz isti broj tjedana provedenih u maternici. Težina djeteta pri rođenju ne određuje svoju daljnju masu i ustav, nakon rođenja dijete izgubi težinu.

Fiziološka norma gubitka tjelesne mase kod novorođenčeta smatra se 5-7% tjelesne težine kod rođenja 3-4 dana života (prosječno oko 150 g).

Težina djeteta rođenog iz prilično popularne teme razgovora i uoči porođaja i najmanje još dvije godine. I iako je početna tjelesna težina novorođenčadi prilično individualna, postoje norme o težini novorođenčeta općenito prihvaćene u medicinskoj praksi.

Tjelesna težina novorođenčadi obično se klasificira kao normalna (2,6-2,9 kg), visoka (4,0 kg i više), niska (1,5-2,5 kg), vrlo niska (1,0-1,5 kg) i vrlo niske (do 1,0 kg).

U stvari, sve je puno jednostavnije - težina između 2.600 i 4.000 g i visina od 46-56 cm smatra se normalnim pri rođenju.

Odnos mase i visine je također važan, za djecu se koristi indeks rasta Quetelet (norma 60-70): težina u kilogramima podijeljena s visinom u centimetrima. Vrijednost manja od 60 godina je nedostatak, više od 70 je višak mase.

Do 1. siječnja 1993. godine, u Rusiji je razmatrano dijete rođeno s tjelesnom težinom manjom od 1000 g. I samo s prijelazom Rusije 1993. na kriterije za živo rođenje, koje je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila 1975. godine, postalo je moguće praktično koristiti temeljna znanja iz područja fiziologije i patologije vrlo preuranjenih beba akumuliranih od strane naših znanstvenika.

Međunarodna statistička klasifikacija bolesti (ICD-10) klasificira novorođenčad rođene s gestacijskom dobi manjom od 28 punih tjedana do izuzetno nezrele djece (šifra R07.0). Većina se rađa s tjelesnom težinom manjom od 1000,0 g, što je, prema WHO preporukama 1977. definirana je kao izuzetno niska tjelesna težina i definirana je ICD-10 kao iznimno malom tjelesnom težinom (šifra R07.2).

U Rusiji, broj djece rođenih s niskom tjelesnom masom (1,5-2,5 kg) doseže 6-10%, au inozemstvu - 5-19%. Najčešće se takva djeca rađaju u prijevremenom radu u razdobljima od 34-38 tjedana ili u hitnom radu, ali u prisutnosti placentalne insuficijencije. Ova djeca imaju nisku imunitet i visoku incidenciju u prvoj godini života, a djevojke zaostaju u fizičkom razvoju do 7 godina i čak 17-18 godina, a karakterizira odgođeno pubertet.

Djeca rođena s malom porođajnom težinom u dobi od 8-9 godina češće imaju oštećenu pažnju, vizualnu percepciju i kognitivnu aktivnost, nisku inteligenciju i kontrolu nad emocijama, kao i lošu izvedbu, posebno u pisanju, čitanju i matematici.

Prema literaturi, djeca s velikom tjelesnom težinom (4,0 kg i više) rađaju se u 10-20% slučajeva, a dječaci prevladavaju među njima. Vjeruje se da su razlozi za razvoj velike tjelesne težine fetusa prisutnost stanja poput dijabetesa i / ili pretilosti, kongenitalne ili stečene srčane bolesti atrioventrikularnog ventila, niskog krvnog alfa fetonroteina, visokih razina proteina, vezivanja hormona rasta i metaboličkih značajki. genetički čimbenici.

Vjeruje se da velika težina rođenja povećava rizik od razvoja patologije u porođaju, što zauzvrat povećava rizik perinatalne smrti i negativno utječe na daljnji razvoj djece. Pokazano je da se djeca velike dobi nakon 1 godine rođenja ne razlikuju od svojih vršnjaka u njihovom fizičkom razvoju. Postoje dokazi da su djevojke rođene s velikom tjelesnom masom, čak iu pubertetskom razdoblju, ispred svojih vršnjaka s normalnom tjelesnom težinom u smislu težine i visine, ali istodobno imaju odgodu u pubertetu.

