Vranska pera tijekom trudnoće. Teški učinci bolesti djetinjstva

Zdravlje

Čekanje za djetetom je težak, ali istodobno ugodan period u ženskom životu. Trajanje trudnoće je dosta dugo, a rizik od bolesti je iznimno visok. Situacija je komplicirana činjenicom da tijekom trudnoće ne možete koristiti mnoge uobičajene i učinkovite lijekove za liječenje. Aktivni sastojci prodiru u hemoplaznu barijeru i mogu naštetiti djetetu. Vranska kozica se smatra djetinjskom bolesti, ali sve se u ranoj dobi nije upoznalo s ovom bolešću. Što se događa ako dobijete vrećicu tijekom trudnoće?

Treba li se liječiti i kako će majčina bolest utjecati na budućnost djeteta?

Piletina Izlet u medicinu

Vranska školjka je akutna bolest uzrokovana virusom varicella-zoster. U djetinjstvu se manifestira kao klasična piletina s formiranjem papula na tijelu. Oni se javljaju slučajno, ne utječu na unutarnje slojeve kože i prolaze bez ostavljanja ožiljaka. U odrasloj dobi - to je šindre. Papule nastaju lokalizirane u bilo kojem dijelu tijela.

Izvor infekcije je bolesna osoba. Osjetljivost na varicella zoster virus je jedinstvena. To je 100%. To jest, kontakt trudne žene s kozjim veselo je nužno infekcija ako žena nije imala bolest u djetinjstvu.

Bolest prolazi u tri faze:

 1. Razdoblje inkubacije od trenutka infekcije do prvih manifestacija. U bolesnika mlađih od 30 godina prosječno je 2 tjedna. Nakon 30 godina - do 3 tjedna.
 2. Prodromno razdoblje - počinje 1-2 dana prije pojave prvih papula.
 3. Razdoblje osip - pojava osipa. Trajanje ove faze je od 7 do 9 dana.

Simptomi bolesti ovise o dobi i individualnim karakteristikama pacijenta. Uobičajeni simptomi:

 • povećanje temperature;
 • slabost i simptomi opijanja;
 • bol u trbuhu;
 • nakon 2 dana pojavljuje se osip - u izgledu je crvena točka, zatim formira se blister s tekućim sadržajem.

Epizode osipa se ponavljaju za 4-5 dana.

U bolesnika odraslih, simptomi kozjeg soka slični su djeci, ali broj valova osipa je mnogo veći. Bolest je popraćena teškom intoksikacijom, a naličje rana počinje kasnije nego kod djece. Papule su uvijek ispunjene purulentnim sadržajem. Vjerojatnost razvoja bakterijske infekcije ili drugih komplikacija - upala pluća, encefalitis - kod odraslih pacijenata je izuzetno visoka.

Trudnoća i kozica. Trebam li se brinuti?

Tijekom razdoblja čekanja, imunitet žena je smanjen. To je nužno tako da tijelo ne odbije buduće dijete.

Ako je žena u djetinjstvu imala veslanje, onda se drugi put nije razboljela. Krv već sadrži neophodna protutijela koja ga štite i nerođeno dijete.

Oni 5-6% žena koje nisu imale kozubicu u djetinjstvu su u opasnosti da budu zaražene varicella-zosterom. Kozjak i trudnoća su kompatibilni, a liječnici ne preporučuju abortus.

Rizici za žene i fetuse razlikuju se u gestacijskoj dobi:

 1. Trajanje do 20 tjedana - prijetnja komplikacija za dijete je samo 5%. U takvim slučajevima otkriven je kongenitalni sindrom želuca. Izraženo je kršenjem funkcija moždanog korteksa, atrofije udova, paralize, konvulzivnih stanja, kostiju na koži.
 2. Nakon 20 tjedana - rizik se smanjuje na 2%. U svakom slučaju, s kozjakom tijekom trudnoće, prikazano je ultrazvuk i dodatna istraživanja. Amniocenteza se obavlja na obveznoj osnovi - prikuplja se amnionska tekućina. To će omogućiti identificiranje genetskih i kromosomskih abnormalnosti u nerođenog djeteta i procjenu daljnjih rizika. Osim toga, preporučujemo da od djeteta prijeđu kordocentezu - kolekciju krvi iz pupkovine.
 3. Ako se trudnica razboljela od 7-10 dana prije isporuke, onda dijete razvija neonatalnu piletinu. Ovo stanje je opasno za njegove komplikacije - encefalitis, upalne bolesti jetre i respiratornog trakta.

Dijagnoza vagine u trudnica temelji se na ispitivanju i intervjuu pacijenta. Posebna se pozornost posvećuje ženama koje su bile bolesne. Za određivanje razvojnih abnormalnosti budućeg djeteta potreban je nepredviđeni ultrazvučni pregled. Ako tijekom pregleda liječnik određuje tipične patološke promjene u fetusu, tada se preporučuje analiziranje amnionske tekućine.

Bez obzira na rezultate ankete, lovor u ranoj trudnoći nije apsolutni pokazatelj pobačaja.

Medicinska taktika i strategija

Lovorica u trudnica tretira se na isti način kao kod djece. Osip se tretira otopinom briljantnog zelenila ili fukorcina. Potrebni ležaj za odmor, nedostatak teške hrane, dovoljna količina vode. U blagom obliku se ne preporučuje korištenje antivirusnih lijekova.

U teškim slučajevima bolesti, antivirusni lijek Aciklovir je propisan u 2. i 3. trimestru trudnoće. U izrazito teškom obliku, upotreba lijeka je prikazana u 1 trimestru. Lijek se daje intravenozno ili intramuskularno u dozi od 10 mg po 1 kg tjelesne težine 3 puta dnevno. Trajanje tečaja je 10 dana.

Ako trudnica postaje bolestan od vagine prije očekivanog rođenja, trebala bi biti smještena u bolnicu. Zadatak u ovom trenutku je odgoditi početak rada što je više moguće. U 5-6 dana nakon pojave erupcija počinju se formirati specifična antitijela koja se prenose pupkovinom u bebu.

Ako, međutim, nije bilo moguće odgoditi porođaj, a odmah nakon rođenja djeteta, WZ-imunoglobulin se daje djetetu. Ako žena ima papules lokalizirane na genitalijama, onda se odlučuje o temi carskog reza.

Nakon poroda, žena bi trebala biti izolirana. Liječnici promatraju dijete do 2 tjedna, čak i ako nema znakova infekcije. Ako se infekcija dogodila, beba je propisana antivirusnim lijekovima po stopi od 5 mg po 1 kg tjelesne težine svakih 8 sati u obliku kapi ili intramuskularno.

Komplikacije varikela kod trudnica i beba

Komplikacije nakon oplodnje u trudnica su rijetke. Češće, nerođeno dijete pati. Fetalni sindrom varikele razvija se u 5% slučajeva. Ako se infekcija dogodila 10 dana prije isporuke, dojenče se razvija neonatalna piletina.

Znakovi Fert sindroma:

 • kršenje integriteta kože - ožiljci, potpuno odsutnost kože;
 • skeletni simetrični poremećaji - jednostrana atrofija ili hipotrofija ekstremiteta, dodatni prsti ili nožnih prstiju, klatno;
 • razni poremećaji u središnjem živčanom sustavu;
 • patologije razvoja optičkog živca, katarakt;
 • intrauterini usporavanje rasta. Pročitajte više o prevenciji intrauterine retardacije rasta →

25% djece s kongenitalnim sindromom varicella umrijeti u prvim danima nakon rođenja.

Neonatalni kozlićak se razvija u djetetu odmah nakon rođenja. Simptomi se manifestiraju u prvih 10-12 dana nakon isporuke.

Prognoza je nepovoljna jer imunitet još nije u stanju boriti se protiv virusa. U 20-30% slučajeva infekcije dolazi do smrti djeteta zbog pojave nekroze na unutarnjim organima. U 20-50% slučajeva razvijaju se različite komplikacije.

Ali ako se majka razboljela 3 tjedna prije rođenja, njezino tijelo ima vremena za rješavanje i protutijela djetetu. U ovom slučaju, prognoza je povoljna i bolest, ako se manifestira, prolazi u blagom obliku.

Preventivne mjere

Sve preventivne mjere podijeljene su na:

 • neovisno - provode se bez savjetovanja s liječnikom;
 • specifične - s upotrebom lijekova.

Što se može i treba učiniti samostalno? Kada planirate trudnoću, pitajte svoje rodbine ako ste imali kozolje kao dijete. Ako je odgovor da, onda nemate što brinuti.

