Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana

Zasnivanje

Maloljetnici koji su rođeni ranije nego što se očekivalo, razvijaju se malo drugačije nego punoljetne bebe. Njihov razvoj napreduje bržim tempom, a već se u dobi preranog beba praktički ne razlikuje od beba rođenog na vrijeme.

Međutim, u prvim mjesecima nakon rođenja, razlike će biti značajne - u izgledu, u stopi dobitka težine, te u razvoju različitih vještina.

Značajke razvoja u predškolskoj dobi

Za prerane bebe uključuju se bebe rođene u gestacijskoj dobi od 21 do 37 tjedana. Njihov razvoj karakteriziraju takve osobine:

 • Djeca uče osnovne vještine nekoliko mjeseci kasnije od punoljetnih vršnjaka. Ako je beba rođena prije 32 tjedna trudnoće, onda je kašnjenje 3-4 mjeseca, a za bebe rođene nakon tog razdoblja, zaostajanje će trajati samo 1-2 mjeseca.
 • Bebe mase manje od 1500 g trebaju posebne uvjete neposredno nakon isporuke, pa se čuvaju u inkubatorima u kojima su uvjeti blizu intrauterini. Nakon što dobije težinu do 1700 g, dijete će biti pomiješano u krevetiću koji ima grijanje. Kada tjelesna težina djeteta doseže 2000 g, više nije potrebna posebna toplinska podloga.
 • Zbog posebnog funkcioniranja živčanog sustava mrvica pri rođenju prije vremena, takve bebe trebaju povećanu pažnju. Vrlo je važno okružiti dijete s ljubavlju i nakon iscjetka stvoriti udoban okoliš kod kuće.

Termoregulacija preranog djeteta ima svoje osobine. Soba bi trebala imati temperaturu u rasponu od 20-22 ° C, a vlažnost - 50-70%. Više o tome pogledajte u prijenosu dr. Komarovskog.

izgled

Prerano beba izgleda ovako:

 • Tjelesna težina bebe je vrlo niska, a rast je sitan.
 • Koža bebe je mršava, s mnogo bora, u prvim danima se izgovara crveno.
 • Auricles su tanke i mekane, mogu se držati zajedno.
 • Na leđima i na udovima (a ponekad na licu) nalazi se meka kosa koja se naziva lanugo.
 • Glava djeteta izgleda neproporcionalno velika, odgovara otprilike 1/3 duljine tijela.
 • Trbuh djeteta je velik i pupak je niži.
 • Vrat i udovi kratki karapuz.
 • Ploče na noktima su vrlo tanke, gotovo prozirne.
 • Vanjski genitalni organi nisu u potpunosti formirani - kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum, dok su kod djevojčica zapaženi jaz u genitalnom području.
 • Veliko proljeće raseljeno je zbog nerazvijene lubanje.
 • Na malom proljeću mogu biti područja bez kože.
 • Dijete je letargično i slabo.

Visina i težina u tablici

Ovisno o početnoj težini novorođenčeta razlikuju se nekoliko stupnjeva ranosti:

 • 1 stupanj - djeca težine od 2 kg do 2,5 kg. Obično se rađaju u razdoblju od 36-37 tjedana. Do godine, takve bebe povećavaju svoju masu za 4-5 puta.
 • 2 stupnja - bebe s težinom od 1,5 kg do 2 kg. Ta težina je tipična za bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće. Do godine njihova tjelesna težina raste za 5-7 puta.
 • 3 stupnja - djeca mase 1-1,5 kg. Takve se bebe nazivaju malenjem bebe ili vrlo preuranjenim bebama. Rođeni su na 28-31 tjednu trudnoće, a do godine njihova težina raste za 6-7 puta.
 • 4. stupanj - dojenčad mase manje od 1000 g. Takva težina naziva se ekstremno. Rođeni su na razdoblje od najviše 28 tjedana i povećali masu za godinu za 8-10 puta.

Stopa dobitka na težini u prijevremenoj prvoj godini života bit će ovako:

Tabela dobitka težine u dojenčadi po mjesecu

Tabularne norme dobitka na težini su izrazito različite u djece s različitim dijetama (umjetno, dojenje). Važnu ulogu ima vrijeme rođenja djeteta. Za prerane dojenčad postoje odvojeni parametri rasta. Razmotrite koji pokazatelji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatraju normu (priložene tablice) za sve kategorije dojenčadi.

dojenje

S prirodnom prehranom, djeca do 6 mjeseci starosti jedu majčino mlijeko. Kasnije, nova hrana postupno se dodaju u prehranu. Objavljena tablica dobitka težine kod dojenčadi za mjesecima koji su dojena rijetko se podudara s realnim povećanjem, osobito ako se hrane na zahtjev. Stopa procjenjuje incident svaka tri mjeseca do prve godine života.

Mali muškarci rođeni su veći od djevojčica, i iako su razlike minimalne - liječnici SZO dijele stopu rasta prema spolu djeteta.

Tabela dobitka težine u dojenčadi po mjesecu

Uvijek kad dijete stari (svaka 3 mjeseca), pokazatelj se smanjuje. Možete pojedinačno izračunati stopu bebe pomoću formula u nastavku.

Umjetno hranjenje

Naglasak na dojenčadi - zdravlje djeteta ovisit će o njegovoj kvaliteti. Posavjetujte se s pedijatrom koji odgovara vašoj bebi. Djeca na umjetnoj prehrani dobivaju mase brže nego što je navedeno u tablici WHO-a. Prema rasporedu, počinju ih hraniti ne od šest mjeseci, već s 4 mjeseca, zbog onoga što su ispred vršnjaka na prirodnoj hrani.

Tablica rasta djece s umjetnom hranom

S drugačijim prehrambenim režimom, pokazatelji se mijenjaju za nekoliko posto. Tablica dobitka na težini u dojenčadi mjesecima koji su na umjetnom i mješovitom hranjenju može se zamijeniti matematičkim proračunom.

Formula za djecu od 0-6 mjeseci:

Težina = porodna težina + 800 godina (puna mjeseca).

Formula za djecu od 7-12 mjeseci:

Težina = težina pri rođenju + 800 * 6 (4800) + 400 godina nakon šest mjeseci, gdje 1 označava 7. mjesec života.

Povećava se za prerane bebe

Bebe rođene prije 37-tjedne trudnoće smatraju se preuranjenima. Bebe se jedu samo majčino mlijeko (majke, donatora). Hranjenje je pod nadzorom stručnjaka. Dok dijete nije razvilo usisavanje, gutanje refleksa, hrane se kroz sondu, a zatim se prenosi na prirodan način prehrane.

Tablica dobitka težine u dojenčadi po mjesecu za prerane bebe

Stabiliziranje rasta preuranjenih beba je vrlo teško, ali vrlo važno - njihovi životi ovise o tome. Mnoge dodatne nijanse su značajne za svaki slučaj. Primjer su tabelarne norme za ovu skupinu djece, ali stvarne brojke izračunavaju stručnjaci pojedinačno za određeno dijete.

