Fetalna težina tjedno trudnoće

Zasnivanje

Jedna od važnih točaka dijagnoze trudnoće je utvrditi težinu fetusa. Ovaj kriterij je važan jer pomaže liječniku da razumije da se fetus razvija normalno ili postoje neke abnormalnosti. Na primjer, manjak u težini može ukazivati ​​na to da dijete ne prima dovoljno prehrane ili kisika ako trudna majka puši ili pije. U najgorem slučaju, to može ukazivati ​​na zakašnjelo ili, čak, fetus. Također, prekomjerna težina fetusa ukazuje na to da se u maternici pojavljuju neke smetnje.

Ultrazvuk pomaže pratiti težinu fetusa tjedno trudnoće. Visoka točnost ove metode daje visoku jamstva pouzdanosti ovog pokazatelja. U posljednjem tromjesečju trudnoće, liječnik će moći "oku" odrediti težinu fetusa, mjerenje opsega abdomena i visine maternice. Međutim, bez obzira na to koliko je doživljeno liječnik, on neće biti u mogućnosti utvrditi težinu fetusa što je točnije moguće uz pomoć ultrazvučnog pregleda.

Zbog mogućnosti određivanja težine fetusa postaje moguće identificirati oštećeni razvoj i, ako je moguće, ispraviti situaciju. Ali pazite da uzmete u obzir druge kriterije za stanje fetusa. Kao što je, rast, otkucaja srca, omjer parametara njegova tijela.

Ultrazvučna metoda počinje se primjenjivati ​​na oko 6-8 tjedana trudnoće. Primjena ove metode prethodno nema smisla jer je fetus još uvijek nerazvijen.

Kako brzo fetus dobiva težinu u utrobi može se shvatiti prezentiranjem "mogućnosti" ženske maternice. Dakle, do kraja trudnoće, povećava se volumen za gotovo 500 puta i povećava težinu za 1000-1200 grama, dajući bebu zaštitu i uvjete koji su normalni za rast. Sada možete zamisliti kako će beba, težak samo 1,5 grama na početku trudnoće, udobno rasti i razvijati tijekom sljedećih devet mjeseci u trbuhu majke. Kako se razvija, beba intenzivnije intenzivira težinu. Dakle, do kraja trudnoće, on dobiva oko 100-300 grama tjedno, kada je u ranoj fazi trudnoće stopa zapošljavanja je samo 10-60 grama tjedno. Ali glavna stvar u dobivanju težine nije veći broj grama (sjetite se da to može dovesti do oštećenja razvoja fetusa), ali pozitivnu dinamiku. U pravilu, djevojke su rođene nekoliko stotina grama lakše od dječaka. Ali ovdje je sve individualno. Utrka u težini može doseći nekoliko kilograma.

Na težinu fetusa utječe ne samo način na koji trudna majka i njezin stil života jedu, već i genetska predispozicija. Dakle, ako roditelji nisu veliki, najvjerojatnije će beba također biti mala. Budući roditelji mogu pretpostaviti s kojom težinom dijete će se roditi ako znaju svoju težinu pri rođenju. Obično dijete uzima prosječnu težinu između oba roditelja.

Međutim, očekivana majka i dalje mora biti sigurna da prati kako i što jede. Kategorično je nemoguće nastaviti prehranu i gladovati, ali se također ne preporučuje jesti "za dvoje". Umjerena vježba će olakšati prijenos trudnoće i pozitivno će utjecati na stanje bebe. Međutim, s opterećenjima morate se ponašati vrlo pažljivo, jer se trudnica ne može pretjerivati, a neke vježbe čak mogu biti opasne. Redovite posjete liječniku pružit će vam priliku da uvijek budete svjesni stanja bebe i zdravlja budućih mama.

Uz sve to, kako bi dijete rodilo zdravo, trebate više komunicirati s bebom i uživati ​​svaki dan čekajući "čudo".

Fetalna težina tjedno trudnoće. Što određuje težinu fetusa?

Kako plod raste

Proces razvoja embrija je značajan aspekt njenog stvaranja. Istodobno s drugim pokazateljima, rast fetusa tjednima se uklapa u lancu karakteristika kojima ginekolog ocjenjuje povoljnu prolazu trudnoće. Odgoda rasta ukazuje na neku patologiju formiranja, au ranoj fazi ponekad označava zamrznutu trudnoću.

Do 8. tjedna embrionska faza formiranja budućeg djeteta proizlazi. Tijekom tog perioda prima samo znakove karakteristične za osobu. Dobar rast embrija s normalnim povećanjem volumena maternice je pokazatelj povoljne trudnoće. Dakle, maternica sama prolazi kroz velike metamorfoze tijekom 9 mjeseci, kao ni jedan drugi organ - od početne vrijednosti od 7 cm dosegne 40 cm.

Fetometrija tijekom trudnoće

Visina i težina fetusa tjednima mogu zadovoljiti standarde i mogu biti malo više ili manje. Lag ili ubrzani rast ne smije biti dulji od dva tjedna. Ni zakašnjenje zrenja, ni napredovanje u okviru ove razlike, nije prepoznato kao anomalija. Štoviše, ginekolog se može raspitati s kolikom visinom i težinom rodili roditelji bebe.

Stvaranje ljudskog embrija u majčinoj utrobi određeno je metodom kao što je fetometrija. To omogućava s najvećom točnošću utvrđivanje vremena trudnoće i određivanje vidljivih anomalija prenatalnog razdoblja.

Samo kombiniranje napravljenih mjerenja može postati temelj za otkrivanje razvojnih patologija. Nema smisla uspoređivati ​​prosječne pokazatelje normalne težine fetusa tjedno s znakovima stvarnog rasta embrija: samo ginekolog donosi odluku, koristeći sve informacije. Naravno, ove se brojke mogu razlikovati od onih u tablicama, budući da različiti čimbenici, osobito naslijeđena svojstva, utječu na pravu dimenziju.

Kako bi se postigli objektivni zaključci o tome kako se fetus razvija, nije dovoljno usporediti njegove stvarne parametre s normativnim. Glavna stvar ovdje je opći trend prema povećanju visine i težine. Obično, rast embrija mjeri se samo od polovice prvog tromjesečja, budući da je njegova ranijih vrijednosti još uvijek vrlo beznačajna.

Rast fetusa je udaljenost od krune do kraja kralježnice. Stoga se ova vrijednost naziva coccyx parietal i klasificira se kao KTP.

Stopa mase i rasta fetusa tjedno

Težina svake mrvice pri rođenju je individualna. Netko je jednak 2,5 kg, a netko se smatra velikim djetetom - od 4 kg ili više. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na ovaj raspon u težini novorođenčadi:

 1. Potencijalni rast i težina. Pokazivač se određuje pomoću gena i ne može se mijenjati.
 2. Majčino zdravlje. Ako je žena pretrpjela anemiju prije ili tijekom trudnoće, bolesna je s dijabetesom ili drugim ne-ginekološkim bolestima s komplikacijama, postoji opasnost od smanjenja težinskih parametara fetusa.
 3. Placenta zdravlje. Krvne žile moraju biti u savršenom stanju kako bi djetetu dale dovoljno hranjivih tvari. Ako je krvna žila između maternice i posteljice smanjena, mrvica ne može rasti do veličine namijenjene genima.

Svakog tjedna beba u utrobi malo dobiva na težini. Svaka faza njegova razvoja zahtijeva više vitalnih resursa da mrvica prolazi kroz placentu. Početkom trudnoće fetus dobiva prosječno 10 g tjedno. Počevši od 4 mjeseca, ta se brojka povećava na 80g. Sklonost oštrom ubrzanju dobitka težine nastavlja se od 26 do 38 tjedana: u ovoj fazi djetetu se dodaje do 200 g tjedno. Nakon 38 tjedana, tempo usporava. Liječnici to objašnjavaju činjenicom da placenta stari s vremenom i više ne može držati toliko mnogo resursa kao prije.

Nema smisla napraviti ultrazvuk prije 8. tjedna. Prije toga, stručnjak će samo moći svjedočiti o prisutnosti jaja u maternici i utvrditi njegovu veličinu. Obično je 6-7 tjedana (opstetrički), ova slika je promjera 2-4 mm, a 10. tjedan - gotovo 22 milimetara.

