Sedmoricu sedam mjeseci

Zdravlje

Sve bebe rođene između 28-37 tjedana smatraju se preuranjenima. Roditelji sedmomjesečne i osmomjesečne bebe prirodno su zabrinuti kako se pravilno brinuti o djetetu, hraniti ga, i kakvu rehabilitaciju je potrebno za to kako bi se sedmoročlano dijete moglo održati u razvoju i imati normalno zdravlje. Potrebno je razumjeti da sva djeca koja su rođena u razdoblju od 7-8 mjeseci zahtijevaju posebnu, prilično tešku, ali prilično izvedivu, kompetentnu skrb. Medicinsko pokroviteljstvo, sveobuhvatno i redovito promatranje, kao i profesionalno savjetovanje takvih beba u kombinaciji s iskrenom želju roditelja da pomažu svojim djetetom značajno smanjiti rezonancijsku sliku od preranog rođenja. Naravno, rođenje u sedam mjeseci mijenja početak razvoja djeteta, ali neće dugo trajati i, uz pravilnu njegu, sve razlike takve bebe u odnosu na one rođene na vrijeme zasigurno će postati stvar prošlosti.

opis

Fetus u sedam mjeseci gotovo je u potpunosti formiran, što mu omogućuje da živi izvan maternice majke. Međutim, njegovi organi još nisu u potpunosti razvijeni, a sustavi podrške životu sa svojom snagom još ne funkcioniraju. U tom se razdoblju samo beba želudac i crijeva potpuno formiraju. Njegovi su bubrezi razvijeni gotovo u potpunosti, ali oni počinju raditi samo kad se dijete rodi. Također u ovom razdoblju pluća bebe aktivno se razvijaju. Sedam mjeseci fetus gotovo potpuno zauzima sav slobodni prostor koji postoji u majčinoj utrobi. Glava sedmomjesečnog djeteta proporcionalna je tijelu, to je ovo razdoblje vrhunac u razvoju korteksa mozga. Sedam mjeseci staro dijete može već reagirati na bol, baš kao i odrasla osoba, tj. potpuno termički fetus. Osim toga, dijete u 7 mjeseci već može kušati hranu.

Koža sedmomjesečnog djeteta je naborana i crvenkasta, međutim, masno tkivo već je u razvoju. U ovoj fazi trudnoće mozak fetusa raste u veličini. Dijete stvara živčane spojeve, tj. njegove živčane stanice se aktiviraju do punog.

Razlozi za rođenje djece od sedam mjeseci

Prilično je teško odrediti točan uzrok rođenja djece u sedam mjeseci, jer najvećim dijelom nije jedinstven, već složen. Ipak, ginekolozi i opstetri, koji se bave više od jednog desetljeća, identificirali su neke od glavnih preduvjeta za to. Uzroci rođenja sedmoročljetne djece mogu biti klinički i biološki i socio-ekonomski čimbenici. Glavni uzroci prijevremenog poroda majke su:

 • neodgovarajuće životne uvjete žene koja očekuje dijete - njezino neprimjereno liječenje za medicinsku pomoć, neadekvatno uravnotežena prehrana hrane, nepostojanje normalnih uvjeta u svakodnevnom životu;
 • štetan / naporan rad - trudnica je dužna zapamtiti da je prema kodu rada naše zemlje ona ima pravo na žalbu njenom višem menadžmentu i zatražiti da je prenesu na olakšani rad;
 • opasne navike trudnice i fetusa - pušenje, zlouporabu alkohola, naročito korištenjem narkotika;
 • prekasna trudnoća ili premlada starost trudnice;
 • prisutnost trudne žene u prošlosti, spontani ili medicinski pobačaji;
 • razni klinički čimbenici kroničnih bolesti tjelesne mame;
 • problemi u endokrinom sustavu trudnice;
 • stalne živčane šokove.

Pored gore navedenog, postoje i čimbenici prijevremenog poroda od strane fetusa - to uključuje genetike ili kromosomske patologije, kao i imunološki sukob fetusa s majčinim tijelom.

Koja je normalna težina sedmogodišnje bebe?

Prema riječima modernih stručnjaka za pitanja porođaja i ginekologije, težina sedmodnevne bebe trebala bi biti 1,5 kilograma, a duljina tijela trebala bi biti 41 cm.

Općenito, sva djeca koja su rođena u razdoblju od 28-37 tjedana ne više od 2,5 kilograma. Bez obzira na norme, sedam mjeseci staro dijete može imati potpuno različite težine unutar tih granica - ovisi o mnogim čimbenicima. Moderni stručnjaci klasificiraju četiri razine prijevremenog rođenja djeteta koje je rođeno prije vremena. Treba imati na umu da se briga i razvoj takvih beba trebaju dogoditi u skladu s određenom razinom na kojoj pripada u rođendanskoj težini:

 • Razina: 2000-2500 grama;
 • Razina II: 2000-1500 grama;
 • Razina III: 1500-1000 grama;
 • Razina IV: manje od 1000 grama.

Jesti sedam mjeseci staru bebu

Sedam mjeseci staroj djeci, naravno, imaju nižu tjelesnu masu u usporedbi s onima koji su rođeni na vrijeme. Prema tome, tijelo takve djece trebalo bi se razvijati bržim tempom. No, s druge strane, u sedam mjeseci starih beba, probavni sustav je još uvijek nezreo. Pored toga, oni nemaju dovoljno razvijene gutanje i usisavanje refleksa.

Osim toga, prepreka za normalno funkcioniranje probavnog sustava je nedovoljna proizvodnja sline - to je tipično za sedam mjeseci starosti. Također, kapacitet želuca preranog djeteta je manji od onih djece koji su rođeni na vrijeme - oni se opet regurgitate češće. Osim toga, majčino mlijeko također nije u potpunosti probavljao dijete zbog smanjene lučenja želučanog soka.

U nekim suvremenim bolnicama za majčinstvo, sedam mjeseci starije bebe dobivaju umjetne mješavine. Neophodno je prethodno razgovarati o tome s pedijatrom. No, kada odlučite o tome kako hraniti sedam mjeseci staru bebu svojoj majci, trebate se sjetiti da je njezino majčino mlijeko najpotpunija i korisna prehrana!

Stoga majka sedmoročljetne bebe treba pokušati zadržati dojenje na sve moguće načine. Čak iu slučaju kad je dijete rođeno iznimno slabim i ne može jesti sami, ali jede kroz probdu, još uvijek je moguće hraniti s izraženim majčinskim mlijekom.

Kada mogu uzeti iz bolnice

Treba napomenuti da se kod rođenja u bilo kojem razdoblju apsolutno sve bebe gube na težini. Jasno je da je to mnogo vidljivije kada se dijete rodi prerano. Sedam mjeseci staro dijete u vrijeme rođenja može izgubiti oko 15% mase svog tijela. Gubitak težine ozbiljno utječe na termoregulaciju njegovog tijela, tako da ovo dijete treba posebne uvjete za grijanje. U tu svrhu, danas se u bolnicama majki koristi metoda inkubatora koja je vrlo učinkovita jer pruža priliku da stvori apsolutno fiziološke uvjete potrebne za život i normalni razvoj sedam mjeseci starog djeteta.

Naravno, trudnica s prijetnjom prijevremenog rada ima priliku podnijeti zahtjev za pomoć specijaliziranoj maternističkoj bolnici koja je specijalizirana za obavljanje takvih poroda, a zatim to trebate učiniti. U takvim medicinskim ustanovama najčešći je događaj sedam mjeseci starje djece, a medicinsko osoblje takve ustanove ima sve praktične vještine potrebne za to. Ako to nije moguće, ipak ne biste trebali paničariti, kao u bilo kojoj modernoj porodnoj bolnici, postoji inkubator za prerane bebe pa stoga stopa preživljavanja sedmomjesečnih i osmomjesečnih beba danas je prilično visoka.

U inkubatoru je najprikladnije okruženje za bebu, što mu pomaže da ne troše puno energije prilikom disanja. Nadalje, kompetentni stručnjaci koji rade u inkubatorima pomoći će vašem djetetu da poveća težinu, biti pod stalnim nadzorom itd.

Ako govorimo o tome kada možete uzeti sedmomjesečnu bebu iz kuće bolnice, onda se u tom slučaju uvijek trebate poslušati liječniku koji se bavi preuranjenim djetetom. Kada je mrvica, žurila da se rodi, dobije potrebnu tjelesnu težinu za njega, stječe apsolutno sve vještine nužne za normalan život (tj. Naučiti potpuno disati, plakati i sisati), tada će nadležni liječnik propisati samo majku i bebu kući!

