Trebate li dummy novorođenče - pro i kontra, mišljenje dr. Komarovskog

Zdravlje

Dummy - ključni simbol koji je usko povezan sa svijetom novorođenčadi i prvom godina života beba. Čak i prije rođenja djeteta, roditelji razmišljaju o tome trebaju li to poznati pribor.

Prilikom odlučivanja hoćete li učiti bebu na bradavicu, važno je proučiti trenutke povezane s njegovim negativnim i pozitivnim utjecajem. Potrebno je slušati savjet pedijatara kako bi bradavica bila što udobnija i sigurnija. Ovaj članak detaljno razmatra pitanje prednosti i štete dummy, također predstavlja mišljenje uglednog pedijatru Komarovsky.

Trebam li učiti bebe na bradavicu?

Sve zdrave novorođenčadi imaju izražen refleks usisavanja. Odmah nakon rođenja, dijete je već u stanju zgrabiti majčinu bradavicu i započeti proces.

U interakciji s majčinom dojkom ili bocom smjese, dijete ne samo da dobiva hranu, nego i nastoji utješiti. Usisavanje pomaže djetetu da se opusti i osjeća udobnost, a lutka će ovdje postati vjerni pomagač.

Je li moguće i potrebno podučiti bebu na bradavici? Jednostavno je potrebna za umjetno hranjene bebe, hrane se satima, a refleks sisanja nije potpuno zadovoljan, tako da roditelji roditelja mogu koristiti bradavicu, ona će utješiti ili ometati dijete. Djeca koja primaju dojke na zahtjev, također voljno uzimaju bradavicu. No, u ovom je slučaju davanje pacifiera bolje od prvog dana, ali nakon nekoliko tjedana, kada je uspostavljena laktacija.

Pogledajte videozapis o tome treba li učiti djetetu na lutke:

Pro i kontra za bebu

Psiholozi kažu da je bradavica potrebna kako bi potpuno zadovoljila refleks sisanja, au budućnosti nije bilo takvih problema kao što je usisavanje palca, dugu ovisnost o bocu vode ili mješavini, želja da se ugrize nokti i olovke. Neki stručnjaci čak pronašli vezu između nerealiziranog refleksa i pušenja u odrasloj dobi.

Prije svega, lutka djeteta je neophodna za vrlo uzbuđene bebe koje se ne dobro spavaju ili se često noću probude. Pomaže djetetu da se brzo smiri i utješi. Osim toga, beba pomiče pažnju na bradavicu, a omiljeni proces usisavanja olakšava preživljavanje crijevnih grčeva, teething boli ili jednostavno bježanje od dosadnih čimbenika.

Prednosti

Govoreći o blagodatima pacifiera za bebu i majku, možemo primijetiti sljedeće pozitivne bodove:

 1. Puno zadovoljstvo reflasa usisavanja u bilo kojem trenutku kada nema boca ili majčinske dojke u blizini.
 2. U budućnosti je lakše odsjesti dijete iz bradavica nego sisati druge predmete, jer u nedostatku mačjeg djeteta beba može početi uzimati usta prstima, šakama ili sitnim stvarima koje će naći u kući.
 3. Bradavica brzo smiruje bebu, potiče brzo spavanje i dobar san. Daju mu osjećaj udobnosti kad sisa.
 4. Prikladno je uzeti pribor na cesti, putovanje, pogotovo ako ćete letjeti zrakoplovom. Tijekom polijetanja i slijetanja, dijete neće postavljati uši uslijed sisanja i gutanja sline.
 5. U hladno vrijeme kad hodate, dijete s bradavicom udiše hladan zrak kroz nos, a ne usta, pa se rizik od hladnoće smanjuje.
 6. Tijekom sisanja, aktiviraju se receptori, koji imaju dobar učinak na crijeva.
 7. Djeteta djeteta štiti bebu od sindroma nenastanja smrti dojenčadi, čime se sprječava da jezik padne tijekom spavanja.

Prema nekolicini pedijatara, nemoguće je, ili barem, nije preporučljivo koristiti ovu temu. Razlozi za ne bradavice:

 1. Rizik od razvoja infekcije u usnoj šupljini se povećava.
 2. Postoji svibanj biti problema s pogrešnim oblikom ugriza.
 3. U posebnim slučajevima uvijek je potrebna opskrba sterilnih pacifiera, u protivnom dijete može postati histerijalno kada se pada bradavica zaprlja i majka nije čista. Roditelji su strogo zabranjeni da lizaju pacifiera da bi ga "očistili", a to je ispunjeno prijenosom raznih bakterija koje su štetne za floru krhkog dječjeg organizma. Soother - osobni atribut djeteta!
 4. Kod korištenja dude, normalni proces dojenja može biti poremećen, broj dojenja i količina proizvedenog mlijeka mogu se smanjiti.
 5. Stalna uporaba lutke dovodi do nedostatka komunikacije između djeteta i majke, što utječe na razvoj i psihološku stabilnost.

Argumenti "za" i "protiv" od Komarovskog

Komarovsky smatra da pacifier nije neophodan za bebe. Ako dijete ne želi dude, onda je čak i dobro, roditeljima će se poštedjeti teški problem odbića, a dijete će biti oslobođeno ljubavi.

Međutim, u posebnoj obuci za bradavicu nema smisla, jer u sebi nosi i korist i štetu. Iako poznati liječnik priznaje da su sve pozitivne i negativne posljedice uvelike pretjerane, a što je najvažnije, kada se koristi lutka, to je higijena, jer postoji opasnost od prenošenja infekcija djetetu preko prljave površine.

Jedini značajan argument protiv bradavica Komarovsky vjeruje moguću povredu dojenja.

Prvi mjesec nakon porođaja važan je rok za početak dobre laktacije, majka treba nanositi dijete na prsa što je češće moguće, potičući oslobađanje mlijeka. Bradavica u ovom trenutku može ometati i ometati proces. Također, bradavica uzrokuje probleme s dojenjem u budućnosti pa je bolje odgoditi ga za 4-5 tjedana.

Pogledajte video o tome što je mišljenje pedijatara Komarovskog o korištenju bradavica:

Savjeti za roditelje

Odluka o upoznavanju djeteta s pacifierom je pojedinačno u svakom slučaju. Ako je izbor napravljen u korist bradavica, možete pronaći korisne savjete koji će pomoći roditeljima da imaju više znanja o ovoj temi:

 1. Nemojte davati lutku iz bilo kojeg razloga i na najmanji lik. Postoji mnogo načina da se uz pomoć igara smetaju dijete. Bradavica je stvarno potrebna samo ako beba ne može zaspati ili je zabrinuta zbog zdravstvenih problema - kolike, groznice.
 2. Nemojte zloupotrijebiti lutku i dopustiti bebi da ga sisati dugo i često.
 3. Prilikom kupnje, vodite računa o dobnoj kategoriji, obliku i materijalu proizvoda. Pravilno odabrana bradavica je glavno pravilo korištenja.
 4. Možete kupiti dodatnu opremu samo u ljekarnama i specijaliziranim dječjim trgovinama, čime se zaštitite od proizvoda i krivotvorenja niske kvalitete.
 5. Svakodnevno morate provjeriti integritet lutke, u prisustvu rupa ili pukotina, u kojima se bakterije uspješno razvijaju, mora se baciti. Ne smijemo zaboraviti na redovitu sterilizaciju i pranje proizvoda.
 6. Preporuča se mijenjanje bradavica jednom svakih 4-6 tjedana.
 7. Nakon jedne i pol godine, puno je teže odvojiti dijete od pacifiera, pa je bolje ranije se riješiti ljubavi.
 8. S pojavom zuba, morate se prebaciti na proizvode od lateksa, oni su jači od silikona, a djeca se lako zagristi.
 9. Za pričvršćivanje pacifiera na dječju odjeću, postoje sigurne plastične odjeće i posebni držači, žice i metalni lanci nisu prikladni za tu svrhu zbog rizika od gušenja.
 10. Dijete bi voljelo oblik i izgled bradavica, a svaki put dok dijete ne bira, nudite mu novi proizvod.

zaključak

Dummy kombinira i korist i štetu. Bilo je potrebno podučiti određenu bebu bradavici, samo roditelji i on zna. Ako mudro koristite čašu i sjetite se preporuka liječnika, ona će biti dobar pomagač i olakšat će njegu bebe, kao i sačuvati živce i raspoloženje majke.

Ali ne i sve bebe se slažu oko bradavice, ne biste trebali očajavati i biti uzrujani u takvim slučajevima, jer čašica nije neophodna dodatna oprema, ali pomoćni alat bez kojeg možete učiniti.

Je li beba potrebna lutka?

Sve zdrave djece neposredno nakon rođenja imaju izražen refleks usisavanja. Zahvaljujući njemu, bebe dobivaju hranu od majčine dojke. Usisavanje pomaže djetetu da se smiri i osjeti udobnost. Stoga roditelji daju bečadima za bebe - konzolu ili preusmjeravanje u pravom trenutku. Ali je li ovaj dodatak potreban za bebe ili je bolje odustati?

Prednosti

Zahvaljujući upotrebi pacifiera, možete:

 • Zadovoljite refleks sisanja u hranjenim bebama.
 • Osigurajte dijete.
 • Kako bi dijete trebalo pomoći pri ispuštanju plinova, usisavanje će potaknuti pokretljivost probavnog trakta.

Većina stručnjaka primjećuje da je lutka koristan dodatak roditeljima, a vrlo rijetko za djecu.

Psiholozi kažu da je glavna štetnost pacifiera da zamijeni komunikaciju s mamom i vršnjacima. Nakon što je umirila bebu mačem, majka ne rješava problem djetetove nelagode, već jednostavno "zatvara usta" djeteta. Mali ostaje ležati s bradavicom sama u krevetiću, dok bi bio bolje na majčinim rukama, osjećajući njezinu toplinu i ljubav.

Ostali negativni aspekti utjecaja dude na bebu:

 • Bradavica može utjecati na dojenje.
 • Udišući dude, dijete može zaspati gladno, što uzrokuje lošu prirast.
 • Dummy može biti izvor infekcije, pogotovo ako je loše sterilizirati ili lizati odrasle osobe.
 • Na materijalu bradavica u bebi može biti alergičan.
 • Kada beba ima zube, postoji rizik da beba ugriza bradavice.
 • Vrlo je teško ukloniti neke bebe od mačjaka.

dojenje

Bebe koje prime majčino mlijeko na zahtjev u prva 2-3 mjeseca života ne preporučuju se da daju pacifier. Da biste iskoristili bradavicu u ovoj dobi, možete to učiniti samo bez nje. Nakon što je djetetu dala bebu odmah nakon rođenja, postoji visok rizik od dojenja.

Prema riječima stručnjaka o dojenju mirotvorac je neprijatelj staračkom majke, kao na zadovoljstvo beba sisa refleks pomoću dude biti zapreka za adekvatnu dojenja. Posebno često postoje problemi s dojenjem, ako majka ima malo mlijeka ili uske bradavice. Pored toga, kada sisanje umak, to nisu mišići koji su uključeni kada sisanje prsa. To dovodi do nepravilnog napadaja dojke, sisanja samo prednjeg mlijeka i postupnog neuspjeha bebe iz dojke. U majkama, sklonost bebama za umakom može uzrokovati nedostatak mlijeka i traume kod bradavica.

Također je važno znati da bebe koje neprestano zahtijevaju pacifiera mogu to učiniti zbog neishranjenosti. Osim toga, na taj način on jednostavno može privući pozornost moje majke.

Kada je ona stvarno potrebna?

Dummy vrijedi koristiti:

 • Za lako uzbudljivu djecu koja imaju problema s usnama.
 • Za bebe koje sisaju prste između hranjenja.
 • U preuranjenim bebama, ako trebaju povećati refleks sisanja. Imajte na umu da se ta djeca nauče sisati na određeni način.
 • Za bebe čije majke rade rano i odsutne više od četiri sata.
 • U bebama koje su ostale bez majke.

Mišljenje E. Komarovsky

Poznati liječnik poziva lutku zanimljivom, ali ne i obaveznom stvaru za maleno dijete. Štoviše, Komarovsky kaže da ako mrvica ne želi umak, tada je ovo vrlo dobro. Međutim, pedijatar priznaje da bi takav dodatak pomaže zadovoljiti bebe sisanče refleks, i moju majku - predah od brige i plače.

Podsjeća da je važno čuvati pastu za čašu, za koju bi ga trebalo redovito sterilizirati i pohraniti u posebnom slučaju.

Komarovsky također upozorava da se majci ne bi trebale lizati na pacifieru. Smatra da je pogrešno usporediti ljude s životinjama koje čiste svoje mlade uz pomoć sline, jer životinje žive u potpuno drugačijim uvjetima od ljudi.

S obzirom na učinak dude o dojenju Komorowski podržava drugih pedijatara i preporučuje da ne koriste mirotvorac, ako dojenje mame imate bilo kakvih problema s dojenja.

Savjet

Nije potrebno davati djetetu bečad kako bi odvratila dijete ili preuzela njegov posao, čime se smanjuje vrijeme komunikacije s majkom. Ako neprestano pokušavate zaustaviti dječja plač kroz bradavice, to može spriječiti mamu da učenje brže razumije želje i potrebe bebe.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.

Je li beba potrebna bradavica? Dječji psiholog

U njenom članku, psiholog i psihoterapeut djece, kandidat psiholoških znanosti, voditelj Montessori Dječjeg centra Mogileva Vera Nikolaevna odgovara na ova pitanja.

O čemu razgovaraju roditelji?

Mnogi roditelji bebe koriste pacifiera. Nedavno je program "News" na 1. televizijskom kanalu objavio izvješće da su oni koji govore o opasnostima bradavica neprijatelji djece i roditelja, da ugriza iz bradavica nije uznemirena, da će onda dijete sisati prst i to je infekcija da je potrebno zadovoljiti refleks sisanja, itd. itd Dojam je da je to bio nalog proizvođača - neizravno, ali agresivno, reklamiranje lutki.

Za mene, kao psiholog i učitelj Montessori, ovo je dvosmisleno pitanje. Ako nastavimo s pristupom M. Montessorija, kao antropologa, tada načelo prirodnosti leži u razvoju djeteta, tj. priroda u početnoj fazi razvoja djeteta pruža gotovo sve za učinkovit razvoj djeteta. U prehrani, na primjer, to je majčino mlijeko.

Što je refleks usisavanja?

Ali postoji li bradavica u prirodi? A ako nisu tamo, zašto je onda refleks sisanja, koji, prema liječnicima, umire od 3-4 godine? Postoji li refleks sisanja samo za hranu? Ili je priroda stavila u nju druga duboka značenja?

Ako mu je dano objekt, beba će odmah pokušati gurnuti ga u usta. Zašto mu treba? Zašto je to najsjajniji refleks, koji "radi" čak i kada dijete nije gladan? Odgovor je jednostavan.

Dijete sranje subjekta, a u ovom trenutku mozak gradi složene neuronske veze koje pomažu u formiranju slike subjekta, a zatim slike svijeta oko nje u cjelini.

U ovom slučaju, od oko 3 mjeseca, ruka očiju i usta na oku početi interakciju u djeteta. Dijete sranje na objekt, a zatim ga stavlja pod ruku i pregledava ga, a zatim ga vraća u usta. Tako nastaje složena slika subjekta.

Sada zamislite što se događa djetetu, koje nemaju priliku sisati okolne predmete, jer postoji samo bradavica u ustima. Ovaj prirodni mehanizam je prekinut. Informacije o subjektu nisu dovoljne, tj. ne dodaju stereoskopsku sliku svijeta.

Strah od roditelja da će dijete sve sisati i dobiti puno klica također nije opravdano, jer treba biti određena razina kontakta s mikroorganizmima u djeteta. To će omogućiti da imunološki sustav u potpunosti funkcionira. Inače, ne može izbjeći razne alergije i diateze, kada se imunološki sustav počinje boriti sa sobom.

Što se događa kada beba sranje na dude?

Sada razmotrimo mehanizam usisavanja mačjaka. Što se događa

Činjenica je da gotovo ništa, za razliku od sisanja, na primjer, dojke.

 • Kada sisanje dojke, dijete prima mlijeko, tjelesni kontakt s majkom, a puno složenih psihofizioloških mehanizama potaknuto je u djetetovu i majčinom tijelu.
 • Kada sisa bilo koji predmet je njegova studija.

U slučaju bradavice, studija se događa samo u prvoj fazi, kada je to novi objekt za dijete. No, kada objekt postane poznat, lutka počinje ispunjavati ulogu određenog "štaka" ili vanjske podrške za rješavanje problema ili signal da zadatak neće biti riješen. Na primjer, u slučaju kada je dijete dosadno.

Mnoga djeca koja u početku imaju snažan kognitivni interes (ili snažan urođeni orijentirani refleks) sami odbijaju uzeti bradavicu. Oni koji su mirniji i fleksibilniji, brzo se slažu da nisu spremni za čuti. Tako čak i u ranoj fazi, oni dobivaju signal da se neće čuti, a kontakt zamjenjuje bradavica.

Ovo je veza između bradavica i govora. Često se bradavica kritizira zbog pogrešnog ugriza. Ali to nije najvažnije: kad dijete pokuša "govoriti" u djetinjstvu, svi njegovi pokušaji blokiraju bradavica. Uskoro je i sam spreman više pažnje posvetiti lutki nego prezentirati se van.

A ako dijete počne sisati prst?

Prema našim opažanjima, oko 12-13 mjeseci, djetetova potreba za usisavanjem okolnih predmeta gotovo se nestaje - usta je potpuno zamijenjena rukom, a zatim do dobi od 3, aktivna vizualna percepcija.

Odgoda u korištenju ruku i aktivno sisanje objekata često se javlja u situacijama gdje beba nije imala priliku sisati ih ili kad na taj način dijete dobiva potporu u stresnim situacijama. Dijete sisanje prstom, mrvice noktiju itd. ne zato što zadovoljava svoje refleksne sisate, već zato što doživljava anksioznost, stres. Treba napomenuti da je u potonjem slučaju neophodno raditi s učinkom (usisavanje palca, itd.), Ali uz uzrok straha, stresa. Inače će dijete jednostavno zamijeniti sisanje objekta s drugim neurotskim pokretima, a bradavica nema nikakve veze s njom.

Ali kako smiriti dijete bez pacifiera?

Druga strana korištenja bradavice je uporaba duda kao sredstvo smirivanja djeteta.

Bez sumnje, za mnoge roditelje bradavica u slučaju plačanja beba je spasenje. Dao je pacifiera - željena je tišina prevladala. Ali ovdje nije tako jednostavno.

Nije slučajno da Amerikanci često nazivaju "lutku". Zamislite sebe na mjestu bebe. Osjećate se loše, a želite ga prijaviti, na primjer, trbuščić bol, ili ste dosadno. I ovdje, na sve vaše pritužbe i zahtjeve, umetnite dude u usta. Koje su vaše osjećaje? Mislim da dijete doživljava slične senzacije.

Što učiniti u situaciji plače? Kako pomoći?

Autor: Kandidat psihologije, učitelj Montessori AMI diploma 0-6 Mogilev V.N.

Čitava istina o tome je li lutka nužna za novorođenče tijekom dojenja

12.8.2016 u 10:51 sati

Pozdrav, dragi čitatelji, s vama danas Lena Žhabinskaya s temom za raspravu, dijete treba dummy prilikom dojenja.

Pitanje je relevantno i nije jednostavno. S jedne strane, dijete plače, koje je udobno umirivalo bradavica, s druge - horor priče o pogrešnom ugriza i neuspjeh djeteta s dojke zbog bradavice. Istina, to su mitovi i kako voditi pitanje je li moguće dati lutku, ili ne vrijedi, saznajemo danas.

Zašto trebate

Kako bi se razumjelo treba li vaša dijete trebati lutku, morate razumjeti glavnu svrhu njegove uporabe.

Priroda je dojenčadi davala refleks sisanja. Zahvaljujući njemu, mogu pronaći majčinu dojku i dobiti mlijeko od nje. Ovo je prirodni instinkt kako bi se osiguralo da beba ne umre od gladi.

U međuvremenu, u nekim dojenčadi ovaj refleks se pretjerano razvija. Do te mjere da žele sisati, čak i kada su potpuno hranjeni.

Takvo dijete može danju i noću objesiti majčino dojke, sisati grudi bez gutanja. Samo u ovom stanju je mirno i dobro. No, vrijedi da se majka odmakne, jer mrvica počinje pucati od plakanja, prisiljavajući iscrpljenu ženu da ga ponovi u naručju i dade joj dojku.

Pročitajte i kako saznati zašto plava novorođenčad.

Poznata situacija? Ovo je upravo glavna svrha lutke. Potrebno je da zadovolji refleks sisanja dobro hranjene, suhe i zdrave bebe, dopuštajući svojoj majci da ide o svom poslu, domu, ocu, odmoru, starijoj djeci i nikada ne znate o modernoj ženi! Svatko je sretan i sretan.

Kada ne dati

U međuvremenu, postoje situacije kada ne možete dati pacifier:

 1. Neonatalno razdoblje. Sa stajališta medicinske znanosti, novorođenčad se smatra bebom od rođenja do 28 dana.

Ova zabrana je lako objasniti. Sada je formacija i normalizacija laktacije. Tijelo žene uči da proizvodi pravu količinu mlijeka, majke i bebe se priviknu jedni drugima.

Znanstveno je dokazano da je stimulacija dojke majke djeteta u procesu sisanja što je najsnažniji stimulator proizvodnje mlijeka.

Slijedom toga, u tom razdoblju, kada je vitalno potrebno uspješno uspostaviti dojenje, sve snage mrvica trebaju biti usmjerene isključivo na majčinu dojku. Ovo je glavni cilj i zadatak oboje.

Dok je novorođenče budna, optimalno je da je blizak majčinoj dojci. Nije teško postići ovo, jer upravo sada mrvice puno vremena spavaju, a ostatak vremena uopće nije opterećena majci.

 1. Ako majka ima problema s količinom mlijeka.

U bilo kojoj dobi djeteta, ako žensko tijelo proizvodi nedovoljnu količinu mlijeka ili je došlo vrijeme krize dojenja, vrijedi baciti svu snagu refleksa usisavanja djeteta na usisavanje majčinske dojke.

Kao što smo već napomenuli, ovo je glavni način stimuliranja laktacije. Na ostale načine kako povećati količinu proizvodnje mlijeka, pročitajte ovdje.

Vrijedno je podučavati

Dakle, imate sve što je u redu s prirodnim hranjenjem, laktacija se poboljšala, a vi se zapitajte: je li zaista vrijedno toga da se priviknete djetetu djeteta?

Učiniti to namjerno nije potrebno. Ako vaše dijete postane mirno, jede kada vas i on udobno spava, igra, ne uzrokuje bilo kakve neugodnosti i pitate se u kojim trenucima dati pacifiera, samo vam se čestitamo!

A takve se bebe doista dogode - koji sigurno raste, ne znaju ništa osim majčine dojke, ali istodobno ne uzrokuju mama neugodnosti njezinog usredotočenja.

Dakle, davanje dusa za djeteta zbog svoje činjenice i zbog toga što ostatak djece, kao što je s njom, ne isplati. Nije vam potrebno dijete - i vrlo dobro.

Još jedna stvar, kada je temperament bebe previše aktivan, a refleks usisa je previše razvijen. Razgovarajmo o tome u nastavku.

Kada trebam lutku

Već smo saznali da svatko ne treba lutku, a ne uvijek. Optimalno je ako kikiriki troši što je moguće manje vremena s njom u ustima.

No, budući da je to moguće, njegova upotreba je potpuno opravdana, a prednosti su očite u sljedećim slučajevima.

 1. Dijete je hranjeno u bocama. Postupak dobivanja mješavine bočica je mnogo lakši i brži od istog - od majčine dojke. U skladu s tim, kikiriki nema vremena da zadovolji svoj refleks sisanja. Već je pun, ali još uvijek želi sisati. U ovom slučaju, upotreba bradavica često je samo nužna i neophodna mjera.
 2. Dijete je dojilo, majka ima dovoljno mlijeka, dijete ga uspješno jede, jede, ali nakon nekoliko minuta nakon dojenja počinje djelovati. Nema razloga za ovo (puna, suha, zdrava). Istodobno, kao da se magijom, smiruje, ako mu opet dajete dojku. Ali ne za hranu, jer nema gutanja, naime za sisanje i seks. Ponudom pacifiera u ovom slučaju, taj se problem može riješiti bez prisutnosti majke tijekom cijelog dana.
 3. Nalazite se na javnom mjestu ili na ulici, dijete je postalo hirovito, ali ga u ovom trenutku ne može ni hraniti.
 4. Imat ćete bolan ili neugodan postupak u klinici (cijepljenje, ultrazvuk, pedijatricki pregled).
 5. Tijekom odijevanja, svlačenje bebe, ako mu se ne sviđa ovaj proces.
 6. Dok kupanje tako da mrvica ne proguta vodu.
 7. Kada je potrebno napustiti posao i ostaviti bebu suprugu ili rođacima.

Ovaj popis daleko je od iscrpnog, a možete je jednostavno dodati sami.

Mišljenja stručnjaka

Apsolutna većina modernih pedijatara će se složiti da je moguće koristiti bradavicu, osim u neonatalnom razdoblju i pod uvjetom da majka nema problema s laktacijom.

Postoji mit o tome da dijete, nakon sastanka lutke, odbije dojku, budući da je lakše sisati dude nego dojku. Postoji zamjena pojmova. Ako se dojena beba ponudi povremeno kako bi ponudila hranu iz boce, onda doista postoji takav rizik. I jednostavno je objašnjeno.

Dijete je također ljudsko biće, tražeći jednostavne načine, a mlijeko iz bradavica mnogo je lakše nego što se izvlači iz dojke. Dakle, to će zahtijevati hranu koja se lakše. No, u procesu sisanja pacifiera, dijete nije zasićeno, još uvijek prima hranu samo od prsa i nigdje drugdje. Stoga, zdravo gladno dijete nikada neće odustati od dojke, jer sisanje čašu.

Mišljenja stomatologa o tom pitanju su podijeljena. Neki predstavnici vjeruju da prekomjerno i dugotrajno usisavanje pacifiera može utjecati na formiranje ugriza. Što se tiče ovog prigovora, okrenimo se zdravom razumu.

U vrijeme naših roditelja s vama, nitko nije brinuo o pitanjima prirodnih hranjenja, a bez iznimke sve je Lyalka odrastao s pacifiera u ustima. Postoje li mnogi sada među vašim poznatim ljudima s iskreno pogrešnim zagrizom? Siguran sam da ne - ne znam o takvoj osobi.

Drugi prigovor zubara odnosi se na povećani rizik od karijesa. Ali - pažnja - taj se rizik povećava kada sustavno koristite prljavi objekt. U slučaju pravilne dezinfekcije pacifiera, rizik razvoja karijesa je isti kao i bez njega.

Sada je zabavan dio. Neki pojedinačni psiholozi su gorljivi protivnici upotrebe dude. Ponavljaju ih savjetnici za dojenje koji su podigli dojenje na čin religije.

Ovi drugovi nazivaju lutke "zamjenske gume" i "zamjene majke". Žena, oni su sigurni, moraju pružiti dijete s okruglim toplinom svoga tijela i pristupom prsima. Inače je ona lijena, a ne majka. Dijete plače? Je li doista teško - agresivno se pitaju - da ga odvedu na ruke i daju ljubav? Ako to nije učinjeno, dijete će se osjećati napušteno i postat će nemirno i nepoželjno.

Ne znam u kojem zračnom i bajkovitom svijetu žive oni koji takav savjet daju. Možda je cijeli život sa bebom u vašim rukama i prtljažnikom u ustima moguć ako imate osobnu sobaricu, kuharicu i praonicu kod kuće, a nema muža ili stariju djecu. Također je poželjno, a ne biti na javnim mjestima i na ulicama zimi. Tada - da, možete se potpuno posvetiti služenju djeteta.

Ali većina majki živi u stvarnom svijetu, u kojem morate imati vremena za čišćenje, pranje, kuhanje, pospremanje, vožnju u dućan, manikuru, pedikuru, kondiciju, susret starijem djetetu, pomoći mu da napravi domaću zadaću, odvede u odjeljke, susreće muža, razgovara s mojim mužem noću.

Ako je cijena sve to činjenica da će beba neko vrijeme razgovarati s gumenom bradavicom umjesto majke, razumno je platiti i živjeti normalan život, misleći ne samo o bebi, nego io sebi i ostatku obitelji.

A što ćemo sljedeće? Tako je - idemo odabrati pacifiera.

Kako odabrati

Mlada mama doslovno može ići oko glave iz različitih izbora na policama. Koji lutki je bolje odabrati i kako se ne bi izgubio u rasponu? Tako se razlikuju:

Veličina bradavice sama varira ovisno o dobi djeteta. To je obično od 0 do 6 mjeseci, od 6 do 12 mjeseci i od 12 do 18 mjeseci.

Naravno, prilikom kupnje, trebate obratiti pozornost na to, jer mjesec dana starog beba neće stati u bradavicu veličine za jednogodišnjaka.

Moderne bradavice izrađene su od silikona ili lateksa. Razlika između njih je nekritična, ali je sljedeća.

Latex soothers su obično žute, mekše i ugodnije na dodir, teže ih je ugriz. Međutim, oni brže troše, osjetljiviji su na deformacije, oštećenje od ključanja, itd. Promijenite ove bradavice treba biti svaka 2-3 tjedna korištenja.

Proizvodi od silikona su općenito transparentni, teži i izdržljivi na dodir. Lakše je ugristi, stoga, nakon erupcije mrvica zuba, preporuča se zaustaviti njihovu upotrebu i prebaciti se na lateks. Silikonske sluznice su izdržljive i otporne na habanje, te ih treba mijenjati u intervalima od 1,5 mjeseca.

Fantazija modernih proizvođača lutke doista je neograničena. Na policama se nalaze klasične okrugle bradavice, ravne ortodontske bradavice u obliku kapljica i imitaciju ženskog bradavica.

Neke majke preporučuju kupnju nekoliko, a mrvicama daje izbor oblika. Za mene je vrijedno odmah probati bradavicu ispravnog oblika koji će, prema proizvođaču, smanjiti negativne posljedice njegove uporabe i neće točno utjecati na ugrize, to jest posebnu ortodontsku.

Tako ćete staviti križić na savjest - da ste stekli sigurnu i kvalitetnu zamjenu majke. Ako dijete nema izbora, sisati će bradavicu koju mu dajete, a ona će joj se na kraju naviknuti na bilo koji oblik. Zato neka bude točan ortodontski oblik.

Iako - ponavljam - to je više za umirujuću mamu, budući da čitave generacije djece koja su odrasle na najobičnijim okruglim bradavicama nemaju ogromne poteškoće.

 1. Tu su i lutke potpuno silikon ili silikonski prsten.

Oni ne uzrokuju mrvice neugodnosti kada zaspaju, kad ispadaju iz usta, a dijete se okreće na njih i leži s obrazom.

 1. Glowing u mraku, noću.

Takvi pacifiers apsorbiraju dnevno svjetlo u sebi, kao da ih se tereti za njih, a neko vrijeme noću sjaji, što ih čini lako pronaći u krevetu.

Osim toga, ne zaboravite kupiti poseban slučaj za bradavicu (ako kit ne dolazi s vlastitim kapom) i mamac za uši.

Zamotajnica je pričvršćena na dude i odjeću djeteta, zbog čega se ne gubi i ne pada na pod na javnim mjestima. U istu svrhu, strogo je zabranjeno korištenje kućnog kabela ili vrpce i objesiti bradavicu na vratu, zbog opasnosti od gušenja.

Kako se pravilno brinuti za pacifiera

Prije prve uporabe preporuča se nježno uklanjanje bradavice iz pakiranja i temeljito oprati sapunom.

Nakon toga, sterilizirajte na prikladan način za vas:

 1. U posebnoj posudi za bocu i bradavicama.
 2. U kipućoj vodi u tavi za nekoliko minuta.
 3. U dvostrukom kotlu 2-3 minute nakon kipuće vode.

Kao izričita metoda, možete koristiti obradu kipuće vode izravno iz kotla. Ali to bi trebalo biti vrlo pažljivo, kako se ne bi spali i pažljivo, okrećući bradavicu ispod potoka sa svih strana i kutova.

A što mislite o korištenju dude, kakav je bio vaš osobni doživljaj, podijelite ga s sumnjom mame i sa mnom.

Zadržite članak na zidu u društvenim mrežama, a web stranica će biti označena, ja ću vas opet čekati, Lena Žhabinskaya bila je s tobom, oproštaj!

Dummy bradavica. Tko to treba?

Zašto trebam lutku

 • Dijete plače.
 • Ako je hladno vani, dječja beba ne dopušta da hladni zrak uđe u usta djeteta.
 • Dijete se odupire kad je odjeven.
 • Dijete bolje spava.
 • Dijete je u posljednje vrijeme pojelo, ali opet počinje plakati.
 • Dijete plače nakon kupanja.
 • Dijete sranje prstom.
 • Dijete je nestašno.

Što kažu stručnjaci o bradavicama?

Kada je bolje ponuditi djetetu bečak?

Dummy korištenje

 • Dummy treba kiddies s povećanom excitability.
 • Bebe trebaju bebe s jakim refleksom usisavanja.
 • Dummy potiče crijeva i potiče uklanjanje plinova.

Loša krivnja

 • Kada sisanje dojke, pravilno formiranje maksilofacijalnog aparata odvija se, a tehnika sisanja od pacifiera razlikuje se od prirodnog sisanja dojke. Dijete možda neće pravilno uzimati dojku, zbog čega će se stimulacija smanjiti, a laktacija će se smanjiti. Rezultat je rani nedostatak dojke.
 • Dummy je vrlo štetan kad majka skrbi ima problema s hranjenjem (bradavica, malo mlijeko).
 • Mišići lica djeteta iz dugog sisanja umorni, dijete sisanje manje od dojke.
 • Bradavica je potencijalni izvor infekcije. Nemoguće je stalno držati bradavicu čistom. I neki roditelji griješe lizanjem bradavice koja je pala na pod i dajući ga djetetu, "nagrađivši" njega sa svim infekcijama u ustima.
 • Ne možete biti sigurni da je kupljena bradavica izrađena od sigurne građe i da neće naštetiti djetetu.
 • Vjeruje se da stalno usisavanje bradavica može doprinijeti takvoj nezdravoj navici kao pušenje u odrasloj dobi.
 • Dummy sisanje inhibira razvoj djeteta, dječji interes u okolnom svijetu se smanjuje.
 • Usisavanje pacifiera dovodi do nedostatka govora uslijed činjenice da je u procesu konstantnog i dugotrajnog sisanja pravilna struktura vokalnih organa poremećena.
 • Usisavanje pacifiera može promijeniti ugriz, što dovodi do zakrivljenosti zuba i nepravilnog rasta čeljusti.
 • Umjesto da se osjećaju tjelesno u kontaktu s majkom, beba dobiva umjetnu zamjenu za majčinu ljubav.
 • Dijete može razviti alergiju na materijal iz kojeg se izrađuje bradavica.
 • Kada dijete ima zube, može grebati komadiće gume iz bradavica, žvakati ih. Može gušiti na tim bitovima.

Kako odvojiti dijete od pacifiera

 • Pokušajte "izgubiti" bradavicu. Potražite je s djetetom: "Pa, ne, nema bradavica! Vjerojatno četrdeset ukrasti! "
 • Dajte bradavicu djetetu drugom djetetu na ulici ili s prijateljima. A onda slijeganje ramenima: "Dali smo sa sobom predstaviti babu - ne više. On treba više, malen je. A sada ćemo se igrati s tobom... "
 • Neke su majke izrezale bradavicu tako da je dijete izgubilo želju da usisava rupu.
 • Upoznala sam vrlo smiješne savjete: noktirajte dude na visini djetetovih usta, "plus" 5 cm iznad. Tako da dijete može sisati bradavicu, dižeći se na vrhovima prstiju. Ovo je neugodno i beba će se dosaditi.
 • Dijete možete ponuditi da bradavicu dadne na chanterelle. Chanterelle će nositi dude za lisice, i zauzvrat će donijeti lijepu igračku (knjigu).
 • Dođite s pričom o tome zašto bi bradavica trebala jednog dana napustiti bebu.
 • Nemojte zaboraviti da je u razdoblju odstupanja beba od pacifiera poželjan mirna atmosfera. Nježno i strpljivo - ovo je put do pobjede.

Odaziv savjetnika za dojenje Shmakova Elena:

Odgovor djeteta savjetnika Nadezhda Usova (Pashchenko):

Mišljenje konzultanta o dojenju Galina Eltonskoy (Prugova):

Kći nije uzela pacifiera i ne uzima ga, guši s njom i pljuje odmah, ali redovito sruši dva srednja prsta. osim toga, ovisno o tome gdje se glava te ruke okreće i sranje, nemam pojma je li to bolje bradavice ili još gore))

hvala ti! Vrlo koristan članak!

Na sonny bez nje nije mogao osobito noću, omiljeno utjehu.

Zašto dijete treba bradavicu

Lutka: šteta ili koristi?

Malo je vjerojatno da jedan od roditelja smatra da takva poznata djetinjasta stvar kao lutka za bebe može donijeti ne samo mir mrvicama i cijelom domaćinstvu, već i štetu.

Pitajte bilo koju mamu: "Zašto dajete bebu lutku?" Odgovor će biti otprilike ovako: "Biti smireniji, dobro spavati."

Ali jedva jedan od roditelja misli da takva poznata djevojačka stvar kao lutka može donijeti ne samo mir mrvicama i čitavom domaćinstvu, već i štetu.

Pogledajmo sve prednosti i nedostatke pacifiera, a zatim ćete odlučiti hoćete li se pridružiti svom djetetu ili ne.

Korištenje pacifiera

 • Bradavica pomaže zadovoljiti refleks sisanja bebe. To je osobito nužno za djecu koja jedu prema režimu, ali ne na zahtjev ili su umjetno hranjeni;
 • Usisavanje dummy smiruje bebu. Tvoj mali se brzo spava brže, lakše se bori sa svojim malim nevoljama, prestaje plakati kad mu je štapić u ustima, to je štapić - lutka;
 • Moja majka dobiva slobodno vrijeme, dok je malena zauzeta važnim stvarima - sisanje dude.

Loša krivnja

 • Pacifieri ometaju punu dojenja, pogotovo ako se počnu primjenjivati ​​u prvom mjesecu i polovini života djeteta. Dijete na drugi način počinje dograbiti dojku, može naštetiti majci, oštro sisati, a ponekad i povrijediti bradavicu. Kao rezultat toga, majka ne samo da osjeća bol, već i rizik da će se njezina proizvodnja mlijeka smanjiti (zbog činjenice da će beba ubiti manje, preferirajući bradavicu).
 • Zapamtite - bradavica ne može zamijeniti malu mamu! Stalno smirujući dijete uz pomoć pacifiera, možete razbiti psiho-emocionalni kontakt između vas;
 • Ako dijete usisava dude za jako dugo vrijeme, ugriza se može promijeniti, a to može kasnije negativno utjecati na rast zuba, izražavanje pojedinih zvukova;
 • Bradavice su alergične, trljale su bradu i usne svojim naplatcima;
 • Ako ne stalno brinete o antibakterijskom tretiranju mačjaka (sterilizirani, kuhani, pohranjeni u čistom, čvrsto zatvorenom spremniku), tada bakterije i mikrobi mogu ući u usta i izazvati ozbiljne bolesti usne šupljine i gastrointestinalnog trakta.

Vrste lutki

Moderni pacifiers su vrlo različite u veličini, obliku, materijalu.

 • Za najmanji (od 0 do 6 mjeseci);
 • Od 6 do 18 mjeseci;
 • Starije od 18 mjeseci.

Lutke su izrađene od tri vrste materijala: lateks, guma i silikon. Posljednjih godina gume su vrlo rijetke - ovaj materijal već je stvar prošlosti.

Latex bradavice su vrlo elastične i meke, ali imaju mnoge nedostatke - specifičan miris i okus, slabu otpornost na promjene temperature (mogu se deformirati tijekom sterilizacije ili vrenja). Ne mogu ih koristiti više od mjesec dana.

Silikonske lutke su izdržljive, ne propadaju tijekom vrenja, nemaju okus ili miris. Ali, postoji značajan nedostatak - oni su prilično teški i, ako se pretjerano žvače, mogu uzrokovati deformaciju zuba. Koje dijete odabire, samo dijete može odlučiti.

Oblik lutke je okrugli, ovalni i ortopedski. Ortopedske bradavice imaju nagnut vrh i zakrivljenu podlogu - ovaj dizajn je pomalo poput bradavice ženske dojke. Međutim, još uvijek nema dokaza da je ortopedski oblik bradavice bolji od bilo čega drugog.

Kako odabrati pacifier?

Danas proizvođači su, na primjer, s mnogo svjetla (kako bi ih majka lakše pronašla u mračnoj sobi) ili s rupom kroz koju bebu može dati lijek.

Uz materijal same bradavice, pazite da obratite pažnju na ono što je njezin temelj. To može biti tradicionalni okrugli ili ovalni oblik, ili može biti s zakrivljenim gornjim dijelom - izrezom za izljev, koji je mnogo prikladniji.

Osim toga, u podlozi dude bi trebao biti rupe na obje strane - za protok zraka i spriječiti iritaciju oko djeteta usne. Starije bebe često kupuju bradavice na lancima - prikladno su pričvršćene za odjeću za bebe tako da takav važan pribor nije izgubljen tijekom šetnje. Stalno provjeravajte bradavicu za suze i pukotine.

Liječnici savjetuju da svaki mjesec i pol promijene pacifiers, bez obzira na stupanj njihove pogoršanja.

Trebam li podučiti bebu na bradavici?

Samo trebate ovo odlučiti. Vaše dijete će vam reći hoće li učiniti bez pacifiera ili je li mu potrebna. Prvo, saznajte što ga smeta i zašto dijete plače - možda je gladan ili žedan.

Ako je lutka ispravno odabrana i smiruje bebu, pustite je, ali pokušajte to učiniti u slučaju nužde. Ako ste već iscrpljeni i tvoje kapriciozan ne može zaspati, dajte mu omiljenu bradavicu, tako da ćete spasiti živčane stanice za sebe i za malu.

Na kraju, kada beba sranje tiho i spokojno, on stvara snažan živčani sustav, i to je jasna korist.

Kako i kada odstraniti dijete sisati dude?

Ako je dijete naviklo na takvu "sedativnu", onda, naravno, nećete ga moći odmažiti za jednu minutu. Za početak skratite vrijeme sisanja. Na primjer, dajte pacifiera samo tijekom jake plače ili navečer, prije nego što odete u krevet.

Morate se sjetiti da sada nije samo i ne toliko problem za vas, kao i ozljedu malog, što znači da ćete morati biti strpljivi. Potrajat će malo vremena, beba će se smiriti i zaboraviti na svoju omiljenu igračku.

Što se tiče dobi u kojoj je potrebno dijeliti s bradavicom, mišljenja stručnjaka se razlikuju. Ovdje najvažniji čimbenik je emocionalna spremnost djeteta. To se može dogoditi za 1 godinu, a 2, pa čak i kasnije.

Stomatolozi vjeruju da usisavanje pacifiera nakon jedne i pol godine može dovesti do ozbiljnih nedostataka usne šupljine - to je zakrivljenost zuba, overbite, pa čak i deformacija nepca.

Međutim, kratkotrajna upotreba stručnjaka za bradavice smatra prihvatljivom.

Zašto dijete treba lutku?

Posebno značenje

Vrlo brzo usisavanje je ispunjeno posebnim, psihološkim smislom. Što svijet znači za novorođenče? Hladnoća, gladi, praznina, usamljenost i nesigurnost u činjenici da je netko blizu. Svaki put kad je dijete bolestan, neugodno i neugodno, doživljava veliki strah. I najstrašnija stvar je, naravno, osjećaj gladi, izbavljenje od koje dolazi zajedno s dolaskom majke ili, bolje rečeno, njezinim poniženjima. Tijekom hranjenja, dijete nije samo zasićeno mlijekom, on dobiva strogost, počinje osjećati toplinu i pouzdanost svijeta u kojem je došao, te je voljen i prihvaćen.
Uskoro, taj osjećaj mira, poretka i samopouzdanja postaje povezan sa samim procesom usisavanja. Od tog trenutka, pacifier ima novu funkciju: ublažiti i podržavati dijete na isti način kao i utješne riječi i poticajne geste. To je velika prednost pražnjenja, jer je činjenica da dijete daje najprikladniji i najprikladniji način da se smiri i podrži njegovo doba.

Potaknuti ili obeshrabriti?

Priroda je zamislila da usisavanje smiruje bebu ne više od uspavanja i učenja. Doista, dovoljno je za većinu djece da sisati na dusu kako bi pronašli mir duha i ravnotežu. U nekim slučajevima može vam pomoći i vaša prisutnost i ruke, ali u nekim slučajevima to nije. Češće nego ne, dijete "slaže" da zamijeni bradavicu s dojkom, koju neće sisati da zadovolji svoju glad, već da ga smiri. Možda će vam se u takvoj situaciji prazni činiti prikladnija opcija koja će odgovarati i vama i djetetu.
Obično, roditelji se ne boje da će dijete usisati mač, ali da će mu biti teško dijeliti s njom u budućnosti. Doista, neko vrijeme će mu to trebati. Ali to uopće neće izgledati tako dramatično, kao što vam se sada čini, jer i usisavanje i funkcija usta kao najpouzdaniji organ u zajedništvu s cijelim svijetom gube bivšu važnost. Dijete će sazrijeti i stjecati zrelije načine samozadovoljavanja (na primjer, bradavica će uspješno zamijeniti "piliće" mekih igračaka). Ali sada se cijela ljubav i potpora vanjskog svijeta koncentriraju u dojci, što se u nekim slučajevima može zamijeniti bradavicom. U dobi od tri godine, dijete će naučiti prihvatiti i dati ljubav, izraziti ga uz pomoć riječi i zagrljaj. Govoreći sa svojim voljenim medvjedom, zagrlivši ga i zagrlivši ga, beba se može mirno opustiti i podržati kao što sada radi uz pomoć pacifiera.
Usput, sve ovisnosti o ranom djetinjstvu ostaju s nama za život. A ako ste, roditelji, zabrinuti zbog "infantilizma" dvogodišnjeg djeteta koja sisa dude, ili trogodišnjaka koji ne sudjeluje s vjevericom ili zecom, pokušajte pobliže pogledati navike odraslih. Sigurno ste primijetili da postoje ljudi koji ne mogu živjeti bez cigarete čak i za nekoliko sati, a tijekom nekih uznemirujućih i nestabilnih razdoblja života i djeca i odrasli proždiru beskonačnu količinu bombona. Ipak, neki to vide kao "infantilnu" naviku koja zahtijeva neposrednu eradikaciju. Psihološki i fiziološki korijeni potrebe za lutkama, ledom i ledenim cigaretama su isti, a nema ništa strašno o tome.

Kako podučavati lutku?

Naravno, ne valja posebno podučavati dijete za dude. Sve što vam je potrebno je da joj ponudite svoju bebu, tako da zaspati, ili kada primijetite da je dijete prestrašeno ili zabrinuto zbog nečega. Najvjerojatnije, u ovom slučaju, lutka neće zamijeniti ruke, ali će vam malo pomoći.
Nije neobično da se "otvaranje" mogućnosti pacifiera, majka sama oblikuje ovisnost djeteta, zamjenjujući se bradavicom. Ako ponudite mačkicu samo za zaokupljanje ili odvlačenje dijete s nečim, onda riskirate pretvoriti alat hitne pomoći u potrebu. Kada beba treba u vašem društvu, da ne osjeća radost komunikacije, intimnosti, ali zauzvrat dobiva lutku, igralište i majku, koja žuri za dovršavanjem kućanskih poslova, tada će vam biti iznimno teško odstupiti od lutke.

Kako odstraniti od bradavica?

Prema pedijatru, usisavanje mačjaka ili prsta ne nosi nikakav osobit rizik za razvoj bebe. Pojava ili ne-pojava ortodontskih problema ovisi o genetskoj predispoziciji. Premalo ili "povučeno" brada, pogrešan rast zuba najčešće je nasljedna osobina.
Da bi se beba izvučila iz bradavica, nema potrebe poznavati nikakve posebne trikove. To se obično događa sama po sebi kad dijete dobi stariji i prazno kako bi ga zadovoljilo. Međutim, postoje razlozi koji bi mogli spriječiti dijete da "postane odrasla osoba". Prvo, kao što je već spomenuto, sisanje je veliki umirujući lijek koji ostaje s nama za život. Drugo, u nekim slučajevima, lutka stvarno postaje nešto pouzdano, trajno, dijete se ne samo navikne na to, već čini svoj vjerni satelit.
Ako želite podučiti dijete iz bradavica, pokušajte odabrati za to najmirnije, stabilnije i radosno razdoblje svog života. Ne zaboravite da će se po prvi put beba nositi s objektom prijatelja, stoga pokušajte ne koristiti snagu i moć: "Odlučila sam da je vrijeme da postanete odrasle osobe, pa se oprostimo od bradavice!" krevet... A ako se doista dogodilo sam po sebi, nemojte žuriti da odmah potražite drugoga, pogledajte kako dijete reagira na ovo.
U nekim ćete slučajevima morati izvršiti nekoliko posjeta. Ako vidite da dijete još nije spremno za sudjelovanje, pričekajte malo. Najlakše je djeci odstupiti od jednog i pol do tri godine. Samo u ovom dobu, usta i sve povezane s njom prestaju igrati dominantnu ulogu u komuniciranju bebe sa svijetom, a djetetova vezanost može se prebaciti na nešto drugo, na primjer, omiljenu igračku. Štoviše, sasvim je moguće "animirati" je, povezati se s njezinim lijepim sjećanjima kako bi zamislila da ima karakter i osjećaje i da ima nešto za razgovor. Osim toga, to je mekano i pahuljasto, uvijek se može pomilovati i pritisnuti na sebe. Slažem se, ovaj odnos je mnogo zanimljiviji i bogatiji od odnosa s lutkom!
Međutim, ako beba i za tri godine ne žele sudjelovati s bradavicom ili nastaviti sisati prste, nemojte ga zapisivati ​​na uobičajenu naviku. Najvjerojatnije, iza nje leži nešto ozbiljnije, možda neke želje koje će vas isprazniti kako bi vas zadovoljile. Ili dijete ne želi odrasti, ne osjeća se spremno za dijeljenje ni s takvom malom... U svakom slučaju, nemojte se odbiti konzultirati psihologa.

Lutka ili prst?

Očigledno, donošenje ovog izbora, dijete se ne savjetuje s roditeljima. Međutim, ako možete utjecati na njegovu odluku, dajte prednost lutki. Prvo, bradavica je objekt iz vanjskog svijeta, s kojim je izuzetno važno održavati neku vezu kako bi jednog dana pronašli ono što će zamijeniti čašu. Ako je beba prst prstena, potpuno se zatvara, i ništa od okolne stvarnosti ne može mu pomoći. Osim toga, puno je teže naći zamjenu za prst, jer je dijete naviklo oslanjati se isključivo na sebe.
Često je moguće čuti protivnike bradavice da kažu da je pacifier često prljava. Ali, za one koji sisaju prst, ruke ne moraju biti previše čiste! Da bi preživjeli period sisanja bez puno gubitka, pobrinite se da bradavice, omiljene igračke i prsti bebe budu u relativnoj jasnoći (usput, to je važno ne samo za vrijeme datiranje svijeta diljem svijeta!).

Drugo, kod upotrebe dude i bradavica postoji rizik od problema s dojenjem. Što točno?

 • Nedostatak mlijeka. Kako bi se proizvelo dovoljno mlijeka, potrebno je staviti bebu na prsa onoliko često koliko on traži. Ako se, kao odgovor na zahtjev za mlijekom da ponude pacifiera, grudi "zaključuje" o niskim nutricionističkim potrebama mrvica i smanjuje količinu proizvedene hrane.
 • Neuspjeh grudi. Kako izgleda? Siromašni se nemirno sisati, odmakne se od grudi, plačući, počinje se zavojiti i vrištati kad ga majka pokuša hraniti, plakati neko vrijeme nakon početka hranjenja, kucajući noge i pokušavajući se udaljiti od majke. Prema istraživanjima provedenim u Švedskoj, zbog uporabe lutke, 65% beba odbio je dojenje za 3 mjeseca (u prisustvu mlijeka majke).
 • Neispravno pričvršćenje dojke: nedovoljno duboko i učinkovito zahvaćanje bradavice i areola smeđe kružnice - areola.
[Uvlaka]
Nevažeće zarobljavanje dojke izaziva poteškoće kod bebe:

 • Anksioznost i plač s neuspjelim pokušajima pribiti na prsa.

 • Jezik djeteta, koji čini pogrešne pokrete, gura prsima iz usta, što je postupak hranjenja nepraktičan.

 • Malnutricija, slaba dobitak težine. Kad sranje samo bradavicu, a ne cijelu areolu, dobiva puno manje mlijeka nego što bi trebao tijekom hranjenja.

 • Gutanje zraka. Višak zraka u trbuhu uzrokuje znatnu nelagodu kod bebe, izaziva povećano stvaranje plina i obilnu regurgitaciju.

Neispravna privrženost dojci također može doprinijeti problemima majke:

 • Zagušenja mlijeka u mliječnoj žlijezdi. S nedjelotvornim usisavanjem dojke, u pravilu, prazno je neučinkovito, mlijeko stagnira u kanalu i lobulama. Tjelesna temperatura raste, bol i zadebljanje javljaju se u prsima. Ako se ne poduzmu hitne mjere radi ispravljanja vezanosti i uklanjanja stagnacije, upalni proces može započeti, što dovodi do mastitisa.

 • Ozljede na bradavicama. Unatoč činjenici da mrvice još nemaju zube, kada sisaju u pogrešnom položaju, vrlo je sposoban od desni i grubog jezika da ozlijedi majčinsku kožu.

 • Nedostatak mlijeka. Uz pogrešnu hvatanje nije osigurana dovoljna stimulacija grudi za proizvodnju mlijeka.

 • Strijele na koži dojke, deformacije areole i bradavica. Uz pravu vezu, dijete je pritisnuto na tijelo majke i izravno na dojku čvrsto dovoljno: njegova brada, obrazi i nos dodiruju kožu dojke. Ako dijete "drži" na bradavici, onda povlači kožu prsne naprijed, osiguravajući pojavu gore spomenutog "nakita".
[/ indent]

Treće, uporaba lutke često dovodi do psiholoških problema:


 • Može ometati uspostavljanje duboke emocionalne veze između bebe i njegove majke. Klasična psihoanaliza Donald Woods Winnicott detaljno je napisao o zamršenosti u izgradnji odnosa između majke i djeteta. Dio ljubavi, privrženosti i zahvalnosti namijenjenoj majci, automatski se prenosi na objekt koji zamjenjuje njezinu dojku - bocom ili mačjem. Ako pružaju osjećaj sigurnosti kada zaspaju, utješi se u teškom trenutku, pomažu preživjeti strah i nelagodu, majka se može shvatiti kao vrlo potrošač - samo kao dobavljač hrane, a ne kao predmet dubokih i pouzdanih odnosa.

 • Predprijanje bebe za lutku ili bocu smanjuje sposobnost budućih dubokih interpersonalnih odnosa da se dogode. Psiholozi ističu ovaj nedostatak uporabe nadomjestaka za majčinu dojku kao najznačajniju. Iskustvo punopravnog odnosa s majkom postaje temelj za izgradnju normalnih odnosa s ljudima oko sebe, sa suprugom / suprugom, sa svojom djecom. Ako umjesto majke, dijete redovito "komunicira" s objektima koji ju zamjenjuju, postoji rizik da će se, čak iu odrasloj dobi, uglavnom neživim objektima (TV ili računalo, na primjer) dodijeliti njegov privrženost.

 • Ponudom pacifiera kao odgovor na zahtjev da se prihvati na dojku, majka postavlja određeni stereotip u ponašanju malog čovjeka: pogrešan način da zadovolji potrebu. Kao rezultat toga, može se dogoditi da dijete - a onda i odrasla osoba - ima malo kontrole i svijesti o njihovim stvarnim potrebama, kao i pronalaženje pogrešnih načina da ih zadovolje. Na razini akcija, to se može manifestirati, na primjer, u prejedanju, gnječenju noktiju, ovisno o bocama (bez obzira na Coca-Cole ili alkohol), kao i na seksualne poremećaje.

 • Dummy doprinosi pojavi frustracija - teškim iskustvima zbog blokade potrebe. Potreba za mlijekom jedna je od najvažnijih za bebu. Ne zadovoljavajući je potpuno, riskiramo ozlijediti mrvicu i izazivati ​​njegovo neprimjereno ponašanje u budućnosti. Frustracije su snažan podsvjesni impuls za počinjenje pogrešnih postupaka. Na primjer, prema poznatom psihologu Vladimirom Levyju, 45% pušača je ljudi koji nisu sisali grudi. Odrasla osoba koja nije primila dodatnu količinu u djetinjstvu majčinog mlijeka i dalje traži subjekte za sisanje na podsvjesnoj razini, očekujući time da će dobiti psiho-emocionalnu ravnotežu i fizičku udobnost. U kojim situacijama ljudi privlače cigaretu? Da, u isto kada beba traži dojku! Kada postoji potreba za ublažavanjem stresa, smirite se, opustite se, kada se probudite iz sna (ili prije spavanja), kada se želite osjećati sigurnije u neobičnoj situaciji (nova tvrtka, neočekivane vijesti) itd. Jedina je nevolja da je učinak nikotina - za razliku od ženskog mlijeka - destruktivno za ljudsko tijelo. I mnogi pušači koji su pokušali napustiti ovu naviku iznenađuju se više psihološke nego fizičke ovisnosti o cigaretama.