Koliko dana, tjedana i mjeseci traje trudnoća?

Rođenja

Unatoč svim bolestima i lošem zdravlju, gotovo svaka žena, prisjećajući se njezine trudnoće, ovaj puta poziva na najsretnijeg razdoblja u životu.

Međutim, svaka očekivačka majka neće čekati trenutak rođenja, i, naravno, nastoji izračunati ovaj dan što je točnije moguće. Ali ne svatko zna da kod izračuna trajanja trudnoće postoje neke suptilnosti.

Trajanje trudnoće

Koliko traje trudnoća u žena? Nažalost, apsolutno točno znati datum rođenja je nemoguće. Datum, nazvan liječnicima, je DA - očekivani datum rođenja.

Postoje slučajevi kada se stvarni datum isporuke podudara s procjenom. Ali svi ti slučajevi nisu ništa drugo nego jednostavne slučajnosti.

Čak i ako žena zna točno dan začeća i datum ovulacije, nemoguće je odrediti brzinu spermatozoida, koliko dana se jaje pomiče kroz jajovodne cijevi, kada se ugrađuje, koliko dugo fetus treba za potpuno sazrijevanje i kada je beba spremna za rođenje.

Budući da su svi naši organizmi individualni, u svakom se slučaju ti postupci odvijaju na različite načine. Liječnici koriste prosječni standard, koji je obično orijentiran.

Koliko tjedana traje ženska normalna trudnoća? Znanstvenici su izračunali da je u 80% slučajeva, od trenutka oplodnje do početka rada, odnosno 266 dana, to jednako 38 tjedana.

No teškoće u ovom izračunu leže u činjenici da, u pravilu, buduće majke ne znaju točan dan začeća.

Međutim, prvi dan početka mjesečne stvarne trudnoće još nije bio, dakle, vrijeme izračunato na ovaj način je približno. Naziva se terminom menstruacije ili gestacije.

Zapravo, starost fetusa je oko dva tjedna manje. Taj je pojam točniji. Zove se ovulacija ili gnojidba. Kako bi preciznije odredili datum njihova rođenja, trudnice trebale bi izračunati datum njihove ovulacije.

I u ovom se članku opisuje, a kasni porod može biti opasno.

Kako izračunati datum ovulacije?

To je vrlo teško vjerovati, ali u svakom mjesecu postoji samo jedan dan kada je moguće zatrudnjeti. U vrlo rijetkim slučajevima, tijekom mjeseca ovaj dan dolazi dva puta.

Postoji jednostavna formula s kojom možete izračunati dan ovulacije bez pomoćnih uređaja. Znanstvenici su otkrili da apsolutno svaka žena ovulacija javlja se 14 dana prije početka menstruacije.

Ako menstrualni ciklus traje 28 dana, ispada da ovulacija javlja 14. dana poslije zadnjeg dana ovulacije.

Slažem se, ovaj izračun je vrlo jednostavan. Međutim, postoji samo jedan ulov - ova metoda je prikladna samo za žene koje imaju redoviti ciklus. Osim toga, moguće je izračunati dan ovulacije samo u slučaju kada postoji točan raspored ciklusa najmanje šest mjeseci.

Zato liječnici nazivaju normalnu punopravnu trudnoću koja traje od 266 do 294 dana ili od 38 do 42 tjedna.

Pri izračunu lako je vidjeti da je 280 dana (40 tjedana) samo 9 mjeseci.

Međutim, primalje imaju svoj vlastiti mjesec. Prema njihovim računima, trudnoća traje 10 mjeseci. Činjenica je da se uzimaju u obzir tzv. Lunarni mjeseci, koji se sastoje od 28 dana. Ovo je razdoblje u kojem se ciklus nastavlja za većinu žena.

Čimbenici koji utječu na trajanje trudnoće

Prije svega, buduće majčino zdravlje i drugi čimbenici utječu na trajanje trudnoće. Na primjer:

 • nasljeđe;
 • psihološko stanje;
 • fetalni razvoj;
 • stanje fetusa.

U slučaju prijevremenog porođaja, kao i odgađanja, postoje dodatne prijetnje nepovoljnim radom koji mogu utjecati na zdravlje fetusa i majke.

Ove pojave mogu biti uzrokovane neuroendokrinim poremećajima, prethodnim bolestima i prethodno završenim pobačajima. Prema statistikama, češće se fetus prenosi na žene koje su liječene zbog prijetnje pobačaja. Dugotrajna trudnoća smatra se onaj čiji je pojam prešao crtu od 42 tjedna.

I ovdje možete pročitati članak o tome je li moguće da trudnice igraju sport.

Prevelika trudnoća

razlozi

Mnoge se trudnice počinju bježati od prijevremenog trudnoće. Međutim, zapravo je odgađanje trudnoće vrlo opasno.

Liječnici i dalje ne mogu dati točan odgovor, što je razlog za preveliku trudnoću. Uobičajeno je izdvojiti dva faktora perenashivaniya - medicinske i psihološke.

To se može objasniti sljedećim čimbenicima:

 • kasno zacjeljivanje maternice;
 • mišićni poremećaji maternice i miometrija;
 • spor razvoj fetusa;
 • hormonalni problemi;
 • endokrine i ginekološke bolesti žena;
 • patologija maternice;
 • nasljedstvo.

Štoviše, gestacijska dob ovisi o dobi majke. Najčešće perenashivu u prvoj kasnoj trudnoći.

Svi se razlozi koji se mogu pripisati medicinskom aspektu identificiraju uz pomoć dodatnih pregleda. Ali psihološka strana je teško identificirati.

Događa se da psihološki žena nije uopće spremna za porođaj. Razlog tome leži u nesvjesnom strahu od generičkih procesa. Žena se može bojati boli ili mogućnost gubitka djeteta, usporavajući početak prirodnog procesa.

Prvi znakovi odgađanja vrijedi kontaktirati liječnika. Nakon što je napravio dodatni ultrazvuk, stručnjak će moći odrediti stanje posteljice, amnionske tekućine i, naravno, djeteta.

Ni u kojem slučaju ne mogu odbiti ove zadatke, jer posljedice post-trudnoće mogu biti žalosne.

efekti

U 40% slučajeva, disfunkcija placente se javlja tijekom kasnog rada. Dakle, ona ne može pružiti djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari i kisika.

Vrlo često, s post-trajanjem trudnoće, fetus dobiva prekomjernu težinu, što prirodno otežava proces djeteta.

Isto tako, u 20% djece u poslijeopodnevnoj dobi pojavljuje se tzv. Sindrom "prekomjerne zrelosti" u kojem se koža mijenja.

Previše je potkožnog masnog tkiva u tijelu djeteta, što kasni njezin rast. Osim toga, tijekom porođaja, koji je započeo nakon 42 tjedna, stopa ozljeda kod porođaja je veća.

Najčešće se to očituje u Erbovoj paralizaciji, prijeloma udova i kostiju, kao i kod displazije kuka.

U ovom slučaju, žena u radu također ima dodatni rizik, koji se sastoji od sljedećih točaka:

 • vjerojatnost rezanja prepone je velika;
 • rizik od oštećenja maternice;
 • produženi rad;
 • pojavu krvarenja u postpartum periodu.

Nije ni čudo što se ovo stanje naziva patologijom trudnoće. Stoga, da biste izbjegli takve neugodne posljedice, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Mnogo korisnije u posljednjim danima trudnoće psihološki i fizički se prilagođavaju porodu. U tom razdoblju buduće majke trebaju bolji odmor.

Rođenje je težak proces za tijelo svake žene, stoga vrijedi dosta vremena da posveti spavanje. Mnoge žene prisustvuju specijaliziranim tečajevima, gdje stručnjaci kažu kako preživjeti bolje i sigurnije dijete.

