Zamrzavanje trudnoće.
Trudnoća nakon propuštenog pobačaja.

Hrana

Nije lako preživjeti, nemoguće je zaboraviti. Samo ne trebate očajavati, jer će sve ostalo u vašem životu biti u redu. Imat ćete više djece, a tamo će biti radost u vašem domu. Glavna stvar, najvažnija stvar je privući se zajedno i ne odustati.

Kad saznate o tome, ne možete odmah shvatiti što se dogodilo, što znači ova strašna riječ "smrznuta" trudnoća? A to znači samo jednu stvar - vaše dijete je umrlo. Ali zašto? Razlog nije jasan. Žena u ranoj dobi (u većini slučajeva) počinje iscrpiti smeđu boju, a možda i nema boli. Ovo je prvi poziv, morate se prijaviti liječniku, on će vam poslati na ultrazvučnu dijagnozu, a tamo možete biti potvrdeni ili odbijeni.

Ako je to, međutim, potvrđeno, morat ćete otići do bolničkog odjela za ginekologiju. Postavit će nekoliko testova, podvrći se tijeku antibiotika, a zatim ćete biti spašeni od preminulog fetusa. Učinite ovaj postupak pod općom anestezijom, a zatim ćete biti prebačeni u odjel i imat ćete još jedan korak liječenja antibioticima.

Ovo nije potpuni popis onoga što morate proći, tjelesna patnja ide u pozadinu, kada konačno počnete razumjeti puni užas gubitka koji vam se dogodio. I ovdje morate stjecati snagu i strpljenje, jer liječnici će vam savjetovati da odgodi zanječenje djeteta oko godinu dana. Tijekom tog vremena, vaše tijelo će se oporaviti i jačati nakon teškog rada, pripremit ćete se za sljedeću trudnoću i započeti s planiranjem novih snaga.

Treba shvatiti da niste sami s takvim problemom. Oko 15 posto trudnoće, nažalost, završava zaustavljanjem razvoja fetusa. U ovoj statistici vrlo važnu ulogu ima doba majke. U 20 godina postotak propuštenih trudnoća iznosi oko 10 posto, u 35 godina - oko 20 posto, a 45 godina - oko 50 posto.

Ali morate znati glavnu stvar - 80-90 posto žena nakon propuštene prve trudnoće uspješno roditi zdravu djecu!

Namjerno se ne sjećamo uloge čovjeka u svemu tome nije lagan proces, jer doživljavate sve što vam se dogodilo i sami shvaćate sami. Možete se pitati tisuću puta pitanja "zašto se to dogodilo, tko je kriv, zašto?", Ali čak i liječnici ne mogu uvijek dati potpuni odgovor. Opcije mogu biti vrlo velike. uništavanje okoliša, latentna infekcija u majke, fetus kongenitalna patologija, liječnici još kažu: „prirodna selekcija”, tako da se trudnoće potrebno je pripremiti unaprijed. Ispunite sve ispite i položite sve potrebne testove, pripremite se ne samo fizički nego i moralno, jer je psihološko stanje mame vrlo važno za bebu. Ne zaboravite na zdravlje mog oca! Želite da novi čovjek, koji je rođen zahvaljujući vama, biti održiva i vrijedna osoba.

Koje savjete može dati ženi koja je preživjela neuspješnu trudnoću i planira ući u novu trudnoću nakon propuštenog pobačaja? Prvo, oporavite se moralno i fizički. I drugo, pronaći dobar liječnik koji bi mogao pomoći da razumije uzroke neuspjeha i, ako je moguće, eliminira ih.

Trudnoća je glavni uzrok, znakovi i simptomi.

Neobično dovoljno, ali prvo pitanje koje se postavlja na ultrazvučnom centru u ženskim klinikama ili centrima za planiranje obitelji: "Hoćete li ostaviti dijete?". Općenito, liječnici se mogu razumjeti. Prosječno se dnevno obavlja 10-15 pobačaja u ginekološkom odjelu bolnice. Očigledno, unatoč dostupnosti kontraceptiva, imamo problema s njihovim korištenjem. Međutim, članak se ne radi o tome.

