Emocionalna nestabilnost majke tijekom dojenja

Zdravlje

Emocionalna nestabilnost majke koje skrbe prije svega loše utječe na zdravlje djeteta.

Dojenje je velika odgovornost.

Ako žena odluči dojiti dijete, onda bi trebala pažljivo pratiti svoje zdravlje i način života. Pogreške u prehrani majke koje se bave djetetom nepovoljno utječu na kvalitetu majčinog mlijeka, od čega dijete prije svega pogađa. Nedostatak ključnih vitamina i mikroelemenata u majčinom mlijeku dovodi do činjenice da beba raste i razvija se loše. U isto vrijeme, dijete će se često razboljeti, a sve to njegovo tijelo će dobiti manje vrijedne hranjive tvari i biološki aktivne tvari.

Međutim, poštivanje načela dobre prehrane i zdravog načina života nije sve zahtjeve za majku koja njeguje. Jedna od glavnih preporuka liječnika za mlade majke je izbjegavanje stresa na svaki mogući način. Ni u kojem slučaju ne smijete podcjenjivati ​​negativan utjecaj stresa na tijelo. Kada se emocionalni stres u ljudskom tijelu mijenja na biokemijskoj razini. U tom procesu uključena je endokrinska i viša živčana aktivnost - glavni "orkestar" koji regulira protok svih procesa u organima i sustavima. Stoga, tijekom stresa, gotovo cijelo tijelo pati, uključujući i negativne promjene koje se odražavaju na kvalitetu majčinog mlijeka.

Stresni hormoni i majčino mlijeko

Mlijeko za grudi se zna da je proizvedeno djelovanjem hormona prolaktina. Stres na prolaktinu nema učinka, a proces proizvodnje mlijeka nije uznemiren. Međutim, stres uzrokuje povećanu količinu hormona adrenalina, što zauzvrat potiskuje proizvodnju oksitocina. Oksitocin regulira proces gubitka mlijeka iz dojke, a pri niskim koncentracijama u krvi ovaj refleks privremeno je poremećen.

Osim toga, hormoni stresa mogu prodrijeti u majčino mlijeko, a zatim u tijelo djeteta. Najviše neugodna stvar koju mogu dovesti do je probavni poremećaji u bebama. Često s emocionalnom nestabilnošću kod majke koje skrbe, dijete pati od povišenog stvaranja plina u crijevnom crijevnom koliku, što uzrokuje jaku bol u bebi. Uz kolik, dijete je jako zabrinuto, glasno plače, ima male noge i odbija jesti. U tom smislu, liječenje crijevne kolike kod beba započinje psihološkim razgovorom s majkom koja skrbi, koja bi trebala izbjegavati stres, jer je majčina stresa koja može izazvati razvoj crijevne kolike kod beba.

Suočavanje sa stresom

Ako su uzrok vašeg stresa domaći problemi, manji sukobi u obitelji i druge manje okolnosti, tada se možete nositi sa emocionalnim stresom nakon uklanjanja izvora stresa. Ako je uzrok promjene raspoloženja dublji i ne možete se nositi s tim, odmah potražite pomoć kvalificiranog psihologa. I bolje je ne odgoditi ovo, jer se tako prvo brinete za bebu.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u prevladavanju stresa:

 • ako imate smanjenu dojenčad, ne biste se trebali brinuti zbog toga jer je to privremena pojava, i uskoro će se sve oporaviti;
 • nemojte pretjerati. Neka bude topla u sobi, piti toplo (ili vruće) čaj, mlijeko, samo promiče laktaciju i pomaže da se smiri. Posebno dobro pod stresom da se topla kupka s umirujućim eteričnim uljima;
 • Izbjegavajte jarku svjetlost i pružite maksimalnu udobnost kod kuće: udobna stolica, omiljena glazba (tiho) itd.;
 • Nanesite bebu na prsa često i ostanite s njim što je više moguće. Wiggling beba na stolici ima smirujući učinak na bebu i majku;
 • Izbjegavajte dugotrajne osjećaje gladi. Jedite često i u malim obrocima. Glad također proizvodi adrenalin, koji blokira proizvodnju oksitocina;
 • ne biste trebali biti previše zahtjevni. Odgoditi svoje poslovanje za kasnije i uglavnom se usredotočite na vaše zdravlje.
Kako se nositi s kolikom?

Kao što je gore spomenuto, s emocionalnom nestabilnošću majke koja se brine, beba može imati koliku bolest. Za rješavanje ovog problema pomoći će prirodnim proizvodima, napravljenim na osnovi biljnih ekstrakata - tzv. Carminativum. Jedan takav alat je njemački lijek Karminativum Bebinos, koji se sastoji od ekstrakata koromača, korijandera i kamilice. Koprivnica se odavno koristila za suzbijanje nadutosti i nadutosti. Ekstrakt korijena djeluje kao djelotvoran antispazmik, a kamilica ima izražen protuupalni i umirujući učinak na dijete.

Karminativum Bebinos dolazi u obliku kapi, ne sadrži šećer i ima ugodan okus. Tako je djeca to sa zadovoljstvom.

Informacije za profesionalne djelatnosti medicinskih i farmaceutskih radnika. Karminativum Bebinos: PC № UA / 8686/01/01 od 09.08.2013. Ostale informacije pri dnu stranice na fusnoti: (1).

Mama utječe na dijete

Mama utječe na dijete, to je već dokazano. Sve majčine emocije utječu na dijete, i tijekom trudnoće i poslije. I ovaj odnos je vrlo jak, dok majka doji.

Činjenica je da dijete potpuno čita emocionalnu pozadinu od majke. Tako psi osjećaju kad se boje, a djeca se osjećaju kao mama. Barem ste se malo uznemirili, a dijete ju je već mirisalo i prepustilo se brinuti, ali čak i više od tebe, jer ne zna ništa o razlozima vašeg alarma, on samo ima uznemirujuću pozadinu od vas. A onda je pojeo mlijeko svojim hormonima stresa, a opet je bio nervozan.