Štoviše, sada na Internetu možete pronaći mnogo informacija koje će pridonijeti sigurnosti žena i eliminirati nepotrebni strah.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da će nakon poroda biti susret s najdražom i bliskom osobom!

I ovaj članak će vam reći zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

Izračunajte razdoblje trudnoće i datum isporuke

Gestacijsko razdoblje nakon izracuna prikazano je u tjednima, kao najlakši i najprikladniji interval trudnoće. Postoje i druge jedinice mjerenja trudnoće - mjeseci (10 lunarnih mjeseci za 28 dana) i trimestara (trudnice dijele proces intrauterine trudnoće u tri faze od 13 tjedana svaka).

U središtu našeg kalendara za izračun gestacijskog doba i datuma isporuke je raspored trudnoće od 40 tjedana. Očekivano vrijeme isporuke je na kraju 40. tjedna. Svaki tjedan pokazuje starost fetusa u danima i broj preostalih dana do očekivanog datuma rođenja. Važno je zapamtiti da procijenjeni datum isporuke nije točan, ali približno izračunat, jer samo jedna žena od dvadeset rađa točno na izračunani dan. Ostatak roditi jedan do dva tjedna ranije ili kasnije od očekivanog trajanja trudnoće.

© 2008-2018 www.kukuzya.ru
Sve za roditelje o djeci

Potvrda o registraciji masovnih medija EL Broj FS 77-51550 izdala Roskomnadzor dana 26.10.2012.

Devet mjeseci, četrdeset tjedana, dvjesto osamdeset dana do sreće - ili koliko dugo traje trudnoća?

Nakon saznanja o svojoj trudnoći, svaka žena počinje izračunavati dane i tjedne kako bi utvrdila mogući datum rođenja. Liječnik koji vodi trudnoću pomaže joj u tome.

Naravno, nitko ne može jamčiti da će se dijete roditi na ovaj ili onaj dan, jer čak i ako s apsolutnom točnošću znate vrijeme koncepcije bebe, potpuno je nepoznato kako i koliko će se rasti i razviti u majčinom trbuhu prije nego se odluči da se pojavi na svjetlo.

Procijenjeni datum isporuke (DA) ovisi o mnogim različitim čimbenicima, au svakom je slučaju njegov izračun vrlo individualan.

Koliko tjedana trudnoća traje od dana začeća: zašto postoji razlika u terminima?

Trudnoća, kao što znate, traje devet mjeseci. Međutim, ako usporedimo ovo razdoblje s PDR-om već tjednima, onda je sasvim očito da su različiti, jer devet mjeseci je samo trideset šest tjedana, a ne četrdeset i četrdeset dvije, kao što vjeruju doktori. Kako se ova razlika može objasniti?

Postoji koncept "zlatnog stomatološkog standarda" ili ginekološkog staža u odrasloj dobi. Određuje se na temelju trajanja menstrualnog ciklusa i ovulacije.

Prosječno trajanje ciklusa uzima se u obzir - dvadeset osam dana s dozreljem jaja ili ovulacije u sredini (usput, mjesec mučenja također traje dvadeset osam dana, za razliku od kalendara koji traje trideset ili trideset jedan dan).

Uvjetni broj dana od začeća do poroaja, prema ovoj metodi izračuna, bit će dvjesto osamdeset, tj. Puna četrdeset tjedana.

Liječnici govore o konvencionalnosti ovih brojeva, jer je gotovo nemoguće predvidjeti, čak iu točno vrijeme ovulacije, kada su spermatozoidi postigli svoj cilj, a kada se dogodila oplodnja jaja. Nemojte zaboraviti da brzina napredovanja već oplođenog jaja kroz jajovode prije implantacije u zid uterusa također može biti drugačija.

Kako izračunati trajanje trudnoće: glavne metode za određivanje

Postoji nekoliko načina za izračunavanje trajanja trudnoće i utvrđivanje očekivanog datuma rođenja.

Najčešći je opstetrički.

Glavni lik iz kojeg se odbrojava je datum početka vaših posljednjih menstrualnih perioda. Za to se upotrebljava formula Negele, prema kojoj se dodaju devet punih mjeseci i tjedan dana datuma posljednjeg menstruacije.

Još jednostavniji izračun može biti ako uzmemo tri punog mjeseca od tog datuma i dodamo još jedan tjedan.

Tako se izračunava dob trudnoće, ali ne i začeća, jer u vrijeme početka mjesečne trudnoće još nije bilo, tj. S kalendarom od 40 tjedana, stvarna koncepcija pojavljuje se samo u trećem tjednu (nakon svega, ovulacija se u prosjeku može pojaviti četrnaestoga ili petnaestoga dana nakon menstruacija je završena), što znači da će gestacijska dob djeteta biti otprilike dva do tri tjedna manje.

Ako ne znate samo dan i vrijeme začeća, nego i dan i vrijeme sazrijevanja jaja, možete koristiti embrionalnu metodu izračuna datuma rođenja i određivanje trajanja trudnoće.

U pravilu, prosječni broj će biti oko dvjesto šestdeset šest dana ili trideset i osam tjedana. No, ova metoda gotovo da nema koristi, jer malo budućih mama će moći obavijestiti liječnika o tim podacima.

Stoga, ako patite od nepravilnih mjesečnih razdoblja, kvarova u ciklusu ili traje više ili manje od dvadeset i osam dana, morat ćete uzeti u obzir sve te nijanse (ako je vaš ciklus duži, dodajte potrebni broj dana predloženom proračunu, a ako je manje, oduzmite),

Nadalje, kasnije, utvrđuje se i predviđeni datum isporuke:

Vjeruje se da ako žena nosi prvo dijete, a do datuma kada je osjetila njegov prvi pokret u abdomenu, potrebno je dodati pet mjeseci (potpuni opstetri), a ako trudnoća nije prva, onda pet i pol, jer se prva pokreti obično mogu osjetiti u dvadeset i dvadeset drugom tjednu, au drugoj - negdje u osamnaestom.

Tako dobivate približno trajanje trudnoće i datum budućeg rođenja. Međutim, ti brojevi će biti vrlo relativni, jer mnoge žene ne prepoznaju odmah pokrete djeteta, zbunjuju ih s kontrakcijama ili pokretljivosti crijeva, štoviše, sve je vrlo individualno.

 • Već od drugog tromjesečja (četrnaest do šesnaest tjedana) liječnik će moći dati približne datume, na temelju uobičajenog pregleda, veličine trbuha i visine dna maternice (za svaki određeni period trudnoće postoje posebne fiksne stope).
 • Ultrazvučna dijagnostika također pomaže u izračunima - oslanjajući se na jasne parametre kao što su CTE, cirkulacija glave i trbuha, dužine kosti i druge, liječnik može odrediti ne samo gestacijsku dob, već i gestacijsku dob djeteta s točnošću od tri dana.

Međutim, sve to je prilično pomoćno i dodatne opcije, uz dvije glavne.

Trajanje trudnoće i norma - ne više ni manje

Naravno, očekivani datum rođenja naziva se očekivano, jer dijete ne može i ne bi smjelo biti rođeno točno po satu u broj koji ste izračunali.

Normalno vaginalno rođenje obično se događa između trideset i osam i četrdeset dva tjedna. Trenutačno se trudnoća smatra punim radnim vremenom, jer su svi glavni organi i sustavi djeteta razvijeni i sazreli kako bi postao spreman za rođenje. Danas, međutim, razdoblje se proširilo od trideset sedam do četrdeset tri tjedna.

Takvo stanje nije manje opasno od preranog rođenja, jer nakon četrdeset dva tjedna placenta počinje zatrudnjeti, što može dovesti do ozbiljnih problema s prehranom i disanjem bebe, a drugi procesi također su uznemireni.