Nakon vesela odgovora: "Naravno, spasiti ću!", Oči liječnika-posjetitelja jasno se dobivaju. Studija počinje. Oni sretni mame koji rade dobro, sretno vraćaju kući, držeći prvu fotografiju beba u svojim rukama. Ali to se događa na drugačiji način.

Ponekad liječnik, koji gleda na zaslon aparata, opet postaje krut i kaže strašnu fraza: "Nema otkucaja srca." Ako se izgovori na odgojni rok od 6 tjedana, još uvijek postoji nada. Postoji šansa da se začeće dogodilo nešto kasnije od procijenjenog vremena. Tada se trudna majka ponudi da dođu i ponovite ultrazvuk u roku od 1-2 tjedna. No, ako žena čuje ovu frazu na pojam nakon 8 tjedana, dijagnoza je nedvosmislen - propustili pobačaj. Ovo je jasan znak propuštenog pobačaja.

Najopasniji faze trudnoće u smislu blijedi kad se treba biti pažljiv prema sebi, obratite pažnju na sve, a ako ništa - samo pokrenuti do liječnika: 3-4, 8-10, 13-14 tjedana.

Znakovi (simptomi) propuštenog pobačaja u ranim uvjetima uključuju:
- nestanak toksikoze, dojka postaje mekana i ne osjeća;
- oštar pad bazalne temperature;
- pražnjenje krvi;
- rast ljudskog korionskog gonadotropina (hgch) prestaje;
- pogoršanje opće dobrobiti tijela, povećanje temperature (iznad 37-37,5), povlačenje boli u donjem trbuhu, zimice, moguća mučnina. Ti znakovi mogu se javiti 5-7 dana nakon opadanja trudnoće. ako smatrate da nešto nije u redu - hitno krenite ginekologu.

To se događa na drugačiji način. Žena tiho nosi, dok u jednom, daleko od lijepog dana svog života, ona ne primjećuje tragove krvi na jastučiću. To znači prijetnju trudnoće i govori samo jednu stvar - morate hitno nazvati hitnu pomoć. Ovaj simptom propuštenog pobačaja ne može se zanemariti. U bolnici će se pokušati zaustaviti pobačaj koji je započeo. Da biste to učinili, dajte hemostatička sredstva, kao i lijekove koji smanjuju ton maternice. U većini slučajeva, trudnoća se može spasiti, ali se događa da prijeteći pobačaj pretvara u "pobačaj na stazi" i dijete više ne može biti spremljeno.

Zašto se to dogodi? Liječnici kažu da su glavni uzroci pobačaja u ranim fazama svih tri.

Prvi uzrok propuštenog pobačaja je genetska abnormalnost u fetusu. U većini slučajeva to je jednostavno pogreška prirode. Nesreća. Samo nema sreće. Ne postoji ništa što možete učiniti - nitko nije otkazao prirodnu selekciju.

Ponekad se događa da netko iz roditelja ili oboje ima neku genetsku štetu koju prenose fetusu. U ovom slučaju, vjerojatnost pobačaja dramatično se povećava. Provjerite genetiku. Analiza se zove kariotipizacija. Analiza je vrlo skupo, ali ako se propustili pobačaj ili pobačaj dvaput, onda se kariotipizacija obavlja besplatno. Samo je potrebno da liječnik u antenatalnoj klinici daje upute genetskom centru.

Tu je ovdje istina je još jedna zanimljiva činjenica, koja službena medicina ne spominje. Prema riječima liječnika koji rade u bolnicama, u velikim gradovima jasno se promatraju "valovi" zamrznutih trudnoća. Na vrhuncu takvog vala, 7-10 ljudi svakodnevno može stići do odjeljenja s dijagnozom "propuštenog pobačaja", a potom poskakivanje - i nitko se ne trči tjednima. Takvi valovi nemaju periodicitet. Što je ovo? Bilo kakve emisije ili nešto drugo? Nepoznata. Liječnici samo navode činjenicu. Očigledno, čovječanstvo još uvijek počinje plaćati svoje aktivnosti koje je stvorio čovjek.

