Fiziološki refleksi novorođenčadi i njihovo značenje

Hrana

Čak i iz školskog programa, znamo da su svi refleksi uvjetni i bezuvjetni.

Njihova odsutnost u novorođenčadi dokaz je patologija, tako da mladi roditelji moraju biti svjesni njih i moći provjeriti prisutnost određenih refleksa.

Dakle, razgovarajmo o značajkama bezuvjetnih refleksa kod djece, od kojih su najpoznatiji, kao i dobi njihovog pojavljivanja i nestanka.

Koji su kongenitalni refleksi?

Znanstvenici imaju oko 17 važnih tipova refleksa. U zdravom djetetu, oni bi trebali imati svojstvo simetrije, tj. Reakcija na poticaj treba biti jednaka desno i lijevo.

Kongenitalni refleksi su bezuvjetni refleksi, ali razvoj novorođenčeta nadopunjuje sve složenije kondicionirane reflekse koji se stječu.

U procesu individualnog razvoja djeteta, bezuvjetni refleksi postupno se zamjenjuju i dopunjuju uvjetovanim, mnogo kompleksnijim.

bezuslovan

Refleksije ove vrste slične su nekim automatskim postupcima koji se javljaju kada živčani sustav beba ispravno radi. Neki urođeni refleksi zaustavljaju se nakon nekoliko mjeseci, neki nakon godinu dana, a neki ostaju za život.

S obzirom na njihovu semiotičku značajnost, svi ti refleksi su podijeljeni u dvije vrste: segmentalni motor i kralježnicu.

Prva su opremljena radnim segmentima debla (usmeni bezuvjetni refleksi), a potonji su zbog funkcioniranja leđne moždine (motor).

Za usmeni automatizam uključuju sljedeće: pretraživanje, proboscis, sisanje, reflekse usta i ruku, itd.

Spinalna (motorna) su: prehensili, obrambeni refleksi, automatski krakovi, Moro, Bauer, Galant, Perezovi refleksi, podržava i sl.

slučajan

Od rođenja, nijedna beba nije uvjetovala reflekse, priroda ga je obdarila jedino bezuvjetnom, a prvi su ih svi pribavili u procesu individualnog razvoja, tijekom cijelog života.

Ti refleksi pridonose izvršenju bilo kakve akcije osobe bez razmišljanja.

Na primjer, osoba koja je dulje vrijeme bila uključena u borilačke vježbe tijekom napada bez oklijevanja, iskoristit će ovu tehniku. Ili osoba koja je ikad okusila zelenu kiselu jabuku u očima njega tijekom gladi, osjetit će salivaciju.

Svaka osoba ima svoj individualni skup uvjetovanih refleksa, što ovisi o njegovu životnom iskustvu.

Mogu li koristiti trbušni sok tijekom trudnoće? Saznajte odmah u članku naše stranice!

Prednosti i štete viburnuma za trudnice mogu se naći u ovom članku.

Najpoznatiji refleksi novorođenčadi

nos

Možete ga nazvati brzo i lagano dodirivanje gornje usne bebe. Kao odgovor, on je osobito izvadi svoje usne u obliku "proboscis", to jest, bit će smanjenje mišića lica.

Tražilica

Prilikom dodirivanja prsta uglova usta od strane novorođenčeta primjećuje se sljedeća reakcija. On spušta donju usnicu, lice usta i okreće glavu prema izlaznom udaru.

Potrebno je dotaknuti kutove usta, jer u suprotnom može doći do proboscisa. Dodira treba biti oprezna, ne uzrokujući nelagodu, u suprotnom dijete će se preokrenuti u drugom smjeru i pokazati svoje nezadovoljstvo.

Tu je refleks za pretraživanje kako bi se tražili majčinu dojku. Zatim je to komplicirano vizualnim refleksom: u očima boce dijete postaje animirano.

Ako traje duže nego što bi trebalo biti, to može biti znak patologije mozga i trebate se posavjetovati s liječnikom.

koji sisa

Promatra se u interakciji usta, usana i jezika s takvim iritansima kao majčina bradavica, lutka, prst. Kao odgovor, dijete čini ritmičke pokrete za sisanje i razvrstava kroz jezik i usne.

Postoji refleks u svim pravilno razvijenim novorođenčadi i pokazatelj zrelosti. Kada je beba puna, refleks "zaspati", ali nakon pola sata ili sata ponovno se aktivira.

Ovaj refleks koristan je ne samo djetetu (pridonosi prehrani) već i roditeljima, jer ima smirujući učinak. Zato se bradavica stvara.

Vjeruje se da ako dijete nedostaje dojenčadi, tada se u kasnijem dobu ovaj refleks pretvara u činjenicu da dijete sisanje krajevima kose, prstiju, ugrize nokte, što može zahtijevati pomoć neurologa ili psihoterapeuta.

Babkina usta i usta refleks

Još jedan refleks koji promiče ishranu djeteta. Sastoji se od pritiska odrasle osobe s vrhovima prstiju na dlan djeteta, koji odmah otvara usta i malo povlači glavu naprijed.

Ako je refleks odsutan, traje duže od tri mjeseca ili je asimetričan, to može ukazivati ​​na patologiju živčanog sustava. Naročito se često pojavljuju takve abnormalnosti kod ozljeda vrata maternice.

prihvatan

S laganim dodirom dlana novorođenčeta, promatran je savijanje prstiju i kompresiju bregaste osovine. To je najizraženija kada je glad ili hranjenje (možete promatrati periodičnu kompresiju kamere).

Reflex Moro

Može se testirati na dva načina: udaranjem površine djetetove glave oko 15 centimetara iznad dlana ili podizanjem donjeg dijela tijela novorođenčeta ravnim nogama.

Reakcija djeteta odvija se u dvije faze. Prvo, on brzo povlači dršku u različite smjerove, a zatim, kao da se zagrli s njima.

Zdravo dijete reagira na ove podražaje od rođenja.

Babinski Reflex

Kako bi se utvrdilo da se reakcija provodi s vrhom prsta na dnu bebe u smjeru od pete do prstiju. Zdravo dijete će podići prste. Ovaj proces je također popraćen savijanjem nogu u zglobovima.

Refleks podrške

Objavljeno u slučaju da novorođenče treba podnijeti za pazuha. Dijete u ovom slučaju nagnječuje noge na zglobovima koljena i kuka. Ako ste ga stavili, uspravlja noge i podiže stopalo na površinu stola ili poda oko 10 sekundi.

Uobičajena situacija u kojoj se refleks održava do dobi od 6 tjedana, a zatim nestaje.

Automatski refleks hoda

Neka djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Bauerov indeksni indeks

Da biste procijenili prisutnost ovog refleksa u bebi, trebate ga staviti na trbuh. Norma će biti puzanje djeteta. Ako stavite dlanove na noge novorođenčeta, on će ga gurnuti prema naprijed.

Naranče tijekom trudnoće: može ili ne bi trebao? Odgovor na pitanje, pogledajte ovaj članak.

Ovdje se radi o masaži http://puziko.online/mozno-li/obraz-zhizni/massazh.html i njegovim tehnikama tijekom trudnoće.

Doba izgleda

Neodređeni refleksi obično se pojavljuju neposredno nakon rođenja, ali postoje iznimke.

