Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

Bol

Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

Kako dijete raste?

Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

Što utječe na masu?

Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

Kako se određuje?

Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

Formula Lankowitz

Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

Formula Bublichenko

Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

Formula Yakubova

Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

Formula Jordania

Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

 • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
 • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

Norme u različitim terminima

Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

Obstetrijski termin, tjedna

Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

1690 (1070-2110)

1590 (1010-2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360-2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620-4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760-4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.

Fetalni težine tjedno trudnoće: norme i tablice

Kada se dijete razvije u utrobi žene, želi znati o njemu koliko god je to moguće: tko dijete izgleda, kakvu boju su njegova kosa i oči, i naravno - koja visina i težina ima.

Masa fetusa i brzina njenog povećanja su pitanja koja se tiču ​​ne samo budućih roditelja, nego i liječnika, jer s ovim parametrom možete reći puno o stanju fetusa.

Previše male ili teške težine u određenoj fazi razvoja može ukazivati ​​na prisutnost problema u tijelu žene ili djeteta.

Što bi trebalo biti težina djeteta po tjednu trudnoće?

U prvom tromjesečju teško je utvrditi težinu djeteta, jer je još uvijek vrlo mala. Da, i ovaj pokazatelj i dalje je nezainteresiran za liječnike.

U prvim tjednima trudnoće dolazi do najsloženijih procesa postavljanja svih tkiva i organa bebe, pa će liječnici tijekom pregleda najprije pogledati prisutnost / odsutnost svih vitalnih struktura u njegovu tijelu.

Iako je stopa porasta tjelesne težine u prvim mjesecima života impresivna: od 1 ∙ 10-6 g (stanica je jednako kao rezultat fuzije sperme i jaja) na 10-13 g na kraju dvanaestog tjedna trudnoće.

To znači da masa novog čovjeka raste za stotine tisuća puta u samo nekoliko tjedana!

U budućnosti, stopa rasta neće biti tako ogromna, a ako uzmemo u obzir dobitak težine za tjedan, to će biti sve više, to je bliži trenutku rođenja djeteta.

Međutim, neposredno prije rođenja, u posljednja dva tjedna, masa fetusa se mijenja sporije.

U drugom i trećem tromjesečju težina djeteta po tjednu obično ima sljedeće vrijednosti:

 • U 13. tjednu, kada je dijete već formiralo sve organe i njihove sustave, težina je 14-20 g s povećanjem od oko 60 mm.

No unatoč činjenici da se može kretati, majka i dalje ne osjeća drhtavicu.

 • Od 14. do 20. tjedna formiraju se manji detalji strukture djeteta (obrisi prstiju, kosa), težina je 220-270 g. Voće je već dovoljno veliko da svoje kretnje prikaže majci.
 • U idućih 4 tjedna (od 20. do 24.) težina fetusa doseže 550-600 g. Žena osjeća svoje aktivne pokrete.

  U slučaju preranog rođenja fetus može preživjeti ako je njegova masa najmanje 500 g.

 • Do kraja 26. tjedna, dječji organi završavaju glavne stupnjeve formacije, tako da dijete ima velike šanse za život ako nastupi prerano rođenje. Sada je masa 750-850 g.
 • Do tridesetog tjedna, većina djece već okreće glavu prema dolje, priprema za prirodno porođaj. Duljina fetusa u ovom trenutku doseže 24 cm, a težina - 1100-1300 g.
 • Oko 34. tjedna obično se propisuje redoviti ultrazvučni pregled, pri čemu će mjerenje približne težine fetusa biti obavezno. Normalno, to bi trebalo biti 2100-2300 g.
 • Od 34 do 38 tjedana beba brzo raste, dobivši oko 200 g svakih 7 dana. Ako se na kraju ovog razdoblja pojavi porođaj, trudnoća se već može smatrati punim radnim vremenom. Voćna težina - 3100-3200 g.
 • Do kraja 40. tjedna beba bi se već trebala roditi. Većina žena rađa u tom razdoblju. Rodna težina djeteta obično doseže 3200-3600 g, a visina je oko 50 cm.
 • Ako se rođenje nije dogodilo, trudnoća se smatra post-trajnim. U nedostatku rada, to je umjetno uzrokovano. Tijekom 41-42 tjedna beba raste do 3500-3800 g.
 • Fetalni težina po tjednu: stol

  Abnormalnosti u dobivanju težine djeteta

  Težina djeteta po tjednu trudnoće može se razlikovati od navedenih vrijednosti, a to ne mora nužno ukazivati ​​na probleme u njegovom zdravlju.

  Ali ako je razlika značajna, prema liječnicima, dijete jasno ne dobiva na težini ili premašuje dopuštenu, onda je potrebno tražiti uzroke takvih odstupanja. Nedostatak težine fetusa (hypotrophy) obično uzrokuje takvi čimbenici:

  1 Nasljedna predispozicija. Ako roditelji (pogotovo majka) imaju malu težinu i visinu, njihova se beba vjerojatno neće razlikovati i po herojskim veličinama.

  2 Nedovoljna ili nepravilna prehrana majke koja može biti popraćena kršenjem hranjivih tvari i kisika kroz pluća posteljice.

  3 Štetne navike, osobito pušenje, utječu na promjer lumena posteljice. Kao iu prethodnom slučaju, hranjive tvari potrebne za rast fetusa dolazi u manjim količinama.

  4 Zarazne i kronične bolesti majke, njezin živčani stres negativno utječe na metabolizam, a time ograničava prehranu djeteta u njezinu utrobi.