Drugi razlog za propušteni pobačaj su sve vrste infekcija. Zato liječnici preporučuju provjeru njihove prisutnosti i prije planiranja. Možda je to prva infekcija. Ovdje, međutim, ima svoje zamke. Analize koje određuju prisutnost latentnih infekcija mogu dati i lažno pozitivne i lažno negativne rezultate. Vrlo je važno pronaći "pravo" laboratorij i nadležni liječnik. Na primjer, u St. Petersburgu je moguće preporučiti Institut. Pasteur. Pronalaženje kompetentnog ginekologa vrlo je teška stvar... A put traga svake žene je drugačiji. Savjeti se mogu dati samo jednom - ne bavite se znanstvenim stupnjevima i reklamiranom robnom markom medicinske ustanove. Ponekad su korisne preporuke onih koji poznaju slične probleme. Oni mogu savjetovati liječnika koji je stvarno pomogao.

Treći uzrok propuštenog pobačaja je hormonalna. Žensko tijelo je komplicirana stvar, a cijela trudnoća prolazi pod utjecajem hormona proizvedenih. Svaki neuspjeh može ugroziti nevolje. Prije svega, treba provjeriti progesteron (predaju se drugoj fazi ciklusa), muški hormoni - testosteron, DGAES, 17-KS. Nedostatak progesterona ili prekomjernost muških hormona vrlo je čest uzrok pobačaja.

Ako je žena u životu pretrpila barem jedan pobačaj (to uključuje i čišćenje nakon propuštene pobačaja ili pobačaja), trebala bi provjeriti stanje endometrija. Nažalost, vrlo često nakon operacije je "ćelav". Tada se fetus jednostavno ne privodi ničemu ni jednostavno nema dovoljno hrane, što dovodi do još jednog neuspješnog pokušaja izdržavanja trudnoće.

Vrlo često, uz pomoć hormonske terapije, endometrija može, ako ne i vratiti, barem poboljšati njegovu strukturu. Bolje je provesti takvu terapiju pod vodstvom nadležnog liječnika, inače možete uništiti cijeli hormonalni sustav, u potpunosti "ubijati" ovulaciju.

Druga posljedica čišćenja može biti endometritis, kada endometrij počinje rasti, ne samo tamo gdje bi trebao biti - unutar maternice, već nadilazi ta ograničenja. Može doći do neplodnosti, tj. nemogućnost trudnoće.

Imobilizirana rana trudnoća

Pobačaj fetusa, u kojem se intrauterni razvoj spontano zaustavlja u 1. trimestru trudnoće (do 13 tjedana), naziva se propušteni pobačaj u ranom razdoblju.

Uzroci rane truljenja trudnoće:

1. Najčešće - to su izražene malformacije povezane s kromosomskim ili nasljednim bolestima; spolno prenosive infekcije. Neki znanstvenici smatraju da fetalni blijedi s razvojnim defektima predstavljaju očitovanje prirodne selekcije: priroda ne dopušta roditi bolesno, neodrživo dijete.

2. Kvarovi u sustavu hipotalamus-hipofize.

3. Rhesusni sukob između majke i fetusa. Opasnost od fetalne smrti posebno je dobra ako majka, koja ima negativni Rh faktor, prije imala nekoliko pobačaja. Svakom trudnoćom sve više antitijela neprijateljski raspadaju u krvi žene, a jedan dan se količina pretvori u kvalitetu. Zametak ne može izdržati masivni napad antitijela koji su joj strani i umre. Dakle, višestruki prethodni pobačaji su faktor rizika za propušteni pobačaj u ranom razdoblju.

4. Loše navike roditelja, osobito majki: alkohol, pušenje, droge.

Stoga je život fetusa krhko u prvim tjednima svog razvoja, da najneočekivniji čimbenici mogu negativno utjecati na njegov razvoj: majčinu nervozu, fizičko prekomjerno djelovanje, stresne situacije, čak i putovanje zrakoplovom, čak i produženu izloženost suncu. Za normalni razvoj trudnoće iz života trudnice treba isključiti prekomjeran fizički i psihički stres. Naravno, to je teško učiniti, ali zdravlje nerođenog djeteta vrijedno je truda.

Nažalost, fetalna slabljenje u ranim fazama najčešće se neprimijećuje trudnica. Zabilježeni su svi znakovi normalnog tijeka trudnoće: prestanak menstruacije, povećanje mliječnih žlijezda, povećanje veličine maternice.

