Što je kartica za razmjenu i zašto je to potrebno?

Zasnivanje

Razmjena kartica glavni je dokument buduće majke, što je poželjno uvijek imati kod vas. Što je to, zašto je to i zašto je tako važno za svaku ženu koja očekuje rođenje djeteta?

Mjenjačka kartica porodiljne bolnice, rodiljni odjel bolnice namijenjena je provođenju kontinuiteta u nadzoru žene i njenog djeteta u antenatalnoj klinici, obstetrijskoj bolnici i dječijoj klinici. Informacije koje se nalaze na matičnoj kartici važne su za svakog liječnika koji savjetuje ženu tijekom trudnoće i postpartum razdoblja u poliklinici i bolnici koja rodi ovu ženu, te za pedijatra u rodilištu i dječijoj klinici.

Prema Redu broj 50 od 10. veljače 2003. godine "O poboljšanju opstetrijske i ginekološke skrbi u ambulantnim klinikama", mjenjačka kartica porodničke bolnice izdana je trudnoj ženskoj konzultacijskoj klinici za ženske ruke u trajanju od 22 do 23 tjedna. To je zbog činjenice da se u ovom razdoblju provodi posljednja faza dijagnoze prisutnosti kongenitalnih malformacija fetusa, štoviše, nakon tog razdoblja, prestanak trudnoće već se smatra preuranjenim rođenjem.

Koji su dijelovi mjenjačke kartice?

Razmjena kartica sastoji se od tri dijela-kupona.
Prilikom popunjavanja prvog kupona "Informacije o antenatalnoj klinici o trudnoj ženi", antenatalni liječnik detaljno bilježi podatke o obilježjima prethodnih trudnoća, porođaja, postpartum razdoblja i onih značajki trenutačne trudnoće i stanje trudne žene čije znanje je važno za liječnika koji rađa i za pedijatar u rodilištu. U kasnijim posjetima konzultacijama, trudnica donosi mjenjačnicu za snimanje podataka o naknadnim pregledima i studijama u nju. Po prijamu u bolnicu (za isporuku ili na odjel patologije trudnoće), žena je dužna predočiti zamjensku karticu. U njezinoj odsutnosti, žena je hospitalizirana u drugom odjelu za opstetriciju koja obično prima žene bez redovitog pregleda, kao i trudnice koje imaju određene infekcije kako bi se izbjegla moguća infekcija ispitivanih trudnica. Ako je žena u bolnici u odjelu patologije trudnoće prije datuma izdavanja zamjenske karte (22-23 tjedna) trebala biti izdana mjenjačka kartica uoči tog razdoblja i unijeti rezultate dostupnih pregleda i analiza.

Druga karta "Informacije majčine bolnice, porodiljna bolnica majčinstva" popunjava se u bolnici prije nego što je žena otpustena i izdana joj za antenatalnu skrb. Liječnik opstetrijske bolnice, prilikom popunjavanja drugog kupona, detaljno bilježi podatke o onim značajkama tijeka rada, postpartum razdoblju i stanju puerperala, koje zahtijevaju njegovo posebno praćenje.

Treći voucher "Informacije o porodničkoj bolnici, porodničkoj bolnici novorođenčadi" popunjava se u dječjem odjelu bolnice prije izbijanja novorođenčeta i daju se majci za transfer u dječju kliniku. Prilikom popunjavanja trećeg kupona, liječnici opće bolnice (opstetričar-ginekolog i pedijatar) najčešće navode informacije o onim karakteristikama rođenja i stanja novorođenčadi koje zahtijevaju poseban nadzor nakon istjecanja.

Koje su informacije sadržane na mjenjačkoj kartici?

1.F.I.O., dob, adresa.
2. prenose opće, ginekološke bolesti, operacije, značajke tijeka prethodnih trudnoća, porođaja, postpartum razdoblje, što je trudnoća u nizu? Kakva su rođenja? Koliko je bilo pobačaja (godina, koliko dugo)? Prethodno rođenje (godina, termin).
3. posljednja menstruacija. Označava datum prvog dana.
4. Trajanje trudnoće na prvom posjetu.
5. Jednostavno sam posjetio jednom.
6. Prvo kretanje fetusa.
7. Značajke ove trudnoće.
8. Dimenzije zdjelice. Težina se određuje pri prvom pojavljivanju. Dobitak težine za cijelu trudnoću u prosjeku bi trebala biti 10-11 kg.
9. Položaj fetusa. Fetalni otkucaji srca u minuti.
10. Laboratorijske analize. Dijagnoza sifilisa, HIV infekcije, virusnog hepatitisa B i C. Rh faktora, titra antitijela, krvne grupe, kliničke krvi i urinskih testova, studija čimbenika zgrušavanja krvi, analiza urina, analiza sadržaja vagine, razmazivanje, izmet na jaja crva.
11. Arterijski tlak (BP). Tablica kontrolira krvni tlak s 30 tjedana.
12. Datum izdavanja potvrde o invalidnosti za prenatalni dopust (30 tjedana).
13. Datum predviene dostave. Procjena težine fetusa.
14.UZI: u razdoblju od 10-14 tjedana, u 20-24 tjedana, u 32-34 tjednu.
15. Zaključak terapeuta, oculista, stomatologa, otorinolaringologa. Zaključak endokrinologa - ako postoje dokazi.
16. Kartica za lijepljenje analiza i drugih dokumenata. Odjeljak ispunjen rodiljnom bolnicom:
19. Datum i obilježja tijeka rada (trajanje, komplikacije majke i fetusa).
20. Operativne koristi u porođaju. Označava postoji li carski rez, te navodi indikacije za to.
21. Oslobađanje boli (primijenjeno ili ne, što, učinkovitost).
22. U razdoblju nakon poroda.
23. Zapisano je (na koji dan nakon porođaja).
24. Stanje majke pri iscjetku.
25. stanje djeteta pri rođenju, u porodničkoj bolnici i na ispustu.
26. Masa djeteta pri rođenju i iscjedak.
27. Rast djeteta pri rođenju.
28. Je li majka potrebna svjedočanstva (svjedočanstvo)? Za dječju kliniku:
29. Od onoga što je trudnoća u redu rodilo dijete. U kojem je tjednu trudnoće došlo. Prethodna trudnoća završila je abortusima s umjetnim, spontanim porođajem, uključujući i mrtvim fetusom.
30. Jedno rođenje, višestruko rođenje. Pokazuje se kako je dijete rođeno redom ako je rođenje višestruko rođeno.
31. Značajka porođaja (trajanje, komplikacije kod majke i fetusa).
32. Oslobađanje boli (primijenjeno je, što). Učinkovitost.
33. U razdoblju nakon poroda.
34. Otpušten (na koji dan nakon rođenja).
35. Stanje majke pri iscjetku.
36. Dječji seks.
37.Ujedno pri rođenju, pri iscjetku. Rast kod rođenja.
38. Stanje djeteta pri rođenju na Apgarovoj ljestvici.
39. Jeste li odmah vrištali?
40. Je li bilo kakvih mjera revitalizacije (što)?
41. Prvi put primijenjen na grudi u rodilištu (na koji dan života).
42. Hranjenje (grudi, majčino mlijeko, davatelj, mješavina).
43. pupak je nestao (na koji dan života).
44. Je li bilo bolesno ili nije bilo bolesno? Dijagnoza, liječenje.
45.Kad se ispušta.
46. ​​Cijepljenje.

Liječnici antenatalne klinike vjerojatno će vas pozvati na redovni sastanak prema istim "uputama": normalnom trudnoćom, jednom mjesečno do 28 tjedana, nakon - jednom svaka dva tjedna. Međutim, ako se osjećate dobro, a odlazak u antenatalnu kliniku ne dovodi sklad u vaš život, imate pravo odbiti redovite posjete ginekologu. Ako ste donijeli takvu odluku, liječnik to mora poštovati i pristojno objasniti vam moguće posljedice za vaše zdravlje. Nasilničko ponašanje, podizanje glasa, vrijeđanje i prijetnja odbijanju izdavanja zamjenske kartice neprihvatljivo je liječniku. Ako se nešto takvo dogodi, odmah možete otići na razgovor s voditeljem antenatalne klinike. Ako niste pronašli razumijevanje, u samom konzultacijama možete saznati kontakte viših zdravstvenih vlasti u vašem gradu, gdje možete izvijestiti o tome što se dogodilo.

Trudnoća Exchange karata: što je to

Trudna trgovačka kartica je dokument svake buduće majke. Izdana u ženskim konzultacijama. Sadrži informacije o tekućoj trudnoći, uz pomoć kojih liječnik daje objektivnu procjenu stanja zdravlja žene i odabere odgovarajuću taktiku opstetricije.

Mjenjačka kartica sastoji se od tri dijela, koju je ginekolog popunio u konzultaciji, od strane liječnika koji je rodio, a od neonatologa za dječju kliniku. Ovaj dokument ne može zamijeniti uobičajene medicinske zapise, ali uz pomoć žene može saznati od liječnika informacije od interesa o tijeku svoje trudnoće.

Koja je razmjena kartica

Mjenjačka kartica trudnice je oblik koji počinju ispunjavati od trenutka kada žena registrira trudnoću. No, žena će dobiti taj dokument samo 28 tjedana za prezentaciju u bolnici.

Razmjena kartica izdana je trudnici nakon donošenja svih laboratorijskih i dijagnostičkih pregleda koji potvrđuju ili opovrgavaju prisutnost kongenitalnih malformacija u fetusu u razvoju i komplikacija u trudnici.

U dokumentu su navedeni podaci o putovanjima žene, datum posljednje menstruacije, povijest zaraznih bolesti, kronične patologije, Rh faktor, vrsta krvi, informacije o ranijim trudnoćama i porodu, broj prošlih pobačaja i obilježja tijeka ove trudnoće.

Trudna kartica za izmjenu izgleda kao crno-bijela brošura koja ima standardne veličine i službeni izgled. U različitim regijama izdaju se mjenica trudnica ovisno o utvrđenim pravilima: neke žene ga dobivaju u svojim rukama odmah nakon registracije, a druge tek nakon 28 tjedana trudnoće.

Jedino pravilo koje se primjenjuje u svim slučajevima s mjenom karticom ograničenje je roka izdavanja: najkasnije 30 tjedana. Kada se prijavite u bolnicu za rodilište, prvo će se zatražiti ova kartica, a ako nije pri ruci, određena je žena da rodi zaraznu bolest.

Tijekom trudnoće liječnik u rezultatima istraživanja piše u matičnoj sobi i knjižici trudnice. Nekoliko puta tijekom trudnoće, žena se podvrgava laboratorijskim testovima krvi i urina, vaginalnom testu.

Liječnik također sustavno pregledava volumen trbuha, povećanje maternice, fetalni srčani udar, težina žene i prisutnost edema. Kartica bilježi podatke elektrokardiografije, rutinskog ultrazvuka i kardiotokografije fetusa u trećem tromjesečju trudnoće.

Pored toga, ženu mora pregledati i stručnjaci: oftalmolog, liječnik opće prakse, endokrinolog i stomatolog.

Odsjek je popunio žensko savjetovanje

Razmjena kartica uključuje tri dijela. Prvi je popunio liječnik koji promatra ženu u konzultaciji od trenutka registracije. U dokumentu pažljivo unosi podatke o zdravlju trudnice nakon pregleda i laboratorijskih i dijagnostičkih studija.

Popis ovih informacija uključuje:

 • Podaci o zaraznim bolestima i prisutnosti kroničnih patologija, što je važno za predviđanje tijeka trudnoće.
 • Informacije o trudnoći i rađanju koje je žena imala u prošlosti. Ako je prethodna trudnoća nastavila s komplikacijama, bilo porođaj je započeo prerano ili je prošao kroz carski rez - liječnik odabire odgovarajuće taktike za upravljanje trudnoćom, provodi preventivne mjere kako bi spriječio takve posljedice. Činjenica je da se vjerojatnost ponavljanja komplikacija povećava sa svakom novom trudnoćom.
 • Informacije o pobačaju. Umjetni ili spontani pobačaj može dovesti do određenih poteškoća s gestacijom. Morate obavijestiti liječnika o broju pobačaja i njihovom trajanju. Pročitajte više o posljedicama pobačaja →
 • Datum posljednjeg mjeseca. To je također značajna informacija, uz pomoć kojih liječnik točno određuje DA - procijenjeni dan kada će se dijete roditi.
 • Datum registracije. Prvi dan pojavljivanja žene u ginekološkom uredu o trudnoći zabilježen je i na mjenjačkoj kartici. Registracija bi trebala ustajati najkasnije u roku od 12 tjedana trudnoće. Ovo je važno za prevenciju mogućih komplikacija koje se često javljaju u prvom tromjesečju - najvažnija faza trudnoće, kada se odvija polaganje glavnih organa i sustava fetusa, a dodatna opažanja od strane liječnika će biti korisna. Osim toga, sve žene koje su se prijavile do 12 tjedana primaju malu novčanu naknadu.
 • Informacije o fetusu: početak prvog miješanja, obilježja rasta i razvoja - veličina, mjesto u maternici, ultrazvučni podaci, prisutnost ili odsutnost kongenitalnih malformacija.

Odsjek je napunio majčinsku bolnicu

Ovaj odjeljak sadrži detaljan opis sljedećih stavki:

 • Datum rođenja. Potrebno je izdati rodni list za dijete, kao i dobivanje liste bolesnika ako se rođenje nastavi s komplikacijama.
 • Značajke porođaja. U ovom trenutku liječnik označava trajanje generičkog postupka, trajanje "suhog" razdoblja nakon ispuštanja vode, komplikacije koje su nastale u majke i djeteta. Ove informacije su relevantne za predviđanje tijeka razdoblja nakon poroda.
 • Kirurška intervencija u porođaju. Carski rez, epiziotomija, nametanje pinceta - sve to je zabilježeno na mjenici s obaveznim popisivanjem indikacija, koji su bili razlog operativnog rada.
 • Korištenje anestezije. Detaljno opisuje metodu anestezije, što je važno kako bi se uklonile moguće posljedice nakon porođaja.
 • Informacije o stanju novorođenčeta, njegovoj visini i težini.

Odjel za kliniku za djecu

Treći dio kartice popunjava neonatolozistički stručnjak u bolničkim zidovima i izdaje dokument ženi za prebacivanje u dječju kliniku.

On unosi sljedeće podatke:

 • informacije o porodu: vrijeme, broj plodova, komplikacije, pružena pomoć;
 • što je račun trudnoće, razdoblje isporuke, povijest ranijih trudnoća;
 • spol novorođenčeta, težina i visina;
 • Apgarovi rezultati;
 • vrsta hranjenja, vrijeme prvog dojenja;
 • podatke o cijepljenju.

Od trećeg trimestra do početka rada trebate imati s vama sljedeći popis dokumenata: mjenjačnica, umetanje, politika, putovnica.

Nemoguće je predvidjeti početak rada, a ako počnu odjednom, liječnik za hitne slučajeve moći će pružiti pravovremenu pomoć majci i njenom djetetu prije ulaska u bolnicu. Taktike pasivne pomoći će mu biti potaknute informacijama upisanim na karticu.

Mnoge buduće majke smatraju da je taj dokument druga birokratska izrada i podcjenjuje, ali je važno razumjeti da je pravovremena registracija neophodna da bi liječnik mogao detaljno opisati parametre trudnoće u dokumentu, budući da su to vitalne informacije koje mogu spasiti život i zdravlje žene i njezina beba.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Kada i gdje je izdana buduća glavna isprava majke - zamjenica trudnice?

Što je potrebno i što izgleda mjenjačka kartica? Mjenjačka kartica trudnice je dokument koji se izdaje u antenatalnoj klinici da prati ženu za vrijeme trudnoće.

Obično se izdaje na putovnicu buduće majke za razdoblje od 8 tjedana. Ali u rukama trudnice dobiva ga samo u 22-23 tjedna.

To se može objasniti činjenicom da je ovo razdoblje povezano s posljednjom fazom dijagnoze fetusa zbog prisutnosti kongenitalnih malformacija. Štoviše, prestanak trudnoće nakon ovog razdoblja smatra se prijevremenim porođajem.

"Razmjena" sastoji se od tri dijela

Prvi dio

Prva uključuje informacije iz antenatalne klinike o trudnoći. Ovdje liječnik ženske klinike, gdje je žena registrirana, bilježi sve informacije o obilježjima tijeka trudnoće, stanju žene, porođaju i postpartum periodu.

Ovaj odjeljak sadrži sljedeće informacije:

 1. Puni naziv trudna.
 2. Njezina dob (ranih i kasnih trudnoća mogu biti popraćena različitim problemima kod nošenja djeteta).
 3. Adresa koja je nužna za izvanredne slučajeve, kada je teško ili nemoguće kontaktirati trudnicu, a postoji potreba za upoznavanjem potrebnih informacija od rođaka ili sustanara trudnice.
 4. Opće i ginekološke operacije koje je podvrgnuta ženi. Djeca, kronične i nasljedne bolesti važni su zbog njihovog mogućeg negativnog utjecaja na tijek trudnoće, razvoj fetusa i porođaj.
 5. Značajke ranijih trudnoća, porođaja i razdoblja nakon poroda. Ako je došlo do nekih komplikacija, pažljivo se prati žena radi pravovremenog otkrivanja patoloških stanja (rana ili kasna toksikoza, prijeteći pobačaj, anemija). Prilikom obavljanja carskog reza u prošlosti, vjerojatno će se i ovaj put preporučiti kirurška intervencija.
 6. Broj prethodnih trudnoća, broj djece rođenih bit će potrebno predvidjeti tijek trenutnog rođenja.
 7. Broj pobačaja, ako ih ima (godina rada, pojam pobačaja). Ove informacije su neophodne kako bi liječnik znao o mogućem razvoju posljedica: upalnih bolesti maternice i njegovih dodataka. To može dovesti do pobačaja ili prijevremenog porođaja, nepravilnog rada i komplikacija tijekom razdoblja nakon oporavka.
 8. Godina i trajanje prijevremenog poroda, što ukazuje na tendenciju trudnice na određene patološke uvjete.
 9. Datum prvog dana posljednjeg menstruacije, koji će pomoći u određivanju približnog trajanja trudnoće.
 10. Trajanje trudnoće tijekom prvog posjeta konzultacijama. Takvi podaci potrebni su za izračun datuma očekivanog rođenja. Na temelju tih informacija liječnik često iznosi zaključke o odgovornosti trudnice za njeno zdravlje i za nerođeno dijete.
 11. Broj posjeta. Tijekom normalne trudnoće - 10 puta (nakon prvog posjeta - odaziv bi trebao trajati 7-10 dana kako bi se procijenili rezultati testova, zaključci terapeuta i drugih stručnjaka: otorinolaringolog, stomatolog, oftalmolog, endokrinolog, ako je potrebno). Do 28 tjedana - jednom mjesečno, do 37 tjedana - dva puta mjesečno, a poslije - svakih 7-10 dana). Trudnoća, popraćena bilo kojom patologijom, je težak argument za češće posjete liječniku-ginekologu. Učestalost posjeta određuje se pojedinačno.
 12. Datum prvog kretanja fetusa za izračunavanje očekivanog datuma rođenja. Kod ponovljenih trudnoća, prvo podrhtavanje osjeća se ranije nego tijekom prvog ležaja djeteta.
 13. Značajke tijeka trudnoće. Bilo koja komplikacija utječe na tijek rada i postpartum razdoblje.
 14. Veličina zdjelice. Zdjelica se smatra uskim ako barem jedna od mjerenja ne odgovara normi. U tom slučaju, postoji opasnost od kompliciranog prolaska djeteta (posebno velikog) kroz rodni kanal.
 15. Težina i visina na prvom odazivu. Visina ispod 150 cm puna je deformacija kralježnice i zglobova kuka. Kao rezultat toga, zdjelica može biti sužena. Dobitak težine preko 40 tjedana u prosjeku iznosi 10-11 kg.
 16. Položaj fetusa je važan za upravljanje radom. Fetus zauzima konačni položaj u trajanju od 37 do 40 tjedana. Položaj može biti uzdužno, poprečno i koso. Prva je norma, 2 i 3 - patologija koja komplicira normalni prolaz djeteta kroz rodni kanal.
 17. Predstavljajući dio - ovaj dio fetusa najprije prolazi kroz rodni kanal. To može biti dječja glava (leđa glave, lice ili kruna glave) ili zdjelicu (noge ili stražnjice). Najpovoljnija prezentacija - glavobolja. Definicija ovog parametra omogućuje vam da unaprijed odaberete način isporuke.
 18. Fetalni otkucaji srca. Po svojoj učestalosti i karakteru, moguće je procijeniti stanje fetusa (norma je jasno i ritmično srce do 140 otkucaja u minuti). Na mjestu slušanja otkucaja srca možete saznati mjesto djeteta u maternici. U zamjenskoj iskaznici upućuju na otkucaje srca fetusa, počevši od razdoblja od 32 tjedna.
 19. Laboratorijska ispitivanja. To uključuje trostruku kontrolu za HIV, sifilis, virusni hepatitis B i C (kada je registriran, u 30 tjedana i nekoliko tjedana prije PDR-a).
 20. Rh faktor. U trudnoj ženi s negativnim Rh, tijelo primjećuje fetus kao izvanzemaljski objekt, što dovodi do njegove anemije. I to je ispunjeno pobačajem, zaustavljajući razvoj trudnoće. Titar antitijela omogućuje odabir optimalne taktike trudnoće i metode isporuke.

 • Datum primjene stafilokoknog toksoida. Ako trudnica ima kroničnu upalnu bolest, provodi se mikrobiološko istraživanje kako bi se identificiralo stafilokok, što je opasno za majku i dijete s komplikacijama tijekom porođaja i postpartum razdoblja. Za prevenciju infekcije novorođenčeta kod 32, 34 i 36 tjedana provodi se imunizacija s 0,5 ml stafilokoknog toksoida. Ubrizgavanje se izvodi subkutano pod scapulom.
 • Krvni tlak Povećanje ovog pokazatelja na 135/85 može ukazivati ​​na razvoj preeklampsije, osobito ako postoje otekline i proteini u mokraći.
 • Broj klasa fizikalne terapije (danas u klinikama rijetko provodi takav trening, tako da liječnik može savjetovati samo dozvoljene vježbe tijekom trudnoće, ako, naravno, stanje trudnice omogućuje njihovoj izvođenju).
 • Psihološka priprema za porođaj. Od 28-30 tjedana liječnik-ginekolog vodi 10 sesija u antenatalnoj klinici.
 • Škola majki. Razredi obuhvaćaju probleme s djecom. Mjenjačka kartica označava broj pohađanih razreda.
 • Datum izdavanja listova invalida za prenatalni dopust (napisan u 30 tjedana trudnoće.
 • Približan datum isporuke određuje se na temelju različitih parametara.
 • Dnevni posjeti (ispunjeni su s 32 tjedna).
 • Rasporedite dobitak na težini za cijelu trudnoću. Ovaj je algoritam važan za predviđanje komplikacija u 3 trimestra i porođaju.
 • Približna težina fetusa za određivanje taktike rada. Ušao je u razmjenu kada se trudnoća već smatra punopravnim - na 37 tjedana.
 • Rezultati 3 puta ultrazvuka: na 10-14, 20-24 i 32-34 tjedana.
 • Puni naziv opstetričar-ginekolog, vodeći trudnoću, i njegov potpis.
 • Drugi dio

  Drugi dio sadrži informacije o rodilištima o ženi u radnoj snazi. Popunjena je u odjelu za opstetrički tretman prije iscjedanja žene radi daljnjeg prijenosa u antenatalnu kliniku.

  To uključuje detaljne podatke o tijeku rada i postpartum stanju. To će vam omogućiti da odaberete pravu taktiku za rehabilitaciju žena nakon isporuke.

  1. F.I.O., dob, adresa, datum primitka i datum dostave. Potonji je potreban za registraciju rodnog listića djeteta iu slučaju teškog porođaja - za izradu dodatne potvrde o invalidnosti.
  2. Značajke generičkog procesa (trajanje, bilo kakve komplikacije kod majke i fetusa).
  3. Označava postoji li carski rez i za koje razloge.
  4. Metoda anestezije (bilo da je primijenjena, što točno i koja je njegova učinkovitost). Ovo je važno za analizu mogućih neuroloških komplikacija (bol u kralježnici) nakon spinalne anestezije.
  5. Značajke postpartum razdoblja.
  6. Datum otpuštanja iz rodilišta (koji je dan nakon rođenja djeteta). Stanje majke i djeteta utječe na definiranje tog razdoblja.
  7. Stanje zdravlja majke pri iscjetku.
  8. Stanje djeteta pri rođenju, u bolnici i iscjedak. Takvi podaci potrebni su za analizu ispravnosti trudnoće.
  9. Težina novorođenčeta u prvim minutama života i iscjedak.
  10. Rast djeteta pri rođenju.
  11. Potreba za pokroviteljstvom majke. Ponekad nakon izbijanja žene možda trebaju kućne konzultacije s ginekološkim liječnikom kod kuće.
  12. Posebne napomene. U ovom stupcu obično se navodi broj dodatnih dana na invalidninu za predhodni odmor.
  13. Puni naziv i potpis maternice bolnice.

  Treći dio

  Treći dio mjenjačke kartice je podatak o novorođenčadi o maternističkoj bolnici. Završetak je odgovornost stručnjaka u pedijatrijskoj opstetarskoj bolnici.

  Informacije o tijeku rada i stanju djeteta unose se prije ispuštanja djeteta.

  Mama ili njezini rođaci moraju položiti ovaj kupon u dječju kliniku, gdje će se dijete nastaviti promatrati, u roku od nekoliko dana nakon iscjedka.

  1. Ph.I.O., adresa puerperala, datum rođenja, kakva je trudnoća u nizu, tjedan trudnoće rođenje, podaci o neuspjelim ranijim rađanjima (umjetni, spontani pobačaj, rođenje mrtvog fetusa).
  2. Rođenje: jedno ili više; Zapisano je kako se dijete rodilo, ako je rođenje višestruko rođeno.
  3. Trajanje rada, prisutnost komplikacija kod majke i fetusa).
  4. Upotreba anestezije (koja se koristi i koja je njegova učinkovitost).
  5. Značajke postpartum razdoblja.
  6. Koji dan nakon isporuke bio je iscjedak?
  7. Stanje zdravlja majke pri iscjetku.
  8. Spol i visina novorođenčeta, njegova masa pri rođenju i iscjedak.
  9. Procjena stanja djeteta pri rođenju na Apgarovoj ljestvici. Uzima u obzir funkcioniranje organa i sustava dijete za 1 i 5 minuta. njegov život. Maksimalni rezultat je 10. To određuje pedijatar u rodilištu, koji je prisustvovao porodu.
  10. Je li novorođenče odmah vrištala? To je pokazatelj dobrobiti djeteta u maternici i njezina reakcija na odgodu porođaja.
  11. Jesu li provedene mjere revitalizacije i koje?
  12. U kojem je danu dijete prvo primijenjeno na grudi u bolnici?
  13. Vrsta hranjenja (dojka, izražena majka ili davateljsko mlijeko). Navedena smjesa je indicirana za koju dijete nije alergično. Ako je dijete dojilo majčino mlijeko, trebalo bi naznačiti razloge.
  14. Za kakav je dan napustio pupčanu vrpcu?
  15. Označava je li dijete bilo bolesno s nečim u bolnici.
  16. Dijagnoza, liječenje, stanje pražnjenja.
  17. Cijepljenje protiv tuberkuloze (u slučaju odbijanja - razlog je ukazan).
  18. Preporuke za njegu.
  19. Posebne napomene.
  20. Datum ispunjenja
  21. Puni naziv i potpisa opstetričara-ginekologa i pedijatara majčinske bolnice.

  Trudna Exchange kartica

  Tijekom trudnoće žena prima jedan privremeni dokument - zamjensku karticu koja je predočena prilikom prijama u bolnicu. Ali zašto je to potrebno? Nije dovoljno standardnih dokumenata? Svakako će vam trebati klasična putovnica građana kada iznenada odlučite rađati. Ali to nije sve. U čekaonici rodilišta, pored putovnice, od Vas će se tražiti i zamjenska kartica.

  Što je kartica za razmjenu? Ovo je medicinski dokument koji nakon dostizanja određenog razdoblja daje se trudnoj ženi u antenatalnoj klinici. Informacije o zdravstvenom stanju žene, njezinu okruženju, vrsti i vrsti aktivnosti, obilježjima trudnoće, komplikacija, ako ih ima, prenose se na mjenjačku karticu iz medicinske kartice trudnice. To također ukazuje na podatke o prethodnim trudnoćama i porođaju, o postupcima i testovima koje je žena podvrgnula tijekom nošenja djeteta. Općenito, karta sadrži cjelovitu sliku tijeka trudnoće. Do 20. tjedna trudnoće, kartica se čuva u predškolskoj klinici, a nakon toga se dijeli. Nakon 30-32 tjedana, dužnost žene je da je nosi svuda s njom. Činjenica je da u ovom trenutku, posebice s kombinacijom posebnih okolnosti, moguće je prerano rođenje (naravno, ne daj Bože). Ako je u ovom slučaju razmjena kartica s vama, to će uvelike olakšati situaciju. Uostalom, jednom u rodilištu, možete pružiti potpune informacije o sebi, što će pomoći liječnicima da odlučuju što točno možete učiniti u vašem slučaju, a što ne.

  Razmjena kartica sastoji se od tri "blokova". Prvi se odnosi na izjave o stanju zdravlja žene tijekom nošenja djeteta. Druga bilježi informacije o porodu. Treća jedinica je popunjena u rodilištu i prenesena u dječju kliniku, ukazuje na podatke o novorođenčadi.

  Da bismo je učinili jasnijim, izgleda da ćemo navesti glavne točke, na primjer, sadržane u prvom bloku mjenjačke kartice.

  1. Prezime, ime, patronim trudnice.
  2. Datum rođenja.
  3. Adresa.
  4. Visina, težina, veličina zdjelice. Odvojeno je zabilježeno povećanje težine.
  5. Informacije o prethodnim trudnoćama (ako su bile), obilježja njihove pojave, kao i informacije o ranijim rađanjima, broj djece u obitelji.

  Razmjena karata: pitanja i odgovori.

  Mjenjačka kartica sastoji se od tri dijela - ginekolog u antenatalnoj klinici popunjava prvi, liječnik koji će roditi, treći neonatolog u rodilištu.

  Ovaj dokument ne zamjenjuje medicinsku karticu, već dopušta svakom stručnjaku kojem se žena poziva na dobivanje ažurnih informacija o tijeku trudnoće i njegovim značajkama, a po potrebi ga nadopunjuje.

  Mjenjačka kartica: tijekom trudnoće

  Prvi dio mjenjačke kartice popunjava liječnik iz antenatalne klinike. Kartica sadrži informacije o stanju zdravlja trudnice na temelju rezultata ispitivanja i testiranja.

  Obavezno uključite sve prenesene zarazne bolesti, prisutnost kroničnih bolesti.

  Na primjer, podmukao zarazna bolest - rublja - opasna je tijekom trudnoće. Ako ste već imali ovu bolest u djetinjstvu, ne brinite se - razvili ste cjeloživotni imunitet i ponovna infekcija ne prijeti.

  Veliki problem je učestalost rubeole u ranoj trudnoći. Vrlo visoki rizik od kongenitalnih deformacija u fetusu - katarakte, gluhoća, otvoreni ductus arteriosus.

  Zato je tako važno unijeti sve podatke na zamjensku karticu - u slučaju problema, liječnik će moći odabrati pravu taktiku za upravljanje trudnoćom.

  Važne informacije o prethodnim trudnoćama i porodu, ako ih ima.

  Na primjer, ako ste u ranijoj trudnoći imali prijetnju prestankom, onda postoji rizik od ponovnog pojavljivanja komplikacija tijekom naknadnih trudnoća.

  Preuranjena dostava ili hitan, prirodni porod ili carski rez - sve to je također važno za liječnika koji vodi vašu trudnoću.

  Ako su prethodne isporuke bile teške ili je bilo potrebno hitno carski rez, to će zahtijevati dodatne preglede.

  Faktor rizika za trudnoću je pobačaj.

  Njihov broj i razdoblje trudnoće, na kojoj je izvršeno umjetno prekidanje, odražavaju se na mjenjačkoj kartici.

  Prikazan je prvi dan zadnjeg menstruacije.

  Od tog datuma, uobičajeno je računati razdoblje trudnoće. Procijenjeni datum isporuke (PDR) izračunava se na sljedeći način - do prvog dana posljednjeg menstruacije, morate dodati 7 dana i oduzeti 3 mjeseca. Postoji još jedan način - dodajte 280 dana (40 tjedana) do prvog dana posljednjeg menstruacije.

  Označava datum prvog pojavljivanja - dan kada ste službeno zapisani u antenatalnoj klinici.

  Preporučljivo je registrirati se prije 12 tjedana trudnoće. Prvo, to je potrebno kako bi se smanjile moguće komplikacije. Uostalom, prvi trimestar je najvažnije razdoblje trudnoće, polaganje svih organa fetusa odvija, a promatranje liječnika neće ozlijediti.

  Drugo, žene koje su se prijavile do 12 tjedana, stavile su zasebnu novčanu naknadu.

  Također u mjenjačnicu i mnoge druge informacije: datum prvog kretanja fetusa, veličina i položaj fetusa u maternici, rezultati ultrazvuka.

  Preporuča se da se ultrazvuk za trudnoću izvrši tri puta.

  Na 11-12 tjedana ultrazvučni pregled je dio I. tromjesečju - mjerena veličina trtica-parijetalni embrij (CTE), izmjerena je debljina nuhalni nabor (važan pokazatelj, koji, zajedno s krvi, kao što je isporučena u istom razdoblju, omogućava nam da izračunati rizik fetalnih abnormalnosti kromosoma),

  U 20-24 tjedana već je moguće ispitati anatomsku strukturu unutarnjih organa fetusa, odrediti postoje li malformacije, procijeniti položaj i debljinu posteljice, prirodu i količinu amnionske tekućine.

  Na 34-36 tjedana, liječnik izgleda položaj fetusa u maternici (glave ili zadak), procjenjuje veličinu ploda, posteljice državne - je potrebne informacije kako bi se utvrdilo taktiku nadolazeće rođenja.

  Uz to, razmjena kartica nužno mora sadržavati i zaključke drugih stručnjaka: oculista, stomatologa, terapeuta, otolaringologa.

  Na primjer, ako postoje patološke promjene u fundusu i retini, optometar daje preporuke o tome kako izuzeti moćno razdoblje. Otolaryngolog procjenjuje stanje ždrijela i grkljana - to je važno za anesteziju za carski rez.

  Mjenjačka kartica: porođaj i razdoblje nakon poroda

  Drugi dio zamjenske karte napunjen je u bolnici. Karta sadrži informacije o tome kako je porođaj i ranog porođajnog razdoblja prošao. Nakon otpuštanja, ovaj dio daje ženu u naručju kako bi je mogla prebaciti na antenatalnu kliniku za praćenje.

  Dakle, što bi trebalo napraviti karticu u rodilištu?

  Najvažnija stvar je datum isporuke. Ovo je neophodno za registraciju rodnog listića djeteta, za izdavanje dopunske liste bolesnika (ako je bilo složenih isporuka).

  Značajke porođaja.

  Označava trajanje rada, trajanje bezvodnog razdoblja, komplikacije kod majke i fetusa. Ove informacije važne su za predviđanje tijeka postpartum razdoblja.

  Korištenje operativnih prednosti u porođaju.

  To uključuje epiziotomiju (perinealnu incizu), pincete, cezariannu sekciju. Ako je potaknuta radna aktivnost, to se također nužno odražava i na mjenjačkoj kartici. Osim toga, treba navesti sve naznake za operativne koristi.

  Upotreba lijekova protiv bolova. Opisana je metoda anestezije, budući da je važno predvidjeti moguće odložene komplikacije nakon poroda.

  Na primjer, nakon spinalne anestezije moguće su neurološke komplikacije (bol u leđima, migrena).

  To ukazuje na stanje djeteta pri rođenju, u rodilištu i na ispustu, visini i težini djeteta.

  Liječnik u porodničkoj bolnici svakako će naznačiti na mjenici da li žena treba pokroviteljstvo.

  Na primjer, ako imate poteškoća s dojenjem, ili se morate posavjetovati s ginekološkim odgojiteljem kod kuće.

  Izbacivanje iz bolnice

  Treći dio zamjenske karte je također popunjen u bolnici i predan ženi za naknadni prijenos dokumenta u dječju kliniku.

  Pedijatar u rodilištu upisuje sljedeće podatke o kartici:

  Od kojega je računa rođenja trudnoće vaše dijete, u koje je vrijeme rođenje postalo, što su završile prethodne trudnoće (pobačaj, porođaj, mrtvorođenost).

  Zabilježeno je, što su bili rodovi - jedan ili više;

  Značajka porođaja - trajanje, komplikacije kod majke i djeteta.

  Rod djeteta, njegova težina pri rođenju i iscjedak, visina.

  Procijenite stanje djeteta na Apgarovoj ljestvici.

  Apgarova skala je zbroj bodova koji mjeri funkcioniranje organa i sustava novorođenčeta u 1 i 5 minuta života.

  bodova

  1

  2

  boja cyanotic ekstremiteta, blijedo ružičaste, crvene dah odsutan sporo, neravan dobre, bez srca iza glasa manje od 120 otkucaja / min više od 120 otkucaja / min refleksi odsutni lako grimasu kašlja, kihanja, viče mišićni tonus ud savijena odsutan aktivno kreće dijelove tijela

  Maksimalni rezultat je 10. Dijete čije se stanje procjenjuje na 6 ili manje bodova zahtijeva reanimaciju i naknadnu intenzivnu njegu.

  Označava prirodu hranjenja novorođenčeta (dojke, izraženo majčino mlijeko). Označava koja je smjesa korištena u rodilištima, bez obzira na to postoji li alergija.

  Treba primijetiti je li provedeno cjepivo protiv tuberkuloze, prvo cjepivo protiv hepatitisa B (u prvih 12 sati života). Ako nije, razlog je naveden.

  Razmjena karata: podsjetnik za trudnice

  Mjenjačka kartica izdana je ženi koja se savjetuje na 28-32. Tjednu trudnoće. Neki plaćeni medicinski centri također mogu izdati kartice za razmjenu.

  Ako postoji potreba za hospitalizacijom u odjelu patologije trudnica, kartica se može izdati kraće vrijeme.

  No, da biste dobili karticu koja vam je potrebna za razmjenu barem jednom proći niz testova i najmanje dva puta posjetiti liječnika - za početno ispitivanje i dobiti upute za istraživanje i analizirati rezultati dobiveni su napravljene u razmjenu karticu i tebi.

  Ovaj je dokument bitan za ulazak u bolnicu. Od trenutka kada dobijete zamjensku karticu od svog liječnika, pokušajte ga držati pri ruci.

  Čak i ako prije isporuke mjesec lijevo i idete u supermarket za namirnice ili u posjet prijatelju, staviti karticu u vrećici - nitko ne može točno predvidjeti kada beba odluči roditi.

  Zapamtite, ako nemate zamjensku karticu u bolnici, bit ćete smješteni u odjel za zaraznu bolest. I obično postoje žene s ozbiljnim bolestima.

  To je prilično razumno - ako liječnik nije svjestan da niste nositelj bilo kakve infekcije na prvom mjestu - HIV i sifilis, onda ste u opasnosti i treba izolirati od ostalih žena u porodu.

  Ali što učiniti ako ste iznenada izgubili zamjensku karticu?

  Ne brinite, postoji rješenje. Dvostruki dokument ostaje u arhivi klinike, sve informacije o tijeku trudnoće nalaze se u medicinskoj dokumentaciji.

  Stoga, ako izgubite izvornik, možete predstaviti svoju putovnicu i pravila i dobiti kopiju kartice u antenatalnoj klinici.

  Trudna trgovačka kartica: što je to i zašto uvijek treba nositi?

  Mjenjačka kartica je najvažniji dokument za buduću majku. Što to čini, kada i gdje se izdaje, i zašto svaka buduća majka ima zamjensku karticu?

  Alevtina Bogdanova
  Obstetričar-ginekolog, Sankt Peterburg

  Prema Uredbi broj 50 Ministarstva zdravstva Ruske Federacije od 10. veljače 2003. godine "O poboljšanju opstetrijske i ginekološke skrbi u ambulantnim klinikama", koja regulira upravljanje trudnoćom u antenatalnim klinikama, mjenica trudnice je dokument koji sadrži sve potrebne informacije o ženi i njenom djetetu, Ove informacije potrebne su ne samo za pružanje medicinske pomoći tijekom trudnoće i porođaja, već u postpartum periodu, već i kod promatranja djeteta u dječjoj klinici. Mjenjačka kartica mora biti predstavljena prilikom prijema u bolnicu za porođaj (ili u odjelu patologije trudnoće). Bez zamjenske karte, trudnica je hospitalizirana u opservacijskom odjelu, tj. Na mjestu gdje se anketirane trudnice dobivaju medicinska skrb, kao i buduće majke s infektivnim bolestima.

  Mjenjačka kartica izdana je u klinici za majku ili drugoj zdravstvenoj ustanovi koja ima pravo voditi trudnoću u trajanju od 20 do 22 tjedna i sastoji se od tri kupona. Razmotrimo detaljnije koji su odjeljci ispunjeni u ovom dokumentu i objasnite zašto su ta ili ona potrebna. Uostalom, često je moguće čuti od budućih majki da liječnik na recepciji traži ogroman broj potpuno nepotrebnih pitanja i iz nekog razloga dodjeljuje previše testova. No, važno je shvatiti da liječnik to ne čini iz neustrašive znatiželje, svi ti podaci su potrebni za pravilno upravljanje trudnoćom i porođajem, a broj ispitivanja i pregleda jasno je određen relevantnim nalozima Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

  Mjenjačka kartica: prvi kupon

  Ovaj dio je završen u predškolskoj ustanovi pri registraciji za trudnoću, a nadalje, tijekom redovitih posjeta ginekologu. Sadrži sve potrebne informacije o trudnici, uključujući podatke o prisutnosti trudnoće, ranijih rađanja i njihovog tijeka te zdravlju žene prije i za vrijeme sadašnje trudnoće. Ti će podaci trebati liječnika koji će preuzeti isporuku. Svakim posjetom klinici za majčinstvo, žena bi uvijek trebala donijeti mjenjačnicu s njom. Liječnik ulazi u naredne rezultate pregleda, studija, konzultacija, testova i drugih podataka trudnice. Za neka pitanja liječnika (to se uglavnom odnosi na prvi posjet LCD-u), trudnica se mora unaprijed pripremiti kako ne bi odgodila prijem, podsjećajući potrebne informacije.

  1. Puni naziv buduća mama.

  2. Dob. Trudnice mlađe od 18 godina i stariji od 30 godina zahtijevaju posebnu pažnju jer često razvijaju komplikacije tijekom trudnoće i porođaja.

  3. Adresa i telefonski broj trudnoće. Ti su podaci potrebni za komunikaciju s budućom majkom ili njezinim srodnicima u hitnim slučajevima. Na primjer, kada primate alarmantne rezultate analiza, kada je potrebno poduzeti hitne mjere.

  4. Informacije o ocu djeteta. Vrlo je važno znati o budućim nasljednim i infektivnim bolestima (osobito hepatitis B i C, HIV). S negativnim Rh faktorom u krvi trudnice (kako bi se predvidio rizik od Rh-konflikta u fetusu), potrebne su informacije o Rh faktoru djetetovog oca.

  5. Odgođena bolest trudna. Prisutnost kroničnih bolesti različitih sustava tijela ima značajan utjecaj na tijek trudnoće i zahtijeva pažljivije promatranje od strane opstetričara-ginekologa, stručnih savjeta, te potrebu planiranja hospitalizacije i isporuke u specijaliziranoj bolnici. Važne informacije o bolesti koje se prenose u djetinjstvu, operacije, prisutnost alergijskih reakcija (osobito lijekova), loše navike.

  6. Značajke menstrualnog ciklusa, datum posljednje menstruacije, datum prvog kretanja fetusa, da. Kada je menstrualni ciklus poremećen, potrebne su dodatne metode kako bi se razjasnilo trajanje trudnoće. Također je potrebno utvrditi datum prvog dana posljednjeg menstruacije i datum prvog kretanja fetusa kako bi se izračunao trajanje trudnoće i očekivani datum isporuke (DA).

  7. Datum prenatalnog dopusta, broj bolovanja, broj rodne matice. Ti će podaci biti potrebni na mjestu rada i u rodilištu. Ako je potrebno nastaviti bolovanje nakon isporuke, te će se informacije upotrijebiti (samo bolovanja će biti predana na poslu pri odlasku na rodiljni dopust).

  8. Koja je trudnoća u računu, prisutnost pobačaja, prerano rođenje, da li su rođena djeca zdrava, značajke tijeka prethodnih trudnoća. Tijekom prvog posjeta liječnik će detaljno obavijestiti kako su se dogodile prethodne trudnoće, porođaj i postporođaj, da li je došlo do pobačaja (godinu, u koje vrijeme) kako bi se spriječile moguće komplikacije tijekom pravog trudnoće na pravovremen način. Važno je znati postoje li kirurške intervencije u ranijim rađanjima. To može utjecati na način isporuke u ovom trenutku.

  9. Inspekcija na prvom posjetu trudnoj ženi. Prilikom prve posjete ginekološkom liječniku treba navesti težinu i visinu trudnice, veličinu zdjelice, rezultate ispitivanja (općenito, mjerenje krvnog tlaka, vaginalni pregled).

  10. Sažetak dinamičkog promatranja. Ovaj odjeljak odražava koliko je puta žena posjetila kliniku za majčinstvo, kao i pokazatelje krvnog tlaka, debljanje i prisustvo ili odsutnost proteina u mokraći. Redoslijed Ministarstva zdravstva Ruske Federacije br. 50 određuje koliko puta trudna majka mora posjetiti ginekolog-opstetriciju. Dakle, do 28 tjedana liječnik imenuje najmanje jedanput svaka četiri tjedna. Nakon 28 tjedana i prije punog mandata, odnosno do 37 punih tjedana, žena posjećuje antenatalnu kliniku jednom svaka 2 tjedna, a nakon 37 tjedana - svaki tjedan.

  11. Laboratorijske analize. Tijekom trudnoće krv se donira tri puta za RW (sifilis), HIV, testove za hepatitis B i C.

  • Krvna skupina i faktor rhesusa. U nedostatku specifičnog proteina na eritrocitima ženskog rhesusa, smatra se Rh negativnim. Ako je njezino nerođeno dijete Rh-pozitivno, Rh-sukob je moguće, s razvojem takvih komplikacija kao što su pobačaj, hemolitička bolest i neki drugi. Vrsta krvi mora biti označena na mjenjačkoj kartici, jer je od vitalnog značaja ako vam je potrebna majčinska transfuzija krvi tijekom trudnoće i porođaja.
  • Krvni test uzima se tri puta za trudnoću. I uz smanjenje hemoglobina (anemija) ili druga odstupanja u analizi može se provesti češće.
  • Biokemijska analiza krvi i zgrušavanje krvi (koagulogram) provodi se najmanje 3 puta tijekom trudnoće (ako nema odstupanja). Ove iznimno važne informacije potrebne su za predviđanje mogućih komplikacija porođaja (krvarenje).
  • Biokemijski se screening provodi u periodu od 10-14 tjedana i 16-20 tjedana i otkriva rizik od genetskih bolesti u fetusu (Downov sindrom i drugi).
  • Zabilježeni su rezultati pokusa iz vagine i cerviksa. Ova studija se provodi tri puta tijekom trudnoće (posljednji put - prije porođaja).
  • Izlijevanje pilija jaja pregledavaju se jednom prilikom registracije.
  • Analiza urina je dana na svakom posjetu. Normalno, ne bi trebalo biti proteina i velik broj leukocita u analizi. Na razmjeni kartica napraviti jedan pokazatelj - protein u urinu.

  12. Podaci trudnice, koji su dobili zbog konzultacija stručnjaka. Tijekom trudnoće žena treba posjetiti ENT, oculista, stomatologa, terapeuta (drugi stručnjaci svjedočanstva).

  13. Posjete liječniku, gdje se prekrivaju pritužbe, krvni tlak, težina, dobitak na težini, opseg trbuha, visina maternice, položaj i prezentacija fetusa, fetalni broj otkucaja srca, prisutnost edema, dijagnoza, preporuke prije sljedeće prijave.

  14. Škola majki i fizikalna terapija. Evo datuma i broja posjeta.

  Razmjena karata: druga karta

  Drugi dio zamjenske kartice popunjava se u rodilištu i sadrži podatke o tijeku rada, postpartum periodu, zdravlju puerperala. Ova kartica se izdaje nakon izbijanja iz bolnice i opskrbljena je u antenatalnoj klinici za praćenje stanja zdravlja mlade majke. Pored općih podataka, trudna je (puno ime, adresa puerpera, datum prijema u bolnicu), popunjena su sljedeća polja:

  1. Datum isporuke je potreban za upis rodne svjedodžbe djeteta, za izdavanje dodatne potvrde o nesposobnosti za rad u slučaju složenog poroda.

  2. Značajke porođaja. Uključuje trajanje rada, duljinu suhog razdoblja, komplikacije. Ti su podaci važni za predviđanje tijeka postpartum razdoblja.

  3. Operativne koristi tijekom porođaja (na primjer, je li izvršen carski rez, naznačuju se naznake za operaciju).

  4. Metode anestezije. Informacije su potrebne za prepoznavanje mogućih komplikacija u postpartum periodu (na primjer, bol u kralježnici nakon spinalne anestezije).

  5. Spol, visina i težina novorođenčeta, njegov Apgarov bod (sustav bodova, procjena stanja novorođenčeta, maksimalni rezultat - 10).

  6. Značajke postpartum razdoblja. Označava postoje li komplikacije infektivne ili druge prirode nakon porođaja.

  Pored ovih informacija, drugi kupon bilježi datum pražnjenja, rezultate ispitivanja i liječenje u bolnici.

  Mjenjačka kartica: treći kupon

  Posljednji kupon sadrži informacije potrebne za pedijatra u dječjoj klinici. U ovom dokumentu liječnik dječjeg odjela opstetrijske bolnice odražava informacije o zdravlju novorođenčeta, o svim manipulacijama i studijama koje su s njim provedene u rodilištu, kao io obilježjima rođenja koje bi mogle utjecati na zdravlje djeteta. To također označava kakva je hranjenja bebe, jesu li cijepljenja provedena, a rezultati testiranja bilježe. Ovaj se kupon izdaju i nakon otpusta iz rodilišta.