Enema prije porođaja

Rođenja

Prije nekoliko godina, sve žene u radu dobile su klistir prije porođaja. Osim ako je žena brzo rodila, tada nije mogla doći do ovog intimnog trenutka zbog nedostatka vremena. Mnogi primipari nisu ni znali da su morali podvrći čišćenju crijeva u bolnici. I danas, sve više žena razmišlja o postupku koji ih čeka unaprijed, ponekad se bojeći čak i više od borbi i samih pokušaja.

Postavljanje klistir prije porođaja više nije obavezno. Ginekolozi su mnogo promijenili i promijenili mišljenje, a provedene su i neke studije. I pokazalo se da smo u velikoj mjeri pogriješili o prednostima klistir prije porođaja. Međutim, daleko od svih rodilišta i žene u radnoj snazi ​​odbijaju je, a postoje i razlozi za to. Znači stavite klistir prije rođenja ili ne?

Pro i kontra

Uvodljivost klistirka prije porođaja nije prethodno opisana: opstetri i ginekolozi bili su sigurni u svoje neporecive prednosti. Ovo je prije svega higijenska strana problema. Tijekom pokušaja, sadržaj crijeva u gotovo 100% slučajeva defekira, a to se ne može nazvati ugodnim trenucima niti za medicinsko osoblje niti za majku. Štoviše, strah od "prljavog" ishod može spriječiti ženu da gura marljivo, što ni na koji način ne koristi proces rođenja. Drugi očigledan čišćenje je taj da će crijeva ostati prazna čak i prvog dana nakon isporuke (ako ne jedete tjesteninu odmah s mesnim okruglicama), a to će uvelike olakšati život u wc-u novopečene majke, ako je ukrašena.

Odsutnost izmeta u rektumu olakšava napredovanje glave djeteta u području zdjelice, bez stvaranja dodatnih prepreka u obliku brtvila. Istina, nedavne studije pokazuju da ako je žena defekirao tijekom posljednja 24 sata, tada je takav rizik smanjen na gotovo nulu. Druga stvar je kada žene u radu trpe od konstipacije i očvrsnute fekalne mase se osjećaju u lumenu debelog crijeva - u ovom slučaju, klistir prije porođaja je obavezan.

Bonus recepta klistir prije porođaja može se smatrati sposobnošću toniranja maternice, tj. Stimulirati kontrakcije i intenzivirati generički proces.

Osim toga, vrlo važan čimbenik smatra se visokim rizikom zaraze bebe u slučaju kontakta s majčinim izmetom. Međutim, moderni ginekolozi zapadne zemlje opovrgavaju tlo takvih zabrinutosti. Danas se vjeruje da je sa svim higijenskim mjerama tijekom rada, rizik od infekcije novorođenčadi je minimalan. Štoviše, postoji mišljenje da se nakon klirensa povećava.

Je li potrebno napraviti klistir neposredno prije porođaja?

U očekivanju pojave djeteta, buduća mama često misli o nadolazećem rođenju. Ima puno zabrinutosti, uključujući pripremu za porođaj i daljnju brigu o djetetu. U procesu planiranja trudnoće i porođaja, morate uzeti u obzir svaki detalj. Pri planiranju trudnoće, majke često idu na IVF i naknadno se rađanje provodi uz pomoć epiduralne anestezije.

No, čudno, mnogi se ne bore ni epidurals ili nadolazeće kontrakcije, ali jednostavan i bezopasni higijenski postupak, koji se zove "klistir prije rođenja", najviše plaši trudnice. Što je klistir - nužnost ili relikt? Kako se rađaju, što bi trebalo biti priprema za porođaj? Što je trening borbe ili takozvane lažne borbe?

Mladi uvijek imaju puno pitanja o budućim rađanjima i naravno o klistrama. Pokušat ćemo odgovoriti na najviše goruće i relevantne zahtjeve.

Je li klistir potreban i da li se uvijek radi prije početka rada?

Klistir za čišćenje je 1-2-litarska infuzija vode kroz anus. Postupak možete obaviti u bolnici ili sami. Ali ako je trudnica teško nositi sami, možete upotrijebiti pomoć bliskih ljudi.

Prije je klistir bio strogo principijelan, ali danas više ne zahtijeva njegovo obvezno držanje, budući da upotreba klistirka izaziva veliko pitanje u porodu. Pitanja o tome hoće li provesti postupak ili ne najčešće odluče samu ženu.

Tijekom niza istraživanja ustanovljeno je da klistir ne utječe na generičku aktivnost. Štoviše, klistir se već smatra prekomjernim, krši prirodne procese tijela. Primijetili smo da je žena koja je radila prije rođenja potpuno ispraznila tijelo s stolca.

To se događa pod utjecajem snažnog oslobađanja hormona koji prethode porodu. Majke velikih obitelji znaju da su labav stolice znak predstojećeg rada.

Glavnu ulogu igra majčinska bolnica u kojoj ćete roditi. Ako je maternistička bolnica moderno, onda u ovom slučaju neće biti problema s odbijanjem klistir.

Ali s obzirom na pro i kontra, bolje je napraviti čišćenje klistir.

Je li ozlijeđeno napraviti klistir prije poroda

Uglavnom, za trudnice, klistir prije porođaja nije bolan ili opasan postupak, osim ako nema hemoroida. Stoga, tijekom trudnoće, klistir može biti učinjeno kod kuće, neposredno prije rođenja.

Daju li klistir prije porođaja?

Ako postoje problemi s crijevima, potrebno je napraviti klistir, i nije važno je li to prije rođenja, no najbolje je to učiniti unaprijed.

Ako je želudac već vrlo nizak i proljev je počeo, onda je vrijeme da se roditi.

Prije svega, čišćenje klistir nije samo očistiti rodni kanal i olakšati porođaj. No, na samom početku radne aktivnosti, čišćenje klistir oslobađa maternicu od pritiska prelijevajućih crijeva.

Zašto klistir i zašto klitoris prije porođaja

Što se tiče pitanja kliništa trudnica prije porođaja, postoji mnogo mišljenja, uzroka i suprotnosti.

Da biste shvatili zašto napraviti klistir neposredno prije poroda, trebate znati razloge za obavljanje ovog postupka.

Navedite glavne razloge postupka.

