Elementi u tragovima tijekom trudnoće

Liječenje

Dnevna upotreba vitamina jednostavno je važna za svaku osobu da održava normalno funkcioniranje i ojačava imunološki sustav. Što je već ovdje i reći, o budućim majkama koje ih trebaju osvetom, jer se samo u prisutnosti vitamina i elemenata u tragovima u tijelu može razviti zdrav. Ali kako razumjeti što mikroelementi, kolika je količina i gdje ih treba poduzeti općenito kako bi vaša beba rodila snažno i potpuno zdravo? U ovom ćemo pokušati danas razumjeti naš članak.

Elementi u tragovima tijekom trudnoće

Svi potrebni sastojci u tragovima i minerali sada se mogu kupiti na policama ljekarni, no ako ste u izvrsnom stanju očekivanja bebe, tada prekomjerna upotreba lijekova još uvijek nije poželjna.

Štoviše, ogroman broj elemenata u tragovima tijekom trudnoće, au svakodnevnom životu možete dobiti od hrane.

Minerali i elementi u tragovima mogu se usporediti s graditeljima koji svakodnevno u tijelu buduće majke pomažu u izgradnji mekog tkiva i koštanog kostura.

Ali njihova uloga graditelja daleko je od najvažnijih u aktivnosti cijelog organizma.

Korištenje elemenata u tragovima tijekom trudnoće regulira u tijelu:
• prijenos kisika u pluća;
• Metabolizam;
• opskrba krvlju;
• Održavajte tlak tekućine.
Samo uz pravi omjer mikroelemenata tijekom trudnoće, fetus se može razviti bez patologija pa će pravilna ravnoteža bitnih vitamina znatno smanjiti probleme vezane uz trudnoću. Nije dovoljno tih ili drugih vitamina, pomoći će identificirati testove koje trebate poduzeti u fazi planiranja trudnoće. Ponekad nedostatak određenih vitamina može čak biti uzrok dugih pokušaja koncepcije.

Minerali i elementi u tragovima sadržani u tijelu

Uravnotežena prehrana s dnevnom prisutnošću u prehrani svježeg povrća i voća, jamstvo dovoljne količine vitamina, minerala i elemenata u tragovima u tijelu. Naravno, u tijelu bilo koje osobe sadrži određenu količinu minerala:
• kalcij;
• natrij;
• fosfor;
• kalij;
• magnezij;
• sumpor;
• Klor.
Čak i njihov izvorni sadržaj u tijelu ne znači da su dovoljno puni za razvoj vašeg budućeg djeteta.

Potrebno je redovito nadopunjavati zalihe minerala uz pomoć hrane ili uravnoteženih prehrambenih dodataka koje vam liječnik može propisati.

Elementi u tragovima su, drugim riječima, razbacani minerali. Stoga su pozvani jer je njihova prisutnost u tijelu minimalna, ali je također iznimno važna.

Microminerali uključuju:
• željezo;
• bakar;
• jod;
• cink;
• Mangan;
• jaka;
• Fluor.
Svi ti minerali i mikrominerali su neophodni za potpuni razvoj fetusa. Ali nemojte zaboraviti da pored minerala u tijelu mogu biti štetni, što će samo uzrokovati štetu. Među njima su najopasniji olovo i živa. Ti destruktivni minerali ne mogu samo nepovoljno utjecati na tijek trudnoće, već i dovesti do smrti fetusa. Prodor penetracije štetnih minerala u tijelu je moguć ne samo kroz hranu nego i iz okoline pa pokušajte pažljivo razmotriti okolno područje i hranu.

Vitamini tijekom trudnoće

Prije nego što razgovaramo o potrebi unosa vitamina tijekom trudnoće, neka dajemo neke statistike. Stručnjaci su otkrili činjenicu da trudnica u prosjeku traži više od 20 posto vitamina. To je zbog činjenice da se unutar vas stvara novi život, koji je neophodan ne samo da se razvija, već da se počinje formirati. Bit će točno napomenuti da trudnica ne treba samo vitaminske komplekse propisane od strane liječnika, nego i dobivanje vitamina iz hrane.

Prije svega, zamahuje svježe povrće i voće, kao i ne treba ostati bez pažnje i mliječnih proizvoda. Najvažnija stvar ovdje će biti kvaliteta i svježina proizvoda koji se koriste u prehrani buduće majke.

Najbolje je dati prednost proizvodima, čiji je ekološki podrijetlo sto posto, naravno, govorimo o poljoprivrednim proizvodima ili ono što ste sami uzgojili tijekom ljeta. Bilo bi najbolje da se brinete o sebi u fazi planiranja, na primjer, da ne budete lijeni i nećete biti lijeni tijekom cijele godine, a ne iz kuhanja, ali sa svježe smrznutih bobica.

Prvi korak je zatražiti od liječnika koji su spojevi i koliko vam je potrebno. Najčešće, trudnice trebaju nadoknaditi nedostatak joda u tijelu. Međutim, obratite pozornost da potrošnja svih zdravih namirnica u redu može vam čak i naštetiti pa pažljivo obratite pažnju na vlastitu prehranu i posavjetujte se s liječnikom o tome koji vam vitaminski kompleks treba. Sve je to vrlo individualno i ponekad nećete morati podići razinu nekih minerala i vitamina u tijelu, nego smanjiti malo.

Kakve vitamine i minerale treba obratiti pažnju tijekom trudnoće?

Zasigurno poznajete vitamine i minerale mnogih grupa, a čak znate koje proizvode sadrže (o prethodnim člancima čak smo to rekli). No, sada ćemo pokušati detaljnije istražiti najvažnije od vitamina i minerala.
1. Protein je temelj temelja, drugim riječima, to je materijal za izgradnju broj jedan. Dnevna prehrana trudnice trebala bi se sastojati od bjelančevina biljnog i životinjskog podrijetla. Prije svega, obratite pozornost na:
• svježi sir;
• pileća prsa;
• Proteina od jaja.
2. Folna kiselina. Vrijedno je preuzeti od početka planiranja trudnoće, jer ona je ona koja je odgovorna za stvaranje DNK;
3. skupina vitamina E. Učinak ovog vitamina je ogroman od same faze koncepcije, pomaže u sintezi ženskih hormona za uspješnu gnojidbu;
4. Askorbinska kiselina, pomoći će održati imunitet i ojačati zaštitnu funkciju tijela od mogućih infekcija.
To nisu svi vitamini i minerali potrebni za vrijeme trudnoće, ali to su najosnovnije, što neće donijeti nikakvu štetu i imat će samo blagotvorno djelovanje na žensko tijelo.

Svakodnevna potreba za vitaminima za tijelo buduće majke

Pravilno odabrana hrana i uravnotežena prehrana tijekom trudnoće igraju važnu ulogu za zdravlje budućih majki i njezinog fetusa. Stoga, uz strogo pridržavanje pravila prehrane, nećete čak trebati dodatke, osim folne kiseline, koji se dodjeljuje svim trudnicama i ženama u fazi planiranja trudnoće.

Liječnici preporučuju određenu količinu konzumacije mikronutrijenata i minerala:
• Vitamin A, morate konzumirati u količini od 800 mikrograma;
• Vitamini D oko 10 μg;
• Vitamin K 65 mikrograma;
• Vitamin C 70 mg;
• Vitamin E 10 mg;
• Vitamin B6 brzinom od 2,2 mg;
• Folna kiselina do 400 μg;
• Vitamin B1 do 1,5 mg.
Mi ćemo reći odvojeno o retinolu, budući da su nedavne studije pokazale štetu ovog elementa ako njegov sadržaj prelazi norme koje je utvrdio stručnjak. Zlostavljanje retinola može dovesti do razvoja bolesti živčanog sustava i bubrega u fetusu. Posebno je opasno korištenje ovog vitamina (pripada skupini A) iz dodataka zastarjelih formula. Bilo bi točnije dobiti ovaj vitamin od voća i povrća sa žutim i narančastom bojom.

