Ako se mama razboli tijekom dojenja

Zasnivanje

Simptomi poput curenja nosa, osjećaj grla, opće slabosti i groznice su uobičajena situacija koja se javlja tijekom izvan sezone. Liječenje prehlade ne uzrokuje poteškoće, ali sve se mijenja kada je riječ o liječenju prehlade u žena u razdoblju dojenja.

Pogoršanje na pozadini respiratorne virusne infekcije dodatno je opterećenje ženskom tijelu, koje je odgovorno za osiguravanje funkcioniranja novorođenčeta. Vrlo često su žene skrbnike zainteresirane za pitanje sigurnosti dojenja prehladama.

Je li moguće hraniti

Sa sigurnosne točke gledišta, respiratorna virusna infekcija nije prepreka prirodnom hranjenju novorođenčeta. Kao odgovor na virusnu infekciju koja ulazi u žensko tijelo, postoji povećana proizvodnja imunoloških kompleksa uzročniku bolesti.

Ovi imuni čimbenici u kratkom vremenskom razdoblju u majčino mlijeko, a time i u tijelo djeteta. Dakle, dijete je pod pouzdanom zaštitom majčinog imuniteta. Osim toga, bilo kakve stanke u dojenju su nepoželjne za dijete, jer tijelo djeteta prestaje primati vrijedne komponente koje osiguravaju rast i razvoj tijela.

Uzimajući u obzir nedozreli imunitet novorođenčeta, mlada majka treba promatrati preventivne mjere koje će zaštititi dječje tijelo od bliskog kontakta s patogenim zaraznim patologijama. Ove mjere uključuju:

 • Tijekom hranjenja, žena treba nositi zaštitnu odjeću od celuloze ili gazu koja pokriva usta i nos. Ovaj zavoj može zaštititi od širenja infekcije 2,5 sata, pa bi se trebalo mijenjati na kraju razdoblja valjanosti;
 • Prije svakog kontakta s bebom, bolesna majka treba oprati ruke sapunom i vodom;
 • U dnevnoj sobi, a osobito u dječjoj sobi, obavljaju se dnevno mokro čišćenje. Također se emitira frekvencija dvaput dnevno (ujutro i navečer) korisno. Trajanje ovog postupka ne prelazi 15 minuta.

Prije nošenja sobe, novorođenče se prenosi u drugu sobu. Ako se ta pravila promatraju, dojenčad ima minimalni rizik od ugovaranja respiratorne virusne infekcije bolesne majke.

Boriti se protiv hladnoće

U liječenju prehlade kod žena koje dojiljuju, neprihvatljivo je koristiti većinu lijekova koji se koriste za liječenje u normalnim uvjetima. Ako se mlada majka suoči s simptomima kao što su grlobolja i nazalna zagušenja, tada ona može koristiti ove savjete:

 • Bol u grlu se tretira ispiranjem. Za ovaj postupak se pripravlja otopina koja se sastoji od 250 ml kuhane vode, 1/2 tsp. soli i istu količinu sode. Dobivena otopina mora gubati 2-3 puta dnevno. Osim toga, kadulje dekocija, koja se također koristi za ispiranje orofarinksa, ima lokalni antiseptički i protuupalni učinak;
 • Farmaceutska slanica učinkovito je sredstvo u borbi protiv nazalne gužve. Izotonična otopina natrijevog klorida se koristi za ispiranje nazalnih prolaza kroz gumenu špricu, poseban uređaj ili medicinsku štrcaljku od 10-20 ml. Važno je čišćenje nosnih prolaza s fiziološkom otopinom što je češće moguće.

Simptomi kao što su slabost, vrućica i slabost, ukazuju na razvoj virusne opijenosti u tijelu. Za borbu protiv ovog stanja, promatrati režim pića, što uključuje konzumiranje najmanje 2 litre tople tekućine dnevno.

Ako se tjelesna temperatura žena laktacije diže iznad 38 stupnjeva, a zatim ga smanjiti pomoću lijekova kao što su Ibuprofen ili Paracetamol. Što se drugo može liječiti na temperaturi kod majke, pročitajte članak na linku http://vskormi.ru/mama/temperatura-u-kormyashhej-mamy/.

Ako se, u pozadini respiratorne virusne infekcije, pridruži bolest bakterijske prirode, onda bi žena koja je bila u skrbi trebala konzultirati medicinskog stručnjaka. Terapija takvih bolesti je nemoguća bez upotrebe antibakterijskih sredstava.

Dojenje i bolesti majke (((

Ako se majka skrbi razboljela, vrlo često prima preporuke za prestanak dojenja tijekom trajanja bolesti. Često se kaže da je nemoguće dojiti na visokim temperaturama, a nemoguće je koristiti i lijekove za majku koja njeguje. Predlaže se izraziti, kuhati mlijeko i tek onda ga dati djetetu. Te izjave obično dolaze od ljudi koji ne razumiju dojenje.

Citirajte WHO newsletter o prehrani djece u prvoj godini života: "Nevjerojatno je koliko se laktacija nastavlja, usprkos mnogim problemima povezanim s zdravljem majke. Dojenje je kontraindicirano samo kod teških majčinih bolesti, na primjer, kod slučajeva zatajivanja srca ili ozbiljnih bolesti bubrega, jetre ili pluća. "

Što bi majka skrb trebala učiniti ako je bolesna? Sve ovisi o tome što joj je bolest i što je potrebno liječenje.

Ako žena koja dijete ima zajedničku virusnu infekciju (ono što se zove "hladnoća"), ona može nastaviti hraniti bebu. Ona i dijete trebaju nastaviti dojenje, jer

 1. Uz majčino mlijeko beba je započela primati zaštitna protutijela koja je proizvodila majčin organizam protiv agensa bolesti prije nego što je majka počela klinički manifestirati bolest. Prekidanje hranjenja lišava bebu tijela neophodne imunološke podrške, on će se morati nositi s mogućom invazijom virusa na vlastitu. Povećavaju se šanse da se razbole u odsustvu bebe tijekom bolesti mame.
 2. Kada odstranjujete dijete iz dojke, majka će morati izraziti najmanje 6-7 puta dnevno, što je vrlo teško na povišenim temperaturama. Ako zbog nedostatka potpunog dekantiranja mama razvija mlijeko stagnaciju, mastitis se može razviti kao komplikacija osnovne bolesti. Nitko ne oslobađa dojke od mlijeka bolje od bebe. Uz majčino mlijeko na pozadini visoke temperature, ništa se ne događa, ne prekrije, ne hladi, i ne okreće kiselo, kao što se često navodi.
 3. Kod ključanja majčinog mlijeka većina zaštitnih faktora je uništena.

Dojenje majka može smanjiti temperaturu paracetamolom (ili lijekovima koji se temelje na njoj), aspirin se ne može koristiti. Poželjno je smanjiti temperaturu samo ako majka to ne podnosi, jer Povišena tjelesna temperatura - to je još uvijek zaštitna reakcija tijela i virusi kod povišenih temperatura umnožavaju se još gore.

Virusne infekcije ne zahtijevaju antibiotike ili sulfalne lijekove, oni se tretiraju samo simptomatski. Simptomatsko liječenje virusnih infekcija (lijekovi za rinitis, giljotina, inhaliranje, itd.) Je kompatibilan s dojenjem.

Ako majka ima bolest uzrokovanu patogenim mikroorganizmima (na primjer, mastitis, otitis media, upalu grla, pneumonija) i liječenje antibakterijskim lijekovima, odabiru se antibiotici koji su kompatibilni s dojenjem. Postoje takvi antibiotici i postoji dosta njih (na primjer, penicilinski antibiotici, mnogi cefalosporini prve i druge generacije, mnogi makrolidi). Antibiotici koji dojke utječu na rast kostiju ili stvaranje krvi (na primjer, tetraciklin, derivati ​​fluokinolona, ​​levomicetin) strogo su kontraindicirani. Gotovo uvijek mogu pronaći odgovarajuću zamjenu.

Glavni problem koji se može susresti tijekom ili nakon terapije antibioticima predstavlja kršenje crijevne mikrobiocenoze, tzv. Dysbacteriosis. Ovaj problem u mnogim slučajevima ne zahtijeva poseban tretman jer majčino mlijeko sadrži faktore koji pridonose rastu normalne mikroflore i suzbijaju patogene. Privremena povreda crijevne mikrobiocenoze djeteta dojena manje opasna od prijelaza na umjetno hranjenje. Postoje posebni lijekovi za "spašavanje" crijevne mikroflore za vrijeme i nakon uzimanja antibakterijskih lijekova, mogu ih uzeti majka i dojenčad.

U slučajevima nezaraznih bolesti, uvijek biste trebali potražiti lijekove koji su kompatibilni s dojenjem, u većini slučajeva oni jesu. Ne zaboravite na mogućnost korištenja homeopatije, biljnog tretmana.

Postoje opće smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za propisivanje medicinske majke: "... Ako je moguće, izbjegavajte terapiju lijekovima za majke koje rade. Ako se prikazuju lijekovi, najprije morate odabrati one koji će imati najmanje negativan učinak na dijete. nakon hranjenja kako bi se izbjeglo razdoblje maksimalne koncentracije u krvi (i mlijeku) Ako postoji hitna potreba za lijekovima štetnim za dojenje beba, hranjenje treba privremeno prekinuti, a laktaciju treba održavati. "

Mama s zrelom laktacijom dovoljno je 6-7 puta dnevno kako bi izrazila dojku kako bi održala dovoljnu proizvodnju mlijeka. Nakon povratka mame i djeteta na dojenje, dosadno dijete brzo će vratiti potrebnu količinu. Možda privremeno odvođenje za 2-3 tjedna, au iznimnim slučajevima 1 mjesec.

Kako majka može saznati je li propisani lijek kompatibilan s dojenjem ili ne?

Naravno, morate obavijestiti svog liječnika da hranite dijete. Nažalost, postoje situacije kada liječnici inzistiraju na zaustavljanju hranjenja u svakom slučaju, čak i propisujući, na primjer, sasvim moguće ampicilin. Postoje velike referentne knjige lijekova koji opisuju farmakodinamiku i farmakokinetiku lijekova, a najčešće govore o mogućnosti ili nemogućnosti dojenja pri korištenju ovog lijeka. Ti su direktori, ako ne i svaki liječnik, onda šef odjela - nužno. Oni su također u svakoj ljekarni. Prije kupnje lijeka zatražite takvu referentnu knjigu ili bilješku o lijeku. Morate ih osigurati.

Ako je bolesna majka...

Definitivno odgovoriti na ovo pitanje je teško. Potrebno je razumjeti pravila ponašanja za određenu bolest, jer u jednom slučaju hranjenje neće štetiti djetetu, au drugoj može biti opasno. Stoga, razumijmo sve nijanse ove teme u fazama.

Prije svega treba jasno shvatiti da u svojim postupcima treba voditi znanstvene preporuke WHO-a, a ne mišljenje susjeda, djevojaka, pa čak i rođaka. U ovom trenutku WHO preporučuje da se dojenje održava svim dostupnim metodama, a ne sve majčinske bolesti predstavljaju razlog za odbijanje dojenja.

A što možemo čuti sa strane - brojni savjeti o odbijanju hranjenja na najmanju hladnoću majke, o kipu majčinog mlijeka, tako da se bakterije ne šire ili čak potpuno zaustavljaju kontakt s bebom tijekom bolesti.

Naravno, teško je ne zbuniti se s toliko različitih savjeta. Ipak, to bi se trebalo temeljiti na profesionalnim preporukama liječnika koji imaju znanstvenu osnovu i potvrđeni su desecima praktičnih studija.

Nastaviti hraniti ili ne?

Zapravo, kategorički odbijanje dojenja preporučuje se samo za određene bolesti - teške oblike bolesti jetre i bubrega, mentalnih poremećaja, zatajenja srca i uporabe lijekova s ​​visokim stupnjem toksičnosti.

Svi znaju da se prije nego što se pojave simptomi prehlade, možemo nositi virus nekoliko dana. Stoga, od trenutka infekcije majke, kada još uvijek ne osjeća bolest i smireno hrani dijete, beba prima mlijeko i bolne patogene. Dakle, u većini slučajeva, do trenutka kada se javlja jaka ozbiljnost vaše bolesti, tj. Kada se pojavi noktiju, groznica ili kašalj, mrvica je već aktivno imunizirana.

Zatim ima smisla prestati s dojenjem? Ne. Uostalom, tako da lišite bebu takve neophodne imunološke zaštite, a on sam mora se nositi s tom bolesti. Nastavak dojenja - pomažete bebu da se nosi s virusom, a on se uopće ne može razboljeti.

Pomaže li vruće mlijeko? Jao - ne, kipuće mlijeko, uništite sva zaštitna svojstva ovog dragocjenog proizvoda i uskratite mrvicu imunološke podrške.

Oštar prijelaz na umjetno hranjenje je također vrlo nepoželjan. Jedini siguran način je nastavak dojenja, pa čak i ako se razbolite, beba će lako patiti ovu bolest i oporaviti za nekoliko dana.

Razne bolesti i pravila ponašanja

Ali sve gore navedeno, apsolutno ne znači da s hladnom (a da ne spominjemo ozbiljnija oboljenja), trebali biste sami liječiti i bez dojki. Za bilo kakve bolesti obratite se svom liječniku, koji može propisati lijekove koji su vam potrebni i ne nanose štetu djetetu.

Razgovarajmo detaljno o vašim akcijama za najčešće bolesti:

Za virusne bolesti, tretiraju se simptomi. Ovaj tretman omogućuje kontinuirano dojenje, pod uvjetom da je lijek propisan i odobren od strane liječnika. Povećana temperatura također nije opasna, već izvještava o borbi tijela protiv virusa. Uzimajte lijekove koji snižavaju temperaturu trebaju biti na razini od 38 ° C i iznad. Paracetamol je optimalno prilagođen mamama za njegu, a liječnici također preporučuju moderni lijek ibuprofen, koji ublažava bol i groznicu. Nije preporučljivo za laktaciju aspirina i jake antihladno lijekove (Fervex, Cold Influenza, Coldrex, itd.).

Unos droga najbolje je obaviti odmah nakon hranjenja, tako da do sljedećeg hranjenja smanji razinu lijekova u krvi.

Ne brinite o kvaliteti mlijeka tijekom bolesti, ostaje prikladna za hranjenje i ne okreće kiselo. Također nemojte izbjegavati kontakt s bebom, slobodno se nastavite brinuti za njega, jer ako uzročnik bolesti uzrokuje mrvice i mlijeko, tada vaša izolacija neće donijeti bilo kakvu korist, već će samo poremetiti bebu.

Bakterijske bolesti. Njihovi inicijatori su patogeni mikroorganizmi, tretiraju se uporabom antibakterijskih lijekova. Ove bolesti uključuju upalu pluća, tonzilitis, mastitis, itd.

Ali čak i kod takvih oblika bolesti, odustajanje od dojenja nije potrebno. Moderna farmakologija proizvodi antibiotike potpuno kompatibilne s laktacijom. To uključuje pripravke penicilina i većinu lijekova iz cefalosporina i makrolida. Korištenje antibiotika, kao što su levomicetin, tetraciklin, fluorokinoloni i drugi lijekovi koji utječu na rast kostiju i stvaranje krvi, jasno je zabranjeno. U svakom slučaju, sada postoji mnogo opcija, od kojih vaš liječnik će, ako je moguće, odabrati lijekove koji vam omogućuju nastavak dojenja. Prilikom uzimanja antibiotika i drugih lijekova, pobrinite se za održavanje zdrave mikroflore u bebi i majci.

Nemojte se ustručavati zatražiti liječnika o kombinaciji laktacije i lijekova propisanih vama. Također, možete samostalno provjeriti sigurnost lijekova uzeti čitajući informacije u medicinskim referentnim knjigama ili bilješkama letaka o drogama.

U hitnim slučajevima, odmah obavijestite svog liječnika o dojenju. U "light" operacijama, nastavak laktacije je moguće ubrzo nakon oslobađanja majke od učinaka anestezije. S lokalnom anestezijom (na primjer, u liječenju zuba), možete nastaviti dojenje.

Što se tiče zajedničke biljne medicine: nisu svi bilje sigurni za bebu pa se svakako posavjetujte s liječnikom prije korištenja bilo kakvih dekocija i tinktura.

Ako je hranjenje zabranjeno u vrijeme liječenja

Postoje i takvi slučajevi kada biste trebali napustiti prirodno hranjenje u vrijeme liječenja. Ali to ne znači da odbijaš hraniti zauvijek i neopozivo prenijeti mrvice na umjetne mješavine. Nakon završetka liječenja - možete nastaviti hraniti.

Kako ne zaraziti dijete s hladnom tijekom HB?

Tijelo žene koja je nedavno postala majka najosjetljivija je raznim virusnim bolestima. Razlog leži u oslabljenom imunitetu i kroničnom umoru.

Ali tijekom dojenja, posebnu pozornost treba posvetiti i malim negativnim promjenama u zdravstvenom stanju. Uostalom, sve kataralne bolesti štrajkuju ne samo žensku već i organizam djece.

Prvi znakovi bolesti s HBV-om

Infekcija s takvim bolestima najčešće se javlja preko gornjeg dišnog trakta, što je kod mladih majki već preopterećeno, jer su potrebne velike količine kisika za proizvodnju mlijeka. Stoga, na prvom znaku virusne respiratorne infekcije, žena bi trebala poduzeti mjere s ciljem brzog oporavka. Prvi simptomi hladnoće su:

 1. teška slabost;
 2. brz umor;
 3. tinitus ili zagušenja;
 4. curenje nosa;
 5. bol i upalu grla;
 6. visoka temperatura;
 7. kašljanje, kihanje.

Uobičajena hladnoća traje, u pravilu, ne više od 10 dana, ali ako ne počnete s njom liječiti, možete pogoršati situaciju i izazvati pojavu ozbiljnijih bolesti.

Hoće li dati grudi s herpesom na usnom?

Često se žene tijekom dojenja pojavljuju malim prozirnim mjehurićima punjenim tekućinom na usnama. Nakon 3-4 dana rasprsnu, a na njihovom mjestu formiraju se gusta kore, pod kojima se odvija proces obnavljanja sluznice.

Takva hladnoća se zove herpes i najčešće zahtijeva samo lokalno liječenje. Kada se pojave osip, nema potrebe za suspenzijom dojenja ili čak prenijeti dijete u specijalizirane mješavine.

Obično izgled herpesa u ustima je popraćen samo malim svrbežom. Upotreba posebnih masti i gelova omogućuju brzo i sigurno izliječenje prehlade.

Mogu li hraniti dijete s mlijekom i kako ne zaraziti bebu?

Do sredine 20. stoljeća bilo je široko vjerovalo da se s najmanjim znakovima hladnoće treba odmah odvući dijete i umanjiti što je više moguće njegovim kontaktima s zaraženom majkom.

Godine 1989. WHO newsletter objavio je informacije koje su potpuno suprotne ranijoj. Otada su svi pedijatri i stručnjaci za dojenje inzistirali na tome da, tijekom hladnoće, žena ne samo da može, nego i dalje treba dojiti dijete prirodno.

Stoga, nema potrebe za zaustavljanjem laktacije. Naprotiv, imunitet djeteta će postati jači jer će proizvoditi posebna protutijela.

Kako bi se izbjegla infekcija hladnoće djeteta, potrebno je pažljivo pratiti pravila osobne higijene, redovito provjetravati sobu i mokro čišćenje. I, naravno, ne smijemo zaboraviti na uzimanje odgovarajućih lijekova.

Pogledajte videozapis o tome možete li nastaviti dojiti bebu hladnoćom:

Mišljenje Komarovsky

Vjerodostojni liječnik, Yevgeny Komarovsky, općenito vjeruje da je slaba hladnoća tijekom dojenja, naprotiv, korisna za bebu, pomaže poboljšati rad svog imuniteta. Zbog toga, s naknadnom infekcijom, dijete će izgubiti mnogo lakše nositi se s tom bolesti.

Ovaj ugledni stručnjak posvećuje posebnu pažnju na činjenicu da lijekove za liječenje prehlade treba odabrati samo stručnjak. Preporuča korištenje narodnih lijekova samo kao pomoćne mjere.

Pogledajte video o tome koji će način najbolje funkcionirati za prehladu i laktaciju:

Kada biste trebali ići kod liječnika tijekom hranjenja?

Glavni razlozi kontaktiranja stručnjaka su:

 • pogoršanje zdravlja svaki dan;
 • pojava novih znakova hladnoće;
 • neučinkovitost propisane terapije.

U takvim situacijama potrebno je što prije konzultirati liječnika. Samo on, nakon pregleda i donošenja potrebnih testova pacijentu, moći će propisati ispravno i sigurno liječenje bebe i majke.

Kako ukloniti prve znakove bolesti tijekom dojenja?

Najlakše je izliječiti virusne respiratorne bolesti u početnoj fazi razvoja. Štoviše, u ovom slučaju, rizik od prijetnje zdravlju djeteta je minimalan. Osnovna načela za uklanjanje ranih znakova prehlade su:

 • konzumiranje velikih količina tople tekućine;
 • redovito navlaživanje zraka;
 • prozračivanje prostorije;
 • uporaba odobrenih lijekova, po mogućnosti na bazi biljaka;
 • povećati ukupni imunitet tijela.

Općenito, rano liječenje prehlade je:

 1. U pravom smanjenju temperature, ako se diže iznad 38,5 stupnjeva. Najbolje je koristiti Paracetamol, koji je bezopasan majci i njezinoj bebi.
 2. Da bi se uklonila nazalna zagušenja, najbolje je koristiti Vibrocil ili ksilometazolin.
 3. Kada se suho kašalj i upalu grla, pored teških napitaka, posebne pastile također pomažu vrlo dobro.
 4. Uz ispuštanje sputum iz bronha, možete koristiti samo sirupa koji nemaju supstanciju kao što je bromheksin.

Ne zaboravite na antivirusne pripravke složenog djelovanja, na primjer, Grippferon, koji je dozvoljen za žene tijekom dojenja.

Rano liječenje prehlade u žena tijekom dojenja pomaže ne samo bržem poboljšanju zdravlja, već i izbjegavanju ozbiljnih komplikacija. Potrebno je ne samo poduzimanje mjera na vrijeme kako bi se poboljšalo zdravlje, već i korištenje samo prikladnih lijekova za to. Nemojte zanemarivati ​​posjete liječniku, jer samo pravi stručnjak može napraviti uistinu učinkovit i siguran režim liječenja.

Hladno liječenje tijekom dojenja. Mogu li hraniti bebu ako je moja majka bolestan?

Prehlada, čak i među običnim ljudima, ne može se nazvati ugodnim događajem. A za žene koje dojče svoje bebe, potpuno je nepoželjno da se razbole. Pored činjenice da majka sestara ima hladnoću s brojnim neugodnim simptomima, postoji dosta fer razlog za zdravlje djeteta. Žene moraju razmišljati o tome kako ne bi zarazili dijete, većinu bolesti. Naravno, u ovom trenutku, svaka se mama pita hoće li se hraniti s hranom?

Do nedavno je većina liječnika savjetovala izoliranje djeteta od bolesne majke i odbijanje hranjenja majčinim mlijekom. Ali danas, ove metode nisu dobrodošli od strane medicinskih stručnjaka, jer odvajanje od dojenja pridonosi smanjenju imuniteta u većoj mjeri od same bolesti. Sjetite se da je majčino mlijeko mnogo korisnije za novorođenče nego hraniti dijete s raznim smjesama.

Simptomi bolesti

Majka koja skriva, čak i ako ima hladnoću, ne preporučuje se zanemariti hranjenje bebe majčinskim mlijekom. Izuzimanje dojenja je neophodno samo u slučaju da žena uzima lijekove koji ugrožavaju zdravlje djeteta.

Otkrivanje bolesti u ranoj fazi omogućit će vam da brzo poduzimate sve potrebne mjere za njegovo liječenje bez negativnih posljedica za novorođenče.

Najvažniji simptomi prehlade su:

 • Osjećaj slabosti u cijelom tijelu, tromo stanje;
 • Povećanje temperature je više od 37 °;
 • Naslenska zagušenja; nos nosa;
 • Bol u grlu;
 • Udare kašljanja i kihanja;
 • Ekstremni šum u ušima.

Pravilno liječenje prehlade tijekom dojenja će se riješiti bolesti u jednom tjednu. Da biste se učinkovito nosili s bolešću bez oštećenja bebe, trebali biste slijediti određena pravila.

Popis pravila za liječenje majki koje dojče

 1. Kada se bolest otkrije kod majke, potrebno je potražiti savjet od pedijatra kako bi mogao utvrditi kako liječiti bolest i što se treba piti hladnom majkom.
 2. Nije preporučljivo izraziti majčino mlijeko i kuhati. Kao rezultat ovog tretmana, korisna svojstva koja štite djetetovo tijelo su izgubljena. Potrebno je nastaviti dojenje djeteta, pružajući mu prirodne uvjete.
 3. Čak i ako nije bilo moguće zaštititi bebu od infekcije, nije potrebno tretirati ga dodatno. Lijekovi koje je uzela njegova majka imat će željeni učinak na dječje tijelo.
 4. Oprez treba uzeti aspirinosoderzhaschie lijekove, jer acetilsalicilna kiselina u visokim koncentracijama uzrokuje kršenje metaboličkih procesa majke i njezine bebe.
 5. Preporuča se napustiti analgetike, negativno utječu na živčane stanice djeteta, usporavajući njihov rad.
 6. Potrebno je isključiti lijekove koji sadrže bromheksin.
 7. Prije uzimanja lijekova za prehladu morate paziti da su apsolutno sigurni. Pažljivo pročitajte upute i pravila za uzimanje lijeka.
 8. Ne preporučuje se prekoračenje doze propisane uputama ili propisane liječnikom.
 9. Ako groznica traje dugo, ne možete se liječiti sami bez konzultacija s liječnikom.
 10. Ako je beba sklona alergijskim manifestacijama, mama bi trebala zauzeti prave lijekove s antihistaminskim učinkom.
 11. Osnova za liječenje prehlade s HB je sigurnost djeteta.
 12. Hladnoće tijekom dojenja treba tretirati isključivo s odobrenim lijekovima ili tradicionalnom medicinom.

U teškim oblicima bolesti ne može se izbjeći uzimanje lijekova koji su zabranjeni tijekom dojenja. U tom će slučaju biti potrebno dekantirati majčino mlijeko svakih 4 sata, tako da se njegova proizvodnja ne zaustavi.

Koji lijekovi za hladnoću su dozvoljeni tijekom dojenja

Popis lijekova koji su zabranjeni za žene u skrbi dugo je. U slučaju kada se mama razboljela od hladnoće, mnogo je lakše znati što se može piti s prehladom majke.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Razmislite o tome kako postupati s mamom hladne majke kako ne biste naškodili vašem djetetu.

Antivirusni lijekovi

Većina antivirusnih lijekova kontraindicirana je za uporabu protiv hladnoće majke koja njeguje. Popis odobrenih lijekova za trudnice i dojilje uključuje Aflubin, Grippferon i Otsillokokcinum.

Ovi su antivirusni lijekovi dokazali da su učinkoviti i potpuno sigurni lijekovi. Nedavno su se počeli pojavljivati ​​u ljekarnama, stoga trebate zatražiti savjet od liječnika.

Antipiretični lijekovi

Pripravci s antipiretskim učinkom također su nepoželjni za ženu koja i dalje hrani mlijeko za bebe majčinskim mlijekom. Ali još uvijek morate srušiti toplinu. Pod utjecajem povišene temperature može doći do potpunog gubitka majčinog mlijeka.

Prije nego što smanjite temperaturu majke koja se brine uz pomoć lijekova, možete pokušati trljati slabom otopinom octene kiseline. Preporuča se nastaviti ih sve dok temperatura ne padne na razinu od 37,5 ˚. Ako je temperatura dosegla 39 stupnjeva, a uz pomoć rubdowna nije bilo moguće smanjiti, uzimati "Paracetamol", također možete piti "Panadol" ili "Nurofen" - dječji sirupi.