 1. Higijena. Tijekom prolaska djeteta kroz rodni kanal, kontakt djeteta s izmetom nije isključen. Dijete može doći u dodir s majčinim izmetom i pokupiti neke infekcije, budući da crijevna flora ima ne samo korisne, već i bakterijske uzročnike bolesti. A ako majčino tijelo, koje ima dobre imunitete, bez poteškoća bori s patogenim bakterijama, onda slabi imunitet djeteta jednostavno se ne može nositi s napadajućim bakterijama. To je glavni razlog zašto i zašto klitoris prije porođaja.
 2. Zdrava flora. Zdravu floru koja okružuje fetus tijekom rođenja najvažniji je aspekt budućeg zdravlja. Takva flora je bakterija majke koja je "izvorna" sfera za bebu. Zato je dijete smješteno u blizini dojke majke.
 3. Oslobođenje rodnog kanala. U procesu majčinog rada, vrlo je važno osigurati fetus maksimalnu slobodu kretanja duž uskih predaka. To se posebno odnosi na žene koje pate od zatvora. Čisto crijevo doprinosi bržem završetku bolnog generičkog procesa, jer ništa ne sprječava ispravan pokušaj žene u radu. Ovo je odgovor na pitanje je li klistir potreban prije porođaja.

Trebam klistir prije porođaja

Odgovarajući na pitanje je li žena potrebna prenatalni klistir, to možemo reći
Bolje je napraviti klistir prije nego što roditi da pomogne ženi u svom radu. Enema će olakšati proces i zaštititi ženu od mogućih problema. Liječnik koji kontrolira spremnost rodnog kanala, bolje je vidjeti akcije djeteta, na čije je svjetlo vrijeme da se rodi.

Tvrdimo li trebate napraviti klistir prije porođaja, i da li je ovaj postupak potrebno nekoliko dana ili s prenatalnim kontrakcijama, definitivno možete reći o velikim prednostima klistir prije porođaja. Iznimke su slučajevi kad je potrebno očistiti crijeva na neki drugi način.

Kako napraviti klistir prije poroda

Neposredno prije početka rada, osjećajući prve znakove približavanja kontrakcijama, bolje je napraviti samo klistir. Enema se obavlja prije rođenja kao kod kuće, također u bilo kojem odjelu za rodilište u bolnici.

Faze postupka

Da bi pravilno isporučili klistir za ženu koja rade prije rođenja, morate slijediti korak po korak upute.

 1. Pripremite šalicu Esmarha. Napunite ga kuhanom toplom vodom, ispustivši sav zrak i zatvarajući cijev s isječkom.
 2. Pripremite savjet. Sterilni vrh treba biti razmazan jednom vazelinom i pričvršćen za zdjelu.
 3. Objesite zdjelu. Šalica bi trebala biti postavljena na visinu od 1-2 metra kako bi se osiguralo slobodan protok mase vode.
 4. Osigurajte ispravnu poziciju tijela. Prije rađanja klistir, ležao na jednoj strani i nježno ubrizgavao klistir tip u anus. Zatim, trebate leći što je više moguće, držeći tekućinu. Što će voda biti dulje u crijevima, to će bolje biti čišćenje. Enema je učinio i žena i rodbina.

Enema u rodilištu

Ako ne možete sami izvršiti postupak, možete koristiti usluge osoblja zdravstvene ustanove. Iskusne medicinske sestre pomažu ženama sa svim potrebnim higijenskim postupcima, tako da se malom čovjeku ne bi spriječio ulazak u ovaj svijet.

Enema prije rođenja kod kuće kada i kako se to može učiniti

Klistir, napravljen kod kuće, ne uzrokuje psihološku štetu žene, kao što je učinjeno u intimnom okruženju.

Enema, koju je sama majka stvorila, koja zna kako to ispravno, pomoći će bržoj i bezbolnijoj isporukama.

Da biste zatrudali trudni, trebali biste znati osnovna pravila njegove primjene.

Prije nego što dajete klistir prije porođaja, trebali biste nabaviti sljedeću opremu i materijale:

 1. Šalica Esmarha. Ovaj uređaj pomaže bezbolan postupak. Možete ga kupiti u ljekarnama.
 2. Vazelin ili vrhnje. Na vrh klizme koji je lako i bezbolno ušao u prolaz, bolje je podmazivati ​​je vazelinom prije toga.
 3. Veliko podmazivanje. Ako je potrebno, postupak, kada bi žena trebala ležati na krevetu, bolje je širiti podmornicu.

Ako u anusu ima hemoroidnih nedostataka, vrh treba prethodno sterilizirati u vrućem biljnom ulju.

Da bi pravilno stavili klistir kod kuće prije, vrsta poput približavanja rođenja, morate slijediti osnovna pravila svoje postavke i ispraviti manipulaciju.

S gledišta medicine utemeljene na dokazima, prenatalni klistir danas više nije relevantan kao i prije. Majka tijekom rada uvijek želi otići do toaleta. Mnoge majke ne rade klistir prije porođaja, smatrajući to neprihvatljivim postupkom za sebe i svoje bebe.

Što zamijeniti klistir i postoje li alternative

Danas se napredak kreće u smjeru higijene. U medicinskim ustanovama, žena u radu može ponuditi nekoliko alternativnih opcija koje pridonose brzom i bezbolnom otpuštanju crijeva.

 1. Svijeće. Svijeće glicerina izvrsna su zamjena za neugodnu klistir. Imaju blagu produženu akciju, potpuno opuštaju crijeva i pomažu izmetu da izađe van. Trebate umetnuti svijeću u anus, ležeći na svojoj strani s savijenim koljenima. Izdržati lijek u crijevu treba biti najmanje 7-10 minuta. Svijeće su bezopasna medicina za dijete i održavaju normalnu floru majčinog crijeva.
 2. Microclysters. Lijek za mikroklijede može se kupiti u bilo kojoj ljekarni. Stavlja se u malu cijev, opremljenu sterilnim vrhom. Prikladno, ne morate čekati tih 10 minuta, koji će, kada su borbe već počele, jednostavno izgledati kao vječnost. Djelovanje lijeka je trenutačno i djelotvorno.

Strogo je zabranjeno koristiti laksative za čišćenje crijeva prije isporuke, jer to ne samo da može negativno utjecati na dijete nego i uzrokovati nekompatibilnost lijekova koji se koriste tijekom poroda ili pojave alergijskih reakcija.

Upozorenje! Za prenatalni klistir postoje kontraindikacije.

Znanstvenici su danas mnogo promijenili u organizaciji procesa porođaja, znajući da neke studije ne preporučuju medicinskom osoblju da pojedinačnoj ženi koja dijete dobije klistir.

Za klistir postoji nekoliko kontraindikacija i negativnih točaka, pri čemu se postupak preporučuje.

