Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Zasnivanje

Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

Vruće ili hladno?

Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

Idealna temperatura vode

Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

Zanimljiva tema:

 • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
 • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
 • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

Organizirajte optimalnu temperaturu

Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

 1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
 2. Stavljamo u njega toplomjer.
 3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
 4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

Stvrdnjava ili ne?

Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

Prvi kupanje nije zastrašujuće!

Plivajući jastučići

Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Ritty.ru

Ženski online časopis za lijepe dame

U kakvoj biste vodi trebali kupati novorođenče

 • djeca
- 17.01.2017


Konačno, dugo očekivana beba pojavila se u stanu. I s njom su se pojavljivale svakodnevne brige, koje u početku čine neshvatljivima. Tisuće pitanja postavljaju mladi roditelji iz bilo kojeg razloga. Posebno često su zabrinuti pitanjem vode za kupanje novorođenog djeteta.

Koja je kupka bolje kupati bebu

Za početak, roditelji moraju odlučiti u kojoj kupki (posebnom djetetu ili odrasloj osobi) je prikladnije za njih da se okupaju bebom.

Dječja kupelj je vrlo povoljno. Prvo, prikladno je napuniti kupku s nekom vodom željene temperature. Drugo, stavljajući kupelj na stolicu, stavljajući novorođenčad u nju, vrlo je prikladno prati ga, igrati s njom i uvijek je u kontroli u kupelji za bebe.

"Odrasla" kupaonica je dobra jer ima dosta prostora za dijete. Može se koristiti kao bazen. Tu dijete može lako naučiti plivati, aqua aerobic, ovdje možete plivati ​​i na napuhavajućim krugovima ili madracima. Djeca vole ovo malo jezero.

Po mom mišljenju, korisno je koristiti malu kupelj dok dijete još nije naučilo sjediti, a kasnije će velika kupaonica biti zanimljiva za bebu.

Trebam li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi


Pedijatri savjetuju da se kupanje koristi običnom vodom iz cjevovoda, prolazi kroz filtar. Ako nema filtera, koristite nefiltriranu, samo ga ublažite dodavanjem morske soli u maloj količini i dobro se otopite. Beskorisno je kupati novorođenče u kuhanoj vodi, samo ako je voda iz slavine previše loš.

U kojoj vodi se okupa novorođenče

Temperatura vode za kupanje


Temperatura vode koju koristite za kupanje novorođenčeta idealno bi trebala biti 37 stupnjeva. Postupno se ta temperatura može smanjiti na dvadeset pet stupnjeva. To dobro otežava dijete, neće hladno, i neće se bojati ikakve infekcije.

Aditivi za novorođenče za kupanje

- Kupanje u kalijevom permanganatu

Dulje vrijeme se koristi kalijev permanganat za kupanje novorođenčadi. Naše bake i majke bile su uvjerene da je kupanje u manganu neophodno. Kalij permanganat je dobar oksidacijsko sredstvo i dezinficira vodu. Ovo je pozitivna strana kalijevog permanganata. Ali činjenica da kalij permanganat suši osjetljivu kožu dojenčadi, mnogi čak i ne sumnjaju. Liječnici su uvjereni da se kupanje u kalijevom permanganatu za bebe čini više zla nego što je dobro.

- Kupanje uz dodatak decocija bilja

Prilikom dodavanja ljekovitog bilja u vodu za kupanje djeteta, pokušajte ga ne pretjerati - previše koncentracije izlučivanja može naštetiti novorođenčadi. Nanesite dekocije serije, kamilice, koprive, valerijane, smreke, lavande, kalendule, matičnjaka, leptira. Obično, nakon takvih kupki, dijete bolje spava, ima sklizak glavobolju, pelensko osip, dijazu.

- Kupanje s posebnim sadržajima

U bilo kojoj dječjoj trgovini proda mjehurić za kupanje, gelovi. Možete odabrati domaće ili uvezene proizvode.

Koliko često kupati novorođenče


Liječnici preporučuju kupanje beba za novorođenče najmanje jednom dnevno, ili bolje dva. Roditelji trebaju odrediti vrijeme kupanja u skladu s karakterom, ponašanjem i načinom dojenja. Neka djeca dobro spavaju nakon kupanja, drugi, naprotiv, postaju aktivniji i počinju igrati. Ne mogu se spavati nakon kupanja. U ljeto dijete se više znoji, tako da se kupelj treba češće nositi. Kada dijete ima zaraznu bolest ili hladnoću, bolje je odustati od kupanja. Umjesto toga, obrišite ga mokrim ručnikom.

Kako kupiti dijete

Najprije napunite kadu (beba za kupanje) vodom na željenu temperaturu. Ako želite, koristite dodatke za kupanje (izvarak ljekovitog bilja, specijalni proizvodi za kupanje). Potrebno je okupati novorođenče u kuhanoj vodi, svaki roditelj odlučuje za sebe, ali pedijatri ne inzistiraju na tome.

Drugo, uronite dijete u vodu. Neki roditelji izostavljaju bebu umotanu u pelene. Ali mislim da će to samo spriječiti bebu da se brže prilagođava vodenom okolišu. Ostavite dijete na svojoj lijevoj ruci, stavljajući mu dlan za ruku. Vrlo ugodna posebna dječja viseća mreža za kupanje ili anatomsku bebu. Evo, obje ruke majke bit će slobodne.

Treće, pustite cijelu bebu (od vrata do nogu), a zatim isperite.

Četvrto, operi glavom. Da biste to učinili, potopite ga najprije s običnom vodom, a zatim ga masirati s "bez suza" dječjeg šampona na glavi. Nježno isperite glavu vodom. Da biste spriječili da sapunska voda uđe u oči, upotrijebite poseban vizir za novorođenčad.