I zaključno, ako je dijete rođeno na vrijeme, onda njegovo zdravlje ne ovisi o tome ima li veliku, srednju ili mala težina. Štoviše, s pravim pristupom čak i prerano dijete može imati normalne pokazatelje fizičkog razvoja u budućnosti.

Preuranjeno dijete

Roditelji beba rođenih prerano moraju se suočiti s različitim problemima, uključujući poteškoće u njegovanju mrvica u rodilištu i stvaranju pravih stanja kod kuće, uspostavljanju dojenja ili odabiru prave mješavine, redovitim posjetima budućnosti. Međutim, uvijek bi se trebali sjetiti da će s povećanom pažnjom na bebu i pravilnom brigom pomoći bebu da brže "nadoknadi" svoje vršnjake i postaje zdravom i veselom bebom, što potvrđuje popularna fotografija "Prije i poslije".

Više sličnih fotografija možete vidjeti u fotogaleriji na kraju članka.

Što dijete smatra preuranjenim?

Službena medicina smatra da bebe budu preuranjene ako su rođene u gestacijskoj dobi manjoj od 37 tjedana. Ove bebe imaju nižu visinu i težinu, a organi su nezreli.

razlozi

Čimbenici koji uzrokuju prijevremeno rođenje, razmotrite:

 • Zanemarivanje medicinske pratnje trudnoće.
 • Prisutnost trudnih navika.
 • Neadekvatna ili neuravnotežena prehrana žena tijekom trudnoće.
 • Starost buduće majke ili budućeg oca je manja od 18 i starijih od 35 godina.
 • Radite trudnoće u opasnim uvjetima.
 • Mala težina trudna (manje od 48 kg).
 • Žive buduće majke u lošim životnim uvjetima.
 • Podnošenje u uvjetima nepovoljne psihološke situacije.
 • Pobačaj je u prošlosti.
 • Višestruka trudnoća.
 • Pojava preeklampsije tijekom trudnoće.
 • Prerano odstranjivanje posteljice.
 • Kratki interval između rođenja (manje od dvije godine nakon ranijih rađanja).
 • Nedosljednost krvi djeteta i majke Rh faktorom.
 • Ginekološke upalne bolesti majke.
 • Malformacije ženskih spolova.
 • Extragenitalne bolesti u trudnica, na primjer, hipertenzija, pijelonefritis ili dijabetes.
 • Operacije i ozljede očekivane majke.
 • Akutne infekcije tijekom trudnoće.
 • Genetska ili kromosomska bolest u fetusu.
 • Infekcija djeteta tijekom intrauterinog razvoja.
 • Teške malformacije bebe.

Klasifikacija prijevremenosti

Razdvajanje na stupanj prijevremenosti temelji se na gestacijskom dobu na kojem je rođeno dijete, kao i na takvim fizikalnim parametrima malog djeteta kao i težini i duljini tijela. Postoje takvi stupnjevi prijevremenosti:

 • Prvo je da se dijete rodi 36-37 tjedana trudnoće s tjelesnom težinom od 2 do 2,5 kg i duljinom tijela od 41 do 45 cm.
 • Drugo - beba se pojavljuje u razdoblju od 32 do 35 tjedana, tjelesna težina manja od 2 kg, ali više od 1,5 kg, a duljina tijela je od 36 do 40 cm.
 • Treće - beba rođena je 28-31 tjedana trudnoće s težinom od 1 do 1,5 kg i duljinom tijela od 30 do 35 cm.
 • Četvrto, beba je rođena 28 tjedana trudnoće s težinom manjom od jednog kilograma i duljinom tijela manjom od 30 cm.

Najneobičnije i najvjerojatnije čarobne priče o preživljavanju preranih beba ovdje:

Znakovi

izgled

U usporedbi s beskrajnim bebama, prerane bebe su različite:

 • Tanja koža.
 • Manje subkutane masnoće ili nedostatak.
 • Velika veličina glave u odnosu na tijelo.
 • Veliki trbuh i nisko pletivo.
 • Neotkriven mali fontanel.
 • Vrlo meke uši.
 • Tanki nokti koji ne mogu u potpunosti pokriti falange prstiju.
 • Otvorena spolna razlika u bebama.
 • Nemaju vremena da se spuste u testise skrotuma kod dječaka.
 • Kasnije pada od ostatka pupkovine.

