Restaurativna gimnastika nakon poroda - 14 jednostavnih vježbi

Bol

Nositi dijete i njegovo rođenje u svijet, iako su prirodni fiziološki procesi, ali ne prolazi za organizam bez traga. Nakon porođaja, tijelo mora nužno biti obnovljeno, jer povećano opterećenje smanjuje ton abdominalnih mišića, perineum, a problemi s vene koje počinju tijekom trudnoće mogu napredovati. Vježba nakon porođaja je neophodna za potpuno i učinkovito oporavak tijela. Brže će se početi, brži i bolji učinak oporavka bit će.

Ako u rođenju nije bilo nategnih prekida ili rezova, vrlo brzo možete započeti nastavu, praktički sljedeći dan kada se dijete pojavi, u slučaju kada to osjetite. Ako se primjenjuju šavovi, onda je apsolutno neophodno čekati dok se ne liječe, potrebno je oko 2 mjeseca.

Pet minuta dnevno za vraćanje trbuha

Restorativna gimnastika nakon porođaja uključuje različite skupine vježbi. Možda je najproblematičnije mjesto trbuh. Prošireni trbušni mišići podrazumijevaju niz neugodnosti koje želim brzo eliminirati. To je uglavnom nedostatak želje za mokrenjem i odmrzavanjem, što je ispunjeno različitim problemima, pa čak i neugodnostima.

Gimnastika za želudac također pomaže u obnovi lika. I vrlo je važno izvršiti vježbe, a ne ograničavajući se na nošenje zavoja. Vezica samo popravlja mišiće, ali ih ne prisiljava na ugovaranje i stoga ne dovodi do oporavka.

Za vraćanje trbušnih mišića prilično redovito obavljaju nekoliko vrlo jednostavnih vježbi. Takva gimnastika neće trajati dulje od 5 minuta, ali s dobrom i stalnom izvedbom daju primjetan učinak.

Vježba 1. Povucite trbuh

Ležimo na leđima, savijamo noge na koljenima, noge su temeljito pritisnute na pod, dlanove na trbuhu.

Udišite, snažno udahnite trbuh i podesite ovaj položaj 4-5 sekundi. Zatim uzeti duboko usporiti dah i ponovite vježbu. U jednom pristupu možete ponavljati 8-10 ponavljanja.

Vježba 2. Napravite "most"

Prihvaćamo isti položaj kao u prvoj vježbi. Nakon izdaha, podignite zdjelicu, napete stražnjicu i povlačite u želudac. Istodobno podignite glavu i pritisnite bradu na prsa.

Ova vježba nije jednostavna pa na početku može doći do poteškoća u provedbi. Ništa krivo s tim, tijekom vremena, mišići će dobiti ton i snagu, a broj ponavljanja može se povećati.

Integrirani pristup

Vrlo je malo žena čije je jedino problematično područje nakon poroda trbuh. U većini slučajeva, cijelo tijelo treba vratiti i tonirati mišiće. To znači da se na sveobuhvatan način trebate nositi s poremećajima nakon poroda, tj. Obavljati različite vježbe i koristiti sve dijelove tijela.

Ako dojite, bolje vježbajte nakon hranjenja. Za nastavu trebat će vam udobna odjeća, mali jastuk i veselo raspoloženje. Svi pokreti tijekom gimnastike moraju biti glatki i pažljivo izvedeni.

Vježbe kako bi se spriječili učinci proširenih vena

Vježba 3

Ležimo, licem prema gore. Noge bi trebale biti savijene na koljenima, noge se trebaju spojiti i čvrsto pritiskati na pod. Ruke se protežu duž tijela, dlanovi se odbijaju. Ispravite noge, a ne dijelite koljena, a 10 puta silom stisnite prste (kao da povlačimo kandže). Onda vratimo noge na njihovu bivšu poziciju.

Vježba 4

Bez mijenjanja položaja, podignemo jednu nogu, izravnavamo ga u koljenu i povucimo čarapu prema nama i dalje od nas. Pokreti stopala moraju biti napravljeni 10 puta i uz veliku amplitudu. Tada izvršavamo iste akcije s drugom nogom.

Vježbe za trening trbušnih mišića

Vježba 5

Ležimo na leđima, savijamo koljena, malo podignemo noge, stavljamo ruke na trbuh s dlanovima dolje. Polagano udahnemo, potom izdahnimo mirno kao da izgovaramo zvuk "haaaaaa". Dok izdahnete, povucite trbuh, malo pomažite svojim rukama. Ne morate pritisnuti rukama, to bi trebalo biti milovanje u smjeru od pubisa do pupka. Tjelovježba treba ponoviti 10 puta. (Slika iz vježbe 1)

Vježba 6

Sad smo položili na stranu. Da ne biste posvetili pažnju na nelagodu i neugodnosti, možete staviti malu podlogu ispod vrata. Osim početne pozicije, ova vježba se ne razlikuje od prethodnog: samo privući trbuh na uzdisati uz zvuk "haaaaa" i pomoći s rukama. Obavljamo vježbu na svakoj strani, čineći 10 ponavljanja.

Vježba 7

Prebacujemo se na trbuh, ispod donjeg trbuha stavili smo mali jastučić, tjelesnu podršku - na laktove. Udahnite i udahnite kretnjom zdjelice naprijed. Na udisaj uzimamo izvorni položaj. Vježba se izvodi 10-12 puta. Tijekom vježbe važno je izbjegavati pritisak na prsa, tako da sam prsni koš nije prepun.

Video kako vratiti želudac nakon porođaja

Vježbe za jačanje mišića perineuma

Vježba 8

Polazna pozicija - sjedenje ili ležanje. Nastojimo istodobno naprezati mišiće vagine i anusa. Ova vježba zahtijeva trening, jer svaki put kada se čini da se isti mišići sklapaju. Kada je razdvajanje jasno, možete pokušati nacrtati "val" rezova iz anusa u pubis. Pravilno obavljanje ove vježbe pomoći će opuštanju usnica, mišića usta i kontrole disanja.

Ova vježba je vrlo slična poznatim Kegelovim vježbama, koje se sastoje upravo u kontrakciji mišića perineuma u različitom ritmu. Takva gimnastika će biti korisna i prije i poslije poroda.

Video vježbe kegel za jačanje mišića zdjelice

Vježba 9

Ležali smo na strani. Glava, ramena i kukovi čine pravu liniju, noge savijene na koljenima. Donja ruka mora biti smještena ispod glave, gornja ruka je savijena i počiva na površini šakom ili dlanom pored pupka. Dok u ovom položaju, dok izdahnete, podignite zdjelicu (odmarajući se na gornjoj ruci), dok udisate - spustite ga. Ponovite 8-10 puta na obje strane.

Vježba 10

Zauzeti smo ležeći položaj s licem prema gore, savijamo noge na koljenima, noge se oslanjaju na pod, a ruke leže uz tijelo. Na izdahnuti, izvlačimo čarape na sebe i pokušavamo lići lijevo lijevom nogom, udišemo - vraćamo se na polaznu poziciju, izdahnemo - ponavljamo vježbu, ali mi s desne strane već dosežemo desnu nogu. Izvršavamo 5-6 ponavljanja na desnoj i lijevoj strani.