Budući da je već kod kuće, beba počinje postupno zahvatiti svoje vršnjake u razvoju fizioloških sustava: veličinom, masom, prilagodbom na ekstrauterinski život i drugim vitalnim čimbenicima. Pod optimalnim uvjetima, odgovara do godinu dana. U djece od 3-4 stupnja - razdoblje obuhvaća 2-3. Godinu života. Što je ranije bio rođen, to je duži proces oporavka.

Preporučujemo roditelje dojenčadi da obratite pažnju na stolove za dobivanje težine po mjesecu: dobitak težine treba biti jednak i stabilan. Pridržavajte se suvremenih pravila prehrane, prijelazu na prikormu, brigu o djetetu, ne propustite planirane posjete pedijatru, pratite zdravlje djeteta - a vaše će se dijete razviti u skladu s njihovim individualnim normama, a ne prosječnim pokazateljima tablice.

Saznajte upravo sada o najkorisnijoj droga Plantex za novorođenčad (upute za uporabu). Iz kolike, konstipacije, nadutosti, regurgitacije i normalizacije probave.

Što bi trebalo biti težina i visina preranog beba: stolovi s postavljenim cijenama mjesecima i razlozi za niske stope

Nažalost, prijevremeni rad danas je daleko od rijetkih. No, moderna medicina može ostaviti dijete čak i ako njegova tjelesna težina ne prelazi 900 grama, a ako dijete teži od 1 do 2 kilograma, ima svaku mogućnost da odraste potpuno zdrav.

Takve bebe trebaju posebnu brigu i kontrolu. I važno je znati kako se prerane bebe trebaju razvijati, kako dobivaju i dodaju funte.

Analizirati kako bi takvo dijete trebalo dobiti težinu i visinu, na temelju tablica normi dobitka težine po mjesecu.

Kakva je novorođenčad takva?

Djeca rođena prije 37 tjedana trudnoće i imaju vrlo nisku tjelesnu težinu, tj. Njihova težina rođenja je manja od 2500 grama i raste do 45 centimetara, smatra se preuranjenom.

Pokazatelji u gramima po mjesecu

Kako prerano novorođeno dijete dobiva na težini? Iz donje tablice možete shvatiti koja je brzina dobitka od mjesec dana za preuranjene bebe i koliko beba treba vagati do jedne godine, na primjer, u 4 ili 9 mjeseci.

Koliko beba treba zaposliti dnevno?

Nemoguće je točno reći koliko beba treba dobiti težinu dnevno, budući da sva djeca dobivaju različit broj grama dnevno. Sve ovisi o stupnju preuranjenosti djeteta i njegovom općem stanju. U prosjeku bi ta vrijednost trebala iznositi oko 50 grama dnevno. Ali to bi trebalo uzeti u obzir opće stanje djeteta, kao i broj hranjenja, mokrenje i tako dalje.

Ako vaše dijete dobije malo manje, ne biste trebali odmah paničariti. Glavna stvar nije bila velika mršavljenja.

kalkulator

Također, kako biste kontrolirali dobitak težine preranog beba, možete upotrijebiti posebni kalkulator ili formulu za izračunavanje. Kalkulator, prekomjerno dijete, može se koristiti: http://boyorgirl.ru/rasschitat-opredelit-onlajn-rost-i-ves-novorozhdennogo-rebjonka-do-goda-kalkuljator/ Ili na bilo kojem drugom mjestu koji lako ćete pronaći na internetu.

Stopa rasta po mjesecima

Kako djeca rastu u prvoj godini života? Iz donje tablice saznat ćete o stopi rasta broja djece po mjesecima:

Što određuje povećanje centimetara?

Porast rasta preuranjenih beba ovisi o sljedećim čimbenicima:

 1. Stupanj prijevremenosti.
 2. Paul.
 3. Tjelesna težina pri rođenju.
 4. Uvjeti intrauterinog razvoja.

U prosjeku, tijekom prvih šest mjeseci, beba raste za 2,5-5,5 centimetara. I za prvu godinu života 27-38 centimetara. Stope rasta po godini čine 70-77 centimetara. Sve su vrijednosti dane u prosječnom razumijevanju i ne treba ih se doslovno shvatiti, ali se možete osloniti na njih.

Liječnički savjet

Zašto dijete ne dobiva visinu i težinu? I naravno, svi roditelji se brinu zbog te situacije. Pogledajmo što liječnici kažu o ovome. Razlozi zašto beba ne dobiva težinu:

 • Umjetno hranjenje.

Većina prvih beba su na IV, a razlog za to su mnogi razlozi. Mlijeko može nestati zbog činjenice da beba ima malo jesti ili žena ne može dojiti, a crpljenje nije uspjelo i tako dalje. Ali ne, čak i najbolji, miješa se ne podudaraju s mlijekom majke. Stoga je neophodno sve do posljednjeg trenutka ne prebaciti dijete u IV.

Pomoć! Ako majčino mlijeko nije dovoljno, hranite bebu s mješavinom. Ali to bi trebalo biti učinjeno tek kad dijete spava, tako da se ne navikne na bočicu.

 • Nije prikladna mješavina.

  Ako dijete jede smjesu, onda je potrebno pravilno odabrati. Činjenica je da je tijelo preranog djeteta vrlo različito od punoljetnih beba. Za njihovo hranjenje potrebno je odabrati kvalitetnu, posebno laganu smjesu.

 • Neodgovarajuća prehrana.

  Takve bebe su vrlo slabe i gotovo uvijek spavaju, bez potrebe za jelo. I u ovoj situaciji, majka mora uzeti jasnu kontrolu količine hrane koju jede. Liječnici preporučuju održavanje popisa hranjenja i raspoređivanje kako djeca povećavaju težinu i visinu. A ostaci mlijeka trebaju biti dekantirani, to će povećati razdoblje dojenja.

  Ako dijete odbija jesti, nemojte ga natjerati da ga hrani. U slučaju čestih neuspjeha, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

  Dijete i majka i nakon rođenja ostaju neodvojivi bliski odnos. Stoga, bilo koje od vašeg stanja odražava se u bebi. Također loše navike žene imaju jaki loš utjecaj.

 • Zdravstveni problemi djeteta.

  Oslabljeno tijelo se jako protivi infekcijama. U slučaju najmanjih znakova bolesti, odmah se obratite bolnici.

 • Majčinom snagom.

  Ako beba bude dojena, žena bi trebala obratiti veliku pažnju na vlastitu prehranu, jer je vrlo ovisna o tome kako dijete dobiva težinu.

 • Upravljanje težinom.

  Liječnici savjetuju da provode detaljno praćenje režima djeteta. Držite bilježnicu u kojoj zabilježite broj hranjenja, mokrenje i tako dalje. Činjenica je da za prerano dijete nedostatak barem jednog obroka dnevno može značajno utjecati na debljanje.

 • Klokan.

  Također, liječnici nude vrlo učinkovit način klokan. Leži u činjenici da prerana beba tijekom dana nije odvojena od majke. Da biste to učinili, stvorili ste i posebne majice. Dijete se osjeća toplo i zaštićeno od majke, što je vrlo važno jer se, budući da je rođen prerano, još nije bio spreman postojati izvan maternice. Kao i dijete ima stalan pristup majčinom mlijeku.

