Izbijanje dojki

Liječenje

Dolaskom djeteta, žensko tijelo počinje proizvoditi mlijeko za hranjenje bebe. Međutim, neke žene imaju poteškoće - netko ima malo toga, drugi imaju previše. Istodobno, aktiviraju se "devastirani" dijelovi tijela koji dugo nisu obavljali svoje funkcije.

Maternica i jajnici bez posla početi su ponovno oblikovati tlo za pripremu tijela za trudnoću, od koje se obnavljaju ovulacija i menstrualni ciklus. Ali kako to treba biti? Može li se iscjedak odmah nakon poroda i može li ići tijekom dojenja? Postoji li opasnost kod HS-a (dojenje) na početku kritičnih dana?

Može li se menstrualni protok početi s HBV-om?

Menstruacija nakon prirodnog porođaja može se pojaviti u vremenskom intervalu od 2-3 mjeseca, kao i nakon 6-12 mjeseci. Ovo je individualni proces, kada je nemoguće jednoznačno predvidjeti hoće li biti pokrenuta. U medicini je ova praksa česta - bilo kakvo krvarenje na dan menstruacije smatra se prirodnim i ne ovisi o vanjskim čimbenicima.

Kada počinju nakon poroda?

Budući da je nastavak menstruacije nakon prirodnog porođaja strogo individualan proces za svaki organizam, još se uvijek razlikuje od ranijih i kasnijih krvarenja. Ako su razdoblja otišla nakon kraja lochia, ovo je rano nastavak, kada maternica ugovori prirodno.

Istodobno se promatra i prilagodba laktaciji - krv proizvodi hormone koji promiču brzo ozdravljenje tijela. Kasna razdoblja - godinu dana ili dulje od datuma rođenja. Ovo se također smatra normalnim, posebno u drugom rođenju. Iscjeljenje traje duže.

Postoji zanimljiv trend - majke koje su prvi put rodile nakon 30 godina primjećuju da su njihova razdoblja počela šest mjeseci kasnije. Međutim, to je neznanstvena činjenica, au medicini ne komentira.

Može li biti kašnjenja?

Odgoda menstruacije nije moguća pri prvom krvarenju, kada se formira ciklus. U sljedećim mjesecima (s iznimkom prvog) može doći do krvarenja s pomakom datuma - to je norma, jer tijelo samo čini fazu ovulacije. Ne-ovulacijski ciklusi također se mogu primijetiti kada menstruacija ide "miruje" bez napuštanja jaja. I prije i poslije porođaja smatra se normalnim.

Mogući učinak tijekom hranjenja

Vjeruje se da ako menstruacija ode tijekom HBV-a, onda to utječe na taj proces i može pokvariti ukus majčinog mlijeka, obeshrabriti dijete od uzimanja dojke itd. Sve ovo je mit. Jedina stvar koja ima veze s menstruacijom i HB je hormon. Prolaktin vam omogućuje da proizvodite mlijeko i oksitocin - "držite" maternicu u tonu, sprečavajući se da se stanice raspadaju, uzrokujući menstruaciju.

Dojenje i laktacija ne mogu spriječiti pojavu menstruacije, ali ciklus može suzbiti laktaciju ili ga normalizirati. Sve ovisi o tome koliko brzo se ciklusi vraćaju.

  1. U roku od 2-3 mjeseca, pojava menstruacije ima pozitivan učinak na hormon prolaktin. Brzo utječe na proizvodnju mlijeka, od koje beba bolje diše dojke. Kao rezultat iznenadnog pražnjenja žlijezda, ponovno prolaktin i pod jakim "tlakom" pumpa krv. Aktivirajući željezno tkivo, maternica ugovara, što sprečava pojavu menstruacije.
  2. S druge strane, želite ovu situaciju - što je brži ciklus, brža će laktacija biti prilagođena. Ako se to dogodi, menstruacija se može zaustaviti. Ovo je norma.
  3. Ako se tako dogodi da se trudnoća ponovi (što je često slučaj, jer mnogi smatraju da je žena prirodno zaštićena od začeća tijekom dojenja), HBV može uzrokovati karakteristične grčeve u maternici, što dovodi do spontanog pobačaja.
  4. Ako mjesečna razdoblja kasne i da se laktacija vratila u normalu do tog vremena (govorimo o razdoblju od 3-6 mjeseci), tada ciklusi ne utječu na kvalitetu mlijeka, njegovu proizvodnju i okus.