  5 Težina fetusa pri rođenju iz očitih razloga ovisit će o stupnju pojma.

  Što će više biti u prijevremenom radu, to su veće šanse za bebin život.

  6 Vjerojatnost fetalne pothranjenosti također ovisi o dobi trudnice: povećava se kod premladih žena (ispod 18 godina) i kod kasne trudnoće (nakon 35 godina).

  Nedostatak težine djeteta često se javlja kod žena koje pate od anemije - nedostatak hemoglobina u krvi. I majka i dijete pate od gladovanja kisikom, osobito u posljednjih nekoliko tjedana.


  Hipertrofija, tj. Suvišna masa fetusa u određenoj fazi razvoja može biti uzrokovana sljedećim razlozima:

  Prekomjerna i loša prehrana majke, konzumiranje velikih količina brašna i slatko, kao i tekućine, nedostatak voća i povrća u dnevnoj prehrani.

  Uobičajeni uzrok hipertrofije fetusa je dijabetes majke. Tijelo dijete prima puno ugljikohidrata i proizvodi velike doze inzulina, čuvajući prekomjernu količinu masnog tkiva.

  3 Prekomjerna težina bebe može biti uzrokovana mnogim drugim metaboličkim poremećajima kod majke ili djeteta, koji nisu povezani s dijabetesom.

  4 Kao u slučaju hipotrofije, prekomjerna tjelesna težina može biti uzrokovana nasljedstvom, ako roditelji imaju urođenu tendenciju prekomjerne težine.

  Zanimljiva pravilnost: vrlo često druga i sljedeća djeca rode s većom težinom od prethodnih. Razlog za to nije jasno, ali činjenica na licu: prvenac ima manje šanse za hipertrofiju.

  Kongenitalni razvojni poremećaji bebe (Sotosov sindrom ili cerebralni gigantizam, kao i Beckwithov sindrom, koji se manifestiraju smanjenim radom i prekomjernim povećanjem određenih organa u tijelu).

  6 Također se događa da je imaginarna hipertofija, kada dijete povećava tjelesnu težinu, ne zbog svoje masti, već zbog povećanog sadržaja tekućine u tijelu (edem se razvija).

  Razmatrat će se veliko dijete koje na rođenju ima težinu veću od 4-4,5 kg. U nekim slučajevima tjelesna težina novorođenčadi može premašiti 10 kg.

  Kako odrediti težinu fetusa

  Najčešći način određivanja fetalne tjelesne mase je izračunavanje tijekom ultrazvučnog pregleda.

  Međutim, dobivene brojke će biti približne, čak i takva moderna dijagnostička metoda često je pogrešna.

  Ginekolozi mogu izračunati približnu težinu djeteta prema visini maternice i opsegu trbuha.

  No, rezultati u ovom slučaju bit će još netočniji. Iako su iskusni doktori često sposobni odrediti približnu težinu s zavidnom točnošću.

  Vrlo znatiželjne mame pronađu druge, neuobičajene metode izračuna. Na primjer, u nekim slučajevima, pri određivanju težine djeteta, uzima se u obzir obujam zgloba prerane majke.

  No takvi odnosi između parametara nisu dovoljno dokazani, što znači da će točnost izračuna biti niska.

  Ako trudnica prati njeno zdravlje i slijedi odgovarajući režim, njezino dijete će imati manje problema s povećanjem težine. U slučajevima gdje već postoje odstupanja tjelesne težine, nužno je pažljivo promatranje stanja bebe.

  Fetalna težina tjedno trudnoće. Što određuje težinu fetusa?

  Kako plod raste

  Proces razvoja embrija je značajan aspekt njenog stvaranja. Istodobno s drugim pokazateljima, rast fetusa tjednima se uklapa u lancu karakteristika kojima ginekolog ocjenjuje povoljnu prolazu trudnoće. Odgoda rasta ukazuje na neku patologiju formiranja, au ranoj fazi ponekad označava zamrznutu trudnoću.

  Do 8. tjedna embrionska faza formiranja budućeg djeteta proizlazi. Tijekom tog perioda prima samo znakove karakteristične za osobu. Dobar rast embrija s normalnim povećanjem volumena maternice je pokazatelj povoljne trudnoće. Dakle, maternica sama prolazi kroz velike metamorfoze tijekom 9 mjeseci, kao ni jedan drugi organ - od početne vrijednosti od 7 cm dosegne 40 cm.

  Fetometrija tijekom trudnoće

  Visina i težina fetusa tjednima mogu zadovoljiti standarde i mogu biti malo više ili manje. Lag ili ubrzani rast ne smije biti dulji od dva tjedna. Ni zakašnjenje zrenja, ni napredovanje u okviru ove razlike, nije prepoznato kao anomalija. Štoviše, ginekolog se može raspitati s kolikom visinom i težinom rodili roditelji bebe.

  Stvaranje ljudskog embrija u majčinoj utrobi određeno je metodom kao što je fetometrija. To omogućava s najvećom točnošću utvrđivanje vremena trudnoće i određivanje vidljivih anomalija prenatalnog razdoblja.

  Samo kombiniranje napravljenih mjerenja može postati temelj za otkrivanje razvojnih patologija. Nema smisla uspoređivati ​​prosječne pokazatelje normalne težine fetusa tjedno s znakovima stvarnog rasta embrija: samo ginekolog donosi odluku, koristeći sve informacije. Naravno, ove se brojke mogu razlikovati od onih u tablicama, budući da različiti čimbenici, osobito naslijeđena svojstva, utječu na pravu dimenziju.