 • zaključak

  Sada znate pravila za dobivanje težine kod djece i zašto ponekad malo dijete ne dobiva vitalnu težinu. Važno je razumjeti da je prerano dijete isto dijete, samo rođeno u krivo vrijeme. Ako slijedite sva pravila skrbi i pružite adekvatnu, pravilnu prehranu, tada neće biti nikakvih posebnih problema. I takvo dijete za dvije godine neće se razlikovati od svojih vršnjaka. Moderna medicina omogućava brigu o takvoj djeci bez ikakvih problema, stoga ne brinite, jer vaše stanje utječe na dijete.

  Preuranjene bebe: grupe, razvoj do godine do mjeseca, skrb

  Kako je razvoj preranog beba do mjesec dana po mjesecu? Za roditelje koji dijele skrb o takvoj mrvici često se radi o životu i smrti. Zdravlje i razvoj preranog djeteta uvelike ovisi o stupnju preuranjenosti. Primarna uloga koju pruža razina pružene medicinske skrbi. Međutim, ljubav i ustrajnost roditelja jednako su važni.

  Od preranih beba raste zdrav, snažan, inteligentni dječaci i djevojčice. Oni ne zaostaju u razvoju vještina, već se razvijaju prema vlastitoj shemi. Težina i duljina tijela u prerane bebe tijekom prve godine života brzo se povećavaju u usporedbi s punim novorođenčadi. Priroda ih je postavila kao zadatak "uhvatiti se", au nekim slučajevima "pretjecanje".

  Skupine preranih beba

  • Ako je dijete rođeno s tjelesnom težinom ispod 1000 g, naziva se "izuzetno preuranjeno". Bebe s tom težinom čine manje od 5% svih preranih beba. Jer se život takvog djeteta mora boriti teško i dugo. Sve vitalne funkcije njegovog tijela zahtijevaju umjetnu podršku. Uz suvremene napretke u neonatologiji, brine se čak i djeca mase 500 g, no u tim slučajevima postoji visok postotak komplikacija i invaliditeta. Usput, u Rusiji 2012. godine, zakon o obveznom upisu skrb i djece s težinom od 500 grama oko ove teme puno rasprava, uključujući i moralnog karaktera.
  • Posebna se pozornost posvećuje djeci rođenoj s tjelesnom težinom od 1000 g do 1500 g. Pozvani su "duboko prerano", ali imaju mnogo šansi ne samo preživljavati nego i biti cjeloviti, zdravi ljudi. Ova djeca trebaju umjetnu ventilaciju pluća, opskrbu kisikom, enteral (kroz probavu u želucu) i parenteralnu (putem vene) hrane. Hormoni, aminokiseline, enzimi, glukoza se dodaju u posebne prehrambene smjese, koje pridonose brzom rastu i razvoju djeteta.
  • Posebni uvjeti. Djeca do 1500 g ne pripremaju za neovisno funkcioniranje. Za njihovu skrb, morate stvoriti adekvatne intrauterine uvjete. Bebe se smještaju u inkubator (inkubator) - inkubatori za prerane bebe. Ovdje se održava potrebna temperatura i vlažnost zraka, provode se potrebna istraživanja i podrška. U inkubatoru nalaze se djeca do 1700 g, a zatim se nalaze u grijanom krevetu. S težinom od 2000 g, dijete, u pravilu, više ne treba posebnu toplinsku podršku.
  • Značajke razvoja prerane bebe u razdoblju od 34 tjedna. Dijete je u stanju sami sisati. Ovo je važan pokazatelj brige za prerane bebe. Bebe u ovoj skupini imaju rizik od apneje - naglo i prisilno prestanak disanja, najčešće u snu. Stoga ih je potrebno podvrgnuti dodatnim pregledima. Uzroci apneje slabo su poznati. Oni su povezani s mišićnim, respiratornim i neurološkim poremećajima. Ako nema komplikacija, beba brzo dobiva na težini i odlazi kući s sretnim roditeljima.
  • Razvoj preranog beba rođenog u 36 tjedana. Ova djeca, u pravilu, nemaju nikakve komplikacije. Oni mogu disati i sisati sami. Možda ne trebaju intenzivnu njegu. Međutim, takve se bebe moraju podvrgnuti dodatnim pregledima i, nakon iscrpljivanja, pod nadzorom pedijatra.
  • Stupanj preuranjenosti povezan je ne samo s pokazateljem težine, već s ukupnom zrelosti tijela. Događa se da su djeca rođena s težinom od 2500 g, ali u zrelosti organa, sustavi i funkcije su inferiorniji od onih koji imaju 2000 godina.

  Što izgleda prerano beba?

  Prerano rođene bebe imaju niz mogućnosti. Vanjski znakovi pojavljuju se u različitim stupnjevima.

  • Mala težina i visina. Duljina i tjelesna težina dojenčadi mogu biti impresivna s malom veličinom.
  • Neproporcionalnost u tijelu. Dijete ima veliku glavu. To je 1/3 duljine tijela (za usporedbu, u punom trajanju bebe - 1/4). Moždani dio lubanje je više lica. A trbuh s obzirom na cijelu dužinu je također velik i proširen. Navel je znatno niži od onih punoljetnih beba. Vrat, noge i ruke su kratki.
  • Mekoća i lomljivosti kosti lubanje. Springwell je otvoren. Kosti se mogu pomicati, kranijalne šavove se razilaze.
  • Mekoća ušiju. Uši su toliko nježne da se mogu savijati prema unutra, držati se zajedno.
  • Pljusak na tijelu. Leđa, ramena, bokovi, čelo, obrazi prekriveni su mekom kosom. U medicini se taj fenomen naziva lanugo.
  • Nedostatak potkožnog masnog tkiva. Koža bebe, kao da je prozirna. Ispod možete vidjeti krvne žile.
  • Slabost i letargija. Motorička aktivnost se smanjuje, slab krik, nedostatak gladi, hipotonija, nerazvijena refleksa sisanja - svi ti simptomi u medicini poznat kao adinamija. One su samo duboko prerane.
  • Slabi i kratki nokti. Simptom je manje uobičajen od ostalih.
  • Exophthalmia. Ne pojavljuje se odmah, ali dva tjedna nakon rođenja. Karakterističan za djecu s visokim stupnjem prijevremenosti.
  • Nerazvijenost genitalija. Djevojke mogu imati otvorenu genitaličnu rupu s nerazvijenim usnama majora. U duboko preranog dječaka - testisi nisu spuštali u skrotum.
  • Nedostatak otekline mliječnih žlijezda. Događa se duboko prerano.

  Navedeni znakovi mogu se prikazati u kompleksu ili djelomično. Neki od njih mogu se pojaviti čak iu punoljetnim bebama.

  Kad se mrvica vrati kući

  Ovisi o stupnju prijevremenosti. U bolnici može provesti od tjedan dana do šest mjeseci. Faze preranog beba u skrbi su: prva pomoć u bolnici; prijenos u jedinicu za intenzivnu njegu djece; zatim u jedinicu intenzivne skrbi; već odavde, s dobrom dinamikom, dijete je otpušteno kući. Mama može ostati u blizini djeteta u bolnici, pomno skrbiti sestrinskom osoblju i donijeti izraženo mlijeko. I čak uzmite dijete u svoje ruke. Usput, ovo je jedna od najutjecajnijih i najdjelotvornijih metoda skrbi. Naziva se metodom "klokan". Pod kojim uvjetima je dijete otpušteno kući?

  • Nema komplikacija, stalni napredak u ukupnom razvoju.
  • Dobro uspostavljena termoregulacija.
  • Dijete radi bez podrške i kontrole disanja, kardiovaskularnog sustava.
  • Može li sisati dojku ili bocu, dobitak težine porastao je do 2000. godine

  I još jedan, a ne manje važan uvjet: roditelji znaju kako hraniti prerano dijete, kako pružiti bebu pravilnu njegu i gdje se okrenuti ako je potrebno.

  Razvoj po mjesecima

  Tablica - Dobitak težine i rast prerane bebe po mjesecima i godinama.

  Tablica - Komparativna obilježja motoričkih sposobnosti punoljetnih i prijevremenih beba

  Što treba tražiti kada se s obzirom na stol?

  • Ne postoji grupa "ekstra preranog" djece. Stopa nataliteta takve djece je niska. Metode njihove skrbi usporedive su sa svemirskim tehnologijama, a faze razvoja mogu biti vrlo kasne.
  • Prosječne vrijednosti dane su po mjesecima. Potrebno je uzeti u obzir individualni razvoj, genetsku predispoziciju, opće stanje zdravlja.
  • Nakon šest mjeseci, pokazatelji preuranjenih beba postupno se usklađuju s razinom punog roka. Psihomotorske vještine se razvijaju u isto vrijeme, ako mrvice nemaju komplikacija.

  Razlika u razvoju vještina u usporedbi sa zrelim novorođenčima je 1-3
  u mjesecu. To ovisi o stupnju prijevremenosti djeteta.

  • 1 mjesec. Za razliku od punoljetnih beba, dijete ne dobiva na težini tijekom prvog mjeseca. To je zbog slabe aktivnosti sisanja, nerazvijenog refleksa gutanja. Ako je beba kod kuće, zadatak roditelja je da ih zaštiti od posljedica hladnoće, patogena i virusa. Kontakt s vanjskim svijetom trebao bi biti ograničen.
  • 2 mjeseca. Dodaje se snage, ali djetetu je još uvijek teško sisati. U tom razdoblju postoji značajna debljanje, što je glavni pokazatelj zdravog razvoja preranog djeteta. Od početka drugog mjeseca, bebe se mogu širiti na trbuhu.
  • 3 mjeseca. Spavanje i hrana su dvije osnovne stvari za mrvice u ovom dobu. Potrebno je samo osigurati da dijete ne okreće glavu u jednom smjeru i da promijeni svoj položaj. Također u ovom dobu pojavljuju se reakcije oponašanja, dijete popravlja oči na majčino lice, pokuša podići glavu. Iako se ne smiješi, ali odgovara na taktilni kontakt. Razvija se refleksna, vizualna i slušna pozornost. Tjelesna težina udvostručuje.
  • 4 mjeseca. Dječak diže i pouzdano drži glavu, čini zvukove. Grabbing igračku. Tijekom tog perioda moguće je povećati mišićni ton, koji je dobro uklonjen masažom i gimnastikom.
  • 5 mjeseci. Drži igračku u ruci. Smiješi, počinje pokazivati ​​zanimanje za okolni svijet. Zvučne i vizualne reakcije znatno su poboljšane. Dijete okreće glavu na zvuk i točno određuje svoj izvor.
  • 6 mjeseci. Tjelesna težina troje. Dijete pokuša prevrnuti s leđima u trbuh. Pri komunikaciji, on oštro živi, ​​prepoznaje svoje rođake, trese noge i ruke, i gulite. Ako držite mrvice pod rukama, noge na površinu, lagano čučnite. Nakon šest mjeseci, briga za prerano dijete ne razlikuje se od brige za bebe rođene na vrijeme.
  • 7 mjeseci. Pokazuje aktivnost, lako se prevrće na trbuhu, počinje puzati u trbuhu, dobro drži igračku u ruci. U ovom dobu prve se zube izrezuju, ako je dijete rođeno 35-37 tjedno.
  • 8 mjeseci. Prvi pokušaji da sjede sami, stoji na svim četveronožama, pokušavajući utjecati. Sve motorne vještine su svjesne i vješte. U ovom je dobu zainteresiran ne samo u njegovim poslovima, nego iu komunikaciji. On razumije kada ga je zamoljen da pokaže objekt. Dijete je zainteresirano za verbalne kontakte - riječi, intonacije, pjesme, tokene, bajke.
  • 9 mjeseci. Služi više pouzdano, pokušava puzati. Potreba za komunikacijom se još više povećava. Prvi zubi su izrezani ako je beba rođena 32-34 tjedna. Kaže prvo slogove.
  • 10 mjeseci. Sigurno stoji, krećeći, držeći podršku. No, prednost se daje puzanju. Voli gledati objekte koji se kreću. Brzo reagira na zvukove, sluša ih, zna svoje ime. U ovom dobu prve se zube rezaju ako se dijete rodi prije 31 tjedna.
  • 11 mjeseci. Traje se aktivno indeksiranje. Iako beba već može samopouzdano ustati i sjesti. Može stajati bez podrške dulje vrijeme, pa čak i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Tijekom tog razdoblja privlači kocke, piramide, sve pokretne igračke. U dobrom je kontaktu sa voljenima.
  • 12 mjeseci. Dijete može ići samostalno. To još jednom potvrđuje da prerane bebe "nadoknule" sa svojim vršnjacima u razvoju do godine. Ponekad se dogodi kasnije - za godinu i pol. Pedijatri napominju da prerane bebe više uspijevaju u fizičkom razvoju nego u neuropsihijskim. Dobna zrelost neuropsihijskih procesa u takvoj djeci može nastati za 2-3 godine. Ti su pokazatelji u granicama normalne granice.

  Značajke njege: 6 važnih bodova

  Preuranjeno bebe zahtijevaju više pažnje i brige. Što točno?

  1. Odjeća. Proizvodi za bebe i prerane bebe prodaju se u specijaliziranim dječjim trgovinama. Mogu se naručiti na mreži. Raspon stvari za takve mrvice je opsežan i raznolik. Koje su značajke odjeće? Mala veličina (od 32 do 50), prirodna i osjetljiva tkanina, pričvršćivači samo u obliku gumba, s mogućnošću spajanja medicinske opreme.

  Pelene za prerane bebe i djecu s malom težinom.

  Proizvodi za njegu. Važno je obratiti pozornost na kvalitetu robe, uzimajući u obzir njihovu hipoalergenciju prema kategoriji djece. Koža preuranjenih beba je nježna i osjetljiva. U bolnici i kod kuće nakon izbijanja, trebate posebne pelene za prerane bebe. Postoje proizvođači koji proizvode pelene "nulte" veličine do 1 kg, od 1 kg do 3 kg.