Je li moguće hraniti kad dođe takav iscjedak?

S prvom i sljedećim mjesecima dojenja može i treba biti. Brzo prekidanje dojenja kroz napore majke može dovesti do upale. Ciklus menstruacije ne utječe na boju i obilje pražnjenja.

Odredite brzinu

Nakon porođaja, koja se dogodila na prirodan način, kao i uz pomoć carezana, dolazi do teških pražnjenja u obliku krvarenja maternice. Po svojoj prirodi, oni mogu sličiti menstruaciji, ali epitel mrtvih tkiva, prljavština i sluzi dio su krvnog ugruška.

Neposredno nakon prirodnog porođaja, Lochia odlazi 6-8 tjedana. Nakon carezolana, trajanje ispuštanja može biti 9-10 tjedana. Ovo je norma, a odstupanja se ne smatraju ako je razdoblje od 5 tjedana.

Iscrpno iscjedak traje oko 1-1,5 mjeseci, nakon čega se tijekom razdoblja od nekoliko dana može primijetiti dramatično zatamnjenje krvi, prisutnost ugrušaka. To znači da maternica ozdravlja. Nakon što su carski rezanci, oštro zaustavljeni, govorili o prisutnosti infekcije. Neobičan miris, tekstura i abnormalni osjećaji (spaljivanje, bol u trbuhu, bol) ukazuju na upalu.

Što bi trebalo biti raspodjela nakon porođaja - slabo ili obilato?

Ispuštanje koje dolazi nakon porođaja trebalo bi biti u izobilju u roku od 2 tjedna kada ožiljci zacjeljuju. Boja je svijetla, miris je karakterističan - ne kao tijekom menstruacije, ali s jednostavnim krvarenjem. Sve šavove koji su primijenjeni (unutarnji i vanjski) osjećat će se unutar 3-5 mjeseci. Vanjsko iscjeljivanje javlja se u roku od 3-4 tjedna. Ne bi trebalo biti krvarenja. Ako je krvarenje uterusa otvoreno - odmah posjetite liječnika. Potrebni su krvni serumi, hormonalni tretmani i supozitoriji.

Hormoni će zaustaviti krv, normalizirati prirodu iscjedak, oksitocin će omogućiti nastavak dojenja. Ako iz nekog razloga ne želite dojiti, obavijestite o tome drugoga dana nakon rođenja - oni će ubrizgati krv u zgrušavanje kako bi iritirali sluznicu.

Onda će mlijeko nestati, a mjesečno će doći odmah nakon završetka Lochius. Bojati se sekrecija "nije poput svih ostalih" ne vrijedi samo kada ste sigurni u svoje zdravlje. Liječnik, a samo on, može reći, ovo je norma za vaše tijelo ili ne. Odsutnost ciklusa, naglo zaustavljanje krvarenja također govori o patologijama.

Kada odete liječniku?

Također, nemojte se radovati ako je krvarenje koje je započeo tijekom HS-a predugo. Kratko tijekom trajanja iscjedka ukazuje na prisutnost mrtvog endometrija, koja ne može ići zajedno s dječjim mjestom, s dugotrajnim endometritisom i infektivnim procesom u vezi s gubljenjem živih tkiva.

Opasnije je od prvog slučaja. Ako se u prirodnom porođaju može vidjeti slika početka i prestanka menstruacije, a nakon cezariana ovo ukazuje na odstupanja, budući da maternica sama nije mogla očistiti epitel, a time i apsces i nepravilni oporavak maternice.

Kada se petlja oporavi nakon prestanka?