Inače liječnici preporučuju cijepljenje protiv piletina čak i prije namjeravane trudnoće. Ali ako je cjepivo već uvedeno dok dijete čeka, to nije znak za abortus.

Ako se dogodi koncepcija, žena bi trebala izbjegavati posjete dječjim klinikama i bolnicama. Osim toga, potrebno je slijediti osnovna pravila higijene.

Za cijepljenje uz upotrebu živog cjepiva Okavaks ili Varilrisk. Oni su dizajnirani za rutinsko i hitno cijepljenje. Ako se cijepljenje provede u fazi planiranja trudnoće, koncepcija se treba dogoditi samo 3 mjeseca nakon davanja živog cjepiva.

Reakcije na lijek na mjestu ubrizgavanja su rijetko teške. Foci osipa mogu se pojaviti unutar nekoliko dana nakon cijepljenja.

Nakon kontakta trudnice i pacijenta s piletinom, provode se sljedeće mjere:

 • Obavezno obavijestite lokalnog ginekologa.
 • Hitno cijepljenje se provodi u razdoblju od 72 do 96 sati nakon kontakta.
 • Primjenjuju se imunoglobulini unutarstanično intramuskularno i intravenozno. To bi trebalo biti učinjeno unutar 3 dana od mogućih infekcija.
 • Ako je gestacijsko doba 37 tjedana ili više, tada su potrebne mjere za sprečavanje radne aktivnosti. Pitanje eventualne operativne isporuke treba riješiti.

Koristili smo se za liječenje kokošinjaka kao bezazlenu bolest djetinjstva. Ali u uvjetima smanjenog imuniteta, a trudnoća se odnosi na takve uvjete, svaki virus je opasan.

Ako niste imali kozolje kao dijete, trebali biste poduzeti sve mjere predostrožnosti u fazi planiranja trudnoće.

Autor: Marina Romanenko,
posebno za Mama66.ru

Vranska kozica tijekom trudnoće, kao i svaka zarazna bolest, nosi opasnost za trudnicu i fetus. 1 trimestra je važna za fetus, jer se tijekom tog razdoblja odvija organizacija organa i sustava pa infekcija može izazvati spontani pobačaj zbog činjenice da se placenta ne formira. Infekcija s kozjakom u drugom tromjesečju ne predstavlja opasnost od fetusa, budući da placenta ne dopušta virusu da prođe. Opasnost je lovorac nakon 36. tjedna trudnoće zbog činjenice da nema formiranja imuniteta. To je ispunjeno s razvojem kongenitalne kozice u djeteta. Ako žena nema vrećicu, potrebno je cijepljenje prije trudnoće. Samo cjepivo može štititi i majku i dijete od infekcije.

Vranska pera i trudnoća - nekompatibilni koncepti

70% svjetskih stanovnika ima vremena da se razbolije s kozjakom u ranom djetinjstvu (do sedam godina). U ovom dobu, infekcija prolazi brzo, u blagom obliku, nakon njegova završetka, osoba formira cjeloživotno imunitet na ponovnu infekciju. Preostalih 30% je u opasnosti, mogu postati zaraženi u bilo kojoj dobi. Što je starija osoba, to je teže nositi napad virusa. Vranska kozica i trudnoća - uzrok velikoj zabrinutosti. Svaka žena koja planira postati majka treba znati kakva je opasnost, kako zaštititi sebe i budućnost od nepovratnih posljedica.

Dijagnostika pri planiranju trudnoće

Varicella Zoster (ljudski herpes trećeg tipa) je uzročnik kozjeg veselja. Jednom u tijelu uzrokuje simptome opijenosti i makulopapularni osip. U odraslih se odgađa razvoj infekcije (razdoblje inkubacije, prodromno razdoblje, vrijeme pojave karakterističnih erupcija na tijelu, početak oporavka). Ako dijete u dobi od 3 do 6 godina u prosjeku ima 15-20 dana, u odraslih osoba bolest može trajati mjesec i pol.

Tijekom tog vremena virus može uzrokovati nepopravljivu štetu zdravlju. Ako se stanični parazit ulazi u srce, jetru i plućno tkivo s krvotokom, tada dolazi do komplikacija koje ugrožavaju život. Na primjer, kod ženki pobačene pneumonije u trudnica i novorođenčadi, smrtnost se javlja u 50% slučajeva. Svaki drugi pacijent umre. Sprječavanje takvih scenarija je odgovornost koja pada na ramena žene koja planira postati majka. Sigurno bi trebala znati jesu li u djetinjstvu imali veslanje ili ne.

To možete shvatiti pomicanjem u nekoliko smjera:

 1. Najlakši način da zapitate roditelje, starije rodbine, trebaju znati kakve su infekcije u bolesnom djetinjstvu.
 2. Ako to nije moguće, morate pregledati zapise u vašem medicinskom zapisu. Za mnoge se čuva kod kuće, bilježi sve bolesti koje je prethodno pretrpjela osoba.
 3. Često se događa da rodbina starije generacije više nisu živi, ​​ili se ne sjećaju što se dogodilo u dalekoj prošlosti, medicinski zapisi su izgubljeni prilikom premještanja, pa će najvjerojatnije proći ispitivanje za kozice. Osoba koja se oporavi infekciji formira imunitet. Nakon bolesti, virus ne nestaje nigdje, prodire u korijenje kralježničnih živaca, pada u latentni oblik i ostaje tamo za život. Imunitet kontrolira količinu s protutijelima. Oni su u krvi. Njihova prisutnost u ženi koja planira postati majka će je zaštititi tijekom trudnoće od reinfekcije. Njihova odsutnost trebala bi dovesti do koraka koji mogu smanjiti rizik od infekcije.

Kako bi doznali postoje li antitijela ili ne, ELISA pomaže (enzimski povezani imunosorbentni test). Može se obaviti u klinici ili u privatnom dijagnostičkom centru. Pri provođenju krvi se uzima iz vena. Svi enzimi su uklonjeni iz njega, dobiva se serum. Miješano je s posebnim sastavom u kojem postoje stanice živog virusa. A ako postoje antitijela u krvi, reakcija će to pokazati. Na rukama rezultata se izdaju zapis "otkriven / ne otkriven".

S negativnim odgovorom, žena prije trudnoće ima priliku otići u kliniku i dobiti cjepivo protiv lužnjaka. To će spriječiti mogućnost infekcije tijekom trudnoće. Cijepljenje žive cjepivo može biti najkasnije tri mjeseca prije navodnog začeća. Ovo je savršena opcija. No, sve žene ne koriste ovu priliku. Dakle, lijekovi su poznati slučajevi razvoja vagine tijekom trudnoće.

Vjerojatnost infekcije

Vjerojatnost infekcije tijekom trudnoće je visoka, osobito tijekom vrhunskih godišnjih doba zaraze (jesen-zima). Vjerojatnost infekcije povećava se kada djeca u obitelji posjećuju vrtiće. U opasnosti su žene koje prije nisu imale veselo, koji rade u predškolskim ustanovama, internatima i infektivnim odjelima bolnice. Prije porodnog dopusta, oni moraju ići na posao i svaki dan su izloženi riziku zaraze.

Ako starije dijete ima kokošje mesa u kući, majka koja se brine za to će "pokupiti" infekciju. Virus se prenosi kapljicama u zraku, zarazna je 100%. Pacijentica postaje zarazna čak i prije pojave prvih simptoma, pa se ne mogu koristiti mjere predostrožnosti. Trudnice teško pate od vagine.

Značajke kokoši tijekom trudnoće

U razdoblju odrastanja, buduće imunološke sposobnosti majke radi drugačije, tijelo umjetno smanjuje zaštitne sile, čime se sprječava odbacivanje fetusa. Zato je, ako se trudnica razboljela u ranoj fazi trudnoće, infekcija u njoj je izraženija. Njegov razvoj je popraćen visokom temperaturom, teškom intoksikacijom i obilnim osipom na tijelu. Često u prvim tjednima trudnoće razvijaju atipične oblike infekcije, one koje uzrokuju najopasnije komplikacije. U takvim situacijama dijagnosticirana je upala pluća u 30% slučajeva. Rizik od razvoja respiratornog zatajenja izravno ovisi o "dobi" fetusa: što je veći gestacijski period, to je veća vjerojatnost.