Tablica procijenjene mase bebe, ovisno o trajanju trudnoće, može se naći u nastavku.

Fetalni težinski stol po tjednu:

Opstetričari već dugi niz godina primijetili su vezu nekih parametara majke s kako će se dijete roditi:

 • omjer rasta majke prema težini novorođenčeta izravno je povezan. Žene s srednjim i visokim rastom (viši od 164 cm) rađaju djecu koja imaju težinu od 250 do 300 g više od majki kratkog stasa (ispod 158 cm);
 • prvenac će težiti po rođenju oko 200 g manje od sljedećeg;
 • dječaci u maternici rasti brže od djevojaka. Ukupna razlika je oko 150-200 g.

Odstupanja u težini fetusa

Trudno zdravlje je važno za njezinu bebu. Ako je majka bila bolesna tijekom dječjih mrvica, dijete može težiti manje ili više od težine žene tijekom rođenja.

Majke s dijabetesom mogu roditi stvarne heroje. Kako bi izbjegli negativne posljedice, dijabetičari su prisiljeni stalno uzimati inzulin. Ovaj lijek potiče podjelu masnih stanica, zbog čega postaju sve veće. Druge stanice i tkiva također se razvijaju mnogo brže. To utječe na dijete jer mrvica u maternici ne razboli dijabetes, ali inzulin dobiva više od nužde. Kao rezultat toga, dobivanjem prekomjerne težine.

Anemija je bolest u kojoj nema dovoljno hemoglobina u krvi. U odsutnosti ovog elementa, placenta se slabo razvija. Dijete se ne može roditi samo s malom težinom, ali i sa zakašnjenjem u razvoju fetusa.

Placentna insuficijencija se može razviti ne samo zbog anemije, već i zbog cirkulacijskih problema maternice i posteljice. Ako placenta stari prije vremena, ne dovoljno kisika i bitnih vitamina dobivaju se fetusu. Nakon što je izgubio sredstva, dijete se rodilo premalo. Postoje i problemi s daljnjim razvojem.

Samo prisutnost trudne anemije ili dijabetesa ne znači da će novorođenče uvijek imati problema. Svaki slučaj je individualan.

Ako žena s dijabetesom slijedi potrebnu prehranu i prati sve preporuke liječnika, rodit će zdrav dijete s normalnom tjelesnom težinom. Placentna insuficijencija, koja je pravodobno otkrivena i liječena, ne mora nužno uzrokovati rođenje slabo razvijenog ili preuranjenog djeteta.

Puno se vrijeme naziva dijete rođeno u punom tjednu trudnoće. Njegova težina mora biti najmanje 2500 g, a normalna visina 45 cm. Prosječna težina dječaka iznosi 3500-3600 g, a djevojke - 3200-3600. Duljina tijela varira od 48 do 53 cm. Liječnik koji vodi trudnoću može individualno procijeniti moguća odstupanja težine fetusa od prosječnih vrijednosti.

Veliki voće

Nepravilno prolazak trudnoće ili bolesti žena utječe na težinu djeteta tjednima na takav način da se može roditi prevelika. Veliku ulogu igraju prehrana trudnice. Strast za junk food negativno utječe na razvoj fetusa. U velikom broju slučajeva kada su djeca rođena s prekomjernom težinom, to je pod utjecajem nekontrolirane konzumacije hrane od strane majke. Za optimalnu prehranu, trebali biste stvoriti izbornik za svaki dan i slijediti ne samo hranu, ali i dio preporuke.

Ne manje važno je genetika. Ako su oba roditelja velika, dijete će se roditi prilično veliko. U slučaju šećerne bolesti u trudnica, inzulin koji je uzeo povećava razinu glukoze u krvi bebe. Postoji snažan rast rasta. Kako biste izbjegli neugodne posljedice, redovito se trebate pridržavati medicinske struke, kao i odlazak u rodilište najkasnije 32. tjedna prije isporuke. U određenim slučajevima dijete je pereryashivanie. Pomoć liječnika je neophodna kako se to ne bi dogodilo.

Težimo malo?

Mala težina u pojedinim slučajevima ukazuje na razvojni poremećaj. Ali sve patologije bit će vidljive s ultrazvukom.

Drugi razlog slabosti fetusa često je nasljedstvo. Novorođenče će težiti jednako kao i njegovi roditelji pri rođenju. A ako su oba roditelja kratka, onda div ne bi trebao čekati.

Drugi razlog je životni stil koji trudna žena vodi. Čak i uzimajući osloboditi od loših navika - na primjer, pušenje - žena ne oslobađa tijelo od učinaka izloženosti nikotinu. Neke od stanica već su mutirane, a genetske informacije mogu biti povrijeđene. Ti čimbenici utječu na razvoj patologija u bebi.

Majke s aktualnim ili prošlim štetnim navikama su u opasnosti. Tijekom trudnoće treba pratiti s posebnom pažnjom.

Alkohol, lijekovi, cigarete u sadašnjosti ili čak vrlo ranoj prošlosti će utjecati na razvoj djeteta tijekom trudnoće. Ako se ne riješite navike prije začeća, dijete je zajamčeno da se rodi s abnormalnostima.

Antibiotici tijekom trudnoće su kontraindicirani. Treba ih koristiti samo ako postoji opasnost za život žene. Ime "anti" - protiv i "bio" - živo, ukazuje na to da ovaj lijek utječe na živa tkiva i komponente tijela. Uključujući i življenje u utrobi djeteta. Među mogućim negativnim učincima uzimanja antibiotika za trudnicu je čak i pobačaj.

Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

Kako dijete raste?

Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

Što utječe na masu?

Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

Kako se određuje?

Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

Formula Lankowitz

Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

Formula Bublichenko

Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

Formula Yakubova

Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

Formula Jordania

Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

 • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
 • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

Norme u različitim terminima

Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

Obstetrijski termin, tjedna

Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

1690 (1070-2110)

1590 (1010-2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360-2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620-4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760-4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.

Fetalna težina tijekom trudnoće: broj tjedno

Jedna od najuzbudljivijih događaja u životu bilo koje žene je trudnoća.

I, naravno, svaka buduća mama se suočava s razvojem fetusa. Glavni parametri koji razmatraju razvoj fetusa su težina i visina.

Tjedna težina fetusa

Prije toga, osmi tjedan za praćenje težine fetusa je nemoguć - to je premalo, čak ne doseže ni jedan gram. Razvoj fetusa je individualan način, ali postoje norme za težinu.

Težina bebe prvo se povećava, gotovo udvostručuje. Od 14. do 15. tjedna glavna uloga u razvoju djeteta ne daje se formiranju novih organa, nego razvoju svoje aktivnosti: dijete uči da trepne, pomiče ruke i noge, rabi prstima, to jest, razvija se mozak. To može objasniti činjenicu da se dobivanje težine postupno usporava.

Od 28. do 32. tjedna beba počinje značajno povećavati težinu - razvoj je već obuhvatan: poboljšava se refleksni sustav, pojavljuje se osjetljivost, koža se razvija.

stol

 • Tjedan 8 - težina fetusa doseže 1-1,5 grama;
 • Tjedan 9 - masa udvostručuje - 2 grama;
 • Tjedan 10 - težina oko 4 grama;
 • Tjedan 11 - fetus teži oko 7-8 grama;
 • 12. tjedan - oko 14 grama;
 • 13. tjedan - 23-24 grama;
 • 14. tjedan - 42-44 grama;
 • Tjedan 15 je oko 70 grama;
 • Tjedan 16 - oko 100 grama;
 • 17. tjedan - 138-142 grama;
 • 18. tjedan - oko 190 grama;
 • 19. tjedan - oko 240 grama;
 • Tjedan 20 - beba teži oko 300 grama;
 • 21. tjedan - 360 grama;
 • Tjedan 22 - oko 430 grama;
 • 23. tjedan - otprilike 500 grama;
 • 24. tjedan - oko 600 grama;
 • Tjedan 25 - 660-670 grama;
 • 26. tjedan - povećanje od oko 100 grama (760 g);
 • Tjedan 27 - 870-880 grama smatra se normom;
 • 28. tjedan - težina od 1000 do 1010 grama;
 • 29. tjedan - oko 1150 grama;
 • 30. tjedan - od 1300 do 1320 grama;
 • Tjedan 31 - 1,5 kg;
 • 32. tjedan - 1,7 kg;
 • 33. tjedan - 1.9-2 kg;
 • 34. tjedan - 2,15 kg;
 • 35. tjedan - 2380-2400 grama;
 • 36. tjedan - 2,6 kg;
 • 37. tjedan - 2850-2900 grama;
 • 38. tjedan - 3-3,1 kg;
 • 39. tjedan - 3,2-3,3 kg;
 • 40. tjedan - 3,4-3,5 kg.