Mnogo je razloga za to:

 • ponekad su hormoni krivac;
 • ponekad nasljedstvo ili metabolizam;
 • također je moguć i spor razvoj djeteta;
 • određene bolesti ginekološke ili endokrinske prirode žene;
 • psihološku nespremnost za porod i druge čimbenike.

Ali pod nadzorom liječnika kontrolirat ćete situaciju.

Situacija je mnogo teža s prijevremenim porođajem ili preuranjenom trudnoćom. To određuje pojavu bebe prije rođenja trideset sedam tjedana. U pravilu, u prijevremenim bebama svi parametri (visina, težina, razvojne norme) bit će niži od potrebnih, stoga trebaju ili posebni nadzor, skrb ili hitna medicinska njega, ovisno o razdoblju.

Prerano rođenje može se pojaviti iz raznih razloga:

 • u slučaju hormonskih poremećaja;
 • za ozljede, pada, tjelesne povrede;
 • s emocionalnim stresom, jaki nervni šok;
 • u upalnim procesima u vagini ili cerviksu;
 • ako je cerviks slab i ne može držati fetus itd.

Nije bez razloga mudra priroda odredila određeno razdoblje koje je potrebno da dijete u potpunosti raste i razvije se u maternici, a ako je gestacija bila manje ili više nego što bi trebala biti, to bi stvorilo određene rizike i postalo opasno za bebu i za majku.

Koji čimbenici mogu utjecati na trajanje trudnoće?

Mnogi različiti čimbenici i nijanse utječu na trajanje djetetova rođenja.

Tvrdio je da prva trudnoća može biti najduža, a kasnije - kraća od prethodne. Također se vjeruje da žene koje rađaju svoje prvo dijete imaju veliku vjerojatnost ponovnog sjetve. Naravno, to je moguće s psihološkom nezadovoljstvom same majke.

Što se tiče povezivanja broja trudnoća s njihovim trajanjem, liječnici opovrgavaju ovo mišljenje, ostavljajući mogućnost ranijih drugoga rođenja samo ako se druga trudnoća dogodila neposredno nakon prethodne (djece). Uostalom, kada prođe nekoliko godina, vaše će tijelo ponovno primijetiti trudnoću kao prvi.

Ako imate višestruku trudnoću (blizance, trojke), onda, u pravilu, porod može početi jedan ili dva tjedna ranije nego u slučaju trudnoće singletona.

Većina blizanaca rođena je trideset sedmog tjedna ili ispred vremena, a prosječno trajanje trudnoća troenja je samo trideset četiri do trideset pet tjedana.

Još jedno mišljenje koje tvrdi da na trajanje trudnoće utječu oni koji očekujete - dječak ili djevojčica. Netko misli da djevojke vole kasati, dok su drugi, naprotiv, sigurni da dječaci ne žele biti rođeni. Međutim, liječnici uvjeravaju da spol djeteta zapravo ne utječe na trajanje vaše trudnoće.

U prisustvu određenih bolesti ili patologija moguća su i pretjecanja i produljenje trudnoće, među njima snažni hormonski poremećaji i upalne, infektivne ili druge bolesti akutne i kronične prirode i poremećaji u glavnim sustavima (CNS, kardiovaskularni, endokrini) i placenta previa, i cervikalna insuficijencija, i mnogi drugi.

Neobičan orijentir za referentnu točku. Kao što je već opisano, s prosječnim menstruacijskim ciklusom koji traje dvadeset osam dana, trajanje trudnoće trebalo bi trajati oko četrdeset tjedana.

A ako je vaš ciklus duži, na primjer, trideset i pet dana? Zatim će se ovulacija pojaviti oko sedamnaestog ili osamnaestog dana. Ako je ciklus kraći, ovulacija će biti ranija (u dvadeset dana - desetina). Stoga, za izračunavanje procijenjenog datuma rođenja, liječnik će u prvom slučaju dodati razliku u danima do datuma referencije, au drugom slučaju, odnijeti je.

Bilo kakve loše navike (alkohol, pušenje, droge) vrlo negativno utječu na fetalni razvoj djeteta i samu trudnoću. Može uzrokovati preuranjeno rođenje i prekomjerno uzbuđenje, stres, anksioznost, negativne emocije. Previše amorfan način života - naprotiv, uzrokovat će pomak.

Pothranjenost, nedostatak vitamina i korisnih elemenata, nedostatak tjelesne aktivnosti, nepridržavanje režima i mnogi drugi čimbenici - sve to također ima određen utjecaj na trajanje rođenja.

zaključak

Statistike kažu da samo pet posto žena rodi na bebama na točan datum. U svim ostalim slučajevima, stvarni datum rođenja ne podudara se s procijenjenim procjenama, odnosno djeci sami odlučuju kada je bolje da se rodi.

Redovito pratite liječnika, slijedite sve preporuke kako bi vaša trudnoća bila lagana i ugodna, a vaš porod dolazi točno kada vam je potrebna.

Koliko traje trudnoća za žene?

Dok čeka dijete, mnoge žene pitaju koliko tjedana trudnoća traje. Točne informacije o razdoblju čekanja potrebne su za mnoge svrhe. Pomoću nje možete izračunati kada je toksična bolest završena, datum prvog stavka i procijenjeno vrijeme rođenja djeteta.

Trajanje trudnoće kod žena

Određivanje trajanja trudnoće u početnoj fazi pomoći će opstetričaru. Ručno pregledava ženu tijekom prvog posjeta i procjenjuje veličinu maternice kako bi se razumjelo koje razdoblje trudnoće odgovara. Ginekolog kod postavljanja razdoblja uzima u obzir prvi dan posljednje menstruacije - vjeruje se da se sluznica maternice od tog trenutka počinje pripremati za trudnoću.

Dakle, koliko mjeseci normalna trudnoća traje od trenutka začeća? Budući da je svaki organizam individualan, nemoguće je predvidjeti proces do najbližeg dana. Medicina za ovu svrhu koristi standard s prosjekom. Prema općeprihvaćenim standardima, uvjeti djetetova rođenja su:

 • u danima - 266-280 kalendarskih dana trudnoća traje od trenutka oplodnje do porođaja;
 • u tjednima - 38-40 * tjedana;
 • u mjesecima - 9 mjeseci prema kalendaru (ili 10 lunarnih mjeseci s 28-dnevnim ciklusom).

* 38 tjedana - embrionalno razdoblje (trajanje trudnoće od trenutka oplodnje do isporuke); 40 tjedana - opstetrički termin (trudnoća se računa od početka posljednjeg menstrualnog ciklusa do porođaja).

Što može utjecati na trajanje trudnoće?

Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na trajanje određene trudnoće. Neki od njih su izvan nadležnosti medicine, drugi su vrlo predvidljivi i uzimaju se u obzir od trenutka njihove identifikacije. Ti faktori uključuju:

 • stanje fetusa i njegov prenatalni razvoj;
 • zdravlje majke tijekom trudnoće;
 • psihičko stanje trudnice;
 • nasljedstvo.

Gore navedeni čimbenici mogu utjecati na to kako trudnoća prolazi i uzrokovati i prijevremeni porod i perenosheniya bebu u maternici.

 • Pretilna trudnoća je ona koja je završila porođaj u 37. tjednu trudnoće. Slučajevi preranog rođenja nisu neuobičajeni, učestalost ranih poroda do 16-20% svih trudnoća.
 • Dijagnoza "odgođene trudnoće" obično se provodi nakon 42. tjedna trudnoće, kada se pojam kreće iznad trećeg tromjesečja. To je mnogo rjeđe u prijevremenim trudnoćama i čini samo 4% od ukupnog broja poroda.