Peto, isprati dijete još jednom čistom vodom (temperatura bi trebala biti jedan stupanj niža nego u kupaonici).

Šesto, zamotajte bebu mekanim ručnikom, natapajući cijelo tijelo, ali ne trljajući ga.

Nakon kupanja, nemojte odmah stavljati pelenu na novorođenčad, neka se beba dobro savije i osuši. Ako je soba dovoljno topla, nakon normalne kupaonice dijete može uzeti više zraka.

Koliko dugo možete kupiti novorođenče

Vrijeme kupanja ovisi o raspoloženju novorođenčeta. Najčešće, kupka smiruje najsmješnije dijete. Najmanje vrijeme za kupanje je pet minuta, maksimum - svaka majka sama određuje. U prosjeku je 30-40 minuta.

Boćanje bebe - Doktor Komarovsky Škola:

Kako očistiti dijete u kupaonici

Stvrdnjavanje je vrlo korisno za novorođenče jer je manje osjetljivo na različite infekcije. Počnite uzimati kupke s temperaturom vode od 37 stupnjeva. Svaki put smanjite temperaturu za jedan do dva stupnja. Zaustavite pri temperaturi vode od oko 25-26 stupnjeva. Nemojte dopustiti djetetu samo ležanje u hladnoj kupaonici, pružiti mu priliku za pomicanje. Da biste to učinili, kupite posebni gumeni prsten koji se stavlja na bebin vrat. I dijete će se ne samo utopiti u velikom kupaonicu, već i naučiti plivati.

Podijelite post "Kakvu vodu bi trebala biti novorođenče"

Glavni razlozi zbog kojih se novorođenčad treba okupati u kuhanoj vodi: koliko dugo dijete treba takve kupke?

Rođenje djeteta velika je radost i sreća za obitelj, ali i puno pitanja vezanih uz skrb i odgoj dugo očekivanog djeteta. Roditelji u prvim mjesecima života djeteta okružuju ga s pojačanim stupnjem pažnje, više brige, pogotovo ako je to njihovo prvo dijete. Takva pozornost na bebu je neophodna i ugodno, on mora osjetiti od prvih dana svog života da mu se sviđa.

Jedan od prvih i najuzbudljivijih postupaka za roditelje - mrvice za kupanje. Mnogo je pitanja: Koja je to kupka? Kako zadržati? Kakvu vodu? Što znači oprati? i tako dalje. Danas ćemo ispitati pitanje koje vode kupati i treba li kuhati.

Je li to potrebno i potrebno?

Imunitet djeteta svakako je slabiji od onoga odrasle osobe, no dovoljno se nositi s prirodnim bakterijama okoliša. S centraliziranim protocima pročišćene i filtrirane vode, prema GOST-u treba biti pogodan ne samo za djecu za kupanje, već se također može koristiti kao voda za piće.

Međutim, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne rade uvijek dobro, i svakako nije svaka majka spremna riskirati zdravlje njezine bebe. Stoga je bolje vizualno procijeniti kakvoću vode, trebalo bi biti prozirno bez nečistoća i neutralnog mirisa.

Ako postoji sjena ili miris, morate kuhati kako biste izbjegli zarazu. Kuhanje najbolje dezinficira. Nije potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ako je čisto i bez mirisa.

Mnoge majke preporučuju kipuću vodu za kupanje tijekom ozdravljenja pupčane rane, tako da postoji manji rizik od infekcije rane, čak i ako se dobije.

Priprema i temperatura

Za prvo kupanje novorođenčadi, voda se kuha kako bi se izbjegla alergijska reakcija ili infekcija u pupčanu ranu. Nema potrebe kuhati ga dulje vrijeme, jer mikrobi odmah umiru, i toplina preko 100 stupnjeva (točka ključanja) nije moguća, a zatim isparava. Stoga je dovoljno da se kuhati i ugasiti.

Voda nakon kuhanja za kupanje mora se ohladiti. Ugodna temperatura za dijete će biti 36-37 ºê. Stupanj, poput tjelesne temperature, neće dopustiti prekomjerno zagrijavanje ili prekomjerno hlađenje, koža bebe nema neovisnu termoregulaciju pa će roditelji morati to neko vrijeme gledati.

Koliko dugo

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje, sve ovisi o razlogu zašto se dijete okupa u kuhanoj vodi. Ako se bojiš infekcije u pupčanu ranu, dovoljno je da se okupajte dok se ne liječi ranu. Preporuča se okupati u kuhanoj vodi za upale kože i alergije s osipa na koži sve do prolaska crvenila.

Dezinfekcija metodom ključanja s niskom kvalitetom isporučene vode također je jedan od razloga za kupanje djeteta u takvoj vodi i zaustavlja vrenje kada se normalizira i uklanja se miris i boja.

Pro i kontra

Kada kupanje novorođenčadi u kuhanoj vodi ima prednosti i nedostatke, majkama je potrebno odabrati i odlučiti koji je čimbenik važniji.

Pros:

 • Zlonamjerni mikrobi umiru.
 • Mekoću za bebinu kožu.

kontra:

 • Dulji proces pripreme (kuhati, ohladiti do željene temperature).
 • Teško je dobiti veliku kupku.

Pro i kontra su otprilike isti.

Kada mogu oprati dijete u tekućoj vodi?

Od prvog dana života pedijatri savjetuju majke da kupaju djecu u kuhanoj vodi, tako da se beba brže prilagođava okolišu. Ovaj savjet, naravno, pogodan je za apsolutno zdrave bebe i dobre kvalitete tekuće vode.

