Opće informacije

Rođenja

Rođenje je događaj za koji je nemoguće biti potpuno spreman.

Bez obzira na to koliko je kognitivnih i medicinskih knjiga koju je žena pročitao, koje su pozitivne priče i čudesni savjeti čuli od svojih prijatelja - uvijek postoji mjesto za sumnju u sebe, strah i čak sumnju u sebe.

Nema ništa patološkog u ovom stanju! Biti agitiran je posve prirodno. To znači da se trudna majka rađa s punom odgovornošću za sebe i svoju bebu.

Glavna stvar - nemoj paničariti. Nije ni čudo što kažu, "tko je upozorio - da je naoružan." Stoga je dobivanje informacija o svim aspektima trudnoće i porođaja glavni zadatak svake trudnice.

Gdje početi ili pravo stav

I morate početi s optimističkim stavom.

Na internetu, ili samo sjedenje na klupi u dvorištu, možete naučiti prilično jezive priče o porodu.

Trudnica će biti ispričana o pogrešnoj posteljici previa, uskoj zdjelici ("odjednom" pronađenom tijekom poroda), bezobzirnim liječnicima koji su pali novorođenčad na podu...

A sada siromašna stvar čeka namjeravani dan poroda, poput penjanja na skele. Ona je unaprijed konfigurirana da će biti vrlo bolna, zastrašujuća i iz nekog razloga uglavnom loša.

Morat ćemo se truditi - raditi na sebi da uništimo sve neosnovane strahove i stereotipe.

Prvo pravilo: nemoj vjerovati u najgore. Ono što se dogodilo drugim ženama tijekom rođenja djeteta ne odnosi se ni na koji način s vama osobno!

Svaki organizam i svako rođenje je jedinstveno. Svaki kvalificirani opstetrician koji godišnje uzima stotine rođenih će vam reći o tome.

Ne čitajte priče o patološkom porođaju i ne slušajte ljude koji pokušavaju impresionirati da je porođaj kompletna noćna mora i pakao.

Vjerojatno ne želite posebno uplašiti. Jednostavno, osobitost ženske psihe je takva da se godinama kasnije, majka prisjeća neugodnih (i važnih) trenutaka rođenja djeteta.

Stoga, dovodi do sugovornika živahne dojmove ostavljene u sjećanju - ona dijeli svoje iskustvo i govori o svom junaštvu.

Tako bake govore na klupi, zapovjedio je Bog. Stoga, mirno preskočite sve što je gore navedeno.

Ako ostane strah ili sumnja, pričajte srce srcu dok liječnik promatra trudnoću.

U većini slučajeva, ginekolog će reći da je sve u redu s vama, a isporuka je planirana bez patologija. Razina medicine sada omogućuje čak i najteže porođaj da bude uspješan.

I "zli" liječnici u bolnici, nastojeći svim sredstvima da nanose štetu ženi u porođaju - još jedan pečat zajednički u društvu i najčešće se temelji na praznim glasina.

Liječnici su odgovorni za ženu koja rađa i za svoje dijete. Vjerujte mi, čak i ako se još nećete smiješiti, učinit će sve što je moguće kako bi uspješno i pravilno izvršili isporuku.

Pravilo dva: dob nije prepreka. Da, ginekolozi ne pozdravljaju porođaj nakon 30-35 godina. Vjeruje se da žensko tijelo počinje podvrgavati promjenama u dobi u ovom trenutku.

Akumuliraju se kronične bolesti. Spajanje općeg blagostanja je loše navike. Rizik od genetski inferiornog djeteta povećava se. Sve to su neporecive činjenice koje se ne možete raspravljati.

No, istovremeno, i sami liječnici kažu da se broj poroda nakon 30 i 40 godina povećava. Ovaj se trend može promatrati diljem svijeta.

Dovoljno je prisjetiti se holivudskih zvijezda, od kojih su mnogi prvi put rodili nakon četrdeset i ponovno će roditi, tako da je obitelj imala barem dvoje djece.

Liječnici bi trebali imati individualni pristup bilo kojoj dobi žene u radnoj snazi. Sve ovisi o njenom tijelu. Ne nužno prisutnost kroničnih bolesti ili loših navika.

Ako se osjećate dobro, mladi u tijelu i duši - zašto ne rađati? Doći do pomoći modernoj medicini. Prije trudnoće trebate proći sve testove, posjetiti stručnjake i pobrinuti se da ne postoji kronična bolest koja se pojavljuje u latentnom obliku.

Kasna uspješna isporuka je moguća! Bilo da riskira rađanje nakon trideset je privatna stvar svake žene. No, budući da ste već trudni, to je lud da se uznemiravate i posramljujete za svoju dob.

Oslonite se na iskustvo liječnika i odmor. Vaš mir uma će se dati djetetu - lako će se roditi.

Pravilo treće: dokumente u redu. Da biste unijeli porod, bez brige o kvaliteti medicinske skrbi, trebali biste unaprijed paziti na sve potrebne dokumente.

Služba u porodničkoj bolnici i promatranje vašeg djeteta u prvoj godini života ovisi o potvrdi o porodu koji je primila žena koja je posjetila antenatalnu kliniku dvanaest ili više puta.

U idealnom slučaju, tridesetog tjedna trebao bi biti dvanaest posjeta ginekologu.

Bolje je da se registrirate prije 10-12 tjedana. Tada će ovaj dokument biti na vrijeme na vrijeme. Certifikat će vam omogućiti odabir rodilišta i liječnika za porođaj.

Četvrto pravilo: pripremiti tijelo. Obično se žene boje stope glave, koje će morati rađati tijekom pokušaja.

Da biste se zaštitili od puknuća, trebate provoditi posebne masaže za jačanje perineuma i pravilno jesti - u prehrani bi trebalo imati dovoljno hrane s visokim sadržajem vitamina A. Poboljšat će elastičnost kože i sluznica.

Idemo u bolnicu?

Posljednjih godina, praksa rodnog rođenja postala je sve popularnija. Svaka žena ima pravo odlučiti hoće li riskirati najvrjedniju stvar - život nerođenog djeteta.

Ipak, priče o "lošim roditeljskim bolnicama" nisu žica za pokuse na sebi i djetetu.

Naravno, svi se usredotočimo na iskustvo mame koji žive u drugim zemljama. Međutim, prenošenje na naše stvarnosti nije sasvim razumno.

U inozemstvu postoji razvijena skrbnička služba (ili babica). Ovi kvalificirani stručnjaci preuzmu isporuku kod kuće.

Tijekom cijelog procesa isporuke hitna pomoć može biti na ulici. Ili se babica unaprijed slaže s određenom bolnicom da će u slučaju bilo kakvih abnormalnosti u radu donijeti ženu u porodu u automobilu (kao opciju, nazvati hitnu pomoć) i dobit će joj svu potrebnu pomoć.

Možete se dogovoriti s babom preko Interneta. Redovito će posjetiti ženu tijekom trudnoće. Ako je potrebno, pošaljite ga na dodatne testove i ispite.

Usluga se vrši strogo prema teritorijalnim područjima. Uzima se u obzir blizina bolnice ili medicinskog centra u kući pacijenta koji je odlučio rađati kod kuće.

Može li se naša medicina pohvaliti takvom razinom usluge? Sigurno ne.

Međutim, bilo koja buduća majka nije mogla utvrditi točno kada bi morala otići u rodilište. Procijenjeni datum rođenja kojeg vaš ginekolog unese u vašu mjenicu može ostati samo na papiru.

Rodite pojam jedinice. Češće je odgoditi trudnoću jedan do dva tjedna ili kratka dostava za isto razdoblje. O svim prvim simptomima početka porođaja i njihovih značajki mora se unaprijed znati.

Od trenutka prvog kontrakcija i dok se dijete ne rodi, imate dovoljno vremena da se obučete, još jednom provjerite torbicu sa stvarima prikupljenim u rodilištu i doći do rodilišta.

Razmotrite vremenske uvjete i dobrobit, pratite prirodu kontrakcija.

Oštra bol, pojava svijetle i teške krvarenja - razlog da odmah otiđete u bolnicu!

Uz rano ispuštanje vode, liječnik je poželjno vidjeti i tijekom cijelog razdoblja rada, tj. U prvoj fazi rada.

Redoslijed isporuke je važan. Prvi traje do 13 sati ili više, sljedeći mogu biti brz ili vrlo brz.

Da biste odredili optimalno vrijeme dolaska u bolnicu, vrlo je teško. Svako rođenje nastaje s pojedinačnim karakteristikama. Postoje neki korisni savjeti o ovoj temi, koji su također bolje unaprijed pročitati.

Bilo bi pametno doći u bolnicu malo prije odgode i roditi u hitnoj pomoći.

U porodu, tri faze: stvarne kontrakcije, pokušaji (isporuka) i ispuštanje posteljice. Zadatak liječnika je voditi taj proces i učiniti ga produktivnim (što je više moguće). Poslušajte sav savjet opstetričara (ili liječnika) i pokušajte ih točno slijediti!

Tijekom kontrakcija potrebno je pravilno disati, a između njih se opustiti što je više moguće.