Ako se vratite prije mnogo stoljeća, u špiljskom vremenu, ljudi su živjeli u blizini, u hrpi, u špiljama. Mama je bila na ispruženoj ruci od djeteta, a ona je odgovorila na bilo koji od njegovih signala, uzeo ju je u naručje, davao joj grudi. Ali, ako se iznenada dogodila opasna situacija - potres ili mamuti. Uznemirena majka brzo, tiho, uzeo je dijete u naručje i negdje su pobjegle. I stoljećima je taj mehanizam položen u ljudski genotip - tijekom opasnosti postoje samo dvije mogućnosti za djelovanje - bilo da se tuku ili trče, inače nećete pobjeći. U modernim vremenima, čim se porođaj počeo odvijati u zidovima bolnice (a ranije su primalje učinile, a to se dogodilo u kući majke), ugođaj same majke bolnice, a ponekad i stav medicinskog osoblja na mamu djeluje kao stres, a potom oni počnu uplašiti majku s različitim dijagnozama, ili, kao što ste, gladni, nemate dovoljno mlijeka, ako ne uzmete smjesu, podnijet ćemo ga pod IV linijom ili čak u intenzivnoj njezi. I stres majke odlazi na ljestvicu, mlijeko nestaje i to još više stresa! Zamislite koliko majka utječe na dijete, i emocionalno i fizički.

A dijete ne zna gdje se rodio - u špilji gdje mamuti hodaju u blizini ili u perinatalnom centru! Njegov genotip diktira informacije, a dijete rođeno, zaista zna kako sve treba biti, ima određena očekivanja u vezi majke - ona će štititi, hraniti, zagrijati i biti blizu. I što je to rezultat - često majke nisu odmah tamo, ona se ne hrani i nitko ne štiti! A onda, kad mama dođe, tada ima samo stres. A dijete aktivira drevne informacije iz genoma - došli su mamuti! A ako mama tuguje ili plače dijete - mamuti ne odlaze! Oni su okrugli sat jednostavno! A dijete ne razumije zašto nas ne spasimo, ako je tako opasno. I samo se majka može riješiti mamuta! Objasnite djetetu da ste u sigurnoj spilji, da ste blizu, da niste u opasnosti s njim. I to će se riješiti samo ako se mama smiri sama.

Tako se sve tužno tuže u glavi djece, a što je najvažnije, nemaju smisla za vrijeme. Dijete ne zna kada će stres majke završiti, a stoga se majčinska nervoza zove "skuplje". Misli na dijete, on je gore. Stoga može visjeti na prsima - često i dugo, ali ne zato što je mlijeko "loš" tipa, već zato što se želi smiriti.

Ali reci mi kako ne biti nervozna kad dijagnoze rade liječnici. Pa, prvo, konačna dijagnoza može biti samo od šest mjeseci, a prije toga se jednostavno nadoknađuje GW i kvalitetna njega. Drugo, ako se nešto stvarno treba liječiti, onda ga treba jednostavno prihvatiti, prihvatiti bez uvjeta, trebamo zdravog djeteta! Ovako sunce izlazi ujutro i prihvaćate, bez obzira koliko želiš spavati, a ovdje, bolest i njegovo liječenje treba jednostavno uzeti, bez uvjeta, a ne biste trebali rastrgati svoje srce od toga da se ne želite vratiti kući kad ste u bolnici s Lyalyom, Život se nastavlja u bolnici, a miran i siguran majka treba dijete ovdje i sada, tada neće biti mamuta ili potresa, a svi imaju snažne živce i zdrav um.

Također, na ovoj temi možete pročitati:

 1. Kupanje beba 2Kupanje bebe. To bi se trebalo dogoditi u pelene - do 3.

Kako se raspoloženje prenosi kroz majčino mlijeko?

Tijelo žene se priprema za hranjenje bebe davno prije rođenja. Tijekom trudnoće dolazi do promjena u mliječnim žlijezdama, zbog čega počinju djelovati odmah nakon isporuke. Nakon rođenja djeteta, ženska dojka proizvodi jedinstvenu svojstva dječje hrane - majčino mlijeko.

Tijelo žene se priprema za hranjenje bebe davno prije rođenja. Tijekom trudnoće dolazi do promjena u mliječnim žlijezdama, zbog čega počinju djelovati odmah nakon isporuke. Nakon rođenja djeteta, ženska dojka proizvodi jedinstvenu svojstva dječje hrane - majčino mlijeko.

Kako se raspoloženje majke prenosi djetetu

Moji rođaci stalno kažu: "Pokušajte uvijek biti u dobrom raspoloženju kada ste s djetetom. Prebacuje se na bebu. " Hmm... pitam se kako se na takav čarobni način majčino raspoloženje prenosi na dijete?

U principu, gotovo uvijek ostajem u dobrom raspoloženju, pogotovo kad dobijem dovoljno spavanja. No, u jednom ne baš lijepom danu nisam imao jako dobro raspoloženje: nisam htio ništa učiniti, iz nekog razloga tužno. Istodobno, moje obično mirno dijete također nije bilo u dobrom raspoloženju: bio je hirovito, nije mu se svidjelo, a on se nije htio svirati, pa čak i njegovo prsa nisu mu zadovoljili kao i obično. Do večeri mi se raspoloženje čudotvorno promijenilo i ono što je najzanimljivije - i raspoloženje moga djeteta također se promijenilo na bolje.

Onda sam mislio. Tada sam shvatio da doista, raspoloženje majke prenosi se djetetu. Ali kako? Odlučio sam riješiti ovaj problem.

Pronašao sam odgovor na usluzi YouTube. O tome kako se raspoloženje majke prenosi djetetu, rekao je doktor psihologije, profesor GG Filippova. U svom videu "Kako beba prima informacije", ona govori o tri vrste komunikacije kroz koje dijete može čitati raspoloženje.

1. Lice
Dijete je sposobno čitati informacije s majčine strane. On gleda na izrazima lica na lice, na pokret obrva, usta i svojevrsni „zrcalo” nju. Usklađivanje s majčinskim pokretima, dijete sama doživljava iste emocije kao ona.

2. Govor i intonacija
Dijete percipira intonaciju, pa čak i razumije govor majke. On jasno razumije kada mu govori nešto dobro, a kad je loše. Stoga je vrlo važno komunicirati s djetetom s ljubavlju. Tada će imati dobro raspoloženje.