Novorođene mrvice su tako male i osjetljive da želim činiti sve što je potrebno da bi ih udobnije, čak i ako je to radno intenzivno. Mlade majke već imaju malo vremena, pa neka pitanja koja zahtijevaju puno vremena za provedbu, bolje je dobro proučiti. Na primjer, takvo pitanje kao plivanje u prokuhanoj vodi. Nema potrebe kupati svu novorođenčad u kuhanoj vodi, što znači da možete potrošiti spremljeno vrijeme sa bebom.

Korisni videozapis

Zatim, koristan videozapis o tome treba li kuhati vodu za bebe:

U kojoj vodi kupiti novorođenče?

Ropa, koja je letjela kroz prozor jedne mlade obitelji, zajedno s vriskom snopom, ostavila je, na prvi pogled, mnogo netrpeljivih pitanja. Dakle, ostalo je 9 mjeseci čekanja, test koji se zove porođaj, bujno iscjedak iz bolnice, a sada novorođenče diže se svečano u stan. Od tog trenutka započinje najvažnije razdoblje u životu svake osobe - prve godine života, svaki dan, na ovaj ili onaj način, ostat će u sjećanju na roditelje zauvijek.

Prvi test, čak i prije nadolazeće neprospavane noći, prvo je kupanje djeteta. Taj je proces uzbudljiv i radostan na svoj način, ali nemoguće je ne uzeti u obzir određene nijanse koje mogu potamniti i štetno utjecati na budućnost zdravlja djeteta.

Što se trebate pripremiti za kupanje bebe?

Prije svega, čak i prije početka svlačenja novorođenčeta, potrebno je pripremiti sve potrebno kako bi dijete moglo uroniti u vodu:

Soba ili kupaonica treba dobro zagrijati jer je ova kategorija beba najosjetljivija na promjene temperature. Temperatura zraka u ovoj sobi bi trebala biti iznad 24 ° C.

Dakle, za puni postupak kupanja potrebno je pripremiti sljedeće:

 1. Kuba mora biti dekontaminirana. To se može učiniti uz pomoć jednostavnog sapuna, a zatim temeljito pranje, prelijte preko kipuće vode.
 2. Ako postoji umetak za podrivanje bebe - također je dezinficiran s kupkom.
 3. Pripremite nekoliko malih mekih ručnika ili tkanina od istog platna. Koža novorođenčadi lako prolazi kroz ozljede i infekcije - bolje je ne koristiti tradicionalne perilice za bebe.
 4. Dječji ručnik za uzimanje djeteta iz kupke.
 5. Dječji sapun s neutralnim pH medijem.
 6. Odjeća: prsluk - 1 komad, u hladnom vremenu - 1 jednostavna i 1 flanelska tkanina.

Što bi trebalo biti voda za kupanje?

Voda za prvo kupanje možda igra najvažniju ulogu. To je glavni čimbenik uspjeha cijelog procesa. Razmotrimo, dakle, kakvi su zahtjevi za kvalitetom vode napredni u suvremenoj pedijatriji:

 1. Temperatura vode: ne smije biti niža od 37 ° C i veća od 37,5 ° С. Za precizno mjerenje, moderna industrija dječjih dobara nudi široku paletu vodenih termometara.
 2. Voda se mora unaprijed inzistirati - kako bi se podmirile sve štetne nečistoće, onda se mora filtrirati i kuhati. Zatim se mora ohladiti na željenu temperaturu.
 3. Za dodatnu dezinfekciju, u vodu se dodaje prethodno pripremljena otopina kalijevog permanganata: skuplja se 400 ml vode (2 obične šalice), a prašinu mangana postupno se dodaju u vodu u svijetlo ružičastoj boji. Više zasićene boje već su opasne za bebinu kožu.
 4. Često se u vodi dodaju različita dekocija povrća. Međutim, to nije vrijedno raditi za vrijeme prvog kupanja, ako nema potrebnih preporuka od neonatologa majčinske bolnice ili osobnog pedijatara. Treba imati na umu da daljnja česta uporaba tih sastojaka, poput kalijevog permanganata, može dovesti do alergijskih reakcija i poremetiti prirodnu ravnotežu dječje kože.

Što se može dodati vodi?

Od komponenti povrća dodane u vodu, moguće je primijeniti:

 1. Brod okreće - pomaže riješiti pelenskog osipa i potnichek.
 2. Konjica bujona - preporučuje se za nemirnu djecu, ali njegova uporaba do 1 mjeseca je moguća samo na recept.
 3. Decocija kamilice je također izvrstan sedativ i dodatno stabilizira probavu.
 4. Valerianova dekocija je sedativ i naprava za ublažavanje boli, ali vrijedi napomenuti da nisu svi djeca to dobro podnose.
 5. Celandine dekocija - ima generativni učinak, zateže rane, liječi mikročvrsne tragove kože.

Rješenja ne bi trebala biti snažna piva, jer inače postoje ozbiljne posljedice na osjetljivu kožu djeteta.

Kupanje za bebe: savjeti

U idealnom slučaju, oba roditelja trebaju okupati novorođenče - jednu koja će ga držati u vodi, pogotovo glavu, a drugi da nekoliko puta operi kožu s blagim pokretima s ručnikom ili posebnom pranje. U prvim danima bolje je ne koristiti sapun, koža bebe bi se trebala potpuno prilagoditi novim uvjetima života.

Ako dijete jede samo jedan od odraslih osoba - važno je upotrijebiti posebni umetak koji se prodaje zajedno s modernim kupkama ili zadržati dijete tako da njegova glava leži na zavoju lakta.

Nakon kupanja

Umbilikalna rana se najprije tretira vodikovim peroksidom, zatim otopinom brilijantnog zelenog (prožetog oko rane) i otopinom klorofilita (možete malo povrijediti ranu).

Zatim se nosite pelene i sav pripremljenu odjeću, nakon čega dijete nježno prelazi u usta i uklapa se.

Kade se dezinficiraju i prije kupanja i nakon toga jer je tijekom postupka korištenja plastike moguće stvoriti površinske pukotine u kojima se tijekom procesa sušenja može nakupiti preostala kozmetička prljavština koja kasnije može imati lošu ulogu u zdravlju djeteta.

U kojoj vodi biste trebali kupati novorođenče?

Kada se dijete rodi u obitelji, mladi roditelji mogu naići na mnoge poteškoće, među kojima je posljednje pitanje u kakvoj vodi kupati svoje novorođeno dijete.

Prije nastavka procesa kupanja, morate odlučiti o kapacitetu u kojem ćete oprati novorođenče. Kupka može biti velika, prostrana ili posebna vrtić koja ne zahtjeva puno vode.

Gotovo svi roditelji se pitaju hoće li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi? Moje mišljenje je da voda za kupanje može biti normalna. Ako u stanu postoji filter za pročišćavanje vode, uopće se ne možete brinuti o novorođenčadi. Kuhanje neće omekšati vodu, kako misle mame i tate.

Voda se pumpa u slavine apartmana već u pročišćenoj i filtriranoj formi pa se ne treba bojati da će vaše novorođeno dijete postati zaraženo bilo kakvom infekcijom kože.

Međutim, postoji i druga strana ovog problema, kada je ključanje vode za kupanje novorođenče potrebno. Ako voda iz vašeg plinovoda ima neugodan miris ili sumnjivu boju, onda treba kuhati.

U ovom slučaju, ključanje će biti jedino ispravno sredstvo dezinfekcije.

Treba li mangan koristiti za kupanje novorođenčadi?

Ovaj alat često se koristi za dezinfekciju vode za kupanje, a isto tako i kao sprečavanje dermatoloških bolesti novorođenčadi. Ali činjenica da s upotrebom prednosti mogu koristiti odrasle osobe nije uvijek sigurna za bebe, jer je njihova koža još uvijek vrlo nježna i osjetljiva.

Ako se voda ne može kuhati, ali je potrebna dezinfekcija, evo kako otopiti kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta:

 • Uzmite malu zdjelu (po mogućnosti bijelu ili neutralnu) i ulijte nekoliko šalica vode u njega (dva će biti dovoljna);
 • Dodajte manganski prah u zdjelu sa vodom postupno i postupno;
 • Umočite dlan u zdjelu i promatrajte boju vode. Tvoja ruka bi trebala biti vidljiva kroz vodu obojanu kalijevim permanganatima. Smjesa bi trebala imati svijetlo ružičastu boju.

Važno je! Ako je voda vrlo mračna, svijetla, zasićena, to može naštetiti koži novorođenčadi mrvica.

Nema potrebe za dodavanjem kalijevog permanganata u vodu sa svako novorođenče za kupanje. Prevladava kožu i može uzrokovati oštećenja ili infekcije. Bolje je pronaći korisne zamjene za ovu tvar koja može dezinficirati vodu za kupanje novorođenčeta.

Da bi se poboljšalo i ojačalo dječje imunitet i zdravlje, možete dodati biljke iz različitih biljaka u vodu za kupanje:

Ali s ovim alatima morate biti izuzetno oprezni da ne pretjerate i ne izazivate alergijske reakcije.

Koje se biljke najbolje koriste za kupanje novorođenčeta, a za koje su korisne?

 • Izgaranje vlakom uklanja iritaciju kože novorođenčeta, pomaže da se riješi pricklings i pimples:
 • Kamilica, dodana u vodu, savršeno umiruje i pozitivno utječe na probavu mrvica; Pročitajte članak kako biste saznali koliko puta beba treba imati stolicu? >>>
 • Kada se kupanje u hrastovoj kore, poboljšava cirkulaciju krvi;
 • Voda s valerijanskim lijekom ima hipnotički i sedativni učinak, ublažava glavobolju kod djeteta;
 • Celandine, dodaje se u kupelj, liječi mikroskopske čireve, oslobađa novorođenče od svrbeža i alergijskih reakcija.

Pobrinite se da juhi nisu jaki. Inače, učinak kupanja bit će upravo suprotno.

Mi stvaramo povoljne uvjete za dijete

Važno pitanje je što bi trebala biti voda za kupanje novorođenčadi? Prije svega, to se tiče njegove temperature. Da biste ga jasno izmjerili, potreban vam je poseban toplomjer, dobro, sada im nedostaje. Prodaju se različiti dječji termometri za mjerenje temperature vode:

 1. u obliku životinja;
 2. voće;
 3. geometrijskih oblika i drugih.

Nemojte zagrijavati sobu u kojoj ćete oprati novorođenče. Štetno je za dijete da bude u sobi gdje postoji vrućina, može negativno utjecati na rad pluća i srca. Pročitajte više o preporukama za sobnu temperaturu za novorođenče >>>

Temperatura vode ne smije biti viša od 37 stupnjeva. Ako pregrijate vodu, možete ga zapaliti. To će dovesti do činjenice da će se u budućnosti bojati vode u panici i više se neće kupati.

U prvim danima života novorođenčeta bolje je isprati čistom vodom ili dodati malo biljnog izlijevanja u vodu za kupanje.
O kupanju bebe pogledajte u videozapisu:

Naravno, bit ćete zainteresirani za pitanje, je li moguće prati novorođenče sapunom? Sve ovisi o vrsti kozmetike koju ćete koristiti za tu svrhu.

Danas dječje trgovine pružaju širok izbor sapuna od prirodnih sastojaka i bez kemijskih aditiva. Oni sadrže gotovo nikakvu kemiju, samo prirodne tvari koje mogu umiriti kožu novorođenčeta, ublažiti iritacije i alergijske reakcije.

Dječji sapun se može koristiti za kupanje u roku nekoliko dana nakon što ste kod kuće s bebom. Izaberite proizvod koji ne smrdi, jer je vaš glavni zadatak čistiti kožu novorođenčeta i spriječiti razvoj dermatoloških infekcija.

Oprati dijete sapunom ne smije biti više od 1 puta tjedno. U svim ostalim kupkama dovoljno je da se dijete diše samo toplom vodom.

U kojoj vodi trebate kupati novorođenče: optimalnu temperaturu, kuhanje i dodavanje kalijevog permanganata

Kupanje novorođenčeta je jedan od postupaka koji se mlade mame boje, jer su užasno zabrinuti da će naštetiti mrvicama. Mnoga pitanja se tiču ​​temperature kupanja novorođenčeta. Koliko stupnjeva treba vodu i zrak da bi dijete bilo ugodno? Moram li kuhati vodu za kupanje? Sve te zabrinutosti uzrokovane su tjeskobom za dijete, kako bi se uklonila anksioznost, odnose se na preporuke pedijatara na temperaturi vode za kupanje i zraka u kupaonici.

Da prestanete kupati biti stresni za majku, vrlo je važno unaprijed pripremiti za prvi postupak, pročitajte preporuke pedijatara.

Kako odabrati optimalnu temperaturu vode?

Očito, optimalna temperatura vode će biti ona koja ne šteti novorođenčadi. Općenito prihvaćena vrijednost kreće se između 26 i 37 stupnjeva. U ovom temperaturnom rasponu dijete se osjeća ugodno. Nemojte kupati dijete u vodi s višom temperaturom. Tijekom kupanja obavljaju se dva važna postupka za tijelo djeteta: voda čuva novorođenče čistom i blagotvorno djeluje na cirkulaciju krvi. Pedijatri smatraju da je izloženost hladnoći tijekom kupanja mnogo korisnija za dijete od pregrijavanja.

Kod 26-37 ° C aktivira se srce djeteta, krv tekućine aktivno je zasićena korisnim elementima u tragovima. Poboljšani metabolički procesi, što dovodi do povećanog imuniteta, i kao posljedica toga povećava razinu otpornosti djece na različite infekcije. Jednostavno rečeno, ako slijedite ispravnu temperaturu tijekom kupanja, beba je manje bolesna i uživa sam postupak.

Gdje početi?

Prvo kupanje je uzbudljiv trenutak za majku i dijete. Bez obzira na to, postavlja se pitanje o temperaturi na kojoj će to provesti. Nije potrebno eksperimentirati na početku puta i odmah zatrudnjeti dijete. Počnite od 33-34 ° C. Kada se novorođenče malo potroši, možete slušati pedijatre i postupno smanjiti temperaturu za 1-2 stupnja. Voda se može razrijediti usred postupka, malo hlađenje.

Kada se naviknete, beba će se dobro osjećati čak i na 28 godina. Nije nepoželjno, a do neke mjere opasno za dijete da se pregrije, stoga pazite da temperatura vode ne dosegne 38 ° ili više.

Za postupak, pazite da se isporučujete s termometrom za alkohol. Idealan je za mjerenje temperature vode i siguran je za dijete. Uređaj se može ostaviti u kupaonici do kraja kupanja, tako da možete pratiti temperaturu i održavati ga u traženim vrijednostima. Postavite je na krajnji rub kupaonice tako da, kada igrate sa bebom, ne slučajno ga gurnite na dno. Odaberite model u sigurnom slučaju.

Temperatura kupaonice

Pri pripremanju kupke za kupanje potrebno je uzeti u obzir temperaturu zraka u sobi. Pravilnom organizacijom postupka trebao bi biti u rasponu od 24 do 26 stupnjeva. U dobi od 2-3 mjeseca, kada roditelji počnu otvrdnjavati bebe, ta se brojka može smanjiti na 21-23 °. Ispod 21 se ne smije spustiti, jer će hladna atmosfera donijeti nelagodu djetetu. Malo tijelo nije spremno za jake kapljice, mrvica može brzo uhvatiti hladnoću.

Pogrešne odluke uključuju želju za zagrijavanje zraka u kupaonici više nego u drugim dijelovima vašeg doma. Nakon što se opustite tijekom kupanja, dijete se može zamrznuti kada ga izvadite iz "vruće" kupaonice. Posebno pratite razlike u prvom mjesecu ili djetetu djetetovog života: vaša se blaga navikla samo na svijet oko sebe, pa neka navika bude topla i radosna. Pokušajte slijediti preporučeni način rada i nakon što kupka obloži bebu toplim ručnikom.

Ne biste trebali posebno zagrijati kupaonicu: nakon kupanja beba će se suočiti s oštrom temperaturom u drugim sobama i može se razboljeti

Koja je voda potrebna za kupanje?

Dugo smo s tobom za vodu, ali kad malo čudo dođe na svijet, mame počinju brinuti. Je li moguće kupati novorođenče u vodi iz slavine? Redovita kapljica vode je sasvim prihvatljiva za kupanje novorođenčeta. Međutim, stručnjaci savjetuju provjeriti njegovu tvrdoću: što je mekša voda, to je udobnije dijete osjeća. Značajno je da u kupaonici već postoje filtri za čišćenje vodoopskrbe: oni će pomoći ublažavanju vode i uklanjanju štetnih nečistoća. Ako već niste brinuli o svom zdravlju, poduzmite akciju sada, kada u vašoj kući raste malo bogatstvo.

Međutim, vjeruje se da voda iz slavine pomaže novorođenčadi da se prilagodi okolišu od prvog mjeseca života. Bakterije koje žive u njoj prate nas kroz život, što znači da se beba treba naviknuti na njih. Postoji samo jedna "ali" - tekućina za vodu može se koristiti tek nakon što je dijete potpuno steglo pupčanu ranu.

Trebam li kuhati vodu?

Činjenica da se voda u kojoj će kupiti dojenčad u dobi od nekoliko dana i do mjesec dana treba kuhati, kažu mnogi. Koliko je to važno i treba li to učiniti bez propusta? Doista, u prvim tjednima kupanja, možete se pridržavati ovog postupka, no tada je i vodovodna voda vrlo pogodna. Kuhanje je nužno samo kada pupak još nije ozdravio: u normalnom stanju i razvoju djeteta odgođeno je 18-22 dana. Gledajte pupčanu ranu i shvatit ćete kada je vrijeme zaustaviti kipuće vode.

Kako kuhati vodu? U kipućoj vodi nema ništa teško za djecu. Pričekajte dok se voda ne kuha brzo i isključi plin. Stavite je u kupaonicu, pričekajte dok se ne ohladi na potrebnu temperaturu. Kako biste smanjili vrijeme čekanja, uzmite hladnu prokušanu vodu i razrijedite kupelj. Takav postupak kupanja dugotrajan je, pa mnogi pedijatri savjetuju protiv kuhanja i preporučuju korištenje tople vode iz sustava vodoopskrbe. Također je korisno za imunitet bebe, a majka ublažava nepotrebne manipulacije.

Što se može dodati u kupelj?

Ako ste sigurni u čistoću vode iz slavine, ne možete ništa dodati na njega. Međutim, imate izbor:

 • dekocija bilja (samo nakon savjetovanja s liječnikom);
 • kalijev permanganat;
 • umirujuće naknade.

Ako ne znate točno kakva voda teče iz slavine - koristiti dekocije bilja, seriju je savršena za takve svrhe. Koristi se od antičkih vremena za kupanje novorođenčadi. Biljka ima antibakterijska svojstva, ozdravlja rane dobro, savršeno dezinficira i apsolutno je sigurna za zdravlje djeteta.

Pitanja o upotrebi kalijevog permanganata i sedativnih troškova postavljaju i roditelji. Baka će vam sigurno savjetovati kalijev permanganat, jer je u njemu okupirala vašu majku. Međutim, postoje mnoge proturječnosti u korištenju ove jake kemikalije - da, ona se odnosi na dezinficijenske tvari, ali ako se razrijedi i dobije lagano ružičasto rješenje, izgubit će njezina svojstva. Ako se, međutim, ne razrijedi jako, i da otopina kalij permanganata bude zasićena, dijete može imati opekline.

Što se tiče umirujućih optužbi, koje djeca često propisuju neurolozi, Dr. Komarovsky je prikladno izražavao. Vješto tvrdi da nikakva sedativna kolekcija ne rješava probleme s dječjim živčanim sustavom. Osim toga, ne trebate ih koristiti ako beba jednostavno nema takvih problema. Nema službenih, znanstveno dokazanih dokaza o velikim prednostima ublažavanja optužbi. Dodajući ih u vodu, majka se smiri, a beba ih ne primjećuje. Ako stvarno želite nešto dodati, bolje je odabrati seriju, čije su prednosti provjerene i dokazane.

Idite na vodene postupke ili sve "mudrosti" za kupanje novorođenog djeteta

Kupanje bebe je velika higijenska procedura! Također je sjajan način da se oporavi, spriječi zarazne bolesti, dobije puno pozitivnih emocija i puno drugih stvari.

Kupanje bebe je velika higijenska procedura! Također je sjajan način da se oporavi, spriječi zarazne bolesti, dobije puno pozitivnih emocija i puno drugih stvari.

Međutim, ponekad s novonastalim roditeljima, kupanje bebe po prvi put uzrokuje gotovo svetu strahopoštovanje ili čak i nepremostive strahove. Budući da imaju puno pitanja: "Je li voda previše vruća ili hladno?", "Hoće li beba voljeti kupanje?", "Što ako dijete počinje plakati?", "Koliko često dijete treba biti okupano?" I mnogi drugi.

Pa, vrijeme je da rastjerate sve strahove i pronađete odgovore na svoja pitanja. I onda kupanje bebe bit će za vas isti jednostavan zadatak kao i mijenjanje pelene.

Kupanje novorođenčeta

Zato si donio dragocjeni teret iz bolnice. Gosti su već otišli, a praznovjekovna žurba oko šupljine na čelu ostavljena. Sada je vrijeme uzbudljivog događaja - prvog plivanja. Međutim, bit će vam bolje ako se pripremite unaprijed.

 • vrč ili malu kantu
 • veliki ručnik (po mogućnosti s kapuljačom), u kojemu možete omotati dijete nakon kupanja
 • higijenski proizvodi za kupanje novorođenčadi
 • 5% -tna otopina kalij permanganata (kalijevog permanganata)
 • ljekovito bilje za kupanje

Pa, sad hrabro idite na vodene postupke!

Poželjno je da vam je netko pomogao, ali ako nema pomagača, onda ćete sami biti u redu s kupanjem djeteta.

Prvo, operite kupelj i dobro se sklizite za kupanje sa sredstvima za čišćenje koja su sigurna za djecu mlađu od godinu dana (na primjer, soda za pečenje) i isperite ih nekoliko puta tekućom vodom. Zatim stavite kupelj na prikladnu podlogu kako biste ga mogli pristupiti sa svih strana.

Prije kupanja, pripazite da pripremite:

 • vrč vode s kojom ćete isprati bebu: temperatura bi trebala biti niža od one koja je namijenjena kupanju
 • ručnik, pelena, čist lan, odjeća za mijenjanje odjeće

Organizirajte sve tako da je prikladno za poduzimanje.

Sada pripremite vodu za kupanje. Da biste to učinili, stavite termometar vode na dno kupke, ulijte hladnu vodu u nju i postupno sipati vruću vodu dok voda ne dostigne željenu temperaturu. Zatim dodajte malo otopine kalijevog permanganata, tako da voda postane blijedo ružičasta ili čak blago žuta boja (nakon nekoliko dana koristit ćete dekacije bilja).

Zatim uzmite dijete s jednom rukom, podupirući ramena i glavu, a drugu za magarca. Najprije lagano spustite dječje noge i magarca u vodu, zatim naslon sjedala.

U slučaju da nema slajdova, podignite dijete jednim rukom tako da ga držite ramenima dlanom i prstima, a mrvice vrata i leđa vaše glave nalaze se na zglobu. Ako ste sve ispravno radili, voda bi trebala stići do mrvica usred prsnog koša.

Dakle, dijete u kupaonici, osjeća se ugodno, pa nastavite s vodenim postupcima. Palm pomiče sve nabore, krećući se od vrha do dna: počevši od vratne maternice, lakta, ručnog zgloba, inguinalnog, poplitealnog. Prilikom zaglađivanja nabora, nemojte zaboraviti kotrljati vodu preko djetetovog prsnog koša i operirati svu njegovu kožu rukom bez upotrebe spužava ili sredstava za čišćenje.

Kada završi vrijeme kupanja, izvadite dijete iz vode i stavite je na podlakticu na takav način da se vrati natrag. Istovremeno, poduprite dijete s četkom u području zdjelice. U tom položaju isperite mrvice vodom iz vrča, počevši od glave i završavajući noge.

Zatim prebacite dijete na prethodno pripremljeno mjesto i osušite ga ručnikom (nemojte ga brisati!) S vlažnim pokretima, jer je koža bebe vrlo nježna. Zatim stavite dijete u prethodno kuhano čisto posteljinu i odjeću.

U ovom trenutku prvi postupak kupanja može se smatrati gotovim. Međutim, to nije sve. Sigurno imate puno pitanja. Pa, vrijeme je da im daju sveobuhvatne odgovore.

Često postavljana pitanja

Kada je prvi put da se okupaš djetetu?

Postoje dva pravila:

1. Moguće je kupiti bebu nakon što nestane kosti pupkovine (obično se događa na 5-7 dan života).

2. Po prvi put možete kupiti bebu na dan iskrcavanja iz bolnice (ako ste prethodno cijepljeni protiv tuberkuloze) ili sljedeći dan (ako ste cijeplili na dan pražnjenja).

Koliko često kupiti bebu?

Neophodno je svakodnevno kupati bebu prvog mjeseca života. U ovom divnom postupku gotovo da nema kontraindikacija. Osim ozbiljnog stanja djeteta ili povišene temperature njegova tijela.

Kuhati vodu?

Mnogi pedijatri raspravljaju o tome. Međutim, ipak je potrebno djelovati na način da se ne bi naškodili djetetu: bolje je nadmašiti nego ne završiti. Stoga, dok se umbilikalna rana ne izlijeva, kuhati vodu. Nadalje, ako je voda iz slavine čista, nemojte trošiti vrijeme i energiju na kipuću vodu, jer to nema potrebe.

Kako pripremiti otopinu kalijevog permanganata za kupanje i koliko dugo je dodati u vodu za kupanje?

Kalij permanganat je daleko od bezopasnosti: njegovi kristali mogu uzrokovati opekline osjetljive kože djeteta. Stoga je potrebno pravilno pripremiti.

Da biste to učinili, uzmite prozirno staklo, ulijte 5 grama tamo. (2/3 tsp.) Suhog kalijevog permanganata, stavite kipuću vodu (100 ml) i dobro promiješajte vodu sve dok se svi kristali potpuno ne otopi. Zatim procijedite kroz tri sloja gaze.

Još bolje, uzmite 5% otopinu kalij permanganata u ljekarni.

Samo nekoliko kapi takve koncentrirane otopine bit će dovoljno da voda u kadi postane blijedo ružičasta boja.

Dodajte kalijev permanganat u vodu za kupanje nekoliko dana: sve dok se umbilikalna rana ne izliječi. To se obično javlja u 10-15 dana života.

Kakvo je vrijeme za kupanje?

Tradicionalno se vjeruje da je najbolje vrijeme za kupanje večer. Međutim, ovaj pristup nije sasvim točan. Kao i svako dijete je individualno: netko nakon kupanja nastoji spavati, netko, naprotiv, dobiva prekomjeran rad i aktivno se ponaša nekoliko sati zaredom. Stoga, bolje se prilagodite bebi. I ako mu se ujutro pliva, zašto ne ujutro organizirati tretman vode?

Mnoge majke zabrinute su pitanjem kada kupiti bebu: prije jela ili nakon? Zapravo, ni ovdje nema pravila. Riječ je o fiziologiji: neka djeca vole plivati ​​na "punom želucu", a drugi na "gladnima". Ali bilo bi bolje ako najprije odaberete najoptimalnije vrijeme za plivanje: između hranjenja. Nakon nekoliko dana znat ćete kada beba voli plivati ​​više.

Međutim, ne zaboravite da odmah nakon hranjenja ne biste trebali kupati mali: bolje je pričekati 30 minuta.

Važno je! Odabir vremena za kupanje, pokušajte se pridržavati. Budući da dijete proizvodi određeni način, kršići se što ćete donijeti neslaganje u radu svog živčanog sustava.

Što bi trebalo biti temperatura vode za kupanje i kako to odrediti?

Za prvo kupanje, temperatura mora biti najmanje + 37 ° C. Sljedeće, dijete će vam reći kroz svoje ponašanje kako je udobna ova ili ona temperatura vode za njega. Uostalom, neka djeca vole neku vruću vodu, dok su druge hladnije.

Kako dijete dobije stariji, smanjite temperaturu vode: do mjeseca starosti donijeti na +30 + 32 o C i dva mjeseca do +28 + 30 o C.

Poželjno je odrediti temperaturu vode za kupanje termometrom vode. Ali ako to nije tamo, upotrijebite svoj lakat za to: umočite u vodu. Ako voda kože lakta nije vruća ili hladno, tada je temperatura ispravno odabrana.

U kojoj sobi da kupate dijete i što bi trebala biti temperatura u njemu?

Možete kupiti svoje dijete u kupaonici ili dnevnoj sobi, u kuhinji. Glavna stvar je da temperatura u sobi iznosi +26 + 28 °, a u njemu nema skica.

Koliko vode ulijeva u kadu?

Kupka bi trebala biti dvije trećine pune vode.

Kako odabrati higijenske proizvode za kupanje djeteta i koliko često ih koristiti?

Dječja koža je vrlo nježna. Stoga, odaberite posebne higijenske proizvode za kupanje, čija pH vrijednost je blizu pH kože bebe. Također imajte na umu da ne smiju sadržavati sintetička ulja, boje i konzervansi.

Inače, to može dovesti do neugodnih posljedica: iritaciju kože i smanjenja zaštitnih svojstava, alergijskih reakcija i mnogih drugih.

Prilikom odabira higijenskih proizvoda za kupanje bebe, prednost se pjena za kupanje, gel ili tekući sapun. Kao što većina dermatologa vjeruje da tradicionalni čvrsti sapun osuši nježnu kožu novorođenčeta.

Za bebu čuvajte higijenu ne više od jednom tjedno.

Važno je! Nikada nemojte koristiti sredstva za kupanje bebe s antibakterijskim svojstvima. Budući da mogu poremetiti prirodnu mikrofloru kože mrvica i dovesti do razvoja raznih bolesti.

Koja biljka je najbolje koristiti i koliko često?

Kupke se koriste biljem koji uglavnom imaju protuupalno svojstva i omekšavaju vodu: kamilice, celandine, niz kalendula i drugo. Moguće je kupiti bebu u njima nakon što umbilikalna rana iscjeljuje.

Obrišite bebu u travi ne više od dva ili tri puta tjedno. Nemojte pretjerati, jer mogu isušiti kožu djeteta.

U svim vrstama biljnih zbirki (umirujuće ili uklanjaju kožne probleme, itd.), Dijete se može okupati samo nakon savjetovanja s pedijatrom.

Kako skuhati bilje?

Uzmi 150 grama trave i napunite litru kipuće vode, pustite da se pere 10 minuta. Zatim ga napunite i ulijte u kupku za kupanje.

Koliko se vremena treba okupati?

Po prvi puta ne više od 5-10 minuta. Kako dijete sazri, povećajte vrijeme kupanja od 10 do 40 minuta. Manje nije dobro, a više nema smisla. Međutim, ne zaboravite da je najbolji orijentir sam dijete. Ako ste pretjerali s vremenom za kupanje ili ne posvetite premalo pozornosti vodenim postupcima, on će vam to obavijestiti svojim ponašanjem.

Kupati bebu u pelenama ili bez njega?

Zapravo, koliko ljudi - toliko mnogo mišljenja. Ipak, razumijemo razlog: zašto je potrebno pelena?

Sigurno ste iz mame ili bake čuli da će beba zamrznuti bez pelene u vodi. Ali ako je voda topla i dovoljna količina, hoće li zamrznuti mrviti? Naravno da ne.

Pogledajmo sada situaciju s druge strane: bez pelene u vodi, beba dobiva puno pozitivnih emocija i aktivno se kreće. Ti trenuci poboljšavaju probavu, mišićni ton, rad svih unutarnjih organa i živčani sustav.

Sada odlučite za sebe: trebate li pelene?

Što ako je beba počela plakati dok je kupala?

Crying - signal da se mrvica osjeća neugodno. Stoga je potrebno prestati kupati, razumjeti uzroke i eliminirati ih.

Najčešći uzroci plače:

 • neodgovarajuće vrijeme kupanja
 • voda je previše vruća ili hladno
 • beba ne voli kadu: prevelika ili mala
 • zastrašujuće nešto plaši: svjetlo, glasovi, skup više ljudi

Da biste identificirali uzrok, morate prestati kupati i provoditi "pokuse". Na primjer, svakodnevno promijenite temperaturu vode od 1-2 ° C, vrijeme ili trajanje plivanja i druge čimbenike. Tijekom ovih "eksperimenata" uvijek se pridržavate "zlatnog pravila": promijenite samo jedan faktor. Inače, nećete moći identificirati uzrok plače.

Možda je to sve što bi se moglo reći o kupanju novorođenčeta. Međutim, u stvarnosti, postoji više pitanja i okolnosti koje nisu obuhvaćene u članku. A ako niste pronašli odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju ili ne znate kako postupati u određenoj situaciji, učinite to pravilom: uvijek poštujte interese djeteta. Onda ne možete pogriješiti i uspjet ćete!

Autor: Koretskaya Valentina Petrovna, pedijatar,