Ako je dijete rođeno na vrijeme (u 40. tjednu), a njegova težina je više od 3,5 kilograma, ne biste trebali paničariti. Ovdje postoje genetski čimbenici: malo je naivno očekivati ​​tanko, minijaturno dijete od visokih i debelih roditelja.

Težina ovisi o razvoju bebe, također uzeti u obzir rast. Liječnici odmah izvješćuju o nezdravim omjerima, čak i uz ultrazvuk.

Težimo malo?

U nekim slučajevima, mala težina fetusa može ukazivati ​​na neke poremećaje i patologije, ali ne uvijek. U pravilu, patološke se detektiraju odmah uz ultrazvuk.

Što još mogu biti razlozi za malu težinu fetusa? Postoji nekoliko mogućnosti, a najčešći od njih je nasljedni faktor. Dijete je već u genima zabilježilo ono što će biti, a po rođenju će težiti, najvjerojatnije koliko i njegova majka i tata odmjeravaju pri rođenju. Ovisno o vanjskim podacima roditelja, težina djeteta od 2,5 do 4,5 kg smatra se normom.

Drugi jednako važan razlog je način života majke. Može postojati mnogo različitih nijansi. Na primjer, majčinske navike prošlosti. Postoji mutacija stanica, uništavanje bilo koje informacije koja može uzrokovati patologiju u fetusu.

Takve majke su u opasnosti, a njihove trudnoće imaju veću vjerojatnost da imaju problema. Potrebno je brinuti o genetskom materijalu od ranog doba.

Često, mlade majke su propisane antibiotike za liječenje određenih bolesti. Oni negativno utječu na dijete, može se vidjeti čak i od samog imena ("anti" "bio" - protiv živih). Bilo koji lijek može utjecati na dijete, uzrokovati patologiju, uništenje bilo koje vitalne funkcije ili pobačaj.

Prema statistikama, 40% gluhih ili slijepe djece koja su u specijaliziranim kućama izgubila vid i sluh u prvim godinama života zbog antibiotika. Posebno opasna od njih s krajem "-micin".

Buduća majka treba brinuti o zdravlju njezinog djeteta, jer joj je bolesna, samo u ozbiljnijem obliku. Uobičajene prehlade i druge, lako za nas, bolesti su percipirane od strane bebe kao ozbiljne prijetnje njegovom malom životu. Budite oprezni, bilo koja ozbiljna bolest može dovesti do abnormalnosti ili pobačaja.

Prebrojavamo ultrazvukom

Fetalna težina ultrazvuka je najtočnija, ne uključuje težinu amnionske tekućine i maternice. Postoje cijeli sustavi izraženi u gotovim kalkulatorima.

Najvažniji parametar je tjedan trudnoće. Ostali podaci potrebni za izračun:

 • biparient veličina glave (udaljenost između dva najšira točka glave);

 • frontalna okcipitalna veličina (longitudinalna linija);

 • opseg glave i abdomen.
 • Precizne izračune mogu obavljati liječnici: njihova je odgovornost pratiti razvoj fetusa. Treba ih stalno pratiti, ali ne bi trebali ići previše često: zlouporaba ultrazvuka može naškoditi vašem djetetu.

  Iskusni liječnik trebao bi napraviti plan za zaobići stručnjake koji bi se trebali pridržavati i ne baviti amaterom: nemojte posjetiti liječnika i preskočiti propisani ultrazvuk je ispunjen nepotpunom slikom vašeg stanja i zdravlja budućeg djeteta.

  Nemojte se jesti, ne brinite o sitnim igrama i pustite jaku zdravu bebu!

  Fetalna težina tjedno trudnoće

  sadržaj:

  Fetalna težina i veličina po tjednu

  Utvrđivanje težine fetusa tijekom trudnoće jedan je od glavnih kriterija za dijagnozu buduće mame. Njegova važnost je da određivanjem pokazatelja težine fetusa, liječnik će lako odrediti stanje svog razvoja, odnosno fetus se razvija normalno ili s abnormalnostima. Primjer je slučaj kada fetus ne dodaje težinu. Dijete ne prima prehranu ili kisik koji mu treba zbog pušenja ili pijenja alkohola od majke. Također, ovaj pokazatelj može ukazivati ​​na zaostajanje u fetusu, ili čak i na njeno odbijanje. Prekomjerna težina fetusa također pokazuje da u maternici nije sve u redu i postoje kršenja.

  Pomoću ultrazvuka, liječnik može pratiti težinu bebe tjedno trudnoće. Zbog visoke točnosti ultrazvuka, možete dobiti pouzdano istraživanje o performansama. Ako se trudnoća već javlja u posljednjem tromjesečju svog razdoblja, liječnik može utvrditi težinu fetusa mjerenjem opsega abdomena, kao i visinom maternice. Ali najpreciznija težina može se utvrditi podjednako uz pomoć ultrazvuka, kao kad se mjeri opseg može doći do određene pogreške u mjerenju.

  Fetometrija fetusa po tjednu (tablica)

  • DB je duljina bedra;
  • DHA je promjer prsa;
  • BPR - biparetalna veličina glave.

  Najtočnije određivanje težine fetusa pridonosi utvrđivanju određenih kršenja u razvoju fetusa, koji se, ako je moguće, može ispraviti. Nemojte zanemarivati ​​druge pokazatelje stanja pilafa unutar maternice. To je njegova visina, brzina otkucaja srca i simetrija razvoja parametara svoga tijela. Počnite koristiti metodu ultrazvuka s 6 tjedana trudnoće. Nemojmo ga primjenjivati ​​ranije od ovog razdoblja, jer njezin plod nema dovoljno vremena za razvoj.

  Da biste shvatili koliko brzo fetus dobiva na težini u maternici, trebate uzeti u obzir svojstva ženske maternice. Do kraja trudnoće, volumen maternice postaje 500 puta veći, a indeks težine na 1000-1200 grama. To osigurava budućem djetetu zaštitu i normalne uvjete za njegov rast. Sada možete grubo zamisliti da će fetus težine 1,5 grama na početku trudnoće razviti u ugodnim uvjetima u roku od devet mjeseci. Tijekom razvoja fetusa, njezina se težina intenzivira.

  Tjelesna težina fetusa po tjednu trudnoće

  Do kraja trudnoće u tjednu, fetus dobiva na težini 100-300 grama tjedno, kada je na početku trudnoće stekao ne više od 10-60 grama tjedno. Glavna stvar u dobivanju težine nije broj indikatora, već pozitivna dinamika. Najčešće, težina rođenih djevojaka je nekoliko stotina grama lakše od dječaka. No, svaki razvoj trudnoće i fetusa pojedinačno, dakle, razlika u težini može varirati u nekoliko kilograma.

  Težinu djeteta unutar maternice utječe ne samo način života i prehrane majke, već i njezina genetska predispozicija. Imajte na umu da obično nisu veliki roditelji i dijete nije veliko. Roditelji koji očekuju bebu mogu sami shvatiti njihovu percipiranu težinu uzimajući prosjek između svojih dviju težina rođenja.

  Očekujuća majka treba pravilnu prehranu. Nema dijeta, ali postoji i "za dvoje" također ne isplati. Vježba u umjerenim količinama pomoći će ublažiti tijek trudnoće, kao i pozitivno utjecati na razvoj bebe. S fizičkim poteškoćama morate biti vrlo pažljivi, jer trudnica ne može biti preopterećena, a neke vježbe mogu općenito biti opasne. Rutinski posjet liječniku pružit će priliku da upoznaju sve nijanse o zdravlju djeteta i budućoj majci. Razgovarajte s bebom mnogo prije svog rođenja u svijet i uživajte svaki dan čekajući njegov izgled.