Potrebna stopa elemenata u tragovima tijekom trudnoće

Poradit ćemo i na temelju dnevne norme za tijelo buduće majke.
1. Kalcij -1200 mg;
2. Fosfor - 1200 mg;
3. željezo-30 mg;
4. cink-15 mg;
5. Magnezij-320 mg;
6. Jod-175 mg;
7. Selen je 65 mg.
Obratite posebnu pozornost na količinu željeza, a njezina uloga u razvoju trudnoće od velike je važnosti u opskrbi fetusom kisikom, a dovoljna količina takvog elementa u tragovima u tijelu će pomoći da se izbjegne zatvor. Elementi u tragovima tijekom trudnoće odabrani su i dodani samo na savjet stručnjaka koji će moći točno odrediti što nedostaje pojedinačno nakon istraživanja i testiranja.

Preporučene norme vitamina i minerala za trudnice. Vrlo dobri znakovi.

Multivitamini i vitaminski i mineralni kompleksi za trudnice.

Preporučene norme vitamina i minerala za trudnice.

Kratak opis najpopularnijih kompleksa vitamina i minerala.

Sadržaj vitamina i minerala u kompleksima vitamina i minerala.

Trudnoća je nevjerojatna razdoblja u životu žene. U ovom trenutku, žena pruža ne samo sebe, nego i intenzivno rastući organizam nerođenog djeteta. Osim toga, tijelo tijela trudnice radikalno se mijenja. Metabolički procesi ići brže, nove tvari cirkuliraju u krvi, čak i struktura određenih organa i tkiva promjene. Naravno, u ovoj situaciji, žensko tijelo zahtijeva znatno više hranjivih tvari. Potreba za vitaminima i mikroelementima tijekom trudnoće doslovno udvostručuje. Danas postoje razni multivitamini i kompleksi vitamina i minerala, posebno prilagođeni za tijelo trudne žene.

Kako kretati trudnicama u ogromnoj količini multivitaminskog pripravka?
Uvjetno je moguće podijeliti vitaminske komplekse trudnicama u tri klase: ekonomično, srednje i premium.

Odabir multivitaminske pripreme, morate uzeti u obzir njegov sastav i potrebu za korištenjem jednog ili drugog kompleksa u određenoj situaciji.


Dakle, u prvom tromjesečju trudnoće za zdrave žene, preporučljivo je koristiti takve lijekove kao što su ELEVIT PRONATAL, PREGNAVIT, MULTI-TABS PERINATAL. One sadrže male doze održavanja vitamina i elemenata u tragovima.
Kod identifikacije komplikacija tijekom trudnoće, vitaminski kompleks je odabran ne samo u preventivne svrhe već i za medicinske svrhe. Tako se npr. ELEVIT PONATAL može koristiti za sprječavanje i liječenje prijetnje prestanka trudnoće, učinaka toksikoze.

Od 12. do 14. tjedna najčešće se koristi MATERNA, VITRUM FORENE, najviše zasićena u sadržaju i doziranju.
Treba imati na umu da kompleks mora sadržavati najmanje 800 mikrograma FOLIC ACID, a treba obratiti pozornost na prisutnost kalcija i joda u multivitaminskom kompleksu.

Preporučene norme vitamina i minerala za trudnice

Elementi u tragovima vitamina
Vitamin A (retinol) do 2500 IU vitamina K 65-80 mcg
Vitamin B1 (tiamin) 1,5-2,0 mg Željezo 30-60 mg
Vitamin B2 (riboflavin) 1,5-2,0 mg joda 175-200 mcg
Vitamin B3 (niacin) 15-20 mg kalcija 1000-1200 mg
Vitamin B5 (pantotenska kiselina) 4-7 mg Magnezij 320-355 mg
Vitamin B6 (piridoksin) 2,5 mg mangan 2,0-5,0 mg
Vitamin B9 (folna kiselina) 0,8-1 mg Bakar 1,5-3,0 mg
Vitamin B12 (cijanokobalamin) 3,0-4,0 mcg Molibden 75-250 mcg
Vitamin C (askorbinska kiselina) 70-100 mg Selenium 65-75 mcg
Vitamin D (kalciferoli) 400-600 IU fosfora 1200 mg
Vitamin E (tokoferol) 10-15 ME Krom 25 μg
Vitamin H (biotin) 30-100 mcg Cink 15-20 mg

MULTI-TABS PERINATAL sadrži 11 vitamina (A, C, D, E, skupina B, folna kiselina) i 9 minerala (kalcij, magnezij, željezo, cink, bakar, mangan, krom, selen, jod), u kombinaciji s racionalnim shemama Nutricionizam pruža dnevnu potrebu za esencijalnim vitaminima i mineralima. MULTI-TABS PERINATAL ne uključuje umjetne boje, konzervanse ili šećer. Preporuča se uzimati 1 tabletu dnevno tijekom trudnoće i dojenja. U kompleksu je nedovoljna količina željeza i folne kiseline, stoga može biti bolje koristiti MULTI-TABS PERINATAL iz drugog tromjesečja ili dodati FOLIČNU KISELINU.

PREGNAVIT je optimalna kombinacija vitalnih vitamina (A, D, C, E, folna kiselina, skupina B) i minerala (kalcija, željeza) potrebnih za zdravlje majke i formiranje djetetovog tijela. Kompleks doprinosi prilagodbi ženskog tijela do trudnoće i obnove majčinog organizma nakon poroda. Doza PREGNAVITA ovisi o razdoblju trudnoće, što odgovara fiziološkim potrebama ženskog tijela. Zahtijeva dodatni jodni unos. Preporučljivo je primijeniti u prvom tromjesečju zdravoj ženi.

Sadržaj vitamina i minerala u kompleksima vitamina i minerala

Vitamini i minerali za trudnice

Vladimir Spirichev
Voditeljica laboratorija vitamina i minerala Instituta za prehranu Ruske akademije medicinskih znanosti, cijenjeni znanstvenik Ruske Federacije, dopisni član Akademije medicinskih znanosti, profesor, doktor bioloških znanosti

Do sada, u člancima ovog stupca, razgovarali smo o ulozi koju igraju određeni vitamini i minerali u našim tijelima. Sada vam skrećemo pozornost pivotnu tablicu koja sažima ove informacije. Još jednom želim vas podsjetiti da nedostatak vitamina za žene tijekom začeća i trudnoće može biti uzrok kongenitalnih razvojnih anomalija, pothranjenosti prijevremene bolesti i poremećaja fizičkog i mentalnog razvoja djece. Štoviše, čak i uz uravnoteženu prehranu tijekom trudnoće, žena ne može zadovoljiti povećanu potrebu za vitaminima i mineralima samo na štetu hrane. Stoga, tijekom trudnoće, potrebno je uzimati vitaminske i mineralne komplekse.

Vitamin A

Sadrži riblje ulje, jetru, bubrege, jaja i mliječne proizvode, posebno u mlijeku i maslacu.

U obliku beta-karotena, vitamin A se nalazi u žuto-crveno i zeleno povrće: mrkve, slatke i chili paprike, rajčice, različite vrste kupusa, bundeve, grah (soja, grašak).

Puno beta-karotena u breskvama, marelicama, jabukama, grožđu, lubenici, dinja, dogresu, morskoj pustuni, slatkoj trešnjini.

Vitamin A je važan za normalan porast organa i tkiva. Igra ulogu u procesima obnove i obnove kožnih stanica, funkcioniranju sluznice. Doprinosi ispravnom funkcioniranju organa vida, sluha, mirisa i dodira, aktivacije imuniteta. Sudjeluje u metabolizmu masti i sintezi proteina, kao iu formiranju vizualnih pigmenata - tvari koje se nalaze u šipkama mrežnice (zahvaljujući vizualnim pigmentima, crno-bijelo i boja).

Sudjeluje u izgradnji kostiju i zuba, uključujući fetus. Tijekom trudnoće ovaj vitamin igra važnu ulogu u poticanju reprodukcije crvenih krvnih stanica - crvenih krvnih stanica, koje osiguravaju transport kisika u tkivo. Povećava otpornost na bolesti sluznice dišnog trakta i crijeva.

