Kada roditi

Hrana

Želja da se prirodno postane majka za svaku ženu. Ali za svaku od njih se događa u različitim dobnim fazama. Postoji mnogo sporova u vezi s najboljim dobom za prvu trudnoću. Na kraju, svatko izvodi zaključke samostalno.

Plodnost ženki

Već pri rođenju svaka žena ima određenu količinu jaja. On nema sposobnost nadopunjavanja. U adolescenciji počinje formirati menstrualni ciklus. Ove promjene karakteriziraju dolazak prve mjesečnice, nazivaju se menarhe.

Menstruacija je proces uklanjanja slojeva endometrija, nefertiliziranog jaja i krvi. To je posljednja faza prethodnog ciklusa i početak sljedećeg. Menstruacija prethodi ovulacijskom procesu, zbog čega žena ima priliku postati trudna.

Ovum dospijeva u folikularnoj fazi ciklusa. Tijekom ovulacije, ona je spremna za začeće. Ako se ne pojavi trudnoća, ženska spolna stanica napušta tijelo zajedno s menstruacijom. Tijekom vremena, opskrba jaja postaje manja. Slijedom toga, vjerojatnost začeća smanjuje se. Stoga, u mladoj dobi, šanse za uspješnu trudnoću su veće.

U odrasloj dobi plodnost je značajno smanjena. Mnoge žene, znajući ovo, prestanu biti zaštićene. Rezultat je neočekivana trudnoća. Iako je sposobnost da se s vremenom razvije, ona je još uvijek prisutna.

Pogodna dob za prvo dijete

Pitanje najbolje dobi za prvu trudnoću vrlo je kontroverzno. Mišljenja stručnjaka ovise o tome. U ginekologiji je općenito prihvaćeno da je optimalna dob između 20 i 25 godina.

Na Zapadu granice u vezi s ovom temom su mutne. Tamo se vjeruje da bi žena trebala biti potpuno utemeljena kao osoba. To podrazumijeva uspjeh karijere, materijalnu stabilnost i zreli pogled na obiteljske odnose. U ovom slučaju, važni su sljedeći čimbenici:

 • Zdravlje žene.

Ako se pojave neke bolesti, liječnici preporučuju što je moguće prije zatrudnjeti. To je zbog činjenice da svako odstupanje teži napredovati. Policistička bolest je jedna od tih bolesti. Njegov razvoj karakterizira kršenje menstrualnog ciklusa.

Mjesečno, nakon nekog vremena, može postati oskudno i bolno. Ovulacija se javlja rjeđe, a onda potpuno nestaje. Nedostatak liječenja može dovesti do apsolutne neplodnosti. Iznenađujuće, glavni način da se riješimo bolesti jest koncepcija.

Značajke kasne trudnoće

Svaka žena ima određene razloge za planiranje trudnoće nakon 30. godine života. Na ovu odluku može utjecati želja da djetetu pružite najbolje. Može potrajati dosta vremena da kupi kuću, pronađe dobar posao i stvori vezu. S psihološkog stajališta, tek nakon 30 godina, pojavljuje se puna svijest o odgovornosti za život druge osobe.

Kasna trudnoća ima i prednosti i nedostatke. Glavne negativne značajke uključuju:

 • Velika razlika u dobi između majke i djeteta. To može ometati uspostavljanje obiteljskih odnosa.

Ovaj pristup porođaju ima neke pozitivne aspekte. To uključuje sljedeće:

 • Trudnoća u odrasloj dobi pozitivno utječe na vanjsku privlačnost žena.

Ukratko, možemo reći da u kasnom konceptu nema ništa loše. Ali puno ovisi o vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Za neke od fer spolnog karaktera karakterizira razvoj ranog menopauze. Može započeti prije nego što žena odluči postati trudna. Rana trudnoća, zauzvrat, ima uznemirujući učinak na mnoge trudnice. Ona pridonosi bržoj moralnoj zrelosti, što je također težak argument.

Zrelo dobi utječu na kvalitetu jaja. Genetske informacije mogu se promijeniti. To se mora uzeti u obzir. Ako objektivno gledate ovo pitanje, razdoblje povećane plodnosti može se nazvati razdobljem od 19 do 30 godina.

Odluka o nužnosti koncepcije leži ne samo na ramenima žene nego i na njegovu spolnom partneru. Treba uzeti međusobno, jer je to vrlo ozbiljan i važan korak. Priprema u fazi planiranja također bi trebala biti provedena zajedno s voljenom osobom.

7 mitova o tome kada treba roditi prvo dijete

Većina suvremenih roditelja svjesno se približavaju problemu planiranja obitelji: počinju voditi zdrav način života i unaprijed proći cjelovit medicinski pregled.

Od značaja za buduće mame i tate je pitanje određivanja optimalnog vremena za povećanje obitelji; Nažalost, veliki broj apsurdnih, ali izuzetno stabilnih mitova povezan je s ovom trenutku planiranja trudnoće.

Rodite 25 godina

Ovaj mit zvuči gotovo kao slogan. Unatoč potpuni nedostatak znanstvene osnove, to je najčešće među zabludama o optimalnoj dobi roditelja. Priča o nastanku ovog mit je ukorijenjena sredinom prošlog stoljeća, kada su u sovjetskim roditeljskim ženama koje rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina (a ne nakon 25 godina, kao autori mitova tvrde!), Bili su nazvani "starci". Izraz zvuči iskreno, nezahvalno: što žena, a osim toga, trudna majka, želi biti zvan star! U vrijeme naših baka, oženili su se i rodili svoje prvo dijete puno ranije nego sada - prosječno u dobi između 20 i 25 godina. Nasuprot tom pozadini, žene koje su rodile prvo dijete nakon 30 godina nesvjesno su se izdvojile od općeg broja pacijenata i privukle više pažnje liječnika.

U sovjetskoj opstetrici doista se vjerovalo da je s gledišta zdravlja žene optimalno razdoblje planiranja prve trudnoće bilo od 18 do 25 godina. Logika ovog mišljenja bila je osigurati da u ovoj dobi u većini slučajeva ima manje kroničnih bolesti, a hormonska pozadina, koja, naravno, u velikoj mjeri određuje tijek trudnoće i porođaja, je u najpovoljnijem stanju. Međutim, očito je da ne postoji čarolija na slici 25: nema nikakvih kršenja ili temeljnih promjena u seksualnoj sferi žene u ovom dobu.

Potpuno je moguće napraviti i sigurno rađati dijete u dobi od 25 i 30 godina, pa čak i mnogo kasnije - za to je važno voditi brigu o svom zdravlju, voditi ispravan način života, a ne zanemariti liječničke preglede i liječničke preporuke. Danas su liječnici prisiljeni objasniti svojim pacijentima koji se suočavaju zbog činjenice da "nisu imali vremena" roditi 25 godina: nakon tog doba nisu imale temeljite promjene u njihovim tijelima, još su mlade, zdrave i sposobne roditi zdravu djecu. Stoga nemojte zalagati za bilo kakav trošak da biste dobili ovaj datum - postoje mnogo važniji kriteriji koji se trebaju razmotriti pri planiranju trudnoće!

Rana trudnoća

Ova pogreška je općenito slična onoj prethodnoj, ali je radikalnija - autori mitova uvjereni su da je potrebno roditi u mladosti, jer vrlo mlada i zdrava majka ima problema s trudnoćom i porođajem. Zapravo, to uopće nije slučaj: prerana trudnoća (prije 18 godina) nema ni manje, a ponekad čak i više opasnosti nego "dob". Postoje mnogi razlozi za to: nije dobro utvrđena hormonska pozadina djevojke i živčani sustav, a ne dovoljno zreli da reguliraju složene procese kao što su nošenje i porođaj, previše aktivni metabolizam i nepotpuna formacija organizma u cjelini.

Prvi menstruacija pojavljuje se u prosjeku od 12 do 15 godina, međutim, ta preobrazba djevojke u djevojku uopće ne znači da je već spremna za majčinstvo. Zapravo, u toj dobi, djevojka je tinejdžerica, u čijem se tijelu postupno javljaju promjene vezane uz odrastanje. Kao što znate, promjena je najmanje uspješno vrijeme testiranja, a trudnoća u pubertetu, na žalost, nije iznimka od ovog pravila. Prema statistikama, tijekom trudnoće koja se dogodila u dobi od 16 do 17 godina, bilježi se najveći broj komplikacija. Glavni postotak predstavlja prijetnju pobačaju; To je zbog nedostatka produkcije progesterona u mladoj dobi - glavni hormon potreban za nošenje trudnoće. U mladoj dobi, trudnoća češće završava u preranom (do 37 tjedana) porođaja. To je zbog patološki visokog tonusa maternice zbog nezrelosti živčanog sustava i hormonskog podrijetla "homogenog".

Drugi organi i sustavi premladih majki teže su tolerirati početak trudnoće: ranu trudnoću češće komplicira gestoza i hepatoza - toksikoza s oštećenjem funkcije bubrega i jetre. U ranoj trudnoći zabilježen je najveći broj fetalne pothranjenosti. Ovaj pojam se odnosi na težinu novorođenčeta (manje od 2500 g) uslijed slabog protoka krvi placente tijekom trudnoće. Razlog nedostatka krvnog opskrbljivanja fetusu ponovno je povezan s prekomjernim opterećenjem kardiovaskularnog sustava u mladoj dobi, a visoki troškovi metabolizma kontinuiranog rasta vlastitog tijela igraju značajnu ulogu u tome. Dakle, nije potrebno previše trpjeti s planiranjem trudnoće - sve bi trebalo biti pravodobno!

Trudnoća nakon 30

Vjerovalo se da trudnoća nakon 30 godina uvijek prolazi s komplikacijama. To je zajedničko mišljenje u stvari i zabluda - nema izravnog odnosa između dobi očekivane majke i tijeka trudnoće. Nemoguće je poricati da se s godinama povećava rizik razvoja neplodnosti, genetske poremećaje tijekom začeća i stvaranje kroničnih bolesti u majki. Svi ti čimbenici mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće i razvoj fetusa. Međutim, potrebno je jasno shvatiti da su takve patologije trudnoće povezane ne toliko s dobi nego sa zdravljem buduće majke.

Trenutno, u megacities, postoji značajan porast u dob primiparas: prosječna dob žena koja rodi prvo rođeno dijete je pomaknuo na 28-33 godina. To je posljedica promjena u društvenom poretku života, što ne može utjecati na biološko doba odrastanja žena. Moderne mlade djevojke studiraju dulje, kasnije ulaze u samostalan život, grade karijeru i vjenčaju se od majki i baka. Smanjenje tjelesne aktivnosti na pozadini povećanja udobnosti života donijelo je neočekivane rezultate u fiziologiji moderne žene: pored povećanja očekivanog životnog vijeka u 21. stoljeću, dob žena koja je rodila prvo dijete također se dramatično promijenila. Istodobno, postotak komplikacija tijekom trudnoće nije porastao u usporedbi sa statističkim podacima od 20-30 godina, kada je prvo rođenje bilo češće u dobi od 20-25 godina. Do sada su rezultati kliničkih i statističkih istraživanja na području demografije pokazali da siguran tijek i ishod trudnoće ovise o zdravstvenom statusu i načinu života budućih roditelja, razini medicinske skrbi i okoliša. Stari putovnica u ovom slučaju nalazi se na posljednjem mjestu.