  Veliki voće

  Nepravilna djelovanja buduće majke ili neke od njezinih zdravstvenih problema mogu utjecati na pojavu djeteta s težinom znatno višom od normalne. Nepravilne majčinske prehrambene navike mogu imati negativne posljedice za zdravlje fetusa. U mnogim slučajevima rađanja bebe s prekomjernom tjelesnom težinom, žena nije kontrolirala količinu obroka i kompatibilnost hrane koju jede. Za adekvatnu prehranu, preporučljivo je napraviti svakodnevni jelovnik i držati se odgovorno.

  Posebna uloga u rastu djeteta je i nasljedstvo. Prilično veliki roditelji, najvjerojatnije, rodit će prilično veliko dijete. Ako trudnica ima dijabetes, što uzrokuje povećanje glukoze u dječjoj krvi, dolazi do prekomjernog oslobađanja hormona rasta - inzulina u sitnom organizmu. Ovaj problem podrazumijeva konstantan nadzor nad liječenjem, i morat ćete unaprijed otići u rodilište (32 tjedna, a ne kasnije). Prekomjerna težina bebe također može uzrokovati da pererashivanie na vrijeme, jer u svakom slučaju, fetus i dalje raste. Liječnik će vas promatrati poduzeti sve mjere kako bi se izbjeglo.

  Video: Kako težina djeteta u majčinom trbuhu!

  Fetalna težina ovisno o gestacijskoj dobi

  Tijekom rutinske posjete ginekologu tijekom trudnoće, žena se mora vagati i izmjeriti opseg trbuha da bi se znalo kako dijete raste i razvija. Jedna od glavnih karakteristika koje liječnik bilježi je težina fetusa tjedno trudnoće, njezina veličina i duljina opsega lubanje. Svi ovi pokazatelji važni su za procjenu zdravlja djeteta, njegovog razvoja i na vrijeme za primijetiti pojavu bolesti, ako se to odjednom dogodilo. Fetalna težina tjedno trudnoće posebno je važna za izračunavanje u kasnijim razdobljima, prije porođaja, jer veličina i način rođenja često ovise o veličini djeteta.

  Ni manje važno su redoviti pregledi majke i djeteta u prvim mjesecima trudnoće žene. Tijekom tog razdoblja polažu se svi sustavi i organi u tijelu djeteta, formiraju se posteljica i pupčana vrpca pa stoga liječnici pažljivo prate stanje embrija. U prvim mjesecima trudnoće težina fetusa je vrlo mala, pa stoga liječnici mjere samo težinu majke, a dijete se pregledava i mjeri ultrazvukom.

  Vrijednosti prikazane u donjim tablicama su približne prosječne vrijednosti. Masa i veličina embrija tjednima i mjesecima ovisi o konstituciji majke i oca djeteta, o nasljednim čimbenicima, ritmu života i prehrani majke tijekom trudnoće, nasljednim bolestima. Točno je reći da dijete razvija normalno ili normalno, samo liječnik može, nakon proučavanja podataka nekoliko pregleda, ultrazvučnog pregleda i analize majke, njezine povijesti bolesti i liječničke kartice.

  U kasnijim fazama, težina i drugi pokazatelji embrija mogu se razlikovati od normalnog prema gore ili dolje. Intrauterijsko oblikovanje djeteta u potpunosti ovisi o majčinom načinu života, a ako majka nepravilno jede, zloupotrebljava slatku ili brzu hranu, dijete može također dobiti težinu brže nego što je potrebno. Sa višestrukim trudnoćama, težina svake bebe je obično manja od standardnog singletona.

  Fetalna težina i veličina do prvog tromjesečja tjedana trudnoće

  Prvi pregled - puni pregled žena i djece - obično se provodi u 10-13 tjedana trudnoće. Obično tijekom tog razdoblja, žene su uvjerene da su trudne i registrirane su na antenatalnoj klinici, gdje se provodi studija i promatra tijek trudnoće. Težina fetusa u tom vremenskom razdoblju kreće se od 4 grama u tjednu 10 do 25 grama u 13, a većinu prostora u maternici zauzima amnionska tekućina. Liječnik dobiva osnovne podatke iz krvnog testa i mjerenja veličine embrija ultrazvukom.

  Veličina embrija po tjednu u prvom tromjesečju trebala bi biti sljedeća:

  Ako se težina ili veličina embrija malo razlikuje od prosjeka, ne boji se. Najčešće je to zbog pogrešnog određivanja trajanja trudnoće, a budući da beba dnevno dobiva nekoliko grama, dopuštene su male odstupanja.

  Gestacijska dob može se izračunati u tjednu opstetrije, odnosno, računati od datuma zadnje menstruacije ili izmjeriti od datuma začeća. U prvom slučaju, vjeruje se da je trudnoća došla 2-3 tjedna ranije, au drugoj će pogreška biti samo nekoliko dana. Zbog netočnog izračuna trajanja trudnoće, normalni pokazatelji mogu se prebaciti na jednu ili na drugu stranu.

  Na prvom pregledu, liječnik ne samo da procjenjuje težinu i veličinu fetusa tjedno od trudnoće, nego također mjeri duljinu nekih kostiju bebe. Obavezno uzeti u obzir:

  • Veličina i dužina bedrene kosti pokazuju kako se kostur razvija. U zametku u razdoblju od 12 tjedana, kostur je u potpunosti formiran i sve su kosti postavljene, što će samo povećati dalje u veličini. Na ultrazvuku liječnik razmatra koliko se dobro razvija kostur, kako je duljina femura povezana s veličinom kralježnice, ramena, nogu i radijusa;
  • Veličina prsa također pokazuje prisutnost patologija u razvoju bebe i ispravnost formiranja unutarnjih organa. Obod prsnog koša treba biti proporcionalan rastu embrija. U nekim studijama nije izračunato opseg prsa, već njegov promjer;
  • Biparientalna veličina glave (GTB), tj. Širina lubanje u ravnoj liniji od hrama do hrama - jedan od najvažnijih pokazatelja normalnog razvoja. Veličina glave pokazuje koliko dobro razvijaju mozak djeteta i kosti lubanje, a nadilazeći normu može se govoriti o Downovom sindromu i nekoliko sličnih bolesti, anencefalije, hidrocefalusa i drugih patologija koje služe kao osnova za pobačaj. U kasnijim fazama, BPR zamjenjuje se veličinom fronto-okcipitalne veličine;
  • Rast embrija izračunava se po veličini kralježnice, od vrha embrija do kocciksa, a duljina nogu nije uzeta u obzir. Veličina fetusa varira od tjedna trudnoće, ali dijete se uvijek razvija strogo u razmjeru. Stoga, ako se svi parametri, osim jednog, pokazalo normalnima, onda možemo govoriti o patologiji u razvoju djeteta.
  • Osim rasta embrija, liječnici u prvom tromjesečju mjere i uspoređuju s normom veličine jaja i srčanog ritma djeteta. Ovim pokazateljima moguće je puno više odrediti starost embrija i njegovo zdravstveno stanje.

  Veličina fetusa tjedno trudnoće drugog tromjesečja

  U drugom tromjesečju, tijekom drugog pregleda, dijete u majčinom trbuhu je već dovoljno stara da bi mogla ispitati njegovo lice, prste i nožne prste, i sve unutarnje organe. Drugi se screening usmjerava na način na koji je dijete raslo, njegovu masu i visinu, strukturu lica i glave, zrelost pluća i strukturu svih unutarnjih organa.

  Masa i veličina fetusa tjedno trudnoće u drugom tromjesečju:

  Drugi parametri kao što su opseg lubanje i prsnog koša, duljina kostiju nogu i ruku, također se bilježe tijekom screeninga i ultrazvučne dijagnostike, ali nisu važni kao u prvom tromjesečju. Obično se druga puna studija provodi u 17-18 tjedana trudnoće, kada se težina fetusa u maternici poveća toliko da je moguće potpuno ispitati dijete. Uobičajeno je da se druga studija imenuje u slučaju da je potrebno potvrditi ili opovrgnuti informacije dobivene u prvom tromjesečju kako bi se pratila dinamika trudnoće kako bi se potvrdila prisutnost ili odsutnost patologija.