Ti znakovi su izraženije, to je veći stupanj prijevremenosti, au novorođenčadi s prvim ili drugim stupnjem, mnogi od njih mogu biti odsutni.

Anatomska i fiziološka obilježja

Stupanj preuranjenosti utječe na funkcioniranje organskih sustava prerano rođenog djeteta, budući da je manji fetus u maternici, to više organa nije imala vremena oblikovati u stanje koje mu omogućava da se brzo prilagodi životu nakon rođenja.

 • Disanje u preuranjenim bebama češće je nego kod beba rođenih na vrijeme, što je povezano s uskim gornjim dišnim putevima, više savitljivim prsima i većim položajem dijafragme. Osim toga, svjetlosni čvorovi nisu dovoljno zreli, što uzrokuje učestalo pojavljivanje upale pluća i apneje.
 • Zbog prijevremenog rođenja djeteta, cirkulacijski sustav djeteta možda neće biti u potpunosti formiran. Kao rezultat toga, postoje različite srčane patologije koje pogoršavaju stanje mrvica. Budući da su krvožilni zidovi krhkiji i propusniji, krvarenja se često pojavljuju u djeteta.
 • Mozak, čak i uz duboku preuranentnost, potpuno je formiran, ali putevi u posljednjoj fazi trudnoće još se razvijaju, tako da za prerane bebe impulsi živčanog sustava slabo se provode u različitim tkivima. Ako beba ima oštećen živčani sustav, njegova fizička aktivnost će se smanjiti, kao i mišićni ton. Refleksi u takvom djetetu mogu biti depresivni ili potpuno odsutni, često se uočava tremor.
 • Mehanizmi koji reguliraju proizvodnju i otpad topline u tijelu slabo su razvijeni u preuranjenom djetetu. Prerano rođena djeca brže gube toplinu, a ona se proizvodi u tijelu s velikim poteškoćama. Osim toga, zbog nerazvijenih i nefunkcioniranih znojnih žlijezda, bebe se lako pregriju.
 • Prostor probavnog trakta preranog malog djeteta također je lošiji od pojave beba. To je prvenstveno zbog nedovoljne proizvodnje enzima i želučanog soka, kao i disbioze intestinalne mikroflore. Pored toga, motorička funkcija GTC-a pati zbog slabog provođenja živčanih impulsa, što dovodi do sporijih kretnji hrane kroz crijeva.
 • U kostima preuranjenih beba nakon poroda, procesi mineralizacije nastavljaju, što je razlog dodatnog zahtjeva za kalcijem bebama. Ove dojenčadi imaju povećanu sklonost razvoju raka i displazije zdjelice.
 • Zbog nezrelih funkcija bubrega, prerano bebe brzo razvijaju znakove dehidracije ili edema, ako je njegu bebe neadekvatno.
 • Endokrini sustav s nepotpunom preuranentnošću je neispravan, zbog čega se hormoni oslobađaju u nedovoljnim količinama, a žlijezde se brzo iscrpljuju.

Posljedice preuranjenosti i vitalnosti

Stopa preživljavanja preranih beba ovisi o trajanju trudnoće i razlozima koji su izazvali porođaj. Ako rođaci rođeni u 23 tjednu preživljavaju samo u 20-40% slučajeva, bebe s gestacijskim razdobljem od 24 do 26 tjedana preživljavaju 50-70% slučajeva, a stopa preživljavanja djece čiji je razvojni period veći od 27 tjedana prelazi 90%.

Bebe, čije se rođenje dogodilo prije očekivanog datuma, dobivaju težinu i intenzivno rastu duljinu. Mnogi od njih ulaze u punog radnog vremena u tim pokazateljima za 1-2 godine, ali postoje djeca, razlika između njih i njihovih vršnjaka se smiruje samo za 5-6 godina.

Anemija s preuranjenošću se razvija brže. Rizik sepcesa i gnojnih infekcija kostiju, crijeva ili meninga u preuranjenim bebama povećava. U starijoj djeci, prerano rođene djece imaju veću vjerojatnost da imaju neurološke poremećaje, probleme s vidom ili sluhom, česte ARVI i probleme s genitalijama.

