Fetalna težina tjedno trudnoće

Zdravlje

Fetalna težina je vrlo važan kriterij za procjenu njegovog razvoja. Zajedno s drugim dijagnostičkim parametrima omogućuje liječniku da donese zaključak o tome kako trudnoća prolazi, bilo da se razvija u principu i da li je dijete izloženo patogenim čimbenicima. Na primjer, kašnjenje u težini može ukazivati ​​na "gladovanje" bebe (poput kisika, što se uočava kod pušača i pijanih trudnica, i nutricionistički, kad nema dovoljno hranjivih tvari u ženskom tijelu), njegov razvojni odstupanje (što se može dogoditi u brojnim razloga), pa čak i o fetalnoj smrti. Prekomjerna težina djeteta je također slab signal za svako kršenje.

Dijete raste vrlo brzo u majčinoj utrobi što je moguće zbog snažnog porasta ženske maternice koja je postala privremeni dom. Od 7-8 cm tijela, pretvara se u gotovo 40 cm do kraja pojma, povećavajući volumen gotovo 500 puta! Težina maternice prije porođaja dosegla je 1200 g, dok je na početku trudnoće težila samo 50-60 g. Sve ove transformacije omogućuju rastuću bebu prostor, zaštitu i normalne uvjete za razvoj i rast.

Fetalna masa tjedno trudnoće pratit će se svaki put kada žena prođe ultrazvučni ispit. Ova metoda prilično pouzdano i uz visoku točnost omogućuje nam da procijenimo ovaj kriterij. U kasnijim razdobljima ginekolog će odrediti težinu fetusa tjedno "po oku" - na temelju mjerenja visine maternice i opsega trbuha. No, ova se metoda postupno zamjenjuje prvo zbog niske objektivnosti i velike pogreške u izračunu.

Utvrđivanje težine fetusa tjedno trudnoće omogućuje prepoznavanje vjerojatnog problema ili zaostajanja u njegovu razvoju i ispravljanje situacije u slučajevima kada je to moguće. Procjenjuje se u kombinaciji s drugim pokazateljima (rast, parametri dijelova tijela, srce) i korelira s trajanjem trudnoće.

Normalna veličina i težina fetusa tjedno trudnoće u tablici

Svaka trudnica ima puno pitanja vezanih za nošenje djeteta. Često se radi o normalnim pokazateljima različitih svojstava testova i drugih studija, jer tijekom trudnoće žene su pod posebnim medicinskim nadzorom.

U svakoj konzultaciji, trudnice kontroliraju veličinu i težinu fetusa. Stoga, svaka trudnica treba znati što bi trebalo biti uobičajena izvedba ovih parametara. Ove osobine mogu ukazivati ​​na to kako se trudnoća nastavlja i razvoj fetusa. Ovaj članak također govori o varijacijama u težini i veličini.

Zašto i kako odrediti veličinu i težinu fetusa

Veličina i težina važni su pokazatelji koji kontroliraju razvoj fetusa.

Određivanje kriterija kao što su težina i veličina fetusa smatra se važnom dijagnostičkom metodom za trudnoću. Pojašnjenje tih pokazatelja omogućuje uspostavljanje stanja fetusa: da li se buduće dijete razvija normalno ili s abnormalnostima.

Pokazivač pokazatelja težine može biti s ultrazvučnom dijagnozom. U trećem tromjesečju težina se može odrediti mjerenjem visine maternice i abdominalnog opsega trudnice.

Najtočniji rezultati mogu se dobiti i pomoću ultrazvuka. Ova dijagnoza se koristi nakon šestog tjedna. Ne uzima u obzir masu maternice i težinu amnionske tekućine. Na ranije datum, provođenje takve metode za određivanje visine i težine je besmisleno zbog nedovoljnog razvoja embrija u tom razdoblju.

Sljedeći čimbenici mogu utjecati na težinu i veličinu:

 1. Nasljedna predispozicija.
 2. Prisutnost kroničnih bolesti u majci.
 3. Intenzitet krvotoka u posteljici i maternici.

Svako odstupanje može poremetiti tijek trudnoće i izazvati različite komplikacije. Zato stručnjaci trebaju znati težinu i rast fetusa. To će vam pomoći identificirati moguće patologije u vremenu, kao i utvrditi procijenjeno vrijeme rođenja djeteta.

Osim toga, informacije o prisutnosti abnormalnosti u fetusu mogu biti potrebne kako bi se spriječile različite nepoželjne posljedice tijeka trudnoće.

S obzirom na te karakteristike, liječnik može dijagnosticirati kada je potrebno carezijski dio (za velike težine) ili medicinsku njegu novorođenčeta (za male težine).