  Kako bi se postigli objektivni zaključci o tome kako se fetus razvija, nije dovoljno usporediti njegove stvarne parametre s normativnim. Glavna stvar ovdje je opći trend prema povećanju visine i težine. Obično, rast embrija mjeri se samo od polovice prvog tromjesečja, budući da je njegova ranijih vrijednosti još uvijek vrlo beznačajna.

  Rast fetusa je udaljenost od krune do kraja kralježnice. Stoga se ova vrijednost naziva coccyx parietal i klasificira se kao KTP.

  Stopa mase i rasta fetusa tjedno

  Težina svake mrvice pri rođenju je individualna. Netko je jednak 2,5 kg, a netko se smatra velikim djetetom - od 4 kg ili više. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na ovaj raspon u težini novorođenčadi:

  1. Potencijalni rast i težina. Pokazivač se određuje pomoću gena i ne može se mijenjati.
  2. Majčino zdravlje. Ako je žena pretrpjela anemiju prije ili tijekom trudnoće, bolesna je s dijabetesom ili drugim ne-ginekološkim bolestima s komplikacijama, postoji opasnost od smanjenja težinskih parametara fetusa.
  3. Placenta zdravlje. Krvne žile moraju biti u savršenom stanju kako bi djetetu dale dovoljno hranjivih tvari. Ako je krvna žila između maternice i posteljice smanjena, mrvica ne može rasti do veličine namijenjene genima.

  Svakog tjedna beba u utrobi malo dobiva na težini. Svaka faza njegova razvoja zahtijeva više vitalnih resursa da mrvica prolazi kroz placentu. Početkom trudnoće fetus dobiva prosječno 10 g tjedno. Počevši od 4 mjeseca, ta se brojka povećava na 80g. Sklonost oštrom ubrzanju dobitka težine nastavlja se od 26 do 38 tjedana: u ovoj fazi djetetu se dodaje do 200 g tjedno. Nakon 38 tjedana, tempo usporava. Liječnici to objašnjavaju činjenicom da placenta stari s vremenom i više ne može držati toliko mnogo resursa kao prije.

  Nema smisla napraviti ultrazvuk prije 8. tjedna. Prije toga, stručnjak će samo moći svjedočiti o prisutnosti jaja u maternici i utvrditi njegovu veličinu. Obično je 6-7 tjedana (opstetrički), ova slika je promjera 2-4 mm, a 10. tjedan - gotovo 22 milimetara.

  Tablica procijenjene mase bebe, ovisno o trajanju trudnoće, može se naći u nastavku.

  Fetalni težinski stol po tjednu:

  Opstetričari već dugi niz godina primijetili su vezu nekih parametara majke s kako će se dijete roditi:

  • omjer rasta majke prema težini novorođenčeta izravno je povezan. Žene s srednjim i visokim rastom (viši od 164 cm) rađaju djecu koja imaju težinu od 250 do 300 g više od majki kratkog stasa (ispod 158 cm);
  • prvenac će težiti po rođenju oko 200 g manje od sljedećeg;
  • dječaci u maternici rasti brže od djevojaka. Ukupna razlika je oko 150-200 g.

  Odstupanja u težini fetusa

  Trudno zdravlje je važno za njezinu bebu. Ako je majka bila bolesna tijekom dječjih mrvica, dijete može težiti manje ili više od težine žene tijekom rođenja.

  Majke s dijabetesom mogu roditi stvarne heroje. Kako bi izbjegli negativne posljedice, dijabetičari su prisiljeni stalno uzimati inzulin. Ovaj lijek potiče podjelu masnih stanica, zbog čega postaju sve veće. Druge stanice i tkiva također se razvijaju mnogo brže. To utječe na dijete jer mrvica u maternici ne razboli dijabetes, ali inzulin dobiva više od nužde. Kao rezultat toga, dobivanjem prekomjerne težine.

  Anemija je bolest u kojoj nema dovoljno hemoglobina u krvi. U odsutnosti ovog elementa, placenta se slabo razvija. Dijete se ne može roditi samo s malom težinom, ali i sa zakašnjenjem u razvoju fetusa.

  Placentna insuficijencija se može razviti ne samo zbog anemije, već i zbog cirkulacijskih problema maternice i posteljice. Ako placenta stari prije vremena, ne dovoljno kisika i bitnih vitamina dobivaju se fetusu. Nakon što je izgubio sredstva, dijete se rodilo premalo. Postoje i problemi s daljnjim razvojem.

  Samo prisutnost trudne anemije ili dijabetesa ne znači da će novorođenče uvijek imati problema. Svaki slučaj je individualan.

  Ako žena s dijabetesom slijedi potrebnu prehranu i prati sve preporuke liječnika, rodit će zdrav dijete s normalnom tjelesnom težinom. Placentna insuficijencija, koja je pravodobno otkrivena i liječena, ne mora nužno uzrokovati rođenje slabo razvijenog ili preuranjenog djeteta.

  Puno se vrijeme naziva dijete rođeno u punom tjednu trudnoće. Njegova težina mora biti najmanje 2500 g, a normalna visina 45 cm. Prosječna težina dječaka iznosi 3500-3600 g, a djevojke - 3200-3600. Duljina tijela varira od 48 do 53 cm. Liječnik koji vodi trudnoću može individualno procijeniti moguća odstupanja težine fetusa od prosječnih vrijednosti.

  Veliki voće

  Nepravilno prolazak trudnoće ili bolesti žena utječe na težinu djeteta tjednima na takav način da se može roditi prevelika. Veliku ulogu igraju prehrana trudnice. Strast za junk food negativno utječe na razvoj fetusa. U velikom broju slučajeva kada su djeca rođena s prekomjernom težinom, to je pod utjecajem nekontrolirane konzumacije hrane od strane majke. Za optimalnu prehranu, trebali biste stvoriti izbornik za svaki dan i slijediti ne samo hranu, ali i dio preporuke.

  Ne manje važno je genetika. Ako su oba roditelja velika, dijete će se roditi prilično veliko. U slučaju šećerne bolesti u trudnica, inzulin koji je uzeo povećava razinu glukoze u krvi bebe. Postoji snažan rast rasta. Kako biste izbjegli neugodne posljedice, redovito se trebate pridržavati medicinske struke, kao i odlazak u rodilište najkasnije 32. tjedna prije isporuke. U određenim slučajevima dijete je pereryashivanie. Pomoć liječnika je neophodna kako se to ne bi dogodilo.

  Težimo malo?

  Mala težina u pojedinim slučajevima ukazuje na razvojni poremećaj. Ali sve patologije bit će vidljive s ultrazvukom.

  Drugi razlog slabosti fetusa često je nasljedstvo. Novorođenče će težiti jednako kao i njegovi roditelji pri rođenju. A ako su oba roditelja kratka, onda div ne bi trebao čekati.

  Drugi razlog je životni stil koji trudna žena vodi. Čak i uzimajući osloboditi od loših navika - na primjer, pušenje - žena ne oslobađa tijelo od učinaka izloženosti nikotinu. Neke od stanica već su mutirane, a genetske informacije mogu biti povrijeđene. Ti čimbenici utječu na razvoj patologija u bebi.

  Majke s aktualnim ili prošlim štetnim navikama su u opasnosti. Tijekom trudnoće treba pratiti s posebnom pažnjom.

  Alkohol, lijekovi, cigarete u sadašnjosti ili čak vrlo ranoj prošlosti će utjecati na razvoj djeteta tijekom trudnoće. Ako se ne riješite navike prije začeća, dijete je zajamčeno da se rodi s abnormalnostima.

  Antibiotici tijekom trudnoće su kontraindicirani. Treba ih koristiti samo ako postoji opasnost za život žene. Ime "anti" - protiv i "bio" - živo, ukazuje na to da ovaj lijek utječe na živa tkiva i komponente tijela. Uključujući i življenje u utrobi djeteta. Među mogućim negativnim učincima uzimanja antibiotika za trudnicu je čak i pobačaj.

  Fetalna težina tjedno trudnoće

  sadržaj:

  Neke se bebe rađaju s masom od 2800, a druge - s istinskom "herojskom" težinom novorođenčadi - više od 4 kilograma. Ova se razlika postiže kroz sljedeće čimbenike, izravno ili neizravno, koji utječu na veličinu fetusa:

  1. Genetski programirani unutarnji rast i težinski potencijal;
  2. Stanje majke (prisutnost ekstragenitalnih bolesti kao što su dijabetes, anemija itd.);
  3. Stanje posteljice (intenzitet uteroplavne cirkulacije).

  Apsolutno povećanje težine fetusa tjedno određeno je povećanjem potrošnje hranjivih tvari i kisika, što je posljedica intenzivnog rasta placente i njegovih funkcija. Tako, nakon 15. i 16. tjedna trudnoće, dobitak težine bebe ubrzava od 10 do 80 g / tjedan. Od 26. do 37.-38. Tjedna doseže oko 200 g / tjedan. Tada se stopa porasta težine fetusa usporava i ostaje na nižoj razini do isporuke. U kasnoj trudnoći, liječnici to povezuju s razvojem fiziološke relativne placentarne insuficijencije, zbog procesa starenja posteljice.

  Ispod je tablica približne težine fetusa, ovisno o razdoblju trudnoće.

  Ono što određuje težinu fetusa

  Visina i težina fetusa tijekom trudnoće

  Često budući roditelji razmišljaju o tome što će im biti beba - velika ili s malom težinom i visinom? Je li moguće to utjecati čak i za vrijeme trudnoće? Ako je boju očiju i kose teško predvidjeti, tada će visina i težina fetusa biti sasvim moguća. Naravno, to će biti približne brojke, ali možete se usredotočiti na njih i, ako je potrebno, utjecati na proces rasta malog čovjeka u trbuhu majke.

  Ono određuje težinu i visinu novorođenčeta

  Prije svega, ovi parametri su položeni na genetskoj razini. To znači da veliki i visoki roditelji vjerojatno neće imati malu bebu. Obično je slična situacija (rođenje malih beba u takvim parovima) povezana s komplikacijama tijekom trudnoće.

  Takav uzorak također je poznat: ako je jedan od roditelja s prosječnom visinom i težinom u odrasloj dobi bio veliki dijete pri rođenju, to također može utjecati na potomke. U takvim slučajevima djeca se, u pravilu, rađaju i "mali divovi".

  Trajanje trudnoće ima veliki utjecaj na rast i težinu fetusa. I to je razumljivo: prerane bebe, u pravilu, malo vagati. No, u slučajevima kada trudnoća traje više od 40 tjedana, bebe se često rađaju "junaci".

  Prvi utjecaj na težinu i rast fetusa ima mamu. Ako uživa u slatkišima, to može dovesti do povećanja mase djeteta. Preokrenuta situacija je također moguća, kada žena jede loše - jede malo ili joj jelovnik nema neke važne tvari (primjerice, ako slijedite vegetarijansku prehranu). Takva prehrana često dovodi do rođenja djece s malom težinom.

  Opterećenje buduće majke utječe i na razvoj djeteta. Na primjer, trudnice koje se bave teškim fizičkim radom i redovito su pod stresom u nedostatku pravog sna i odmora, u pravilu se rađaju niske težine beba.

  Kronične bolesti također mogu utjecati na visinu i težinu vaše bebe. Kod žena s kroničnom bolesti srca i anemije, bebe s niskom tjelesnom težinom obično dolaze u svijet. Ali u budućnosti majke s prekomjernom težinom ili pretilosti, dijabetes melitus, u pravilu, rode velike bebe.

  Naravno, tijek same trudnoće također utječe na razvoj fetusa. Na primjer, ako je nošenje bebe komplicirano placentarnom insuficijencijom ili preeklampsijom, placenta u potpunosti ne obavlja svoje zadatke prehrane djeteta i opskrbljuje ga kisikom. Stoga, mrvica može zaostajati u razvoju i, prema tome, u rastu i težini. Slična je situacija u slučajevima teških zaraznih bolesti koje trpi trudnica.

  Pouzdano predvidjeti što će biti rast i težina fetusa pri rođenju je nemoguće. Ali suvremene dijagnostičke metode i prije svega ultrazvuk pomažu izračunati približnu težinu djeteta.

  Postoji jednostavan način za određivanje približne težine tijela fetusa. Potrebno je izmjeriti opseg abdomena (OK) i visinu stanja dna maternice (VSDM). Nadalje, dobiveni podaci moraju biti zamijenjeni u formuli: Fetalna masa = OKV-DMDM / 4x100. Postoje i druge formule za izračunavanje ovog pokazatelja. Obično ta mjerenja provodi opstetričar-ginekolog nakon 35 tjedana trudnoće na sljedećem ispitivanju buduće mame. Ako sumnjate na kašnjenje u razvoju djeteta, ili obrnuto, s velikim fetusom, liječnik će vam poslati na ultrazvuk.

  U slučajevima kada intrauterni rast fetusa ili višak normalne težine za određeno razdoblje, liječnici, naravno, pokušat će ispraviti situaciju.

  Ako je razvoj djeteta odgođen, liječnik će propisati vitamine, glukozu i lijekove koji poboljšavaju krvotok uteroplacentalnog krvotoka. Dakle, mrvica će dobiti više hranjivih tvari i povećati težinu brže.

  Ako se pretpostavlja da je fetus velik, žena preporučuje prehranu i prekid multivitaminskog pripravka (kao što su moderne studije pokazale da uzimanje multivitamina često dovodi do rođenja velikih beba).

  Važno je razumjeti da je težina i visina djeteta pri rođenju prije svega nasljedstvo. I samo 20% ovih parametara ovisi o vanjskim čimbenicima: tijeku trudnoće, zdravlju žene, načinu života i prehrani!

  Težina i visina: koja je norma?

  • Razmotrite najbolju težinu djeteta pri rođenju od 3000 g do 4000 g. Dijete se smatra velikim tjelesnom težinom od 4000 g ili više. Ali kad se radi o ženi koja prvi put rodi, većina modernih opstetričara i ginekologa slaže se da se u ovom slučaju beba smatra velikima ako ima više od 3500 g.
  • U slučajevima kada je težina fetusa preko 5000 g, zove se div.
  • Mala djeca priznaju se manje od 3000 g.
  • Smatra se da je normalna djeteta visina 48-54 cm, a velika djeca mogu doseći 60 cm.

  Dodajte u oznake, nemojte se sjetiti gdje čitate (a)!

  Fetalna težina tjedno trudnoće

  sadržaj:

  Neke se bebe rađaju s masom od 2800, a druge - s istinskom "herojskom" težinom novorođenčadi - više od 4 kilograma. Ova je razlika postignuta zbog sljedećih čimbenika. izravno ili neizravno utječu na veličinu fetusa:

  1. Genetski programirani unutarnji rast i težinski potencijal;
  2. Stanje majke (prisutnost ekstragenitalnih bolesti kao što su dijabetes, anemija itd.);
  3. Stanje posteljice (intenzitet uteroplavne cirkulacije).

  Apsolutno povećanje težine fetusa tjedno određeno je povećanjem potrošnje hranjivih tvari i kisika, što je posljedica intenzivnog rasta placente i njegovih funkcija. Tako, nakon 15. i 16. tjedna trudnoće, dobitak težine bebe ubrzava od 10 do 80 g / tjedan. Od 26. do 37.-38. Tjedna doseže oko 200 g / tjedan. Tada se stopa porasta težine fetusa usporava i ostaje na nižoj razini do isporuke. U kasnoj trudnoći, liječnici to povezuju s razvojem fiziološke relativne placentarne insuficijencije, zbog procesa starenja posteljice.

  Ispod je tablica približne težine fetusa, ovisno o razdoblju trudnoće.

  Gestacijska dob, tjedan

  Neke zakonitosti zapažene su dugoročnim promatranjima od strane opstetričara:

  • Rast ovisnost majke s težinom novorođenčadi. Dakle, kod žena s visinom iznad 164 cm, djeca su rođena s masom od 250-300 grama više od majki manje visine (ispod 158 cm);
  • Tijekom prve trudnoće, masi novorođenčadi su manje nego tijekom druge trudnoće (razlika je oko 200 grama);
  • Muški fetus, počevši od 20. tjedna, raste brže od žene (razlika doseže 150-200 grama).

  Uvjeti i težina fetusa

  Stanje majke i njezina bolest mogu utjecati na rođenje djece s povećanom ili smanjenom težinom iz prosjeka.

  Na primjer, glavni stimulator rasta fetusa je inzulin koji stimulira lipogenezu (stvaranje masnoća) i ima anabolički (stvaranje stanica i tkiva, pod utjecajem različitih biokemijskih procesa) učinak na metabolizam bjelančevina. Prema tome, hiperinzulinizam (povišeni sadržaj inzulina) u fetusu glavni je uzrok velike porođajne težine novorođenčadi kod dijabetičnih majki.

  Anemija trudnica dovodi do razvoja rane placentne insuficijencije i pridonosi povećanom riziku od malih natalnih težinskih dojki s znakovima usporenog razvoja fetusa.

  Stanje placente i intenzitet uteroplacentalnog protoka krvi također utječu na rast fetusa. S razvojem placentne insuficijencije, preranog starenja placente, postoji kršenje prijenosa kisika i hranjivih tvari djetetu. Gubeći sve što vam treba, dijete usporava rast i dobitak na težini. U takvim slučajevima, bebe se rađaju s razvojnim kašnjenjem ili laganim prema gestacijskoj dobi.

  Informacije Međutim, vrijedno je zapamtiti da bez obzira na masu fetusa pri rođenju ili u bilo kojem razdoblju trudnoće, potrebno je razmotriti svaki slučaj s individualnim pristupom.

  Dakle, žena s dijabetesom ne mora nužno imati dijete s velikom masom, pod uvjetom da prati prehranu i preporuke za liječenje. I placentna insuficijencija nije jamstvo niske težine i odgođenog razvoja fetusa, opet, pod uvjetom da je medicinska prevencija ovog stanja adekvatna.

  Zaključno, želim reći da se punoljetno dijete smatra rođenim u punih 37 tjedana. s tjelesnom težinom jednakom ili većom od 2500 grama. i visina od 45 cm. Prosječna tjelesna težina dječaka iznosi 3500-3600 grama, a djevojke - 3200-3600. Prosječna duljina tijela je 48-53 cm. Vrednosti u težini fetusa iz prosječnih stopa rađanja trebaju procijeniti liječnik, uzimajući u obzir druge znakove punog roka i stanja novorođenčeta.

  Fetalna težina tjedno trudnoće

  Masa fetusa važan je pokazatelj njegovog razvoja. Ovaj kriterij je uključen u popis dijagnostičkih parametara, na temelju kojih liječnik donosi zaključak o tijeku trudnoće, prisutnosti ili odsutnosti abnormalnosti i dodjeljuje odgovarajuće preglede. Razvoj bebe je prilično brz. To je olakšano povećanjem maternice, čija veličina raste 500 puta tijekom razdoblja trudnoće. Težina ovog tijela u posljednjoj fazi trudnoće doseže 1 kg 200 g, dok njegova početna masa iznosi 50 g.

  Fetalni težine tjedno trudnoće: normalno

  Težina djeteta nadzire se ultrazvukom. Ova dijagnoza se provodi od sredine prvog tromjesečja. Da bi se taj postupak izvršio ranije, ne dozvoljava se veličina embrija, koji je još uvijek premalen da ga se vidi čak i od ultrazvučnog stroja. U različitim fazama trudnoće, fetus dobiva do nekoliko stotina grama. Razmotrite ovaj postupak detaljnije:

  1. Na 14. dan ciklusa, zrelo jaje prelazi iz jajnika u jajovod. Sljedećih 24 sata zadržava mogućnost oplodnje. Ako se tijekom određenog vremenskog razdoblja pojavi kontakt s spermom, stanica jajne stanice će oploditi. Tada će početi podjela, a četvrti dan će se premjestiti u šupljinu maternice.
  2. Nakon 3 tjedna, jaje je ugrađeno, ovaj se trenutak smatra početkom začeća. Na vanjskim ćelijama embrija postoje živice koje ga pričvršćuju na krvne žile žene. Tako je postala placenta. Tkiva i organi kasnije će nastati iz unutarnjih stanica. Duljina embrija u ovoj fazi je 6 mm. Nalazi se u mjehuriću, koja je napunjena tekućinom.
  3. Od 5. do 6. tjedna nastaju kralježnica, živčani sustav i mozak. Počinje razvoj probavnog sustava, usta, prsa. Do kraja 6. tjedna počinje raditi srce u kojem djeluju 4 odjela. Na području glave formiraju se 4 udubljenja, koja će se kasnije pretvoriti u uši i oči. Postoji polaganje krvožilnog sustava. Embrij ima 4 formacije koje će oblikovati udove.
  4. S početkom od 7 tjedana duljina budućeg djeteta doseže 13 mm. Glava mu je već formirana, ali do sada ima nerazmjerno velike parametre u odnosu na tijelo. Možete razlikovati lice. Prsti se počinju pojavljivati ​​na udovima. U ovoj fazi nastaju stanice od kojih će se kostur razvijati. Središnji živčani sustav je u potpunosti formiran. Postoje unutarnji organi, ali njihov razvoj još nije dovršen.
  5. Dolaskom 8 tjedana, duljina fetusa je 2,5 cm. Glavni organi već su završili formiranje. Na licu vidljivi su obrisi usta i nosa, nastaju jezici. Povećala je veličinu ruku i nogu. Prsti su dobro označeni, ali između njih postoje još i membrane.
  6. U 12. tjednu voće se povećava na 65 mm, a težina je 18 g. Na glavi se mogu vidjeti uši. Dijete ima kapke, tako da može zatvoriti oči. Na prstima se nalaze marigoldi. Razvija se mišićno tkivo, dijete se počinje aktivno kretati.
  7. Od 14. tjedna, placenta počinje obavljati jednu od svojih zadaća i omogućava prehranu fetus. Veličine glava su i dalje neproporcionalno velike. Vrata su drugačija. Tijelo je prekriven lanugo pahuljicama. Dječak ima obrve i trepavice. Njegove kosti postaju teže, stvaraju se zglobovi udova. Stupanj razvoja genitalija omogućuje vam određivanje spola. Dijete dobiva vještinu usisavanja palca.
  8. Do 16. tjedna formiraju se fetalni organi i sustavi. Duljina je 16 cm i težina 135 g.
  9. U gestacijskoj dobi od 20 tjedana težina fetusa je 340 g, duljina - 25 cm. Dijete ima kosu i bazu zuba. Organi koji su već formirani rastu u veličini. Djelovanje bubrega počinje. Udovi postaju proporcionalni veličini tijela. Dijete je prilično pokretno. U ovoj fazi majka se osjeća dobro.
  10. Od 21 do 24 tjedna beba teži 570 g, duljina 33 cm, stječe nove vještine i već zna kako se zeznuti, namrštiti, štucati, kašljati, gurati, prevrtati i stisnuti šake. U koži se pojavljuju znojne žlijezde. Fetus je prilično razvijen odzivni receptori. On je u stanju razlikovati zvukove, među kojima razlikuje majčin glas i srce. Dijete provodi određenu količinu vremena u stanju spavanja. Njegov je jezik već u stanju razlikovati okuse.
  11. Do 28. tjedna beba dobiva 1 kg, rast dostiže 37 cm. Počinje nastajanje masnog tkiva. Dovršen je razvoj cerebralnog korteksa. Pluća i dalje nastaju. Dijete je sposobno reagirati na vanjske podražaje i čak plakati.
  12. Kada je riječ o 30 tjedana trudnoće, težina fetusa je oko 1,5 kg, visina - 40 cm. U ovoj fazi priprema se za izgled i zauzima odgovarajući položaj.
  13. Do 36. tjedna dijete dobiva 2,5 kg i raste do 46 cm. Zahvaljujući masnom tkivu, ona postaje okrugla. Boja kože postaje ružičasta. Dijete je stekao hvatajući refleks, može podići glavu i okrenuti se. Nastanak pluća je gotova. Dijete ima reakciju na svjetlo.
  14. Do 40. tjedna, težina djeteta je 3,4-3,5 kg, visina - 50-51 cm. Izvorno mazivo se širi nad tijelom. Glava se spušta u područje zdjelice. Treba napomenuti da su ti parametri relativni. Svaka se trudnoća mora uzeti u obzir pojedinačno.

  Što određuje težinu i rast fetusa tjedno od trudnoće

  Nekoliko čimbenika utječe na težinu fetusa. Jedan od njih je zdravlje majke i njezine prehrane. Puni rast djeteta moguće je samo uz optimalnu koncentraciju inzulina. Ova tvar potiče stvaranje masti, kao i svih stanica i tkiva. Uz prekomjeran sadržaj ovog elementa u majčinom tijelu, dijete se rodi s velikom masom. To se uglavnom odnosi na žene koje pate od dijabetesa.

  Anemija tijekom trudnoće uzrokuje placentalnu insuficijenciju. To može dovesti do zakašnjenja u razvoju i porođaja djeteta koja je mršava. Kod trudnoće od 34 tjedna, težina fetusa normalno bi trebala dosegnuti 2.150 g. Ako dijete manje, liječnik može sumnjati u razvojne abnormalnosti. No, kako bi to potvrdilo ili odbila, potrebno je provesti specifično istraživanje.

  Veličina fetusa ovisi o stanju placente. Njegov rast je pod utjecajem uteroplacentalnog protoka krvi. Ako je funkcija ovog organa smanjena, fetus nema dovoljno hranjivih tvari i kisika. Kao rezultat toga, proces porasta tjelesne mase i rasta usporava.
  Kršenje statusa posteljice ili zdravlje buduće majke ne utječe uvijek na tjelesnu težinu djeteta. Uz adekvatnu terapiju, fetus se razvija prema utvrđenim normama. Ako je težina djeteta manja od potrebnog pokazatelja, ali istodobno nema abnormalnosti, liječenje nije propisano.

  Jedan od čimbenika koji utječu na rast jest nasljedstvo. Za takvu djecu koristi se izraz "ustavno lagani fetus". Ako roditelji imaju tanku tjelesnu i kratku stas (do 160 cm), mala težina djeteta je fiziološka. Takvo dijete nema patologija.
  Ali ako je težina zbog bilo kakve povrede, žena bi trebala biti pod nadzorom stručnjaka. S placentarnom insuficijencijom, zapaženo je razvojno kašnjenje (hypotrophy). Postoje dvije vrste ovog stanja:

  • simetrična;
  • asimetrična hipotrofija.

  U prvom slučaju, svi organi zaostaju u razvoju, u drugom - određenim organima odgovara rok, dok drugi zaostaju u razvoju.

  Na težinu djeteta utječu i čimbenici kao što su nasljedstvo, životni stil žene, broj fetusa, različite značajke trudnoće i dob majke. Žene mlađe od 18 godina i više od 35 godina zahtijevaju posebnu promatranja. Najčešće dijagnosticiraju pothranjenost djeteta. Kada je odgovarajuća trudnoća u trajanju od 36 tjedna, težina fetusa je 2,5 kg, visina 45-46 cm. Ako se dijete pojavi s tim parametrima prije određenog vremena, smatra se punim radnim vremenom i potpuno je spremno za život izvan maternice.
  Ako posteljica ne obavlja svoju funkciju, očekivana majka propisuje lijekove koji opskrbljuju vazodilator, čija je djelovanja usmjerena na normalizaciju opskrbe krvlju pluća maternice i maternice. Također je koristio i lijekove koji povećavaju otpornost djeteta na nedostatak kisika.

  Višak težine

  Prekoračenje norme također ne znači uvijek prisutnost anomalija. Pretjerana težina bebe, koja iznosi 4 kg ili više, može se objasniti velikim tijelom roditelja ili prekomjernom prehranom majke. Ako se ženi dijagnosticira dijabetes ili druge abnormalnosti endokrinog sustava, veliku masu djeteta treba smatrati komplikacijom. Takva se situacija može pojaviti kao rezultat prekomjernog postavljanja. Ako je u 35. tjednu trudnoće težina fetusa veća od 2390 g, može se tvrditi da će beba izgledati velika.
  Velika težina djeteta komplicira proces isporuke. Ako njegova glava premašuje veličinu ženske zdjelice, liječnik može odlučiti imati carski rez. Prevelike veličine uzrokuju prijevremeno ispuštanje amnionske tekućine i slabog rada.

  Metode izračuna težine doma

  Možete odrediti težinu djeteta kod kuće. Postoji nekoliko mogućnosti za to:

  1. Jedan od njih uključuje umnožavanje opsega abdomena visinom maternice. Mora se imati na umu da na rezultat može utjecati količina amnionske tekućine, položaj fetusa u šupljini maternice i njegovo tijelo. No, unatoč tome, ova se metoda smatra najpouzdanija.
  2. Prema sljedećoj metodi, opseg abdomena treba podijeliti s visinom maternice. Dobiveni rezultat treba podijeliti s još 4 i pomnožiti s brojem 100. Ova se opcija uglavnom ne koristi kao neovisna metoda proračuna, već se koristi za potvrdu raspoloživih pokazatelja.
  3. Također je moguće utvrditi masu fetusa koristeći Solovev metodu. Njegova je osobitost u tome što uzima u obzir veličinu majčinog zgloba i njezinu tjelesnu građu. Ova metoda može se činiti nepouzdanom, sposobnost izračunavanja težine djeteta na zglobu nekih žena u sumnji. Ali istodobno daje istinite rezultate.

  Prvi korak je odrediti indeks. Ako je budućnost matičnog zgloba ima opseg veći od 16 cm, indeks će biti 12. Ako je opseg manji od 16 cm, ta će brojka biti 11. Sljedeći, indeks se oduzima od visine maternice, dobiveni broj se pomnoži s 155. U 31 tjednu trudnoće do 1,5 kg. Provjerite kako masa djeteta odgovara ovom parametru, pomoći će metodi mjerenja prema Solovyovu. Za postizanje najpouzdanijih rezultata, preporučuje se utvrditi težinu koristeći sve tri metode.

  Određivanje težine ultrazvuka

  U medicinskoj je ustanovi masa fetusa određena ultrazvukom. Liječnik se usredotočuje na sljedeće pokazatelje:

  • gestacijska dob;
  • biparetalni parametri glave (prostor između dva najširi dijelovi);
  • duljina ruku i nogu;
  • frontalni-okcipitalni parametri;
  • opseg trbuha i glavu.

  Kada se otkriju abnormalnosti, Dopplerov pregled plovila za bebe, placentu i pupčanu vrpcu dodjeljuje se kako bi se razjasnila dijagnoza koja nam omogućava da dobijemo ideju brzine protoka krvi. Također je potrebna i kardiotokografija.

  Na temelju rezultata ove studije liječnik prati otkucaje srca fetusa kao reakciju na kontrakcije maternice. Na primjer, težina fetusa u 33. tjednu trudnoće trebala bi doseći 1900. Ako postoji zaostajanje za ovom normom, ovo je znak za dodatna istraživanja.

  Fetalni težina tjedno trudnoće: tablica

  zaključak

  Praćenje mase fetusa jedan je od glavnih postupaka tijekom trudnoće. Na osnovu parametara bebe možete procijeniti njegov razvoj. I pravodobno otkriti odstupanja, ako se pojave. Ali ne brinite se odmah ako liječnik kaže da je dijete slabo ili, naprotiv, premašuje normu. Slične pojave mogu se pojaviti kao rezultat nasljednosti ili obilježja tijeka trudnoće. Svaki slučaj treba razmotriti pojedinačno. A ako postoje kršenja u razvoju djeteta, upotreba lijekova pomoći će normalizaciji stanja i zdravo će se dijete pojaviti u određeno vrijeme.
  Video: razvoj fetusa tjedno