Visina i težina novorođenčadi

Zdravlje

Jedan od glavnih pokazatelja za procjenu zdravlja novorođenčeta je visina, težina, opseg glave i prsa. Stope povećanja visine i težine novorođenčadi utvrđuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Mnoge majke zanima kako se ti pokazatelji razvoja bebe mijenjaju, da li visina i težina novorođenčeta udovoljavaju standardima.

Visina i težina novorođenčadi

Nakon poroda, uzimaju se standardna mjerenja - visina i težina.

Rast novorođenčeta iznosi 45-54 cm, no točnije mjerenje rasta djeteta provodi se 2-3 dana nakon rođenja. To je zbog činjenice da se tijekom tog vremena smanjuje stupanj deformacije kosti lubanje i bubrenje mekih tkiva glave.

Duljina tijela (visine) novorođenčeta ovisi o mnogim čimbenicima. Najvažnije su nasljeđe, spol djeteta, stanje uteroplaznog protoka tijekom trudnoće, kvaliteta prehrane majke.

Postoje određeni obrasci rasta novorođenčadi. Dakle, najintenzivniji rast zapažen je u prva tri mjeseca života djeteta. U tom se razdoblju svaki mjesec povećava oko tri centimetra. Zatim, u razdoblju od 3-6 mjeseci dijete se "izvadi" u prosjeku 2,5 cm mjesečno. Od šestog do devetog mjeseca beba raste za 1,5-2 cm svaki mjesec, a u razdoblju od 10-12 mjeseci - za jedan centimetar mjesečno.

Tako se rast malog čovjeka za godinu povećava za prosječno 25 cm.

Prosječna težina (težina) punog roka novorođenčad je 2,6-4,5 kg. Posljednjih godina zabilježen je porast sve većeg broja "heroja". U naše doba, rođenje djeteta mase 4,5-5 kg ​​nije neuobičajeno.

Kod ponovljenog porođaja, žena obično rodi djetešce, veće od prve.

Prvi dan nakon rođenja, dijete ima fiziološko smanjenje tjelesne težine. To je zbog gubitka vode, disanja, znojenja i posta. U tom slučaju, najveći gubitak težine kod djeteta najčešće se javlja u drugom ili četvrtom, rjeđe petog dana nakon poroda. Normalno, gubitak težine je oko 5-10% težine rođenja. U prvorođenu i veliku djecu gubitak težine je izraženiji. Dječaci također gube veću težinu. Do tjedna života, težina je obnovljena u oko 50% beba, do desetog dana - u 75%, dva tjedna - u gotovo svim zdravim novorođenčadi.

Veći gubitak težine u preuranjenim bebama (9-14%), a njihova se težina smanjuje u dužem vremenskom razdoblju. Oporavak težine u takvim bebama obično se javlja 20-22 dana nakon rođenja.

Visina i težina novorođenčadi se povećavaju ovisno o mnogim razlozima. Ali neki opći trendovi mogu se identificirati. Tako, tijekom prvog mjeseca života, težina djeteta se u prosjeku povećava za 20 g svaki dan. U drugom mjesecu, ovo povećanje iznosi 30 g. Dakle, težina četveromjesečnog djeteta udvostručuje se u odnosu na težinu rođenja, a dobi od 12 mjeseci utrostručuje se.

Pedijatri koriste posebnu jednostavnu formulu za izračunavanje težine tijela. Dakle, u prvih šest mjeseci beba života, njegova težina je određena formulom:

Tjelesna težina = porodna težina (g) + 800 × N. Dakle, N znači broj mjeseci života.

U dobi djeteta od 7-12 mjeseci koristi se sljedeća formula za izračunavanje norme težine:

Tjelesna težina = porodna težina + 800 × 6 + 400 × (N - 6).

Velika kod rođenja, djeca obično imaju veću težinu od svojih vršnjaka tijekom prve godine. Novorođenčad, čija je težina porođaja ne prelazi 3,3 kg, trebala bi u prvom mjesecu dobiti više svojih vršnjaka i doprijeti do njih u dobi od dva mjeseca.

Mame moraju kontrolirati visinu i težinu svojih beba. Naravno, gore navedeni izračuni nisu vrlo prikladni. Stoga je bolje koristiti već pripremljene tablice visine i težine novorođenčadi.

Tablice visine i težine novorođenčadi

Godine 2006. WHO je utvrdio nove međunarodne standarde za rast i tjelesnu težinu u novorođenčadi. Ti standardi određuju uobičajeni razvoj djeteta u ranoj dobi i koriste se za procjenu stanja djece na svim mjestima, bez obzira na vrstu hranjenja, socio-ekonomskog statusa i nacionalnosti.

Dijete težine pri rođenju: norme, odstupanja i fiziološka mršavljenja novorođenčadi

Težina djeteta pri rođenju jedan je od najvažnijih pokazatelja zdravlja djeteta. Uz rast, parametre prsnog i glavnog opsega, stanja i boje kože, težina igra vrlo važnu ulogu u daljnjoj brzini prilagodbe i razvoja novorođenčeta.

Fiziološki gubitak težine kod novorođenčadi

Činjenica da je rast djeteta jedan od najstabilnijih pokazatelja ostaje nepromijenjen i tijekom sazrijevanja djeteta, naravno, i dalje raste. Što se može reći o masi novorođenčadi. U prvim danima nakon rođenja, bebe imaju tendenciju gubiti težinu, a treći dan života težina djeteta može se smanjiti za čak 10%. Ta značajka ne bi trebala nepotrebno poremetiti mladu majku jer je gubitak težine nakon rođenja prirodna reakcija tijela djeteta na iskusni stres i promjene uvjeta okolne stvarnosti. Nakon rođenja transformiraju se procesi prehrane, cirkulacije krvi i disanja djeteta. Osim toga, čin sisanja majčinske dojke zahtijeva stalni fizički napor od bebe. Ove su značajke povezane s činjenicom da se masa novorođenčeta može izgubiti u prvim danima života.

Djeca gube na težini i kada se hrane od rođenja umjetnim mješavinama. U tom slučaju, dijete gubi manje težine i brže dobiva na težini. To je zbog stabilnog sastava masti i ugljikohidrata u umjetnoj prehrani. A dijete na dojenje u prvim danima dobiva izuzetno korisno kolostrum koji se hrani proteinima i vitaminima. Istodobno, sadržaj masti u njemu je nešto manji nego kod zrelog mlijeka, a kalorijski sadržaj kolostruma je manji.