 • Pokazatelji zraka u sobi. Vlaga u sobi bi trebala biti 50%, optimalna stopa - 70%. Temperatura zraka u sobi je 23-24 ° C, oko tijela djeteta - oko 28 ° C. Ako je potrebno, potrebno je stvoriti dodatno grijanje s grijačima. Takve toplinske mjere potrebne su samo tijekom prvog mjeseca.
 • Kupanje. Što je važno zapamtiti? Ne bi trebalo postojati jaka temperaturna razlika. Da bi to učinili, beba je umotana u tanku pelenu, staviti u kadu, razviti pelenu i oprati. Temperatura vode je najmanje 36 ° C, u sobi barem 25 ° C. Morate omotati bebu u grijanom ručniku. Poželjno je da se prva beba majka i tata prvo okupaju.
 • Pješačka. Oštra promjena temperature, hipotermija je kontraindicirana u mrvicama. Ako je rođen u ljeto, a zatim nakon iscjedka možete odmah hodati (s težinom iznad 2000 g). Prva mjesta trebala bi biti kratka - ne više od 15 minuta. Temperatura zraka izvan prozora trebala bi biti oko 25 ° C. U off-sezoni s dojenčadi dopušteno je hodati kada je dostigao težinu veću od 2500 g, po prvi puta izaći za 1,5 mjeseca. Zimi, možete hodati pod ovim uvjetima: tjelesna težina ne manje od 3000 g, vanjska temperatura nije niža od -10 ° C.
 • Masaža i gimnastika. Bez njih, ne mogu učiniti bilo koji beba rođen prerano. Bolje je da ove postupke provede stručnjak. Masaža i gimnastika pomoći će povećati mišićni tonus, ojačati sve mišiće i kosti, poboljšati metabolizam i probavu. Dijete će sjediti na vrijeme, stajati, puzati, hodati.
 • Roditelji trebaju zaliha ne samo znanja i vještina, nego i strpljenja, ljubavi i vjere u njihovu bebu.

  Odvojeno o hranjenju

  Hranjenje preuranjenih beba ima brojne značajke koje roditelji trebaju znati.

  • Dojenje. Nakon pražnjenja beba bi trebala moći samostalno uzeti i sisati dojku. U prvih mjeseci beba ima još malo snage, a troškovi energije za sisanje su izvrsni. Stoga se preporučuje da ga hranite iz žlice s izraženim mlijekom. Glavna zadaća majke je da zadrži dojenje i hrani dijete što je dulje moguće.
  • Umjetno hranjenje. Ako dojenje nije moguće, koriste se prilagođene smjese za prerane bebe s visokim sadržajem proteina, vitamina i masnih kiselina. Potrebno je savjetovati se s pedijatrom prilikom odabira mješavine za dijete.
  • Koliko puta hraniti bebu? Ovisno o stupnju prijevremenosti: od 10 do 20 puta dnevno, u frakcijskim dijelovima. Kada beba počne težiti od drugog mjeseca života, dovoljno je 8 hranjenja dnevno.
  • Mamac. Ušao tek nakon 7 mjeseci, to je zbog nezrelosti probavnog sustava. Zahvaća se s mamcem također nemoguće, jer tijelo djeteta treba vitamina i minerala. Prvi u mamcu bi trebao biti kaša (heljda, kukuruz, riža), zatim povrće i meso kvasca, svježi sokovi i najnoviji mliječni proizvodi. Šećer i slatki plodovi trebaju biti isključeni. Nakon svakog hranjenja trebate hraniti bebu s majčinim mlijekom ili formulom.

  Za prerano dijete svaki dodani gram je pobjeda. Kontrola tjelesne težine se strogo pridržava. Preporučljivo je kupovati elektronske ljestvice za novorođenčad i vaganje dnevno.

  Nakon izbijanja, roditelji dobivaju niz preporuka od neonatologa i pedijatara. Važno je ispuniti zahtjeve za skrb i ne baviti se amaterskim aktivnostima. Također je važno znati: razvoj preranog djeteta po mjesecu ovisi o stupnju preuranjenosti. Što je veći, to će više vremena biti potrebno razviti psihomotorske vještine.

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

  Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

  Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

  Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

  Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

  Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

  Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

  Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

  U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

  U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

  U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

  Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

  Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

  Razvoj preranog djeteta

  Jedan od glavnih znakova fizičkog razvoja preranog djeteta je povećanje tjelesne težine. Početni fiziološki gubitak tjelesne težine, koji se događa u punoljetnim bebama, u preuranjenim bebama može biti nešto veći. Ako normalno dijete izgubi u prvih dana oko 6% početne tjelesne težine, prerano dijete može izgubiti do 10 do 12% tjelesne težine. To može biti zbog prisutnosti nekih ozbiljnih stanja. Unatoč tome, većina zdravih preuranjenih beba ne gubi više od 5-6%. Maksimalni gubitak tjelesne težine obično se događa 4. - 7. dan života, neko vrijeme se ne smije mijenjati, a zatim počinje postupno povećavati. U prvom mjesecu života, takva djeca imaju slabu težinu. Za zdrave preuranjene bebe, nakon toga, stabilna dobrog dobitka na težini je karakteristična, ponekad i više nego kod punoljetnih beba.

  Zdrave prerane bebe stabilno rastu. Prosječno povećanje u prvoj polovici godine iznosi 2,5 - 5,5 cm svaki mjesec, u drugoj polovici godine - 0,5 - 3 cm. U prosjeku rast djeteta raste za 1 godinu za 26 - 38 cm.

  Liječnici pomno prate povećanje opsega glave u prvim mjesecima života preranog djeteta. To je zbog rizika od oštećenja središnjeg živčanog sustava, čiji se znakovi smatraju prevelikom povećanjem opsega glave. Obično prerane bebe imaju porast opsega glave do 4-5 cm u prvom mjesecu, 2-3 cm u drugom mjesecu, do 2,5 cm u trećem mjesecu, od 4-6 mjeseci do 1,5 cm, au drugoj polovici godine - za 0, 5 - 1 cm mjesečno.

  Preuranjene bebe zaostaju u smislu razvoja psihomotora od pojma bebe. Lag u razvoju psihomotora ovisi o tjelesnoj težini djeteta pri rođenju. Djeca rođena s tjelesnom težinom od 1,5 do 2 kg, u razvoju psihomotora do godine odgađaju se samo za oko mjesec dana. Djeca rođena s tjelesnom težinom od 2 kg do 2,5 kg do dobi od jedne godine starosti ne zaostaju za punoljetnim vršnjacima. Djeca koja su imala tjelesnu težinu manju od 1,5 kg pri rođenju više zaostaju u razvoju, njihovo zaostajanje za oko 3 mjeseca. U prosjeku se smatra da ako beba nije potpuno sazrela 1 mjesec, tada će doći do svojih vršnjaka za godinu dana, ako je 2 mjeseca. - do 2 - 2,5 godine, ako je 3 mjeseca. - do 3 godine. Da bi se preuranjeno dijete dobro razvijalo, treba platiti veliku pozornost, vježbati s njom, pokazati igračke, zvukove, boje, igrati puno, razgovarati, napraviti gimnastiku, masažu itd.