Rehabilitacija djeteta koje je rođeno sedam mjeseci nakon izbijanja iz bolnice

Roditelji sedam mjeseci starih beba zabrinuti su za pitanje rehabilitacije takve djece kod kuće, tj. kako se brinuti za njega nakon što je dijete kod kuće. Valja napomenuti da u pravilu nije potreban nikakav program posebne rehabilitacije u nekompliciranim slučajevima - s vremenom, priroda i skrb za majčinu će obavljati svoj posao. Osim toga, kada se ispusti iz rodilišta, pravi stručnjak će zasigurno dati majci prerano rođene bebe osnovne detaljne preporuke i savjete o pravilnoj skrbi za takvim djetetom. Glavni uvjeti koji moraju biti ispunjeni su točno slijediti ove preporuke, kao i pravovremeno i redovito promatranje djeteta u klinici. U ovom slučaju, dijete rođeno sedam mjeseci će postati stotinjak posto apsolutno zdravi, punopravni i neće se ni na koji način razlikovati od one djece koja su rođena na vrijeme.

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

Što bi trebalo biti težina i visina preranog beba: stolovi s postavljenim cijenama mjesecima i razlozi za niske stope

Nažalost, prijevremeni rad danas je daleko od rijetkih. No, moderna medicina može ostaviti dijete čak i ako njegova tjelesna težina ne prelazi 900 grama, a ako dijete teži od 1 do 2 kilograma, ima svaku mogućnost da odraste potpuno zdrav.

Takve bebe trebaju posebnu brigu i kontrolu. I važno je znati kako se prerane bebe trebaju razvijati, kako dobivaju i dodaju funte.

Analizirati kako bi takvo dijete trebalo dobiti težinu i visinu, na temelju tablica normi dobitka težine po mjesecu.

Kakva je novorođenčad takva?

Djeca rođena prije 37 tjedana trudnoće i imaju vrlo nisku tjelesnu težinu, tj. Njihova težina rođenja je manja od 2500 grama i raste do 45 centimetara, smatra se preuranjenom.

Pokazatelji u gramima po mjesecu

Kako prerano novorođeno dijete dobiva na težini? Iz donje tablice možete shvatiti koja je brzina dobitka od mjesec dana za preuranjene bebe i koliko beba treba vagati do jedne godine, na primjer, u 4 ili 9 mjeseci.

Koliko beba treba zaposliti dnevno?

Nemoguće je točno reći koliko beba treba dobiti težinu dnevno, budući da sva djeca dobivaju različit broj grama dnevno. Sve ovisi o stupnju preuranjenosti djeteta i njegovom općem stanju. U prosjeku bi ta vrijednost trebala iznositi oko 50 grama dnevno. Ali to bi trebalo uzeti u obzir opće stanje djeteta, kao i broj hranjenja, mokrenje i tako dalje.

Ako vaše dijete dobije malo manje, ne biste trebali odmah paničariti. Glavna stvar nije bila velika mršavljenja.

kalkulator

Također, kako biste kontrolirali dobitak težine preranog beba, možete upotrijebiti posebni kalkulator ili formulu za izračunavanje. Kalkulator, prekomjerno dijete, može se koristiti: http://boyorgirl.ru/rasschitat-opredelit-onlajn-rost-i-ves-novorozhdennogo-rebjonka-do-goda-kalkuljator/ Ili na bilo kojem drugom mjestu koji lako ćete pronaći na internetu.

Stopa rasta po mjesecima

Kako djeca rastu u prvoj godini života? Iz donje tablice saznat ćete o stopi rasta broja djece po mjesecima:

Što određuje povećanje centimetara?

Porast rasta preuranjenih beba ovisi o sljedećim čimbenicima:

 1. Stupanj prijevremenosti.
 2. Paul.
 3. Tjelesna težina pri rođenju.
 4. Uvjeti intrauterinog razvoja.

U prosjeku, tijekom prvih šest mjeseci, beba raste za 2,5-5,5 centimetara. I za prvu godinu života 27-38 centimetara. Stope rasta po godini čine 70-77 centimetara. Sve su vrijednosti dane u prosječnom razumijevanju i ne treba ih se doslovno shvatiti, ali se možete osloniti na njih.

Liječnički savjet

Zašto dijete ne dobiva visinu i težinu? I naravno, svi roditelji se brinu zbog te situacije. Pogledajmo što liječnici kažu o ovome. Razlozi zašto beba ne dobiva težinu:

 • Umjetno hranjenje.

Većina prvih beba su na IV, a razlog za to su mnogi razlozi. Mlijeko može nestati zbog činjenice da beba ima malo jesti ili žena ne može dojiti, a crpljenje nije uspjelo i tako dalje. Ali ne, čak i najbolji, miješa se ne podudaraju s mlijekom majke. Stoga je neophodno sve do posljednjeg trenutka ne prebaciti dijete u IV.

Pomoć! Ako majčino mlijeko nije dovoljno, hranite bebu s mješavinom. Ali to bi trebalo biti učinjeno tek kad dijete spava, tako da se ne navikne na bočicu.

 • Nije prikladna mješavina.

  Ako dijete jede smjesu, onda je potrebno pravilno odabrati. Činjenica je da je tijelo preranog djeteta vrlo različito od punoljetnih beba. Za njihovo hranjenje potrebno je odabrati kvalitetnu, posebno laganu smjesu.

 • Neodgovarajuća prehrana.

  Takve bebe su vrlo slabe i gotovo uvijek spavaju, bez potrebe za jelo. I u ovoj situaciji, majka mora uzeti jasnu kontrolu količine hrane koju jede. Liječnici preporučuju održavanje popisa hranjenja i raspoređivanje kako djeca povećavaju težinu i visinu. A ostaci mlijeka trebaju biti dekantirani, to će povećati razdoblje dojenja.

  Ako dijete odbija jesti, nemojte ga natjerati da ga hrani. U slučaju čestih neuspjeha, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

  Dijete i majka i nakon rođenja ostaju neodvojivi bliski odnos. Stoga, bilo koje od vašeg stanja odražava se u bebi. Također loše navike žene imaju jaki loš utjecaj.

 • Zdravstveni problemi djeteta.

  Oslabljeno tijelo se jako protivi infekcijama. U slučaju najmanjih znakova bolesti, odmah se obratite bolnici.

 • Majčinom snagom.

  Ako beba bude dojena, žena bi trebala obratiti veliku pažnju na vlastitu prehranu, jer je vrlo ovisna o tome kako dijete dobiva težinu.

 • Upravljanje težinom.

  Liječnici savjetuju da provode detaljno praćenje režima djeteta. Držite bilježnicu u kojoj zabilježite broj hranjenja, mokrenje i tako dalje. Činjenica je da za prerano dijete nedostatak barem jednog obroka dnevno može značajno utjecati na debljanje.

 • Klokan.

  Također, liječnici nude vrlo učinkovit način klokan. Leži u činjenici da prerana beba tijekom dana nije odvojena od majke. Da biste to učinili, stvorili ste i posebne majice. Dijete se osjeća toplo i zaštićeno od majke, što je vrlo važno jer se, budući da je rođen prerano, još nije bio spreman postojati izvan maternice. Kao i dijete ima stalan pristup majčinom mlijeku.

 • zaključak

  Sada znate pravila za dobivanje težine kod djece i zašto ponekad malo dijete ne dobiva vitalnu težinu. Važno je razumjeti da je prerano dijete isto dijete, samo rođeno u krivo vrijeme. Ako slijedite sva pravila skrbi i pružite adekvatnu, pravilnu prehranu, tada neće biti nikakvih posebnih problema. I takvo dijete za dvije godine neće se razlikovati od svojih vršnjaka. Moderna medicina omogućava brigu o takvoj djeci bez ikakvih problema, stoga ne brinite, jer vaše stanje utječe na dijete.

  Dijete ima sedam mjeseci, njegov razvoj i prehranu

  Razvoj djeteta u 7 mjeseci aktivno se nastavlja. Za to vrijeme dijete je već naučilo mnogo, zrelo je i zrelo. Zanima ga apsolutno sve što se događa sljedeće i sve okolne predmete. Sedmogodišnje dijete, koje komunicira s odraslim osobama, često koristi gluposti, izraze lica, geste. Može pokazati prstom gdje je pas i gdje je mačka. On već razumije značenje nekih riječi, na primjer, "ne". Ali vrlo često nije nužno izgovoriti tu riječ, inače će mrvica prestati posvetiti toj pozornosti.

  Svakodnevno dijete ima sve veći osjećaj za ljubav jednog od odraslih osoba. Naravno, ovaj je češći majka. Mali se stalno nalazi za nju, glasno plače kad mama odlazi. Ovo je prva značajna emocionalna ljubav koju dijete pokazuje. Temelji se na osjećajima postojanosti i sigurnosti koji potječu od majke. Osim majke, beba savršeno razlikuje između tata, bake, djeda, tetke i ujaka.

