Kada se drugi ultrazvučni screening tijekom trudnoće

Zasnivanje

Prilikom drugog ultrazvuka tijekom trudnoće, liječnik razlikuje spol budućeg djeteta. Ovaj perinatalni screening, inače sveobuhvatan pregled, rutinski je i provodi se kako bi utvrdio moguće patologije kod djeteta. U opstetriji određuju se službeni datumi, ali se mogu mijenjati odlukom opstetričarke-ginekologa koji vodi trudnoću ako liječnik sumnja u pozitivnu dinamiku embrija.

Vremenski raspon za drugi prikaz

Tijekom trudnoće, screening žene i fetusa treba pratiti tri puta. U prvom, drugom tromjesečju, odnosno trećem, odnosno. Za ženu i dijete, svi ispiti su važni. Potreba za drugim pregledom tijekom trudnoće posljedica je sposobnosti sprečavanja raznih patologija u budućnosti ili prepoznavanja postojećih. U tom razdoblju liječnik može već detaljno ispitati buduće bebe i procijeniti stupanj razvoja svojih unutarnjih organa.

Što se tiče vremena planiranja 2 ultrazvuka, obično odaberite vremenski raspon od 20. do 23. tjedna. To su opći pokazatelji. Naime, u koje vrijeme treba napraviti drugi ultrazvuk tijekom trudnoće, liječnik mora odlučiti, prema pojedinim pokazateljima pacijenta. Ako liječnik ima bilo kakve sumnje, ispitivanje se može provesti ranije.

Uz ultrazvučni postupak, žena mora proći hormonsku biokemiju krvi. Medicinski stručnjaci savjetuju da to rade prije ultrazvuka. Rezultati biokemijske analize iznimno su važni za dublju procjenu stanja majke i fetusa. Popis obveznih hormona, čija će razina reći liječniku o mogućim problemima uključuju:

 • Alftoprotein (AFP-protein). Pruža bebu s hranjivim tvarima.
 • Ljudski korionski gonadotropin (hCG). Takozvani hormon trudnoće odgovoran je za očuvanje fetusa. Proizvodi se od drugog tromjesečja, a količina se postupno povećava.
 • Bez estriola (EZ). Spolni hormon jedne žene. Utječe na stanje i razvoj maternice i uteroplaznu cirkulaciju krvi. Povećanje ovog hormona ukazuje na zdravstveno stanje majke (upale i infekcije jetre i bubrega).

Posebne oznake

Postoji takozvana rizična skupina - trudna s bilo kojim invaliditetom. Za takve žene, screening je obavezan za indikacije. To uključuje:

 • kasna trudnoća (žene u dobi od 35 godina);
 • genetske abnormalnosti u budućim majkama i ocima ili njihovoj starijoj djeci;
 • ponovljeno spontano ukidanje prethodnih trudnoća (pobačaja);
 • ženin boravak u zračnoj zoni;
 • abnormalni razvoj fetusa, identificiran tijekom prethodnih ultrazvučnih pregleda.

Procjena organa i sustava s ponovljenim ultrazvukom

Tijekom drugog pregleda tijekom trudnoće, ginekolog procjenjuje zdravlje žene i bebe. Proučavamo buduću majku:

 • glavni organ koji povezuje zametak i majku (placentu). Mjesto, debljina i struktura "dječjeg mjesta" podliježu analizi;
 • životno okruženje gdje se odvija fetalni razvoj (amnionska tekućina). Procjenjuje se njihov broj;
 • pluća pupkovine. Naglasak je također na količini;
 • ženski genitalni organi (maternica s dodacima i vratom).

Vitalna aktivnost embrija ovisi o zdravstvenom stanju majčinog organizma, u bilo kojoj fazi trudnoće. Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće pomaže prikupljanju maksimalnih podataka o zdravlju djeteta, identificiranju i procjeni stupnja odstupanja od norme za određeno razdoblje razvoja.

Analizirani su sljedeći parametri:

 • mjesto fetusa u maternici;
 • kostur kostiju glave i kosti lica;
 • glavna jezgra cijelog kostura (kralježnica);
 • zrelost bronhopulmonalnog sustava;
 • stupanj razvoja srca;
 • stanje moždanih struktura;
 • urinarni i probavni sustavi;
 • opća usklađenost s razvojnim normama (fetometrija).

Osim toga, ultrazvuk drugog tromjesečja može pokazati moguće vanjske genetske abnormalnosti (abnormalni razvoj nogu, ruku, prstiju). Tijekom drugog ultrazvuka tijekom trudnoće, liječnik određuje sljedeće dimenzije u djeteta: opseg glave i trbuha, duljina kosti bedara i tibije, duljina humerusnih kostiju i kosti podlaktice, fronto-occipitalna veličina fetusa.

Točna veličina dobrog intrauterinog razvoja, koja pokazuje drugi ultrazvuk probira, proizveden u dvadesetom tjednu trudnoće, su:

 • krugovi glave i trbuha: 154-186 mm i 124-164 mm;
 • veličina fronte-okcipitalne veličine: 56-68 mm;
 • duljina kostiju femura i tibije: 29-37 mm i 26-34 mm;
 • duljina humeralnih kostiju i podlaktice: 26-34 mm i 22-29 mm.

Prema hormonskim analizama određuje se abnormalni razvoj živčanog sustava, srca, jednjaka, pupčane kile i rizik od pobačaja kod majke. Osim toga, analize buduće majke i ultrazvučnog pregleda u drugom tromjesečju pokazat će ozbiljnije anomalije. U postupku drugog pregleda, medicinski stručnjak može otkriti da dijete ima najteže defekte živčanog sustava, anencefalija, ozbiljan oblik genomske patologije - Downov sindrom i kromosomsku patologiju - trisomiju 18, poznatu kao Edwardsov sindrom. Kao i rijetke genetske bolesti Turnerov sindrom i Patauov sindrom.

Rezultati pretraživanja ocjenjuju se samo u kompleksu. Ako se tijekom ultrazvučnog pregleda otkrije abnormalan razvoj djeteta, bolje je da žena ode u bolnicu gdje se provode mnogi dodatni testovi. Konkretno, amniocenteza. Ovo je složen postupak za uzorkovanje amnionske tekućine. Operacija je rizična, ali točnost rezultata je više od 95%.

Liječnik treba dati potrebne preporuke. Možda pitanje pobačaja. Više od 22 tjedna medicinski pobačaj više nije moguć, a metoda umjetnog rada uzrokuje fizičku bol i psihičku patnju. Odluka, u svakom slučaju, ovisi o ženi.