Žene su primijetile da refleksno stezanje usana ili zuba na vrhuncu kontrakcije čini bolnim i oštrim. Stoga, trebate disati, izražavajući uzdisati - s opuštenim usnama za kontrolu mišića lica.

Možete pitati svog supruga ako je prisutan pri porodu, podsjećajući vas na potrebu za opuštanjem i pravilnim disanjem.

Treba napomenuti da je prisutnost muževa u stavovima porođaja među ženama nejasna. To je u velikoj mjeri određeno stupnjem povjerenja žene u njegovu izabranu i spremnost samog muškarca da pomogne njegovu voljenom djetetu u rođenju.

Ako muž ne želi biti u dvorani za vrijeme rođenja djeteta, nemojte inzistirati. Svaka osoba ima svoje granice psihološke stabilnosti.

Često ljudi ne mogu smireno gledati svoju ženu, koja je uzdišući od boli i izgubila sreću. Od takvog demoraliziranog pomoćnika malo smisla.

Uostalom, porodno partnerstvo podrazumijeva prije svega psihološku podršku jedne žene u najvažnijem trenutku svog života, kada je u bespomoćnom stanju u lice nepoznatog, pa čak i okružena strancima.

U nekim rodilištima bolnice, vertikalni rad je uključen u praksu. Prikladni su za nekomplicirani rad i prirodniji su i ugodniji za ženu.

Ako odjednom odlucite vratiti se u "podrijetlo" i rađati kako su se rodila u starim vremenima, odredite jesu li takvi rađaci prihvaćeni u bolnici koju ste odabrali roditi bebu.

Vertikalna isporuka ima kontraindikacije. Na primjer, češće su dopušteni samo primiparozni.

Umjesto nadopuna

Bez obzira na stanje zdravlja, dob i kronične bolesti, možete postati majka.

Biti majka je divno! Nijedan teret skrbi i odgovornosti neće zanemariti užitak prve riječi "majka", koju je vaša beba izražavala konstantnim osmijehom, obratio samo vama - glavnoj osobi u njegovu životu.

Kako je porođaj: prekursori, razdoblja i olakšanje

Pitanje "kako se rađanja događa" ne brine samo buduće mumije, već i muževe: one koji su odlučili podržati supružnika u teškom procesu i oni koji čekaju nasljednike da se pojave izvan bolnice.

Složeni proces rođenja djeteta u svijet liječnika podijeljen je u nekoliko razdoblja, od kojih svaka ima svoje zadaće, a koordinirano djelovanje žena u radu, djeteta, primalja i liječnika ima za cilj rješavanje. U nekim slučajevima potrebna je intervencija anesteziologa, kirurga, neonatologa i tima za reanimaciju.

Majke koje prvi put ne prolaze kroz porođaj često su zainteresirane za ovo pitanje, a što je najvažnije, žele olakšati porođaj jer su dobro upoznati s osjećajima. Reći ćemo o tome kako se dijete rodi, što žena u djetinjstvu osjeća i kako to učiniti lakšim i bezbolnim.

Harbingeri rada: estrogen u odnosu na progesteron

Trudnoća je prirodno stanje za žene s dobi trudnoće, u tom razdoblju tijelo ima za cilj nositi dijete, pa se aktivnost svih organa i sustava aktivira, hormonska i fiziološka opterećenja ponekad su prevelika.

Često, tijekom ovog važnog razdoblja, trudnice se umorne od "tereta" novog života koji se razvija u njima i sanja o rađanju, kao i o tome da se riješi toga.

No, porođaj, kao i svaki prirodni proces, ne nastaje spontano. Nekoliko vremena prije nego što počnu, žena počinje osjećati kompleks simptoma, prema kojem se može pretpostaviti da je isporuka blizu.

To je zbog promjena u hormonskoj podlozi, jer progesteron, hormon za očuvanje trudnoće, daje put estrogenu, hormon pripreme tijela za porođaj. On je "odgovoran" za proces "postavljanja" žene za uspješno rođenje djeteta. Buduće mame se raduju u ovim trenucima, budući da su oni harbingeri brzog poznanstva s dugo očekivanom bebom.

Uvjetno je moguće podijeliti znakove u one koje se mogu odrediti samostalno i one koje može vidjeti samo jedan odgojno-ginekolog tijekom ispitivanja.

Evo znakova da se žena može osjećati sama:

 • kratkotrajne kontrakcije maternice, takozvane kontrakcije Braxton-Hicks. Njihova je zadaća trenirati glatke mišiće maternice, kako sportaši treniraju mišiće, kako bi se smanjili stres tijela i pripremili žensko tijelo za rođenje djeteta. Zato se takvi radovi nazivaju "trening".
 • smanjenje veličine trbuha. Ovaj simptom je posljedica činjenice da glava djeteta, s pravilnom prezentacijom, pada u malu zdjelicu, priprema se za porod. Istovremeno, uterus spušta, oslobađajući dijafragmu i pluća, disanje postaje lakše i žgaravica rjeđe.
 • iscjedak iz genitalnog trakta. Taj se simptom često zbunjuje s propuštanjem amnionske tekućine u kojoj dijete razvija, a to se brine za trudnice. Da ne biste uzalud uzbudili, možete kupiti posebne testove u ljekarnama, slične onima koji pokazuju trudnoću, a kod kuće odrediti postoji li amnionska tekućina u sekrecijama.
 • gubitak težine od 1-2 kg i smanjenje vidljivog oteklina udova. Ako prije elastične od čarape ostavio vidljivu oznaku, sada postaje gotovo neprimjetan.
 • promjena u položaju i hod trudnice: ovaj je simptom povezan s pomakom u središtu gravitacije i umorom od dugog trudnoće. Glava je lagano nagnuta, a žena je prikladnija za hodanje u malim koracima, lagano proljeće: ova šetnja naziva se "patka".
 • povećanje učestalosti nagona za odlazak na zahod, opuštanje stolice (povezano s oslobađanjem rodnog kanala, tako da beba glava može slobodno stisnuti).
 • nagging bol u donjem dijelu leđa i abdomen. Bundle se protežu, a to je prirodni proces tijekom porođaja. Mnoge žene, odgovarajući na pitanje kako je drugo rođenje otišle, propustili su ovaj znak jer nisu imali osjećaj: snopovi su već bili pripremljeni za rođenje prvog djeteta.

Samo liječnik može utvrditi simptome kojima samo liječnik može odrediti blizinu porođaja: smanjenje volumena abdomena tijekom sljedećeg mjerenja (izvedeno u ležećem položaju), te omekšavanje i djelomično proširenje cerviksa mijenjajući strukturu od elastičnog do labavije.

Harbingeri rađanja nisu istog tipa: za svaku ženu taj se proces može odvijati na svoj način, ovisno o hormonalnoj pozadini, fizičkoj sposobnosti, moralnom i psihološkom stanju i drugim trenucima. Također je važno da po prvi put rodi jedna žena ili ona već ima djecu.

U prvorazrednim ljudima, proces pripreme za porod odvija glatko, postupno, i traje od dva do tri tjedna. Osim toga, u većini slučajeva, poremećaji porođaja općenito prolaze nezapaženo.

U višestrukim kontrakcijama, Brexton-Hicks stiže ranije, a vrijeme nakon povlačenja sluznice pluta prije isporuke se smanjuje, pa je osobito važno slušati sebe i svoje osjećaje ako prvi put ne idete u bolnicu. Pročitajte više: znakovi porođaja →

Kako je rođenje? Faza procesa

Harbingeri porođaja postaju sve izraženije, trening je češće uznemiren, vrijeme se brzo približava 40. tjednom trudnoće. Sve to sugerira da će zapošljavanje uskoro početi.

Ako žena stigne u bolnicu hitno ili samostalno, dok osjeća da je dostava započela, onda se rođenje naziva hitno. Međutim, u nekim je slučajevima potrebno unaprijed otići u bolnicu kako ne bi propustili njihov nastup i izbjeći komplikacije.

Liječnici uvjetno podijeliti cijeli proces u tri razdoblja:

Po prvi put, cijeli proces može potrajati i više od 12 sati, drugi, treći i kasniji uzeti puno manje vremena. Često se budućni očevi pitaju kako žene prolaze kroz rad kako bi odlučile hoće li se iskoristiti prilika da prisustvuju prvom rođendanu sina ili kćeri. Mnogi od njih se bore od boli i krvi, boje se da neće podnijeti patnju svoje žene i onesvijestiti ako vide neku medicinsku manipulaciju.

U ovom slučaju važno je utvrditi svrhu vašeg boravka u radnoj snazi. Nitko ne traži od svoga muža da ometa ili promatra proces samo "sa strane liječnika". Glavni cilj muškarca trebao bi biti moralna i fizička podrška bračnog partnera, kao i spremnost za rješavanje nekih birokratskih ili tehničkih problema (pozovite liječnika ili babicu, pomoć u ispunjavanju dokumenata i važnih odluka).

O svakom razdoblju porođaja govorit ćemo odvojeno.

trudovi

Prve kontrakcije pojavljuju se vrlo rijetko, s velikim i nejednakim vremenskim razdobljima, ali postupno postaju izraženije i bolnije. Tijekom tog perioda, sluzni čep koji zatvara ulaz u maternicu može se ugasiti ako prethodno nije odvojio. Najčešće, kontrakcije postaju redovite nakon uporabe amnionske tekućine.

U bolnici, kako bi stimulirali ili ubrzali rad, liječnici pribjegavaju probijanju fetalnog mjehura. No, gdje god se vode izlijevaju, kod kuće ili u bolnici, obratite pozornost na njihovu količinu i kvalitetu.

Ako ih ima malo, možda je odljev nepotpun, a njihova zelenkasta boja s pahuljicama i tamnim oklopima može značiti da je dojenčad kisik onesposobljen, već je neudoban u maternici i vrijeme je da izađe uz pomoć stručnjaka.

Tijekom trudnoće žene u radu moraju izdržati bol, nemojte paničariti i disati ispravno. Često, brzo disanje će zasititi krv kisikom, što znači da će pružiti udobnu državu i za majku i za bebu.

Kontrakcije postaju sve jači, a nakon nekoliko sati doktora ili babica, nakon pregleda, dijagnosticira snažna dilatacija vrata maternice: za 4 prsta, otprilike 8-10 cm, što ukazuje na približavanje razdoblja pokušaja. Više o borbama →

pokušaji

Pokušaji su stvarni protjerivanje fetusa, na jeziku službene medicine. Teško je naći ženu koja ne zna kako prvo porođanje prolazi: najčešće buduće majke čitaju puno o ovoj temi, pohađaju tečajeve ili praktične predavanja za trudnice. No čak i većina teoretski pripremljenih može biti zbunjena prije početka razdoblja pokušaja.

U ovom slučaju primalje ili liječnik dolaze u spašavanje. Oni će pokazati i reći vam kako gurati da rodite dijete brzo i s najmanje problema. Ako sve ide kako treba, proces guranja bebe trajat će oko 25-30 minuta. Važno je usmjeriti kretanje mišića na zdjelicu, slijediti upute stručnjaka, a ne paničariti.

Ako je kod rođenja utjelovljivi muž žene u radu, u vrijeme pokušaja može napustiti klan, jer u ovom trenutku njegova prisutnost nije toliko potrebna.

Istjerivanje posteljice

Placenta je mišićna vrećica, organ koji nastaje i razvija tijekom trudnoće i umre s njezinim otkazom. Za 40 dugih tjedana, posteljica hranila dijete s kisikom, provodila je vezu s trudnom majkom, a nakon određenog razdoblja prirode "sjedalo za bebe" odbijeno je od ženskog tijela.

Obično se protjerivanje posteljice javlja sljedećom kontrakcijom nakon rođenja djeteta, ali postoje slučajevi kad organi nisu sami odvojeni. U tom slučaju liječnik može pomoći majci da ga se riješi: obično, posteljica se ručno uklanja pod općom anestezijom, a to uključuje dodatne dane bolovanja.

Kako je prvo rođenje?

Ako je žena trudna po prvi put, ona je više pažljiva na njeno tijelo, na promjene koje se događaju unutar nje. Ali, u nedostatku iskustva, neki procesi kasnije primjećuju.

Dakle, prvi miješanje može se otkriti nakon 20 tjedana. Usput, oni koji prvi put znaju kako se rade 3 rođenja, ponekad liječnici uvjeravaju da su osjetili prve kretnje fetusa između 12 i 15 tjedana trudnoće.

Najčešće, prvo rođenje traje dulje od sljedećeg, tako da bolnica ne može žuriti, jer će morati neumorno ići na prenatalni odjel u očekivanju povećane učestalosti rada.

Važno je! Ako prvi put rađate, ali zbog medicinskih razloga imate kasnih pobačaja ili prijevremenih poroda, vaše tijelo već je spremno za proces dostave, što će zauzeti puno manje vremena.

Inače, prvo rođenje je isto kao i za one žene koje su već više puta rodile, ako sve ide bez komplikacija.

Kako olakšati proces?

Uglavnom žene, govoreći o tome kako odlazi drugi porod ili sljedeći, imajte na umu da je najduže i najteže bolno razdoblje prvo: kontrakcije. Zato su oni koji su preživjeli rođenje djeteta, drugi i treći put ulaska u bolnicu, zamoljeni da anesteziraju razdoblje rada.

No moguće je olakšati taj proces bez korištenja medicinske anestezije. Reći ćemo o nekoliko načina.

 1. Masaženje donjeg dijela leđa tijekom kontrakcija pomoći će u ublažavanju boli. Sami ili uz pomoć svog supruga, masažu krvlju s mekim, širokim kretnjama dlanova. Pomaže u opuštanju mišića, ometa i time smanjuje nelagodu.
 2. Bijeg od boli pomoći će pjevati, izgovarati pjesme ili čak plesati. Opušta tijelo, podešava ženu na pozitivan, pomaže bebi da prođe kroz težak proces. Usput, u Indiji žene tradicionalno plešu tijekom poroda, ritualni ples pod nazivom "trbušni ples".
 3. Nagnuto se malo naprijed na kauč, zid ili leđa supruga vrlo je korisno, uvelike olakšava borbu.
 4. Nemojte paničariti, osjećati bol kao prirodni dio porođaja i doživjeti ga kao neku vrstu pozitivnog iskustva u vašem životu: ovo je mudro i dovest će do smanjenja problema tijekom porođaja.

Posljednji i najvažniji savjet: morate slušati svoje tijelo i bebu, ne zaboravite obratiti pažnju na riječi i savjete iskusnih stručnjaka koji prate vaš porod, povjerenje, osjećaje i senzacije.

Znatna pomoć će biti prisustvo rođenja djetetovog oca: kao i proces trudnoće, ovo je važna etapa zajedničkog života, a vi možete živjeti zajedno.

Ne smijemo zaboraviti da je porođaj prirodan proces, a tijelo žene priprema sama po prirodi, stoga nema ništa strašno ili neshvatljivo, dovoljno je unaprijed dobiti potrebne informacije.

Za sigurnu dostavu, također je važno redovito posjećivati ​​ginekolog tijekom trudnoće, slijediti preporuke liječnika i zaštititi svoje zdravlje. U ovom slučaju, na pitanje kako je otišao treći rođendan, odgovorit ćeš: "Jednostavno i zadovoljno!"

Želimo vam sigurnu isporuku i zdravu djecu!

Autor: Polina Toropova,
posebno za Mama66.ru

Priprema za porođaj

Što trebate znati o porodu

Da bi se buduća majka u rođenju osjećala kao punopravni sudionik u procesu, mora se unaprijed pripremiti za rođenje - teorijski i praktički.

Igor Guschin
Liječnik-ginekolog, liječnik medicinskih znanosti, zamjenik. Ch. Liječnik u odgojno-ginekološkoj jedinici MOO-a u Moskvi

Tijekom trudnoće postoji mnogo stvari koje treba učiniti pravodobno, na primjer, morate proći sve potrebne testove, redovito posjećivati ​​liječnika, dobiti razmjenu kartica, pripremiti vrtić i miraz. Sve ove akcije su apsolutno točne i logične, postavljaju odlučujući događaj za budućnost - rođenje djeteta. Ali kako bi na odgovarajući način i sa najmanjim gubitkom za sebe i vaše bebe da prođe ovaj test, prvo morate znati i razumjeti što vas čeka u satu "x". Nadam se da liječnici sami znaju sve je fer - liječnici doista znaju sve, ali bez pomoći žene u radu i smislenom provođenju svih preporuka tijekom rada, bit će zabranjen njihov usredotočenost na uspješan ishod rada, što ponekad u kritičnim slučajevima može biti vrlo važno.

Procijenjeno vrijeme isporuke

Ovo je jedan od najznačajnijih problema, pogotovo ako ne namjeravate unaprijed otići u bolnicu. Važno je stići tamo na vrijeme, bez ozljede sebe ili djeteta. Što je potrebno za to?

Prije svega, znati očekivani rok rođenja, s obzirom na činjenicu da je apsolutno nemoguće odrediti samo uz fluktuacije od nekoliko dana (tjedana) pa ne biste smjeli razmotriti datum koji je liječnik postavio kao konačnu istinu i čekati njegovu točnu realizaciju. Što se može pretpostaviti, vođeni objektivnim podacima?

 1. Prosječna trudnoća traje 280 dana (40 tjedana), računajući od prvog dana posljednjeg menstruacije. Ako računate od tog datuma prije tri mjeseca, a zatim dodate sedam dana, to će biti približan rok rođenja. Na primjer: posljednja menstruacija je 10. prosinca, dakle, porod može se očekivati ​​17. rujna.
 2. Preporučljivo je zapamtiti dan prvog kretanja fetusa. Primipativne žene to osjećaju usred trudnoće (20 tjedana), a rođenje drugog i trećeg puta nešto ranije (18 tjedana).
 3. Najviše točno o datumu rođenja, možete razgovarati ako je trajanje trudnoće. To može odrediti liječnik na veličini maternice. Sa dovoljnom sigurnošću, moguće je odrediti trajanje trudnoće i, prema tome, porođaj ultrazvučnim pregledom fetusa. Rođenja koja su se dogodila prije 37 tjedana trudnoće smatraju se preuranjenima, a nakon 42 tjedna - zakašnjelo.
 4. Trajanje trudnoće s punim trajanjem varira od 37 punih tjedana (259 dana) do 42 tjedna (294 dana). Počevši od 38. tjedna trudnoće, možete očekivati ​​da ćete rađati svaki dan.

Do tog vremena, vrijedno je formulirati naš stav o porođaju partnera, tako da uz suglasnost partnera također ima vremena pripremiti se za događaj.

Kada je vrijeme da dođete u bolnicu i što da se s tobom?

Svako porođanje je jedinstveno na svoj način: njihov početak može biti različit za različite žene, a iskustvo rađanja njezinih prijatelja samo će djelomično pomoći. Stoga je neophodno upoznati prekursore početka rada:

 • trudna žena osjeća da je postala lakše disati; To je zbog činjenice da je glava fetusa pala ispod i čvrsto pritisnuta prema ulazu u zdjelicu; obično se kaže da je trbuh spušten;
 • količina vaginalnog iscjetka se povećava, može postati smeđa ili ružičasta;
 • pojavljuju se odvojeni dijelovi maternice - kontrakcije "treninga", nepravilne, kratke i brzo prolaze;
 • u lumbalnom području često se javljaju slabi, dosadni, brzo nestaju boli;
 • postoji mali gubitak tjelesne težine.

Kada se pojave ti prekursori, trebali biste se pripremiti za putovanje u rodilište. Moguće je da ćemo morati čekati. Interval između pojave prekursora i porođaja može biti nekoliko dana i 2-3 tjedna.

Glavna stvar koja je karakteristična za kontrakcije radne snage je njihova regularnost, ponavljajući svakih 15-20 minuta, zatim sve češće, duže i jače. Nasuprot tome, lažne kontrakcije obično imaju nepravilni ritam, ne povećavaju se i mogu se zaustaviti ako promijenite položaj tijela.

Ako je prisutan najmanje jedan od tih znakova nastupa rada, to znači da je započeo radnu aktivnost i vrijeme je otići u bolnicu.

Prije izlaska, možete sami brijati prepone i napraviti klistir ili ostaviti ovaj postupak sve do hitne službe u bolnici za majku.

Do odlaska u rodilište, sakupljena vrećica treba već biti spremna, uzimajući u obzir ono što je dopušteno uzeti u onu maternističku bolnicu u kojoj ćete roditi (dakle, to mora biti poznato unaprijed). U suprotnom slučaju, riskirate ostati bez potrebnih stvari u bolnici.

Znakovi nastupa rada, u kojima se hitno morate ići u bolnicu:

 1. Pojava krvavog iscjedka.
 2. Ruptura amnionskog fluida - mogu se kapati kapljicom ili istovremeno oko 200 ml. Uobičajeno, voda je lagana ili blago ružičasta, bez mješavine svijetle krvi, možete primijetiti bijele grudice izvornog maziva fetusa. Međutim, voda može imati zelenu ili smeđu boju zbog ulaska izvorne kaliomonije. To mora biti prijavljeno liječniku, jer meconium u vodi označava fetalnu hipoksiju (nedostatak kisika). Nakon korištenja vode, trebali biste odmah otići u rodilište, jer je dugo bezvodno razdoblje ispunjeno opasnošću od infekcije fetusa i rodnog kanala majke.
 3. Redovita bol rada.

Oslobađanje bolova porođaj

Oni koji se osobito boje božanstvenosti, što je legendarno, trebaju unaprijed saznati više o boli.

Trenutno, sve postojeće metode ublažavanja boli u porođaju tradicionalno su podijeljene u dvije skupine:

 1. Metode ne-izlaganja lijeku, uključujući: psiho-profilaktičku pripremu trudnica za porođaj, hipnozu i prijedlog, akupunkturu (uz pomoć metalnih igle u pojedinim točkama), transkutane stimulacije električnog živca, samostalnu masažu.
 2. Metode farmakološkog djelovanja Učinak lijekova protiv bolova na tijelo žene i djeteta dobro je proučen, kao i moguće neželjene popratne pojave. Anestezija s farmakološkim sredstvima počinje u prvom razdoblju rada s redovitim snažnim kontrakcijama i otkrivanjem grla maternice za 3-4 cm, što uključuje i epiduralnu anesteziju koja se obavlja iz medicinskih razloga, u nekim slučajevima - na zahtjev žene. Ovom metodom anestezije uvodi se posebna igla u prostor iznad trajne površine koja prekriva kralježničnu moždinu, a tu se ubrizgava ljekovita tvar. Ovom metodom anestezije, žena ne osjeća kontrakcije, a donji ekstremiteti također gube osjetljivost na bol.

Nakon detaljnog ispitivanja pitanja i odlučivanja o anesteziji, prije rođenja obavezno razgovarajte o odabranoj metodi sa svojim liječnikom. Odlučujuća riječ u izboru metoda anestezije treba ostati kod liječnika - to je aksiom.

Ako ste načelni protivnik medicinske anestezije, možete se, primjerice, složiti sa svojim liječnikom, da ćete roditi bez anestetičkih lijekova, ali ako se tijekom rođenja još uvijek osjećate potrebnim anesteziji, to možete reći liječniku.

Kako je rođenje?

Znajući koja razdoblja u kojima se dijete dijeli i kako se ponašati u ovom trenutku pomoći će majci da bolje posluje s liječnicima, čiji će rezultat biti rođenje zdravog djeteta i odsutnost ozljeda kod rađanja.

Postoje tri razdoblja porođaja: proširenje vrata maternice, protjerivanje fetusa i razdoblje nakon poroda.

Razdoblje otkrivanja - najduže u radu. Traje oko 9-10 sati u nepovoljnom položaju i 6-7 sati u višerazrednim ženama. Trajanje kontrakcija tijekom tog perioda povećava se od 10-20 sekundi do 1,5 minuta, a interval između njih se smanjuje od 10-15 minuta do 1 minute.

Svrha prve faze rada je postupno otvaranje vrata maternice. To se događa pod utjecajem redovitih kontrakcija. Kada se cerviks potpuno otvori, glava fetusa može se spustiti u šupljinu zdjelice.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi?

Saznajte kako ublažiti bol, uzimajući udoban položaj za sebe i pravilno podnosite borbu, opuštajući se nakon toga. Za to postoje posebne tehnike opuštanja koje treba unaprijed naučiti.

Budite svjesni osnovnih položaja u kojima se kontrakcije lakše mogu nositi: vertikalna pozicija, koja leži na svojoj strani, koja leži na leđima, predstavlja posebnu kuglu. I njezin muž i ti možeš pomoći, nakon anestezijske masaže (i to sam prethodno naučio). Da bi ublažio bol kontrakcija u ovoj fazi, također je potrebno znati način disanja tijekom kontrakcija.

Istjerivanje fetusa - drugo razdoblje rada. Trajanje ovog razdoblja je u prosjeku 1-2 sata u nulliparians i manje od sat vremena u multiparous žene.

Kada glava fetusa padne na dno zdjelice, pokušaji su povezani s kontrakcijama. Pokušaji su kontrakcije trbušnih mišića i dijafragme (mišićni septum koji razdvaja prsa i trbušne šupljine). Prosječno trajanje pokušaja je oko jedne minute. Zahvaljujući pokušajima, povećava se tlak intra-abdomena, koji se, zajedno s povećanjem intrauterinog tlaka (zbog kontrakcija), dopušta djetetu da se kreće duž rođendanskoga kanala. Pokušaji nastaju nenamjerno, ali, za razliku od kontrakcija, žena ih može kontrolirati, jačati ili ograničavati ako je potrebno.

Kako bi se izbjeglo raskidanje mekih tkiva tijekom prolaska djeteta kroz rođendanski kanal, liječnik može napraviti rez u perineumu (epiziotomiju), koji će nakon rađanja posteljice biti podvrgnut kirurškom šavu (anestezijom). Epiziotomija je uobičajena operacija tijekom poroda, trebali biste biti spremni za to unaprijed. Štoviše, ravnomjerno izrezivanje tkiva raste brže i bolje od neravnih rubova nakon suzenja.

Plač djeteta odmah nakon rođenja dobra je reakcija na novo okruženje za njega. No, rođenje još nije dovršeno - beba je još uvijek povezana s majkom po pupčanu vrpcu, a posteljica je u maternici.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi? Pažljivo poslušajte liječnika i primalje, jer neovlaštene mjere mogu naštetiti i majci i djetetu.

Ispravno prilagodite pokušaje (nakon što ste to već naučili). Tijekom razdoblja protjerivanja fetusa nužan je izmjenjivanje mišićne napetosti u vrijeme pokušaja i potpunu relaksaciju između pokušaja - posebice se to podučava, čija bi se proučavanja trebala posvetiti unaprijed kako bi se spretnost dovela do automatizma.

Pravilno disanje, potrebno tijekom cijelog razdoblja porođaja, ne gubi relevantnost tijekom pokušaja. Prvo, u ovom trenutku fetus, više nego ikada, pati od nedostatka kisika. Drugo, pomaže u štednji snage i učinkovitijeg guranja. Mora se reći da ispravno disanje pomaže da se izbjegne pauze, što omogućuje da se zaustavi potuga, ako je još uvijek nemoguće gurati.

Treći, nakon rođenja, traje prosječno 5-10 minuta, ali se može odgoditi do 30 minuta.

U ovom trenutku, pupčana vrpca križa - danas, liječnici često vjeruju u ovu jednostavnu, ali simboličku manipulaciju oca koji je prisutan pri rođenju. Pri rezanju pupčane vrpce, ni majka niti dijete neće osjetiti bol, budući da pupčana vrpca nema receptore za bol.

Nakon rođenja liječnik i primalja prihvaćaju bebu i obavljaju sve potrebne postupke: preradu, vaganje, mjerenje, pregled.

Dijete se stavlja na olovku s natpisom na kojemu se navodi prezime majke, ime i prezime, godina, dan i sat rođenja djeteta, kao i njegov spol.

I dalje nastavljaju slabe kontrakcije, koje odvajaju posteljicu od zidova maternice, a zatim s jednim ili dva lakša pokušaja rođenja je potomstvo. Tek nakon toga može se smatrati potpunim porođajem.

Prvi kontakt s djetetom i privitak na prsa.

Danas je uobičajeno to učiniti čak iu dvorani, odmah nakon rođenja djeteta. Kada točno - to prvo ovisi o tradiciji ove maternice, drugo, pod uvjetom novorođenčeta. Dijete se može staviti na majčinu prsa s pupčanim nastavkom koji još nije izrezan, odmah nakon rođenja, ili nakon rođenja poroda. Obje su opcije uobičajene. Ako novorođenče ili mama imaju zdravstveni problem, ovaj postupak može biti odgođen.

Gdje i kome?

U prvoj fazi rada, žena je u pretpornom odjelu. Kada je cerviks dovoljno otvorena, prerana majka se prenosi u rodnu sobu gdje provodi drugo i treće razdoblje rada na stolici ili na posebnom krevetu.

Nakon poroda, žena (sada nazvana ne prerasta žena, ali puerperalna) još je u rodilištu dva sata pod nadzorom medicinskog osoblja koje prati stanje i količinu krvarenja iz genitalnog trakta. U ovom trenutku, pregledao meko rođenje kanala i, ako postoje praznine, šavova se primjenjuju s preliminarnom anestezijom. Led je stavljen na trbuh radi boljeg kontrakcije mišića maternice. Nakon pregleda, žena je prebačena u postpartum odjel.

Gdje da dobijete informacije o porođaju?

Ako briga za djecu mama učio u bolnici, koji također pomažu uspostaviti dojenje, teoriju i praksu rođenja treba ispitati unaprijed, jer su iste tehnike disanja ili anestetik masaža zahtijeva razvijanje specifičnih vještina u ekstremnim uvjetima ne zbune i obavljati sve najbolje, Te vještine možete izraditi na tečajevima obuke za porođaj. To možete učiniti sami, vođeni preporukama časopisa i knjiga za trudnice i "probe" kod kuće sa svojim mužem ili djevojkom.

sve o rođenju

Spremnost tijela za porođaj

U posljednjih 1,5-2 tjedana trudnoće završava priprema ženskog tijela za predstojeću isporuku. Ova obuka obuhvaća sve organe i sustave, počevši od središta višeg živčanog djelovanja i završava s izvršnim organom - uterusom. Dominantna trudnoća zamjenjuje dominantan porod, a maternica iz voćnog stabla pretvara se u tijelo protjerivanja.

Spremnost ženskog tijela za porođaj karakterizira niz znakova, čija pojava ukazuje na mogućnost početka rada u bliskoj budućnosti. Najizraženije promjene javljaju se u genitalijama. Za razliku od procjene stanja središnjeg živčanog sustava ili hormonskog stanja, koja zahtijeva uporabu posebnih, obično složenih metoda istraživanja, dijagnoza stanja seksualnog aparata provodi se pomoću konvencionalnih kliničkih metoda za ispitivanje trudnice i jednostavnih testova. To uključuje: definiciju "zrelosti" cerviksa, oksitocin test, mamma test, citološki pregled vaginalnih razmaza.

Priprema za porođaj

Svi ste nestali i samo se morate upoznati sa svojim djetetom i dovesti ga kući, gdje ste pripremili ugodan kutak za njega i gdje su ga svi dugo čekali. Čitali ste mnogo knjiga, pohađali tečajeve, konzultirali s prijateljima i liječnicima, sjeli na internet, znate cijeli teorijski dio o porodu. Malo se bojite svega toga zaboraviti i zbuniti u najvažniji trenutak. Zato u tekstu vidite jednostavno kao varalicu, jer se cjelovite informacije nalaze u knjigama, tečajevima i drugim mjestima. A ovo je varalica za posljednji trenutak, kako ne bi prevrtala hrpu tekstova. Na temelju ove prevarantne ploče uzeo sam nacrt "iskusne žene za djecu" koja je dana na jednoj od "popularnih" stranica, pa ako vidite poznate riječi, nemojte se iznenaditi. I još jednom - svi to dobro znate. Ali ako strah i neizvjesnost ostanu u vama - onda vam ovaj članak može pomoći.

Što možete učiniti kod kuće kako biste se pripremili za porod i bolnicu za majku ako idete

Priprema vrata za porođaj, omekšavajući vrat

Priprema perinealne kože za istezanje tijekom porođaja i sprečavanje perinealnih suza i rezova (epiziotomija)

Masaža kože perineuma uz uporabu biljnog ulja (normalno, maslina, pšenične klica). Zagrijte kožu prije same masaže (s toplom vodom ili toplom kupkom). Osušite i masirajte suhu kožu između anusa i vagine izvana, trljajte ulje u nju, povucite donji vaginalni rezervoar prema dolje i na stranu. Od 34 tjedna - 2 puta tjedno, od 38 - svaki dan

Vježbe za istezanje mišića i ligamenata perineuma:

Svakodnevno predstavlja.

- "Posebni krojač" - presvučene nogom u sjedećem položaju.
- "Butterfly" - sjedi, pete se povežu i zategnu na perineum. Ne možete premjestiti noge, samo ostati u ovom položaju, ali najvjerojatnije će se i "krila" početi plesati. Ovo je sjajno i ne boli nas gledati televiziju, čitati ili ukloniti krumpir.
- "Na pete" - kleknite, čvrsto se pridružite i lagano sjednite na pete.
- "Žaba" - biti u položaju "na pete", širite noge i sjednite na pod između pete.
- u čučnom položaju: možete se samo začepiti, otići u posao i možete (trebate!).
- Možete prošetati "u jednoj datoteci" - od kuhinje do sobe

Odaberite udobnu državu i promijenite položaj čim postane zamorna.

Priprema bradavica za hranjenje

Sprječavanje pukotina bradavica i mastitisa

- bradavice za masažu s kontrastom.
- Terry ručnik (nježno nježno).
- Zračne kupke (hodajte više s otvorenim grudima).
- Dobro istezanje bradavica, formiranje izduženog oblika - sa svojim rukama (njegovim) i uz pomoć svog supruga.
- kockice leda od izlučivanja hrasta lužnjaka.

Nije neophodno unaprijed probati, jer stimulacija bradavica uzrokuje kontrakcije maternice.

Priprema za rodilište

Što se dogovore s liječnikom unaprijed:

Nema standarda koji su idealni za svakoga, možda prvi koji želite mirno spavati sami. Ako ste odvedeni u vrtić, bilo da ih hranite tamo, bilo da ih nadopunjavate, mješavina koju donosite ili onu koja postoji, bilo da je to moguće s donorskim mlijekom, sve se to može raspravljati. Ako ste konfigurirani za hranjenje po potrebi kada se stavite zasebno - raspravite o tome da biste ih trebali nositi, a ne hraniti. Je li moguće odijevati dijete u kućnu odjeću?

Što treba odvesti u bolnicu?
 • putovnica;
 • mjenjačka kartica;
 • ugovor o rođenju;
 • mobilni telefon i punjenje;
 • vrijeme;
 • ogrtač;
 • spavaćica s vezicama na prednjoj strani (prikladno je koristiti redovitu mušku košulju). 2-3 komada;
 • papuče (prema zahtjevima nekih rodilišnih bolnica treba biti pranje, ako ne, onda drugi par za tuširanje);
 • gaćice;
 • Super brtvila;
 • anti-varikozne čarape / čarape / elastične zavoje;
 • čarape;
 • pasta za zube i četkicu, češalj, vrhnje, WC. papir, salvete, spužva, baby sapun i neugodan antiperspirant (djeca često imaju alergiju majčinom deodorantu i kremi, a ne uopće na ono što je jeli);
 • dva ručnika;
 • tanjur, šalicu, žlicu;
 • higijenski ruž za usne! (suhe usne tijekom porođaja);
 • oštrice, elastične vrpce;
 • grudnjaci (poseban model za hranjenje, ili mekani pletenice, u kojima možete lako otpustiti prsa);
 • krema za krekiranje bradavica - bepanten ili lanolin;
 • jednokratni jastučići u grudnjaku;
 • pumpa za grudi, ako se bolnica za majku ne iznajmljuje ili ne želite:
 • flaširana voda, listovi čaja, šećer, žvakaće gume;
 • termos s pićem (dogrose infuzija);
 • drugi termos s rezanjem i hemostatic herbs;
 • hrana: sušeno voće, voće, kekse;
 • električni čajnik;
 • papir, olovka, knjiga, igrač (ili kasetofon za slušanje s djetetom), trake s omiljenom glazbom;
 • kamera;
 • deka ako zima;
 • noćno svjetlo - ako je u predvorju osigurana samo gornja svjetlost;
 • Jednokratne pelene. Ne biste trebali kupiti više od dva pakiranja unaprijed (u prvim danima u rodilištima, može se potrošiti oko 10 pelena dnevno) jer može doći do negativne reakcije kože na jedan ili drugi model, a veličinu možete odabrati samo za dijete. Čak i ako nude pelene u rodilištu, bolje je odmah upotrijebiti brand koji namjeravate koristiti, tako da ih kasnije ne morate mijenjati;
 • Brisanje čišćenja mokrog bezalkoholnog;
 • Klizači su jednostavni - ako to dopuštaju pravila porodničke bolnice, prikladno je odmah staviti dijete u svoju odjeću;
 • promjenjive cipele svome mužu, ako on bude s tobom;
 • hranu svome mužu (banane, sendviči, voda);
 • kontakt brojeve onih koje vam svibanj trebati - dojenje stručnjaka, liječnik koji je zadužen za vašu trudnoću, pedijatar. Bolje se složiti s njim i stručnjakom za dojenje unaprijed kako biste znali tko se zove u slučaju problema u bolnici.

Kako se pripremiti za porođaj

Kako se pripremiti za porod? Ovo pitanje je posebno zabrinuto za buduće majke, koje dolaze prvi put. Priprema za porođaj unaprijed vrlo je važna. Da u žurbi i napornom odlasku u bolnicu nešto ne zaboraviti. Priprema za porođaj nije lako napuniti kovčeg. Priprema za porođaj znači odabir rodiljne bolnice i sastanak s liječnikom koji će uzeti dostavu i polaganje tečajeva. Očekujuća majka i budući otac moraju se pripremiti za porođaj. Tako da u pravom trenutku zna što učiniti kada, što da se i što nositi i kada.

Oko dva ili tri tjedna prije rođenja provjerite jeste li pripremili sve za rođenje za sebe i za rođenje, za bebu. Ako ste već odabrali majčinsku bolnicu ili ste se složili s osobnim liječnikom, saznajte više o popisu stvari preporučenih u ovoj majci za majku i bebu. Neke rodiljne bolnice ukazuju da je potrebno uzeti s vama, a drugi dati sve bolnice. Potrebne su stvari unaprijed presavijene u kulchki: kulechek za majku za porod, kulechek za majku za iscjedak, kulechek za bebu u bolnici i na iscjedak. Svakako uvedi tate na te torbe. Često, kada se susrećemo s majkama nakon rođenja, kažu kako je njezin muž pomiješan s uzbuđenjem i uzbuđenjem, a umjesto treće haljine s desne strane donio je peti gornji sundress, ali on više ne odgovara - i raspoloženje sa sastanka je bilo jako oštećeno.

Draga dame, nemojte preopteretiti očeve, pazite na njih. Što bi bilo potrebno u bolnici?

 • dokumenti;
 • stvari koje su korisne tijekom poroda;
 • stvari koje mogu biti potrebne nakon poroda;
 • miraz za bebu u bolnici;
 • Stvari su potrebne prilikom provjere kuće.

Harbingeri porođaja

Većina trudnih majki prethodi tzv. Prekursori, koji se obično pojavljuju 2 tjedna prije njih: želučane kapi, a ženama je lakše disati; tjelesna težina se donekle smanjuje zbog povećanog oslobađanja tekućine iz tijela; maternica brzo raste - stvrdnjava zbog povećane ekscitabilnosti svojih mišića. Glava fetusa prije isporuke u prvorazrednim ženama pritisnuta su na kosti zdjelice.

U posljednjim danima prije rođenja iz vagine se oslobađa gusta, ljepljiva sluz, često s krvlju (izliveni sluzni čep koji puni cervikalni kanal), bolovi se pojavljuju u krvnom žlu, bedrima, u donjem abdomenu. S pojavom tih znakova, nemoguće je dugo napustiti kuću, otkad U svakom trenutku mogu početi redoviti kontrakcije maternice - kontrakcije, koje će zahtijevati trenutni odlazak žene u rodilište.

Početak rada smatra se pojavom redovitih kontrakcija. Isprva su slabe i ne uzrokuju posebnu anksioznost trudnoj ženi, ali postupno postaju intenzivnije, dugo (30-40 sekundi) i česte - nakon 5-6 minuta.

Kod primarnih ljudi, trajanje radne snage u prosjeku od 15 do 20 sati, za višestruko, trajanje rada je od 10 do 12 sati. Starost žene, veličina fetusa, veličina zdjelice, aktivnost kontrakcija maternice itd., Utječu na trajanje rada. U prvenstvenim ženama starijima od 28-30 godina trajanje rada je duže.

U porodu, postoje tri razdoblja. Trajanje prvog, najduljeg razdoblja radne snage za nulliparians je u prosjeku 13-18 sati, a za višeparate trajanje prvog razdoblja rada je 10-11 sati. U prvom razdoblju, donji polovica fetalnog mjehura skoči se u cervikalni kanal, njegovo otvaranje se odvija, fetalni mjehura pukne i amnionska tekućina izlijeva se.

U drugoj fazi rada, fetus se kreće kroz rodni kanal. U tom razdoblju postoje pokušaji. U ovom trenutku, primalja, vodeći porod, počinje primati novorođenče. Sa glavom previa, glava se najprije rodila. Torzo se rađa nakon glave. Time završava druga faza rada. Kod primarnih ljudi, trajanje drugog razdoblja radne snage u prosjeku je od 1 do 2 sata, au višekratnom trajanju trajanje tog razdoblja rada je 30 minuta. do 1 sat. Odmah nakon rođenja, dijete počinje disati i vrištati. Umbilikalna vrpca koja povezuje novorođenče s posteljicom je izrezana i ligirana.

Nakon poroda, počinje treća faza rada, nazvana postpartum. Trajanje ovog razdoblja rada je prosječno 30 minuta. Tijekom tog razdoblja placenta se odvoji od zidova maternice i rodi se rođenje. Placenta se sastoji od posteljice, pupčane vrpce i fetalnih membrana.

trudovi

Preporučljivo je snimiti trajanje i interval između njih, ali ne odmah, kada su rijetki i slabi, a onda kada više ne dopuštaju da spavate.

Ako spavate i odmarate u jednom oku, onda je bolje ne lagati, pomicati se i tražiti položaj u kojem je lakše. Koristite posture i tehnike, položite na tečajeve ili pročitajte. Da biste upozorili muža, provjerite tehnike masaže, disanja i sl. S njim. Nemojte naprezati mišiće tijela, osobito lice, ne stiskati zube - to opterećuje mišiće dna zdjelice i grlića maternice i produljuje se i utezi vrijeme rada. Recite mužu da vas podsjeti kada zaboravite i ne dopustite da se smanjite. Ne biste se trebali boriti i nećete doživjeti, nego se predati njima, opuštajući se i utapajući u njima. Ovo nije besmisleno bol, a ne grč, a ne kompresija, a ne kontrakcija, iako se tako osjećate. Ovo je cervikalna raspoznavanja, to je njihov krajnji cilj, i to je ono što treba promicati. Otvorite, volite li ili ne, borite se i ozlijedite oboje, ili se nećete boriti i opustiti - u svakom slučaju, otvorit ćeš se. A budući da je neizbježan, ako se ne boriš s neizbježnim, ali razumijete njegovo značenje, bit će vam lakše razumjeti značenje "relaksacije u kontrakcijama". Zato što to znači "objavljivanje u otkrivanju".

Ispuštanje vode. Vode se mogu povući u bilo koje vrijeme: na početku rada, u sredini ili neposredno prije samih pokušaja. Sve je unutar normalnog raspona.

Prozirna ili bjelkasta - normalna

Zeleno - dijete pati od hipoksije, potrebna je medicinska pomoć.

S malim prugama krvi - dio sluznice, nije opasno

S jakim prokrvarenjem krvi i placente potrebna je hitna hospitalizacija

Popravite ovaj trenutak

kupka

Kupka dobro ublažava bol, pomaže opuštanju. Omogućuje vam da utvrdite je li započeo rođenje. Ako se radi o preliminarnim kontrakcijama, tada će pod utjecajem kupke spuštati, ako je rođenje počelo, kupelj će suprotno donekle potaknuti proces. Možete se kupati ne više od pola sata, a tek u ranoj fazi rada, kada kontrakcije ne budu duže od 20 minuta, ako ćete, naravno, ići u rodilište. Oni koji rađaju kod kuće mogu se okupati u kasnijoj fazi rada.

Tuš puno pomaže u ublažavanju boli tijekom kontrakcija. Može se poslati u crkvu ili donji dio leđa.

Čak i ako je voda već nestala, možete se kupati, ali mora biti dobro očišćena i dodaje se punilo: čista morska sol ili Rotocan.

klistir

Pripremite 3 litre vode. 2 u klistir, 1 samo u slučaju. Kuhanje nije potrebno. Temperatura vode 30-32 gr. Potrebno je napraviti klistir na dugim intervalima kada kontrakcije idu u intervalu od 18-20 minuta. Voda m. slani (neka morska sol) ili zakiseljeni (1 žlica limunovog soka za 3 litre). Učiniti klistir treba biti u položaju koljena.

brijanje

Regularna muška pjena za brijanje pomaže u smanjenju rezova i nelagode

Pij, hrana

Poticajno i potporno piće. Tijekom poroda i odmah poslije. Pas ruža + 1 tsp med. Voće, sušeno voće i keks krekera. Ponesite sa sobom u bolnicu.

Trajanje isporuke

U primitivnom, trajanje rada je u prosjeku od 15 do 20 sati, za višeparozne obitelji, trajanje rada je od 10 do 12 sati. Starost žene, veličina fetusa, veličina zdjelice, aktivnost kontrakcija maternice itd., Utječu na trajanje rada. U prvenstvenim ženama starijima od 28-30 godina trajanje rada je duže.

U porodu, postoje tri razdoblja. Trajanje prvog, najduljeg razdoblja radne snage za nulliparians je u prosjeku 13-18 sati, a za višeparate trajanje prvog razdoblja rada je 10-11 sati. U prvom razdoblju, donji polovica fetalnog mjehura skoči se u cervikalni kanal, njegovo otvaranje se odvija, fetalni mjehura pukne i amnionska tekućina izlijeva se.

U drugoj fazi rada, fetus se kreće kroz rodni kanal. U tom razdoblju postoje pokušaji. U ovom trenutku, primalja, vodeći porod, počinje primati novorođenče. Sa glavom previa, glava se najprije rodila. Torzo se rađa nakon glave. Time završava druga faza rada. Za primiparas, trajanje drugog razdoblja rada je u prosjeku od 1 do 2 sata, a za višekratne, trajanje ovog razdoblja rada je 30 minuta. do 1 sat. Odmah nakon rođenja, dijete počinje disati i vrištati. Umbilikalna vrpca koja povezuje novorođenče s posteljicom je izrezana i ligirana.

Nakon poroda, počinje treća faza rada, nazvana postpartum. Trajanje ovog razdoblja rada je prosječno 30 minuta. Tijekom tog razdoblja placenta se odvoji od zidova maternice i rodi se rođenje. Placenta se sastoji od posteljice, pupčane vrpce i fetalnih membrana.

Početak rada

trudovi

Prvo pravilo je spavati kad god je to moguće. Ako ne, samo se opustite. Možete žrtvovati sve sljedeće i otići nepripremljeni, ali ne umorni prvih sati čekanja, kada možete sigurno i trebati uštedjeti snagu i odmoriti se. Sada vam se ne treba ništa drugo osim da se opustite. No, tada će vam trebati ozbiljan posao, i ne biste se trebali iscrpiti do tog vremena. Ovo "kasnije" može se dogoditi za jedan dan! Spavajte i odmorite dok imate vremena. Snaga borbe nije uzaludno raste postepeno. Sve je promišljeno. Preporučljivo je snimiti trajanje i interval između njih, ali ne odmah, kada su rijetki i slabi, a onda kada više ne dopuštaju da spavate.

Ako spavate i odmarate u jednom oku, onda je bolje ne lagati, pomicati se i tražiti položaj u kojem je lakše. Koristite posture i tehnike, položite na tečajeve ili pročitajte. Da biste upozorili muža, provjerite tehnike masaže, disanja i sl. S njim. Nemojte naprezati mišiće tijela, osobito lice, ne stiskati zube - to opterećuje mišiće dna zdjelice i grlića maternice i produljuje se i utezi vrijeme rada. Recite mužu da vas podsjeti kada zaboravite i ne dopustite da se smanjite. Ne biste se trebali boriti i nećete doživjeti, nego se predati njima, opuštajući se i utapajući u njima. Ovo nije besmisleno bol, a ne grč, a ne kompresija, a ne kontrakcija, iako se tako osjećate. Ovo je cervikalna raspoznavanja, to je njihov krajnji cilj, i to je ono što treba promicati. Otvorite, volite li ili ne, borite se i ozlijedite oboje, ili se nećete boriti i opustiti - u svakom slučaju, otvorit ćeš se. A budući da je neizbježan, ako se ne boriš na neizbježan, ali razumijete njegovo značenje, lakše ćete osjetiti "opuštanje u borbama". Zato što to znači "objavljivanje u otkrivanju".

Ispuštanje vode

Vode se mogu povući u bilo koje vrijeme: na početku rada, u sredini ili neposredno prije samih pokušaja. Sve je unutar normalnog raspona.

Prozirna ili bjelkasta - normalna

Zeleno - dijete pati od hipoksije, potrebna je medicinska pomoć.

S malim prugama krvi - dio sluznice, nije opasno

S jakim prokrvarenjem krvi i placente potrebna je hitna hospitalizacija

Popravite ovaj trenutak

tijekom poroda

Rođenje - bezuvjetno refleksno djelovanje, usmjereno na protjerivanje jajne stanice iz maternice nakon što je potonje dostiglo određeni stupanj zrelosti. Razdoblje trudnoće trebaju trajati najmanje 28 tjedana, fetalna tjelesna težina najmanje 1000 g, visina - najmanje 35 cm.

Tijekom generičkog čina, postoje tri razdoblja: I - razdoblje otkrivanja; II razdoblje egzila; III - posljednje razdoblje. Žena s početkom rada zove se rođak, a nakon završetka rada, puerperal.

U prvoj fazi rada, cerviks se otvara kontrakcijama. Kontrakcije - prisilne periodičke kontrakcije maternice. Tijekom kontrakcija kontrakcija se javlja u mišićnom zidu maternice (kontrakcija svakog mišićnog vlakna i svakog mišićnog sloja) i retrakcija (pomicanje mišićnih slojeva u odnosu jedni na druge). U pauzama između kontrakcija, kontrakcija je potpuno uklonjena, a povlačenje je samo djelomično.

Myometrij se sastoji od dva sloja, različita od funkcionalne točke gledišta. Vanjski sloj uglavnom je predstavljen uzdužno postavljenim mišićnim vlaknima. Ovaj sloj, snažan i aktivan na dnu iu tijelu maternice, nestaje u distalnom cerviksu. Unutarnji sloj sadrži uglavnom kružna mišićna vlakna. To je najbolje izraženo u cerviksu i donjem dijelu maternice. U dnu i tijelu maternice Kružna mišićna vlakna malo. S razvojem redovitog rada, opažene su koordinirane kontrakcije vanjskog i unutarnjeg sloja miometrija.

Primarni izvor indukcije radne snage (pacemaker, pacemaker) je više ili manje lokalizirana grupa stanica maternice. Većina istraživača vjeruje da se pacemakers nalaze u oba crijeva kutova maternice. Odavde se električna aktivnost (val kontrakcija) širi tijekom kontrakcije do donjih dijelova maternice - tijela i donjeg dijela. N. Alvarez i R. Caldeyro-Barcia (1952) nazivaju ovaj širenje vala prema dolje trostrukom padajućem gradijentu. Najjače i najduže produljene kontrakcije maternice promatrane su na području dna (dno dominantno). Nakon toga, val kontrakcije se širi do tijela i cerviksa (prvi gradijent). U tijelu, a naročito u donjem dijelu maternice, opaža se smanjenje snage i trajanja kontrakcije (drugi i treći gradijent).

Za fiziološki razvijenu radnu aktivnost karakterizira se uzajamnost (međusobna povezanost) kontraktilne aktivnosti maternice, donjeg segmenta i cerviksa. Svaka kontrakcija uzdužnih mišića maternice praćena je aktivnim istezanjem donjeg dijela i cerviksa, što dovodi do otvaranja usne šupljine. Za normalni tijek porođaja karakterizira koordinacija (konzistencija) kontrakcija maternice. Pored koordiniranih kontrakcija okomito (trostruki padajući gradijent, donji dominantni i reciprocitet), postoji horizontalna koordinacija u obliku koordiniranih kontrakcija desne i lijeve polovice maternice. S koordiniranim kontrakcijama, postoji sinkronizacija početka faze maksimalne kontrakcije maternice u različitim odjelima. Vrijeme širenja valova kontrakcije koji obuhvaća cijeli organ iznosi 15 s.

Uz dobro označenu radnu aktivnost, intenzitet kontrakcija maternice je obično 30 mmHg. Art., I učestalost kontrakcija od najmanje dva u 10 minuta. Kao razvoj generičkog čina, intenzitet i trajanje kontrakcija postupno se povećavaju, a trajanje intervala između kontrakcija se smanjuje.

Tijekom svake kontrakcije dolazi do porasta intrauterinalnog tlaka, koji se prenosi na jajovodu, koji ima oblik maternice. Amnionska tekućina prolazi na donji dio fetalnog mjehura, gdje se nalazi jedan od velikih dijelova fetusa (glava, zdjelica). Dok se fetalne membrane ne slomi, maternica je zatvorena, napunjena lopticom.