  Razvoj djeteta na 7 mjeseci

  Dijete na 7 mjeseci može se lagano kotrljati sa stražnje strane u trbuh i obratno, okretati se oko svoje osi. Mnogo se sedmoročlana djeca već mogu sjesti, ravno držati leđa, stati na potporu, poduzeti prve korake.

  U ovoj fazi, kikirikija uči puzati, što doprinosi razvoju leđa mišića, jača abdominalne, mišiće, i priprema za budućnost uspravno hodanje. Sada je vrlo važno ograničiti mrvice od predmeta koji mu mogu štetiti: oštri, piercing objekti koji leže na noćnim ormarićima, niske police u ormarima; otvaranje vrata, ladica; teških predmeta.

  Ništa manje važan događaj ovog doba je pojava prvog zuba. Obično u ovoj fazi većina djece počinje izbacivati ​​prvi donji sjekutić, nakon čega slijedi sekunda nakon nekoliko dana. Nemojte paničariti, jede zubi izašao ranije, ili čak i ne, jer proces je drugačiji, netko prije, netko kasnije se to dogodi. Osim toga, ovaj proces je pod utjecajem genetike, ako su mama ili tata beba zubi izašao kasno, nije potrebno čekati za njih rano i dijete.

  Dječji 7 mjeseci učenja oponašati neke zvukove, na primjer, može ponoviti „AB”, što znači pas, ili „Mu” - krava. Čezne za dugo vremena, ponavljajući isti slog: "ma-ma", "ba-ba". U govoru postoje nove kombinacije zvuka poput "da", "dati-daju", "na-na", "ta-ta".

  U ovom dobu, beba može početi učiti igrati "dame" i neke lako geste - "hello", "bye".

  Sedmogodišnje dijete vole igrati sa raznim igračkama. Može uhvatiti igračku iz drugog kuta, pokucati ga na objekte, baciti, pritisnuti tipke za slušanje glazbe. Seljac je zainteresiran za apsolutno sve okolne predmete. Može iznijeti piramidu, dugo vremena da bi ga provela matryoshka, svijetle kocke, izli čaše. No posebno dijete privlači "odrasle igračke" - konzole, telefon, tipkovnica, laptop.

  Visina i težina bebe 7 mjeseci

  Za 7. mjesec, beba će dobiti oko 600 g tjelesne težine i raste 2 cm.

  Razvoj djeteta na 7 mjeseci

  Roditelji sedmomjesečnog djeteta promijene se u bebu doslovno svaki dan. Ovo nije bespomoćna novorođenčeta koja bi mogla samo leći, spavati, jesti i plakati. Do sedam mjeseci beba je znatno rasla i već je punopravna članica obitelji. Mnogo toga komunicira, puno se kreće, jede ne samo majčino mlijeko i stalno uči nove vještine. Što je beba naučila u dobi od sedam mjeseci i kako roditelji potiču daljnji razvoj djeteta?

  Fiziološke promjene

  • Dječji mišići postaju jači, omogućujući djetetu da drži tijelo u sjedećem položaju u dobi od 7 mjeseci i puzeći, kao i stojeći, držeći podršku.
  • Razvijanje desne hemisfere je intenzivnije, tako da dijete često ne može koristiti desnu ruku, već njegovu lijevu, ali to uopće nije znak da će dijete ostati lijevano.
  • Beba već ima 7 mjeseci već u potpunosti oblikovala vid i sluh. The crumb pretvara čak i kao odgovor na niski zvuk i savršeno vidi objekte koji se kreću brzo.
  • U dobi od sedam mjeseci, mnoge bebe imaju prve zube izbijane. Neki od roditelja malog djeteta mogu primijetiti samo jedan od donjih sjekutića, au nekim bebama već su se pojavila dva prednja donja zuba, a gornji su se "otvorili".
  • U vezi s uvođenjem komplementarne hrane, beba stolica mijenja - ona postaje rijetka (obično jednom dnevno) i gusta, a miris je oštriji.

  Tjelesni razvoj

  Premda se razvoj svake bebe odvija po vlastitom ritmu, a temelji se na izvođenju svih djece određene dobi, utvrđene su granice norme, višak koji je u većim i nižim smjerovima razlog za savjetovanje s pedijatrom. Glavni pokazatelji za bebe 7 mjeseci (oba prosjeka i granica) prikupili smo u tablici:

  Prosjek od 7 mjeseci

  Dječaci u 7-8 mjeseci

  Djevojke od 7-8 mjeseci

  Opseg prsa

  Sedmi mjesec života donosi težinu debljine od oko 600 grama i visinu od 1,5 do 2 centimetra. Opseg djetetove glave, kao i opseg dojke, postaje veći od 0,5 cm. Istodobno imamo na umu da opseg prsa u zdravih 7 mjeseci djece uvijek prelazi opseg glave.

  Što dijete može?

  • Djeca od sedam mjeseci već su sjedila i puzala. Međutim, neka djeca već pokušavaju sama sjediti, ali ta vještina još nije dostupna većini maloljetnika. Sedam mjeseci starih beba puze na različite načine - netko se kreće na trbuhu, netko uspije puzati samo natrag, a netko se podigne na sva četiri i brzo se pomiče, preuređujući noge i ruke.
  • Mnogi vrhovi ovog doba već mogu stajati, držeći se s obje ruke za snažnu potporu. A neke bebe čak i koračaju preko svojih nogu, čineći prve neizvjesne korake podrške. Istodobno, dijete je naučilo ustajati, povlačenjem uz pomoć, no još se ne može opustiti i poziva svoje roditelje.
  • Sedam mjeseci staroj bebi dobro drži razne predmete u rukama, čak i ako igračka ima nepravilni oblik. Dijete ove dobi može dugo biti povezano s igračkama. Dječak otkriva s interesom njihova svojstva, zatvara i otvara, baca, mijenja, okusa i obavlja druge radnje.
  • Sedamomjesečno beba istražuje nove ukuse, isprobavajući komplementarnu hranu. Dijete je naučilo ne samo jesti iz žlice, već i piti iz šalice, neka čaša pomaže odrasloj osobi da ga zadrži neko vrijeme. No, dijete u ovom dobu već je sposobno držati bocu samostalno, a ako padne, može ga podići.
  • Dijete razumije govor roditelja. Na zahtjev djeteta može pokazati neke dijelove tijela i poznate predmete koji su na istom mjestu. Dijete je shvatilo da skriveni objekt ne prestaje zauvijek, ali jednostavno nije vidljiv. Također, dijete zna vaše ime i imena domorodačkih ljudi. Većina beba vezana je za njihovu majku i može plakati zbog svoje odsutnosti.
  • Gnjide bebe postaju složenije, mrvica izgovara sve više i više slogova, a mnogi od njih dječice izgovaraju na smislen način.

  Prilikom utvrđivanja da li je dijete dovoljno razvijeno u dobi od sedam mjeseci, roditelji bi trebali shvatiti da se svako dijete razvija prema svom osobnom rasporedu, ali postoje vještine koje beba mora definitivno prisustvovati 7 mjeseci.

  Sljedeće točke trebale bi biti razlog za posjet pedijatru:

  • Dijete se ne prevrće.
  • Ne sjedi sama.
  • Ne pregledava objekte koji koriste usta.
  • Nemojte kucati igračku na stolu.
  • Nemojte gledati pokretnu igračku.
  • Ne izgovara slogove.
  • Ne privlači pozornost mame i ne otkriva emocije kada komunicira s mamom.

  Pogledajte sljedeći videozapis Larisa Sviridove o razvoju djeteta u 7 mjeseci. Naučit ćete što je osobito važno za psihološki razvoj mrvica.

  Razredi za razvoj

  Potaknite puzanje bebe, jer se ova faza razvoja smatra vrlo važnom. Neka beba ima udobnu odjeću i priliku da isprobaju svoju ruku na podu. Pomozite mrvicama, postavite svoje omiljene igračke i pretvorite ih u ostvarivi cilj.

  Kako zaštititi mrvice u ovim važnim trenucima, vidjeti prijenos E. Komarovsky.

