U kojoj vodi kupiti novorođenče?

Liječenje

Ropa, koja je letjela kroz prozor jedne mlade obitelji, zajedno s vriskom snopom, ostavila je, na prvi pogled, mnogo netrpeljivih pitanja. Dakle, ostalo je 9 mjeseci čekanja, test koji se zove porođaj, bujno iscjedak iz bolnice, a sada novorođenče diže se svečano u stan. Od tog trenutka započinje najvažnije razdoblje u životu svake osobe - prve godine života, svaki dan, na ovaj ili onaj način, ostat će u sjećanju na roditelje zauvijek.

Prvi test, čak i prije nadolazeće neprospavane noći, prvo je kupanje djeteta. Taj je proces uzbudljiv i radostan na svoj način, ali nemoguće je ne uzeti u obzir određene nijanse koje mogu potamniti i štetno utjecati na budućnost zdravlja djeteta.

Što se trebate pripremiti za kupanje bebe?

Prije svega, čak i prije početka svlačenja novorođenčeta, potrebno je pripremiti sve potrebno kako bi dijete moglo uroniti u vodu:

Soba ili kupaonica treba dobro zagrijati jer je ova kategorija beba najosjetljivija na promjene temperature. Temperatura zraka u ovoj sobi bi trebala biti iznad 24 ° C.

Dakle, za puni postupak kupanja potrebno je pripremiti sljedeće:

 1. Kuba mora biti dekontaminirana. To se može učiniti uz pomoć jednostavnog sapuna, a zatim temeljito pranje, prelijte preko kipuće vode.
 2. Ako postoji umetak za podrivanje bebe - također je dezinficiran s kupkom.
 3. Pripremite nekoliko malih mekih ručnika ili tkanina od istog platna. Koža novorođenčadi lako prolazi kroz ozljede i infekcije - bolje je ne koristiti tradicionalne perilice za bebe.
 4. Dječji ručnik za uzimanje djeteta iz kupke.
 5. Dječji sapun s neutralnim pH medijem.
 6. Odjeća: prsluk - 1 komad, u hladnom vremenu - 1 jednostavna i 1 flanelska tkanina.

Što bi trebalo biti voda za kupanje?

Voda za prvo kupanje možda igra najvažniju ulogu. To je glavni čimbenik uspjeha cijelog procesa. Razmotrimo, dakle, kakvi su zahtjevi za kvalitetom vode napredni u suvremenoj pedijatriji:

 1. Temperatura vode: ne smije biti niža od 37 ° C i veća od 37,5 ° С. Za precizno mjerenje, moderna industrija dječjih dobara nudi široku paletu vodenih termometara.
 2. Voda se mora unaprijed inzistirati - kako bi se podmirile sve štetne nečistoće, onda se mora filtrirati i kuhati. Zatim se mora ohladiti na željenu temperaturu.
 3. Za dodatnu dezinfekciju, u vodu se dodaje prethodno pripremljena otopina kalijevog permanganata: skuplja se 400 ml vode (2 obične šalice), a prašinu mangana postupno se dodaju u vodu u svijetlo ružičastoj boji. Više zasićene boje već su opasne za bebinu kožu.
 4. Često se u vodi dodaju različita dekocija povrća. Međutim, to nije vrijedno raditi za vrijeme prvog kupanja, ako nema potrebnih preporuka od neonatologa majčinske bolnice ili osobnog pedijatara. Treba imati na umu da daljnja česta uporaba tih sastojaka, poput kalijevog permanganata, može dovesti do alergijskih reakcija i poremetiti prirodnu ravnotežu dječje kože.

Što se može dodati vodi?

Od komponenti povrća dodane u vodu, moguće je primijeniti:

 1. Brod okreće - pomaže riješiti pelenskog osipa i potnichek.
 2. Konjica bujona - preporučuje se za nemirnu djecu, ali njegova uporaba do 1 mjeseca je moguća samo na recept.
 3. Decocija kamilice je također izvrstan sedativ i dodatno stabilizira probavu.
 4. Valerianova dekocija je sedativ i naprava za ublažavanje boli, ali vrijedi napomenuti da nisu svi djeca to dobro podnose.
 5. Celandine dekocija - ima generativni učinak, zateže rane, liječi mikročvrsne tragove kože.

Rješenja ne bi trebala biti snažna piva, jer inače postoje ozbiljne posljedice na osjetljivu kožu djeteta.

Kupanje za bebe: savjeti

U idealnom slučaju, oba roditelja trebaju okupati novorođenče - jednu koja će ga držati u vodi, pogotovo glavu, a drugi da nekoliko puta operi kožu s blagim pokretima s ručnikom ili posebnom pranje. U prvim danima bolje je ne koristiti sapun, koža bebe bi se trebala potpuno prilagoditi novim uvjetima života.

Ako dijete jede samo jedan od odraslih osoba - važno je upotrijebiti posebni umetak koji se prodaje zajedno s modernim kupkama ili zadržati dijete tako da njegova glava leži na zavoju lakta.

Nakon kupanja

Umbilikalna rana se najprije tretira vodikovim peroksidom, zatim otopinom brilijantnog zelenog (prožetog oko rane) i otopinom klorofilita (možete malo povrijediti ranu).

Zatim se nosite pelene i sav pripremljenu odjeću, nakon čega dijete nježno prelazi u usta i uklapa se.

Kade se dezinficiraju i prije kupanja i nakon toga jer je tijekom postupka korištenja plastike moguće stvoriti površinske pukotine u kojima se tijekom procesa sušenja može nakupiti preostala kozmetička prljavština koja kasnije može imati lošu ulogu u zdravlju djeteta.

Glavni razlozi zbog kojih se novorođenčad treba okupati u kuhanoj vodi: koliko dugo dijete treba takve kupke?