  Drugi se screening smatra opcionalnim ako je žena zdrava i vodi zdrav stil života, ona je mlađa od 35 godina, sva djeca su rođena zdrava i trudnoća se normalno razvija. Ali to možete proći sami u javnoj ili privatnoj klinici.

  Treći trimestar: težina fetusa tjedno

  Tijekom trudnoće, težina fetusa varira po tjednu i mjesecu, a trećem tromjesečju beba u majčinom trbuhu skreće s embrija u bebu, spremnu za rođenje. Treći pregled, za razliku od drugog, važan je za normalno upravljanje trudnoćom i priprema za porođaj, a prema rezultatima, liječnik može propisati majci carski rez i dopustiti prirodni porod, a u slučaju slabe prognoze žena se može staviti u bolnicu "za očuvanje",

  U procesu ultrazvučne dijagnostike na trećem pregledu liječnici razmatraju veličinu embrija tjednima i danima od krune do sakrale, mase djeteta, stupnja razvoja i opsega lubanje.

  Fetalni težine tjednima trudnoće u trećem tromjesečju:

  Na trećem pregledu, liječnici dijagnosticiraju niz bolesti i malformacija koje dijete može patiti, procijeniti stanje pupkovine, maternice, veličinu i stanje posteljice. Uobičajeno razdoblje pregleda je oko 30-34 tjedna, kada beba aktivno dobiva centimetre visine i gram težine. Dopplerometrija se često provodi ultrazvučnim dijagnostikom kako bi se procijenilo kretanje krvi kroz žile i CTG da bi slušali ritam djetetovog srca. Ponekad se datumi studija pomaknu na kasniji datum.

  Formule za izračunavanje težine fetusa

  Izračunajte veličinu i težinu djeteta tijekom trudnoće ne samo u skladu s ultrazvukom već i matematičkim formulama. Od sredine dvadesetog stoljeća postoji nekoliko tehnika koje vam omogućuju izračunavanje veličine, težine i drugih pokazatelja djeteta, temeljene na opsegu trbuha i težini majke. Formule korištene za izračunavanje indikatora fetusa:

  • Formula Zhordania. Za izračunavanje potrebne duljine opsega trbuha žene i visine dna maternice, koje se može vidjeti u medicinskoj evidenciji majke ili uzeti u prosjeku. Težina fetusa je jednaka opsegu trbuha podijeljena s visinom maternice. Ponekad, kako bi se pročistili rezultat, uzimaju se u obzir određeni čimbenici, kao što je težina majke ili dužina obujma zapešća;
  • Formula Lankovitsa. Za izračunavanje fetalnih indeksa pomoću ove formule potrebno je dodati visinu i težinu trudne žene u centimetrima do trbušnog mišića i visine maternice, te umnožiti cijelu količinu za 10%. Ova formula je točnija od prvog, ali u 25% slučajeva pogrešno je 200-500 grama.

  Gore navedene formule omogućuju vam da saznate približan rast djeteta, ali ne i njegovu težinu, obujam lubanje i duljinu od krune do krvi. Ti su pokazatelji važni u prvim mjesecima trudnoće majke, kada postoji visoki rizik od mutacija i prenatalnih razvojnih defekata, a na kraju trudnoće, kada se približava rad i postoji pitanje o načinu isporuke. Zanemarivanje projekcija i izbjegavanje ultrazvuka tijekom trudnoće ne vrijedi jer nedostatak podataka o veličini i drugim pokazateljima dječjih liječnika može ugroziti život i zdravlje majke i bebe.

  Fetalni razvoj tjedno

  Trudnoća je proces kojim se dijete razvija iz dvije male roditeljske stanice. Fetalni razvoj tjednom trudnoće fascinantna je priča o tome što se točno događa tijekom svakog tjedna trudnoće, kako se masi i rast fetusa mijenjaju, kakvi se osjećaji pojavljuju kod majki dok traje trajanje trudnoće. U članku ćemo vam reći o tome zašto je svaka buduća majka zainteresirana: kada dijete počinje čuti njezin govor, kada i kako se mijenja težina fetusa, kada možete fotografirati fetus tijekom ultrazvučnog pregleda, što je uzrokovalo osjećaje mame tijekom trudnoće i još mnogo toga.

  Prvi i drugi tjedan trudnoće: beba? Što dijete?

  fotografija: 1 tjedan trudnoće

  U vrijeme embrija, razdoblje trudnoće već je 2 tjedna. Zašto? Odredite što ćemo razmotriti pojam. Postoje koncepti embrionalnih i opstetričkih pojmova. Embrionalni termin trudnoće pravi je pojam od trenutka začeća. Obstetrijski termin - od prvog dana posljednjeg menstruacije. Obstetrijsko razdoblje u prosjeku 2 tjedna više od embrionalnog. Tijekom ultrazvuka, na kartici trudnice, na bolničkom listu uvijek će se naznačiti razdoblje opstanka na datum posljednjeg menstruacije. No, od trećeg tjedna trudnoće počinje razvoj samog fetusa. Ispod ćete naći opis svakog tjedna trudnoće: kako se fetus razvija, što se događa s maternicom, kako se osjećaji buduće majke mijenjaju.

  3. tjedan trudnoće: susret roditelja

  fotografija: 3 tjedna trudnoće

  Na kraju drugog i početkom trećeg tjedna (u prosjeku, 14. dana ciklusa) dolazi do ovulacije. U ovom trenutku ženina jajašac ostavlja jajnika u jajovodu i gdje se susreće s spermom u sljedećih 24 sata. Od 75-900 milijuna spermija koje su ušle u vaginu, cervikalni kanal doseže manje od tisuću. I samo će netko prodrijeti u jaje.

  Sjemenke i jajne stanice nose polovicu kromosoma buduće osobe. Kao rezultat njihovog spajanja, nastaje prva stanica novog organizma s punim kromosomskim skupom, zigozom. Kromosomi određuju spol djeteta, boju očiju, pa čak i karakter. Zigot počinje podijeliti i kretati prema utornoj šupljini. Put do maternice trajat će oko 5 dana, po ovoj dobi embrij će se sastojati od oko 100 stanica. Sljedeća faza - implantacija - uvođenje embrija u zid uterusa.

  4. tjedan trudnoće

  fotografija: 4 tjedna trudnoće

  Lopta stanica službeno se zove embrij. Veličina ploda u ovom trenutku - kao makska sjeme, oko 1,5 mm.

  Na koncu ovog tjedna, očekivana majka primjećuje da očekivana menstruacija ne počinje. U ovom trenutku žena može osjećati pospanost, slabost, preosjetljivost mliječnih žlijezda, promjene raspoloženja. Test trudnoće pokazuje pozitivan rezultat. Test određuje hormon hCG, koji počinje proizvoditi nakon implantacije.

  Embrionalno razdoblje traje do 12 tjedana. Postoji polaganje aksijalnih organa i tkiva djeteta. Formirana je vrećica žumanjka s opskrbom hranjivih tvari, amnionskog mjehura, fetalnih membrana i korijena, buduće placente, koje se kasnije razvijaju iz ovih ekstra-embrionalnih organa. U nastavku analiziramo što se događa u embrionalnom razdoblju svakog tjedna, kako se visina i težina fetusa mijenja i kakvi osjećaji očekuju od žene.

  5. tjedan trudnoće

  fotografija: 5 tjedana trudnoće

  Zametak se sastoji od tri sloja - vanjski ektoderm, iz kojeg će se formirati uši, oči, unutarnji uho, vezivno tkivo; endoderma iz kojeg će se razviti crijeva, mjehur i pluća; i mezoderm - temelj kardiovaskularnog sustava, kostiju, mišića, bubrega i reproduktivnih organa.

  Zametak određuje prednje i stražnje stupove - buduću glavu i noge. Tijelo embrija postavljeno je uzduž osi simetrije - akord. Svi će organi biti simetrični. Neki su upareni, na primjer, bubrezi. Drugi rastu iz simetričnih pupova, poput srca i jetre.