Oba stanja predstavljaju prijetnju u obliku nepovoljnih porođaja, au nedostatku odgovarajuće kontrole može ozbiljno utjecati ne samo na trajanje trudnoće, već i na stanje buduće majke i njezine bebe.

Trajanje trudnoće i ovulacija

Svaka žena može samostalno izračunati trajanje trudnoće ako zna datum njezine ovulacije. Ovo je jedini dan u mjesecu kada se može pojaviti trudnoća. U vrlo rijetkim slučajevima, ovulacija dolazi dvaput u 28 dana ciklusa, u kojem slučaju ženski ciklus prolazi kroz promjene.

Izračunajte dan ovulacije je vrlo jednostavan - potrebno je dodati točno 14 dana do prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. U prosjeku, ženski ciklus traje 28 dana. Ispada da ovulacija javlja samo u sredini ciklusa.

Ako računate trajanje trudnoće od dana ovulacije, ispada da nošenje djeteta traje 266 dana. Ovo je normalna punopravna trudnoća. Na isti način možete predvidjeti datum rođenja.

Dobar vodič za videozapise o tome kako izračunati datum isporuke:

Fetalni pokreti i rok isporuke

Drugi faktor koji vam omogućuje da odredite trajanje rada i trajanje trudnoće općenito, smatraju se fetalnim pokretima.

 • U prvoj trudnoći, trudnica može osjetiti pokrete u razdoblju od 20 do 22 tjedna.
 • Druga i naknadna trudnoća omogućuju trudnici da osjeti kretanje djeteta od 18-20 tjedana.

No, svako dijete u utrobi, u pravilu, ima svoj specifičan ritam kretanja. Vrhunac fetalne aktivnosti dolazi između 28. i 37. tjedna opstetriranja. Broj dječjih šokova dnevno može biti najmanje dvadeset u roku od 12 sati.

Druga i kasnija trudnoća - razlike od prvog

Na forumima mladih majki možete naći mišljenje da je druga trudnoća nešto brža i jednostavnija od prvog. Ta je izjava neutemeljena, budući da je bilo kakvo rođenje individualan i nepredvidljiv proces. Redoslijed i broj trudnoća ne utječu na trajanje određenog razdoblja čekanja za dijete. Rođenja mogu početi dva tjedna ranije ili kasnije, ili kada dođe 40. tjedan opstanka, bez obzira je li prva trudnoća ili ne.

Nositi dječake i djevojčice - postoje li razlike u smislu?

Izjava da trudnoća s dječakom i trudnoća s djevojkom razlikuje se u smislu vremena, odnosi se na niz narodnih znakova. Vjeruje se da se djevojke rađaju prerano, a dječaci "prije pobjede" čekaju na očekivani dan rođenja. Zapravo, ovo mišljenje nije potvrđeno suvremenim znanstvenim teorijama. Nosivanje djeteta od određenog spola može utjecati na unutarnje stanje tjelesne majke, što je u nekim slučajevima zabilježeno od strane reproduktivnih liječnika. No, tijek i trajanje trudnoće ne utječe na spol budućeg djeteta.

Čekanje blizanaca: vrijeme nošenja višestruke trudnoće

Za buduće roditelje, očekujući rođenje nekoliko beba odjednom, postavlja se pitanje - koliko dugo traje trudnoća za blizance? Određivanje trajanja trajanja trudnoće je individualno, ne može se izračunati bez ultrazvučne preglede i tjednog liječničkog pregleda.

Jedino što se može potvrditi jest da se više trudnoće gotovo nikada ne odgađa. U pravilu, žena koja nosi nekoliko voća, rođena ispred vremena. To je zbog prekomjernog stezanja maternice, što uzrokuje prijevremeni rad. Ovdje su opstetri i ginekolozi izvedeni mali uzorak:

 • Uz normalnu trudnoću s dvostrukim rođenjem, porođaj se javlja u 36-37 tjedana trudnoće.
 • Ako žena nosi trojke, porod može se dogoditi 33-35 tjedana trudnoće.
 • U slučaju kvadrata, rođenje djece može se pojaviti između 31 i 33 tjedna.

Koliko tjedana traje trudnoća?

Već od samog trenutka kada je u ginekologu, žena prvi put uvjerena da je stvarno trudna, počinje izračunavati gestacijsko doba u svom umu i pokušava razumjeti kada će se malena osoba roditi. Ginekolog, zauzvrat, također obavlja izračune i objavljuje očekivani datum rođenja budućoj mami. Kalkulacije liječnika i trudnice najčešće se ne podudaraju, jer obično ljudi daleko od medicine smatraju da trudnoća traje 9 mjeseci, a svaka žena odabire polaznu točku na temelju vlastitih razmatranja. Pa ipak: koliko dugo ženina trudnoća traje normalno i kako točno izračunati kada se dijete rodi?

9 mjeseci ili 40 tjedana?

Svi smo naviknuti na činjenicu da se trajanje trudnoće računa u mjesecima. Ali stvar je u tome da u porodništvu nema takvih stvari kao mjeseci. Stoga, ustajanje na račun ginekologa, očekivačka majka uči da će od sada brojati koliko tjedana, a ne mjeseci, traje trudnoća.

Trajanje trudnoće u medicini stvarno se određuje tjednima. Potrebno je najmanje 38 tjedana da fetus završi i postigne punu spremnost za samostalan život izvan maternice.

Maksimalno razdoblje koje dijete može trošiti u majčinom trbuhu je 42 tjedna. Međutim, vjeruje se da normalno trajanje trudnoće obično ne prelazi 40 tjedana. Nakon tog vremena povećava se rizik od komplikacija kod fetusa i majke. Za one koji žele znati točno koliko dana ženina trudnoća traje, liječnici će odgovoriti: barem 266.

Treba imati na umu da su ti pojmovi, iako su općenito priznati, prilično proizvoljni: tijelo svake trudnice je drukčije, a nemoguće je točno predvidjeti koliko će dugo podnijeti dijete. Čak i za istu ženu, trudnoća može nastaviti sasvim drukčije.

Prilikom utvrđivanja koliko tjednih opstetricija traje trudnoća, treba imati na umu da kod određivanja gestacijskog razdoblja ginekolog ne počinje od dana začeća, jer je točno odrediti kada se to dogodi gotovo nemoguće.

Ženski menstrualni ciklus traje 28-35 dana, a postoji mogućnost da se zatrudni samo u određenom trenutku, nazvanu ovulacija. Danas je stanica jajne stanice sazrela, što će morati oploditi spermij.

Ali čak i ako se dogodi spoj današnjih reproduktivnih stanica mužjaka i ženki, budući će embrij trebati dosta vremena da stignu do maternice i ugrađuju se u zid. Staza oplođenog jajašca do maternice i daljnje implantacije može trajati oko tjedan dana, ali nije moguće odrediti točno koji dan nakon što se stanica fuziona odvija. Stoga je, zbog praktičnosti, odlučeno računati na početak trudnoće od trenutka začeća, ali uzimajući u obzir prvi dan posljednjeg menstruacije, stoga možemo reći da je pravi broj tjedana trudnoće u prosjeku 2 tjedna manje od razdoblja opstanka.

Procijenjeni datum isporuke izračunava se i na temelju koliko tjedana trudnoće traje od prvog dana posljednjeg menstrualnog razdoblja. Točno 40 tjedana (280 dana) dodano je do danas i dat je datum na kojem se, prema pretpostavkama liječnika, treba roditi punopravno i potpuno formirana beba.

Što utječe na trajanje gestacijske dobi?