3. Dodirnite
Djeca imaju vrlo dobro razvijene taktilne osjete. Osjećaju da je svaki dodir mnogo slabiji od odrasle osobe. Djeca imaju potrebu za mama i ako ih nema dovoljno, onda može plakati ili vrištati, izazivajući tako da uzme svoje olovke i posveti više pozornosti. Kada je majka u dobrom raspoloženju i misli samo o djetetu, recimo, u vrijeme kada mijenja pelenu, njezin dodir će biti nježan i nježan. A kad je iz bilo kojeg razloga nervozna, a sve njezine misli su zauzete nekim problemom, tada će dodir moje majke biti manje nježan, može negdje pritisnuti ili grubo dodirnuti dijete.

Kao što možete vidjeti, dijete razumije više nego što mnogi od nas misle. Dakle, mumije, nastojimo uvijek biti u dobrom raspoloženju kako bismo osigurali dobro raspoloženje za bebu. Sada znamo kako se raspoloženje majke prenosi djetetu.

Mama i dijete: utjecaj psihološkog stanja žene na bebu

Veza između djeteta i ljubavne majke trajala je cijeli život, au prvim mjesecima posebno je snažna. Nešto za ništa, neki stručnjaci zovu prva tri mjeseca beba života četvrtog tromjesečja trudnoće, tako da su majka i dijete neodvojivi, tek sada nije toliko fizička već emocionalna veza. I ovdje može biti poteškoća.

Zamislite da ste pronašli novi posao u stranom gradu, u potpuno nepoznatom timu i svladavate novi smjer djelovanja. Iako niste dobro upoznati u tijeku rada, ovdje nemate prijatelje i teško razumijete kako se ponašati s drugima. Osjećate dubinu problema? U prvim mjesecima nakon rođenja, osjeća se mlađa mama s bebom u naručju.

Žena koja je prvi put pokušala na ulogu majke nije imala iskustva u brizi za djetetom, a ako maca često vrišti, plače, ne spava dobro noću, bolesna ili sranje dugo vremena, ima osjećaj tjeskobe i nesigurnosti. "Radim li sve dobro?" Često je pitanje mladih roditelja, ponekad u panici o njihovoj novoj ulozi.

I na početku će biti mnogo takvih pitanja, jer u suvremenom društvu nema nedvosmislenih temelja prošlosti: dijete se može nositi ili pletene odjeće, dijete se može hraniti na zahtjev ili mu se može dati režim, dijete se može stalno nositi na ručkama ili pomoć sling, i može ostati u krevetiću ili kolica. Ove i mnoge druge važne teme, poput cijepljenja, laktacije i otvrdnjavanja, mladi roditelji moraju svakodnevno odlučivati, oslanjajući se na ponekad potpuno suprotna mišljenja pedijatara, različitim iskustvima rodbine, poznanika, prijatelja, posjetitelja specijaliziranih internetskih foruma.

Zbunjenost, umor, anksioznost i strah od nepoznatog - svi ovi osjećaji iskusili su mlada majka u prvim mjesecima nakon rođenja. Zbog činjenice da je njezina emocionalna veza s djetetom vrlo blizu, dijete počinje osjećati sve te osjećaje, sve više i više nervozno i ​​nadraženo. Rezultat je začarani krug - majka se ne može opustiti i odmoriti, jer dijete stalno plače, a dijete plače jer "čita" emocionalnu anksioznost majke.

Zaključak se predlaže. Želite da beba bude mirna i vesela, plače što je manje moguće i dobro spavaju? U ovom slučaju, počevši od današnjeg dana počnemo živjeti u živčanom sustavu, naučimo biti mirni i prilagođeni da sve pozitivno poduzmemo. Uostalom, ako se majka osjeća ugodno i samouvjereno, onda se djetetu prenosi osjećaj smirenosti i sigurnosti.

Nudimo vam nekoliko jednostavnih savjeta o tome kako poboljšati svoje emocionalno stanje mlade majke:

Ostalo više

Potrebno je da je mlada majka prvi put imala dovoljno vremena za odmor i spavanje. Dijete je zaspao - spavaj s njim, nemojte se odreći opuštanja. Što će biti opuštenija i odmornija mlada majka, to će više mlijeka imati, a beba će biti smirena i sretnija. Osim toga, tijelo se treba oporaviti od rađanja i reorganizirati u novi sustav života.

Pjevajte

Bez obzira na to koliko je smiješno zvuk, pjevanje je izvrsna vježba disanja koja poboljšava rad kardiovaskularnog i živčanog sustava mlade majke, smanjuje umor, anksioznost, uklanja unutarnje isječke i opušta. Pjevajte pjevanje uspavanih novorođenčadi, pjevajte zajedno s omiljenim hitovima koji zvuče na radiju, pjevaju u tušu, pod vodenim mlaznicama - sve to će vam pružiti veliku relaksaciju i divno raspoloženje.

Majstor psihologije Natalia Karabuta savjetuje: "Pišite, uzmite papir i opišite sve što osjećate i da ste zabrinuti. Možete podijeliti sve: opišite svoj problem porođaja, recite vam kako ste zabrinuti zbog stanja novorođenčeta, priznajte da ste apsolutno Ako ste umorni i samo želite spavati, ako mislite da je sve puno složenije nego što ste mislili, ne znate kako dijete učiniti toliko plakati i nemaju vremena za ništa učiniti kod kuće - napisati Glavna stvar je iskrenost. To vam pomaže da se oslobodite napetosti, a posebno je važno ako kažete kako se osjećate sramotno, ili trenutačno nema nikoga, a emocije samo preplavljuju Ovako će sigurno pomoći! "

Uživajte u sitnim stvarima

Naravno, u prvim tjednima nakon rođenja mlade majke, glava se jednostavno kreće od briga i nevolja. Upravo ste svladali svoju novu ulogu i ne osjećate se ugodno u njemu. Da biste se malo oduzeli od stalne buke oko hranjenja i mijenjanja pelena, nemojte zaboraviti radovati se u sitnicama. Beba se nasmiješila - osmijeh mu se, dobar sunčan dan izvan prozora znači da će vam i vaša beba imati dobro raspoloženje, vremenske prilike nisu uspjele - nije problem, dinamična glazba, svijetla bluza i novi zvuk za bebu učinit će vaš dan pozitivan i nezaboravan. Tijekom šetnje obratite pozornost na to koliko je beba hladno ili vruće i pokušajte ne zaboraviti što trebate kupiti u trgovini? Potražite okolo i pronađite nešto jednostavnije i slatko koje može podići vaše duhove. Možda niste dugo primijetili da u susjednom dvorištu živi elegantna pahuljasta mačka, a lišće će cvjetati na drveću: osmijeh prema vanjskom svijetu i vaše raspoloženje sigurno će se poboljšati.