  U 5 tjedana trudnoće s hCG razinom od 500-1000 IU / l, možete odrediti jaje veličine od 2 mm, što je veličina sezamskog sjemena. Svaka žena doživljava ovo razdoblje drugačije, no većina njih ima mučninu, pospanost, netoleranciju na miris - znakovi toksikoze.

  6. tjedan trudnoće

  fotografija: 6 tjedna trudnoće

  Sada dijete nije ništa više od leća, na početku tjedna 3 mm, a do kraja - 6-7 mm. Fetus je nešto poput ribe i do sada malo sliči osobi. Pojavljuju se osnovni dijelovi nogu i nogu. Kada se pojave ruke, noge će i dalje biti u obliku osnovica. Formirane polukugle mozga. Mali puls srca, podijeljen je na dijelove.

  Od korionskih sila položi se budućnost posteljice, krvne žile kroz koje se izmjenjuje krv i, prema tome, sve što je potrebno za nerođeno dijete između majke i djeteta aktivno raste.

  U ovom trenutku, pojava toksemije može se povećati, može doći do teške slabosti i povraćanja. Dovoljna količina pića važna je u ovim tjednima trudnoće.

  7. tjedan trudnoće

  fotografija: 7 tjedana trudnoće

  Embrion oko borovnice, visok 8-11 mm, težina do 1 gr. Pojavljuju se savjeti budućeg nosa, očiju, ušiju i usta. Postoji fantastična stopa rasta mozga - 100.000 stanica u minuti! Interdigitalni prostori već su se pojavili na ručkama, ali prsti još nisu odvojeni. Oblikuje se pupčana vrpca i sustav uteroplacentalne cirkulacije: dijete i prehrana djeteta dolaze iz majčine krvi.

  U ovom trenutku mnoge očekivane majke često dolaze na prvi ultrazvuk tijekom trudnoće. Na 7-8 tjedana s KTR (kopchiko-parietal veličina) 10-15 mm. Ultrazvuk je određen otkucajem srca frekvencijom od 100 do 190 otkucaja u minuti, što je znatno više nego u odrasloj dobi. U ovom trenutku prva fotografija galerije za razvoj fetusa odvija se tjedno po tjedan. Bez uputa liječnika, a ne razumjeti gdje da izgleda. Kasnije će biti jasnije, osobito na trodimenzionalnom ultrazvuku.

  Ali mama ne bilježi povećanje trbuha, a ginekolog može već reći o povećanju maternice. Žena je povećala mokrenje, što je povezano s povećanjem volumena tekućine u tijelu.

  8. tjedan trudnoće

  fotografija: 8 tjedna trudnoće

  Dječak je veličina graha, od 15 do 40 mm, i teži oko 5 grama. Tijekom protekla dva tjedna odrastao je 4 puta! Okviri lica i dalje se razvijaju, postaju graciozniji, gornja usna i vrh nosa ističu, počinje formiranje kapaka.

  U 8. tjednu trudnoće započinje lučenje kostiju - ruke, noge, lubanja. Strukturiranje gastrointestinalnog trakta, srca, bubrega, mjehura je završeno.

  Negdje na 7-8 tjedana trudnoće, dijete se počinje kretati, ali majka neće osjetiti ove pokrete u narednim mjesecima. Mama se gotovo ne mijenja. Moglo bi postati lakše zbog prilagodbe državi i svijesti o svojoj novoj ulozi.

  9. tjedan trudnoće

  fotografija: 9 tjedana trudnoće

  Mali muškarac je samo veličina grožđa - duljina 35-45 mm, a njezina težina doseže 10 grama. Postoji polaganje reproduktivnog sustava, a nadbubrežne žlijezde već proizvode hormone, uključujući adrenalin.

  Mozak se intenzivno razvija, uključujući i mali mozak, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta. Pokreti postaju sve kontrolirani. Sustav probavnog trakta aktivno se razvija. Jetra počinju proizvoditi nove krvne stanice. Glava zauzima polovicu cijele duljine tijela. Mali prsti postaju duži.

  Količina cirkulirajuće DNA embrija u krvi majke dovoljna je za provođenje neinvazivnog prenatalnog testa.

  Znakovi toksikoze u mami i dalje postoje. Obično u ovom trenutku se okreće ginekologu da se registrira.

  10. tjedan trudnoće

  fotografija: 10 tjedana trudnoće

  Znate li takvo voće - kumquat? To je sada o toj veličini beba. Ovaj tjedan službeno će se zvati fetus, ali za sada ga zovemo embrijom. Ovo razdoblje smatra se kraj prvog kritičnog razdoblja. Sada je opasno djelovanje lijekova, što dovodi do malformacija, nije tako značajno.

  Danas se događa mnogo događaja. Membrane između prstiju nestaju i prsti se odvajaju. Kosti se otvrdnu. Bubrezi počinju raditi, obavljajući svoju glavnu funkciju - proizvodnju urina. Svake minute, svake minute, u mozgu se formiraju 250.000 neurona. Između trbušne i prsne šupljine formira se dijafragma.

  Mama su fenomeni toksičnosti. Zbog promjena u prehrani, metabolizmu, tonusu mišića i hormonskim skokovima, može se promijeniti oblik tijela i pokret tijela. Maternica ima veličinu grejpa, ali trudnoća još nije vidljiva drugima.

  11. tjedan trudnoće

  fotografija: 11 tjedana trudnoće

  Od 11 do 13 tjedana beba prolazi ozbiljni medicinski pregled - ultrazvučni pregled. Odredite debljinu ovratnika, nosne kosti, provesti proučavanje krvnih žila, ukloniti bruto promjene u strukturi tijela. Pregledajte unutarnje organe, strukturu lica, mozak, ruke i noge, kralježnicu. Vaša beba je mala kao smokva, a liječnik opisuje anatomiju fetusa s takvim detaljima! Glava je još uvijek velika u odnosu na tijelo, ali proporcije se i dalje mijenjaju: glava je velika, tijelo je maleno, gornji su krajevi dugački, a donji su kratki i savijeni na koljenima. Pojavljuju se osnovni čvorovi i zubi.

  S rezultatima ultrazvuka, majci dobivaju biokemijski test krvi za kromosomske abnormalnosti i rizik od razvoja komplikacija trudnoće.

  Nove senzacije zamjenjuju simptome toksične: žgaravica, nadutost i zatvor. Žena bi trebala posvetiti više pažnje njezinoj prehrani i unosu tekućine.

  12. tjedan trudnoće

  fotografija: 12 tjedana trudnoće

  Vaša beba je oko veličine vapna. Do razdoblja od 11-12 tjedana, nema značajnih ultrazvučnih razlika između dječaka i djevojčica. Vjerojatnost pravilnog određivanja spola fetusa već je iznad 50%. Voće težine oko 20 grama, a duljina oko 9 cm.

  U tom razdoblju dijete počinje aktivno pomicati ruke, noge, ruke, prste. Zbog aktivnog rasta crijeva prestaje stati u trbuščić i počinje se sklapati petlje. Tijekom ovog razdoblja, crijeva se treniraju: prolazi kroz amnionsku tekućinu, koju plod proguta. Bijele krvne stanice pojavljuju se u krvnim leukocitima koji nose funkciju zaštite od infekcija.

  Mamina težina do 12. tjedna trudnoće je oko 1-2 kg. Liječnici preporučuju gimnastiku za trudnice, prikazuju se plivanje.

  13. tjedan trudnoće

  fotografija: 13 tjedana trudnoće

  Pea pod - tako da možete opisati veličinu djeteta u dimenzijama kućanstva. Ili 7-10 cm, 20-30 grama. Od 13. tjedna započinje drugi trimestar trudnoće. Svi glavni organi i sustavi su već formirani, a ostatak vremena prije isporuke, organi će rasti i razvijati.

  Lice postaje sve više i više ljudsko. Uši se kreću bliže njihovom mjestu od vrata, a oči na boku do središta lica. Pojavljuju se prve vlasi. Formirani su 20 mliječnih zubi.