Rođenje djeteta velika je radost i sreća za obitelj, ali i puno pitanja vezanih uz skrb i odgoj dugo očekivanog djeteta. Roditelji u prvim mjesecima života djeteta okružuju ga s pojačanim stupnjem pažnje, više brige, pogotovo ako je to njihovo prvo dijete. Takva pozornost na bebu je neophodna i ugodno, on mora osjetiti od prvih dana svog života da mu se sviđa.

Jedan od prvih i najuzbudljivijih postupaka za roditelje - mrvice za kupanje. Mnogo je pitanja: Koja je to kupka? Kako zadržati? Kakvu vodu? Što znači oprati? i tako dalje. Danas ćemo ispitati pitanje koje vode kupati i treba li kuhati.

Je li to potrebno i potrebno?

Imunitet djeteta svakako je slabiji od onoga odrasle osobe, no dovoljno se nositi s prirodnim bakterijama okoliša. S centraliziranim protocima pročišćene i filtrirane vode, prema GOST-u treba biti pogodan ne samo za djecu za kupanje, već se također može koristiti kao voda za piće.

Međutim, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne rade uvijek dobro, i svakako nije svaka majka spremna riskirati zdravlje njezine bebe. Stoga je bolje vizualno procijeniti kakvoću vode, trebalo bi biti prozirno bez nečistoća i neutralnog mirisa.

Ako postoji sjena ili miris, morate kuhati kako biste izbjegli zarazu. Kuhanje najbolje dezinficira. Nije potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ako je čisto i bez mirisa.

Mnoge majke preporučuju kipuću vodu za kupanje tijekom ozdravljenja pupčane rane, tako da postoji manji rizik od infekcije rane, čak i ako se dobije.

Priprema i temperatura

Za prvo kupanje novorođenčadi, voda se kuha kako bi se izbjegla alergijska reakcija ili infekcija u pupčanu ranu. Nema potrebe kuhati ga dulje vrijeme, jer mikrobi odmah umiru, i toplina preko 100 stupnjeva (točka ključanja) nije moguća, a zatim isparava. Stoga je dovoljno da se kuhati i ugasiti.

Voda nakon kuhanja za kupanje mora se ohladiti. Ugodna temperatura za dijete će biti 36-37 ºê. Stupanj, poput tjelesne temperature, neće dopustiti prekomjerno zagrijavanje ili prekomjerno hlađenje, koža bebe nema neovisnu termoregulaciju pa će roditelji morati to neko vrijeme gledati.

Koliko dugo

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje, sve ovisi o razlogu zašto se dijete okupa u kuhanoj vodi. Ako se bojiš infekcije u pupčanu ranu, dovoljno je da se okupajte dok se ne liječi ranu. Preporuča se okupati u kuhanoj vodi za upale kože i alergije s osipa na koži sve do prolaska crvenila.

Dezinfekcija metodom ključanja s niskom kvalitetom isporučene vode također je jedan od razloga za kupanje djeteta u takvoj vodi i zaustavlja vrenje kada se normalizira i uklanja se miris i boja.

Pro i kontra

Kada kupanje novorođenčadi u kuhanoj vodi ima prednosti i nedostatke, majkama je potrebno odabrati i odlučiti koji je čimbenik važniji.

Pros:

 • Zlonamjerni mikrobi umiru.
 • Mekoću za bebinu kožu.

kontra:

 • Dulji proces pripreme (kuhati, ohladiti do željene temperature).
 • Teško je dobiti veliku kupku.

Pro i kontra su otprilike isti.

Kada mogu oprati dijete u tekućoj vodi?

Od prvog dana života pedijatri savjetuju majke da kupaju djecu u kuhanoj vodi, tako da se beba brže prilagođava okolišu. Ovaj savjet, naravno, pogodan je za apsolutno zdrave bebe i dobre kvalitete tekuće vode.

Novorođene mrvice su tako male i osjetljive da želim činiti sve što je potrebno da bi ih udobnije, čak i ako je to radno intenzivno. Mlade majke već imaju malo vremena, pa neka pitanja koja zahtijevaju puno vremena za provedbu, bolje je dobro proučiti. Na primjer, takvo pitanje kao plivanje u prokuhanoj vodi. Nema potrebe kupati svu novorođenčad u kuhanoj vodi, što znači da možete potrošiti spremljeno vrijeme sa bebom.

Korisni videozapis

Zatim, koristan videozapis o tome treba li kuhati vodu za bebe:

U kojoj vodi trebate kupati novorođenče: optimalnu temperaturu, kuhanje i dodavanje kalijevog permanganata

Kupanje novorođenčeta je jedan od postupaka koji se mlade mame boje, jer su užasno zabrinuti da će naštetiti mrvicama. Mnoga pitanja se tiču ​​temperature kupanja novorođenčeta. Koliko stupnjeva treba vodu i zrak da bi dijete bilo ugodno? Moram li kuhati vodu za kupanje? Sve te zabrinutosti uzrokovane su tjeskobom za dijete, kako bi se uklonila anksioznost, odnose se na preporuke pedijatara na temperaturi vode za kupanje i zraka u kupaonici.

Da prestanete kupati biti stresni za majku, vrlo je važno unaprijed pripremiti za prvi postupak, pročitajte preporuke pedijatara.

Kako odabrati optimalnu temperaturu vode?

Očito, optimalna temperatura vode će biti ona koja ne šteti novorođenčadi. Općenito prihvaćena vrijednost kreće se između 26 i 37 stupnjeva. U ovom temperaturnom rasponu dijete se osjeća ugodno. Nemojte kupati dijete u vodi s višom temperaturom. Tijekom kupanja obavljaju se dva važna postupka za tijelo djeteta: voda čuva novorođenče čistom i blagotvorno djeluje na cirkulaciju krvi. Pedijatri smatraju da je izloženost hladnoći tijekom kupanja mnogo korisnija za dijete od pregrijavanja.