Vježba 11

Ustajemo na sva četiri. Glava, ramena i zdjelica nalaze se na istoj visini, a koljena su poredane oko širine ramena. Udišemo, privlačimo u trbuhu, udahnemo lijevu dlan i desnu nogu s površine, udahnimo - vraćamo se na početni položaj, izdahnemo - ponavljamo vježbu, mijenjajući "dijagonalu". Mi obavljamo 10-12 puta.

Vježba 12

Nastavljamo prakticirati, stojeći na sva četiri. Ovaj put, odmarajući se na dlanovima i podizanjem stopala. Na izdahnuti, podižemo zdjelicu, ravnanje koljena i raspodjelu težine na dlanovima i podizanje stopala. Na udisaj uzimamo izvorni položaj. Izvršite 10-12 ponavljanja.

Vježba 13

Ponovno ležemo na svojoj strani. Donja ruka je izravnana i postavljena pod pravim kutom tijela, naglasak na dlanu. Gornja ruka se proteže duž tijela. Na izdahnuti, odstraniti zdjelicu s površine i lagano podići. Po inspiraciji prihvaćamo početno držanje. Izvršite 8-10 ponavljanja na svakoj strani.

Vježba za mišiće leđa i trbuha

Vježba 14

Postali smo lice prema zidu. Sa dlanovima i podlakticama naslonimo se na zid, noge malo savijene i razmaknute širine ramena. Mi ugovaramo trbušne mišiće, kao da pokušavamo donijeti desnom lakom bliže suprotnom koljenu, a zatim - naprotiv, lijevi koljeno do desnog koljena. Zapravo, taj se pokret ne izvodi, samo trbušni mišići su napete.

Kažemo zbogom onim višim kilogramima

Nažalost, težina trudnice povećava se ne samo zbog rasta fetusa, posteljice, amnionske tekućine i povećane količine cirkulirajuće krvi. Vlastiti ekstra kilograma, koji su se pojavili tijekom trudnoće, "staviti" na novorazvijenu mamu i ostati s njom nakon rođenja. Budući da se nemoguće ograničiti u prehrani nakon poroda, najbolja opcija je gimnastika za gubitak težine.

Čitamo na temu:

Cindy Crawford tehnika

Vrlo su popularne za ovu svrhu vježbe Cindyja Crawforda nakon rođenja. Ovaj set vježbi razvijen je na temelju osobnog iskustva i uključuje tri skupine vježbi: A - osnovne vježbe koje se mogu izvoditi bilo gdje iu bilo koje vrijeme, B - vježbe usmjerene posebno na jačanje mišića, C - intenzivne vježbe za spaljivanje masti. Video vježbe mogu se naći u javnoj domeni, oni su također poznati kao kompleks vježbi u novoj dimenziji. Rad s virtualnim trenerom je vrlo povoljno. S redovitim razredima rezultati su vidljivi nakon 2 tjedna.

Značajke i vrijeme oporavka tijela nakon poroda

Cijelo razdoblje dojenja ženskog tijela podvrgnuto je teškim teretima. Postoje promjene koje drastično utječu na fizičko stanje majke. Rođenje djeteta je stres za cijelo tijelo. Posebna pažnja također je uzrokovana obnavljanjem nakon porođaja.

Proces traje dugo, zahtijeva ozbiljan stav prema zdravlju i preporuke liječnika. Mlađa majka i njezini rođaci trebaju biti pažljivi na bolne simptome koji se pojavljuju i odmah obavijestiti liječnika kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije.

Kako se tijelo mijenja

Preokrenuti razvoj organa, kao i svi tjelesni sustavi koji su podvrgnuti promjenama tijekom porođaja i porođaja, zove se involucija, koja zauzima cijelo razdoblje nakon poroda. Povratak na prenatalno stanje javlja se u roku od 6-8 tjedana. Iznimka je hormonalni sustav, kao i funkcija mliječnih žlijezda u majci za njegu, čija je pojačana aktivnost potrebna za cijelo vrijeme laktacije.

Maternica. To je uterus koji je prošao najveće promjene tijekom trudnoće. Njezina veličina za cijelu trudnoću povećava se više od 500 puta. Nakon isporuke, težina je oko 1 kg. Unutarnja šupljina nakon rođenja djeteta popunjena je krvlju i predstavlja golu ranu na mjestu gdje je postala placenta.

Prve dane opaženo je krvavo obilno iscjedak, tzv. Lochia. Postupno se smanjuju, od crvenkasto-smeđe postaju prozirne boje.

Taj proces odvija se sam po sebi, ali ako se tjedan dana nakon rođenja pojavljuju veliki krvni ugrušci veličine veći od 3 mm, hitno se posavjetovati s liječnikom. Ovaj simptom ukazuje na nepotpuno uklanjanje posteljice.

Povratak maternice na njegov izvorni oblik i veličinu uzrokuje bolne senzacije u donjem abdomenu. Dojenje bebe na zahtjev pomaže ubrzati oporavak. To je zbog činjenice da je tijekom dojenja hormon oksitocin proizveden. Ako je potrebno, injekcije oksitocina propisane su od strane liječnika. Također, za brži i potpuniji povratak maternice u normalno stanje, preporučuje se posebna masaža.

Proces čišćenja iz krvnih ugrušaka nakupljen u šupljini traje 3 do 5 dana. Tjedan je smanjen i težina do 500 g. Potpuno oporavak se događa do kraja okupljanja. Vrata se vraća u prvobitno stanje 12-13 tjedana. Također se mijenja i oblik samog vrata, od koničnog postaje cilindričan, što ne uzrokuje bol.

Vagina. Nakon 1,5-2 mjeseca, lumen vagine se vraća na prenatalne veličine. Iako se puni obnavljanje veličine lumena nikada ne događa, to neće utjecati na spolne odnose bračnog para.

Menstrualni ciklus

Odabrani način prehrane djeteta ključan je za uspostavljanje ciklusa menstruacije nakon porođaja. Hormonska pozadina majke brzo dolazi do pokazatelja prije trudnoće, ako dijete radi na umjetnom ili mješovitom hranjenju.

Kada hranite bebu s prilagođenim umjetnim smjesama, menstruacijski oporavak nakon isporuke odvija se od 6 do 8 tjedana. Hormonska pozadina je smanjena na normalnu razinu, proizvodi se gonadotropni hormoni. Učinkovitost jajnika je obnovljena, ovum prolazi sazrijevanje i odlazi u trbušnu šupljinu.

Mjesečno kod žena nakon porođaja se prosječno vraća nakon 6 mjeseci. Smatra se normalnim kada se menstrualni ciklus može oporaviti nakon 3 mjeseca ili nakon 1 godine. Na pojam utječu pojedinačne osobine tijela mlade majke.

Menstruacija nakon porođaja je manje bolna, kao što mnogi žene ističu. To je zbog činjenice da je metabolizam obnovljen u hipotalamusu, a osjećaj boli je smanjen.

Nakon povratka u seks nakon rođenja, par mora biti zaštićen. Kakva vrsta kontracepcije će biti prikladna za svaku konkretnu situaciju, trebate pitati svog liječnika, tko će savjetovati par.

Problemi sa stolicom

Jedan od najgorih problema za mladu majku je zatvor. To je zbog značajnog širenja crijevnih zidova. Intestina odmah nakon rođenja djeteta ima puno više prostora nego obično. Mišići koji promiču pokret crijeva i mišiće dna zdjelice trebaju vremena da se vrate na posao.

Uzimajući osloboditi od zatvora pomaže jesti hranu koja uzrokuje laksativni učinak, kao što su bundeva, šljive, tikvice. Ali ova metoda nije prikladna za majke za njegu, jer može imati negativan utjecaj na zdravlje djeteta. Vaše dijete može imati problema s trbuščićem i stolicama.

Najbolji način je topli opuštajući tuš, olakšavajući ukočenost i napetost. Stručnjaci također preporučuju masažu trbuha za vraćanje intestinalnog tonusa.

U smjeru kazaljke na sat lagano miluje trbuščić. Udisati - pritisnuti tvrdom rukom, udisati - oslabiti silu pritiska. Ponovite za 5-10 posjeta.

Hemoroidi su drugi problem koji se javlja nakon rođenja djeteta. Hemoroidi često ispadaju u procesu porođaja. Mali noduli obično nestaju tijekom prvog tjedna. Velike stranice koje uzrokuju bolne senzacije trebaju profesionalni tretman. U tom slučaju trebate se posavjetovati s proktologom koji će propisati tijek terapije.

Odgovori na pitanje kako vratiti normalnu stolicu nakon porođaja mogu se naći na forumima za mlade majke koje su se suočile s ovim problemom ili na specijaliziranim mjestima. Žene dijele svoja iskustva, narodne lijekove. No, savjetovanje stručnjaka potrebno je za rješavanje problema.

Hormonska pozadina

Promjene u hormonalnoj podlozi nastaju od početnih dana trudnoće. Nakon procesa rođenja proces se vraća u normalne vrijednosti. Hormoni odgovorni za proizvodnju majčinog mlijeka i laktacije, nastavljaju s radom.

Stručnjaci napominju da je hormonska neravnoteža koja je nastala nakon porođaja česta pojava. Stabilizacija hormonskog podrijetla provodi samo tijelo bez vanjske intervencije.

U nekim slučajevima potrebno je savjetovanje ginekologa i endokrinologa koji nakon pregleda zdravstvenog statusa žene odlučuje kako vratiti hormone majke nakon isporuke i propisati tijek liječenja lijekovima.

Sljedeći simptomi pomoći će odrediti da postoje problemi:

 1. Brzo dobivanje na težini ili drastičan gubitak težine.
 2. Neobično snažno znojenje.
 3. Problemi u nastajanju s kosom. Možda kao gubitak kose i prekomjerno rast kose kože.
 4. Niski libido.
 5. Veliki umor.
 6. Promjena psihološkog stanja. Na primjer, razdražljivost, apatija, surovost, depresija.

Pojava jednog ili više simptoma je znak potrebe da posjetite liječnika. Samo-lijekovi u ovom slučaju strogo su kontraindicirani.

Gdje početi?

Oporavak tijela nakon porođaja zahtijeva integrirani pristup stanju žene pa je vrijedno odrediti kamo ga započeti. Da biste započeli s rekonstrukcijom tjelesne kondicije, morate uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

 1. Uravnotežena prehrana. Hrana mora biti visoko kalorijska, korisna, pomažući tijelu da se brže oporavi. Iz prehrane je potrebno ukloniti pikantne jela, slatko pečenje, prženu hranu.
 2. Neki, pokušavajući brzo izgubiti težinu, sjednu na strogu prehranu koja liječnici ne preporučuju. Tijelo nakon porođaja zahtijeva cijeli raspon vitamina i minerala, što prehrana sa strogim ograničenjima ne može pružiti. Glavni uvjet bilo koje prehrane za majku koja je skrbnik nije štetiti djetetu.
 3. Dodavanje vitamina i vitamina u prehrani.
 4. Vježba.
 5. Masaža, korištenje narodnih metoda.
 6. Korištenje kreme, ulja.

Neposredno nakon poroda, liječnici ne preporučuju tjelesnu vježbu, a kamoli opterećuju tijelo vježbanjem snage u fitness sobama. Trebalo bi postupno vratiti se tjelesnom naporu.

Obnavljanje oblika treba početi jednostavnim šetnjama i laganom masažom, koja neće utjecati na šav na koži trbuha nakon carskog dijela. Klase bi trebale biti kratke, glavni opterećenje pada na trbušne mišiće, stražnjicu, bedra i ramena. Za žene koje dojče ne preporučuju se vježbe za prsne mišiće tijekom dojenja.

Povez. Nakon poroda, preporučuje se nošenje zavoja, što pomaže da brzo vratite lik žene. Ne zatežite zavoj ravnomjerno po cijeloj širini. Liječnik kaže da nosi zavoj, postavljajući ga majci koja je rodila.

Prva vježba za vraćanje oblika nakon porođaja ne može se izvršiti prije 2 mjeseca. Nakon češkog dijela, vrijeme početka gimnastike može biti odgođeno sve dok se poslijeoperacijske šavove potpuno ne izliječe. Uz vanjsku šav na koži abdomen, glavna stvar je potpuno ozdravljenje ožiljka na maternici žene.

Prerana tjelovježba često dovodi do upalnih procesa unutarnjih organa. Trening u početku ne smije biti dulji od 5 minuta. Postupno se vrijeme klasa povećava. Lijepa figura neće biti obnovljena mjesec dana.

Da biste se oporavili od poroda, započnite set vježbi na nježan način, s malim opterećenjem. Broj pristupa bi trebao biti minimalan. Povećanje opterećenja postupno. Ako doživite bol ili vježbe s krvnim pražnjenjem treba zaustaviti i vidjeti liječnika.

Vježbe za disanje. Unatoč očitoj jednostavnosti, donesi dobar učinak. Nije preporučljivo nakon cezariannog dijela i dijagnoze dijastaze, kada postoji divergencija mišića rektuma u prednjem trbušnom zidu. Vježbe za disanje sastoje se od izmjeni dubokih udisaja i izdisaja i zadržavanja daha nekoliko sekundi. Ponovite 10-15 puta. Učiniti samo u ležećem položaju.

Pješačka. Dok hodate s djetetom, majka može izmijeniti ritam koraka. Idi brže, sporije, što je najvažnije, nemojte dovoditi tijelo iscrpljenosti. Šetnja bi trebala donijeti radost, trajati prvih dana ne više od 30 minuta da bi imali koristi od tijela.

Hodanje gore je vrlo korisno. Prvo možete ići na 1-2 kata. Trčanje po stepenicama ne vrijedi, pogotovo prvih nekoliko mjeseci nakon porođaja. Jednostavno hodanje pomaže brzo vratiti tijelo natrag u normalu, vratiti obrazac.

Za prakticiranje kod kuće:

 1. Zagrijte Kao trening često vježbaju s hula hoop. Pa ako će obruč biti s težinom. Jednostavne bočne zavoje mogu se napraviti kao zasebne elemente gimnastike i kao zagrijavanje prije prakticiranja jačanja tiska.
 2. Vježbe na tisku. Postoje cijeli kompleksi koji imaju za cilj obnavljanje oblika trbuha nakon porođaja. Isprva možete izvesti nekoliko jednostavnih vježbi, kao što su daska, podizanje zdjelice, pincete. Čučnjevi na zid pomažu pri povratku oblika tijela. Možete početi raditi s elementima napajanja nakon poboljšanja zdravlja.
 3. Obnova dojke. Matične žlijezde izvana jako variraju. Vizualno, možete primijetiti povećanje oblika dojke, njegovo progib. Za mišiće u prsima ima posebne terapeutske vježbe. Pa pomaže u održavanju oblika pravilno odabranog grudnjaka. Stisnuti, mali grudnjak može dovesti do pojave mastopatije.

Kada početi i koliko učiniti pristupa za svaki element, žena se odlučuje na temelju unutarnjeg stanja i nepostojanja znakova neodlučnosti. Samo redovite vježbe pomoći će tijelu da se brže oporavi.

Oporavak psiho-emocionalnog stanja

Uz pomoć prehrane, vježbanja, kozmetičkih i kozmetičkih postupaka, fizički oblici, vitak i ljepota prilično su brzo obnovljeni. Stručnjaci upozoravaju na povećanje broja žena koje doživljavaju postpartumnu depresiju, što utječe na dobrobit majke i djeteta, koji je emocionalno blizak majci.

Depresija pogađa supružnike u obitelji. Neovisno od mlade majke može biti teško izaći iz takve države. Ovdje je nužna pomoć ljubljenih rođaka, pogotovo muža, koji će se brinuti za dijete.

Posebnost pojave depresije nakon rođenja prve bebe može se smatrati nesigurnošću mlade majke u njezinim sposobnostima, koja se boji svega. S pojavom druge mrvice, depresija se pojavljuje prilično rijetko i obično je povezana s obiteljskim odnosima. Kasno dijete u obitelji najčešće mobilizira majku zbog brzog oporavka zdravlja.

Kako bi preživjeli postpartumnu depresiju, razmotrite sljedeće:

 1. Žena bi trebala imati slobodno vrijeme poslijepodne za odmor i njegu izgleda. Neka umorna majka spava u poslijepodnevnim satima ili napravi hranu za sebe dok otac ide na šetnju s bebom.
 2. Pronađite zanimanje za hobi. To je izborno pletenje ili šivanje. Žena može raditi zanate, odnijeti cvijeće. Glavni uvjet je da se omesti od kućanskih poslova.
 3. Racionalna prehrana, plivanje, vježbanje pomoći će zadržati ženu u dobrom stanju i podignuti duh.
 4. Svaka aktivnost, uključujući gimnastiku, ne smije se guma i izazvati iritaciju. Dobra majčinska raspoloženja jamče mir i utjehu u obitelji i obiteljskim odnosima.

Nije dovoljno imati dijete. Potrebno je educirati dijete, usaditi mu zdrav stil života, a primjer njegove voljene majke pomaže mu puno.

Oporavak nakon porođaja, skup vježbi

Postpartum razdoblje (6-8 tjedana nakon rođenja djeteta) je razdoblje fizičke i emocionalne prilagodbe. Reproduktivni organi se vraćaju u prenatalno stanje. Obitelj se prilagođava izgledu djeteta u kući. Odgovornosti svakog roditelja promijeniti će se kako bi se nosile s potrebama djeteta.

Ponavljanje udova nakon porođaja

S slabom involucijom maternice, normalna kopriva može dati dobar rezultat. Stavite 3 do 4 žlice suhog drobljenog lišća u 0,5 litre kipuće vode, inzistirati na hlađenju i popiti pola šalice 3 do 4 puta dnevno.

Dobra pomoć i alkoholna tinktura vodene paprike (farmaceutski proizvod).

Ne manje popularni među ljudima su gluhe koprive - bijele ashberry. Cvjetovi su cijenjeni. Za hladnu infuziju, uzmite 2 žlice od 0,5 litre kuhane vode na sobnoj temperaturi, ostavite preko noći, filtrirajte ujutro i pijete pola šalice 4 puta dnevno. Ili pripremite juhu: 2 žlice cvijeća za 2 šalice kipuće vode, kuhajte na laganoj vatri 5 minuta, odvodite. Pijte tijekom dana u frakcijskim dijelovima.
Moguće je koristiti i travu od yasnotka. Od suhog lišća je pripremljen točno isti juha kao od cvjetova, imenovan je u istoj dozi. Istina, djeluje nešto slabije, ali ne utječe na krvni tlak. Čini se da cvjetovi ashberry doprinose smanjenju pritiska u hipertenziji.

Žena treba biti upozorena ako postpartum iscjedak nakon tjedan dana ostaje krvav. U tim slučajevima, ako koprivnica ne pomaže, morate se obratiti na pastirovu torbu. Antički, dokazani lijek za bilo kakvo krvarenje. Podsjećam vas da je uobičajena dnevna doza infuzije - 3 - 4 žlice bilja za 2 šalice kipuće vode, zamotajte jela infuzijom nekoliko sati.

Polja yarutka, također iz cruciferous obitelji, koja ima neke sličnosti s pastir torbica, uobičajeni korova koji legla usjeva, također zaustavlja krvarenje maternice i koristi se čak iu raku maternice. Dvije jušne žlice suhe biljke piju se uz čašu kipuće vode preko noći, filtriraju ujutro, uzimaju se od jedne žličice žličice u žličicu 4-5 puta dnevno.

S krvarenjem u postpartum period, krvavi crveni gerani savršeno se očituje - prekrasna, nezaboravna biljka koja krasi šumske rubove i padine šumovitih brežuljaka. Učinkovita hladna infuzija: 2 žličice suhe trave za 2 šalice kuhane vode na sobnoj temperaturi, inzistirajte cijelu noć, pijte tijekom dana djelomične dijelove.

Košuljasti listovi, prikupljeni početkom svibnja, dok su još uvijek nježni i lijepljeni, pomažu u ubrzavanju i olakšavanju poslijepora čišćenja. Suhe se mogu čuvati dvije godine. Infuzija se priprema od 3 žlice u 3 šalice kipuće vode. Potopite u pećnici topline ili termos 2 sata, dodavajući čašicu čajne sode. Pijenje stakla u obliku topline 3 puta dnevno, počevši od 12. dana nakon rođenja, preporučilo je ruske iscjelitelje.

Fizički oporavak nakon porođaja

Promjene koje se događaju u vašem tijelu u prvim tjednima nakon rođenja djeteta mogu uzrokovati da se osjećate ushićeno i energizirano, ili obrnuto, prazno i ​​depresivno.

Većina žena doživljava iznenadna promjena raspoloženja, a mlade majke osjećaju umorno i treba odmoriti.

Liječnici odmah nakon poroda pomno prate vaše fizičko stanje kako bi procijenili kako se oporavak odvija. Često mjerite temperaturu, puls, krvni tlak, stopu disanja. Također se prati broj i priroda lohe (postpartumna pražnjenja sluzi i krvi iz maternice), veličina, gustoća i položaj dna maternice, funkcioniranje mokraćnog mjehura i probavni trakt.

Maternica u procesu oporavka, nazvana "involucija", vraća se u prenatalnu veličinu 5-6 tjedana nakon rođenja. Kako bi se poboljšala kontrakcija maternice i spriječila teški gubitak krvi na mjestu vezanja posteljice, ponekad masaža maternice propisuje samo medicinska sestra ili puerperal.

Hranjenje bebe također doprinosi kontrakciji maternice.

Značajna crvena loza postupno se smanjuje tijekom nekoliko dana nakon poroda i postane blijedo ružičasta, a sljedećih nekoliko tjedana bjelkasto-žućkasto, bijelo ili smeđe. Ispuštanja mogu trajati 6-8 tjedana.

Postpartum bolovi, neugodni i ponekad bolni kontrakcije maternice nakon porođaja često se javljaju kada se čuvate djetetom i, najčešće, ako to nije prvo rođenje. Kako biste olakšali bol, opustite se i koristite lagano disanje. Postpartum bolovi obično nestaju tijekom prvog tjedna.

U posljednjoj fazi involucije maternice cerviks se vraća gotovo na prvobitnu prenatalnu veličinu, ali vanjsko otvaranje cerviksa ostaje nešto šire.

Vagina postupno dobiva vlastiti ton, ali usne ostaju nešto šire, veće i tamnije nego prije trudnoće.

Opće stanje žena nakon uspješnog rođenja obično je dobro. No, dogodit će se uskoro da se neka temperatura povisi na 38 ° C, ponekad postoji i hladnoća - to je posljedica povećane mišićne radnje u porođaju. Temperatura se može lagano povećati u prvim danima - takav je odgovor tijela na apsorpciju produkata raspadanja tkiva na površini rane maternice.

Nakon rođenja krvni tlak može se smanjiti. To nije slučajno: budući da uteroplacentalna cirkulacija prestaje funkcionirati, maternica se smanjuje, a time i smanjena količina krvi, tijelo poduzima hitne mjere da se riješi nepotrebne krvi. Bubrezi uklanjaju više tekućine, a volumen cirkulirajuće krvi brzo se smanjuje. To je povezano s promjenom krvnog tlaka. U pravilu, uskoro se vraća na normalu.

Unatoč činjenici da u roku od nekoliko dana nakon poroda, bubrezi izlučuju mnogo više urina nego obično, puerperalne žene često nemaju potrebu za mokrenjem i moraju ih podsjećati na mokrenje. Ponekad se želja za mokrenjem pojavljuje pod djelovanjem buke vode koja izlazi iz slavine ili izlijevanja genitalija toplom vodom. Ako još uvijek ne možete urinirati, morate se posvetiti upotrebi katetera.

Naprotiv, nakon porođaja, mnoge žene primjećuju da imaju poteškoća u zadržavanju mokraće, pogotovo kada kihaju, kašlju ili se smiju. To se događa ako se tijekom porođaja mišići obturatora, sfinkter mjehura, pretjerano rastegnu.

Takve vježbe pomažu:

stisnuti vaginu i nakon 10 sekundi ga opustiti; ovo jača mišiće vaginalnih zidova;

prazni puni mjehur ne odmah, već postupno, izmjenjujući oslobađanje malih dijelova urina kompresijom vagine. Nakon redovite tjelovježbe, mišić mirovanja će ojačati i zadržati urin.

U ranim danima, nije sve dobro i sa funkcioniranjem crijeva. Njegov ton je smanjen, probava je spora, stolica je odsutna. Stoga, ispraznite svoje crijeva s klistirom, laksativom i pravilnom prehranom. Iscrpljeni mokraćni mjehur, začepljeni crijeva stišću maternicu, teško je izlijevanje lochia i usporava povratak na normalnu veličinu.

Ponekad u puerperal žene hemorrhoidal čvorovi nabubri i postati upaljene. U takvim slučajevima, losione za kamilice, posebne rektalne supozitorije i balzam Shostakovskog pomažu.

U nedostatku kontraindikacija (teški porođaj, perinealne suze, carski rez), morate izaći iz kreveta najkasnije 24 sata nakon isporuke i pokušati vratiti motoričku aktivnost što je prije moguće. Ovo je dobra prevencija tromboembolijskih komplikacija (zgrušavanje krvi u krvnim ugrušcima i začepljenje krvnih žila). Umjesto toga, neovisna stolica će se poboljšati, mokrenje, rastegnuti prednji zid abdomena će se zategnuti, funkcija genitalnih organa će biti obnovljena.

Od prvog dana nakon rođenja ujutro možete napraviti fizičke vježbe. Ali oni se ne bi trebali gnjaviti.

Postpartum restorativna gimnastika

Vježbanje u ranom razdoblju nakon poroda vrlo dobro pomaže procesu oporavka. Važno je samo promatrati brzinu povećanja opterećenja i raznolikost vježbi. Slične vježbe i dosadne, dosadne vježbe, za razliku od toga, mogu izazvati suprotno očekivanoj reakciji.

Ispod su četiri manja seta vježbi za vježbanje gimnastike. Odaberite kompleks koji možete učiniti tiho i ne previše raditi.

Neke dodatne smjernice:

Sve ove vježbe ostaju relevantne tijekom cijelog razdoblja nakon poroda, a ne samo u ranoj fazi. Oni mogu i trebaju biti učinjeni u roku od 10-12 tjedana.

Najbolje je da se počnete baviti prvog dana nakon rođenja.

Vježbe se trebaju izvoditi redovito, nekoliko puta dnevno, ležeći na ravnoj površini (uzmite mali jastučić za udobnost).

Premjesti polako, bez koncentracije, glatko. Ni na koji način naglo.

Soba u kojoj radite trebala bi biti dobro prozračena. Optimalna temperatura je 18-20 stupnjeva.

Potrebno je biti angažiran u odjeći koja je prikladna, ne ograničavajući se na kretanje.

Nemojte zaboraviti posjetiti WC prije treninga.

Bolje vježbajte nakon hranjenja.

Ustajte iz "lažnog" položaja uvijek kretanjem kroz stranu.

Većinu vremena je bolje ležati na abdomenu, čime se podržava involucija maternice i smanjuje postpartum iscjedak.

Rano se diže nakon procesa oporavka porođaja i hodanja. Obratite pozornost na dobro postavljanje stopala, a posebno na "valjanje" od pete do čarapa.

1. set vježbi

Vježbe za prevenciju tromboze. Možete započeti nastavu prvog dana nakon rođenja.

Polazna pozicija: supina, obje noge savijene na koljenima. Ispravite noge tako da koljena s njihovim bočnim dijelovima ne odstupaju jedni od drugih. 10 puta polako i snažno stisnite prste ("izvucite kandže") i ponovno otpustite. Ispravite jednu nogu. 10 puta polako i snažno povucite čarapu prema sebi, a zatim natrag. Promijenio je nogu. Izvršit ćemo prethodne vježbe s obje noge, a ne ih podići, već se jednostavno protežu na leđima.

Dodatak: Ako ste tijekom trudnoće imali varikozne vene ili bol u nogama, upotrijebite posebne elastične gaćice ili čarape.

2. set vježbi

Prilikom izvođenja ovih vježbi potrebno je disanje donjeg trbuha. Možete započeti nastavu prvog dana nakon rođenja.

Polazna pozicija: supina, obje noge savijene na koljenima. Ruke položene na donji trbuh.

Polagano udahnite s nozom, a zatim otpustite kao polako s usta na "haaaa". Želuca se diže tijekom inhalacije, a tijekom izdisanja lagano ga pomažemo rukama, vodeći naše dlanove u smjeru od stidne kosti do pupka. Ne vršimo pritisak, već jednostavno ispružujemo ruke na donji dio trbuha.

Zatim uključite svoju stranu. Glava, prsa i zdjelica leže na jednoj liniji (možete koristiti malu podlogu ili valjak ispod vrata), koljena lagano savijena. Gornja ruka leži na donjem dijelu trbuha. I opet ponavljamo vježbe disanja s abdomenom, ispružene rukom dok izdahnimo u smjeru od stidne kosti do pupka (zapravo premjestimo zdjelicu naprijed, bez savijanja tijela).

Za veće povećanje napetosti, govorite o izdisaju "pfff" ili "puuh" dok zamišljate da se vaš želudac ugovara kao spužva.

Zatim se okrenuo na trbuh. Stavite mali, mali jastučić ispod donjeg trbuha. Važno je da je pritisak na prsima minimalan ili odsutan. Udišemo donji trbuh. I opet, kada izdahnete (na "haa", "pff" ili "fluff"), ponovno premjestimo zdjelicu naprijed.

3. skup vježbi

Glavno opterećenje ovih vježbi usmjereno je na mišiće perineuma i dna zdjelice, pa kad vježbate, koristite oprez ili idite na lakši kompleks.

Jedna od funkcija mišića zdjelice je podrška unutarnjim organima: maternici, mokraćnom mjehuru, crijevima. Tijekom poroda, "držanje" mišića u uretru, ulaz u vaginu i rektum snažno su rastegnuti. Sphinctri slabe i problemi počinju kontrolirati mokrenje i odmrzavanje. Ako je tijekom rada bila izvedena epiziotomija (perinealna incizija), tada je poželjno ne izvesti ovaj set vježbi sve dok se šava ne izlije, jer opterećenje može biti jako jak. U ovom slučaju, poželjno je izvršiti niz "mekih" vježbi, leži na trbuhu.

Ležanje na krevetu ili sjedenje u stolici pokušajte naizmjenično naprezati mišiće vagine i anusa. Kao da "trepće". Na početku se može činiti da alternativno smanjenje nije moguće, ali nije. Uskoro ćete moći podijeliti napetost mišića. Čim saznamo da odvojimo "treptaj", pokušat ćemo koristiti mišiće kako bi nacrtali "val" iz anusa u stidnu kost. Ova vježba je također pomoć u liječenju i prevenciji hemoroida. Tijekom vježbe potrebno je pratiti mišiće usta. Jezik, nebo, usne bi trebale biti opuštene. To će vam pomoći u odgovoru na opuštanje prepone i disanje mekom.

Sljedeća vježba je bolje učiniti polu-sjedi ili sjedi. Pokušavamo polako, uz napetost mišića perineuma i zdjelice, proći val odozdo prema gore, preko stidne kosti do pupka, što polagano kretanje sa zdjelicom naprijed. Polako gore, a zatim mirno vratiti. Istodobno, trebate disati glatko, bez odgađanja udisanjem i izdisanjem.

Ali nemojte pokušavati dati mišiće povećano opterećenje. Vježbe se trebaju izvoditi lako, kao bez napora.

4. skup vježbi

U njemu nadzor nad disanjem i opterećenjem na dnu zdjelice nadopunjuju se vježbanjem abdominalnih mišića. Obratite pažnju - sve vježbe se vrše na uzdisati i mekoj napetosti mišića zdjelice.

Polazna pozicija: ležeći na svojoj strani, glava, prsa i zdjelica leže na jednoj liniji. Koljena su savijena. Jedna ruka savinuta u lakat i leži pod glavom. S druge strane, počivamo na krevetu u pupku. Dlan je najbolje stisnut u šaku. Na izdisaj, malo podignite zdjelicu, odmarajući se šakom. Ponovite nekoliko puta, a zatim vježbajte na drugoj strani.

Polazna pozicija: ležeći, noge savijene na koljenima. Čarape su se povukle. Tijekom izdisaja počinjemo se protezati prstiju prema sebi, podizanjem obje ruke naizmjence na desnu ili lijevu stranu. Nije nužno podizati dojku, ili skinuti pete s aviona.

Polazna pozicija: stoji na svim četveronošcima (vježba se također može izvesti u krevetu). Glava, gornji torzo i zdjelica su u redu. Koljena su udaljena na kratkoj udaljenosti. Tijekom izdisanja, zategnemo trbuh i povećavamo napetost laganim podizanjem lijevog koljena i desnog dlana. Zatim su promijenili "dijagonalni" (podignuti desni koljeno i lijevi dlan).

Tada je jedna od najdubljih vježbi kompleksa: stoji na svim četveronožama, noge leže, na izdisaju pokušavamo izravnati koljena što je više moguće, bez savijanja leđa, pokušavajući zadržati što je moguće ravnije. Veći dio tijela u ovoj vježbi stavit će pritisak na dlanove i stražnje noge.

Polazna pozicija: leži na svojoj strani, koljena savijena. Gornja mišica mirno leži uz tijelo, a donja ruka stvara naglasak na ravnini. Tijekom izdisaja, stezamo abdomen i podignemo tijelo. Tada se vježba ponavlja na drugoj strani. Obratite pozornost - s jedne strane trbuh će se izbočiti više nego s druge - to je normalna situacija (ovisi o fetalnom položaju djeteta). Na strani gdje je "droop" više - vježba bi trebala biti izvedena češće.

Sada vježba za stabilizaciju mišića trbuha i natrag. Polazna pozicija: okrenuta prema zidu, razmaknute noge i lagano savijena na koljenima. Ruke zalaze zidom punim dlanovima, koljena su također pritisnuta na zid. Tijekom izdaha, mentalno premjestite oba laktova na pupak. Zatim promijenimo tjelovježbu: opet mentalno pomaknemo desni lakat i lijevo koljeno jedno s drugim. Zatim lijevi lakši i desni koljeno. Nema potrebnih pokreta.

Prve poteškoće nakon porođaja

Mlada majka se ne može dugo dugo ostaviti na povratku kući s tom malom plakiranom lopticom. Uostalom, pojavljuju se mnogi problemi: kako se hraniti, kako se previjati, kako se okupati. Dobro je ako će ispred nje biti iskusna žena - majka ili svekrva koja će vam pomoći da se uklopi u novu ulogu.

Pa, što ako mlada majka ostane sama? Ponekad se stan u takvoj obitelji pretvori u tvornicu za pranje rublja, zatim sušionicu, zatim sobu za glačanje, a zatim spremište prljavog rublja i prljavih jela. Doista, nemoguće je biti dobra kućanica, ljubavna i brižljiva majka i žena bez vještina brige o djetetu tijekom obavljanja kućnog poslovanja, bez jasnog planiranja kućnih poslova, određivanja njihovog prioriteta i dosljednosti. Kupati, previjati, prati, glačati, hraniti, spavati, kuhati, očistiti stan. Glava se vrti! Gdje se treba sjetiti o svom mužu i njegovu izgledu.

Nije iznenađujuće da mnoge mlade majke ne podnose takva opterećenja i uskoro počinju doživjeti kronično umor, oni su stalno pospani, apatije, pa čak i ravnodušnost. Što učiniti? Gdje je izlaz? Nažalost, nema preporuka gotovih, to sve ovisi o uvjetima koji prevladavaju u određenoj obitelji. Međutim, mogu se dati neki savjeti - i mlada majka, ljudi oko nje i (prije svega!) Mladi tata.

U prvih nekoliko tjedana nakon rođenja djeteta, mnoge su se žene previše brinuli o tome. Čini se da se oni ne susreću s njihovom majčinskom odgovornošću i osjećaju se nesigurno, stalno su u napetosti. Zatim se uzrujale zbog bilo kakve mrlje na koži bebe, onda im se čini da je bolestan, a onda je sranje loše, a onda puno plače. Takve majke često idu u krevetić beba kada spava, i slušaju hoće li disati.

Prekomjerna zabrinutost majke u razdoblju novorođenčadi djeteta očito je nužan biološki program koji pruža priroda. Čini i najnebljesnije i neozbiljnije majke ozbiljno preuzmu odgovornost. Prvi tjedni djetetovog života su stvarno teška vremena - novorođenče se prilagođava novim uvjetima života, a vi stječete iskustvo majčinstva, naučite razumjeti dijete i brinuti se za njega. Do 3 mjeseca, poteškoće su ostavljene, beba postaje mirnija i vesela, osmijehna, radosna i istinsko zadovoljstvo da komunicira s vama kako bi nagradila sve nedavne poteškoće.

Drugi problem: čuli ste dovoljno o roditeljstvu, pročitajte neku posebnu literaturu, ali zbog nedostatka iskustva ne znate što da se zaustavi i koja pravila brige i odgoja slijediti.

Vjerujte mi, bolje je ne uzeti doslovce sve što vam obitelj i prijatelji savjetuju. Nemojte se bojati povjerenja u zdrav razum, nemojte komplicirati namjerno podizanje djeteta. Slijedite svoju intuiciju i slijedite savjet svog liječnika kad god je to moguće. Zapamtite: glavna stvar koju dijete treba je vaša ljubav i briga. Kad god uzmete dijete u svoje ruke, neka je na početku, a ne vrlo pametno i pouzdano, hraniti, okupati, koprljati, razgovarati s njim nježno, osmjehivati ​​se, dijete osjeća vašu njegu i nježnost, smatra potrebnim i voljenima. A ovo je glavna stvar da je biološki neophodno za ljudski i kulturni razvoj.

Katkad majke uzimaju majčinstvo previše ozbiljno i vide samo dužnosti u njemu. Ali to je također neusporediva radost. Pokušajte uživati ​​u svakodnevnoj komunikaciji s djetetom, promatranjem promjena koje mu se događaju, manifestacijama novih i novih mogućnosti, sposobnosti i vještina. Neka bude vaša instalacija za život.

U međuvremenu, razgovarajte o odnosu supružnika. Reakcija muža na izgled djeteta je teška. S jedne strane, to je svakako radost. Ali, s druge strane, podsvjesni osjećaj beskorisnosti. Izvanredno, taj osjećaj može se očitovati u prekomjernoj razdražljivosti, želji da provede vrijeme u društvu prijatelja, daleko od kuće, čak iu davanju znakova pozornosti drugim ženama.

Mladi otac mora se podsjetiti da je njegova supruga puno teže, jer su joj na ramenima bili svi briga i tjeskoba oko bebe, veliki nervni, tjelesni i psihički stres. U to je vrijeme žena potrebna pomoć, moralna podrška i ljubav njezina muža. Pomažući svojoj ženi s kućanskim poslovima i skrbi o djeci, mladi će se otac osjećati potrebnim, obiteljske veze bit će ojačane, njegova žena će cijeniti njegovu brigu i sudjelovanje.

Postoje ljudi koji su sigurni da skrb o djeci nije posao čovjeka. Nije. Znanstveni dokazi pokazuju da je duhovna blizina, međusobno razumijevanje, prijateljski odnosi između oca i djece lakše oblikovati u obiteljima u kojima je otac rano, od prvih tjedana ili bolje, dani života djeteta su uključeni u brigu o sinu ili kćeri.

Otac bi barem s vremena na vrijeme trebao hraniti dijete iz boce, iz žlice, operirati ga pelene, komunicirati s djetetom svaki dan, igrati se s njim. Većina očeva voli raditi s djetetom kad spava i ne pokazuje sebe. Ovo nije dovoljno da otac razvije bliski odnos s njim. Majka ponekad mora ostaviti dijete ocu tako da se može brinuti za bebu, barem neko vrijeme, dok je majka u trgovini ili kod liječnika. Samo komunicirajući s djetetom, otac će osjetiti "ukus" roditeljske ljubavi.

Kompleks ljekovitih vježbi koje obavlja žena u postpartum periodu

Vježbe se mogu obaviti u roku od nekoliko dana nakon isporuke. Ako postoje šavovi, onda se samo trbušni disanje ili cijelo yoga disanje obavlja kao vježba, ako je posjedujete.
Terapeutski učinak:
• energizira i čisti krv;
• blago masira trbušne orgulje;
• poboljšava cirkulaciju krvi, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i krvotok.
Nakon nekoliko dana vježbanja abdominalnog disanja, nastavljamo s nizom vježbi koje se izvode svaki dan.