Dakle, otkrili smo da lijepo razdoblje trudnoće, u trajanju od 38 do 42 tjedna, može biti sasvim drukčije od iste žene, a da ne spominjemo različite. Koji čimbenici utječu na to koliko trudnica idu u očekivanju rođenja djeteta:

 • nasljeđe;
 • doba majke. U pravilu, broj dana trudnoće raste ako je trudna majka prerano ili prekasno;
 • prisutnost / odsutnost odstupanja u zdravlju majke. Ako stanje tijela trudne žene ostavlja mnogo na želji, najvjerojatnije će se dijete roditi prije 40 tjedana ili će se roditi prerano;
 • psihološko stanje trudnoće. Čini se da žena dobiva vrlo umorna tijekom proteklog razdoblja trudnoće, a do 38. tjedna ne osjeća najbolji način, pa je vrlo spremna rađati brzo. Takvo raspoloženje može stvarno pomoći bebi da se rodi prije 40 tjedana. Postoje i suprotne situacije kada trudnica nije moralno spremna za nadolazeći proces rađanja, a tijelo reagira na taj strah produžujući gestacijsku dob.

Svaka buduća majka trebala bi se sjetiti da njezina trudnoća ne bi trebala biti slično ničemu drugom, stoga nije nužno biti jednako ostalim trudnicama, računajući uvjete približavanja rođenju. Sve će se dogoditi kako je položila priroda - bez obzira koliko tjedana, koliko mjeseci trudnoće. Čak i ako u 38. tjednu vaša beba ne misli da se rodi, samo trebate čekati: uskoro će se dogoditi dugo očekivani sastanak.

Mjesečna trudnoća

Kratka obavijest o 10 mjeseci trudnoće

Trudnoća ne traje 9 mjeseci, kao što većina prosječnih ljudi misle, ali 10... Ali ne kalendarske dane od 30-31 dan, ali lunarni - 28 dana svaki. U prosjeku, trudnoća traje točno 280 dana. I svaki od deset mjeseci nosi nešto vrlo važno. Dolje navedene informacije, dane u obliku kratkog mjesečnog kalendara, bit će vrlo korisne svim trudnim majkama bez iznimke!

Prvi mjesec trudnoće obuhvaća 1-4 porodna tjedna. Mjesečni ciklus žene u čijem se središtu pojavljuje koncepcija djeteta. Ali mama još ne zna o tako značajnom događaju. Najranije kada možete saznati o trudnoći je 5-6 dana prije odgode menstruacije. Dok je u maternici malo oplođeno jaje koje se ne vidi na ultrazvuku.

2. mjesec trudnoće, 5-8 tjedana, je značajan za pojavu svojih znakova. U budućim mama, postoji kašnjenje menstruacije, toksemija, hiperaktivnost i pospanost, nježnost grudi i česti mokrenje. Neke žene također se žale na bolove u donjem dijelu trbuha i laganom povećanju tjelesne temperature. Ovo je normalna varijanta, ako bol nije česta i ne teška, temperatura nije viša od 37,5 stupnjeva i lako se smanjuje bez antipiretskih lijekova u odsustvu bilo kakvih bolnih simptoma.
U 5 tjedana ultrazvuk pokazuje fetusno jaje. U 6 tjedana - embrij u njemu. Već već sedam tjedana, a njegov otkucaj srca lako se određuje ultrazvukom. Ovaj je mjesec kritičan za dijete. Ako nešto pođe krivo, pojavit će se spontani pobačaj.

U trećem mjesecu, odnosno u 9-12 tjedana, neke mame primjećuju povećanje trbuha. Je li dijete tako brzo? Nipošto. Ta vizualna obmana uzrokovana je povećanim stvaranjem plina i relaksacijom abdominalne stijenke zbog djelovanja hormonskog progesterona. Svi znakovi trudnoće ostaju. Toksikoza je još uvijek valjana. No, krajem ovog mjeseca fetus (dijete je već zvan na taj način) gotovo je u potpunosti formiran, iako je još uvijek malen u veličini. Do prvog planiranog pregleda, u 12 tjedana, duljine 5-6 cm.

Sljedeći mjesec trudnoće, 13-16 tjedana, za buduće mame jedan od najugodnijih. Manifestacije toksikoze nestaju, dolazi do vala snage. U slučaju heterogenih žena, trbuščić počinje rasti u stvarnosti (to više nisu plinovi), a neki od njih čak i osjećaju prvo bojažljivo kretanje beba. Usput, oni do kraja četvrtog mjeseca težak oko 80 grama. Njihovu veličinu može se usporediti s avokadima.

5. mjesec trudnoće započinje u 17 tjedana i završava 20. listopada. Mame kupuju odjeću za trudnice jer se više ne uklapaju u normalni trbuh. Da, a težina je dodana, odjeća postaje mala. U prvoj polovici trudnoće, oni se oporavljaju za prosječno 4-5 kilograma. Žene koje pate od teške toksemije mogu dobiti manje, a neke čak i izgubiti težinu.
Do 20. tjedna trudnoće, gotovo sve mame čuju kretanje svojih beba i... čak i vidjeti. U tom se razdoblju izvodi drugi planirani ultrazvuk radi isključivanja malformacija fetusa i cervikalne insuficijencije (najčešći uzrok pobačaja tijekom dugih razdoblja i preranog rođenja).

Šesti mjesec trudnoće pada na 21-24 tjedna. Do kraja ovog razdoblja, težina beba može doseći 600 grama, plus vodu, posteljicu, masne naslage na trbuhu, a to rezultira čvrstim opterećenjem na donjem dijelu leđa. Osjećate nelagodu? Vrijeme je da nosi zavoj. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome.

Sljedeći mjesec trudnoće je zanimljiv jer djeca rođena tijekom tog razdoblja, odnosno 25-28 tjedana, dužna su liječnicima da spašavaju i medicinske sestre. To su duboko prerane bebe koje se dugo trebaju razvijati u posebnim uvjetima i sami se sanirati. Ali neki od njih prilično zdrave djece. Vaša je zadaća pažljivo pratiti vašu dobrobit i odmah obavijestiti liječnika o neosjetljivosti, ako jest. Opasni simptom - bol u maternici, bol u grčevima. To se događa kada je prijetnja prijevremenog poroda.

Osmi mjesec trudnoće, 29-32 tjedna - ovo je vrijeme odmora za mamu. U 30 tjedana mamice idu na porodni dopust. Njihovi su tumuli već jasno vidljivi drugima. Djeca rastu brzo i aktivno se kreću. Usput, pokreti se lako određuju i tate, ako stavljaju majčinu ruku na trbuh.
Fetalna težina određena je na trećem rasporedu ultrazvuka u 32 tjedna. I to je prosječno 2 kg. Do rođenja može udvostručiti.

U devetom mjesecu, žena osjeća cijeli niz bolesti - to je žgaravica, bol u leđima, nesanica i grčeve u nogu noću. Pa, moraš biti strpljiv, nema mnogo. 33-36 tjedana - vrijeme kada mama posebno treba potporu voljenima. Ako miša za dijete još nije kupljena, vrijeme je da to učinite. Sljedećeg mjeseca najvjerojatnije će se roditi!

Konačno, deseti mjesec gestacije. 37-40. Tjedan opstetriranja. Svaka žena, promatrana od strane liječnika, stavlja procijenjeni datum isporuke. Ali se rijetko podudara sa istinom. Rođenja počinju kada je dijete potpuno sazrelo. Za neke to je 38 tjedana, a za nekoga, 40 ili čak 41 tjedan. Preostali su posljednji dani trudnoće. Uživajte u svom položaju, fotografirajte se na fotografiji i videozapisu. Bit će nešto što se treba sjetiti kasnije!

Tjedna trudnoća

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Vjeruje se da trudnoća do ovog datuma još nije odgođena. No, ona nedostaje za desetinu trudnica. Koji su uzroci trudnoće odloženi do 42 tjedna.

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Sigurno ste već iscrpljeni od uzbuđenja: prošao je četrdeseti tjedan, uopće nema rođenja! To se događa, pogrešno u proračunima. No, čak i ako razlog nije slučaj, do 42 tjedna još uvijek je u normalnom rasponu.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Ako vaše dijete sigurno zastao i čekao do njegovanog danas, njegova dužina je 53 cm, a težina može biti veća od tri i pol kilograma. U usporedbi s prošlim tjednom.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Do ovog tjedna dijete ima vremena da stekne težinu do tri i pol kilograma i doseže duljinu do 52 cm. Već zauzima položaj koji ostaje do rođenja - vodeći dio na dnu zdjelice.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Možda ćete očekivati ​​da ćete se roditi ovaj tjedan. Iako priroda zna bolje. Glavna stvar je da u ovom trenutku vaše dijete je već prilično punopravno. Vjeruje se da je rođenje nastalo u razumnom vremenu.,

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Ako beba čeka datum rođenja, znajte: on i dalje raste. I do 37. tjedna može lako doći do tri kilograma težine i duljine do 49 cm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Još jedan tjedan iza. Tjelesna težina djeteta raste do 2800 grama, a duljina uspijeva rasti još jedan centimetar malo. Volumena bebe također su postala veća: promjer glave do 87,7 mm, grudi - 91,8, trbuha - 94,8 mm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

U tjedan dana beba će se smatrati punim radnim vremenom. No, preostalo vrijeme on nastavlja rasti. Do 35. tjedna njegova rasta doseže 46 cm, a težina - od 2300 do 2700 grama.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Osam i pol mjeseci, 34 tjedna. Težina djeteta je već više od dva kilograma - oko 2200 g. U dužini - 45 cm.

Tjedan trudnoće 14.05.2014

Sada je dijete prisiljeno uzeti "oblik klica". Njegova glava je malo nagnuta prema prsima, a ruke i noge su pritisnuti na tijelo. Sada je postao više, a mjesto za slobodno rastezanje u svojoj "kući" nije dovoljno.

Tjedni kalendar trudnoće

Izračunajte kalendar trudnoće po tjednu. Svaki tjedan vaše trudnoće od 1 do 40 tjedana s pojedinostima.

Trudnoća je iznenađujuće i uzbudljivo razdoblje u životu žene. U samo 40 tjedana formira se cijeli organizam iz jedne stanice, sposobne živjeti u okolišu. Osoba se nikada više ne razvija na takav brz tempo kao u prenatalnom razdoblju. Svaki dan fetus mijenja izgled, pojavljuju se novi organi, nove sposobnosti. Oblik i dobrobit žene također se brzo mijenjaju - čak i prošlog mjeseca njezina "zanimljiva pozicija" nitko nije primjetna, a danas se pojavio prilično okrugli trbuščić. Tijekom nošenja fetusa, trebate biti na vrijeme da učinite mnogo - morat ćete proći više od jednog medicinskog pregleda, proći nekoliko testova, pregledati svoje izbornike i obrasce spavanja, promijeniti navike i ažurirati vaš ormar. Bolje se unaprijed pripremiti za sve promjene u životu, a posebno kako biste bili svjesni svih nadolazećih iznenađenja, pripremili smo detaljan kalendar trudnoće po tjednu.

Gdje se zbunjuju za dva tjedna?

Liječnici u antenatalnim klinikama tradicionalno računaju trajanje trudnoće, počevši od prvog dana posljednjeg menstruacije, unatoč činjenici da se takvo računanje događa samo u trećem tjednu trudnoće. Naš interaktivni kalendar izgrađen je na istom obrascu - to je takozvani kalendar opstetrnog trudnoće. Postoji još jedna, mnogo rjeđe korištena, metoda za izračunavanje pojmova trudnoće kada se začeće uzima kao početna točka. Zbog kalendara, bilo bi ispravno nazvati kalendar razvoja fetusa. Ponekad se ta metoda odražava u nalazima opstetrnog ultrazvuka, gdje je moguće točno odrediti očekivano trajanje života fetusa, osobito u prvom tromjesečju, s točnošću od jednog dana. U pravilu, kalendar razvoja fetusa je oko 2 tjedna iza pasivnog kalendara trudnoće.

Najlogičnije je napisati tjedan trudnoće tjedno - tako da ćete bolje zamisliti kako vaše bebe raste i koji procesi uzrokuju trudnoću u vašem tijelu. Proučavajući kalendar trudnoće tjednima, naći ćete pravovremene savjete o tome kako odabrati odjeću za trudnice, kako izbjeći toksemija, kako jesti tijekom trudnoće. Odnosno, svaki tjedan se daje veličina fetusa i njene nove vještine - bit ćete iznenađeni koliko već ima, čak i kada trbuh još nije primjetan drugima!

Da biste automatski izračunali kalendar trudnoće, možete upotrijebiti kalkulator na web mjestu. Dovoljno je navesti datum prvog dana zadnjeg menstruacije, a svaki tjedan ćete dobiti kalendar svoje trudnoće. Možda bi to trebalo biti zanimljivo za trudnicu - svaki tjedan kako biste saznali kako se život njezina djeteta događa, ali ne biste trebali uzimati dane riječi doslovno. Imajte na umu da je trajanje trudnoće, kao i brzina razvoja fetusa uvijek individualna i može se nešto razlikovati od podataka koje pruža interaktivni kalendar trudnoće. Sljedeći obrazac je karakterističan - što je dulje trajanje menstrualnog ciklusa, to je dulja trudnoća.

Kalendar trudnoće na mreži

Trudnoća je dugo očekivani i poželjni događaj za mnoge žene. A sada će vam biti zanimljivo saznati sve o svom položaju: kako se trudnoća razvija tjedno, što se događa u tijelu. I to je uz pomoć kalendara trudnoće da to možete učiniti vrlo brzo i jednostavno.

Kalendar trudnoće prikladna je i korisna usluga budućim roditeljima mama i tati, koji će vam javiti o trudnoći u nekoliko tjedana. On može biti vaš pratitelj tijekom cijelog vremena trudnoće do samog rođenja.

Trudnoća je podijeljena na 3 trimestra:
Prvo tromjesečje - 1-13 tjedana nakon začeća
Drugi trimestar - 14-26 tjedan
Treći tromjesečje - tjedan 27-40
Kako se fetus razvija tijekom svakog tromjesečja? Naš kalendar trudnoće će vam dati odgovor.

Zašto nam treba kalendar trudnoće?
Kalendar trudnoće govori budućim majkama o tome kako se njihovo dijete mijenja i raste u jednom ili drugom trenutku, kako njegovi organi razvijaju, kako dijete dobiva težinu. Naš kalendar za trudnice će vam reći što da radite i što biste se suzdržali od svakog gestacijskog doba, koje liječnike trebate posjetiti, kako jesti i koji način života voditi dijete da bude zdravo.

Također, naš mrežni kalendar trudnoće pomoći će vam da točno saznate koji tjedan pomoću ultrazvuka možete odrediti imate li dijete ili dječaka.

Ovo je tjedan kalendara trudnoće koje ginekolozi koriste za određivanje dobi i razvoja fetusa. No, također postoji i doba fetusa, koja se razlikuje od menstrualnog perioda trudnoće za 2 tjedna.

Osim toga, ovaj mrežni kalendar trudnoće pruža mogućnost da trudnice u svakom tjednu trudnoće komuniciraju i podijele svoje osjećaje i dojmove s prijateljima na zanimljivom položaju. Ostavite svoje komentare i saznat ćete tko ima iste osjećaje i što oni mogu značiti.

