Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće važan je dijagnostički postupak.

Liječenje

Široko rasprostranjen uvođenje ultrazvučne dijagnostike u praktičnu zdravstvenu zaštitu omogućava ginekologu, koji nadgleda tijek trudnoće, u bilo kojem trenutku, ako je to potrebno, ultrazvučne pretrage.

Prednosti ove metode instrumentalne dijagnostike ne mogu se precijeniti, pogotovo kada se otkrije odstupanje od normalnog tijeka trudnoće.

Ipak, odjelni standardi zdravstvenih vlasti, temeljeni na dugoročnim promatranjima, pokazali su da čak i kod normalnog razvoja trudnoće, svaka žena mora tri puta podvrgnuti ultrazvuku.

Prvi ultrazvuk se provodi u razdoblju trudnoće od 8-12 tjedana kako bi se potvrdila činjenica trudnoće i isključenje ektopične trudnoće, poštivanje očekivanog gestacijskog razdoblja i isključivanje dubokih malformacija koje sprečavaju normalan razvoj fetusa u budućnosti.

Za buduće roditelje (u normalnom tijeku trudnoće, naravno), od velike je važnosti mogućnost određivanja spola budućeg djeteta - u ovo doba trudnoće jasno je vidljiva struktura vanjskih genitalnih organa.

Za liječnike koji prate tijek trudnoće, zanimljivo je i spol djeteta, posebno u slučajevima kada obitelj ima neke genetske bolesti povezane s kromosomima spolova (hemofilija, sljepoća boje).

Kada drugi ultrazvuk?

Prvo, kroz ovo razdoblje trudnoće u tijelu fetusa, polaganje svih glavnih organa i tjelesnih sustava je dovršeno, a liječnik može čak vidjeti male male anatomske malformacije i objasniti budućim roditeljima koje bolesti mogu imati dijete nakon rođenja.

U slučajevima kada liječnik vidi teške fetalne bolesti nespojive sa životom, on može preporučiti prestanak takve trudnoće, ali odluku bi trebali donijeti samo budući roditelji - trebali bi dobiti sve informacije o mogućnosti liječenja bebe na trenutačnoj razini medicine.

Drugo, od ovog razdoblja trudnoće, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije smatraju da je fetus potencijalno održiv, a kada se koriste moderne metode njege takve djece preživjeti, dakle, umjetni prestanak trudnoće neprihvatljiv je zbog etičkih razloga.

Zato, ako postoji sumnja, liječnik može preporučiti da ne odgodi drugi planirani ultrazvuk prije 22 tjedna trudnoće - bolje je pregledati 20-21 tjedana i imati najmanje vremena za pravu odluku.

Ono što se procjenjuje tijekom drugog ultrazvuka

Tijekom drugog ultrazvučnog pregleda ginekolog je u stanju identificirati broj fetusa u maternici, odrediti i procijeniti kontrakcije bebinog srca.

Specijalist može utvrditi mjesto fetusa u maternici, ali u ovom trenutku trudnoće ovaj pokazatelj nije važan - za preostalih 18-20 tjedana beba može promijeniti situaciju više od desetak puta, tako da nema potrebe za uzrujanjem.

Posebna se pozornost posvećuje količini amnionske tekućine - i niska voda i visoka voda su svijetle markere koje ukazuju na abnormalnosti tijekom trudnoće.

Sljedeći korak je proučavanje obilježja strukture placente - liječnik određuje njegovo mjesto u maternici i udaljenost do unutarnjeg jajovoda, procjenjuje njezinu zrelost i, ako je potrebno, proučava karakteristike krvnog protoka (Dopplerova studija posteljice i krvnih žila).

Nakon toga se ocjenjuje struktura pupkovine, broj plovila u njemu, njihovi eventualni anatomski defekti - pravi i lažni čvorovi pupčane vrpce.

Svaka žena koja ima odgovoran pristup svom budućem majčinstvu ne smije zanemariti preporuke njezinog ginekologa i svakako posjetiti tri planirana ultrazvuka, čak i za vrijeme normalne trudnoće.

Treba imati na umu da je treći ultrazvučni pregled, proveden u razdoblju od 30 do 32 tjedna, uglavnom namijenjen odabiru ispravne taktike za isporuku.

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće

Postoji dvosmisleno mišljenje o štetnosti ili prednostima ultrazvuka. No, kakav bi bio stajalište budućih roditelja na takav pregled, potrebno je shvatiti da ona ima više koristi od zla i trebate raditi barem 2 ultrazvuka tijekom trudnoće za svoj vlastiti mir o životu i zdravlju nerođenog djeteta.

Prva Uzi prolaz, u pravilu, u prvom tromjesečju. U razdoblju od 10-12 tjedana s točnosti od 2-3 dana, liječnik određuje očekivani datum isporuke. Dijagnoza kromosomskih bolesti je moguća u ovom trenutku. Prikupljeni podaci se analiziraju, liječnik planira medicinsku taktiku cijele trudnoće.

Nekoliko tjedana nakon prve studije, liječnik propisuje drugi ultrazvučni pregled tijekom trudnoće kako bi dobio informacije o stanju majke i razvoju djeteta.

Važno je da ne propustite ovo razdoblje, a 20 tjedana trudnoće obavlja se ultrazvučna ispitivanja koja bi konačno isključila neformalne procjene ili potvrdila nepovoljne dijagnoze.

Datumi drugog ultrazvuka tijekom trudnoće

Ultrazvuk pomaže pri dobivanju informacija o razvoju embrija, što je nemoguće (ili moguće s određenim pretpostavkama) koje se određuje pomoću drugih dijagnostičkih metoda:

 • točan datum
 • višestruka trudnoća
 • dijagnoza i prevencija pobačaja,
 • patologija razvoja fetusa,
 • spol djeteta, koji je od posebnog interesa za roditelje koji traju 9 mjeseci.

Prema preporukama liječnika, drugi ultrazvuk tijekom trudnoće mora biti donesen najkasnije 22 tjedna. Ovo razdoblje nije postavljeno slučajno. Do 20 tjedana gotovo svi organi i sustavi koji su već bili formirani u zametku, što se još nije moglo razmotriti tijekom prvog ultrazvučnog pretraživanja. U ovom trenutku gotovo je uvijek moguće identificirati nedostatke koji nisu podložni liječenju i donijeti odluku o mogućem pobačaju.

Ponekad, pri obavljanju ultrazvuka u 20-21 tjednu trudnoće, otkriju se embrijne patologije koje mogu dovesti do njegove smrti i prije rođenja ili beba ne živi dugo nakon rođenja.

Patologije za koje se preporučuje pobačaj:

 • duboko onesposobljavanje djeteta
 • bolesti koje zahtijevaju skupe operacije,
 • nedostatak udova
 • nemogućnost postojanja djeteta bez održavanja svoje životne aktivnosti posebnom opremom ili drogom.

Ako se takvi nedostaci otkriju kasnije, na primjer, u 24. tjednu trudnoće, ginekolozi bi trebali prekinuti ovu trudnoću velikim mjerama opreza. U kasnijim razdobljima postoji visok rizik od razvoja komplikacija koje ugrožavaju život trudne žene. Stoga je važno proći drugi ultrazvuk tijekom trudnoće.

Ako liječnik u 20-21 tjednu ima sumnje u dijagnozi, može ponovno dodijeliti drugu studiju u tjednu. Tijekom tog vremena, liječnik može procijeniti stanje fetusa u dinamici, vidjeti da se pogoršava ili poboljšava. Ovo će pojasniti dijagnozu i izvući prave zaključke.

Ako se drugi ultrazvuk proširi na 22 tjedna trudnoće, mogućnosti za utjecaj na razvoj identificiranih patologija ostaju sve manje.

Ono što se istražuje na drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Kada ultrazvuk u 20-24 tjednu trudnoće, prije svega, liječnik skreće pozornost na korespondenciju veličine (tjelesnu težinu, duljinu ekstremiteta, veličinu unutarnjih organa) fetusa do trajanja trudnoće. Studija je u ovom trenutku vrlo informativna za daljnju trudnoću, u ovom trenutku također se procjenjuje stanje placente i amnionske tekućine.

Svrha ove studije je identificirati patologije fetalnog razvoja. Ako postoje odstupanja, očekivana majka šalje se na konzultacije liječniku - genetici. Rana intervencija i pravilno liječenje obično donose pozitivne rezultate.

Provođenje ultrazvuka u 20. tjednu obvezno je za one expectantne majke koje imaju odstupanja u ranim fazama. Ovo je razdoblje na početku liječenja gdje možete dobiti najviše pozitivnih rezultata identificiranih patologija.

Također morate uzeti u obzir činjenicu da samo do 22 tjedna, zakon vam omogućuje da zakonski prekidate neželjenu trudnoću.

Važni trenuci drugog ultrazvuka

Na ultrazvuku od 20 tjedana trudnoće, videozapis jasno pokazuje prve kretnje embrija, a liječnik, na zahtjev roditelja, može napraviti disk s bebom u glavnoj ulozi.

Kod 20 tjedana započinje aktivni razvoj embrija, formiraju se unutarnji organi, postavljaju se glavni parametri strukture kostiju. U ovom trenutku embrij je dobio obrise malog čovjeka, imao je glavu na glavi i nokte na prstima. Srčani udar fetusa savršeno se zvuči pomoću elektronskog monitora ili slušne cijevi. Uz ultrazvuk u 20-21 tjedana trudnoće, oko 250-300 g i 16-18 cm smatra se normom težine i rasta fetusa.

Polazeći od 20. tjedna, fetus aktivno dobiva težinu, može dobiti težinu do 50 grama tjedno. Sve više i aktivnije počinje funkcionirati svoje unutarnje organe, do 22. tjedna kada su u potpunosti formirani. Od 20-23 tjedna trudnoće, fetus počinje stvarati potkožnu masnoću, koža postaje manje naborana. Također u embriji pojavljuju se hvatajući i sisanje reflekse. Živčani sustav u ovom trenutku je toliko razvijen da fetus može osjetiti dodir. Dijete se aktivno kreće unutra, može uhvatiti pupčanu vrpcu ili privući prst u usta.

Uzi u 22. tjednu će pokazati rad svih unutarnjih organa fetusa, također možete gledati čak i njegove izraze lica. U ovom trenutku, embrij se formirao do te mjere da liječnik može pregledati ne samo udove, veličinu, nego i broj prstiju na svojim rukama i nogama.

U ovom trenutku, s velikom sigurnošću, možete odrediti spol dijete, na zahtjev roditelja, liječnik im može reći vijesti. S ultrazvukom od 22 tjedna trudnoće, težina se smatra oko 350 g i dužine oko 19 cm od krune do sakruma.

Ako iz nekog razloga ultrazvuk ne prođe 20-22 tjedna, 23-24 tjedna trudnoće je krajnji rok intervencije u razvoju fetusa.

Imenovanje ultrazvuka u 25-28 tjedana trudnoće prilično je rijetko i uglavnom zbog samo očitih indikacija: sumnje na propuštenu trudnoću, abnormalnosti u zdravlju trudnice i ostalim nepovoljnim okolnostima trudnoće.

U 28. tjednu trudnoće, ultrazvuk se može propisati za prijevremeni rad, kako bi se procijenilo mjesto fetusa, mjesto mogućeg zagušenja kabela. Od ove točke, dijete ima dovoljno šanse preživjeti u takvom rađanju.

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće: što gledaju

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće obično se izvodi u razdoblju od 20 do 22 tjedna, a rjeđe se dodjeljuje za 24 tjedna. Ovo se odnosi na rutinsko istraživanje na drugom zaslonu. Ali često je slučaj da se drugi ultrazvučni pregled izvodi ranije, ako, na primjer, postoji sumnja na cervikalnu insuficijenciju ili "blijeđenje" trudnoće. Kasnije se ispitivanje može provesti, u pravilu, zbog krivnje žene.

No ipak je regulirano vrijeme drugog ultrazvuka tijekom trudnoće. A to je zbog činjenice da je 20 tjedana - ovo je razdoblje u kojem se prvi put mogu otkriti opasne patologije i nepravilnosti fetusa. Pa, za ženu, ovaj ultrazvuk je tako lijepo da možete snimati fotografije u kojima će beba biti gotovo potpuno vidljiva. Ipak, drugi pregled ultrazvuka tijekom trudnoće pomaže u određivanju spola djeteta.

Dakle, liječnik prema svom mišljenju mora navesti sljedeće pokazatelje.

1. Fetometrija fetusa. Veličina glave, donje noge, ramena i podlaktice. Dimenzije manje od određene norme mogu ukazivati ​​na usporavanje rasta intrauterine ili pogrešno određenu gestacijsku dob. Iz tih podataka možete grubo utvrditi težinu fetusa.

2. Anatomija fetusa. Vidljivi su srce, kralježnica, trbuh, bubrezi, crijeva, mokraćni i žučni mjehur. Dakle, moguće je odrediti markere kromosomske abnormalnosti, koje su razlog invazivne dijagnoze, najčešće - amniocenteza (genetska analiza). Kada se promatra drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće, propisan je u svakom protokolu probira.

3. Amnionska tekućina, pupčana vrpca i placenta. Potrebno je odrediti indeks amnionske tekućine na temelju kojega je moguće procijeniti postoji li visoka ili niska voda, ako je tako, umjerena ili izražena. Indeks ovisi o tome koliko dugo drugi ultrazvuk radi tijekom trudnoće, a njezine norme variraju od tjedna do tjedna. Liječnik također pregledava strukturu posteljice, njegovu debljinu. I na temelju dobivenih mjerenja i drugih znakova stavlja stupanj zrelosti posteljice. Ako je znatno više od norme za određeno razdoblje trudnoće, oni govore o preranoj sazrijevanju. A to u teškim slučajevima može dovesti do gladovanja kisika fetusa i poteškoća pri dobivanju hranjivih tvari.
Osim toga, određuje se visoka placenta koja se nalazi iz unutarnjeg otvaranja maternice, bez obzira na to postoji li djelomični ili potpuni prikaz nje. Djelomična placenta previa je nešto što liječnik posvećuje pažnju. Međutim, s takvom patologijom postoji visoka vjerojatnost povoljnog ishoda, budući da se "beba sjedi" migrira s povećanjem trajanja trudnoće i povećava se u maternici. Cjelokupna prezentacija je veliki rizik od placentalnih abrupcija i stoga teškog krvarenja i smrti djeteta. Ova trudnica pažljivo se promatra i dostavlja carskim rezom. S punim previzima placenta nikad ne prelazi na sigurnu razinu.
Umbilikalna vrpca se ispituje za prisutnost plovila u njemu. Uobičajeno postoje 3. No, kod nekih žena 2. Ovo može biti znak patogena kromosoma ili pojedinačna značajka koja ne uzrokuje štetu.

Osim toga, liječnik mjeri duljinu cerviksa. Ako je manji od 3 cm - postoji opasnost od preranog rođenja. Ženama se preporučuje da stavite šavove na grlić maternice ili nosite pessary prsten. To neće dopustiti da se dodatno skrati i razvije. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da možete točno mjeriti duljinu cerviksa samo tijekom ultrazvuka pomoću transvaginalnog senzora. Dok se u drugom i trećem tromjesečju, ultrazvuk češće vrši abdominalno - oni se vode do trbušne stijenke trudne žene. Obično one žene koje su imale slučajeve preranog rođenja zbog cervikalnog zatajenja obično traže transvaginalno.

Često liječnici u svom zaključku također pišu o lokalnom tonu miometrija. Ovaj pokazatelj ne bi smio smetati. Ovo nije faktor rizika za prijevremeni rad, već reakciju miometrija (mišićni sloj maternice) na pretvarač koji provodi na abdominalnom zidu.

Glavne značajke i značaj drugog planiranog ultrazvuka tijekom trudnoće: vrijeme i ciljevi studije

Ultrazvučna dijagnostika se, u pravilu, provodi nekoliko puta tijekom trudnoće, kako bi se pratila i pratila intrauterini razvoj bebe.

Zahvaljujući istraživanju, moguće je odrediti točan pojam rođenja i utvrditi očekivani datum rođenja.

Osim toga, ultrazvuk je važan alat za upravljanje trudnoćom jer je pomoću ove dijagnostike liječnici razjasnili kako se formiraju i razvijaju unutarnji organi i osnovni sustavi bebe, eliminiraju prisutnost patologija ili nedostataka, sprečavaju moguće komplikacije itd.

Tijekom normalnog tijeka trudnoće, žena tretira rutinsku dijagnozu ultrazvučnog skeniranja tri puta. Svaka je studija vrlo važna, jer svi oni rješavaju različite probleme i obavljaju mnoge funkcije.

Glavne značajke i vrijednost drugog planiranog ultrazvuka

Na prvom pregledu liječnici i dalje ne mogu vidjeti apsolutno sve procese rastućeg organizma, pa se takva misija prebacuje na drugi planirani ultrazvuk, kada su unutarnji organi i sustavi bebe već formirani i gotovo završeni njihov razvoj.

Koliko dugo drugi ultrazvuk tijekom trudnoće?

Do nedavno su sve trudnice bile propisane ultrazvukom u drugom tromjesečju od 22 do 24 tjedna. Međutim, prije nekoliko godina ovaj je vremenski okvir pomaknut.

Ako tijekom prve studije screeninga nije bilo abnormalnosti ("dvostruki test"), liječnici preporučuju samo zakazani ultrazvuk drugog tromjesečja u trajanju od 18 do 22 tjedna (ali ne kasnije od 22 tjedna).

Ovo razdoblje određuje Svjetska zdravstvena organizacija, jer se sada dijete počinje smatrati potencijalno održivim, što znači da umjetno ukidanje trudnoće postaje neprihvatljivo.

Ali postoji pad. Mnogi stručnjaci za ultrazvučne dijagnostike kažu da do 22 godine nije moguće dijagnosticirati neke malformacije kardiovaskularnog sustava fetusa. Najbolje je procijeniti rad beba srca od 23-24 tjedna trudnoće.

Što će vam pomoći u određivanju dijagnoze?

Budući da se u djetetovom tijelu ne samo da je postavljanje u tijeku već i stvaranje glavnih organa i sustava, liječnik će moći vidjeti moguće anatomske nedostatke, razvojne anomalije i druge komplikacije, koje se potom pretvaraju u ozbiljne bolesti.

Osim toga, u prvom tromjesečju liječnik jednostavno ne može rješavati bilo kakve probleme jer je mrvica još uvijek vrlo mala, a kasnije će izgubiti dragocjeno vrijeme.

Neki problemi s pravodobnim otkrivanjem mogu se ispraviti u uteri. Međutim, neke patologije mogu dovesti do duboke invalidnosti ili smrti djeteta. Nažalost, liječnici će inzistirati na pobačaju.

To se također može raspravljati kada se otkrije nedostatak udova u bebi, ako se otkriju nedostaci, što će zahtijevati dugoročne i skupo poslovanje s nemogućnošću vitalne aktivnosti djeteta bez korištenja posebne opreme ili medicinskih pripravaka. Naravno, sama će odluka donijeti sama žena.

Zatim će liječnik dati procjenu veličine djeteta: on će pogledati tjelesnu težinu, dužinu ekstremiteta, veličinu unutarnjih organa i druge parametre kako bi ih usporedio s općeprihvaćenim normama i procijenio odgovaraju li se tim pokazateljima. Stopa rasta svih pokazatelja oduzima se u usporedbi s rezultatima prethodne studije.

Vrlo često, u ovom trenutku, roditelji imaju priliku saznati tko će se roditi: dječak ili djevojčica, budući da su već tada formirani spolni organi spolnih organa.

Međutim, valja istaknuti da ponekad sve ovisi o raspoloženju bebe: ako se ne želi "pokazati" i okreće se ili zatvori rukama, njegov će spol ostati tajna za vas (barem do sljedećeg postupka).

Nakon dijagnoze, liječnik će detaljno opisati protokol o stanju djeteta (posebna pažnja posvećena je višestrukim trudnoćama): kako se nalazi (prezentacija u ovoj fazi nema istu vrijednost kao na kraju trudnoće, ali podaci se i dalje bilježe), koje značajke funkcioniranja njegovih unutarnjih organa, koliko su ispravni, itd. Razvoj djeteta također se procjenjuje u odnosu na gestacijsku dob (tj. Termin je redefiniran).

Osim djeteta, liječnik će pažljivo ispitati stanje maternice i fetalnog mjesta (tj. Placentu, amnionsku tekućinu i pupčanu vrpcu).

Što gleda ultrazvuk drugog tromjesečja?

Za razliku od prvog izleta na ultrazvuk, sada se ne morate posebno pripremiti za dijagnozu (na primjer, piti vodu).

Osim toga, negdje od 16 do 17 tjedana, liječnik neće moći u potpunosti popraviti dijete na zaslonu jer je postalo toliko veliko da se jednostavno ne uklapa u potpunosti. Sada liječnik će ispitati zauzvrat: glava, zatim trbuh, a zatim leđa mrvica itd.

Tijekom tog razdoblja, moći ćete promatrati prve zasebne pokrete vaše bebe. Ako želite dobiti video ili fotografiju za memoriju, prije postupka zatražite od liječnika (za bolju sliku, idite na trodimenzionalni ili četverodimenzionalni ultrazvuk).

Da bi se utvrdio razvoj malog čovjeka određeni su posebni fetometrijski pokazatelji.

Standardna mjerenja su:

 • pokazatelji biparetalne veličine ili promjera između vremenskih kostiju (BPR);
 • pokazatelji veličine fronte-okcipitalne (LZR);
 • parametri opsega glave (OG) i trbuha (OJ);
 • veličine dugih kostiju (femoralna, tibija, tibija, tibija).

Dodatno propisana mjerenja srca i malog mozga, kosti podlaktice itd.

Ove brojke pomažu liječniku da procijeni trajanje trudnoće. Međutim, činjenica je da se s obzirom na pojedinačne karakteristike organizma, svatko može razviti na svoj način (veličina glave, duljina ruku i nogu), a to se manifestira već u prenatalnom razdoblju.

Liječnik također mora saznati radi li se o takvoj različitosti ili je znak zaostajanja u razvoju.

Intrauterinsko usporavanje rasta može biti simetrično - VZRP (ako su sve veličine smanjene u istim omjerima) ili asimetrične.

Također se detaljno proučavaju anatomske značajke svih unutarnjih organa djeteta, opisane su njihovo oblikovanje, lokalizacija, struktura, veličina, struktura (pluća, srce, želudac, bubrezi, mjehur, jetra, crijeva, slezena, lice, srce, genitalije, kralježnice, mozak). itd.) kako bi se isključila prisutnost bilo kakvih bolesti ili nedostataka.

Stope pokazatelja o parametrima razvoja i stanja fetusa na drugom planu ultrazvuka:

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće važan je korak za mamu

Nakon prvog ultrazvučnog pregleda nakon nekoliko tjedana ginekolog usmjerava trudnicu na drugi planirani ultrazvuk koji će joj omogućiti da procijeni stanje majke i djeteta.

Važnost drugog ultrazvuka tijekom trudnoće

Ni u kom slučaju ne biste trebali preskočiti studiju ultrazvukom kroz razdoblje od 20-24 tjedna.

Zašto? Ovo razdoblje dopušta konačno isključiti prisutnost bilo kakvih nedostataka u razvoju fetusa ili potvrditi njihovu prisutnost.

Njegov je odlomak obvezan za one koji su već na ranijem datumu imali odstupanja ili sumnje o njima.

Osim toga, ako se konačno preporuča izvršiti prekid, zakon dopušta ispunjenje do 22 tjedna.

Pomoć drugog planiranog ultrazvučnog pregleda neprocjenjiva je jer osim statusa djeteta, studija pomaže u dijagnosticiranju uzroka:

 • bolna senzacija u donjem trbuhu žene;
 • krvarenje, koje uopće ne bi trebalo biti;
 • vodeni iscjedak, slično amnionskoj tekućini;
 • brži ili sporiji rast maternice, u usporedbi s normom.

I nakon provođenja Dopplerove studije cerebralnih žila, moguće je utvrditi da li beba dobiva dovoljno kisika.

Drugi planirani ultrazvuk: glavne razlike od prvog

Glavna svrha prvog ultrazvučnog pregleda je utvrditi kako se embrij nalazi, kako bi se vidjeli velike malformacije. Također se provodi mjerenje zone ovratnika, a njezina neusklađenost s normom može ukazivati ​​na prisutnost nekih genetskih bolesti.

U usporedbi s prvim, drugi ultrazvuk će omogućiti određivanje onoga što je već formirano nakon njega: u strukturi mozga, razvoju udova i organa. Uzimajući u obzir ultrazvuk, liječniku će lakše izračunati stopu rasta bebe, kako bi se utvrdilo da li je ispred norme ili, naprotiv, zaostaje za njima.

Ako su razlike mala, onda će za dva tjedna biti potrebno proći drugu studiju, a tijekom tog perioda beba će malo rasti. Zato svaki planirani ultrazvučni pregled zahtijeva odgovorni stav od roditelja.

Vrijeme drugog rasporeda ultrazvuka

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće obavlja se u razdoblju od 20 do 24 tjedna, a studija pomaže da se najviša procjena stupnja razvoja fetusa, kao i:

 • odrediti trajanje trudnoće;
 • za procjenu ispravnosti strukture unutarnjih organa;
 • odrediti količinu amnionske tekućine;
 • dijagnosticiraju moguće patologije;
 • procijeniti rizike koji mogu prouzročiti pobačaj;
 • saznajte spol djeteta.

Rok za donošenje drugog ultrazvuka je 22-24 tjedna, nije samo instaliran. Na koncu tog razdoblja dolazi do pojave formiranja svih organa i sustava fetusa, stupanj njihovog razvoja.

Moguće je utvrditi prisutnost anomalija koje se ne mogu izliječiti i koje mogu dovesti do fetalne smrti u maternici, preranog rođenja ili kratkog života nakon poroda.

Prekinuti trudnoću ako je dijete pronašlo:

 • duboko onesposobljavanje;
 • rijetke genetske bolesti koje će zahtijevati vrlo skupe operacije;
 • nedostatak udova;
 • ako se vitalna aktivnost djeteta ne može održavati bez posebne opreme i lijekova.

Kasnija definicija ovih nedostataka dovest će do brojnih negativnih posljedica - nemogućnosti prekida trudnoće ili provođenja s najvećom prijetnjom ženskom životu.

A ako liječnik ima neke sumnje vezane uz točnost utvrđene dijagnoze, drugi će ultrazvuk biti zakazan za tjedan dana.

Uspoređuju se rezultati oba, procjenjuje se dinamika stanja beba (poboljšanje / pogoršanje).

Kako se pripremiti za ultrazvuk?

Ultrazvučni pregled izvodi se abdominalno, tako da nema potrebe za pripremom na poseban način. Punjenje mjehura također nije potrebno - valovi će proći kroz amnionsku tekućinu.

Što gleda na drugi planirani ultrazvuk

Abdominalni ultrazvuk izvodi se na sljedeći način:

 • Ženama će se tražiti da ode u ured, leže na kauču i izlaže trbuh. Na njemu će se nanijeti poseban gel.
 • Liječnik koji koristi senzor će se kretati po cijeloj površini trbuha kako bi dobio podatke o fetusu. Osim unutarnjih organa, također će se analizirati stanje majčinih organa.

U procesu ultrazvuka, liječnik kaže da vidi i može na monitoru prikazati sliku oružja, nogu i glavu. Može se izvesti kao video na disku i snimanje djeteta na fotografiji.

Prva stvar koju liječnik obraća pažnju je veličina fetusa, njegova masa, duljina nogu, ruke, broj prstiju, nožne prste i također:

 • Pregledali su unutarnje organe, njihov razvoj prema trajanju trudnoće. Aktivno razvija fetus postavlja temelje skeletnog sustava. U kontekstu, već izgleda kao mali čovjek s malo vegetacije na glavi i nokte na prstima. Postoji razvoj prenapučenog refleksnog usta. Što se tiče živčanog sustava, već je razvio dovoljno da bi osjetio dodir. Dijete je u takvom razdoblju kada se može slobodno kretati unutra, uhvatiti pupčanu vrpcu i povremeno sisati prst.
 • Stanje kože. Između 20 i 23 tjedna formira se sloj potkožnog masnog tkiva, a sama koža postaje sve naborana.
 • Izražen otkucaji srca - srčani udar može se čuti kroz slušnu cijev ili elektronički monitor. Stopa je od 110 otkucaja u minuti do 180, s povećanjem gestacijske dobi, frekvencija se postupno smanjuje.
 • Stanje posteljice pažljivo se pregledava, a cirkulacija nije oštećena jer je dobavljač svih potrebnih vitamina, minerala i kisika. Istodobno se proučava i pupčanu vrpcu, nije dobro ako je vrlo kratko i kada je predugo.
 • Amnionska tekućina - odrediti njihov broj. Očito nedostatak vode kao visoke vode je opasno. U prvom slučaju, to može biti prisutnost bilo kakve infekcije, u drugom - stupanj zapletenosti s pupčanu vrpcu i druge probleme.

Uspoređujući sve čimbenike, liječnik zaključuje. Glavna svrha studije je identificirati patologije u razvoju.

Ako se nađu, pacijent je poslan na daljnje genetsko ispitivanje kako bi sastavio ispravnu terapiju.

Rezultati drugog ultrazvuka i tumačenja pokazatelja

Protokol - oblik dokumenta u kojem se bilježe rezultati ultrazvuka.

Osim broja plodova, opisane su karakteristike unutarnjih organa bebe, majke, kao i privremene (posteljica, pupak, amnionska tekućina).

Označava veličinu glave, trbuha, prsa, kao i duljinu cjevastih kostiju.

Normalne vrijednosti u razdoblju od 20. do 21.-og tjedna: a težina 250-300 g visine može biti od 16 do 18 cm Sljedeća debljanje ne bi trebao biti manji od 50 g po tjednu.. Što se tiče ostalih pravila, oni su (u mm):

 • BPR (veličina biparient) - udaljenost između vremenskih kostiju - od 49 do 55;
 • LZR (frontalni-occipitalni) - od 60 do 73;
 • Rashladno sredstvo (abdominalni opseg) - od 136 do 181;
 • OG (opseg glave) - od 166 do 200;
 • duljina femura je od 32 do 42;
 • dužina humera - od 29 do 35;
 • duljina nogu - od 29 do 37;
 • duljina podlaktice - od 24 do 32.

Ako beba izmjerenih vrijednosti su puno manji nego što bi trebao biti, to je dokaz razvoja intrauterinog (VZRP) - asimetričan (u odnosu na glavi i udovima, malo tijelo) i koja je simetrična (proporcionalno smanjena ravnomjerno sve veličine).

Osim toga, pažljivo proučiti mjesto, oblik, veličinu i strukturu: lice, gornju usnu, srce, kralježnicu, ventrikula, crijeva, bubrege, mjehur, genitalije.

Što se tiče privremenih organa i materinskih organa, njihove su norme navedene u nastavku:

 • Debljina placente na 20. tjednu bi trebala biti 16,70 - 28,6 mm, a 24. tjedna - 19,6 - 33 mm. Protokol također ukazuje na stupanj zrelosti - "0" (normu), položaj (idealno, ako je stražnji zid) 7 cm od izlaza.
 • Indeks amnionske tekućine određuje količinu amnionske tekućine. Ograničite svoju izvedbu 20. tjedna - od 86 do 230 mm, a 24. - od 90 do 238 mm.
 • U normalnom pupčanu vrpcu treba postojati dvije arterije i jedna vena, i ne smije biti omotana oko vrata fetusa. Ali ako je upletenost još uvijek prisutna, pacijent je poslan za Dopplerov pregled.
 • Cervikalni kanal mora biti zatvoren, a veličina cerviksa mora biti najmanje 30 mm. Pozornost se posvećuje tonu njezinih zidova i stanju šavova nakon carskog rezanja.

Predstavljanje fetusa je indikator koji je od posebne važnosti nakon 30. tjedna, kada već zauzima stabilnu poziciju. A u razdoblju od 20-24 tjedna beba se aktivno kreće, neprekidno se okreće, tako da prezentacija može biti, kao glava, zdjelica i kosa, poprečna.

Vrijedno je razmotriti činjenicu da se svako dijete razlikuje po svom razvoju, pa su ti standardi prosječne vrijednosti. A kod fetometrije fetusa koristi pogrešku, u okviru koje je proučavanje dinamike njegova rasta.

Važnost drugog planiranog ultrazvučnog ispitivanja nedvojbena je. Zahvaljujući njemu, moguće je procijeniti prenatalni razvoj djeteta, njegovo stanje i veličinu prema gestacijskoj dobi.

Vrlo je važno da tijekom tog razdoblja vidite prisutnost svih nepravilnosti, genetskih abnormalnosti i drugih problema.

Ultrazvuk u trudnoći imenovan u ranijoj fazi ne mogu vidjeti bilo nedosljednosti u strukturi, jer fetus je premali, a rasprava je kasnije, ipak, i definirati ih, ali za liječenje bilo kojeg prekida će biti izgubljen.

Zato se pravovremeno identificirane patologije omogućuju genetičaru propisivanje odgovarajućeg liječenja.

uziprosto.ru

Enciklopedija ultrazvuka i MRI

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće: koliko dugo treba obavljati optimalno?

Gestacijsko razdoblje zasićeno je puno istraživanja. Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće zauzima poseban položaj. Za ginekoloze, ova dijagnoza pruža veliku količinu informacija, a očekivana majka pomaže da vidi svoju bebu.

Ultrazvuk tijekom trudnoće pravodobno se provodi prema odobrenoj trostrukoj shemi. To vam omogućuje istraživanje više informativne i ne opterećivanje žene nepotrebnim postupcima.

Optimalni datum za

Najbolje vrijeme za drugi ultrazvučni screening je 20-24 tjedna trudnoće. Ovo razdoblje odabrano je tijekom dugogodišnjih istraživanja i promatranja. U tom razdoblju možete dobiti odgovore na osnovna pitanja od interesa za opstetričarke i ginekologe u drugom tromjesečju.

Smatra se da je studija optimalno učinjena u razdoblju do 22 tjedna, jer je prije tog razdoblja moguće izvršiti pobačaj kada se otkrije teška malformacija. Također, neki stručnjaci prilikom odlučivanja o tome kada učiniti drugi ultrazvuk tijekom trudnoće, preporučuju prebrojavanje 8 tjedana od prve studije.

Ciljevi ultrazvuka drugog tromjesečja su:

 • otkrivanje malformacija
 • procjena fetalnog razvoja, zrelost
 • određivanje amnionske tekućine
 • procjena stupnja sazrijevanja posteljice
 • pregled svih anatomskih struktura
 • procjena stanja zidova maternice i cerviksa.

S obzirom na svrhu dijagnoze, studija se provodi postupno kako bi se procijenili svi parametri.

Metoda istraživanja

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće ne zahtijeva posebnu obuku. Istraživanje je učinjeno transabdominal s konvencionalnim konveksnim senzorom. Za studiju, žena se uklapa na leđima, ako je potrebno, može se postaviti na lijevoj strani. Ako postoje poteškoće u dijagnozi (dijete je previše aktivno, mjehur je potpuno ispražnjen), studija se zaustavlja i nastavlja se nakon 20-30 minuta.

Ova vrsta ispitivanja je najpopularnija zbog nepostojanja neugodnih osjeta i relativno brzo (20-30 minuta)

Što gledate?

Kao i kod prvog proučavanja, protokol se može podijeliti u nekoliko dijelova:

 • informacije o anatomskim strukturama fetusa
 • fetometrijski parametri
 • uvjet privremenih tijela
 • analiza ženskog reproduktivnog sustava.

Svaki dio je neophodan i sadrži procjenu brojnih parametara i značajki. Završni dio protokola sadrži sve važne informacije koje sažimaju svaki odjeljak.

Rezultat ove ankete je snimka s kojom stručnjak može analizirati razvoj fetusa i pratiti moguće patologije.

Regulatorne performanse drugog tromjesečja

Fetometrijski parametri

Ova skupina pokazatelja uključuje veliki broj fetalnih mjerenja koja su važna u dijagnostici malformacija i razvojnih abnormalnosti.

Sažetak tablice osnovnih fetometrijskih vrijednosti.

Biparetalna i frontalna-okcipitalna veličina, prosječni promjeri dojke i trbuha koriste se za određivanje trajanja trudnoće, određivanje težine fetusa, razvoj trudnoće i određivanje simetrije i razmjernosti razvoja.
Opseg prsnog koša, glave i trbuha koristi se za dijagnosticiranje malformacija i intrauterino usporavanje rasta.

Mjerenje duljine cjevastih kostiju ekstremiteta vrši se s dvije strane i koristi se za otkrivanje hipoplazije i aplazije ekstremiteta.

Interemisferična veličina malog mozga koristi se u dijagnostici abnormalnosti mozga.

Razmak između rubova orbita, prosječni promjer orbita su pomoćne prirode, mogu se koristiti u dijagnozi defekata lubanje lica.

Anatomija fetusa

Tijekom drugog ultrazvuka tijekom trudnoće, glavni zadatak je procijeniti strukturu unutarnjih organa i identificirati nepravilnosti koje nisu otkrivene tijekom prve ultrazvučne dijagnoze.

Svaki stručnjak ima svoje načelo nadzora: gore dolje, kroz orgulje, slučajno. Kvaliteta studije ne ovisi o tome, glavna stvar je da se svi organi analiziraju.

Mozak i kralježnica

Proučavanje strukture mozga za 2 ultrazvuka obično započinje u aksijalnoj ravnini, provodeći niz uzastopnih sekcija. To nam omogućuje proučavanje strukture lateralnih ventrikula, malog mozga, vizualnih humaka, interemisferične fisure.

Ako se tijekom ovog skeniranja otkrije patologija, studija se provodi u drugim zrakoplovima. U ovoj fazi moguće je identificirati sljedeće nedostatke:

 • ventriculomegaly,
 • hidrocefalus,
 • hipoplazije korpusa callosuma,
 • anomalije malog mozga.

Standardna studija dopunjena je istraživanjem boja Doppler, što omogućuje ne propustiti razvojne poremećaje krvožilnog sustava.

Procjena kralježnice se provodi tijekom trajanja u dvije okomite ravnine. Kriteriji procjene su struktura, zavoje kralježnice, integritet lukova kralježaka, oštećenja mišića. To vam omogućuje da odredite njušku izbočinu (spina bifida).

Pri ispitivanju struktura lica važno je procijeniti stanje i veličinu orbita, kostiju nosa i stanje nasolabijalnog trokuta.

Dišni sustav

Dijagnoza se sastoji od procjene stanja bronha i plućnog tkiva. Tijekom pregleda važna je podjela bronha, echogeniciteta plućnog tkiva i njezine homogenosti, kao i korespondencija dimenzija pluća s gestacijskom dobi. Posljednji parametar procjenjuje se na temelju mjerenja opsega dojke i izračuna omjera opsega dojke do opsega trbuha.

Izrađena je i formula za izračunavanje volumena pluća, ali njegova je upotreba ograničena zbog velike pogreške. S obzirom na činjenicu da se glavna faza sazrijevanja plućnog tkiva pojavljuje u trećem tromjesečju, tada je u raspravljanim razdobljima moguće otkriti samo goleme malformacije.

Srce

Posebno je teško dijagnosticirati prenatalnu dijagnozu bolesti srca. U standardnom protokolu uključen je samo rezultat od 4 komore. Ako postoji promjena u tom položaju, preporučuje se detaljna fetalna ehokardiografija, što je zasebna studija.

Probavni sustav

U protokolu, želudac, crijeva i jetra se razmatraju u odvojenim odlomcima. Dijagnoza patologije želuca i crijeva ne uzrokuje poteškoće zbog prisutnosti neukusnog sadržaja, koji omogućuje procjenu struktura organa i uklanjanje atresije (prekomjerno rasipanje prirodnih rupa) na bilo kojoj razini.

U analizi strukture jetre, važna je procjena stanja jetrenih krvnih žila i sustava žučnih kanala.

Mjerenje organa je neophodno samo u slučajevima sumnje na hepatomegalija (patološki velika jetra). Glavna patologija je cista, koje se lako razlikuju.

Mokraćni sustav

Proučavanje bubrega ne uzrokuje poteškoće, budući da je njihova lokacija i izgled tipično. Glavni dio patologije je aplasia, hipoplazija i pyeloektasia.

Mokraćni mjehur se vizualizira zbog prisutnosti u lumenu anekoičnog urina, a ako je nemoguće odrediti, trebate ponoviti ispit nakon 10-25 minuta da se isključi aplikacija.

Procjena strukture maternice i stanje privremenog sustava (pupak, amnionska tekućina, placenta) ne razlikuje se od ultrazvučnog pregleda u drugim terminima.

Ultrazvučni pregled u drugom tromjesečju trudnoće od ključnog je značaja za odlučivanje o daljnjem upravljanju trudnoćom, stoga treba proučiti stručnu opremu visokih stručnjaka.

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće - planirani ultrazvuk u 22 tjednu trudnoće

U članku se razmatra drugi ultrazvuk tijekom trudnoće. Otkrit ćete kada se provjere i što pokazuje. Opisat ćemo kako dešifrirati studijski protokol i dati primjere norma ultrazvuka u drugom tromjesečju.

Kada do 2 ultrazvuka tijekom trudnoće

Na drugom ultrazvuku tijekom trudnoće možete točno odrediti spol djeteta

Moms-to-biti zainteresirani su za pitanje - kada obavljaju drugi ultrazvuk tijekom trudnoće? Uostalom, uz pomoć ovog pregleda, možete potvrditi odsutnost patologija razvoja fetusa i odrediti spol djeteta, što je vrlo važno za buduće roditelje.

Vrijeme drugog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće vrlo je kratko. U pravilu, sljedeći rutinski ultrazvučni pregled provodi se u razdoblju od 20 do 22 tjedna.

Ovaj vremenski interval nije slučajan. U tom razdoblju fetus je već formirao gotovo sve organe i sustave koji se nisu mogli istražiti na prethodnom screeningu.

Osim toga, uz pomoć drugog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće, moguće je identificirati ozbiljne razvojne patologije djeteta koje su indikacije pobačaja. To uključuje dječji invaliditet i dijagnoze u kojima ne može postojati bez posebnih uređaja i lijekova.

Koliko tjedana treba napraviti 2 ultrazvuka tijekom trudnoće, liječnik će reći na sljedećem prijamu. Stoga je osobito važno ne propustiti posjeta antenatalnoj klinici i provesti probira na vrijeme.

Otkrili ste u kojem je trenutku drugi ultrazvuk tijekom trudnoće izveden prema planu. Sada recite što ultrazvuk pokazuje tijekom tog razdoblja.

Što pokazuje 2 ultrazvuka tijekom trudnoće

Na drugom planiranom ultrazvuću tijekom trudnoće prvo se procjenjuje stanje placente i amnionske tekućine. Dijagnostičar utvrđuje sukladnost veličine fetusa do trajanja trudnoće. Istodobno, on mjeri ne samo koštano-parietalnu veličinu (CTE), već pojedinačno svaki dio i dijelove djetetovog tijela.

Drugi ultrazvuk screeninga tijekom trudnoće omogućuje vam da istražite formirane unutarnje organe bebe i pravovremeno prepoznajete abnormalnosti u njihovom razvoju. Kada se pronađu patologije, trudnica se upućuje na dodatno savjetovanje genetičaru.

Ovaj pregled omogućuje postavljanje točnijeg procjenjenog datuma isporuke. Pogledajte fotografiju fetusa na ultrazvučnom skeniranju za 2 mjeseca trudnoće.

Fotografija drugog ultrazvuka tijekom trudnoće

U drugom pregledu, višestruka trudnoća može se preciznije odrediti. Ako je na prvoj studiji ova dijagnoza bila upitna, a zatim u drugom tromjesečju na ultrazvuku možete detaljno ispitati stanje fetusa, broj placente i pupčane opruge.

Važno pitanje za buduće roditelje je spol nerođenog djeteta. U ultrazvuku tijekom trudnoće u drugom tromjesečju moguće je pouzdanije odrediti tko će se roditi - dječak ili djevojčica.

Saznali ste taj pogled na drugi ultrazvuk tijekom trudnoće. Sada recite kako dešifrirati podatke i usporediti ih s normama razvoja fetusa u određenom razdoblju.

Norme i transkripti 2 ultrazvuk tijekom trudnoće

Nakon pregleda, trudnici se dobije ultrazvučni protokol za drugi trimestar trudnoće. Ovaj dokument sadrži mnoge kratice i brojeve. Posebno se ovdje mogu vidjeti fetometrijski podaci - BPR, LZR, OG, OJ, itd. Kako bi se očekivana majka ne bi izgubila u raznolikosti ovih formulacija, dolje predstavljamo tablice s dekodiranjem drugih podataka ultrazvuka.

Važno je razumjeti da liječnici ocjenjuju sve pokazatelje u skupini, a ne pojedinačno. A ako su 1-2 vrijednosti izbačene iz norme, to nije razlog za paniku.

BPR i LZR

BPR je biparetalna veličina fetusa. Pokazivač odgovara promjeru između vremenskih kostiju lubanje. U razdoblju od 20 do 22 tjedna, BPR u prosjeku iznosi 48-54 mm.

LZR - veličina fronto-okcipitalne veličine. Ne manje važan pokazatelj za procjenu stanja razvoja. Dati smo transkripciju ultrazvučnih normi drugog pregleda tijekom trudnoće za BPR i LZR.

Koliko traje drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće

Ultrazvuk je metoda ispitivanja ljudskog tijela pomoću magnetskih valova bez prodiranja u kožu tijela.

Da biste napravili detaljnu sliku stanja fetusa u maternici, liječnici su ovu vrstu studija nekoliko puta propisali tijekom trudnoće. Ultrazvuk tijekom drugog tromjesečja je vrlo važan postupak, jer vam omogućuje proučavanje funkcionalne aktivnosti već već praktički formiranih organa embrija.

Vrijednost drugog planiranog ultrazvuka - za koju provode istraživanje

Prvi ultrazvučni screening se izvodi na 10-12 tjedana, na 2-3 mjeseca. Istodobno, liječnik može odrediti datum rođenja i dijagnosticirati prisutnost genetskih patologija kod djeteta.

U drugom tromjesečju, oko 20 tjedana, liječnik propisuje drugi ultrazvučni pregled kako bi se utvrdile moguće patologije razvoja:

 • neusklađenost veličine fetusa s razdobljem trudnoće;
 • povećanje mozga;
 • kromosomske bolesti;
 • rastegnuti bubreg zbog smanjene cirkulacije urina;
 • srčane mane;
 • nepravilno spajanje kranijskih kostiju;
 • oštećenja pupkovine.

Posljednji put trudnica mora proći ultrazvuk u trećem tromjesečju.

Liječnik može propisati dodatne postupke ako postoje relevantni rizici. Koliko će postupaka biti dodijeljeno i kada prođu, ovisi o stanju trudnoće.

Datumi dijagnoze

S 2 ultrazvukom, preporuča se ne odgoditi i držati je do 22 tjedna. Optimalno razdoblje, kao što je gore spomenuto, bit će to točno 20. tjedan, od tada su svi organi bebe savršeno vidljivi, ali ipak je moguće imati pobačaj ako postoje indicije za pobačaj.

Ako završite, primjerice, do 24 tjedna i prepoznate patologiju nespojivu sa životom, tada će pobačaj biti vrlo opasan za zdravlje pa čak i za život majke.

Popis abnormalnosti u kojima se trudnoća treba ukinuti:

 1. Nedostatak gornjih ili donjih ekstremiteta.
 2. Mogućnost djetetova postojanja samo na droge ili na posebnim tehničkim uređajima.
 3. Patologije koje se korigiraju skupe operacije.
 4. Teška odstupanja od fetusa.

Ako se točna dijagnoza ne može utvrditi, genetičar šalje buduću mamu na sljedeći pregled kroz tjedan kako bi se osigurao jedan od zaključaka.

Kako se pripremiti za anketu

Ultrazvuk ne zahtijeva posebne pripravke tijekom drugog tromjesečja.

Opće preporuke uključuju sljedeće stavke:

 • 24 sata prije studije, nemojte konzumirati hranu koja može stvoriti plinove u crijevima (iako se često povećava maternica mijenja bez obzira na njihovu prisutnost). Za uklanjanje višak otrovnih tvari iz probavnog trakta, trudnica može uzeti aktivni ugljen, simetikon ili sorbex;
 • ujutro prije postupka ne smijete jesti, piti vodu ili čak uzimati lijekove;
 • Trebali biste uzeti ručnik i salvete s vama u odjel.

Značajke drugog planiranog ultrazvuka

U drugom planiranom pregledu, liječnik pregledava žensku trbušnu šupljinu s prednje strane pomoću ultrazvučnog senzora stroja.

Za postupak, djevojka treba leći na kauču i izložiti trbuhu. Liječnik će širiti ispitno područje gelom i prijeći na ispit. Nema temeljnih razlika između drugog ultrazvuka i trećeg ili prvog.

Regulatorni ultrazvuk u drugom tromjesečju

Drugi ultrazvuk je sveobuhvatan test normalnog razvoja djeteta.

Tijekom drugog ultrazvuka moguće je snimiti položaj fetusa ili napraviti video njezinih pokreta u maternici. Da biste kvalitetnije snimali, trebali biste proći trodimenzionalni ili četverodimenzionalni studij.

Primjer takvog videozapisa pogledajte u nastavku:

Fetometrijski parametri

Fetometrija je veličina fetusa.

Postoje određeni omjeri između dobi djeteta i njegovih parametara.

Tijekom drugog pregleda odredite:

 1. BPR - udaljenost između hramova djeteta.
 2. LZR - udaljenost frontalne kosti od okcipitalne.
 3. OG i OJ - opseg glave i abdomen.
 4. Duljina glavnih kostiju - femoralna, tibijalna i peronealna.

Tablica ključnih pokazatelja može se naći u nastavku:

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Uz uobičajeni razvoj trudnoće, obavljaju se tri rutinske ultrazvučne preglede. Jedan od najvažnijih smatra se drugi ultrazvuk, jer se provodi u sredini linije koja nosi dijete. U osnovi, liječnik propisuje ultrazvuk između 20 i 24 tjedna trudnoće. U ovoj fazi razvoja djeteta mogu se već definirati mnoge stvari:

 1. Izražene kongenitalne abnormalnosti u razvoju. U drugom tromjesečju trudnoće, ultrazvuk je najsigurniji u tom smislu. Uz to, liječnik određuje veličinu fetusa, sve njegove organe i sustave. Tako je moguće uzeti u obzir sve moguće probleme u razvoju. U prvom tromjesečju trudnoće to se ne može učiniti, jer beba je još uvijek premalena, a kasnije, placenta može spriječiti da vidi sve, osobito ako se nalazi na prednjem zidu maternice. Ako tijekom ultrazvuka liječnik primijeti bilo kakve abnormalnosti, tada ćete sigurno morati obaviti konzultacije s genetičarom koji će izračunati moguće rizike.
 2. Stanje posteljice. Placenta pomaže budućem djetetu da dobije vitamine i hranjive tvari potrebne za normalan rast. Stoga je u ovoj fazi razvoja tako važno proučiti njeno stanje. Iskusni liječnik ne samo da će procijeniti njegovu veličinu, nego će također pažljivo pogledati, nema cvjetanja u obliku cista ili kalcijevih naslaga - kalcifikacija. Sve to u budućnosti može ometati rad takvog važnog tijela.

mamaexpert.ru

Kupiti

Glavni izbornik

Odaberite razdoblje:

Ovdje ste

 1. glavni
 2. Trudnoća i porod
 3. > 2 trimestra
 4. > Drugi planirani ultrazvuk

Drugi planirani ultrazvuk

Od petog mjeseca, dijete na ekranu ultrazvučnog monitora više se ne može uklopiti u potpunosti, a liječnik pregledava svaki dio tijela i organa zasebno. Na drugom planiranom ultrazvučniku procjenjuju se opći uvjeti i veličina djeteta, unutarnjih organa, placente, amnionske tekućine, pupčane vrpce i maternice. Oni traže odstupanja od norme koja se može otkloniti identifikacijom i primjenom pravilnog liječenja u vremenu. Jedna od dobrih vijesti - od 16-20 tjedana, možete odrediti spol djeteta!

Što će drugi ultrazvuk pokazati

Došli ste na drugi planirani ultrazvuk. Voda za jedan sat prije postupka ne morate piti sada. Stavljanje senzora na želudac i pazeći da je dijete još uvijek na mjestu, liječnik najprije određuje fetusne podatke fetusa. Da biste to učinili, izmjerite tamnu veličinu glave, duljinu bedra i opseg abdomen. Prema prva dva pokazatelja razjašnjavaju pravu gestacijsku dob, koja će na kraju pomoći izračunati dan rođenja.

U drugom tromjesečju možete jasno vidjeti glavu, torzo i udove fetusa, otkriti višestruke trudnoće, procijeniti stanje bebe i jasno slušati njihovo srce. U ovom trenutku procjenjuju se i količina i kvaliteta amnionske tekućine, stanje placente i opće stanje maternice.

Intestina tijekom tog razdoblja ne može se jasno vidjeti, ali počevši od 24. tjedna trudnoće, možete vidjeti veliki i tankog crijeva. Žučni mjehur postaje vidljiv iz 17-20 tjedana, jetra je dobro vizualizirana i liječnik mjeri svoju veličinu. Drugi planirani ultrazvuk, usne, pa čak i djetetov jezik, jasno su vidljive.

Drugo tromjesečje: odstupanja

Jedan od važnih pokazatelja u procjeni stanja stručnjaka za fetus smatra se veličinom opsega abdomena. Ako je ovaj pokazatelj niži od norme, onda dijete pati od hipotrofije. Mama može propisati posebne lijekove koji poboljšavaju opskrbu krvlju i prehranu fetusa, vježbanje, bazen, dobru prehranu. S suprotnim fenomenom - hipertrofijom, kada beba raste u utrobi prevelika, liječnik propisuje prehranu za ženu. Tijekom ultrazvučnog skeniranja, također je moguće otkriti znakove gladovanja kisika djeteta, za koje liječnik također može propisati posebne lijekove.

U drugom planiranom ultrazvuku možete utvrditi zadebljanje kabela oko vrata fetusa - senzor "čuje" zvuk pluća pupkovine oko vrata. Stručnjaci vjeruju da je još prerano početi brinuti o tome - sve do trenutka rođenja, pametno dijete se može odmotati i okretati nekoliko puta.

Drugi važan nalaz s drugim planiranim ultrazvukom je niska lokacija posteljice koja je puna snažnog smanjenja opskrbe krvlju fetusu. Loše razvijena placenta također ne pridonosi formiranju zdravog djeteta. Razne ciste također mogu ometati normalno funkcioniranje ovog organa. Nakon što je otkrio takve abnormalnosti na vrijeme, liječnik će propisati lijekove koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, potiču stvaranje dodatnih kapilara, vitamina, fizioterapije i vježbi disanja.

Loša vijest je posteljica koja se nalazi izravno na izlazu. U ovom slučaju, zabranjene su sve tjelesne aktivnosti i duge vožnje.

Liječnik također obraća pozornost na debljinu posteljice. Previše tanki govori o mogućim kromosomskim defektima. Previše debela - o intrauterini infekcije, što zahtijeva dodatne pretrage i liječenje. Važne vijesti koje zahtijevaju hitnu hospitalizaciju neke žene su placentalni poremećaji.

Cilj promatranja u drugom planu ultrazvuka je amnionska tekućina. Ako njihov volumen jako odstupa od norme, može se propisati dodatna ispitivanja. I u stvari, au drugom slučaju, žena će trebati posebno odabranu terapiju i medicinski nadzor. Nedostatak vode govori o trajnom curenju amnionske tekućine koja je puna pobačaja. Polikation se javlja tijekom intrauterine infekcije, Rh-sukoba i malformacija gastrointestinalnog trakta, što može zahtijevati operaciju odmah nakon rođenja djeteta.

Vrlo važna uloga u očuvanju trudnoće i zaštiti fetusa u razvoju je cerviks. Za procjenu vanjskog stanja može se pregledati ginekolog. S druge strane ultrazvuk će pokazati da li je unutarnji grlo zatvoren. Ako rezultati nisu zadovoljavajući, stručnjak će dati smjer za šavove na vratu.

Drugi planirani ultrazvuk: definicija grešaka

U drugom planiranom ultrazvu, liječnik će također tražiti specifične sindromske znakove karakteristične za određene nedostatke ili kromosomske abnormalnosti.

Također, svaki liječnik pokušava pravilno procijeniti veličinu jetre djeteta. Njegova velika veličina sugerira da vaša beba može imati kardiovaskularne poremećaje, infekcije ili imunološke probleme.

Na te datume mogu se naći anomalije razvoja srca i velikih plovila. Uzroci srčanih defekata vrlo su različiti i rezultat su kombinacije genetskih čimbenika i učinaka na fetus nepovoljnih vanjskih čimbenika. Mnogi defekti srca mogu se podvrgnuti kirurškoj korekciji.

Ako dijete ima podesivu mana, liječnici i dalje imaju puno vremena za odabir daljnjih taktika ponašanja. Na primjer, s velikim vanjskim tumorom, liječnik će odlučiti o planiranom carskim rezima u vrijeme isporuke, nakon čega slijedi operacija za uklanjanje tumora.

Učestalost kromosomskih abnormalnosti među novorođenčadi iznosi oko 1%. Mnogi takvi nedostaci nisu u skladu s životom i čest su uzrok spontanih pobačaja. Dakle, sama priroda brine o zdravlju stanovništva. Znanstvenici su otkrili da kod spontanih pobačaja - pobačaja - oko 20% zametaka ima nestandardni skup kromosoma.

Stručnjaci ističu da su mnoge kromosomske abnormalnosti "očuvane prirodom" često vrlo kompatibilne s normalnim životom. Najčešći abnormalnosti kod žena su sindrom Shereshevsky-Turner i sindrom trisomije X. U muškaraca, Klinefelterov sindrom. Oni su karakterizirani abnormalnim skupom seksualnih X kromosoma. Kod ovih bolesti dolazi do kašnjenja u seksualnom razvoju i neplodnosti. S trisomijskim X sindromom, dolazi do smanjenja inteligencije. Međutim, većina ljudi koji pate od ovih kromosomskih abnormalnosti imaju punopravnu inteligenciju, normalno razvijen živčani sustav, a njihovo stanje reagira dobro na hormonsko liječenje.

Ako drugi planirani ultrazvuk otkrije kvar, razjasniti taktiku trudnoće, imenovanje dodatnih studija, izbor metode isporuke i metode liječenja djeteta nakon rođenja i fetusa privući će nekoliko stručnjaka za savjetovanje. To je dječji kirurg, urolist, neonatolog, kardiolog, anesteziolog, resuscitator, genetičar i drugi liječnici.

Dodatni ultrazvuk

Kada trudnica mora proći ultrazvučno skeniranje

 • pojava krvarenja;
 • sumnja na curenje amnionske tekućine;
 • premalo povećanje tjelesne težine ili nedovoljno povećanje visine dna maternice (ovaj se parametar procjenjuje na svakom posjetu opstetričarku-ginekologu);
 • teške infektivne bolesti, na primjer, gripe s visokom temperaturom.

Eko kardiografija

Eko-kardiografija fetusa omogućuje dijagnosticiranje kongenitalnih malformacija srca, srčane aritmije u fetusu. Dostupno od 20 tjedana trudnoće i obvezno je u sljedećim slučajevima.

 1. Kada se identificira s mamom:
 • pobačaj, povijest trudnoće koja ne razvija;
 • prisutnost djece s kongenitalnom bolesti srca (CHD);
 • UPU od oca ili srodnika;
 • CHD u majci;
 • bolesti majčinog vezivnog tkiva, prvenstveno sustavni lupus eritematosus;
 • prisutnost kroničnih virusnih i urogenitalnih infekcija kod majke (herpes, cytomegalovirus, Coxsackie virus, klamidija, ureaplazmoza itd.);
 • gripa u prvom tromjesečju;
 • uzimanje lijekova (indometacin, antihipertenziv, antibiotici) u prvom tromjesečju trudnoće;
 • ako je ovo prva trudnoća u žena starijoj od 35 godina.
 1. Kada se otkrije u fetusu:
 • epizoda poremećaja ritma;
 • ekstrakardijalna i kromosomska patologija;
 • sindrom retardacije rasta fetusa;
 • ne-imunološka kapsula fetusa;
 • odstupanja u fetoplacentalnom protoku krvi, prema preporukama liječnika ultrazvučne dijagnoze.

Trodimenzionalni ultrazvuk

Trodimenzionalni ultrazvuk postoji već desetak godina, ali se vrlo rijetko koristi. Najčešće se koristi za razjašnjenje dijagnoze. Obično, pomoću trodimenzionalnog ultrazvučnog pregleda, provjerite abnormalnosti u formiranju lica, kralježnice, ruku ili stopala bebe.