Kod 26-37 ° C aktivira se srce djeteta, krv tekućine aktivno je zasićena korisnim elementima u tragovima. Poboljšani metabolički procesi, što dovodi do povećanog imuniteta, i kao posljedica toga povećava razinu otpornosti djece na različite infekcije. Jednostavno rečeno, ako slijedite ispravnu temperaturu tijekom kupanja, beba je manje bolesna i uživa sam postupak.

Gdje početi?

Prvo kupanje je uzbudljiv trenutak za majku i dijete. Bez obzira na to, postavlja se pitanje o temperaturi na kojoj će to provesti. Nije potrebno eksperimentirati na početku puta i odmah zatrudnjeti dijete. Počnite od 33-34 ° C. Kada se novorođenče malo potroši, možete slušati pedijatre i postupno smanjiti temperaturu za 1-2 stupnja. Voda se može razrijediti usred postupka, malo hlađenje.

Kada se naviknete, beba će se dobro osjećati čak i na 28 godina. Nije nepoželjno, a do neke mjere opasno za dijete da se pregrije, stoga pazite da temperatura vode ne dosegne 38 ° ili više.

Za postupak, pazite da se isporučujete s termometrom za alkohol. Idealan je za mjerenje temperature vode i siguran je za dijete. Uređaj se može ostaviti u kupaonici do kraja kupanja, tako da možete pratiti temperaturu i održavati ga u traženim vrijednostima. Postavite je na krajnji rub kupaonice tako da, kada igrate sa bebom, ne slučajno ga gurnite na dno. Odaberite model u sigurnom slučaju.

Temperatura kupaonice

Pri pripremanju kupke za kupanje potrebno je uzeti u obzir temperaturu zraka u sobi. Pravilnom organizacijom postupka trebao bi biti u rasponu od 24 do 26 stupnjeva. U dobi od 2-3 mjeseca, kada roditelji počnu otvrdnjavati bebe, ta se brojka može smanjiti na 21-23 °. Ispod 21 se ne smije spustiti, jer će hladna atmosfera donijeti nelagodu djetetu. Malo tijelo nije spremno za jake kapljice, mrvica može brzo uhvatiti hladnoću.

Pogrešne odluke uključuju želju za zagrijavanje zraka u kupaonici više nego u drugim dijelovima vašeg doma. Nakon što se opustite tijekom kupanja, dijete se može zamrznuti kada ga izvadite iz "vruće" kupaonice. Posebno pratite razlike u prvom mjesecu ili djetetu djetetovog života: vaša se blaga navikla samo na svijet oko sebe, pa neka navika bude topla i radosna. Pokušajte slijediti preporučeni način rada i nakon što kupka obloži bebu toplim ručnikom.

Ne biste trebali posebno zagrijati kupaonicu: nakon kupanja beba će se suočiti s oštrom temperaturom u drugim sobama i može se razboljeti

Koja je voda potrebna za kupanje?

Dugo smo s tobom za vodu, ali kad malo čudo dođe na svijet, mame počinju brinuti. Je li moguće kupati novorođenče u vodi iz slavine? Redovita kapljica vode je sasvim prihvatljiva za kupanje novorođenčeta. Međutim, stručnjaci savjetuju provjeriti njegovu tvrdoću: što je mekša voda, to je udobnije dijete osjeća. Značajno je da u kupaonici već postoje filtri za čišćenje vodoopskrbe: oni će pomoći ublažavanju vode i uklanjanju štetnih nečistoća. Ako već niste brinuli o svom zdravlju, poduzmite akciju sada, kada u vašoj kući raste malo bogatstvo.

Međutim, vjeruje se da voda iz slavine pomaže novorođenčadi da se prilagodi okolišu od prvog mjeseca života. Bakterije koje žive u njoj prate nas kroz život, što znači da se beba treba naviknuti na njih. Postoji samo jedna "ali" - tekućina za vodu može se koristiti tek nakon što je dijete potpuno steglo pupčanu ranu.

Trebam li kuhati vodu?

Činjenica da se voda u kojoj će kupiti dojenčad u dobi od nekoliko dana i do mjesec dana treba kuhati, kažu mnogi. Koliko je to važno i treba li to učiniti bez propusta? Doista, u prvim tjednima kupanja, možete se pridržavati ovog postupka, no tada je i vodovodna voda vrlo pogodna. Kuhanje je nužno samo kada pupak još nije ozdravio: u normalnom stanju i razvoju djeteta odgođeno je 18-22 dana. Gledajte pupčanu ranu i shvatit ćete kada je vrijeme zaustaviti kipuće vode.

Kako kuhati vodu? U kipućoj vodi nema ništa teško za djecu. Pričekajte dok se voda ne kuha brzo i isključi plin. Stavite je u kupaonicu, pričekajte dok se ne ohladi na potrebnu temperaturu. Kako biste smanjili vrijeme čekanja, uzmite hladnu prokušanu vodu i razrijedite kupelj. Takav postupak kupanja dugotrajan je, pa mnogi pedijatri savjetuju protiv kuhanja i preporučuju korištenje tople vode iz sustava vodoopskrbe. Također je korisno za imunitet bebe, a majka ublažava nepotrebne manipulacije.

Što se može dodati u kupelj?

Ako ste sigurni u čistoću vode iz slavine, ne možete ništa dodati na njega. Međutim, imate izbor:

 • dekocija bilja (samo nakon savjetovanja s liječnikom);
 • kalijev permanganat;
 • umirujuće naknade.

