Trudnoća s HIV-om - je li moguće imati zdravu bebu?

Zdravlje

Statistika ukazuje na godišnji porast broja zaraženih HIV-om. Virus, koji je vrlo nestabilan u vanjskom okruženju, lako se prenosi od osobe do osobe tijekom spolnog odnosa, kao i kod poroda od majke do djeteta i tijekom dojenja. Bolest je kontrolirana, ali potpuni iscjeljenje je nemoguće. Stoga, trudnoća s HIV infekcijom treba biti pod nadzorom liječnika i odgovarajućim liječenjem.

O patogenu

Bolest uzrokuje virus ljudske imunodeficijencije, kojeg predstavljaju dvije vrste - HIV-1 i HIV-2, te mnoge podvrste. Inficira stanice imunološkog sustava - CD4 T-limfocite, kao i makrofage, monocite i neurone.

Patogen se brzo razmnožava i tijekom dana inficira veliki broj stanica, uzrokujući njihovu smrt. Da bi se nadoknadio gubitak imunosti, B-limfociti se aktiviraju. Ali to postupno dovodi do iscrpljivanja zaštitnih sila. Stoga se uvjetno patogena flora aktivira kod osoba zaraženih HIV-om, a svaka infekcija proizlazi atipično i s komplikacijama.

Visoka varijabilnost patogena, sposobnost da dovede do smrti T-limfocita, omogućuje vam da se udaljite od imunološkog odgovora. HIV brzo stvara otpor kemoterapijskim lijekovima, stoga u toj fazi razvoja medicine nije moguće stvoriti lijek protiv nje.

Koje će znakove ukazivati ​​na bolest?

Tijek HIV infekcije može biti od nekoliko godina do desetljeća. Simptomi HIV-a tijekom trudnoće ne razlikuju se od onih u općoj zaraženoj populaciji. Manifestacije ovise o stupnju bolesti.

U fazi inkubacije, bolest se ne manifestira. Trajanje ovog razdoblja varira od 5 dana do 3 mjeseca. Neki nakon dva ili tri tjedna imaju simptome ranog HIV-a:

 • slabost;
 • sindrom sličan gripi;
 • natečeni limfni čvorovi;
 • lagano bezumno povećanje temperature;
 • osip tijela;
 • vaginalna kandidijaza.

Nakon 1-2 tjedna, ovi se simptomi smiruju. Razdoblje mirnoće može dugo trajati. Neki traju godine. Jedini znakovi mogu biti rekurentni glavobolje i stalno povećani bezbolni limfni čvorovi. Također se mogu pridružiti kožnim bolestima - psorijazi i ekcemi.

Bez liječenja, nakon 4-8 godina počinju prve manifestacije AIDS-a. To utječe na kožu i sluznicu bakterijskih i virusnih infekcija. Pacijenti izgube težinu, bolest je popraćena kandidijazom vagine, jednjaka, upale pluća često se javlja. Bez antiretrovirusne terapije, konačna faza AIDS-a se razvija nakon 2 godine, pacijent umre od oportunističke infekcije.

Čuvanje trudnoće

Posljednjih godina povećan je broj trudnica s HIV infekcijom. Ta se bolest može dijagnosticirati mnogo prije početka trudnoće ili tijekom gestacijskog razdoblja.

HIV može proći od majke do djeteta tijekom trudnoće, rađanja ili majčinog mlijeka. Stoga, planiranje trudnoće za HIV treba biti učinjeno u suradnji s liječnikom. Ali u svim slučajevima virus se prenosi djetetu. Sljedeći čimbenici utječu na rizik od infekcije:

 • imunološki status majke (broj viralnih kopija je više od 10.000, CD4 manji od 600 u 1 ml krvi, omjer CD4 / CD8 manji od 1.5);
 • klinička situacija: žena ima STI, loše navike, ovisnost o drogama, teške patologije;
 • genotip i fenotip virusa;
 • stanje placente, prisutnost upale u njemu;
 • gestacijsko doba kod infekcije;
 • opstetrički čimbenici: invazivne intervencije, trajanje i komplikacije porođaja, epiziotomija, vrijeme bezvodnog razdoblja;
 • stanje kože novorođenčeta, zrelost imunološkog sustava i probavni trakt.

Posljedice fetusa ovise o korištenju antiretrovirusne terapije. U razvijenim zemljama, gdje su žene s infekcijom pod promatranjem i slijede upute, učinak na trudnoću nije izražen. U zemljama u razvoju, HIV može razviti sljedeće uvjete:

 • spontani pobačaji;
 • fetalna fetalna smrt;
 • pristup STIs;
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice;
 • niska težina rođenja;
 • postpartum infekcije.

Ispitivanja tijekom trudnoće

Sve žene pri registraciji doniraju krv za HIV. Ponovljeno istraživanje provodi se tijekom 30 tjedana, odstupanje se dopušta gore ili dolje tijekom 2 tjedna. Takav pristup omogućuje identificiranje u ranoj fazi trudnica koje su se registrirale već zaražene. Ako žena postaje zaražena uoči trudnoće, ispitivanje prije porođaja podudara se s krajem seronegativnog razdoblja kada je nemoguće otkriti virus.

Pozitivan HIV test tijekom trudnoće daje osnovu za upućivanje u centar AIDS-a za naknadnu dijagnozu. Ali samo jedan brz test za HIV ne uspostavlja dijagnozu, zbog čega je potreban dublji pregled.

Ponekad HIV test tijekom trudnoće postaje lažno pozitivan. Ova situacija može uplašiti buduću majku. No, u nekim slučajevima, značajke funkcioniranja imunološkog sustava tijekom razdoblja trudnoće dovode do takvih promjena u krvi, koje su definirane kao lažno pozitivne. I to se može odnositi ne samo na HIV, već i na druge infekcije. U takvim slučajevima dodjeljuju se i dodatni testovi koji vam omogućuju precizno dijagnosticiranje.

Mnogo je gore situacija kada se dobije lažno negativna analiza. To se može dogoditi kada se krv izvuče tijekom perioda serokonverzije. Ovo je vrijeme kada je došlo do infekcije, ali protutijela na virus još nisu pojavila u krvi. Traje od nekoliko tjedana do 3 mjeseca, ovisno o početnom stanju imuniteta.

Trudna žena čiji HIV test je pozitivan, a daljnji pregled potvrđuje zarazu, nudi se ukidanje trudnoće u zakonskim rokovima. Ako odluči spasiti dijete, daljnje upravljanje se provodi istovremeno s specijalistima Centra za AIDS. Utvrđena je potreba za antiretrovirusnom terapijom (ARV) ili profilaksi, određuje se vrijeme i način isporuke.

Plan za žene s HIV-om

Oni koji su se registrirali kao već zaraženi, kao i identificirana infekcija, za uspješno nošenje djeteta moraju se pridržavati sljedećeg plana promatranja:

 1. Pri registraciji, osim osnovnih rutinskog pregleda, potrebno je ELISA za HIV, kao i reakciju imunološkog blotiranja. Utvrđeno je virusno opterećenje, brojni limfociti CD A stručnjaka iz Centra za AIDS daje savjete.
 2. U 26 tjedana ponovno se određuje virusni opterećenje i CD4 limfociti, provodi se opći i biokemijski krvni test.
 3. U 28 tjedana, trudnica je savjetovala stručnjak iz Centra za AIDS, odabire potrebnu AVR terapiju.
 4. Kod 32 i 36 tjedana, pregled se ponavlja, stručnjak AIDS Centra također savjetuje pacijenta o rezultatima pregleda. U posljednjoj konzultaciji određuje se vrijeme i način isporuke. Ako nema izravnih indikacija, tada se preferiraju hitne isporuke kroz rodni kanal.

Tijekom trudnoće treba izbjegavati postupke i manipulacije koje ometaju integritet kože i sluznice. Ovo se odnosi na biopsiju amniocenteze i korionske villuse. Takve manipulacije mogu dovesti do kontakta krvi majke s djetetovom krvlju i infekcijom.

Kada trebate hitnu analizu?

U nekim slučajevima može se propisati brz HIV test u rodilištu. To je potrebno kada:

 • pacijent nikada nije bio pregledan tijekom trudnoće;
 • samo je jedna analiza podnesena pri registraciji, nije bilo praćenja na 30 tjedana (na primjer, žena dolazi s prijetnjom prijevremenog rođenja na 28-30 tjedana);
 • trudnica je testirana na HIV u pravo vrijeme, ali je imala povećani rizik od infekcije.

Značajke terapije HIV-om. Kako roditi zdravu bebu?

Rizik prijenosa patogena na vertikalni način tijekom porođaja iznosi do 50-70%, a dojenje - do 15%. Ali ove su brojke značajno smanjene od upotrebe kemoterapijskih lijekova, uz odbijanje dojenja. S pravom shemom, dijete se može razboljeti samo u 1-2% slučajeva.

Pripreme za antiretrovirusnu terapiju za profilaksu se propisuju za sve trudnice bez obzira na kliničke simptome, virusni opterećenje i broj CD4.

Sprječavanje prijenosa virusa djetetu

Trudnoća u HIV-u zaražena je pod pokrovom posebnih kemoterapijskih lijekova. Da biste spriječili infekciju djeteta, upotrijebite sljedeće načine:

 • propisivanje tretmana za žene koje su zaražene prije trudnoće i planiraju zamisliti;
 • korištenje kemoterapije za sve zaražene;
 • tijekom poroda koristite lijekove za ARV terapiju;
 • nakon porođaja propisati slične lijekove za dijete.

Ako žena ima trudnoću od HIV-om inficiranog čovjeka, onda je terapija ARV propisana njenom i njezinom seksualnom partneru, bez obzira na rezultate njezinih testova. Liječenje se provodi u razdoblju nošenja djeteta i nakon rođenja.

Posebna se pozornost posvećuje trudnicima koji koriste opojne tvari i imaju kontakte sa seksualnim partnerima s sličnim navikama.

Liječenje u početnom otkrivanju bolesti

Ako se tijekom trudnoće pronađe HIV, liječenje je propisano ovisno o vremenu kada se to dogodilo:

 1. Rok za manje od 13 tjedana. ART lijekovi su propisani ako postoje dokazi za takav tretman prije kraja prvog tromjesečja. Za one koji imaju visoki rizik od infekcije fetusa (s virusnim opterećenjem od više od 100.000 kopija / ml), liječenje je propisano odmah nakon testiranja. U drugim slučajevima, kako bi se uklonili negativni učinci na fetus u razvoju, s početkom terapije do kraja prvog tromjesečja.
 2. Trajanje od 13 do 28 tjedana. Kada se otkrije druga bolest drugog tromjesečja ili se zaražena žena primjenjuje samo u tom razdoblju, liječenje je hitno propisano nakon dobivanja rezultata testova za virusni opterećenje i CD
 3. Nakon 28 tjedana. Terapija je odmah propisana. Koristite shemu tri antivirusna lijeka. Ako je tretman prvi put propisano nakon 32 tjedna s visokim količinom virusa, četvrti lijek može biti uključen u režim.

Vrlo aktivna shema antivirusne terapije uključuje određene skupine lijekova koji se koriste u strogoj kombinaciji tri od njih:

 • dva inhibitora nukleozidne reverzne transkriptaze;
 • inhibitor proteaze;
 • ili ne-nukleozidni inhibitor reverzne transkriptaze;
 • ili inhibitor integraze.

Pripreme za liječenje trudnica odabiru se samo od skupina čija sigurnost za fetus potvrđuju kliničke studije. Ako je nemoguće koristiti takvu shemu, možete uzeti lijekove iz raspoloživih skupina, ako je takav tretman opravdan.

Terapija kod pacijenata koji su prethodno primali antivirusne lijekove

Ako je HIV infekcija otkrivena dugo prije začeća i očekivana majka primila odgovarajuće liječenje, HIV terapija nije prekinuta ni u prvom tromjesečju trudnoće. U suprotnom to dovodi do oštrog povećanja količine virusa, pogoršanja rezultata ispitivanja i rizika od infekcije djeteta tijekom trudnoće.

S učinkovitost sheme koja se koristi prije gestacije, nema potrebe za promjenom. Iznimke su lijekovi s dokazanom opasnošću za fetus. U tom slučaju, zamjena lijeka je napravljena na individualnoj osnovi. Najopasniji od onih za fetus je Efavirenz.

Antivirusno liječenje nije kontraindikacija za planiranje trudnoće. Dokazano je da ako žena s HIV-om svjesno pristupe koncepciji djeteta, primjećuje režim lijekova, tada se značajno povećavaju šanse za dojenje zdravog djeteta.

Prevencija porođaja

Protokoli Ministarstva zdravstva i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije identificiraju slučajeve kad je potrebno primijeniti otopinu azidotimidina (Retrovir) intravenozno:

 1. Ako se antivirusno liječenje nije koristilo s virusnim opterećenjem prije rođenja manje od 1000 kopija / ml ili više tog iznosa.
 2. Ako je brz HIV test u rodilištima dao pozitivan rezultat.
 3. U nazočnosti epidemioloških indikacija - kontaktirajte sa seksualnim partnerom koji je zaražen HIV-om tijekom posljednjih 12 tjedana tijekom ubrizgavanja lijekova.

Odabir načina isporuke

Kako bi se smanjio rizik od infekcije djeteta tijekom porođaja, način isporuke određuje se pojedinačno. Isporuke se mogu provesti vaginalnom isporukom u slučajevima kada je žena tijekom rada primila ART tijekom trudnoće, a virusni opterećenje u vrijeme isporuke je manje od 1000 kopija / ml.

Dan upotrebe amnionske tekućine sigurno je zabilježen. Obično se to događa u prvoj fazi rada, ali ponekad je moguća prenatalna iscjedak. S obzirom na normalno trajanje rada, ova situacija dovest će do intervala bez vode za više od 4 sata. Ovo je neprihvatljivo za majku koja je zaražena HIV-om. S takvim suhim razdobljem, vjerojatnost zaraze djeteta značajno se povećava. Posebno opasno je dugo suho razdoblje za žene koje nisu primile ART. Stoga se može odlučiti dovršiti isporuku carskim rezom.

U porodu u živahnom djetetu zabranjuju se sve manipulacije koje krše cjelovitost tkiva:

 • amniotomija;
 • epiziotomije;
 • vakuumska ekstrakcija;
 • nametanje opstetskih pinceta.

Također nemojte provoditi indukciju radne snage i povećanje radne snage. To sve značajno povećava šanse zaraze djetetom. Moguće je provoditi ove postupke samo iz zdravstvenih razloga.

HIV infekcija nije apsolutna indikacija za carski rez. No, korištenje ove operacije snažno se preporučuje u sljedećim slučajevima:

 • virusni opterećenje više od 1000 kopija / ml;
 • nepoznato virusno opterećenje;
 • ART nije bio izveden prije rođenja ili je nemoguće to učiniti u rođenju.

Cezarianna sekcija u potpunosti eliminira kontakt djeteta s ispuštanjem reproduktivnog trakta majke, pa se u nedostatku HIV tretmana može smatrati neovisnom metodom sprječavanja infekcije. Operacija se može provesti nakon 38 tjedana. Planirana intervencija obavlja se u odsustvu rada. No, moguće je provesti carski rez i indikatore u slučaju nužde.

Kod poroda kroz prirodni rodni kanal na prvom pregledu, vagina se tretira s 0,25% otopinom klorheksidina.

Novorođenče nakon porođaja mora se okupati u kadi s 0,25% vodenim klorheksidinom u količini od 50 ml po 10 litara vode.

Kako spriječiti infekciju u porodu?

Kako bi se spriječila infekcija novorođenčadi, nužno je provesti prevenciju HIV-a tijekom porođaja. Lijekovi se propisuju i primjenjuju na rodiljno i tada rođeno dijete samo uz pismenu suglasnost.

Prevencija je nužna u sljedećim slučajevima:

 1. Protutijela na HIV otkrivena su tijekom testiranja tijekom trudnoće ili pomoću brzog testa u bolnici.
 2. Prema indikacijama epidemije, čak i ako nema test ili nesposobnost da ga provede, u slučaju uporabe trudnog lijeka ili njegovog kontakta s HIV-om zaraženom osobom.

Shema prevencije uključuje dva lijeka:

 • Azitomidin (Retrovir) intravenozno, korišten od početka rada do rezanja pupkovine, također se koristi unutar jednog sata nakon rođenja.
 • Nevirapin - jedna tableta je pijana s trenutkom početka porođaja. Uz trajanje rada više od 12 sati, lijek se ponavlja.

Kako ne bi zarazili dijete kroz majčino mlijeko, ona se ne primjenjuje na prsa, bilo u radnoj sali ili kasnije. Također, nemojte koristiti majčino mlijeko iz boce. Takva novorođenčad se odmah prenosi u prilagođene mješavine. Žena koja potiskuje laktaciju propisuje Bromkriptin ili Cabergoline.

Puerperal u postpartum periodu, antivirusna terapija nastavlja se s istim lijekovima kao u razdoblju trudnoće.

Sprječavanje infekcije novorođenčadi

Dijete rođeno za majku koja je zaražena HIV-om propisuje lijekove za sprječavanje infekcije, bez obzira na to je li žena liječena. Najbolje je započeti profilaksu 8 sati nakon rođenja. Do tog vremena, lijek koji je primijenjen majci nastavlja raditi.

Vrlo je važno započeti davati lijekove u prvih 72 sata života. Ako je dijete zaraženo, tada prva tri dana virus cirkulira u krvi i ne prodire u DNA stanice. Nakon 72 sata, patogen je već pričvršćen na stanice domaćina, pa je prevencija infekcije neučinkovita.

Za novorođenče su razvijeni tekući oblici oralnih lijekova: azidotimidin i nevirapin. Doziranje se izračunava pojedinačno.

U ambulanti, ova djeca su do 18 mjeseci. Kriteriji za odjavu su sljedeći:

 • nema protutijela na HIV pomoću ELISA;
 • nema hipogammaglobulinemije;
 • nema simptoma HIV-a.

Trudnoća i HIV - moguće je majčinstvo sretno!

Čovječanstvo je poznato HIV infekcije preko 30 godina. Tijekom tog vremena, osobe s pozitivnim statusom iz rijetkih pojedinaca postale su istaknuti dio populacije.

I za njih, infekcija je jednostavno poseban način života, u kojem morate slijediti određena pravila.

Zbog prirode infekcije, pokazalo se da su većina nositelja virusa mladi dječaci i djevojke koji sanjaju o ljubavi, obitelji, djeci. HIV ne čini to nemogućim, samo trebate znati kako se zaštititi i spriječiti prijelaz infekcije od majke u bebu.

Rizik infekcije djeteta s HIV-om u trudnica

Ako se oslanjate na sreću i ne poduzimate nikakve preventivne mjere, gotovo će polovica djece biti rođena s virusom - 40-45%. Uz sve potrebne mjere, umjetno hranjenje, ta se brojka može smanjiti na 6-8%, a prema nekim podacima, do 2%.

Planiranje trudnoće za HIV

Dobra stara istina koja povezuje zdravlje majke i djeteta, upravo ovdje. Ako žena zna za njezin status i želi se truditi, svakako treba utvrditi količinu virusa u krvi i saznati broj CD4 stanica.

Uz vrlo dobre rezultate ispitivanja (visoki sadržaj virusa i nedovoljno - limfociti), prvo ćete morati tražiti njihovo poboljšanje. Tako će trudnoća biti lakša, a rizik prijenosa HIV-a bit će znatno niži.

Na primjer, s CD4 manjom od 200, vjerojatnost zaraze bebe bit će 2 puta veća, a virusni opterećenje od više od 50.000 smatra se opasnijim 4 puta.

Procjenjuje se režim antiretrovirusnih lijekova tijekom buduće trudnoće:

 • ako stanje žene i laboratorijske podatke nisu zahtijevali lijekove prije, prva tri mjeseca nakon začeća bolje je učiniti bez njih;
 • s prethodno pokrenutim tretmanom, nepoželjno je prekinuti. Prvo, sve veći broj virusa može dovesti do prijenosa djetetu. Osim toga, postoji vjerojatnost oportunističkih infekcija i razvoja otpornosti na lijekove;
 • ako je režim liječenja uključivao efavirenz, pokušavaju ga zamijeniti drugim lijekovima zbog patoloških utjecaja na razvoj fetusa;
 • ne preporučuje se propisivanje stavudina i didanozina, trudnice se ne mogu lako podnositi ovoj shemi, može doći do ozbiljnih problema s jetrom.

Koncepcija za HIV

Budući da seks treba zaštititi (s kondomom) u pozitivnom stanju, trudnoća može biti problematična.

Ponešto je jednostavnije ako oba partnera žive s virusom, ali čak i ovdje postoji rizik razmjene različitih sojeva, uključujući one koji su otporni na lijekove. Nadalje, vjeruje se da je vjerojatnost prijenosa djetetu veća. Ako u obitelji postoji samo jedan HIV, onda moramo pokušati da ne zarazimo.

Teže ako se virus nalazi samo kod muškaraca. U sjemenu je koncentracija HIV obično vrlo visoka, pa je opasnost za ženu vrlo vjerojatna.

Postoji nekoliko mogućih rješenja:

 • smanjiti količinu virusa u muškaraca na minimum i odabrati razdoblje ovulacije kod žena. Na žalost, ovo ne može u potpunosti zaštititi ženu. Infekcija kod začeća je opasna za dijete, jer je u prvih nekoliko mjeseci infekcije broj virusa u krvi maksimalan;
 • izvršiti posebnu manipulaciju za čišćenje sperme od partnera, odvojiti spermu od sjemene tekućine (mjesto virusa). Dobiveni materijal se zatim daje ženi.
 • umjetno osjemenjivanje. Metoda je prilično komplicirana, skupo i nije dostupna svim parovima. Izolirani pojedinačni spermatozi in vitro povezani su s jajašcima koja su primljena od žene, a zatim se embriji u ranim fazama razvoja uvode izravno u maternicu;
 • korištenje spermatozoida donatora od posebnih banaka. Ali neki ljudi kategorizirano odbacuju takvu priliku, a za žene je važno rađati dijete ljubljenog.

HIV infekcija i trudnoća - osnovna načela rođenja zdravog djeteta

Antiretrovirusna terapija nakon tri mjeseca trudnoće. Najsigurniji lijek je zidovuddin, često korišten u kombinaciji s nevirapinom.

Praćenje liječnika, odgovarajuća prehrana, prevencija prijevremenog poroda. Preuranjeno dijete (osobito u razdoblju kraćem od 34 tjedna) ne može se oduprijeti virusu, lako je zaraženo.

Liječenje i prevencija oportunističkih bolesti u majci.

Planiranje vrste porođaja. Budući da većina beba postane zaražena tijekom rada, carski rez 38 tjedana može smanjiti ovu šansu. No, ako se treba pribjeći takvoj operaciji, zbog problema koji su se pojavili, rizik može biti još veći.

Ako je moguće smanjiti koncentraciju virusa manju od 1000 u 1 μl, normalna isporuka postaje i prilično sigurna. Izbjegavajte otvaranje membrana fetalnog mjehura, razne manipulacije s opstetrima.

Odbijanje dojenja. Profilaktički antiretrovirusni lijekovi za novorođenče u sirupima.

Nemoguće je utvrditi je li beba zaražena odmah ili ne nakon rođenja. Svi HIV testovi mogu biti pozitivni za njega i do pola godine života, jer su majčinska protutijela u njegovoj krvi i postupno se uništavaju. Ako se nakon tog razdoblja rezultat ne mijenja, onda je zaražena.

HIV i trudnoća: 3 simptoma

Prije nego što postanete trudni virusom imunodeficijencije, uvijek se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom. Danas u našoj zemlji tema infekcije HIV-om je akutna. Mnoge žene prije trudnoće ne mogu pogoditi svoj pozitivan status. Neke žene zaražene HIV-om žele imati djecu, ali se boje zaraziti novu osobu virusom. Najopasnije razdoblje kada majka može prenijeti virus djetetu je treći trimestar trudnoće i proces isporuke. Međutim, današnji napredak u medicini omogućuje vam da zatrudnite i rodite zdravo dijete, čak i uz infekciju. HIV i trudnoća su kompatibilni.

HIV i trudnoća: kako roditi zdravu bebu

Žene zaražene HIV-om mogu imati djecu, kao i zdrave žene. Ako žena zna o infekciji, prvo mora kontaktirati organizaciju borbe protiv AIDS-a koja će dijagnosticirati i učiniti sve što je moguće kako bi žena mogla rađati zdravu osobu. Ako žena ne poduzme nikakve mjere, vjerojatnost zaraze djeteta je vrlo visoka.

Ako žena s AIDS-om u kasnoj fazi izabere rađanje djeteta, vjerojatnost infekcije fetusa je vrlo visoka, jer postoji velika koncentracija virusa u krvi, a imunitet žene je uvelike oslabljen.

Ako žena otkrije da je HIV pozitivna, prije svega trebala bi se obratiti centru, gdje će ga stručnjaci najprije smiriti, ispričati više o njezinu stanju, provesti istraživanje i reći o mjerama opreza. Ako žena zna o statusu HIV-a, najprije mora otići do ginekologa koji će odrediti trajanje trudnoće i njen put. Tada bi trudnica trebala dobiti sastanak s specijalistom zaraznih bolesti.

Kako ne zaraziti dijete:

 • Žena bi trebala uzimati posebne lijekove.
 • Tijekom poroda žena dobiva lijek koji će smanjiti rizik od ugovaranja bebe.
 • Novorođenče se daju antiretrovirusni lijekovi.

Za ženu s HIV-om da rađate zdravo dijete, trebali biste uzimati posebne lijekove.

Novorođenčad se daje posebnim lijekovima za uklanjanje preostalog virusa iz krvotoka. Važno je da se lijek dade djetetu najkasnije tri dana nakon rođenja. Sve žene zaražene HIV-om trebaju se sjetiti da ne smiju dojiti jer se virus prenosi kroz majčino mlijeko.

Problem trudnica: trudnoća i infekcija HIV-om

Mnoge žene koje su saznale o HIV pozitivnom odgovoru ne odbiju imati dijete. Moderna medicina pridonosi činjenici da žena može proizvesti apsolutno zdrave osobe. Žene moraju preuzeti odgovornost za odlučivanje o djetetu.

Prije zamišljanja moraju proći detaljni pregled koji određuje rizik od zaraze djeteta.

Pitanje nastavka liječenja žene tijekom trudnoće raspravlja se pojedinačno s liječnikom. Bilo bi bolje ako se liječenje nastavi. Ako je tretman suspendiran, postoji veća vjerojatnost da će se povećati količina virusa, što će dovesti do abnormalne trudnoće.

Koje probleme može lice žena?

 • Problem zatrudnjeti od HIV-negativnog čovjeka. Prilikom spajanja, iako ne velikih, postoji rizik od ugovaranja muškarca. Stoga je bolje ako se žena umjetno oplodi.
 • Trudnoća HIV-pozitivnog muškarca na HIV-negativnu ženu. Sperma ne može utjecati na infekciju fetusa, ali tijekom seksa postoji mogućnost infekcije partnera, što može dovesti do infekcije djeteta.

Mnoge žene koriste umjetnu oplodnju koja sprečava pojavu infekcije fetusa. Da bi se odredilo rođenje djeteta, žena mora proći ozbiljni pregled, vrednovati pro i kontra. Žene koje nose dijete trebaju biti svjesne mogućih komplikacija trudnoće.

Gdje su HIV-ovi zaraženi

Prije nekoliko godina, žene s HIV pozitivnim statusom mogu umrijeti od AIDS-a bez poznavanja majčinstva. Mnoge žene odbijaju dijete, bojeći se osude društva. Ali danas, lijekovi su napravili velike korake, omogućujući majkama zaraženim HIV-om da rađaju zdravu djecu.

Prije svega, žena s HIV-om koja je zaražena HIV-om treba dobiti pravi i učinkovit tretman.

Kako bi imenovanje bilo točno, potrebno je utvrditi imunološki status virusnog opterećenja. Osobe zaražene HIV-om trebaju pažljivo pratiti njihovo stanje i stalno ih testirati. Žene u radu mogu se promatrati u posebnim HIV centrima, ali svaka žena ima pravo rađati u bilo kojoj maternici.

Žene zaražene HIV-om imaju pravo rađati u bilo kojoj bolnici

Mjere opreza pri rođenju:

 • Žene koje su zaražene HIV-om rađaju u posebnim odjelima.
 • Liječnici koriste specijalne alate i materijale koji se spaljuju nakon operacije.

Žene od posteljine također su palile. Nakon rođenja, dijete se ispituje. Danas postoje metode za utvrđivanje statusa HIV-a djeteta u ranoj dobi.

HIV simptomi tijekom trudnoće

Sve trudnice, nakon registriranja, testirane su na HIV infekciju. HIV je opasan jer znakovi infekcije mogu biti potpuno nevidljivi. Ne može se pojaviti infekcija djeteta od muškarca, jer je fetus zaražen majci.

Prije nego što zatrudnite, bolje je testirati HIV - to će vam pomoći izbjeći mnoge probleme.

Imanje djeteta koje rodi HIV-pozitivna žena ne znači da će njezino dijete biti zaraženo. Obično ljudi zaraženi HIV-om ne pokazuju nikakve simptome. Zato je bolje ako se koncepcija djeteta dogodi nakon što žena prođe analizu.

HIV simptomi tijekom trudnoće:

 • abortirana trudnoća;
 • smanjeni imunitet;
 • česte kronične bolesti.

Dijete je u ranoj i kasnoj fazi izloženo riziku zaraze HIV-om. Razumijevanje očeva i majki o njihovom statusu može spasiti dijete od infekcije. Pravodobna terapija štedi žene i njihovu djecu.

Je li HIV i trudnoća kompatibilni (video)

Može se rađati zdravo dijete od inficiranih roditelja. Moderna medicina pridonosi činjenici da je žena zamišljala i rodila zdravu bebu. Liječnici posebnu pozornost posvećuju liječenju žena, kao i trećem tromjesečju trudnoće i procesu porođaja. Tijekom procesa rođenja povećavaju se šanse infekcije. Danas, svaka žena može uzeti besplatan HIV test. Bolje je to učiniti prije nego što počnete dijete.

Može li žena inficirana HIV rađati zdravog djeteta?

HIV infekcija nameće veliki broj ograničenja u načinu života osoba s bolestima i može biti štetna za zdravlje budućih beba. Je li HIV i trudnoća kompatibilni? Ne treba zaboraviti na ozbiljnost mogućih posljedica u takvoj situaciji, ali postoji prilika da postanete majka punog djeteta.

Kako roditi zdravo dijete zaraženom HIV-om? Ovo nije lak zadatak. Da bi se postigao cilj, potrebno je kombinirati napore opstetričara, stručnjaka za zarazne bolesti i pacijenta.

Što je HIV

Virus humane imunodeficijencije je bolest koja se progresivno razvija i karakterizira kronični oblik tečaja. Bolest uzrokuje oštećenje imunološkog sustava, središnjeg živčanog sustava i drugih organskih sustava s naknadnim razvojem AIDS-a. Termička faza bolesti neizbježno dovodi pacijenta do smrti.

Upozorenje! Ispitivanje krvi za HIV se daje svakoj trudnoj ženi pri registraciji na antenatalnu kliniku.

Kako se dijete može zaraziti

Može li HIV pacijent imati djecu? Kako ovo utječe na ženu i dijete?

Ako je bolesnik svjestan bolesti, ne bi trebala pretpostaviti da će HIV tijekom trudnoće pogoršati njezino stanje zdravlja. Neugodne posljedice često se javljaju uslijed razvoja sekundarnih bolesti i loših navika žena. Virus ne utječe nepovoljno na razvoj fetusa, a glavna opasnost leži u mogućnosti zaraze bebom tijekom porođaja.

Infekcija se prenosi od bolesne majke do djeteta na tri načina:

 • u razdoblju trudnoće (intrauterine);
 • tijekom poroda žena s HIV infekcijom;
 • kada dojite.

Djeca rođena od HIV-inficiranih majki koje ne poduzimaju nikakve mjere da spriječe infekciju djeteta, u 30% slučajeva rađaju se. Ako započne odgovarajuću terapiju tijekom trudnoće, vjerojatnost infekcije djeteta iznosi 2-3%.

Dakle, djeca rođena od HIV-inficiranih majki imaju veću vjerojatnost da budu zdravi.

HIV dijagnoza tijekom trudnoće

Analiza zaraze HIV-om tijekom trudnoće pripada skupini obveznih mjera. Koliko puta tijekom trudnoće oni odlaze na takav test? U idealnom slučaju, žene koje planiraju trudnoću donirati krv za HIV četiri puta:

 • pri planiranju djeteta;
 • pri registraciji;
 • u trećem tromjesečju;
 • nakon poroda.

U bilo kojem trenutku možete podnijeti test za HIV tijekom trudnoće ako žena prije no što nije davala krv.

Krvni testovi virusa u bolesnika tijekom trudnoće se uzimaju iz vena. U nekim slučajevima HIV test može biti lažno pozitivan. Ovaj rezultat ispitivanja u slučaju trudnica često se opaža.

Reakcija na imaginarni virus s lažnim pozitivnim rezultatom može se objasniti prisutnošću kroničnih bolesti u trudnici. Osim toga, DNA oca ulazi u žensko tijelo, koje djeluje kao virus za imunološki sustav - količina protutijela proizvedenih u ovom slučaju je razlog za pozitivnu reakciju.

Virus i trudnoća

Pretpostavimo da bračni par planira trudnoću ako u krvi jednog ili oba partnera postoji HIV infekcija. Koje su značajke takvog slučaja? Hoće li povećati intenzitet trudnoće simptoma bolesti? Konačno, kako spriječiti da dijete postane zaraženo?

Kakva je opasnost od trudnoće za ženu?

Koja je cijena zdrave žene za bolesnu ženu? Koliko je opasna trudnoća za osobu zaražena HIV-om?

HIV u trudnica manifestira se slično simptomima bolesti u zdravih žena. Međutim, treba uzeti u obzir dvostruki učinak slabljenja imunološkog sustava HIV-infektivnog pacijenta tijekom razdoblja nošenja djeteta.

Prvo, buduće majčino tijelo "usporava" imunitet kako bi se spriječilo odbacivanje embrija, a drugo, bolest u razvoju naravno uništava zaštitnu funkciju ženskog tijela.

U takvim okolnostima povećava se rizik od razvijanja i stjecanja kompliciranih oblika popratnih bolesti, što se trudnica ne može izbjeći.

Tijelo se održava tradicionalnom, visoko aktivnom antiretrovirusnom terapijom koja se provodi tijekom trudnoće (od trećeg mjeseca), a nekoliko tjedana prije rođenja trudnica se smjestila u bolnicu.

Može li žena zaražena HIV-om rađati apsolutno zdravo dijete: stručno mišljenje

Zdravo dijete može biti rođeno HIV-om zaraženom pacijentu. Moguće je rađati zaražene žene, jer dostignuća suvremene medicinske znanosti mogu smanjiti rizik od infekcije djeteta koje se rađa ili razvija u maternici.

Međutim, valja istaknuti da se rizik od rađanja bolesne bebe donekle povećava kod trudnica s kasnijom stadijom bolesti, kao i onih koji, u pozadini oslabljenog imunološkog sustava, imaju visok virusni opterećenje.

Rizik od infekcije djeteta također ovisi o načinu isporuke. U slučaju ženskog poroaja, moguće je izvršiti vaginalne isporuke (s virusnim opterećenjem ne više od 1000 u 1 μl), međutim, kako bi se smanjio rizik od infekcije, koristi se abdominalna operacija.

Koja je majka potrebna za vrijeme trudnoće?

U većini slučajeva, infekcija HIV-om u trudnica ne uzrokuje nikakve probleme. Oni trebaju istu prenatalnu skrb tijekom cijelog razdoblja trudnoće, kao i zdrave trudnice. Nema dokaza da savjetovanje bolesnih žena bi se trebalo pojaviti češće nego inače (osim u slučaju komplikacija).

Polazeći od drugog tromjesečja trudnoće, pacijenti su propisani specifičnom terapijom.

komplikacije

Trudna žena zaražena HIV-om može se suočiti s brojnim komplikacijama u procesu nošenja djeteta. Dakle, ako pozitivan HIV test nije bio lažan, žena iz prvog mjeseca trudnoće treba se priprema za prijevremeni porod.

Druga očita posljedica razvoja virusa je AIDS, koji opterećuje trudnoću s različitim patologijama. Posebno mjesto na ovom popisu bolesti dodjeljuje se virusnim, gljivičnim i bakterijskim bolestima. Ove bolesti, ovisno o općem stanju tijela, u trudnica često se javljaju komplicirano.

Konačno, glavna komplikacija trudnoće kod osobe koja je zaražena HIV-om je prijenos virusa djetetu u maternicu, za vrijeme rođenja djeteta carskim rezom ili nakon operacije (prirodnog poroaja) tijekom dojenja.

Problemi u koncepciji kod roditelja s HIV-om

Mogućnost rođenja zdravog djeteta od zaraženih roditelja (ili jednog od njih), kao što smo ranije saznali, prilično je velika. Međutim, takvi parovi često se suočavaju s različitim poteškoćama. Proces začeća u HIV pozitivnim roditeljima zahtijeva posebnu pažnju, a briga o novorođenčadi ne izvodi se na uobičajeni način.

Parovi u kojima je samo jedan partner bolestan, tijekom seksualnog odnosa, moraju koristiti barijeru - kondom. Kako bi zaštitili zdravih partnera pri djetetu, postoje posebne metode i preporuke.

Važno je! "Posebni parovi" uznemireni su pitanjem mogućnosti da dijete ima u tradicionalnim uvjetima. Gdje su zaraženi HIV-om? U svakoj maternističkoj bolnici postoje posebni blokovi za ovu klasu žena u radu - ovdje se provode sve potrebne manipulacije potrebne tijekom procesa rađanja i tijekom perioda oporavka.

Ako su oba partnera pozitivni

Glavna opasnost u slučaju HIV pozitivnog statusa (prisutnost sindroma stečene imunodeficijencije) obaju spolnih partnera je učinak infekcije na fetus, tj. Infekciju djeteta. Postoji također i rizik od prijenosa, u kontaktu s partnerom, otporan na vrste tretmana virusa.

Prije nego što postane trudna, žena i muškarac trebaju se podvrgnuti potpunom pregledu, savjetovati se s stručnjacima kako bi utvrdili rizik od negativnih virusnih učinaka na fetus.

Ako je majka zaražena

Ako žena nije zaražena ne od budućeg djeteta, postoji činjenica da je potrebno zaštititi muško tijelo od infekcije. Da bi se eliminirao rizik od infekcije partnera tijekom planiranja trudnoće u HIV pozitivnom statusu, žene vole samoinseminarstvo. U tu svrhu, sjemena tekućina se skuplja u spremniku, a trudnica ga koristi na dane pogodne za začeće kako je namjeravano.

Kada se pojave prvi znakovi trudnoće, pacijent treba konzultirati liječnika radi daljnje registracije i upravljanja trudnoćom.

Među trudnicama mogu biti oni koji su potpuno zdravi i žele imati dijete od bolesnog čovjeka. Kako biti u ovoj situaciji? Što su ljudi došli da bi zaštitili svoju majku i bebu? Prijeđimo na sljedeću stavku.

Ako je otac zaražen

Jesu li zdrava djeca rođena od bolesnih očeva? Odmah rastjerati sumnje: zdravo dijete može biti rođeno ženi od zaraženog oca.

U takvoj situaciji, visoki rizik zaraze žene je očigledan. Da biste smanjili vjerojatnost zaraze vašeg partnera, prvo, ne biste trebali zanemariti kondom tijekom spolnog odnosa. Zaštićeni seks pod takvim uvjetima dopušten je samo u danima pogodnim za začeće. Ova mjera neće samo štititi ženu nego joj omogućiti da zatrudni, čime se smanjuje rizik zaraze djetetom infekcijom HIV-om oca.

Druga mogućnost je pročišćavanje sperme metodom odvajanja (odvajanje mrtve sperme od žive). Minus takvog postupka je njegova visoka cijena, kao i mogućnost korištenja samo ako postoji dovoljna koncentracija zdravih spermija u pacijentovu sjemenu tekućinu.

Kao što je ranije spomenuto, beba može postati zaražena kad se rodila. Kako ne zaraziti novorođenče u procesu porođaja, opisujemo dolje.

Sprječavanje infekcije novorođenčadi

Kada je HIV pozitivan status, očekivana majka treba znati i pridržavati se brojnih preporuka:

 • slijedite sve medicinske upute. U vrijeme koje treba pregledati redovito posjećujete liječnika;
 • jesti pravu i voditi zdrav stil života. Takav pristup je dio prevencije komplikacija infekcije HIV-om, kao i jamstvo osiguranja normalnog razvoja fetusa;
 • promatrati preventivne mjere za sprečavanje prijevremenog rada. Preuranjeno dijete ima povećan rizik od infekcije;
 • liječiti kronične bolesti i akutne bolesti;
 • planirajte carski rez kroz period od 38 tjedana. Odluku o operaciji donosi stručnjak klinike;
 • odbiti dojenje. Mlijeko bolesna majka ima virus u svom sastavu. Alternativno se koristi mješavina adaptirane mlijeka.
 • pridržavati se propisane antiretrovirusne terapije.

Kako zaštititi bebu od virusa nakon rođenja

Dijete rođeno za bolesnu ženu propisano je posebnim lijekovima za sprječavanje infekcije, bez obzira na specifičan tretman žene tijekom trudnoće.

Terapija počinje 8 sati nakon završetka rada. Do ovog trenutka nastavlja se djelovanje sredstava koje je majka uzela. Od velike važnosti je vremenski interval između rođenja mrvica i prve doze lijeka. Od trenutka prestanka porođaja ne smije prelaziti više od 72 sata. Inače će se patogen pridružiti pacijentovim stanicama.

Za malu djecu osigurava se tekući oblik lijekova. Oni se uvode kroz usnu šupljinu. Slijedeći lijekovi se koriste: azidotimidin i nevirapin (u dozi koju je izračunao stručnjak).

Tijekom idućih 18 mjeseci ove su bebe registrirane. Razlog za uklanjanje djeteta iz registra može biti: odsutnost antitijela na virus, hipogamaglobulinemija i simptomi bolesti.

Svaka zaražena žena ima pravo sami odlučiti koliko je beba potrebna, čak i ako dijete ima visok rizik od ugovaranja virusa. Glavna stvar je da odluka treba biti uravnotežena i zamišljena.

Može li se zdravo dijete roditi roditeljima zaraženim HIV-om?

Virus imunodeficijencije je lukav. HIV se ne može otkriti u ranoj fazi bolesti. Kao i patologija za dugo vremena ne svibanj manifestirati se po bilo kojem simptomima. Stoga, za prevenciju infekcije dojenčadi majke, dijagnosticirane su sve trudnice za prisutnost spolno prenosivih infekcija, uključujući HIV.

Razmotrite kako HIV može utjecati na nerođeno dijete kada zaražena žena postane trudna.

Klinička slika: simptomi HIV-a u trudnica

Znakovi infekcije HIV-om kod žena tijekom trudnoće ne razlikuju se od onih u trudnicama. Nakon infekcije u tijelu, sljedeće faze bolesti nastavljaju se sukcesivno:

 1. Razdoblje inkubacije je vrijeme kada nema simptoma i virus se ne otkrije u stanicama imunološkog sustava. Razdoblje od 2 tjedna do 6 mjeseci.
 2. Trudna žena često tumači primarne manifestacije kao prehlada. Simptomi: slabost, vrućica, pospanost. Međutim, postoje slučajevi u kojima je pozornica akutna. U tom će slučaju biti prisutni simptomi angine ili infektivne mononukleoze. Nakon toga pojavljuje se asimptomatska faza, čije trajanje do 10 godina.
 3. Stadij sekundarnih manifestacija. Pojavljuju se bolesti kao što su kaposijev sarkom, pneumonija, gljivične lezije kože i sluznice, šindre, seborrheični dermatitis i drugi.
 4. Završni stupanj HIV infekcije. To se događa kada broj CD4 stanica dosegne iznimno minimalnu vrijednost. Kada se to dogodi, poraz svih organa i sustava, postoje rakovi. Bilo koja infekcija koja ulazi u tijelo može biti kobna. Očekivano trajanje života s ovom stadijom rijetko prelazi dvije godine.

Dakle, ako djevojka osjeti najmanje znakove bolesti koja nije povezana s tijekom trudnoće, mora odmah konzultirati liječnika kako bi saznala uzroke ovog stanja.

Planiranje trudnoće za HIV

Da bi postala trudna djevojčica s imunodeficijencijom, ona mora proći cjelovit pregled u AIDS centru. To je neophodno za prepoznavanje stadija procesa i mogućnost nošenja bebe bez štete ženskom tijelu.

Tijekom istraživanja, neophodno je utvrditi količinu virusa. Ako se ispostavi da je visoka, za početak je nužno smanjiti ovaj pokazatelj lijekovima, a tek onda nastaviti s planiranjem trudnoće.

Ako su krvne vrijednosti stabilne i žena ne mora primati antiretrovirusne lijekove, njihovu svrhu ne bi trebao biti učinjen u prvom tromjesečju trudnoće zbog jakog teratogenog učinka.

HIV koncepcija

Prije planiranja trudnoće za osobu zaražena HIV-om, njezin suprug također treba ići u laboratorij gdje će morati biti testirani na ovu infekciju. Na temelju rezultata (HIV negativnih ili pozitivnih), procjenjuje se mogućnost prirodne trudnoće.

Ako seksualni partner nije zaražen, onda možda upotreba metoda umjetne oplodnje. Da biste to učinili, sakupite mušku biomaterijal (spermu) i u laboratoriju oploditi žensko jaje. To je neophodno kako bi se eliminirao rizik zaraze mužem u procesu začeća.

Kako kontrolirati virus tijekom trudnoće

Da bi nadgledali imunološki sustav trudnice s HIV infekcijom, liječnik mora mjesečno provjeriti razinu sljedećih krvnih parametara:

 • virusni opterećenje - studija o broju virusnih primjeraka (stopa ovog pokazatelja tijekom trudnoće žena sa HIV statusom je 10.000);
 • CD4 stanice - bi trebalo biti najmanje 600 u 1 ml krvi;
 • Omjer CD4 / CD8 - ne manji od 1,5.

S obzirom na broj krvi zaražene žene, odlučuje se o potrebi antiretrovirusne terapije, tijek trudnoće, vrijeme i način isporuke predviđeni su.

Porođaj kod žena zaraženih HIV-om

Svaka žena zaražena HIV-om ima priliku samostalno rađati. Izbor dostave ovisi o virusnom opterećenju, koji se mjeri u 36-38 tjedana:

 • manje od 500 kopija / ml - prirodni porast HIV-a;
 • više od 500 kopija / ml apsolutna je indikacija za carski rez.

Mnoge žene su zabrinute: jesu li djeca rođena od zaraženih majki i može li se zdravo dijete roditi s HIV-om? Naravno, postoji rizik, međutim, može se smanjiti provođenjem sljedećih mjera za sprečavanje prijenosa HIV-a bebi tijekom poroda:

 • procjena porođaja - partogram;
 • umanjuje broj pregleda rodnog kanala u procesu cervikalne dilatacije;
 • odbacivanje rane amniotomije (probijanje fetalnog mjehura);
 • trajanje bezvodnog perioda u ranom ispuštanju amnionske tekućine ne smije biti duže od 4 sata;
 • adekvatna prevencija krvarenja;
 • korištenje antiretrovirusne terapije tijekom porođaja.

Unatoč tome, danas većina rađanja kod žena zaraženih HIV-om završava s hitnim carskim rezom, jer to smanjuje perinatalni kontakt novorođenčeta s biološkim tekućinama majke. Iako je ova metoda porođaja traumatska za majku, međutim, smanjuje rizik od ugovaranja bebe virusa. Vjerojatnost zaraze djetetom tijekom prirodnog porođaja je 6,6%, a za carski rez manje je od 1%.

Rizik infekcije djeteta s HIV-om u trudnica

U slučaju dobivanja pozitivne analize trudnice za ovu infekciju, vrlo je važno smanjiti rizik od ove patologije kod djeteta. Prije svega, ovisi o tome koliko odgovarajuća terapija prima.

Uočeno je da tijekom trudnoće odsutnost liječenja HIV infekcijom dovodi do rizika od najmanje 40% infekcije fetusa. Štoviše, ako žena HIV pozitivno dobije pravovremenu i potpunu antiretrovirusnu terapiju, tada će vjerojatnost da će imati zdrav dijete biti oko 95%.

Stoga, trudnoća i HIV mogu biti kompatibilni. Rizici novorođenčadi bit će svedeni na minimum, ako se neposredno nakon otkrivanja antitijela na virus imunodeficijencije u krvi žene dobije neophodan tretman.

Sprječavanje prijenosa HIV-a s majke na dijete

Činjenica prijenosa virusa djetetu može se pojaviti u tri slučaja:

 • tijekom trudnoće;
 • u porođaju;
 • kada dojite.

Za sprečavanje vertikalnog prijenosa potrebna je upotreba kemoterapije. Može se proizvoditi u bilo kojoj fazi trudnoće i porođaja.

Tijekom trudnoće, kemoprofilaksa se provodi za sve HIV pozitivne žene, bez obzira na potrebu antiretrovirusne terapije. Početak prevencije - 14 tjedana. Ako je patologija otkrivena kasnije, prevencija treba provesti što je prije moguće. Kako bi se smanjio rizik prijenosa virusa na fetus tijekom trudnoće, azidotimidin se koristi, a ako je nepodnošljiv, koristi se fosfazid.

U rodilištima potrebno je uzeti u obzir čimbenike rizika bolničke infekcije djeteta s HIV-om zaraženom ženom. Ako su umanjeni, a prirodni porođaj je moguć, onda je propisana medicinska prevencija u procesu porodništva. U tu svrhu razvijene su nekoliko shema pomoću sljedećih lijekova: azidotimidin, nevirapin, fosfazid.

Također postoji i specifična kemoprofilaksa kod novorođenčadi. Da bi to učinili, dijete mora dobiti azidotimidin u obliku sirupa unutar 6 tjedana nakon rođenja. Zaražena majka strogo je zabranjena hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom.

Ukratko, odgovoriti ćemo na pitanje: može li se zdravo dijete roditi od HIV-inficiranih roditelja? Naravno, da. Ali samo pod uvjetom da će uz pomoć liječnika smanjiti rizik prijenosa virusa od majke do djece.

Kako roditi dijete ako je jedan od partnera HIV pozitivan

Intervju: Olga Strakhovskaja

GLAVA DJEca i maternice postupno se prestaje shvatiti kao obaveznu stavku "ženskog programa" i najvažnijeg znaka ženinog životnog vijeka. Socijalna instalacija zamjenjuje se osobnim, informiranim izborom - a sada je moguće, zahvaljujući dostignućima medicine, imati dijete u gotovo bilo kojoj dobi i okolnostima. Unatoč tome, strah od neuspjeha djece ostaje vrlo jak, a niz je situacija okružen oblakom predrasuda i mišljenja temeljenom na medicinskoj nepismenosti. Jedan od najočiglednijih primjera je odnos neusklađenih parova, gdje je jedan od partnera (bilo žena ili muškarac) HIV pozitivan.

Nedostatak dostupnih informacija o prevenciji i seksualnom obrazovanju dovela je do činjenice da je HIV u epidemiji dijagnosticirana u zemlji, a sama dijagnoza i dalje je zastrašujuća i zvuči kao kazna mnogim ljudima. Panika (za razliku od zvučnih mjera) neprimjerena je: suvremene terapije omogućuju HIV-pozitivnim ljudima da žive puni život - uključujući i djecu.

Pitali smo o iskustvu trudnoće i rađanju djeteta u nepristojnom paru dviju heroina koji su bili sretni uz podršku i razumijevanje prijatelja i rođaka - ali koji su se susreli s diskriminacijom, gdje se uopće ne očekuju. Dr. sc. Anna V. Samarina, voditeljica Odjela za roditelje i djetinjstvo Centra AIDS-a u St. Petersburgu, izvanredni profesor Odjela za društveno važne infekcije PSPbGMU-a imenovanog po imenu M. Gagarina, dala je specifične medicinske preporuke neusklađenim parovima koji su odlučili imati dijete Acad. Pavlov.

Natalia

HIV negativan, muž je HIV pozitivan

majka petogodišnjeg sina

Činjenica da je moj budući muž bio zaražen, naučio sam gotovo odmah - na našu prvu noć kada je došlo do seksa. Nismo imali kondoma, a on je rekao da ne možemo bez njih, ni na koji način, općenito jer je HIV pozitivan i morao mi je reći o tome. Jednostavno sam ga uzeo: njegovo iskrenost i poštenje me uvjeravali i uredili, čak i privukli nekako.

Nije bilo straha. Ispričao mi je svoju priču u velikoj mjeri: kako je slučajno saznao o svemu, dok je prolazio kroz ispitivanja, a uzduž lanca pokazalo se da je zarazio od svoje djevojke, a ona, pak, od svog prethodnog partnera. Imali su ozbiljnu vezu, a ne neke povremene veze, čak su se i oženili, ali odnos je izblijedio iz nekog razloga koji nije bio povezan s dijagnozom. U svakom slučaju, nakon što su saznali o svemu, odmah su se registrirali. Ovo je službena praksa: ako, na primjer, idete u državnu bolnicu za operaciju, morate se testirati na HIV, a ako je to pozitivno, automatski se prijavljujete u bolnici zaraznih bolesti na planini Falcon u centru AIDS-a.

Budući roditelji koji žive u serodiscordantnom paru trebaju planirati svoju trudnoću. Bolje je unaprijed kontaktirati svog stručnjaka za infektivne bolesti i opstetričara i ginekologa na AIDS centru. Prema postojećim preporukama, uporaba visoko aktivnih antiretrovirusnih lijekova u svrhu sprječavanja spolnog prijenosa HIV-a neinficijeniranom partneru pokazala se partneru HIV-om u nesagledivom paru.

Već tamo, moj suprug prošao je sve studije o imunološkom stanju i virusnom opterećenju. Ako je sve u redu, HIV pozitivne osobe ne trebaju ništa poduzimati, samo voditi normalan zdravi način života i pratiti ih, redovito testirati i provjeriti napreduje li virus. Ako imunitet počne pasti, propisati terapiju. Svi pokazatelji muža bili su u normalnom rasponu, tako da je živio i sada živi puni život u kojem se gotovo ništa nije promijenilo od dijagnoze. Samo nas je podučilo da budemo pažljivi prema našem zdravlju i da ne zanemarimo rutinske preglede, pravilno jesti, više se baviti sportom, paziti na sebe. Jedino ograničenje koje je dijagnoza donijela u naše živote je zaštićeni seks, uvijek, bez obzira u kojoj se državi nalazimo. U strastvenoj strasti, umoran, nakon zabave, nikad nismo izgubili kontrolu, i uvijek je postojala opskrba kondomom u stanu.

Naravno, nakon nekog vremena zajedničkog života, došlo mi je to iskustvo: što nas čeka u budućnosti, potrčao sam se google, bio sam prestrašen zbog njega, prestrašen sam za sebe i priliku da imam djecu. Zapravo, najstrašnija stvar bila je da je riječ o vrlo tabu temi o kojoj ne možete mirno reći. Zato nisam dugo razgovarao o tim temama sa svojim rođacima, ali sa samo poznanicima, u čijem sam adekvatnosti bio siguran, bilo je lakše. Reakcija je obično bila normalna, ali imala sam sreću s okolinom.

Činjenica da su ljudi slabo informirani je nedostatak. Dakle, kad smo odlučili imati dijete, najprije smo otišli u centar AIDS-a, gdje su mi ispričani službene statistike: da je vjerojatnost zaraze u normalnom stanju tijela i jedini seksualni odnos na dan ovulacije minimalan. Čak se sjećam i komad papira koji je bio zalijepljen na stol: vjerojatnost zaraze je 0,01%. Da, još uvijek ima, da, ovo je mali ruski rulet, pogotovo ako ne možete zatrudnjeti s njom. Možete se napeti i učiniti IVF kako biste se u potpunosti zaštitili, ali ovo je opterećenje na tijelu, zajedno s hormonskom terapijom koja se može izbjeći.

Vrlo sam jasno planirala trudnoću, pripremajući se kao i svaka žena: potpuno eliminirala alkohol, počela prakticirati jogu, jesti, pili vitaminima, mikroelemima. Muž je, sa svoje strane, prošao sve provjere u centru AIDS-a, gdje nije ni otkrio nikakve kontraindikacije.

Ako par u kojem je zaražen samo muškarac planira zatrudnjeti, potreban je recept antiretrovirusne terapije. U tom slučaju, za sprečavanje infekcije partnera, mogu se koristiti metode pomagane reproduktivne tehnologije: oplodnja s pročišćenom partnerovom spermom ili in vitro oplodnja (ako bilo koji od parova ima problema s reproduktivnim zdravljem). S nedetektabilnim virusnim opterećenjem u krvi partnera zaraženog HIV-om tijekom liječenja, rizik spolnog prijenosa virusa bez korištenja kondoma je znatno niži, ali mogućnost infekcije u ovom slučaju ne može se isključiti.

Zatrudnjela sam odmah nakon prvog pokušaja i, nakon što sam shvatila da sam trudna, odmah sam otišla i obavila HIV test. Bojala mi se samo kakva odgovornost nosim za moje dijete i njegov budući život - ako iznenada postanem zaražen i dajem mu virus. Analiza je bila negativna.

Odmah sam odlučio provesti trudnoću u plaćenom odjelu, i sve je bilo u redu sve dok nisam imao strašnu toksikozu. Onda sam rekla u plavom oku da je moj muž zaražen HIV-om. Sjećam se kako je liječnik prestao pisati i rekao da "mi, naravno, možemo preporučiti da ležemo s nama, ali bolje je da ne." Posjetio sam ih nekoliko puta, au drugom tromjesečju, kada sam imala plaćeni ugovor u rukama, izravno su mi rekli: "Ne možemo vas odvesti". Ja, predvidivši bilo kakva pitanja, napravio sam analizu unaprijed u samostalnom laboratoriju i donijela je sa mnom - bila je negativna i nisu imali razloga odbiti me. Kad sam ih zamolio da ponovno podnesu analizu, ako su sumnjali, počeli su se buniti i rekli: "Ne, ne, ne moramo ništa donirati, idite u vaš centar AIDS-a i donirajte sve, a onda, ako sve bude u redu, možete se vratiti ”. U Centru AIDS-a bili smo jako podržani, rekli su da je to apsolutno kršenje mojih prava, pa čak i ponudili pomoć njihove pravne službe ako želimo tužiti.

Sve se ispalo mirno, iako je trebalo podići glavni liječnik na uši, koji je bio vrlo oštar, pa čak i okrutan sa mnom - i ovaj put sam bio iu trećem mjesecu toksikoze. A ovdje sa mnom, čovjek u iscrpljenoj državi, govorili su vrlo odbojno, kao da su s nekom vrstom smeća iz društva. Sjećam se njezinih riječi: "Pa, jeste li se povezali s takvima?" Naravno, bio sam histeričan, plakala sam, rekla da je nemoguće ponižavati takvu osobu. Zapravo, ako nisam ništa rekao o statusu mog supruga, oni to ni ne bi pitali. Kao rezultat toga, ispričali su mi se i ponašali se mnogo korektnije - problemi su se pojavili tek prije porođaja, kada se ispostavilo da ih je HIV-om zaražen partner ne mogao prisustvovati. Štoviše, čini mi se, nakon što vidim naš odnos s mojim mužem, vidim ono što mi, doktori su nešto shvatili. I to vrlo dobro pokazuje javno stajalište prema HIV-u zaraženim: čini se svima da su to neka vrsta "ne takvih ljudi", i zapravo bilo tko može biti nositelj virusa. Čak vam se neće dogoditi da osoba može biti HIV + ako izgleda "normalno".

Trudnice koje nisu zaražene HIV-om i žive s partnerom oštećenih HIV-om također se savjetuje da se obratite ginekologu za opstetričar u Centru AIDS-a za savjetovanje i eventualno za dodatna ispitivanja. U nekim slučajevima trudnica koja živi u nepristojnom paru može zahtijevati imenovanje profilakse tijekom trudnoće, porođaja, kao i preventivnog tečaja koji zahtijeva novorođenče.

Tijekom cijele trudnoće prošao sam analizu sedam puta, a sve je bilo u redu: imali smo posve zdravo dijete, a treću mu je mjesecu rekla majci kad je izbila cijela kriza. I sama ima hepatitis C - slučajno je bila zarazena tijekom operacije prije mnogo godina i zna što znači živjeti s tabu-bolestom. Stoga je moja majka dobro razumjela i vrlo je podupirala. Pokazalo se da je u jednom trenutku prolazila kroz vrlo sličnu priču kad joj je rekla: "Dušo, jako mi je žao zbog tebe, ti si tako mlad i lijep, ali pripremi se za najgore." Naravno, svi su liječnici različiti, sve zavisi od svijesti i osjetljivosti neke osobe, ali nažalost postoji mnogo takvih neosjetljivosti.

Helena

HIV pozitivno, suprug HIV negativan

majka dvoje djece

Saznao sam o dijagnozi HIV-a u 2010. Za mene je bilo tako neočekivano da nisam odmah mogao usporediti blizinu pojmova "HIV" i "AIDS". Bezumno misleći da imam samo HIV, a ne AIDS, otišao sam potvrditi dijagnozu u AIDS centru. Tamo su mi detaljno objasnili da je AIDS nešto što mi svibanj ili svibanj ne dogoditi, kao što je ARV terapija. Za mene, tada još uvijek nije bilo jasno, ali nadahnula je nadu. Postajalo sam još manje tjeskobno nakon što me psihologinja u Centru za AIDS rekla o mogućnosti zdravlja djece - to mi je bilo vrlo važno.

Ja sam sretna osoba, tako da u mojoj sredini ljudi koji ne smatraju potrebnim prestati komunicirati sa mnom zbog dijagnoze. To su ljudi koji žele znati pravu informaciju, a ne živjeti mitovima i bajkama. Od samog sam početka iskreno rečeno o mojoj dijagnozi svojim roditeljima, bliskim prijateljima, a kasnije i na televiziji - otvoreno za javnost. Za mene je bilo zastrašujuće i uzbudljivo, ali lažem meni je još gore. Kao rezultat uvjerenja nije bilo.

Istodobno, dijagnostika HIV-a u početku dramatično je utjecala na moj osobni život. Svi partneri tijekom vremena kada sam imala HIV, odmah sam obavijestio o dijagnozi. Najčešće na internetu, biti hrabrije i tako da osoba ima priliku da google što je HIV. Kao rezultat toga, reakcija je bila drugačija, ali je posve prirodna. Netko je prestao govoriti, netko je nastavio, ali samo u prijateljskom formatu, a netko je pozvao na datum. U jednom trenutku odlučio sam da ću izgraditi veze s HIV-pozitivnim partnerom kako ne bi bili odbijeni. Stalno sam čuo od raznih HIV pozitivnih ljudi da ih je netko napustio zbog dijagnoze.

Ako je žena zaražena u paru, tada je pitanje koncepcije riješeno mnogo lakše: partnerova sperma prenosi se u vaginu u vrijeme ovulacije. Ako žena zaražena HIV-om primila antiretrovirusnu terapiju prije trudnoće, tada bi tijekom trudnoće trebala nastaviti uzimati ga bez prekida u prvom tromjesečju. U slučaju da terapija prije trudnoće nije propisana, liječnik-ginekolog i stručnjak za zaraznu bolest odlučuju o vremenu početka terapije, usredotočujući se na kliničke i laboratorijske pokazatelje pacijenta. Žena koja je zaražena HIV-om trebala bi upozoriti svog liječnika da planira trudnoću zbog moguće ispravke režima liječenja.

Odlučivanje o pokušaju veze s HIV-negativnim partnerom zbog svega toga nije bilo lako: osim toga, bio sam zabrinut zbog zdravlja mog partnera, iako sam znao da ARV terapija (koju sam dugo trajala i prilično uspješno) smanjuje rizik od infekcije na minimum. Njegov prvi negativni HIV test pokazao je da je strah bio uzaludan. Naravno, rizik od infekcije ostaje, ali iskustvo pokazuje da je to stvarno minimalno.

Općenito, u mom slučaju, sve je dobro prošlo dok nisam doznala da sam trudna. Tada sam se osjećao da dijagnoza HIV-a nije bila samo medicinska dijagnoza, već i razlog da neki medicinski djelatnici u potpunosti pokazuju svoju neljudnost i profesionalnu nepismenost. Zabrinutost za njihovo zdravlje, strah i anksioznost bili su dodani kako bi dobili uskraćivanje medicinske skrbi u najnepovoljnijem trenutku. Naravno, s vremenom i iskustvom ti osjećaji postaju manje akutni, ali ostaju negdje duboko i vrlo tihi. Nakon toga, dijagnoza je postala teža za mene mnogo puta.

Tijekom moje prve trudnoće, liječnik u antenatalnoj klinici opetovano mi je pokazao negativan stav i postavljao pitanja u duhu: "Što mislite, planirate dijete s takvim buketom?" Nakon takvih ponovljenih incidenata, koji su me uvijek doveli do histerije, okrenuo sam se na glavu uredu s prijavom za promjenu liječnika. Prihvaćen je, kao što su argumenti bili valjani, nakon čega je još jedan liječnik nastavio promatrati svoju trudnoću.

Tijekom druge trudnoće, ambulantna bolničarica dopustila je sličnom pitanju, koji je otvoreno postavio pitanje: "Zašto ste zatrudnili? Već imate jedan. " Na to pitanje razumno sam odgovorio da je rizik od infekcije manji od 2 posto informacija dobivenih tijekom sudjelovanja na Konferenciji o HIV-u i AIDS-u u Rusiji (u oba slučaja sam osobno odabrao prirodan način oplodnje, budući da druge metode nisu dovoljno dostupne). Liječnik nije našao odgovor na ovaj argument, osim tmurnog tišina: "Oprosti, ali moram ti reći."

Ženama zaražene HIV-om tijekom trudnoće treba primijetiti liječnik-ginekolog u antenatalnoj klinici i stručnjaci iz centra AIDS-a. Liječnici-ginekolozi i stručnjaci za infektivne bolesti centra AIDS provode prevenciju prijenosa HIV-a od majke do djeteta: propisivanje antiretrovirusnih lijekova, kontrola njihove tolerancije i učinkovitost prevencije, davanje preporuka o načinu isporuke. Također u centru za AIDS, žena može dobiti psihološku i socijalnu pomoć u slučaju potrebe, savjete od drugih stručnjaka, savjete o praćenju djeteta.

Nakon tog dijaloga, napisao sam i pisanu pritužbu i poslao je u elektronskom obliku svojeg menadžmenta. Tajnik me nazvao i vrlo pristojno raspitivao o svom zdravstvenom stanju, ali me poslao pismenim odgovorom u obliku koji je "pružio potrebne mjere liječničke skrbi". To mi je bilo dosta dovoljno, jer u to vrijeme nisam imao vremena i energije napisati tužiteljstvu.

Zapravo, najteža stvar tijekom trudnoće bila je psihološki pritisak liječnika. Došlo je do slučaja kada je liječnik u uredu vikao na takav način da se čuo iza vrata: "Da, imate AIDS!" Zbog takvih situacija počeo sam razvijati emocionalni imunitet, zagušljivost - prisilio sam se prestati reagirati na takve manifestacije, prisiljavajući sve emocije iznutra. Možda, dakle, suprotni slučajevi, kada je liječnik pokazao vrlo pažljiv i humani stav, doveo me do čuđenja, zbunjenosti i želje da plaknem.

U usporedbi s tim, sve druge značajke upravljanja trudnoćom - potrebu za uzimanjem tableta za sprečavanje prijenosa HIV-a od mina do djeteta i testiranje imunološkog statusa i virusnog opterećenja - nisu bili nimalo opterećeni. Svi drugi postupci bili su isti kao i tijekom trudnoće bez infekcije HIV-om: isti vitamini, isti testovi, iste preporuke liječnika za praćenje težine i tako dalje. Osim toga, tijekom porođaja, bio sam propisan IV kapanje s ARVT, a prvih deset dana - dijete. Sve ove tri faze djelovanja zaštićivale su moje dijete od infekcije. Izveo sam ih i osjećala se prilično mirno, osobito tijekom druge trudnoće, kad sam jasno vidio da to radi, koristeći primjer prvog djeteta.

Sve trudnice, bez obzira na njihov HIV status, savjetujemo da koriste barijeru kontracepciju kod svakog seksualnog kontakta tijekom trudnoće i laktacije. To može zaštititi majku i dijete, ne samo od infekcije HIV-om, već i od mnogih problema uzrokovanih drugim virusima i bakterijama.

Odlučio sam imati drugo dijete tri godine nakon rođenja prvog, kad sam upoznao svog drugog muža: odlučili smo da su dvoje djece čak i bolje od jednog. Stanje zdravlja još uvijek je bilo dobro, a liječnici nisu imali "kontraindikacije". Sve se dogodilo na isti način kao i prvi put, samo je razlika u tome što je bilo manje iskustva i sumnji.

Glavna stvar koju su me obje trudnoće podučavale jest da u situaciji planiranja trudnoće za HIV, kako bi se donijela informirana i ispravna odluka, trebate pristup pouzdanim informacijama. Potrebno je ne osloniti se na mišljenje drugih ili pojedinih liječnika, koji se također mogu pogriješiti, ali na znanstvenim činjenicama na temelju statistike. I pokazuju da je rizik od infekcije minimalan pri uzimanju ARV terapije, a moje osobno iskustvo to potvrđuje.

Stoga sam, 2013, nakon tečaja predavanja, počeo raditi kao ravnopravni savjetnik. Za mene nije bilo puno posla, nego osobnog stava i težnje: želio sam pomoći ljudima koji se suočavaju s dijagnozom HIV-a kroz emocionalnu podršku, pravnu pomoć i pružanje pouzdanih informacija. Istovremeno, i dalje se bavim savjetovanjem, unatoč prisutnosti djece, samo se format promijenio s osobnih sastanaka na internet. I dalje se trudim pomoći koliko god mogu, ali sve više i više ljudi rješava svoje probleme samima, samo im treba pomoći s dobrom riječi i osobnim primjerom.

Rizik infekcije od nezaštićenih spolnih odnosa s HIV-om zaraženim ili neispitanim partnerom može se usporediti s rizikom primjene lijekova s ​​prljavom špricom i može doseći 0,7% s jednim kontaktom. Stupanj rizika ovisi o mnogim čimbenicima: virusnom opterećenju u krvi i seksualnim sekretima zaraženog partnera, oštećenju sluznice genitalnog trakta, danu ciklusa u žena, itd. Međutim, žena je podložna infekciji HIV-om od muškarca.

Za pomoć pri pripremi materijala, uredništvo zahvaljuje NP "EVA" i osobno Irina Evdokimova