Težina fetusa prije rođenja: kako riješiti zagonetku?

Rođenja

Tijekom 9 mjeseci trudnoće, šarmantna beba s ružičastim rascjepom izlazi iz par nevidljivih stanica.

I ovo je pravi čudo! Tijekom tog razdoblja nastaju jaki kostur i organski sustavi, a endokrine žlijezde su uključene u rad. Neki organi imaju vremena proći kroz nekoliko faza razvoja.

Za buduću majku važno je znati kako dijete raste i razvija se u svakoj fazi trudnoće. To se posebno odnosi na žene u prvoj polovici razdoblja, dok se pokret djeteta još ne može pouzdano osjetiti. Poznavanje razvojnih stadija embrija pomaže majci da uvede bebu, jača emocionalnu povezanost između nje i djeteta.

Moderna medicinska oprema omogućuje dobivanje točnih informacija o stupnju razvoja fetusa, kako bi kontrolirala njegovu težinu i veličinu. Ovi podaci važan su pokazatelj normalnog tijeka trudnoće. Prema njegovim riječima, patologija se može dijagnosticirati na samom početku svog razvoja i mjere mogu biti poduzete na vrijeme.

Kako fetus raste tijekom trudnoće?

U praksi obstetrije, zajedničko je podjelu gestacijskog razdoblja u 3 trimestra.

Za svako razdoblje, njihove hormonske promjene u ženskom tijelu su karakteristične, poznati su rezultati kliničkih ispitivanja za svaki stupanj trudnoće, a uzimaju se u obzir eventualni rizici svakog razdoblja.

Što se događa s bebom u ovom trenutku?

Prvo tromjesečje

Prvih 8 tjedana trudnoće ponekad se naziva embrionalna faza razvoja. U roku od dva mjeseca, postoji samo višestruka podjela stanica, njihova diferencijacija ovisi o budućim funkcijama, ali za većinu tog razdoblja embrij je potpuno drugačiji od buduće male osobe. I samo do kraja 8. tjedna bit će moguće razlikovati veliku glavu, malo tijelo (

Fetalni rast tijekom trudnoće: broj tjedno

Deset mjeseci nakon opstetriranja ili devet kalendarskih mjeseci žena ima dijete.

Tijekom tog vremena embrij postaje fetus, dobiva težinu i raste do oko pola metra.

I svaki tjedan mrvica dobiva na težini i visini, a liječnici u određenim uvjetima nadgledaju je li veličina fetusa normalna.

Norm je uvijek prosjek, a manja odstupanja su sasvim prihvatljiva.

Ali ne reagirati na stvarno uznemirujuća zvona također je pogrešna.

Koja je norma?

Fetalni rast je značajan kriterij za razvoj djeteta. Zajedno s drugim pokazateljima, on je uključen u brojne aspekte na kojima liječnik ocjenjuje sigurni postupak trudnoće.

Fetalni rast retardacije govori o nekim razvojnim poremećajima, au ranoj fazi može ukazivati ​​na smrznutu trudnoću.

Prije 8. tjedna trudnoće prolazi embrionalno razdoblje razvoja djeteta.

U ovom trenutku dijete se smatra embrijom, samo dobiva značajke koje su svojstvene čovjeku. Fetalni period počinje od devetog tjedna i završava s rođenjem djeteta.

Intenzivan rast prve embrije, a zatim embrija i fetusa govori o sigurnoj trudnoći. Povećanje veličine maternice upućuje na to da se trudnoća normalno razvija.

Usput, maternica sama čini dugu promjenu u 9 mjeseci, možda kao nitko drugi: od originalne veličine 7 cm, ona doseže 40 cm do rođenja.

Brzina rasta fetusa tjednima - to je puna usklađenost s normom ili nesuglasica s njom u razdoblju od najviše 14 dana u jednoj ili drugoj strani.

Ni razvojna kašnjenja ni napredovanje unutar granica takve dvotjedne razlike ne prihvaćaju se kao patologija. Štoviše, liječnik svibanj pitati, s kojom visinom i težinom su rođeni ti i otac djeteta.

Stope razvoja fetusa se mjere metodom kao što je fetometrija. Omogućuje vam:

 • s velikom točnošću kako bi se odredilo trajanje trudnoće;
 • dijagnosticira vidljivu patologiju intrauterinog razvoja.

Fetometrija je proučavanje sljedećih parametara:

 • KTR - pokazatelj rasta (veličina pariškoga kokusa);
 • BPR - veličina bijelih glava;
 • DHA je promjer prsa;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • Db je duljina bedra.