Čimbenici koji utječu na rezultate

Kada se provede screening, moguće su pogreške u rezultatima. To može ovisiti o stanju opreme i kvalifikacijama liječnika. Postoje i drugi čimbenici:

 • dobne promjene u tijelu žene (starosti 35+);
 • nezdrav zdravstveni život (droga, alkohola, nikotina). Ti razlozi u početku otežavaju trudnoću;
 • hormonska ovisnost. Prisutnost buduće majke bolesti, čije liječenje zahtijeva stalnu upotrebu lijekova koji sadrže hormon;
 • kronične patologije u razdoblju pogoršanja;
 • tjelesne težine. Uz pretilost, krvne su vrijednosti uvijek previsoke. Nedostatak težine, naprotiv, smanjuje performanse;
 • gnojidba nije prirodan način (IVF);
 • dijete je preveliko;
 • multi-embrijska trudnoća (blizanci, trojke itd.).

U slučaju otkrivanja patologija fetusa, nemojte paničariti, ponovno trebate napraviti ultrazvuk. Promijenite kliniku ili specijaliste, pričekajte oprost od bolesti, izvršite postupak amniocenteze.

Ultrazvuk 2 u tromjesečju - iznimno važan postupak u razdoblju nošenja bebe. Rezultati daju prognozu za budući tijek trudnoće i stupanj zdravlja budućih novorođenčadi. Kontinuirano praćenje liječnika na vrijeme će spriječiti moguće komplikacije, a uz točan tijek trudnoće osigurat će mir za ženu.

Drugi pregled tijekom trudnoće

Mogućnosti suvremene medicine omogućuju trudnici da nauče što više o tijeku trudnoće, isključujući eventualne odstupanja u njenom smjeru, kako bi utvrdio rizik da će nešto u razvoju beba pogriješiti. Danas, trudnice imaju priliku, po želji, a ponekad je potrebno proći razne inspekcije i proći sve vrste testova, koji omogućuju određeni stupanj vjerojatnosti da se utvrdi nepostojanje prijetnju normalno i prirodno formiranje ploda. Jedna od složenih metoda ispitivanja trudnice je takozvani prenatalni screening.

Drugi pregled tijekom trudnoće: uvjeti

Proučavanje istraživanja u CIS-u se provodi relativno nedavno, ali zbog bogatog informacijskog sadržaja aktivno se koristi u praksi trudnica. Screening omogućuje određivanje rizika od komplikacija tijekom trudnoće, a također otkriva rizik od kongenitalnih abnormalnosti u fetusa. Prva studija screeninga provodi se u prvom tromjesečju, a drugi pregled tijekom trudnoće, odnosno, u drugom tromjesečju.

Najviše "uspješno" vrijeme za prvog stručnjaka za screening uzima u obzir razdoblje od 12-13 tjedana, iako se ovo istraživanje može provesti od 11 do 14 tjedana trudnoće. Vremenski okvir za drugi pregled tijekom trudnoće iznosi od 16 do 20 tjedana, iako je najoptimalniji i najsigurniji za to, liječnici zovu 16-17 tjedana trudnoće.

Drugi pregled tijekom trudnoće: pokazatelji

Svrha drugog pregleda je utvrditi među trudnicama u opasnosti kada je vjerojatnost razvoja kromosomskih abnormalnosti u fetusu prilično visoka.

Screening može biti ultrazvuk (otkriva moguće fetalne abnormalnosti pomoću ultrazvuka); biokemijski (krvni markeri); i kombiniraju se - sastoje se od ultrazvuka i biokemijskih pregleda. U pravilu, ultrazvučni pregled provodi se kao dio probira na kraju drugog tromjesečja trudnoće, a drugi pregled tijekom same trudnoće sastoji se u testu krvi za različite pokazatelje. Također se uzimaju u obzir rezultati ultrazvuka koji se provode uoči pregleda drugog tromjesečja trudnoće.

Algoritam akcija tijekom projekcije je kako slijedi: trudna nakon što je krv i ultrazvuk popunjava upitnik, što ukazuje osobne podatke koji će biti izračunat gestacijsku dob, i malformacija rizike. Analize se izvode, uzimajući u obzir trajanje trudnoće, nakon čega računalni program obrađuje primljene podatke za izračunavanje rizika. Pa ipak, ni dobiveni rezultati ne mogu se smatrati konačnom dijagnozom, nakon čega se apsolutno može govoriti o prisutnosti rizika, ako su uspostavljeni. Za detaljnije i preciznije informacije liječnik treba uputiti trudnicu na dodatna ispitivanja i za savjetovanje liječniku genetike.

Ako govorimo specifično o drugom screeningu tijekom trudnoće, to je biokemijska studija krvi majke posebnim testovima. Takozvani „trostruki test” - analiza razina u krvi, kao što su tvari humanog korionskog gonadotropina (hCG), alfa-fetoprotein (AFP), slobodne estriol. Ako drugi screening tijekom trudnoće uključuje i krvni test za inhibin A, test se već naziva "četverostrukom". Koncentracija studija krvi trudnih ovih specifičnih hormona i proteine ​​omogućava određeni stupanj vjerojatnosti da se govori o opasnosti od stvaranja u fetus takve nedostatke kao što su Downov sindrom (trisomija 21), Edwards sindrom (trisomija 18), defekata neuralne cijevi (rascjepa spinalnog kanala i anencefalija),

Rezultati probiranja u drugom tromjesečju mogu posredno biti znak nekih abnormalnih stanja razvoja fetusa i komplikacija trudnoće. Na primjer, povišene razine hCG može ukazivati ​​na kromosomske abnormalnosti, rizik od razvoja preeklampsije, ili prisutnost dijabetesa u majke, višestruki trudnoću. Niski hCG, zauzvrat, može biti znak abnormalnog razvoja placente. Podizanje ili spuštanje AFP, a uz njega i inhibin A u majčinog seruma pokazuje povrede normalan razvoj fetusa i mogućih prirođenih patologija - otvoren neuralne cijevi mana, vjerojatnost za trisomija 21 ili trisomija 18. oštrog porasta AFP također može dovesti do smrt fetusa, Promjene u razini slobodnog estriola - ženski steroidni hormoni - mogu biti znak smanjene funkcije placentnog sustava, nedovoljna količina ukazuje na mogući poremećaj razvoja fetusa.

Čak i ako su rezultati drugog pregleda tijekom trudnoće nepovoljni, ne biste trebali očajavati i odmah oglasiti alarm. Oni samo ukazuju na mogući rizik od anomalija, ali one nikako nisu definitivna dijagnoza. Ako barem jedan indikator pregleda ne odgovara normi, važno je podvrgnuti dodatnim opsežnim istraživanjima. Osim toga, neki čimbenici koji mijenjaju rezultate ankete mogu utjecati na izvedbu ankete. To su: in vitro oplodnja, težina trudnice, šećerna bolest i sve druge bolesti majke, loše navike, na primjer pušenje tijekom trudnoće. U slučaju višestrukih trudnoća, uopće nije poželjno provesti biokemijsko krvno ispitivanje kao dio pregleda: rezultati su previsoki, a točnost rizika je iznimno teško izračunati.

Drugi pregled tijekom trudnoće: identificiranje rizičnih skupina za majku i bebu

Suvremena medicina pruža trudnici majci priliku da dobije dovoljno potpune informacije o procesu formiranja djeteta.