  • Za razvoj koordinacije, stavite dijete na nogu i tresti, a tata može baciti dijete gore i dolje.
  • Predloži dijete da povuče "užad", uzimajući sjajni šal za takvu igru.
  • Sakrijte igračku ispred djeteta ispod pokrivača i neka beba pronađe. Također, dijete će uživati ​​u promatranju malih igračaka "sakriti" na dlanu.
  • Učite svoje dijete da ukazuje na objekt koji se zvuči prstom, val "bok" i plješću rukama. Dajte djetetu razumne zadatke, na primjer, pokazati medvjeda, otvoriti kutiju ili uzeti žlicu. Upoznajte dijete s riječju "ne", ali se treba primijeniti samo na stvarne opasnosti.
  • Uključite dječju glazbu u različitim vremenskim razmacima i primijetit ćete da će se sporim melodijama dijete smiriti, a s brzim ritmom će početi plesati.
  • Ne propustite priliku razviti fine motoričke sposobnosti bebe. Za klase možete koristiti domaće vrećice s različitim punjenjem, prstima za prste, igrama za prste ("rog iz kozje", "četrdeset vrana"), igračkama s gumbima i još mnogo toga koje dijete može osjećati, pritisnuti, povući, dodirivati ​​i stisnuti.
  • Nastavite govoriti djetetu o svemu što radite kako biste povećali rječnik za bebu. Nazovite igračke koje pokazuju bebu. Uvijek nazovite bebu po imenu, a također prikazuj fotografije rođaka, izražavajući njihova imena.
  • Šetajte bebom ne samo tijekom razdoblja kada beba treba spavati, već i tijekom budnosti, kako bi dijete moglo promatrati prirodu.
  • Možete koristiti za razrede s malom Doman karticom.
  • Nabavite dječje knjige za djecu s debelim stranicama. Neka dijete sama okrene stranicu i pogleda svijetle slike, a ti čitate pjesme u ovom trenutku.
  • Upoznajte svoju bebu s drugom djecom, pozivajući ih da posjete ili razgovaraju o šetnjama. Neka djeca gledaju jedni druge.
  • Tijekom kupanja dodajte nekoliko igračaka u kadu koja može plutati.

  S videozapisa SvitMam.tv saznat ćete zašto je pušenje vrlo važno za fizički razvoj djeteta. Učinite vježbe s bebom i uživajte u njegovom uspjehu.

  Svako jutro 7-mjesečno dijete počinje s higijenskim postupcima. Ostruge se peru, očistiti, ako je potrebno, nos i uši, obrezani marigoldi, češljani, očišćeni zubi (čak i ako još ne postoje). Dnevna večernja kupka već je navika i pomaže bebu da se opusti prije noćnog odmora.

  Sastav gimnastičkih vježbi u sedam mjeseci se širi. Dijete vam može pomoći da se podigne na noge, savijte i odmaknite djetetove noge u položaju na leđima, okrenite dijete u različitim smjerovima, držite ga za ruku, vježbajte za razvoj koordinacije i mnoge druge. U ovoj gimnastici i masaži obično se izvodi ujutro.

  Nakon pišljivom naučili pouzdano sjediti, možete uvesti svoje dijete u lonac, ali nema iluzije o brzini njegovog razvoja nije potrebno hraniti (kontrola djece mjehura i crijeva početi 18 mjeseci ili čak i kasnije), kao i poticati svoje dijete da sjedi tamo za dugo vremena. Neka beba bude na loncu do 10 minuta, a najbolje je odabrati vrijeme nakon spavanja za sadnju.

  Svakodnevna rutina

  Djeca 7 mjeseci spavaju oko 15 sati dnevno, dok neka djeca i dalje spavaju tri puta dnevno, a neki su se već prebačali na dvodnevni drijemeč. Trajanje noćnog spavanja je 9-10 sati, a dnevno oko 5 sati. S 3-dnevnom opcijom spavanja u poslijepodnevnim satima, u pravilu je jedno od razdoblja odmora dulje, a druga dva kraća (do sat vremena).

  Pješačenje s 7-mjesečnom bebom preporučuje se dva puta dnevno 2 sata. Samo u nepovoljnim vremenskim uvjetima, kao što su jaka kiša, teška mraz ili vjetar, možete ostati uz mali dom. U toplom ljetnom vremenu beba može potrošiti do 6 sati dnevno na ulici. Možete planirati šetnju za dječje snove tijekom dana ili tako da se dijete neko vrijeme vani probudi.

  Prehrana od sedam mjeseci starog djeteta uključuje 5 obroka, između kojih traje 3 i pol do 4 sata. Količina hrane koju dijete treba 7 mjeseci na dan izračunava se na temelju težine djeteta. Tjelesnu masu djeteta treba podijeliti s 8. Rezultirajuća količina hrane podijeljena je brojem hranjenja. U prosjeku, dijete od sedam mjeseci jede 1000-1100 ml hrane dnevno. Posluživanje po obroku je približno 200-220 ml.

  Kada dojite, dijete se primjenjuje na dojku oko 7-10 puta tijekom dana i 2 do 4 puta noću (obično ujutro). Dojenje u dobi od sedam mjeseci dobivaju skupine hrane kao što su povrće, žitarice i voće. Počnite ulaziti u dijetu biljnog ulja, dodavajući je u povrtnjaku. Izbornik dječjeg tjesnaca se širi zbog izgleda svježeg sira, voćnog soka, žumanjka, kolačića i krekera. Pročitajte više u članku o izborniku bebe na 7 mjeseci.

  Obični dan

  Svakog dana sa sedam mjeseci beba je zabavna i zanimljiva. Naravno, način svakog djeteta bit će individualan za 7 mjeseci, ali kako bi zamislili što može izgledati dnevni režim djeteta ovog doba, nudimo sljedeći primjer:

  Prva hranjenja, u kojoj dijete dobiva majčino mlijeko ili formulu.

  Sve o razvoju djeteta u 7 mjeseci: normi težine i visine, prehrambene karakteristike dječaka i djevojčica

  Dijete na 7 mjeseci već je veliki čovjek koji može mnogo učiniti - primjerice, može sjesti i puzati, što mu omogućuje da dopru do nepoznatih predmeta. Mali uči sve više i više aktivno svijet oko sebe, uči koristiti nove stvari. Dijete u ovoj dobi može svjesno nazvati roditelje, izdavajući "pozvani vapaj". Igre postaju zabavnije i raznovrsnije. Koje su parametre u ovoj dobi? Koji su pokazatelji razvoja djeteta?

  Da bi vaše dijete razvilo vještine, važno je da majka zna obilježja dobi djeteta

  Fizički pokazatelji

  Glavni pokazatelj je težina. 7-mjesečni dječak može već težiti oko 8,5 kg, djevojka je nešto manje, oko 7,8 kg. Njezina visina dosegne 66-67 cm, dječak je nešto veći - 68-69 cm. Naravno, ove brojke su približne.

  Veliki roditelji i dijete obično su veći, njihova težina je iznad norme. Nizak, vitki roditelji prolaze svoj ustav bebi, pa je stope ovdje samo prosjek. Uz nedovoljnu prehranu, rast djeteta usporava.

  Razina fizičkog razvoja

  Dijete je sedam mjeseci, već je prilično fizički razvijen, slobodno se okreće od trbuha na leđa i leđa, dobro održava ravnotežu. Mnoge bebe znaju sjesti na svoje i sjediti neko vrijeme bez pomoći. Ako postoji podloga ispod leđa, dijete može dugo sjediti.

  Za mnoge dječake u ovom dobu prve su se zube penjale - za nekoga tko se pojavljuje malo prije, za nekoga nekoliko tjedana kasnije. U tablici je prikazana tablica primjera zubi mliječnih zubi (do godinu dana). Ova tablica prikazuje prosječne vrijednosti koje ne ovise o specifičnim osobinama čovjeka.

  Tablica rasta zuba:

  Psiho-emocionalni razvoj

  Dijete postaje pametnije, njegove intelektualne sposobnosti rastu iz dana u dan. Postaje neovisniji. Indeksiranja mu omogućuje da proširi dnevni boravak doći do prije nedostižne objekata - to stvara dodatne poteškoće mama, ali je potrebno za normalan razvoj malog čovjeka. Da biste izbjegli opasnosti, potrebno je organizirati mjesto za igre za dijete, te ukloniti sve opasne predmete više i priključiti električne utičnice s utikačima.

  Dijete od sedam mjeseci voljno kontaktira sa svojim roditeljima, a također ulazi u razdoblje najaktivnijeg razvoja

  Dijete može jasno izraziti svoje osjećaje, pa čak i raspoloženje. On jasno razlikuje ton roditeljskog govora, razumije kada mu je rečeno "može" ili "ne može". Prisutnost roditelja uzrokuje da dijete oživi, ​​počinje razgovarati s njima na svom jeziku. Potrebno što više razgovarati s djetetom, jasno izgovarajući riječi: neki slogovi dijete dovoljno govori pouzdano, vrijeme je da mu pomogne vezati slogove ili jednostavne riječi s okolinom.