Nakon rođenja, postoje:

 • proboscis reflex;
 • refleks za pretraživanje;
 • usisni refleks;
 • Babkinov refleks usta;
 • shvatiti refleks;
 • Moro refleks;
 • Babinski refleks;
 • refleks podrške;
 • automatski refleks hoda.

Godina izumiranja

Bezuvjetni refleksi nestaju u različitim razdobljima života djeteta.

Norma je prestanak refleksa:

 • proboscis u dobi od 3 mjeseca;
 • tražilica u dobi od 3-5 mjeseci;
 • sisanje u dobi od 3-4 godine;
 • Babkinov refleks dlanova - 2-3 mjeseca života;
 • shvatiti - do 3-4 (onda ga zamjenjuje jednostavnim uhvatljanjem objekata);
 • Moreau bi trebao nestati za 3-4 mjeseca;
 • Babinsky - 12-14 mjeseci;
 • podržava - do dobi od 6 tjedana;
 • automatsko hodanje odlazi do 3. mjeseca;
 • Bower se puze u dobi od 4 mjeseca.

Što bih trebao obratiti pozornost?

Odsutnost bilo kojeg refleksa ili njihovo pojačavanje može biti alarmantan znak, zbog čega ih liječnici i roditelji, koji nisu ravnodušni prema razvoju i zdravlju djeteta, pregledavaju.

Jačanje može biti povezano s abnormalnostima u tonusu mišića, patologijom živčanog sustava, infektivnim bolestima itd. Povećani refleksi često ukazuju na povećanu nervoznu ekscitabilnost.

Međutim, pri procjeni odgovora djeteta, morate uzeti u obzir činjenicu da o nekom ozbiljnom odstupanju možete razgovarati samo ako postoje neki drugi simptomi.

Razmotrite nekoliko primjera mogućih odstupanja.

jačanje

Kada proučavate reakciju na refleks podrume, odstupanje od norme je situacija u kojoj dijete leži na površini stola s čarapama ili križi noge. To može biti dokaz patologije motoričkog sustava, intrakranijalne ozljede, asfiksije rođenja, nasljednih bolesti neuromuskularnog sustava.

Što se tiče refleksnog automatskog hoda, mnoga djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Ako dijete ima neku bolest središnjeg živčanog sustava, tada refleks za puzanje traje do jedne godine.

easing

Kod djece s inhibiranim živčanim sustavom, reakcija na hvataljku refleks je mnogo slabija, u uzbudljivim, naprotiv, jača. Slabljenje hvatnog refleksa može biti posljedica gušenja pri rođenju ili ozljede vratne kralježnice.

Moroov slab refleks može biti posljedica intrakranijalne ozljede. Asimetrično se može pojaviti kada se ozljeda vrata maternice.

Babinski refleks nije opažen u slučaju ozljede kralježnične moždine na razini struka.

Pukotinski refleks je oslabljen ili asimetričan u slučaju intrakranijalnih krvarenja (kod onih koji su rođeni asfiksirani).

Zapamtite, ako vam je nešto stavilo na čuvanje pri ispitivanju refleksa djeteta, odmah se posavjetujte s liječnikom. Budite pažljivi na razvoj bebe i budite zdravi!

Što je korisno (i koliko korisno?) Pecivo sjeme tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

Sve o rendgenskim zrakama tijekom trudnoće će reći ovaj članak.

Osnovni refleksi novorođenčadi: bezuvjetni i uvjetovani refleksi

Dvadeset i osam dana - upravo je razdoblje novorođenčad, tijekom kojeg se djetetovo tijelo doživljava prilagodbom sada potpuno izvanzemaljskom životu, zbog čega su reflektori novorođenčeta ovdje važni.

reflekse novorođenčeta

To se objašnjava činjenicom da je novorođenče beba još uvijek lišena mnogih korisnih vještina - priroda se brine za to.

Osnovni refleksi

U ovom razdoblju dijete je razvilo samo neobuzdane reflekse - tj. One koji su položeni kao po defaultu. Postupno, neki od njih nestaju, poničući uvjet.

Kondicijski refleksi mogu se još uvijek nazvati "osobnim iskustvom" djeteta, budući da se stječu u procesu daljnjeg razvoja i sazrijevanja mozga.

Što su bezuvjetni (urođeni) refleksi?

Postoji čak petnaest klinički značajnih bezuvjetnih refleksa u bebi - a njihova "sudbina" vrlo je različita: neki su potrebni samo da bi preživjeli teški proces rođenja (stoga brzo nestaju nakon rođenja), drugi će dati poticaj razvoju novih i treći ostaje za život.

Pedijatrijski neonatolozi dijele kongenitalne reflekse novorođenčeta u nekoliko skupina:

 • Pružanje opće normalne vitalne aktivnosti (dišni, sisati, gutanje, kao i spinalni refleksi)
 • Namijenjen zaštiti djetetova tijela od vanjskih utjecaja jakog svjetla, hladnoće, topline i drugih iritansa
 • "Privremeni" refleksi - na primjer, refleks koji drži dah, koji je neophodan za napredak kroz majčin rođeni kanal.
Kliknite za uvećanje (Osnovni refleksi)

Oralni refleksi

Sposobnost sisanja majčinske dojke ili bradavice na bocu s umjetnom hranom naziva se refleks sisanja, a sposobnost gutanja hrane koju jede gubi se.

Reflektirajuće usne se javljaju u prvim godinama života i traju do godinu dana: beba omotava bradavice usnama, bocu boca i ritmno sisanja - nešto poput normalnog procesa hranjenja izgleda kao fiziologija. Pojedinosti o refleksu sisanja

Gutanje refleksa ostaje za cijeli život.

Refleks proboscis je još jedan tip usmene reflekse. Ako je lako dotaknuti usne djeteta, smiješno se ispupčavaju u cijev - baš kao i prtljažnik slonovog djeteta, jer se u ovom trenutku kružni mišić usta nehotice smanjuje. Refrak proboscisa nestaje za dva do tri mjeseca.

Babkinov refleks (morska usta) je mješoviti tip dječje reakcije u kojem otvara usta, ako istovremeno lagano pritisne palce na obje dlanove. To je najbolje izraženo u prva dva mjeseca života, treći počinje nestajati, a onda potpuno nestaje.

Kussmaul reflex (pretraživanje) - pokušaj da pronađete hranu: ako dodirnete kutak djetetovih usta, on okrene glavu na nadražujuće tijelo. Nestaje dovoljno brzo - tri ili četiri mjeseca nakon rođenja. U budućnosti, potraga za hranom pojavljuje se vizualno - dijete vidi grudi ili bocu.

Spinalni refleksi. Ispitivanje bebe neposredno nakon rođenja i tijekom cijelog razdoblja novorođenčadi, pedijatar također privlači pažnju na kralješnične reflekse - skup reakcija odgovornih za stanje mišićnog sustava.

Gornji zaštitni refleks. Jedan od najvažnijih bezuvjetnih refleksa, započet u prvih sati života, je gornji zaštitni refleks. Ona se očituje ako je novorođenče stavljeno na trbuh: odmah se glava okreće na stranu, a dijete ga pokušava podići. To je zaštita od eventualnog zatajenja dišnog sustava: dijete tako vraća pristup zraku u dišni sustav. Reflex nestaje jedan i pol mjeseca nakon rođenja.

Uhvati reflekse

Refleksije Janiszewski i Robinson u novorođenom djetetu pojavljuju se kada čvrsto drži ruke majčinim (liječničkim) prstima i može ih držati tako čvrsto da se on čak može podići na ovaj način. Izražavaju se do tri do četiri mjeseca, a zatim se oslabe. Očuvanje tih refleksa u kasnijoj dobi je dokaz postojećih neuroloških problema.

Babinskiov refleks - naziva se i plantarni refleks: lagano udaranje rubova podnožja izvana uzrokuje otvaranje prstiju u obliku ventilatora, a noge se zavlače na leđa. Kriteriji za procjenu su energija i posebno simetrija pokreta. Jedan od najdugovječnijih urođenih refleksa - slavi se do dvije godine.

Ostali motorički refleksi

Moro refleks je dvofazna reakcija u kojoj dijete reagira na prilično glasno kucanje na stol za presvlačenje ili bilo koji drugi oštar zvuk.

 • Prva faza - beba širi ruke na strane i otvara prste, dok ravnanje noge.
 • Druga faza je povratak na prethodnu poziciju. Ponekad se dijete čak i vole zagrliti - tako da Moro refleks ima drugo ime - "zagrljaj refleks".

Izgovorena do dobi od pet mjeseci beba.

Kernigov refleks - reakcija zglobova kuka i koljena u pokušaju da ih se slegnu nakon fleksije. Normalno, to se ne može učiniti. Nakon četiri mjeseca potpuno nestaje.

"Automatski" hodni refleks, koji je prilično zabavan, sastoji se u pokušajima novorođenčeta da hoda pravim putem ako se podigne i tijelo lagano nagne naprijed. Kriterij procjene je stupanj cjelovitosti potpore kod hoda po cijeloj nozi. Oslanjanje na prste i prianjanje stopala jedni za druge znak su kršenja koje zahtijevaju promatranje pedijatrijskog neurologa.

Refleksija za podršku je pokušaj djeteta da stoji na nogama kad se nježno drži i stavi na ravnu površinu (na stolu, na primjer). Ovo je dvofazni refleks: prvo, beba, osjećajući dodir potpore, oštro zavoja noge na koljenima, a zatim postaje oba stopala i čvrsto pritisne potplati na stol. Dobro označeni refleksi potpore i "automatsko" hodanje traju još jedan i pol mjeseci.

Bauerov refleks (spontani puzanje) može se promatrati stavljanjem djeteta na trbuh i stavljanjem dlanova na noge: počinje puzati, gurajući se od stvorene potpore i pomažući mu rukama. Nastajanje 3-4 dana, ovaj refleks nestaje nakon 3-4 mjeseca.

Galantov refleks - reakcija kralježnice na vanjsku nadražujuću. Ako držite prst preko duljine grebena, dijete luka natrag, dok je savijanje nogu sa strane poticaja.

Tu su i pozotonicheskie refleksi novorođenčadi - pokušaje redistribucije mišićnog tonusa kad se mijenja položaj tijela u odsustvu sposobnosti da se drži glave, sjedne i hoda.

Magnus-Klein refleks je reakcija ekstenzorskih i fleksibilnih mišića ramena, podlaktice i ruku, pri čemu dijete preuzima "pozornicu za vješanje". To se događa ako se glava bebe okrene na stranu. Možete promatrati kako se ruka i noga poravnavaju sa strane gdje je dječje lice. Na suprotnoj strani, naprotiv, oni se zavlače. Ovaj refleks traje do dva mjeseca.

Slab refleksi ili kad trebate zvuk alarma

Tako se događa da neki od refleksa u bebi okrenu kasno ili se ne pojavljuju vrlo jasno. To može biti posljedica traume primljenih tijekom porođaja, u slučaju bolesti, ali i individualnog odgovora na određene lijekove.

Također, slabost usmenih i kralježničnih reakcija obično se opaža kod preranih beba i kod onih koji su rođeni s blagom asfiksijom.

Zanimljivo je da slabi refleksi u novorođenom djetetu, povezanoj s traženjem hrane i njegovom apsorpcijom (sisanje i gutanje), može objasniti samo činjenica da beba jednostavno nije gladna. Najjasnije se pojavljuju prije hranjenja.

Najstrašnija je situacija kad uopće nema refleksa. Potpun odsutnost refleksa u novorođenom djetetu razlog je neposredne reanimacije, koju bi trebali provoditi samo stručnjaci.

Razlozi za to su različiti - intrauterine malformacije, ozbiljne ozljede u trudnoći, duboka asfikicija (gušenja pupčane vrpce).

Ipak, trebalo bi se prisjetiti: zalihe dječjeg tijela su ogromne pa je u mnogim slučajevima vrlo uspješno obnovljeno, a beba raste zdrava.

Ažurirano:

Postavlja se pitanje često: što su rudimentarni refleksi? To su refleksi koji nestaju s vremenom (do jedne godine života), tj. to su: Refleksija za hvataljke, Reflex Moro, Reflex podrška, Automatski hodni refleks, Refleksni indeks, Galant refleks, Refleks za usisavanje, Refleks za pretraživanje, Refleks trunk, Reflex usta.

Refleksije novorođenčeta

Kako bi novorođeno dijete preživjelo nakon poroda i brzo se prilagodilo novim uvjetima života, priroda je dala bebe refleksije. Takozvane reakcije na bilo koje podražaje, kako djeluju na bebu izvana, tako i na unutarnje. U isto vrijeme, novorođenče ima puno refleksa koje mu treba samo u prvim mjesecima života. Testiranje i vrednovanje pomaže u određivanju je li beba zdrava.

Osnovni refleksi i njihove vrste

Kongenitalni refleksi, koji se nazivaju i bezuvjetni, iznimno su važni za opstanak novorođenčeta. Zahvaljujući njima, dijete može uzeti prvi dah, naći majčinu dojku, sisati mlijeko, ili dograbiti na majku ako osjeća pad. To su fiziološki refleksi koji moraju biti prisutni u svim zdravim bebama. Mnogi od njih nestaju i potpuno nestanu za 3-4 mjeseca starosti.

Ako ostanu u dobi kada bi trebali biti odsutni davno, to će biti patološki refleksi. Međutim, postoje mnogi bezuvjetni refleksi koji ne nestanu. Na primjer, važni fiziološki refleksi koji ostaju u djetetu čak i nakon neonatalnog razdoblja, prikazani su povraćanjem, rožnicom, gutanjem i drugim refleksima.

Nadalje, kako dijete raste, u životu se pojavljuju novi refleksi, zasnovani na iskustvu malih. Oni su pozvani uvjetno, jer je njihova proizvodnja zahtijeva određene uvjete, na primjer, ako je majka doji dijete u određenom položaju, a onda, kad je stavio bebu u tom položaju, beba će se odmah početi zarađivati ​​sisanče pokrete. Uvjetni refleksi koji su važni za mrvice prve godine života uključuju grabbing objekata s rukama, žvakanje i neovisno hodanje.

Svi urođeni refleksiji pedijatri podijeljeni su u skupine ovisno o njihovu fokusu. Oslobađaju refleks da:

 • Osigurati život. Beba neće moći živjeti bez sisa, gutanja i disanja reflekse i bez kralješnice refleksa (tzv reakcije povezane s mišićno-koštanog stanju sustava djeteta).
 • Zaštitite dijete od vanjskih nadražujućih sredstava. Takvi nadražaji mogu biti toplina, hladnoća, sjajna svjetlost i drugi čimbenici.
 • Trebate bebu privremeno. Primjer takvih refleksa može se nazvati zadržavanjem daha, kada se mrvica pomiče duž rođendana, kao i guranje refleksa, zbog čega je dijete zaštićeno od uzimanja čvrste hrane do određene dobi (tako da dijete ne guši).

Neodređeni refleksi novorođenčadi, koji su uzrokovani izlaganjem ili blizu usta, nazivaju se usmeni. Ova skupina refleksa uključuje sisanje, proboscis, gutanje, pretraživanje (također se zove i Kussmaulov refleks), Babkinov refleks i drugi. Refleksije za koje je odgovorna leđna moždina nazivaju se kralježnicom. To uključuje reflekse Moreau, Galant, Bauer, podržava, hvataljke, zaštitne i druge reflekse.

Congenitalni (bezuvjetni) refleksiji dojenčadi

Congenitalni refleksi - dar prirode, neophodni za bebu da preživi izvan tijela majke, koji pomažu novorođenčadi prilagođavanju životu u svijetu oko sebe.

Čak iu rodilištu, odmah nakon rođenja djeteta, neonatolog provjerava urođene reflekse i procjenjuje razvoj živčanog sustava. Ako su fiziološki refleksi dobro razvijeni i mišićni tonovi normalni, dijete je dobro.

Zdrava beba pri rođenju mora imati čitav skup fizioloških refleksa koji nestaju za 3-4 mjeseca.

Patologija je njihova odsutnost, kao i kašnjenje njihovog obrnutog razvoja.

Neprihvatljivo je stimulirati reflekse novorođenčadi, posebice refleks automatskog hoda.

Osnovni bezuvjetni refleksi novorođenčadi

1 respiratorni refleks

Prvo, neposredno nakon rođenja, aktivira se respiratorni refleks - dječja pluća se otvaraju i on preuzima svoj prvi neovisni dah.

2. Usisavanje refleksa

Reflektirajući usis jesu u novorođenčadi kao odgovor na iritaciju usne šupljine, kada dotakne usne i jezik novorođenčeta. Na primjer, kada umetnete bradavice, bradavice i prste u usta, pojavljuju se ritmični pokreti usisavanja.

Refleksni sisa prisutan je u svim zdravim novorođenčadi i odraz je zrelosti djeteta. Nakon hranjenja, ovaj se refleks uglavnom blijedi, a nakon pola sata ili sata počinje se ponovno započeti. Refleksi traje prva godina života. Reflektirajući usisava ili čak nestaje ako je bilo koji od kranijalnih živaca koji su uključeni u čin sisanja oštećen. Usisavanje smiruje bebu. Ako nije imao dojenčad, tada bi u starijoj dobi mogao početi sisati savjete svoje kose ili prstiju, ugristi nokte, što će zahtijevati intervenciju psihoterapeuta ili neuropatologa.

3. Gutanje refleksa Ako nešto uđe u usta, gutlja. Prvih dana dijete uči uskladiti respiratorne pokrete s gutanjem.

4. Reflex gag. Refleksi uzrokuje da dijete gurne bilo koji tvrdi predmet iz usta njegovim jezikom. Refleks gag pojavljuje se odmah nakon rođenja. Refleks ne dopušta djetetu da guši. Ovaj refleks bliži se 6 mjeseci. To je refleks gage koji objašnjava činjenicu da je dijete mlađe od 6 mjeseci tako teško progutati tvrdo pisanje.

5. Traženje (refleksni) refleks Kussmaula

Refleks bi trebao biti pažljivo pokrenut, bez ozljeđivanja novorođenčeta.

• Ublažavanje prsta u kutu usta (bez dodirivanja usana) uzrokuje novorođenčad da spusti kut usne šupljine i usne, lizne usta i okreće glavu u smjeru iz kojeg se gurne.

• Pritisak na sredinu gornje usne uzrokuje refleksno podizanje gornje usne i produžetak glave.

• Dodirivanje sredine donje usne uzrokuje spuštanje usne, usta se otvaraju, a dječja glava se savijena.

• S stimulacijom boli samo glava okreće u suprotnom smjeru.

Refleksija za pomoć pomaže bebi da pronađe bradavicu i dobro se izražava prije hranjenja.

Uobičajeno je uzrokovano u svim novorođenčadi i mora u potpunosti nestati za 3 mjeseca. Potom se pojavi reakcija na vizualni poticaj, dijete se oživi na vidiku boca mlijeka, kada majka priprema dojku za hranjenje.

Refleks za pretraživanje je osnova za stvaranje mnogih lica (izražajnih) pokreta: potresao je glavu, smiješeći se.

Refleks za pretraživanje je odsutan ili smanjen, asimetričan kod novorođenčadi s oštećenjem živčanog sustava lica. U prisutnosti cerebralne patologije u novorođenčadi, refleks može biti odgođen i ne nestane za 3 mjeseca života.


1 - palmari i usta;
2 - proboscis;
3 - pretraživanje;
4 - usisavanje

6. Reflex proboscis (Escherich refleks usta)

Uzrok brzom laganom dodiru s prstom, bradavicom ili čekićem na gornjoj usnici djeteta - kao odgovor, oponašaju mišiće novorođenčeta - usnice se izvlače u obliku proboscisa.

Normalno, proboscis reflex je otkriven u svim zdravim novorođenčadi, i postupno se ugasi do dobi od tri mjeseca. Očuvanje njegovog refleksa proboscisa kod djece starijih od tri mjeseca znak je mogućeg patologije mozga i opažen je kod djece s oštećenjem živčanog sustava.

7. Babkina usta i usta refleks

Kada pritisnete palac na dlan novorođenčadi, beba okreće glavu i otvara usta.

Refleks je normalan u svim novorođenčadi, prije nego što se hrani. Nakon dva mjeseca ovaj refleks se smanjuje, a nakon tri mjeseca potpuno nestaje.

Letargija refleksa javlja se s oštećenjem središnjeg živčanog sustava (CNS), osobito u traumu rađanja vratne kralježnice vrata maternice.

Brzo formiranje refleksa i njegovo povlačenje do 3 mjeseca je prognostički povoljan znak kod djece koja su pretrpjela traume od rađanja.

Palmar-usmeni refleks može biti odsutan tijekom periferne pareze ruku na strani lezije. S porazom središnjeg živčanog sustava kod djeteta starijih od 2 mjeseca, refleks nema tendenciju da se izblijedi, već se, naprotiv, pojačava i javlja čak i laganim dodirivanjem dlanova pasivnih ruku.

8. Gornji zahvatni refleks (Yanishevsky)

Kao odgovor na udarni dodir na dlan novorođenčeta, savijanje prstiju i grabbing objekt u šaku javlja.

U dojenčadi obično uzrokuje hvatajući refleks. Prije hranjenja i tijekom obroka, hvatajući refleks je mnogo jači.

Refleks je fiziološki do 3-4 mjeseca, a na temelju hvataljivog refleksa postupno se formira proizvoljna hvatanja objekata.

U retardiranoj djeci, reakcija je također oslabljena, u pobuđivim, naprotiv, intenzivira se.

Smanjenje refleksnog hvatanja opaženo je kod djece rođene od asfiksije. I refleks je oslabljen na strani lezija vratne kičmene moždine. S paresisom ruke, refleks je slab ili odsutan. Prisutnost refleksa nakon 4-5 mjeseci ukazuje na oštećenja živčanog sustava.