 1. Trčanje hemoroide. Kada se hemorrhoids klistir treba staviti vrlo pažljivo. Često se tijekom postupka može pojaviti proboj hemorrhoidnih čunjeva. Zbog toga, u prisutnosti velikih i upaljenih hemorrhoidnih čunjeva, klistir je strogo zabranjen. Nezavisni postupci čišćenja mogu se zamijeniti alternativnim metodama.
 2. Povreda prirodne crijevne flore. Uz slabu crijevnu floru, koja je popraćena oslabljenom stolicom, bolje je koristiti alternativne metode za čišćenje crijeva.
 3. Dysbacteriosis. Ako se ženi dijagnosticira disbiosom ili drugim crijevnim problemima, ne bi trebala dobiti klistir prije mjesec dana nakon bolesti.
 4. Ozljeda crijeva. U slučajevima nedavnih bolesti i ozljeda crijeva, bolje je suzdržati se od klistirata kako bi se izbjeglo raskidanje rektuma ili tankog crijeva.
 5. Nakon operacija. Kada se oporavlja od operacije abdomena, bolje je ne koristiti takve radikalne metode kao klistir, kako ne biste naškodili vašem tijelu prije porođaja.
 6. Loose stolice. Ako žena ima određene vremenske periode slobodne stolice, ona jednostavno ne treba klistir, ali mora biti sigurna upotrebom drugih metoda čišćenja.

Prije su se ginekolozi jednostavno uvjerili u potrebu za klistirom. Danas možemo reći da klistir ima svoje pro i kontra. Često se ova manipulacija provodi na lojalniji način.

Da biste izbjegli neugodan postupak čišćenja crijeva, jednostavno slijedite posebnu prehranu koja normalizira aktivnost crijeva. Iskorištavajući trenutak da poboljšate svoje tijelo, pod bilo kojim okolnostima, ne biste trebali krenuti na kršenje prehrane. Pravilna prehrana će imati koristi i majci i djetetu. Nakon što je vaše tijelo dovelo do idealnog stanja, žena koja je u radnom stanju potpuno će biti spremna za život novim životom.

Zašto i kako napraviti klistir prije porođaja?

Ako je trudnoća i radosna i malo uzbudljiva razdoblja u životu svake žene, tada se, kao vrijeme rođenja, ostale emocije sve češće pojavljuju.

Buduća majka počinje se brinuti, razmišljati o tome kako će se roditi njezina beba, neki čak i osjećati strah i paniku, očekujući bolne kontrakcije, mnogo sati rađanja, pauze i druge moguće posljedice.

Međutim, to nije samo ono što se plaši, jer ima i puno neugodnih postupaka, bez kojih proces isporuke nije potpuna. Jedan od njih - klistir za čišćenje crijeva prije porođaja.

Nužnost ili relikt prošlosti: zašto i kada treba dati klistir prije porođaja?

U stvari, čišćenje umjetnog crijeva s klistvom smatra se obveznim prenatalnim postupkom samo u post-sovjetskim zemljama, jer liječnici u Europi i Americi ne inzistiraju na njegovoj primjeni u bolnicama za majčinstvo, pa čak i percipiraju klistir kao atavizm od prošlog stoljeća.

Osim toga, to ne utječe na proces i trajanje rada, a isključivanje neželjenog kontakta novorođenčeta s izmetom može, promatrajući osnovne higijenske mjere.

Da bi se izbjegle nepotrebne sumnje i strahovi, bolje je razumjeti izvedivost postupka i izmjeriti sve njegove prednosti i nedostatke. Čak i prije nekoliko desetljeća, liječnici stavljaju klistir sve žene u radu bez prekida, vođeni sljedećim argumentima:

S jakim pokušajima, žena neće moći kontrolirati sebe, a sadržaj crijeva će u svakom slučaju izaći prirodno. Često to postaje psihička barijera za majku, koja se boji i stidne od sličnog ishoda, što znači da se ne može usredotočiti na generički proces, malo truda itd.

Naravno, izmet će biti neugodan i medicinsko osoblje, koje će morati očistiti i staviti sve u red. Zapravo, jasno je da nitko ne želi obaviti dodatni posao, ali pod ginekološkom stolicom, na kojoj leži žena u radu, mora postojati poseban pladanj u kojem pada i urin, krv i amnionska tekućina koja teče tijekom porođaja. ako dođe do neugodnosti, onda neće biti ništa strašno u njemu, jer će i izmet biti tamo;

 • Nedvojbena prednost umjetnog čišćenja crijeva prije porođaja je fiziološka značajka vašeg tijela.

Toniranjem maternice, klistir će stimulirati kontrakcije i poboljšati proces rađanja;

 • Drugi argument u korist klistir može se smatrati činjenicom da je, nakon poroda žena, u pravilu vrlo bolno i teško otići u toalet.

Također morate dati klistir ili uzeti laksativ, pogotovo ako su postojale suze i šavovi, pa čak i takav pokret crijeva može biti na neki način spasenje;

 • Postupak će biti obavezan ako trudna majka pati od teških zatvor.

Zato liječnik u lumenu debelog crijeva može osjetiti stvrdnute fekalne maske - tada će ovi brtviti biti spriječeni u području zdjelice, a tijekom procesa porođaja nastaje dodatna prepreka.

Zapravo, prema mnogim liječnicima, žensko tijelo neposredno prije rođenja zna da treba očistiti, tako da možda nema potrebe za klistirom.

Protivnici umjetnih utroba također naglašavaju da takav postupak nije predviđen prirodom, a za vrijeme normalnog rada, čak i ako se defekira tijekom rada, bit će mnogo ranije nego što dijete kreće, tako da dijete nije u kontaktu s izmetom. Osim toga, nije neuobičajeno kada i nakon što se napravio klistir, razrijeđene ostatke izmet su još uvijek puštene tijekom pokušaja.

Dakle, ako prije nego što su sve žene u radu bile prisiljene staviti klistir (jedini izuzetak može biti brzu dostavu, početni pokušaji ili veliki otvaranje maternice), danas možete napisati odbijanje ovog postupka.

Možda, naprotiv, želite napraviti klistir, ali u rodilištu, bez svjedočenja, više se ne stavljaju - u jednoj riječi, morate saznati sve unaprijed i dogovoriti se o određenom rješenju tog pitanja.

Iznimke i kontraindikacije za trudnice

Za čišćenje klistir, postoje neke kontraindikacije u kojima je apsolutno nemoguće:

 • ako postoji opasnost za život majke ili djeteta;
 • u slučaju bilo kakve patologije fetusa ili placente;
 • kada se pupčana vrpca izvadi;
 • s prijetnjom puknuća maternice;
 • u akutnoj fetusnoj hipoksiji;
 • s preuranjenim odstranjivanjem posteljice;
 • u slučaju nekih bolesti gastrointestinalnog trakta kod žene.