Nakon prestanka laktacije, u tijelu se može opaziti povećana količina prolaktina, a iscjedak može biti nepravilan, traje od 1-4 dana. Ovaj se pokazatelj odnosi na prirodni tip i znači proces ozdravljenja pri prosječnoj brzini. Može potrajati i do 6 mjeseci bez potrebe za uzimanjem tableta za kontrolu rađanja i hormonske pilule zbog medicinskih razloga. Uobičajeno, žena započinje menstruaciju:

  • Odmah nakon prestanka HBG, koji je trajao više od 1,5 godina.
  • Odmah nakon HB, ako je trajao godinu dana.
  • 1-2 mjeseci nakon 6 mjeseci laktacije.

Kao što vidite, prosječni podaci govore o takvom slijedu - što manje dojimo, to tijelo organizira tlo za nove koncepte. U drugim slučajevima, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom. Također se događa da žena ima samo 4 mjeseca ovulacije, od čega se 2-3 menstruacije javljaju tijekom menstruacije.

Obratite pažnju na svoje zdravlje nakon pojave djeteta - maternica i laktacija (žlijezde) izravno su povezani, iako su podložni različitim hormonima. Nemojte povlačiti s posjetom liječniku ako niste sigurni u prirodu iscjedak.

Postpartum iscjedak

Ispuštanje nakon poroda, koje se naziva lochia u medicini, povezano je s obnavljanjem unutrašnje površine maternice nakon isporuke. One sadrže umirujuće epitelne stanice, krv, krv i plazmu i traju do 42 dana.

Kako bi se izbjegle moguće komplikacije nakon poroda, morate pažljivo liječiti svoje tijelo i pratiti količinu i sastav vagine, tjelesnu temperaturu, bol. Doista, iscjedak nakon porođaja sugerira da je otvoreni kanal otvoren, a unutrašnja površina maternice još uvijek je u fazi iscjeljenja, tako da svaka infekcija koja dođe tamo može uzrokovati ozbiljne probleme.

Koliko su iscjedak nakon porođaja?

Svaka mlada majka je zainteresirana za koliko dugo iscjedak odvija nakon poroda, koliko dugo traju i u kojoj situaciji može pretjerano trajanje lohii biti znak poremećaja u tijelu? Naravno, svaki slučaj je individualan, ali obično iscjedak žena nakon porođaja završava danom 42 - postpartum razdoblje traje toliko.

Postpartumna iscjedak: norma i patologija

Koji se iscjedak nakon porođaja smatra normalnim? Imaju li miris i što bi trebali biti u boji - tamno ili svjetlo? Jesu li popraćene boli? Ponekad se ispostavlja da žena ne zna odgovor na ta pitanja i može biti jako uplašena činjenicom da se nakon rođenja pojavio iscjedak. Da saznamo što bi trebalo biti normalna lochia i koliko dana nakon iscjedka obično nakon rođenja?

Normalno, Lochia je vrlo bogata u prvim satima nakon rođenja. Istodobno je izuzetno važno kontrolirati njihov volumen od strane liječnika. Da bi to učinili, ženama se ne preporučuje korištenje sanitarnih jastučića, već preferiraju apsorpciju pelena, što će omogućiti liječniku da preciznije procjenjuje intenzitet pražnjenja i da ne propusti takve komplikacije kao krvarenje maternice.

Kako bi se grubo procijenio volumen lohe, valja razmotriti da je težina maternice odmah nakon poroda oko 1 kilograma, a nakon završetka iscjetka, kontrakcije i ozdravljenja unutarnje površine maternice, njezina težina ne prelazi 60 grama.

Važno je napomenuti da se u postpartum periodu lochia sastoji od 80% krvi u nepromijenjenom obliku (trombociti, leukociti i crvene krvne stanice), tako da iscjedak može imati karakterističan slatki miris. Preostalih 20% normalnih sekreta u prvim satima nakon rođenja posebna je tajna maternice, koja su odgovorna za brzi oporavak i liječenje površine maternice.

Sljedećih dana, znakovi normalnog postpartumnog iscjetka postupno će se smanjiti intenzitetom. U prvim danima volumen pražnjenja ne bi trebao iznositi više od 400 ml, a potpuni prekid lochia se primijeće 6-8 tjedana nakon rođenja djeteta.