Nepromjenjivo, prerane bebe također izgube težinu, kao i bebe s malom težinom. Istovremeno, ove skupine djece mogu izgubiti više od deset posto u prvim danima nakon rođenja, postupno ispunjavajući izgubljene vrijednosti tijekom prvog mjeseca.

Napustivši rodilište, dječji pokazatelji težine ostaju prilično stabilni i počinju rasti po stopi od 20 do 40 grama dnevno, postupno približavajući se izvornim brojkama. Od desetog dana života, dijete doda 150-300 grama tjedno, a do kraja prvog mjeseca može težiti cijeli kilogram više nego nakon rođenja. Ovaj trend brzog povećanja težine nastavit će se tijekom prva tri mjeseca.

Normalni pokazatelji težine za punoljetne bebe pri rođenju.

Pri rođenju prosječna težina punoljetnih novorođenčadi iznosi 2,5-4 kg. Istovremeno, ti pokazatelji, ovisno o mnogim zakonima, prilično su teško predvidjeti. Metoda ultrazvučne dijagnoze omogućuje izračunavanje težine bebe samo približno. Liječnici kažu da prva djeca, u pravilu, vagati prosječno 500 grama manje od njihove braće i sestara, a pokazatelji težine dječaka prelaze vrijednosti težine kod djevojčica za 100-300 grama. Nedavno je očuvana tendencija rađanja "dječa herojima", kada je masa i visina djeteta fiksirana na prilično visokoj stopi. Često težina novorođenčeta može ovisiti o sljedećim čimbenicima:

 • od pokazatelja nasljeđivanja;
 • o trajanju trudnoće (prerano beba ima niže pokazatelje težine, baš kao novorođenče rođeno nakon roka ima veću vjerojatnost prekoračenja normalnog pokazatelja težine);
 • od stila života, navike hranjenja majke tijekom trudnoće i njezine psihološke udobnosti (stres i teška tjelovježba povećavaju vjerojatnost rođenja novorođenčadi male težine);
 • od poda djeteta;
 • od kroničnih bolesti majke (velika djeca često rađaju kod žena s dijabetesom ili pretilosti);
 • od višestrukih trudnoća itd.

Koja je normalna težina novorođenčeta? Dobivene vrijednosti parametara djece odmah nakon rođenja liječnika pomiruju se s odobrenim vrijednostima. Istodobno, tablica Instituta za pedijatriju Ruske federacije i tablica normalne težine novorođenčadi prema verziji WHO-a malo se razlikuju.

Tablica pokazatelja težine novorođenčadi (WHO)

Težina novorođenčeta

Pri rođenju, težina nekih beba značajno varira, čak i ako su rođena kroz isti broj tjedana provedenih u maternici. Važno je napomenuti da se u prvim tjednima djeca razvijaju drugačije: neki brzo povećavaju težinu, dok drugi ne brzo dobivaju težinu. Odakle ovisi? Koja je normalna težina novorođenčeta? Što je pretjerano ili, s druge strane, mala težina djece? Razumijimo po redu.

Težina novorođenčeta

Težina beba rođenog u svijetu izuzetno je popularna tema razgovora i uoči porođaja i najmanje još godinu i pol dana poslije. I premda je početna tjelesna težina vrlo individualna, u medicinskoj praksi postoje općeprihvaćeni parametri, prema kojima je norma težine novorođenčeta u rasponu od 2,5 do 4,5 kg. To znači da dijete s tjelesnom težinom od 2,5-2,8 kg ne smatra se pediatricima male težine. Puno trajno dijete s takvom težinom ne treba pojačanu prehranu, ili u toploj, zagrijavoj sobi, ili u pretjeranom omatanju. Istodobno, neke posebno osjetljive majke, nakon što su čuli puno bezuvjetnih savjeta, počnu hraniti takvu novorođenčad više nego što je potrebno, što u konačnici dovodi do češćeg regurgitacije, ali ne i povećanja težine. Usluga djetetovog preopterećenja nije točna. Težina novorođenčeta ovisi o genetskim karakteristikama roditelja, njihovoj tjelesnoj težini i tjelesnoj težini. Ovo je glavni čimbenik. Drugo, važno je hraniti majku tijekom trudnoće. Ali nije riječ o prehrani tijekom trudnoće. Prekomjerno unos hrane obično dovodi samo do pojave masnog tkiva i povećanje volumena amnionske tekućine, ali to utječe na dobitak težine djeteta posljednjeg i tek neznatno. Da bi se dijete dobro razvijalo u maternici, majčinska prehrana mora biti uravnotežena, kako u smislu omjera vitamina i mikroelemenata, tako i veličine dijelova.

Na težinu djeteta utječe zdravstveno stanje žene: koliko je to bila jakoza toksičnosti tijekom trudnoće, stupanj oteklina, itd. I stanje samog djeteta: prisutnost ili odsutnost kongenitalnih abnormalnosti i drugih problema.

I, naravno, ovdje je i seksa mrvica važna uloga: novorođeni dječaci vagaju više od djevojčica - prosječna težina djece iznosi 3,2-3,5 kg i 3-3,25 kg.

Novorođen gubitak težine

Prema medicinskim standardima, dijete mora dobiti oko 800 g težine mjesečno u prvih šest mjeseci života. Tada će ove stope usporiti, jer beba će početi voditi sve aktivniji način života, a njegova masa neće rasti brže.

Ali u prvim danima težina svih beba je smanjena, a istodobno gubitak težine kod novorođenčeta može imati i fiziološku i patološku prirodu.

U prvom slučaju normu se smatra iscjedak u rasponu od 5-7% ukupne tjelesne težine 3-4 dana nakon rođenja (prosječno oko 150 g). Nakon toga, težina od nekoliko dana drži se na jednoj oznaci, a onda se dijete počinje oporavljati. Nakon prvog tjedna života, obično ima više težine nego kod rođenja.

U drugom slučaju promjene u težini više nisu prirodne, već su rezultat bilo kakvih problema. Na primjer, velike bebe (4 kg ili više) gube više od 150 g, jer im nedostaje kolostrum i jednostavno ne jedu dovoljno. S druge strane, mala djeca mogu izgubiti težinu zbog činjenice da dojenje nije jako dobro.

Ali imajte na umu da prirodu gubitka težine mora odrediti kvalificirani tehničar. Da bi to učinili, u bolnici, djeca se vagaju svakodnevno.

