Drugi pregled tijekom trudnoće: identificiranje rizičnih skupina za majku i bebu

Zasnivanje

Suvremena medicina pruža trudnici majci priliku da dobije dovoljno potpune informacije o procesu formiranja djeteta.

Po volji ili ako je potrebno, trudnica ima priliku da se ispita, što će pomoći u određivanju nepostojanja prijetnje normalnoj i prirodnoj formiranju fetusa.

Jedna od ovih metoda je prenatalni screening, koji doslovce prevodi kao "prenatalni screening".

U zemljama ZND-a screening je započeo ne tako davno, osobito je popularan kod trudnica. Ovaj pregled pomaže pri identificiranju rizičnih skupina u trudnica i izravno iz fetusa.

 • ultrazvuk (izveden ultrazvukom);
 • biokemijska (razmatraju se različiti krvni markeri);
 • (sastoji se od ultrazvuka i krvnih testova).

Obrazac sadrži osobne podatke koji su potrebni za određivanje trajanja trudnoće i izračunavanje rizika mogućih grešaka u fetusu. Analize se vrše na temelju trajanja trudnoće.

Nakon toga, sve informacije o primanju obrađuju računalni program koji na izlazu pruža informacije o mogućim rizicima.

Treba imati na umu da svaki rezultat dobiven u ovom slučaju nije apsolutno pouzdan. Da biste pojasnili ove podatke, trudnicu se može savjetovati da se posavjetuje s genetikom i dodatnim istraživanjima.

Postoji li drugi pregled?

Kao što znate, postoje određeni čimbenici koji mogu uzrokovati razvoj različitih patologija u nerođenog djeteta. Ti faktori uključuju:

 • prijetnja trudnoćom u svojim ranim fazama;
 • utjecaj na majčino tijelo štetnih profesionalnih i okolišnih čimbenika;
 • prethodno nastale spontane pobačaja;
 • prisutnost virusnih infekcija u ranoj trudnoći;
 • dostizanje majke od 35 godina;
 • alkoholizam i ovisnost roditelja;
 • već postoji s kongenitalnim abnormalnostima;
 • raznih naslijeđenih bolesti roditelja;
 • korištenje lijekova u ranoj fazi trudnoće;
 • zamišljanje djeteta kao rezultat usko povezanih odnosa.

Stoga, ako se trudnica suočava s barem jednim od tih čimbenika, morat će proći drugi pregled.

Drugi screening otkriva vjerojatnost razvoja bolesti kao što je Downov sindrom (trisomija 21 kromosom), Edwardsov sindrom (trisomija 18 kromosom), oštećenja neuralne cijevi.

Kada treba napraviti drugi pregled?

Kao što je poznato, prva studija screeninga je učinjena tijekom prvog tromjesečja (11-13 tjedana trudnoće), a drugi - tijekom drugog tromjesečja (16-20 tjedana trudnoće).

Stručnjaci preporučuju da provode drugi screening u 16-17 tjednu, kada su dobiveni rezultati najcjenjeniji i pouzdani.

Norme i pokazatelji

Drugi se screening sastoji od proširenog ultrazvuka i biokemijskog testa krvi u odnosu na sadržaj 3 hormona.

Prošireni ultrazvuk uključuje pregled cijelog fetusa (opću strukturu, stanje unutarnjih organa - mozak, srce, kralježnicu), kao i posteljicu i amnionsku tekućinu. Na temelju rezultata, predviđa se datum isporuke.

Biokemijske pretrage krvi s ciljem utvrđivanja razine hormona, kao što su 3 (AFP-alfa-fetoprotein, FE) (bez estriol) i HCG (humanog korionskog gonadotropina).

Alfa-fetoprotein je protein prisutan u fetalnoj krvi u početnim fazama razvoja. Njezin je glavni zadatak zaštititi fetus od majčinog imunološkog sustava, neutralizirajući maternalne spolne hormone, formiranje jetre fetusa.

Normalno, razina AFP (U / ml) u 15-19 tjedana trudnoće je 15-95, na 20-24 tjedana - 27-125.

Besplatni estriol je jedan od najvažnijih hormona trudnoće. Doprinosi razvoju protoka krvi u maternici, dovodi do razvoja mliječnih žlijezda u trudnica.

Razina ovog hormona prikazuje stanje placente. S normalnim razvojem trudnoće, razina SC se stalno povećava od formiranja posteljice.

Normalno, sadržaj SC (nmol / l) ovisno o tjednu trudnoće trebao bi biti kako slijedi: 15-16 tjedana (5,4-21,0); 17-18 tjedana (6,6-25,0); 19-20 tjedana (7,5-28,0).

Chorionic gonadotropin je hormon koji se sastoji od posteljice. Doprinosi očuvanju i funkciji korpus luteuma. Maksimalna koncentracija ovog hormona doseže maksimalno 9-10 tjedana trudnoće.

To su normalne razine hCG (U / ml) ovisno o tjednu trudnoće: tjedan 16 (10-58); 17-18 tjedana (8-57); 19. tjedan (7-49); 20-28 tjedana (1,6-49).

Laboratoriji koji provode biokemijske analize tih hormona mogu se međusobno razlikovati u različitim reagensima koje koriste. U ovom slučaju, laboratorij osigurava vlastite standarde za razine tih hormona.

Loše izvedbe

Jednostavni testovi koji pomažu identificirati glavne patologije u razvoju fetusa, bit će signal za uklanjanje problema u slučaju njihove pojave.

Ovo je jamstvo da će se kao rezultat stvoriti zdravo dijete koje će svojim roditeljima donijeti samo pozitivne emocije.

Sve abnormalne razine 3 glavna hormona tijekom trudnoće, koje su gore navedene, dokazuju mogućnost razvoja različitih patologija fetusa:

 1. Povišene razine AFP može ukazivati ​​na patološke razvoj neuralne cijevi, pupčana kila pojavljuje, sustava koji tvori pogrešno hrane, formiranje moždane kila, uništavanje virusnih infekcija jetre fetusa.
 2. Nizak sadržaj AFP - za razgovor o razvoju Down sindroma i Edwards, smrt fetusa, pogrešno određivanje trajanja trudnoće.
 3. Povišene razine AH - izazvati višestruku trudnoću ili razvoj velikog fetusa.
 4. Smanjena vrijednost SE može biti činjenica placentnog insuficijencije, postojanje preuranjenih trudova, fetalne nadbubrežne bolesti, poremećaja razvoja mozga, Downov sindrom, intrauterine infekcije prenositi.
 5. Povišene razine kroničnog hepatitisa - ukazuju na višestruku trudnoću, neusklađenost gestacijskog doba, razvoj toksikoze, prisutnost dijabetesa u majci, Downov sindrom.
 6. Niže vrijednosti CG javljaju se u trudnoćama koje nisu u razvoju, prisutnosti prijetnji pobačaja, placentalne insuficijencije, fetalne smrti.

Drugi pregled tijekom trudnoće: datumi i što pokazuje

Vidi također:

Hemostasiogram tijekom trudnoće - koja je svrha i što ova analiza pokazuje

Što je dopplerometrija tijekom trudnoće i zašto se to izvodi?

Test tolerancije glukoze u trudnoći: što pokazuje kako se poduzeti

Pozdrav, dragi čitatelji! Danas ćemo govoriti o tome s jedne strane čini nam se, buduće mame, samo osjećati leptiriće u želucu u očekivanju sljedećeg sastanka s mrvicama, as druge - to nije mjesto nemira. I još jednom odbaci misli: "Što ako nešto nije u redu s njim?"

Pogodite što mislim? Naravno, o novom sveobuhvatnom istraživanju, koji sada pada na drugo tromjesečje. I njegovo ime je drugi pregled tijekom trudnoće. Datumi, normativni pokazatelji i odstupanja od norme - to su glavna pitanja koja najviše zanimaju žene. Razgovarat ćemo o njima.

2. Koji je drugi pregled?

Drugi pregled, ili screening za 2. trimestra, je dijagnostička studija, čiji je cilj također identificirati rizike razvoja patologija u fetusu.

Tradicionalno, uključuje naprednu ultrazvučnu i biokemijsku analizu krvi. Zanimljivo je da se ovaj potonji naziva triplom u broju bijelih i hormonskih studija.

Što je uključeno u njega? Test razine:

 1. hCG;
 2. slobodni estriol;
 3. alfa fetoproteina.

Svi oni nam omogućuju da procijene i identificirati fetus imao bolest jetre, bubrega, adrenalna insuficijencija, oštećenje neuralne cijevi i spinalnog kanala, ihtioze i Smith-Lemli-Opitz sindrom, kao i za otkrivanje i šećerna bolest u same majke.

2. Kada i kome se drugi pregled

Koliko vremena je potrebno? Teško je odgovoriti nedvosmisleno. Činjenica da su neki stručnjaci savjetuju da se podvrgne drugi probira na 16 - 20 tjedana, s naglaskom na činjenicu da su rezultati biokemijski test ili test krvi smatra se da što točnije, ako je materijal za istraživanja je snimljena strogo iz 16. tjednu 6- 18. dan u tjednu. Drugi insistiraju da možemo čekati do 22-24 tjedna.

Dakle, kada se drugi screening zapravo događa? To je legitimno pitanje koje može odgovoriti samo liječnik promatrajući trudnoću. Samo zato što vidi samo rezultate prethodnog pregleda, na temelju kojeg odlučuje kada je bolje pregledati u svakom pojedinom slučaju. Ili čak savjetuje da je napusti. Uostalom, takva studija nije obvezatna procedura i prikazana je samo ženama koje su u opasnosti. Pogodi tko je to?

 • žene iznad 35 godina;
 • onih koji su imali ili imali prijetnju prestankom ili lošije komplikacije u prethodnim trudnoćama, pobačaja;
 • onih koji su u ranim fazama pretrpjeli akutne bakterijske ili infektivne bolesti i kao rezultat su uzimali lijekove koji su kontraindicirani tijekom trudnoće;
 • onih koji imaju djecu s genetskim bolestima ili članovima obitelji s kongenitalnim malformacijama;
 • one s novim rastom u drugom tromjesečju;
 • oni čiji prethodni screening otkrivaju velike rizike od vjerojatnosti razvoja nedostataka.

Zajedno s njima, drugi screening vjerojatno će pozvati trudnu majku ako je otac djeteta njezin krvni rođak. Sve ostalo će dobiti samo preporuku za drugi ultrazvuk kako bi se procijenilo opće stanje fetusa, koje se obično provodi u 22-24 tjedna trudnoće. Iako, ako i oni žele proći kroz redoviti screening i ponovno osigurati da nema nikakvih rizika, vjerojatno neće biti odbijeni.

3. Kako se pripremiti za drugi screening.

Dobra vijest za ovaj pojam za budućnu majku bit će nedostatak potrebne pažljive pripreme za produljeni ultrazvuk skeniranja.

A to znači da više nije potrebno piti vodu u litrama s litrama neposredno prije postupka, punjenja mjehura i zadržavanja, ali time pružiti stručnjaku neku vrstu prozora za gledanje. Sada ovu funkciju izvodi amnionska tekućina.

Nažalost, ova se vijest ne odnosi na biokemijski test. Tamo, kao i prije, posebna je prehrana važna, zahvaljujući kojoj možete dobiti najtočnije rezultate.

Što isključiti? To je točno, alergeni i junk food, i to:

 • kakao;
 • čokolada;
 • agrumi;
 • riblji;
 • pretjerano masnoće;
 • pržena.

Ali glavna stvar ovdje nije da se uzrujati. Morate biti strpljivi cijeli dan prije biokemijskog testa. Dan izravnog dolaska u laboratorij mora doći na prazan trbuh. Kako test? Poput normalan krvni test iz vena.

4. Regulatory performance u drugom pregledu

Što mislite kako ova studija pokazuje? Istina, približna težina fetusa i dinamika njegovog razvoja.

Na temelju dobivenih rezultata stručnjak može procijeniti:

 1. struktura fetusa (ima li ručke, noge, prste, kralježnicu, itd.);
 2. stanje unutarnjih organa (mozak, srce, bubreg, želudac, jetra, itd.);
 3. fetalni parametri;
 4. stanje placente i cerviksa;
 5. količina i kakvoća amnionske tekućine;
 6. polje budućeg djeteta.

Po završetku, on donosi zaključak s dobivenim podacima. Usporedimo li ih s pravilima, možemo govoriti o zdravlju budućeg djeteta. Radi Vaše udobnosti, mi smo ih uredili u obliku tablice:

Kada i zašto drugi pregled tijekom trudnoće - vrijeme istraživanja + procjena rezultata

Drugi pregled tijekom razdoblja trudnoće je poseban kompleks dijagnostičkih mjera. Njezin je glavni zadatak identificirati abnormalnosti u razvoju embrija. Kao i laboratorijska istraživanja pomažu u potvrđivanju rezultata prvog pregleda.

Postupak se obično plaća, au svakoj klinici cijena se može značajno razlikovati. Iako screening troškovi novca, za neke žene, provođenje u drugom tromjesečju je poželjno, pa čak i potrebno. Tijekom tog razdoblja dijete se aktivno razvija u maternici, što može izazvati različite neispravnosti u tijelu.

Kada se probira 2 trimestra

Drugi se screening provodi usred trudnoće. Vrlo je važno da to učinite u pravilnim tjednima trudnoće kako bi rezultati bili što precizniji. Prema pregledima opstetričara i ginekologa, laboratorijski testovi trebaju se podnijeti ne kasnije od 15 i najkasnije do 20. tjedna trudnoće.

Optimalno vrijeme ispitivanja je 17. - 18. tjedan trudnoće. Tijekom tog razdoblja izvedene analize bit će točne i istinite što je više moguće. Ako djevojka ima bilo kakve abnormalnosti u povijesti, tada je dijagnoza postavljena ranije kao dodatna mjera za utvrđivanje uzroka lošeg zdravlja.

Indikacije za drugi pregled

Dijagnostička studija se obično imenuje u slučajevima gdje je očekivana majka izložena riziku. A mnogo je osjetljivije na razvoj različitih patologija u tijelu tijekom nošenja bebe.

Indikacije za screening 2 su kako slijedi:

 • dob žena iznad 30 godina;
 • virusnih i zaraznih bolesti koje su bile prenošene u prvom tromjesečju;
 • propušteni pobačaj;
 • pobačaja ili pobačaja;
 • intimni odnos sa bliskim rodbinom;
 • ovisnost o alkoholu ili ovisnost o drogama (majka / otac ili oba roditelja);
 • uzimanje lijekova zabranjenih tijekom razdoblja trudnoće;
 • nasljedni čimbenik;
 • konstantan stres i uzbuđenje.

Ako trudnoća nastaje bez komplikacija, liječnik ne propisuje ovaj postupak. No, djevojka ima pravo, na vlastitu inicijativu, proći sve testove i podvrgnuti potpunom liječničkom pregledu kako bi provjerila njezino zdravlje.

Što se može naučiti u anketi

Kao dio laboratorijskog pregleda provode se sveobuhvatne mjere čija dekodiranje je sljedeća:

HCG (humani korionski gonadotropin) je hormon koji se proizvodi u tijelu tek nakon začeća djeteta. Ako su visoke razine hCG otkrivene u 2-3 tromjesečju, embrij može razviti Downov sindrom ili Edwards. To je vrlo opasno za dijete i zahtijeva hitan tretman.

Ponekad ove brojke ukazuju na rođenje blizanaca ili tripleta. U ranim stadijima razvoja embrija, povećana razina hormona smatra se normalnom, jer to može biti uzrokovano toksikozom. Usred noženja, koncentracija supstancije treba smanjiti i normalizirati.

Niska razina hormona u krvi ukazuje na rizik od spontanog pobačaja, spontani pobačaj, smrt fetusa u maternici ili izbijanje fetalnog razvoja. Ako je tijekom biokemijskog drugog pregleda utvrđena smanjena razina ACE i E3, a hCG je bio visok, tada je dijagnosticirana da će dijete biti rođeno s Downovim sindromom.

AFP je protein koji se nalazi u krvnoj plazmi. Proizvodi se u žučnjaku, pri čemu se razvoj fetusa u budućnosti formira u jetri djeteta. Niska koncentracija supstancije najčešće upućuje na Downov sindrom kod bebe.

Kao i smanjeni alfa - fetoprotein znači:

 • prisutnost šećerne bolesti tipa 1-2 u trudnici;
 • niska skrb o djeci;
 • hipotireoza.

Visoke koncentracije proteina ukazuju na sljedeće probleme:

 1. Ozljeda središnjeg živčanog sustava budućeg djeteta.
 2. Nedostatak iscjeljivanja abdomena.
 3. Patološke abnormalnosti u bubrezima djeteta.
 4. Nedostaci u mozgu fetusa.
 5. Nedostatak vode.
 6. Rhesusov sukob.
 7. Fetalni smrt u maternici.
 8. O prijevremenom radu ili pobačaju.

Besplatni estriol

Besplatni estriol (EZ) je hormon koji proizvodi fetalna jetra. Ako trudnoća prolazi unutar okvira norme, tada se svaki mjesec povećava koncentracija estriola. To poboljšava cirkulaciju krvi u maternici i mliječnim žlijezdama.

Ako je dijagnosticirana niska razina EZ, ginekolog ima pravo predložiti sljedeće patologije:

 • samovoljno ukidanje trudnoće;
 • anemija;
 • infekcija s reproduktivnim organima;
 • kašnjenje razvoja embrija;
 • placentalna insuficijencija;
 • Downov sindrom;
 • patologija bubrega u bebi.

Valja napomenuti da razlog smanjenja koncentracije hormona u krvi može postati, uzimati antibiotike, česti fizički i psihički stres, iscrpljenost tijela.

Povećan sadržaj EZ dijagnoze u sljedećim situacijama:

 1. Višestruki razvoj.
 2. Vjerojatnost prijevremenog poroda.
 3. Patologija jetre ili bubrega u majci.

Inhibin A

Inhibin A je složeni protein sintetiziran od strane reproduktivnih organa. Test krvi za inhibin A obično nije uključen u rutinsko ispitivanje drugog tromjesečja trudnoće. Ali on se može imenovati ako 2-3 testiranja pokazuju netočne rezultate.

Razina spolnog hormona povećava se u ženskom tijelu odmah nakon oplodnje. Količina tvari se postepeno povećava i posljednjeg tjedna nošenja postaje što je više moguće. Tijekom tog perioda propisana je perinatalna dijagnostička metoda kako bi se odredila razina hormona u krvi. Nakon rođenja djeteta, koncentracija spolnog hormona smanjuje se u odsustvu patologija u ženskom tijelu.

Inhibin A sintetizira jajnici kada žena nije u položaju. Nakon začeća, hormon proizvodi posteljicu. Razina smanjene supstance znači povećani rizik od pobačaja ili fetalne smrti.

Uočena je visoka koncentracija:

 • s mjehurićima;
 • placentalna insuficijencija;
 • u formiranju malignih tumora u tijelu djevojke;
 • s kromosomskim abnormalnostima djeteta.

Pripremne aktivnosti

Ako su nakon prvog istraživanja netočne ili loše rezultate identificirane, drugi prenatalni screening dodjeljen je djevojci u tom položaju. Kako bi rezultati bili što precizniji, potrebno je dobro pripremiti za dijagnozu.

Prije svega, liječnici razmatraju rezultate ultrazvuka i krvnih testova. Prije studija, djevojka se mora smiriti. Ne možete se brinuti, biti nervozni i pod stresom. Osim toga, djevojka se treba pripremiti za istraživanje.

Priprema uključuje sljedeće aktivnosti:

 1. Ultrazvučni pregled ne može se izvršiti na punom mokraćnom mjehuru. Stoga, pijenje puno tekućine nije potrebno.
 2. Za razliku od prvog istraživanja, prije nego što postupak ne treba prazno crijevo. To ne utječe na performanse, budući da je maternica veća u veličini i može se jasno vidjeti s ultrazvukom.
 3. Dan prije dijagnoze, djevojka bi trebala ukloniti iz prehrane slatko, citrusa i plodova mora. Kao i masna, pržena i slana hrana.
 4. Ujutro, prije testiranja, zabranjeno je jesti i piti gazirana pića, sokovi, kava i čaj. Dopuštena je samo pročišćena voda za piće.
 5. Djevojka bi trebala biti emocionalno opuštena. Ne možemo dopustiti negativne emocije, stres, uzbuđenje. To također može utjecati na rezultate studije.

Priprema za ponovnu dijagnostiku mnogo je jednostavnija od prve. Buduća majka već ima iskustva u donošenju testova. Postupci pregleda srednje trudnoće slični su onima koji se provode na početku trudnoće. Dodatni testovi dodaju se postojećim testovima, koji se mogu odrediti samo u ovom razdoblju rođenja.

Kako je ispit

Testovi se provode u laboratoriju. Koliko vremena uzima dijagnoza? Obično se sve aktivnosti održavaju u jednom danu. Ponekad postupak može potrajati 2-3 dana. Svi testovi su učinili bezbolno i brzo. Stoga ih se ne bojte.

Istraživanje se provodi kako slijedi:

 1. Tijekom postupka, trudni trbuh je razmazan posebnim gelom i pričvršćen za njega su senzori koji provode elektrosonične valove.
 2. Slika se prikazuje na monitoru računala. Oprema automatski mjeri veličinu fetusa. Gledajući sliku, liječnik procjenjuje kako je normalno razvoj djeteta i da li postoje odstupanja.
 3. Ako u djeteta nisu utvrđene abnormalnosti, biokemija krvi nije indicirana. Kada su utvrđeni prekršaji, uzmite potpunu krvnu sliku iz vena.

Nakon dobivanja točnih rezultata, liječnik ih uspoređuje s prethodnim pokazateljima i određuje dijagnozu. Ako su rezultati netočni ili postoje sumnje, potrebne su dodatne analize za utvrđivanje točnih podataka.

Moguća odstupanja

Što znači dešifriranje konačnih rezultata studije? Ako se indikatori odstupaju od norme, to ukazuje na pojavu genetskih bolesti fetusa, što može ometati puni rast novorođenčeta. U ovom slučaju, može biti potrebno složeno medicinsko liječenje ili operaciju.

Češće, loše ispitivanje govori o sljedećim bolestima nerođenog djeteta:

 1. Downov sindrom (Povišeni hCG, niski EZ, AFP).
 2. Edwardsov sindrom (svi su rezultati ispitivanja ispod normalne).
 3. Patologija neuronske cijevi (normalni hCG, EZ i AFP povišeni).

Važno je napomenuti da rezultati ne mogu uvijek biti 100% točni. Postoje slučajevi kada se, kada dijagnosticiraju neke abnormalnosti, dijete rodi zdravo. To je zbog netočnosti i medicinskih grešaka tijekom pregleda, što na kraju daje pogrešan rezultat.

Lažne rezultate

Lažni rezultati istraživanja mogu se pokrenuti iz sljedećih razloga:

 • EKL;
 • provođenje testova u krivo vrijeme;
 • višestruka trudnoća;
 • prekomjerna težina trudna;
 • dijabetes melitus.

Svi ovi čimbenici koje je liječnik dužan uzeti u obzir, prije nego što dijagnosticiraju, jer mogu značajno utjecati na rezultate. Zbog toga koliko će točni i ispravni rezultati biti, slijedeće akcije opstetričara i očekivane majke ovise. Na primjer, ako dijagnoza nije točna, mogu dodijeliti dodatne mjere koje će imati loš učinak na razvoj zdravog djeteta.

Je li vrijedno drugog pregleda - za i protiv

Ne postoji nedvosmislen odgovor na pitanje je li dijagnoza usred medvjeda nemoguća. S jedne strane, najbolje je proći ispit i pobrinuti se da beba raste pravilno i da nema komplikacija.

S druge strane, rezultat studije nije točno 100%. Nepravilna dijagnoza može pogoršati tijek trudnoće i uzrokovati ozbiljne probleme čak i sa normalnim rastom embrija. Svaka djevojka mora pojedinačno odlučiti je li njezino dijagnostičko ispitivanje potrebno sredinom pojma ili ne.

Ono što je uključeno u dijagnostičke aktivnosti, i kada su propisane, će reći video.

zaključak

Screening za 2 trimestra je rutinski laboratorijski pregled fetusa. Dijagnoza se obavlja ultrazvukom i krvnim testovima. Najčešće je propisana studija ako su na početnim datumima trudnoće identificirani svi zdravstveni problemi ili oštećenja u razvoju embrija.

Žena može sama odlučiti hoće li pristati na test ili ne, jer nije nužno u drugom tromjesečju trudnoće.

Kada se 2 screening trudna i što to pokazuje

Kako bi naučili kako budućno dijete raste i razvija, omogućuje pregled drugog tromjesečja. Je li potrebno podvrgnuti se postupku, jer se smatra mnogo jednostavnijim od prvog pregleda? Kome je ukazano ispitivanje i koliko tjedana traje? Što žena treba znati o dijagnozi?

Koji je termin?

Takvo ispitivanje (screening) za buduće mame počelo se provoditi relativno nedavno, od 2000. godine. Uključuje ultrazvučnu i biokemijsku analizu uzete iz vene. Prvi put kada se trudnica pregleda od 10 do 13 tjedana, drugi se screening provodi od 16 do 20 tjedana. Vremensko razdoblje više informativne i točne analize potrebne za drugi pregled je od 16 tjedana do 6 dana 18 tjedana. S ultrazvukom - od 19 do 22 tjedna.

Ako krv trudne žene nije pobudila sumnju na prvom pregledu, liječnik preporuča podvrgnuti samo ultrazvučnoj dijagnozi. Treći put ultrazvuk učinjen je od 22 do 24 tjedna, a to je obavezno. Iako, ako želite ponovno donirati krv i biti testirani, buduća mama može u svakom laboratoriju na svoj trošak.

Ono što pokazuje drugi pregled trimestra

Došavši na ultrazvuk, buduća mama može računati na takve informacije:

 • stanje posteljice
 • Postoje li abnormalnosti u cerviksu i dodacima;
 • količina amnionske tekućine;
 • mjesto fetusa u maternici;
 • veličine fetusa (volumen prsnog koša, trbuha, glava, duljina kralježnice i udova);
 • kako se razvija glavni organ živčanog sustava - mozak i kičmena moždina;
 • kako se razvijaju kosti lica, oči, nos;
 • stanje srca i vaskularnog sustava;
 • jesu li unutarnji organi ispravno razvijeni.

Svakako napravite drugi pregled za žene u opasnosti:

 • roditelji koji su rodbina;
 • pretrpjela je zaraznu bolest tijekom trudnoće;
 • roditelji koji imaju genetsku bolest u svojoj obitelji;
 • ako žena ima slučaj mrtvorođenog i spontani pobačaj;
 • ako su se rodili roditelji s mentalnim, nervoznim, genetskim patologijama;
 • ako se na prvom screeningu otkrije bilo koji poremećaj.

Kako se pripremiti za studij

Nakon prvog testiranja, malo je vjerojatno da će drugi pregled tijekom trudnoće biti neočekivani postupak.

Priprema za to je potrebno, kao i po prvi put:

 • dan prije darivanja krvi neophodno se suzdržati od jedenja masne, začinjene, pržene hrane;
 • uzeti krv na praznom trbuhu i piti vodu jedino jakom žeđom;
 • izbjegavati stres i anksioznost, što može negativno utjecati na rezultate.

Ultrazvuk je izveden bez posebne obuke. Nema kontraindikacija, bezbolno i neinvazivno. Ultrazvučna dijagnoza prenatalnog pregleda smatra se suvremenom, visoko informativnom i sigurnom metodom koja omogućava ispitivanje stanja majke i djeteta.

Trudna leži na kauču. Liječnik namazuje želudac gelom i provodi istraživanje s posebnim senzorom kroz kožu. Dekodiranje i rezultati koje pacijent prima nakon nekoliko minuta.

Što uključuje 2 probira

Drugi pregled ukazuje na prisutnost ili odsutnost rizika da dijete ima kromosomske defekte. Glavni zadatak prenatalnog pregleda je identificirati mame koji su u opasnosti da imaju dijete s teškoćama u razvoju i pažljivije ih ispitati, na primjer, invazivno. Prema rezultatima dubinskog pregleda, liječenje će biti propisano ili predloženi umjetni pobačaj.

Drugi se screening naziva trostruki, jer uključuje 3 pokazatelja:

 • Alfa-fetoprotein (ili ACE) je protein koji se proizvodi od jetre i gastrointestinalnog trakta embrija od 3 tjedna. Ona je odgovorna za transport hranjivih tvari i zaštitu fetusa od estrogena koje proizvodi maternalni organizam za vlastitu zaštitu.
 • Chorionic gonadotropin (CG) - hormon aktivno sintetiziran od strane korijenskih tkiva nakon embrionalne implantacije. Smatra se važnim pokazateljem zdravog tijeka trudnoće, koji regulira ženske hormone. Za prvi screening, studija razine β-podjedinice CG je karakteristična, jer je do 10. tjedna njegov broj povećava do maksimuma, a zatim postupno smanjuje. Tijekom drugog razdoblja pregleda jednako su ispitivane i β-podjedinice i CG.
 • Besplatni estriol je hormon sintetiziran bebinim jetrom i nadbubrežnim žlijezdama. Utječe na stanje maternice, placentalnu cirkulaciju krvi i funkcioniranje ženskih žlijezda dojke.

U suvremenim laboratorijima trudnice može se provesti dodatna analiza, otkrivajući količinu inhibina A. Ovo je ženski hormon, čiji pokazatelji ovise o trajanju trudnoće i općem stanju fetusa.

Normalne tjedne cijene i dekodiranje

Prilikom tumačenja testova provedenih tijekom pregleda uzimaju se u obzir vanjski faktori, težina trudnog bolesnika, njezine loše navike.

Screening 2 trimesters: kada se drugi screening

Ako su rezultati druge studije pozitivni, tada je zametak zdravi, nema genetskih patologija, osjeća se dobro, ako je negativan, onda dijete najvjerojatnije pati od ozbiljne bolesti. Nakon utvrđivanja bolesti, liječnik ili prihvati intrauterini tretman malog pacijenta, ili umjetno uzrokuje preuranjeni rad. To znači da se screening za drugi trimestar tijekom trudnoće može nazvati odgovornim i važnim postupkom, koji se ne smije uzimati lagano i bezbrižno.

Koja je svrha 2 screeninga tijekom trudnoće?

Trenutno, ginekolozi savjetuju svim trudnicama da prođu prvi i drugi pregled kako bi odmah otkrili genetske abnormalnosti u zametku. Svaka buduća majka se nada da joj se ljubljena i dugo očekivana beba dobro razvija i razvija, nema strašnih bolesti. Ali, nažalost, ne rode samo jaka i zdrava djeca, već i bebe s teškim i neizlječivim patologijama.

Pretraživanje se smatra najtočnijim istraživanjem, čiji rezultati mogu biti pouzdani.

Screening 2 trimestra tijekom trudnoće omogućuje otkrivanje nepravilnosti fetusa, koje se ne razlikuju tijekom prve studije, kako bi se potvrdilo ili uskratilo dijagnozu u prvom tromjesečju kako bi se identificirale fizičke abnormalnosti kod djeteta.

Kako se drugi pregled provodi tijekom trudnoće?

Kada dođe 18. - 20. tjedan trudnoće, liječnici savjetuju pacijente da prolaze kroz screening i ultrazvuk. Ispit se postavlja za vrijeme tog razdoblja trudnoće zbog nekog razloga, jer je u ovom trenutku prikladno za proučavanje embrija. Prvi pregled, koji se provodi sredinom prvog tromjesečja trudnoće, ne daje precizne informacije o fizičkom stanju djeteta u maternici, ali samo pokazuje koliko dobro napreduje embrionalni razvoj. No, drugi screening i ultrazvuk u 20. tjednu mogu biti ginekolog vrlo vrijedni podaci o zdravlju fetusa. Nakon što je dobio negativne rezultate studije, liječnik nudi roditeljima dvije mogućnosti za daljnje postupanje: bilo da roditi bolesno dijete, ili, prije nego što bude prekasno, da pristane na pobačaj. Prevedeno s engleskog jezika, screening je screening, to jest, računajući vjerojatnost da djeca imaju određena odstupanja. Najpopularniji program probira je PRISCA, ili perinatalna procjena rizika. Obično uključuje tri studije.

 1. Biokemijski trostruki test. Trudnica uzima venuću krv tijekom 2. trimestra trudnoće kako bi provjerila sadržaj AFP, hCG i estriol markera. AFP, ili alfa-fetoprotein, protein je sintetiziran jetrom i probavnim traktom embrija. Ljudski hCG, ili humani korionski gonadotropin, hormon je proizveden u embrionalnim membranama, koji je prisutan samo u krvi trudnica. Estriol spolnog hormona proizvodi folikularni aparat jajnika. Biokemijski test omogućuje utvrđivanje vjerojatnosti nastanka takvih teških kromosomskih bolesti u zametku kao Downov sindrom i Edwardsov sindrom. Za trudnicu, test je potpuno siguran, koncentracija AFP, hCG, estriola jednostavno se izračunava u krvi, ne provodi se manipulacija ženskog tijela.
 2. Ultrazvučni pregled. Ultrazvuk u okviru probira se provodi preciznije i detaljnije u usporedbi s konvencionalnim ultrazvukom. Medicinski stručnjak vrlo pažljivo proučava sliku embrija na monitoru ultrazvučnog stroja. Liječnik može naći u embrij manji fizički nedostatak koji se može lako izliječiti uz pomoć lijekova ili kirurških operacija, kao i ozbiljne razvojne anomalije koje se ne mogu otkloniti. Uobičajeno, ultrazvučno skeniranje na drugom zaslonu olakšava dijagnosticiranje kila u dijafragmi, klopotama, rascjepoj usnici, rascjepom, skraćivanju cjevastih kostiju, deformaciji prstiju i mnogim drugim patologijama.
 3. Cordocentesis. Ovaj postupak nije obavezan stupanj drugog probira. No, ako test krvi i ultrazvučna ispitivanja pokazuju prisutnost nekih abnormalnosti, preporučuje se, ipak, provesti cordocentesis. Operacija je prilično komplicirana, ali ona vam dopušta da otkrijete što je u redu s djetetom u utrobi. Posebna igla umetnuta je u abdomen trudne žene, uz pomoć kojih se krv zametka uzima iz pupčane vrpce. Prikupljena krv se šalje u laboratorij radi analize, prema rezultatima liječnika preciznu dijagnozu embrija. Ali mora se reći da se cordocenteza odnosi na nesigurne postupke. Dva od 100 žena imaju pobačaj nakon operacije. Često igla ostavlja iza hematoma, koja se, međutim, brzo riješi. Jedna žena stotinu po postupku je zaražena.

Koje se bolesti mogu otkriti u embriju tijekom drugog pregleda?

Mnoge se žene pitaju je li potrebno provesti 2 probir tijekom trudnoće. Studija je vrlo skupo. Ali zar će novac potrošiti isplatiti? Zapravo, screening drugog trimestra trudnoće ne bi trebao biti podcijenjen, jer roditeljima daje važne informacije o razvoju djeteta u maternici. Prema studiji, obitelj odluči napustiti bebu ili imati pobačaj. Ako je embrij ozbiljno i neizlječivo bolesno, onda je bolje da ga ne mučete, već da umjetno prekinete trudnoću. Do kraja drugog tromjesečja pobačaj je još uvijek dopušten. Neke majke zabrinute su zbog moralne strane tog pitanja. U ovom slučaju, trebali biste razmisliti koliko je teško podizati i podići djecu s teškoćama u razvoju. Jesu li roditelji pristali na ovo teret za život? Ili je bolje odgoditi rođenje djeteta? Tipično se provodi drugi trimestriranje za otkrivanje takvih abnormalnosti razvoja embrija: oštećenja neuralne cijevi, Downov sindrom, Edwardsov sindrom, Patauov sindrom.

 • Nedostatak neuronske cijevi. Dvadeseti dan intrauterne egzistencije pojavljuje se neuralna ploča u zametku. Nakon nekoliko dana, urušava se u cijev - klica središnjeg živčanog sustava, uključujući mozak i leđnu moždinu. Formiranje cijevi je vrlo sporo, ponekad ploča nije potpuno zatvorena ili izravnana. U tom slučaju pojavljuju se jake malformacije fetusa: anencefalija, cephalocele, meningocele. Anencefalija ili pseudocefalija - odsutnost moždanih polutki, vremenski i okcipitalni dijelovi lubanje. Srednje i diencephalon deformirane, oči ispupčene, jezik neprirodno dug, vrat kratko, gornji dio glave, umjesto lubanje prekriven gustom membranom, cijepljen krvnim žilama. Cephalocele, to jest cijepanje lubanje - izlaz tkiva mozga kroz oštećenja lubanje. Meningocele - medijana spinalna anomalija, u kojoj sadržaj spinalnog kanala nije potpuno zatvoren.
 • Down sindrom. Ova kromosomska bolest, također nazvana trisomija, javlja se u vrijeme začeća. U bolesnika s embrijom, kariotip ne uključuje 46 kromosoma, kao u zdravih osoba, ali 47. U Downovom sindromu, dvadeset i jedan par kromosoma je zapravo trostruki, a ne par. Takva genetska abnormalnost događa se kada tijekom oplodnje jaje ili sperma nose dodatni kromosom. Novorođenčad s Downovim sindromom ima malu glavu, spljošteno lice, deformirane uši, ravni nos, koso oči, kratak vrat, uvijek otvoreno usta, kratke udove. Pojava bolesti ne ovisi o rasi, načinu života, zdravlju, dobi roditelja. Predvidjeti i spriječiti kromosomsku mutaciju je nemoguće.
 • Edwardsov sindrom. Ta bolest, kao što je Downov sindrom, događa se za začećem, rezultat je promjena u kariotipu. Samo se dodatni treći kromosom ne nalazi u dvadeset prvom, već osamnaestom paru kromosoma. Novorođene bebe s Edwardsovim sindromom karakteriziraju slabost, bol, nedostatak visine i težine. Izgledaju prerano, ali kasnije su rođeni. Bolesna djeca imaju kratak prsni koš, deformirane rebra, dislocirane kukove, klatne noge, upleteni prsti, papilomi na koži. Dojenčad s Edwardsovim sindromom ima specifičnu strukturu glave, imaju nisko čelo, kratak vrat, nerazvijene očne jabučice, ispupčenje glave, nisko postavljene uši, deformirane uši, male usne, rascjep usne. U ovoj bolesti, gotovo svi sustavi i organi neispravno djeluju, srčani oštećenja, opstrukcija crijeva, zatajenje bubrega, kila u prepona, fistule u jednjaku, divertikula mjehura. Bolesna djeca rijetko žive do prvog rođendana.
 • Sindrom Patau. Ova bolest karakterizira prisutnost ozbiljnih kongenitalnih malformacija. Tjelesna težina novorođenčadi s dijagnozom ove bolesti ne prelazi 2,5 kg. Kod djece postoje poremećaji u razvoju različitih dijelova središnjeg živčanog sustava, umjerene mikrocefalije, patologije vizualnog sustava (rožnata neprozirnost, coloboma, microphthalmia itd.), Polydaktilno i oštećenje razvoja ruku. Djeca s Patauovim sindromom često imaju nagnuto nisko čelo, uske palpebralne pukotine, široku bazu nosa i dubok nosni most, anomalije krakova, kratak vrat, pukotine na nebu i gornju usnicu. Više od polovice dojenčadi pati od nedostataka u razvoju srčanog mišića - poremećaja razvoja zidova srca, položaj krvnih žila je uobičajen. Kod djece se dijagnosticiraju poremećaji razvoja tkiva gušterače, embrijske kile, udvostručenja ili povećanja unutarnjih organa (slezena, bubrega, itd.), Malformacije reproduktivnih organa. Može biti cista, povećana lobulacija kortikalnog tkiva bubrega. Bilješka karakteristična za zajedničku potragu za mentalnom retardacijom. Takve teške razvojne patologije ne dopuštaju većini dojenčadi (95%) Patauovom sindromu da žive dulje od nekoliko tjedana ili mjeseci. U rijetkim slučajevima je moguće održavati život takvih pacijenata već nekoliko godina. U razvijenim zemljama postoji tendencija produženja očekivane životne dobi djece s Patauovim sindromom na pet godina.

Važno je napomenuti da, iako su navedene patologije izuzetno rijetke, one su obilježene lukavim i nepredvidljivim. Spriječiti kromosomske mutacije ne mogu, oni se pojavljuju u vrijeme začeća, ne liječe, ne nestaju sami, ostaju zauvijek. Bolesna djeca ne mogu potpuno živjeti, patiti od svoje inferiornosti, ovisiti o bliskim ljudima, onesposobljeni. Loša je stvar da dijagnosticiranje kromosomskih bolesti u zametku u maternici predstavlja težak zadatak liječnicima.

Čak i ako drugi pregled najtočnijih i najsuvremenijih metoda, da dostavi pouzdanu i definitivnu dijagnozu, nije uvijek moguće. U većini slučajeva, liječnici jednostavno kažu svojim roditeljima koji postotak je vjerojatno da će imati dijete s invaliditetom. A obitelj već odlučuje hoće li zadržati trudnoću ili ne.

Koliko dugo je drugi pregled?

Izuzetno je važno ne propustiti vrijeme drugog zaslona. Obično liječnici preporučuju pacijente da se pregledaju ne ranije od 16 tjedana trudnoće, ali ne kasnije od 20 tjedana. Ako se probir rano radi, onda ako se pronađe patologija kod embrija, nije tako opasno imati abortus. Ako kasnije prođemo ispit, možete dobiti točnije i pouzdane rezultate.

Liječnički stručnjaci vjeruju da je najbolje vrijeme za drugi pregled je 17. - 19. tjedan trudnoće. U ovom trenutku prikladno je proučiti stanje embrija u maternici, a još je moguće umjetno prekinuti trudnoću.

Kako se pripremiti za drugi screening?

Priprema za drugi pregled nije obično teško, jer žene već imaju iskustva s prvim istraživanjem. Moralno, to može biti samo za majke koje nisu primale ohrabrujuće rezultate tijekom pregleda prvog tromjesečja. Nije lako ublažiti tjeskobu i predrasude, ali morate pokušati to učiniti. Prije drugog ispitivanja, mjehur i crijeva ne mogu se isprazniti, punina organa s urinom i izmetom ne utječe na rezultate ultrazvuka. Dan prije pregleda, proizvodi koji mogu uzrokovati alergije trebaju biti isključeni iz jelovnika: agrumi, čokolada. Na dan davanja krvi za analizu, trebali biste gladovati, jer obrok može napraviti lažne laboratorijske rezultate.

Kako se dijagnoza određuje drugim rezultatima pretraživanja?

Screening 2 trimestra tijekom trudnoće se provodi u jednom danu. Nakon pregleda, liječnici pripremaju testne rezultate nekoliko tjedana. Kao rezultat toga, medicinsko izvješće koje se sastoji od prilično impresivnog popisa digitalnih podataka pada u ruke roditelja, što je teško za neinformiranu osobu razumjeti. Koliko brojevi odstupaju od normalnih vrijednosti, liječnici određuju kakvu vrstu bolesti embrij pati u maternici. Prekomjerna ili nedovoljna količina AFP, hCG ili estriola u krvi majke ukazuje na specifičnu razvojnu abnormalnost fetusa. Uobičajeni rezultati screeninga 2 i ultrazvuka trebaju biti sljedeći:

16 tjedana trudnoće

 1. Količina šećera - 100 g
 2. Duljina tijela je 11,6 cm.
 3. Opseg tumora - 88 - 116 mm.
 4. Opseg glave - 112 - 136 mm.
 5. Veličina prednje i okcipitalne veličine - 41 - 49 mm.
 6. Biparetalna veličina je 31 - 37 mm.
 7. Duljina kosti noge je 15-21 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 17-23 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 12 - 18 mm.
 10. Duljina kosti na ramenu iznosi 15-21 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 121.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 34,4 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola je 4,9 - 22,7 nmol / l.

17 tjedana trudnoće

 • Količina šećera - 140 g
 • Duljina tijela - 13 cm.
 • Opseg oboda - 93 - 131 mm.
 • Opseg glave - 121 - 149 mm.
 • Veličina prednje i okcipitalne veličine - 46 - 54 mm.
 • Veličina biparietal je 34 - 42 mm.
 • Duljina kosti noge je 17-25 mm.
 • Duljina kosti kuka je 20-28 mm.
 • Duljina kosti podlaktice - 15 - 21 mm.
 • Duljina kosti na ramenu iznosi 17-25 mm.
 • Indeks amnionske tekućine je 127.
 • Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 • Sadržaj alfa-fetoproteina iznosi 39 IU / ml.
 • Sadržaj estriola - 5,2-23,1 nmol / l.

18 tjedana trudnoće

 1. Težina klica - 190 g
 2. Duljina tijela je 14,2 cm.
 3. Opseg perinte - 104 - 144 mm.
 4. Opseg glave - 131 - 161 mm.
 5. Veličina čela i okcipitalne veličine - 49 - 59 mm.
 6. Biparietal veličina - 37 - 47 mm.
 7. Duljina kosti noge je 20 - 28 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 23-31 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 17 - 23 mm.
 10. Duljina kostiju ramena - 20 - 28 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 133.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 44,2 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola je 5,6 - 29,7 nmol / l.

19 tjedana trudnoće

 • Količina šećera - 240 g
 • Dužina tijela - 15,3 cm.
 • Opseg tumora - 114 - 154 mm.
 • Opseg glave - 142 - 174 mm.
 • Veličina prednje i okcipitalne veličine - 53 - 63 mm.
 • Biparietal veličina je 41 - 49 mm.
 • Duljina kosti noge je 23-31 mm.
 • Duljina kosti kuka je 26-34 mm.
 • Duljina kosti podlaktice - 20 - 26 mm.
 • Dužina kosti na ramenu iznosi 23-31 mm.
 • Indeks amnionske tekućine je 137.
 • Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 • Sadržaj alfa-fetoproteina je 50,2 IU / ml.
 • Sadržaj estriola je 6,6 - 38,5 nmol / l.

20 tjedana trudnoće

 1. Šipka težine - 300 g
 2. Dužina tijela - 16,4 cm.
 3. Opseg tumora - 124 - 164 mm.
 4. Opseg glave - 154 - 186 mm.
 5. Veličina čela i okcipitalne veličine - 56 - 68 mm.
 6. Biparietal veličina je 43 - 53 mm.
 7. Duljina kosti noge je 26-34 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 29 - 37 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 22 - 29 mm.
 10. Duljina kosti na ramenu je 26-34 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 141.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 57 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola - 7,3 - 45,5 nmol / l.

Ako fetus ima Downov sindrom, tada je sadržaj hCG u krvi trudnice visok, a AFP i estriol su niski. U Edwardsovom sindromu, koncentracija svih tvari je ispod normalne. S defektom u neuralnoj cijevi, korionski gonadotropin je normalan, a estriol i alfa-fetoprotein su visoki. Također, visok sadržaj AFP može značiti razvojni poremećaj u zametku kičmene moždine i nisko Meckel-Gruberov sirup, nekroza jetre, okcipitalna kila, spina bifida. Ako je koncentracija estriola u krvi vrlo niska, vjerojatno je pobačaj. No, s negativnim rezultatom istraživanja, roditelji ne očajavaju. Liječnici, kada se bave probir tijekom trudnoće, upozoravaju da je nemoguće napraviti 100% -tnu točnu dijagnozu. Čini se da, unatoč nepovoljnoj prognozi liječnika, žene proizvode zdravu i punopravnu djecu.

Zašto drugi testovi ponekad daju lažne rezultate?

Liječnici su također ljudi, a ponekad čine pogreške. Prilikom dijagnoze, liječnici su vođeni numeričkim pokazateljima norme, ali tijelo svake žene je drukčije, a čak i značajne promjene u krvnim razinama AFP, hCG, estriola ne ukazuju uvijek na patologiju. Ne biste trebali sami pokušati razumjeti rezultate ispitivanja, a kamoli postaviti dijagnozu u maternicu. Bolje je povjeriti ovu zanimanja ginekologu. Dešifriranje rezultata drugog probira nije lako, a iskusni medicinski stručnjak može vidjeti cijelu situaciju na jedan pogled na brojeve. To se događa, iako rijetko, da istraživanje pokazuje lažne rezultate zbog određenih razloga. Stoga, prije provođenja pregleda, liječnik mora ispitati i ispitati pacijenta kako bi pregledao moguće čimbenike koji utječu na vjerodostojnost rezultata ispitivanja. Pogrešan rezultat je moguć u sljedećim slučajevima:

 • s višestrukim trudnoćama;
 • pri koncepciji IVF-a;
 • s pretilošću ili, obrnuto, težine;
 • dijabetes;
 • u pogrešnom razdoblju trudnoće.

Trebam li napraviti screening za 2 trimestra?

Proći drugo probe ili ne je čisto osobna odluka. Buduća majka trebala bi je sama uzeti.

Ponekad je nevoljko prolaziti kroz screening za 2 trimestra povezana s unutarnjim iskustvima. Ta iskustva mogu biti iz razloga, jer se događa da studije screeninga daju pogrešne rezultate i identificiraju prijetnje razvoju patologija u fetusu, koje se normalno razvijaju.

Lažne rezultate čine buduću majku nervoznom i uznemirenom oko djeteta za ostatak razdoblja nošenja. To zauzvrat dovodi do negativnog tijeka trudnoće i može utjecati na zdravlje budućih majki i fetusa. Srećom, situacija nije nimalo beznadna. Ako se trudnica boji invazivnih dijagnostičkih metoda koje pružaju najpouzdanijih informacija o prisutnosti ili odsutnosti abnormalnosti, ona može primiti sigurne neinvazivne prenatalne DNA testove.

Ako žena ne pada u rizičnu skupinu ili nema komplikacija tijekom trudnoće, tada vodeći liječnik nudi samo ultrazvučni postupak. U Rusiji se drugi screening ne prakticira oko dvije godine. Međutim, odsutnost negativnih rezultata u prvom tromjesečju ne jamči da nema rizika u drugom tromjesečju. Naravno, neprimjereno je dodijeliti dodatne testove svakoj ženi koja očekuje dijete. To samo izaziva žene da brinu i troše obiteljski novac.

Izbor obitelji, ako su rezultati 2 pregleda i ultrazvuka bili loši, mali su: spašavanje života bolesnog djeteta ili pristanak na pobačaj zbog medicinskih razloga, a taj pojam i dalje dopušta tu operaciju. Takva se odluka ne može smatrati moralnim zločinom, budući da su razlozi sasvim razumni. Obitelj koja zbog moralnih ili materijalnih razloga ne može brinuti o djetetu s teškim invaliditetom, moći će se u budućnosti pripremiti za novu trudnoću i roditi zdravo dijete. To je mnogo razumnije nego da se stavite i mali život na test.

Postoje i obitelji koje liječe bebu kao božanski dar, tako da nije važno kako se rodila. Za takve parove pobačaj je još veća katastrofa od rađanja djeteta s patologijama. Stoga obitelji koje su sretne dati svoju ljubav i zaštitu djetetu mogu odbiti probir bez straha.

U svakom slučaju, zaključak mora biti jasno, a ne pod utjecajem emocija. Ako ste u nedoumici o tome je li potreban drugi screening tijekom drugog trimestra, a kada proći pregled, najbolje je konzultirati svog liječnika na temelju podataka iz prethodnih testova.

Kada trebate napraviti 2 probira?

Ako se žena osjeća dobro, trudnoća nije popraćena komplikacijama, onda nije potrebno napraviti drugi pregled. Ali ako trudnica želi proći pregled kako bi se uvjerio da je sve u redu s dragocjenom bebom u želucu, onda liječnici nemaju pravo odbiti je. No, postoji i kategorija trudnica koje ne mogu zanemariti probir drugog tromjesečja jer je rizik od teških razvojnih defekata u njihovim embrijima visok. Obavezno ponesite ispitne majke:

 1. preko 35 godina;
 2. imati lošu nasljednost;
 3. obnovljena virusna bolest u ranoj trudnoći;
 4. u braku s bliskim rođakom;
 5. ovisnik o drogama;
 6. zlostavljanje alkohola;
 7. raditi u opasnim uvjetima;
 8. uzimanje moćnih lijekova;
 9. prethodno je izvršio abortus;
 10. preživio je pobačaj ili rođenje mrtvog djeteta.