Vjerujte

Za neko vrijeme prestanite čitati razne literature ili internet, prestanite tražiti odgovore na svoja pitanja i slušajte svoju intuiciju. Majčinska intuicija je velika stvar i rijetko je pogrešna. Vjerujte, učinite to onako kako vi to želite, a ne način na koji je napisan u pravim knjigama. Svako dijete je drukčije i ti si najčešće poznavao (ili čak i podsvjesno) točno ono što je dobro za vaše dijete, a ne liječnik koji savjetuje na internetu, vašoj majci ili djevojci. Ako uradite ono što vjerujete - postajete sigurniji i mirniji i upravo to želimo postići.

Naša majka forumka Helga kaže: "Nakon rođenja, potok savjeta i učenja samo su se izliječili na mene: kako se okupa dijete, kako se previjati, kako hraniti i sve ostalo. Moja majka i svekrva, djevojke koje imaju djecu, kao i djevojke s kojima smo se zajedno družile u parku - svi su me pokušali naučiti kako pravilno paziti na dijete. Štoviše, uopće ih nisam pitao o tome, možda sam bio neugodno zbog činjenice da imam samo 19 godina. Ponekad, s potpuno drugačijih mišljenja i savjeta, jednostavno sam imao krov. A kad sam već počela sumnjati jesam li dobro stavio dijete na prsa, iako nikada prije nisam imala takve probleme, pomislio sam, ne, prestani, to je dovoljno. Neću slušati nikoga drugoga! Ono što se sam odlučim - učinit ću to. Jedino što sam vjerovao bila je slušati naš pedijatar i to je to. I znate, postalo mi je puno lakše, postalo mi je puno smireno kad sam počela vjerovati više u sebe i na moje osjećaje. "

Spustite traku

Ništa strašno neće se dogoditi ako ne operete poda u stanu svaki dan ili morate hodati sa svojim djetetom 3 sata dnevno. Neka ne bude kristalne čistoće u kući, a muž sam išao u trgovinu i samostalno pripremio večeru za sebe i vas, kao što može, ovo nije najvažnija stvar sada. Nemate vremena i energije? To je normalno, radite ono što možete i kako možete, sada nije vrijeme za evidenciju, nemojte kriviti za bilo što. Uostalom, ako je mlada majka jako umorna i slabije nakon rođenja tijela i nije potrebna, možda ima problema s laktacijom.

komunicirati

Naravno, za mladu majku koja hrani "na zahtjev", savjet "otići u kafić s prijateljicama" može zvučati nešto nerealno, ali ako sve bude ispravno izračunato, dok muž u parku vozi kolicima, možete lako razgovarati sa svojom djevojkom na najbližem mjestu ili jednostavno ići u kupovinu. Ne zatvorite u svom novom svijetu s glavom, majčinstvo nije samostan. Naravno, neka ograničenja i promjene u vašem novom životu s bebom zasigurno će se pojaviti, ali apsolutno ne vrijedi potpuno odustati od svega što vam se svidjelo prije i bilo je zanimljivo.

Sve to, na prvi pogled, jednostavni savjeti pomoći će mladoj majci da se oporavi, oporavi, smiri i opusti, jer ne smijemo zaboraviti da zdravlje vašeg djeteta izravno ovisi o vašoj emocionalnoj stabilnosti i pozitivnom stavu.

Dojenje i stres

Prednosti dojenja mogu beskrajno govoriti. Nažalost, sada mnoge žene, posebno mlade, odbijaju dojiti u prilog prilagođenih smjesa pod raznim izgovorima. Čini se da žena ima malo mlijeka, a dijete plače iz gladi ili da nema dovoljno masne i hranjive hrane. Vjeruje se da mlijeko može nestati ako je mama puno nervozna. Da, i beba se prenosi na stresno stanje majke doslovno "s mlijekom", stoga, navodno, bolje je prestati dojenje tijekom stresa. Je li doista tako?

Kako stres utječe na proizvodnju majčinog mlijeka?

Znanstvenici daju nedvosmislen odgovor na ovo pitanje: "Ne!". To jest, čak iu razdobljima ekstremnog stresa, majčino mlijeko se i dalje proizvodi u istoj količini. Međutim, stres utječe na hormon oksitocin, koji je odgovoran za oslobađanje mlijeka iz dojke. Tako je situacija kada je mama nervozna - a beba počinje plakati na dojci, jer nema mlijeka, doista je vrlo čest. Znači li to da bi se u takvoj situaciji trebalo hraniti dijete mješavinom? Uostalom, na taj način ćemo samo doprinijeti smanjenju proizvodnje mlijeka! Naprotiv, moramo se pokušati smiriti, opustiti - i dojiti će se u potpunosti oporaviti. U takvoj situaciji majka mora zapamtiti: ima dosta mlijeka u dojci, dijete ga neće moći dobiti dok se majka ne smiri.

Nazovite: +7 (495) 222-13-94

Učinci dojenja na stres majke

Ponekad se postavlja suprotno pitanje: kako dojenje utječe na protok stresa kod majke? I ovdje znanstvenici daju odgovor u korist djeteta. Čak i najteži stres u žena koje dijete doji je lakše nego u drugima. S jedne strane, žena shvaća svoju odgovornost prema djetetu, tako da se jednostavno ne može priuštiti "uroniti u ponor patnje". Tamo gdje će njezina prijateljica u nesreći dati bebu svojim bližim srodnicima i nesebično pate, majka za skrb nekoliko puta dnevno stavit će dijete na prsa i potpuno uroniti u komunikaciju s djetetom. I stimulacija dojke i bradavica za vrijeme sisanja pokreće niz međusobno povezanih procesa u ženskom tijelu. Žene koje neprestano dojiti svoje bebe tijekom hranjenja (osobito nakon prvih nekoliko mjeseci nesigurnosti) osjećaju mir i nježnost, što ne ostavlja šanse za stres!