Ako ne znate točno kakva voda teče iz slavine - koristiti dekocije bilja, seriju je savršena za takve svrhe. Koristi se od antičkih vremena za kupanje novorođenčadi. Biljka ima antibakterijska svojstva, ozdravlja rane dobro, savršeno dezinficira i apsolutno je sigurna za zdravlje djeteta.

Pitanja o upotrebi kalijevog permanganata i sedativnih troškova postavljaju i roditelji. Baka će vam sigurno savjetovati kalijev permanganat, jer je u njemu okupirala vašu majku. Međutim, postoje mnoge proturječnosti u korištenju ove jake kemikalije - da, ona se odnosi na dezinficijenske tvari, ali ako se razrijedi i dobije lagano ružičasto rješenje, izgubit će njezina svojstva. Ako se, međutim, ne razrijedi jako, i da otopina kalij permanganata bude zasićena, dijete može imati opekline.

Što se tiče umirujućih optužbi, koje djeca često propisuju neurolozi, Dr. Komarovsky je prikladno izražavao. Vješto tvrdi da nikakva sedativna kolekcija ne rješava probleme s dječjim živčanim sustavom. Osim toga, ne trebate ih koristiti ako beba jednostavno nema takvih problema. Nema službenih, znanstveno dokazanih dokaza o velikim prednostima ublažavanja optužbi. Dodajući ih u vodu, majka se smiri, a beba ih ne primjećuje. Ako stvarno želite nešto dodati, bolje je odabrati seriju, čije su prednosti provjerene i dokazane.

10 važnih pravila za kupanje novorođenčeta i recenzije sadržaja za kupanje

Briga za novorođenče uvijek uzrokuje strahove i strahove među mladim roditeljima. Kupanje je ritual koji treba pravilno pripremiti. Znati kako zadržati dijete, kakvu vrstu kupka i kupališta koristiti kako bi vaša beba dobro spavala. Naš članak će vam reći o glavnim točkama kako se prvi put kupati novorođenče.

O kriterijima temperature

Kupanje bebe je postupak koji bi trebao donijeti radost i užitak. Kada dođe u dodir s vodom dolazi do taktilne stimulacije, poboljšavaju se fizički pokazatelji.

Ali preduvjet, naravno, jesu higijenske manipulacije i temperaturni uvjeti: i voda i ambijentalni zrak.

Tijekom prenatalnog života svih 9 mjeseci beba je bila okružena amnionskom tekućinom. Nakon rođenja, napušta ovo okruženje, prolazi kroz procese prilagodbe novim uvjetima. Stoga, kupanje u vodi podsjetnik je na "prošli" život u majčinoj trbuhu.

Ako govorimo o temperaturi, to je oko 37 stupnjeva. Ako se ova razina temperature podigne, dijete se može pregrijati ili se spaliti. I naprotiv, kupanje u hladnoj vodi može čak uzrokovati zastrašivanje u novorođenčadi i odbijati želju za kupanjem dugo vremena.

Metode mjerenja temperature vode:

Ljekarne prodaju mnoge termometre za vodu u obliku ribe, koje su uronjene u kupku. Također možete koristiti svoje ruke. Uronite svoj lakat u vodu i približno procijenite, vruću vodu ili kul.

Kada se dijete pregrije, vidjet ćete crvenilo kože, letargija. I naprotiv, ako je mrvica zamrznuta, on će stisnuti šake, plakati, a usne i udovi će postati plavi.

Temperatura zraka u kupaonici bi trebala biti oko 23 stupnja.

Što treba pripremiti za kupanje?

Za tretmane s vodom potrebno je sljedeće:

 • kupelj;
 • klizalište za kupanje;
 • termometar;
 • pelene;
 • frotir mekom ručniku;
 • dječje sadržaje za kupanje.

Proizvodi za bebe za kupanje

U suvremenim trgovinama možete pronaći dosta šampona za djecu, gelove i pjene za kupanje. Najčešća je linija Johnsons Baby.

Važna svojstva dječjih gelova

 1. Hypoallergenic - nema štetnih boja i mirisa koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju.
 2. Sigurnost. Uostalom, svako dijete može probati pjenu "na zubu".

Naravno, ako nije bila kapljica gela, već cijeli gutljaj, trebate nazvati hitnu pomoć.

Baby sapun "Eared nannies", Hipp je također popularan među mladim majkama. Zgodan i oblik njegove uporabe - tekućina.

U sastavu ovog sapuna ne smiju biti mirisi. Bitan sastojak je glicerin koji omekšava nježnu kožu. Uvijek veliki plus za sapun je prisutnost tvari biljnog podrijetla i poseban raspršivač za praktičnu uporabu.

Možete čak i okupati djecu na biljnim skupovima s timijanom, kamilicom, melisom. Imaju dobar protuupalni i sedativni učinak. Pružit će svu moguću pomoć s pelenskim osipom i hiper-ekscitacijom bebe.

Voda kupeljskih proizvoda njemačke tvrtke Bübchen također uživa veliku potražnju na tržištu. Ali oni su skupi.

Danas možete pronaći mnogo šampona, pjena za kupanje, kupke za kupanje za djecu. Ali čak i uz takvu raznolikost potrebno je individualni pristup i obvezno razmatranje mogućih alergijskih reakcija. Što kupiti dijete, samo roditelji odlučuju.

Prvo novorođenče za kupanje

Ovdje je dugo očekivani trenutak iscjedak iz bolnice. Došli ste kući, a nakon određenog vremena postavlja se pitanje kako se okupati ovaj mali i vrlo krhki snop sreće.

Kupanje djeteta nakon što bi rodilni bolnica trebala biti provedena sljedećeg dana kako bi se novorođenčad mogla prilagoditi svojoj novoj sobi i krevetu.