Žutica u prerano rođene bebe je izraženija i traje duže. Ovo fiziološko stanje uzrokovano slomom fetalnog hemoglobina obično prolazi kroz 3 tjedna, ali za mnoge preuranjene bebe treba liječenje, za koje se uglavnom koristi fototerapija.

Ekstremna prijevremenost

Takozvano stanje bebe s težinom manjom od 1 kilograma. Oni su rođeni u manje od 5% slučajeva preranosti, često ne mogu disati sami i zahtijevaju umjetnu i drogu podršku. Čak i ako su takve bebe opskrbljene, postotak invalidnosti i pojava različitih komplikacija kod ove djece je vrlo visok.

Duboka prijevremenost

Ovo stanje je zabilježeno kod dojenčadi čija tjelesna težina u prijevremenom radu iznosi 1-1,5 kg. Da bi izašli iz takvih beba, potrebno je koristiti mehaničku ventilaciju, dati im kisik, uvesti hranu u venu i kroz sondu. Kako bi dijete rasti i razvijalo se brže, primjenjuju se aminokiseline, glukoza, hormonski lijekovi i druge tvari.

7 mjeseci

U ovoj fazi trudnoće rođene su bebe s težinom od 1,5-2 kg, ali većina njih ne može samostalno funkcionirati. Karapuse se postavljaju u inkubatore s odgovarajućom temperaturom i vlagom, dobivaju potrebne preglede i pružaju podršku lijekovima. Nakon dobivanja težine do 1,7 kg djeteta se prenosi na krevetić, koji se zagrijava. Kada dijete dobije težinu do 2 kg, više nema potrebu za toplinskom podrškom.

8 mjeseci

Dojenčad rođen u takvom razdoblju, u pravilu, ima težinu od 2-2,5 kg i može samostalno sisati i disati. Imaju povećani rizik od apneje, tako da su bebe promatrane već neko vrijeme u bolnici, ali u nedostatku komplikacija i brzom povećanju tjelesne težine, dijete se šalje kući s novim roditeljima.

Kako se prerane bebe žive i razvijaju nakon rođenja u suvremenim perinatalnim centrima, opisano je u videu:

Klinički pregled

Preuranjene bebe ispražnjene kod kuće treba uvijek pratiti pedijatar.

Mjerenja i preglede provode se jednom tjedno tijekom prvog mjeseca nakon iscjedka, a zatim svaki drugi tjedan do 6 mjeseci - jednom svaka dva tjedna, a od 6 mjeseci do godine - svaki mjesec. Dijete je propisano od strane kirurga, neurologa, kardiologa, ortopedskog kirurga i oftalmologa, a psihijatar i govorni terapeut imaju više od jedne godine.

Koja je težina pražnjenja?

Majka se u pravilu vraća kući s novorođenim djetetom nakon što se težina mrvica poveća na najmanje 2 kg. Također za iscjedak, važno je da beba nema komplikacija, poboljšana je termoregulacija, a dijete ne treba podršku za srce i disanje.

Osobitosti njege

Bebe čije se rođenje dogodilo prerano zahtijevaju posebnu skrb. Postupno se njeguju uz pomoć neonataloga i pedijatara, prvo u rodilištu, zatim u bolnici, a zatim kod kuće pod nadzorom stručnjaka. Najvažnije komponente skrbi za bebe:

 • Osigurajte optimalnu temperaturu i vlagu u sobi.
 • Provesti racionalno liječenje.
 • Pružite odgovarajuću hranidbu.
 • Osigurajte kontakt s majkom koristeći metodu "klokan".
 • Nakon izbijanja granične kontakte sa strancima.
 • Kupujte i hodajte s djetetom nakon dopuštenja liječnika.
 • Izvođenje gimnastike s bebom i provođenje tečajeva za masažu nakon dopuštenja pedijatru.

Nekoliko savjeta kako izbjeći probleme u razvoju prerane bebe opisane su u videu:

Što ako postoje uznemirujući simptomi?

Ako je majka zabrinuta zbog nečega, trebala bi potražiti medicinsku pomoć. Stručnjak će biti potreban kada:

 • Neodlučnost bebe za usisavanje ili jesti iz boce.
 • Udare povraćanja.
 • Duga žutica.
 • Stalno glasno plakati.
 • Prestani disati.
 • Snažan bljedilo.
 • Dječakova bolna reakcija na zvukove, izgled ili dodir u dobi od 1,5 mjeseci.
 • Nedostatak odgovora gleda na dob od preko 2 mjeseca.