Je li majčin stres utječe na bebu u procesu dojenja?

Iako je uobičajeno pretpostaviti da dijete doslovno "sisati u mlijeku" sva iskustva majke, ali to nije apsolutno slučaj! Zapravo, majčino mlijeko ne sadrži i ne može sadržavati nikakve tvari koje uzrokuju stres u dojenčadi. Istraživači potvrđuju da stres majke često utječe na ponašanje i dobrobit djeteta, ali to nema nikakve veze s dojenjem. Umjesto toga, živčano ponašanje majke, mirisi koje ona emitira, intonacija njezinog glasa - to je ono što dijete čini nervoznim i hirovito.

Ali učinak dojenja na stres kod djeteta je ogroman! Sam pojava bebe u svijet već je ozbiljan test za njega. I samo fizički kontakt s majkom, njezinim toplim grudima, njezinim mirisom, sisanjem dojke može u određenoj mjeri pomoći bebi da se udobno približi ovom stranom svijetu. Kao što dijete raste starijim, djetetu je potrebno i majčino mlijeko. Koji je najlakši način da smiri bebu kad se osjeća loše, prestrašen, umoran? Naravno, dajte mu prsa! Nije ni čudo da sada pedijatri savjetuju dojenje najmanje dvije godine, a neki čak preporučuju dojenje do pet godina! Podaci britanskih znanstvenika koji su proveli istraživanje više od 30.000 djece sugeriraju da dojenje ne utječe samo na stres, već i na intelektualni razvoj djeteta, njegovu socijalizaciju, pa čak i njegov budući život, povećavajući za gotovo četvrtinu šanse za uspješnu karijeru i privatnost.

Djevojke! Učinimo ponavljanje.

Zahvaljujući tome, stručnjaci se upuštaju i daju odgovore na naša pitanja!
A također možete postaviti svoje pitanje u nastavku. Kao što vi ili stručnjaci odgovarate.
Spasibki ;-)
Sve zdrave djece!
Ps. Dječaci su također zabrinuti! Samo djevojke ovdje više ;-)

Psiho-emocionalno stanje majke i djeteta

Prenatalna i postpartumna depresija - zašto se to dogodi i kako se nositi s njom

Čekanje za djetetom, rađanje i briga za novorođenčad najvažnije je razdoblje u životu svake žene koja mora biti popraćena osjećajima radosti i zadovoljstva. Istodobno, emocionalne, hormonske i tjelesne promjene u tijelu žene, koje se javljaju tijekom tog razdoblja, mogu uzrokovati tugu, zbunjenost, strah i eventualnu gorčinu i agresivnost. S vremenom se većina žena suočava s tim emocionalnim problemima, ali u nekima ne samo da ne odlaze, nego i povećavaju, uzimaju oblike majčinske depresije.

Prenatalna depresija razvija se tijekom trudnoće, kada se pojavljuju biološke i hormonske promjene u ženskom tijelu. Među simptomima takve depresije često se javljaju raspoloženja, napadaji lošeg raspoloženja, surovost, razdražljivost, nesanica. Slični fenomeni se s vremena na vrijeme promatraju kod svih trudnica. Neke žene koje su doživjele depresiju prije porođaja i dalje pate od nje nakon isporuke.

Postporođajna depresija

Postnatalna ili "majčinska" tuga smatra se normom. Ovo stanje suza, smanjeni tjelesni i emocionalni ton, opći umor i razdražljivost obično se javlja petoga dana nakon rođenja djeteta i traje 7-10 dana. 50-80% mladih majki prolazi kroz ovu državu; niti oni niti dijete ne štete. Tretiranje postpartum tuga nije potrebno. No, zdravstveni radnici trebaju upozoriti trudnicu i puerperal o mogućem doživljavanju takvog stanja, objasniti njegov uzrok i dati informacije o tome gdje, ako je potrebno, možete dobiti pomoć od stručnjaka.

Postpartumna depresija karakterizira stanje koje zahtijeva pozornost zdravstvenog djelatnika. Tijekom trudnoće, količina ženskih hormona (progesterona i estrogena) u tijelu se značajno povećava. Tijekom prvih 24 sata nakon rođenja djeteta, količina tih hormona u tijelu brzo pada na svoju normalnu "ne-trudna" razinu. Znanstvenici vjeruju da je to oštra promjena u razini hormona koji mogu uzrokovati depresiju kod žene. Postoji još jedan uzrok postpartumne depresije. Često se razina hormona koje proizvodi štitnjača značajno smanjuje nakon rođenja djeteta, što može dovesti do simptoma depresije, uključujući loše raspoloženje, gubitak interesa u svijetu, razdražljivost, slabost, rani umor, poteškoće u koncentraciji, spavanje i apetit, dodavanje u težini.

Simptomi postporođajne depresije, uključujući osjećaj krivnje, samopouzdanja, neodlučnost i očaj, javljaju se u oko 8-15% žena tijekom prve godine poroda. Ovi simptomi mogu manifestirati razdoblja od nekoliko tjedana do godinu dana ili dulje. Žene s tim simptomima zahtijevaju hitnu pomoć i liječenje.

Depresija nakon porođaja može se pojaviti kod oba roditelja novorođenčeta, što predstavlja povećani rizik za puni razvoj djeteta. Depresija u muškarcu ne dopušta da u potpunosti ispuni obiteljsku ulogu oca i muža, pa kad se pojave simptomi, otac djeteta treba tražiti i pomoć stručnjaka.

Uzroci depresije

Mnogo je razloga koji mogu uzrokovati depresiju u trudnoj ženi i mladoj majci. Tendencija depresiji može biti nasljedna. Uz hormonalne promjene koje se javljaju tijekom trudnoće i nakon poroda, razvoj depresije može izazvati takvi čimbenici kao što su:

 • neadekvatna i neadekvatna ishrana, slaba u vitaminima;
 • zloupotreba alkohola i droga;
 • tešku životnu situaciju zbog akutne manjkavosti ili nedostatka sredstava za život, stanovanja za sebe i dijete;
 • događaji u životu koji uzrokuju stres (smrt bliskih ljudi, stalni skandali u obitelji, nevolje na poslu, prelazak u novo mjesto prebivališta);
 • nedostatak podrške muža (oca djeteta), obitelji i prijatelja;
 • kronične infekcije, uključujući spolno prenosive infekcije;
 • prekomjerna tjeskoba o vlastitom zdravlju i zdravlju nerođenog djeteta.