Dijete bi trebalo okupati u vlastitoj kadi. Kupaonicu treba odabrati u dječjim trgovinama, budući da je roba certificirana, a plastične i druge tvari iz kojih se kupka neće štetiti zdravlju djeteta prilikom kupanja.

U ovom postupku, za praktičnost, možete koristiti slajd. Postoje plastične tobogane, mrežaste nosače, klizne letvice s metalnim okvirom, prekrivene krpom. Također je prodana specijalna kupelj s već izgrađenim slajdovima.

OSOBNO ISKUSTVO. Moj suprug i ja voljeli smo kupiti našu bebu na metalnom okviru. Muž je i sama izgradio. Dijete je udobnije i mekše ležati na tkanini nego na plastičnoj podlozi.

Pravila za kupanje za bebe

 1. Priprema mjesta u kupaonici, gdje je najprikladnije staviti kupelj. Možete ga staviti na stolicu ili u veliku kupku.
 2. Kuhanje vode. Ako se umbilikalna rana ne izliječi, vodu treba kuhati.
 3. Provjeravamo prisutnost šalice ili mala školjka da isperemo dijete.
 4. Sakupljamo vodu, oko četvrtine kupke. Provjerite temperaturu pomoću termometra ili lakta. Ako želite, dodajte pjenu ili dekociju bilja.
 5. Stavili smo slajd.
 6. Zatvorite kupaonicu.
 7. Kuhanje beba.
 8. Na stol za presvlačenje skinite mrvice. Ako je soba topla, onda možete uzeti nekoliko minuta zračne kupke. Zatim se glave mučio, ali nije čvrsto.
 9. Pažljivo mjesto dijete na brdu, pratiti zdravlje djeteta, boju kože, veliko proljeće.
 10. Najprije nježno operite ruke, noge, tijelo, a zatim glavu djeteta, pokušavajući zaštititi oči od vode. Na kraju ispiru beba čistom vodom. Kupanje novorođenčeta bi trebalo početi s pet minuta, postupno povećavajući količinu vremena do 15 minuta.

Kako prati novorođenče?

Djetetu možete oprati samo rukom ili s posebnim pranje, koju možete kupiti u dječjoj trgovini. Odabirom rukavice, procijenite materijal iz kojeg je izrađen, i miris, kako ne bi izazvao alergiju kod djeteta.

Nakon što se beba okupala, trebala bi biti umotana u suhu frotirni ručnik i osušiti krivuljama. Haljina u prsluku, klizačima ili prerušenosti.

Neophodno je kupati dijete prvih 4-5 mjeseci dnevno, ali kosa ne smije biti isprana više od dva puta tjedno. U drugoj polovici života možete se okupati svaki drugi dan.

Kupanje djeteta nije lagan zadatak. Dok je još u trudnom položaju, bit će korisno proučiti potrebne materijale kako pravilno kupati novorođenče. Pokušajte se uključiti u ovaj proces i supruga.

Asistenti nikada neće biti suvišni. Dijete će osjetiti brigu za oba roditelja.

Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

Vruće ili hladno?

Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

Idealna temperatura vode

Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

Zanimljiva tema:

 • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
 • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
 • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

Organizirajte optimalnu temperaturu

Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

 1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
 2. Stavljamo u njega toplomjer.
 3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
 4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

Stvrdnjava ili ne?

Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

Prvi kupanje nije zastrašujuće!

Plivajući jastučići

Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

U kojoj vodi biste trebali kupati novorođenče?

Kada se dijete rodi u obitelji, mladi roditelji mogu naići na mnoge poteškoće, među kojima je posljednje pitanje u kakvoj vodi kupati svoje novorođeno dijete.

Prije nastavka procesa kupanja, morate odlučiti o kapacitetu u kojem ćete oprati novorođenče. Kupka može biti velika, prostrana ili posebna vrtić koja ne zahtjeva puno vode.

Gotovo svi roditelji se pitaju hoće li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi? Moje mišljenje je da voda za kupanje može biti normalna. Ako u stanu postoji filter za pročišćavanje vode, uopće se ne možete brinuti o novorođenčadi. Kuhanje neće omekšati vodu, kako misle mame i tate.

Voda se pumpa u slavine apartmana već u pročišćenoj i filtriranoj formi pa se ne treba bojati da će vaše novorođeno dijete postati zaraženo bilo kakvom infekcijom kože.

Međutim, postoji i druga strana ovog problema, kada je ključanje vode za kupanje novorođenče potrebno. Ako voda iz vašeg plinovoda ima neugodan miris ili sumnjivu boju, onda treba kuhati.

U ovom slučaju, ključanje će biti jedino ispravno sredstvo dezinfekcije.

Treba li mangan koristiti za kupanje novorođenčadi?

Ovaj alat često se koristi za dezinfekciju vode za kupanje, a isto tako i kao sprečavanje dermatoloških bolesti novorođenčadi. Ali činjenica da s upotrebom prednosti mogu koristiti odrasle osobe nije uvijek sigurna za bebe, jer je njihova koža još uvijek vrlo nježna i osjetljiva.

Ako se voda ne može kuhati, ali je potrebna dezinfekcija, evo kako otopiti kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta:

 • Uzmite malu zdjelu (po mogućnosti bijelu ili neutralnu) i ulijte nekoliko šalica vode u njega (dva će biti dovoljna);
 • Dodajte manganski prah u zdjelu sa vodom postupno i postupno;
 • Umočite dlan u zdjelu i promatrajte boju vode. Tvoja ruka bi trebala biti vidljiva kroz vodu obojanu kalijevim permanganatima. Smjesa bi trebala imati svijetlo ružičastu boju.