  Jedva zna svoje ime, on radi puno spoznali i naučili puno: može proučavati neki predmet, pokazujući interes za njegove detalje, na način na koji to radi, aktivno uči, uči nove vještine - treba mu pomoći u tome.

  Što je dijete uče u dobi od 7 mjeseci?

  1. Dijete bi trebalo biti u mogućnosti sjesti, ali on je samo učio sjesti. On željno indeksira, ležeći na trbuh, na trbusima, ali to se na sve četiri, to još nije moguće (preporučamo da pročitate ovo:? Kad dijete počne puzati na svoje trbuhe). Ali on se može nasloniti na jednu ruku da bi zgrabio drugu igračku.
  2. Dijete se može okrenuti kako mu se sviđa, vrlo je aktivan i dobiva prve modrice i kvrge. On se slobodno kreće, ali koordinacija pokriva ostavlja mnogo da bude poželjna, stoga su ozljede moguće. U svakom slučaju ne može ostaviti bebu sama na krevetu ili kauču! Brzo će stići do ruba i pasti. Roditelji još nisu spremni za činjenicu da je njihovo dijete postalo neovisno, ali uzaludno. Nije vrijedno rizika i ne ostavlja ga bez nadzora.
  3. Moćna mrvica može sisati dok drži bocu mlijeka, pa čak i podignite ga ako ga ispustite. Dijete može dobiti na koljenima u krevetiću, držeći se na ogradu, a neki čak pokušavaju ustati. Držeći pazuha djeteta, možete postići da će hodati, vješanje na roditeljske ruke.
  4. Crvi igra dovoljno igračke, mijenja igračku s jedne olovke u drugu, okreće ga da vidi bolje. Voli baciti igračku, a zatim ga pokupiti, kucati na namještaj, stvarajući oštre zvukove. Može igrati preklapanjem malih predmeta u velike.
  5. Dječak u to doba vidi i čuje, kao odrasla osoba. Ako niskim zvukom, okrenite glavu. U isto vrijeme za spavanje više nema potrebu potpune tišine. Da biste ga naučili da spavaju sa svjetlom pozadinskog zvuka, možete uključiti mekanu glazbu ili pjevati uspavanku.

  Razina mentalnog razvoja

  • Dijete razumije značenje mnogih riječi, povezuje ih sa okolnim objektima, može pokazati prstom. On govori svoj vlastiti jezik, jasno izgovarajući neke slogove, dobro zna svoje ime i okreće se pozivati.
  • Dijete zna sve članove obitelji, ali drugačije tretira svatko. Prije svega on, naravno, voli svoju majku - razbijanje s njom, može plakati. Žanje u ovom slučaju ne znači da dijete želi jesti, samo želi vidjeti svoju majku, treba joj zaštitu i toplinu. Takva emocionalna reakcija je vrlo važna, to znači da je dijete uvelike napredovalo duž puta mentalnog razvoja.
  • Dijete starijem od 6 mjeseci osjeća raspoloženje odraslih osoba. On vidi izraze lica i geste, intonacija razlikuje se osjeća blagi i susretljivi ili zlo i ljutiti ton glasa starješina. Kad se ljuti, pokušava shvatiti što se dogodilo. Ako ga mučiš jako ljutito, beba može plakati.
  • Dijete sam izražava svoje osjećaje: može se zgrabiti, uhvatiti roditelje po licu. Ako mu se ne sviđa, okreće se.
  • Dijete "razgovara" sve više i više značajno. On okreće glavu, pronalazi pogledom predmet kojeg je nazvao, čak može pokušati ponoviti prvi slog. Kad naziva svoje roditelje, također izgovara jasne slogove, uvijek isti. Možete igrati s njim pitajući "gdje?" I pozivajući neki poznati objekt. Beba će se okrenuti i potražiti objekt. On može tražiti ne samo objekte nego i rodbinu. Na primjer, pogledajte baku na odgovor na pitanje: "Gdje je baka?".
  Dijete u dobi od 7 mjeseci može već pokazati željenu igračku, "pronaći" mamu, tatu ili baku. Ona postaje aktivnija i društveno prilagođena.

  Komunikacija u 7 mjeseci

  • Možete igrati sa svojom bebom skrivajući razne stvari. On razumije da nisu izgubljeni, već jednostavno skriveni, pa podiže jastuk, gleda iza leđa - traži.
  • Dijete na 7 mjeseci spreman je za aktivno komuniciranje (vidi također: pripremamo izbornik djeteta na 7 mjeseci na umjetnom hranjenju). Bit će sretan što će se družiti s novim poznanikom, ali neće pokazati prvu inicijativu, on je spreman odgovoriti na ljubazne riječi i napretke.
  • Lijeva strana tijela bolje funkcionira za 7 mjeseci od desne strane - to je zbog činjenice da se desna hemisfera mozga razvija aktivnije. Dijete diže sve s lijevom ručkom, pokušavajući ga koristiti za vrijeme igranja. To ne znači da će beba biti lijevom rukom, jer će uskoro biti vraćena ravnoteža.
  • Dijete 7 mjeseci plašilo se glasnim, oštrim zvukovima. Boji se usisavača, sušilom za kosu, brusilicom. Preporučljivo je da ih ne uključite u neposrednu blizinu djeteta, dodatni stres za bebu je štetan. Potrebno je zadržati njegov živčani sustav.

  Kako provjeriti da li dijete pravilno razvija?

  Da biste provjerili je li sve u redu, možete napraviti nekoliko provjera. U nastavku je opisan jednostavan test:

  1. Dijete od 7 mjeseci lako se okreće na obje strane ležeći na leđima, može se kotrljati na njegovu stranu kako bi dobili igračku. Može sjediti ravno, ako postoji podrška ili podrška (preporučujemo da pročitate: koliko sati djeca počinju samostalno sjediti?).
  2. Ako se uzme dijete u naručje i sjesti s njim za stol, to će držati na rubu stola, pljeskati na vrhu tablice, razvrstati predmete na stolu.
  3. Mama, koja stoji pored djeteta, treba skrenuti pogled, skrenuti dalje. Dječak će pokušati privući njezinu pozornost, možda čak plakati.
  4. Ako se stranac približi bebi, dijete se neće bojati, neće reagirati na glas, komunicirati.
  5. Kada dijete leži na leđima, potrebno je prekriti lice tankom krpom. Baby se oslobodio.
  6. Ako djetetu ponudite dvije zanimljive igračke, on će uzeti jedan u svakoj ruci. Ako mu dadeš treći, mislit će, a zatim staviti jednu od igračaka da preuzme novi.

  Kada treba obratiti pažnju na brzinu razvoja

  Ako dijete ne obavlja osnovne radnje koje mu treba priznati prema dobi - to je razlog za oprez. Možda je vrijedno savjetovati se s specijalistom. Ovi slučajevi opisani su u nastavku:

  • beba ne želi sjediti, ne pokušava prevrnuti;
  • ne reagira na zvukove;
  • ne pokušava privući pozornost moje majke, ne raduje se njezinu dolasku;
  • ako ga stavite na noge, on ne može odoljeti, pada;
  • ne vuče igračke u ustima, ne kuca kocku na stol;
  • ne plačući;
  • ne gleda na objekte koji se kreću.

  Nemojte se trčati da se bojite. Nalaz i mrvljenje mrvica mogu ometati prekomjernu težinu. Samo obratite pažnju na njegovu hranu.

  Način rada napajanja

  Ako dijete jede majčino mlijeko i dobije hranu za 6 mjeseci, a zatim za sedam mjeseci, jedno hranjenje se sastoji samo od žitarica i povrća. Međutim, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila.

  • Kaša treba kuhati iz bilo koje žitarice, bez glutena. Za bebe jesti heljde, kukuruz, rižu. Maslac i mlijeko već su prisutni u gotovim žitaricama za sedmoročljetnu djecu. Domaća kaša najprije mora biti 5%. Na 100 g vode stavite 5 grama žitarica. Tijekom vremena, količina žitarica će se povećati na 10 g, kaša će biti 10%.
  • U kaši je vrijeme za dodavanje 82% maslaca. Počnite s 1 g po posluživanju žitarica, postupno povećavajući količinu ulja na 4 g.
  • U pire od povrća možete dodati 1 kap maslinovog ulja, po mogućnosti prešanom hladnoćom. Količina ulja treba postupno povećavati, ali ne više od 1 žličice. Nema potrebe žuriti: biljno ulje stimulira peristaltiku, dijete može imati bol u trbuhu.
  • U povrtnoj kasi možete dodati novo povrće. Možete koristiti mrkve, krumpir, bundeve, špinat. Krumpir i špinat najbolje se kombiniraju s tikvicama ili cvjetaču, jer su previše teški za želudac.
  • Ako dijete majstori normalno povrće pire, možete ga početi davati voćem: jabuka, kruška, breskva, šljiva će učiniti. Voće za bebu također treba kuhati u obliku pire krumpira, počnite postupno i također s jednom vrstom voća.
  • Višekomponentni prasadi i pire krumpir su dopušteni tek u 8. mjesecu ili na samom kraju 7. mjeseca. Prva dva mjeseca mamca bi trebala biti jednostavna.

  Bolje je omogućiti djetetu da odabere način dana - on će odrediti u koje je vrijeme bolje jesti, a kada spavati, ovaj način mora se slijediti. Kada se utvrdi sat, potrebno je da se pridržavaju njih, kako bi se izbjegli problemi s probavom i spavanjem, kako bi se težina zadržala u redu.

  Kako bi se pomoglo u rješavanju razvoja dojenčadi, 7 mjeseci pomoći će lekcijama na videu dr. Komarovskog. Taj pedijatar će odgovoriti na mnoga pitanja koja roditelji postavljaju.

  Težina djeteta u 7 mjeseci

  Koliko treba da sedmoročljetno dijete normalno teže?

  U prvoj godini života beba zahtijeva osobitu pažnju - u ovom ključnom razdoblju postavljaju se temelji za daljnji rast i razvoj. Stoga, u određenom vremenu, brižna majka zasigurno će biti zainteresirana za pitanje: koliko treba beba težiti 7 mjeseci? Redovno vaganje omogućuje ne samo da spasi dijete od dobivanja dodatnih kilograma ili da bude na vrijeme s očito kratkom težinom, ali i da spriječi ozbiljne zdravstvene probleme poput dijabetesa.

  Pronalaženje koliko beba treba vagati, moramo se sjetiti da prerane bebe obično imaju manje od punog roka - ova situacija traje do kraja prve godine života, a zatim se indikatori pomiču. Potrebno je uzeti u obzir nasljedstvo: veliki roditelji i djeca često su isti. Također, stopa se određuje prema spolu djeteta: prema statistikama, djevojke zapošljavaju malo manje od dječaka. Metoda hranjenja je također od velike važnosti - "umjetni" su veći od beba koje se hrane isključivo majčinim mlijekom.

  Takva obilje raznih čimbenika koji utječu na težinu podrazumijeva mogućnost određivanja ideala samo relativno. Norma u ovom slučaju je interval pokazatelja, odlazak iz kojeg je izvan granica kojih se u bilo kojem smjeru može smatrati odstupanjem. Za praktičnost mladih majki razvila se posebna tablica u kojoj možete saznati kako treba utvrditi težinu, visinu i starost djeteta.

  Normalna težina 7-mjesečnog djeteta

  Težina novorođenče svakog mjeseca povećava se za prosječno 300-400 grama. Stoga, u sedam mjeseci, dojenčad bi trebalo težiti otprilike dva puta više nego kod rođenja. U ovom dobu beba počinje pokazivati ​​veću tjelesnu aktivnost - on sjedne, pokušava puzati ili već dobro radi, a neki čak pokušavaju stati na noge. Zbog toga se brzina povećanja tjelesne težine može lagano smanjiti.

  Ako se odnosi na standarde koji upućuju na to koliko dijete treba težiti, kao što kaže tablica, za djecu u sedam mjeseci to su:

  • djevojke - od 6,8 ​​do 8,6 kg (prosjek - 7,6);
  • dječaci - od 7,4 do 9,2 kg (prosječni broj - 8,3).

  Rast djeteta u ovoj dobi kreće se od 63 do 73 centimetra. Ovisno o točnoj veličini, njegova normalna težina treba biti:

  • od 6,7 do 8,8 kg za djevojčicu;
  • od 6,9 do 9,1 kg za dječaka.

  U sedam mjeseci beba bi trebala biti aktivno navikla na novu hranu. To može pridonijeti skupu dodatnih grama i kilograma - ili, obrnuto, izazvati smanjenje tjelesne težine zbog kršenja probavnog sustava. Dovoljno je promatrati apetit djeteta i redovito se zanima za koliko je težak i koliko je visok da odredi odstupanja.

  Što ako dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu?

  Neke majke smatraju da bi beba u sedam mjeseci trebala biti slatka i debela, usprkos rastu, a hranidbom ih vode načelo: bez obzira na to koliko dijete jede, neće jesti previše. U ovom slučaju, norma često ostaje na marginama, a pitanje ukusa ukusa djeteta dolazi do izražaja. Sladokusac voće, sok ili sok od šećera, dijete će uživati ​​ukusne kolače s velikim zadovoljstvom od svježe pire od povrća ili svježeg sira. Opet, u svojoj prehrani u sedam mjeseci može se pojaviti hrana poput masnoće kravljeg mlijeka, maslaca, pire krumpira, jela od mesa koja imaju visok sadržaj kalorija.

  Važno je! Nutricionisti u šoku! Možete lako izgubiti težinu nakon porođaja. Jeftin i učinkovit lijek nakon uzimanja dodatne težine ide zauvijek. Pročitajte više »

  Potrebno je poticati tjelesnu aktivnost - u pediatricima je popularno mišljenje da, uz povećanje mogućnosti kretanja za djetetom, problem s prevelikom veličinom, ako ne dostigne kritične vrijednosti, riješiti će se sam po sebi. Aktivno dijete treba primiti primljenu energiju, bez obzira koliko je to, da potroši na kretanje, čak i ako se samo može prevrtati, podignuti na svoje ruke, puzati i pokušati stajati na nogama. No, ako dijete ne može obaviti čak i ove jednostavne radnje, već je ozbiljnije i racionalnije pristupiti problemu prehrane: zamijeniti slatku hranu (uključujući voće) s korisnijim, smanjiti potrošnju kolačića i dati prednost tekućinama koje ne sadrže šećer.

  Bez obzira koliko je više kilograma sedam mjeseci starog djeteta, ne biste trebali ići previše daleko i staviti ga na strogu dijetu ili ga ostaviti gladnima.

  Prekomjerna težina za bebu u dobi od sedam mjeseci:

  • od 9,8 do 11,1 kg za djevojčicu;
  • od 10,3 do 11,4 kg za dječaka.

  Ovisno o rastu djeteta:

  • od 8,8 do 11,7 kg za djevojčicu;
  • od 8,8 do 11,8 kg za dječaka.

  Kada dijete ne dobije željenu težinu

  Dijete koje se diže manje od sedam mjeseci po stopi može se razlikovati ponašanjem i izgledom. Takva djeca nemaju debelih nabora na tijelu, njihova koža izgleda prilično suha, može biti naborana, bez glatkoće i elastičnosti. Dijete izgleda prilično blijedo, trom, spava malo ili vrlo nemirno, često plače. Ako beba ima gore navedene alarmantne simptome, mora se pokazati pedijatru. Specijalist mora odlučiti o potrebi liječenja i prilagoditi prehranu.

  Ako težina djeteta u sedam mjeseci ne doseže donju granicu norme, ali on je nasmijan, aktivan i ima dobar apetit, onda je sve u redu s njim.

  Najčešći razlog zbog kojeg dijete malo teži je nedostatak majčino mlijeka - izračunajte koliko dijete jede oko jednog dana i pokazati rezultate liječniku. Ovo pitanje treba riješiti povećanjem broja dekantiranja, primjenom preporuka za poboljšanje laktacije, uvođenjem u prehranu mrvica mliječnih formula ili više komplementarne hrane. Također, dijete može polako postati težak zbog nepravilnog pričvršćivanja na prsa i neudobnog oblika bradavice. Prvo se korigira svladavanjem pravilnog držanja tijekom hranjenja, a drugi se ispravlja uz pomoć posebnih obloga koje se mogu kupiti u ljekarni.

  "Iskustvennik" u sedam mjeseci može odbiti miješati, ako mu se ne sviđa - u ovom slučaju ima smisla isprobati proizvode drugog proizvođača. Još jedan "faktor gubitka težine" je odbijanje unosa komplementarne hrane. Majčino mlijeko ili mješavina imaju okus manje slatkog naribanog ribanog povrća ili kave za meso, tako da dijete može postati hirovito - onda ga je poželjno hraniti prije nanošenja na dojku ili hranjenja iz boce.

  Dijete može jesti loše i zbog vlastitih fizioloških problema. Na primjer, ima drozd, disbiozu, proljev ili je hrana slabo apsorbirana u želucu i crijevima - naravno, beba će težiti manje nego što bi mogla u odsutnosti takvih problema. Nedostatak vitamina, osobito D, izražava se u metaboličkim poremećajima i time skokovi u pokazateljima težine. Zarazne bolesti uzrokuju da tijelo baci sve svoje snage u borbu protiv virusa i istodobno pridonosi smanjenju apetita. Takva stanja zasigurno zahtijevaju savjetovanje s liječnikom.