Samo kombinacija dobivenih podataka može biti osnova za otkrivanje poremećaja razvoja.

Samo liječnik donosi presudu, pod vodstvom svih podataka, a majke se, u pravilu, bore čak i od slabog uspona s normom.

Fetalna težina tjedno trudnoće. Što određuje težinu fetusa?

Kako plod raste

Proces razvoja embrija je značajan aspekt njenog stvaranja. Istodobno s drugim pokazateljima, rast fetusa tjednima se uklapa u lancu karakteristika kojima ginekolog ocjenjuje povoljnu prolazu trudnoće. Odgoda rasta ukazuje na neku patologiju formiranja, au ranoj fazi ponekad označava zamrznutu trudnoću.

Do 8. tjedna embrionska faza formiranja budućeg djeteta proizlazi. Tijekom tog perioda prima samo znakove karakteristične za osobu. Dobar rast embrija s normalnim povećanjem volumena maternice je pokazatelj povoljne trudnoće. Dakle, maternica sama prolazi kroz velike metamorfoze tijekom 9 mjeseci, kao ni jedan drugi organ - od početne vrijednosti od 7 cm dosegne 40 cm.

Fetometrija tijekom trudnoće

Visina i težina fetusa tjednima mogu zadovoljiti standarde i mogu biti malo više ili manje. Lag ili ubrzani rast ne smije biti dulji od dva tjedna. Ni zakašnjenje zrenja, ni napredovanje u okviru ove razlike, nije prepoznato kao anomalija. Štoviše, ginekolog se može raspitati s kolikom visinom i težinom rodili roditelji bebe.

Stvaranje ljudskog embrija u majčinoj utrobi određeno je metodom kao što je fetometrija. To omogućava s najvećom točnošću utvrđivanje vremena trudnoće i određivanje vidljivih anomalija prenatalnog razdoblja.

Samo kombiniranje napravljenih mjerenja može postati temelj za otkrivanje razvojnih patologija. Nema smisla uspoređivati ​​prosječne pokazatelje normalne težine fetusa tjedno s znakovima stvarnog rasta embrija: samo ginekolog donosi odluku, koristeći sve informacije. Naravno, ove se brojke mogu razlikovati od onih u tablicama, budući da različiti čimbenici, osobito naslijeđena svojstva, utječu na pravu dimenziju.

Kako bi se postigli objektivni zaključci o tome kako se fetus razvija, nije dovoljno usporediti njegove stvarne parametre s normativnim. Glavna stvar ovdje je opći trend prema povećanju visine i težine. Obično, rast embrija mjeri se samo od polovice prvog tromjesečja, budući da je njegova ranijih vrijednosti još uvijek vrlo beznačajna.

Rast fetusa je udaljenost od krune do kraja kralježnice. Stoga se ova vrijednost naziva coccyx parietal i klasificira se kao KTP.

Stopa mase i rasta fetusa tjedno

Težina svake mrvice pri rođenju je individualna. Netko je jednak 2,5 kg, a netko se smatra velikim djetetom - od 4 kg ili više. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na ovaj raspon u težini novorođenčadi:

 1. Potencijalni rast i težina. Pokazivač se određuje pomoću gena i ne može se mijenjati.
 2. Majčino zdravlje. Ako je žena pretrpjela anemiju prije ili tijekom trudnoće, bolesna je s dijabetesom ili drugim ne-ginekološkim bolestima s komplikacijama, postoji opasnost od smanjenja težinskih parametara fetusa.
 3. Placenta zdravlje. Krvne žile moraju biti u savršenom stanju kako bi djetetu dale dovoljno hranjivih tvari. Ako je krvna žila između maternice i posteljice smanjena, mrvica ne može rasti do veličine namijenjene genima.

Svakog tjedna beba u utrobi malo dobiva na težini. Svaka faza njegova razvoja zahtijeva više vitalnih resursa da mrvica prolazi kroz placentu. Početkom trudnoće fetus dobiva prosječno 10 g tjedno. Počevši od 4 mjeseca, ta se brojka povećava na 80g. Sklonost oštrom ubrzanju dobitka težine nastavlja se od 26 do 38 tjedana: u ovoj fazi djetetu se dodaje do 200 g tjedno. Nakon 38 tjedana, tempo usporava. Liječnici to objašnjavaju činjenicom da placenta stari s vremenom i više ne može držati toliko mnogo resursa kao prije.

Nema smisla napraviti ultrazvuk prije 8. tjedna. Prije toga, stručnjak će samo moći svjedočiti o prisutnosti jaja u maternici i utvrditi njegovu veličinu. Obično je 6-7 tjedana (opstetrički), ova slika je promjera 2-4 mm, a 10. tjedan - gotovo 22 milimetara.