Depresija može biti uzrokovana činjenicom neželjene trudnoće, sjećanja na iskusno seksualno zlostavljanje, zlostavljanje u djetinjstvu. Postpartumna depresija također može uzrokovati:

 • umor nakon porođaja, promjena u dnevnoj rutini, obrasci spavanja, porast opterećenja uslijed rađanja bebe, koji ne dopuštaju majci da se vrati u normalno tjelesno stanje čak i nekoliko tjedana nakon isporuke;
 • osjećaj depresije zbog potrebe da se brine o djetetu i sumnja u vlastitu sposobnost da postanu dobra majka: brige o tome što želi, ali ne može biti savršena majka i ljubavnica, povećavaju osjećaj anksioznosti i stresa;
 • pojava osjećaja gubitka individualnosti, gubitka kontrole nad vlastitim životom, smanjenja seksualne atraktivnosti;
 • potrebu da ostanu kod kuće za skrb o djeci i nedostatak komunikacije s prijateljima, voljenima i voljenima.

Iako je dokazano da se depresija može pojaviti kod gotovo bilo koje žene i tijekom i nakon trudnoće, treba obratiti pažnju na ove preduvjete i čimbenike rizika kako bi se spriječile ili unaprijed pripremile za moguće pojave depresije.

Neke žene koje pate od depresije više se ne brinu o sebi. Počeli su jesti slabo, patiti od stalnog umora i nesanice, ne posjetiti liječnika, ne slijediti liječničke recepte i početi zloupotrebljavati štetne tvari kao što su duhan, alkohol i droge.

Emocionalno stanje djeteta

Depresija može ozbiljno utjecati na sposobnost žene da obavlja svoje majčinske funkcije. Gubitak interesa za dijete, razdražljivost i umor mogu spriječiti majku da djetetu pruži potrebnu ljubav, nježnost i naklonost i pružiti mu odgovarajuću njegu. Kao rezultat toga, žena ima osjećaj krivnje, gubi samopouzdanje kao u majci, što dodatno otežava njezinu depresiju.

Novorođeno dijete emocionalno ovisi o majčinom glasu, gestikulacijama, pokretima i izrazima lica. Njegov razvoj je uvelike određen vanjskim stimuliranjem, prvenstveno od majke. Međutim, majka koja doživljava postpartumnu depresiju izbjegava emocionalni kontakt s djetetom, nevoljko i rijetko komunicira s njim. Sve to može imati negativan utjecaj na razvoj djeteta, uzrokovati emocionalne i ponašanje, poteškoće sa spavanjem.

U maloj djeci čije su majke doživjele tešku postpartumnu depresiju, mogu razviti emocionalne nevolje, što dovodi do razvojnih kašnjenja. Starija djeca mogu pokazati agresiju prema odraslima i drugoj djeci, au vrtiću ili školi mogu doći do problema u odnosima s vršnjacima, uz motivaciju naučiti, nepovjerenje prema odraslima.

Što učiniti

Najvažnija stvar u razvoju bilo kojeg oblika depresije tijekom trudnoće, a naročito nakon toga je da prepoznaju svoje simptome u vremenu i poduzmu korake da ih prevladaju. Mnoge žene skrivaju ove simptome od drugih, jer se osjećaju neugodno, sram i krivi zbog svoje depresivne države, dok, prema drugima, trebaju biti sretni. Zabrinuti su jer se mogu smatrati neuspjelima, loše majke. U ovom životnom razdoblju, depresija se može dogoditi sa svakom ženom, što ni na koji način ne znači da je ona neadekvatna ili loša majka. Depresija nije sramota, depresija je loša i moramo se boriti protiv njega. Posebna podrška u prevladavanju depresije žena može pružiti otac djeteta. Važno je da bude punopravni sudionik u procesu podizanja i brige za dijete. Sposobnost podijeliti odgovornost s voljenom osobom uvelike olakšava stanje majke. Također u tom razdoblju, žena treba potporu voljenima i prijateljima.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta za žene koje su identificirale simptome depresije:

 • pokušajte se odmoriti što je više moguće, spavati kad beba spava;
 • Prestani pokušavati učiniti sve. Nemoguće je sve učiniti. Učinite koliko god možete, i ostavite ostatak za kasnije;
 • Ne ustručavajte se pitati za pomoć oko kuće od voljenih. To su privremene poteškoće koje će proći kad dijete starije;
 • pokušajte biti sami sa svojim supružnikom ili voljenom osobom, recite mu o svojim osjećajima i osjećajima, nemojte ih sakriti u sebi;
 • ne troši mnogo vremena sam; ostavite svoj dom češće, barem kratko, kako bi se mala kupnja ili samo prošetati;
 • komunicirati s drugim mama, naučiti i podijeliti iskustva;
 • Ako simptomi depresije i dalje postoje, potražite pomoć psihologa.

Mnoge žene koje doživljavaju depresiju u postpartum razdoblju, povezuju svoje raspoloženje s dojenjem djeteta. Međutim, uzrok depresije može biti u potpuno drugačijoj ravnini i nije razumno oduzeti bebu dojenja, budući da jedan od hormona koji su oslobođeni tijekom dojenja (oksitocin) ima antidepresivni učinak. Mnoge majke koje su prestale dojiti dijete zbog početka depresije, ne samo da se ne osjećaju bolje, nego i opažaju stanje pogoršanja.

Od majčina stresnog sina se razbolio

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji (SAD) proveli su neobičan eksperiment. U njoj su sudjelovale 69 mladih majki s jednom godišnjom djecom.

U učionici je svaka majka bila upućena da petominutni govor o određenoj temi, a zatim odgovori na pitanja. Izvođenje takvog zadatka neizbježno je povezano s malo stresa.

Djeca u ovo vrijeme provodili su svoje vrijeme potpuno samostalno u sljedećoj sobi za igru.