Po volji ili ako je potrebno, trudnica ima priliku da se ispita, što će pomoći u određivanju nepostojanja prijetnje normalnoj i prirodnoj formiranju fetusa.

Jedna od ovih metoda je prenatalni screening, koji doslovce prevodi kao "prenatalni screening".

U zemljama ZND-a screening je započeo ne tako davno, osobito je popularan kod trudnica. Ovaj pregled pomaže pri identificiranju rizičnih skupina u trudnica i izravno iz fetusa.

 • ultrazvuk (izveden ultrazvukom);
 • biokemijska (razmatraju se različiti krvni markeri);
 • (sastoji se od ultrazvuka i krvnih testova).

Obrazac sadrži osobne podatke koji su potrebni za određivanje trajanja trudnoće i izračunavanje rizika mogućih grešaka u fetusu. Analize se vrše na temelju trajanja trudnoće.

Nakon toga, sve informacije o primanju obrađuju računalni program koji na izlazu pruža informacije o mogućim rizicima.

Treba imati na umu da svaki rezultat dobiven u ovom slučaju nije apsolutno pouzdan. Da biste pojasnili ove podatke, trudnicu se može savjetovati da se posavjetuje s genetikom i dodatnim istraživanjima.

Postoji li drugi pregled?

Kao što znate, postoje određeni čimbenici koji mogu uzrokovati razvoj različitih patologija u nerođenog djeteta. Ti faktori uključuju:

 • prijetnja trudnoćom u svojim ranim fazama;
 • utjecaj na majčino tijelo štetnih profesionalnih i okolišnih čimbenika;
 • prethodno nastale spontane pobačaja;
 • prisutnost virusnih infekcija u ranoj trudnoći;
 • dostizanje majke od 35 godina;
 • alkoholizam i ovisnost roditelja;
 • već postoji s kongenitalnim abnormalnostima;
 • raznih naslijeđenih bolesti roditelja;
 • korištenje lijekova u ranoj fazi trudnoće;
 • zamišljanje djeteta kao rezultat usko povezanih odnosa.

Stoga, ako se trudnica suočava s barem jednim od tih čimbenika, morat će proći drugi pregled.

Drugi screening otkriva vjerojatnost razvoja bolesti kao što je Downov sindrom (trisomija 21 kromosom), Edwardsov sindrom (trisomija 18 kromosom), oštećenja neuralne cijevi.

Kada treba napraviti drugi pregled?

Kao što je poznato, prva studija screeninga je učinjena tijekom prvog tromjesečja (11-13 tjedana trudnoće), a drugi - tijekom drugog tromjesečja (16-20 tjedana trudnoće).

Stručnjaci preporučuju da provode drugi screening u 16-17 tjednu, kada su dobiveni rezultati najcjenjeniji i pouzdani.

Norme i pokazatelji

Drugi se screening sastoji od proširenog ultrazvuka i biokemijskog testa krvi u odnosu na sadržaj 3 hormona.

Prošireni ultrazvuk uključuje pregled cijelog fetusa (opću strukturu, stanje unutarnjih organa - mozak, srce, kralježnicu), kao i posteljicu i amnionsku tekućinu. Na temelju rezultata, predviđa se datum isporuke.

Biokemijske pretrage krvi s ciljem utvrđivanja razine hormona, kao što su 3 (AFP-alfa-fetoprotein, FE) (bez estriol) i HCG (humanog korionskog gonadotropina).

Alfa-fetoprotein je protein prisutan u fetalnoj krvi u početnim fazama razvoja. Njezin je glavni zadatak zaštititi fetus od majčinog imunološkog sustava, neutralizirajući maternalne spolne hormone, formiranje jetre fetusa.

Normalno, razina AFP (U / ml) u 15-19 tjedana trudnoće je 15-95, na 20-24 tjedana - 27-125.

Besplatni estriol je jedan od najvažnijih hormona trudnoće. Doprinosi razvoju protoka krvi u maternici, dovodi do razvoja mliječnih žlijezda u trudnica.

Razina ovog hormona prikazuje stanje placente. S normalnim razvojem trudnoće, razina SC se stalno povećava od formiranja posteljice.

Normalno, sadržaj SC (nmol / l) ovisno o tjednu trudnoće trebao bi biti kako slijedi: 15-16 tjedana (5,4-21,0); 17-18 tjedana (6,6-25,0); 19-20 tjedana (7,5-28,0).

Chorionic gonadotropin je hormon koji se sastoji od posteljice. Doprinosi očuvanju i funkciji korpus luteuma. Maksimalna koncentracija ovog hormona doseže maksimalno 9-10 tjedana trudnoće.

To su normalne razine hCG (U / ml) ovisno o tjednu trudnoće: tjedan 16 (10-58); 17-18 tjedana (8-57); 19. tjedan (7-49); 20-28 tjedana (1,6-49).

Laboratoriji koji provode biokemijske analize tih hormona mogu se međusobno razlikovati u različitim reagensima koje koriste. U ovom slučaju, laboratorij osigurava vlastite standarde za razine tih hormona.

Loše izvedbe

Jednostavni testovi koji pomažu identificirati glavne patologije u razvoju fetusa, bit će signal za uklanjanje problema u slučaju njihove pojave.

Ovo je jamstvo da će se kao rezultat stvoriti zdravo dijete koje će svojim roditeljima donijeti samo pozitivne emocije.

Sve abnormalne razine 3 glavna hormona tijekom trudnoće, koje su gore navedene, dokazuju mogućnost razvoja različitih patologija fetusa:

 1. Povišene razine AFP može ukazivati ​​na patološke razvoj neuralne cijevi, pupčana kila pojavljuje, sustava koji tvori pogrešno hrane, formiranje moždane kila, uništavanje virusnih infekcija jetre fetusa.
 2. Nizak sadržaj AFP - za razgovor o razvoju Down sindroma i Edwards, smrt fetusa, pogrešno određivanje trajanja trudnoće.
 3. Povišene razine AH - izazvati višestruku trudnoću ili razvoj velikog fetusa.
 4. Smanjena vrijednost SE može biti činjenica placentnog insuficijencije, postojanje preuranjenih trudova, fetalne nadbubrežne bolesti, poremećaja razvoja mozga, Downov sindrom, intrauterine infekcije prenositi.
 5. Povišene razine kroničnog hepatitisa - ukazuju na višestruku trudnoću, neusklađenost gestacijskog doba, razvoj toksikoze, prisutnost dijabetesa u majci, Downov sindrom.
 6. Niže vrijednosti CG javljaju se u trudnoćama koje nisu u razvoju, prisutnosti prijetnji pobačaja, placentalne insuficijencije, fetalne smrti.

Kada se 2 screening trudna i što to pokazuje

Kako bi naučili kako budućno dijete raste i razvija, omogućuje pregled drugog tromjesečja. Je li potrebno podvrgnuti se postupku, jer se smatra mnogo jednostavnijim od prvog pregleda? Kome je ukazano ispitivanje i koliko tjedana traje? Što žena treba znati o dijagnozi?