Prvi dani u lohiji mogu biti primjetni krvni ugrušci. Međutim, nakon 7-10 dana takvih ugrušaka u normalnim sekretima se ne opaža. Tijekom vremena, krvarenje nakon porođaja mijenja hlad. Na početku postpartum razdoblja, lochia ima jarkocrvenu boju, do sredine razdoblja smeđi pražnjenje nakon porođaja postaje norma, au zadnjem razdoblju zamjenjuju se prozirnim sluznjim ispuštanjem. Muža je indikativna za liječenje maternice.

Otpuštanja koja mogu biti znak patologije

Ako imate malo iscjedak nakon porođaja, ili ako su iznenada prestali, to može biti jasan znak patologije - lohiometre. Razlog smanjenja ili potpunog prestanka loške može biti grč grlića maternice, koji jednostavno "ne oslobađa" iscjedak van. To se posebno odnosi na prve dane nakon rođenja djeteta. Ovo odstupanje od norme karakterizirano je kašnjenjem u šupljini uterusa lochia, zbog čega dolazi do rastezanja organa. U tom slučaju, žena osjeća težinu i bol u donjem dijelu trbuha, maternica povećava veličinu, groznica počinje s temperaturom koja se diže na 38-40 stupnjeva. Ako ne tražiš liječničku pomoć na vrijeme, maternica endometritis može razviti upalu. Za liječenje, lohiometri su obično propisani antispasmodic i contraction lijekovi, manje obično antibiotici. Ponekad je eliminacija klastera lochia moguće samo pražnjenjem maternice.

Još jedan razlog za hitno vidjeti liječnika - obilni, jaki iscjedak nakon porođaja. Ovaj simptom može biti znak abnormalnosti u procesu kontrakcije maternice, kao i signal poremećaja krvarenja. Oba stanja ugrožavaju život žene i stoga zahtijevaju hitnu akciju.

Također, ponekad u prvih nekoliko sati nakon porođaja, javlja se krvarenje sa šavova postavljenih na pucanje u porodnom kanalu. To se obično događa ako se ne ispunjavaju uvjeti za osiguravanje maksimalnog ostatka tih zona - isključivanje tjelesnog napora, seksualnog odmora, kontrolu naprezanja i prirode stolice, nedostatka pritiska na šavove. Ako se to dogodi, važno je odmah konzultirati liječnika.

Drugi znakovi patologije u prirodi i količini pražnjenja

Prestanak ispuštanja prije 6 tjedana nakon isporuke (40-50 dana). Iznimke su slučajevi ranog prestanka dojenja. U takvim situacijama mlađa majka može početi obnoviti menstrualni ciklus, dok u ženki koja dijeli prva razdoblja obično počinju mnogo kasnije. To je zbog razvoja u tijelu majke mlađih muškaraca posebnog hormona (prolaktina), odgovorne za laktaciju. Određena razina prolaktina sprječava stvaranje novog jaja i može suzbiti proces ovulacije (ali ne osigurava 100% kontracepciju), ne dopuštajući mjesečni početak prije nego što se hranjenje zaustavi.

Ako 7-10 dana nakon rođenja, svijetli iscjedak krvi, odmah obavijestite svog liječnika. Slična se situacija može dogoditi ako maternica iscjeljuje polako ili neispravno.

Ako se iscjedak s krvnim ugrušcima nakon porođaja završi i ponovno započne, vrijedno je što prije ići u bolnicu. Ovo može ukazivati ​​na iznenadni napad krvarenja maternice.

Ponekad, nakon porođaja, pojavljuje se žućkasto zelenkasti ili žuti iscjedak s neugodnim mirisom. Ova situacija obično označava infekciju u maternici. Često ovaj miris znak je već započetog endometritisa, čije liječenje zahtijeva hospitalizaciju u bolnici i provodi se faza opsežnog liječenja.

Mješavina bijelih pahuljica s kiselim mirisom, nalik na tvar u dosljednosti, sa svrbežom i crvenilom vagine, kao i s bolnim mokrenjem, upućuju na gnoj. To bi također trebalo biti prijavljeno liječniku, jer infekcija s kvasnim gljivama donosi ženu mnogo neugodnosti.