Ali morate znati da je tijelo svake trudnice drukčije, a naš kalendar ne uzima u obzir pojedinačne karakteristike menstrualnog ciklusa pa kalendar sadrži opće informacije za sve. Svi datumi? približno, jer je trajanje menstrualnog ciklusa za sve žene različito i može varirati, obično od 24 do 36 dana. Osim toga, morate uzeti u obzir činjenicu da ciklus može biti nepravilan.

Recenzije

Galina Chalaya

Oksana Rud

Natalia Semerichko

Maria Krylova

Naše usluge

Ovulacijski kalendar

Izračunajte najpovoljnije razdoblje za koncipiranje djeteta u kalendaru ovulacije.

Dijete za hranjenje tablice
do jedne godine

Vrijeme je za upoznavanje bebe s odraslom hranom. Mjesečne preporuke za uvođenje komplementarne hrane od 6 mjeseci do godinu dana.

Odabir rodilišta

Državne i privatne rodiljne bolnice u Ukrajini. Sve adrese, usluge i recenzije o rodiljnim bolnicama u našem imeniku.

Odabir imena za dijete

Praktična usluga za odabir imena za dijete. Podrijetlo, karakteristike imena i datuma budućeg imena.

Tablica (kalendar) i gestacijska dob Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

Trudnoća tjedno, tromjesečno i mjesec dana. Detaljna tablica (kalendar) trudnoće

Obično se smatra da trudnoća traje samo devet mjeseci. No, svaka žena koja odluči postati mama, brzo otkriva da liječnici mjere tjedna gestacijska dob. Normalna trudnoća traje od 38 do 42 punih tjedana.
Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

Ciklus počinje, javlja se menstruacijsko krvarenje.

Zapravo, ovo još nije još trudnoća, jer imate još jedno menstrualno krvarenje. No tijelo je već počelo pripremati za vjerojatnu majčinu.

U većini slučajeva žene postaju trudne 14. dana ciklusa, negdje u sredini.

Nekoliko dana nakon oplodnje, embrij-morula je pričvršćena na unutarnju stijenku maternice (endometrija). Sada se možete smatrati potpuno trudnima! U tom razdoblju nastaju živčani sustav i mozak djeteta. Prvo kuca maleno beba srca.

Možete koristiti kućni test za CG u mokraći, ali ovaj potonji nije vrlo pouzdan jer je trajanje trudnoće još uvijek vrlo mala. Formiranje kralježnice i mišića. Oblikovane su oči, uši, ruke i noge. Duljina voća je oko 1,5 - 2,5 mm.

Vaša prva sumnja da ste trudni - budući da ne dobivate menstruaciju - javlja se nakon začeća u razdoblju od 2-3 tjedna.

Za većinu žena, trudnoća samo znači slabost i mučninu. Ali u prvim tjednima trudnoće, nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Ultrazvuk pokazuje kretanje bebe. Djetetovo srce već premlaćuje na frekvenciji od 140-150 otkucaja u minuti, što je dvostruko brže od njegove majke.

Pet tjedana kasnije, nakon začeća, oplođeno jaje je pričvršćeno na zid uterusa. Cerviks se najčešće opušta, ali u tom razdoblju liječnik ne gleda trudnicu na stolici. Počinju se manifestiraju napadi na mučnina i druge vrste toksikoze. Visina djeteta je oko 7 - 9 mm. Počinje se oblikovati dječje lice, usta, oči i mali nos.

Maternica počinje rasti, ali je potpuno nezapaženo. Počinje stvaranje i razvoj mliječnih zubi. Potpuno oblikovani zglobovi lakta. Beba počinje poboljšavati svoje sposobnosti kretanja. Dojka je obnovljena za ulogu medicinske sestre. Visina vaše bebe iznosi 22-30 mm. Težina oko 4 grama.

Taj je lik i dalje neprimjetan da ste trudni. Razina humanog korionskog hormona u krvi još uvijek nije najveći, ali promjene koje već osjećaju, koža postaje glatka i ravna, ali postoji svibanj biti akne. Fetus na prstima fetusa već razlikuje uzorak kože. Vaša beba može već saviti prste.

Maternica povećava veličinu za 2 puta. Mood i dobrobit se mijenjaju iz visokih razina hormona. Promjene raspoloženja nisu isključene, postoji povećana pobudnost. Tijekom ovog perioda, počnete steći težinu, desni postaju labav, štitnjača se malo povećava. Dijete dobiva snagu i veličinu koja će, nakon dodirivanja maternice, moći odgurnuti se od nje. Ali sudeći prema težini i visini (27 - 35 mm, visini i 4 grama težine) nećete osjećati i neće znati o njegovom postignuću.

Spaljivanje kalorija povećava se nego prije trudnoće: metabolizam se povećava za 25%. Cirkulirajuća krv povećava volumen. U pratnji osjećaj unutarnje topline, jer pijte puno tekućine i znoj puno. "Voće" je točno definicija vašeg djeteta od strane liječnika u ovoj fazi. Oblikovanje svih organa je dovršeno. Studije o znanosti o fetusu pokazale su da dijete u 11. tjednu može reagirati na svjetlost, toplinu, buku, osjećaj boli i dodir.

maternice povećava se širina oko 10 cm. Osjeća svoju stezanje u hip području, što olakšava njegovu daljnju napredak u trbušnu šupljinu. S ultrazvukom kod liječnika, veličina fetusa može preciznije naznačiti trajanje vašeg rođenja. Na rukama i nogama djeteta formiraju marigoldi. Već sisanje refleks se pojavljuje, počinje sisati veliki prst. Vi ste njegovo središte svemira, njegov dom i obrana, njegova igra.

Vaša krv već je puna različitih hormona odgovornih za trudnoću. Bit ćete manje razdražljivi i prestat ćete mučiti jutarnju mučninu. Prolazit će osjećaj rizika od pobačaja. Potrebno je kontrolirati pitanje prevencije virusnih bolesti. I dalje raste placenta, koja štiti zdravlje djeteta. Njegova težina iznosi oko 28 grama. Osnovali su 20 mliječnih zubi.

Počinje razdoblje drugog trimestra, najbolje vrijeme trudnoće. Sada će energija biti više nego obično, iako se veličina maternice povećava svaki tjedan. To će biti vidljivo kada je želudac počinje postupno rasti: od ranih fundusa (gornji dio) je iznad stidne području, onda sada - više od zonoyu pupka. Počinje razvoj inzulina kod bebinog pankreasa. Započnite stvaranje genitalija. Njegovo srce tijekom tog perioda dnevno pumpa 24 litre krvi. U veličini je poput dlana majke.

Osjećaj nježno trbuh, osjećate da je dno maternice (gornji rub maternice) smješten oko 7,5 cm ispod pupka. Hormoni koji se aktivno otpuštaju voće mogu utjecati na vaše tijelo, uzrokujući tako značajan gubitak kose. Kosa počinje rasti na glavi djeteta. Težina je oko 50 grama, a visina oko 13 cm.

Za pravi prostor raste u fetusu posteljice, uterus se povećava. Amnionska tekućina je oko 250 ml. Dijete može prikazivati ​​različite grimase, otvoriti usta. Morate se brinuti što je manje moguće - on osjeća i također će biti uzrujan kada se osjećate loše.

Placenta i dalje raste, zajedno s njim i fetusom. Početku, prvih nekoliko tjedana - tanka ljuska s korionski resica i kraja pojam - je gusta (debljina negdje 2.5 cm), masa, koja teži oko 480 grama. Počnite osjećati kretanje djeteta.

Za one koji imaju ovu prvu trudnoću ovo je posebno uzbudljivo razdoblje, osjećate da dijete kreće. Neke buduće majke osjećaju kretanje djeteta na 19.-20. Tjednu, najčešće u slučajevima gdje oni dobivaju težinu. Težina djeteta je oko 200 grama, a duljina 20,5 cm.

Rast mozgova je glavna prednost ovog tjedna. Znak važne uloge koju mozak igra u razvoju djeteta je njegova nerazmjerno velika glava kao embrij.

Želuca i, prema tome, trudnoća već su jasno vidljivi. Žuta je izgubljena i više joj nije moguće nazvati njezin struk, a trbuh izgleda kao okrugla lopta. Gornji dio ruba maternice nalazi se ispod pupka.

Bijele krvne stanice se proizvode u krvi vaše bebe, koje su odgovorne za suzbijanje infekcija. Na jeziku, dijete ima okus nepce, a kad pije amnionsku tekućinu, ubacuje usne.

Dodirujući ruke i lice, dijete se proučava. Kao i prije, povećava se količina krvi, uglavnom zbog plazme. Plazma je sastavnica krvi koja može otopiti krvne stanice. Stoga su u trudnica fiziološka anemija. Potrebno je prilagoditi hranu, obraćajući pažnju na potrošnju hrane obogaćene željezo.

Dijete izgleda naborano i crveno, iako se na brzinu počinje povećavati masnoće. To se događa jer se masni naslage formiraju duže od vanjske kože, jer koža izgleda saggy. Težina je oko 510 grama. Postoji anksioznost zbog prekomjerne aktivnosti bebe. Pokušajte prošetati, razgovarati u takvom razdoblju jer treba promjenu krajolika i vašu pažnju.

Dobitak težine podsjeća na sebe. Zato što postoje glavobolje, problemi s mjehura, težina u nogama i opća slabost. Dječja masa je oko 600 grama, visina - 30 cm. Znoj i masne žlijezde počele su funkcionirati. Lice se formira i vidjet ćete ga na isti način pri rođenju. Cilia, kosa i dalje raste.

Sada je veličina maternice jednaka nogometnoj lopti, koja vrši pritisak na dijafragmu, potkoljenicu, trbušne smjene. Težina djeteta je oko 700 grama. Squeezes i pomiče prste, razvija pokrete. Palmi svijetle ružičaste boje i nježnosti nadmašili su latice ruže. Formirajući prioritet lijeve ili desne strane tijela.

Pokreti su toliko primjetni da i drugi rođaci i prijatelji mogu to osjetiti. Vaše raspoloženje prenosi se na mrvice kao nikada prije. Otvara oči, koje su sada plave ili nebo boje. U budućnosti se boja može promijeniti.

U slučaju preranog rođenja, šanse za preživljavanje iznose 85%. Održivost je viša nego ikad. Prije punog nošenja trebate još 13 punih tjedana. Težina je oko 900 grama.

Početak trećeg trimestra. Rođenje djeteta u tom razdoblju legalno prepoznaje njegova ljudska osobnost, koja mora biti registrirana. Neke konvulzije mozga potpuno su razvijene, mozak i dalje povećava masu. Kosa raste dulje. Malo više od 1 kg. Kolostrum ili kolostrum akumulira se u prsima. Tijelo počinje osjećati i priprema se upoznati dijete. Ona pruža budućnost svojim hranjivim mlijekom.

Dijete započinje svoju pripremu za rođenje i život izvan maternice majke. Regulira temperaturu vašeg tijela. Koža bebe postaje gušća, počinje akumulirati masnoću.

Vaša se beba počinje upoznati sa sobom u kojoj se nalazite. Pokušajte mu pokazati velike predmete, na primjer igračku - može biti sretan. Počinje učiti prepoznavati glasove svih članova obitelji. Zbog porasta težine, pokreti postaju sporiji i nespretni. Sjetite se svog položaja dok ste hodali ili sjedili. Izlazak iz kreveta, prvo se okreće na svojoj strani. Zbog ozbiljnog opterećenja na leđima osjećaju se bolovi u leđima.

Težina djeteta je oko 1,5 kg. On može pokušati povećati svoj prostor okrećući glavu prema dolje i, s nogama gore, pritisnite na donjem dijelu. Osjećaj za mama nije ugodno.

Rast djeteta je oko 40 cm. U posljednjim tjednima trudnoće dijete čuje sve što se događa oko sebe. Poznato je majčin glas. Ne zaboravite razgovarati s njim, pjevati mu uspavanku.

Oblikovana supstanca površine - omogućit će dijete da samostalno diše nakon rođenja. Dolazi glava od djetinjstva pa se priprema za rođenje. Vaš liječnik ili babica detaljno će vam reći o položaju vašeg fetusa u vezi s rotirajućim kanalom.

Dječak dobiva ukusne jela posuđa koju koristite. Dobro razvijen osjećaj okusa. Kontrakcije Braxton Hicks postaju češće. To su bolna senzacija, u obliku kontrakcija koje se formiraju u gornjem dijelu maternice, a zatim se raspoređuju prema dolje i konačno se povuku.

Nailovi djeteta su rasli i stigli do ruba prstiju. Tijekom rođenja djeteta može imati dugačke nokte, a na licu mogu biti ogrebotine, još uvijek u utrobi. U maternici je već neudoban i tjeskoban. Dijete iznosi oko 2 kg 200 grama.

Glatki i glatki - to je bio njegovo lice, stvorili su se debeli obrazi. Obrazi u bebama nastaju zbog potkožnog masnog tkiva, kao i zbog palca koji se sisa u maternici tijekom nekoliko mjeseci, a ovo je velika obuka mišića koja su odgovorna za usisavanje refleksa!

Ovisno o tome da ovo nije prva trudnoća, sada ili kasnije, pojavljuju se harbingeri porođaja. To jest, glava djeteta (u slučaju glavobolje) ide dublje u zdjelicu. Dakle, olakšanje je moguće smanjenjem pritiska na unutarnje organe se smanjuje. Sada se trudnoća može smatrati "punim radnim vremenom". Zbog činjenice da dijete pada niže i niže, možemo reći da "sjedi na kovčegu". Ne možete se žuriti. Da bi se pokreti dišnih putova već podlegli. Težina bebe iznosi oko 2 kg 400 g.

Tijekom zadnjih tjedana beba je nakupila u crijevima crnu i zelenu tvar zvanu meconium, koji se sastojao od krvnih stanica koje su propadale, stanice intestinalnih stanica koje su umrle, kao i pilinga stanica kože, klica germe koju je progutao amnionska tekućina i druge komponente,

Postoji skraćivanje i proširenje cerviksa, a pritisak na mjehur je najjači za cijelo razdoblje trudnoće. Uoči uskog rođenja, neke trudnice će imati malo nervoze. Dobitak težine bebe je u prosjeku oko 28-30 grama dnevno.

Pokušajte ostati mirni, čekajući nadolazeću isporuku. Tijekom ovih perioda, vaši najmiliji koji su blizu vas trebali bi biti svjesni vaših želja o tome kako i gdje rađati. Tijekom borbi valja upamtiti potrebne tehnike opuštanja i pravilnog disanja.

Dijete se još uvijek nalazi u maternici, tijekom tog perioda jednostavno povećava svoju težinu i, vjerojatno, zabrinjava da je "ostao". No, ako je dijete rođeno, tada je osjećaj iznenađenja toliko velik, jer novo stanište i život su vrlo različiti od stare, unutar majčine utrobe.

Prema statistikama, 10% trudnica "nosi" do 42. tjedna. Ne brinite ako ulaze u ovu kategoriju trudnih majki. Važno je konzultirati se sa svojim liječnikom o metodama indukcije radne snage.

Ovaj tjedan, trudnoća se već zove - odgođeno.

Približan rok isporuke.