Koji je termin?

Takvo ispitivanje (screening) za buduće mame počelo se provoditi relativno nedavno, od 2000. godine. Uključuje ultrazvučnu i biokemijsku analizu uzete iz vene. Prvi put kada se trudnica pregleda od 10 do 13 tjedana, drugi se screening provodi od 16 do 20 tjedana. Vremensko razdoblje više informativne i točne analize potrebne za drugi pregled je od 16 tjedana do 6 dana 18 tjedana. S ultrazvukom - od 19 do 22 tjedna.

Ako krv trudne žene nije pobudila sumnju na prvom pregledu, liječnik preporuča podvrgnuti samo ultrazvučnoj dijagnozi. Treći put ultrazvuk učinjen je od 22 do 24 tjedna, a to je obavezno. Iako, ako želite ponovno donirati krv i biti testirani, buduća mama može u svakom laboratoriju na svoj trošak.

Ono što pokazuje drugi pregled trimestra

Došavši na ultrazvuk, buduća mama može računati na takve informacije:

 • stanje posteljice
 • Postoje li abnormalnosti u cerviksu i dodacima;
 • količina amnionske tekućine;
 • mjesto fetusa u maternici;
 • veličine fetusa (volumen prsnog koša, trbuha, glava, duljina kralježnice i udova);
 • kako se razvija glavni organ živčanog sustava - mozak i kičmena moždina;
 • kako se razvijaju kosti lica, oči, nos;
 • stanje srca i vaskularnog sustava;
 • jesu li unutarnji organi ispravno razvijeni.

Svakako napravite drugi pregled za žene u opasnosti:

 • roditelji koji su rodbina;
 • pretrpjela je zaraznu bolest tijekom trudnoće;
 • roditelji koji imaju genetsku bolest u svojoj obitelji;
 • ako žena ima slučaj mrtvorođenog i spontani pobačaj;
 • ako su se rodili roditelji s mentalnim, nervoznim, genetskim patologijama;
 • ako se na prvom screeningu otkrije bilo koji poremećaj.

Kako se pripremiti za studij

Nakon prvog testiranja, malo je vjerojatno da će drugi pregled tijekom trudnoće biti neočekivani postupak.

Priprema za to je potrebno, kao i po prvi put:

 • dan prije darivanja krvi neophodno se suzdržati od jedenja masne, začinjene, pržene hrane;
 • uzeti krv na praznom trbuhu i piti vodu jedino jakom žeđom;
 • izbjegavati stres i anksioznost, što može negativno utjecati na rezultate.

Ultrazvuk je izveden bez posebne obuke. Nema kontraindikacija, bezbolno i neinvazivno. Ultrazvučna dijagnoza prenatalnog pregleda smatra se suvremenom, visoko informativnom i sigurnom metodom koja omogućava ispitivanje stanja majke i djeteta.

Trudna leži na kauču. Liječnik namazuje želudac gelom i provodi istraživanje s posebnim senzorom kroz kožu. Dekodiranje i rezultati koje pacijent prima nakon nekoliko minuta.

Što uključuje 2 probira

Drugi pregled ukazuje na prisutnost ili odsutnost rizika da dijete ima kromosomske defekte. Glavni zadatak prenatalnog pregleda je identificirati mame koji su u opasnosti da imaju dijete s teškoćama u razvoju i pažljivije ih ispitati, na primjer, invazivno. Prema rezultatima dubinskog pregleda, liječenje će biti propisano ili predloženi umjetni pobačaj.

Drugi se screening naziva trostruki, jer uključuje 3 pokazatelja:

 • Alfa-fetoprotein (ili ACE) je protein koji se proizvodi od jetre i gastrointestinalnog trakta embrija od 3 tjedna. Ona je odgovorna za transport hranjivih tvari i zaštitu fetusa od estrogena koje proizvodi maternalni organizam za vlastitu zaštitu.
 • Chorionic gonadotropin (CG) - hormon aktivno sintetiziran od strane korijenskih tkiva nakon embrionalne implantacije. Smatra se važnim pokazateljem zdravog tijeka trudnoće, koji regulira ženske hormone. Za prvi screening, studija razine β-podjedinice CG je karakteristična, jer je do 10. tjedna njegov broj povećava do maksimuma, a zatim postupno smanjuje. Tijekom drugog razdoblja pregleda jednako su ispitivane i β-podjedinice i CG.
 • Besplatni estriol je hormon sintetiziran bebinim jetrom i nadbubrežnim žlijezdama. Utječe na stanje maternice, placentalnu cirkulaciju krvi i funkcioniranje ženskih žlijezda dojke.

U suvremenim laboratorijima trudnice može se provesti dodatna analiza, otkrivajući količinu inhibina A. Ovo je ženski hormon, čiji pokazatelji ovise o trajanju trudnoće i općem stanju fetusa.

Normalne tjedne cijene i dekodiranje

Prilikom tumačenja testova provedenih tijekom pregleda uzimaju se u obzir vanjski faktori, težina trudnog bolesnika, njezine loše navike.

Koliko tjedana provodi drugi pregled: uvjete, norme i tumačenje pokazatelja tijekom trudnoće

Bilo koji ispit koji je propisao liječnik alarmantan je u većini bolesnika. To je osobito istinito tijekom trudnoće, kada je trudna majka odgovorna ne samo za jednu, već za dva života. Posebna uzbuđenja uzrokuju probira 2 trimestra. Što je II screening? Zašto trebam postupak? Koliko se pokazatelja proučava? Sve se to brine za buduće mame.

Što ovo istraživanje traži i što se gleda tijekom drugog tromjesečja?

Koliko se obveznih prenatalnih projekcija smatra normalnim? Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije inzistira na 3 standardne studije screeninga za sve trudnice. Obvezni su za žene u opasnosti:

 • žena je navršila 35 godina;
 • blisko povezani brak;
 • nasljeđivanje (postoje kromosomske patologije u rodu, žena ima djecu s genetskim abnormalnostima);
 • nekoliko pretilih povijesti samoporteza;
 • prijetnja pobačaja;
 • onkopatologija trudnice, identificirana nakon 14 tjedana trudnoće;
 • izlaganje zračenju prije začeća ili neposredno nakon bilo kojeg od partnera;
 • ARVI u razdoblju od 14 do 20 tjedana;
 • anomalije i bolesti fetusa identificirane prvim probirama.
Drugi pregled tijekom trudnoće uključuje i ultrazvučnu i biokemijsku analizu. Žena može odbiti provoditi prenatalni screening, ali liječnici ne preporučuju zanemarivanje mogućnosti moderne dijagnostike. U nekim slučajevima, dodatna istraživanja postaju obavezna.

Ako se pacijentica raka pronađe u trudnoj ženi, ona se upućuje na konzultacije genetičaru radi odlučivanja o potrebi dodatnih biokemijskih istraživanja u drugom tromjesečju. Često dovoljno za ponovni ultrazvuk u perinatalnom centru ili specijaliziranoj klinici.