Karakteristični simptomi

Prepoznavanje tijeka oplodnje je jednostavno. Ona ima vrlo karakteristične simptome. Njegove prve manifestacije pojavljuju se kada završi razdoblje inkubacije (10-21 dana nakon infekcije) i prodromalna faza infekcije počinje. Virus u ovom trenutku ulazi u krvotok, zajedno s njom, velika količina toksina, metabolički proizvodi staničnog parazita, prodiru u glavnu struju. Oni uzrokuju trovanje, tako da je pacijent ozbiljno bolestan, raste temperatura tijela, bolna joj je glava. Neprestano se može osjećati na mučninu, ima povremeno povraćanje.

Ovo stanje traje dva ili tri dana, nakon čega se prva osip pojavljuje na tijelu, u gornjem dijelu tijela. Oni ukazuju da je virus dosegao epitelne stanice. Pogađa ih selektivno. Prvo, koža na kojoj će nastati budući papule, postaje crvena, proguta, zatim se u samoj jezgri formira mali čvor. Tijekom dana, ispunjen je zamućenom tekućinom, a zatim još jedan dan ili dva praska, sadržaj se izlije. Umjesto papula, otvorena je rana, brzo je stegnuta i prekrivena korom. Ispod nje prolazi prirodni proces iscjeljenja epidermisa. Ako nisu uznemireni (nemojte koračati koru rano), tragovi neće ostati na tijelu nakon oplodnje.

Oblikovanje osipa događa se u valovima: neke mjehuriće već su otvorene i stegnute, drugi tek počinju formirati. Tijekom razdoblja infekcije može se pojaviti dva ili tri takva vala. Na vrhuncu svakog od njih će biti najviša stopa tjelesne temperature. Što više osipa na tijelu, to je veći termometar. Takvi su procesi najkarakterističniji simptomi pilića. Prisutnost lažnog poliformalizma na pozadini povećanja tjelesne temperature, formiranje osipnih elemenata u tri faze (crvenilo kože-nodula-vezikula) dopušta liječnicima da dijagnosticiraju bez provođenja laboratorijskih testova.

U blagom obliku bolesti, osip na tijelu se javlja u roku od dva do tri dana. U trudnica (osobito na početku trudnoće), sve faze infekcije zbog oslabljenog imuniteta odgađa se.

Posljedice zaraze virusom u različitim fazama trudnoće

U prvom tromjesečju, svaka infekcija je nepoželjna: u prvih dvanaest tjedana položena su sva tkiva i organi budućeg djeteta. Placenta još nije formirana pa stoga ne može štititi fetus od staničnog parazita. Ako se razvije intrauterini chickenpox, u većini slučajeva završava pobačajem ili propuštenom pobačaju. Ako se fetus nastavi rasti nakon ovog, dijete se pojavljuje s teškim deformacijama. Najčešće su djeca rođena s nerazvijenim udovima, s oštećenjem središnjeg živčanog sustava, organima vida. Da bi se vidjelo prisutnost patologije, ultrazvuk se može obaviti u drugom tromjesečju, pa kada prestanak trudnoće postaje moguć samo s umjetno induciranim porođajem. Takva ispitivanja su teška za svaku ženu. Zbog toga liječnici preporučuju da prije nego što se oni koji nisu prethodno imali bol trebali cijepiti.

Ako žena ima veslanje u drugom tromjesečju ili na početku treće, ne brinite se. Do tog vremena posteljica je u potpunosti oblikovana, pouzdano štiti bebu, čak i ako njegova buduća majka uzima vodene kozice u teškom obliku. U trećem tromjesečju potrebno je biti izuzetno oprezan, pogotovo kada se srednji valovi upuštaju u drugu polovicu. Proljev je ozbiljan test za žene čija gestacijska dob je 36 tjedana. Rizici se povećavaju kao pojam rodoslovnih pristupa.

Tijelo buduće majke nema vremena da stvori imunitet prije poroda, žena može zaraziti dijete u maternici, tijekom poroda ili prvih dana neposredno nakon rođenja. U ovom slučaju, pedijatri, koji ispituju novorođenče, dijagnosticirat će se kongenitalni vesloti. Infekcija u dojenčadi je uvijek teška, uzrokuje osip ne samo na tijelu, već i na svim sluznicama, i na unutarnje organe, uključujući središnji živčani sustav. Kao što je gore spomenuto, svaki drugi dječak umre s takvom dijagnozom. Zato ne možete podnijeti chickenpox u kasnijim razdobljima.

Što učiniti ako imate simptome vagine tijekom trudnoće

Ako se nije moglo spasiti od infekcije, ako se pojave simptomi pilića, nema potrebe za panikom, potrebno je obavijestiti ginekolog koji vodi želučanu trudnoću. Preporučljivo je nazvati ga u kuću. Ne morate sami ići na kliniku jer postoji rizik od prenošenja zaraze drugim trudnicama.

Liječnik će pregledati, uzeti u obzir trajanje trudnoće i razumjeti kako postupiti. Uz povoljan tijek i nema rizika za dijete, on će detaljno reći o tome kako postupati s kozjakom, što učiniti kako bi se spriječilo dodavanje sekundarnih infekcija.

Važno je napomenuti da nema standardnih terapijskih shema, u svakom je slučaju problem riješen uzimajući u obzir sve rizike koji su uključeni. Što se prije dogodi sastanak s ginekologom, to će se manje štete učiniti zdravlju majke i njezinog nerođenog djeteta. Ako je došlo do kontakta sa bolesnom osobom, a žena nema imunitet na vrećicu, potrebno je u prva tri dana sastati se s lokalnim ginekologom. Možda, za razdoblja dulje od 20 tjedana, odlučit će o primjeni imunoglobulina. To će vam omogućiti da bolest prebacite u blagom obliku bez ozbiljnih posljedica.

Trudnoća i lovorac u starijem djetetu

Gdje se zaražena trudnica? U većini slučajeva, infekcija je dovedena kući izbrisanom djetetu koja pohađa vrtić. Ako se takav slučaj dogodio u ranoj fazi trudnoće, važno je pokušati se zaštititi od kontakta s njim. Možete poslati bolesnu bebu da živi sa svojim roditeljima ili sa svojom svekrvom, možete ostaviti sebe i ostaviti svog sina ili kćer u brigu vašeg muža. Naravno, to nije lako napraviti, ali takve akcije u opisanom stanju opravdane su. Karantena će morati ispuniti 21 dan. Za to vrijeme potrebno je posjetiti vašeg ginekologa u prva tri dana, obavijestiti ga i donirati krv za ELISA. Može potvrditi ili odbiti infekciju prije isteka perioda inkubacije.

Ako se infekcija dogodila nakon petnaestog tjedna, ne biste trebali napustiti kuću, ali je još uvijek korisno izolirati dijete u zasebnoj sobi. Ako je moguće, brigu o njemu treba prenijeti na ramena rodbine, kako bi ušli u sobu gdje leži bolesna beba, samo u zavoju od gaze.

Ako se infekcija dogodila nakon 36 tjedana, liječnici obično pokušavaju produljiti trudnoću umjetno, odgađajući vrijeme isporuke. To sprječava pojavu zaražene bebe.

Liječenje vagine u trudnoj ženi

Poznavanje ozbiljnih posljedica vagine u trudnica pomaže ispravno procijeniti postojeće rizike i odabrati najbolja rješenja. Vranska pera tijekom trudnoće tretira se prema trajanju trudnoće.

Ako se razvije tipičan oblik umjerene težine, provodi se samo lokalna terapija: svaki element zelene dijamantne osip se liječi nekoliko puta dnevno. Ako je izgled osipa popraćeno teškim svrbežom, pacijenti se savjetuju da koriste losion Calamine. Uklanja dobro naznačeni sindrom, dezinficira rane nastale nakon otvaranja papula, osuši ih i uzrokuje brže izliječenje.

Bez obzira na to koliko je teško, liječnici preporučuju da ne češljati kožu tijekom nastanka osipa. Mehanička oštećenja vezikula uzrokuju otvaranje vezikula prerano, otvorenih rana u koje se patogene bakterije lako mogu probiti.

Pričvršćivanje bakterijske komponente u vodene kozice dovodi do neželjenih komplikacija. Tijek infekcije je odgođen, a to vrlo loše utječe na stanje žene i fetusa.

Značajno smanjuje intenzitet simptoma simptoma prašuma u trudnica pomaže primati antivirusni lijek "Acyclovir". Ali njegovo imenovanje je napravljeno tek nakon uspoređivanja svih rizika. Uključivanje u terapijsku shemu takvih sredstava može znatno smanjiti vrijeme bolesti i dovesti do oporavka, ali samo ako se započne unutar 24 sata nakon što se na koži pojavljuju prvi očni dijelovi osipa.

Obratite pažnju! Ako se nakon 20 tjedana javlja infekcija chickenpox, aciklovir se ne može koristiti.

Ako se simptomi kozjeg veselja pojave nekoliko dana prije očekivanog dana isporuke, trudnoća se umjetno produljuje, tako da liječnici smanjuju rizik od infekcije fetusa. Odmah nakon rođenja, dojenčad se imunizira imunoglobulinom, koja sadrži antitijela na kokošje kozje.

prevencija

Provođenje ELISA-e i cijepljenje u fazi planiranja djece je jedini način da se zaštitite od gore opisanih. Tijekom trudnoće ne može se dati cijepljenje, nemoguće je koristiti lijekove koji se mogu učinkovito nositi s simptomima vagine, kada je potrebno provesti adekvatno liječenje, stoga je važno osigurati unaprijed.

Ukoliko nije bilo moguće cijepiti se od kozjeg mesa iz objektivnih razloga, vrijedno je umanjiti pohađanje dječjih vrtića, škola i infektivnih odjela bolnica. U idealnom slučaju, potrebno je u prvih tjedana trudnoće smanjiti komunikaciju s djecom drugih ljudi, s djecom rođaka. Važno je zapamtiti da se bolesna osoba smatra zaraznim čak i prije kraja inkubacijskog perioda i pojavljuju se prvi simptomi bolesti.

Ako se pojavi sumnjiva situacija i potvrdi se kontakt s pacijentom, nije moguće oklijevati, već prvog dana trebate se susresti s ginekologom koji vodi trudnoću. On će detaljno razgovarati o tome što se može učiniti kako bi se uspješno riješio problem.

Ovaj članak odgovara na pitanje zašto se lovac ne treba ozlijediti tijekom trudnoće. Razina rizika nepovratnih posljedica i za budućnost i za nerođeno dijete izravno ovisi o gestacijskom razdoblju.

Koliko je opasno vagine za trudnice, i kako je izbjegavati tijekom trudnoće?

Za većinu ljudi, prvi susret s vodenim kozicama pojavljuje se u djetinjstvu. Bolest je relativno jednostavna i ne ostavlja nikakve posljedice. Ali oni koji su uspjeli izbjeći infekciju su kasnije izloženi riziku od bolesti. U starijoj dobi bolest je ozbiljnija. A za trudnice primarna infekcija virusom varicella-zoster je opasna. Što je opasno chickenpox za trudnice, i koje su posljedice bebe?

sadržaj

 • Značajke bolesti i virusne infekcije
 • Je li veslanje opasno tijekom trudnoće?
 • Voskar tijekom trudnoće: opasnost za bebu
  • Ako se mama u prvom tromjesečju razboljela: što očekivati?
  • Trudnoća u drugom tromjesečju: što učiniti?
  • Lovor u trudnoj ženi u trećem tromjesečju
 • Liječenje trudnica s virusom varicella-zoster
 • Najstarije dijete je bolesno: što da radim?
 • Trudnoća odmah nakon vagine
 • Prevencija pri planiranju koncepcije

Patočnjak od lignute i njegove osobine

Uzrok bolesti je herpes virus tipa 3 - herpes zoster. Ljudi imaju opću osjetljivost na njega, ali umire u okolišu pod utjecajem ultraljubičastog zračenja, antiseptika, visoke temperature.

Infekcija se javlja kod osobe koja ima vodene kozice ili šindre. Ova patologija je relapsa bolesti u odrasloj dobi. Prijenos virusa događa se kapljicama u zraku ili kontaktom.

Za pojavu prvih znakova bolesti potrebno je razdoblje inkubacije do 20 dana. Prvi se osip pojavljuje na licu i vlasištu, a zatim se širi cijelim tijelom. Elementi osipa prolaze kroz nekoliko faza:

Nakon ozdravljenja, ožiljci se ne formiraju, koža ne trpi. Iznimke su slučajevi kad se bakterijska infekcija pridruži nepoštivanju osobne higijene. Tada rastasti sloj kože je oštećen, male ožiljke ostaju na mjestu mjehurića.

Trudnoća ne utječe na tijek mjehurića, ali infekcija povećava rizik od komplikacija kod bebe.

Što prijeti vagine tijekom trudnoće

Rizik od dobivanja vagine tijekom trudnoće je mali, oko 90% žena već je imalo infekciju u djetinjstvu. Statistike pokazuju 5-7 slučajeva po 1000 isporuka. Za majku virus ne predstavlja značajnu opasnost, stanje djeteta je ugroženo. Strogost komplikacija ovisi o trajanju infekcije. Ako se to dogodi na početku trudnoće, (u ranijim fazama), vjerojatnost prestanka je znatno veća nego u trećem tromjesečju trudnoće. No početak simptoma kozjeg kozice 5 dana prije poroda i 2 dana kasnije također predstavlja značajnu opasnost za novorođenče. U tom slučaju, virus ulazi u dijete s majčinskom krvlju, a imunološka tijela koja pomažu bebi da se nose s varicella-zoster virusom nisu. Majčin imunološki sustav još nije bio u stanju dati adekvatan odgovor na infekciju (imunološki antitijela još nisu formirana).

Vranska pera u trudnoći: posljedice za bebu

Učinak primarne infekcije na fetus ovisi o tromjesečju trudnoće u kojoj je došlo do infekcije. Najozbiljnije posljedice nastaju kada se kokošje kozice prenose tijekom vremena polaganja organa i do formiranja posteljice, tj. U ranoj fazi.

Vranska kozica tijekom trudnoće u 1. trimestru

Prvi trimestar je najznačajnije razdoblje u životu fetusa. Infekcija u razdoblju od 6-12 tjedana dovodi do patologije razvoja udova kod djeteta. Ako se bolest manifestirala u 12-20 tjedana, vjerojatnost oštećenja očiju i mozga je visoka. Oštećenje virusa varicella-zoster simpatičkih živaca u vratnoj kralješnici i lumbosakralnoj kralježnici uzrokuje Hornerov sindrom, oštećenje funkcije sfinktera uretre i rektuma.

Nerazvijenost ekstremiteta je zbog sklonosti virusu da zarazi brzo rastuće tkivo. Oznake kože su cikcakovi ožiljci. Često pokrivaju hipoplastične (nerazvijene) udove. Oštećenja očiju predstavljaju katarakt, mozak može ostati u nerazvijenom stanju, s biopsijom određuje kalcifikacije, područja nekroze (nekroza tkiva) i krvarenja.

Teški učinci kozjeg soka u prvom tromjesečju mogu biti znak za prestanak trudnoće. U nekim slučajevima, trudnoća prestaje spontano samostalno, pobačaj se javlja.

Vranska pera u trudnica u drugom tromjesečju

U drugom tromjesečju trudnoće, infekcija s vodenim kozicama dovodi do oštećenja mozga, dijete se može roditi izvana normalno, no posljedično će biti znakovi mentalne retardacije. Ponekad nakon poroda, patoloških neuroloških simptoma su prisutni, mogući su konvulzije.

Vranska kozica tijekom trudnoće u trećem tromjesečju

Infekcija u trećem tromjesečju je najmanje opasna za dijete. Unutarnji organi su već formirani, placenta funkcionira i štiti fetus od prodiranja virusa. Opasnost su simptomi bolesti u majci koja se pojavila 5 dana prije rođenja ili 2 dana nakon njih: dijete nema protektivna protutijela, sustav vlastitog imuniteta nije zrelija, a majka postaje izvor infekcije. Novorođenčad je vrlo teško tolerirati takvu infekciju, smrt se opaža u 20% slučajeva.

Metode liječenja varikele kod trudnica

Klinički protokoli za liječenje vagine u trudnica preporučuju da se Interferon Alfa primijeni od 14. tjedna. Prije tog razdoblja, s nekompliciranim stazama, određeni lijekovi nisu propisani. U umjerenim do teškim oblicima bolesti, aciklovir se koristi u antivirusnom liječenju u obliku tableta. Za sušenje i u svrhu antiseptike, osip se premazuje sjajnom zelenom otopinom.

Drugi simptomi kozjeg veselja tretirani su ovisno o njihovoj težini. S blagom ozbiljnošću, liječenje se odvija kod kuće, u drugim slučajevima, hospitalizacija je neophodna. Temperature iznad 38 stupnjeva oduzimaju nesteroidni protuupalni lijekovi. No, u kasnoj trudnoći, njihova uporaba je zabranjena - oni ubrzavaju početak rada. U takvim slučajevima možete koristiti nespecifične metode - hladno obloge u hramove, brisanje vrata u području karotidnih arterija, savijanje lakta.

Prilikom spajanja sekundarne bakterijske infekcije koriste se antibiotici: Ceftriaxone, Clarithromycin. Ako je tijek bolesti teška, mozak edem prijeti, a pojavljuju se neurološki simptomi, koristite Prednisone. Također u takvoj situaciji provode se detoksikacija i restauracija ravnoteže elektrolita s fiziološkim otopinama. Spazmatični sindrom zaustavlja diazepam.

Kontakt trudnice s bolesnim veslima: što učiniti ako je bolesno dijete kod kuće

Lovor je opasno za trudnicu samo ako prije nije bolestan. Ako ona ne zna o tome, moguće je pomoću serološke analize utvrditi prisutnost antitijela, a time i prenesene infekcije.

Ako se ne otkriju antitijela na virus, onda nije bilo sastanka s njim. Takve trudnice moraju paziti na kontakt sa bolesnom osobom, osobito ako je on član obitelji, na primjer, najstarije dijete koje pohađa predškolsku ustanovu.

Oni koji imaju malo dijete u svojoj obitelji koji pohađaju vrtić trebali bi prestati voziti ih u tim pri izjavi karantene za piletinu. Tako se možete zaštititi od virusa. Također je moguće cijepiti dijete dok se ne razboli.

Ako je najstarije dijete već bolesno, trudnica se nudi za davanje injekcije imunoglobulina unutar prvih 4 dana nakon kontakta. To će pomoći u zaštiti majke i nerođenog djeteta od infekcije.

Trudnoća nakon vagine

Oni koji su imali virus herpes zoster prije trudnoće ne bi se trebali bojati zbog njihovog stanja i posljedica za bebu. Žena stvara specifična antitijela koja su joj zaštitila od patogena. No, uvijek postoji rizik od reaktiviranja infekcije: nemoguće se riješiti bilo koje vrste herpesa, ostaje u latentnom obliku u živčanom gangliji.

Trudnoća je razdoblje fiziološkog pada imuniteta. Stoga, virus može ići u aktivni oblik i uzrokovati šindre. Ali on ne nosi ozbiljnu opasnost, imunološki sustav i odgovarajući tretman pomažu u borbi protiv bolesti.

Specifična prevencija: cijepljenje prije trudnoće

Ako trudna majka zna da nema vodene kozice, možete se cijepiti u fazi planiranja trudnoće. Postoje dva cjepiva, Okavaks i Varilix, koji sadrže oslabljeni virus herpes simplex tipa 3. No, za razvoj imunosti potrebno je razdoblje od najmanje 1 mjesec. Ali za najbolju koncepciju učinka je bolje planirati ne manje od 3 mjeseca.

Oni koji su već u poziciji da izbjegavaju hvatanje piletina, trebaju izbjegavati posjete velikih koncentracija ljudi, javnih kupelji i bazena, osobito u prvom tromjesečju. Uzrok infekcije može biti ne samo bolestan veslanje, već i osoba s znakovima šindre. Uz primarnu infekciju uzrokuje simptome vagine.

Razdoblje trudnoće pratile su mnoge opasnosti i za majku i za bebu. Da bi se izbjegla većina njih, dovoljno je razumno pristupiti planiranju koncepta i sprečavanju bolesti. Zdrav stil života, pravilna ishrana i dovoljno tjelesna aktivnost omogućit će nespecifičnu prevenciju većine patoloških stanja. Pravodobno liječenje početnih simptoma bolesti neće im dopustiti da uđu u ozbiljne oblike.

Vranska pera tijekom trudnoće

Nažalost, kokoši se tijekom trudnoće često pojavljuju. A posljedice koje mogu nastati iz ove bolesti mogu biti ozbiljne, kako za majku tako i za fetus. Nije nimalo da ginekolozi već na prvom posjetu buduće trudnice pitaju je li pileća kozica među prethodnim bolestima ili ne.

Vranska jabuka, kao jedna od teških bolesti za trudnice

Vranska kozica je zarazna bolest koja se može "uhvatiti" zrakom, kroz razgovor, disanje, kihanje, drugim riječima, kapljicama u zraku. U većini slučajeva oni dobivaju bolesnu djecu do sedam godina. Bolest pogađa ljude od dobi od šest mjeseci. Uzrokuje uzročnik proljevnih rakova sličan herpesovom virusu. Ipak, simptomi tih bolesti su različiti. Tako se herpes virus prenosi kroz sluznicu, izravnim kontaktom sa zaraženom osobom. Dok je veslanje bolest koja utječe na kapljice u zraku.

Najčešći nositelji bolesti su predškolski odgojitelji

Vrlo često, djeca dobivaju veslanje u predškolskim ustanovama, vrtićima, rasadnicima. Stoga, s početkom trudnoće, one trudnice koje su prisiljene uzeti postojeće starije djece iz predškolskih i školskih ustanova su u opasnosti od bolesti.

U prvom tromjesečju trudnoće potrebno je isključiti posjete prepunim mjestima ljudi i djece. Kako bi spriječili da kozice ne utječu na zdravlje djeteta i majke, mnogi liječnici, pri planiranju trudnoće, nude ženi da se zaštiti od moguće bolesti i dobije cjepivo. No, u ovom slučaju vrijedi odgoditi planiranje trudnoće kratko vrijeme nakon cijepljenja. Tada možete sigurno planirati začeće. Cijepljenje nije moguće za već trudne, dojilje, osobe koje pate od respiratornih bolesti, koje pate od čestih akutnih respiratornih virusnih infekcija i imaju crijevne bolesti, bolesnici s AIDS-om, leukemija. Nakon cijepljenja trebate biti zaštićeni od trudnoće 3 mjeseca. Uobičajeno, ginekolog preporučuje da se zaštitite za to vrijeme, tako da nema rizika od začeća. Prije cijepljenja liječnik pažljivo ispituje bolesnika s bolestima srca, krvnim poremećajima i bubrežnim i gastrointestinalnim bolestima.

Ako se žena ne sjeća ili ne zna da li je djetinjstvo preneseno, tada se provodi posebna analiza koja pokazuje da li je bila bolesna s tom bolešću.

Da biste saznali je li trudna majka bila bolesna od vagine, morate donirati krv za analizu.

Ova analiza pokazuje 100% -tni ispravan rezultat, da li je bolest prenijeta ranije ili ne, da li postoje antitijela. Ako se, nakon testa, ispostavi da nema bolesti, onda je u nekim slučajevima razumno pristati na cijepljenje, što je učinjeno s puškom. Cijepljenje se treba ponoviti mjesec dana nakon prvog cijepljenja. Nakon cijepljenja potrebno je napustiti snažnu tjelesnu aktivnost, ne da se uključiti u teške sportove, a ne podići težine, ne okupati se u sauni, a ne kontaktirati s pacijentima s virusnim infekcijama. Ako se bolest prenese jednom, još uvijek postoji rizik da se bolest drugi put. I ovaj rizik može biti minimalan ako je imunitet u dobrom stanju, boreći se i štiti tijelo u potpunosti.

Cijepljenje je odličan način da se smanji rizik od infekcije chickenpox.

Ako pogledate statistiku, bolest se javlja u otprilike šest trudnica od tisuću. Ovo nije tako strašna statistika, ali ipak vrijedi poduzeti preventivne mjere. Rak jajeta u prvom i trećem tromjesečju trudnoće posebno je opasno. Ako se u ranoj fazi dijagnosticira rakovica i trudnoća, to je veliki rizik za razvoj fetusa s oštećenjima, a često postoje slučajevi kada trudnoća završava pobačajem.

Nažalost, kako bi se smanjio rizik od infekcije chickenpox, potrebno je ukloniti bilo kakav kontakt s bolesnicima. No, tijekom trudnoće nije moguće ostati kod kuće cijelo vrijeme, očekujuća majka treba šetnje, punopravni način dana s fizičkom aktivnošću. Stoga, ako je došlo do infekcije s vodenom kozicom, potrebno je konzultirati liječnika opće prakse.

Načine prenošenja piletina

Vranska kozica prenosi se kašlja, govora, pa čak i kad pacijent sneezes. Razdoblje razvoja ove bolesti traje 21 dan, to je tzv. Razdoblje inkubacije tijekom kojega je vjerojatnost pojave bolesti visoka.

Virus lužnjaka lako se prevozi zrakom.

Vranska kozica ima nekoliko faza razvoja, to je:

 • Razdoblje inkubacije
 • Razdoblje od prvih znakova bolesti, tzv. Prodromalnog razdoblja
 • Vrhunac bolesti, obično u ovom razdoblju je teška (traje oko 10 dana)
 • Stupanj oporavka
 • Razdoblje oporavka nakon bolesti. Oporavka.

Razdoblje inkubacije traje od 10 do 21 dan. Ovo razdoblje karakterizira asimptomatsko stanje, kada je infekcija prodrla u tijelo i priprema se za isporuku prvih "pušaka".

Prodromno razdoblje bolesti već pokazuje prisutnost prvih znakova bolesti, pacijent je već prijetnja drugima. Trajanje razdoblja traje do tri dana.

To razdoblje je opasno za trudnicu jer postoji velika vjerojatnost infekcije tijekom kontakta s pacijentom.

Vrhunac bolesti. U pratnji najteže faze bolesti. Kada pacijent osjeti povećanje broja osipa, slabost.

Stadij oporavka prati izumiranje simptoma bolesti, osip se razbija s koricama i postupno nestaje.

Proces oporavka traje dugo i teče u razdoblju oporavka, kada se imunološki sustav tijela postupno vraća u normalu.

Manifestacija bolesti u odrasloj dobi

Vranska kozica u odraslih bolnija je nego u djetinjstvu.

Glavni simptomi bolesti su:

 • povraćanje
 • konvulzije
 • Loša koordinacija kretanja
 • Poremećaj osjetljivosti kroz oči svjetlosti, pacijent ne može gledati svjetlost.

Sve počinje pojavom osipa ružičaste boje na koži. Zatim, svaki se osip razvija u papule, u kojem nastaje čista tekućina. Temperatura se diže dovoljno brzo, što može doseći do 39 i 40 stupnjeva. Papule s tekućinom, a ignorirajući tretman, mogu zagušiti, pa je potrebno odmah izgorjeti osip s briljantnim zelenim rješenjem. Pacijent prolazi kroz tešku fazu bolesti u 10 dana.

Bolest za žvakanje treba biti pod nadzorom liječnika, budući da se na pozadini piletina često razvijaju brojne ozbiljne komplikacije. To može biti meningitis, otitis, upala pluća ili herpes. Ne možete podnijeti chickenpox na nogama, morate se pridržavati kućnog mirovanja i uzeti sve lijekove koje propisujete liječnik. Opasnost od osipa u području oko, jer mogu dovesti do gubitka vida.

Varikozak u dijagnostici trudnoće, zaštita

Za trudnicu, hitno je vidjeti ginekologa i liječnika opće prakse. Obično, u vrećicu, trudnice su propisane imunoglobulinom, što vam omogućuje aktiviranje zaštitnih funkcija u tijelu žene.

Proljetna kozica tijekom trudnoće može biti vrlo opasna

Trajanje trudnoće i posljedice i komplikacije koje mogu uzrokovati veslanje. Ako se u prvim tjednima trudnoće javlja vagine u trudnica, tada postoji rizik od spontanog pobačaja, a trudnoća može prestati ili se fetus može razviti abnormalno. To je zbog činjenice da placenta još nije u potpunosti formirana, a nerođeno dijete nema potrebnu zaštitu. Stoga, tijekom tog razdoblja, liječnik će definitivno propisati terapiju koja će pomoći smanjiti rizik od štetnih učinaka. Imunoglobulin se primjenjuje pacijentu najkasnije 4 dana nakon otkrivanja bolesti. Lijek ima snažan učinak, pomaže u podupiranju majčinog tijela i sprječava razvoj vagine, kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Učinci vimena nisu toliko jaki nakon 20 tjedana trudnoće. No, rizik se ponovo povećava, ako bolest pada na posljednje tjedne trudnoće, onda se ozbiljan rizik ponovo povećava, budući da beba nema antitijela na ovu bolest i njezini unutarnji organi mogu biti zaraženi. Vrlo je opasno ako se promatra nekoliko dana prije rođenja, a u ovom slučaju dijete može čak i umrijeti, napad želučanog soka je previše jak za organizam koji još nije postao jak. Ako liječnici promatraju vrhunac bolesti, ponekad se čak i lijek odgađa dostavu nekoliko dana (ako je moguće) kako bi se čekao vrhunac bolesti. I oni propisuju imunoglobulin, koji će također biti davan bebi nakon rođenja.

Često, u slučaju vagine, koji se pojavio u prvih 6 mjeseci, potrebno je provesti liječenje u bolnici kako bi se spriječilo pobačaj i ozbiljne patologije.

Liječnici preporučuju da se opustite sa slanom, začinjenom hranom. Dijeta s teškim napitkom.

Postoje i folklorni recepti za vodene kozice, no još je bolje da ne riskirate i upotrebljavate lijekove i liječite ih s rješenjem briljantne zelene boje. Ako postoji jaka svrbeža, možete pokušati razrijediti natrij u prokuhanu vodu i vunenom krpom navlažiti mjesta svrbež s ovim rješenjem. Ali ni u kom slučaju nemojte češljati jer možete donijeti još više infekcija i pogoršati bolest na koži.

Ponavljanje i komplikacija iz pilećeg boginja

Lovor može ostaviti mnoge neugodne posljedice za tijelo. Često, ona posjeduje šindre za njom, a ove se epizode mogu ponoviti kroz život. Lovor je također opasan zbog činjenice da bolest zahvaća limfne čvorove. Raste u veličini i prilično bolno. Sami, osip s vodenom kozicom nije uvijek tip kože, ali također može utjecati na jezik ili nebo, zubnog mesa. Ali unutarnji organi ne utječu na bolest.

Virus ostaje zauvijek s osobom, a nakon završetka bolesti može se osjetiti u obliku bolesti genitalnih organa, kao što je vulvitis kod žena, znakovi stomatitisa i upale pluća, koji se zove varicella. Ova vrsta upale pluća se razvija kod ljudi s osobito oslabljenim tijelom - to su mala djeca i trudnice.

Kada dojite, ako se majka oboli s kozjakom, onda je potrebno da se liječnik pojavi poput nje i bebe.

Dojenje se ne zaustavlja, jer čak i uz kozjeg mlijeka, mlijeko nosi najjače imunostimulantne komponente za dijete, pa čak i ako dijete obolijeva od veslima, to će mu mnogo lakše nego za odraslu majku. Lovorka također nije sasvim običan oblik manifestacije, može biti u obliku:

 • Krvni mjehurići
 • Mjehurići ispunjeni velikom količinom tekućine, osip postaje velik, ovaj se oblik naziva bulozom
 • I u fazi kada dolazi do nekroze tkiva

Ove tri oblika atipične varikele promatraju liječnik, a propisuje se terapija, topikalna otopina i antibakterijska sredstva. Prostirka obično nestaje nakon dva tjedna bolesti, ali virus ne konačno nestaje iz tijela. Ostaje u živčanom tkivu, i postaje poznata kao relaps s oslabljenim imunitetom.

Šindre, kao jedan od učinaka piletina, manifestira se kao relaps nakon pasmine. Pacijent opaža osip, ali ne u cijelom tijelu, kao kod veslina, ali u prsima, struku, rebra. Ovaj osip povezan je s osjećajem paljenja, mučenja, ponekad i dijela prsnog koša gdje se lokalizirani osip počinje povrijediti. Ova bolest je često slična drugom putu prenesenoj oplodnji, ali i dalje su simptomi različiti. Uz takvu recidivnu bolest propisuju se protuupalni lijekovi, lokalni i interni. Kožni osip se liječi antiseptičkim pripravcima. Virus pripada istoj skupini virusa kao i vodene kozice, pa se pažljivo liječite i ne pokrećite bolest i upalu kože.

Da biste isključili prisutnost komplikacija, najbolje je proći analizu.

Napokon

Za trudnicu potrebno je provjeriti ginekolog i liječnik opće prakse tijekom svih trimestara trudnoće. Nemojte započeti situaciju ako ima osipa, čak i ako izgleda da je alergična, svi bolni simptomi moraju biti prikazani liječniku, a ne odgoditi posjet. Zapravo, kao i kod pilića, pacijent se može dijagnosticirati i dati pravodobno liječenje, što će olakšati tijek bolesti i ukloniti moguće rizike od bolesti u trudnoći. Nemojte se bojati, ako vas je bolest uhvatila u tako odgovornom razdoblju za svaku majku, morate sve odgovore liječnika voditi odgovorno i pratiti ostatak kreveta kada je to potrebno. S razvojem bolesti nakon 20 tjedana trudnoće, potencijalni rizik od oštećenja bebe nije velik, ali još uvijek je potrebno pratiti liječnik. Ako pronađete bolest prije nego što želite zatrudnjeti, trebali biste se savjetovati s liječnikom o najboljem razdoblju za začeće, kako bi tijelo postalo jači i ponovno dobila imunosnu zaštitu.

Vranska pera u trudnoći: postoji li neki razlog za veliku zabrinutost

Čekanje na dijete je ugodan i uzbudljiv proces. Tijekom tog razdoblja žena se pokušava zaštititi od mogućih bolesti. Međutim, nije lako učiniti ako stariji dijete pohađa vrtić ili školu i u svakom trenutku može dovesti kući neki virus, na primjer, poznatu piletinu. Koliko je opasna takva infekcija tijekom trudnoće? Kako mogu utjecati na zdravlje fetusa?

Što je piletina

Vranska jabuka (ili kokošje kozice) je akutna virusna bolest. To je uzrokovano mikroorganizmom Varcellus-Zoster, koji je bliski rođak herpes virusa. Boji se otvorene sunčeve svjetlosti, umire od dezinficiranja droga, ali je dobro očuvan vlažnom i hladnom. Virus se širi kroz kapljice u zraku i, zajedno s kapljicama sline, može se prevesti na pristojne udaljenosti - do 20 metara.

Zanimljivo je da je u medicini, crni veslati prvi put opisali talijanski liječnik G. Guidi (Vidius) već u 16. stoljeću. Međutim, sve do sredine 19. stoljeća bolest se smatrala tipom velikih boginja. Pojam "lovorac" uveden je tek 1872. u Mađarskoj.

Bolest prolazi kroz tri faze:

 1. Razdoblje inkubacije (skriveno) - od trenutka infekcije (kontakt sa bolesnom osobom) na početne manifestacije. U djece i odraslih do trideset godina je oko dva tjedna, nakon 30 godina može trajati do tri tjedna.
 2. Prodromno razdoblje (ili stadij "prethodnika") započinje nekoliko dana prije stvaranja prvih papula.
 3. Razdoblje osip - pojava osipa. Ova faza traje 7-9 dana, nakon čega se papule osuše i nestaju.

Osip je glavni simptom prašuma. Papule na tijelu formiraju se nasumično (ponekad - svaka dva do tri dana tijekom prvog tjedna nakon njihova otkrića nastaje njihov novi "val", dok se stari i novi elementi istodobno koegzistiraju), ne utječu na unutarnje slojeve kože, a kad nestanu, ne ostavljaju ožiljke ( osim ako ih ne snažno podijelite). Osip je popraćen svrabom, što može biti jednostavno nepodnošljivo.

U početku se pojavljuje osip na glavi i licu, a zatim postupno pada ispod (torzo), ali to rjeđe utječe na udove.

Svaki element osipa prolazi kroz niz stadija:

 1. Papula je crvena udica koja se diže malo iznad kože.
 2. Vjediku. Tuber je napunjen seroznom tekućinom.
 3. Bubuljica. Mjehurić praska pretvara se u vagu i prekriva korom, koja na kraju pada. Ovaj proces ubrzava češljanje, iako se kao rezultat toga, ožiljci mogu kasnije ostati (bakterije ulaze u ranu).
Osip se traje oko tjedan dana, nakon čega se postepeno suši.

Osim glavnih, postoje i drugi znakovi bolesti. Stupanj njihove manifestacije ovisi o dobi i individualnim karakteristikama pacijenta.

 1. Povećanje temperature. U djece obično ne prelazi vrijednosti subfebrila, u odrasloj dobi može dosegnuti 39 ° C. Ovaj simptom obično je nekoliko dana ispred osipa.
 2. Opća slabost, glavobolja, nedostatak apetita.
 3. Ponekad postoji slaba bol u abdomenu, koja traje 1-2 dana nakon otkrivanja infekcije.

Vranska jabuka je pretežno dječja bolest. Kod odraslih osoba obično počinje ozbiljnije (zbog čega mnogi roditelji čak i žele da njihovo maleno dijete dobije veslanje i odvede ga u vrtić tijekom namjerne epidemije). Broj valova osipa je mnogo više, njihov se obrnuti razvoj događa kasnije nego kod beba, svi drugi simptomi su također izraženije (znakovi opijenosti tijela). Također je vrlo vjerojatno da će se pojaviti bakterijske infekcije i komplikacije kao što su upala pluća, artritis, laringitis, meningitis, itd. (Ove patologije počinju od mučnine, povraćanja, nesvjestice).

Kanalica se tradicionalno smatra pedijatrijskom infekcijom, jer je lakše dobiti bez komplikacija u ranoj dobi nego kasnije u teškom obliku.

Međutim, postoje izuzeci od pravila. Autor ovih redova se oboljela od vagine tek 29 godina nakon što je djetetu dadirala vrtić (očito, kontakt s djecom koja su pogođena). Iznenađujuće, bolest je prošla u vrlo blagom obliku: temperatura od 38 ° C trajao je samo jedan dan, nakon čega se vratio u normalu, a bilo je vrlo malo lezija (gotovo da nema lica na licu). Usput, moj sin, koji je u to doba imao skoro tri godine, postao je i bolestan nakon dva tjedna, a bolest mu je bila teža nego za majku: obilni osip na tijelu s jakim svrbežom, groznica je nekoliko dana ostala.

Ako u djetinjstvu dijete ne može razboljeti s vodene kozice tijekom epidemije u dječjem tima, a zatim kao dodiru odrasle sa nosačem infekcije - to je gotovo uvijek infekcija.

Značajke tijeka bolesti u različitim fazama trudnoće

Sam po sebi, "zanimljiva pozicija" ne pogoršava protok veslanja, ne dovodi do povećanja komplikacija kod žena: opasnost u ovom slučaju ugrožava fetus. Uostalom, bolest je uzrokovana virusom koji, ulaskom u krv i tkiva ženskog tijela, može prodrijeti kroz posteljicu i tamo prouzročiti štetni učinak.

Trudnice često ne dobivaju veslo (oko 1 slučaj na 1000 ljudi). Međutim, ako u obitelji postoji mala djeca, a sama žena je zaposlenik predškolske ustanove, rizik od infekcije se povećava mnogo puta (naravno, ako majka prije nije imala kozubicu).

Ako trudnica ima dijete koje ima veslanje, vjerojatnost zaraze se povećava mnogo puta

Stupanj ugroženosti vagine od fetusa ovisi uglavnom o trajanju trudnoće.

1 termin

U ranoj fazi (do oko 20 tjedana) komplikacije za dijete iznose oko 5%. Tijekom tog perioda, svaka infekcija je opasna, jer su sustavi i organi buduće bebe položeni. Placenta je još uvijek u potpunosti formirana samo do 20. tjedna pa ne može štititi embrij od oštećenja. On svibanj razviti intrauterine chickenpox, što znači sljedeće učinke:

 1. Smrznuta trudnoća.
 2. Spontani pobačaj.
 3. Čak i ako embrij ne umre, potencijalno može uzrokovati probleme s razvojem središnjeg živčanog sustava, organa sluha, vida, gastrointestinalnog trakta, mokraćnog mjehura, atrofije ekstremiteta, kostiju na koži. Naposljetku, ove komplikacije će dovesti do njegove smrti.
Ako virus vagine opija embrij u prvom tromjesečju trudnoće, najvjerojatnije će umrijeti.

Vranska pera u ranoj fazi trudnoće nije bezuvjetna indikacija za pobačaj, kao što je slučaj kod, primjerice, rubele. Uostalom, ako se spontani pobačaj nije dogodio ili trudnoća nije prestala, onda je najvjerojatnije sve u redu s embrijom.

2 termin

Nakon 20 tjedana, rizik je nešto smanjen (do 2%), budući da je posteljica već u potpunosti formirana i štiti bebu od negativnih vanjskih utjecaja. Komplikacije mogu nastupiti ako zarazna bolest kod majke ima ozbiljan oblik. Patologije mogu biti sljedeće:

 1. Neodgovarajući razvoj kostiju i mišića.
 2. Ožiljci na koži.
 3. Oštećenje vida.
 4. Kongenitalna upala pluća.
 5. Neurološki poremećaji.

Žena koja je bolestan od vagine, nužno je dodijeljena ultrazvučni pregled kako bi se utvrdile nepravilnosti fetusa. Kada se u njemu nalaze teške patologije, liječnik obično sugerira umjetno ukidanje trudnoće.

Ako je žena u drugom tromjesečju ušla u crne kozice, mora imati neplaniranu ultrazvučnu dijagnozu kako bi otkrila moguće malformacije u fetusu.

Preporučuju se i druge studije:

 1. Amniocenteza je zbirka amnionske tekućine. Postupak pomaže identificirati moguće genetske abnormalnosti u djeteta.
 2. Cordocenteza - uzimanje krvi pupkovine iz fetusa.

3 termin

Do kraja trudnoće povećava se opasnost od ozbiljnih posljedica vagine. Infekcija u trećem tromjesečju je opasna ako je mama dobila veslanje 7-10 dana prije rođenja. Rizik od zaraze bebom pri rođenju iznosi oko 50%. Dječje tijelo još uvijek nije dovoljno antitijela: imunološki sustav jednostavno neće moći odoljeti virusu. Kao rezultat toga, dijete razvija kongenitalni vesloti (neonatalni) s istodobnim patologijama unutarnjih organa (encefalitis, oštećenje jetre, respiratorni organi, itd.). Novorođenče čak može umrijeti ubrzo nakon rođenja (prema statistikama, 25% zaražene djece).

Ako se majka razboljela s veselom otprilike tjedan dana prije porođaja, onda se pola slučaja dijete rodi s kongenitalnim veslima.

Ako se majka razboljela prije tri tjedna prije rođenja, prognoza u ovom slučaju je vrlo povoljna. Uostalom, njeno tijelo uspjelo je razviti protutijela virusu i proslijediti ih bebi. Čak i ako se razboli nakon rođenja, sve će teći u blagom obliku.

Liječenje varikele u trudnica

Kada se pojave prvi znakovi kozjeg vesla, trudnica mora odmah kontaktirati svog ginekologa. Liječnik ocjenjuje ozbiljnost bolesti, prisutnost sekundarnih infekcija, uzimajući u obzir trajanje trudnoće.

Dulje od 20 tjedana liječnik može propisati imunoglobulinsku injekciju ženi (ponekad je to učinjeno nakon dodira s pacijentom, čak i prije pojave prvih znakova bolesti).

Također, katkad se propisuje antivirusni lijek Acyclovir trudnicama (nepoželjno je koristiti u prvom tromjesečju zbog mogućeg utjecaja na embrij). To će ublažiti akutne simptome i brzinu oporavka. Međutim, kako bi lijek imao željeni učinak, mora se započeti unutar 24 sata nakon pojave prvih papula.

Inače, liječenje vagine u trudnica obavlja se prema standardnoj shemi (u načelu, isto kao i kod djece):

 1. Osip se tretira s konvencionalnom briljantnom zelenom ili metilenskom plavom otopinom.
 2. Gaza zavoj koji je natopljen losionom s kalaminom može pomoći u smanjenju svrbeža.
 3. Tvari Tsindol (na bazi cinka) imat će antiseptički učinak na kožu i osušiti čireve.

Foto galerija: lijekovi za liječenje vagine u trudnica

Tijekom trudnoće, lovor ne treba pregrijavati: samo će povećati svrbež. Kupanje je bolje zamijeniti toplim tušem. Kožu ne bi trebalo trljati ručnikom, lagano ga upijati, a svaki put se koristi novi ručnik. Tijekom razdoblja bolesti, žena bi trebala piti više i koristiti zdravo hrane kako bi joj tijelo vratilo što je prije moguće.

Ako se simptomi vagine javljaju u trudnoj ženi neposredno prije porođaja, liječnici ih obično pokušavaju odgoditi u trajanju od 5-7 dana. Tijekom tog vremena, trudnica će djetetu dati vrijedna antitijela virusu, pa čak i ako se razbolio, sve će relativno lako prenijeti. Ako kašnjenje u isporuci nije uspjelo, odmah nakon rođenja djeteta, uveden je imunoglobulin kako bi se dijete odupro zarazu. Nakon toga, liječnici pažljivo pratiti stanje bebe za dva tjedna.

Ako rođenje nije odgođeno, djetetu se nakon porođaja dobiva imunoglobulin.

Ako žena ima osip na području genitalija, onda liječnici razmatraju carski rez.

Kao buduća mama koja će biti zaštićena od infekcije masti

Čak iu fazi planiranja, trudnica bi trebala otkriti je li imala kozice u djetinjstvu. Ako je nemoguće saznati, tada možete proći posebnu analizu u laboratoriju za otkrivanje antitijela na piletinu.

Ako se trudna majka nikad nije susrela s kozjakom, a zatim prije nego što je zarazila (po mogućnosti tri mjeseca), preporučuje se cijepljenje protiv tog virusa.

U fazi planiranja trudnoće, žena treba biti cijepljena protiv piletina.

U našoj zemlji, cijepljenje protiv lupkana provodi se s Okavaksom i Varilixom (prvo je dobilo ime u čast japanskog dječaka Oka, od čijeg mjehurića osip je izoliran virus). One sadrže oslabljeni virus herpesa, kojeg ljudsko tijelo lako može nadvladati, a razvijanje odgovarajućeg imuniteta. Naravno, nakon cijepljenja ostaje rizik zaraze infekcije, ali vrlo mali.

Cijepljenje protiv piletina je zabranjeno tijekom trudnoće. Koncepcija se može planirati samo tri mjeseca nakon cijepljenja. Međutim, ako žena otkrije njezinu trudnoću nakon uvođenja cjepiva, to nije apsolutna naznaka za pobačaj.

Cijepljenje ne isključuje dodatne mjere zaštite:

 1. Već trudna žena mora uzeti komplekse vitamina (usput, to ne boli u fazi planiranja). To će povećati otpornost tijela na infekcije, jer kada se dijete rodi, majčinska imunost prirodno smanjuje.
 2. Ako postoji prilika, tada je za razdoblje trudnoće djeteta predškolske dobi bolje da se ne vodi u vrtić - potencijalni izvor infekcije.
 3. Ako starija djeca još nisu imala lužnjaka, također se mogu cijepiti.

Trudnoća nakon vagine

Nakon što je patila od kozica, žena može sigurno planirati trudnoću. Uostalom, njezina krv sadrži neophodna protutijela za borbu protiv virusa. Ipak, treba imati na umu da bolest potiskuje opći imunitet, a rizik od ugovaranja bilo koje druge infekcije (npr. ARVI) se povećava, što može nepovoljno utjecati na proces nošenja.

Nije uvijek država žena omogućava vam da započnete s planiranjem trudnoće - tijelo često iscrpljuje zarazne infekcije. Stoga je poželjno da se oporavim, a tek onda nastavljamo zatrudnjeti dijete.

Berezovskaja E.P.

Nakon prenesenog veslina, poželjno je prvo oporaviti i poboljšati svoje zdravlje, a tek onda planirati trudnoću.

Kako bi se smanjili mogući rizici, bolje je odgoditi trudnoću nakon 3-4 mjeseca. Ovaj put je dovoljno za jačanje vašeg zdravlja. Žena neće trebati nikakve lijekove i postupke: samo treba voditi zdrav stil života, odmarati se i jesti uravnoteženu ishranu.

Vjerojatnost ponovne infekcije

Mnogi vjeruju da ako je osoba imala kozubicu, neće je ponovno dobiti, jer su protutijela na taj virus u krvi, pružajući imunitet cjeloživotnog djelovanja. Međutim, danas ova infekcija sve više utječe na one koji su ga patili u djetinjstvu: to je zbog mutacije virusa, njegovog stjecanja novih svojstava. Moderna neuspješna ekologija, često i nerazumno korištenje antibiotika, nezdravu prehranu, faktor stresa također igraju svoju ulogu. Stoga se s potpunom sigurnošću ne može reći da kokošje boginje ne predstavlja opasnost za buduću majku ako je ona pretrpjela u djetinjstvu.

Oko polovice trudnica s vimcrkom ranije su imale ovu infekciju.

Video: Dr. Komarovsky o opasnostima bolesti za trudnice i djecu

Mnogi vide perad kao bezazlenu bolest djetinjstva. Međutim, tijekom trudnoće, kada imunitet prirodno smanjuje, svaki virus nosi potencijalnu opasnost. Naravno, piletina nije tako strašna za buduću majku, poput rubeole. Međutim, u rijetkim slučajevima može izazvati štetu fetusu: u ranoj fazi može izazvati pobačaj, au kasnijim razdobljima (prije rođenja) može uzrokovati ozbiljne malformacije. Glavna stvar za zaraženu ženu nije panika, već ga treba promatrati liječnik koji će propisati neophodni tijek liječenja kako bi se smanjile moguće posljedice.