Cijepljenje: kada se cijepiti?

Dijete je dopušteno samo kada beba bude dovoljno jaka i povećava se tjelesna težina.

BCG cijepljenje u bolnici djeci mase manje od 2 kg ne. Prikazuje se kada dobivate težinu do 2500 g, a ako postoje kontraindikacije, može se odgoditi 6-12 mjeseci. Vrijeme početka uvođenja drugih cjepiva treba odrediti pedijatar, uzimajući u obzir zdravlje i razvoj kikirikija.

Mišljenje E. Komarovsky

Kao što je dobro poznato, popularni pedijatar preporučuje podizanje djece u prvoj godini života kako djeca ne bi pregrijala. Komarovsky uvijek usredotočuje pažnju na čestu ventilaciju, vlaženje zraka do 50-70% u vrtiću i održavanje temperature u prostoriji ne višim od + 22 ° С.

Međutim, za preuranjene bebe preporuke se značajno razlikuju. Komarovsky podupire kolege prema mišljenju da je termoregulacija u takvim bebama slabo razvijena, pa je stoga viša temperatura zraka u sobi odmah nakon ispuštanja (ne ispod +25 ° C) nužna.

Dok se mrvica ne dobije na težini do 3000 g, a njegova dob neće biti devet mjeseci nakon začeća, zabranjeni su svi ekstremni pokusi (u ovom slučaju, smanjenje temperature zraka do preporučenih pokazatelja za cjelodnevne bebe Komarovsky).

Što bi trebalo biti težina i visina preranog beba: stolovi s postavljenim cijenama mjesecima i razlozi za niske stope

Nažalost, prijevremeni rad danas je daleko od rijetkih. No, moderna medicina može ostaviti dijete čak i ako njegova tjelesna težina ne prelazi 900 grama, a ako dijete teži od 1 do 2 kilograma, ima svaku mogućnost da odraste potpuno zdrav.

Takve bebe trebaju posebnu brigu i kontrolu. I važno je znati kako se prerane bebe trebaju razvijati, kako dobivaju i dodaju funte.

Analizirati kako bi takvo dijete trebalo dobiti težinu i visinu, na temelju tablica normi dobitka težine po mjesecu.

Kakva je novorođenčad takva?

Djeca rođena prije 37 tjedana trudnoće i imaju vrlo nisku tjelesnu težinu, tj. Njihova težina rođenja je manja od 2500 grama i raste do 45 centimetara, smatra se preuranjenom.

Pokazatelji u gramima po mjesecu

Kako prerano novorođeno dijete dobiva na težini? Iz donje tablice možete shvatiti koja je brzina dobitka od mjesec dana za preuranjene bebe i koliko beba treba vagati do jedne godine, na primjer, u 4 ili 9 mjeseci.

Koliko beba treba zaposliti dnevno?

Nemoguće je točno reći koliko beba treba dobiti težinu dnevno, budući da sva djeca dobivaju različit broj grama dnevno. Sve ovisi o stupnju preuranjenosti djeteta i njegovom općem stanju. U prosjeku bi ta vrijednost trebala iznositi oko 50 grama dnevno. Ali to bi trebalo uzeti u obzir opće stanje djeteta, kao i broj hranjenja, mokrenje i tako dalje.

Ako vaše dijete dobije malo manje, ne biste trebali odmah paničariti. Glavna stvar nije bila velika mršavljenja.

kalkulator

Također, kako biste kontrolirali dobitak težine preranog beba, možete upotrijebiti posebni kalkulator ili formulu za izračunavanje. Kalkulator, prekomjerno dijete, može se koristiti: http://boyorgirl.ru/rasschitat-opredelit-onlajn-rost-i-ves-novorozhdennogo-rebjonka-do-goda-kalkuljator/ Ili na bilo kojem drugom mjestu koji lako ćete pronaći na internetu.

Stopa rasta po mjesecima

Kako djeca rastu u prvoj godini života? Iz donje tablice saznat ćete o stopi rasta broja djece po mjesecima:

Što određuje povećanje centimetara?