  Dojenje u preuranjenim bebama pojavljuje se kasnije nego kod bebe s punim radnim vremenom. S malim stupnjem prijevremenosti, zubi počinju izbacivati, u prosjeku, 1 mjesec kasnije nego u punom trajanju. S ozbiljnim stupnjem prijevremenosti, prvi se zubi mogu pojaviti tek do dobi od 1 godine.

  Urednik Koval Anastasia Andreevna, pedijatar,
  diplomirao je iz Državnog medicinskog instituta Kirovsky, majka s iskustvom

  Autor: Nina Rumyantseva
  Proofreader: Astarova R.N.
  Datum objavljivanja 22.08.2011
  Reprodukcija bez aktivne veze je zabranjena!

  Kako prerano bebe rastu: razvoj po mjesecima

  Zbog raznih okolnosti rađaju se preuranjene bebe. Razvoj takvih mrvica je drugačiji, u usporedbi s djecom s punim radnim vremenom. S pravilnim poštivanjem svih uvjeta u dobi od dvanaest godina, takve mrvice odgovaraju razvoju novorođenčadi.

  Vanjske karakteristike preranih beba

  Kako prerane bebe rastu?

  Prije započinjanja proučavanja obilježja dojenčadi rođenih prije propisanih razdoblja potrebno je proučavati njihova karakteristična svojstva.

  U bebama ove skupine jasno se ističe:

  • manifestacija letargije i slabosti;
  • maleni stup;
  • male mase vrijednosti;
  • nedostatak kože na proljeću;
  • teška crvenila tijela;
  • tanki sloj aurikula;
  • pomicanje velikog fontana;
  • prisutnost "Lanugs" - mekih dlačica;
  • nedostatak stvaranja vanjskih genitalnih organa;
  • nerazmjerno velika glava;
  • ogroman trbuh s niskim položajem pupka;
  • prozirne tankoslojne ploče;
  • kratke ručke, noge i vrat.

  Opisani znakovi ukazuju na nepotpuni razvoj bebe i potrebu za stvaranjem ugodnih uvjeta za daljnje formacije. Najčešće, težina preranog djeteta ne prelazi dva kilograma.

  U takvoj situaciji, roditelji bi se trebali usredotočiti na sve napore na pravovremenom razvoju djeteta.

  Razvojne značajke

  Kako se razvijaju preuranjeni mališani? Bebe koje su rođene od dvadeset i četiri tjedna trudnoće smatraju se preuranjenima. U formiranju djece ove skupine ima svoje nijanse, koje se očituju u sljedećem:

  1. Poseban tip funkcioniranja živčanog sustava. Funkcioniranje živčanog aparata razlikuje se od rada živčanog sustava običnih novorođenčadi. Dakle, bebe rođene prije roka, zahtijevaju pozornost, osobito od majke. Kuća bi trebala stvoriti maksimalnu udobnost i okružiti dijete s pažnjom i ljubavlju.
  2. Vještine ponašanja u kasnijem učenju. Djeca rođena prije određenog vremena, uče vještine ponašanja kasnije od svojih vršnjaka. Na primjer, kada se beba pojavila trideset dva tjedna trudnoće, trajanje njenog zaostajanja od vršnjaka je najmanje tri mjeseca.
  3. Primjena inkubatora. Ako je težina mrvica koja se pojavila svijetu ne prelazi jedan i pol kilograma, onda je za njegov daljnji razvoj potrebna uporaba inkubatora. Komarovsky vjeruje da samo uvjeti inkubatora omogućuju djetetu da raste na zdravu tjelesnu masu, budući da su što bliže intrauterini. Rast tjelesne mase do dva kilograma uzrokuje pomicanje mrvica u krevetu, s posebnim grijanjem.

  Korištenje termoregulacijskih uvjeta za prerane bebe je vrlo značajno jer izravno utječe na daljnji razvoj djeteta.

  Preuranjene bebe treba držati u sobi u kojoj toplinski režim ne pada ispod dvadeset stupnjeva Celzija, a indeks vlage manji je od pedeset posto.

  Značajke razvoja preranih beba detaljno se proučavaju pomoću brojnih primjera.

  Mame tih mrvica trebaju biti upoznate s posebnom literaturom i pratiti razvoj svoje bebe u razvoju.

  Odstupanje ili dugo kašnjenje u razvoju preranog djeteta signal je da odmah posjeti liječnika pedijatara. To će izbjeći pojavu nepoželjnih posljedica i ponekad štedi život bebe.

  Kako razviti do mjeseca

  Prerane bebe razvijaju se nakon porođaja na nešto drugačiji način od svojih vršnjaka. U početku, njihovo tijelo pokušava dobiti odgovarajuću težinu i "dovršiti" organe. Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana jasno se vidi u sljedećoj tablici.

  Razvoj po mjesecima ilustriran je u tablici u obliku mjesečnog povećanja težine. Ti su podaci prosječni i mogu se razlikovati u pojedinačnim slučajevima.

  Ovisno o težini novorođenčadi kad se rodi rano, razlikuju se sljedeće kategorije prijevremene bolesti:

  1. Tjelesna težina kreće se od dvije tisuće grama do dvije i pol tisuće grama. Prva kategorija uključuje bebe rođene na pozornici od trideset šestog do trideset sedmog tjedna trudnoće. Do dobi od dvanaest mjeseci, masa takve djece povećava se najmanje četiri puta.
  2. Težina od jedne do pol tisuće grama do dvije tisuće grama. Ova kategorija mrvica uključuje bebe rođene trideset dva do trideset i pet tjedana trudnoće. Te godine težina opisanih mrvica poveća se najmanje pet puta.
  3. Masa beba od tisuću grama do jedne i pol tisuće grama. "Duboko prerane bebe" - djeca u ovoj kategoriji. Oni su rođeni prije trideset tjedana trudnoće. Do dobi od dvanaest mjeseci njihova tjelesna težina povećava se najmanje šest puta u usporedbi s izvornikom.
  4. Bebe manje od tisuću grama. Ekstremna tjelesna težina imaju bebe rođene u svijetu šest mjeseci. Uz pravu skrb za godinu, oni su povećani u težini osam puta.

  Svako prerano dijete je rezultat abnormalnog ponašanja trudnice ili prisutnosti patologija u njoj. Stoga nemojte se žaliti na one oko vas, ali se povucite i počnite pravilno brinuti o novorođenčadi, ako se to ne dogodi dok je bio u maternici.