Stope pokazatelja u tablici

Kod mjerenja dimenzija odredite sljedeće parametre:

 • Veličina šupljine jajašca
 • Udaljenost od repne kosti do vrha glave
 • Udaljenost između lijeve i desne temporalne kosti (biparetalna veličina)

Ako su ove karakteristike normalne, onda kažu o pravilnom tijeku trudnoće i mogućem odsustvu raznih patologija u nerođenoj djeci.

Fetalni rast tijekom trudnoće: broj tjedno

Deset mjeseci nakon opstetriranja ili devet kalendarskih mjeseci žena ima dijete.

Tijekom tog vremena embrij postaje fetus, dobiva težinu i raste do oko pola metra.

I svaki tjedan mrvica dobiva na težini i visini, a liječnici u određenim uvjetima nadgledaju je li veličina fetusa normalna.

Norm je uvijek prosjek, a manja odstupanja su sasvim prihvatljiva.

Ali ne reagirati na stvarno uznemirujuća zvona također je pogrešna.

Koja je norma?

Fetalni rast je značajan kriterij za razvoj djeteta. Zajedno s drugim pokazateljima, on je uključen u brojne aspekte na kojima liječnik ocjenjuje sigurni postupak trudnoće.

Fetalni rast retardacije govori o nekim razvojnim poremećajima, au ranoj fazi može ukazivati ​​na smrznutu trudnoću.

Prije 8. tjedna trudnoće prolazi embrionalno razdoblje razvoja djeteta.

U ovom trenutku dijete se smatra embrijom, samo dobiva značajke koje su svojstvene čovjeku. Fetalni period počinje od devetog tjedna i završava s rođenjem djeteta.

Intenzivan rast prve embrije, a zatim embrija i fetusa govori o sigurnoj trudnoći. Povećanje veličine maternice upućuje na to da se trudnoća normalno razvija.

Usput, maternica sama čini dugu promjenu u 9 mjeseci, možda kao nitko drugi: od originalne veličine 7 cm, ona doseže 40 cm do rođenja.

Brzina rasta fetusa tjednima - to je puna usklađenost s normom ili nesuglasica s njom u razdoblju od najviše 14 dana u jednoj ili drugoj strani.

Ni razvojna kašnjenja ni napredovanje unutar granica takve dvotjedne razlike ne prihvaćaju se kao patologija. Štoviše, liječnik svibanj pitati, s kojom visinom i težinom su rođeni ti i otac djeteta.

Stope razvoja fetusa se mjere metodom kao što je fetometrija. Omogućuje vam:

 • s velikom točnošću kako bi se odredilo trajanje trudnoće;
 • dijagnosticira vidljivu patologiju intrauterinog razvoja.

Fetometrija je proučavanje sljedećih parametara:

 • KTR - pokazatelj rasta (veličina pariškoga kokusa);
 • BPR - veličina bijelih glava;
 • DHA je promjer prsa;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • Db je duljina bedra.

Samo kombinacija dobivenih podataka može biti osnova za otkrivanje poremećaja razvoja.

Samo liječnik donosi presudu, pod vodstvom svih podataka, a majke se, u pravilu, bore čak i od slabog uspona s normom.

Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

Kako dijete raste?

Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

Što utječe na masu?

Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

Kako se određuje?

Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

Formula Lankowitz

Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

Formula Bublichenko

Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

Formula Yakubova

Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

Formula Jordania

Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

 • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
 • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

Norme u različitim terminima

Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

Obstetrijski termin, tjedna

Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

1690 (1070-2110)

1590 (1010-2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360-2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620-4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760-4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.

Fetalna težina i rast tjedan trudnoće: normalno

Veličina fetusa tjednima (težina i visina) vrlo su važni pokazatelji kojima liječnik procjenjuje razvoj budućeg djeteta. Zašto su ti podaci tako važni? Kako provesti mjerenja fetusa tijekom trudnoće?

Zašto liječnici trebaju znati težinu i veličinu fetusa

Tijekom trudnoće liječnici mjere veličinu fetusa i njegovu težinu. Ove mjere su neophodne kako bi pravovremeno prepoznale razvojne abnormalnosti, a također pomažu u određivanju očekivanog datuma rođenja. Redovno praćenje ovih očitanja omogućit će vrijeme za prepoznavanje propuštenog pobačaja.

Iz težine djeteta ovisit će o tome kako će se roditi. Ako je beba vrlo velika, postoji velika vjerojatnost da se primjeni carski rez. Ako je dijete premalo, liječnici će biti spremni dati mu prvu pomoć odmah nakon rođenja, ako je to potrebno.

Fetalni utezi po tjednu trudnoće

Ovdje su grafikoni o težini fetusa za svaki tjedan trudnoće, u kojima je naznačena prosječna težina počevši od 8. tjedna:

Prvo tromjesečje

Drugo tromjesečje

Treći trimestar

Fetometrija fetusa tjednima i mjerenjima

U prvom tromjesečju ultrazvučni stručnjak privlači pozornost samo na tri pokazatelja veličine embrija:

 • PJ (fetalni jaje) - veličina šupljine u kojoj se fetus razvija (tamo će se placenta pojaviti malo kasnije);
 • BPR (biparetalna udaljenost) - udaljenost između lijeve i desne temporalne kosti;
 • KTP (veličina pariškoga kokisa) - udaljenost od vrha glave do tailbonea.

Tablica koja prikazuje normalne (prosječne) pokazatelje PC-a, BPR-a i KTR-a u embriju od 5 do 13 tjedana razvoja:

U drugom i trećem tromjesečju proučavaju se sljedeći pokazatelji:

 • rast fetusa;
 • DB (duljina femura);
 • BPD (biparetalna veličina glave fetusa);
 • DHA (promjer prsa);
 • druge indikacije: rashladna tekućina (obujam ili opseg trbuha), LZR (udaljenost između stražnjeg dijela glave i čela), DP (duljina kostiju ramena).

Tablica u kojoj su navedene normalne (prosječne) indikacije za fetus od 11 do 40 tjedana razvoja:

Odstupanja od norme

Povećanje ili smanjenje težine fetusa

Mala težina fetusa može se smatrati normom (ako roditelji djeteta nisu veliki), kao i odstupanje. U drugom slučaju postoji nekoliko razloga:

 • loše navike buduće majke (pijenje alkohola, pušenje);
 • korištenje antibiotika;
 • nedovoljna količina kisika.

Uz lošu dobnu težinu kod djeteta, majka mora odreći loše navike, prestati liječiti antibioticima i početi jesti u potpunosti.

Težina fetusa koja prelazi normu može biti posljedica prisutnosti u majčinoj prehrani masnih i drugih nezdravih namirnica. Odbijanje istog proizvoda bit će rješenje. U nekim slučajevima, velika težina fetusa je uočena kod žena koje pate od dijabetesa.

Povećanje ili smanjenje CTE-a (veličina coccyx-parietala)

KTR je indikator kojim se određuje veličina fetusa do 13 tjedana. Njegov brzi rast može ukazivati ​​da će u budućnosti embrij biti vrlo velik (do 4 kg ili više). U ovom slučaju, žena se ne preporuča koristiti multivitamine i lijekove koji ubrzavaju metabolizam.

Ako se taj pokazatelj skoro ne povećava, on može ukazivati ​​na sljedeća odstupanja od norme:

 • hormonalni nedostatak (hormonske pripravke Utrogestan ili Duphaston propisane su ženi);
 • infekcije (u ovom slučaju, žena treba podvrgnuti dodatnom pregledu, nakon čega će liječnik propisati liječenje);
 • genetski razvojni poremećaji: Downov sindrom, itd.;
 • bolesti ženskog unutarnjeg organa;
 • smrt embrija (u ovom slučaju ženama se mora pružiti briga za hitne slučajeve i ukloniti mrtvi fetus iz maternice).

Povećanje ili smanjenje BPD-a (biparetalna veličina glave fetusa)

Pomak u BPR indeksu u većoj mjeri ukazuje na hidrocefalus ili dropsy (povećanje glave embrija). Ovo odstupanje može uzrokovati smrt fetusa (u slučaju da se tekućina akumulira u mozgu mozga).

Pomak u BPR indeksu nižoj razini ukazuje na to da je glava djeteta smanjena. To je zbog odgođenog razvoja. Ako se ne smanji samo BPD, već i drugi pokazatelji, postoji rizik da će se dijete pojaviti s brojnim oštećenjem poroda.

Sprječavanje abnormalne težine i veličine u fetusu

Da bi se spriječio razvoj mnogih patoloških abnormalnosti fetusa, žena treba promatrati sljedeće preventivne mjere:

 • puna i kvalitetna hrana;
 • uzimanje vitamina (samo na preporuku liječnika);
 • prestanak pića sadržanih u alkoholu;
 • odbijanje cigareta i opojnih droga;
 • liječenje infekcija koje utječu na embrij;
 • prestanak kontakta s otrovnim tvarima i teškim metalima.

Izračunavanje vrijednosti dobitka na težini tijekom trudnoće: kalkulator, raspored i tablica dobitka težine fetusa tjedno

Tjedni kalkulator težine trudnoće

Vaša izvedba

Izračunaj - svoju idealnu težinu za tekući tjedan

Raspored dobitka težine tijekom trudnoće

Visina i težina fetusa po tjednu trudnoće

Tablica dobitaka težine tijekom trudnoće
po tjednu

Prosječne komponente u debljanju tijekom trudnoće

Korisne usluge

Nisu sve buduće majke razumiju koliko je važno promatrati granice razumnog u prehrani. Netko se brine za lik, koji će biti teško staviti u red nakon rođenja, i počinje se ograničiti na sve, ali netko misli da sada morate jesti doslovno "za dvoje" i snažno se oslanja na omiljenu hranu.

Zapravo, svako odstupanje od norme može jednako biti i opasnost za zdravlje žene i njezine bebe. Što trebate znati o promjenama tjelesne težine tijekom trudnoće i kako pravilno izračunati optimalnu težinu?

Što je opasna težina ili prekomjerna težina tijekom trudnoće?

Prosječno povećanje težine tijekom trudnoće kreće se od 9 do 14 kg. Naravno, ta se vrijednost ne može primijeniti na svaki pojedini slučaj, jer točan broj ovisi o mnogim čimbenicima, ali oštro odstupanje od nje u jednom ili drugom smjeru trebalo bi upozoriti buduću majku.

 • Podležnja se često javlja u trudnica u prvih mjeseci, tj. U razdoblju kada pate od toksemije. Ako gubitak nije popraćen teškim povraćanjem (nakon svakog obroka), dijete je najvjerojatnije iz opasnosti.

Najveći rizik od male težine je u drugom i trećem tromjesečju, kada fetus ima veliku potrebu za hranjivim tvarima, a njihov nedostatak može dovesti do nedostatka tjelesne težine novorođenčadi, raznih patologija u razvoju i psiholoških problema. U žena, u ovom slučaju, razina važnih hormona može pasti, što je ispunjeno pobačajem ili preuranjenim rođenjem.

 • Prekomjerna tjelesna težina također nije samo estetski problem za trudnoću, jer cijeli teret pada na zdravlje majke. Često izaziva razvoj preeklampsije - opasno stanje, koje se naziva kasna toksikoza. Preeklampsija je izravna prijetnja zdravlju djeteta, jer može uzrokovati odstranjivanje posteljice i drugih problema. Pročitajte više o gestosis ovdje.

Prekomjerna težina je još opasnija kada se ne javlja kao posljedica prejedanja, već zbog edema - obično u takvim slučajevima dolazi do porasta u kratkom vremenu (više od kilograma tjedno). Ovaj svibanj biti prvi simptom dropsy - pretjeran nakupljanje tekućine u tkiva tijela, glavni uzrok je slom bubrega.

Kako bi se uočila opasna država na vrijeme i poduzela mjere, očekivana majka treba znati koliko je optimalna tjelesna težina tijekom trudnoće trebala biti u njezinu slučaju.

Zašto trudnice dobivaju težinu?

Suprotno popularnom uvjerenju, trudnice dobivaju prekomjernu težinu, ne samo zbog mase rastućeg djeteta i masnog sloja - čine oko polovice ukupne figure. Devet mjeseci se povećava ženina maternica, stvaraju se volumen krvi i međustanične tekućine, amnionske tekućine i placente, a mliječne žlijezde počinju rasti.

Ove su promjene neophodne za pravilan rast i razvoj bebe, odnosno ne samo ginekologa, nego i žena koja ih treba pratiti.

Što određuje dobitak težine tijekom trudnoće?

Da biste izračunali dopuštenu dobit za težinu za ženu, trebali biste uzeti u obzir njezinu početnu težinu, tj. BMI (indeks tjelesne mase), koji se izračunava pomoću posebne formule: tjelesne težine u kilogramima / visinu u četvornama. Dobiveni rezultat omogućuje nam da procijenimo koliko je ženska težina normalna: ako je ta brojka u rasponu od 19,8-26, težina je normalna, manja od 19 je nedovoljna, više od 26 je prekomjerno, a BMI iznad 30 pokazuje pretilost.

Ovdje možete izračunati BMI pomoću kalkulatora.

 • Tanke, krhke žene (tzv. Astenični tip) tijekom trudnoće trebale bi imati 13-18 kg;
 • Za žene s normalnom tjelesnom težinom i dopuštenom težinom povećanje iznosi 11-16 kg;
 • Žene s prekomjernom masnoćom obično dobivaju od 7 do 11 kg;
 • U slučaju pretilosti, liječnik propisuje posebnu prehranu trudnici, a dobitak težine ne smije prelaziti 6 kg.

Osim toga, vrlo je važno uzeti u obzir gestacijsko doba fetusa tjedno, jer svaki od njih u ženskom tijelu i fetusu prolazi kroz određene promjene koje utječu na ukupnu težinu.

Naravno, vrlo je teško izračunati točan broj, uzimajući u obzir sve čimbenike, pa je bolje da trudnice koriste posebnu kalkulator za dobivanje težine tijekom trudnoće.

Tjedna težina trudnoće

Težina tijekom trudnoće tjedno je neujednačena - na samom početku je gotovo neprimjetna, znatno se povećava za sredinu i smanjuje ponovo bliže porodu.

U prvom tromjesečju, i dobitak težine i gubitak težine mogu se smatrati normom. U prosjeku, u tom razdoblju, očekivana majka dobiva 1,5 do 2,5 kg.

Drugo tromjesečje, kada beba počinje rasti i razvijati se posebno aktivno, žena treba biti osobito pažljiva, jer težina dobiva početno značenje. Brojke su raspoređene na sljedeći način: oko 500 g tjedno za tanke žene, ne više od 450 g za trudnice s normalnom težinom, a ne više od 300 g za pune žene.

U trećem tromjesečju, trudnice imaju manju težinu, a taj je proces prirodan, jer se njihova tijela pripremaju za rođenje djeteta.

Što je opasno sporo povećanje težine?

Povećanje tjelesne mase je relativni koncept trudnica, kao u prvom tromjesečju ne samo da može stići, već također i smanjenje.

Neke buduće majke dobivaju prvi kilogram samo nakon 14. tjedna - obično se to odnosi na minijaturne žene koje nemaju genetsku predispoziciju punini ili žene koje pate od toksemije. U prvom slučaju, težina polako stiže tijekom svih devet mjeseci, što, uz normalno zdravstveno stanje, trudnica ne bi trebala izazvati zabrinutost. Ako govorimo o ženama koje pate od toksikoze, a do drugog tromjesečja neugodnost obično nestaje, tjelesna težina se vraća na normalno, a dobitak težine nastaje kao i obično.

U takvoj situaciji, žena mora odreći ograničenja i vratiti prehranu u normalu. Morate jesti male porcije nekoliko puta dnevno, između obroka, jesti sira, oraha ili sušenog voća, a možete dodati malo maslaca ili kiselo vrhnje na hranu.

O pravilima prehrane tijekom trudnoće, pročitajte ovdje.

Što je opasno brzo povećanje težine?

Brzo povećanje težine karakteristično je za višestruke trudnoće, žene s niskom tjelesnom težinom i majke koje su premale, čije tijelo još uvijek razvija.

U drugim slučajevima, to je rezultat normalnog prejedanja i zahtijeva prilagodbu prehrane. Prekomjerna tjelesna težina ne nosi izravnu prijetnju djetetovom životu, ali može biti uzrok dijabetes melitusa, visokog krvnog tlaka, preeklampsije i prekomjerne težine bebe, što može dovesti do komplikacija tijekom poroda, pa čak i carskog reza.

Ako je težina stigla prebrzo, žena se savjetuje da se posavjetuje s nutricionistom i odbija visoke ugljikohidrate ugljikohidrata (slatkiši, kolači, tjestenine), a u njenom jelovniku uključuju voće, povrće, žitarice i mliječne proizvode.

Situacija je mnogo opasnija u slučaju da je prekomjerna težina posljedica edema. Kako bi se problem identificirali na vrijeme i dobili medicinsku pomoć, trudnica bi trebala imati tablicu za dobivanje težine tijekom trudnoće i točne skale - porast od preko 1 kg tjedno predstavlja ozbiljan uzrok zabrinutosti.

Kako ne povećati težinu tijekom trudnoće, pročitajte ovdje.

Je li gubitak težine opasno tijekom trudnoće?

U prvom tromjesečju trudnoće, gubitak težine je moguće zbog toksikoze, u drugoj takvoj situaciji obično se povezuje s različitim oboljenjima i stresom, au trećem tromjesečju gubitak od 1-2 kg preteča je rane dostave.

U svakom slučaju, dobitak težine tijekom trudnoće je čisto pojedinačna stvar, pa je vrlo važno da trudna majka prati njezinu dobrobit i kvalitetu hrane koju uzima.

Ako se težina brzo i naglo otpušta (osobito u prvom i drugom tromjesečju), odmah obavijestite liječnika, jer to može biti ozbiljna prijetnja zdravlju, pa čak i životu bebe.

Dijeta tijekom trudnoće

Vrlo je važno osigurati da dijete dobije sve hranjive sastojke, vitamine i elemente u tragovima, tako da ne trebate gladovati vašu trudnu majku - samo trebate uravnotežiti prehranu sukladno tomu i po potrebi dobiti stručne savjete.

Stope povećanja težine i rast fetusa

Povećajte visinu i težinu djeteta - ne manje važni parametri od tjelesne težine trudnice. Počinje mjeriti otprilike od osmog tjedna, jer je to ranije jednostavno nemoguće.

Težina i visina dojenčadi povećavaju se neravnomjerno - u početku fetus brzo raste, a od 14. do 15. tjedna, proces se lagano usporava. To je zbog činjenice da je glavni zadatak djeteta tijekom tog razdoblja razvoj novih vještina i sposobnosti (treptati, pomicati ruke, itd.), A ne da se dobije težina i visina. Početkom trećeg tromjesečja dijete ponovno dobiva na težini, a do datuma rođenja tjelesna težina doseže 2,5 do 3,5 kg.

Težina i visina djeteta su individualni parametri i ovise o mnogim čimbenicima, prvenstveno o spolnoj i genetskoj predispoziciji, ali postoje prosječni brojevi koji se obično smatraju normom.

Osim toga, ultrazvučna studija nužno mjeri takve pokazatelje kao što su:

 • BPR - biparietalna veličina glave (udaljenost između vanjske površine donje konture i unutarnje površine donjeg dijela);
 • DB je duljina bedra;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • DHA je promjer prsa.

Ovi pokazatelji bi se trebali povećati razmjerno trajanju trudnoće, a uz visinu i težinu vrlo su važni parametri koji mogu otkriti prisutnost ili odsutnost bilo kakvih patologija.

Svako odstupanje ili napredak je razlog da se posavjetujete s liječnikom, ali ni u kom slučaju nije uzrok panike, jer svaki mali čovjek je pojedinac koji može imati svoje osobitosti.

Komentari (2)

Perizat | 10. studeni 2017 21:09

Laku noć! Reći ću jedno. Web stranica me iznenadila na svega 300%. Ne da ostatak. Bravo. Držite ga gore. Primili su sve točne odgovore na uzbudljiva pitanja. klasa

Natalia | 10. ožujka 2018. 09:29

Dobar dan! Vrlo informativna stranica riješila je sve glavne probleme, a proizlaze iz takvog radosnog događaja kao i trudnoće
odgovor

Težina i veličina fetusa tjedno trudnoće

Tjelesna težina i veličina fetusa do tjedna trudnoće

Vaša beba je još uvijek u planovima

Vaša posljednja menstruacija tek je započela i već možete planirati trudnoću.

Trenutak začeća

Trudnoća se javlja 14. dana. Kao rezultat ejakulacije, milijuni spermija kreću se kroz vaginu kroz jajovod. Samo jedna sperma će moći doći do jaja. Ovo je trenutak začeća.

Veličina voća:

Formirani blastocist - šuplja, tekućina ispunjena germinalna vezikula, skup stanica: jedva je vidljiv golim okom i njegova veličina je promjera oko 0,1-0,2 mm.

Veličina voća:

U jednom tjednu beba je gotovo udvostručena, a duljina ne prelazi pola milimetra.

Veličina voća:

Proteklog tjedna beba je udvostručila veličinu: sada je duljina 1,5 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 18

Površina (mm2) - 245

Volumen (mm3) - 2187

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 3

Veličina voća:

Duljina bebe sada doseže 4 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 22

Površina (mm2) - 363

Glasnoća (mm3) - 3993

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietalna veličina (mm) - 6

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 3

Voće:

Veličina voća:

Duljina bebe sada doseže 1,5 cm, a u ovoj fazi gotovo polovica pada na nerazmjerno veliku glavu.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 24

Površina (mm2) - 432

Glasnoća (mm3) - 6912

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietalna veličina (mm) - 10

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 4

Voće:

Duljina od krune do sakrale iznosi oko 8-11 mm.
Težina - oko 1,5 g

Veličina voća:

Njezina dužina od krune koccika iznosi 2,2 cm, što se naziva parietalna-koccigenska duljina. Ovaj se izraz primjenjuje čak i nakon što noge rastu do pune duljine - budući da su često savijene, to ga čini teško mjeriti od glave do pete.

Što usporediti?

Sada u veličini i obliku, dijete nalikuje kašama.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 30

Površina (mm2) - 675

Volumen (mm3) - 13490

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 16

Biparietal veličina (mm) - 6

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 4.5

Voće:

Veličina voća:

Duljina od krune do sakruma je oko 13-17 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 33

Površina (mm2) - 972

Glasnoća (mm3) - 16380

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 23

Biparietal veličina (mm) - 8.5

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5

Voće:

Veličina voća:

Duljina od krune do sakralne cijevi iznosi približno 27-35 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 39

Područje (mm2) - 1210

Glasnoća (mm3) - 31870

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 31

Biparietal veličina (mm) - 11

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.1

Voće:

Duljina od krune do sakrila je oko 55 mm.
Težina - oko 7 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 47

Područje (mm2) - 1728

Volumen (mm3) - 55290

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 41

Biparietal veličina (mm) - 15

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.5

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 6.8

Težina (g) - 11

Duljina bedra (mm) - 7

Promjer prsa (mm) - 20

Voće:

Duljina od krune do sakralne cijevi iznosi približno 70-90 mm.
Težina - oko 14-15 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 56

Površina (mm2) - 2350

Volumen (mm3) - 87808

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parijetalna veličina (mm) - 53

Biparietal veličina (mm) - 20

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 6

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 8,2

Težina (g) - 19

Duljina bedra (mm) - 9

Promjer prsa (mm) - 24

Voće:

Dužina od krune do žrtvenika - 10,5 cm.
Težina - oko 28.3 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 65 mm

Površina (mm2) - 3072

Volumen (mm3) - 131070

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parijetalna veličina (mm) - 66

Biparietal veličina (mm) - 24

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.8

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 10

Težina (g) - 31

Duljina bedra (mm) -12

Promjer prsa (mm) - 24

Voće:

Dužina od krune do sakruma -12,5 - 13 cm.
Težina - oko 90-100 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 26

Oblik lubanje (mm) - 80

Područje lubanje (mm2) - 510

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 12.3

Težina (g) - 52

Duljina bedra (mm) -16

Promjer prsa (mm) - 26

Voće:

Dužina od krune do sakrila - 93-103 mm.
Težina - oko 70 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 32

Oblik lubanje (mm) - 90

Područje lubanje (mm2) - 675

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 14.2

Težina (g) - 77

Duljina bedra (mm) -19

Promjer prsa (mm) - 28

Voće:

dužina: 16 cm;
težina: 85 g

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 35

Oblik lubanje (mm) - 102

Područje lubanje (mm2) - 860

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 16.4

Težina (g) - 118

Duljina bedra (mm) -22

Promjer prsa (mm) - 34

Voće:

Dužina od krune do sakralne grede - 15-17 cm.
Težina - oko 142 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 39

Oblik lubanje (mm) - 120

Područje lubanje (mm2) - 1080

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 18

Težina (g) - 160

Duljina bedra (mm) -24

Promjer prsa (mm) - 38

Voće:

Dužina od krune do sakruma - 20,5 cm.
Težina - oko 198-200 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 42

Oblik lubanje (mm) - 126

Područje lubanje (mm2) - 1320

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 20.3

Težina (g) - 217

Duljina bedra (mm) -28

Promjer prsa (mm) - 41

Voće:

Dužina od krune do sakrona - 20-22 cm.
Težina - oko 227-230 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 44

Oblik lubanje (mm) - 138

Područje lubanje (mm2) - 1450

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 22.1

Težina (g) - 270

Duljina bedra (mm) -31

Promjer prsa (mm) - 44

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 25 cm.
Težina - oko 283-285 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 47

Oblik lubanje (mm) - 144

Područje lubanje (mm2) - 1730

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 24.1

Težina (g) - 345

Duljina bedra (mm) -34

Promjer prsa (mm) - 48

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 25 cm.
Težina - oko 360-370 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 51

Oblik lubanje (mm) - 151

Područje lubanje (mm2) - 1875

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 25.9

Težina (g) - 416

Duljina bedra (mm) -37

Promjer prsa (mm) - 50

Voće:

Dužina od krune do sakrale - oko 27-27.5 cm.
Težina - oko 420-425 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 54

Oblik lubanje (mm) - 162

Područje lubanje (mm2) - 2190

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 27.8

Težina (g) - 506

Duljina bedra (mm) -40

Promjer prsa (mm) - 53

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 30 cm.
Težina - oko 500-510 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 58

Oblik lubanje (mm) - 173

Područje lubanje (mm2) - 2520

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 29,7

Težina (g) - 607

Duljina bedra (mm) -43

Promjer prsa (mm) - 56

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 29-30 cm.
Težina - oko 590 do 595 g

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 61

Oblik lubanje (mm) - 183

Područje lubanje (mm2) - 2710

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 31.2

Težina (g) - 733

Duljina bedra (mm) -46

Promjer prsa (mm) - 59

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 31 cm.
Težina - oko 700-709 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 64

Oblik lubanje (mm) - 194

Područje lubanje (mm2) - 3072

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 32.4

Težina (g) - 844

Duljina bedra (mm) -48

Promjer prsa (mm) - 62

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 32,5-33 cm.
Težina - oko 794 - 800 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Veličina Biparietal (mm) - 67

Oblik lubanje (mm) - 199

Područje lubanje (mm2) - 3260

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 33.9

Težina (g) - 969

Duljina bedra (mm) -51

Promjer prsa (mm) - 64

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 34 cm.
Težina - oko 900 g

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 69

Oblik lubanje (mm) - 215

Područje lubanje (mm2) - 3675

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 35,5

Težina (g) - 1135

Duljina bedra (mm) -53

Promjer prsa (mm) - 69

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 35 cm.
Težina - oko 1000

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 72

Oblik lubanje (mm) - 218

Područje lubanje (mm2) - 3880

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 37.2

Težina (g) - 1319

Duljina bedra (mm) -55

Promjer prsa (mm) - 73

Voće:

Dužina od krune do sakrale - oko 36-37 cm.
Težina - približno 1150-1160

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 75 mm

Oblik lubanje (mm) - 225

Područje lubanje (mm2) - 4107

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 38,6

Težina (g) - 1482

Duljina bedra (mm) -57

Promjer prsa (mm) - 76

Voće:

Duljina od krune do sakrale iznosi oko 37,5 cm.
Težina - oko 1360 - 1400 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 78

Oblik lubanje (mm) - 234

Područje lubanje (mm2) - 4563

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 39.9

Težina (g) - 1636

Duljina bedra (mm) -59

Promjer prsa (mm) - 79

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 38-39 cm.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 80

Oblik lubanje (mm) - 240

Područje lubanje (mm2) - 4810

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 41.1

Težina (g) - 1779

Duljina bedra (mm) -61

Promjer prsnog koša (mm) - 81

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 40 cm.
Težina - oko 1700

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 82

Oblik lubanje (mm) - 246

Područje lubanje (mm2) - 5040

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 42.3

Težina (g) - 1930

Duljina bedra (mm) -63

Promjer prsnog koša (mm) - 83

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 42 cm.
Težina - oko 1800

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 84

Oblik lubanje (mm) - 255

Područje lubanje (mm2) - 5290

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 43,6

Težina (g) - 2088

Duljina bedra (mm) -65

Promjer prsa (mm) - 85

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 42 cm.
Težina - oko 2000

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 86

Oblik lubanje (mm) - 264

Područje lubanje (mm2) - 5547

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 44,5

Težina (g) - 2248

Duljina bedra (mm) -66

Promjer prsnog koša (mm) - 88

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 45 cm.
Težina - približno 2215 - 2220

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 88

Oblik lubanje (mm) - 270

Područje lubanje (mm2) - 5810

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 45,4

Težina (g) - 2414

Duljina bedra (mm) -67

Promjer prsnog koša (mm) - 91

Voće:

Dužina od krune do sakrila - oko 45-46 cm.
Težina - oko 2300

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 90

Oblik lubanje (mm) - 272

Područje lubanje (mm2) - 6075

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 46,6

Težina (g) - 2612

Duljina bedra (mm) -69

Promjer prsa (mm) - 94

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 48 cm.
Težina - oko 2800 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 91

Oblik lubanje (mm) - 276

Područje lubanje (mm2) - 6348

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 47.9

Težina (g) - 2820

Duljina bedra (mm) -71

Promjer prsa (mm) - 97

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 50 cm.
Težina - oko 2900 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 92

Oblik lubanje (mm) - 282

Područje lubanje (mm2) - 6620

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 47.9

Težina (g) - 2820

Duljina bedra (mm) -71

Promjer prsa (mm) - 97

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 50 cm.
Težina - oko 3000 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 94

Oblik lubanje (mm) - 285

Područje lubanje (mm2) - 6684

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 49

Težina (g) - 2992

Duljina bedra (mm) -73

Promjer prsa (mm) - 99

Voće:

Uobičajena dužina novorođenčeta iznosi 48-51 cm, a prosječna težina iznosi 3000-3100 grama.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 95

Oblik lubanje (mm) - 290

Područje lubanje (mm2) - 6768

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 50.2

Težina (g) - 3170

Duljina bedra (mm) -75

Promjer prsnog koša (mm) - 101