  Glava je i dalje nerazmjerno velika, ali sada će tijelo rasti brže. Ruke i dalje rastu, beba može već doprijeti do lica. Često doktori tijekom ultrazvučnog pregleda pokazuju roditeljima kako dijete stavlja prst u usta.

  U ovom trenutku, oblik trbuha se mijenja, stara odjeća postane skučena. Okruženje može primijetiti novo emocionalno raspoloženje žene, ona postaje mirnija i opuštena.

  14. tjedan trudnoće

  fotografija: 14 tjedana trudnoće

  U 14. tjednu voće raste do 13 cm i 45 grama. Kod dječaka nastaje prostata, au djevojčicama jajnici se spuštaju u zdjelicu. Nebo je već u potpunosti formirana, počinje aktivno sisanje refleksa. Dijete imitira pokreta disanja kako bi učinkovito uzela prvi dah nakon rođenja.

  Stvorena gušterača počinje proizvoditi najvažniji metabolizam hormonskog ugljikohidrata - inzulin. I u dubini mozga, hipofiza počinje raditi - glava svih organa endokrinog sustava, on je koji kasnije kontrolira sve žlijezde tijela.

  Maternica je 10-15 cm iznad pubisa, sama žena može osjetiti njezin gornji dio. Preporučuje se uporaba posebne kozmetike za trbušnu kožu.

  15. tjedan trudnoće

  fotografija: 15 tjedana trudnoće

  Veličina voća - s jabukom i težinom oko 70 grama. Cijela beba je prekrivena malim dlakavim dlačicama - oni su na leđima, ramenima, ušima, na čelu. Te dlake pomažu očuvati toplinu. Zatim, kada dijete skupi dovoljno masnog tkiva, vlasi će nestati. Dijete dijeli razne grimase, mršteći se, mršteći se i škiljavajući, ali to uopće ne odražava njegovo raspoloženje. Stalno se mijenja položaj, aktivno se kreće. No dijete je još uvijek premalo i ne pada na zidove maternice. Jedinstveni uzorak kože pojavljuje se na vrhovima prsta i posebnim bjelančevinama na crvenim krvnim stanicama koje određuju krvnu skupinu.

  Mama može imati pigmentaciju na trbuhu.

  16. tjedan trudnoće

  fotografija: 16 tjedana trudnoće

  Veličina djeteta nalikuje avokado. Kosturaste kosti postaju teže, ali dovoljno fleksibilne da beba prođe kroz rodni kanal. Pupčana vrpca sadrži jednu venu i dvije arterije, okružene želatinoznom supstancom, koja štiti plovila od štipanja i čini pupčani kabel sklizak za kretanje. U djevojkama ovih dana formiraju se spolne stanice - vaša buduća unučadi.

  Dobitak težine za ovaj tjedan trudnoće - 2-3 kg.

  17. tjedan trudnoće

  fotografija: 17 tjedana trudnoće

  Veličina bebe 12-13 cm i težina do 150 g, veličine repa. Ruke i noge su proporcionalne veličini tijela i glave. Masnoće počinje graditi pod kožom, razviti znoj žlijezde. Placenta osigurava dijete vitaminima, mineralima, bjelančevinama, mastima i kisikom, uklanjajući otpadni materijal.

  Zbog povećanja volumena krvi koja cirkulira, mama može imati brzu otkucaja srca. U tom slučaju obratite pažnju liječnika, kako biste saznali je li sve u redu.

  18. tjedan trudnoće

  fotografija: 18 tjedana trudnoće

  Vaše dijete je oko veličine paprike i teži 250 grama i spreman je za komunikaciju. Da, sada dijete može čuti, a glasni zvuk ga može uplašiti. On se navikne na glas svojih roditelja, i uskoro će ga moći prepoznati od drugih zvukova.

  Endokrini sustav fetusa aktivno se razvija i funkcionira. "Dječji" hormoni su toliko mnogo da beba može čak isporučiti majčino tijelo.

  Mama ovaj tjedan može osjetiti prvo kretanje fetusa. Iako su slabi i rijetki, ne brinite ako ne čujete dijete prečesto.

  19. tjedan trudnoće

  fotografija: 19 tjedna trudnoće

  Rast voća je 25 cm, a težina je već 250-300 grama.

  Masnoća od masnoće pokriva kožu bebe i pomaže regulirati tjelesnu temperaturu. Tu je tabulator kutnjaka, oni su pod osnovama mliječnih. Glava ne raste tako brzo, a udovi i tijelo i dalje rastu, tako da beba postaje simetričnija.

  Maternica je 1-2 cm ispod pupka. Zbog intenzivnog rasta može doći do bolnih osjeta povezanih s istezanjem ligamenata maternice.

  20. tjedna trudnoće

  fotografija: 20 tjedana trudnoće

  Ugodno dijete težilo je 240 grama. Posebno dobro u ovom trenutku daje flexion i proširenje ruke i noge. Postaje sve više i više kao njegovi roditelji.

  Tjedan 20 - ekvator trudnoće. Raste uterus pritišće u unutarnje organe, tako da majka doživljava otežano disanje, često mokrenje.

  U ovih tjedana majka sudjeluje u sljedećem rutinskom ultrazvučnom pregledu i provodi se doplerometrija. Ovo je dobro vrijeme za ultrazvuk na video i redovne fotografije nasljednika.

  21. tjedan trudnoće

  fotografija: 21 tjedan trudnoće

  Rast voća čini 25 cm, a težina - 400 gr. Većina hranjivih tvari dolaze iz posteljice. Ako se proguta amnionska tekućina, želudac je već opremljen za probavu i dobivanje hranjivih tvari. Beba počinje kušati.

  Mama dodaje više težine, jer intenzivno raste beba.

  22. tjedna trudnoće

  fotografija: 22 tjedna trudnoće

  Do kraja tjedna beba će biti oko 500 grama. Koža više nije prozirna, ali ostaje crvena i naborana i obložena masnoćom. Završni živčevi sazrijevaju, a beba postaje osjetljiva na dodir. Od 21 do 25 tjedana mozak se povećava 5 puta - od 20 do 100 grama!

  23. tjedan trudnoće

  fotografija: 23 tjedna trudnoće

  Milijarde moždanih stanica će se razviti tijekom narednih nekoliko tjedana. Njihov zadatak je kontrolirati sva pokreti vašeg djeteta, osjetila, kao i osnovne životne funkcije, kao što je disanje.

  U plućima počinje stvarati tvar koja dopušta plućima da se progutaju i ispunjavaju zrakom nakon rođenja, a fetus počinje "disati". Učestalost pokreta disanja - 50-60 u minuti.

  Visina dna maternice - 4 cm iznad pupka. Materta raste, što može uzrokovati nelagodu u kralježnici, zglobovima, pa vam je potreban poseban zavoj.

  24. tjedan trudnoće

  fotografija: 24 tjedna trudnoće

  Beba je još uvijek mala, težina je 600 g, a visina oko 33 cm. Dijete aktivno odgovara na žalbu prema njemu. Unutarnje uho već je u potpunosti oblikovano (vestibularni aparat), počeo je shvatiti gdje vrh, a gdje dno, pokret u maternici, postaje značajniji.

  Mama dodaje oko 500 grama tjedno. Može doći do bubrenja nogu, stoga je važno odabrati udobne cipele i odmoriti noge.

  25. tjedan trudnoće

  fotografija: 25 tjedana trudnoće

  Fetalni rast - 30-32 cm, težina 750 grama. Mekonij se formira u debelom crijevu - prvom stolicu bebe, koja se potpuno oslobađa unutar nekoliko dana nakon rođenja. Osteo-zglobni sustav aktivno se razvija, kosti se pojačavaju.

  Mama može osjetiti znakove anemije (anemija), koja se razvija zbog nedostatka željeza. Umor, bljedilo, umor i tahikardija - razlog da se obratite terapeutu i prođete krvne pretrage za anemiju.

  26. tjedan trudnoće

  fotografija: 26 tjedana trudnoće

  Visina 34 cm, težina 900 grama.

  Postoji aktivan razvoj pluća, ispunjeni su posebnom supstancom koja ne dopušta da se pluća pridruže nakon prvog daha.

  Dijete jasno stoji u razdobljima spavanja i budnosti. Mama osjeća njegovu aktivnost na pokretu u trbuhu. Ako imate sreće, razdoblja spavanja i aktivnosti između vas i djeteta će se podudarati.

  27. tjedan trudnoće

  fotografija: 27 tjedana trudnoće

  Tjelesna težina fetusa je već oko kilograma, a rast je 34 cm. Hormon rasta počinje se proizvoditi u hipofiza. A u štitnjači - hormoni koji reguliraju metabolizam.

  U vezi s prisilnim kontrakcijama dijafragme, majka može osjetiti itkoopatske pokrete djeteta. U odraslih, ti pokreti su u pratnji zatvaranja glasnica, pa je karakterističan zvuk „uh”, a dijete prije rođenja je prostor ispunjen tekućinom, tako da je ovo „štucanje” zvuk.

  U nogama može biti nova senzacija - trnci, guzice ili čak konvulzije. To je razlog da se posavjetujte s liječnikom radi daljnjeg pregleda i liječenja.

  28. tjedan trudnoće

  fotografija: 28 tjedana trudnoće

  Sada beba počinje zatvarati i otvoriti oči, koje nisu bile potpuno zatvorene do ove točke. Iris oka stekao je boju zbog pigmenta, iako ta boja nije konačna. Djeca mogu promijeniti boju oka do godine dana.

  U 28. tjednu, u slučaju višestruke trudnoće, majka prima "bolovanje". Dobitak težine do tog vremena iznosi 7-9 kg. U tom razdoblju Rh-negativne majke ubrizgavaju imunoglobulin.

  29. tjedan trudnoće

  fotografija: 29 tjedana trudnoće

  Dijete ima duljinu od 36 do 37 cm, teče oko 1300 grama i postaje sve jače i jače. Možemo reći da on također pokazuje karakter. Dijete reagira drugačije na različite namirnice, zvukove, svjetla.

  Žena mučila žgaravica, težina nakon jela. Postoji svibanj biti česte mokrenje ili čak i lažne poticaje.

  fotografija: 30 tjedana trudnoće

  U narednim tjednima vaša će beba aktivno dobiti težinu. Adipozno tkivo će obavljati funkciju termoregulacije nakon rođenja, dati energiju, zaštititi organe. Pokloni za bebe postat će manje aktivni, što je povezano s povećanjem njegove veličine. Ali ako ne osjetite udarce u uobičajenom načinu rada, obavezno obavijestite svog liječnika. Trudnice mogu doživjeti oticanje dojke i primjetiti kolostrum.

  Potvrda o invalidnosti izdana je za ovo razdoblje tijekom trudnoće singletona.

  Od 28-30 tjedana trudnoće, redoviti CTG (kardiotokografija) počinje procijeniti stanje fetusa. U CTG-u se procjenjuju fetalna srčana frekvencija, ton maternice i motorička aktivnost.

  31. tjedan trudnoće

  fotografija: 31 tjedan trudnoće

  Prije rođenja, mali će muškarac biti u položaju fetusa, jer inače ne stane u šupljinu maternice, ima 1600 g težine i visoka je 40 cm.

  Ovih dana važan je događaj u muškim fetusima - testisi na putu do skrotuma. Djevojke su gotovo formirale klitoris.

  Tjedni dobitak težine - 300-400 grama. U tim vremenima može se pojaviti edem i pritisak, što može biti simptom strašne komplikacije - preeklampsije. Stoga bi buduća majka trebala biti što opreznija za sve promjene u blagostanju.

  U razdoblju od 30 do 32 tjedna, ultrazvuk trećeg trimestra obavlja se s Dopplerovom procjenom protoka krvi.

  32. tjedan trudnoće

  fotografija: 32 tjedna trudnoće

  Ovo je važan tjedan, prošlo je još jedno kritično razdoblje. Djeca rođena u takvom razdoblju su zdravi i potpuno funkcionalni. Do ovog tjedna svi glavni organi funkcioniraju u cijelosti, osim pluća, koji trebaju još malo vremena za punu sazrijevanje.

  Buduća majka može imati bol u zglobovima, u stidnom zglobu. Oslobodite ove pojave mogu nositi zavoj, plivanje.

  33. tjedan trudnoće

  fotografija: 33 tjedna trudnoće

  Dijete je teže kretati, on je već 44 cm i teži oko 2 kg. Mnoga djeca vole živjeti u ritmu majke: zvukovi, hrana i šetnje mogu utjecati na aktivnost djeteta.

  Visina dna maternice - 34 cm od razine pubisa. Mama se sve teže ponaša ili vježba, ona treba odmor.

  34. tjedan trudnoće

  fotografija: 34 tjedna trudnoće

  U roku od nekoliko tjedana, vaš dječak ili djevojčica će početi pripreme za sastanak sa svojim roditeljima. Izvorna bijela mast, koja je prekrivena kožom, počinje gubiti, akumulirajući se u aksijalnim i inguinalnim nabora, iza ušiju. U vrijeme prvog WC-a novorođenčeta mast će biti uklonjena. Visina 47 cm, težina 2200-2300 g.

  Trudnice počinju osjećati lažne kontrakcije - pripremu mišića za proces porođaja.

  35. tjedan trudnoće

  fotografija: 35 tjedana trudnoće

  Fetus se priprema za rođenje, konačno zauzima ispravnu poziciju, naopako. To je oko 97% djece. Preostalih 3% može zauzeti položaj zdjelice dolje ili čak poprečno. Fetalni rast 47-48 cm, težina 2300-2500 g.

  Gotovo sve buduće majke u ovom razdoblju imaju kratak dah.

  36. tjedan trudnoće

  fotografija: 36 tjedna trudnoće

  Dijete nastavlja akumulirati masnoću, izuzetno važno nakon rođenja za energiju i toplinu. Mišići usisavanja su spremni za rad: nakon rođenja, dijete će biti gladan i po prvi puta će ga tražiti da ga hrani.

  Visina dna maternice - 36 cm Hormonska promjena ženskog tijela počinje se pripremati za porođaj - proizvodi se oksitocin i prostaglandini.

  37. tjedan trudnoće

  photo: 37 tjedan trudnoće

  Pokreti prstiju postaju koordiniraniji, uskoro će moći uhvatiti vaš prst. Akumulacija potkožnog masnog tkiva nastavlja se, njezin volumen iznosi oko 15% težine djeteta. Rast 48-49 cm, težina 2600-2800 g. Nježna kosa koja pokriva tijelo postupno nestaje.

  Trudnice osjećaju poremećaj porođaja - izostavljanje maternice, smanjenje volumena trbuha, slabljenje stolice, povećana borba treninga, ispuštanje sluznice.

  38-40 tjedana trudnoće

  fotografija: 39 tjedan trudnoće

  U udžbenicima o porodici, točno 38 tjedana bilo je termin punoljetne trudnoće. Ako je beba rođena upravo sada, to će biti punopravna trudnoća, a beba neće imati ikakvih čimbenika rizika povezana s preranog rođenja. Sva daljnja događanja usmjerena su na pripremu za porođaj.

  Odstranjivanje sluznice treba razlikovati od curenja amnionske tekućine. Ako ima previše pražnjenja, posavjetujte se s liječnikom radi posebnog testa.

  U većini slučajeva, glava djeteta na 38-39 tjedana dolje u zdjelici, to se zove glava previa. Ako dijete leži ravno prema dolje, naziva se uzdužna pozicija, ako je malo pod kutom - tada je kosa. Tu je i pojam položaja fetusa: Položaj mi znači da je leđa okrenuta lijevom maternicom i II - desno. O tome kako se fetus nalazi, recite na ultrazvuku.

  fotografija: 40 tjedana trudnoće

  Pri rođenju, liječnici procjenjuju stanje djeteta prema nekoliko parametara: aktivnost, mišićni tonus, otkucaji srca, disanje, boja kože i refleksne reakcije. Što više bodova, to je zdraviji dijete.

  Tako smo završili naš put nakon 40 tjedana razvoja fetusa tijekom trudnoće. Najvažnije je paziti na sebe i riječi svog liječnika, svrhu testova i ultrazvuka, obratiti pažnju na sva osjetila i uživati ​​u trudnoći i budućem majčinstvu.