9. Robinzonski ovjesni refleks

Kao odgovor na milovanje palmarske strane ruke, savijanje prstiju i hvatanje objekt se javlja. Ponekad kada dijete zatraži ovaj refleks, drži predmet ili prst tako čvrsto da je takvo dijete zakačen, može ga se podići prstima - ta se refleksna faza naziva Robinsonov refleks. Dakle, čini se da je novorođenče, izvana naizgled bespomoćan stvorenje može razviti u rukama „mišića moći”, koja ima svoje vlastito tijelo u limbu.

Za 3-4 mjeseca, ovaj bezuvjetni refleks se pretvara u uvjetovano - dijete namjerno ulijeva igračke. Dobar izraz refleksije i robinzonskog refleksa pridonosi brzom razvoju uvjetovanog refleksa, a time i razvoju mišićne snage u rukama i pridonosi bržem razvoju suptilne manualne vještine.

10. Donji hvataljka (planinski, Babinski refleks)

• Nazvan kada pritisnete palcem na potplatu na dnu II-III prstiju. Dijete proizvodi plantarnu fleksiju nožnih prstiju (pritišće prste do stopala)

• Guranje palcem na podnožju uzrokuje plantarnu fleksiju nožnih prstiju.

U zdravih djece ovaj refleks traje do 12-14 mjeseci života.

Odsutnost nižeg hvatljivog refleksa događa se kada je leđna moždina oštećena na razini lumbalnog sustava.

11. Reflex Babinsky.

Ako izazivate iritaciju potka na vanjskom rubu stopala u smjeru od pete do prstiju, tada postoji leđni produžetak velikog nožni prsta stopala i disfunkcija II-V prstiju u obliku ventilatora.

Većina liječnika sada smatra da je Babinski reflex norma za prvu godinu života i da njegova prisutnost nije znak patologije i da će proći kroz godine. Oni objašnjavaju da je to zbog nedovoljnog razvoja moždanog korteksa i, prema tome, središnjeg motornog neuronskog sustava u ranom djetinjstvu, te da je ovaj refleks sada vrlo uobičajen.

Želimo upozoriti roditelje.

Zdrava novorođenčad ne bi smjela imati Babinski refleks.

EKG pokaže refleks je abnormalno još od prvih dana života djeteta te je suptilan znak bolesti od piramidalnog sustava, a stopa detekcije to nije dokaz njegove fiziologije, i dokaz o učestalosti neurološki poremećaji u djece. Pogotovo ako je ovaj refleks od rođenja spontan (tj. Ne mora biti pozvan, pojavio se sam po sebi)

12. Heel reflex Arshavsky

Prilikom pritiskanja kugle pete u djetetu prouzroče se plač ili grimase.

Njihova odsutnost, smanjenje težine ili asimetrija mogu ukazivati ​​na oštećenja živčanog sustava.

13. Refleks koji obuhvaća Moro

Pozivamo ga različitim metodama: ako neočekivano zalupite dvije ruke s obje strane površine na kojoj dijete leži, na udaljenosti od 15 cm od njegove glave (ne treba se tukli sa svojom snagom!), Novorođenče se kreće prema stranama i otvara kamere - refleksna faza Moreau. Nakon nekoliko sekundi, ruke se vraćaju u prvobitni položaj (fetalni položaj) - Faza II refleksa Moro.

Slično kretanje u rukama događa se kada pasivno iznenadno izlijevanje (produžetak) stopala novorođenčeta podiže neizgorjene noge i zdjelicu djeteta iznad kreveta, pritiskom na kukove.

Refleks se izražava odmah nakon rođenja. U svim zdravim novorođenčima Refleks Moreau je uvijek simetričan (isti) u objema rukama i izražen do 4.-5. Mjeseca, a zatim počinje blijedjeti; nakon 5. mjeseca mogu se promatrati samo njegove pojedinačne komponente.

U slučaju slabe pareze ruku, refleks se smanjuje ili je potpuno odsutan na pogođenoj strani, što ukazuje da je hrptena moždina bila ozlijeđena u području cerviksa tijekom rada. U djece s intrakranijskim ozljedama, refleks u prvim danima života može biti odsutan. S izraženom hipertenzijom, postoji nepotpuni Moro reflex: novorođenče samo pomakne ruke.

U svakom slučaju, trebalo bi definirati prag refreuma Moro - nizak ili visok. U dojenčadi s lezijom CNS-a, Refleks Moreau dugo traje, ima nizak prag, često nastaje spontano s anksioznosti, različitim manipulacijama. Ako se refleks nastavi prilikom mijenjanja djeteta ili bez ikakvog razloga, treba ga pokazati neurologa.

14. Reflex Galanta

Dijete je položeno licem prema dolje s dojkom u dlanu. Držeći ga na težini (kada se beba umiri i čvrsto objesi glavu, ruke i noge), prstom prelaze duž kralježnice (na udaljenosti od 1 cm od nje) na desnoj strani - dijete će lupati i pritisnuti desnu nogu. Isti refleks provjerava se na lijevoj strani.

Galanka refleks dobro se poziva od 5. do 6. dana života. Normalno, refleks traje do 2-4 mjeseca, nestaje nakon 6 mjeseci.

Reakcija na obje strane mora biti ista.

Kod djece s oštećenjem živčanog sustava, ona može biti oslabljena ili potpuno odsutna tijekom 1. mjeseca života. S oštećenjem refleksnog leća kralježnice odsutno je dulje vrijeme. Uz poraz živčanog sustava, ova se reakcija može promatrati u drugoj polovici godine i kasnije.


1. Reflex Galanta
2. Reflex Perez
3. Reflex zagrljaj Moreau

15. Reflex Perez

Dijete je položeno licem prema dolje s dojkom u dlanu. Imajući na težinu (kada se beba smiri i spušta glavu, ruke i noge u potpunosti), lagano pritisne, držite prst duž spinosnih procesa dječje kralježnice od stražnjice do vrata.

To je neugodno za dijete, kao odgovor, dijete ima dah zadrži slijedi vapaj. Njegova se kralježnica savijala, zdjelica i glava su podignuta, ruke i noge su savijene, javlja se kratak opći porast mišićnog tonusa, a ponekad se javlja gubitak urina i defekacija.

Normalno, Peresov refleks dobro je izražen tijekom prvog mjeseca života novorođenčeta, postupno slabi i potpuno nestaje do kraja 3. - 4. mjeseca života.

Očuvanje refleksa starijih od 3 mjeseca treba smatrati patološkim znakom. Kod novorođenčadi s prednjim oštećenjem vratne moždine, nema uzdizanja glave, tj. Peresni refleks dobiva se kao "dekapitiran". Depresija refleksa u neonatalnom razdoblju i kašnjenje u njenom obrnutom razvoju opaženi su kod djece s oštećenjem središnjeg živčanog sustava.

16. Refleksna podrška

Ako uzmete novorođenče pod rukama, onda refleksno savije noge na zglobovima kuka i koljena. Istodobno, ako ga stavite na nosač, pruža se noge i čvrsto leži na površini stola čitavom nogom i "stoji" do 10 sekundi.

Uobičajeno, refleks podrške je konstantan, dobro izražen i postupno nestaje u dobi od 4-6 godina.

Kada živčani sustav trauma dijete može osloniti na nožnim prstima, ponekad sa križem noge, što znači da je PA poraženi (piramidalni) put motora dolazi iz moždane kore do leđne moždine.

U novorođenčadi s intrakranijalnim ozljedama rođenim od asfiksije, reakcija podrške često je depresivna ili odsutna u prvim tjednima života. U nasljednim neuromuskularnim bolestima reakcija podrške odsutna je zbog teške mišićne hipotenzije.

17. Automatski refleks hoda, ili refleks hodanja

Kada se oslanja na stopalo tijekom blagog nagiba tijela djeteta naprijed, novorođenče kreće korak.

Ovaj refleks obično je dobro prouzročen kod svih novorođenčadi i nestaje za 2 mjeseca života.

Znakovi upozorenja su nedostatak automatskog refleksa za hodanje ili hodanje na vrhovima prstiju s križnim nogama.

U novorođenčadi s intrakranijalnom ozljedom nastalom od asfiksije, u prvim tjednima života, reakcija automatskog hoda često je depresivna ili odsutna. Kod nasljednih neuromuskularnih bolesti dolazi do automatskog hodanja uslijed teške mišićne hipotenzije. U djece s lezijama CNS-a, automatski hod odvija se dugo.

18. Reflektirajući ležišni ležaj

Ruka je pričvršćena za noge novorođenčeta položenih na trbuh. Ruku smo lagano pritisnuli na dječja dna - kao odgovor, dijete refleksno gura iz nogu i izvodi pokrete.

Kresurni refleks obično je uzrokovan kod svih novorođenčadi. Pokretanje pokreta u novorođenčadi postaje izraženo 3-4. Danom života i traje do 4 mjeseca, a potom odumire. Pozornost je usmjerena na asimetriju refleksa.

Refleks je depresivan ili odsutan kod djece rođene od asfiksije, kao i intrakranijalnih krvarenja, ozljeda kralježnične moždine. U bolestima središnjeg živčanog sustava, puzajuće kretnje traju do 6-12 mjeseci.

19. Zaštitni refleksi

a) Gornji zaštitni refleks. Ako stavite novorođenče na trbuh, onda se refleksna glava okreće na stranu i pokušava ga podići, kao da sebi daje mogućnost da diše.

Zaštitni refleks u zdravih novorođenčadi se neprestano izražava od prvog dana života, a nakon jednog i pol mjeseca dijete pokušava sam držati glavu. Kod djece s oštećenjem CNS-a, zaštitni refleks može biti odsutan. Smanjenje ili nestanak tog refleksa može biti bilo s osobito jakom lezijom gornjih dijelova grlića kralježnice, ili s patologijom mozga. Ako glava djeteta nije okrenuta bočno, može se ugušiti. U djece s cerebralnom paralizom, kada se povećava tonus tonusa, promatra se dugačak podizanje glave i čak naginjanje glave.

b) "Duck" refleks. Kada struja vode ili zraka udari u područje nosa, novorođenče drži dah.

c) Pupilarni refleks. Svijetlo svjetlo će uzrokovati suzdržanost učenika.

d) Trepereći refleks Ako udarite u lice djeteta, on će zuriti u oči.

20. Refleks za povlačenje stopala

U položaju novorođenčeta na leđima, kada su mu donji udovi opušteni, naizmjence ubrizgajte iglu u svaki potplat. Istodobno dolazi do fleksija bokova, nogu i stopala.

Refleks se mora pozvati jednako na obje strane (simetrično).

Reflex može biti smanjena u djece rođene u položaju na zadak, s nasljednih i prirođenih neuromuskularnih bolesti mielodisplaziyah.Snizhenie refleks često promatrane u pareza stopala. Nedostatak refleksa ukazuje na oštećenje donje kičmene moždine djeteta.

21. Cross-refleksni ekstenzori.

U položaju novorođenčeta na poleđini, odvojite jednu nogu i na području potplata dajmo ubrizgavanje - kao odgovor, produžuje se i lako dodavanje druge noge.

U odsutnosti refleksa može se pretpostaviti patologija proširenja leđne moždine.

22. Cervico-tonicni refleksi ili refleksija pozotonike

Vrste pozotonicheskovih refleksa novorođenčeta
• Asimetrični tonik refluks cerviksa (Magnus - Klein)

Objavio se kada pasivno okreće djetetovu glavu na stranu. Postoji produžetak ruku i nogu na strani na koju se dijete lica suočava i savijanje suprotnog. Ruka, na koju se lice djeteta okrene, ispravlja se. U ovom se trenutku povećava razina ekstenzora ramena, podlaktice, ručne ruke - "vještač" položaj, au mišićima ruku, na koji se okreće vrh, povećava se ton flexora.

• Simetrični tonalni cervikalni refleksi

S pasivnom fleksijom glave novorođenčeta povećava se mišićni ton savijanja u rukama i ekstenzori u nogama. Istodobno, kada dijete odmakne glavu, očituje se suprotan učinak - ruke su produljene i noge su savijene.

Asimetrični i simetrični refleksiji vrata maternice konstantno se izražavaju u novorođenčadi.
U prijevremenim bebama, oni su blage.

• Labirintski tonikski refleks

U položaju djeteta koje leži na trbuhu povećava se ton mišića mišića: glava se savija prema prsima ili nagibima natrag, leđni lukovi, savijanje krakova i dovode do prsnog koša, ruke se dodjeljuju šakama, noge se savijaju u svim zglobovima i dovode ih u trbuh. Nakon nekog vremena, ovaj položaj zamjenjuje pokreti plivanja, koji se pretvaraju u refleks spontanog puzanja.

Reflex Landau

Dajte djetetu "položaj plivača" - podignite dijete gore u zraku tako da njegovo lice gleda dolje i odmah podigne glavu, a zatim izravnati (ili čak lukav) leđima, a također izravnati noge i ruke - gutanje, od 6 mjeseci do jednu i pol godina

Ti refleksi normalno nestaju u prva 2-3 mjeseca. Zato što počinje izumiranje neupućenih i cervikalno-tonikskih refleksa, dijete počinje držati glavu, sjediti, stajati, hodati i provoditi druge dobrovoljne pokrete. Kašnjenje u razvoju refleksije tonika (preko 4 mjeseca) ukazuje na oštećenje središnjeg živčanog sustava novorođenčeta. Preostali tonikski refleksi sprečavaju daljnji razvoj gibanja djeteta, formiranje finih motoričkih sposobnosti.

Posljednjih godina govoriti o prisutnosti refleksa za plivanje u novorođenčadi, što znači da će se dijete lizati i ne utopiti ako je uronjeno u vodu. Ovaj refleks može se provjeriti samo u nazočnosti instruktora u bazenu za novorođenčad.

Problemi s refleksima - prvi simptomi patologije središnjeg živčanog sustava. Ako vas upozorite bilo kakva odstupanja od norme, nemojte se ustručavati konzultirati liječnika. Ponovno ispitivanje nužno mora biti izvršeno nakon određenog vremena - može se razlikovati ovisno o namjeravanoj prirodi patologije - od nekoliko dana do mjeseca, što će pomoći eliminirati sumnje koje su postojale ili, ako je potrebno, provesti pravodobno liječenje. Sjeti se da se dijete mijenja svaki dan, a manifestacija refleksa ovisi o nizu uvjeta (sitosti, umora i mnogih drugih). Vrlo je važno provjeriti urođene reflekse u dinamici. Liječenje počelo na vrijeme jamstvo je zdravlja djeteta u budućnosti.

Što su refleksi u novorođenčadi?

Kada je rođen mali čovjek, priroda ne ga ostaviti potpuno bez obrane i nagrađuje cijeli niz bitnih vještina koje pomažu mu da se brzo prilagoditi novom svijetu, učiti, rasti. Na primjer, uvjetovani i bezuvjetni refleksi, zahvaljujući kojima beba započinje svoje prve dane, pedijatar može lako procijeniti koliko dobro je novorođenče razvijeno, bilo da postoje bilo kakve patologije ili abnormalnosti. Neki refleksi novorođenčadi smanjuju se u dobi od tri ili četiri mjeseca. Ostatak će pratiti dijete ostatak svog života.

Kondicijski refleksi u novorođenčadi

Kondicionirani refleksi su one koje dijete već stječe u procesu stjecanja znanja, vještina i života. Nije priroda koja im daje, ali sam dijete, pojedinačno, stječe ih i razvija sve godine sljedećeg života. Oni su složeniji od bezuvjetne, i pojavljuju se na podsvjesnoj razini, čak ni prisiljavajući dijete da razmišlja o tome. Apsolutno svaka osoba ima takve reflekse, jer će životno iskustvo jednog čovjeka biti potpuno individualno i drugačije od druge. Razmislite o nekima od njih:

 • Mama hrani bebu na strogo definiranim vrijeme hranjenja (svaka tri sata), budući da se u dojenčadi tijekom prvih pet do sedam dana razvija povratnu uzbuđenje od gladi, dijete počinje plakati i pitati tamo.
 • Ako majka neprestano hrani novorođenče na jednom mjestu, u roku od dva tjedna dijete će imati takav uvjetovani refleks položaja ispod dojke. To je izraženo na ovaj način: ako ste uzeli dijete u svoje ruke i stavili ga u uobičajenu poziciju za hranjenje, odmah će početi proizvoditi pokrete za sisanje.

Gore navedeni refleksi su živopisni primjer prvih individualnih stečenih vještina nastalih pod utjecajem određenih uvjeta u životu određenog djeteta. To izravno pokazuje uvjetovanu refleksnu sposobnost aktivnosti cerebralne korteksa, koja uspostavlja vezu između pojedinačnih događaja.

Neodređeni refleksi

Novorođenče ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, pokrete samo kad se rodi, jer mozak nije potpuno formiran i ne može izvesti sve potrebno funkcioniranje života. Stoga, bezuvjetni refleksi (oni su također nazvani urođenim) daju bebi, koji u prvoj fazi pružaju mu sve životne procese. Ti takozvani automatizam, koji kontroliraju primitivni centri mozga i leđne moždine, nastaju u procesu ispravnog funkcioniranja živčanog sustava.

Ako je sve u redu, beba je zdrava i pokazatelji razvoja su normalni, onda bi trebao imati čitav niz takvih automatizama koji ne mogu biti odsutni u njegovoj reakciji. Za tri ili četiri mjeseca, neki bi trebali nestati, a drugi - u godinu dana, ali njihova odsutnost pokazuje stručnjacima da je moguće patologije u razvoju djeteta. Ostatak urođenih refleksa ostaje tijekom cijelog života.

Svi ovi urođeni vještina, znanost dijeli na segmentnim motor ili oralni bezuvjetno (koje se javljaju tijekom rada cijevi), i leđne ili motorom (koji je nastao kao posljedica funkcioniranja leđne moždine).

Prvi refleksi usmene klasifikacije uključuju usisavanje automatizma, istraživačke, palmarsko-usmene, proboscis i druge bezuvjetne vještine. Spinal uključuju: hvatanje automatizma, obrambeni, automatski, refleks Moro, Bauer, automatizam Galant, podržava i druge. Sve ove vještine novorođenčadi detaljnije su prikazane u tablici.

Tablica osnovnih refleksa u novorođenčadi

Određeno mišićnim tonovima djeteta, stanje živčanog sustava, na primjer, pretjerano uzbuđenje. Potrebno je kao zaštitni refleks, ako je dijete u opasnosti od pada.

Određuje stupanj zrelosti vaše bebe, ima smirujući učinak. U životu, osigurava mu da bude uvijek spreman za novu prehranu.

Određuje stupanj razvoja živčanog sustava i aktivnosti bebe. Prema tom refleksu određuje se koliko je beba uzbuđena.

Određuje mišićni tonus i postojanost djeteta. Zatim se zamjenjuje razvojem fine ručne vještine. Dobio je našu generaciju od primitivnih ljudi, ne odnosi se na ljudski razvoj.

Ispiranje ili oponašanje mišića novorođenčeta provjerava se, trebao bi izbaciti usne, imitirajući proboscis kao odgovor na nadražujuće.

Babkina usta i usta refleks

Pokazuje koliko se živčani sustav razvija. To je jedan od najstarijih mehanizama preživljavanja u novorođenčadi. Radi po analogiji: da pomogne pronaći i pružiti tijelu hranu na bilo koji način.

Galantov spinalni automatizam

Dopušta liječniku da utvrdi funkcioniranje kičmene moždine, da li je sve u redu s centralnim živčanim sustavom i da li dijete nije primilo nikakve ozljede tijekom poroda.

Koračni ili automatski refleks za hodanje

Na taj način provjerava se sumnja i prisutnost cerebralne paralize u dojenčadi.

Još jedan zaštitni refleks koji sprečava da se dijete utapaju u ekstremnim uvjetima.

Probijeni refleks, provjerava mišićni ton bebe, stanje leđne moždine.

Kussmaulov refleks za pretraživanje

Potrebno je da dijete pronađe dojku svoje majke, također osigurava spremnost za novu vrstu hrane.

Kako samostalno provjeriti prisutnost refleksa u djetetu

Svaki od gore spomenutih automatizma je vitalan i nužan za novorođenče, pomažući mu da preživi u ekstremnim uvjetima. Njihova prisutnost pokazuje uobičajeni razvoj djeteta, daju signal ako nešto iznenada propao. Upoznajte se s karakteristikama refleksa koje će vam pomoći da odredite razinu razvoja i zdravlja svoje voljene bebe:

 • Auto Moro. Provjerite, glasno ispustite bilo koji predmet na glavi djeteta (beba treba lagati) ili iznenada podignite dijete za noge, vidjet ćete kako su obje ručke savijene na koljena razbacane na strane, prsti se šire, a zatim se kretanje leđa, beba kao bi se zagrlio, uzimajući uzorak embrija. Ovaj refleks se vrlo dobro izražava, isto za obje ručke, mora biti prisutna simetrija. Važno je obratiti pozornost na to, jer inače može ukazivati ​​na ozljede kralježnične moždine vratne kralježnice tijekom porođaja, loš ton, a ako dijete to radi bez razloga, to je odstupanje od živčanog sustava i odmah se obratite svom pedijatru. -nevropatologu. Ovaj automatizam u novorođenčadi trebao bi umrijeti 4-5 mjeseci.
 • Sisa. Usisavanje je složen proces koji uključuje pet para kranijalnih živaca. S ovim refleksom, liječnici određuju kako je zrelo prerano dijete. Vrlo je lako provjeriti: dovesti prsa do djetetovih usta, dotaknuti obraz s čašom, odmah će se okrenuti u smjeru objekta, a nakon što je osjetio to će početi brzo, ritmično gutanje pokretima usta, spužve, jezika. On će sisati sve što će pasti na udaljenosti blizu usta. Ako završite s procesom hranjenja, aktivnost ovog automatizma se smanjuje, a doslovno za pola sata ili sat opet se diže. Važno je zadovoljiti refleks sisanja bebe, prerano je ne oduzeti bradavicu, pokušati hraniti samo dojku novorođenčeta. To je važno jer prvo sisanje je smirujući učinak, a drugo, ne zadovoljavajući njegovu potrebu, mladunčad će potom usaditi na strane predmete (vrh pelene, morsku kosu, prst i ugristi marigold). Suckanje sklonosti početi slabiti u novorođenčadi do prve godine života, i potpuno otići za jednu i pol godina.
 • Hvatalo. Provjerite stavljanjem prsta u dlan vaše bebe. Mora se saviti prstima, pričvrstiti šakom, ponekad je toliko snažan i snažan da može objesiti na svoju ruku. Ako je beba gladna, onda će grabbing biti izraženiji. Pogledajte kako se proces grabbinga događa: normalno, aktivno ili slabo. U prvom slučaju, živčani sustav je previše uzbuđen, dok u drugom, naprotiv, zaostaje. Obje opcije zahtijevaju da djetetu pokažete liječniku. Slijeđenje se događa do tri do četiri mjeseca, a samovoljno shvaćanje dolazi do promjene (vidio sam objekt - uzeo sam ga).
 • Robinzonski automatizam. Različito se zove prianjanje, no testirano je na sličan način kao u prethodnom slučaju: dodirujte dlan novorođenčeta - i taj će pokret uzrokovati nevjerojatnu hvatajući reakciju, poput majmuna. Ponekad je čak i teško saviti prste. Zamjenjuje ga svjesna akcija u budućnosti: držanje i grabbing objekata. Ova refleksna reakcija trebala bi nestati u dobi od četiri mjeseca.
 • Nos. Stavljanje novorođenčeta na stražnjoj strani, dodirnite svjetlo, trzajno kretanje bradavice ili prst na gornju spužvu bebe. On mora povući cijev u usta, nešto kao „nos”, u ovom slučaju, postoji automatski smanjenje sisanja mišića (orbicularis oris mišića). Treba izblijediti do dobi od dva do tri mjeseca. Inače, to može značiti organsku patologiju na dijelu mozga, pokazati dijete neurologu.
 • Babkinov palmar-usmeni automatizam. Da biste to provjerili, nježno gurnite ruku u središte dlana djeteta. Vidjet ćete kako otvara usta, podiže glavu u vašem smjeru. Ako je dijete gladno, automatski će se uočiti automatizam Babkina. U slučaju da nema, ne postoji simetrija u pokretima. Kada ova situacija traje duže od tri mjeseca, postoji razlog za sumnju na patologije živčanog sustava bebe. Možda je to posljedica procesa rađanja i ozljede vratne kralježnice za vrijeme. Palmar-usmeni automatizam nestaje u dobi od tri do četiri mjeseca novorođenčadi.
 • Spinalni galant. Provjereno na ovaj način: Stavite bebu na trbuh lagano, bez pritiska, prijeđite prstom duž jedne strane kralježnice (natrag dolje kralježnice oko 1 cm). Ako ste to učinili s lijeve strane, onda će dijete zakloniti leđa u suprotnom smjeru i savijati lijevu nogu. Provjerite obje strane: reakcija je normalna ako su svi pokreti isti. To doktori provjeravaju ispravnost razvoja živčanog sustava novorođenčeta. Automatizam Galant bi trebao nestati u dobi od šest mjeseci.
 • Koračni ili automatski refleks za hodanje. Pažljivo uzmite dijete za ručice (pod rukama), podignite uspravno iznad poda, na primjer, neka lagano dodirne površinu svojim nogama. Nagnite područje zdjelice naprijed - mora izvesti nekoliko koraka, kao da ide, a djeca djeca oponašaju kretanje po stepenicama. Neke bebe mogu prijeći noge u donjem dijelu nogu - što je normalno tijekom prvih šest tjedana. Ako je ovaj automatizam odsutan ili je asimetričan, onda govori o patologijama u lumbalnoj kralježnici ili dijelu živčanog sustava. Također, u prisutnosti cerebralne paralize, automatizacija potpore i hodanja je odgođena i istegnuta na vrijeme. Obično se ovi refleksni pokreti trebaju smanjiti u dobi od jednog i pol mjeseca.
 • Plivanje. Provjerite stavljajući dijete na vodu: on će se početi prevrtati, pokušavajući ostati na površini neko vrijeme dok mama ne podiže dijete. Ovaj automatizam još nije potpuno razumljiv. Vjeruje se da se dijete mora naučiti od tako male dobi da pliva i zaroni. Međutim, mnogi znanstvenici ne govore vrlo dobro o ovoj metodi, jer ostavljajući dijete u vodi, stvara uvjete potencijalne opasnosti, a dijete dobiva puno stresa. On može dodatno atrofirati strah i instinkt samoodržanja, a ova metoda ne utječe na vestibularni aparat na najbolji način. Isto tako, ako počnete naučiti plivanje za bebu tako rano, nesvjesni automatizam će nestati, a vještine plivanja morat će se ponovno razvijati.
 • Bauer. Da biste testirali ovaj automatizam, položite dijete na trbuh, stavite ruku ili bilo koji predmet na stopalo i vidjet ćete kako beba pokušava odgurnuti i izvoditi pokrete za puzanje. Takav puzanje nakon tri ili četiri dana od rođenja, i izblijedi do četiri mjeseca. Tu su i spontani refleksni indeksi koji se javljaju bez podrške, stoga trebate biti pažljivi i ne ostavljati djetetu sama na visokim površinama jer postoji veliki rizik od pada. Obratite pažnju na kretanje malih (oni bi trebali biti asimetrični), njegovu aktivnost, ako nisu odsutni, vrijedno je provjeriti znakove središnjeg živčanog sustava, ozljede kralježnične moždine i intrakranijalnih krvarenja.
 • Automatizacija traženja Kussmaula. Provjerite da bi ovaj usmeni refleks trebao biti ovako: lagano, milujući prst u kut usana. Vidjet ćete kako će početi tražiti pokrete majčine dojke: donja spužva će pasti, koja se proteže u vašem smjeru uz jezik. Samo nemoj dodirivati ​​usne novorođenčeta - ovako se provjerava još jedan refleks. Ovaj automatizam se očituje u prvih 3-5 mjeseci beba života.

Provjerite sve automatizme s bebom, pazite, nježne, lagane kretnje, ne stvarajući najmanju nelagodu. Ako se novorođenče odmah odmakne od vas, ne samo da nećete dobiti rezultat, već ćete vidjeti prvo nezadovoljstvo mrvica uzrokovanih neugodnim manipulacijama s njom. Dijete će plakati i neće biti vremena za provjeru prisutnosti određenih refleksa.

Video: Fiziološki refleksi u dojenčadi

Bilo koja majka brine o zdravlju njezinih potomaka, pogotovo ako je to vrlo mala i bespomoćna beba. Želio bih pokriti sve, odmah saznati sve korisne i neophodne informacije o tome kako provjeriti određene reflekse novorođenčadi, što učiniti ako se automatizam ne očituje, što je ispunjeno i koje posljedice treba očekivati ​​u budućnosti. Pogledajte videozapis o temi fizioloških refleksa u bebama, u kojem ćete dobiti odgovore na mnoga pitanja koja vas zanimaju: