Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Liječenje

Žene se suočavaju s velikim brojem različitih vrsta dijagnostičkih postupaka tijekom nošenja djeteta. Drugi planirani ultrazvuk (ultrazvuk) uzrokuje mnoge kontroverze među stručnjacima, ali je od velike važnosti za buduću majku i njezinu bebu. Uz to, liječnik prima puno važnih informacija o razvoju fetusa.

Kada napraviti drugi ultrazvuk trudnoće

U razdoblju nošenja djeteta preporučuje se ženama da se pridržavaju svih preporuka liječnika. Ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće se provodi u trajanju od 20 do 22 tjedna. Liječnici u ovom trenutku ne slučajno propisuju dijagnozu, razdoblje omogućuje prepoznavanje ozbiljnih malformacija fetusa, pri čemu se preporučuje medicinski pobačaj. U kasnijim razdobljima, umjetno ukidanje trudnoće nosi rizik za zdravlje i život pacijenta.

U nekim slučajevima, za trudnice prije 20 tjedana propisano je planirano ultrazvuk drugog tromjesečja. Pokazatelji za to su žene starije od 35 godina. Osim toga, preporučuje se rano screening ultrazvuk za bolesnike u tijelu koji su imali abnormalnosti u sadržaju hormona: estradiol, hCG (humani korionski gonadotropin) i drugi.

Ultrazvučna dijagnoza se provodi tijekom trudnoće drugog tromjesečja kako bi se dobile važne informacije. Ciljevi studije prikazani su u nastavku:

 • procjena stanja sustava i unutarnjih organa budućeg djeteta;
 • utvrđivanje točnog trajanja trudnoće;
 • izračun volumena amnionske tekućine;
 • procjena stanja posteljice (lokacija, struktura, stupanj zrelosti);
 • određivanje broja embrija, procjena njihovog stanja, prisutnost srčanog ritma.

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće pomaže kod određivanja spola budućeg djeteta s velikom točnošću. Osim toga, studija pokazuje sljedeće patološke uvjete:

 • donja bol u trbuhu;
 • sporo ili prebrzo rast maternice;
 • uočavanje;
 • lagano vodeni iscjedak;
 • krvarenje.

Što gleda na drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Važno je napomenuti da se pacijenti ne trebaju pripremiti za drugi ultrazvučni pregled tijekom trudnoće (piti puno vode). Amnionska tekućina igra ulogu dirigenta za ultrazvuk. Žena ulazi u ured, otvara trbuh i leži na kauču. Kako bi se eliminirao zračni jaz između ultrazvučnog uređaja i pacijentovog tijela, na kožu se nanosi poseban gel.

Sve informacije koje pregledava liječnik gledajui na monitor. Nakon drugog ultrazvuka pacijent može dobiti sliku njezine bebe. Možete snimiti videozapis postupka, uz prethodnu suglasnost s liječnikom. Ultrazvučni protokol uključuje nekoliko odjeljaka:

 • analiza ženskog reproduktivnog sustava;
 • podaci o anatomskim strukturama fetusa;
 • fetometrijski parametri embrija (veličina, težina, gestacijska dob);
 • uvjet privremenih organa (privremeni).

Drugi ultrazvuk pomaže dobiti puno informacija o fetusu. Tijekom dijagnostike vrednuju se sljedeći parametri:

 1. Stanje posteljice. Kvalificirani stručnjak procjenjuje veličinu "dječjeg mjesta", prisutnost neoplazmi.
 2. Fetometry. Liječnik bilježi veličinu tijela, duljinu udova, približnu težinu, veličinu unutarnjih organa djeteta. Posebno pažljivo proučite strukturu mozga, lice fetusa, gornje usne, srce, kralježnicu, probavni sustav, urinarni sustav, donji i gornji dio.
 3. Niska voda ili visoki protok vode. Ultrazvučno pouzdano pokazuje količinu amnionske tekućine.
 4. Izražene malformacije. U drugom tromjesečju sva odstupanja postaju vidljiva. U ranoj trudnoći fetus je mali, a mnogi se unutarnji organi ne formiraju. U trećem tromjesečju, malformacije su teško otkriti zbog visoke gustoće placente.
 5. Stanje pupkovine. Trebao bi imati dvije vene, jednu arteriju, ne bi trebale biti omotane oko vrata djeteta.
 6. Srčani ritam (otkucaji srca) fetusa. Tjedan 20-22, ritam od 110 do 180 otkucaja u minuti smatra se normalnim. Kasnije, bebina otkucaja srca lagano se smanjuje.
 7. Prezentacija fetusa (mjesto u maternici). Pokazatelj nema presudan značaj u drugom tromjesečju, jer će imati vremena za promjenu nekoliko puta prije isporuke, ali je zabilježen u izvješću.
 8. Cirkulatorni status.
 9. Stanje cerviksa i zidova maternice. Patologija je pronalaženje zidova u tonu, duljina vrata manje od 30 mm, otvaranje kanala.

Regulatorni pokazatelji

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće daje liječniku potrebne parametre koji se mogu usporediti s utvrđenim standardima. Nakon formiranja izvješća o postupku, stručnjak određuje postojeće odstupanja. Normalno kod 20-22 tjedna smatra se tjelesna težina fetusa 300-350 g. Uz to, ultrazvuk snima i druge fetometrijske podatke. Normalne vrijednosti prikazane su u donjoj tablici:

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće - planirani ultrazvuk u 22 tjednu trudnoće

U članku se razmatra drugi ultrazvuk tijekom trudnoće. Otkrit ćete kada se provjere i što pokazuje. Opisat ćemo kako dešifrirati studijski protokol i dati primjere norma ultrazvuka u drugom tromjesečju.

Kada do 2 ultrazvuka tijekom trudnoće

Na drugom ultrazvuku tijekom trudnoće možete točno odrediti spol djeteta

Moms-to-biti zainteresirani su za pitanje - kada obavljaju drugi ultrazvuk tijekom trudnoće? Uostalom, uz pomoć ovog pregleda, možete potvrditi odsutnost patologija razvoja fetusa i odrediti spol djeteta, što je vrlo važno za buduće roditelje.

Vrijeme drugog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće vrlo je kratko. U pravilu, sljedeći rutinski ultrazvučni pregled provodi se u razdoblju od 20 do 22 tjedna.

Ovaj vremenski interval nije slučajan. U tom razdoblju fetus je već formirao gotovo sve organe i sustave koji se nisu mogli istražiti na prethodnom screeningu.

Osim toga, uz pomoć drugog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće, moguće je identificirati ozbiljne razvojne patologije djeteta koje su indikacije pobačaja. To uključuje dječji invaliditet i dijagnoze u kojima ne može postojati bez posebnih uređaja i lijekova.

Koliko tjedana treba napraviti 2 ultrazvuka tijekom trudnoće, liječnik će reći na sljedećem prijamu. Stoga je osobito važno ne propustiti posjeta antenatalnoj klinici i provesti probira na vrijeme.

Otkrili ste u kojem je trenutku drugi ultrazvuk tijekom trudnoće izveden prema planu. Sada recite što ultrazvuk pokazuje tijekom tog razdoblja.

Što pokazuje 2 ultrazvuka tijekom trudnoće

Na drugom planiranom ultrazvuću tijekom trudnoće prvo se procjenjuje stanje placente i amnionske tekućine. Dijagnostičar utvrđuje sukladnost veličine fetusa do trajanja trudnoće. Istodobno, on mjeri ne samo koštano-parietalnu veličinu (CTE), već pojedinačno svaki dio i dijelove djetetovog tijela.

Drugi ultrazvuk screeninga tijekom trudnoće omogućuje vam da istražite formirane unutarnje organe bebe i pravovremeno prepoznajete abnormalnosti u njihovom razvoju. Kada se pronađu patologije, trudnica se upućuje na dodatno savjetovanje genetičaru.

Ovaj pregled omogućuje postavljanje točnijeg procjenjenog datuma isporuke. Pogledajte fotografiju fetusa na ultrazvučnom skeniranju za 2 mjeseca trudnoće.

Fotografija drugog ultrazvuka tijekom trudnoće

U drugom pregledu, višestruka trudnoća može se preciznije odrediti. Ako je na prvoj studiji ova dijagnoza bila upitna, a zatim u drugom tromjesečju na ultrazvuku možete detaljno ispitati stanje fetusa, broj placente i pupčane opruge.

Važno pitanje za buduće roditelje je spol nerođenog djeteta. U ultrazvuku tijekom trudnoće u drugom tromjesečju moguće je pouzdanije odrediti tko će se roditi - dječak ili djevojčica.

Saznali ste taj pogled na drugi ultrazvuk tijekom trudnoće. Sada recite kako dešifrirati podatke i usporediti ih s normama razvoja fetusa u određenom razdoblju.

Norme i transkripti 2 ultrazvuk tijekom trudnoće

Nakon pregleda, trudnici se dobije ultrazvučni protokol za drugi trimestar trudnoće. Ovaj dokument sadrži mnoge kratice i brojeve. Posebno se ovdje mogu vidjeti fetometrijski podaci - BPR, LZR, OG, OJ, itd. Kako bi se očekivana majka ne bi izgubila u raznolikosti ovih formulacija, dolje predstavljamo tablice s dekodiranjem drugih podataka ultrazvuka.

Važno je razumjeti da liječnici ocjenjuju sve pokazatelje u skupini, a ne pojedinačno. A ako su 1-2 vrijednosti izbačene iz norme, to nije razlog za paniku.

BPR i LZR

BPR je biparetalna veličina fetusa. Pokazivač odgovara promjeru između vremenskih kostiju lubanje. U razdoblju od 20 do 22 tjedna, BPR u prosjeku iznosi 48-54 mm.

LZR - veličina fronto-okcipitalne veličine. Ne manje važan pokazatelj za procjenu stanja razvoja. Dati smo transkripciju ultrazvučnih normi drugog pregleda tijekom trudnoće za BPR i LZR.

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće

Postoji dvosmisleno mišljenje o štetnosti ili prednostima ultrazvuka. No, kakav bi bio stajalište budućih roditelja na takav pregled, potrebno je shvatiti da ona ima više koristi od zla i trebate raditi barem 2 ultrazvuka tijekom trudnoće za svoj vlastiti mir o životu i zdravlju nerođenog djeteta.

Prva Uzi prolaz, u pravilu, u prvom tromjesečju. U razdoblju od 10-12 tjedana s točnosti od 2-3 dana, liječnik određuje očekivani datum isporuke. Dijagnoza kromosomskih bolesti je moguća u ovom trenutku. Prikupljeni podaci se analiziraju, liječnik planira medicinsku taktiku cijele trudnoće.

Nekoliko tjedana nakon prve studije, liječnik propisuje drugi ultrazvučni pregled tijekom trudnoće kako bi dobio informacije o stanju majke i razvoju djeteta.

Važno je da ne propustite ovo razdoblje, a 20 tjedana trudnoće obavlja se ultrazvučna ispitivanja koja bi konačno isključila neformalne procjene ili potvrdila nepovoljne dijagnoze.

Datumi drugog ultrazvuka tijekom trudnoće

Ultrazvuk pomaže pri dobivanju informacija o razvoju embrija, što je nemoguće (ili moguće s određenim pretpostavkama) koje se određuje pomoću drugih dijagnostičkih metoda:

 • točan datum
 • višestruka trudnoća
 • dijagnoza i prevencija pobačaja,
 • patologija razvoja fetusa,
 • spol djeteta, koji je od posebnog interesa za roditelje koji traju 9 mjeseci.

Prema preporukama liječnika, drugi ultrazvuk tijekom trudnoće mora biti donesen najkasnije 22 tjedna. Ovo razdoblje nije postavljeno slučajno. Do 20 tjedana gotovo svi organi i sustavi koji su već bili formirani u zametku, što se još nije moglo razmotriti tijekom prvog ultrazvučnog pretraživanja. U ovom trenutku gotovo je uvijek moguće identificirati nedostatke koji nisu podložni liječenju i donijeti odluku o mogućem pobačaju.

Ponekad, pri obavljanju ultrazvuka u 20-21 tjednu trudnoće, otkriju se embrijne patologije koje mogu dovesti do njegove smrti i prije rođenja ili beba ne živi dugo nakon rođenja.

Patologije za koje se preporučuje pobačaj:

 • duboko onesposobljavanje djeteta
 • bolesti koje zahtijevaju skupe operacije,
 • nedostatak udova
 • nemogućnost postojanja djeteta bez održavanja svoje životne aktivnosti posebnom opremom ili drogom.

Ako se takvi nedostaci otkriju kasnije, na primjer, u 24. tjednu trudnoće, ginekolozi bi trebali prekinuti ovu trudnoću velikim mjerama opreza. U kasnijim razdobljima postoji visok rizik od razvoja komplikacija koje ugrožavaju život trudne žene. Stoga je važno proći drugi ultrazvuk tijekom trudnoće.

Ako liječnik u 20-21 tjednu ima sumnje u dijagnozi, može ponovno dodijeliti drugu studiju u tjednu. Tijekom tog vremena, liječnik može procijeniti stanje fetusa u dinamici, vidjeti da se pogoršava ili poboljšava. Ovo će pojasniti dijagnozu i izvući prave zaključke.

Ako se drugi ultrazvuk proširi na 22 tjedna trudnoće, mogućnosti za utjecaj na razvoj identificiranih patologija ostaju sve manje.

Ono što se istražuje na drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Kada ultrazvuk u 20-24 tjednu trudnoće, prije svega, liječnik skreće pozornost na korespondenciju veličine (tjelesnu težinu, duljinu ekstremiteta, veličinu unutarnjih organa) fetusa do trajanja trudnoće. Studija je u ovom trenutku vrlo informativna za daljnju trudnoću, u ovom trenutku također se procjenjuje stanje placente i amnionske tekućine.

Svrha ove studije je identificirati patologije fetalnog razvoja. Ako postoje odstupanja, očekivana majka šalje se na konzultacije liječniku - genetici. Rana intervencija i pravilno liječenje obično donose pozitivne rezultate.

Provođenje ultrazvuka u 20. tjednu obvezno je za one expectantne majke koje imaju odstupanja u ranim fazama. Ovo je razdoblje na početku liječenja gdje možete dobiti najviše pozitivnih rezultata identificiranih patologija.

Također morate uzeti u obzir činjenicu da samo do 22 tjedna, zakon vam omogućuje da zakonski prekidate neželjenu trudnoću.

Važni trenuci drugog ultrazvuka

Na ultrazvuku od 20 tjedana trudnoće, videozapis jasno pokazuje prve kretnje embrija, a liječnik, na zahtjev roditelja, može napraviti disk s bebom u glavnoj ulozi.

Kod 20 tjedana započinje aktivni razvoj embrija, formiraju se unutarnji organi, postavljaju se glavni parametri strukture kostiju. U ovom trenutku embrij je dobio obrise malog čovjeka, imao je glavu na glavi i nokte na prstima. Srčani udar fetusa savršeno se zvuči pomoću elektronskog monitora ili slušne cijevi. Uz ultrazvuk u 20-21 tjedana trudnoće, oko 250-300 g i 16-18 cm smatra se normom težine i rasta fetusa.

Polazeći od 20. tjedna, fetus aktivno dobiva težinu, može dobiti težinu do 50 grama tjedno. Sve više i aktivnije počinje funkcionirati svoje unutarnje organe, do 22. tjedna kada su u potpunosti formirani. Od 20-23 tjedna trudnoće, fetus počinje stvarati potkožnu masnoću, koža postaje manje naborana. Također u embriji pojavljuju se hvatajući i sisanje reflekse. Živčani sustav u ovom trenutku je toliko razvijen da fetus može osjetiti dodir. Dijete se aktivno kreće unutra, može uhvatiti pupčanu vrpcu ili privući prst u usta.

Uzi u 22. tjednu će pokazati rad svih unutarnjih organa fetusa, također možete gledati čak i njegove izraze lica. U ovom trenutku, embrij se formirao do te mjere da liječnik može pregledati ne samo udove, veličinu, nego i broj prstiju na svojim rukama i nogama.

U ovom trenutku, s velikom sigurnošću, možete odrediti spol dijete, na zahtjev roditelja, liječnik im može reći vijesti. S ultrazvukom od 22 tjedna trudnoće, težina se smatra oko 350 g i dužine oko 19 cm od krune do sakruma.

Ako iz nekog razloga ultrazvuk ne prođe 20-22 tjedna, 23-24 tjedna trudnoće je krajnji rok intervencije u razvoju fetusa.

Imenovanje ultrazvuka u 25-28 tjedana trudnoće prilično je rijetko i uglavnom zbog samo očitih indikacija: sumnje na propuštenu trudnoću, abnormalnosti u zdravlju trudnice i ostalim nepovoljnim okolnostima trudnoće.

U 28. tjednu trudnoće, ultrazvuk se može propisati za prijevremeni rad, kako bi se procijenilo mjesto fetusa, mjesto mogućeg zagušenja kabela. Od ove točke, dijete ima dovoljno šanse preživjeti u takvom rađanju.