  Ponašanje i obilježja skrbi

  Kako se prerane bebe razvijaju po mjesecima? Razvoj bebe u ranoj dobi rođenja razlikuje se od razvoja mrvica propisanih razdoblja izgleda. Razmotrite razvoj mjeseci u pretetku:

  1. Mjesečne mrvice. U prvom mjesecu života djeca praktički nisu aktivna. Smanjen ton mišića može biti uzrokovan slabim razvojem mišića i slabom težinom. Hranjenje se provodi sondom, često uz upotrebu umjetne plućne ventilacije.
  2. Dvomjesečno. Dvomjesečna djeca značajno povećavaju težinu i visinu, ali njihova tijela još nisu aktivna u svojim pokretima. Dojenje u ovoj fazi je najbolji način za dovršavanje hranjenja. Premature bebe, prema Komarovsky, u ovom razdoblju počinju podići glavu.
  3. Tri mjeseca. Težina i rast bebe i dalje se povećavaju. Mali pas počinje reagirati na okolni svijet zvukom.
  4. Četiri mjeseca. Četiri mjeseca stare mrvice slobodno drže glavu fiksiranim izgledom na pojedinačne predmete. Istodobno, mnogi ljudi "hodaju" vrlo aktivno. Svakodnevno, ove bebe se preporučuju da se na svježem zraku, okupa i izlagati za masažu. Majčino mlijeko je još uvijek važna osnova za prehranu i komunikaciju s mamom. Ton mišića počinje se očitovati, ometajući mrvice sna.
  5. Pet mjeseci. Bebe se počnu osmjehnuti, drže čekiće i okreću glavu. Težina preranog djeteta po mjesecima, kako se može vidjeti iz stola, povećana je za više od pet stotina grama.
  6. Šest mjeseci. Tjelesna težina i dalje raste. Crnci počinju razlikovati roditelje od drugih ljudi, a djeca odraslih. Mnoge bebe ranog razdoblja razvoja u određenoj dobi su uhvatili korak sa svojim vršnjacima.
  7. Sedam mjeseci. Sedam mjeseci djeca su aktivno uključeni u igru. Sada dijete, slobodno i bez ikakve pomoći, može se prebaciti iz trbuha na leđa i leđa. Pokret postaje brži i podesiv.
  8. Osam mjeseci. U osam mjeseci, bebe se ne mogu samo prebaciti, već već pokazuju prve pokušaje puzanja. Razvoj po mjesecima preuranjenih beba, prikazanih u gornjoj tablici, pokazuje koliko se njihova tjelesna težina povećala.
  9. Devet mjeseci. Koliko vremena prerane bebe počinju hodati? U dobi od devet mjeseci, mrvice počinju stajati naizmjenično na svakoj od nogu, pokazujući prve pokušaja hodanja. Istovremeno, nužno se drže okolnih objekata.
  10. Deset. Deset mjeseci, mrvice aktivno puze i počinju podići glavu pri izgovoru svog imena.
  11. Jedanaest mjeseci. Do jedanaest mjeseci, bebe pokušavaju poduzeti prve korake. Osim toga, aktivno izgovaraju različite zvukove i slogove.
  12. Jedanaestogodišnja djeca U godini djeca počinju hodati. Naravno, svatko to ne može, ali mnogi su primjeri opisani u medicini.

  Gornji razvojni stol po mjesecima prerane bebe pokazuje da do godine povećanje tjelesne težine nema velike pokazatelje. Sada je glavni fokus na razvoju mrvica, budući da su njezini glavni organi već formirani. Preuranjene bebe nisu kazna ni bolest, već samo veća briga i ljubav.

  Značajke razvoja preranog beba mjesecima do godine: pravila za plivanje, komplementarne hrane i raspored cijepljenja

  Kako se prerano dijete razvija? Postoje li razlike u skrbi o preuranjenoj bebi? Ova i druga pitanja zanimaju roditelje koji žele osigurati maksimalnu udobnost za mrvice.

  Korisne informacije od neonatologa i pedijatara pomoći će vam da shvatite kako se prerano dijete razvija tijekom mjeseci u prvoj godini života. Saznajte više o kupanju, šetnjama, pravilima hranjenja, rasporedu transplantata.

  Fiziološki i psihomotorni razvoj

  Značajke:

  • prerano beba rodi prerano, nije u potpunosti formirala odvojene organe;
  • rana djeca su slaba, često ne mogu disati i dobiti mlijeko;
  • prvih tjedana nakon rođenja, mrvica troši u posebnom inkubatoru, prima kisik i hranu kroz posebne cijevi;
  • prerano dijete pod nadzorom neonatologa koji kontroliraju vitalne procese, razvoj malog čovjeka;
  • Imunološki sustav je vrlo slab, mrvica senzitivno reagira na prodor infektivnih sredstava. U početku, osoblje i roditelji trebaju vršiti najveću pažnju i pažljivo pratiti higijenu: bolesti u ranoj dobi nepovoljno utječu na razvoj malog organizma.

  Koji čimbenici utječu na razvoj preranog djeteta u prvoj godini života? Ono što je važno jest datum rođenja, težina i visina kada se rodi.

  Neonatolozi razlikuju četiri kategorije prijevremenosti:

  • kategorija 1. Masa težine: 2100-2500 g;
  • kategorija 2. Masa rođenja: 1500-2000 g;
  • kategorija 3. Masa težine: 1000-1500 g;
  • kategorija 4. Tjelesna težina novorođenčadi - do 1000

  Razvoj preranih beba mjesecima

  Usredotočite se na glavne pokazatelje koje dijete karakterizira u određenoj fazi života. Godinu dana beba raste, dobiva dovoljno težine, stječući mnoge korisne vještine.

  Prvi mjesec

  značajka:

  • novorođenče je slabo, pogotovo kada je težilo manje od 1000 g;
  • u ovoj fazi, refleks sisanja i gutanja često se ne razvija, hranjenje se provodi putem sonde;
  • u slučaju nestabilnog disanja, dijete dobiva kisik kroz posebne cijevi;
  • tjelesna težina se polako povećava;
  • zarazne bolesti su teške;
  • najteže razdoblje u životu prerane bebe.

  Drugi

  Značajke:

  • formirani refleksi za jelo;
  • mala ventrikula, prerano bebe brzo se umora, hraneći se u kratkim intervalima;
  • početak težine;
  • mrvica još uvijek ne drži glavu, leži na trbuhu, za razliku od beba rođenih na vrijeme.

  Saznajte kako koristiti Espumizana za novorođenčad.

  Od koje dobi možete staviti djecu u skakače? Pročitajte odgovor u ovom članku.

  treći

  značajka:

  • tjelesna težina udvostručuje se u jednom i polu - dva puta;
  • gotovo 16 sati beba spava;
  • najbolja temperatura u sobi - od +23 stupnjeva;
  • jaka svjetlost nadražuje prerano dijete;
  • preduvjet za pravilan psiho-emocionalni razvoj - njegu, meki dodir ruku mame;
  • mišići su slabo razvijeni, potrebna je masaža;
  • mrvica reagira na zvukove, mimikriju se i razvijaju osnovni refleksi.

  četvrta

  Značajke:

  • mišići se pojačavaju, dijete uči držati glavu;
  • visina i težina postupno se povećavaju;
  • pogled postaje svjesniji, dijete se kratko usredotočuje na svijetle objekte;
  • pojavljuju se prvi nerazumljivi zvukovi;
  • poboljšava stanje probavnog sustava, kolik je manje vjerojatno da će ometati mrvice, postupno proći.

  peti

  značajka:

  • beba razumije odakle zvuk dolazi, okreće glavu;
  • dijete prepoznaje svoje voljene, osmjehuje se u očima mame, šetnje, aktivno pomiče noge, mahne rukama;
  • dijete drži zvijeri, lagano valovi zvučni objekt;
  • hodanje postaje dulje, dijete reagira na događaje "govori" na svojem jeziku;
  • tonus mišića nije normaliziran, ponekad postoje konvulzije;
  • povećava se uloga komunikacije između odraslih i djece, izraz ljubavi i njege.