Tablica procijenjene mase bebe, ovisno o trajanju trudnoće, može se naći u nastavku.

Fetalni težinski stol po tjednu:

Opstetričari već dugi niz godina primijetili su vezu nekih parametara majke s kako će se dijete roditi:

 • omjer rasta majke prema težini novorođenčeta izravno je povezan. Žene s srednjim i visokim rastom (viši od 164 cm) rađaju djecu koja imaju težinu od 250 do 300 g više od majki kratkog stasa (ispod 158 cm);
 • prvenac će težiti po rođenju oko 200 g manje od sljedećeg;
 • dječaci u maternici rasti brže od djevojaka. Ukupna razlika je oko 150-200 g.

Odstupanja u težini fetusa

Trudno zdravlje je važno za njezinu bebu. Ako je majka bila bolesna tijekom dječjih mrvica, dijete može težiti manje ili više od težine žene tijekom rođenja.

Majke s dijabetesom mogu roditi stvarne heroje. Kako bi izbjegli negativne posljedice, dijabetičari su prisiljeni stalno uzimati inzulin. Ovaj lijek potiče podjelu masnih stanica, zbog čega postaju sve veće. Druge stanice i tkiva također se razvijaju mnogo brže. To utječe na dijete jer mrvica u maternici ne razboli dijabetes, ali inzulin dobiva više od nužde. Kao rezultat toga, dobivanjem prekomjerne težine.

Anemija je bolest u kojoj nema dovoljno hemoglobina u krvi. U odsutnosti ovog elementa, placenta se slabo razvija. Dijete se ne može roditi samo s malom težinom, ali i sa zakašnjenjem u razvoju fetusa.

Placentna insuficijencija se može razviti ne samo zbog anemije, već i zbog cirkulacijskih problema maternice i posteljice. Ako placenta stari prije vremena, ne dovoljno kisika i bitnih vitamina dobivaju se fetusu. Nakon što je izgubio sredstva, dijete se rodilo premalo. Postoje i problemi s daljnjim razvojem.

Samo prisutnost trudne anemije ili dijabetesa ne znači da će novorođenče uvijek imati problema. Svaki slučaj je individualan.

Ako žena s dijabetesom slijedi potrebnu prehranu i prati sve preporuke liječnika, rodit će zdrav dijete s normalnom tjelesnom težinom. Placentna insuficijencija, koja je pravodobno otkrivena i liječena, ne mora nužno uzrokovati rođenje slabo razvijenog ili preuranjenog djeteta.

Puno se vrijeme naziva dijete rođeno u punom tjednu trudnoće. Njegova težina mora biti najmanje 2500 g, a normalna visina 45 cm. Prosječna težina dječaka iznosi 3500-3600 g, a djevojke - 3200-3600. Duljina tijela varira od 48 do 53 cm. Liječnik koji vodi trudnoću može individualno procijeniti moguća odstupanja težine fetusa od prosječnih vrijednosti.

Veliki voće

Nepravilno prolazak trudnoće ili bolesti žena utječe na težinu djeteta tjednima na takav način da se može roditi prevelika. Veliku ulogu igraju prehrana trudnice. Strast za junk food negativno utječe na razvoj fetusa. U velikom broju slučajeva kada su djeca rođena s prekomjernom težinom, to je pod utjecajem nekontrolirane konzumacije hrane od strane majke. Za optimalnu prehranu, trebali biste stvoriti izbornik za svaki dan i slijediti ne samo hranu, ali i dio preporuke.

Ne manje važno je genetika. Ako su oba roditelja velika, dijete će se roditi prilično veliko. U slučaju šećerne bolesti u trudnica, inzulin koji je uzeo povećava razinu glukoze u krvi bebe. Postoji snažan rast rasta. Kako biste izbjegli neugodne posljedice, redovito se trebate pridržavati medicinske struke, kao i odlazak u rodilište najkasnije 32. tjedna prije isporuke. U određenim slučajevima dijete je pereryashivanie. Pomoć liječnika je neophodna kako se to ne bi dogodilo.

Težimo malo?

Mala težina u pojedinim slučajevima ukazuje na razvojni poremećaj. Ali sve patologije bit će vidljive s ultrazvukom.

Drugi razlog slabosti fetusa često je nasljedstvo. Novorođenče će težiti jednako kao i njegovi roditelji pri rođenju. A ako su oba roditelja kratka, onda div ne bi trebao čekati.

Drugi razlog je životni stil koji trudna žena vodi. Čak i uzimajući osloboditi od loših navika - na primjer, pušenje - žena ne oslobađa tijelo od učinaka izloženosti nikotinu. Neke od stanica već su mutirane, a genetske informacije mogu biti povrijeđene. Ti čimbenici utječu na razvoj patologija u bebi.

Majke s aktualnim ili prošlim štetnim navikama su u opasnosti. Tijekom trudnoće treba pratiti s posebnom pažnjom.

Alkohol, lijekovi, cigarete u sadašnjosti ili čak vrlo ranoj prošlosti će utjecati na razvoj djeteta tijekom trudnoće. Ako se ne riješite navike prije začeća, dijete je zajamčeno da se rodi s abnormalnostima.

Antibiotici tijekom trudnoće su kontraindicirani. Treba ih koristiti samo ako postoji opasnost za život žene. Ime "anti" - protiv i "bio" - živo, ukazuje na to da ovaj lijek utječe na živa tkiva i komponente tijela. Uključujući i življenje u utrobi djeteta. Među mogućim negativnim učincima uzimanja antibiotika za trudnicu je čak i pobačaj.

Fetalna težina i rast tjedan trudnoće: normalno

Veličina fetusa tjednima (težina i visina) vrlo su važni pokazatelji kojima liječnik procjenjuje razvoj budućeg djeteta. Zašto su ti podaci tako važni? Kako provesti mjerenja fetusa tijekom trudnoće?

Zašto liječnici trebaju znati težinu i veličinu fetusa

Tijekom trudnoće liječnici mjere veličinu fetusa i njegovu težinu. Ove mjere su neophodne kako bi pravovremeno prepoznale razvojne abnormalnosti, a također pomažu u određivanju očekivanog datuma rođenja. Redovno praćenje ovih očitanja omogućit će vrijeme za prepoznavanje propuštenog pobačaja.

Iz težine djeteta ovisit će o tome kako će se roditi. Ako je beba vrlo velika, postoji velika vjerojatnost da se primjeni carski rez. Ako je dijete premalo, liječnici će biti spremni dati mu prvu pomoć odmah nakon rođenja, ako je to potrebno.

Fetalni utezi po tjednu trudnoće

Ovdje su grafikoni o težini fetusa za svaki tjedan trudnoće, u kojima je naznačena prosječna težina počevši od 8. tjedna:

Prvo tromjesečje

Drugo tromjesečje

Treći trimestar

Fetometrija fetusa tjednima i mjerenjima

U prvom tromjesečju ultrazvučni stručnjak privlači pozornost samo na tri pokazatelja veličine embrija:

 • PJ (fetalni jaje) - veličina šupljine u kojoj se fetus razvija (tamo će se placenta pojaviti malo kasnije);
 • BPR (biparetalna udaljenost) - udaljenost između lijeve i desne temporalne kosti;
 • KTP (veličina pariškoga kokisa) - udaljenost od vrha glave do tailbonea.

Tablica koja prikazuje normalne (prosječne) pokazatelje PC-a, BPR-a i KTR-a u embriju od 5 do 13 tjedana razvoja:

U drugom i trećem tromjesečju proučavaju se sljedeći pokazatelji:

 • rast fetusa;
 • DB (duljina femura);
 • BPD (biparetalna veličina glave fetusa);
 • DHA (promjer prsa);
 • druge indikacije: rashladna tekućina (obujam ili opseg trbuha), LZR (udaljenost između stražnjeg dijela glave i čela), DP (duljina kostiju ramena).

Tablica u kojoj su navedene normalne (prosječne) indikacije za fetus od 11 do 40 tjedana razvoja:

Odstupanja od norme

Povećanje ili smanjenje težine fetusa

Mala težina fetusa može se smatrati normom (ako roditelji djeteta nisu veliki), kao i odstupanje. U drugom slučaju postoji nekoliko razloga:

 • loše navike buduće majke (pijenje alkohola, pušenje);
 • korištenje antibiotika;
 • nedovoljna količina kisika.

Uz lošu dobnu težinu kod djeteta, majka mora odreći loše navike, prestati liječiti antibioticima i početi jesti u potpunosti.

Težina fetusa koja prelazi normu može biti posljedica prisutnosti u majčinoj prehrani masnih i drugih nezdravih namirnica. Odbijanje istog proizvoda bit će rješenje. U nekim slučajevima, velika težina fetusa je uočena kod žena koje pate od dijabetesa.

Povećanje ili smanjenje CTE-a (veličina coccyx-parietala)

KTR je indikator kojim se određuje veličina fetusa do 13 tjedana. Njegov brzi rast može ukazivati ​​da će u budućnosti embrij biti vrlo velik (do 4 kg ili više). U ovom slučaju, žena se ne preporuča koristiti multivitamine i lijekove koji ubrzavaju metabolizam.

Ako se taj pokazatelj skoro ne povećava, on može ukazivati ​​na sljedeća odstupanja od norme:

 • hormonalni nedostatak (hormonske pripravke Utrogestan ili Duphaston propisane su ženi);
 • infekcije (u ovom slučaju, žena treba podvrgnuti dodatnom pregledu, nakon čega će liječnik propisati liječenje);
 • genetski razvojni poremećaji: Downov sindrom, itd.;
 • bolesti ženskog unutarnjeg organa;
 • smrt embrija (u ovom slučaju ženama se mora pružiti briga za hitne slučajeve i ukloniti mrtvi fetus iz maternice).

Povećanje ili smanjenje BPD-a (biparetalna veličina glave fetusa)

Pomak u BPR indeksu u većoj mjeri ukazuje na hidrocefalus ili dropsy (povećanje glave embrija). Ovo odstupanje može uzrokovati smrt fetusa (u slučaju da se tekućina akumulira u mozgu mozga).

Pomak u BPR indeksu nižoj razini ukazuje na to da je glava djeteta smanjena. To je zbog odgođenog razvoja. Ako se ne smanji samo BPD, već i drugi pokazatelji, postoji rizik da će se dijete pojaviti s brojnim oštećenjem poroda.

Sprječavanje abnormalne težine i veličine u fetusu

Da bi se spriječio razvoj mnogih patoloških abnormalnosti fetusa, žena treba promatrati sljedeće preventivne mjere:

 • puna i kvalitetna hrana;
 • uzimanje vitamina (samo na preporuku liječnika);
 • prestanak pića sadržanih u alkoholu;
 • odbijanje cigareta i opojnih droga;
 • liječenje infekcija koje utječu na embrij;
 • prestanak kontakta s otrovnim tvarima i teškim metalima.

Težina i veličina fetusa tjedno trudnoće

Tjelesna težina i veličina fetusa do tjedna trudnoće

Vaša beba je još uvijek u planovima

Vaša posljednja menstruacija tek je započela i već možete planirati trudnoću.

Trenutak začeća

Trudnoća se javlja 14. dana. Kao rezultat ejakulacije, milijuni spermija kreću se kroz vaginu kroz jajovod. Samo jedna sperma će moći doći do jaja. Ovo je trenutak začeća.

Veličina voća:

Formirani blastocist - šuplja, tekućina ispunjena germinalna vezikula, skup stanica: jedva je vidljiv golim okom i njegova veličina je promjera oko 0,1-0,2 mm.

Veličina voća:

U jednom tjednu beba je gotovo udvostručena, a duljina ne prelazi pola milimetra.

Veličina voća:

Proteklog tjedna beba je udvostručila veličinu: sada je duljina 1,5 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 18

Površina (mm2) - 245

Volumen (mm3) - 2187

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 3

Veličina voća:

Duljina bebe sada doseže 4 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 22

Površina (mm2) - 363

Glasnoća (mm3) - 3993

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietalna veličina (mm) - 6

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 3

Voće:

Veličina voća:

Duljina bebe sada doseže 1,5 cm, a u ovoj fazi gotovo polovica pada na nerazmjerno veliku glavu.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 24

Površina (mm2) - 432

Glasnoća (mm3) - 6912

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietalna veličina (mm) - 10

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 4

Voće:

Duljina od krune do sakrale iznosi oko 8-11 mm.
Težina - oko 1,5 g

Veličina voća:

Njezina dužina od krune koccika iznosi 2,2 cm, što se naziva parietalna-koccigenska duljina. Ovaj se izraz primjenjuje čak i nakon što noge rastu do pune duljine - budući da su često savijene, to ga čini teško mjeriti od glave do pete.

Što usporediti?