Lijekovi za liječenje rinitisa

Nije dopušteno liječiti curić s nositeljicom s tradicionalnim lijekovima. Ako je majka uhvaćena na hladnoću, može upotrijebiti Aquamaris ili Salin za borbu protiv prehlade. Vitaon i Pinasol kapi pokazali su izvrstan antimikrobni učinak.

Lijekovi za liječenje kašlja

Kakvu vrstu lijeka možete piti za majke za njegu zbog kašljanja kad im je hladno? Tijekom dojenja, kašalj se može izliječiti uz pomoć Gedeliks, Lasolvana, Ambroxol, prsnog eliksir ili Bronhikum. Možete se liječiti sirupima od povrća ili koristiti kapljice anisa.

Lijekovi za smanjenje grla

Za smanjenje boli u grlu pomoći će se upotreba "Miromestina", "Ingalipta" i "Yodinola". Na raznim forumima za njegu bebe od upaljenog grla preporučuje se uzimanje tableta za sisanje, široko zastupljene na policama modernih ljekarni.

Antibiotici za majke za njegu

Pri propisivanju antibiotika ženama koje nastavljaju dojiti svoju djecu, liječnici smatraju da ako antibiotici ne oštećuju dijete, oni nisu opasni za svoju majku.

Ako majka koja njeguje piju antibiotike u liječenju gripe i prehlada, onda im treba imati na umu da to ne bi trebalo biti lijekovi koji sadrže sulfu, jer ih djeca slabo apsorbiraju. Antibiotici za žene dojene bebe mogu se koristiti dok beba spava.

Liječenje s tradicionalnom medicinom

Bez sumnje, za prehlade tijekom dojenja puno je lakše piti lijekove nego li ih se liječiti narodnim lijekovima. Međutim, tradicionalna je medicina mnogo manje opasna i učinkovitija. Jedini nedostatak takvog liječenja moguće su alergijske manifestacije kod majke i bebe.

Ako je majka skrbnula hladnoća, onda čaj s dodatkom meda, maline ili limuna može nadomjestiti njezinu snagu i nositi se s bolesti u ranoj fazi. Prije svega, ovu vrstu čaja treba poduzeti majke koje dojiljuju, potrebno je osigurati da se ti proizvodi dobro podnose novorođenčadi.

 • Najsigurniji lijek protiv kašlja je inhalacija, koja koristi kuhano krumpir. Morate kuhati krumpir izravno u svojoj odori, lagano ga zamotati i dodati običnu soda za pečenje. Zatim morate uzeti veliki ručnik i, pokrivajući ga s glavom, 15 minuta da dišete vruće krumpirove juhu. Da biste izliječili kašalj, ne biste trebali biti ograničeni samo na krumpire. Također je dobro koristiti za inhaliranje izgaranja lišća od breze ili eteričnih ulja. Na primjer, eukaliptus se smatra izvrsnim narodnim lijekom.
 • Drugi način kojim se liječi kašalj je crni sok od jabučice s medom. Rotkvica je izvrstan antibiotik prirodnog podrijetla. Mora se temeljito oprati, pažljivo odstraniti celulozu i napuniti tekućim medom. Neka stajati oko 12 sati. Gotov proizvod traje 3 ili 4 puta dnevno, 1 žlica po prijemu.
 • Da biste dobili osloboditi od upale grla, koristi se ispiranje, za koje se koristi kalup ili kamilica. Možete gargulirati s otopinom morske soli, i još uvijek je dobro koristiti za pranje nosa prolaza.
 • Možete se nositi s hladnošću koristeći aloe sok, koji se može razrijediti s malom količinom meda.
 • Za liječenje rinitisa također koristite češnjak, od kojeg trebate napraviti kapljice. Grind nekoliko češnjaka češnjaka i pustiti ih privući u biljno ulje. Takav alat izvrstan je prevencija prehlade tijekom epidemije. Ali stručnjaci ne preporučuju upotrebu oštrih proizvoda tijekom razdoblja laktacije.
 • Također za liječenje hladnoće učinkovito korištenje stopala kupke. U vodu koja se upotrebljava za kupke mora se dodati prašak od senfa. Postupak se obično izvodi prije odlaska u krevet. Nakon toga morate nositi vunene čarape i omotati noge toplim tepihom.
 • Kako biste smanjili temperaturu i poboljšali opće stanje tijela, sestrinska majka s hladnom mora slijediti teški režim za piće. Kao piće, mogu se koristiti voda ili čaj. Ali, bolje je zamijeniti ih s ljekovitim infuzijama za koje možete uzeti kamilice, plantaže, maline ili ribizle. Možete skuhati u termos bockama.
 • Također, brisanje tijela s slabo koncentriranom octenom otopinom izvrsno je kao sredstvo za poboljšanje dobrobiti.

Kako zaštititi bebu?

Dakle, majka je bila bolesna i već je počela liječiti. Ali koje mjere treba poduzeti i što učiniti kako ne bi zarazili bebu? Svi znamo da tijekom dojenja mama i njezina beba nikada ne mogu biti odvojeni.

Nemojte prestati hraniti dijete prehladom majčinskim mlijekom, to će omogućiti djetetu učinkovitije borbu protiv bolesti.

Poduzmite potrebne mjere preporučene od strane svih poznatih roditelja, dr. Komarovskog, kako biste smanjili količinu virusa na bebu:

 • Upotrijebite četveroslojnu zavjesu od gaze koja potpuno pokriva usta i nos. Neophodno je vezati novu masku u intervalima od 3 do 4 sata. Ako se vlaga vlaži brže od navedenog vremena, ona bi također trebala biti odmah zamijenjena;
 • Kako ne bi zarazili ostale članove obitelji, zračite dječju sobu svakih sat vremena 15 minuta kako biste promijenili zrak. Kao rezultat, stari zrak nosi sa sobom mnogo virusa. Što je njihova koncentracija niža u zraku, to je manja vjerojatnost zaraze ostalim članovima obitelji;
 • Ruke se trebaju često prati, jer kada dodirnete nos ili usta, infekcija se javlja na dlanu. Držite bocu od 72% alkohola ili drugog antiseptičkog sredstva u blizini i obrišite ruke s njima. To je osobito istinito ako majka ima herpes na usnama kao rezultat bolesti.

Usklađivanje s osobnom higijenom štiti dijete od prehlade. Mala koncentracija virusa u sobi i protutijela u sastavu majčinog mlijeka omogućuju djetetu da održava svoje zdravlje.

Na temelju gore navedenog, može se zaključiti da u liječenju prehlada mamaca tijekom dojenja, možete dojiti bebu. Potrebno je strogo pridržavati se pravila koja smo opisali u ovom članku.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Što učiniti ako majka koja brine ima hladnoću

SARS, ili kako ih sami hladno bolesnici nazivaju, javlja se gotovo svaka osoba barem jednom godišnje. To je cijela skupina respiratornih patologija koje utječu na gornji i donji dišni put, uzrokovane virusnom florom. Češće, mikroorganizmi izazivaju prehlade, potom se upućuju na ARD grupu. No, kada dojite, pojava hladnoće nije lagana situacija. S jedne strane, morate se brzo približiti kako biste djetetu pružili dobru prehranu i njegu, s druge strane, rizik od zaraze bebom s infekcijom i potrebom da uzimate pilule koje mogu naštetiti vašem djetetu. Odmah se javlja prirodno pitanje - je li moguće dojiti bebu s ARVI ili ORZ, i ako da, kako mogu uzeti lijek?

Hladnjaci u HBV: uzroci i struja

Slaba hladnoća događa se pod djelovanjem virusa (manje uobičajeno mikroba), i nastaje u načelu, na isti način kao i obične žene. No, to se može dogoditi češće nego kod običnih žena zbog smanjenja imuniteta nakon isporuke uslijed gubitka krvi, umora, stresa i neodlučnosti. Trajanje hladnoće u prosjeku traje 5-7 dana, a infekcija se javlja kapljicama u zraku, s kapljicama sputuma prilikom kašljanja, mukom prilikom kihanja i komuniciranja s drugima.

Razdoblje inkubacije za različite vrste virusa traje od nekoliko sati do nekoliko dana, mogu biti pod utjecajem nazalnih prolaza i ždrijela, bronha, dušnika ili grkljana, što određuje kliničku sliku.

Njegovateljske majke su osjetljive na prehlade jer njihovo dišni sustav radi s povećanim opterećenjima zbog proizvodnje mlijeka za dojenčad. Majka troši više kisika i resursa, njezino tijelo postaje sve teže.

Koliko su opasni ARVI u majkama?

Hladnjaci nisu opasni, obično se lagano odvijaju i ne znatno otežavaju život majke koja njeguje. Ali bez odgovarajućeg liječenja mogu stvoriti komplikacije koje mogu postati opasne - otitis, sinusitis, bronhitis ili upalu pluća. Nadalje, majke koje se bave djetetom uvijek se bore zaraziti prehladu s djetetom. No, u vezi s zarazom djeteta, konzultanti za laktaciju žurbe kako bi uvjerili mamu. Ako majka bolestan od SARS-a, obično odmah, čak i prije pojave manifestacija, patogeni uzročnici također prodiru u bebu. To jest, oni ili postanu zaraženi oboje, ili se dijete ne razboljelo. I obično se ne razboli, jer majčino mlijeko mu daje protutijela na viruse ili mikrobe, što mu omogućuje da se odupre prehladi i napadaju patogenih organizama.

Mogu li dojiti sa SARS-om?

Hladnjaci mikrobiološkog i virusnog podrijetla ne primjenjuju se na kontraindikacije za dojenje. Nije potrebno na prvom znaku hladnoće da odmah odvuče dijete iz dojke, samo ga boli. Izuzeto od majčinog mlijeka, s njegovim zaštitnim faktorima, doživljavajući stres od odbića i uzimanja formule, dijete se više boli. U kontekstu kontinuiranog dojenja, on će ili premjestiti infekciju lakše ili uopće, nakon što je primila majčinska antitijela.

Moram li nositi masku za HB na pozadini hladnoće?

Iz istih razloga kao što je gore opisano, nosi masku za hladno dok dojenje nije korisno. Sve infekcije imaju razdoblje inkubacije kad se virusima ili mikroorganizmima već dodjeljuje bolesnoj osobi, ali još uvijek nema znakova. Prema tome, bolesna majka, čak i prije početka crijevnog nosa i kihanja, kašljanja, već prolazi infekciju djetetu i početkom prvog znaka patologije dijete je već bolesno ili ima imunitet.

Metode liječenja za ARVI u laktaciji

Važno je ne dopustiti da infekcija dođe u tijek i odmah započeti aktivne terapijske mjere, bez čekanja da se stanje pogoršava i stvaranje komplikacija. Važno je vidjeti liječnika, jer samozavaravanje, osobito uzimanje određenih lijekova, može naškoditi i majci i njezinoj bebi. U liječenju akutnih respiratornih virusnih infekcija, dopuštene su i popularne metode bez lijekova i lijekovi koji se tradicionalno koriste u liječenju prehlade.

Od metode bez lijekova korisno će imati obilje toplog napitka - čaj s limunom, malinama, medom ili mlijekom s maslacem, mineralnom vodom bez plina u obliku topline. Potrebno je odmoriti što je više moguće, u vrijeme neodlučnosti i podizanja temperature, provesti više vremena u krevetu. Banke, senfne žbuke, koje se danas ne preporučuju u liječenju laktacije, nemaju dokazanu učinkovitost. Korisne u slučaju hladnoće i odsutnosti temperature jesu kupke s senfom, kupanje s ozljedama.

Antivirusni lijekovi za ARVI u laktaciji

Do danas nije postojao niti jedan dokazani i učinkovit lijek za ARVI viruse, s izuzetkom liječenja influence s lijekovima koji djeluju na virus influence (Tamiflu, Relenza).

Primanje akutnim respiratornim virusnim infekcijama u medicinskim lijekovima kao što su arbidol, ribovirin, kagotsel i drugi nije naznačeno. Njihova učinkovitost i sigurnost u skrbi još nije potvrđena, iako ih proizvođači često oglašavaju i promoviraju. Njihovi učinci na dojenčad i njihovu potpunu sigurnost nisu istraženi, stoga se za strogi propis liječnika primjenjuju samo određeni lijekovi.

Također je opasno koristiti takve uobičajene lijekove kao imun, aflubin - koji može dati alergijske reakcije kod dojenčadi, probavni poremećaji i anksioznost.

Induktori interferona, koji se koriste lokalno u obliku nazalnih kapi, i sistemski anaferon, gripperon i slični agensi mogu pomoći u liječenju. Koriste se strogo prema uputama i pod kontrolom stanja mrvica. Viferon ili Kipferon u svjetlu svijeće, koji potiče vlastiti imunitet protiv virusa, bit će korisni.

Antibiotici za liječenje ARVI u laktaciji

Antibiotici se ne koriste u liječenju akutnih respiratornih virusnih infekcija, ne utječu na reprodukciju i aktivnost virusa, ali mogu dovesti do negativnih reakcija tijela žene i djeteta zbog njihove penetracije u majčino mlijeko.

Antibiotici se primjenjuju strogo na liječnički recept u prisutnosti komplikacija ili teškog tijeka ARVI-a s visokom temperaturom, koja traje 4-5 dana ili više, bez sklonosti smanjenju.

Antibiotici su prikazani u prisutnosti takvih komplikacija kao što su otitis, sinusitis, sinusitis, bronhitis i rizik od upale pluća, strogo prema propisima liječnika i uzimajući u obzir njihovu kompatibilnost s dojenjem. Tetraciklinima, aminoglikozidima i biseptolima strogo je zabranjeno primiti. Ako je prema posebnim oznakama nužno uzeti antibiotike koji nisu kompatibilni s dojenjem, za vrijeme djeteta prelaze na izraženo mlijeko ili mješavine.

Simptomatsko liječenje SARS-a u laktaciji

Najosnovniji problem je borba protiv visokih temperatura u HB.

U pozadini hranjenja zabranjeni su takvi antipiretični i analgetici kao analgin i aspirin, dopušteno je smanjiti groznicu samo uz pomoć nurofena ili paracetamola strogo u propisanim dozama i samo ako postoje brojke iznad 38,5.

Kada temperatura zahtijeva obilje pijenja i metode fizičkog hlađenja - laganu odjeću, trljanje vlažnom krpom i vodom pri sobnoj temperaturi, hladni se komprimira na velika posuda (koljena, koljena, pazuha) i čelo.

Zabranjene majke koje trude trljanje votke, octa ili alkohola, dovode do toksemije i još veće vrućice.

Kako bi se smanjila temperatura, prihvatljiv je cvijet vapna, bujne pupke, kamilice i maline. Kuće trebaju česte prozračivanje, nisku temperaturu u sobama i mokro čišćenje, ovlaživanje zraka najmanje 55-60%. To pomaže ne samo u smanjenju temperature, već i olakšavanju nazalnog disanja, ublažavanju torzije u grlu i kašlju.

Kašalj i curenje u majci s HB

Prihvatljivo je koristiti sve uobičajene načine prehlade tijekom dojenja, posebno pranje morskom ili slanom otopinom uz dodatak morske soli. Inhalacijska terapija putem nebulizatora s fiziološkom otopinom ili otopinom soli može također pomoći u olakšavanju disanja. Također uklanja suhoću, škakljanje u grlu i suhi kašalj. Lukovi bilja - kamilica, kadulja, eukaliptus mogu pomoći.

S teškim zagušenjima, ksilometazolin-bazirane kapi u sprejevima ili kapi pomažu, oni se mogu koristiti već duže od 3-4 dana i samo u teškoj fazi prehlade. U pozadini zagušenja i edema pomaže pinosol s uljnom otopinom ljekovitog bilja. To je indicirano za gustu zelenu sluzu, zajedno s mastom baktroban ili polydex ili isofra.

Suhim kašljem korisni su inhalacije slanom otopinom ili ambroksolom, uzimajući ACC lijek i sputum razrjeđivače.

Zabranjena je bromoheksin i lijekovi koji se temelje na njemu.

Biljni pripravci kao što su gedelix, bronhikum, eliksir na prsima, kapi anisa će biti korisni.

Uz grlobolja, ispiranje soli, sode i kapi joda, dekocija bilja ili pripravaka heksoralnog miramistina, rotocan će biti od pomoći. Također možete primijeniti sprejeve s antimikrobnim i protuupalnim svojstvima (Tantum Verde, Yox, Strepsils-plus otopina, bioparoks). Svi se oni primjenjuju strogo prema uputama i konzultacijama s liječnikom.

Alena Paretskaya, pedijatar, medicinski komentator

5,844 pogleda u ukupnom poretku, 1 pregleda danas

Ako se mama razboljela. Mogu li dojiti?

Majčinu bolest i dojenje. Očuvanje dojenja u bolestima majke koja njeguje

Često se događa da tijekom razdoblja dojenja majka doživljava jednu ili drugu slabost, ne osjeća se dobro, suočena s potrebom da se uzme lijekove. Kako biti u ovoj situaciji? Kako pravilno organizirati hranjenje kako ne biste naškodili djetetu?

Razlozi zbog kojih majka koja se brine može biti nezdrav, može se podijeliti u tri glavne skupine: egzacerbacije kroničnih bolesti, akutne virusne i akutne bakterijske infekcije. Taktika hranjenja ovisit će o tome koji je od ovih razloga prouzročio majčinu bolest.

U svakom slučaju, pojava kontraindikacija za trajno dojenje opravdana je činjenicom da u brojnim bolestima patogeni ili njihovi toksini mogu prodrijeti u krv bolesne majke i, prema tome, u majčino mlijeko, čime se pridonosi nastanku bolesti u djeteta. Drugi preduvjet koji može komplicirati dojenje je potreba da majka koja skrbi uzima lijekove za vrijeme bolesti, koja su zbog svoje toksičnosti nepoželjna ili izravno kontraindicirana u maloj djeci.

Razmotrite svaku moguću situaciju.

Akutne bolesti tijekom dojenja

Kada se pojave znakovi akutne bolesti, prije svega morate zaštititi dijete od rizika zaraze kapljicama u zraku (ako majka kihanje, kašalj, jednostavno diše na djetetu). U najvećoj mjeri to se odnosi na respiratorne virusne i bakterijske infekcije. Preporučljivo je izolirati majku novorođenčeta na prve znakove bolesti. U slučajevima kada izolacija nije moguća, dječji krevet treba postaviti što je dalje moguće s majčinog kreveta.

Sljedeća stvar koju trebate učiniti je da se posavjetujte sa svojim liječnikom i provedete laboratorijske krvne pretrage (kompletna krvna slika).

Ako je bolest majke respiratorna virusna ili bakterijska infekcija (ARI), privremena izolacija tijekom spavanja i sustavna ventilacija prostorije bit će dovoljna da spriječi infekciju djeteta. Virusi (oni su većina slučajeva uzročnici bolesti) vrlo su isparljivi i lako se uklanjaju iz prostorije tijekom provjetravanja. Kako biste poboljšali učinak emitiranja, možete koristiti antivirusna svojstva češnjaka. Fytoncidi sadržani u njemu (hlapljive mirisne tvari koje imaju razoran učinak na viruse) vrlo su učinkovite protiv mnogih virusa. Preporučljivo je očistiti nekoliko češnjaka češnjaka, slomiti ih i staviti oko krevetića. Možete organizirati nekoliko malih posuda s rezultirajućim tijestom za češnjak na noćni stol, mijenjati stol u neposrednoj blizini djeteta. Češnjak treba mijenjati barem tri puta dnevno, budući da eterična ulja koja sadrže volatilnu proizvodnju vrlo brzo isparavaju.

Potrebno je hraniti i brinuti se za dijete samo u četveroslojnoj gaze ili jednokratnoj odijevanju i mora se mijenjati svaka 2-3 sata.

Za prevenciju akutnih respiratornih infekcija kod bebe, možete koristiti baktericidnu (ultraljubičastu) svjetiljku, staviti je u prostoriju u kojoj se nalazi dijete i uključiti ga 4-10 minuta 4-5 puta dnevno.

U velikom broju slučajeva, u slučaju ARD-a, dojenje nije kontraindicirano. Treba napomenuti i činjenicu da je tijekom bolesti u majčinom tijelu došlo do zaštitnih protutijela protiv patogena koji je uzrokovalo bolest. Ta se protutijela prenose bebi i služe kao zaštita za njega.

Nakon pregleda majke od strane liječnika, provođenja laboratorijskih testova i propisivanja liječenja koja joj treba, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Kao što znate, mnogi lijekovi prodiru u majčino mlijeko, iako u vrlo malim koncentracijama, a ne sve su bezopasne za bebu. U pravilu, propisivanje liječenja uzima u obzir činjenicu da pacijent doji, stoga je osobito oprezan pristup izboru lijekova. Ali, ipak, neće biti suvišno čuti mišljenje pedijatara o mogućnosti i sigurnosti djeteta da nastavi dojenje uzimajući svaku od propisanih lijekova.

Često, ako je stanje majke za njegu zadovoljavajuće, s katarhalnim bolestima, moguće je odstupiti od upotrebe biljnih lijekova - raznih ljekovitih čajeva, tinktura i mješavina. Homeopatski lijekovi koji nisu kontraindicirani u dojenju vrlo su učinkoviti.

Uvijek je potrebno zapamtiti da majčina majka može uzrokovati alergije kod djeteta. Posebno je potrebno obratiti pažnju na to ukoliko postoje ljudi u obitelji koji pate od ove ili one alergijske bolesti - bronhijalnu astmu, ekcem, alergijski rinitis, itd. U svakom slučaju (iu slučajevima nasljednosti opterećenih alergijskim bolestima, osobito), prednost se daje lijekovima s što je moguće manje komponenti. Najveći broj alergijskih komplikacija nastaje kada se koriste kombinacijske lijekove.

Obratite pažnju na mjeru u kojoj određeni lijek ulazi u mlijeko - to je uvijek naznačeno u bilješkama. Ako je moguće, zaustavite svoj odabir na tematska pripravka - aerosoli, inhalacije, masti, ispiranje.

Kada se povećava tjelesna temperatura, bolje je koristiti antipiretike na bazi paracetamola - nije kontraindicirana ni za najmanja djeca i bezopasna je u toj neznatnoj koncentraciji u kojoj prodire u mlijeko kada se uzima oralno.

Ponekad biljni čajevi mogu biti vrlo učinkoviti, a upotreba lijekova nije potrebna, ali ljekovito bilje treba propisati i liječnik. Potvrdit će kompatibilnost recepta s dojenjem.

Posebna se pozornost treba posvetiti slučajevima gdje je imenovanje antibiotika neophodno za liječenje majke u skrbi. Nisu svi jednako prodorni u majčino mlijeko, a ne i svi antibiotici jednako imaju neželjeni učinak na tijelo djeteta. Najizraženiji nuspojava tekuće antibiotske terapije je neravnoteža crijevne mikrobne bilance - disbakterijusa. Međutim, neke skupine antibiotika imaju izraženije djelovanje na crijevnu mikroflora, dok druge djeluju štedljivo. Naravno, prilikom odabira antibiotika za liječenje majke koje rade u skrbi, liječnik će preferirati one koji prodiru u mlijeko u najmanju ruku i one koji su manje agresivni prema zdravoj crijevnoj mikroflori.

Postoje slučajevi kada majka mora uzeti antibiotike, čija je svrha vrlo nepoželjna za dijete. Na primjer, neki od aminoglikozida imaju nuspojave poput gubitka sluha, smanjene funkcije bubrega. Posebno izražene ove nuspojave mogu se pojaviti kada su izložene tijelu novorođenčeta. U slučaju kada je nemoguće bez imenovanja jednog od tih antibiotika, odlučuje se pitanje privremenog odbijanja dojenja.

Posebno je potrebno zadržati takve, nažalost, česte infekcije, poput gnojnog mastitisa (upala mliječne žlijezde). Iako se ova bolest ne primjenjuje na apsolutne kontraindikacije dojki majke, s velikim oprezom je potrebno liječiti nastavak hranjenja. Činjenica je da je jedan od najčešćih uzročnika ove teške bolesti Staphylococcus aureus. U prisutnosti fokusa gnusne upale u mliječnoj žlijezdi, mlijeko je gotovo uvijek zaraženo mlijekom. Posljedično, primanje mlijeka majke koja pati od ove bolesti, dijete je nekako zaraženo Staphylococcus aureusom, što sama po sebi nije nepoželjno. Osim toga, u liječenju purulentnog mastitisa koriste se antibakterijski lijekovi, prodirući u mlijeko u najvećoj mjeri (kako bi imali terapeutski učinak na upalni fokus). Dakle, dijete nije samo u opasnosti od infekcije mikroorganizmom koji može uzrokovati gnusnu infekciju u samom djetetu i izazvati dovoljno izraženu alergizaciju tijela, već također prima visoko koncentrirane lijekove koji mu nisu sigurni. Zato se tijekom razvoja gnusnog mastitisa, ginekolozi i pedijatri često odlučuju na privremeni prijenos djeteta na umjetno hranjenje.

U tom slučaju mlada majka preporučuje se redovito (dnevno svakih 3 sata, noću svakih 5 sati) kako bi izrazila mlijeko kako bi se sačuvala mogućnost nastavka dojenja.

Način je važan!
Ako je bolesna majka bolnica, uz sve gore navedene mjere, posebnu pozornost treba posvetiti njezinom režimu, tako da povećano opterećenje na njenom tijelu ne dovodi do smanjenja količine proizvedenog mlijeka. Režim njezinog dana trebao bi biti toliko nježan: bolesna majka treba imati dovoljno vremena za spavanje, ona bi trebala biti zaštićena od kućanskih poslova, dopuštajući joj da tijelo prevlada bolest u najkraćem mogućem roku.

Sve terapijske mjere treba provoditi pod nadzorom liječnika, osobito ako se bolest dogodila tijekom prvog mjeseca i pol dana nakon poroda jer je tijekom tog perioda žensko tijelo najranjivije i može se pojaviti mnoge bolesti s komplikacijama. Također je nerealno potpuno odbiti liječenje lijekovima kada je to potrebno. Samo liječnik može procijeniti težinu stanja bolesne majke i donijeti zaključak o mogućnostima liječenja.

Požara kroničnih bolesti tijekom dojenja

U slučaju da je indisposition uzrokovan pogoršanjem kronične bolesti, kao što su: tonzilitis, sinusitis, bronhitis, gastritis, obično nema kontraindikacija za nastavak dojenja. Stanje mama može biti od vrlo zadovoljavajuće do umjereno, ali pogoršanje ne predstavlja izravnu prijetnju djetetu. Kronične bolesti izvan akutne faze su prilično spor proces, u mnogim slučajevima manifestacije i laboratorijski znakovi bolesti su odsutni. Kada dođe do pogoršanja, proces se aktivira, međutim, bitnu ulogu igra činjenica da je imunitet majke u stanju napetosti zbog dugogodišnjeg "poznavanja" uzroka bolesti i ne dopušta da proces postane općenit, općenit. Proces je lokaliziran u organu koji pati s njom, i patogen (ako ga ima) u krvi i mlijeku ne prodire.

Od svih postojećih kroničnih zaraznih bolesti, samo četiri infekcije mogu postati prepreka za privlačenje grudi. To su aktivna tuberkuloza, HIV, virusni hepatitis B i C, sifilis. Istina, nema nedvosmislenog odgovora na pitanje je li otkrivanje jedne od tih infekcija kod majke apsolutna kontraindikacija na dojenje ili ne. Postoji opasnost od infekcije dijete s bilo kojom od tih infekcija, stoga se problem obično rješava u korist odbijanja teških hranjenja.

Bilo koja druga kronična virusna ili bakterijska infekcija nije kontraindikacija za dojenje.

Zbog činjenice da su majka i dijete u bliskom kontaktu, svaka zarazna bolest majke predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju bebe. Stoga je najbolja prevencija zaraznih bolesti u djeteta spriječiti ove bolesti u majci.