  šesti

  Značajke:

  • postupno prerano dijete ulovi s vršnjacima;
  • tjelesna težina povećava se 2,5-3 puta;
  • mrvica postaje aktivnija, razvija se brzom tempom;
  • dijete sretno reagira na poznata lica, oprezno komunicira sa strancima;
  • ako je mama napravila masažu iz prvog mjeseca života, mrvica sigurno može prevaliti na trbuhu i natrag;
  • s potporom u pazuhu, beba izvlači noge, gurajući se s površine.

  sedmi

  značajka:

  • potresi od leđa u trbuhu samopouzdani, svjetlo;
  • beba dobro drži igračke s udobnom ručkom, pokušava puzati;
  • dijete često babbles, lako komunicira s odraslima;
  • dobra podrška - razvijanje prostirke za malu djecu;
  • Važno je pratiti rastuće bebe: u toj dobi djeca često pada s kauča, trebali biste gledati na minutu;
  • raste mrvice aktivnosti. Uz pravilnu prehranu, masažu, gimnastiku, beba se ne razvija brže nego vršnjaci rođeni pravodobno.

  Saznajte kako organizirati i voditi rođendanske natječaje za djecu.

  Upute za korištenje dječjih kapi nosa opisane u ovom članku.

  Na http://razvitie-malysha.com/zdorovie/bolezet/lor/zalozhennost-nosa.html pročitajte recepte folklornih lijekova za prehladu i nosnu zagušenja kod djeteta.

  Osmi

  Značajke:

  • starije dijete pokuša da se na sve četiri, sways s jedne na drugu stranu, malo naklonjen;
  • većina beba dobro puze, naučiti sjesti na svoje;
  • prerane bebe se ne razlikuju mnogo od beba rođenih na vrijeme;
  • na zahtjev roditelja, dijete traži igračku, poznati objekt, voljenu odraslu osobu ("Prikaži medvjediće", "Gdje je mama");
  • dijete dobro jede žlicom. Dijeta je ista kao i kod punoljetnih beba;
  • vrijeme je da naučite prve slogove. Slušalice, pjesme za najmane, kratke bajke će vam pomoći.

  Deveti

  Značajke razvoja:

  • beba pokušava ustati, pokušavajući sjesti, naslonjena na ruku odrasle osobe;
  • Igračke zanimaju bebu sve više i više. Povećana pozornost na kutije, staklenke, koje se mogu presavijati "vrijednosti": krpe, prstenje, lopte, kocke;
  • za neko vrijeme beba može biti angažirana s igračkama bez sudjelovanja odraslih;
  • mladi istraživač uzima komadiće hrane svojim prstima, ukusima. U preuranjenim bebama češće počinje češće, često samo na 10-11 mjeseci;
  • broj slogova se povećava, pojavljuju se prve kratke riječi. Što je aktivnije roditelji komuniciraju s mrvicama, to će biti bogatija govorna rezerva.

  deseti

  značajka:

  • dijete promatra pokretne predmete, usredotočuje se na sjajne detalje;
  • beba aktivno uči svijet, zanima sve što je u stanu i na ulici;
  • dijete imitira odrasle, voli komunicirati. Psiholozima se savjetuje da češće razgovaraju s bebom, pozovu akcije i objekte, pjevaju pjesme, igraju žene, "soroku-ravenu";
  • dijete se ne može dugo ostaviti samostalno: roditelji nemaju vremena da se osvrnete kad se mladi istraživač uspinje u najneočekivaniji kut;
  • jaki mišići dobro zadržavaju starije dijete na nogama. Pomagač se kreće uz potporu na rukama odrasle osobe.

  jedanaesti

  Značajke:

  • dijete se aktivno razvija;
  • beba brzo puze, pokušavajući hodati bez podrške, oslanjajući se na namještaj;
  • dijete razlikuje svoje ime, voli komunikaciju s ljudima koje zna;
  • djeca su zainteresirana za igračke različitih planova;
  • s kategorijama 3 i 4 prijevremenog zacrnjenja, mliječni zubi se pojavljuju samo za ovo razdoblje;
  • djeca poput masaže, gimnastike, fitball vježbi.

  Malog jednogodišnjeg

  Značajke:

  • za 12 mjeseci, prerano beba je prevladala zaostajanje u visini i težini, uhvaćeno s bebama rođenim u vremenu;
  • dijete pokušava izgovoriti kratke riječi, također govori svoj jezik;
  • beba počne hodati, aktivno istražujući okolni prostor.

  Značajke i pravila načina rada

  preporuke:

  • plivanje. Uz tjelesnu težinu manju od 1500 g, odložite kupanje 20 do 22 dana. Ako je težina više, kupajte bebu u tjedan dana. Prva tri mjeseca, koristite samo kuhanu vodu, topline tekućinu više. Optimalna temperatura vode kad kupanje dostigne + 38 stupnjeva;
  • Mamac. Dijeta se mijenja malo kasnije nego kod beba s punim radnim vremenom. Prije toga pola godine ne može se nadopuniti hranom za odrasle: nema dovoljno enzima, novi proizvodi nadražuju želuca, dugo ostaju u crijevima. Predstavlja komplementarne hrane do dobi od sedam mjeseci, najprije dati visokokalorične žitarice za dovoljnu težinu dobitka;
  • hodati. Pažljivo s temperaturom zraka: mrvica je vrlo slaba u prvim tjednima života, lako je super-hlađenje, hvata hladno. U slučaju nesavršene termoregulacije, kapi temperature štetni su. Uz težinu djeteta od 1500 g i više, ljeti hodajte na temperaturi od + 25 C. U proljeće i jesen izađite s bebom koji je dosegao težinu od 2500 g, ako je +10 stupnjeva vani, a ne manje.

  Napomena:

  • prerane bebe zahtijevaju veću pozornost, osobito odmah nakon rođenja;
  • mala težina, minimalni imunitet, objasniti pomak u rasporedu cijepljenja;
  • liječnici uzimaju u obzir osobine svakog djeteta, razvijaju "osobni" raspored cijepljenja;
  • s težinom do 1500 g sve cijepljenja se provode u drugoj godini života;
  • ako je novorođenče težilo manje od 2000 grama, BCG cjepivo protiv tuberkuloze u porodničkoj bolnici nije učinjeno. Cijepljenje je dopušteno kada mrvica uzima još 500 g.

  Razvoj prerane bebe mjesecima prije doba jedne prolazi s nekim osobitostima. U prvih šest mjeseci odstupanje je vidljivo u mnogim aspektima, kasnije se brišu razlike među vršnjacima rođenim u različitim fazama trudnoće.

  Specijalist o značajkama razvoja preranog beba u sljedećem videu: