Kako napraviti klistir prije porođaja i postoji li potreba za takvim postupkom?

Hrana

Dugo je vremena u našoj zemlji broj tradicionalnih medicinskih postupaka koji su bili potrebni prije porođaja bio čišćenje klistir. I ovaj je postupak proveden svim trudnim majkama koje su došle u bolnicu.

Jedine iznimke bile su slučajevi velike dilatacije cerviksa ili brzu isporuku.

Osim toga, mnogi liječnici primjećuju da u većini slučajeva, neposredno prije rođenja, budućno majčino tijelo se čisti samostalno pa nema potrebe za klistirom.

Često, u posljednjim tjednima trudnoće preporučuje se prebaciti na prehrambenu hranu: jesti više vlaknaste hrane, zamijeniti meso s ribom i potpuno odustati od pečene robe.

Zbog tog razloga, tkivo tijela će dobiti veću elastičnost, što će značajno olakšati ponašanje postupaka čišćenja.

Je li potrebno staviti klistir?

Prije nekoliko godina, čišćenje klistir prije porođaja smatralo se obveznim događajem, a mišljenje trudnice o ovom pitanju jednostavno nitko nije pitao.

Uspjeli su bez klistirata samo u slučajevima kada je rođenje bilo vrlo brzo i jednostavno nije bilo vremena za takav postupak. Međutim, mnogi primiparirani čak nisu imali pojma da su pored porođaja morali proći i čišćenje crijeva.

Do sada, stavljanje klistir prije porođaja više nije obavezno. U posljednjih nekoliko godina ginekolozi su revidirali mnoge stvari, čak su i relevantne studije provedene. Kao što se ispostavilo, u nekim pitanjima o prednostima čišćenja klistir, liječnici su pogriješili prije rođenja.

Iskustvo je pokazalo da se nakon klistirčića kontaminacija tekućim sadržajem crijeva može ukloniti teže i dulje nego bez njega.

Od utroba pokret odvija malo prije potpunog rođenja djeteta, čak i kad je izbija u ležaj-dolje razdoblju djetetova kontakt s izmetom eliminiran promatranjem jednostavnih pravila higijene.

Obično u ovoj fazi je žena rađa na ginekološki stolac, i sve što se oslobađa tijekom porođaja, spada u ladicu ispod sjedala je odgovarao bez iznimke.

Posljedično, ako se tijekom procesa rađanja dogodio pokret crijeva, cijeli sadržaj crijeva također će biti u ovoj ladici. Međutim, trebalo bi prepoznati da će to dodatno otežati medicinsko osoblje.

I u ovom se članku govori o treninzima.

Je li to potrebno?

Dok je prije nije raspravljalo izvedivost provođenja klistir prije početka rada, a sve to staviti, a ginekolozi su sto posto sigurni u svoju korist, ali sada se situacija promijenila.

Ipak, mnogi liječnici i većina žena u radu još uvijek preferiraju takav postupak. Prije svega, zbog higijenske strane problema.

U procesu pokušaja, intestinalni sadržaji u gotovo svim slučajevima defekiraju, što nije osobito ugodan trenutak za medicinsko osoblje ili samu trudnicu. Štoviše, često strah od ovog "prljavog" ishod može spriječiti ženu koja se trudi od marljivog guranja, što značajno komplicira proces klanova.

Druga točka u korist klizme prije poroda - crijeva nakon ovog postupka za neko vrijeme ostaje prazna, što uvelike olakšava majku novorođenčeta izleta u kupaonicu, pogotovo ako je postalo neophodno šivanja.

Osim toga, nepostojanje izmeta u rektumu olakšava prolazak djeteta u području zdjelice, bez stvaranja dodatnih barijera za njega.

Istina, neke studije sugeriraju da ako žena ima normalnu stolicu tijekom dana prije porođaja, rizik od poteškoća za dijete bio je skoro smanjen na nulu. Druga stvar, ako je žena u trudovima pati od opstipacije i u lumen crijeva sadrži čvrstog stolica - U takvoj situaciji pozira klistira je obavezno.

Bez sumnje, sada žena u radnoj snazi ​​ima sposobnost odbiti takav postupak, iako to uopće nije činjenica da se liječnik slaže s njezinom odlukom. Međutim, ako žena ne dopušta mogućnost klistiranja, trebali biste to unaprijed raspraviti sa svojim liječnikom.

Međutim, u ovom slučaju, to je vrijedno s obzirom kako labav i ugodno će se osjećati tijekom poroda, znajući o vjerojatnosti takvog zbunjenosti.

Praktičari čišćenja crijeva prije porođaja trebali bi zasebno razjasniti ovaj problem sa svojim ginekologom. Možda u bolnici, gdje će roditi, takvi postupci više se ne prakticiraju. U tom slučaju, trebali biste se složiti s medicinskim osobljem ili staviti klistir kod kuće prije nego što odete u rodilište.

Ovdje ćete naučiti kako pravilno gurati tijekom poroda.

Slijedimo pravila!

Ako se trudnica odlučila u korist klistir prije porođaja, mora znati točno kako se taj postupak provodi. U nekim slučajevima, klistir se stavlja izravno u rodilište ako je željena majka.

Ako se u odabranoj bolnici za majku čišćenje crijeva ne izvodi prije isporuke, matična majka može to učiniti i prije odlaska u rodilište. Iako je ovaj postupak vrlo jednostavan, preporučuje se unaprijed razgovarati sa svojim ginekologom.

Kako napraviti klistir? Enema treba učiniti na početku rada. U slučaju pokušaja ili značajnog otkrivanja cerviksa takav je postupak zabranjen.

1,5-2 litara tople vode ulijeva se u Esmarchovu čašu (temperatura mora biti oko 37 stupnjeva), a zatim se otpusti neka voda kako bi izbacili sav zrak iz cijevi. Zatim je zdjelica suspendirana na visini od oko 1 metar iznad ravnine na kojoj laže. Dalje, vrh se razmazuje s vrhnjem, vazelinom ili sapunom i ubrizgava u anus.

U prvoj minuti postupka treba se pojaviti osjećaj crijevnog punjenja i ako se to ne dogodi, treba se promijeniti smjer vrha. Duboko disanje i stroking abdomen pomoći će smanjiti nelagodu od punine crijeva i donekle smanjiti nagon.

Nakon što je voda u zdjelici gotova, potrebno je osigurati da zrak ne ulazi u crijeva. Neposredno nakon postupka, možete otići do toaleta. Ako trudna majka vjeruje da joj je potrebna ponovljena klistir, možete izvršiti sljedeći postupak 30-40 minuta nakon prve.

Treba napomenuti da oni koji će sami staviti klistir trebali bi najprije razgovarati o ovom postupku sa svojim liječnikom. U svakom slučaju, izbor se često prepušta majci koja mora biti vođena, prije svega, njezinim željama, fiziološkim i psihološkim potrebama.

Možete grožđa trudna ili ne, saznat ćete u našem članku.

I ovaj članak govori o pobačaju u ranoj fazi.

Enema prije porođaja

Prije nekoliko godina, sve žene u radu dobile su klistir prije porođaja. Osim ako je žena brzo rodila, tada nije mogla doći do ovog intimnog trenutka zbog nedostatka vremena. Mnogi primipari nisu ni znali da su morali podvrći čišćenju crijeva u bolnici. I danas, sve više žena razmišlja o postupku koji ih čeka unaprijed, ponekad se bojeći čak i više od borbi i samih pokušaja.

Postavljanje klistir prije porođaja više nije obavezno. Ginekolozi su mnogo promijenili i promijenili mišljenje, a provedene su i neke studije. I pokazalo se da smo u velikoj mjeri pogriješili o prednostima klistir prije porođaja. Međutim, daleko od svih rodilišta i žene u radnoj snazi ​​odbijaju je, a postoje i razlozi za to. Znači stavite klistir prije rođenja ili ne?

Pro i kontra

Uvodljivost klistirka prije porođaja nije prethodno opisana: opstetri i ginekolozi bili su sigurni u svoje neporecive prednosti. Ovo je prije svega higijenska strana problema. Tijekom pokušaja, sadržaj crijeva u gotovo 100% slučajeva defekira, a to se ne može nazvati ugodnim trenucima niti za medicinsko osoblje niti za majku. Štoviše, strah od "prljavog" ishod može spriječiti ženu da gura marljivo, što ni na koji način ne koristi proces rođenja. Drugi očigledan čišćenje je taj da će crijeva ostati prazna čak i prvog dana nakon isporuke (ako ne jedete tjesteninu odmah s mesnim okruglicama), a to će uvelike olakšati život u wc-u novopečene majke, ako je ukrašena.

Odsutnost izmeta u rektumu olakšava napredovanje glave djeteta u području zdjelice, bez stvaranja dodatnih prepreka u obliku brtvila. Istina, nedavne studije pokazuju da ako je žena defekirao tijekom posljednja 24 sata, tada je takav rizik smanjen na gotovo nulu. Druga stvar je kada žene u radu trpe od konstipacije i očvrsnute fekalne mase se osjećaju u lumenu debelog crijeva - u ovom slučaju, klistir prije porođaja je obavezan.

Bonus recepta klistir prije porođaja može se smatrati sposobnošću toniranja maternice, tj. Stimulirati kontrakcije i intenzivirati generički proces.

Osim toga, vrlo važan čimbenik smatra se visokim rizikom zaraze bebe u slučaju kontakta s majčinim izmetom. Međutim, moderni ginekolozi zapadne zemlje opovrgavaju tlo takvih zabrinutosti. Danas se vjeruje da je sa svim higijenskim mjerama tijekom rada, rizik od infekcije novorođenčadi je minimalan. Štoviše, postoji mišljenje da se nakon klirensa povećava.

Intestinalno ispiranje prije porođaja - nužnost ili relikt prošlosti?


Dugi niz godina, klistir prije porođaja bio je obvezan postupak za sve trudnice koje su ušle u rodilište. Samo oni pacijenti čija su rođenja brzo napredovala, a da medicinsko osoblje ne napuštaju nikakvu pripremnu aktivnost, moglo bi izbjeći ovu osjetljivu manipulaciju. Međutim, zahvaljujući brojnim studijama, stručnjaci su mogli utvrditi da je upotreba klistirka prije porođaja uvelike pretjerana, a nije nužno da svaka žena rađa.

Valja napomenuti da su moderne bolnice majki Amerike i mnoge europske zemlje odavno napustile praksu obveznog pranja crijeva prije isporuke. Istodobno, domaći opstetri i ginekolozi postaju samo lojalniji u ovom pitanju, dajući pravo odabira same žene, osim u određenim slučajevima u kojima je klistir prije porođaja stvarno potreban. Pa, budući da većina jednostavnih majki, ovaj jednostavan medicinski postupak uzrokuje mnogo negativnih emocija i pitanja, pokušat ćemo razumjeti izvedivost njegove implementacije.

Svi pro i kontra

S prirodnom isporukom, tijekom kontrakcija i tijekom pokušaja, ženski crijeva doživljavaju konstantan pritisak. Budući mamac trbušni mišići su napeti na takav način da tijekom protjerivanja fetusa, crijeva su potpuno oslobođeni od sadržaja. Enema prije rada omogućuje ne samo uklanjanje nakupljenih izmeta iz debelog crijeva, nego i tonove vagine, jača kontrakcije maternice, uzrokujući aktivan rad. Štoviše, fekalne mase u obliku malih brtvila mogu stvoriti dodatnu barijeru i usporiti napredak fetusa u području zdjelice.

Nepravedni pokret crijeva u procesu porođaja gotovo uvijek dovodi psihološku nelagodu ženi. Strah od predstavljanja medicinskom osoblju na "prljavi" način sprečava pravilno napinjanje žene koja pogađa, što zauzvrat čini cjelokupni generički proces mnogo teže. Nakon što je napravio klistir prije porođaja, moguće je ne samo da se izbjegne moralna neugodnost, već iu slučaju šavova uvelike olakšati vaš daljnji "WC" život.

Klistir je napravljen prije porođaja i od higijenskog gledišta kako bi se smanjio rizik od infekcije novorođenčeta u kontaktu s izlučevinom. Međutim, dugogodišnje iskustvo dokazuje da se pražnjenje crijeva događa čak i tijekom razdoblja konzumacije pića, ispred punog rođenja glave. Slijedom toga, uz poštivanje osnovnih pravila higijene, kontakt djeteta s izmetom je potpuno isključen. U klasičnom scenariju porođaja, žene su smještene na ginekološku stolicu, ispod koje je obavezna posebna posuda za prikupljanje urina, izmeta, amnionske tekućine i krvi. Štoviše, prema zapadnim stručnjacima, oni koji daju klistir prije rođenja, umjetno povećavaju vjerojatnost zaraze. Prema njihovom mišljenju, to je opravdano samo ako žena pati od zatvora i stvrdne masne fekalne nakupljene u njezinim crijevima.

Stručni stručnjaci smatraju da "klimatsku" prije porođaja smatra "kamenim dobom". Oni tvrde da je žensko tijelo oblikovano na takav način da nekoliko dana prije nastupa rada započinje spontano čišćenje, izraženo u čestom nagonu da se defekira. Dakle, svaka umjetna intervencija u prirodnom procesu samo je kapica nekvalificiranih liječnika.

Budući da se domaći rodilištima pridržavaju suprotnih stavova o prednostima klistir prije porođaja, trudnica bi se trebala odlučiti hoće li se složiti s tim manipulacijama i unaprijed raspraviti o tome s medicinskim osobljem. Možda, u izabranom rodilištu, klistiri nisu dugo napravljeni, a pitanje će biti riješeno tamo. U ovom slučaju, pristaše ovog postupka moći će napraviti klistir kod kuće. Pročitajte više o tome kako su prvi rođaci u bolnici →

Kako se to dogodilo?

U pravilu, postavlja se pitanje hoće li napraviti klistir prije porođaja, javlja se u nepristojnim ženama koje najčešće pokušavaju izbjeći duboko crijevno čišćenje. Kongenitalne majke zbog higijene i osiguranja udobnog psihološkog stanja u većini slučajeva čine klistir prije poroda. Pa što je to klistir i kako se to izvodi?

Enema je prilično jednostavan i potpuno bezbolan postupak, tijekom kojeg je ljudski rektum napunjen toplim tekućinama u svrhu pročišćavanja. Ovaj postupak obavlja medicinska sestra u početnoj fazi rada. S velikim otkrivanjem cerviksa, a još više u pacijentovom razdoblju, klistir se ne izvodi ni u onim ustanovama gdje se taj postupak smatra obveznim.

U rodilištima, žena dobiva generičku košulju i odlazi u sobu za liječenje. Ponuđena je da leži na svojoj lijevoj strani i podigne koljena do trbuha. U stanju potpunog opuštanja, vrh klistirka, koji se premazuje vazelinom, nježno se umetne u anus. Crijeva se pune 1,5 litre vode. Kako bi postupak imao maksimalnu učinkovitost, trebali biste zadržati tekućinu napunjenu 15-20 minuta.

Neke buduće majke pokušavaju očistiti crijeva prije rađanja na drugim nestandardnim načinima, na primjer, uz pomoć laksativnih svijeća ili tableta. Međutim, prema stručnjacima, svi ti alati nisu u mogućnosti osigurati potpuno pražnjenje crijeva. Štoviše, klistir je prirodni stimulator kontrakcija, što može značajno smanjiti vrijeme isporuke.

Osnovna pravila za klistir kod kuće

Sve žene koje će staviti klistir kod kuće su snažno savjetovane da se savjetuju s ginekologom i pojašnjavaju potrebu za ovim postupkom. Da bi se izvršila ova jednostavna manipulacija, buduća majka mora unaprijed kupiti u ljekarni tzv. Esmarkhova čaša, koja je gumeni spremnik s finim vrškom, volumena od 1,5 do 2 litre.

Nakon što je napunio šalicu Esmarha s toplom vodom (35-37 ° C) dodavanjem male količine natrijevog klorida ili slabe kamilice i četkanje vrha vazelinom, suspendiran je na visini od 1-1,5 metara u odnosu na ravninu na kojoj će trudnica leći. Zatim, žena mora polaziti polaznu poziciju na lijevoj strani ili stajati na sva četiri, a nakon što izvlači malu količinu vode da izbacuje zrak, umetnite vrh u anus.

U prvoj minuti žena bi trebala osjetiti kako joj se crijeva ispunjavaju. U suprotnom, odmah morate promijeniti smjer umetnutog vrha. Kako bi se olakšala potreba za odmrzavanjem i minimizira svaku nelagodu iz postupka, pokušajte se opustiti što je više moguće. Mirno i duboko disanje, kao i lagano udaranje trbuha u smjeru kazaljke na satu pomoći će ženi u ovome.

Punjenje crijeva s vodom, odmah možete otići do toaleta. U nekim slučajevima možda ćete morati ponovo klistirati. Može se izvesti u roku od 30-40 minuta, pobrinuvši se da je sva voda iz prethodnog postupka potpuno izvan tijela. Četkica za čišćenje nužno se provodi s planiranim carskim rezom, jer u prvih nekoliko dana nakon operacije, kako bi se izbjegla divergencija šavova, neće biti moguće gurati.

Mnogi iskusni opstetričari preporučuju da žene u porodu ne bi trebale preopteretiti crijeva i slijediti strogu prehranu 1-2 tjedna prije namjeravanog rođenja. Takva dijeta omogućuje unos svježih sokova, mineralne vode, zelenog čaja, povrća, voća i žitarica kuhani u vodi. U ovom slučaju preporučuje se uporaba životinjskih proteina i ugljikohidrata kako bi se smanjili.

Zašto i kako napraviti klistir prije porođaja?

Ako je trudnoća i radosna i malo uzbudljiva razdoblja u životu svake žene, tada se, kao vrijeme rođenja, ostale emocije sve češće pojavljuju.

Buduća majka počinje se brinuti, razmišljati o tome kako će se roditi njezina beba, neki čak i osjećati strah i paniku, očekujući bolne kontrakcije, mnogo sati rađanja, pauze i druge moguće posljedice.

Međutim, to nije samo ono što se plaši, jer ima i puno neugodnih postupaka, bez kojih proces isporuke nije potpuna. Jedan od njih - klistir za čišćenje crijeva prije porođaja.

Nužnost ili relikt prošlosti: zašto i kada treba dati klistir prije porođaja?

U stvari, čišćenje umjetnog crijeva s klistvom smatra se obveznim prenatalnim postupkom samo u post-sovjetskim zemljama, jer liječnici u Europi i Americi ne inzistiraju na njegovoj primjeni u bolnicama za majčinstvo, pa čak i percipiraju klistir kao atavizm od prošlog stoljeća.

Osim toga, to ne utječe na proces i trajanje rada, a isključivanje neželjenog kontakta novorođenčeta s izmetom može, promatrajući osnovne higijenske mjere.

Da bi se izbjegle nepotrebne sumnje i strahovi, bolje je razumjeti izvedivost postupka i izmjeriti sve njegove prednosti i nedostatke. Čak i prije nekoliko desetljeća, liječnici stavljaju klistir sve žene u radu bez prekida, vođeni sljedećim argumentima:

S jakim pokušajima, žena neće moći kontrolirati sebe, a sadržaj crijeva će u svakom slučaju izaći prirodno. Često to postaje psihička barijera za majku, koja se boji i stidne od sličnog ishoda, što znači da se ne može usredotočiti na generički proces, malo truda itd.

Naravno, izmet će biti neugodan i medicinsko osoblje, koje će morati očistiti i staviti sve u red. Zapravo, jasno je da nitko ne želi obaviti dodatni posao, ali pod ginekološkom stolicom, na kojoj leži žena u radu, mora postojati poseban pladanj u kojem pada i urin, krv i amnionska tekućina koja teče tijekom porođaja. ako dođe do neugodnosti, onda neće biti ništa strašno u njemu, jer će i izmet biti tamo;

 • Nedvojbena prednost umjetnog čišćenja crijeva prije porođaja je fiziološka značajka vašeg tijela.

Toniranjem maternice, klistir će stimulirati kontrakcije i poboljšati proces rađanja;

 • Drugi argument u korist klistir može se smatrati činjenicom da je, nakon poroda žena, u pravilu vrlo bolno i teško otići u toalet.

Također morate dati klistir ili uzeti laksativ, pogotovo ako su postojale suze i šavovi, pa čak i takav pokret crijeva može biti na neki način spasenje;

 • Postupak će biti obavezan ako trudna majka pati od teških zatvor.

Zato liječnik u lumenu debelog crijeva može osjetiti stvrdnute fekalne maske - tada će ovi brtviti biti spriječeni u području zdjelice, a tijekom procesa porođaja nastaje dodatna prepreka.

Zapravo, prema mnogim liječnicima, žensko tijelo neposredno prije rođenja zna da treba očistiti, tako da možda nema potrebe za klistirom.

Protivnici umjetnih utroba također naglašavaju da takav postupak nije predviđen prirodom, a za vrijeme normalnog rada, čak i ako se defekira tijekom rada, bit će mnogo ranije nego što dijete kreće, tako da dijete nije u kontaktu s izmetom. Osim toga, nije neuobičajeno kada i nakon što se napravio klistir, razrijeđene ostatke izmet su još uvijek puštene tijekom pokušaja.

Dakle, ako prije nego što su sve žene u radu bile prisiljene staviti klistir (jedini izuzetak može biti brzu dostavu, početni pokušaji ili veliki otvaranje maternice), danas možete napisati odbijanje ovog postupka.

Možda, naprotiv, želite napraviti klistir, ali u rodilištu, bez svjedočenja, više se ne stavljaju - u jednoj riječi, morate saznati sve unaprijed i dogovoriti se o određenom rješenju tog pitanja.

Iznimke i kontraindikacije za trudnice

Za čišćenje klistir, postoje neke kontraindikacije u kojima je apsolutno nemoguće:

 • ako postoji opasnost za život majke ili djeteta;
 • u slučaju bilo kakve patologije fetusa ili placente;
 • kada se pupčana vrpca izvadi;
 • s prijetnjom puknuća maternice;
 • u akutnoj fetusnoj hipoksiji;
 • s preuranjenim odstranjivanjem posteljice;
 • u slučaju nekih bolesti gastrointestinalnog trakta kod žene.

U međuvremenu, valja istaknuti da, ako govorimo o planiranom carski rez, onda ćete imati klistir bez neuspjeha.

Čišćenje umjetnog crijeva (najmanje dva sata prije operacije ili ujutro na dan provedbe) smatra se standardnim postupkom prije operacije abdomena.

Postupak je uključen u pripremu za operaciju. Osim toga, dan prije ćete dobiti preporuke o prehrani i unosu tekućine.

Kako i kada zareza prije porođaja?

Enema će se staviti samo u početnu fazu rada. Ponekad se postupak provodi u WC-u, a ponekad iu odjelu.

 1. Medicinska sestra će pripremiti šalicu Esmarga (takozvani posebni gumeni enem).

Punjenje hladnom ili blago toplom (ne više od trideset sedam stupnjeva) kuhane vode (obično kapacitet šalice je jedna i pol do dvije litre). U ove svrhe može se koristiti kombinirana grijaća podloga.

Ponekad možete naći mišljenje da je umjesto vode bolje uzimati ljekovito rješenje bilja, na primjer, ona može biti farmaceutska infuzijom kamilice, no u bolnicama za majčinstvo još uvijek koriste vodu za postupak.

Osim toga, upotreba bilo kojeg lijeka (čak i biljnih infuzija) mora biti odobrena od strane vašeg liječnika.

 1. Prije nego što napravite klistir, medicinska sestra će istisnuti višak zraka kako ne bi ušao u crijeva.
 2. Žena će morati leći na lijevoj strani ili stajati na sva četiri.
 3. Da ne biste ozlijedili sluznicu i spasili ženu od neugodnih osjeta, vrh klistir je razmazan, možete uzeti vazelin ili krema za bebe.

Međutim, bol se i dalje može pojaviti ako žena ima microcracks na zidovima anusa ili hemoroida.

 1. Šalica Esmarch ili zdjela postavljena su na visini metra u odnosu na krevet / kauč.
 2. Polako i pažljivo žena dobiva klistir - medicinska sestra polako uvodi tekućinu u anus, stiskajući gumeni uređaj.
 3. Tijekom postupka preporuča se disanje ravnomjerno i duboko, možete napraviti lagane poteze na trbuhu.

Gotovo odmah, žena bi trebala imati osjećaj punine u crijevima.

 1. Kada se ubrizgava cijeli volumen tekućine, žena koja je u radnom procesu podignuta je i odvedena u zahod.

Obično se osjeća potreba za ispraznim crijevima za nekoliko minuta.

 1. Nakon postupka, liječnik mora pregledati pacijenta kako bi otkrio koji položaj je fetus, kako se cervix ponaša, itd. Kad se otvori, buduća majka prelazi u prenatalni odjel.
 2. Ako je potrebno, postupak će se ponoviti (ostavljajući tekućinu mora biti čista).

Međutim, potrebno je osigurati da je sve izašlo, pa je ranije uvedeno i za to ćete morati čekati ne manje od pola sata.

Uvodljivost i izvedivost postupka kod kuće

Ako ste sramežljivi ili nemate povjerenje medicinskom osoblju, sasvim je moguće napraviti klistir kod kuće.

Neke žene provode postupak sami zbog činjenice da u rodilištima, gdje rađaju, više ne daju enemas za majke, tako da čak možete olakšati život medicinskih sestara.

Međutim, unatoč jednostavnosti ovog postupka, bolje je unaprijed razgovarati o tome što ćete raditi kod kuće kod svog liječnika. Vaš ginekolog bi vas trebao upozoriti na sve kontraindikacije i podsjetiti da od trenutka početka pokušaja više nije moguće staviti klistir. Također, ne biste trebali imati rizik od brzine ili hitnih isporuka.

Obratite pozornost na znakove koji vam kažu da je vrijeme za postupak:

 • trbuh dolje;
 • kontrakcije počinju (iako prvo i slabe);
 • pluta se zatvara.

Esmarchova šalica može se kupiti u bilo kojoj ljekarni, ali kuhati je prije upotrebe.

Morat ćete biti vrlo pažljivi, djelovati brzo i skladno, tako da je bolje da vas netko iz vaše obitelji pomaže, jer je važno ne gubiti vrijeme i imati vremena za dolazak u rodilištu.

zaključak

Enema je daleko od najugodnijeg postupka, međutim, ako je potrebno prije rođenja, onda je bolje da to učinite kako se ne brinete o rođenju bebe. Umjetno crijevno kretanje ima svoje prednosti i nedostatke, kao i odbacivanje.

Odluka da vas odvede, ali prije toga se obratite svom liječniku i unaprijed saznajte sve potrebne informacije u bolnici. Neka vaše dijete bude lako i ugodno!

Enema prije porođaja: trebate li to?

Nakon prijama u bolnicu, većina naših sunarodnjaka prolazi kroz obvezne postupke, uključujući klistir prije porođaja. Nisu svi pacijenti zdravstvenih ustanova razumjeli zašto je to neophodno. Ovo postavlja razumno pitanje - koliko je to potrebno za klistir prije rođenja?

Studije su provedene u Sjedinjenim Državama koje su pokazale da klistir ne utječe na trajanje rada. Iskustvo pokazuje da kontaminacija tekućim sadržajem crijeva nakon klistir može biti značajnija i teže ukloniti nego bez njega. Pražnjenje crijeva događa se malo prije potpunog rođenja glave, još uvijek samo kada je njezina erupcija u proizvodnom razdoblju. Posljedično, kontakt djeteta s fekalom je isključen, podložno osnovnim higijenskim mjerama. U tom razdoblju žena je u pravilu na ginekološkoj stolici, a sve što se izlijeće tijekom porođaja (amnionska tekućina, krv, urin) ulazi u pladanj, što je obvezno. Ako se to dogodilo, tijekom rođenja se dogodio pokret crijeva, a izmet pada u istu pladanj. Sukladno tome, zagađenje rodblocka se ne pojavljuje. Istina, moramo priznati da će ovo dodati osoblju.

Treba napomenuti da još uvijek postoje situacije u kojima je klistir prije porođaja stvarno potreban, na primjer, s gustom stolicom u rektumu, što može biti rezultat zatvora.

U velikom broju rodilišnih bolnica u civiliziranim zemljama, već su napustili prakticiranje obveznih klistera prije porođaja. U brojnim roditeljskim domovima u našoj zemlji, oni su također počeli tretira nesklonost žena u radnoj snazi ​​kako bi bila više podvrgnuta ovim manipulacijama. Ali, nažalost, osoblje domaćih bolnica za majčinstvo ne ide uvijek prema pacijentima pa ćemo čitateljima dati neke savjete:

 • 1. Nemojte se ustručavati i pokušajte unaprijed raspraviti o "osjetljivom" pitanju s osobljem porodničke bolnice. Moguće je da ćete se upoznati, osobito ako rađate na komercijalnoj osnovi.
 • 2. Možda se jednostavno slažete o tome što ćete učiniti klistir prema svim pravilima kod kuće, a pitanje će biti riješeno. U ovom slučaju, trebat će vam poznavanje pravila postavljanja klistir.

Pravila za self-klistir prije porođaja

Postupak za klistir se provodi u početnoj fazi rada. S značajnim otkrivanjem cerviksa, a još više u pacijentovom razdoblju, klistir nije postavljen (uključujući i one bolnice gdje je ovaj postupak obvezan kada žena ulazi u rad). Morat ćete kupiti šalicu Esmarch1 u zdjelici u ljekarni - spremnik za gumu od 1,5 do 2 litre. Tijekom postupka, žena leži na svojoj lijevoj strani ili stoji na svim četveronožama, s laktovima podupirao. Izlijte 1,5 litara tople vode u šalicu Esmarga (temperatura ne smije biti veća od 37 ° C), ispustite malo vode kako biste izbacili zrak iz cijevi. Objesite šalicu na visini od 1 - 1,5 metara od aviona na kojem ležiš. Podmažite vrh s vazelinom, krema za bebe ili sapunom. Nakon što počnete napraviti klistir, u prvoj minuti treba postojati osjećaj ispunjavanja intestina. Ako se to ne dogodi, promijenite položaj vrha. Smanjite nelagodu od punine crijeva i smanjite potrebu za stolom pomoći će duboko mirno disanje i stroking abdomen. Pobrinite se da na kraju vode u kremu zrak ne ulazi u crijeva. Punjenje crijeva, odmah možete otići do toaleta. Ako mislite da vam je potrebna ponovljena klistir, to možete učiniti u roku od 30-40 minuta, kada ste sigurni da je voda iz prethodnog klizme potpuno ispražnjena.

Imajte na umu da ako ćete sami davati klistir prije rođenja, jako se preporučuje da se najprije savjetujete sa svojim liječnikom.

Enema prije poroda: zašto vam je potrebna, tehnika provođenja, pro i kontra

Nije nimalo tajna da je tek nedavno klistir stavljen na apsolutno sve žene prije porođaja, unatoč činjenici da je ovaj postupak, blago rečeno, napetio mnoge ljude. Sada joj nije potrebna, a danas sve majčinske bolnice ne muče. Naravno, ovo postavlja niz pitanja za one žene koje uskoro planiraju postati majke.

Netko se boji, netko je stidljiv, netko smatra da je to neugodna potreba. Za one koji razumiju sve prednosti ovog događaja, strah je zamijenjen željom da nužno provede slično čišćenje crijeva prije rođenja djeteta. Uostalom, ne treba se bojati, već iskoristiti sve mogućnosti kako bi proces isporuke prošao bez gubitka i komplikacija.

Zašto

Ako vam samo pomisao na taj postupak zastraši, proučite informacije o tome zašto radite klistir prije rođenja: pobrinite se da s njim povećate šanse za sigurnom isporukom.

 • Higijena i dezinfekcija

Izlučene maske sadrže štetne mikroorganizme. Ako tijekom porođaja spadaju u genitalije, koje su u ovom trenutku ozbiljno ozlijeđene, to može izazvati ozbiljne posljedice. Prvo, razvoj cistitisa. Drugo, širenje zaraznog procesa dalje u bubrege. Treće, infekcija djeteta. Sve to će pridonijeti oslabljenom imunitetu žene.

 • Estetska vrijednost

Tijekom poroda, žena sa svojom željom ne može kontrolirati svoje vlastite crijeva. Na njemu, kao i na peritoneumu s perineumom, najjači je pritisak. To dovodi do nenamjernog izlučivanja izmeta. S jedne strane, to je jednostavna fiziologija, ovdje nema ništa sramotno. No, s druge strane, primalje će se morati stalno ometati zbog uklanjanja sekreta i poduzimanja potrebnih higijenskih mjera. Da, i žena će biti puno mirnija, ne biti sramežljiva, ona će je spasiti od nepotrebnih u najvažnijem trenutku kompleksa i iskustava.

 • Sprječavanje divergencije šavova

Nakon klistir, ženski crijeva bit će prazni još jedan puni dan. To će igrati važnu ulogu u slučaju da rođenje djeteta završava rupture. Kada šivanje u prvim danima neće morati gurati.

 • Oslobađanje beba djeteta

Prije toga, nitko se nije pitao zašto je potreban klistir, jer su savršeno znali da ukoliko nema fekalnih masa u rektumu, to će uvelike olakšati djetetov prolaz rotirajućeg kanala. Njegov napredak na njima bit će manje bolan i traumatičan, kao i brži.

 • Kontrakcija maternice

Enema prije porođaja savršeno potiče početak (obično vrlo težak za svaku ženu u radnoj snazi) rada. To je zbog činjenice da ovaj postupak uzrokuje da mišići uterusa postanu intenzivno ugovorni.

Takav ozbiljan argument uništava sve sumnje, da li je potrebno napraviti klistir prije poroda: čini se da je jednostavno neophodno. Prvo, to je učinjeno radi zdravlja djeteta. Drugo, olakšava porođaj. Treće, čini majku manje ranjivim na zarazne organizme. Nema nikakvih medicinskih naznaka za ovaj postupak: nekad je učinjeno apsolutno za sve. Vrlo rijetko su prekršili ovo pravilo, a iz dobrih razloga bili su neophodni.

Zašto ne

Doista, netko može reći da nisu izvršili taj postupak. Ne treba biti iznenađen. Postoje sasvim logično, medicinsko objašnjenje zašto neke žene ne daju klistir prije porođaja. Nema puno razloga za to:

 1. brzina (brza, hitna, prijevremena) dostava, kada nema vremena za održavanje takvih događaja;
 2. zamjena klistirala s drugim tehnikama čišćenja crijeva;
 3. carski rez;
 4. hemoroidi u trčanju;
 5. najsuvremenije maternističke bolnice odbijaju ovu tradiciju, jer se nedavno u medicinskim krugovima odnos prema ovom postupku značajno promijenio: više se ne smatra nužnim.

Ako čak i prije nego se pitanje da li je klistir je potrebno prije isporuke (što je potrebno, tradicionalni postupak), danas nitko nije iznenađen kada je žena u bolnici nisu uspjeli očistiti crijeva. Zašto se drastično promijenio stav prema ovom događaju?

Zanimljiva činjenica. Postoji znanstveni naziv za strah od klistera - kliničke fobije.

Negativne točke

Danas žene znaju unaprijed u kojoj će bolnici roditi. Stoga bi bilo dobro upitati je li prije svega rađanje klice učinjeno. To će vam pomoći pripremiti se za ovaj postupak ili njegov nedostatak morala. Ne tako davno, mnoge klinike slušale su svjetsku udrugu ginekologa i odlučile napustiti ovu metodu čišćenja crijeva, uzimajući u obzir sve negativne aspekte. To uključuje:

 • rizik od infekcije fetusa iz fekalne mase tijekom porođaja je jednako velika kao kad žena izlučuje tijekom dana prije njih, tj. još uvijek je prisutna u 80% slučajeva, čak i bez klistir;
 • strah od klistirskih veza veže mnoge žene, osjeća se u trenutku kad se treba opustiti i razmišljati samo o djetetu;
 • postupak sam po sebi je neugodan, to izaziva gađenje mnogim ljudima, što opet, ne prilično povoljno utječe na psiho-emocionalno stanje žene tijekom porođaja.

Nakon razgovora o svim tim točkama, ginekolozi su zaključili da klistir za trudnice prije poroda nije uopće obavezan, a šteta od nje može biti mnogo više nego dobra. Danas, ovu odluku donosi liječnik i žena u radnoj snazi. Ako trudna majka želi rađati čistim crijevima, trebala bi saznati kako se taj postupak izvodi. To će joj omogućiti da se mentalno pripremite i ne brinite o tome.

Kroz stranice povijesti. Sada je Esmarchova šalica izrađena od netoksičnog materijala, prozirnog polietilena. Prije toga bilo je staklo ili zemljani posuđe.

Tehnika postupka

Možete zatražiti liječnika, sami pročitati informacije, gledati videozapis, kako napraviti klistir prije porođaja, znati svaku fazu, biti spremni psihički i fizički. To će osloboditi neke napetosti i pomoći na pozitivan način, opustiti se i razmišljati samo o djetetu.

 1. Esmarchova šalica ispunjena je skuhanom, blago toplom vodom. Mnoge su žene zainteresirane za kakvu klistir stavljaju prije poroda: običnu tekućinu ili neku vrstu medicinskog rješenja. Ali budući da potonji mogu nepovoljno utjecati na stanje fetusa, samo se voda koristi za ovaj postupak.
 2. Ugradite ga na visinu mjerača iz kauča (krevet).
 3. Žene se preporučuju da leže na lijevoj strani.
 4. Podmažite vrh vazelinom.
 5. Pusti zrak od kruške.
 6. Unesite savjet.
 7. Konačno, izravno stavljaju klistir, tj. Polagano pritiskaju šalicu, polagano ubrizgavaju tekućinu.
 8. Nakon prvog postupka, liječnik pregledava cerviks i položaj fetusa. Ako je prvi već otvoren, ova radnja završava. Ako nije, može ponovno očistiti crijeva. Najčešće se prije porođaja provodi jednokratno klistir, jer je takav volumen (1,5-2 litara) dovoljan za potpuno pražnjenje.

Obično, nakon 5 minuta, žena ima želju da ispravi crijeva i odvede je u toalet. Mnogi se brinu ako je bolno napraviti klistir: sudeći prema nekim pregledima, dio trudnica doživljava neugodne, bolne senzacije. Prvo, to ovisi o pragu boli. Što je niža, to je veća vjerojatnost boli. Drugo, u nazočnosti hemoroida i mikroskopa na zidovima anusa, umetanje rukohvat će doista izazvati nelagodu unatoč vazelinovom mazivu.

Ako se to bojiš, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom ako je u vašem slučaju prije porođaja potreban klistir za čišćenje ili ga možete odbiti. Neki ljudi radije obavljaju ovaj postupak kod kuće, čak i prije nego što budu poslani u bolnicu.

Za promjenu. Postoje bolnice za majčinu, u kojima se za ovaj postupak ne koriste Esmarchova čaša, već kombinirana bočica s toplom vodom.

Početna klistir

Mnoge žene vole napraviti klistir kod kuće, jer su sramežljive ili ne vjeruju takvom delikatnom pitanju liječnicima. S jedne strane, oni se mogu razumjeti. Međutim, to ima svoje pozitivne i negativne aspekte, koje moraju uzeti u obzir oni koji se odluče sami očistiti intestine. Prethodno pregledajte sva povezana pitanja.

Je li moguće?

Pitanje da li možete napraviti klistir prije rođenja kod kuće, raspravljati o tome sa svojim liječnikom unaprijed. Ako nema rizika od brzine, hitne dostave, nema patologija fetusa i posteljice, najvjerojatnije vam je to dopušteno. Međutim, morat će biti vrlo oprezni i ne propustite pravi trenutak, kako ne biste odgodili izlet u bolnicu.

Je li to potrebno?

Kao što smo saznali, pitanje je li klistir uvijek izveden prije porođaja i je li ovaj postupak obvezan odlučuje izravno liječnik i trudnica sama. Ako je ranije odgovor bio nedvosmislen, sada su moguće mogućnosti.

Kako to učiniti?

Obavezno pročitajte korisne preporuke i gledajte videozapis, kako napraviti klistir kod kuće kako ne biste naštetili sebe ili djetetu. Shema njegove primjene nije mnogo drugačija od tehnike u bolnici:

 1. Napunite šalicu Esmarkh toplom (oko 37 ° C) kuhane vode od oko 1,5 litre.
 2. Iskopajte zrak iz cijevi.
 3. Podmažite vrh sapunom, kremom za bebe, vazelinom.
 4. Žena bi trebala ležati na svojoj lijevoj strani ili stajati na sva četiri.
 5. Pomagač treba lagano umetnuti vrh i polako uvesti tekućinu.
 6. Kako bi se smanjili neugodni, neugodni osjećaji, preporučuje se žena koja se trudi da udara u trbuh, ravnomjerno i duboko disati.
 7. Kada je sva voda u crijevima, možete otići do toaleta.
 8. Nakon 40 minuta, postupak se može ponoviti.

Kada učiniti?

Jedna od najvažnijih pitanja od interesa za žene koje namjeravaju učiniti sve to kod kuće - kada trebate napraviti klistir prije rođenja, kako ne biste kasnili. Imajte na umu da ako je postupak prekasno, morat ćete ga isprazniti u hitnoj pomoći, što će biti još gore. Ako se trbuh spusti i prve, čak i najslabije kontrakcije, možete očistiti crijeva. Imajte na umu da to može biti učinjeno samo ako nema rizika od isporuke brzine.

Dakle, klistir prije rođenja kod kuće je vrlo događaj, ako iz nekog razloga ne želite da medicinsko osoblje to učini. Ako je sve uredno i kompetentno, znatno ćete olakšati svoj izgled ovom svijetu za sebe i vaše dijete. Ako se vi ili liječnik kategoristično suprotstavljate klistiri, postoji nekoliko alternativnih načina za čišćenje crijeva.

O osobnostima. Frederick August von Esmarkh - njemački kirurg XIX stoljeća.

alternative

Do danas postoje razne tehnike koje vam omogućuju čišćenje crijeva prije porođaja bez klistirki i koje treba unaprijed zatražiti da odaberu najoptimalniju opciju u vašem slučaju.

Neki stavljaju svijeće umjesto klistir prije porođaja. Međutim, liječnici to ne preporučuju iz nekoliko razloga. Prvo, mnogo su sporiji, a dijete neće čekati. Drugo, daleko su od potpunog čišćenja crijeva. Neka od izmeta i dalje ostaju, a zatim odlaze u dvoranu. Treće, potrebno je gurati, a to može izazvati brzu radnu aktivnost. Ako tražite načine izbjegavanja klizme prije porođaja, posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome: to vam može omogućiti upotrebu supozitorija glicerina ili gela za tu svrhu.

Ponekad mogu savjetovati gel umjesto klistir (na primjer, Normakol). Međutim, njegov učinak na fetus i proces porođaja nije proučavan vrlo temeljito pa stoga vrijedi paziti s ovim lijekom i ne koristiti ga sami.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Pripremajući se za dugo očekivani događaj, bolje je znati unaprijed ako sada stvaraju klistir prije rođenja u bolnici gdje će se roditi vaše bebe. Da ne bi bilo šokirano ovim postupkom (ili nedostatkom istih), bolje je znati takve informacije unaprijed. Razgovarajte sa svojim ginekologom: odbijate crijevo na taj način ili koristite alternativnu metodu, povjerite ovu osjetljivu vježbu opstetričarima, ili to učinite kod kuće. Sve mora biti učinjeno kako bi se o njemu mislilo u najvažnijem trenutku i dati svu svoju snagu bebi.

Enema prije porođaja: za što, kada i kako

Žena se priprema za porod odrasle svih 9 mjeseci dok ona nosi dijete pod srcem. No, kada dođe trenutak rođenja i počinju kontrakcije, to jest, jedan postupak koji ginekolozi i majke sami raspravljaju o današnjoj. Ovo je klistir prije porođaja.

Kao rezultat istraživanja, dostava klistir prije porođaja nije danas obavezna procedura. Obavite klistir prije porođaja gdje ćete roditi, morate odrediti izravno od šefa bolnice. Možda, ako podržavate taj postupak, morat ćete se dalje dogovoriti o svom ponašanju ili, naprotiv, izdati odricanje od odgovornosti.

Enema prije poroda: zašto

Ovaj proces nema kontraindikacije. Preciznije, jedna kontraindikacija ako ste propustili proces kontrakcija i odlučili staviti klistir već tijekom pokušaja. Tijekom tog razdoblja radne aktivnosti, klistir je strogo zabranjen.

Ali prednosti klistirka prije porođaja mogu vas uvjeriti da je vrijedno samostalno provesti taj postupak, čak i ako je bolnica odbila.

Prije svega, klistir prije porođaja je stvar higijene. Tijekom kontrakcija u gotovo 100% slučajeva crijeva se prazni. I to može biti neugodno vama ili medicinskom osoblju ako se pojavi takva neugodnost.

Psihološka strana pitanja može vas spriječiti da se pravilno i sa svim moćima, ako razmišljate o tome što se može dogoditi crijevnom čišćenju.

Plus od klistir prije porođaja je da tonizira maternicu, potiče rad i ubrzava proces porođaja. Također, činjenica da će crijeva ostati prazna još 24 sata pomoći će vam u rješavanju problema wc-a, ako su vam suze u procesu porođaja i šavovi se primjenjuju na vas.

Prethodno se mislilo da dijete može biti zaraženo kontaktom s majčinom masnicom. No, danas tu činjenicu opovrgavaju strani znanstvenici.

Obvezni klistir prije porođaja je ako žena pati od zatvora. Zbijenjene fekalne mase mogu ometati kretanje djeteta kroz rodni kanal u području zdjelice.

Enema prije rođenja kod kuće: kada i kako

Ako se odlučite za klistir, zahvalit će vam se samo u bolnici i lakše ćete olakšati slušanje nezadovoljstva medicinskih sestara i ne brinuti o neplaniranom crijevnom čišćenju.

Znakovi za činjenicu da možete staviti klistir je:

 • odvojeno pluto;
 • borbe;
 • spušteni trbuh


Nakon donošenja ove odluke, morate znati kako napraviti klistir prije porođaja. Da biste očistili crijeva, potrebna vam je posebna šalica Esmarch, koju morate kupiti unaprijed u ljekarni. Bolje je staviti klistir prije porođaja u položaju na svim četveronožama, naslonjenim na laktove ili ležeći na lijevoj strani. Naravno, ovdje je bolje zatražiti pomoć od rodbine.

Napunite zdjelu jednostavno skuhanom vodom ili kamilicom. Temperatura vode ne smije prelaziti 37 stupnjeva. Količina tekućine iznosi oko 2 litre (minimalno 1,5 litara). Savjet treba podmazivati ​​s kremom ili vazelinom.

Zdjelu tekućine mora biti suspendirana 1,5 metra iznad razine na kojoj leži, tako da tekućina teče u vas. Prije nego što umetnete vrh zdjelice u anus, morate osigurati da je sav zrak van. Zrak koji ulazi u crijeva može izazvati nelagodu. Ako ne osjećate intestinalno punjenje, promijenite smjer vrha.

Kada se tekućina sve izlije, možete otići do toaleta i ostati tamo sve dok ne izađe iz vas (osjetit ćete potpuno pražnjenje crijeva). Ako vam se čini da jedan postupak čišćenja nije dovoljan, možete ga ponoviti za 40 minuta, a ne ranije.

Moguće je izbjeći umjetno čišćenje crijeva prije porođaja, nakon prehrane u zadnjim danima trudnoće. Liječnici preporučuju da jedu više voća i povrća, polu-tekuće hrane, juhe, fermentirane mliječne proizvode. Ova hrana pomaže, naravno, prirodno očistiti crijeva.

Enema prije porođaja: Pro i kontra

Za vrijeme čekanja beba svaka žena suočava se s mnogo različitih pitanja, ali najuzbudljiviji fazu rada zabrinutost, pogotovo ako je prvo dijete očekuje. Strah od poroaja je sasvim razumljiv, žena u položaju vrlo često misli o tome kako će točno proći. No, pokazalo se da se mnoge trudnice suočavaju i ne boje se toliko boli kontrakcija, jer oni misle s oduševljenim dahom oko nadolazećeg postupka čišćenja crijeva s klistirom. Vjerojatno ima smisla shvatiti jeste li zaista potrebni klistir prije porođaja ili bez nje, možete dobro raditi.

Zašto klitoris prije porođaja

Prije nekoliko godina čišćenje crijeva učinjeno je bezuspješno za sve roditelje. Sada, pristup se malo mijenja, tako da su u nekim ruskim rodilištima bolnice odbijale od ovog postupka, a posebno u inozemstvu, nisu ga dugo koristile. Ali ako je klistir učinjeno prije i još uvijek u mnogim bolnicama za majčinstvo, oni se pridržavaju ove metode isporuke, to znači da to nije samo medicinski hir. Pa zašto čistiti crijeva tijekom procesa rada?

 1. 1. Prvo, odmah rečeno: nema štetu od klistir, nećete štetiti ni djetetu ni sebi. Jedino ograničenje, kada je klistir tijekom porođaja kontraindicirano, teško je. U tom slučaju, kad iz nekog razloga niste imali vremena za čišćenje crijeva tijekom kontrakcija, bilo bi besmisleno zahtijevati klistir za pokušaj - nitko vam neće ni slušati jer više nećete moći to učiniti.
 2. 2. Drugo, to je naša higijena s vama. Nemoguće je raspravljati s činjenicom da su žene anđeoski lijepe kreacije, to je činjenica. Zato je bolje spriječiti moguće neugodnosti tijekom poroda - napraviti klistir. Doista, u 100% slučajeva, crijeva su nenamjerno prazni tijekom poroda, definitivno to ne možete zadržati. Osim toga, prilično puno trudnica u trećem tromjesečju pati od zatvora, u kojem slučaju klistir je jednostavno potreban. Iako kažu da je to prirodno i babice vidjeti, gotovo svaki dan, to je još uvijek sve da bude ugodno kada će isporuka održati bez iznenađenja.
 3. 3. Treće, psihologija. Mnoge žene koje nisu očistile intestine, psihološki se ne mogu opustiti u dvorani. Ali ovo je vrlo važno jer se tijekom pokušaja potrebno skupiti i gurati. Psihološka nelagoda zbog mogućnosti prljavštine babice s nečim neponovljivim u vrlo osjetljivim djevojčicama može biti toliko jaka da ometa normalni tijek snažnog razdoblja.
 4. Četvrto, s fiziološke strane postoji i značajna prednost korištenja kliničkog čišćenja. Prazni crijeva imaju tonicni učinak na trudnu maternicu, kontrakcije neposredno nakon klimanja su uvelike poboljšane i dostava je aktivnija.
 5. 5. Peto, nakon roditi dijete, prvih nekoliko dana nakon poroda je još zastrašujuće razmišljati o tome kako ići na wc u cjelini. Uostalom, vrlo često tijekom poroda dolazi do epiziotomije, nakon čega je rez u perineumu zalijepljen. U ovom slučaju, fizički i psihički, to će biti ugodno osjetiti prazan crijevo i biti u stanju ne razmišljati o toaletu barem prvih nekoliko dana nakon rođenja.

Zašto neki liječnici imaju klistir

Zašto su strane klinike i dio naših rodilišnih bolnica odbili dati klistir ženama u radnoj snazi? To se objašnjava kako slijedi:

 • Nedavno, nakon niza američkih studija, dokazano je da klistir ne utječe na ubrzanje rada kao što je prethodno bilo razmatrano.
 • Čak i nakon dobro napravljenog klistir, razrijeđeni izmet može biti izlučen iz rektuma tijekom pokušaja rektuma. Zapovijedi su sve skloni vjerovati da je bolje imati jednokratni pothvat od neugodnog vodenog spreja nakon klistir, što je mnogo teže ukloniti.
 • Defekacija se u svakom slučaju pojavljuje prije trenutka rezanja djetetove glave, stoga se nemojte bojati kontakta s kožom bebe - to je malo vjerojatno.
 • Trenutni trendovi su takvi da se sve više i više stručnjaka pridržavaju rađanja u uvjetima koji su bliski prirodnim. A klistir po prirodi nije odražavao! U normalnom tijeku rada, tijekom kontrakcija, i tako prirodno dolazi do pokreta crijeva, često čak i nekoliko puta, tako da je vrijeme pokušaja crijeva čist i bez klistir. Čak i ako se problem dogodio na stoliću za isporuku, nemojte se brinuti zbog toga, jer cijela stvar pada u posebnu ladicu i uklanja se odmah, a nitko se ne usredotočuje na to.

Kako napraviti klistir prije rođenja

Ipak, čišćenje klizme prije porođaja ima više prednosti nego nedostatke. Ali što učiniti ako je rodiljna bolnica u kojoj namjeravate proizvoditi bebu ne čisti crijeva obdukcije? Zatim se možete sami pobrinuti za sebe:

 • Možete zatražiti pomoć od nekoga blisko vama, u štipaljku, možete se nositi sami.
 • Možete napraviti klistir kada ste sigurni da je rođenje počelo. To znači da je vaš želudac pao, voda i sluzni čep su se povukli, a počele su redovite kontrakcije.
 • Morate upisati šalicu douches (posebna gumena klistir, koji se može kupiti u bilo kojoj ljekarni) oko 1,5-2 litara tople prokuhane vode.
 • Štakor zagrižite svaku masnu kremu i lagano ga umetnite u anus. Da bi voda ušla u crijevo, trebate objesiti šalicu Esmarch 1,5 metra iznad razine gdje se nalazite. Enema se može obaviti jedanput ili dvaput, budući da je potrebno da je posljednja izlazna voda čista.

Enema prije porođaja nije obvezan, već poželjan postupak. U većoj mjeri nužnost je diktirana higijenskim normama. Oni koji rade klistir i oni koji su to odbijali jednako su u pravu, jer u oba slučaja postoje određene prednosti. Stoga, svaka trudnica treba odlučiti za sebe koja je opcija prihvatljiva i poželjna za nju.