  Podgrupa u sedam mjeseci starih beba detektira se sljedećim prosjekom:

  • od 5,3 do 6 kg kod djevojčica;
  • od 5,9 do 6,7 kg kod dječaka.

  Ovisno o rastu, iscrpljenost se može dijagnosticirati sljedećim slikama:

  • od 5,1 do 6,8 kg kod djevojčica;
  • od 5,3 do 7,2 kg kod dječaka.

  Kontrola tjelesne težine je zadatak stručnjaka

  Pozornost na ponašanje i potrebe novorođenčeta jamstvo je njegovog dobrog zdravlja i pravovremenog sprečavanja razvoja odstupanja. Važno je imati na umu da tablica koja ukazuje na to kako se visina i težina trebaju odnositi uglavnom je savjetodavna prirode, tako da se konačni zaključci o postojanju određenog problema mogu napraviti samo uzimajući u obzir sve povezane čimbenike i usredotočujući se na stanje bebe, a ne na koliko kilograma pokazuje vage.

  Obvezni element za kontrolu normalnog debljanja djeteta i ispravnost hranjenja - stalna komunikacija s stručnjacima. Kvalificirani pedijatar može uhvatiti promjene koje majci neće biti očite, posebno podizanje svoje prve bebe.

  Kako izgubiti težinu nakon porođaja?

  Najdraža i dugo čekala dijete rođeno je, i zajedno s njom i EXTRA MASOM. Ali briga o djeci ne ostavlja vremena ni za sebe ni za dvorane. Većina dijeta može imati opasne posljedice i za majku i za bebu.

  Ali želim staviti svoju najdražu haljinu, visoke pete i izgledati sjajno kao i prije. Postoji izlaz - priče o mumijama o tome kako je jednostavno izgubiti 20 + KILO!

  Razvoj djeteta na 7 mjeseci. Tablica za razvoj djece

  Za dječake i djevojčice brojke su malo drugačije. Prosječni, iznad i ispod prosjeka pokazatelja mogu se smatrati normalnim. Intervali koji se nalaze u zonama niskih, vrlo niskih, visokih i vrlo visokih, smatraju se razlogom savjetovanja sa specijalistom.

  Procjena učinka

  Treba imati na umu da na fizičke podatke utječe nasljednost. Nemojte paničariti ako dijete ne udovoljava standardima. Međutim, potrebno je da se usredotočite na to i posavjetujte se sa stručnjakom. Procjena težine djeteta je neophodna kako bi se identificirali problemi s prehranom i zdravljem. Na primjer, ako dijete intenzivno dobiva ili izgubi težinu bez ikakvog razloga, to je predmet pozornosti.

  Počevši od 6 mjeseci, možete izračunati indeks "hranjenog" djeteta, koji procjenjuje stupanj razvoja masnog sloja i pravilnu prehranu.

  Indeks = (opseg 3 * ramena (nešto niži od traga BCG inokulacije) + opseg širokog dijela donjeg dijela i gornjeg opsega bedara) - visina u cm.

  Jedan od važnih pokazatelja koji ocjenjuje razvoj djeteta u 7 mjeseci je veličina glave. Pojedinačno je za svako dijete, tako da ne smije truditi se mami. Ali smanjenje ili intenzivno povećanje mjesečnih indikatora veličine glave ukazuje na prisutnost patologija, na primjer, intrakranijalnog tlaka.

  Tjelesni razvoj

  Ako se dijete dobro razvije, tada su indikatori visine, težine i volumena glave unutar normalnog raspona. Tijekom tog razdoblja stječe mnoge vještine. Može se vidjeti kako se fizički razvoj djeteta mijenja za nekoliko tjedana. Početkom sedmog mjeseca mišići vrat i leđa mrvica već su dovoljno jaki da sjede, aktivno se kreću i pokušaju puzati. Ni u kojem slučaju beba ne smije ostati sama na krevetu ili kauču i pazite da ju držite rukom. Postaje sve jači pred očima, a već u drugoj polovici sedmog mjeseca, mrvica se svuda i dulje vrijeme penje, a također savršeno stoji na potpori. U ovom dobu, ako držite mrvicu pod vašim rukama i stavite ga na pod, tada već može uzeti nekoliko koraka uz pomoć odrasle osobe. Sedmogodišnje dijete pokuša sama sjesti s lažnog položaja, a svaki put to bolje i bolje upravlja.

  Pravilan fizički razvoj djeteta u sedam mjeseci karakterizira i postizanje takvih lokomotornih sposobnosti:

  • slobodno okretanje od jedne do druge strane, od natrag u trbuh i obrnuto;
  • oslanjajući se na obje ili na jednu ručku, "okretanje" oko osi.

  Nemojte dugo nositi bebu u svojim rukama ili ga ograničiti na mjesto na jednom mjestu. Motorska aktivnost ne samo da doprinosi razvoju lokomotornih vještina, nego je nužna i za poznavanje okolnog svijeta i pravi mentalni razvoj.

  Neki roditelji pogrešno vjeruju da je puzanje razdoblje u razvoju koje nije jako važno. Pogrešno su, kao kod pokreta koji puze, beba pravilno razvija mišiće, ruke i noge, što je važan korak prije prvih koraka. Puzanje jača vestibularni aparat, pridonosi razvoju bliske vizije, poučava usmjeravanje u svemiru i pomaže u učenju novih stvari u okolnom svijetu. Svako dijete puze na svoj način: na koljenima, trbuhu, neki se čak kreću unatrag.

  Ako beba ne pokušava indeksirati, može se zatražiti. Opremite sigurno mjesto na podu, ostavite mrvicu na njemu i stavite zanimljive igračke u blizini. Zasigurno će zainteresirati malo mahnitosti i pokušat će se kretati i uzeti objekt.

  Masaža, gimnastika i otvrdnjavanje

  Ako je mrvica fizički slaba (slabo sjedi, ne puze, itd.), Ne biste trebali paničariti, ali se trebate obratiti pedijatru kako biste dobili uputnicu ortopedskom specijalistu. Tijek masaže, koji provodi profesionalni, pomoći će djetetu da se brže usvaja i razvije svoje motoričke sposobnosti. Nakon masažnih sjednica, mrvice, u pravilu, počinju s pouzdanjem sjediti i aktivno se kretati.

  Istodobno s tijekom postupaka kod ortopeda ili čekanja na red, kod kuće, zajedno s djetetom, možete sami vježbati masažu i gimnastiku s ciljem razvoja lokomotornog (motornog) djeteta u 7 mjeseci:

  • miješanje i uzgoj ručke na prsima;
  • kružno rotacijsko gibanje rukama;
  • savijanje i savijanje nogu naizmjenično i istodobno;
  • udari od povratka u trbuh i obrnuto;
  • masaža dojke, leđa, trbuha i stražnjice;
  • poticati puzati;
  • podizanje i spuštanje uspravnih nogu;
  • podizanje tijela djeteta s sklona mjesta.

  Trebali biste znati da trajanje nastave s djetetom treba biti oko pola sata. Počnite se baviti ne prije trideset minuta nakon obroka. Tijekom gimnastike i masaže morate igrati, pjevati i nježno razgovarati s djetetom, uzrokujući mu pozitivne emocije. Sve pokrete treba provoditi pažljivo, bez ozljeda, s toplim i čistim rukama.

  Stvrdnjavanje mrvica zrakom i sunčanja, duge šetnje na svježem zraku, dnevni postupci vode također imaju blagotvoran učinak na promociju zdravlja i pridonose pravilnom tjelesnom razvoju.

  Prvi zubi

  Jedan od glavnih događaja koji prate razvoj djeteta od 6-7 mjeseci je dojenje. Obično, u početku, mrvice izbacuju 2 niže sjekutiće s intervalom od otprilike tjedan dana, no to se događa istovremeno. Tada se pojavljuju gornji sjekutići, ali se to događa i obrnuto. Bočni incizivi pojavljuju se obrnutim redoslijedom, zatim se mjesta za očnjaka napune. Naravno, prvi zubi mogu se pojaviti i za 3-4 mjeseca i godinu dana. Ovaj proces ovisi više o nasljeđivanju. Međutim, postoje patologije, kao što su rakovi, koji inhibiraju pojavu zuba i zahtijevaju liječenje. Stoga se razvoj djeteta prve godine treba provoditi pod mjesečnim nadzorom pedijatra.

  Sam proces pojave zuba obično je odgovoran i zabrinjavajući fenomen i za mrvice i za njihove roditelje. Dugo prije nego što se erupcija djetetovih desni nabubri, povećava se sline. Pokušava sve nositi u ustima. U tom razdoblju važno je pratiti higijenu kako ne bi došlo do stomatitisa. Da biste ublažili stanje bebe, možete koristiti posebne gumene ili silikonske prstene. U nekim bebama, nekoliko dana prije izbijanja zuba može se osjećati još gore, stolica postaje češća, a apetit se smanjuje. Dijete može biti hirovito, čak je moguće i groznica. Danas je potrebno osobito voditi brigu o djetetu, tako da se otpor njegovog tijela smanjuje. Kada je temperatura tijela iznad 38 stupnjeva, proljev i povraćanje, potrebno je konzultirati pedijatra.

  Mentalni razvoj

  Psi koja dijete razvija svaki dan. Dijete djeteta jasno objašnjava majci kad želi dojiti. Već ga je lako naučiti piti iz šalice u ovom dobu. Za obrtnike koji primaju tekućinu iz boca, ovo postignuće može biti odgođeno.

  Uobičajeni razvoj djeteta u sedam mjeseci podrazumijeva sljedeće vještine:

  • samostalno donosi bocu u usta;
  • reagira na njegov odraz u ogledalu i doseže za njega;
  • motivirani i koordinirani pokreti;
  • govori se odlikuju ponavljanjem slogova "pa-pa-pa", "ma-ma-ma", "ba-ba-ba" i drugi;
  • sposoban je pomicati igračku od ruke do ruke i pokucati ga na drugi predmet ili igračku;
  • zna imena poznatih predmeta koji su na jednom mjestu, a pitanje "gdje?" ga pronalazi;
  • pomoću usta ili ruku, ispituje sebe;
  • može uzeti male predmete u prstima;
  • kopira i oponaša druge i čuje zvukove;
  • razumije intonacijom glasom da mu je rečeno "ne";
  • Pokreti malenih imaju osjetljivu emocionalnu boju: doseže majci u naručju, raduje se i širi ruke prijateljima u okoliš;
  • zna tko je mama, shvaća da je ona jedina, i uzrujana kad se dijeli s njom.

  Aktivnosti, igre i igračke

  Sedam mjeseci staro dijete nužno zna svoje ime i reagira na nju. Vrlo korisno za mentalni razvoj djeteta u 7 mjeseci utječe na komunikaciju i aktivnosti.
  Vrlo je važno razgovarati s djetetom, ispričati mu priče i priče, imena objekata i pojave. Možete rezati ili kupiti gotove velike slike sa slikom mačke, automobila, tanjura, zrakoplova itd. Dijete sluša zanimanje za govor drugih i pokušava je ponoviti, izgovarajući prve slogove. On savršeno razumije tko je njegov voljen i tko je stranac.

  Važno je provoditi igre s djetetom, koje su usmjerene na razvoj male djece. Potrebno je osigurati prostor i pokupiti igračke koje potiču kretanje: loptice, kugle, prstene i druge. Stvarno vole djecu i klasične igre, na primjer, sakriti i tražiti ili "dame".

  Za sedam mjeseci staru bebu bit će zanimljiva igračka igračka: aktivni razvojni centar, prstenovi od gume za žvakanje, kuglice i ostale mehaničke igračke, kuglice, piramide, prstenovi, kupaći kostimi u kupaonici, debeli slikovnice, ljuljačke, stroj s nizom, lutka s kretanjem dijelovi, fleksibilna krpena lutka, meke male životinje (moguće uz glazbeni efekt), telefon, kutije s poklopcima i životinjske figure.

  Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, do dobi od šest mjeseci beba bi trebala biti samo dojena ili hranjena bocama. Zdravu bebu nakon 6 mjeseci mora se dati komplementarna hrana. To bi trebalo biti posebna ne-mliječna žitarica za djecu ili povrće. Mamac za povrće pogodniji je za dobro hranjenu djecu i tanku kosu. Morate početi s čajnom žlicom, pažljivo promatrajte reakciju i postupno povećavajte udio na 180 ml po hranjenju. Uz novi proizvod može se uvesti ne prije 10 dana. Od sedmog mjeseca može se dodati meso, voćni purei i žumance. Kao prva komplementarna hrana, jednokomponentna hipoalergenska maslina ili purica savršeno će odgovarati.

  Ako je beba počela kušati hranu za odrasle od dobi od pet ili šest mjeseci, tada će kaša, povrće, meso, jaje, voćni pire i sir mogu biti proizvodi za koje dijete može dobiti 7 mjeseci. Razvoj, prehrana i san - najvažniji i međusobno povezani trenuci u načinu dana. Dječak intenzivno razvija, aktivno uči svijet oko sebe. Samo treba dobru prehranu i zdrav zvuk spavanja.

  Izbornik uzorka za sedmomjesečnu mrvicu:

  • 6.00 - dojenje ili dojenčad;
  • 10.00 - ne-mliječni kaša - oko 170 gr.
  • 14.00 - pire od povrća - 150-170 gr. moguće s maslinovim uljem od 1/2 tsp;
  • 18.00 - svježi sir - 30-40 gr. hrane ili dojenja;
  • 22.00 - kefir, mliječna mlijeka ili majčino mlijeko.

  U intervalima između hranjenja, svoje voće od voća možete ponuditi oko 30-40 ml odjednom. Mlijeko za majčino mlijeko ili specijalizirano mlijeko ostaju glavna hrana za bebe do godinu dana. Mamci se uvode ovisno o individualnim karakteristikama i potrebama mrvica, tako da je prikazan izbornik oprezan.

  zaključak

  Mentalni i fizički razvoj male osobe u prvoj godini života uvelike je pod utjecajem utjecaja na okoliš. Ako mrvica dobije adekvatnu prehranu, kvalitetnu njegu, pažnju, ljubav i brigu o voljenima, onda mu je osiguran sve potrebne uvjete za skladan, zdrav i pravodoban razvoj. U takvom okruženju zdravo će bebe odrasti.

  Povezani članci

  Dijete težine u 7 mjeseci

  U prvoj godini, mrvica gotovo svakodnevno svima volio svoje uspjehe. Brižna majka svakako će primijetiti promjene u razvoju djeteta. Roditelji plaćaju puno pozornosti na stanje zdravlja karapusa. Obvezno je redoviti posjet liječniku. Ispituje dijete, razgovarajući s roditeljima. Također, liječnik mjeri visinu i težinu djeteta. Ovi su parametri vrlo individualni. Oni ovise o mnogim uvjetima, ali još uvijek postoje standardne vrijednosti. Roditelji bi trebali znati o njima.

  Težina djeteta u 7 mjeseci

  Svi parametri se mogu vidjeti u odgovarajućim tablicama.

  Obično ukazuju na glavne pokazatelje koji se koriste za procjenu razvoja dojenčadi. Važno je napomenuti da u različitim izvorima mogu postojati vrijednosti koje se razlikuju. To sugerira da su svi pokazatelji uvjetovani.

  Stoga težina djeteta na 7 mjeseci prema tablici može iznositi od 8,3 do 8,9 kg. No, sve zdrave djece neće zadovoljiti ove pokazatelje. Rezultat ovisit će o spolu djeteta. Dječaci mogu doseći 9,2 kg. Donja granica norme za njih može se smatrati 7,4 kg, za djevojčice ta brojka iznosi 6,8 kg.

  Također, da biste procijenili težinu djeteta na 7 mjeseci, možete upotrijebiti tablicu dodataka.

  Oni pokazuju koliko kilograma pijesak treba dobiti tijekom prve godine. Prema njima, za šest mjeseci djevojka treba dobiti 2,4-6,5 kg. U dječaka ove vrijednosti iznose 2,6-7,5 kg. U drugoj polovici godine tjelesna težina će se povećati puno sporije.

  Koliko beba teži 7 mjeseci također ovisi o nasljeđivanju. Stoga se kvalificirani liječnik neće oslanjati isključivo na rezultate mjerenja. Potrebni su da bi mogli uočiti bilo kakva odstupanja u vremenu. Na primjer, liječnik će biti oprezan u situaciji ako se ispostavi da dijete ne dobiva težinu za 7 mjeseci ili se smanjio od posljednjeg mjerenja.

  Ovdje su mogući razlozi:

  • prehrambene probleme;
  • nedavne bolesti;
  • patologija u tijelu.

  Koliko beba treba vagati na 7 mjeseci ponekad se izračunava prema načelu:

  Težina dojenčadi = težina porođaja (gram) + 800 * 6 + 400 * (N-6), gdje je N dob djeteta. Označeno je u mjesecima.

  Ova se formula koristi za izračunavanje normalne tjelesne težine onih beba koje su bile pod težinom pri rođenju, na primjer, ako je mrvica bila preuranjena. Izračuni su važni za tune od 6 mjeseci do godinu dana.