Rođenje djeteta: drugi plan

Prva karijera - onda dijete. Ta tvrdnja je, naime, druga strana novčića - posljedica promjene društvene strukture života i uloge moderne žene u njemu. Danas mnoge djevojke, strastvene oko izgradnje vlastite karijere, ne žele promijeniti status uspješne poslovne žene na status buduće majke, vjerujući da se ovo pitanje može vratiti u pozadinu. Najčešće opravdanje za takvo stajalište je oko Zapadne Europe i Amerike, gdje je karijerizam pobijedio majčinstvo 1970-ih. "Tamo, na Zapadu, svi rađaju nakon 40 godina i ništa!" - kažu pristaše ove ideje... i oni su uvelike pogrešni. Ako načelno razgovaramo o mogućnosti trudnoće i porođaja, tada, naravno, s sadašnjom razinom razvoja reproduktivne medicine to je moguće u dobi od 40, 45 i čak u dobi od 50 godina. Ali ako pogledate pojedinosti, primjerice, procijenite sposobnost sredovječnog organizma da nosi opterećenja povezana s tijekom trudnoće i porođaja, smanjujući brzinu metabolizma, izumiranje hormonskog podrijetla, slika više neće izgledati tako ružičasta. Posebice ako razmišljate o moralnim i fizičkim troškovima dugoročne i mukotrpne izgradnje uspješne karijere - takvi stresovi, kojima je život uspješne žene neraskidivo povezani, ne mogu bez utjecaja na zdravlje, a to je upravo ono što je tako važno za mogućnost uspješnog majčinstva. Dakle, ne vrijedi odgoditi dugo vremena važna pitanja o rođenju djece - tako da oni ne postanu najteži!

Materijalno blagostanje

Glavna stvar u planiranju obitelji je materijalno blagostanje. Mnogi misle da je najvažnija stvar u planiranju trudnoće materijalno blagostanje: zaseban apartman, dobra plaća i tako dalje. Naravno, porast obitelji neodvojivo je povezan s rastućim troškovima, pa se na prvi pogled može činiti prilično logičan i opravdan položaj "prvo bogatstvo - onda dijete". Budući roditelji morat će uložiti u dječji uređaj, kupnju miša za bebu: odjeću, namještaj, kolica i sl.

Uzimajući u obzir zdravlje nerođenog djeteta, mnogi muškarci i žene razmišljaju o dodatnim troškovima liječničke skrbi - sklapanju ugovora za upravljanje trudnoćom, porođajem i praćenjem novorođenčadi, a to također zahtijeva značajna financijska ulaganja. Postoje neki vizionarski roditelji koji, čak i prije rođenja djeteta, planiraju troškove svog daljnjeg obrazovanja u skupinama ranog razvoja, škole, pa čak i sveučilišta. Možete ići dalje u ovom pitanju: na primjer, planirati trudnoću tek nakon što ste akumulirali novac za dodatno obrazovanje, prestižno stažiranje, prvi automobil, stan, dječje vjenčanje...

Jedini problem je što će većina potencijalnih mama i tata morati provesti mnogo godina, snage i najvažnije - zdravlje na svim tim financijskim projektima. No, zdravlje budućih roditelja je glavno i najvažnije "miraz" za dijete, jamstvo za siguran tijek trudnoće i rođenje zdravog djeteta. I, kao što znate, zdravlje se ne može kupiti za bilo koji novac!

Sezona i koncepcija

Tijek trudnoće ovisi o sezoni začeća. Vrlo uobičajena obrazovna verzija planiranja trudnoće. Razlozi "sezonskog" pristupa ovom važnom pitanju objašnjavaju se na različite načine: od prisutnosti svježeg povrća i voća, temperature zraka i broja sunčanih dana do utjecaja zodijaka i lunarnog kalendara. Neki autori naglašavaju važnost sezone (ili mjeseca ili desetljeća) začeća, drugi naglašavaju važnost odabira pravog vremena za rođenje djeteta. Dokazano je da dokazuje (ili spora) da je utjecaj horoskopa i lunarnog kalendara na planiranje trudnoće prilično teško, no što se tiče izravnog učinka sezonalnosti na trudnoću i razvoj fetusa u smislu zdravlja... Naravno, sunce zrači, toplim zrakom i svježi vitamin iz prirodnog povrća i voća. No, trudnoća traje 9 mjeseci ili 3 sezone - stoga, bez obzira na godišnje doba, začeće sunca i vitamina bit će dovoljno za svakoga!

Trudnoća nakon 40

Nakon 40 godina da rodi kasno. Najčešći objašnjenje ove ideje je da trudnoća i porođaj predstavljaju značajan teret ženskog tijela, a nakon 40 godina rizik razvoja ozbiljnih bolesti raste. To je, porođaj nakon 40 godina opasno je za budućnost. Drugi razlog za takvu kategoriziranu izjavu je povećani rizik od genetskih abnormalnosti fetusa (prije svega, Downov sindrom, prisutnost dodatnog kromosoma 21 u fetusu) u trudnica "u dobi". Temelj ovog objašnjenja je strah za zdravlje djeteta.

Konačno, postoji još jedan, složeni strah u planiranju trudnoće nakon 40 godina - povećanje rizika od komplikacija trudnoće i porođaja. Teško je raspravljati sa svim gore navedenim argumentima - svi su manje ili više opravdani.

Doista, s godinama, povećavaju se rizici svih vrsta komplikacija povezanih s dodatnim stresom na ženskom tijelu. Međutim, to ne znači da će trudnoća nakon 40 godina zasigurno biti komplicirana, dobrobiti žene svakako će se pogoršati, a dijete neće biti sposobno roditi se zdravo. Podsjećajući ženu svoje dobi i savjetujući da kasnije ne odgađaju majčinstvo, liječnici upućuju na optimalno vrijeme planiranja trudnoće, ali to ne znači da se nakon tog razdoblja pitanje porođaja mora zatvoriti.

Lijek zna stotine i tisuće slučajeva povoljnog tijeka trudnoće, sigurne dostave i rađanja zdrave djece od roditelja čija je dob značajno premašila smrtonosnu oznaku "40". Naravno, kada planirate trudnoću u Balzacovoj dobi, potrebno je pažljivo ispitati i trijezno procijeniti svoje zdravlje - baš kao u bilo kojoj drugoj dobi. Reći da je rođenje nakon 40 godina kasno, nije u redu - nije riječ o neposrednoj opasnosti od razvoja patologije u budućoj majci i fetusu, već samo povećanju rizika.

Postati majka na vrijeme: u kojoj i do koje dobi je bolje rađati?

Posljednjih godina ovdje i tamo razmatra isto pitanje: u kojoj dobi je bolje rađati? Koja je doba idealna za prvu koncepciju?

Prilično je teško odgovoriti na to pitanje, jer se čak i liječnici ne slažu uvijek prema mišljenju i nastavljaju beskrajne sporove među sobom.

Nedavno, prije jednog stoljeća, djevojčice koje nisu rodile u dobi od 17-18 godina zapažale su se kao bolesne ili pogoršane. Međutim, za tako kratko vrijeme puno se promijenilo. Sada žena nije samo žena i majka.

S novom je vremenom došlo do novih mogućnosti, koje također trebaju snagu, vrijeme i zdravlje. Ovo obrazovanje, karijera, uspjeh. I razina i trajanje života povećali su se.

Čini se da je moderna medicina za stoljeće puno napredovala, a kontracepcija je sigurnija nego prije, ali još uvijek mnoge djevojke, a u većoj mjeri njihovi rodbini, boje se odgoditi prvu trudnoću na neodređeno vrijeme. Da, i želim uskoro postati majka!

Ali istodobno i dalje želim obrazovati, karijeru, vidjeti svijet i živjeti za sebe. I ovdje opet postoji zamka: nakon što je izgradio karijeru, recimo, u dobi od 25-26, to je strašno zaustaviti kako bi se zaustavio u ovoj vječnoj bitci.

I žene ponovno odgađaju taj veliki trenutak...

Medicinski odgovor

Došli su do zajedničkog nazivnika na neki način, liječnici nam daju približnu duljinu vremena za trudnoću s najpovoljnijim ishodom - to je dvadeset i dvadeset pet godina.

Okvir nije stroga, a ovaj put smatra se najuspješnijim za prvu trudnoću. Tijelo žene u tom razdoblju puna je zdravlja, vitalnosti i potpuno je spremno za buduće promjene.

Međutim, moguće je opušteniji okvir u kojem se uklapa razdoblje od dvadeset do trideset pet godina.

Svi liječnici se slažu oko toga - nakon 35 godina žensko tijelo već je "istrošeno": on je nakupio puno neugodnih čireva, a takav stres poput trudnoće bit će teži za njima.

Osim toga, napominje se da je žena koja je kasno rodila dijete osjetljivije na takvu bolest kao i rak dojke.

Vjerojatnost dobivanja bolesti povećava se tri puta, ako se prvo rođenje dogodilo u dobi od trideset, a ne u dobi od dvadeset.

Zato je u onim zemljama gdje uglavnom žene rađaju rano (Kina, Japan, Bliski Istok, Središnja Azija), statistika bolesti raka dojke je vrlo niska.

Jedno objašnjenje ove činjenice je da tijekom sazrijevanja u maternici fetus proizvodi poseban protein nazvan alfa-fetoprotein. Neki od tih proteina ulaze u krvotok majke i štite je od pojave zloćudnih bolesti.

Isto tako, starije majke trebaju razmišljati o zdravlju njihove buduće djece. Istraživači na Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji primijetili su da djeca sredovječnih majki imaju veću vjerojatnost da će dobiti dijabetes.

Svakim novim petogodišnjim razdobljem da žena živi od trenutka kada stigne do fiziološke sazrijevanja i prve trudnoće, vjerojatnost razvijanja ove bolesti u djeteta raste prosječno za dvadeset pet posto.

Naoružan takvim znanjem, može se izračunati da prvenac rođen četrdesetpetogodišnjakinje ima tri puta veću vjerojatnost da dobije dijabetes tipa A od prvog djeteta dvadesetogodišnje majke.

Isti trend nastavlja se iu budućnosti, kada se rodi druga ili treća dijete, ali u ovom slučaju, dob žena već ima tako snažan utjecaj na mogućnost razvoja dijabetesa u bebama.

Ustanovljeni život, spremna karijera - sve je to već poznato, a promjena načina života mnogo je teže. Tužno je, ali istina.

Međutim, ako žena vodi aktivan i zdrav stil života, ona je vesela i redovito pregledava liječnik, ne zlostavlja alkohol i ne puši - trudnoća nakon 35 godina može biti prilično uspješna bez komplikacija ili minimiziranja.

Da, i prisutnost životnog iskustva omogućit će takvoj majci da diže dijete, što je u isto vrijeme imalo mnogo manje pogrešaka od vrlo mladih roditelja. Štoviše, nakon što je svjesno rođen, kada je život već riješen, žena će u potpunosti osjetiti čudo rođenja djeteta i dati mu sve akumulirane ljubavi i ljubavi.

Usput, stručnjaci također daju podatke koji također govore o pogrešnom pristupu planiranju trudnoće prerano (to jest, do 18 godina).

Ispada da mlađe buduće majčino tijelo, veća je vjerojatnost pobačaja, kao i različite komplikacije - od toksikoze do krvarenja.

Mlade mame također utječu na djecu na najbolji način: oni su rođeni uglavnom slabi, s malom tjelesnom težinom i slabim imunitetom.

Da bi se to spriječilo, liječnici pozivaju rodbinu takvih mladih majki da budu mekše s njima - znanstveno je utvrdjeno da vječni prigovori i odbacivanje obitelji položaja adolescenata u velikoj mjeri utječu na zdravlje majke i djeteta i često dovode do mnogih komplikacija.

Dok mirni stav i podrška pomažu mladim majkama da čine zdravu i jaku bebu.

Naravno, ne treba zaboraviti i na prednosti ranog trudnoća, to je povjerenje, razumijevanje između roditelja i djeteta, i puno vremena za ponovnu trudnoću, a kao najmlađa majka u vrtiću ili školi također je prilično lijepo.

Druga stvar je da je iskustvo takvih mladih roditelja još uvijek premalo, kao i strpljenje i blagost. Dakle, proces obrazovanja može biti veliki izazov i za odrasle i za njihovu bebu.

Društveni odgovor

Međutim, bez obzira na rezultate istraživanja, i bez obzira na to kako liječnici proširuju okvir povoljne dobi za začeće, još uvijek postoji takozvano društveno ili javno mišljenje.

S jedne strane, rođaci i prijatelji u nekom trenutku počinju pritisnuti i dovesti ženu s istim pitanjima koja se svode na istu temu - "Pa, kada?" I "bilo bi već vrijeme!". Nije baš lijepo, slažete se.

Istodobno, poslodavci i šefovi, naprotiv, nisu previše željni vidjeti vas zaobljenim trbuščićem - ne žele izgubiti vrijednog zaposlenika već godinu dana.

A ako ste iz nekog razloga samo u procesu intervjuiranja i traženja posla, onda pitanja poput "Imate li djecu?" I "Planirate li ih početi u bliskoj budućnosti?" Neizbježni su. Općenito, zgnječen sa svih strana.

Europa i SAD odgovoriti

Do ove godine žene grade karijeru, stječu dom, automobil, kapital za pružanje djece, pa čak i kapital za njihovo, djeca, buduće obrazovanje. Općenito, mudro odgovara poslovanju. I često onda rađaju bez komplikacija.

Glavna stvar, dakako, nije da započnete sami i vaše zdravlje, da vodite aktivan stil života. Naravno, u zemljama Europe i SAD-a zdravstvena razina i jednostavno životni standard razlikuje se od našeg. Ali možete pratiti svoj režim u Rusiji.

Sažimajući sve gore navedeno zaključujemo da je idealno vrijeme za prvu trudnoću odabrano. Na vama je odlučiti koje godine roditi.

Ovisno o vašoj unutarnjoj psihičkoj i emocionalnoj spremnosti, spremnosti vašeg partnera, materijalnom stanju i stanju zdravlja.

Nemojte mirno sjediti, vježbati i vježbati ujutro. Dodajte raznolikost na svoju prehranu, dodajte još povrća, voća, ribe, u mjeri u kojoj je to moguće, uklonite masne i pržene.

I konzumirajte što manje alkoholnih pića i nemojte pušiti!

Koliko je staro bolje roditi?

Koliko dugo ste bili na igralištu? Ako sada gledate u pješčanik, bit će teško odlučiti tko s djetetom putuje: svoju majku, sestru ili baku. Da, to je prilično ozbiljno i bez naznaka šale. Ako su oko deset godina žene rodile otprilike u istoj dobi, sada majke postaju u dobi od 14 i 34 godine, a ponekad i kasnije. To je povezano s određenim restrukturiranjem svijesti suvremenih žena, štoviše, često situacija u zemlji diktira koliko godina rađati ženu jer nisu uvijek socijalne pogodnosti čak i za najpotrebnije.

Dob za prvo rođenje

Apsolutno je moguće reći da se fiziološka i psihološka starost rađanja prvorođenčeva značajno razlikuju. Postoje mnogi čimbenici koji trebaju biti uzeti u obzir prije nego što odluče zamišljati dijete. Ako je fiziološki žena spremna za rođenje zdravog djeteta već u dobi od 20-25 godina, tada svijest "više" sazrijeva i psihološka spremnost dolazi češće do 30. godine života. Prema tome, prosječna starost prve djece je blizu 28-30 godina. Zašto toliko odgode trudnoću za kasnije?

 • Rast karijere. Nakon instituta, vrhunac rasta karijere pada na razdoblje od 25 do 30 godina, po ovom trenutku žena shvaća da "sat bdije", ali mnogi ljudi neće napustiti rad u ovoj fazi.
 • Pitanje stanovanja. U godinama koje ste odlučili roditi, dijete ne treba samo podnijeti, nego i pružiti mu dodatne normalne uvjete za život. Stoga, za mnoge je mnogo važnije, a ne koliko godina je bolje roditi, ali kako pružiti sebi i djetetu stanovanja.
 • Psihološka nedostupnost. Suvremene djevojke koje se brinu o svom zdravlju dobro su svjesne koliko godina žena treba roditi, ali malo je u žurbi da zadovolje rok. Činjenica je da psihološka spremnost može doći i na 20 i 30 godina, au svijetu golemih prilika, kada možete proučavati i putovati, komunicirati s mnogim ljudima u različitim zemljama i naučiti mnoge nove stvari, postoji nekoliko djevojaka koje se slažu s 25 godina zaključavanja iz četiri zida i preklapanja s planinom pelene i boce.
 • Neplodnost. Ponekad je žena spremna za rođenje djeteta u dobi od 20 godina, ali problem je riješen u dobi od 30 godina protiv svoje volje.

Koliko vam godina treba roditi?

Ako odlučite da vrijeme rođenja prvorođenog djeteta ne smije biti dulje od 30 godina, morate se sjetiti popisa opasnosti koje mogu zaustaviti:

 • Pobačaj trudnoće. Činjenica je da ne samo vi, već i vaša jaja starenja - mnogi od njih nakon 30 godina identificiraju tijelo kao brak, pa se tijelo pokuša riješiti. Prijetnja pobačaja povećava se do 30%.
 • Rođenje blizanaca. Ako mislite da nije važno koliko ćete roditi, sve dok zdravlje ne propadne, pripremite se za pojavu dviju beba odjednom. Tijelo pokušava nadoknaditi izgubljeno vrijeme, au dobi od 30-35 godina dolazi vrhunac vjerojatnosti začeća blizanaca. Iako je to dvostruka radost, ali i veliki teret za tijelo.
 • Problemi s posteljicom. Postoji vrlo visok rizik od placentalne insuficijencije (posteljica dobi prije fetusa ima vremena razvijati) ili nepravilna placenta previa (čini se da blokira cerviks i interferira s prirodnim razvojem rada).
 • Hormonalni poremećaji u tijelu.
 • "Bouquet" bolesti. U odrasloj dobi, žena se već približava trudnoći s različitim bolestima srca i bubrega, često povećava razinu šećera u krvi, a sve to ima štetan učinak na trudnoću.
 • Ako odlučite koliko je star da rađate, razmislite ne samo o trudnoći, nego io samom rođenju. Vaše genitalije na kraju gube elastičnost i sposobnost maternice da snosi fetus smanjuje, ali vjerojatnost slabog rada i mnogih prekida, naprotiv, povećava se.

Koliko godina trebaš imati svoje prvo dijete?

Koliko godina trebaš imati svoje prvo dijete?

Ako slijedite savjete iskusnih liječnika, prvi put da rodite najpovoljniji je od 20 do 25 godina. I poželjno je za to vrijeme imati dvoje djece. To je najvjerojatnije, prema statistikama, sprječava nastanak mastitisa i raka dojke (ako, naravno, dojilje). I u praksi se mora računati i na studijima i na poslu. Ili ne računati ni na što. Tko to želi. Ali u svakom slučaju, prije 19-20 godina djevojka još sazrijeva. I do 25 godina njezino zdravlje je na vrhuncu, što znači da postoji prilika da se zdravo dijete. Naravno, nasljeđe također utječe. Ali kad se zdravlje mame, to će samo pogoršati situaciju.

Postoje mnogi odgojni čimbenici - spremnost djevojke da postane majka, trebate naći dobar otac za dijete i najvažniji čimbenik da biste zatrudnili, a sada mnogi imaju problema s tim, stoga ne možete točno reći koliko trebate imati prvo dijete 18, a neki na 35, a nema ništa loše u njemu, glavna stvar je da dijete rodi zdravo.

Jedna stvar koju trebate, još jedna stvar koja ne radi uvijek, koliko želite. Planirao sam da ću se suočiti u 25-26 godina, već gotovo 28 godina, i to uopće ne funkcionira. Stoga ću roditi kad Bog daje. Ispada da u ovom slučaju samo jedna želja nije dovoljna.

Svatko odluči kada imati djecu. Mislim da je prvo dijete bolje da rodi 25 godina

Ne postoji točan odgovor. Sve je individualno, neki su spremni postati majke u dobi od 17-19 godina, a neki samo 30 ili kasnije. Rodila sam na 26, nitko mi nije rekao da odrastem. Sada se čini nakon 30 starosti.

To ne ovisi samo o spremnosti da postane majka, već i o stupnju zrelosti organizma i drugim čimbenicima. Na primjer, neke od 16 godina već mogu roditi drugo dijete jer su rano zrele, a neke zrele i kasno. Ali ne smijete staviti samo jedan čimbenik u glavu, oni su međusobno povezani. Možete fizički biti spremni za porođaj, ali ne moralno spremni. Po mom mišljenju, najbolje je postati majka nakon 20 godina jer 20-godišnjaci još uvijek imaju drugačiju svijest, osoba je već formirana dovoljno ne samo fizički nego i psihološki i emocionalno. Ali ne uvijek: dovoljno je netko u adolescentnoj mudrosti, ali netko ispod 40 godina ne može odrasti. Stoga ne savjetujem posebno da imam dijete u određenoj dobi.

Do 25 godina! mislim da je od 20 godina. najviše nakon što je 25 godina staro, iako je to nekakva glupost. Ove godine rođen sam u dobi od 23 godine), mozak je već stigao na mjesto i hodao, a obitelj htjela biti))) Vot)

Naravno, osoba odluči za sebe, ali po medicinskim standardima na 25 i više, oni su već stariji. Najbolja dob je 19-22.

I vjerujem da bi prvo dijete trebalo biti rođeno trideset godina. Ali u svakom slučaju, ako je moguće roditi prvo dijete i nakon ove dobi, onda ne mislim da je to nešto loše. Mnogi ljudi grade karijeru prije i žele imati djecu već kada su pouzdano stojeći i imaju dobar posao. Ispada da trudnoća pada u dobi od 30 i više od trideset godina. Naravno, nije jako ugodno za žene, kada se u prijelaznoj klinici pri registraciji, liječnici na kartici zapisuju - stari. Mislim da se ovaj okvir već treba premjestiti malo. Pa, možda žena u dobi od 26 do 28 godina može biti starija žena.

Kažu da do 30, a onda se smatra da je starac. Ali sada je takva generacija nestala, svi koji su studirali sa mnom na sveučilištu grade karijeru i ne razmišljaju o djeci. I prijatelji imaju i poznanike. Glavna stvar je da je tijelo zdravo. Moja je teta prvi rodila nakon 40 godina, jer je bilo nemoguće započeti, samo uz pomoć liječnika. I ništa nije živo, zdravo, još mlađe kao što sam bio)

Koliko godina trebaš imati svoje prvo dijete?

Ako slijedite savjete iskusnih liječnika, prvi put da rodite najpovoljniji je od 20 do 25 godina. I poželjno je za to vrijeme imati dvoje djece. To je najvjerojatnije, prema statistikama, sprječava nastanak mastitisa i raka dojke (ako, naravno, dojilje). I u praksi se mora računati i na studijima i na poslu. Ili ne računati ni na što. Tko to želi. Ali u svakom slučaju, prije 19-20 godina djevojka još sazrijeva. I do 25 godina njezino zdravlje je na vrhuncu, što znači da postoji prilika da se zdravo dijete. Naravno, nasljeđe također utječe. Ali kad se zdravlje mame, to će samo pogoršati situaciju.

I vjerujem da bi prvo dijete trebalo biti rođeno trideset godina. Ali u svakom slučaju, ako je moguće roditi prvo dijete i nakon ove dobi, onda ne mislim da je to nešto loše. Mnogi ljudi grade karijeru prije i žele imati djecu već kada su pouzdano stojeći i imaju dobar posao. Ispada da trudnoća pada u dobi od 30 i više od trideset godina. Naravno, nije jako ugodno za žene, kada se u prijelaznoj klinici pri registraciji, liječnici na kartici zapisuju - stari. Mislim da se ovaj okvir već treba premjestiti malo. Pa, možda žena u dobi od 26 do 28 godina može biti starija žena.

Jedna stvar koju trebate, još jedna stvar koja ne radi uvijek, koliko želite. Planirao sam da ću se suočiti u 25-26 godina, već gotovo 28 godina, i to uopće ne funkcionira. Stoga ću roditi kad Bog daje. Ispada da u ovom slučaju samo jedna želja nije dovoljna.

To ne ovisi samo o spremnosti da postane majka, već i o stupnju zrelosti organizma i drugim čimbenicima. Na primjer, neke od 16 godina već mogu roditi drugo dijete jer su rano zrele, a neke zrele i kasno. Ali ne smijete staviti samo jedan čimbenik u glavu, oni su međusobno povezani. Možete fizički biti spremni za porođaj, ali ne moralno spremni. Po mom mišljenju, najbolje je postati majka nakon 20 godina jer 20-godišnjaci još uvijek imaju drugačiju svijest, osoba je već formirana dovoljno ne samo fizički nego i psihološki i emocionalno. Ali ne uvijek: dovoljno je netko u adolescentnoj mudrosti, ali netko ispod 40 godina ne može odrasti. Stoga ne savjetujem posebno da imam dijete u određenoj dobi.

Kada je bolje imati prvo dijete?

Sada, kada je trudnoća i pojava djece u većini slučajeva unaprijed planirani događaj, rasprave se sve više podižu: kada je bolje rađati? Ne odgađajte ili čekajte najpovoljniju životnu situaciju, pripremite se?

Želimo odmah reći da site "Beautiful and Successful" neće dati spreman odgovor - jer ovo pitanje treba riješiti samo budući roditelji! No, kako bi raspravljali o svim aspektima, prednosti i nedostatke svake dobi žene za pojavljivanje djece vrijedi!

Kada je žena bolje roditi: točku gledišta medicine

Čini se da je ovaj aspekt najprikladniji: ne možete se svađati protiv prirode, a čini se da se ženama ne daju vremena za duge misli - oko 30 godina prelazi iz pune fiziološke zrelosti do menopauze (u usporedbi s prosječnim životnim očekivanjem od oko 80 godina, to nije tako puno!).

Što medicina kaže o optimalnoj dobi za prvo rođenje?

Da, to prije, to je bolje: žensko tijelo potpuno je formirano i spremno za ležanje i rađanje ženskog tijela u dobi od oko 18 do 19 godina (neki dan ranije, neki kasnije, ali u rasponu dobi).

Naravno, postoje slučajevi kada su rodili bez ikakvih problema čak iu ranijoj dobi, ali to još uvijek nadilazi zakonske norme, stoga ne preporučujemo dobnu skupinu od 18 godina za porođaj.

Od 18 do 25-27 godina - najpoželjnije i najpoželjnije dobno razdoblje kada rađaju prvo dijete.

U ovoj dobi, najvjerojatnije će zamišljati, manje zdravstvenih problema, "mišićni korzet" nije rastegnut, što je važno za nošenje trudnoće, kosti su najjače, itd. Zato su u sovjetskim vremenima žene koje su rodile kasnije od 30 godina već zvane "starije dobi" - navodno je izgubljena optimalna dob, porasli su rizici i opasnosti itd.

Ali postoji nekoliko "ali" - za navodno "kasno"!

Činjenica je da kada je planiranje kada je bolje roditi, sama godina nije toliko važna kao i opće stanje tijela. Preporuke o "boljem rano, dok su zdrave!" Temelje se samo na općim statistikama - zaista, mnogi ljudi imaju zdravlje u svojoj mladosti!

Međutim, postoji ogroman broj slučajeva kada su žene, koje planiraju trudnoću nakon 30 godina, svjesno otići na ovo - vodeći zdrav stil života, radeći fizički napor, liječeći se od različitih "kronika" koje kompliciraju trudnoću itd. I rađajte zdrave djece!

A stvar nije čak niti u razvoju moderne medicine - puno je bolje da se trudnoća i porođaj približe najoriginalnijoj opciji nego da spasimo kasno dijete carskim, samo u slučaju!

Postoji, naravno, aspekt da nakon 30-35 godina vjerojatnost začeća se smanjuje i bit će potrebno čekati za početak trudnoće malo duže nego na 20-25. Ali, opet, ako neplodnost nije dijagnosticirana zbog specifičnih razloga - možemo li pričekati još šest mjeseci ili godinu dana?

Sada žene više hrabro rađaju, a nakon 40 godina - opet, ako je zdravstveno stanje majke normalno, medicina može mnogo učiniti kako bi zadržala trudnoću i osigurala uspješno rođenje!

Također na web mjestu sympaty.net možete pročitati razmišljanja o tome kada treba roditi drugo dijete.

Kada je bolje imati dijete: rano ili kasnije?

No, ako faktor dobi kao takav ne uzrokuje posebne rasprave u društvu, tada socijalni, financijski i osobni razlozi za odabir optimalnog vremena kada roditi prvo dijete stvarno uzbuđuju mnoge ljude!

Argumenti za kasno majčinstvo sada, iznenađujuće, zvuče mnogo uvjerljiviji i češće, ova opcija postaje sve češća i prihvaćena.

 • Pričekajte povoljnu financijsku situaciju. Naime, roditi dijete kada se čvrsto pouzdaju u svoje prihode, pronađena je puna financijska neovisnost od roditelja, riješeno je pitanje stanovanja itd. Na žalost, to rijetko postiže bilo tko u "biološki optimalnom" dobi ispod 25 godina.
 • Ostavite vrijeme za samorazvoj, obrazovanje, karijeru. Dakle, nemojte se doslovno odmah prebaciti iz položaja djeteta na status majke i žene, već živjeti samostalno, tražiti se u životu, dobiti željeno obrazovanje, započeti karijeru itd. A to nije banalno egoizam, kao što to interpretira neka, ali potpuno logična želja za poboljšanjem - samo zbog djeteta koje je dobilo svjesno, znajući život, zanimljivu i raznoliku majku!
 • Pronađite "vrlo" čovjeka u očevima vašeg djeteta. Suhe statistike pokazuju da se starije brakove rjeđe raspadaju. Među jednim mama, većina je upravo ona koja su rano rodila i razdvojila se s djetetovim ocem. Ali potpuno prirodno traženje "čovjeka svega života", koji rijetko završava sretnim završetkom na 25, već imaju dijete u rukama - mislim da nitko ne treba objasniti što je složenost ove situacije. Znači možda prvi "casting", a zatim zajednički željeni beba?
 • Želite dijete za stvarno. Nije tajna da su kasno prva djeca obično dobrodošla, planirana i voljena! U svojoj mladosti mnogi ljudi ne misle ni kad je bolje roditi nego jednostavno roditi: "jer se dogodilo", "jer je vrijeme", "majka želi unuke", "tako da muž ne odlazi", itd. Nakon određene dobi svi ti motivi odstupaju, a postoji samo jedan pravi razlog: voljeti ovu bebu! Naravno, neki su to prije svjesni i vrlo su sretni u ranom majčinstvu, ali govorimo o najčešćim scenarijima...

Ipak, postoje izravno suprotni argumenti koji se također ne mogu previdjeti!

Što je dobro prije majčinstva?

 • Manje dobne razlike između majke i djeteta. To je doista ključ ključa međusobnog razumijevanja i skladnih odnosa s djetetom, pogotovo kada je stariji, a za mnoge upravo taj trenutak postaje odlučujući u pitanju "kada je bolje imati dijete".
 • "Ranije odrastanje." Mlada žena koja rodi dobiva novi status i, kao takav, prelazi u sljedeći korak "nasljedne hijerarhije": od majčine kćeri do majke djeteta, tvorca svoje obitelji! Da, i svi potrebni napori povezani s bebom, pridonose brzom formiranju "odraslih" kvaliteta - odgovornosti, ekonomske, inicijative itd. I često taj način samorazvoja koji žena bez djece prolazi kroz desetljeće, žena koja je rođena pobijedila u prvim mjesecima beba života!
 • "Kasne mladeži". Osim toga, sve majke koje su rodile rano u životu vjerojatno su se osjećale same: kada djeca odrastaju i prestanu zahtijevati stalnu pozornost, još ste mlad, atraktivan i pun entuzijazma! I dok vaši 35-40-godišnji vršnjaci troše vrijeme na igralištima i brišu šljavu, možete opet nastaviti datume, uključiti se u jogu ili čak dobiti drugi stupanj. To jest, "živjeti za sebe", čineći pozornicu da su oni koji su rođeni nakon 30 godina prošli prije rođenja djeteta! Ali za tebe će biti - već s starijim sinom!

Stoga, kao što možete vidjeti, pitanje "kada je bolje roditi" ima mnogo odgovora - i svi su točni.

Koliko je staro bolje roditi?

Vjerojatno svaka žena prije ili poslije pita ovo pitanje. U dvadesetima se čini prerano, a trideset kasno. Kako odabrati optimalno vrijeme za porod? Kako uhvatiti trenutak spajanja početka psihološke spremnosti za majčinstvo i ne pada u bilo koji od mnogih čimbenika rizika za patološku trudnoću.

Ponekad u izgledu žene ne razumiju koliko je stara. U tridesetoj godini može izgledati sjajno, biti vitak i fit, osjećati se sjajno, ali čim se zatrudni, strogi ginekolozi već se namrče i dijagnosticiraju: "Vi ste u opasnosti. Vi ste stariji primipara. " Pa, istina je da su se u Sovdepovskom vremenu rekli da će takva žena biti nazvana "age-related primipara". U Rusiji je to službena obstetrijska dijagnoza, koja je nužno zabilježena u povijesti bolesti. Činjenica je da u prosjeku, od 28 do 29 godina u ženskom tijelu, počinje hormonska prilagodba. Oni hormoni koji su uključeni u proces produljenja promjene trudnoće postaju osjetljiviji na bilo kakve komplikacije. U 30-40-godišnjoj ženi, mnogo češće nego kod 20-godišnjaka, postoji opasnost od prestanka trudnoće, češće su djeca rođena s manifestacijama fetaplacentalne insuficijencije, na pozadini čija se fetalna hipotrofija može formirati. Ovi poremećaji mogu biti povezani s promjenama u metabolizmu povezanima s godinama. Svake godine, mi, nažalost, ne postanemo mlađi. Da, žena može izgledati sjajno u dobi od 29 i 39 godine, može se osjećati mnogo mlađe od njezinih godina, no funkcije prokreacije i dalje neće odgovarati njezinim vanjskim podacima, već njezinim godinama. Naravno, ranija registracija je poželjna za kasno plodnu, važno je testirati kongenitalne malformacije. I idealno, trebate što je više moguće potpuni preliminarni pregled cijelog organizma. Vrlo je važno znati o svom zaraznom stanju i hormonskoj podlozi prije trudnoće. S godinama, sam proces rođenja postaje složeniji i većina žena je konačno osuđena na carski rez. Liječnici koriste ovu metodu kao najpovoljniju za zdravlje majke i djeteta. Nakon 30 godina sve kronične bolesti postaju vidljive, bilo da su to nasljedne ili stečene bolesti. Žene s kroničnim bolestima unutarnjih organa nalaze se u prvoj skupini rizika. Osim toga, loša prehrana, onečišćenje. Loše navike, nezdrav način života iz godine u godinu nameću vidljive tragove o zdravlju žena. Nakon 30 godina povećava se rizik da dijete s kongenitalnim defektima raste: srce, gastrointestinalni trakt, mišićno-koštani sustav, s Downovim sindromom. Naravno, ako se odgovorno pristupite ovom problemu, sigurno je da se većina komplikacija može izbjeći, ali vrijedi li riskirati? Svakako, to je izbor prije svega za ženu, koja planira koliko je star da napokon rodi, a ne uvijek sve je uvučeno samo njezinom željom i odlukom. Na primjer, ranije se vjerovalo da muškarci mogu proizvesti zdravu potomku barem cijeli svoj život. No nedavno su se pojavili novi podaci. Istraživački instituti analizirali su podatke od 8500 parova koji žele imati dijete, a pokazalo se da nakon 24 godine sposobnost zamišljanja zdravog djeteta za muškarce pada za 3% godišnje. Štoviše, prema statističkim podacima, stariji očevi najčešće imaju djecu s teškoćama u razvoju. Dakle, ako je vaš partner puno mlađi od vas, šanse za zdravom bebom znatno se povećavaju. Nakon analize podataka iz različitih izvora možemo zaključiti da je rođenje prvog djeteta najbolje u rasponu od 20 do 25 godina, osim ako naravno nema drugih prepreka na putu provođenja vaših planova, osim pitanja "koliko je godina najbolje vrijeme rođenja"?