Niska težina rođenja

Djeca koja zahtijevaju veću pažnju uključuju bebe s težinom ispod 2,5 kg - takvi liječnici nazivaju se malom težinom. Mala težina rođenja može biti uzrokovana višestrukom trudnoćom, preuranjenom ili neuhranjenom.

U prvom slučaju, nema se brinuti - ako je dijete rođeno na vrijeme, onda su svi organi već bili formirani i bio je spreman za puni život izvan majčinog trbuha. Međutim, često blizanci i tripleti rođeni su prerano, jer postaju previše gužve u maternici. U ovom slučaju, im je potrebna jednaka briga kao i prerane bebe.

Glavni problem u takvim situacijama nije ni mala težina novorođenčeta, već nezrelost jednog ili više sustava tijela: termoregulacijski, respiratorni itd. Ako su djeca rođena prije vremena, oni nisu sasvim spremni za samostalan život u novom svijetu. U rodilištu se tretiraju na poseban način, ali nakon što su otpustili dom, nalazimo se u normalnim uvjetima i jedu na isti način kao i njihovi vršnjaci s punim radnim vremenom. Istodobno treba napomenuti da niska težina novorođenčeta kod rođenja nije prepreka ni za dugovječnost niti za daljnji puni život.

Ponekad žene koje pate od kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, a također imaju problema s endokrinim sustavom, djeca su rođena na vrijeme, s normalnim rastom, ali ne i dovoljnom težinom. Imaju dijagnozu hipotrofije. Za takve bebe razvijene su posebne dijete od hrane obogaćene mazivima, proteinima i vitaminima, kako bi što više stekli težinu. Međutim, svi njihovi životi mogu ostati skloni slabosti, ali će se dobro razviti.

Velika težina novorođenčeta

Djeca koja imaju težinu veću od 4 kg dijele se kao veliki liječnici. Dobro je kada je takva tjelesna težina genetski određena (na primjer, dijete ima velike roditelje - i tata i majku) i dobru apsorpciju hranjivih tvari od majke do fetusa kroz posteljicu i pupčanu vrpcu još u maternici. No, liječnici i dalje preporučuju da takva beba dokažu endokrinologu - postoje slučajevi kada je velika težina novorođenčadi rezultat majčine osjetljivosti na dijabetes, pa se žensko krvno testiranje šećera treba poduzeti ne samo u fazi planiranja već i na kraju trudnoće.

Nije lako roditi heroje, pa su često rođeni s carskim rezom. Treba također napomenuti da veliko dijete također dobiva težinu brže od njegovih upaljača.

Zaključno, podsjećamo: ako se dijete rodi na vrijeme, njegovo zdravlje ne ovisi o tome ima li veliku, srednju ili mala težina. Štoviše, s pravim pristupom čak i prerano dijete može imati normalne pokazatelje fizičkog razvoja u budućnosti. Glavna stvar je okružiti bebu s ljubavlju i brigom. I ostatak, kako kažu, slijedit će.

Puni težina bebe

# 1 mlada mama

Primio je dozvolu boravka

 • 2.349 poruka
 • Godina: 31
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Mytishchi

  oglas

  # 2 Juliaka

  # 3 Julia UmmSabir

 • 714 postova
 • Dob: 30
  • Zemlja: Rusija
  • Nizhnekamsk

  # 4 mlada mama

  Primio je dozvolu boravka

 • 2.349 poruka
 • Godina: 31
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Mytishchi

  # 5 Tvrđava

 • 727 poruka
 • Dob: 33
  • Zemlja: Rusija
  • Novosibirsk grad

  # 6 moulin

  Vidio sam svjetlost u prozoru

  # 7 Scarlet

 • 1.047 poruka
 • Dob: 33
  • Zemlja: Rusija
  • grad Krasnoarmejsk

  # 8 Wilhelmina Petrovna

  # 9 gnome Vasya

  Otišao sam na svjetlo

  # 10 MyBaby11 //

  # 11 mlada mama

  Primio je dozvolu boravka

 • 2.349 poruka
 • Godina: 31
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Mytishchi

  # 12 Melany_Me

 • 840 poruka
 • Dob: 40
  • Zemlja: Rusija
  • Moskva grad

  # 13 mlada mama

  Primio je dozvolu boravka

 • 2.349 poruka
 • Godina: 31
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Mytishchi

  # 14 Melany_Me

 • 840 poruka
 • Dob: 40
  • Zemlja: Rusija
  • Moskva grad

  # 15 Melany_Me

 • 840 poruka
 • Dob: 40
  • Zemlja: Rusija
  • Moskva grad

  # 16 mlada mama

  Primio je dozvolu boravka

 • 2.349 poruka
 • Godina: 31
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Mytishchi

  # 17 Melany_Me

 • 840 poruka
 • Dob: 40
  • Zemlja: Rusija
  • Moskva grad

  # 18 mlada mama

  Primio je dozvolu boravka

 • 2.349 poruka
 • Godina: 31
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Mytishchi

  # 19 Melany_Me

 • 840 poruka
 • Dob: 40
  • Zemlja: Rusija
  • Moskva grad

  # 20 mlada mama

  Primio je dozvolu boravka

 • 2.349 poruka
 • Godina: 31
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Mytishchi

  Koliko treba novorođenčad težiti? Problemi herojima i inčima

  Obitelj je sretna kad saznaju da imaju heroj heroja - dijete manje od pet kilograma! Je li mini beba -

  Konzultant-profesor Odjela za prerane bebe Ruskog znanstvenog centra za medicinske znanosti, cijenjeni znanstvenik Ruske Federacije, akademik Ruske akademije prirodnih znanosti Galina Yatsyk govori o velikim i malim bebama.

  Nježne mrvice

  Pogledajmo što to znači - mala. Težina dojenčadi kod rođenja je više od 2,5 kg - normalna težina. Pedijatri ne smatraju bebe 2,5-2,7 kg. Punoljetno novorođenče s takvom težinom ne trebaju posebnu poboljšanu prehranu, omatanje ili zagrijanu sobu. Ponekad roditelji žele hraniti minijaturne bebe, brzo vidjeti kako su postali hrskavi obrazi, pojavile su se nabore na debelim nogama. Počinju davati dječju hranu malo više nego što je potrebno. Rezultat je regurgitacija. Nemojte pretjerivati ​​malu bebu. Da, jede u smislu količine mlijeka ili dojenčadi malo manje od velikog djeteta, ali dovoljno je. Samo ima drugačiji ustav. U roditeljima, bakinima, djedovima i pradjedima, koji su također vjerojatno krhki graditi. On će pojesti svoju normu, ali se normalno razvija, nadoknađuje svoje vršnjake u svakom pogledu i nakon jedne godine ne može težiti ni manje od njih.