Tada su majke mjerile brzinu otkucaja srca, vratile djecu i mjerile brzinu otkucaja srca svakog djeteta. Pokazalo se da su razina stresa kod majki i njihove djece u izravnoj mjeri.

Što je sa životinjama?

Eksperimenti izraelskih znanstvenika pokazali su da se učinci stresa prenose ne samo izravno u vrijeme kontakta između majke i djeteta, već se mogu prenijeti do potomstva čak i kada je majka doživjela stres mnogo prije rođenja, čak i za vrijeme svog djetinjstva. A ta se svojstva promatra ne samo kod ljudi, već i kod životinja.

Tijekom pokusa, mlade ženke štakora bile su podvrgnute umjerenom stresu, istovremeno mjerenje razine ekspresije CRF1 gena u njihovim tijelima.

Ovaj je gen odgovoran za aktivaciju depresije i anksioznosti hormona hipotalamusa.

Kao što se očekivalo, mjerenja su pokazala povećanje razine ekspresije u frontalnom režnju cerebralnog korteksa, koji je odgovoran za emocije i mehanizam odlučivanja, kao i na jajašce.

Nakon toga, ženama je bilo dopušteno da se muče s muškarcima. Analiza tvari iz cerebralnog korteksa štakora koji su nastali kao posljedica pokazali su da su povećali ekspresiju ovog gena!

U štakora kontrolne skupine, čije su majke bile držane prije parenja u mirnom okruženju, ekspresija gena nije bila promatrana.

Znaš li koji rizik trudne žene izlažu sebe i nerođeno dijete? O tome i kako prestati pušiti tijekom trudnoće - naš članak.

Ovaj članak će vam reći o statistici propuštenih trudnoća.

Stres se prenosi majčinim mlijekom.

Prema objavama časopisa Zee News, napominje se da negativni učinak stresa na majčino tijelo prenosi na gastrointestinalni trakt nerođenog djeteta kroz bakterije koje žive u njemu. To povećava rizik od ozbiljne mentalne bolesti kod djece - shizofreniju i autizam.

Stres se prenosi i majčinim mlijekom. Živčana iskustva u majčinom tijelu mijenjaju razinu laktobacila koji su uključeni u neurokemijske reakcije. To dovodi do promjena u radu gena koji su važni za rad i razvoj mozga djeteta.

Stres i perinatalno obrazovanje

Posljednjih godina, mnogo se kontroverze događa oko tzv. Perinatalnog odgoja. Njihovi su sudionici izrazili dva polarna gledišta.

Neki su bili na položaju naslijeđenoj od sovjetske znanosti. Navodno, rođeno beba je neka vrsta praznih posuda, koja samo treba biti ispunjena znanjima i vještinama za roditelje i skrbnike. I u vrijeme rođenja, sva djeca su ista.

Drugi su branili radikalno suprotne stavove. Na primjer, rekli su: ako je majka tijekom trudnoće proučavala strani jezik ili glazbu, onda to znanje nekako prenosi na dijete.

Istina, kao i uvijek, bila je u sredini. Dojenčad je daleko od istog, a razlike između njih nisu samo u naslijeđenim genima. Voće tijekom zrenja već je mala osoba koja održava emocionalni kontakt s budućom majkom.

Ali ako majka dobije visoko obrazovanje tijekom trudnoće, dijete neće postati dječji čudo. To nije specifična informacija koja se prenosi na njega, već majčinska ljubav, opće emocionalno stanje žene.

U tom razdoblju bolje je izbjeći stres i anksioznost, uključujući one koji su povezani sa strahom, na primjer, da ne polože ispit.

Obrazovni učinak tijekom prenatalnog sazrijevanja može se postići mirnom mentalnom aktivnošću. Možete pročitati dobru bajku nerođenoj bebi, slušati skladnu glazbu s njom.

Witch liječnik info

Savjeti i propisi za liječenje različitih bolesti

 • glavni
 • Trudnoća i majčinstvo
 • Kako majčino uzbuđenje utječe na djetetovo emocionalno stanje

Kako majčino uzbuđenje utječe na djetetovo emocionalno stanje

Potrebno je shvatiti da uzbuđenje trudne žene dovodi do opasnih promjena u njenom tijelu, koje utječu na fizičko stanje nerođenog djeteta. Neželjena djeca - oni koji su odlučili rađati, ali nisu htjeli naučiti ljubiti.

Razvijajući se, dijete na odgovarajući način percipira značajke majčine utjecaja na njega, čuje kako srce otkucaja, kako krv u posudama buka. Osjeća napetost mišića, dok se dah mijenja, glas. I naučila je analizirati različito stanje majke u jednom ili drugom trenutku, u određenoj situaciji.

Primjer: žena gleda komediju - dobro je raspoložena, proizvodi endorfini (hormoni za užitak) koji ulaze u mozak djeteta s krvotokom, čuju glazbu i majčinu smijeh. Tijelo muškarca je opušteno, ravnomjerno diše. Krv dobiva dovoljno kisika i za nju i za bebu. Žena dodiruje trbuh, nježno potezima. Dijete popravlja - glazbu, smijeh, kisik. Majčin dodir je dobar.

Drugi primjer: žena je nervozna, zakleti se sa suprugom, njeno tijelo je napeto, ima nedostatka kisika, jer ga upija vrisak. Hormonalni sustav proizvodi hormon adrenalina i druge hormone stresa. Dijete ima hipoksiju (nema dovoljno kisika), čuje plač, pod stresom, čuje glas njezina oca. Popravci - kad čujem ovaj glas, osjećam se loše.

Nakon rođenja, tatin glas može izazvati jauk i negativne emocije ako su svađa tijekom trudnoće bila konstantna.

Razmislite o situaciji u kojoj žena ne želi dijete. Psihološki će ovo dijete biti lišeno. Razvija se bez testiranja podrške, bez komunikacije, stalno prisiljen primati hormone stresa, a zatim nauči odgovoriti na njih. Budući da je sve u jednoj osobi međusobno povezano, neriješeni psihološki problemi, psihološka nezrelost, nespremnost utječu na rad reproduktivnih organa i cijeli hormonski sustav žene. Na kraju, postoji prijetnja pobačaja, i evo zašto.

Pod stresom, zbog nespremnosti žene da diše, moždani korteks prvo reagira na to. Sljedeći je odgovor hipotalamus-hipofiznog sustava. Stresni hormon koji proizvodi endokrine žlijezde pušten je u krv. Kao odgovor na razinu hormona u mišićima krvi reagiraju, što izaziva proizvodnju adrenalina. Nakon toga se povećava razina prolaktina, a progesteron se smanjuje - postoji opasnost zbog reakcije mišića maternice. Što je duži i veći ton maternice, to je opasnije za dijete.

Stoga se treba prisjetiti da majka i dijete utječu jedni na druge. Podijelili su fizičko stanje, osjećaje i raspoloženje u dva. Dijete dobiva svoje iskustvo gotovo od prvih dana postojanja. Način na koji se žena priprema za pojavu djeteta, kako ona percipira promjene koje joj se dogode i u njoj, kako ona tretira dijete - sve se to odražava u budućnosti.

Nije bilo ništa što su uvijek rekli da trudnicu ne treba zanijekati, jer nije samo njezina želja nego i dijete koje se razvija.

Online časopis

Ponašanje mame, njezina percepcija djeteta od samog početka trudnoće ima ogroman utjecaj na mentalni razvoj djeteta. Mama uvodi malog čovjeka u svijet drugih ljudi, pokazuje mu primjer interakcije s ovim svijetom.

Čak iu divljini, odnosi u sustavu "roditelj-potomstvo" izgrađeni su na ekstremnom zamahu, dobrohotnosti, ljubavi, strpljivosti, u kombinaciji s težinom. Životinja nikada neće oduzeti potomstvo u najvažnijim stvarima: hrana, toplina, spasenje, zaštita roditelja. Nažalost, agresivnost prema djeci je neobična samo ljudima.

Na temelju studija provedenih od strane dječjih psihijatara majki iz prvih mjeseci života djeteta ili čak od razdoblja trudnoće do dobi od četiri godine pomoću posebnih metoda promatranja, znanstvenici su identificirali 4 vrste ponašanja majki:

"Pouzdana majka" - kada je riječ o bebi je uvijek mirna i dobrohotna, sigurno prilagođava svoj život potrebama djeteta, potpuno se usredotočuje na njega i razumije njegove potrebe. Ovakvim postupcima takva majka stvara u bebi osjećaj sigurnosti, sigurnosti, samopouzdanja u svijetu, osjećaja da mu je voljena.

"Anksiozna majka" - ima hipertrofni osjećaj odgovornosti, usredotočuje se samo na tjelesno zdravlje, što može negativno utjecati na mentalni razvoj, ograničava kontakt djeteta s vanjskim svijetom (prekomjerna pozornost na čistoću, "razvoj", ljubomorni stav pažnje djeteta od strane drugih članova obitelji u u obliku "Ja sam jedini koji se može adekvatno brinuti za svoju bebu").

"Pohranjivanje majke" - namjerno odbije pažnju djeteta, ignorira potrebe djeteta (hranjenje "prema rasporedu", a ne na zahtjev, nedostatak reakcije na plač djeteta s "obrazovnom" svrhom itd.).

Mama je djelomično ili potpuno uklonjena od odgoja djeteta. U ovom slučaju, funkcije majke obavljaju dadilju ili baku.

Prepoznavanje tih vrsta ponašanja prilično je jednostavno. Na primjer, po načinu na koji majka uzima dijete u svoje ruke, on ga stavlja: jedan će to učiniti s pouzdanjem i smireno, a drugi - s grubim gestikulima, unatoč djetetu, trećem - već dugo, nekako četvrtom - preuveličavom lizanjem i prekomjernom brigom.

Prema ponašanju djeteta lako je utvrditi vrstu majke:

 • ako dijete pada na pod, napada majku šakama, postaje histerično, a sama majka je vrlo uredna, pedantna, troši puno energije na altruističnu aktivnost, onda to može ukazivati ​​na jednu dostupnu reakciju bebe despotizmu prema majci. Tantrum je najlakši način za privlačenje pozornosti;
 • ako dijete puši prstom ili bilo kakvim predmetom, leži nepomično u "Kristovoj pozi" ili naprotiv, povlači kosu, pobije glavu na krevet, onda to može značiti da majka nije djeteta, ona je zauzeta drugim stvarima. Takva majka vjeruje da nema ništa strašno, da dijete plače: "Ona će plakati i zaustaviti". Međutim, nedostatak ljubavi oblikuje otuđenje iz svijeta, koje se može pojaviti mnogo kasnije, usporava psihofiziološki razvoj zbog nedostatka topline i ljubavi;
 • ako beba počne pljuvati majčino mlijeko, štipanje, grebanje, to može ukazivati ​​na višak pažnje, prekomjerno "privrženost" djeteta s njim. Dijete tako zahtijeva slobodu, osjećajući se iz simbioze sa svojom majkom. Takva situacija često dovodi do poremećaja gastrointestinalnog trakta (gastrointestinalnog trakta), posjeta liječnicima, pregledima, čak i prisilnoj koagulaciji dojenja.

Problem kompetentnog stavova majke prema djetetu, prije svega, povezan je s osobitostima njihovog odgoja, nedostatkom vještina ponašanja majke u djetinjstvu. Naročito često, teškoće u ponašanju u vezi s djetetom pojavljuju se među učenicima sirotišta, škola za ukrcaj, sirotištima koji ne znaju kako i ne žele biti žene i majke.

Je li moguće osvojiti ljubav vašeg djeteta? Da, definitivno moguće! Dijete je prirodno prijateljski, sklono oprostiti i kompromitirati.

Je li moguće da se vaše dijete stvarno zanima? Da naravno!

A za to vam je potrebna samo:

 • pogledaj dublje u sebe, dajte odgovore na pitanja o tome što točno smeta i uzrokuje negativnost, gdje se te kvalitete manifestiraju u majci - da pažljivo rade na vlastitim strahovima i problemima;
 • shvatiti da dijete nije odraz roditelja, a ne kopija i "čisti list", na kojem je majka dužna primijeniti njezin crtež, već zasebno autonomno biće sa svojim vlastitim potrebama, željama i životom;
 • zauzeti, okupirati, zauzeti i naučiti se osjećati.

Ljubav prihvaća i oprašta sve, neutralizira sve strahove i rješava sve probleme.