Važno je! Ako je voda vrlo mračna, svijetla, zasićena, to može naštetiti koži novorođenčadi mrvica.

Nema potrebe za dodavanjem kalijevog permanganata u vodu sa svako novorođenče za kupanje. Prevladava kožu i može uzrokovati oštećenja ili infekcije. Bolje je pronaći korisne zamjene za ovu tvar koja može dezinficirati vodu za kupanje novorođenčeta.

Da bi se poboljšalo i ojačalo dječje imunitet i zdravlje, možete dodati biljke iz različitih biljaka u vodu za kupanje:

Ali s ovim alatima morate biti izuzetno oprezni da ne pretjerate i ne izazivate alergijske reakcije.

Koje se biljke najbolje koriste za kupanje novorođenčeta, a za koje su korisne?

 • Izgaranje vlakom uklanja iritaciju kože novorođenčeta, pomaže da se riješi pricklings i pimples:
 • Kamilica, dodana u vodu, savršeno umiruje i pozitivno utječe na probavu mrvica; Pročitajte članak kako biste saznali koliko puta beba treba imati stolicu? >>>
 • Kada se kupanje u hrastovoj kore, poboljšava cirkulaciju krvi;
 • Voda s valerijanskim lijekom ima hipnotički i sedativni učinak, ublažava glavobolju kod djeteta;
 • Celandine, dodaje se u kupelj, liječi mikroskopske čireve, oslobađa novorođenče od svrbeža i alergijskih reakcija.

Pobrinite se da juhi nisu jaki. Inače, učinak kupanja bit će upravo suprotno.

Mi stvaramo povoljne uvjete za dijete

Važno pitanje je što bi trebala biti voda za kupanje novorođenčadi? Prije svega, to se tiče njegove temperature. Da biste ga jasno izmjerili, potreban vam je poseban toplomjer, dobro, sada im nedostaje. Prodaju se različiti dječji termometri za mjerenje temperature vode:

 1. u obliku životinja;
 2. voće;
 3. geometrijskih oblika i drugih.

Nemojte zagrijavati sobu u kojoj ćete oprati novorođenče. Štetno je za dijete da bude u sobi gdje postoji vrućina, može negativno utjecati na rad pluća i srca. Pročitajte više o preporukama za sobnu temperaturu za novorođenče >>>

Temperatura vode ne smije biti viša od 37 stupnjeva. Ako pregrijate vodu, možete ga zapaliti. To će dovesti do činjenice da će se u budućnosti bojati vode u panici i više se neće kupati.

U prvim danima života novorođenčeta bolje je isprati čistom vodom ili dodati malo biljnog izlijevanja u vodu za kupanje.
O kupanju bebe pogledajte u videozapisu:

Naravno, bit ćete zainteresirani za pitanje, je li moguće prati novorođenče sapunom? Sve ovisi o vrsti kozmetike koju ćete koristiti za tu svrhu.

Danas dječje trgovine pružaju širok izbor sapuna od prirodnih sastojaka i bez kemijskih aditiva. Oni sadrže gotovo nikakvu kemiju, samo prirodne tvari koje mogu umiriti kožu novorođenčeta, ublažiti iritacije i alergijske reakcije.

Dječji sapun se može koristiti za kupanje u roku nekoliko dana nakon što ste kod kuće s bebom. Izaberite proizvod koji ne smrdi, jer je vaš glavni zadatak čistiti kožu novorođenčeta i spriječiti razvoj dermatoloških infekcija.

Oprati dijete sapunom ne smije biti više od 1 puta tjedno. U svim ostalim kupkama dovoljno je da se dijete diše samo toplom vodom.

Prvo kupanje novorođenčeta: detaljan vodič roditeljima o higijeni bebe

Kuhanje teritorija

Moguće je i nužno kupati dijete od prvog dana nakon izbijanja iz bolnice. Ali u praksi, ovaj higijenski postupak, mnogi roditelji provode drugi dan.

I to je opravdano: prvo, prije nego što svi novorođenčadi napuštaju odjel, medicinsko osoblje provodi higijensku obradu prema svim pravilima, a drugo, roditelji i sićušni mali čovjek već imaju poludni dan: naknade, svlačenje, mijenjanje odjeće, prvi potez u životu za bebu, aktivnu fotografsku sesiju sa svim rođacima itd.

Potrebno se opustiti i smiriti, prilagoditi bebu u novo mjesto stanovanja, a roditelji rastaviti i planirati nekoliko dana unaprijed.

Od drugog dana, vodeni postupci moraju nužno postati dnevni večernji ritual za novorođenče i roditelje.
U starim danima, baka je bila pozvana za prvo kupanje, a na kraju njezinih pravednih djela dobila joj je dar.

Netko prati drevnu rusku tradiciju u 21. stoljeću, ali za mene je dolazak stranca u staru kuću, kojemu moram povjeriti blago, neprihvatljivo.

Ali ovdje nisam mogao odbiti pomoć ljudi bliskih meni - majke, majke i snažne ruke supružnika.

U početku biste trebali odabrati mjesto za kupanje djeteta. Kao što pokazuje praksa, prvo kupanje novorođenčeta u uvjetima naših apartmana odvija se u kuhinji, a ponekad iu kupaonici ili u drugim prostorijama.

Potrebno je unaprijed osigurati da su svi prozori zatvoreni u cijeloj kući kako bi se izbjeglo skice. Temperatura zraka u prostoriji gdje će se kupanje održati ne smije biti niža od + 21 ° C (po mogućnosti 24-26 ° C).

Stoga, ako je dijete rođeno izvan sezone, a kuće i dalje nemaju centralno grijanje, morat ćete koristiti grijač. Ljeti ne možete biti revni.