U međuvremenu, valja istaknuti da, ako govorimo o planiranom carski rez, onda ćete imati klistir bez neuspjeha.

Čišćenje umjetnog crijeva (najmanje dva sata prije operacije ili ujutro na dan provedbe) smatra se standardnim postupkom prije operacije abdomena.

Postupak je uključen u pripremu za operaciju. Osim toga, dan prije ćete dobiti preporuke o prehrani i unosu tekućine.

Kako i kada zareza prije porođaja?

Enema će se staviti samo u početnu fazu rada. Ponekad se postupak provodi u WC-u, a ponekad iu odjelu.

 1. Medicinska sestra će pripremiti šalicu Esmarga (takozvani posebni gumeni enem).

Punjenje hladnom ili blago toplom (ne više od trideset sedam stupnjeva) kuhane vode (obično kapacitet šalice je jedna i pol do dvije litre). U ove svrhe može se koristiti kombinirana grijaća podloga.

Ponekad možete naći mišljenje da je umjesto vode bolje uzimati ljekovito rješenje bilja, na primjer, ona može biti farmaceutska infuzijom kamilice, no u bolnicama za majčinstvo još uvijek koriste vodu za postupak.

Osim toga, upotreba bilo kojeg lijeka (čak i biljnih infuzija) mora biti odobrena od strane vašeg liječnika.

 1. Prije nego što napravite klistir, medicinska sestra će istisnuti višak zraka kako ne bi ušao u crijeva.
 2. Žena će morati leći na lijevoj strani ili stajati na sva četiri.
 3. Da ne biste ozlijedili sluznicu i spasili ženu od neugodnih osjeta, vrh klistir je razmazan, možete uzeti vazelin ili krema za bebe.

Međutim, bol se i dalje može pojaviti ako žena ima microcracks na zidovima anusa ili hemoroida.

 1. Šalica Esmarch ili zdjela postavljena su na visini metra u odnosu na krevet / kauč.
 2. Polako i pažljivo žena dobiva klistir - medicinska sestra polako uvodi tekućinu u anus, stiskajući gumeni uređaj.
 3. Tijekom postupka preporuča se disanje ravnomjerno i duboko, možete napraviti lagane poteze na trbuhu.

Gotovo odmah, žena bi trebala imati osjećaj punine u crijevima.

 1. Kada se ubrizgava cijeli volumen tekućine, žena koja je u radnom procesu podignuta je i odvedena u zahod.

Obično se osjeća potreba za ispraznim crijevima za nekoliko minuta.

 1. Nakon postupka, liječnik mora pregledati pacijenta kako bi otkrio koji položaj je fetus, kako se cervix ponaša, itd. Kad se otvori, buduća majka prelazi u prenatalni odjel.
 2. Ako je potrebno, postupak će se ponoviti (ostavljajući tekućinu mora biti čista).

Međutim, potrebno je osigurati da je sve izašlo, pa je ranije uvedeno i za to ćete morati čekati ne manje od pola sata.

Uvodljivost i izvedivost postupka kod kuće

Ako ste sramežljivi ili nemate povjerenje medicinskom osoblju, sasvim je moguće napraviti klistir kod kuće.

Neke žene provode postupak sami zbog činjenice da u rodilištima, gdje rađaju, više ne daju enemas za majke, tako da čak možete olakšati život medicinskih sestara.

Međutim, unatoč jednostavnosti ovog postupka, bolje je unaprijed razgovarati o tome što ćete raditi kod kuće kod svog liječnika. Vaš ginekolog bi vas trebao upozoriti na sve kontraindikacije i podsjetiti da od trenutka početka pokušaja više nije moguće staviti klistir. Također, ne biste trebali imati rizik od brzine ili hitnih isporuka.

Obratite pozornost na znakove koji vam kažu da je vrijeme za postupak:

 • trbuh dolje;
 • kontrakcije počinju (iako prvo i slabe);
 • pluta se zatvara.

Esmarchova šalica može se kupiti u bilo kojoj ljekarni, ali kuhati je prije upotrebe.

Morat ćete biti vrlo pažljivi, djelovati brzo i skladno, tako da je bolje da vas netko iz vaše obitelji pomaže, jer je važno ne gubiti vrijeme i imati vremena za dolazak u rodilištu.

zaključak

Enema je daleko od najugodnijeg postupka, međutim, ako je potrebno prije rođenja, onda je bolje da to učinite kako se ne brinete o rođenju bebe. Umjetno crijevno kretanje ima svoje prednosti i nedostatke, kao i odbacivanje.

Odluka da vas odvede, ali prije toga se obratite svom liječniku i unaprijed saznajte sve potrebne informacije u bolnici. Neka vaše dijete bude lako i ugodno!

Intestinalno ispiranje prije porođaja - nužnost ili relikt prošlosti?


Dugi niz godina, klistir prije porođaja bio je obvezan postupak za sve trudnice koje su ušle u rodilište. Samo oni pacijenti čija su rođenja brzo napredovala, a da medicinsko osoblje ne napuštaju nikakvu pripremnu aktivnost, moglo bi izbjeći ovu osjetljivu manipulaciju. Međutim, zahvaljujući brojnim studijama, stručnjaci su mogli utvrditi da je upotreba klistirka prije porođaja uvelike pretjerana, a nije nužno da svaka žena rađa.

Valja napomenuti da su moderne bolnice majki Amerike i mnoge europske zemlje odavno napustile praksu obveznog pranja crijeva prije isporuke. Istodobno, domaći opstetri i ginekolozi postaju samo lojalniji u ovom pitanju, dajući pravo odabira same žene, osim u određenim slučajevima u kojima je klistir prije porođaja stvarno potreban. Pa, budući da većina jednostavnih majki, ovaj jednostavan medicinski postupak uzrokuje mnogo negativnih emocija i pitanja, pokušat ćemo razumjeti izvedivost njegove implementacije.

Svi pro i kontra

S prirodnom isporukom, tijekom kontrakcija i tijekom pokušaja, ženski crijeva doživljavaju konstantan pritisak. Budući mamac trbušni mišići su napeti na takav način da tijekom protjerivanja fetusa, crijeva su potpuno oslobođeni od sadržaja. Enema prije rada omogućuje ne samo uklanjanje nakupljenih izmeta iz debelog crijeva, nego i tonove vagine, jača kontrakcije maternice, uzrokujući aktivan rad. Štoviše, fekalne mase u obliku malih brtvila mogu stvoriti dodatnu barijeru i usporiti napredak fetusa u području zdjelice.

Nepravedni pokret crijeva u procesu porođaja gotovo uvijek dovodi psihološku nelagodu ženi. Strah od predstavljanja medicinskom osoblju na "prljavi" način sprečava pravilno napinjanje žene koja pogađa, što zauzvrat čini cjelokupni generički proces mnogo teže. Nakon što je napravio klistir prije porođaja, moguće je ne samo da se izbjegne moralna neugodnost, već iu slučaju šavova uvelike olakšati vaš daljnji "WC" život.

Klistir je napravljen prije porođaja i od higijenskog gledišta kako bi se smanjio rizik od infekcije novorođenčeta u kontaktu s izlučevinom. Međutim, dugogodišnje iskustvo dokazuje da se pražnjenje crijeva događa čak i tijekom razdoblja konzumacije pića, ispred punog rođenja glave. Slijedom toga, uz poštivanje osnovnih pravila higijene, kontakt djeteta s izmetom je potpuno isključen. U klasičnom scenariju porođaja, žene su smještene na ginekološku stolicu, ispod koje je obavezna posebna posuda za prikupljanje urina, izmeta, amnionske tekućine i krvi. Štoviše, prema zapadnim stručnjacima, oni koji daju klistir prije rođenja, umjetno povećavaju vjerojatnost zaraze. Prema njihovom mišljenju, to je opravdano samo ako žena pati od zatvora i stvrdne masne fekalne nakupljene u njezinim crijevima.

Stručni stručnjaci smatraju da "klimatsku" prije porođaja smatra "kamenim dobom". Oni tvrde da je žensko tijelo oblikovano na takav način da nekoliko dana prije nastupa rada započinje spontano čišćenje, izraženo u čestom nagonu da se defekira. Dakle, svaka umjetna intervencija u prirodnom procesu samo je kapica nekvalificiranih liječnika.

Budući da se domaći rodilištima pridržavaju suprotnih stavova o prednostima klistir prije porođaja, trudnica bi se trebala odlučiti hoće li se složiti s tim manipulacijama i unaprijed raspraviti o tome s medicinskim osobljem. Možda, u izabranom rodilištu, klistiri nisu dugo napravljeni, a pitanje će biti riješeno tamo. U ovom slučaju, pristaše ovog postupka moći će napraviti klistir kod kuće. Pročitajte više o tome kako su prvi rođaci u bolnici →

Kako se to dogodilo?

U pravilu, postavlja se pitanje hoće li napraviti klistir prije porođaja, javlja se u nepristojnim ženama koje najčešće pokušavaju izbjeći duboko crijevno čišćenje. Kongenitalne majke zbog higijene i osiguranja udobnog psihološkog stanja u većini slučajeva čine klistir prije poroda. Pa što je to klistir i kako se to izvodi?

Enema je prilično jednostavan i potpuno bezbolan postupak, tijekom kojeg je ljudski rektum napunjen toplim tekućinama u svrhu pročišćavanja. Ovaj postupak obavlja medicinska sestra u početnoj fazi rada. S velikim otkrivanjem cerviksa, a još više u pacijentovom razdoblju, klistir se ne izvodi ni u onim ustanovama gdje se taj postupak smatra obveznim.

U rodilištima, žena dobiva generičku košulju i odlazi u sobu za liječenje. Ponuđena je da leži na svojoj lijevoj strani i podigne koljena do trbuha. U stanju potpunog opuštanja, vrh klistirka, koji se premazuje vazelinom, nježno se umetne u anus. Crijeva se pune 1,5 litre vode. Kako bi postupak imao maksimalnu učinkovitost, trebali biste zadržati tekućinu napunjenu 15-20 minuta.

Neke buduće majke pokušavaju očistiti crijeva prije rađanja na drugim nestandardnim načinima, na primjer, uz pomoć laksativnih svijeća ili tableta. Međutim, prema stručnjacima, svi ti alati nisu u mogućnosti osigurati potpuno pražnjenje crijeva. Štoviše, klistir je prirodni stimulator kontrakcija, što može značajno smanjiti vrijeme isporuke.

Osnovna pravila za klistir kod kuće

Sve žene koje će staviti klistir kod kuće su snažno savjetovane da se savjetuju s ginekologom i pojašnjavaju potrebu za ovim postupkom. Da bi se izvršila ova jednostavna manipulacija, buduća majka mora unaprijed kupiti u ljekarni tzv. Esmarkhova čaša, koja je gumeni spremnik s finim vrškom, volumena od 1,5 do 2 litre.

Nakon što je napunio šalicu Esmarha s toplom vodom (35-37 ° C) dodavanjem male količine natrijevog klorida ili slabe kamilice i četkanje vrha vazelinom, suspendiran je na visini od 1-1,5 metara u odnosu na ravninu na kojoj će trudnica leći. Zatim, žena mora polaziti polaznu poziciju na lijevoj strani ili stajati na sva četiri, a nakon što izvlači malu količinu vode da izbacuje zrak, umetnite vrh u anus.

U prvoj minuti žena bi trebala osjetiti kako joj se crijeva ispunjavaju. U suprotnom, odmah morate promijeniti smjer umetnutog vrha. Kako bi se olakšala potreba za odmrzavanjem i minimizira svaku nelagodu iz postupka, pokušajte se opustiti što je više moguće. Mirno i duboko disanje, kao i lagano udaranje trbuha u smjeru kazaljke na satu pomoći će ženi u ovome.

Punjenje crijeva s vodom, odmah možete otići do toaleta. U nekim slučajevima možda ćete morati ponovo klistirati. Može se izvesti u roku od 30-40 minuta, pobrinuvši se da je sva voda iz prethodnog postupka potpuno izvan tijela. Četkica za čišćenje nužno se provodi s planiranim carskim rezom, jer u prvih nekoliko dana nakon operacije, kako bi se izbjegla divergencija šavova, neće biti moguće gurati.

Mnogi iskusni opstetričari preporučuju da žene u porodu ne bi trebale preopteretiti crijeva i slijediti strogu prehranu 1-2 tjedna prije namjeravanog rođenja. Takva dijeta omogućuje unos svježih sokova, mineralne vode, zelenog čaja, povrća, voća i žitarica kuhani u vodi. U ovom slučaju preporučuje se uporaba životinjskih proteina i ugljikohidrata kako bi se smanjili.

Enema prije poroda - vrijedi raditi ili ne?

U očekivanju pojave novog člana obitelji, žena sve više razmišlja o tome kako će se rođenje dogoditi. Kako se pripremiti? Većina trudnica nisu tako zastrašujuća, ali jedna delikatna procedura je alarmantna - klistir. Prirodna sramežljivost - daleko. Razmislite - kako napraviti klistir prije porođaja, gdje je bolje to učiniti i je li to potrebno?

Sadržaj:

 • Suvremeni pogledi na prenatalnu higijenu
 • Fiziološka relaksacija stolice
 • Zašto je potrebno klistir prije porođaja?
 • Kako je klistir?
 • alternative
 • Klistir s hemoroidima
 • Savjeti i trikovi

Suvremeni pogledi na prenatalnu higijenu

Je li potrebno napraviti klistir prije porođaja? U suvremenim domovima za majčinstvo više ne inzistiraju na provođenju takvog postupka. Danas je u većini slučajeva ova odluka prepuštena ženi.

Znanstvenici su proveli studije u kojima je utvrđeno da klistir prije rođenja ne utječe na aktivnost i tijek rada. Iako je dugo vremena - to je bio jedan od argumenata "sovjetske medicine", kada je čišćenje klistir je učinio bez iznimke i bez uspjeha.

Fiziološka relaksacija stolice

Žena ima fiziološku pražnjenje crijeva prije isporuke. To je uzrokovano djelovanjem hormona koji stimuliraju generičku aktivnost. Iskusne žene znaju da česti i obilni stolici bez pogreške u prehrani u 37-40 tjedana siguran je simptom da će rad početi za nekoliko sati. Samo glatke intestinalne mišiće brže reagiraju na otpuštanje biološki aktivnih tvari - hormona od rađajućeg kanala.

Zašto klitoris prije porođaja?

Potpuno iz postupka čišćenja crijeva ne napušta se. S medicinskog stajališta, na prvom mjestu, trebalo bi napraviti klistir kako bi se izbjeglo dodir fecesa s djetetom tijekom porođaja.

Odmah nakon rođenja, vrlo je važno sjetiti dijete s "ispravnom florom" - bakterija koja prekriva kožu majke ili oca (ako je majka u teškom stanju). Zato dijete nakon rođenja, pokušati staviti na golom trbuhu majke ili donijeti majčinu dojku. Praksa zajedničkog rada omogućuje vam stavljanje djeteta na prsa i tatu. Crijevna flora ne smije pasti na dijete, jer uključuje ne samo korisne bakterije nego i patogene, uvjetno patogene mikroorganizme.

Često većina žena u radu, osobito ako su "primiparas", osjećaju nelagodu i mogu učiniti pogrešne pokušaje. Druga prednost je da se crijeva otpuštaju, a fetus se lakše kreće kroz rodni kanal.

Ali one trudnice koje imaju probleme s crijevima u obliku zatvor, potrebno je napraviti klistir prije poroda.

Na temelju gore navedenih činjenica, žena u radu mora odrediti da li je potrebno klistir prije rođenja.

Kako se klizanje prije porođaja?

Možete napraviti klistir prije poroda:

 • kod kuće (sami ili pribjegavanje pomoći rodbini);
 • u rodilištu.

Čišćenje klistir - je uvođenje čiste prokuhane vode na sobnoj temperaturi u crijevu kroz anus uz pomoć Esmarch kruga. Njegov volumen iznosi 1,5-2 litre. Prije postupka potrebno je četkati vrh vazelinom ili debelom kremom kako ne bi ozlijedio i minimizirati traumu na zubima rektuma. Ako postoje pukotine ili hemoroidi, tvar za podmazivanje vrha mora biti sterilna. Možete kaljeno bilo koje biljno ulje koje je kod kuće i ohladite ga.

Jedna guma spremnik naziva Esmarch šalicu, suspendirane na visini od 1,5 m, prije krv te zatim zatvaranjem stezaljke cijev koja se spušta vodu i tretirane s vazelin pričvršćivanje vrha. Da biste unijeli savjet, potrebno je ležati na svojoj strani. Čim se sva tekućina nalazi u crijevima, morate je pokušati zadržati 15-20 minuta. Zatim idi prazno. U bolnici, klistir se vrši na isti način. Stavljanje samog klizme je nezgodno, ali sasvim je moguće. Ako sumnjate u svoje sposobnosti, postupak se može povjeriti medicinskom osoblju rodilištva. Oni točno znaju kako napraviti klistir prije rođenja pravilno, brzo i bezbolno.

alternative

Moderni liječnici mogu ponuditi i druge mogućnosti za oslobađanje crijeva, na primjer, mikrokristala. Da biste to učinili, koristite medicinski lijek koji se nalazi u cijevi s vrhom. U apoteku možete unaprijed kupiti lijekove. Lijek je prikladan za upotrebu, ne samo zbog činjenice da je volumen malen, ali ne traje dugo 5-10 minuta čekanja. Nakon klistirke, idite na zahod, kao i obično, to je sve.

Postoje i posebne svijeće umjesto klistir prije porođaja. Uglavnom se temelje na glicerinu. Također se smatra blažom alternativom za klistir. Svijeće se umetne u anus, ležeći na svojoj strani. Morate se držati 5-10 minuta, po mogućnosti u ležećem položaju. A onda idite u WC.

Nemojte preuzeti odgovornost za uzimanje laksativa. To može nepovoljno utjecati na tijek rada.

Klistir s hemoroidima

Enema prije porođaja u hemoroidima stavlja se na isti način kao u normalnom stanju. Također je potrebno naglasiti vrh bogato podebljano.

kremu ili vazelinu i za najbolji unos također anus, tako da kasnije nema pukotina. Enema se mora obaviti nužno ukoliko postoji konstipacija (odgođena stolica 3 dana). Tijekom pokušaja mogu se pojaviti pukotine - mikro-frakture na zidovima rektuma. Ako postoji problem hemoroida, poželjno je povjeriti postupak iskusnom medicinskom stručnjaku.

Savjeti i trikovi

Ako i dalje želite izbjeći klistir, onda trebate ići na dijetu 2-3 tjedna prije rođenja, što će normalizirati rad crijeva. Većina žena, tako da postoji prirodno opuštanje stolice, ali pomoć u kvaliteti pravilne prehrane ne boli.

Enema prije poroda: zašto vam je potrebna, tehnika provođenja, pro i kontra

Nije nimalo tajna da je tek nedavno klistir stavljen na apsolutno sve žene prije porođaja, unatoč činjenici da je ovaj postupak, blago rečeno, napetio mnoge ljude. Sada joj nije potrebna, a danas sve majčinske bolnice ne muče. Naravno, ovo postavlja niz pitanja za one žene koje uskoro planiraju postati majke.

Netko se boji, netko je stidljiv, netko smatra da je to neugodna potreba. Za one koji razumiju sve prednosti ovog događaja, strah je zamijenjen željom da nužno provede slično čišćenje crijeva prije rođenja djeteta. Uostalom, ne treba se bojati, već iskoristiti sve mogućnosti kako bi proces isporuke prošao bez gubitka i komplikacija.

Zašto

Ako vam samo pomisao na taj postupak zastraši, proučite informacije o tome zašto radite klistir prije rođenja: pobrinite se da s njim povećate šanse za sigurnom isporukom.

 • Higijena i dezinfekcija

Izlučene maske sadrže štetne mikroorganizme. Ako tijekom porođaja spadaju u genitalije, koje su u ovom trenutku ozbiljno ozlijeđene, to može izazvati ozbiljne posljedice. Prvo, razvoj cistitisa. Drugo, širenje zaraznog procesa dalje u bubrege. Treće, infekcija djeteta. Sve to će pridonijeti oslabljenom imunitetu žene.

 • Estetska vrijednost

Tijekom poroda, žena sa svojom željom ne može kontrolirati svoje vlastite crijeva. Na njemu, kao i na peritoneumu s perineumom, najjači je pritisak. To dovodi do nenamjernog izlučivanja izmeta. S jedne strane, to je jednostavna fiziologija, ovdje nema ništa sramotno. No, s druge strane, primalje će se morati stalno ometati zbog uklanjanja sekreta i poduzimanja potrebnih higijenskih mjera. Da, i žena će biti puno mirnija, ne biti sramežljiva, ona će je spasiti od nepotrebnih u najvažnijem trenutku kompleksa i iskustava.

 • Sprječavanje divergencije šavova

Nakon klistir, ženski crijeva bit će prazni još jedan puni dan. To će igrati važnu ulogu u slučaju da rođenje djeteta završava rupture. Kada šivanje u prvim danima neće morati gurati.

 • Oslobađanje beba djeteta

Prije toga, nitko se nije pitao zašto je potreban klistir, jer su savršeno znali da ukoliko nema fekalnih masa u rektumu, to će uvelike olakšati djetetov prolaz rotirajućeg kanala. Njegov napredak na njima bit će manje bolan i traumatičan, kao i brži.

 • Kontrakcija maternice

Enema prije porođaja savršeno potiče početak (obično vrlo težak za svaku ženu u radnoj snazi) rada. To je zbog činjenice da ovaj postupak uzrokuje da mišići uterusa postanu intenzivno ugovorni.

Takav ozbiljan argument uništava sve sumnje, da li je potrebno napraviti klistir prije poroda: čini se da je jednostavno neophodno. Prvo, to je učinjeno radi zdravlja djeteta. Drugo, olakšava porođaj. Treće, čini majku manje ranjivim na zarazne organizme. Nema nikakvih medicinskih naznaka za ovaj postupak: nekad je učinjeno apsolutno za sve. Vrlo rijetko su prekršili ovo pravilo, a iz dobrih razloga bili su neophodni.

Zašto ne

Doista, netko može reći da nisu izvršili taj postupak. Ne treba biti iznenađen. Postoje sasvim logično, medicinsko objašnjenje zašto neke žene ne daju klistir prije porođaja. Nema puno razloga za to:

 1. brzina (brza, hitna, prijevremena) dostava, kada nema vremena za održavanje takvih događaja;
 2. zamjena klistirala s drugim tehnikama čišćenja crijeva;
 3. carski rez;
 4. hemoroidi u trčanju;
 5. najsuvremenije maternističke bolnice odbijaju ovu tradiciju, jer se nedavno u medicinskim krugovima odnos prema ovom postupku značajno promijenio: više se ne smatra nužnim.

Ako čak i prije nego se pitanje da li je klistir je potrebno prije isporuke (što je potrebno, tradicionalni postupak), danas nitko nije iznenađen kada je žena u bolnici nisu uspjeli očistiti crijeva. Zašto se drastično promijenio stav prema ovom događaju?

Zanimljiva činjenica. Postoji znanstveni naziv za strah od klistera - kliničke fobije.

Negativne točke

Danas žene znaju unaprijed u kojoj će bolnici roditi. Stoga bi bilo dobro upitati je li prije svega rađanje klice učinjeno. To će vam pomoći pripremiti se za ovaj postupak ili njegov nedostatak morala. Ne tako davno, mnoge klinike slušale su svjetsku udrugu ginekologa i odlučile napustiti ovu metodu čišćenja crijeva, uzimajući u obzir sve negativne aspekte. To uključuje:

 • rizik od infekcije fetusa iz fekalne mase tijekom porođaja je jednako velika kao kad žena izlučuje tijekom dana prije njih, tj. još uvijek je prisutna u 80% slučajeva, čak i bez klistir;
 • strah od klistirskih veza veže mnoge žene, osjeća se u trenutku kad se treba opustiti i razmišljati samo o djetetu;
 • postupak sam po sebi je neugodan, to izaziva gađenje mnogim ljudima, što opet, ne prilično povoljno utječe na psiho-emocionalno stanje žene tijekom porođaja.

Nakon razgovora o svim tim točkama, ginekolozi su zaključili da klistir za trudnice prije poroda nije uopće obavezan, a šteta od nje može biti mnogo više nego dobra. Danas, ovu odluku donosi liječnik i žena u radnoj snazi. Ako trudna majka želi rađati čistim crijevima, trebala bi saznati kako se taj postupak izvodi. To će joj omogućiti da se mentalno pripremite i ne brinite o tome.

Kroz stranice povijesti. Sada je Esmarchova šalica izrađena od netoksičnog materijala, prozirnog polietilena. Prije toga bilo je staklo ili zemljani posuđe.

Tehnika postupka

Možete zatražiti liječnika, sami pročitati informacije, gledati videozapis, kako napraviti klistir prije porođaja, znati svaku fazu, biti spremni psihički i fizički. To će osloboditi neke napetosti i pomoći na pozitivan način, opustiti se i razmišljati samo o djetetu.

 1. Esmarchova šalica ispunjena je skuhanom, blago toplom vodom. Mnoge su žene zainteresirane za kakvu klistir stavljaju prije poroda: običnu tekućinu ili neku vrstu medicinskog rješenja. Ali budući da potonji mogu nepovoljno utjecati na stanje fetusa, samo se voda koristi za ovaj postupak.
 2. Ugradite ga na visinu mjerača iz kauča (krevet).
 3. Žene se preporučuju da leže na lijevoj strani.
 4. Podmažite vrh vazelinom.
 5. Pusti zrak od kruške.
 6. Unesite savjet.
 7. Konačno, izravno stavljaju klistir, tj. Polagano pritiskaju šalicu, polagano ubrizgavaju tekućinu.
 8. Nakon prvog postupka, liječnik pregledava cerviks i položaj fetusa. Ako je prvi već otvoren, ova radnja završava. Ako nije, može ponovno očistiti crijeva. Najčešće se prije porođaja provodi jednokratno klistir, jer je takav volumen (1,5-2 litara) dovoljan za potpuno pražnjenje.

Obično, nakon 5 minuta, žena ima želju da ispravi crijeva i odvede je u toalet. Mnogi se brinu ako je bolno napraviti klistir: sudeći prema nekim pregledima, dio trudnica doživljava neugodne, bolne senzacije. Prvo, to ovisi o pragu boli. Što je niža, to je veća vjerojatnost boli. Drugo, u nazočnosti hemoroida i mikroskopa na zidovima anusa, umetanje rukohvat će doista izazvati nelagodu unatoč vazelinovom mazivu.

Ako se to bojiš, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom ako je u vašem slučaju prije porođaja potreban klistir za čišćenje ili ga možete odbiti. Neki ljudi radije obavljaju ovaj postupak kod kuće, čak i prije nego što budu poslani u bolnicu.

Za promjenu. Postoje bolnice za majčinu, u kojima se za ovaj postupak ne koriste Esmarchova čaša, već kombinirana bočica s toplom vodom.

Početna klistir

Mnoge žene vole napraviti klistir kod kuće, jer su sramežljive ili ne vjeruju takvom delikatnom pitanju liječnicima. S jedne strane, oni se mogu razumjeti. Međutim, to ima svoje pozitivne i negativne aspekte, koje moraju uzeti u obzir oni koji se odluče sami očistiti intestine. Prethodno pregledajte sva povezana pitanja.

Je li moguće?

Pitanje da li možete napraviti klistir prije rođenja kod kuće, raspravljati o tome sa svojim liječnikom unaprijed. Ako nema rizika od brzine, hitne dostave, nema patologija fetusa i posteljice, najvjerojatnije vam je to dopušteno. Međutim, morat će biti vrlo oprezni i ne propustite pravi trenutak, kako ne biste odgodili izlet u bolnicu.

Je li to potrebno?

Kao što smo saznali, pitanje je li klistir uvijek izveden prije porođaja i je li ovaj postupak obvezan odlučuje izravno liječnik i trudnica sama. Ako je ranije odgovor bio nedvosmislen, sada su moguće mogućnosti.

Kako to učiniti?

Obavezno pročitajte korisne preporuke i gledajte videozapis, kako napraviti klistir kod kuće kako ne biste naštetili sebe ili djetetu. Shema njegove primjene nije mnogo drugačija od tehnike u bolnici:

 1. Napunite šalicu Esmarkh toplom (oko 37 ° C) kuhane vode od oko 1,5 litre.
 2. Iskopajte zrak iz cijevi.
 3. Podmažite vrh sapunom, kremom za bebe, vazelinom.
 4. Žena bi trebala ležati na svojoj lijevoj strani ili stajati na sva četiri.
 5. Pomagač treba lagano umetnuti vrh i polako uvesti tekućinu.
 6. Kako bi se smanjili neugodni, neugodni osjećaji, preporučuje se žena koja se trudi da udara u trbuh, ravnomjerno i duboko disati.
 7. Kada je sva voda u crijevima, možete otići do toaleta.
 8. Nakon 40 minuta, postupak se može ponoviti.

Kada učiniti?

Jedna od najvažnijih pitanja od interesa za žene koje namjeravaju učiniti sve to kod kuće - kada trebate napraviti klistir prije rođenja, kako ne biste kasnili. Imajte na umu da ako je postupak prekasno, morat ćete ga isprazniti u hitnoj pomoći, što će biti još gore. Ako se trbuh spusti i prve, čak i najslabije kontrakcije, možete očistiti crijeva. Imajte na umu da to može biti učinjeno samo ako nema rizika od isporuke brzine.

Dakle, klistir prije rođenja kod kuće je vrlo događaj, ako iz nekog razloga ne želite da medicinsko osoblje to učini. Ako je sve uredno i kompetentno, znatno ćete olakšati svoj izgled ovom svijetu za sebe i vaše dijete. Ako se vi ili liječnik kategoristično suprotstavljate klistiri, postoji nekoliko alternativnih načina za čišćenje crijeva.

O osobnostima. Frederick August von Esmarkh - njemački kirurg XIX stoljeća.

alternative

Do danas postoje razne tehnike koje vam omogućuju čišćenje crijeva prije porođaja bez klistirki i koje treba unaprijed zatražiti da odaberu najoptimalniju opciju u vašem slučaju.

Neki stavljaju svijeće umjesto klistir prije porođaja. Međutim, liječnici to ne preporučuju iz nekoliko razloga. Prvo, mnogo su sporiji, a dijete neće čekati. Drugo, daleko su od potpunog čišćenja crijeva. Neka od izmeta i dalje ostaju, a zatim odlaze u dvoranu. Treće, potrebno je gurati, a to može izazvati brzu radnu aktivnost. Ako tražite načine izbjegavanja klizme prije porođaja, posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome: to vam može omogućiti upotrebu supozitorija glicerina ili gela za tu svrhu.

Ponekad mogu savjetovati gel umjesto klistir (na primjer, Normakol). Međutim, njegov učinak na fetus i proces porođaja nije proučavan vrlo temeljito pa stoga vrijedi paziti s ovim lijekom i ne koristiti ga sami.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Pripremajući se za dugo očekivani događaj, bolje je znati unaprijed ako sada stvaraju klistir prije rođenja u bolnici gdje će se roditi vaše bebe. Da ne bi bilo šokirano ovim postupkom (ili nedostatkom istih), bolje je znati takve informacije unaprijed. Razgovarajte sa svojim ginekologom: odbijate crijevo na taj način ili koristite alternativnu metodu, povjerite ovu osjetljivu vježbu opstetričarima, ili to učinite kod kuće. Sve mora biti učinjeno kako bi se o njemu mislilo u najvažnijem trenutku i dati svu svoju snagu bebi.