Organi majke i djeteta ocijenjeni tijekom pregleda

Što je uključeno u drugi screening? U ovoj fazi istraživanja, kao glavni fetometrijski pokazatelji i funkcionalno stanje organa i sustava fetusa:

 • vertebralni stup fetusa i kosti lubanje lubanje;
 • stanje genitourinarnog sustava;
 • miokardijalna struktura;
 • razina razvoja probavnih organa;
 • anatomija struktura mozga;
 • osnovni fetometrijski podaci (BPR, LZR, OZh, OG, duljina cjevastih kostiju).

Prema podacima drugog prenatalnog pregleda, liječnik donosi opravdane zaključke o prisutnosti / odsutnosti abnormalnosti razvoja fetusa, kao io poremećajima u njegovom stanju, opskrbi krvi i prijetnjom zdravlju i životu majke i djeteta.

Provođenje pripremnih aktivnosti

Koliko faza u drugom istraživanju? Plan dijagnostičke aktivnosti trudne žene na drugom zaslonu uključuje II stupanj, oni nisu komplicirani i ne trebaju puno vremena, ali zahtijevaju malo pripreme. Faze drugog zaslona:

 1. ultrazvučni pregled 2 trimestra;
 2. test krvi za razine hormona (biokemija) - trenutno se provodi prema indikacijama.

Nisu potrebne pripremne mjere za ultrazvučnu dijagnostiku. Prilikom drugog probiranja, preparat se izvodi radi biokemijskog testa. Nemoguće je jesti prije analize - odustaje od praznog trbuha. Nakon obroka treba proći najmanje 4 sata. 30-40 minuta prije studija, možete piti vodu bez plina, u budućnosti je bolje da se suzdržite od uzimanja tekućine.

Ispitivanje krvi kao dio probira obavlja se na prazan želudac, tako da su rezultati što je moguće informativniji. Na temelju dobivenih podataka, liječnik prepoznaje usklađenost razvoja fetusa sa standardima, a također provjerava prijetnju genetskim abnormalnostima

Vrijeme probira 2 trimestra

Kada je najbolje vrijeme za odlazak? Za to postoji strogo definiran raspon vremena. Vrijeme drugog pregleda tijekom trudnoće je kako slijedi:

 • Biokemijski pregled u drugom tromjesečju obavlja se u razdoblju od 16-20 tjedana. Ovaj put je dijagnostički značajno, kako za učinkovitost postupka ultrazvučne dijagnostike, tako i za davanje krvi za biokemiju i određivanje razine hormona. Optimalno vrijeme je 18-19 tjedana.
 • Bolje je proći postupak perinatalnog ultrazvučnog pregleda za drugo tromjesečje malo kasnije - nakon biokemije - na 20-24 tjedna.

U ovom slučaju, ne treba ultrazvuk i davanje krvi za biokemiju u jednom danu. Ali nije vrijedno odgađanja analize. Ako se ultrazvuk može ponoviti bez obzira na period trudnoće, biokemijska analiza je informativna u strogo određenom rasponu vremena.

Kako su testovi?

Ultrazvuk u drugom tromjesečju obavlja se u skladu s istim pravilima kao i svaki drugi ultrazvuk tijekom trudnoće. Nema apsolutnih kontraindikacija. Ultrazvučni postupak je bezbolan, neinvazivan i smatra se jednim od sigurnih metoda pregleda buduće majke i njezine bebe. Tijekom pregleda, žena leži na leđima u udobnom položaju, liječnik podmazuje kožu na mjestu kontaktiranja senzora s kožom s hipoalergenskim gelom i obavlja dijagnostiku. Istraživanje se provodi kroz prednji trbušni zid. Rezultati i dekodiranje podataka žene dobiva u rukama za nekoliko minuta.

Rezultati biokemijskog pregleda

Odbijanje podataka obrađuje kvalificirano osoblje. Procjenjuje niz pokazatelja, od kojih je svaka usporedba s normom. Kod dešifriranja krvnog testa, procjenjuju se razine glukoze u krvi sljedećih hormona:

 1. AFP (α-fetoprotein);
 2. EZ (estriol);
 3. HCG (humani korionski gonadotropin).

Stopa pokazatelja druge studije screeninga ovisi o razdoblju trudnoće. U drugom tromjesečju norme su navedene u tablici:

Screening 2 trimesters: kada se drugi screening

Ako su rezultati druge studije pozitivni, tada je zametak zdravi, nema genetskih patologija, osjeća se dobro, ako je negativan, onda dijete najvjerojatnije pati od ozbiljne bolesti. Nakon utvrđivanja bolesti, liječnik ili prihvati intrauterini tretman malog pacijenta, ili umjetno uzrokuje preuranjeni rad. To znači da se screening za drugi trimestar tijekom trudnoće može nazvati odgovornim i važnim postupkom, koji se ne smije uzimati lagano i bezbrižno.

Koja je svrha 2 screeninga tijekom trudnoće?

Trenutno, ginekolozi savjetuju svim trudnicama da prođu prvi i drugi pregled kako bi odmah otkrili genetske abnormalnosti u zametku. Svaka buduća majka se nada da joj se ljubljena i dugo očekivana beba dobro razvija i razvija, nema strašnih bolesti. Ali, nažalost, ne rode samo jaka i zdrava djeca, već i bebe s teškim i neizlječivim patologijama.

Pretraživanje se smatra najtočnijim istraživanjem, čiji rezultati mogu biti pouzdani.

Screening 2 trimestra tijekom trudnoće omogućuje otkrivanje nepravilnosti fetusa, koje se ne razlikuju tijekom prve studije, kako bi se potvrdilo ili uskratilo dijagnozu u prvom tromjesečju kako bi se identificirale fizičke abnormalnosti kod djeteta.

Kako se drugi pregled provodi tijekom trudnoće?

Kada dođe 18. - 20. tjedan trudnoće, liječnici savjetuju pacijente da prolaze kroz screening i ultrazvuk. Ispit se postavlja za vrijeme tog razdoblja trudnoće zbog nekog razloga, jer je u ovom trenutku prikladno za proučavanje embrija. Prvi pregled, koji se provodi sredinom prvog tromjesečja trudnoće, ne daje precizne informacije o fizičkom stanju djeteta u maternici, ali samo pokazuje koliko dobro napreduje embrionalni razvoj. No, drugi screening i ultrazvuk u 20. tjednu mogu biti ginekolog vrlo vrijedni podaci o zdravlju fetusa. Nakon što je dobio negativne rezultate studije, liječnik nudi roditeljima dvije mogućnosti za daljnje postupanje: bilo da roditi bolesno dijete, ili, prije nego što bude prekasno, da pristane na pobačaj. Prevedeno s engleskog jezika, screening je screening, to jest, računajući vjerojatnost da djeca imaju određena odstupanja. Najpopularniji program probira je PRISCA, ili perinatalna procjena rizika. Obično uključuje tri studije.

 1. Biokemijski trostruki test. Trudnica uzima venuću krv tijekom 2. trimestra trudnoće kako bi provjerila sadržaj AFP, hCG i estriol markera. AFP, ili alfa-fetoprotein, protein je sintetiziran jetrom i probavnim traktom embrija. Ljudski hCG, ili humani korionski gonadotropin, hormon je proizveden u embrionalnim membranama, koji je prisutan samo u krvi trudnica. Estriol spolnog hormona proizvodi folikularni aparat jajnika. Biokemijski test omogućuje utvrđivanje vjerojatnosti nastanka takvih teških kromosomskih bolesti u zametku kao Downov sindrom i Edwardsov sindrom. Za trudnicu, test je potpuno siguran, koncentracija AFP, hCG, estriola jednostavno se izračunava u krvi, ne provodi se manipulacija ženskog tijela.
 2. Ultrazvučni pregled. Ultrazvuk u okviru probira se provodi preciznije i detaljnije u usporedbi s konvencionalnim ultrazvukom. Medicinski stručnjak vrlo pažljivo proučava sliku embrija na monitoru ultrazvučnog stroja. Liječnik može naći u embrij manji fizički nedostatak koji se može lako izliječiti uz pomoć lijekova ili kirurških operacija, kao i ozbiljne razvojne anomalije koje se ne mogu otkloniti. Uobičajeno, ultrazvučno skeniranje na drugom zaslonu olakšava dijagnosticiranje kila u dijafragmi, klopotama, rascjepoj usnici, rascjepom, skraćivanju cjevastih kostiju, deformaciji prstiju i mnogim drugim patologijama.
 3. Cordocentesis. Ovaj postupak nije obavezan stupanj drugog probira. No, ako test krvi i ultrazvučna ispitivanja pokazuju prisutnost nekih abnormalnosti, preporučuje se, ipak, provesti cordocentesis. Operacija je prilično komplicirana, ali ona vam dopušta da otkrijete što je u redu s djetetom u utrobi. Posebna igla umetnuta je u abdomen trudne žene, uz pomoć kojih se krv zametka uzima iz pupčane vrpce. Prikupljena krv se šalje u laboratorij radi analize, prema rezultatima liječnika preciznu dijagnozu embrija. Ali mora se reći da se cordocenteza odnosi na nesigurne postupke. Dva od 100 žena imaju pobačaj nakon operacije. Često igla ostavlja iza hematoma, koja se, međutim, brzo riješi. Jedna žena stotinu po postupku je zaražena.

Koje se bolesti mogu otkriti u embriju tijekom drugog pregleda?

Mnoge se žene pitaju je li potrebno provesti 2 probir tijekom trudnoće. Studija je vrlo skupo. Ali zar će novac potrošiti isplatiti? Zapravo, screening drugog trimestra trudnoće ne bi trebao biti podcijenjen, jer roditeljima daje važne informacije o razvoju djeteta u maternici. Prema studiji, obitelj odluči napustiti bebu ili imati pobačaj. Ako je embrij ozbiljno i neizlječivo bolesno, onda je bolje da ga ne mučete, već da umjetno prekinete trudnoću. Do kraja drugog tromjesečja pobačaj je još uvijek dopušten. Neke majke zabrinute su zbog moralne strane tog pitanja. U ovom slučaju, trebali biste razmisliti koliko je teško podizati i podići djecu s teškoćama u razvoju. Jesu li roditelji pristali na ovo teret za život? Ili je bolje odgoditi rođenje djeteta? Tipično se provodi drugi trimestriranje za otkrivanje takvih abnormalnosti razvoja embrija: oštećenja neuralne cijevi, Downov sindrom, Edwardsov sindrom, Patauov sindrom.

 • Nedostatak neuronske cijevi. Dvadeseti dan intrauterne egzistencije pojavljuje se neuralna ploča u zametku. Nakon nekoliko dana, urušava se u cijev - klica središnjeg živčanog sustava, uključujući mozak i leđnu moždinu. Formiranje cijevi je vrlo sporo, ponekad ploča nije potpuno zatvorena ili izravnana. U tom slučaju pojavljuju se jake malformacije fetusa: anencefalija, cephalocele, meningocele. Anencefalija ili pseudocefalija - odsutnost moždanih polutki, vremenski i okcipitalni dijelovi lubanje. Srednje i diencephalon deformirane, oči ispupčene, jezik neprirodno dug, vrat kratko, gornji dio glave, umjesto lubanje prekriven gustom membranom, cijepljen krvnim žilama. Cephalocele, to jest cijepanje lubanje - izlaz tkiva mozga kroz oštećenja lubanje. Meningocele - medijana spinalna anomalija, u kojoj sadržaj spinalnog kanala nije potpuno zatvoren.
 • Down sindrom. Ova kromosomska bolest, također nazvana trisomija, javlja se u vrijeme začeća. U bolesnika s embrijom, kariotip ne uključuje 46 kromosoma, kao u zdravih osoba, ali 47. U Downovom sindromu, dvadeset i jedan par kromosoma je zapravo trostruki, a ne par. Takva genetska abnormalnost događa se kada tijekom oplodnje jaje ili sperma nose dodatni kromosom. Novorođenčad s Downovim sindromom ima malu glavu, spljošteno lice, deformirane uši, ravni nos, koso oči, kratak vrat, uvijek otvoreno usta, kratke udove. Pojava bolesti ne ovisi o rasi, načinu života, zdravlju, dobi roditelja. Predvidjeti i spriječiti kromosomsku mutaciju je nemoguće.
 • Edwardsov sindrom. Ta bolest, kao što je Downov sindrom, događa se za začećem, rezultat je promjena u kariotipu. Samo se dodatni treći kromosom ne nalazi u dvadeset prvom, već osamnaestom paru kromosoma. Novorođene bebe s Edwardsovim sindromom karakteriziraju slabost, bol, nedostatak visine i težine. Izgledaju prerano, ali kasnije su rođeni. Bolesna djeca imaju kratak prsni koš, deformirane rebra, dislocirane kukove, klatne noge, upleteni prsti, papilomi na koži. Dojenčad s Edwardsovim sindromom ima specifičnu strukturu glave, imaju nisko čelo, kratak vrat, nerazvijene očne jabučice, ispupčenje glave, nisko postavljene uši, deformirane uši, male usne, rascjep usne. U ovoj bolesti, gotovo svi sustavi i organi neispravno djeluju, srčani oštećenja, opstrukcija crijeva, zatajenje bubrega, kila u prepona, fistule u jednjaku, divertikula mjehura. Bolesna djeca rijetko žive do prvog rođendana.
 • Sindrom Patau. Ova bolest karakterizira prisutnost ozbiljnih kongenitalnih malformacija. Tjelesna težina novorođenčadi s dijagnozom ove bolesti ne prelazi 2,5 kg. Kod djece postoje poremećaji u razvoju različitih dijelova središnjeg živčanog sustava, umjerene mikrocefalije, patologije vizualnog sustava (rožnata neprozirnost, coloboma, microphthalmia itd.), Polydaktilno i oštećenje razvoja ruku. Djeca s Patauovim sindromom često imaju nagnuto nisko čelo, uske palpebralne pukotine, široku bazu nosa i dubok nosni most, anomalije krakova, kratak vrat, pukotine na nebu i gornju usnicu. Više od polovice dojenčadi pati od nedostataka u razvoju srčanog mišića - poremećaja razvoja zidova srca, položaj krvnih žila je uobičajen. Kod djece se dijagnosticiraju poremećaji razvoja tkiva gušterače, embrijske kile, udvostručenja ili povećanja unutarnjih organa (slezena, bubrega, itd.), Malformacije reproduktivnih organa. Može biti cista, povećana lobulacija kortikalnog tkiva bubrega. Bilješka karakteristična za zajedničku potragu za mentalnom retardacijom. Takve teške razvojne patologije ne dopuštaju većini dojenčadi (95%) Patauovom sindromu da žive dulje od nekoliko tjedana ili mjeseci. U rijetkim slučajevima je moguće održavati život takvih pacijenata već nekoliko godina. U razvijenim zemljama postoji tendencija produženja očekivane životne dobi djece s Patauovim sindromom na pet godina.

Važno je napomenuti da, iako su navedene patologije izuzetno rijetke, one su obilježene lukavim i nepredvidljivim. Spriječiti kromosomske mutacije ne mogu, oni se pojavljuju u vrijeme začeća, ne liječe, ne nestaju sami, ostaju zauvijek. Bolesna djeca ne mogu potpuno živjeti, patiti od svoje inferiornosti, ovisiti o bliskim ljudima, onesposobljeni. Loša je stvar da dijagnosticiranje kromosomskih bolesti u zametku u maternici predstavlja težak zadatak liječnicima.

Čak i ako drugi pregled najtočnijih i najsuvremenijih metoda, da dostavi pouzdanu i definitivnu dijagnozu, nije uvijek moguće. U većini slučajeva, liječnici jednostavno kažu svojim roditeljima koji postotak je vjerojatno da će imati dijete s invaliditetom. A obitelj već odlučuje hoće li zadržati trudnoću ili ne.

Koliko dugo je drugi pregled?

Izuzetno je važno ne propustiti vrijeme drugog zaslona. Obično liječnici preporučuju pacijente da se pregledaju ne ranije od 16 tjedana trudnoće, ali ne kasnije od 20 tjedana. Ako se probir rano radi, onda ako se pronađe patologija kod embrija, nije tako opasno imati abortus. Ako kasnije prođemo ispit, možete dobiti točnije i pouzdane rezultate.

Liječnički stručnjaci vjeruju da je najbolje vrijeme za drugi pregled je 17. - 19. tjedan trudnoće. U ovom trenutku prikladno je proučiti stanje embrija u maternici, a još je moguće umjetno prekinuti trudnoću.

Kako se pripremiti za drugi screening?

Priprema za drugi pregled nije obično teško, jer žene već imaju iskustva s prvim istraživanjem. Moralno, to može biti samo za majke koje nisu primale ohrabrujuće rezultate tijekom pregleda prvog tromjesečja. Nije lako ublažiti tjeskobu i predrasude, ali morate pokušati to učiniti. Prije drugog ispitivanja, mjehur i crijeva ne mogu se isprazniti, punina organa s urinom i izmetom ne utječe na rezultate ultrazvuka. Dan prije pregleda, proizvodi koji mogu uzrokovati alergije trebaju biti isključeni iz jelovnika: agrumi, čokolada. Na dan davanja krvi za analizu, trebali biste gladovati, jer obrok može napraviti lažne laboratorijske rezultate.

Kako se dijagnoza određuje drugim rezultatima pretraživanja?

Screening 2 trimestra tijekom trudnoće se provodi u jednom danu. Nakon pregleda, liječnici pripremaju testne rezultate nekoliko tjedana. Kao rezultat toga, medicinsko izvješće koje se sastoji od prilično impresivnog popisa digitalnih podataka pada u ruke roditelja, što je teško za neinformiranu osobu razumjeti. Koliko brojevi odstupaju od normalnih vrijednosti, liječnici određuju kakvu vrstu bolesti embrij pati u maternici. Prekomjerna ili nedovoljna količina AFP, hCG ili estriola u krvi majke ukazuje na specifičnu razvojnu abnormalnost fetusa. Uobičajeni rezultati screeninga 2 i ultrazvuka trebaju biti sljedeći:

16 tjedana trudnoće

 1. Količina šećera - 100 g
 2. Duljina tijela je 11,6 cm.
 3. Opseg tumora - 88 - 116 mm.
 4. Opseg glave - 112 - 136 mm.
 5. Veličina prednje i okcipitalne veličine - 41 - 49 mm.
 6. Biparetalna veličina je 31 - 37 mm.
 7. Duljina kosti noge je 15-21 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 17-23 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 12 - 18 mm.
 10. Duljina kosti na ramenu iznosi 15-21 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 121.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 34,4 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola je 4,9 - 22,7 nmol / l.

17 tjedana trudnoće

 • Količina šećera - 140 g
 • Duljina tijela - 13 cm.
 • Opseg oboda - 93 - 131 mm.
 • Opseg glave - 121 - 149 mm.
 • Veličina prednje i okcipitalne veličine - 46 - 54 mm.
 • Veličina biparietal je 34 - 42 mm.
 • Duljina kosti noge je 17-25 mm.
 • Duljina kosti kuka je 20-28 mm.
 • Duljina kosti podlaktice - 15 - 21 mm.
 • Duljina kosti na ramenu iznosi 17-25 mm.
 • Indeks amnionske tekućine je 127.
 • Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 • Sadržaj alfa-fetoproteina iznosi 39 IU / ml.
 • Sadržaj estriola - 5,2-23,1 nmol / l.

18 tjedana trudnoće

 1. Težina klica - 190 g
 2. Duljina tijela je 14,2 cm.
 3. Opseg perinte - 104 - 144 mm.
 4. Opseg glave - 131 - 161 mm.
 5. Veličina čela i okcipitalne veličine - 49 - 59 mm.
 6. Biparietal veličina - 37 - 47 mm.
 7. Duljina kosti noge je 20 - 28 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 23-31 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 17 - 23 mm.
 10. Duljina kostiju ramena - 20 - 28 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 133.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 44,2 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola je 5,6 - 29,7 nmol / l.

19 tjedana trudnoće

 • Količina šećera - 240 g
 • Dužina tijela - 15,3 cm.
 • Opseg tumora - 114 - 154 mm.
 • Opseg glave - 142 - 174 mm.
 • Veličina prednje i okcipitalne veličine - 53 - 63 mm.
 • Biparietal veličina je 41 - 49 mm.
 • Duljina kosti noge je 23-31 mm.
 • Duljina kosti kuka je 26-34 mm.
 • Duljina kosti podlaktice - 20 - 26 mm.
 • Dužina kosti na ramenu iznosi 23-31 mm.
 • Indeks amnionske tekućine je 137.
 • Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 • Sadržaj alfa-fetoproteina je 50,2 IU / ml.
 • Sadržaj estriola je 6,6 - 38,5 nmol / l.

20 tjedana trudnoće

 1. Šipka težine - 300 g
 2. Dužina tijela - 16,4 cm.
 3. Opseg tumora - 124 - 164 mm.
 4. Opseg glave - 154 - 186 mm.
 5. Veličina čela i okcipitalne veličine - 56 - 68 mm.
 6. Biparietal veličina je 43 - 53 mm.
 7. Duljina kosti noge je 26-34 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 29 - 37 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 22 - 29 mm.
 10. Duljina kosti na ramenu je 26-34 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 141.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 57 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola - 7,3 - 45,5 nmol / l.

Ako fetus ima Downov sindrom, tada je sadržaj hCG u krvi trudnice visok, a AFP i estriol su niski. U Edwardsovom sindromu, koncentracija svih tvari je ispod normalne. S defektom u neuralnoj cijevi, korionski gonadotropin je normalan, a estriol i alfa-fetoprotein su visoki. Također, visok sadržaj AFP može značiti razvojni poremećaj u zametku kičmene moždine i nisko Meckel-Gruberov sirup, nekroza jetre, okcipitalna kila, spina bifida. Ako je koncentracija estriola u krvi vrlo niska, vjerojatno je pobačaj. No, s negativnim rezultatom istraživanja, roditelji ne očajavaju. Liječnici, kada se bave probir tijekom trudnoće, upozoravaju da je nemoguće napraviti 100% -tnu točnu dijagnozu. Čini se da, unatoč nepovoljnoj prognozi liječnika, žene proizvode zdravu i punopravnu djecu.

Zašto drugi testovi ponekad daju lažne rezultate?

Liječnici su također ljudi, a ponekad čine pogreške. Prilikom dijagnoze, liječnici su vođeni numeričkim pokazateljima norme, ali tijelo svake žene je drukčije, a čak i značajne promjene u krvnim razinama AFP, hCG, estriola ne ukazuju uvijek na patologiju. Ne biste trebali sami pokušati razumjeti rezultate ispitivanja, a kamoli postaviti dijagnozu u maternicu. Bolje je povjeriti ovu zanimanja ginekologu. Dešifriranje rezultata drugog probira nije lako, a iskusni medicinski stručnjak može vidjeti cijelu situaciju na jedan pogled na brojeve. To se događa, iako rijetko, da istraživanje pokazuje lažne rezultate zbog određenih razloga. Stoga, prije provođenja pregleda, liječnik mora ispitati i ispitati pacijenta kako bi pregledao moguće čimbenike koji utječu na vjerodostojnost rezultata ispitivanja. Pogrešan rezultat je moguć u sljedećim slučajevima:

 • s višestrukim trudnoćama;
 • pri koncepciji IVF-a;
 • s pretilošću ili, obrnuto, težine;
 • dijabetes;
 • u pogrešnom razdoblju trudnoće.

Trebam li napraviti screening za 2 trimestra?

Proći drugo probe ili ne je čisto osobna odluka. Buduća majka trebala bi je sama uzeti.

Ponekad je nevoljko prolaziti kroz screening za 2 trimestra povezana s unutarnjim iskustvima. Ta iskustva mogu biti iz razloga, jer se događa da studije screeninga daju pogrešne rezultate i identificiraju prijetnje razvoju patologija u fetusu, koje se normalno razvijaju.

Lažne rezultate čine buduću majku nervoznom i uznemirenom oko djeteta za ostatak razdoblja nošenja. To zauzvrat dovodi do negativnog tijeka trudnoće i može utjecati na zdravlje budućih majki i fetusa. Srećom, situacija nije nimalo beznadna. Ako se trudnica boji invazivnih dijagnostičkih metoda koje pružaju najpouzdanijih informacija o prisutnosti ili odsutnosti abnormalnosti, ona može primiti sigurne neinvazivne prenatalne DNA testove.

Ako žena ne pada u rizičnu skupinu ili nema komplikacija tijekom trudnoće, tada vodeći liječnik nudi samo ultrazvučni postupak. U Rusiji se drugi screening ne prakticira oko dvije godine. Međutim, odsutnost negativnih rezultata u prvom tromjesečju ne jamči da nema rizika u drugom tromjesečju. Naravno, neprimjereno je dodijeliti dodatne testove svakoj ženi koja očekuje dijete. To samo izaziva žene da brinu i troše obiteljski novac.

Izbor obitelji, ako su rezultati 2 pregleda i ultrazvuka bili loši, mali su: spašavanje života bolesnog djeteta ili pristanak na pobačaj zbog medicinskih razloga, a taj pojam i dalje dopušta tu operaciju. Takva se odluka ne može smatrati moralnim zločinom, budući da su razlozi sasvim razumni. Obitelj koja zbog moralnih ili materijalnih razloga ne može brinuti o djetetu s teškim invaliditetom, moći će se u budućnosti pripremiti za novu trudnoću i roditi zdravo dijete. To je mnogo razumnije nego da se stavite i mali život na test.

Postoje i obitelji koje liječe bebu kao božanski dar, tako da nije važno kako se rodila. Za takve parove pobačaj je još veća katastrofa od rađanja djeteta s patologijama. Stoga obitelji koje su sretne dati svoju ljubav i zaštitu djetetu mogu odbiti probir bez straha.

U svakom slučaju, zaključak mora biti jasno, a ne pod utjecajem emocija. Ako ste u nedoumici o tome je li potreban drugi screening tijekom drugog trimestra, a kada proći pregled, najbolje je konzultirati svog liječnika na temelju podataka iz prethodnih testova.

Kada trebate napraviti 2 probira?

Ako se žena osjeća dobro, trudnoća nije popraćena komplikacijama, onda nije potrebno napraviti drugi pregled. Ali ako trudnica želi proći pregled kako bi se uvjerio da je sve u redu s dragocjenom bebom u želucu, onda liječnici nemaju pravo odbiti je. No, postoji i kategorija trudnica koje ne mogu zanemariti probir drugog tromjesečja jer je rizik od teških razvojnih defekata u njihovim embrijima visok. Obavezno ponesite ispitne majke:

 1. preko 35 godina;
 2. imati lošu nasljednost;
 3. obnovljena virusna bolest u ranoj trudnoći;
 4. u braku s bliskim rođakom;
 5. ovisnik o drogama;
 6. zlostavljanje alkohola;
 7. raditi u opasnim uvjetima;
 8. uzimanje moćnih lijekova;
 9. prethodno je izvršio abortus;
 10. preživio je pobačaj ili rođenje mrtvog djeteta.