Porast rasta preuranjenih beba ovisi o sljedećim čimbenicima:

 1. Stupanj prijevremenosti.
 2. Paul.
 3. Tjelesna težina pri rođenju.
 4. Uvjeti intrauterinog razvoja.

U prosjeku, tijekom prvih šest mjeseci, beba raste za 2,5-5,5 centimetara. I za prvu godinu života 27-38 centimetara. Stope rasta po godini čine 70-77 centimetara. Sve su vrijednosti dane u prosječnom razumijevanju i ne treba ih se doslovno shvatiti, ali se možete osloniti na njih.

Liječnički savjet

Zašto dijete ne dobiva visinu i težinu? I naravno, svi roditelji se brinu zbog te situacije. Pogledajmo što liječnici kažu o ovome. Razlozi zašto beba ne dobiva težinu:

 • Umjetno hranjenje.

Većina prvih beba su na IV, a razlog za to su mnogi razlozi. Mlijeko može nestati zbog činjenice da beba ima malo jesti ili žena ne može dojiti, a crpljenje nije uspjelo i tako dalje. Ali ne, čak i najbolji, miješa se ne podudaraju s mlijekom majke. Stoga je neophodno sve do posljednjeg trenutka ne prebaciti dijete u IV.

Pomoć! Ako majčino mlijeko nije dovoljno, hranite bebu s mješavinom. Ali to bi trebalo biti učinjeno tek kad dijete spava, tako da se ne navikne na bočicu.

 • Nije prikladna mješavina.

  Ako dijete jede smjesu, onda je potrebno pravilno odabrati. Činjenica je da je tijelo preranog djeteta vrlo različito od punoljetnih beba. Za njihovo hranjenje potrebno je odabrati kvalitetnu, posebno laganu smjesu.

 • Neodgovarajuća prehrana.

  Takve bebe su vrlo slabe i gotovo uvijek spavaju, bez potrebe za jelo. I u ovoj situaciji, majka mora uzeti jasnu kontrolu količine hrane koju jede. Liječnici preporučuju održavanje popisa hranjenja i raspoređivanje kako djeca povećavaju težinu i visinu. A ostaci mlijeka trebaju biti dekantirani, to će povećati razdoblje dojenja.

  Ako dijete odbija jesti, nemojte ga natjerati da ga hrani. U slučaju čestih neuspjeha, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

  Dijete i majka i nakon rođenja ostaju neodvojivi bliski odnos. Stoga, bilo koje od vašeg stanja odražava se u bebi. Također loše navike žene imaju jaki loš utjecaj.

 • Zdravstveni problemi djeteta.

  Oslabljeno tijelo se jako protivi infekcijama. U slučaju najmanjih znakova bolesti, odmah se obratite bolnici.

 • Majčinom snagom.

  Ako beba bude dojena, žena bi trebala obratiti veliku pažnju na vlastitu prehranu, jer je vrlo ovisna o tome kako dijete dobiva težinu.

 • Upravljanje težinom.

  Liječnici savjetuju da provode detaljno praćenje režima djeteta. Držite bilježnicu u kojoj zabilježite broj hranjenja, mokrenje i tako dalje. Činjenica je da za prerano dijete nedostatak barem jednog obroka dnevno može značajno utjecati na debljanje.

 • Klokan.

  Također, liječnici nude vrlo učinkovit način klokan. Leži u činjenici da prerana beba tijekom dana nije odvojena od majke. Da biste to učinili, stvorili ste i posebne majice. Dijete se osjeća toplo i zaštićeno od majke, što je vrlo važno jer se, budući da je rođen prerano, još nije bio spreman postojati izvan maternice. Kao i dijete ima stalan pristup majčinom mlijeku.

 • zaključak

  Sada znate pravila za dobivanje težine kod djece i zašto ponekad malo dijete ne dobiva vitalnu težinu. Važno je razumjeti da je prerano dijete isto dijete, samo rođeno u krivo vrijeme. Ako slijedite sva pravila skrbi i pružite adekvatnu, pravilnu prehranu, tada neće biti nikakvih posebnih problema. I takvo dijete za dvije godine neće se razlikovati od svojih vršnjaka. Moderna medicina omogućava brigu o takvoj djeci bez ikakvih problema, stoga ne brinite, jer vaše stanje utječe na dijete.