Kupka i dodatni pribor za njega

Nema sumnje da je posebna beba kupka prikladna za kupanje djeteta u prvim mjesecima života. Na suvremenom tržištu dječjih proizvoda oni imaju veliki raspon.

Plastične posude su jednostavne, bez rubova i opremljene su termometrom za vodu, odvod, prikladne udubine za spužve, sapun. Također se može prodati poseban štand na kojemu možete instalirati kupku.

Dodatno povjerenje roditeljima daje slajd mekog materijala, što je pogodno za organiziranje bebe.

Mala kupka, za razliku od kupelji, vrlo je prikladna: nije opasno za kupanje djeteta u njemu i prikladan je za čišćenje prije uporabe.

Upozorenje! Prije svakog kupanja dijete treba temeljito oprati prije punjenja kupelji s vodom. Soda za pečenje je najbolji dezinficijens.

Treba se prelijevati na spužvu i obrišite sredinu i rub kupke. Tada je važno isprati sve to s toplom vodom nekoliko puta.

Uz kupelj i dalje treba:

 • termometar za vodu, ako nije ugrađen u kadu,
 • mali vrč za ispiranje,
 • dječja pjena za kupanje od prvog dana života,
 • mali komad gaze, presavijeni u 2-3 sloja ili mekom 100% pamučnom rukavcu.

Želite li diverzificirati izbornik starijih beba? Nudimo zdrave i ukusne recepte za djecu od 18 mjeseci.

Na našim stranicama možete pronaći recepte za mlađu djecu.

Ako se veselite prvim koracima bebe, nemojte biti suvišni upoznati se s nekim preporukama.

Što bi roditelji trebali znati o Staphylococcus aureusu? Pročitajte našu recenziju i saznat ćete kako je opasno za zdravlje djeteta i kako ga izbjeći.

"Promjena prostora"

Također je potrebno unaprijed pripremiti tzv. Mijenjanje prostora.

Obični stol, koji je prekriven pokrivačem, uklapa se preko pelene i velikog frotirskog ručnika ili posteljine (koji je obrisan "mlađim kupkom"), mazalicom (kako ne bi prije toga mokri frotirni ručnik) i pelene za kupanje.

Također na stoliću za presvlačenje treba pričekati sljedeće:

 • pelena
 • čist, obješan na objema stranama s odjećom od aviona od 100% pamuka (prsluk, klizače, čarape i kapu),
 • pamučne pupoljke s graničnikom,
 • sredstva za liječenje pupčane čireve (otopina vodikovog peroksida, 5% -tna otopina kalij-permanganata ili 2% -tna otopina briljantne zelene (zelene)
 • dječja kozmetika (krema ispod pelene bez cinka, mlijeko / krem ​​/ ulje ili prah),
 • četka za kosu (ako dijete već ima "kosu").

Kalijev permanganat i biljni čajevi

Za prvo kupanje novorođenčeta, potrebno je koristiti i biljne dekocije i mangan za dezinfekciju. Ovo je nužno jer se umbilikalna rana još nije izliječila. Kalijev permanganat (KMnO4) bio je vrlo popularan.

Upozorenje! Kada se koristi kalijev permanganat u kupelji, potrebno je uliti gotovu otopinu blage ružičaste boje, ali nikada ne izlijevati kristale koji u "neotopljenom" obliku uzrokuju opekline nakon dodira s kožom novorođenčeta.

Brodovi također mogu biti izrađeni od kamilice, sukcesije ili kalendule.

Kad sam kupala moje dijete, postupao sam kako slijedi: dodam otopinu kalijevog permanganata u kadu, a nakon kupanja isprao sam mrvice s travom.

Temperatura vode i njegova kvaliteta

Za prvo kupanje novorođenčadi bit će korisno kuhati vodu i dopustiti da se ohladi. Pedijatri preporučuju uporabu kuhane vode do kraja procesa ozdravljenja ozljede.

Ako se dijete odrasta, nema pouzdanja u kakvoću vode iz slavine, a zatim treba postaviti stacionarni filtar dubokog čišćenja.

Optimalna temperatura za plivanje je + 37 ° C. Više vruće vode može dovesti do pregrijavanja novorođenčeta, au hladnijoj vodi samo će zamrzavati. Kao rezultat toga, dijete će početi biti hirovito, a iz ugodnog postupka kupanje će postati pravi problem.

Krem, ulje, mlijeko ili prah

Većina ovog raspona volim bebe mlijeko, posebno za korištenje u zimi. To je nježno i apsorbira brzo.

Ali ulje nije uvijek lagano apsorbirajuće i rijetko se nosi s pelenskim osipom.

Puder postaje idealna opcija za njegu kože nakon kupanja u vrućem ljetu. Njegova prednost je ukloniti višak vlage, ali nedostaci su da prašak, ako nije dovoljno da mokri kožu s ručnikom, dobiva mokro i pecivo, što može dovesti do dodatnih iritacija kod djece.

Najoptimalniji lijek za sve pore u godinama je vrhnja, pogotovo jer je moderni izbor dječjih kreme velik i raznolik.

Pravila za kupanje novorođenčeta

 1. Postupak kupanja zahtijeva opuštenu atmosferu kako ne bi uplašio dijete.
 2. Kako bi kupanje donijelo radost novorođenčadi i roditelja, trebate ga okupati kad ne želi jesti ili spavati. Imam ovaj put u 20:00.
 3. Nakon hranjenja potrebno je 1,5-2 sata. Inače, manipulacije vodom mogu dovesti do obilne regurgitiranja.
 4. Novorođenčad se može okupati ne više od 5 minuta, nakon 3 mjeseca, vrijeme "grijanja" može se povećati na 10-12 minuta.
 5. Lice treba oprati zasebno s čistom prokušanom vodom.