Tijekom poroda, zbog smanjenja longitudinalno smještenih mišića maternice i uzajamno opuštajućih kružnih mišića, donji dio maternice i područje unutarnjeg ostia cerviksa rastegnuti su. Gornji dio cervikalnog kanala se postepeno slijeva i širi se fetalnim mokraćnim mjehurom (donji polovica fetalnih membrana s dijelom amnionske tekućine koja se nalazi u njima). Nadražuje živčane završetke na području unutarnjeg ždrijela, pridonosi povećanju kontrakcija. Zbog svog jajovog oblika, kontrakcije mišićnih vlakana tijela maternice nisu usmjerene vertikalno, već tangencijalno na kružne mišiće donjeg dijela maternice i cervikalnog kanala. Taj odnos i učinak mišića dna i tijela maternice na otvaranje cervikalnog kanala tako je izražen da se otvaranje cerviksa javlja čak i pri preranom ispuštanju vode (kada je uloga membrana u otvoru cerviksa potpuno uklonjena), pa čak i u poprečnom položaju fetusa,

Tijekom kontrakcija, kao rezultat retrakcije, gornji i donji mišićni slojevi presječu jedan s drugim i postupno se kreću prema gore. Tijekom pauze između kontrakcija, oni se ne vraćaju potpuno na svoje mjesto. Stoga, gornji dio maternice postupno se zgušnjava, a područje donjeg dijela postaje tanje. Granica između maternice, koja se skraćuje u radu (dno, tijelo) i aktivno opuštajuće donji segment zove se kontrakcijski prsten (granični utor, granični valjak), tiro se može odrediti nakon ispuštanja amnionske tekućine. Donji dio maternice pokriva dio koji prikazuje dio pluća s prstenom koji je pored nje - unutarnji pojas kontakta.

Istodobno između donjeg dijela maternice i kostiju (glava je fiksirana malim segmentom na ulazu u zdjelicu) formira se vanjska zona kontakta. Zbog prisustva kontaktnih pojaseva, voda se dijeli na dva nejednaka dijela: veliki dio koji se nalazi iznad kontaktnog pojasa, - "leđa" i manji dio, smješten ispod kontakta i punjenje sakralnog mjehura, - "prednja voda".

Mehanizam otkrivanja cerviksa u primarnoj i multipara je nejednak. U prvorazrednim ženama, otvaranje cerviksa počinje od unutarnjeg os. S punim otkrivanjem unutarnjeg os, cerviks je izglađen, cervikalni kanal je odsutan i vanjski ždrijelo počinje otvarati. Puni je takav otkriće grlića maternice, u kojem je šupljina maternice i vagina jedna generička cijev. U multiparousu, otvaranje unutarnjeg i vanjskog ždrijela događa se istodobno i paralelno sa skraćivanjem cerviksa.

S punim ili skoro potpunim otvaranjem grla maternice, fetalni mjehur pukne. To je olakšano kompleksnim razlozima: 1) povećanjem intrauterinog tlaka zbog povećane učestalosti i intenziteta kontrakcija; 2) povećanje prekomjernog povećanja membrane fetalnog mjehura zbog povećanja intrauterinalnog tlaka i smanjenja njihove otpornosti na rupturu; 3) nedostatak potpore donjem polu fetalnog mjehura iz grlića maternice s potpuno ili gotovo potpunim otkrivanjem. Ako se fetalni mjehur otvori nepotpunim otkrivanjem grlića maternice, tada dio koji ulazi u fetus igra ulogu iritansa internih režnja ždrijela. U nekim slučajevima, s prekomjernom gustoćom fetalnih membrana, fetalni mjehur nije otvoren ni s punim otkrivanjem. U tim je slučajevima potrebno otvoriti je kako ne bi ometao fiziološki tijek rada.

Puni otkriće maternice ukazuje na kraj prvog razdoblja rada. Početak Drugog razdoblja rada - razdoblje egzila, tijekom kojeg se odvija rođenje fetusa.

Nakon uporabe amnionske tekućine, kontrakcije se kratko prekidaju ili slabe. Glasnoća maternice značajno se smanjuje, stijenke maternice dolaze u bliži kontakt s fetusom. Kontrakcije se opet pojačavaju i pridonose napretku fetusa kroz rođendanski kanal, koji je započeo tijekom razdoblja otkrivanja. Predstavni dio fetusa približava se zdjelici i povećava pritisak na nju, kao odgovor na koji se pokuša pojaviti. Parrot se razlikuje od kontrakcije u tome što refleksna kontrakcija striiranih skeletnih mišića abdominalnih, membranskih i prsnog kata pridružuje refleksnom nehotičnom kontrakcijom glatkih mišića maternice. Snagu pokušaja može samovoljno regulirati radna žena. Predstavni dio fetusa proteže se genitalskim prorezom i rodi se. Iza njega, rođeno je cijelo tijelo fetusa, a povratak amnionske tekućine teče.

Nakon rođenja fetusa započinje treća faza rada - potomstvo. U ovom trenutku, odvajanje placente i membrana od zidova maternice i rađanja posteljice.

Nekoliko minuta nakon rođenja fetusnih kontrakcija nastavlja se. S prvom uzastopnom kontrakcijom započinje razdvajanje dječjeg mjesta koje se javlja u spužvastom sloju padajuće ljuske na mjestu njegovog vezanja na maternicu (placentni prostor). S naknadnim kontrakcijama, svi mišići maternice se smanjuju, uključujući i područje placentalnog mjesta. Placenta nema sposobnost da se ugovara, i stoga se diže iznad placentne platforme, koja se smanjuje u veličini, u obliku preklopa ili gomile. Veza između placente i mjesta plašta je poremećena, puknuća plovila, što dovodi do formiranja retroplacentnog hematoma, što je akumulacija krvi između placente i maternice. Retroplacentalni hematomi zajedno s kontrakcijama maternice pridonose sve većem i, konačno, konačnom odjeljivanju posteljice. Pokušaji s odijeljenom placentom počinju se rađati iz maternice i izvlače ljusku. Placenta ostavlja reproduktivni trakt s vodenom (amnionskom) membranom izvana. Majčina površina placente je okrenuta prema unutrašnjosti odraslog poroda. Ovaj najčešći središnji put za uklanjanje placente i potomstvo opisan je u Schultzu.

Postoji svibanj biti još jedna opcija za placental abruption, kada razdvajanje ne počinje od središta, ali iz periferije. U ovom slučaju, izbijena krv ne stvara retroplaznu hematom, i, tečeći dolje, ljušti membrane. Svakim uzastopnim kontrakcijama, svi novi dijelovi posteljice se skidaju dok se ne odvoji od maternice. Pored toga, odvajanje placente pridonosi vlastitoj težini. Placenta se rađa od rodnog kanala prema dolje donjeg ruba posteljice (njezina majčinska površina), a amnionska membrana nalazi se u unutrašnjosti - odvajanje placente od Duncana.

Rođenje poroda, odvojeno od zidova maternice, doprinosi pokušajima koji se javljaju kad se potomstvo pomiče u vaginu i iritira mišiće dna zdjelice.

Bol u porodu. Kako smanjiti bol u porodu

Bol i porođaj nalaze se u ljudskom umu u blizini. Mnoge žene su se strašno bojale boli, neizbježno (s njihove točke gledišta) prateći porođaj. Pametnije se dame unaprijed pripremaju za porod. Odgovarajući stav prema boli općenito, a posebice bol u porođaju, sposobnost da značajno regulira bol u porodu, odsutnost straha od boli tijekom porođaja rezultat je pravilne pripreme za porod i pravilnu obuku trudnih parova.

Psiholozi - praksa tjelesne terapije vjeruju da je bol snažan signal našeg tijela, sredstvo njegove "komunikacije" sa našom svjesnošću.

Ponekad radimo tako teško, jesti loše, nemojte se odmoriti, dim, - općenito se iscrpljujemo i tijelo je prisiljeno pribjeći snažnom oružju - boli. Ovo je pozitivna funkcija boli: to je jedini način da se "doprijeti do" nama. Kad boli, konačno se zaustavimo i udahnuti. Bol boli iz dnevne žurbe, čini se da se obratite sami.

Samo se tako dogodilo da je bol neophodan pratilac na rođenje osobe. Sada, uz pomoć moderne medicinske znanosti, dokazano je da je porođaj test ne samo za mamu već i za bebu. Dijete ponekad doživljava bol puno puta jače od boli majke. Stoga se tijekom trudnoće temeljito pripremite za susret s boli. Zato je postala vaš saveznik, a ne neprijatelj.

Ali prvo morate prestati bojati se boli rađanja, jer strah često zaustavlja početak rada. To je, naravno, fiziološka bol, a ne patološka bol, u kojoj su potrebna anestezija i kirurška intervencija. Priprema za porođaj prvenstveno je opuštanje. Opuštena žena bavi se isključivo porođajem, njezino tijelo ide na "pretučenu stazu", slijedeći instinkte. Tijekom trudnoće morate naučiti slušati procese koji se javljaju u vašem tijelu, naučiti pravilno reagirati na promjene, kako bi "uhvatio" protok. U svakom vodiču pronaći ćete savjete da ne budete nervozni i češće odmarajte.