Trudnoća s HIV-om - je li moguće imati zdravu bebu?

Hrana

Statistika ukazuje na godišnji porast broja zaraženih HIV-om. Virus, koji je vrlo nestabilan u vanjskom okruženju, lako se prenosi od osobe do osobe tijekom spolnog odnosa, kao i kod poroda od majke do djeteta i tijekom dojenja. Bolest je kontrolirana, ali potpuni iscjeljenje je nemoguće. Stoga, trudnoća s HIV infekcijom treba biti pod nadzorom liječnika i odgovarajućim liječenjem.

O patogenu

Bolest uzrokuje virus ljudske imunodeficijencije, kojeg predstavljaju dvije vrste - HIV-1 i HIV-2, te mnoge podvrste. Inficira stanice imunološkog sustava - CD4 T-limfocite, kao i makrofage, monocite i neurone.

Patogen se brzo razmnožava i tijekom dana inficira veliki broj stanica, uzrokujući njihovu smrt. Da bi se nadoknadio gubitak imunosti, B-limfociti se aktiviraju. Ali to postupno dovodi do iscrpljivanja zaštitnih sila. Stoga se uvjetno patogena flora aktivira kod osoba zaraženih HIV-om, a svaka infekcija proizlazi atipično i s komplikacijama.

Visoka varijabilnost patogena, sposobnost da dovede do smrti T-limfocita, omogućuje vam da se udaljite od imunološkog odgovora. HIV brzo stvara otpor kemoterapijskim lijekovima, stoga u toj fazi razvoja medicine nije moguće stvoriti lijek protiv nje.

Koje će znakove ukazivati ​​na bolest?

Tijek HIV infekcije može biti od nekoliko godina do desetljeća. Simptomi HIV-a tijekom trudnoće ne razlikuju se od onih u općoj zaraženoj populaciji. Manifestacije ovise o stupnju bolesti.

U fazi inkubacije, bolest se ne manifestira. Trajanje ovog razdoblja varira od 5 dana do 3 mjeseca. Neki nakon dva ili tri tjedna imaju simptome ranog HIV-a:

 • slabost;
 • sindrom sličan gripi;
 • natečeni limfni čvorovi;
 • lagano bezumno povećanje temperature;
 • osip tijela;
 • vaginalna kandidijaza.

Nakon 1-2 tjedna, ovi se simptomi smiruju. Razdoblje mirnoće može dugo trajati. Neki traju godine. Jedini znakovi mogu biti rekurentni glavobolje i stalno povećani bezbolni limfni čvorovi. Također se mogu pridružiti kožnim bolestima - psorijazi i ekcemi.

Bez liječenja, nakon 4-8 godina počinju prve manifestacije AIDS-a. To utječe na kožu i sluznicu bakterijskih i virusnih infekcija. Pacijenti izgube težinu, bolest je popraćena kandidijazom vagine, jednjaka, upale pluća često se javlja. Bez antiretrovirusne terapije, konačna faza AIDS-a se razvija nakon 2 godine, pacijent umre od oportunističke infekcije.

Čuvanje trudnoće

Posljednjih godina povećan je broj trudnica s HIV infekcijom. Ta se bolest može dijagnosticirati mnogo prije početka trudnoće ili tijekom gestacijskog razdoblja.

HIV može proći od majke do djeteta tijekom trudnoće, rađanja ili majčinog mlijeka. Stoga, planiranje trudnoće za HIV treba biti učinjeno u suradnji s liječnikom. Ali u svim slučajevima virus se prenosi djetetu. Sljedeći čimbenici utječu na rizik od infekcije:

 • imunološki status majke (broj viralnih kopija je više od 10.000, CD4 manji od 600 u 1 ml krvi, omjer CD4 / CD8 manji od 1.5);
 • klinička situacija: žena ima STI, loše navike, ovisnost o drogama, teške patologije;
 • genotip i fenotip virusa;
 • stanje placente, prisutnost upale u njemu;
 • gestacijsko doba kod infekcije;
 • opstetrički čimbenici: invazivne intervencije, trajanje i komplikacije porođaja, epiziotomija, vrijeme bezvodnog razdoblja;
 • stanje kože novorođenčeta, zrelost imunološkog sustava i probavni trakt.

Posljedice fetusa ovise o korištenju antiretrovirusne terapije. U razvijenim zemljama, gdje su žene s infekcijom pod promatranjem i slijede upute, učinak na trudnoću nije izražen. U zemljama u razvoju, HIV može razviti sljedeće uvjete:

 • spontani pobačaji;
 • fetalna fetalna smrt;
 • pristup STIs;
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice;
 • niska težina rođenja;
 • postpartum infekcije.

Ispitivanja tijekom trudnoće

Sve žene pri registraciji doniraju krv za HIV. Ponovljeno istraživanje provodi se tijekom 30 tjedana, odstupanje se dopušta gore ili dolje tijekom 2 tjedna. Takav pristup omogućuje identificiranje u ranoj fazi trudnica koje su se registrirale već zaražene. Ako žena postaje zaražena uoči trudnoće, ispitivanje prije porođaja podudara se s krajem seronegativnog razdoblja kada je nemoguće otkriti virus.

Pozitivan HIV test tijekom trudnoće daje osnovu za upućivanje u centar AIDS-a za naknadnu dijagnozu. Ali samo jedan brz test za HIV ne uspostavlja dijagnozu, zbog čega je potreban dublji pregled.

Ponekad HIV test tijekom trudnoće postaje lažno pozitivan. Ova situacija može uplašiti buduću majku. No, u nekim slučajevima, značajke funkcioniranja imunološkog sustava tijekom razdoblja trudnoće dovode do takvih promjena u krvi, koje su definirane kao lažno pozitivne. I to se može odnositi ne samo na HIV, već i na druge infekcije. U takvim slučajevima dodjeljuju se i dodatni testovi koji vam omogućuju precizno dijagnosticiranje.

Mnogo je gore situacija kada se dobije lažno negativna analiza. To se može dogoditi kada se krv izvuče tijekom perioda serokonverzije. Ovo je vrijeme kada je došlo do infekcije, ali protutijela na virus još nisu pojavila u krvi. Traje od nekoliko tjedana do 3 mjeseca, ovisno o početnom stanju imuniteta.

Trudna žena čiji HIV test je pozitivan, a daljnji pregled potvrđuje zarazu, nudi se ukidanje trudnoće u zakonskim rokovima. Ako odluči spasiti dijete, daljnje upravljanje se provodi istovremeno s specijalistima Centra za AIDS. Utvrđena je potreba za antiretrovirusnom terapijom (ARV) ili profilaksi, određuje se vrijeme i način isporuke.

Plan za žene s HIV-om

Oni koji su se registrirali kao već zaraženi, kao i identificirana infekcija, za uspješno nošenje djeteta moraju se pridržavati sljedećeg plana promatranja:

 1. Pri registraciji, osim osnovnih rutinskog pregleda, potrebno je ELISA za HIV, kao i reakciju imunološkog blotiranja. Utvrđeno je virusno opterećenje, brojni limfociti CD A stručnjaka iz Centra za AIDS daje savjete.
 2. U 26 tjedana ponovno se određuje virusni opterećenje i CD4 limfociti, provodi se opći i biokemijski krvni test.
 3. U 28 tjedana, trudnica je savjetovala stručnjak iz Centra za AIDS, odabire potrebnu AVR terapiju.
 4. Kod 32 i 36 tjedana, pregled se ponavlja, stručnjak AIDS Centra također savjetuje pacijenta o rezultatima pregleda. U posljednjoj konzultaciji određuje se vrijeme i način isporuke. Ako nema izravnih indikacija, tada se preferiraju hitne isporuke kroz rodni kanal.

Tijekom trudnoće treba izbjegavati postupke i manipulacije koje ometaju integritet kože i sluznice. Ovo se odnosi na biopsiju amniocenteze i korionske villuse. Takve manipulacije mogu dovesti do kontakta krvi majke s djetetovom krvlju i infekcijom.

Kada trebate hitnu analizu?

U nekim slučajevima može se propisati brz HIV test u rodilištu. To je potrebno kada:

 • pacijent nikada nije bio pregledan tijekom trudnoće;
 • samo je jedna analiza podnesena pri registraciji, nije bilo praćenja na 30 tjedana (na primjer, žena dolazi s prijetnjom prijevremenog rođenja na 28-30 tjedana);
 • trudnica je testirana na HIV u pravo vrijeme, ali je imala povećani rizik od infekcije.

Značajke terapije HIV-om. Kako roditi zdravu bebu?

Rizik prijenosa patogena na vertikalni način tijekom porođaja iznosi do 50-70%, a dojenje - do 15%. Ali ove su brojke značajno smanjene od upotrebe kemoterapijskih lijekova, uz odbijanje dojenja. S pravom shemom, dijete se može razboljeti samo u 1-2% slučajeva.

Pripreme za antiretrovirusnu terapiju za profilaksu se propisuju za sve trudnice bez obzira na kliničke simptome, virusni opterećenje i broj CD4.

Sprječavanje prijenosa virusa djetetu

Trudnoća u HIV-u zaražena je pod pokrovom posebnih kemoterapijskih lijekova. Da biste spriječili infekciju djeteta, upotrijebite sljedeće načine:

 • propisivanje tretmana za žene koje su zaražene prije trudnoće i planiraju zamisliti;
 • korištenje kemoterapije za sve zaražene;
 • tijekom poroda koristite lijekove za ARV terapiju;
 • nakon porođaja propisati slične lijekove za dijete.

Ako žena ima trudnoću od HIV-om inficiranog čovjeka, onda je terapija ARV propisana njenom i njezinom seksualnom partneru, bez obzira na rezultate njezinih testova. Liječenje se provodi u razdoblju nošenja djeteta i nakon rođenja.

Posebna se pozornost posvećuje trudnicima koji koriste opojne tvari i imaju kontakte sa seksualnim partnerima s sličnim navikama.

Liječenje u početnom otkrivanju bolesti

Ako se tijekom trudnoće pronađe HIV, liječenje je propisano ovisno o vremenu kada se to dogodilo:

 1. Rok za manje od 13 tjedana. ART lijekovi su propisani ako postoje dokazi za takav tretman prije kraja prvog tromjesečja. Za one koji imaju visoki rizik od infekcije fetusa (s virusnim opterećenjem od više od 100.000 kopija / ml), liječenje je propisano odmah nakon testiranja. U drugim slučajevima, kako bi se uklonili negativni učinci na fetus u razvoju, s početkom terapije do kraja prvog tromjesečja.
 2. Trajanje od 13 do 28 tjedana. Kada se otkrije druga bolest drugog tromjesečja ili se zaražena žena primjenjuje samo u tom razdoblju, liječenje je hitno propisano nakon dobivanja rezultata testova za virusni opterećenje i CD
 3. Nakon 28 tjedana. Terapija je odmah propisana. Koristite shemu tri antivirusna lijeka. Ako je tretman prvi put propisano nakon 32 tjedna s visokim količinom virusa, četvrti lijek može biti uključen u režim.

Vrlo aktivna shema antivirusne terapije uključuje određene skupine lijekova koji se koriste u strogoj kombinaciji tri od njih:

 • dva inhibitora nukleozidne reverzne transkriptaze;
 • inhibitor proteaze;
 • ili ne-nukleozidni inhibitor reverzne transkriptaze;
 • ili inhibitor integraze.

Pripreme za liječenje trudnica odabiru se samo od skupina čija sigurnost za fetus potvrđuju kliničke studije. Ako je nemoguće koristiti takvu shemu, možete uzeti lijekove iz raspoloživih skupina, ako je takav tretman opravdan.

Terapija kod pacijenata koji su prethodno primali antivirusne lijekove

Ako je HIV infekcija otkrivena dugo prije začeća i očekivana majka primila odgovarajuće liječenje, HIV terapija nije prekinuta ni u prvom tromjesečju trudnoće. U suprotnom to dovodi do oštrog povećanja količine virusa, pogoršanja rezultata ispitivanja i rizika od infekcije djeteta tijekom trudnoće.

S učinkovitost sheme koja se koristi prije gestacije, nema potrebe za promjenom. Iznimke su lijekovi s dokazanom opasnošću za fetus. U tom slučaju, zamjena lijeka je napravljena na individualnoj osnovi. Najopasniji od onih za fetus je Efavirenz.

Antivirusno liječenje nije kontraindikacija za planiranje trudnoće. Dokazano je da ako žena s HIV-om svjesno pristupe koncepciji djeteta, primjećuje režim lijekova, tada se značajno povećavaju šanse za dojenje zdravog djeteta.

Prevencija porođaja

Protokoli Ministarstva zdravstva i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije identificiraju slučajeve kad je potrebno primijeniti otopinu azidotimidina (Retrovir) intravenozno:

 1. Ako se antivirusno liječenje nije koristilo s virusnim opterećenjem prije rođenja manje od 1000 kopija / ml ili više tog iznosa.
 2. Ako je brz HIV test u rodilištima dao pozitivan rezultat.
 3. U nazočnosti epidemioloških indikacija - kontaktirajte sa seksualnim partnerom koji je zaražen HIV-om tijekom posljednjih 12 tjedana tijekom ubrizgavanja lijekova.

Odabir načina isporuke

Kako bi se smanjio rizik od infekcije djeteta tijekom porođaja, način isporuke određuje se pojedinačno. Isporuke se mogu provesti vaginalnom isporukom u slučajevima kada je žena tijekom rada primila ART tijekom trudnoće, a virusni opterećenje u vrijeme isporuke je manje od 1000 kopija / ml.

Dan upotrebe amnionske tekućine sigurno je zabilježen. Obično se to događa u prvoj fazi rada, ali ponekad je moguća prenatalna iscjedak. S obzirom na normalno trajanje rada, ova situacija dovest će do intervala bez vode za više od 4 sata. Ovo je neprihvatljivo za majku koja je zaražena HIV-om. S takvim suhim razdobljem, vjerojatnost zaraze djeteta značajno se povećava. Posebno opasno je dugo suho razdoblje za žene koje nisu primile ART. Stoga se može odlučiti dovršiti isporuku carskim rezom.

U porodu u živahnom djetetu zabranjuju se sve manipulacije koje krše cjelovitost tkiva:

 • amniotomija;
 • epiziotomije;
 • vakuumska ekstrakcija;
 • nametanje opstetskih pinceta.

Također nemojte provoditi indukciju radne snage i povećanje radne snage. To sve značajno povećava šanse zaraze djetetom. Moguće je provoditi ove postupke samo iz zdravstvenih razloga.

HIV infekcija nije apsolutna indikacija za carski rez. No, korištenje ove operacije snažno se preporučuje u sljedećim slučajevima:

 • virusni opterećenje više od 1000 kopija / ml;
 • nepoznato virusno opterećenje;
 • ART nije bio izveden prije rođenja ili je nemoguće to učiniti u rođenju.

Cezarianna sekcija u potpunosti eliminira kontakt djeteta s ispuštanjem reproduktivnog trakta majke, pa se u nedostatku HIV tretmana može smatrati neovisnom metodom sprječavanja infekcije. Operacija se može provesti nakon 38 tjedana. Planirana intervencija obavlja se u odsustvu rada. No, moguće je provesti carski rez i indikatore u slučaju nužde.

Kod poroda kroz prirodni rodni kanal na prvom pregledu, vagina se tretira s 0,25% otopinom klorheksidina.

Novorođenče nakon porođaja mora se okupati u kadi s 0,25% vodenim klorheksidinom u količini od 50 ml po 10 litara vode.

Kako spriječiti infekciju u porodu?

Kako bi se spriječila infekcija novorođenčadi, nužno je provesti prevenciju HIV-a tijekom porođaja. Lijekovi se propisuju i primjenjuju na rodiljno i tada rođeno dijete samo uz pismenu suglasnost.

Prevencija je nužna u sljedećim slučajevima:

 1. Protutijela na HIV otkrivena su tijekom testiranja tijekom trudnoće ili pomoću brzog testa u bolnici.
 2. Prema indikacijama epidemije, čak i ako nema test ili nesposobnost da ga provede, u slučaju uporabe trudnog lijeka ili njegovog kontakta s HIV-om zaraženom osobom.

Shema prevencije uključuje dva lijeka:

 • Azitomidin (Retrovir) intravenozno, korišten od početka rada do rezanja pupkovine, također se koristi unutar jednog sata nakon rođenja.
 • Nevirapin - jedna tableta je pijana s trenutkom početka porođaja. Uz trajanje rada više od 12 sati, lijek se ponavlja.

Kako ne bi zarazili dijete kroz majčino mlijeko, ona se ne primjenjuje na prsa, bilo u radnoj sali ili kasnije. Također, nemojte koristiti majčino mlijeko iz boce. Takva novorođenčad se odmah prenosi u prilagođene mješavine. Žena koja potiskuje laktaciju propisuje Bromkriptin ili Cabergoline.

Puerperal u postpartum periodu, antivirusna terapija nastavlja se s istim lijekovima kao u razdoblju trudnoće.

Sprječavanje infekcije novorođenčadi

Dijete rođeno za majku koja je zaražena HIV-om propisuje lijekove za sprječavanje infekcije, bez obzira na to je li žena liječena. Najbolje je započeti profilaksu 8 sati nakon rođenja. Do tog vremena, lijek koji je primijenjen majci nastavlja raditi.

Vrlo je važno započeti davati lijekove u prvih 72 sata života. Ako je dijete zaraženo, tada prva tri dana virus cirkulira u krvi i ne prodire u DNA stanice. Nakon 72 sata, patogen je već pričvršćen na stanice domaćina, pa je prevencija infekcije neučinkovita.

Za novorođenče su razvijeni tekući oblici oralnih lijekova: azidotimidin i nevirapin. Doziranje se izračunava pojedinačno.

U ambulanti, ova djeca su do 18 mjeseci. Kriteriji za odjavu su sljedeći:

 • nema protutijela na HIV pomoću ELISA;
 • nema hipogammaglobulinemije;
 • nema simptoma HIV-a.

HIV i trudnoća: kako roditi zdravu bebu?

HIV je relativno novije bolesti. Čovječanstvo ga je upoznalo prije otprilike 30 godina, ali tijekom tog vremena broj ljudi zaraženih virusom znatno se povećavao. Ukupno u svijetu ima više od 40 milijuna ljudi koji boluju od ove bolesti. Infekcija čini puno ograničenja na način života pacijenata, što može utjecati na zdravlje budućnosti djece. Je li HIV i trudnoća kompatibilni?
Nemoguće je podcijeniti moguće rizike u ovoj situaciji, ali šanse za zdravim djetetom ostaju.

No, planiranje i upravljanje trudnoćom u žena s HIV pozitivnim nije jednostavan zadatak koji zahtijeva zajedničke napore ginekologa, specijalista zaraznih bolesti i, naravno, vrlo buduće majke.

Uzroci bolesti i načina infekcije

Virus humane imunodeficijencije je dvije vrste HIV-1 i HIV-2. Prvi je češći i često se pretvara u AIDS.

Oba tipa virusa su ugrađena u DNA stanice i danas su neizlječivi. Nositi infekciju ne znači da će osoba odmah početi osjećati manifestacije bolesti. Od infekcije do prijelaza HIV-a u AIDS može trajati oko 10 godina.

Virus se prenosi od zaražene osobe kroz:

 • krv, na primjer, kada transfuzira ili koristi jednu štrcaljku;
 • sjemena tekućina i vaginalni iscjedak;
 • majčino mlijeko.

Stoga se mogu zaraziti seksualnim kontaktom i ako krv zaražene osobe ulazi u otvorenu ranu. HIV tijekom trudnoće je opasno jer može prijeći placentarnu barijeru.

Moguće je da je beba zaražena majkom tijekom trudnoće, a to se može dogoditi tijekom poroda i tijekom dojenja.

Osobe s ovisnosti o drogama, intravenozne psihotropne tvari, homoseksualci i oni koji imaju seksualno promiskuitetni seks nisu najveći rizik od infekcije bez korištenja kontracepcijskih sredstava. No, čak i dobri ljudi mogu biti zaraženi.

Rizik od "hvatanja" HIV-a, čak i ako je mali, prisutan je pri obavljanju različitih medicinskih i kozmetičkih postupaka povezanih s kontaktom s krvlju i ne sterilnim instrumentima.

Kako HIV infekcija utječe na ljudsko tijelo?

Jednom u tijelu, virus se umetne u T-limfocite (bijele krvne stanice odgovorne za rad imunološkog sustava).

HIV koristi DNA stanica za vlastitu reprodukciju, zbog čega oni umiru. Tako se u tijelu pojavljuju mnoge nove čestice virusa, a imunološki sustav slabi.

S značajnim smanjenjem broja T limfocita, osoba se ne može nositi s uvjetno patogenim mikroorganizmima.

Zbog toga, obično neopasne bakterije uzrokuju ozbiljnu bolest. U ovoj fazi pacijent treba započeti antiretrovirusnu terapiju, inače postoji rizik od smrti zbog pratećih komplikacija - meningitis, upala pluća itd.

Simptomi i faze bolesti

Manifestacije bolesti ovise o tome kako se izvodi. Razlikuju se sljedeće faze progresije HIV infekcije:

 1. Razdoblje inkubacije. U ovom trenutku, simptomi su odsutni, pacijent možda nije svjestan problema. Pravovremeno otkrivanje virusa ovisi o tome da li osoba nadzire njihovo zdravlje i prolazi testove.
 2. Stadij primarne manifestacije. Pojavila se infektirana groznica, rastu limfni čvorovi. Catarrhal bolesti često se javljaju kod komplikacija. Primarni simptomi HIV-a tijekom trudnoće, kao što su zimice, glavobolja, umor, proljev, lako se zbune s znakovima drugih bolesti. Stoga, trudnica mora prijaviti svoje bolesti liječniku i proći sve propisane testove.
 3. Generalizirana lezija tijela. Razvijaju se virusne, gljivične ili bakterijske infekcije koje utječu na unutarnje organe. Rizik malignih neoplazmi povećava se.
 4. Terminalna pozornica. Svi tjelesni sustavi počinju propadati, pa se pacijent umire od infekcija ili tumora.

Trajanje prijenosa zaražene osobe kroz ove faze je individualno. Prosječno vrijeme od infekcije do prvih manifestacija bolesti - nekoliko godina. Bilo je slučajeva kad se prvi simptomi bolesti manifestiraju unutar godine dana, pa čak iu kraćem razdoblju.

Od trenutka infekcije do ozbiljnih oštećenja tijela potrebno je oko 10 godina, iako se bolest može obustaviti u ranoj fazi, ovisno o nalozima liječnika pacijenta.


Je li trudnoća i HIV kompatibilan? Ako govorimo o prve dvije faze, pravilno odabrana terapija omogućuje izvođenje i proizvodnju zdravog djeteta, iako to nema apsolutno jamstvo.

No, s brzim napredovanjem virusa, začeće je malo vjerojatno i nerazumno zbog ozbiljnog stanja žene.

Kako se dijagnosticira HIV?

Prisutnost virusa u krvi trudnice tijekom trudnoće provjerava se tri puta. Da bi to učinili, provodi se imunoanaliza.

Ponovljena dijagnostika je neophodna jer rezultati studije nisu uvijek pouzdani za ženu "u položaju". I lažne negativne i lažno pozitivne HIV testove su moguće tijekom trudnoće.

Razlog da virus ne bude otkriven je nedavna infekcija, u kojoj se protutijela još nisu pojavila.

Lažni pozitivni rezultati mogu se objasniti prisutnošću kroničnih bolesti i kvarova imunološkog sustava. Stoga, čak i ako analiza ukazuje na HIV infekciju, liječnici neće odmah uplašiti trudnu majku, ali će propisati dodatne testove.

Samo pokazatelji praćenja u dinamici, omogućuju vam točno određivanje ima li žena virus ili ne.

Rizik infekcije djeteta s HIV-om u trudnica

Ako se ženi i dalje dijagnosticira HIV tijekom trudnoće, a dijagnoza je potvrđena, prognoza utječe na to dobiva li potrebnu terapiju. U nedostatku podrške lijekovima, vjerojatnost zaraze djeteta tijekom trudnoće i porođaja iznosi 20-40%.

U slučaju adekvatno odabrane i odmah pokrenute antiretrovirusne terapije, šanse za zdravom bebom povećat će se. U zaraženim ženama koje se podvrgavaju liječenju i odbijaju dojiti, 2 do 8% djece dobiva majčinskog virusa.

Dijete češće ostaje zdravo, ako je tijekom trudnoće donirala krv za HIV, majka je rano otkrila bolest.

Planiranje trudnoće za HIV

Žena koja je svjesna svog pozitivnog statusa trebala bi namjerno pristupiti koncepciji. Trudnoća i HIV terapija kod zaražene majke idu ruku pod ruku. Tijekom razdoblja pripreme za začeće, žena bi trebala proći krvni test kako bi odredila virusni opterećenje.

Ako su stope visoke, najprije morate normalizirati broj limfocita i smanjiti aktivnost HIV-a.

U središtu AIDS-a, gdje se uočava očekivačka majka, stručnjaci će odabrati potrebnu terapiju.

Ako je virusni opterećenje nizak i žena nije nedavno primila lijek za HIV, tijekom razdoblja planiranja i prva 3 mjeseca nakon začeća preporučuje se suzdržati se od uzimanja antivirusnih lijekova.

Koncepcija za HIV

U paru gdje je samo jedan partner zaražen, seks treba provoditi pomoću kondoma, tako da je začeće dijete teško. Ako je virus oba roditelja, to pojednostavljuje situaciju.

Ali u ovom slučaju seksualni odnos bez kondoma nije uvijek moguć. Otvoreni seks se ne preporučuje ako partneri imaju različite sojeve HIV-a. Može doći do reinfestacije koja neće imati koristi za zdravlje roditelja.

Pa kako kombinirate HIV i trudnoću? Kada je zaražena žena, kako bi sigurno zatrudnjela dijete, supružnikova sperma se skuplja u sterilnoj posudi. Zatim, sjeme se koristi za gnojidbu, uvedeno je u trudnicu na umjetan način, u medicinskim uvjetima.

Ako je samo muškarac bolestan, postoji nekoliko rješenja. Budući da je koncentracija HIV-a u seminalnoj tekućini visoka, koncepcija zbog nezaštićenog odnosa je opasna za ženu.

Prvi način je smanjiti virusni opterećenje čovjeka na minimum i pokušati zatrudnjeti tijekom tog razdoblja na prirodan način. Rizik infekcije ostaje, ali može se smanjiti tako da ima afinitet bez kondoma samo na dan ovulacije.

Uostalom, manje nezaštićeni seks, to su veće šanse izbjegavanja infekcije.

Drugi je način upotreba reproduktivnih tehnologija i čišćenje muške sperme u posebnom aparatu, odvajanje spermatozoida iz sjemene tekućine koja sadrži virus.

Zatim, jaje koje se uzima od supruge oplodi se IVF-om, a majčina zametka je zasađena. Metoda je sigurna, ali skupo i ne jamči uspjeh u prvom pokušaju.

Postoji i mogućnost oplodnje žene sjemenom darivatelja. No, iz očitih razloga, svi parovi ne odlučuju o tome. Uostalom, mnogi su važni da je dijete nastavak voljene osobe.

Kako kontrolirati virus tijekom trudnoće?

Što učiniti ako se istodobno otkrije i HIV i trudnoća i kako roditi zdravu djecu, svaka majka misli, želeći svoju bebu sretnu budućnost.

Sve žene s identificiranom bolesti, počevši od drugog tromjesečja, trebaju primiti antiretrovirusnu terapiju koja se sastoji od uzimanja zidovudina ili njegove kombinacije s nevirapinom.

Sljedeće mjere također se poduzimaju kako bi se spriječila infekcija fetusa:

 1. Promatranje ginekologa i redovito praćenje stanja trudnice kako bi se smanjio rizik od preranog rođenja. To je neophodno jer se prerano dijete, osobito onih rođenih prije 34 tjedna, više zaraženo.
 2. Prevencija bolesti povezanih s HIV-om i njihovih komplikacija.
 3. Isključenje perinatalne invazivne dijagnoze.
 4. Planiranje načina isporuke. U većini slučajeva ženama se prikazuje planirani carski rez. Ali ako virusni opterećenje ne prelazi 1000 u 1 μl, dopušteno je vaginalno davanje. U isto vrijeme pokušajte izbjeći bilo kakve opstetrije kirurških postupaka - otvaranje fetalnog mjehura, perinealnih rezova itd.

HIV terapija tijekom trudnoće, daljnje odbijanje dojenja i imenovanje profilaktičkog tijeka antivirusnih lijekova novorođenčadi smanjuju rizik od infekcije.

Nemoguće je razumjeti je li beba zaražena odmah nakon rođenja. Zbog ulaska antitijela iz krvi majke, bebe HIV testovi mogu biti pozitivni do 1,5 godine. Ako nakon tog razdoblja nestanu - dijete je zdravo.

Prevencija HIV-a u trudnica

Kako bi se spriječilo virus u budućim majkama, prije nego što se pojavi, preporučuje se da se par bude testiran na HIV, kao i za druge infekcije. Nakon saznanja o trudnoći, žena treba kontaktirati ginekologa.

Rano registraciju i pravodobno ispitivanje smanjuje rizik od komplikacija i ostavlja vrijeme da odlučuje je li poželjno nastaviti s prijevozom kada se otkrije opasna bolest.

Trudnoća i HIV infekcija suočavaju se sa ženama s teškim izborom. Unatoč svim dostignućima medicine, ne postoji jamstvo rađanja zdravog djeteta, pa ginekolog može preporučiti pobačaj. Slažem se s tim ili ne, naravno, roditelji odlučuju. Liječnici su dužni podržavati bilo koji od svojih izbora.

Ako imate HIV test tijekom trudnoće - to nije razlog za paniku. Dodatna dijagnoza u centru AIDS-a potrebna je za utvrđivanje dijagnoze, jer pogrešni rezultati nisu neuobičajeni.

Čak i ako se potvrdi prisutnost virusa, to nije rečenica, već razlog za hitno započinjanje liječenja. Osobe s HIV-om koje primaju antiretrovirusnu terapiju i pozorno su na njihovo zdravlje mogu živjeti punim životom.

Autor: Yana Semich,
posebno za Mama66.ru

Trudnoća i HIV - moguće je majčinstvo sretno!

Čovječanstvo je poznato HIV infekcije preko 30 godina. Tijekom tog vremena, osobe s pozitivnim statusom iz rijetkih pojedinaca postale su istaknuti dio populacije.

I za njih, infekcija je jednostavno poseban način života, u kojem morate slijediti određena pravila.

Zbog prirode infekcije, pokazalo se da su većina nositelja virusa mladi dječaci i djevojke koji sanjaju o ljubavi, obitelji, djeci. HIV ne čini to nemogućim, samo trebate znati kako se zaštititi i spriječiti prijelaz infekcije od majke u bebu.

Rizik infekcije djeteta s HIV-om u trudnica

Ako se oslanjate na sreću i ne poduzimate nikakve preventivne mjere, gotovo će polovica djece biti rođena s virusom - 40-45%. Uz sve potrebne mjere, umjetno hranjenje, ta se brojka može smanjiti na 6-8%, a prema nekim podacima, do 2%.

Planiranje trudnoće za HIV

Dobra stara istina koja povezuje zdravlje majke i djeteta, upravo ovdje. Ako žena zna za njezin status i želi se truditi, svakako treba utvrditi količinu virusa u krvi i saznati broj CD4 stanica.

Uz vrlo dobre rezultate ispitivanja (visoki sadržaj virusa i nedovoljno - limfociti), prvo ćete morati tražiti njihovo poboljšanje. Tako će trudnoća biti lakša, a rizik prijenosa HIV-a bit će znatno niži.

Na primjer, s CD4 manjom od 200, vjerojatnost zaraze bebe bit će 2 puta veća, a virusni opterećenje od više od 50.000 smatra se opasnijim 4 puta.

Procjenjuje se režim antiretrovirusnih lijekova tijekom buduće trudnoće:

 • ako stanje žene i laboratorijske podatke nisu zahtijevali lijekove prije, prva tri mjeseca nakon začeća bolje je učiniti bez njih;
 • s prethodno pokrenutim tretmanom, nepoželjno je prekinuti. Prvo, sve veći broj virusa može dovesti do prijenosa djetetu. Osim toga, postoji vjerojatnost oportunističkih infekcija i razvoja otpornosti na lijekove;
 • ako je režim liječenja uključivao efavirenz, pokušavaju ga zamijeniti drugim lijekovima zbog patoloških utjecaja na razvoj fetusa;
 • ne preporučuje se propisivanje stavudina i didanozina, trudnice se ne mogu lako podnositi ovoj shemi, može doći do ozbiljnih problema s jetrom.

Koncepcija za HIV

Budući da seks treba zaštititi (s kondomom) u pozitivnom stanju, trudnoća može biti problematična.

Ponešto je jednostavnije ako oba partnera žive s virusom, ali čak i ovdje postoji rizik razmjene različitih sojeva, uključujući one koji su otporni na lijekove. Nadalje, vjeruje se da je vjerojatnost prijenosa djetetu veća. Ako u obitelji postoji samo jedan HIV, onda moramo pokušati da ne zarazimo.

Teže ako se virus nalazi samo kod muškaraca. U sjemenu je koncentracija HIV obično vrlo visoka, pa je opasnost za ženu vrlo vjerojatna.

Postoji nekoliko mogućih rješenja:

 • smanjiti količinu virusa u muškaraca na minimum i odabrati razdoblje ovulacije kod žena. Na žalost, ovo ne može u potpunosti zaštititi ženu. Infekcija kod začeća je opasna za dijete, jer je u prvih nekoliko mjeseci infekcije broj virusa u krvi maksimalan;
 • izvršiti posebnu manipulaciju za čišćenje sperme od partnera, odvojiti spermu od sjemene tekućine (mjesto virusa). Dobiveni materijal se zatim daje ženi.
 • umjetno osjemenjivanje. Metoda je prilično komplicirana, skupo i nije dostupna svim parovima. Izolirani pojedinačni spermatozi in vitro povezani su s jajašcima koja su primljena od žene, a zatim se embriji u ranim fazama razvoja uvode izravno u maternicu;
 • korištenje spermatozoida donatora od posebnih banaka. Ali neki ljudi kategorizirano odbacuju takvu priliku, a za žene je važno rađati dijete ljubljenog.

HIV infekcija i trudnoća - osnovna načela rođenja zdravog djeteta

Antiretrovirusna terapija nakon tri mjeseca trudnoće. Najsigurniji lijek je zidovuddin, često korišten u kombinaciji s nevirapinom.

Praćenje liječnika, odgovarajuća prehrana, prevencija prijevremenog poroda. Preuranjeno dijete (osobito u razdoblju kraćem od 34 tjedna) ne može se oduprijeti virusu, lako je zaraženo.

Liječenje i prevencija oportunističkih bolesti u majci.

Planiranje vrste porođaja. Budući da većina beba postane zaražena tijekom rada, carski rez 38 tjedana može smanjiti ovu šansu. No, ako se treba pribjeći takvoj operaciji, zbog problema koji su se pojavili, rizik može biti još veći.

Ako je moguće smanjiti koncentraciju virusa manju od 1000 u 1 μl, normalna isporuka postaje i prilično sigurna. Izbjegavajte otvaranje membrana fetalnog mjehura, razne manipulacije s opstetrima.

Odbijanje dojenja. Profilaktički antiretrovirusni lijekovi za novorođenče u sirupima.

Nemoguće je utvrditi je li beba zaražena odmah ili ne nakon rođenja. Svi HIV testovi mogu biti pozitivni za njega i do pola godine života, jer su majčinska protutijela u njegovoj krvi i postupno se uništavaju. Ako se nakon tog razdoblja rezultat ne mijenja, onda je zaražena.

HIV i trudnoća: kako roditi zdravu bebu

Posljednjih godina, broj žena u dobi odgođenog doba značajno se povećava kod osoba zaraženih HIV-om. U studijama screeninga, seropozitivnost seruma je približno V1Ooo, a broj registriranih pacijenata kontinuirano raste svake godine. HIV u trudnoj ženi uvijek predstavlja značajne poteškoće za opstetričar. Liječnici se suočavaju sa zadaćom smanjenja rizika transplacentalnog prijenosa virusa na fetus i održavanja zdravlja trudnice. Provođenje trudnoće treba obaviti od strane opstetričara i infektivnih bolesti.

Kako se HIV inficira?

Tijek HIV-a tijekom trudnoće može se ubrzati i pogoršati zbog imunosupresije inherentne gestacijskim procesom. Tijek trudnoće često je također kompliciran. Najopasnija komplikacija trudnoće je perinatalna infekcija fetusa HIV-om, koja se bez odgovarajuće terapije u 30-60% slučajeva, bez obzira na prisutnost simptoma bolesti u majci. Vertikalna HIV infekcija može se pojaviti tijekom trudnoće, poroda i postnatalnosti. HIV se može prenijeti i u obliku virusa povezan s stanicom i kao slobodni virus. Isto kao izvor su stanice placenta zaražene HIV-om. Istodobno postoje 3 načina prijenosa virusa u fetus:

 1. Transplacentalni prijenos slobodnih viriona kao posljedica raznih ozljeda placentarne barijere (placentalna abrupcija, placenta, FPN) s kasnijom interakcijom virusa s limfocitima CO4 fetusa.
 2. Primarna infekcija posteljice i nakupljanje virusa u Gofbauerovim stanicama, nakon čega slijedi umnožavanje infekcije i njezin prijelaz na fetus.
 3. Intranatalna infekcija fetusa nakon kontakta s mukoznim membranama fetusa s inficiranom krvlju ili izlučevima rodnog kanala.

Postnatalno, od 15 do 45% djece iz HIV-a trudnica su zaražene. Većina tih žena nije svjesna prisutnosti infekcije i uglavnom inficira djecu tijekom dojenja. Maternalni čimbenici rizika za vertikalni prijenos: veliki virusni opseg organizma s visokom razinom infekcije u plazmi, otkrivanje virulentnog HIV izolata, nizak broj T-pomoćnih stanica.

Na autopsiji spontanih pobačaja u HIV pozitivnim majkama, može se saznati da HIV tijekom trudnoće može uzrokovati intrauterine infekcije već u prvom tromjesečju. Više od polovice svih slučajeva vertikalnog prijenosa događa se neposredno prije ili tijekom poroda, a antenatalna infekcija u većini slučajeva javlja se u trećem tromjesečju.

Infekcija fetusa ili novorođenčad

Je li moguće imati zdravo dijete s HIV-om tijekom trudnoće? Infekcija fetusa ili novorođenčeta s HIV-om dovodi do razvoja imunodeficijencije u njemu, što je različito od onoga kod odraslih osoba. Do 5 godina života AIDS se razvija u 80% djece zaražene HIV-om tijekom trudnoće. Prvi znakovi intrauterine HIV infekcije su hypotrophy (u 75% slučajeva) i raznih neuroloških simptoma (u 50-70% slučajeva). Ubrzo nakon poroda, pridružuje se trajna proljev, limfadenopatija (90%), hepatosplenomegalija (85%), oralna kandidijaza (50%), razvojna kašnjenja (60%). Kronična upala pluća i recidivi infekcije su česti. Simptomi oštećenja CNS-a povezani su s difuznom encefalopatijom, cerebelarnom atrofijom, mikrocefalijom i taloženjem intrakranijskih kalcifikacija.

Postoji rana i kasna HIV infekcija tijekom trudnoće. Oko 20-30% djece vertikalno zaražene može rano nastupiti kao teški oblik bolesti - brzo napredujući oblik. Ovi bolesnici imaju visoki virusni opseg pri rođenju i u prvim mjesecima života, već u djetinjstvu imaju brzi gubitak pomoćnih T limfocita. U 70-75% vertikalno zaražene djece uočeno je polagano progresivno oblikovanje: nisko virusno opterećenje pri rođenju, dugotrajno stabilan broj pomoćnih stanica, bez kliničkih manifestacija ili samo blagi simptomi (limfadenopatija, zaušnjaci) i povremene bakterijske infekcije. Udio djece s polaganim oblikom bolesti koja je dosegla AIDS stadiju je oko 5-10% godišnje. U 5% djece, klinički i imunološki simptomi ne napreduju. To se pripisuje genetskim čimbenicima, imunokompetentnosti i upornosti nisko virulentnih HIV izolata.

Uzroci smrti kod djece s AIDS-om su generalizirana CMV infekcija ili sepsa uzrokovana gram-negativnim ili oportunističkim bakterijama, u starijoj djeci, kao kod odraslih osoba, kombinacijom pneumokocikoze s Kaposijevim sarkomom. U novije vrijeme, otkrivanje protutijela na HIV u krvi trudnice bila je pokazatelj prestanka trudnoće zbog visokog rizika od perinatalne infekcije. Međutim, za sada, propisivanje specifičnog antivirusnog lijeka trudnicama smanjuje rizik intrauterine infekcije na 5-10%. Takav antivirusni lijek u trudnica je zidovudin - analog od HIV nukleozida. Propisan je u dozama od 300 do 1200 mg / dan. Nema dokaza o teratogenom učinku zidovudina. Oportunističke infekcije tretirane su na isti način kao i one koji nisu trudni.

U Rusiji, HIV tijekom trudnoće nije pokazatelj za carski rez kod žena koje su primale antivirusne lijekove otprilike je opasnost od infekcije fetusa tijekom carskog rezanja i prirodnog poroaja. Kod žena zaraženih HIV-om koje nisu primile lijek tijekom trudnoće, dostava abdomena trenutno je metoda izbora.

U slučaju dostave prirodnim putevima potrebno je slijediti pravila rada za svaku virusnu infekciju: smanjiti duljinu bezvodnog razdoblja i izbjegavati korištenje bilo kakvih opstruktivnih manipulacija koje traumatiziraju kožu fetusa. Da bi se spriječila infekcija u vrijeme porođaja, zidovudin se uzima u kapsulama. Kako bi spriječili postnatalnu infekciju, dojenje s HIV-om je kontraindicirano.

Vjeruje se da pri izvođenju sljedećeg skupa preporuka, rizik od zaraze djetetom ne prelazi 3%, a žena uspije dati rađanje zdravom djetetu:

 • antiretrovirusna terapija majci tijekom druge polovice trudnoće, novorođenčeta tijekom prvih šest tjedana života;
 • izborni carski rez;
 • izbjegavanje dojenja.

Nažalost, specifična prevencija još nije razvijena. Kako bi se smanjili slučajevi perinatalne infekcije u Ruskoj Federaciji, prihvaćeno je da su sve žene testirane na HIV tri puta tijekom trudnoće: pri registraciji, u 24-28 tjedana i prije rođenja. Preporuča se i HIV test seksualnih partnera trudnica. Ako barem jedan od partnera ima HIV infekciju, trebali bi samostalno odlučiti hoće li produžiti takvu trudnoću, znajući stupanj rizika od infekcije fetusa. Zbog visoke prevalencije HIV-a tijekom trudnoće i rizika od infekcije kroz majčino mlijeko, donacija mlijeka je zabranjena u mnogim zemljama.

Dakle, u prevenciji vertikalnog prijenosa HIV-a koriste se:

 1. HIV testiranje;
 2. isključivanje invazivne prenatalne dijagnoze u trudnica s HIV-om;
 3. izborni carski rez prije početka rada;
 4. tijekom prirodnog porođaja:
  • isključivanje rane amniotomije
  • dezinfekciju rodnog kanala,
  • sprečavanje disekcije i rupture perineuma.
 • liječenje trudnoće i novorođenčadi zidovudina.
 • adekvatno primarno liječenje u sobi za dostavu;
 • ne dojiti.

HIV infekcije i AIDS-a

AIDS je bolest povezana s izraženom kršenjem imuniteta T stanica u odraslih i imunitetom T i B stanica u djece. To je uzrokovano virusom humane imunodeficijencije (HIV), virusom koji sadrži RNA.

Postoje dvije vrste - HIV-1 i HIV-2. Od njih je najčešći HIV-1. Dokazano je da se HIV-2 infekcija javlja rjeđe, razdoblje inkubacije je duže, manje je virulentno od prvog. Uz to, bolest se razvija u 4-10% zaraženih, s HIV-1 - u 20-40%.

Značajka virusa je sposobnost sintetiziranja na temelju stvarne RNA potrebne za reprodukciju DNA virusa pomoću reverzne enzima reverzne transkriptaze. HIV tijekom trudnoće ima tropizam za stanice limfoidne serije - T-pomoćne stanice (CD4), makrofagi, monociti i neuroni u kojima se može integrirati u kromosomsku DNK, dugo trajati, poremetiti njihovu funkciju i uzrokovati imunološko restrukturiranje. Replikacija virusa počinje nakon imunološke stimulacije T-limfocita uslijed reinfekcije ili pod utjecajem drugih akutnih i kroničnih bolesti. Brza reprodukcija uzrokuje smrt stanica CO4. U ovom slučaju, javlja se funkcionalna insuficijencija imuniteta T-stanica, što uzrokuje kršenje antigen-specifične diferencijacije B-limfocita i njihovu poliklonsku aktivaciju. To se očituje u povećanju koncentracije imunoglobulina u perifernoj krvi, a rezultirajuća disfunkcija B-limfocita s razvojem njihove funkcionalne insuficijencije uzrokuje kršenje sinteze specifičnih antivirusnih antitijela. Nakon reprodukcije u stanicama imunološkog sustava, HIV se hematogenously širi cijelim tijelom i može se izolirati iz bilo kojeg okruženja tijela. On je u stanju zadržati njegovu vitalnost u plazmi krvne stanice bez staničnih elemenata za dugo vremena, što objašnjava visoku vjerojatnost prijenosa kroz špricu.

HIV je heterogen, ima visoki stupanj genetske varijacije, brzo umire kod ključanja, od učinaka dezinficijensa, ali je otporan na ionizirajuće zračenje i UV zračenje.

Izvor HIV-a je pacijent s AIDS-om i prijenosnika virusa. Istodobno, period prijenosa virusa može biti vrlo dug (godina), a tijekom prvih godina nakon infekcije, prijevoznik može biti seronegativan zbog nedostatka virusne replikacije. Načini prijenosa su seksualni (75% zaražen), transfuzijom (putem zaraženih krvnih pripravaka, ovisnika o drogama), transplacentarnom, intrapartumom, postnatalnom (putem zaraženog mlijeka i bliski kontaktima između majke i novorođenčadi).

HIV je izoliran iz mnogih tjelesnih tekućina, uključujući urin, sline i suze, ali do sada su opisane samo infekcije kroz krv, sjeme, vaginalne sekrecije i majčino mlijeko. Neka opasnost može biti "mokri poljubac". Rizik seksualno prenosivih HIV infekcija raste s drugim STI.

Razdoblje inkubacije kreće se od nekoliko mjeseci do 5 godina ili više. Prijenos HIV-a ne dovodi nužno do razvoja bolesti. U 60-70% zaraženih, infekcija je asimptomatska već nekoliko godina. U 2-8% zaraženih, klinički znakovi AIDS-a se godišnje razvijaju. Istodobno, bolest ima 6 stadija: razdoblje inkubacije, akutni stupanj bolesti, latentno razdoblje, uporni generalizirani limfadenopatija, kompleks simptoma povezan s AIDS-om i sam AIDS. U prosjeku, vrijeme razvoja AIDS-a od trenutka infekcije je 10 godina, bolest može deblokirati s bilo kojom stadijom, uključujući AIDS, može se zaustaviti u bilo kojoj fazi bez postizanja AIDS-a.

Dijagnoza HIV-a tijekom trudnoće provodi se na temelju utvrđivanja faktora rizika ili kliničkih simptoma s potvrdom dijagnoze pomoću seroloških testova. PCR za detekciju virusnog genoma u limfocitima još se ne koristi kao standardni dijagnostički test. Serološke studije provedene korištenjem enzimski povezanog imunosorbentnog testa u kombinaciji s potvrdom testova. Specifični testovi su određivanje HIV proviralne DNA, virusnog opterećenja i broja pomoćnih stanica, funkcije T stanica.

U djece je serodiagnoza teško zbog učestalih lažno pozitivnih rezultata zbog transplacentnog prijenosa majčinih protutijela.

Mogu li roditi HIV?

Trudnoća je ključno razdoblje za svaku ženu. Pojava djeteta radikalno preobražava cijelu obitelj. Imunodeficijencija je čimbenik koji može uništiti sve svijetle snove i planove za budućnost.

Većina žena uopće ne razumije zašto tijekom trudnoće mora proći niz testova i podvrgnuti posebnim dijagnostičkim pregledima. Gotovo svatko je siguran da nema razloga za zabrinutost, a sva ova putovanja u bolnicu su gubitak vremena. Međutim, takvo samopouzdanje može biti skupo.

Činjenica je da je imunodeficijencija vrlo podmukla nevolja koja već nekoliko godina može ostati u ljudskom tijelu i da se ni na koji način ne lažno predstavljati. Prisutnost povišene temperature, povećanje limfnih čvorova u pozadini zajedničkih simptoma slabosti obično se objašnjava banalnom prehladom. Samo provođenje posebnih laboratorijskih testova omogućuje, s velikom vjerojatnošću, dijagnosticiranje AIDS-a kod žene. Stoga su redoviti pregledi stručnjaka tijekom trudnoće preduvjet osiguranja pravovremenog otkrivanja patologije i omogućiti vam predviđanje o tome može li osoba zaražena HIV-om dati roditi zdravo dijete.

Prema znanstvenim istraživanjima i brojnim medicinskim opažanjima, ako se ne pridržavate preventivnih mjera tijekom trudnoće, oko 30% djece bi se rodilo zaraženo. Zahvaljujući suvremenom kompleksu terapijskih mjera, danas je HIV u porodničkoj bolnici novorođenčadi dijagnosticiran u roku od 2 do 6% od ukupnog broja novorođenčadi čije su majke nositelji virusa imunodeficijencije.

Ako u procesu prijenosa fetusa buduće majke dijagnosticira bolest, potrebno je razumjeti da je trudnoća u ovom slučaju faktor rizika za zdravlje same žene i za buduće bebe.

Kako roditi HIV?

Može li HIV inficiran roditi djecu? Doista, u normalnom stanju tijekom trudnoće, imunološki sustav majke smanjuje njegovu aktivnost. S tim u vezi, dodatni virusni opterećenje može znatno komplicirati i proces trudnoće i naknadnu isporuku. Ne smije se zaboraviti da je rizik od zaraze djetetom dovoljno velik. Slijedom toga, rođenje djeteta zaraženih žena mora se pristupiti punom odgovornošću.

Tipično, djevojke s ovim statusom pripremaju se unaprijed za začeće. Prije svega, moraju se prijaviti specijalističkim i prolaznim testovima na temelju kojih će liječnik moći zaključiti je li moguće u ovom slučaju rađati HIV. Čak i ako je to 2 rođenja s HIV-om, taktika će biti jednaka. Stroga usklađenost s preporukama liječnika o propisanoj antivirusnoj terapiji i drugim preventivnim mjerama pogoduje rađanju zdravog djeteta. U slučaju da je koncepcija neplanirana, zaražena žena mora napraviti težak izbor između prestanka trudnoće i rođenja djeteta. Posljednja opcija uključuje veliki rizik da možete imati bebu s HIV-om.

Također je važno uzeti u obzir da kao rezultat ankete postoji svibanj biti razlika između rhesus i krvi buduće majke i fetusa, što može izazvati imuni odgovor, a time i smrt fetusa. Prisutnost Rh-konflikta značajno komplicira tijek trudnoće. Glavni znakovi koji upućuju na takav sukob su opća slabost, grčevi bolovi u donjem dijelu trbuha, mučnina i povraćanje na pozadini opće slabosti.

Možete li roditi HIV? Tijelo majke percipira razvoj fetusa kao strano tijelo. Prema tome, imunološki sustav mora ga ukloniti. Kako bi se to spriječilo, tijelo namjerno tijekom trudnoće potiskuje snažnu aktivnost svojih mehanizama obrane. Oslabljeni imunitet stoga nije u stanju adekvatno suprotstaviti raznim patogenima i patogenima. U tom smislu, uobičajena hladnoća može se razviti u upalu pluća, a najmanje ogrebotina će dovesti do jakog upalnog procesa.

Kako bi se predvidjele uspješnosti HIV-a, djevojka mora proći liječnički pregled s kojim može odrediti stanje imunološkog sustava i stupanj virusnog opterećenja. Samo dostupnost takvih podataka može dati odgovor na pitanje: Je li moguće dati dijete djetetu HIV-u?

Može li HIV roditi zdravom djetetu?

Prije nekoliko desetljeća bilo je aktivnih rasprava u znanstvenoj zajednici o tome je li moguće imati djecu s HIV-om? Danas je situacija nedvosmislena. Žena može roditi HIV, ali postoji velika vjerojatnost da će tijekom prirodnog tijeka događaja dijete biti zaraženo. Međutim, rizik od prijenosa virusa od majke do fetusa je sveden na najmanju mjeru kada trudnoća prati liječnici.

Virus ulazi u tijelo djeteta na sljedeće načine:

 1. Jedna od zadataka posteljice je funkcija barijere. Ne dopušta mikrobima i virusima ulazak u amnionski medij. Kao posljedica određene neravnoteže, njegova zaštitna svojstva slabe, a virus može lako ući u tijelo djeteta.
 2. Tijekom rođenja, tijelo beba je u bliskom kontaktu sa sluznicom maternice majčinog sustava. Najmanji ozljedu kože povećava vjerojatnost zaraze.
 3. Virus ulazi u krv dijete kroz trbuh ili jednjak kao rezultat gutanja vaginalnih sekreta i krvi majke.

Da bi se izbjegla infekcija, važno je potpuno eliminirati ove čimbenike. Osim toga, postoji mogućnost zaraze majčinskim mlijekom. Čimbenici rizika uključuju pojavu krvarenja bradavica tijekom dojenja. Zato, žene koje su rođene sa HIV statusa, prema stručnjacima, trebaju koristiti umjetnu smjesu za hranjenje novorođenčadi.

Tako, može se pojaviti inficiranje bebe retrovirusom:

 • u utrobi;
 • tijekom poroda;
 • kada dojite.

Dostava žena zaraženih HIV-om treba provesti pod nadzorom kvalificiranih liječnika. Samo s njihovom pomoći možete spasiti bebu od te bolesti. Korištenje antiretrovirusnog liječenja u kombinaciji s lijekovima koji su usmjereni na jačanje zaštitnih mehanizama sugerira da će dijete biti zdravo. Rođenje žena zaraženih HIV-om provodi se uglavnom uz pomoć izborne carske sekcije kako bi se smanjilo kontakt djeteta s majčinim tkivom. Zbog činjenice da postoji visoka vjerojatnost prijevremenog ispuštanja amnionske tekućine, trudnice s takvom dijagnozom 2 tjedna prije ostalih žena nalaze se u prenatalnom odjelu.

Kako roditi dijete s HIV-om?

Virus imunodeficijencije prilično je česta patologija, koja je u našim danima postala epidemija. Mnoge obitelji suočene su s problemima koncepcije djeteta, posebice ova tema je važna za roditelje zaražene retrovirusom. Ako su jedan ili oba partnera inficirani, intimnost postaje teška i kontroverzna. Ali to nije razlog ograničenja seksa.

Možete li roditi sa HIV statusom djeteta ako su oba partnera inficirana? Prije svega, planirana trudnoća odvija se pod nadzorom liječnika i sukladno svojim preporukama. Svakim spolnim odnosom povećava se rizik ponovne infekcije majke s drugim sojevima patogena. Optimalno rješenje u ovoj situaciji je umjetno osjemenjivanje. Nakon sakupljanja sjemena, čisti se sjemena tekućina u kojoj je virus prisutan. A onda ga unesite u žensku vaginu na dan ovulacije.

Možete li roditi HIV zaraženog čovjeka? Ako žena nije zaražena, sperma pročišćena iz seminalne tekućine umetnuta je u njezinu vaginu na dan ovulacije. Alternativa bi bila uporaba donatora.

Ako žena ima HIV i zatrudni, kako roditi zdravo dijete? Kada dođe do neplaniranog začeća, prije svega se morate odmah prijaviti s ginekologom i započeti s antiretrovirusnim tretmanom kako bi se smanjio rizik prijenosa bolesti na fetus.

Što treba učiniti kako bi se osiguralo da je isporuka HIV-a uspješna?

Zbog prekomjernog preopterećenja imunološkog sustava tijekom trudnoće, zdravlje trudnice trebalo bi biti zaštićeno. Žene s HIV-om rađaju zdravu djecu ako prate profilaktička pravila, kao i:

 • kada se pojavljuju najmanji znakovi hladnoće ili druge zarazne bolesti, oni se tretiraju;
 • odbiti posjetiti javna mjesta;
 • minimizirajte mogućnost ozljeda, ogrebotina, rezova i modrica.

Cezarian i HIV

Prirodno porođaj u HIV-u može biti siguran ako žena ima neotkriveni virusni opterećenje. U drugim situacijama, kako bi se smanjio kontakt djeteta s biološkim tekućinama i tkivima, a time i smanjio vjerojatnost prijenosa bolesti, obavlja se carski rez za HIV infekciju. U kojem rodilištvu roditi HIV status? Ovo pitanje je također od interesa za zaražene pacijente.

Da biste saznali gdje rađaju žene inficirane HIV-om, pitajte svog liječnika. U pravilu, pomoć se pruža takvim bolesnicima u običnoj maternističkoj bolnici. Da bi znali gdje rađaju HIV, pacijent mora shvatiti da prema zakonu svaka zaražena žena ima ista prava kao i svaka druga žena u radnoj snazi. Nitko od rodilišta nema zakonsku osnovu odbiti pružiti medicinske usluge.

Razumljivo je kako žene zaražene HIV-om rađaju. Da bi saznali da je beba ima HIV nakon isporuke je negativna, potrebno je čekati da dijete postane jedna i pol godina stara.. Samo u ovoj dobi laboratorijski test može potvrditi ili uskratiti prisutnost bolesti. U postpartum pacijenata, postoji opasnost od pogoršanja tijeka imunodeficijencije, pa im je potrebna posebna pozornost na njihovo zdravlje.