Vježba 1
Polazna pozicija: sjedenje u krevetu.
izvršenje:
• zategnite sve mišiće, uključujući abdomen, stražnjicu, kukove, anus;
Udisati napetost, izdahnuti dok se opuštate;
• zatim pomaknite ramena natrag i gore s polaganim i postupnim pokretom;
• donja ramena;
• izraditi 5 kružnih pokreta s ramenima;
• nakon pomicanja unatrag, pomaknite ramena naprijed: ramena idu naprijed, dolje i natrag u ovom trenutku. Ruke se lagano objesiti, ne smiju se kretati neovisno od ramena;
• Zatim zakrenite ramena naizmjenično - gotovo kao kad plivate na leđima, ali bez ruku. Kada lijevi rame ide unatrag, desni se kreće prema naprijed.
Terapeutski učinak:
• Četvrt se rotira u gnijezdima, povećava se cirkulacija krvi i to sprječava zakrivljenost kralježnice.

Vježba 2
Polazna pozicija: sjedenje ili ležanje.
izvršenje:
• pomaknite prste prema gore i prema dolje nekoliko puta;
• zatim zakrenite noge nekoliko krugova udesno, malo slijeva;
• zatim podignite i spustite stopalo nekoliko puta, trenirajte svoje gležnjeve;
• s nogama ispod koljena, napravite pokret kao da želite nešto odstrijeti s nogu, prvo s jednom, a zatim s drugom nogom.

Vježba 3
Polazna pozicija: sjedenje s nogama produženim, ruke na bokovima. izvršenje:
• poduzmite nekoliko "koraka" stražnjice naprijed;
• zatim podignite "korake" natrag.

Vježba 4 Izvršenje:
• podignite nagnute ruke na koljena prema stranama i pokušajte spojiti lopatice, čvrsto ih stisnite;
• spustite ruke;
• Ponovite nekoliko puta.

Vježba 5
Polazna pozicija: Sjedite, sjednite se zajedno i uhvatite gležnjeve rukama. izvršenje:
• Swing s jedne na drugu stranu, massaging vaš stražnjice.
Terapeutski učinak:
• poboljšava cirkulaciju krvi u anusu, perineumu i vagini.

Vježba 6
Polazni položaj: ruke su ispružene na strane.
izvršenje:
• rotirati ruke u malim krugovima prema naprijed, povećavajući promjer kruga;
zatim zakrećite unatrag, smanjujući krug. Terapeutski učinak:
• Majčin lik brzo se vraća;
• Vježba je važna za zdravlje djeteta, jer jede majčino mlijeko, a kvaliteta mlijeka ovisi o njezinu fizičkom i mentalnom stanju;
• također izravno pogoduju proizvodnji mlijeka;
• genitalije brzo počnu uzeti svoj izvorni položaj i veličinu;
• ostali trbušni organi, koji su bili zamijenjeni povećanim uterusom i abdominalnim mišićima, zdjelice, koje su bile snažno rastegnute, također se brzo vrate u normalu;
• spriječiti krvne ugruške i krvnu stanicu u maternici i venama;
• pomoć pri zatvoru.

Kompleks vježbi, obnavljajući lik, sprečavajući formiranje masti i izvodi žena nakon rođenja

Tijekom trudnoće, trbušni mišići su rastegnuti kako bi smjestili rastuću maternicu. Nakon rođenja djeteta, oni ostaju povećani i, ako se ništa ne učini kako bi se spriječilo, pada zbog gubitka tonusa, masnoća se akumulira u njima. Uz to možete se baviti vježbama za zdjelicu. Uostalom, sove ptica trudnoće ne mora nužno pokvariti lik žene. Ako žena svjesno vlakovi koriste određene vježbe, njezino tijelo treba ostati nepromijenjeno nakon rođenja.

Vježba 1
Polazna pozicija: supina.
izvršenje:
• Udahnite i zategnite koljena na trbuh;
• uzdisati, polako ih smanjiti, osjećaj pritiska u želucu.

Vježba 2
Polazna pozicija: stoji, ruke iznad glave.
izvršenje:
• Udahnite i podignite ruke, napete sve mišiće, uključujući trbuh;
• uzdisati, opustite se.

Vježba 3
Polazna pozicija: stoji, ruke na tijelu.
izvršenje:
• udisati i podignuti samo jednu glavu, osjećajući napetost trbušnih mišića;
• uzdisati, opustite se.

Vježba 4
Polazna pozicija: stoji, noge razmaknute širine ramena, ruke na tijelu. izvršenje:
• savijati se i dobiti obje ruke pravu nogu;
• zatim poravnajte, podignite ruke na stranu i istodobno savijte unatrag;
• ponovite dva puta;
• zatim ista s druge strane.

Vježba 5
Polazna pozicija: ista. izvršenje:
• naginjući se natrag i naslonivši se na koljena, nekoliko puta snažno doći do desnog ramena s desnim koljenom;
• zatim slično lijevom nogom.

Vježba 6
Polazna pozicija - stoji, noge razmaknute, ruke na stražnjoj strani bedara. izvršenje:
• Naslonite se naprijed, dosegnuti desni koljeno s glavom;
• Ispravite i prijeđite lijevo. Prilikom naginjanja, ruke bi trebale klizati duž stražnje noge do gležnjeva.

Vježba 7
Polazna pozicija: stisnute šake ispred prsa.
izvršenje:
• držite stisnute šake ispred grudi, stavite ruke, kao da prevladavate otpor, do ramena;
• vratiti;
• ponovite. Vježba 8
Polazna pozicija: stoji, ruke na tijelu. izvršenje:
• stisnite šake i gurajte ih pred vašim prsima u jednom udaru;
• Spustite ruke i gurnite ih natrag. Vježba 9 Izvršenje:
• s rukama krećite kretnje, kao da rastjerate užad, napete mišiće prsa;
• opuštanje;
• ponovite.

Vježbe koje vraću vaginu u normalnu veličinu

Nakon poroda potrebno je izbjegavati spolne odnose tijekom 3 mjeseca, budući da je potrebna (oko 100 dana) vremena da vagine uzmu normalnu veličinu. Ovo je važno za oba supružnika, inače će vagina ostati rastegnuta i nikada neće stići
njezinu normalnu vrijednost, koja će utjecati na stupanj seksualnog uzbuđenja.
Ako takvo ograničenje nije moguće za supružnike, tada žena, nekoliko dana nakon rođenja, mora obavljati sljedeće vježbe svaki dan 3 mjeseca:

Vježba 1
Početni položaj: gurnuti dolje.
izvršenje:
• duboko udahnite i istodobno polako i glatko smanjite analne mišiće. Ove rezove treba osjetiti u području prepona;
• Zadržite dah nekoliko sekundi i polako udahnite, opuštajući mišiće u anusu;
• ova izmjena kontrakcije i opuštanja udisanjem i izdisanjem ne smije biti oštra.
• Pozornost na perineum.
Prvo, izvodite 4 kretanja dnevno 5 sekundi za svaku kontrakciju i opuštanje. Postupno dovesti ukupan broj smanjenja na 10-15.

Vježba 2
Polazna pozicija: sjedenje ili ležanje.
izvršenje:
• stisnuti mišiće stražnjice, čvrsto ih spojiti, naprezati tako da postoji osjećaj da su vam kukovi manji.
Terapeutski učinak:
• ojačati mišiće vagine;
• pomoći izbjeći hemoroide, koje se često pojavljuju nakon porođaja;
• imati učinak masiranja na rektum.