U kadu umijete malu količinu kuhane vode. Dodajte kalijev permanganat i pažljivo promiješajte.

Prije kupanja, uklonite dječju pelenicu i operite ga, posebno pažljivo ako je imao stolicu.

Onda širimo dijete golo na trbuhu na stolu (to će postati vrsta stvrdnjavanja i stimulacije crijeva).

Odredite temperaturu vode. Osim toga, smanjili smo svoj lakat jer je koža na njoj najosjetljivija. Ako ništa ne osjećamo (ni hladno ni vruće), to znači da je temperatura vode normalna.

Kako zadržati bebu?

Skinemo dijete i lagano ga spuštamo u vodu: leđa glave djeteta bi trebala biti na vašem zapešću lijevom rukom (uz pretpostavku da ste u pravu), dok vam ruka drži dijete do ramena daleko od vas. S druge strane ćeš oprati dijete. Pažljivo uliti vodu s slobodnom rukom.

Nanesite malu količinu šamponaste pjene na svoju ruku ili gaze / tkaninu, pjenu i nastavite s pranjem.

Moja novorođenčad je dosljedna: vrat, prsa, trbuh, ruke i noge, natrag i na samom kraju - glavu.

Pažljivo operemo nabore u vratu, pazuha, nabore u prepone, koljena i koljena. Nemojte zaboraviti otvoriti i operirati stisnute bregove.

Teške zone

U takozvanoj higijeni za djecu postoje "teške zone". Da ova mjesta ne postanu problematična, svakako bi trebali biti poznati i ispitati nakon svakog plivanja:

 • iza ušiju
 • vrata natrag (natrag i naprijed),
 • pazuha,
 • lakat savijanja,
 • palme,
 • inguinalne nabore,
 • magarac,
 • pod koljenima.

Operi prepone

Kako bi se izbjegle infekcije, bebe se moraju isprati od naprijed do natrag.

Dječaci su nježno oprani penis, bez premještanja prepucije, skrotuma, a tek tada područje oko anusa.

Kod djevojčica, svi nabori između usnica su pažljivo oprali.

Oprati glavu

Preporučljivo je to raditi svaki dan, jer u bebama obično znojenje jako.

Vratite glavu bebe natrag, držeći joj dlan. Stavite kosu vodom s lica na stražnju stranu glave, nanesite i pjenite malo šamponaste pjene. Masirajući vlasište, a zatim nježno isprati pjenu pokretima za pranje od lica do stražnjeg dijela glave.

Isprati bebu čistom vodom i dekocija bilja razrijeđenih u njoj iz prethodno pripremljenog vrča. Voda ovdje treba biti 1-2 ° C hladnija od vode u kadi.

Zamotajte bebu u ručnik i stavite je na "garderobu" na ručniku.

Promaktiramo prve mrvice, a potom i tijelo. Svi pokreti kože trebaju biti temeljito osušeni. Nemojte brisati dijete u svakom slučaju.

Obrađujemo umbilikalnu ranu

Treba voditi brigu o kupanju bebe dok se umbilikalna rana ne izliječi.
Obično se umbilikalna rana epitelira do 18-20. Dana života novorođenčeta.

U međuvremenu, to se ne događa, pažljivo ga treba obrađivati ​​svaki dan, budući da pupak može biti ulazna vrata za infekcije.

Obradimo sve nabore na tijelu dječjeg vrtića ili hidratora.

Probijamo inguinalne nabore i područje pelene s kremom za bebe ispod pelene.

Stavili smo pelenicu i odjenuli novorođenče. Važno je ne zaboraviti na kapu.

Shema djelovanja u obradi pupčane rane

 • nakon kupanja, pupak je malo blotted s ručnikom,
 • zatim nježno šireći gornji i donji rub pupčane rane, nježno uklanjaju korice pamučnim brikem obilno navlaženim u 3% -tnoj otopini vodikovog peroksida,
 • još jedan sloj pamuka umočen u 1% -tnu otopinu briljantne zelene ili 5% -tne otopine kalijevog permanganata tretira se sa područjem pupčane rane.

Mi čistimo uši, nos i oborimo nokte

Pored kupanja, novorođenčad treba držati WC nosa, oči, uši i rezanje noktiju.

Ne zaboravite očistiti uši i nos djeteta, kao i rezati nokte kako rastu

Uši se po potrebi očiste.

Za to su potrebne pamučne pupoljke s ograničenjem. One su navlažene u ulju za bebe i sumpor se uklanja uz pomoć.

Ne trebaju pokušati otjerati, budući da je sumpor na najmanjem mjestu obično smješten gotovo izvan ušnog kanala.

Nokti su izrezani dok rastu. Otprilike 1 put u trajanju od 4-5 dana pomoću škara s okruglim krajevima (treba ih prethodno obrađivati ​​vodikovim peroksidom ili alkoholom).

Moje osobno iskustvo: najbolji način manipuliranja rezanjem noktiju kad je dijete pun i spava.

smeđ

Gotovo sam zaboravio jednu važnu točku: često se na djetetovu skalpu pojavljuju grudice. Ni u kojem se slučaju ne smiju odmah ukloniti, inače postoji opasnost od ozljede kože.

U pravilu, dovoljno je potopiti mjesto s koricama dječjeg ulja i samo ukloniti koru s češljem.

Nakon završetka postupka kupanja i odijevanja, vrijeme je za hranjenje novorođenčadi. Najbolja hrana, naravno, majčino mlijeko. Obično, nakon primjene na prsa, čista i lijepa beba potonule se u kraljevstvo Morfeja.

Pa, to je to! I bojali ste se...

I na kraju, nudimo korisne video savjete za mlade roditelje o tome kako odabrati pravu kupku za bebu.