Simptomi višak vitamina A i nedostatak: Poremećaj sumraka (stanje u kojem osoba ne vidi gotovo ništa pri slabom osvjetljenju), oči zalijevaju u hladnom, osjećaj "pijeska" u očima, kratkovidnost i zamor očiju, crvenilo kapaka.

Zbog nedostatka vitamina A povećava se keratinizacija gornjih slojeva kože, smanjuje izlučivanje žlijezda lojnih i znojnih žlijezda. To uzrokuje da koža postane suha. Često s nedostatkom povećanja osjetljivosti vitamina, temperature i boli, postoji slabost sfinktera mokraćnog mjehura, što može dovesti do prisilnog uriniranja. Ljudi koji nedostaju vitamina A manje su otporni na zarazne bolesti.

Tijekom trudnoće, višak vitamina A može uzrokovati nepravilnosti središnjeg živčanog sustava, srca, bubrega, genitalnih organa i udova fetusa.

Potreba tijekom trudnoće: 2667-3300 ME (međunarodne jedinice). Različiti izvori i vitamini naznačeni su u različitim izvorima i na pakiranju lijekova i hrane. Zbog praktičnosti dovodimo ih u red: 1 μg vitamina A (retinol) = 6 μg beta-karotina = 3,3 ME

Vitamin C (askorbinska kiselina)

Sadržano u svježem povrću, voću, bobicama, zelenilu. Berry, crni ribiz, crveni papar, limun i naranče posebno su bogati ovim vitaminom (trudnice ne smiju uzimati agrumi). Dobar izvor askorbinske kiseline je kupus, uključujući fermentirane. Svježe jabuke i krumpir sadrže manje od ovog vitamina.

Sudjeluje u mnogim redoks reakcijama, kao iu biosintezi posebnih proteina vezivnog tkiva: kolagena i elastina - potporne komponente hrskavice, kostiju, zidova krvnih žila i kože. Pomaže zacjeljivanju rana, opekotina. Tijekom trudnoće, osiguranje vitamina C također je važno za sprječavanje strija. Vitamin C aktivira tjelesnu obranu, pomaže neutralizaciji toksina koje luče patogeni. Ona igra važnu ulogu u sprječavanju poremećaja metabolizma lipida koji dovode do razvoja ateroskleroze. Askorbinska kiselina olakšava apsorpciju crijeva i apsorpciju željeza tijelom. Sudjeluje u formiranju aktivnih, hormonskih oblika vitamina D u bubrezima.

Simptomi višak i nedostatak vitamina C: Smanjuje se aktivnost imunološkog sustava, povećava se učestalost i povećava učestalost respiratornih i gastrointestinalnih bolesti.

Kada je moguće hipovitaminoza:

-lakoća modrice;

-loše ozdravljenje rana;

Vitamin B1

Sadrži: Proizvodi od žitarica i integralnog brašna, smeđe riže, ječma, svinjetine, mahunarke, krumpira, jetre, pivskog kvasca, mlijeka, jaja. Posebno bogata vitaminom B, gornjim slojevima zrna, izbojaka. U prerađenom zrnu (na primjer, u istoj bijeloj poliranoj riži), ti su slojevi uklonjeni, a zajedno s njima vitamin nestaje.

Vitamin B1 ima ključnu ulogu u pružanju energije tkiva, osobito u živčanom sustavu. Osim toga, ovaj vitamin je uključen u tkivo disanje (apsorpcija kisika i oslobađanje ugljičnog dioksida od strane tkiva), potiče zacjeljivanje rana. Također ima sedativni učinak na živčani sustav. Važno je za normalno psihofizičko stanje trudnice.

Simptomi višak nedostatka vitamina B1: Umor, razdražljivost, nesanica, glavobolja, gubitak apetita, depresija, gubitak koncentracije. Tahikardija (srčane palpitacije), bol u području srca, smanjenje krvnog tlaka (hipotenzija) moguće je. Može doći do mučnine, gubitka i gubitka apetita, bolova u trbuhu i zatvora. U slučaju teških beriberi, razvija se bolest beriberija koja se još uvijek nalazi u zemljama trećeg svijeta. Rezultat toga je uporna i teška oštećenja živčanog sustava, uključujući paralizu.

Potreba za trudnoćom: 1,5-1,9 mg.

Vitamin B2

Sadrži pivski kvasac, jetra i bubrezi. U 10,0 g mesa, njegova količina varira od 0,16 do 0,23 mg, u 100 g mlijeka - od 0,1 do 0,13 mg, a riboflavin je čak niži u povrću i voću. Dakle, nije tako jednostavno zadovoljiti dnevnu ljudsku potrebu za vitaminom B2: za to morate jesti, na primjer, 1,5 kg govedine ili piti oko 2 litre mlijeka dnevno.

Vitamin B2 igra važnu ulogu u disanju stanica, možemo reći da je uključen u "spaljivanje" ugljikohidrata i masti. Sudjeluje u izgradnji vizualne purpure (pigmenta sadržanih u retini), štiti mrežnicu od prekomjerne izloženosti ultraljubičastim zračenjima i zajedno s vitaminom A pruža normalnu vizualnu oštrinu i percepciju boje i svjetlosti, potiče stvaranje krvi. Osim toga, riboflavin ima pozitivan učinak na stanje živčanog sustava, kože i sluznice. Ovaj vitamin je propisan tijekom fototerapije žutice u novorođenčadi, jer ona pridonosi bržem uklanjanju bilirubina, što uzrokuje žutu boju kože.

Simptomi višak i nedostatak vitamina B2: Opća slabost, gubitak snage. Upalne promjene u sluznici usne šupljine: bolne pukotine u kutovima usta, prekrivene koricama ("kutni stomatitis", ili, kolokvijalno, "zadey"). Jezik postaje upaljen: postaje svijetlo crveno, edemato, suho, s otiscima zuba vidljiv na rubovima; pacijent se žali na gori osjećaj jezika i kože, ponekad prekomjerne salivacije. Oči se brzo umiru, ima fotofobije, bol u očima, upala njihove sluznice (konjuktivitis) i kapaka (blefaritis).

Očitaje nedostatka je seborrheični dermatitis, u kojem se koža na licu, u gornjoj usnoj i nosu, oko kapaka i na ušima počinje oduljiti. Moguća anemija (smanjenje količine hemoglobina u krvi).

Potreba tijekom trudnoće: 1,4 mg

Vitamin B3 (PP, nikotinska kiselina, nikotinamid) tijekom trudnoće

Može se sintetizirati u ljudskom tijelu od esencijalne aminokiseline - triptofana. Među prirodnim izvorima ovog vitamina su kikiriki, bijeli pileći meso, jetra i bubrege, krumpir, losos, baldac, tuna, pivski kvasac, soja, pšenična mekinja, kruh od cjelovitog zrna i cjelovite žitarice, neke gljive (posebno, sušena bijela).

Vitamin PP sudjeluje u procesima energetskog metabolizma. Niacin je dio enzima koji sudjeluju u opskrbi stanica s kisikom i hranjivim tvarima, kao i u metabolizmu proteina koji reguliraju veću nervoznu (uključujući mentalnu) aktivnost i funkcije probavnih organa; stimulira ozdravljenje rana i čira, normalizira lipidni (masni) sastav krvi. Vitamin B3 također pomaže eliminirati toksine iz tijela, poboljšava cirkulaciju krvi u malim posudama, uključujući i krvne žile posteljice. Niacin je uključen u regulaciju funkcije štitnjače i nadbubrežnih žlijezda - endokrinih žlijezda. Važno je za rast tijela, uključujući tijelo fetusa tijekom razvoja fetusa.

Simptomi višak i nedostatak vitamina B3:

Nedostatak vitamina B3 popraćen je općim umorom, gubitkom apetita, glavoboljama, oštećenjima kože u obliku dermatitisa, probavne smetnje i vrtoglavice.

Poteškoća s nedostatkom vitamina manifestira se pelagom:

- proljev, tj. poremećaj gastrointestinalnog trakta;

- dermatitis, tj. lezija kože (stoga naziv bolesti: na talijanskom, pella agra - "gruba koža");

- demencija - mentalni poremećaj s gubitkom pamćenja, demencijom i delirijem.

Potreba tijekom trudnoće: 19-21 mg

Vitamin B6 (piridoksin)

Sadržano uglavnom u mesnim proizvodima, osobito u jetri i bubrezima, kao iu cjelovitom kruhu, heljdu, ječmu, proso. Međutim, od proizvoda od žitarica apsorbira se mnogo gorija od životinjskih proizvoda.

Pruža razmjenu aminokiselina - onih "građevnih blokova" od kojih se protežu bjelančevine, uključujući proteine ​​fetusa. Izuzetno je važno za funkcioniranje živčanog sustava. Sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica i njihovom pigmentu - hemoglobinu, koji nosi kisik. Važno je u raspodjeli ugljikohidrata nakupljenih u mišićima i jetri u krv. Taj je proces vrlo važan za ravnomjernu količinu glukoze u milijardama živčanih stanica. Također, njegova uloga u jedinstvenoj opskrbi stanica glukoze i rada imunološkog sustava je velika. Njezin nedostatak dovodi do smanjenja količine i pogoršanja kvalitete antitijela protiv svih mogućih patogena.

Simptomi višak i nedostatak vitamina B6: loše raspoloženje, depresija, psihoza, razdražljivost, anemija se može razviti, sluznica usne šupljine i jezik ponekad postaje upaljena, na usnama pojavljuje crvena granica, razvija se dermatitis. Nerijetvorene žene imaju predmenstrualni sindrom.

U novorođenčadi i maloj djeci, nedostatak vitamina B5 smanjuje procese inhibicije u središnjem živčanom sustavu, razvija konvulzivna stanja koja nisu podložna liječenju konvencionalnim antikonvulzivnim lijekovima.

Potreba tijekom trudnoće: 2,1-2,3 mg.

Vitamin B12 (cijanokolamin)

Glavni izvori su prehrambeni proizvodi životinjskog podrijetla: govedina, riba, plodovi mora, meso, mlijeko, sir. Ako osoba u potpunosti jede, cijanocobolamin u dovoljnoj količini sadrži hranu.

Sudjeluje u izgradnji proteina i masnih struktura zaštitnog sloja živčanih vlakana - mijelinskog sloja. U interakciji s drugim tvarima, on pokreće glavni proces života - sintezu deoksiribonukleinske (DNA) i ribonukleinske (RNA) kiseline. DNA i RNA su proteini koji čine jezgre svih stanica u našem tijelu i sadrže sve genetske informacije.

Također je važno za formiranje kostiju, uključujući kosti fetusa. Jedan od glavnih ciljeva vitamina B12 je proizvodnja metionina, čija je dovoljna količina važna za metaboličke procese u živčanom tkivu kako bi se osiguralo dobro raspoloženje. Važna je sposobnost vitamina B12 da regulira nastanak krvi.

Simptomi višak i nedostatak vitamina B12: anemija (anemija), promjene u živčanom tkivu. Bez ovog vitamin razgrađuju mijelin, zaštitne navlake okružuje nervnih stanica ljuštiti i atrofija, čime postaje razdražljivost, ukočenost, svrbež u udovima.

Potreba tijekom trudnoće: 4 mcg.

Folna kiselina tijekom trudnoće

Ime vitamina dolazi od latinske riječi "folium" -list; folna kiselina bogata lišćem zelenih biljaka: špinat, luk, salata i ostalo povrće. Folna kiselina se također nalazi u jetri, bubrezima i mesu.

Uz sudjelovanje u stvaranju stanica živčanog sustava fetusa, ovaj vitamin se troši na "popravak" i zamjenjuje oko 70 trilijuna majčinih stanica, kako se ljudske stanice stalno ažuriraju, kao i na izgradnji novih fetalnih stanica tijekom trudnoće. Folna kiselina je neophodna za podjelu stanica, rast i razvoj svih organa i tkiva, normalan razvoj embrija i fetusa, proces formiranja krvi, sudjelovanje u formiranju eritrocita, leukocita i trombocita, tj. sve krvne stanice.

Kada značajan nedostatak folata mogu formirati neuralne cijevi mana, hidrocefalus, anencefalija (nedostatak mozga), mozak hernije, itd.; povećava rizik od mentalne retardacije djeteta. S nedostatkom folne kiseline povećava vjerojatnost prijevremenog pobačaja.

Mama ima umor, razdražljivost, gubitak apetita. Teški nedostatak dovodi do megaloblastične anemije, bolesti u kojoj koštana srž proizvodi divovske nezrelih eritrocita. Nedostatak folne kiseline pridonosi razvoju ateroskleroze i povećava učestalost srčanih udara i moždanog udara.

Potreba tijekom trudnoće: 200-400 mkg

Vitamin D (kalciferol)

Oblikovano u koži pod djelovanjem sunčeve svjetlosti. Provitamini, zauzvrat, djelomično dolaze u tijelo spremni od hrane, a djelomično se formiraju u tkivima kolesterola. Dodatni izvori hrane vitamina D su mliječni proizvodi, riblje ulje, žumanjak jajeta.

Jedan od oblika ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija u tijelu. Metabolitima vitamina D, zajedno s nizom hormona, oblikuju sustav za regulaciju i održavanje ravnoteže kalcija u tijelu.

Kalcij nije samo glavna mineralna komponenta kostura, već i induktor mišićne kontrakcije. Vitamin D je važna veza u mehanizmu djelovanja brojnih hormona. Osigurava normalni rast i razvoj kostiju, prevenciju rakom i osteoporozu (razrjeđivanje kostiju). Da bi kravlje dijete pravilno oblikovalo i bez kostiju i zubi majke, žena bi trebala dobiti odgovarajuću količinu ovog vitamina.

Iz vitamina D ovisi o osjetljivosti tijela na kožne bolesti, bolesti srca i rak. Ovaj vitamin sprječava slabost mišića, pojačava imunitet. Potrebno za funkcioniranje štitnjače i normalno zgrušavanje krvi.

Nedostatak utječe na rad glatkih mišića, uključujući glatke mišiće maternice, tj. maternica postaje razdražljiva, što predisponira na prijetnju prestanku trudnoće. Glavni simptom nedostatka vitamina D je rak jajnika (promjene u tijelu, uključujući inertni, živčani sustav djeteta, koji se javljaju kod nedostatka vitamina D) i omekšavanje kostiju (osteomalazija). Nepravilna primjena trudnog vitamina D dovodi do razvoja rakom u djeteta.

Kada se uočava predoziranje vitamina D:

- slabost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, zatvor, proljev (labavi stolici);

-oštra bol u zglobovima;

-glavobolje i bolovi u mišićima;

-visoki krvni tlak;

-spor puls, teško disanje.

Potreba za trudnoćom: 400-600 ME, tj. 10-15 μg.

Vitamin E (tokoferol) tijekom trudnoće

Sadržano u biljnim uljima, integralni kruh, heljde, zelje.

Ime vitamina E - tokoferola - prevedeno s grčkog znači "nositi potomstvo". Pripada bioantioksidantima - sprečava stvaranje slobodnih radikala kisika koji uništavaju stanice i tkiva.

S nedostatkom vitamina E, slabost mišića i anemija javljaju se zbog prijevremenog trošenja i razaranja mišićnih vlakana i crvenih krvnih stanica. Tijekom trudnoće, nedostatak vitamina E doprinosi prijeti pobačaju, osobito tijekom prvog tromjesečja. Nedostatak vitamina E u novorođenčeta može uzrokovati anemiju, plućne bolesti, teške oštećenja vida.

Potreba tijekom trudnoće: 10.

Vitamin K

Djelomično su nastali crijevnim mikroorganizmima. Izvori: zeleno lisnato povrće i rajčica, ružičasti bokovi, listovi špinata, prokulice i cvjetača, kao i kopriva, iglice, zob, soja, raž i pšenica. Vitamin K bogat je lucerom, zelenim čajem, morskom travom (alge). Od hrane životinjskog podrijetla, većina ovog vitamina je u jetri jetre, jaja.

Ona igra ulogu u procesu koagulacije krvi: sudjeluje u procesima koji prenose sposobnost sustava koagulacije krvi da veže kalcij, što je zauzvrat nužno za "lijepljenje" trombocita i stvaranje krvnog ugruška. Osiguravanje normalnog zgrušavanja krvi je važno tijekom trudnoće i porođaja.

Uz proteine ​​koagulacije krvi, vitamin K je uključen u formiranje drugih proteina koji vežu kalcij. Jedan od njih, osteokalcin, potiče stvaranje kostiju.

Nedostatak je relativno rijedak. U odraslih, simptomi nedostatka vitamina K ovise o težini nedostatka vitamina i manifestiraju se intrakutanim i potkožnim krvarenjem, krvarenjem desni, nazalnim i gastrointestinalnim krvarenjem.

Rani znak hipovitaminoze K je niska razina protrombina u krvi (hipoprotrombinemija). U novorođenčadi nedostatak vitamina K nije neuobičajen zbog niskog sadržaja ljudskog mlijeka i odsutnosti u crijevima novorođene mikroflore koja sintetizira ovaj vitamin. U tom slučaju, dolazi do hemoragijske bolesti novorođenčeta: krvarenje iz desni, želuca, nosa, pupka, urinarnog trakta. Dijete ima gastrointestinalno krvarenje, krvave povraćanje, tekućinu, vani izmet, intrakutane i potkožne krvarenja.

Potreba tijekom trudnoće: 65 mcg

Vitamin H (Biotin)

Svinjska i govedina jetra, kikiriki i grah posebno su bogati ovim vitaminom.

Za normalno funkcioniranje tijela, ovaj vitamin je potreban u prilično malim količinama. Biotin je uključen u biosintezu masnih kiselina, u metabolizmu ugljikohidrata, aminokiselina, masnih kiselina, kao i jetre i živčanog sustava.

Simptomi višak i nedostatak vitamina H:

(smanjenje hemoglobina), depresija, gubitak kose, visoka razina šećera u krvi, nesanica, gubitak apetita, bol u mišićima, mučnina, upala jezika, visoki kolesterol u krvi.

Potreba za trudnoćom: 30-100 mcg.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina, kalcij pantotenat)

Sadržano u proizvodima biljnog podrijetla: grašak, kvasac, lješnjaci, zeleno lisnato povrće, heljda i zobeno brašno, cvjetača. Proizvodi životinjskog podrijetla: jetra, bubreg, srce, piletino meso, žumanjak, mlijeko i riblja jaja. Osim toga, vitamin B5 proizvodi u tijelu E. coli, koji se u zdravih ljudi u velikim količinama nalazi u crijevu.

Vitamin B5 potreban je za metabolizam masti, ugljikohidrata, aminokiselina, proizvodnju esencijalnih masnih kiselina, kolesterola, hemoglobina i drugih biološki aktivnih tvari. Potiče proizvodnju nadbubrežnih hormona - glukokortikoida, koji igraju značajnu ulogu u većini procesa koji se javljaju u tijelu, osiguravajući normalni tijek trudnoće. Ona igra važnu ulogu u stvaranju antitijela - čimbenicima zaštite od infekcija, tj. Potiče apsorpciju drugih vitamina, a također sudjeluje u sintezi biološki aktivnih tvari uključenih u prijenos živčanih impulsa.

Uz nedostatak vitamina B5: umor, depresija, poremećaj spavanja, umor, glavobolje, mučnina, bol u mišićima, peckanje, trnci, utrnulost nožnih prstiju, pečenje, bol u donjem dijelu, uglavnom noću, crvenilo kože stopala, poremećaji dispepsije mučnina, povraćanje), čir na dvanaesniku.

Kada pantothenik nedostatak smanjuje otpornost tijela na infekcije, često postoje akutne respiratorne bolesti.

Potreba tijekom trudnoće: 4-7 mg.

Vitamini i minerali tijekom trudnoće

Jedenje djeteta znači više nego samo konzumiranje svih proteina i energetski bogatih ugljikohidrata koje treba izgraditi organizam, već je i veliki broj vitamina i minerala.

Iako vaše tijelo može proizvesti jedan ili dva vitamina, uglavnom se oslanja na hranu koju konzumiraju kako biste ga dobili hranjivim tvarima. Pogledajte tablicu na str. 108, kako bi se upoznali s preporučenim dnevnim unosom vitamina i minerala tijekom trudnoće i njihovih izvora. Neke su namirnice bogate hranjivim tvarima, kao što su zeleno povrće (vitamini B, vitamini A i C, kalcij) i cjelovite žitarice (vitamini B, željezo i cink).

INDUSTRIJSKI VITAMINI KADA PREGNANTI

Postoji 13 poznatih vitamina, od kojih svaki igra ulogu u osiguravanju zdravlja vas i vašeg djeteta. Neki vitamini se mogu nakupiti u tijelu, a to uključuje vitamine A, D, E topljive u mast. Međutim, vitamini topljivi u vodi - skupina B i vitamin C - moraju se redovito uzimati.

Ako ste prije trudnoće konzumirali idealnu količinu svih vitamina, teoretski možete nastaviti jesti istu hranu tijekom trudnoće, a djetetu pružiti dovoljno vitamina. To je zato što nakon 8 tjedana placenta počinje akumulirati većinu vitamina u vašem krvožilnom sustavu. U stvarnosti, međutim, majka može biti nedostatna u vitaminima, iako ne značajno. Stoga, tijekom trudnoće važno je konzumirati dovoljnu količinu svih vitamina, neki su posebno potrebni kako bi se osiguralo vaš razvoj i dijete.

Vitamin A

Vitamin se prirodno promatra u dva oblika: retinol, zreloj varijanti sadržanoj u životinjskim proizvodima i beta-karoten, koji se u tijelu može pretvoriti u vitamin A i nalazi se u proizvodima biljnog podrijetla. Vitamin A se koristi za razvoj dječjih stanica, srčanih, kardiovaskularnih i živčanih sustava. Kasnije, kada je u posljednja tri mjeseca maksimalna debljanje od strane djeteta, potreba za vitaminom A povećava se. Srećom, većina žena lako doseže preporučenu razinu unosa ovog vitamina.

Vrlo velike doze retinola obično su povezane s povećanim rizikom od poremećaja kod porođaja, ali malo je vjerojatno da ćete previše koristiti. Jetra je jedini proizvod koji sadrži veliku količinu retinola, tako da trudnice savjetuju da izbjegavaju konzumiranje jetre i hrane od nje, kao što su paste. Pobrinite se da svi lijekovi koje uzimate sadrže vitamin A u obliku beta-karotena, a ne retinola.

Vitamini skupine B

Ova grupa vitamina obuhvaća tiamin (B), riboflavin (B2), niacin (Bz), piridoksin (B6) i kobalamin (B12), kao i folat. Vitamini B koji pomažu pretvoriti hranu u energiju igraju važnu ulogu u stvaranju novih stanica. Oni su iznimno važni u početnoj fazi trudnoće, kada se promatra najveća stopa diobe stanica. U ovoj fazi, pravilan unos vitamina skupine B, posebno tiamina i niacina, može osigurati dobru težinu djeteta pri rođenju. Također je potrebno pratiti unos vitamina Wb, koji se koristi u razvoju živčanog sustava i vitamina B12, što je od vitalnog značaja za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Među namirnicama bogate vitaminima B uključuju obogaćene žitarice za doručak, povrće, cjelovite žitarice, meso, ribu, jaja i mlijeko.

Folna kiselina i folna kiselina

Folati i folna kiselina pripadaju vitaminima B iznimno su važni tijekom prvog tromjesečja. Istraživanja su pokazala da žene mogu značajno smanjiti rizik od nastanka kongenitalne neuralne cijevi u djeteta, kao što je spina bifida, uzimanjem folne kiseline prije začeća i tijekom prvog tromjesečja. Neuralna cijev djeteta je u potpunosti formirana do 12. tjedna, tako da će opasno razdoblje biti gotovo.

Iako se folati prirodno nalaze u hrani (zeleno lisnato povrće, naranče i banane), potonji vjerojatno neće osigurati dnevnu potrebu za njima. Stoga se preporuča uzimati pripravke folne kiseline i jesti namirnicu obogaćenu, na primjer, kruh i žitarice za doručak. Za razliku od drugih vitamina, folna kiselina (sintetička verzija vitamina) apsorbira se brže od tijela nego prirodna verzija.

Vitamin C

Tijekom trudnoće potreba za ovim vitaminom povećava se jer pomaže u izgradnji novih tkiva. Vitamin C je bitan za bebu da raste i razvije. Vitamin C pomaže tijelu da apsorbira željezo iz hrane, pa tako sa hranom koja sadrži željezo, piti voćne sokove. Brusnice, agrumi i paprike izvrsni su dobavljači vitamina C.

Vitamin D, koji se stvara u koži pod utjecajem sunčevih ultraljubičastih zraka, bitan je za apsorpciju kalcija, razvoj kostiju i zubi djeteta. Ljudi čija je koža izložena sunčevoj svjetlosti obično su u stanju proizvesti dovoljno vitamina D. Međutim, u našim širinama se ne može osloniti na sunce, pa liječnici savjetuju trudnice da uzimaju dodatke vitamina D do 10 mikrograma dnevno.

Vitamin E

To je antioksidans koji sprečava oštećenje stanica. Niska razina vitamina dovodi do pre-eklampsije, pa jedite više avokada, sjemenki, oraha i biljnih ulja.

INDUSTRIJSKA MINERALSKA POVRŠINA

Vaše tijelo ne može proizvesti minerale, oni moraju biti konzumirani s proizvodima. Neki minerali - željezo, kalcij i cink - posebno su potrebni za vrijeme trudnoće (to će biti obrađeno u nastavku). Međutim, trebate kontrolirati unos odgovarajuće količine joda, magnezija i selena, koji su odgovorni za različite funkcije, od reguliranja metabolizma do razvoja genetskog materijala.

kalcijum

Najčešći mineral u tijelu, oko 99% kalcija je u kostima i zubima. Kalcij je bitan za zgrušavanje krvi, kontrakciju mišića i živčane signale. Također može spriječiti visok krvni tlak - glavni znak pre-eklampsije.

Tijekom trudnoće, tijelo se prilagođava apsorbira više kalcija od hrane kako bi poduprlo dijete. No budući da mnoge žene konzumiraju manje kalcija nego što je preporučeno, važno je povećati razinu kalcija tijekom trudnoće, osobito u posljednjem tromjesečju, kada se dovrši formiranje kostiju i zuba djeteta. Ako nemate 25 godina, još je važnije dobiti dovoljno kalcija, jer tek tada kost kosti postiže svoj razvoj.

1 Mnogo voća koje danas kupujemo rastreseno je, pa prije nego što jeli, pričekajte dok plod ne postane nježan i promijeni boju: postaje ukusniji i sadržaj vitamina dosegne svoj maksimum.

2 Svježe povrće brzo gubi hranjive tvari, pa češće odlažite u trgovinu i odmah pojesti povrće.

3 Znatan dio hranjivih tvari u povrću je pod kožom, pa ako je moguće, jedite povrće s kožom. Korijeni usjevi, poput mrkve, strugati kožu prilikom čišćenja i ne rezati.

4 Različiti voće i povrće brzo gube svoje vitamine, pa ih jedite u cijelosti ili u velikim količinama.

5 Hranjive tvari tijekom kuhanja pretvaraju se u tekućinu pa jedite sirovo povrće ili kuhajte u dvostrukom kotlu. Prilikom kuhanja mesa i peradi koristite suhe postupke vrućine, kao što je pečenje na grilu ili pečenje, ili upotrijebite tekućinu dobivenu prženjem i pirjanjem, za umake i šljive.

željezo

Ovaj je mineral potreban za stvaranje novih stanica i proizvodnju hormona, što je bitan dio hemoglobina, koji nosi kisik u crvenim krvnim stanicama. Tijekom trudnoće, volumen krvi može se udvostručiti, pa je potreba za željezom super.

Preporučeni unos željeza je 14,8 mg dnevno za žene tijekom menstruacije i trudnoće. Nakon začeća, menstruacija nestaje, a vaše tijelo počinje učinkovitije apsorbirati željezo od proizvoda, tako da teoretski ne trebate dodatno željezo. No, budući da mnoge žene, posebno adolescenti s teškim menstrualnim ciklusima, nemaju dovoljno hrane koja sadrži željezo, već imaju nekakav nedostatak željeza. Povećanje razine ovog minerala smanjuje vjerojatnost anemije nedostatka željeza.

Željezo je prisutno u proizvodima životinjskog i biljnog podrijetla. U proizvodima životinjskoga podrijetla (crveno meso, perad i riba), željezo se nalazi u formi nazvanom "hem-željezo", što se tijelo brže apsorbira u odnosu na hem-željezo biljnog podrijetla u povrću, tjestenini, voću, žitaricama, orasi, jaja i obogaćene žitarice za doručak.

Vitamin C pridonosi apsorpciji željeza, tako da hranu koja sadrži željezo, pije voćne sokove ili koristi drugu hranu s vitaminom C. Budući da se čaj i kava misli da ometaju apsorpciju željeza od strane tijela, pričekajte oko sat vremena nakon jela prije nego što popijete ta pića.

Ovaj mineral je bitan za rast, liječenje rana i rad imunološkog sustava, kao i za podjelu stanica. Neadekvatan unos cinka tijekom trudnoće može dovesti do niske težine rođenja. Željezo i kalcij omogućuju učinkovitije apsorpciju cinka, pa ako ste ga prije primili, vjerojatno nećete trebati povećati potrošnju tijekom trudnoće. Međutim, ako uzimate dodatke željeza, to može utjecati na apsorpciju cinka. Općenito govoreći, cinka je povezana s proteinskom hranom, poput mesa i ribe. Povrće cink se apsorbira nešto gore.

trebate li ih?

Teoretski, naravno, ako jedete zdravo, uravnoteženo sastavu hrane, nema potrebe uzimati vitamine i minerale. Međutim, vrlo je moguće da vam nedostaje hranjiva i postavlja se pitanje: kako odrediti treba li nešto poduzeti ili ne?

Najbolji savjet može dati liječnik, koji će preporučiti dnevnu prenatalnu uporabu lijeka koji sadrži ravnotežu između vitamina i minerala. Ako vaš liječnik misli da ne dobivate dovoljno željeza sa hranom, on može preporučiti neku vrstu lijeka.

Iako vam svibanj biti u iskušenju da se drugi lijekovi za koje mislite da će nadoknaditi nedostatak nedostaju hranjivim tvarima, nemojte to učiniti bez konzultacije sa svojim liječnikom. Ne samo zato što je potencijalno opasno, već i zato što upotreba droga može stvoriti iluziju sigurnosti, tj. Percepciju da zadovoljavate svoje prehrambene potrebe. Odgovarajući unos vitamina i minerala je samo dio zdrave prehrane. Također vam je potrebna energija bogata ugljikohidrata, proteina, esencijalnih masnih kiselina i vlakana. Osim toga, neki stručnjaci sumnjaju u učinkovitost medicinskih lijekova. Hranjive tvari sadržane u hrani apsorbiraju se zajedno s drugim komponentama koje mogu imati i druga zdravstvena svojstva. Čak i ako vam je liječnik savjetovao da uzimate lijekove s vitaminima ili mineralima, imajte na umu da ne mogu zamijeniti proizvode i trebali biste nastaviti slijediti načela zdrave prehrane.

Ritty.ru

Ženski online časopis za lijepe dame

Najbolji vitamini za trudnice prema majkama i ginekolozima

  • trudnoća
- 11.10.2017. 11/10/2017 6 15338


Nositi dijete nije samo radost i uzbuđenje za svaku ženu, njezino tijelo je pod velikim opterećenjem u tom razdoblju. Buduća majka mora dostaviti potrebne hranjive tvari ne samo svoje tijelo, već i djetetovo tijelo. Stoga, u ovih 9 mjeseci, trudnica treba dodatne vitamine i minerale. Često liječnici ponuditi ženi nekoliko vitamina kompleksa za izabrati iz. Nadam se da će vam ovaj članak pomoći da odaberete pravi lijek na temelju učinka i troškova. Ispod su najpopularniji i djelotvorni multivitamski kompleksi za trudnice.

Koja je razlika između vitamina za trudnice?

Prije opisivanja pojedinih preparata potrebno je razumjeti kako se vitamini za trudnice razlikuju od običnih vitamina. Prva razlika je da je sastav pomno razvijen od strane znanstvenika, već je poznato koliko i koliko hranjivih tvari trudnica i nerođeno dijete možda nedostaje.

Jedan od najznačajnijih elemenata u tragovima je kalcij koji održava normalno stanje kostiju buduće majke i odgovoran je za formiranje djetetovog kostura, tako da vitamini za trudnice sadrže mnogo kalcija, a sadrže i 2 puta više folne kiseline i vitamina E. Druge korisne tvari su proizvođači dodajte u skladu sa znanstvenim istraživanjima u svakoj zemlji.

Nije tajna da određena hrana dominira u prehrani ljudi u različitim zemljama svijeta, kao rezultat nekih hranjivih tvari može biti višak, neki nedostatak. Stoga, ruske žene ne bi smjele odmah odbaciti lijekove domaće proizvodnje, već je u njima da se obilježja naše hrane bolje uzmu u obzir.

Najbolji vitamini za trudnice


Naravno, općenito, sastav raznih kompleksa vitamina i minerala nije baš različit, jer proizvođači u takvoj odgovornoj stvari nisu vođeni vlastitim sklonostima, nego općim potrebama majke i bebe. Glavna razlika između vitamina za trudnice je cijena i prisutnost ili nedostatak kontroverznih komponenti.

Neki proizvođači ne dodaju kalcij, neki jod, iako su liječnici češće skloni vjerovati da su od 13. tjedna trudnoće ove tvari nužne za majku i nerođeno dijete. Ali nije nužno nadoknaditi nedostatak joda i kalcija s kemijskim vitaminima, dovoljno je malo ispraviti prehranu - uvesti dodatnu ribu, morski kelj, jabuke, sir i druge proizvode bogate tim tvarima. Istina, znanstvenici su nedavno tvrdili da je kalcij slabo apsorbiran iz hrane i za trudnice najbolje je uzimati dodatno, po mogućnosti u kombinaciji s vitaminom D3.

Stoga je sama buduća majka koja odlučuje odabrati vitamine za trudnice zajedno sa liječnikom. Ispod je popis najboljih vitamina za trudnice, na temelju preporuka liječnika i povratnih informacija od trudnica.

Elevit Pronatal


Najpopularniji vitamini su za trudnice, često ih propisuje ginekolozi i buduće majke savjetuju jedni druge. Proizveden kompleks u Francuskoj od strane Rochea. Najveći plus tog lijeka je dobra ravnoteža mikro i makro elemenata. Također dio Elevit Pronatal uključuje gotovo sve hranjive tvari i vitamine potrebne za trudnice. Ne postoji samo jod tamo, ako je trudnica potrebna, morat ćete ga odvesti odvojeno ili pokupiti drugi lijek. Elevit može početi uzimati kada planirate trudnoću i završiti uzimajući ga u isto vrijeme kada prestanete dojiti.

Recenzije majki o drogama uglavnom su pozitivni, Elevit sprečava gubitak kose, lomljiva nokta, povećava otpornost na stres i čini budućnu majku aktivnijima, gotovo da ne uzrokuje taksije.

Nedostaci lijeka su njegova visoka cijena, staza će koštati 6-7 tisuća rubalja i velike, grube tablete, koje su prilično teško progutati. Čak i sastav lijeka uključuje magnezij, koji opušta maternicu, pa njegovo prihvaćanje nije poželjno za žene s prijetnjom pobačaja. Ponekad Elevit uzrokuje nuspojavu - zatvor, a žensko tijelo također može biti alergično na bilo koju od komponenti lijeka. Tamna boja stolice kod uzimanja ovih vitamina je norma i prolazi kroz vrijeme.

Vitrum Prenatal


Proizvođač ovog kompleksa je američka tvrtka Unifarm Inc. Vitamini se proizvode posebno za trudnice i dojilje. Povećan je sadržaj željeza i folne kiseline u Vitrum Prenatalu. Povećana doza kalcija u tandemu s vitaminom D3 pridonosi razvoj jakog kostura u bebi i sprječava uništavanje kostiju i zuba u trudnoj ženi.

Ovaj lijek također ne sadrži jod, ako je još potreban jod, onda možete uz Vitrum Prenatal Forte, osim joda, uključivati ​​i vitamine skupine B, betakoroten, magnezij, bakar, krom i selen. I ti i drugi vitamini smiju uzeti dugo vremena. Stoga Vitrum Prenatal i Vitrum Prenatal Forte mogu se uzimati tijekom cijelog razdoblja dojenja i dojenja.

Nedostaci Vitruma uključuju istu visoku cijenu vitamina i veliku veličinu tableta.

Vitamin i mineralni kompleks za trudnice Feimbion


Vitamini austrijske proizvodnje, proizvođač Merck KGaACo. Taj proizvođač je podijelio kompleks vitamina ovisno o trajanju trudnoće.

Fembion I propisan je tijekom planiranja trudnoće i rane trudnoće

Fembion II - propisana od 3. mjeseca trudnoće.

Lijek je zanimljiv jer ima drugačiji sastav ovisno o tome što hranjive tvari trebaju žene u različitim fazama trudnoće. Jedinstvenost njegovog sastava leži u činjenici da se folna kiselina dodaje u svom aktivnom obliku, metafolinu, da ga tijelo najbolje apsorbira. Folna kiselina tijekom trudnoće igra vrlo važnu ulogu, ona je odgovorna za pravilno formiranje imuniteta, a cirkulacijski sustav nerođenog djeteta također normalizira funkciju jajnika kod majke.

Fembion ne sadrži vitamin A, koji je u velikim količinama izuzetno opasno za trudnice, jer može dovesti do fetalnih malformacija.

Fembion I dostupan je u tabletama i Fembion II u tabletama i kapsulama, svakodnevno morate uzimati kapsulu i pilulu tijekom obroka.

Fembion dobro podnosi trudnice, zbog razlika u sastavu, nuspojave su svedene na minimum. Ipak, kod nekih žena Femibion ​​može uzrokovati alergije, glavobolje i astenični sindrom.

Ovaj lijek je također prilično skup, a druga faza vitamini su 2 puta skuplji.

Vitamine abecede za trudnice


Vitamini Abeceda "Mom's Health", koju proizvodi domaća farmaceutska tvrtka. Kompleks je namijenjen trudnicama i dojilicama. Razlika ovih vitamina iz prethodnih kompleksa je da za dnevno unos potrebno je 3 tablete, zbog praktičnosti se razlikuju u boji - bijele, plave i ružičaste. Takvo "drobljenje" vitamina napravljeno je za bolju apsorpciju i poboljšanje tolerabilnosti, svaka tableta sadrži samo kompatibilne vitamine i elemente u tragovima. Također, ako ste alergični na neke vitaminima, na primjer, E, ova pilula može biti isključena iz dnevnog unosa.

Višestruke tablete mogu se uzimati u bilo kojem redoslijedu, samo je poželjno uzimati uz obroke.

Prednosti lijeka uključuju njegov dobar sastav i nisku cijenu, optimalna kombinacija vitamina B12 i B6 smanjuje vjerojatnost alergija. Od nedostataka, neke buduće majke primijetile su ne prikladan oblik unos tri puta, često žene zaborave prihvatiti ih.

Komprimirani trimestar


Jeftin domaći kompleks lijekova dostupan je zasebno za svaki trimestar trudnoće. Nazivi "Trimester 1", "Trimester 2", "Trimester 3", govore za sebe. Vitamini prve faze mogu se poduzeti već tijekom planiranja trudnoće. Tablete svakog kompleksa sadrže točno količinu vitamina i minerala koje žena treba u ovoj fazi nošenja djeteta. Kompleks Trimester 1 sadrži puno folne kiseline potrebne u fazi formiranja fetusa, u drugom i trećem tromjesečju nema takve potrebe, tako da je sadržaj folne kiseline u Trimesteru 2 i 3 unutar dnevne norme, ali sadržaj ostalih hranjivih tvari je veći. Zbog nedostatka joda u sastavu, ti vitamini mogu biti uzeti trudnice s povećanom funkcijom štitnjače.

Ovaj domaći proizvođač ima još jedan lijek za trudne majke Complivit, nema podjele za trimestore.

Vitamini za trudnice Complivit imaju nekoliko važnih prednosti - dobre kvalitete po pristupačnoj cijeni, pilule male veličine, koje ne uzrokuju poteškoće pri uzimanju. Osim toga, dnevna doza vitamina sadržana je u samo jednoj tabletu, bez potrebe za uzimanjem pilula nekoliko puta dnevno.

Istinite recenzije budućih majki o drogama nisu jednoznačne, neke bilježe povećanje toksikoze, probavnih problema i alergija.

Vitamin Pregnavit


Priprema proračuna njemačke proizvodnje sadrži osnovne vitamine skupina A, te B, C i D, plus kalcij i željezo. Redoslijed prijema ovisi o trajanju trudnoće. Broj tableta jednak je tromjesečju trudnoće, u prvom, u drugom i drugom, u trećem - 3. Ginekolog može promijeniti dnevnu dozu, ovisno o ravnoteži prehrane očekivane majke. Uzmi vitamine s hranom, pijte puno vode.

Neosporne prednosti prenavit Vitamini mogu se pripisati njegovoj uravnoteženoj sastavi, niskoj cijeni, prikladnoj aplikaciji u obliku kapsula, lijek se može kupiti u gotovo svakoj ljekarni. Vitamini imaju pozitivan učinak na stanje kože, noktiju i kose.

Od minusa najčešće se spominje nedostatak joda u sastavu Pregnavite i prisutnost boja u ljusci, što povremeno može dovesti do alergija. Potreba za uzimanjem strogo nakon obroka također može uzrokovati neugodnosti.

Multi - kade za trudnice


Za domaće tržište, Multi-Tabs se proizvodi uglavnom u Rusiji pomoću danske tehnologije. Oni su također dobri vitamini za trudnice, a kompleks sadrži sve potrebne tvari, uključujući jod, selen i kalcij. Jod stimulira štitnjaču i regulira hormone buduće majke. U asortimanu Multi-Tabs, postoji još jedan lijek za trudnice - Multi-Tabs Perintal, zasićen s Omega 3 kiselinama, ovaj lijek je univerzalan i odgovara gotovo svakoj trudnici, no još uvijek se morate posavjetovati s liječnikom.

Prednosti lijeka: niska cijena, mala dnevna doza, kako bi se tijelo budućeg majke sa svim hranjivim tvarima, samo jednom tabletom dnevno, uzimalo uz hranu.

Nedostatci lijeka su njezini nuspojavi, koji se, međutim, često ne pojavljuju, rijetko se manifestiraju u povećanoj toksičnosti ili alergijskoj reakciji, ponekad Multi-Tabs mogu uzrokovati pogoršanje kroničnih bolesti.

Vitamini za trudnicu Solgar


Kompleks se proizvodi u SAD-u, ima više od dvadeset korisnih elemenata, karakterizira visok sadržaj vitamina C i E. Solgar je također poznat po svojim dobrim antioksidativnim svojstvima, uklanja troske i sprječava razvoj katarakta. Vitamini su napravljeni od prirodnih sastojaka i sadržani su u tabletama u lako probavljivom obliku. Zbog skupih komponenti i samog lijeka nije jeftin.

Brojni pregledi žena upućuju na to da Solgar uklanja toksiciju na početku trudnoće, poboljšava metabolizam i povećava apetit. Uz visoke troškove, mnoge žene također negativno reagiraju na veliku količinu tableta i količinu njihovog dnevnog unosa. U prva 3 mjeseca trudnoće potrebno je uzeti 2 tablete, u kasnijim razdobljima - 4, mnogi zaboravljaju i zbunjuju se.

Lonopan za trudnice


Još jedan važan vitamin za trudnice proizvedene u Rusiji, Lonopan sadrži sve potrebne vitamine i minerale koji se bolje apsorbiraju zbog odvojenog unosa. Pakiranje sadrži blistere s tabletama zelene i bijele boje, zelene tablete s željezom i jodom, bijele boje sadrže kalcij. Sljedeći režim se propisuje češće - 2 zelene tablete ujutro i 4 bijele u večernjim satima. Liječnik može promijeniti dozu ovisno o potrebama tijela svake žene pojedinačno.

Buduće majke slave ugodan okus tableta, što se postiže dodavanjem fruktoze i prirodnih okusa na pripremu. Čak i žene koje nisu fizički u stanju progutati tablete mogu uzimati ove vitamine, možete žvakati pilule i ne piti ih sve.

Ambalaža za vitamine nije sasvim normalna - kartonska kutija u kojoj se nalaze 2 vrećice s patentnim zatvaračem, pilule se prodaju ne po količini, već prema težini, pa koliko tableta koje su vam potrebne za tečaj treba empirijski izračunati, često se u jednoj od vrećica nalaze dodatne pilule vrlo ekonomično, pogotovo jer je lijek prilično skup.

Maternji kompleks Pregnagake


Dovršavanje rejtinga vitamina za trudnice vitaminskog kompleksa razvijenog u Velikoj Britaniji, bit će korisno ne samo trudnicama, već i majkama za njegu. Njegov sastav nije vrlo raznolik - samo 11 vitamina i 5 minerala, ali ove su tvari dovoljne da zadovolje potrebe žena u različitim razdobljima trudnoće i laktacije. Proizvođači nisu dodali kalcij u lijek, koji ometa apsorpciju željeza, pa na recept liječnika, potrebno je uzimati dodatke kalcija odvojeno, u različito doba dana. Pregnaca poboljšava imunitet, potiče pravilno funkcioniranje unutarnjih organa. Ginekolog mora odrediti dozu uzimanja Pregnagnak, inače netočna recepcija može dovesti do hipervitaminoze i pogoršanja budućeg majčinog blagostanja, što je također opasno za fetus.

Ovi vitamini za trudnice puno su skuplji od onih domaćih, a s obzirom na potrebu za dodatnom kupnjom lijekova s ​​kalcijem, neke žene smatraju da je to neprimjereno. Drugi izvješćuju mučninu i alergije nakon uzimanja Pregnake.

Je li uvijek potrebno uzimati vitamine za trudnice?


Ne uvijek. Žensko tijelo tijekom trudnoće prvenstveno pruža sve potrebne tvari djeteta. Stoga, ako majka izgubi neku tvar s prehranom, to će imati manje utjecaja na dijete nego na majčino tijelo, što će doživjeti akutni nedostatak tih elemenata, što će neizbježno dovesti do negativnih posljedica za njezino zdravlje. No, vjerojatnost patologije kod djeteta zbog nedostatka vitamina prilično je mala, zdrava djeca rođena čak iu doba gladi. Ali majka čije je tijelo dala sve za dijete može se često razboljeti, bit će teško napuniti i oporaviti snagu. Kako bi se to spriječilo, bolje je uzimati vitamine za trudnice tijekom nošenja djeteta, nije potrebno kupiti skupo uvezene, ovaj članak sadrži niz jeftinih, ali vrijednih lijekova.

Na temelju tih informacija možete se obratiti liječniku i odlučiti koji vitamini za trudnice kupiti. Možda ćete odabrati nešto bolje ili prikladnije, na primjer, naša ocjena nije uključila izraelske vitamine koji su dobre kvalitete i također vole buduću majku.

Zdravlje vama i vašoj djeci!

Podijelite post "Najbolji vitamini za trudnice prema majkama i ginekolozima"