Sada u veličini i obliku, dijete nalikuje kašama.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 30

Površina (mm2) - 675

Volumen (mm3) - 13490

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 16

Biparietal veličina (mm) - 6

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 4.5

Voće:

Veličina voća:

Duljina od krune do sakruma je oko 13-17 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 33

Površina (mm2) - 972

Glasnoća (mm3) - 16380

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 23

Biparietal veličina (mm) - 8.5

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5

Voće:

Veličina voća:

Duljina od krune do sakralne cijevi iznosi približno 27-35 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 39

Područje (mm2) - 1210

Glasnoća (mm3) - 31870

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 31

Biparietal veličina (mm) - 11

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.1

Voće:

Duljina od krune do sakrila je oko 55 mm.
Težina - oko 7 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 47

Područje (mm2) - 1728

Volumen (mm3) - 55290

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 41

Biparietal veličina (mm) - 15

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.5

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 6.8

Težina (g) - 11

Duljina bedra (mm) - 7

Promjer prsa (mm) - 20

Voće:

Duljina od krune do sakralne cijevi iznosi približno 70-90 mm.
Težina - oko 14-15 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 56

Površina (mm2) - 2350

Volumen (mm3) - 87808

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parijetalna veličina (mm) - 53

Biparietal veličina (mm) - 20

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 6

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 8,2

Težina (g) - 19

Duljina bedra (mm) - 9

Promjer prsa (mm) - 24

Voće:

Dužina od krune do žrtvenika - 10,5 cm.
Težina - oko 28.3 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 65 mm

Površina (mm2) - 3072

Volumen (mm3) - 131070

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parijetalna veličina (mm) - 66

Biparietal veličina (mm) - 24

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.8

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 10

Težina (g) - 31

Duljina bedra (mm) -12

Promjer prsa (mm) - 24

Voće:

Dužina od krune do sakruma -12,5 - 13 cm.
Težina - oko 90-100 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 26

Oblik lubanje (mm) - 80

Područje lubanje (mm2) - 510

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 12.3

Težina (g) - 52

Duljina bedra (mm) -16

Promjer prsa (mm) - 26

Voće:

Dužina od krune do sakrila - 93-103 mm.
Težina - oko 70 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 32

Oblik lubanje (mm) - 90

Područje lubanje (mm2) - 675

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 14.2

Težina (g) - 77

Duljina bedra (mm) -19

Promjer prsa (mm) - 28

Voće:

dužina: 16 cm;
težina: 85 g

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 35

Oblik lubanje (mm) - 102

Područje lubanje (mm2) - 860

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 16.4

Težina (g) - 118

Duljina bedra (mm) -22

Promjer prsa (mm) - 34

Voće:

Dužina od krune do sakralne grede - 15-17 cm.
Težina - oko 142 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 39

Oblik lubanje (mm) - 120

Područje lubanje (mm2) - 1080

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 18

Težina (g) - 160

Duljina bedra (mm) -24

Promjer prsa (mm) - 38

Voće:

Dužina od krune do sakruma - 20,5 cm.
Težina - oko 198-200 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 42

Oblik lubanje (mm) - 126

Područje lubanje (mm2) - 1320

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 20.3

Težina (g) - 217

Duljina bedra (mm) -28

Promjer prsa (mm) - 41

Voće:

Dužina od krune do sakrona - 20-22 cm.
Težina - oko 227-230 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 44

Oblik lubanje (mm) - 138

Područje lubanje (mm2) - 1450

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 22.1

Težina (g) - 270

Duljina bedra (mm) -31

Promjer prsa (mm) - 44

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 25 cm.
Težina - oko 283-285 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 47

Oblik lubanje (mm) - 144

Područje lubanje (mm2) - 1730

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 24.1

Težina (g) - 345

Duljina bedra (mm) -34

Promjer prsa (mm) - 48

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 25 cm.
Težina - oko 360-370 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 51

Oblik lubanje (mm) - 151

Područje lubanje (mm2) - 1875

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 25.9

Težina (g) - 416

Duljina bedra (mm) -37

Promjer prsa (mm) - 50

Voće:

Dužina od krune do sakrale - oko 27-27.5 cm.
Težina - oko 420-425 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 54

Oblik lubanje (mm) - 162

Područje lubanje (mm2) - 2190

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 27.8

Težina (g) - 506

Duljina bedra (mm) -40

Promjer prsa (mm) - 53

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 30 cm.
Težina - oko 500-510 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 58

Oblik lubanje (mm) - 173

Područje lubanje (mm2) - 2520

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 29,7

Težina (g) - 607

Duljina bedra (mm) -43

Promjer prsa (mm) - 56

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 29-30 cm.
Težina - oko 590 do 595 g

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 61

Oblik lubanje (mm) - 183

Područje lubanje (mm2) - 2710

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 31.2

Težina (g) - 733

Duljina bedra (mm) -46

Promjer prsa (mm) - 59

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 31 cm.
Težina - oko 700-709 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 64

Oblik lubanje (mm) - 194

Područje lubanje (mm2) - 3072

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 32.4

Težina (g) - 844

Duljina bedra (mm) -48

Promjer prsa (mm) - 62

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 32,5-33 cm.
Težina - oko 794 - 800 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Veličina Biparietal (mm) - 67

Oblik lubanje (mm) - 199

Područje lubanje (mm2) - 3260

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 33.9

Težina (g) - 969

Duljina bedra (mm) -51

Promjer prsa (mm) - 64

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 34 cm.
Težina - oko 900 g

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 69

Oblik lubanje (mm) - 215

Područje lubanje (mm2) - 3675

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 35,5

Težina (g) - 1135

Duljina bedra (mm) -53

Promjer prsa (mm) - 69

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 35 cm.
Težina - oko 1000

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 72

Oblik lubanje (mm) - 218

Područje lubanje (mm2) - 3880

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 37.2

Težina (g) - 1319

Duljina bedra (mm) -55

Promjer prsa (mm) - 73

Voće:

Dužina od krune do sakrale - oko 36-37 cm.
Težina - približno 1150-1160

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 75 mm

Oblik lubanje (mm) - 225

Područje lubanje (mm2) - 4107

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 38,6

Težina (g) - 1482

Duljina bedra (mm) -57

Promjer prsa (mm) - 76

Voće:

Duljina od krune do sakrale iznosi oko 37,5 cm.
Težina - oko 1360 - 1400 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 78

Oblik lubanje (mm) - 234

Područje lubanje (mm2) - 4563

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 39.9

Težina (g) - 1636

Duljina bedra (mm) -59

Promjer prsa (mm) - 79

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 38-39 cm.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 80

Oblik lubanje (mm) - 240

Područje lubanje (mm2) - 4810

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 41.1

Težina (g) - 1779

Duljina bedra (mm) -61

Promjer prsnog koša (mm) - 81

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 40 cm.
Težina - oko 1700

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 82

Oblik lubanje (mm) - 246

Područje lubanje (mm2) - 5040

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 42.3

Težina (g) - 1930

Duljina bedra (mm) -63

Promjer prsnog koša (mm) - 83

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 42 cm.
Težina - oko 1800

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 84

Oblik lubanje (mm) - 255

Područje lubanje (mm2) - 5290

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 43,6

Težina (g) - 2088

Duljina bedra (mm) -65

Promjer prsa (mm) - 85

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 42 cm.
Težina - oko 2000

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 86

Oblik lubanje (mm) - 264

Područje lubanje (mm2) - 5547

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 44,5

Težina (g) - 2248

Duljina bedra (mm) -66

Promjer prsnog koša (mm) - 88

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 45 cm.
Težina - približno 2215 - 2220

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 88

Oblik lubanje (mm) - 270

Područje lubanje (mm2) - 5810

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 45,4

Težina (g) - 2414

Duljina bedra (mm) -67

Promjer prsnog koša (mm) - 91

Voće:

Dužina od krune do sakrila - oko 45-46 cm.
Težina - oko 2300

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 90

Oblik lubanje (mm) - 272

Područje lubanje (mm2) - 6075

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 46,6

Težina (g) - 2612

Duljina bedra (mm) -69

Promjer prsa (mm) - 94

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 48 cm.
Težina - oko 2800 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 91

Oblik lubanje (mm) - 276

Područje lubanje (mm2) - 6348

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 47.9

Težina (g) - 2820

Duljina bedra (mm) -71

Promjer prsa (mm) - 97

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 50 cm.
Težina - oko 2900 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 92

Oblik lubanje (mm) - 282

Područje lubanje (mm2) - 6620

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 47.9

Težina (g) - 2820

Duljina bedra (mm) -71

Promjer prsa (mm) - 97

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 50 cm.
Težina - oko 3000 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 94

Oblik lubanje (mm) - 285

Područje lubanje (mm2) - 6684

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 49

Težina (g) - 2992

Duljina bedra (mm) -73

Promjer prsa (mm) - 99

Voće:

Uobičajena dužina novorođenčeta iznosi 48-51 cm, a prosječna težina iznosi 3000-3100 grama.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 95

Oblik lubanje (mm) - 290

Područje lubanje (mm2) - 6768

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 50.2

Težina (g) - 3170

Duljina bedra (mm) -75

Promjer prsnog koša (mm) - 101

Trudnoća od 30 tjedana: razvoj fetusa, visina i težina djeteta, potrebni pregledi

U 30 tjedana trudnoće, većina žena ide na porodni dopust, to je vrijeme za odmor i nestrpljivo čekanje na porođaj. Neke buduće mame, osobito primiparirane, zabrinute su zbog činjenice da je njihov trbuh prevelik, vjerujući da dijete neprestano razvija. Zapravo, volumen trbuha govori samo o količini amnionske tekućine i anatomskim obilježjima žene, ali ne o stanju fetusa.

Što se dešava kod 30 tjedana?

Težina djeteta u ovom razdoblju aktivno dobiva zamah. Na kraju oblikovanja svih vitalnih organa i sustava, dječje tijelo počinje stvarati mišićnu masu i masni sloj, što je neophodno za održavanje prijenosa topline. Dijete treba više i više prostora u majčinom trbuhu, a uterus se proteže do granice, ograničavajući njegovo kretanje. Ostruge se udobnije, glave dolje i manje intenzivno kreću.

U ovom trenutku, liječnici preporučuju ženama da nose poseban zavoj koji sprečava udarce i podupire prezentaciju fetusa. Ako beba i dalje okreće noge, još je prerano brinuti, dijete još uvijek ima dovoljno vremena za prihvaćanje ispravnog držanja. Dovršen je razvoj genitalnih organa u plodovima oba spola. Međutim, spuštanje testisa u skrotum kod dječaka prihvatljivo je i nakon rođenja.

Tijekom trećeg tromjesečja došlo je do povećanog razvoja mozga fetusa. Od 30 tjedana na površini hemisphera pojavljuju se žljebovi i gyrus, nastaje moždani korteks. Ispod su neke činjenice koje dokazuju funkcioniranje moždanog korteksa u ovom razdoblju:

 • Dijete se pokaže svjesnim pokretima, kao što je suzbijanje, sisanje prsta, stiskanje brane - oni se mogu primijetiti tijekom ultrazvučnog postupka.
 • Dječak reagira na glasnu glazbu, netko drugi glas, koji sada umire, a zatim se aktivno kreće. Ako imate veliku obitelj i kod kuće uvijek budete glasni, onda se mrvica jednostavno navikla na nju i zvukovi ga više ne smetaju.
 • Dijete na 30 tjedana trepne oči, izgleda i pokušava disati, dok amnionska tekućina ulazi u dišne ​​puteve. To ne bi trebalo izazvati zabrinutost - pa mrvica vlakovi pluća prije nadolazećeg rođenja.

Zašto je potrebno pratiti visinu i težinu djeteta?

Visina i težina budućeg djeteta smatra se najvažnijim pokazateljima koji ukazuju na normalni ili patološki tijek trudnoće. Liječnici smatraju potrebnim pratiti dinamiku povećanja fetometrijskih podataka tijekom cijelog razdoblja. Vjeruje se da prije osmog tjedna ti podaci nisu informativni, ali sada, kada je mrvica prilično velika, tijekom ultrazvučnog pregleda liječnik će skrupo pristupiti izračunima svakog biometrijskog parametra.

30 tjedana - važna etapa u razvoju djeteta; ako su tijekom tog razdoblja svi pokazatelji rastućeg organizma normalni, onda je vjerojatnije da će biti moguće navesti da neće biti uznemirujućih promjena prije rođenja pod povoljnim uvjetima.

Kako izmjeriti visinu i težinu?

Svaka trudnica trebala bi se sjetiti da je ultrazvuk prilično informativan način praćenja stanja i mjerenja visine i težine djeteta. Neke žene vjeruju da postupak može naštetiti nezrelom malom tijelu. Treba imati na umu da ako koristite ovu metodu strogo za namjeravanu svrhu, onda su štetni učinci ultrazvuka odsutni.

Postoji još jedna kategorija žena koja cijelo vrijeme želi znati o stanju mrvica pa se gotovo svaki tjedan bilježe u ultrazvučnom postupku. Takva nerazumna i nekontrolirana istraživanja mogu biti štetna.

Izračunajte približnu veličinu dječjeg vrča i ginekologa, vodeći trudnoću. Mjerenje visine dna maternice i opsega abdomena pomoću mjerne trake, liječnik će umnožiti ove brojke. Na njima je moguće izračunati težinu fetusa s točnošću od 75%.

Standardi visine i težine

Koliko je veličina mrvica porasla u 30. tjednu? Već je porastao na 38-39 cm, a njegova tjelesna težina je oko 1300-1400 grama. Tablica u nastavku prikazuje podatke o usklađenosti duljine fetusa i masa gestacije u tjednu:

Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

Kako dijete raste?

Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

Što utječe na masu?

Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

Kako se određuje?

Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

Formula Lankowitz

Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

Formula Bublichenko

Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

Formula Yakubova

Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

Formula Jordania

Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

 • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
 • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

Norme u različitim terminima

Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

Obstetrijski termin, tjedna

Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

1690 (1070-2110)

1590 (1010-2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360-2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620-4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760-4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.