Dodatni znakovi koji trebaju biti upozoreni u postporođajnom razdoblju

Uz oštru promjenu u prirodi i intenzitetu pražnjenja, žene bi trebale biti upozorene drugim neugodnim simptomima. Prvi je bol u donjem dijelu trbuha. Naravno, u prvim danima maternica se intenzivno smanjuje, što uzrokuje paroksizmalnu nelagodu u donjem dijelu trbuha, posebno pogoršanu dojenjem. Međutim, povećanje boli, pojava oštrih grčeva trebali bi biti razlog neposrednog posjeta ginekologu.

Još jedan siguran simptom tjelesnih problema je povećanje tjelesne temperature. Ovdje je neophodno isključiti pojavu stagnacije mlijeka u dojki - lactostasis, što uzrokuje oštar i snažan porast tjelesne temperature. Ako u prsima nema boli i "težine", a temperatura tijela je iznad 37 stupnjeva, onda je vrijedno planirati posjet liječniku. Moguće je da se infekcija koja je ušla u utornu šupljinu očituje na ovaj način. Među dodatnim simptomima zaraznih komplikacija može se utvrditi opća slabost, glavobolja, vrtoglavica, bolovi u tijelu i zglobovi.

Mjesečno i postpartum iscjedak

Kao što je gore spomenuto, početak menstrualnog ciklusa u postpartumnom razdoblju ovisi o uzorku djeteta. Ako je potpuno dojen, njegovi su periodi obično odsutni tijekom cijelog razdoblja hranjenja. U slučaju mješovitog hranjenja, povratak menstruacije javlja se nakon 4-5 mjeseci. Pa, ako iz nekog razloga majka ne dijete bebu (na primjer, u odsustvu mlijeka), ciklus se vraća nakon nekoliko mjeseci.

U svakom slučaju, kad god žena ponavlja menstruaciju, mlade majke često primjećuju pojavu acikličkog pražnjenja nakon isporuke, nestabilnosti ciklusa, kašnjenja u vremenu početka prvog menstruacije. Ako imate neki od ovih simptoma, ne brinite, ali za svoj mirni osjećaj obavezno obavijestite svog liječnika.

Oporavak u postpartum periodu

Svaka žena u postpartum periodu treba znati da je dojenje izvrsna prevencija svih vrsta komplikacija. Doista, kada je dijete vezano na dojke, trenutačno oslobađa hormon oksitocina, što također uzrokuje kontrakcije maternice. Nakon hranjenja, žena može promatrati vidljiv porast sekreta, koji je povezan s kontrakcijom mišića maternice i ne bi trebao izazvati zabrinutost.

Da bi se ubrzao kontrakcija maternice, mjehur treba isprazniti na vrijeme. U postpartum period je poželjno to učiniti svaka tri sata, čak i ako žena nema izražen osjećaj punine mjehura i ne dopušta zatvor.

U roku od 1-2 mjeseca nakon porođaja iscjedak se ne može apsorbirati tamponima, i to upravo zato što ne uklanjaju Lochia, već ga jednostavno apsorbiraju. To može dovesti do razmnožavanja patogenih bakterija i mikroorganizama. Umjesto tampona preporučuje se korištenje jastučića ili pelena. Izaberite proizvode koji nisu začinjeni, jer morate kontrolirati ne samo boju i količinu lochy, ali i njihov miris.

Izuzetno je važno slijediti pravila osobne higijene. Posebna se pažnja treba posvetiti praćenju higijene genitalnih organa jedan do dva tjedna nakon isporuke, kada je iscjedak još uvijek krvav. U ovom trenutku zabranjeno je kupanje, ograničeno samo na tuširanje. Mlaz vode iz tuširanja ne smije biti vrlo jak i usmjeren od naprijed prema natrag - i samo van.

Seksualni odmor traje do 42 dana, a intimni odnosi nastavljaju se tek nakon kontrolnog ultrazvuka zdjeličnih organa, pregleda opstetričko-ginekologa i adekvatnog izbora kontracepcijskih metoda.