  Ali djeca koja su rođena s težinom manjom od 2,5 kg već zahtijevaju veću pažnju liječnika i posebnu njegu. Pediatricki su takve mrvice lagano nazvali.

  Razlozi za rođenje vrlo male djece:

  • prijevremenost,
  • pothranjenost,
  • višestruka trudnoća.

  Preuranentnost nije rečenica

  Glavni problem preuranjenih beba uopće nije mala težina, već nezrelost nekih tijela sustava - respiratorni, temperaturno kontrolirani. Priroda ih ima za život dok im majka stoji u trbuhu, kako bi se dalje razvijala, a njihova težina za intrauterinski život je sasvim normalna. I onda iznenada loša sreća: nešto napravljeno prije roka za rođenje.

  Preuranjene bebe su također podijeljene u one s vrlo niskom težinom - manje od 1,5 kg, a one s izrazito male težine - manje od 1 kg. Naravno, takve mrvice često se ne rađaju, njihovih 0,4% i 0,2% svih preuranjenih beba. Prije toga, činilo se da ako je rođeno dijete mase samo 1 kg - to je katastrofa! Kako izaći? Sada, prema WHO klasifikaciji, fetus rođen živi nakon 22 tjedna intrauterine razvoja i težine više od 500 g (!) Smatra se dijete koje može i treba biti njegovana. Sada su i društvo i liječnici psihološki drugačije raspoloženi, vjeruju da se zdravo dijete može odgajati od novorođenčadi težine 1-1,2 kg, a to će biti mentalno kompletirano.

  Prerane bebe u početku zahtijevaju posebnu skrb, smještaju se u posebne bolnice, ali ako se beba šalje kući, to znači da može živjeti u normalnim uvjetima, poput svih beba, može disati, piti i jesti i hraniti ga kao obično dijete.

  Činjenica da prijevremenost nije presuda, a među poznatim ljudima su preuranjeni, vjerojatno su svi već čuli. Goethe i Napoleon bili su preuranjeni. Niska težina rođenja nije postala prepreka dugovječnosti, talentu ili sreći.

  Ponekad su bebe rođene na vrijeme, a njihov rast je prilično normalan za novorođenče, a njihova težina je vrlo mala - 1,3-1,5 kg. Ovo je hipotrofija. To je uzrokovano mama bolest. Takva se djeca pojavljuju kod žena s kardiovaskularnim bolestima, hipertenzijom i oboljenjima endokrinog sustava. Tanke, dugačke, a oni i dalje gube na težini, iako su nutricionisti stvorili posebnu hranu za njih, obogaćeni proteinima, mastima, vitaminima. Za ostatak života, oni svibanj ostati slabo masnoće, ali oni će se razviti dobro.

  Hipotrofija kod bebe može uzrokovati loše navike majke. Ako žena puši tijekom trudnoće, fetus je konstantno otrovan, dijete se rodilo maleno.

  I još uvijek malena djeca rođena su od višestruke trudnoće, a rođeni su ranije, jer su usko u maternici majke. Njuškane su baš kao prerane bebe. I zdravi blizanci i tripleti izrastaju iz njih.

  Problemi divova

  No, velika djeca, oni koji na rođenju teže više od 4 kg, liječnici nisu jako sretni.

  Teže je rađati, to je razumljivo. Imat će veću vjerojatnost da će ozljeđivati ​​od raka: kosti krvi, hematomi, paraliza. Stoga, kada liječnici, kada čine trudnicu ultrazvuk, vide veliki fetus, često joj nude carski rez.

  Ali najvažnija stvar je da se velika djeca rađaju bolesnim mama. Događa se, naravno, da je beba velika jednostavno zato što mu je tata ispod dva metra, a njegova majka nije mala. No takav razlog za veliku težinu je rijedak. No, junak majke s dijabetesom, uključujući i majku koja još ne zna za njezinu bolest, je pravilo. I svako sljedeće dijete ove majke bit će veće i veće. I postoji velika opasnost da će ta djeca također dobiti dijabetes.

  Dakle, za obitelji s ljudima koji pate od ove bolesti, potrebno je konzultirati trudnicu s endokrinologom. Dobit će poseban tretman tako da dijete ne rodi preveliko i nije ozlijeđeno tijekom razvoja fetusa.

  Veća djeca se prilagođavaju duže nakon rođenja. Obično, tijekom prva tri dana, kardiovaskularni sustav počinje ritmički funkcionirati u prva tri dana, na snazi ​​od pet dana; A za veliku prilagodbu, može potrajati dva tjedna.

  Ali junak je došao kući iz bolnice. Kako ga sad hraniti? On bi trebao jesti volumen toliko hrane kao i prosječno dijete. Ali dobivanje junaka težine u isto vrijeme može biti više od prosječnog djeteta.

  I zasigurno bi takav klinac trebao biti prikazan endokrinologu. Imamo dobro opremljene dječje centre, gdje se dijete može provjeriti za bilo koju endokrinsku patologiju.

  Važno je

  ► U prosjeku, veća djeca rođena su u Skandinaviji, manja u Africi.

  ► Prosječna težina dječaka (3.200-3.500 g) nešto je više od težine djevojčica (3.000 - 3.250 g).

  ► Prva djeca obično rađaju manje od druge i treće djece u obitelji. Iako su roditelji i djeca zdravi - razlike u gramima i centimetrima mogu se jedva primjetiti.

  ► Ubrzanja već pri porodu imaju veću težinu i visinu djece ove generacije, što ubrzanje nije utjecalo.

  Težina dojenčadi pri rođenju: norme i odstupanja

  Bez obzira na to kakve prosječne težine novorođenčadi nije bilo WHO-a, bebe se teško usklađuju s njima: neke su rođene od strane ratnika, druge s mrvicama, a ostale točno "u sredini". Odakle ovisi? U kojim je slučajevima težina novorođenčadi važna? Je li moguće "ispraviti" težinu djeteta tijekom trudnoće? Govori Darya Alexandrovna KINSHT, voditeljica odjela za neonatologiju, neonatolog, anesteziolog i reanimator najvišeg razreda AVITSENNA medicinskog centra majke i djeteta.

  Norme težine u novorođenčadi

  Standardni indikatori težine rođenja su 2,8 kg - 4 kg s visinom - od 46 do 55 centimetara. Stručnjaci napominju kako se danas sve više i veće djece počelo roditi - "junački" težina novorođenčeta na 5 kilograma prestala je biti tako rijetka.

  Prema WHO, težina djece pri rođenju može se klasificirati na sljedeći način:

  Djevojke su težine

  Dječaci su težine

  Prema tim tablicama, kao normu, mogu se procijeniti pokazatelji koji se uklapaju u okvire od "ispod prosjeka" do "iznad prosjeka". Pokazatelji "niski" i "vrlo niski", "visoki" i "vrlo visoki" razlog su više pažnje stručnjaka.

  "Izuzetno je važno ne toliko velika težina kao i njegova usklađenost s razdobljem trudnoće. Na primjer, dijete rođeno u tjednu 40 s težinom od 2000 g i dijete u 32 tjedna s istom težinom su dvije potpuno različite djece.

  Glavnu ulogu ne igraju stvarni parametri težine ili njihova korespondencija s prosjekom, već omjer visine i težine djeteta. Ta vam vrijednost omogućuje određivanje indeksa Quetelet - težina u gramima, podijeljena s visinom u centimetrima. Ako je vrijednost u rasponu od 60 do 70, to se smatra normalnim za punoljetne bebe.

  "Važno: svi gore navedeni podaci i standardi vrijede samo za bebe rođene na vrijeme. Za prerane bebe postoje i drugi kriteriji.

  Stručni komentar

  Postoje posebne tablice težine i visine djeteta u razdoblju trudnoće - za dječake i djevojčice, respektivno. Naravno, upotreba tih tablica može dati samo približnu sliku, jer svaka zemlja i svaka regija mogu imati svoje osobine. Ispravni podaci za takve tablice ozbiljan su problem, ali rad WHO-a već je u tijeku. Što se tiče tablica koje se sada koriste, mogu se dati primjeri, čak i za punoljetne novorođenčadi, "ispravna" težina može biti drugačija: na primjer, gestacijska dob od 37 tjedana (ovo je punopravno dijete), težina od 2.850 g može se smatrati "ispravnim" istodobno dijete s gestacijskom dobi od 41 tjedna smatra da je ta težina nedovoljna. U prosjeku se može smatrati da je težina cjelovite bebe od 3.000 do 4.000 g.

  Težina novorođenčeta i tijela roditelja

  Vjeruje se da veliki roditelji često rađaju "ratnike", dok vitke i kratke žene imaju malu djecu s malom težinom. Također je napomenuto da roditelji koji su sami rođeni veliki, imaju veću vjerojatnost da imaju dijete težilo 4 kg ili više.

  Liječnici kažu da zapravo težina fetusa i novorođenčad nije toliko ovisan o roditeljskoj tjelesnoj masi - u maternici se sve bebe razvijaju prema istim zakonima.

  Stručni komentar

  Težinu novorođenčeta možete povezati s težinom i visinom roditelja, ali u većoj mjeri čini se lošijima kada beba raste. Graciozna žena visoka 150 cm ne bi trebala biti rođena punogodišnje bebe težine dva kilograma, a visoka žena s težinom bliže 90 kilograma - pet kilograma bebe, uopće ne! Otprilike isti pokazatelji su relevantni za njih, iako je u izradi razvoj posebnih tablica i programa koji određuju odnos između težine i visine djeteta s roditeljskim parametrima.

  Težina "ultrazvukom" i težina pri rođenju

  Ponekad se trudnice počinju brinuti o težini bebe mnogo prije rođenja. Tijekom ultrazvuka, liječnik koji obavlja screening uvijek izračunava procjenu težine fetusa na temelju podataka o gustoćima dobi, kretnji glave i abdomena, duljini femura i biparetalnoj veličini glave fetusa (udaljenost između vanjske i unutarnje konture obje parietalne kosti).

  Ako se procijenjena težina djeteta razlikuje od prihvaćenih norma prema gore ili dolje, ali istodobno nije utvrđena odstupanja u stanju posteljice i fetusa - to nije razlog za uzbuđenje.

  Stručni komentar

  Nemoguće je precizno vagati fetus na osnovi ultrazvuka, a očekivana težina djeteta vrlo rijetko se točno podudara sa stvarnom težinom novorođenčeta.

  Fetalna težina tijekom trudnoće

  U nekim slučajevima, mala veličina i težina fetusa mogu ukazivati ​​na odstupanje u razvoju i prisutnosti patologija trudnoće. Ozbiljna razlika između fizičkog razvoja fetusa i pojma gestacije zove se fetalna hipotrofija ili intrauterini sindrom usporavanja rasta.

  Postoje dva oblika pothranjenosti:

  Simetrični oblik pothranjenosti. Zabilježeno je već u ranoj fazi trudnoće, s tim da su svi parametri fetusa mjereni ultrazvukom manji od normativnih.

  Asimetrični oblik neishranjenosti. Razvija se nakon 28 tjedana trudnoće. Karakterizira neravnim razvojem fetusa. Na ultrazvuku, liječnik može utvrditi je li veličina glave i tijela fetusa ne podudara s opsegom abdomena.

  Takva intrauterna retardacija rasta započinje ako fetus primi nedovoljnu prehranu. U pravilu je povezano s patologijama posteljice.

  Razlozi za to mogu biti:

  • pothranjenost,
  • loše navike
  • kroničnih bolesti majke,
  • genetske patologije,
  • infekcija.

  U drugim slučajevima, ultrazvučni liječnik naprotiv, napominje da je veličina fetusa prevelika u usporedbi s normama.

  Što učiniti ako tijekom ultrazvučne studije u zaključku pišu "veliki voće" ili, naprotiv, sumnjaju na intrauterinu usporenu rasta zbog male veličine? Je li moguće nekako utjecati na težinu djeteta koja još nije rođena?

  Stručni komentar

  "Ispravak težine" ispravljanjem načina života trudnice s masnim deficitom u fetusu nemoguće je, budući da je razvojno kašnjenje najčešće povezano s patologijom placente (kronična fetoplacentna insuficijencija) koja ne ispunjava svoje funkcije kvalitete u isporuci hranjivih tvari u fetus. Ponekad uzrok može biti bolesti djeteta, uključujući genetsku patologiju.

  Velika težina fetusa također se ne može ispraviti, jer dijete ne može izgubiti težinu u uteri. U svakom slučaju, prehrana žene mora biti kompletna i uravnotežena, ne smije sadržavati neophodne hranjive tvari potrebne količine (proteini - od životinjskog i biljnog porijekla, ugljikohidrata i masti), ali i elemenata u tragovima i vitamina. Sjedeći na krutoj prehrani tako da je beba "mala" ili ne "dalje raste dalje" u posljednjim tjednima trudnoće je nemoguća, jer može učiniti više zla nego dobro, uključujući i prerano rođenje.

  Prekomjerna novorođenčad

  Najčešće, velika djeca, čija je težina iznad prosječnih normi WHO tablice, apsolutno su zdravi. No, u nekim slučajevima, prekomjerna težina u novorođenčeta simptom je poremećaja koji zahtijevaju pažnju i kontrolu od strane liječnika.

  Posebna pozornost je potrebna kada:

  • majka je imala dijabetes ili druge endokrine poremećaje tijekom trudnoće;
  • beba ima znakove odgađanja (bez originalnog maziva na tijelu djeteta, suhoću i maceraciji (slojevitost, piling) kože).

  Stručni komentar

  Djeca koja su rođena kao prekomjerna težina mogu biti "ustavno velika" i apsolutno zdrava u isto vrijeme. Ali postoje i djeca u kojima se prekomjerna težina može povezati s poremećajima metabolizma kod majke tijekom trudnoće. U prvim danima nakon rođenja, ta djeca često imaju zdravstvene probleme, posebice tendenciju niskog nivoa glukoze u krvi, respiratornih poremećaja.

  Nedostatak tjelesne težine novorođenčeta

  Punoljetne bebe s nedostatkom tjelesne težine (hipotrofije) trebaju posebnu pozornost i njegu u prvim mjesecima nakon rođenja.

  Za liječenje malnutricije, bebe i njihove majke propisuju posebnu prehranu, strogo individualnu za svaki slučaj. To je zbog činjenice da s jedne strane novorođenčad s niskom tjelesnom masom zahtijeva povećanu količinu hranjivih tvari, as druge, prehrana koja je toliko nježna za gastrointestinalni trakt.

  Stručni komentar

  Rođenje djeteta s težinom je ozbiljan problem i ozbiljniji od rođenja velikog djeteta. Nedostatak mase nastaje kada dijete u uteri izgubi potrebne tvari. Prema tome, razvoj svih organa i tkiva javlja se u nepovoljnim uvjetima, koji je popraćen distrofičnim promjenama i oštećenim funkcijama organa, to je izraženije što je veći manjak težine. Stoga se problem treba razmotriti šire nego samo "dobitak na težini".

  Mala je djeca sklona metaboličkim poremećajima, a kod starijih dobi ima veću vjerojatnost da će biti prekomjerna tjelesna težina, au odrasloj dobi, pretilost i povezana hipertenzija i dijabetes melitus tipa II. To ne znači da je potrebno "ograničiti prehranu djeteta", samo je neophodno zapamtiti da prehrana mora biti uravnotežena i visoke kvalitete, koja sadrži sve potrebne hranjive tvari, vitamine i mikroelemte, s pedijatrom s pravodobnim ispravljanjem.

  Gosta
  Ne brini. Rođen sam 40 tjedana, 2600, 40 cm. Brzo narasla na normalu. Koliko se može sjetiti malo veće od normalne. Mnogo veći od svih rodbina sa svih strana. Usput, paparodili gotovo 6 kilograma. Sve će biti u redu. Budite oprezni, budni, ali nemojte paničariti.

  Čista genetika.
  Nemoguće je hraniti ili izgubiti dijete u uteri

  Žao mi je, nisam čitala cijelu temu. Znam 100% da ne morate piti vitamine! Samo u štipaljku! (dijagnoza: nedostatak vitamina)
  Imam prijatelja - opstetričara, pa se ovdje pozvala.
  Djevojke, nemojte se upropastiti

  Moj sin rođen je težine 2890 kg, visine 48 cm. Trenutno imamo 5 mjeseci i sada je težina 7205 (povećanje od rođenja 4315) je li normalno? A onda imam liječnike koji kažu nešto.

  Ali nisam toliko jesti, ali trudno mi je dosta težine, a rođeno je dijete s težinom od 2900, doktor je tvrdio da će biti hipona.

  Moja je kćer rođena 4100 i 53 cm godišnje, imali smo 11.700 i 85 cm, sami smo vagati 43 kg, visina je 163. Njezin muž je 186 i 90 kg. rodila 40 tjedana težila je 68 kg

  Svaki dan su i trudnoća otišle pješice, mnogo se kretale. Djeca su rođena 3100 gr. i 3500 grama.

  Dijete je rođeno 39,3 tjedana, težine 2100 kg i visine 42 cm. Sada imamo 10 mjeseci i težine 6500. 63 Je li normalno?

  Moje nade nisu bile ispunjene. Treći sin je 4400. Ona sama nije mogla roditi. Policajac. Ali sve je dobro.

  Intrauterinsko usporavanje rasta stavljeno je na 3 ultrazvuka. postavili su više nedostatka vode, intrauterini infekcije. Ginekolog je bio skeptičan, savjetovao je da ponovi ultrazvuk. To je sve što je potiologija stavljala sve, mnoge su poslale na genetiku. U plaćenoj klinici na ultrazvuku rekli su da nema manjka vode i bez infekcije, ali dijete je mala. Zatim sam pogledao u mene i moj suprug i rekao da je za našu veličinu normalno. Ja sam 153 cm, 45 kg prije trudnoće. muž 168 cm, 54 kg. I ja sam rođen velik 3000, moje sestre su 2500 kg svaki, moj muž je 2800. Moja svekrva težila 45 kg sada, ona je težila više samo tijekom trudnoće. Za muža i svekrvu, problem je da se bolje, oni mogu jesti ništa i ne riješiti se toga. Tijekom trudnoće nisam imao ni gestoze niti toksikozu. svaki dan sam jeli domaće meso, povrće, voće, orasi. Kći je rođena 2180 visina 47. Prva dva dana rekli da dijete je zdravo malo, prvi dan je pao 20 grama, a zatim je dobio 70 grama. trećeg dana upravitelj je došao i rekao da dijete ne bi moglo biti tako mala i da je bio bolestan. poslali nas u dječju bolnicu. Htio sam napisati odbijanje, oduprijeti se 2 dana, nisam dopustio da pišem s prijetnjama da ako ne i nakon smrti djeteta). bolnica je dijagnosticirana upala pluća, hipotrofija 3 stupnja. Nisam bio siguran u dijagnozu upale pluća. budući da smo imali troje djece u odjelu, svatko je imao dijagnozu upale pluća. ali jedan je imao žuticu, drugi je imao srce i imamo upalu pluća. trećeg dana ležanja u bolnici krvarila sam. Prebačen sam u drugu bolnicu. tamo su se liječnici zaklinjali u rodilištu da su me otpustili bez čišćenja. 3. dan je odbačena odbijanjem, došla u bolnicu djetetu, napisala odbijanje, na koju mi ​​je liječnik rekao da još nismo uhvatili. dijete je bilo natečeno i natečeno, svećenik je bio rastrgan, u crvenim koricama, nije joj činilo da ju potkopava, već je obrisala suhom krpom. nakon povratka kući, prosječno mjesečno stekla je 1500 kg, samo na GW, počela je prevaliti 4 mjeseca na 6, u sedam sela, u 10 je otišla, u devet mjeseci izgovorila prve riječi. na 2,5, ona je recitirala pjesme, tekstove i bajke. imali smo veliki hemisferni jaz nakon tretmana, sve je otišlo. nije bilo više pitanja od neurologa za nas. Sada visina i težina su male za 3 godine, 89 cm, 12,1 kg. u fizičkom i mentalnom razvoju od vršnjaka ne zaostaje. Nismo registrirani kod liječnika. Sad čekamo drugu i bojim se ponavljanja priče. Sjećam se koliko je teško za moju kćer.

  Rodila je 39 tjedana 2300/45, asimetrični oblik zvuka. Do mjeseca, asimetrija je izjednačena, za 3 mjeseca težina je bila 5.800. Nije bilo posebne prehrane, dijete je bilo na HB-u, a bilo je malo mlijeka i jeli je manje od "norme". Smjesa se nije hranila. Sada nitko neće reći da je kćer rođena s vrlo malom težinom, vrlo harmonično razvijenom djevojkom

  Prije rođenja, težila je 44 kg s porastom od 168 cm. Sve trudnoće bilo je istrošeno, mirno samo sanjala. Moj sin rođen je 4.200, 56 cm. Rođen sam, bez carskog cara. Babice su tada, kad je ležala u postpartumu, imala dobru ideju o tome kako se on nalazi u meni tamo. To je unatoč činjenici da su me unaprijed upozoravali da s mojim veličinama tada više od 3 kg nisam mogao roditi sebi. Ovo je iznenađenje

  Prvo je rodila 4230/53 sekundu 4810/58, ali s prvim sam dobila 6 kg više zdrave

  Prvi je rodio 3500. Drugi 4000. Tezina je postala ista. Nadam se da će treći biti ne više od 4000.

  Tablica rasta novorođenčeta

  Rast novorođenčeta, poput svoje težine, često se brine za roditelje. To ne čudi, jer ga često ocjenjuje da je sve u redu s djetetom.

  Rast novorođenčeta

  WHO podaci

  Prije nekoliko godina, WHO je objavio nove norme za rast djece u tabličnom obliku. Podaci koji su prije korišteni prikupljeni su davno i sadržavali su informacije o bebama koje su jele smjesu.

  Istraživanja su pokazala da bebe koje dobiju mlijeko rastu i imaju malo manje težine od beba koje se hrane mješavinom. Pojava i širenje visokih standarda za dobivanje težine i rasta su štetni, jer takve visoke stope mogu doprinijeti prekomjernom dojenju bebe koje primaju mješavinu.

  Tablica rasta

  Rast novorođenčeta u tablici koju je sastavio WHO razlikuje se od djevojčica i dječaka. Tablica sadrži nekoliko stupaca koji pokazuju visinu djeteta od vrlo niske do vrlo visoke. I vrlo niski i vrlo visoki rast vrlo rijetki su pokazatelj potpunog pregleda djeteta, moguće za otkrivanje bolesti i liječenje. Tako je prosječna visina za djevojčice 46,1 cm, vrlo kratka visina - 43,6 cm, visoka visina - 54,7 cm. Isti podaci za dječake su 49,9 cm, 44,2 cm i 55,66 cm. WHO je prikupio podatke o punoljetnim bebama, uz analizu rasta novorođenčeta, kao i opseg i težinu glave.

  Odmah nakon rođenja djeteta, liječnici određuju omjer visine i težine (ovaj parametar naziva se "Quetelet Index"). Prema njegovim riječima liječnik se ocjenjuje o razvoju djeteta prije rođenja: da li je dobio dovoljno hranjivih tvari, dobro se razvio. Da bi se utvrdio indeks trebamo težinu i visinu novorođenčeta, tablicu s tim podacima, prema kojima se uspoređuju pokazatelji. Težina novorođenčeta je podijeljena na visinu, pokazalo se da je dvoznamenkasti broj (60-70 je normalni pokazatelj). Sve ovo vrijedi samo za dijete koje je u potpunosti i rođeno na vrijeme. Za prerane bebe pokazatelji razvoja bit će različiti.

  Posebna pozornost posvećuje se rastu tijekom prve godine života bebe. Smatra se da je rast djeteta više od ostalih parametara, što ukazuje na razvoj djeteta pri izračunavanju pomoću formula koje uzimaju u obzir dob, visinu i ponekad - i težinu djeteta. Vjeruje se da dijete s dobrim razvojem dobiva oko 25 centimetara u prvih 12 mjeseci.

  Što utječe na rast djeteta?

  Što utječe na rast? Prije svega, nasljeđe: u visokim roditeljima, djeca u prvoj godini života mogu biti viša od svojih vršnjaka. Rast može zaostajati zbog slabe prehrane (nedovoljne, ne starije, neuravnotežene), kao i zbog nekih mogućih razvojnih abnormalnosti koje se mogu utvrditi dodatnim pregledom.

  Dakle, rast je jedan od pokazatelja razvoja bebe, koji kaže puno nakon rođenja i nakon njega. Važno je odrediti visinu, točnije, kako bi povezali visinu i težinu pa stoga pedijatar tijekom planiranih klinika klinike mora mjeriti visinu i vagati bebu. Ako rast rastu iza pokazatelja ili je malo ispred njih, ne brinite, to je sasvim normalno. Ako je nepodudarnost velika, liječnik će vam pomoći u određivanju uzroka i odabiru liječenja ako je potrebno.

  I, naravno, ne smijemo zaboraviti da su brojevi dobri, ali najvažnija stvar je dobrobit beba, njegov fizički razvoj.

  Težina novorođenčadi: norme, odstupanja i utjecajni čimbenici

  Novorođene bebe rađaju se s različitim tjelesnim težinama. Postoje pravi heroji, ali ima dosta sitne djece. Što određuje težinu djeteta i što učiniti ako postoje značajna odstupanja od norme?

  Težina novorođenčeta

  Pitanje težine novorođenčeta interesira sve buduće mame. U pravilu trudnica počinje biti zainteresirana za ovu temu u trećem tromjesečju trudnoće. I prije svega, mučila je osjećaj težine s kojom će se roditi dijete. Koja je normalna težina novorođenčeta?

  Standard je težina od 2,6 do 4,5 kg. To jest, težina od 2,6 kg je sasvim normalna ako je djetetovo doba fetusa dostiglo 37 tjedana. Takvo dijete može se normalno razviti, ne zahtijeva posebnu pažnju i održava željenu temperaturu. Štoviše, nije neophodno pokušati teško toviti bebu, to može samo povećati regurgitiranje.

  Također je norma mršavljenje u prvim danima života. Dijete može izgubiti do 8% svoje težine. Tijelo novorođenčeta prilagođava se okolini, uklanjaju se suvišne tekućine i izvorni kalon-mekonij. Također, tijekom prva 2-3 dana dijete samo nauče uzimati grudi i razviti vještine usisavanja. Na dan 4, tjelesna težina novorođenčeta bi se trebala početi povećavati, u prosjeku, za 20 grama. po danu.

  Čak i ako je dijete rođeno težinom od 2,6 kg, a zatim izgubilo 150 grama, tada će njegova težina i dalje biti norma i neće se smatrati laganim. Gubitak težine u ranim danima pomno prati stručnjaci u rodilištu.

  Čimbenici koji utječu na težinu djeteta

  Zašto jedna mama rađa djetetu od 4 kg, a druga ima manje od 3 kg? Što utječe na tako veliku razliku u težini novorođenčadi:

  U pravilu, veliki roditelji i djeca rođeni su veći

  1. Genetika. U pravilu, veliki roditelji i djeca rođeni su veći. Rijetko se događa da je majka visoka 180 cm, a dijete se rodi manje od 3 kg, pod uvjetom da mu gestacijska dob nije manja od 37 tjedana.
  2. Fetalni dob. Preuranjene bebe rađaju manje težine od onih rođenih na vrijeme. Također, pojam bebe rođene u 37 tjedana znatno su manje rođene tijekom 42 tjedna trudnoće.
  3. Višestruka trudnoća. Ako žena očekuje dvije ili tri bebe, onda je vrijedno priprema za činjenicu da će djeca biti mala. Također značajka višestrukih trudnoća je da rijetko traje do 37 tjedana. U većini slučajeva, porođaj se javlja u 34-36 tjedana, tako da težina novorođenčadi ne može ni dosegnuti 2 kg.
  4. Rod novorođenče. Prema statistikama, novorođenčad ima više težine. Djevojke su minijaturne.
  5. Broj trudnoća. Najčešće, ako žena već ima dijete, onda se svaka sljedeća rađa s većom težinom od prethodnog.
  6. Majčino zdravlje. Ako majka ima zdravstvene probleme ili je trudnoća teško, dijete se može roditi nisko. Kronične bolesti treba izliječiti prije trudnoće. U bolestima kao što je dijabetes, novorođenče može biti pretežak. Neuobičajene trudnoće treba unaprijed planirati i biti pod nadzorom stručnjaka.
  7. Trudnoća u načinu života. Ako je trudna majka slabo hranjena, zlostavlja alkohol ili puši, to će utjecati ne samo na zdravlje novorođenčeta, već će uzrokovati i gubitak težine. Ako trudnica zlorabi brzo ugljikohidrate, dimljena i slana hrana, onda to može dovesti do prekomjernog novorođenčeta. Veliki fetus može uzrokovati teški rad.

  Kao što vidite, mnogi čimbenici mogu utjecati na težinu novorođenčeta. Neki svibanj biti pogođeni. Zdravi stil života, pravilna prehrana i planiranje trudnoće mogu smanjiti rizik od malog porođaja ili prevelike bebe.

  Mala i velika težina novorođenčeta

  Djeca mase manje od 2,6 kg smatraju se slabom težinom.

  Djeca čija je tjelesna težina manja od 2,6 kg smatraju se laganim. U većini slučajeva, uzrok je preuranentnost, višestruka trudnoća ili majčinska bolest. Ako je mala težina uzrokovana višestrukim trudnoćama, onda nema smisla brinuti se. Do dobi od 1-1,5, takva djeca dostižu svoje vršnjake i ne razlikuju se od njih.

  Ako je razlog u ranoj dobi, onda glavni zadatak nije dobitak na težini, već razvoj nezrelih tijela sustava. Takva djeca trebaju posebnu pažnju, nalaze se u bolnici do trenutka kada njihovo tijelo počinje samostalno funkcionirati i tjelesna težina doseže minimalni standard.

  Ako žena ima problema s srcem, endokrinim sustavom ili ona pati od hipertenzije, onda dijete može biti rođeno s nedostatkom težine. Štoviše, rast novorođenčeta je normalan. Dijete je dijagnosticirano hipotrofijom i razvija se posebna dijeta. Mala težina djeteta je problem samo početkom svog života, s pravim pristupom i poduzetim mjerama, do dobi od 1,5 godina ova djeca ni na koji način nisu niža od svojih vršnjaka.

  Ako novorođenče ima težinu veću od 4,5 kg, naziva se velika plodna. Kada se genetska lokacija, ova pojava ne bi trebala zamarati roditeljima. Ako velika težina nije nasljedna, onda je poželjno pokazati novorođenčad endokrinologu.

  Bez obzira na težinu novorođenčeta, glavna je činjenica da je dijete zdravo, sretno i poželjno. Mala djeca u budućnosti mogu biti puno zdravija i imati bolji fizički razvoj od svojih vršnjaka.

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

  Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

  Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

  Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

  Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

  Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

  Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

  Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

  U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

  U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

  U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

  Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

  Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.