Jedini znak nevolje može biti nestanak postojećih simptoma toksikoze: mučnina, povraćanje, hirovima u hrani. Ali to obično ne upliće ženu, naprotiv, smatra da je to poboljšanje dobrobiti.

Ispuštanja krvi ili krvi povezana s početnim udovima jajovoda mogu se pojaviti u kombinaciji s bolovima u abdomenu i donjem dijelu leđa; blagi porast tjelesne temperature. Ali ti subjektivni simptomi ne daju osnovu za preciznu dijagnozu propuštenog pobačaja. Dijagnozu može ustanoviti samo liječnik nakon dodatnih pregleda. Nedostatak srčanog ritma fetusa - pouzdan znak njegove smrti - bolje se određuje ultrazvukom nego subjektivnim slušanjem.

Događaji nakon dijagnoze propuštenog pobačaja

Mrtvi fetus mora biti uklonjen iz maternice, jer proizvodi razgradnje prodiru u krvotok žena i mogu izazvati sepsu ili upalu maternice. Nekoliko dana liječnici mogu promatrati ženu, očekujući spontani pobačaj. Ali ako se to ne dogodi, pribjegavajte drugim metodama uklanjanja mrtvog embrija.

U razdoblju trudnoće manje od osam tjedana može se primijeniti prekid liječenja lijekom: žena uzima pilule - progesteronske antagoniste, a prostaglandin E1 analog se vaginalno injektira. Nakon nekog vremena, kombinirani učinak tih lijekova uzrokuje pobačaj.

Ako je razdoblje trudnoće više od osam tjedana, ili nakon pobačaja u maternici, ultrazvučni pregled određuje ostatke jajne stanice, a zatim se izvodi curetaža maternice.

Prognoza nakon što je pretrpjela propušteni pobačaj u ranijem razdoblju prilično je povoljna.

Trudnoća: statistika

Pouzdana statistika incidencije trudnoće koja nije u razvoju ne postoji. Procjenjuje se da u prosjeku od 13 do 15% svih trudnoća završava fetusom blijedom.
Od velike važnosti je dob trudnoće:

Trudnoća blijedi

Trudnoća je prestanak razvoja fetusa i njegove smrti. Čudno je dovoljno, ali prvo pitanje na ultrazvučnom pregledu u ženskim klinikama ili centrima za planiranje obitelji jest: "Hoćete li napustiti dijete?". Općenito, liječnici se mogu razumjeti. Prosječno se dnevno obavlja 10-15 pobačaja u ginekološkom odjelu bolnice. Očigledno, unatoč dostupnosti kontraceptiva, imamo problema s njihovim korištenjem.

Nakon vesela odgovora: "Naravno, spasiti ću!", Oči liječnika-posjetitelja jasno se dobivaju. Studija počinje. Oni sretni mame koji rade dobro, sretno vraćaju kući, držeći prvu fotografiju beba u svojim rukama. Ali to se događa na drugačiji način...

U svakoj ženi može doći do smrznute ili ne-razvojne trudnoće. Povećan rizik od propuštenog pobačaja uočen je kod žena starijih od 35 do 40 godina, kao i kod žena koje su prethodno imale zamrznutu trudnoću.

Nakon začeća, oplodeni jaje (oplođeno jaje) vezano je uz zid maternice uz pomoć krvnih žila, ali ponekad, nažalost, može se dogoditi da trudnoća prestane razvijati.

Treba shvatiti da niste sami s takvim problemom. Oko 15 posto trudnoće, nažalost, završava zaustavljanjem razvoja fetusa. U ovoj statistici vrlo važnu ulogu ima doba majke. U 20 godina postotak propuštenih trudnoća iznosi oko 10 posto, u 35 godina - oko 20 posto, a 45 godina - oko 50 posto.

Ali morate znati glavnu stvar - 80-90 posto žena nakon propuštene prve trudnoće uspješno roditi zdravu djecu!

razlozi

Svaka žena, suočena s problemom propuštenog pobačaja, pita zašto se to dogodilo s njom. Postoji niz mogućih uzroka propuštenog pobačaja, ali uzrok svakog slučaja često nije utvrđen.

Dakle, najčešći uzroci propuštenog pobačaja su:

1. Genetika Najčešći uzrok propuštenog pobačaja su genetske abnormalnosti u fetusu, koje se javljaju prilikom udruživanja muških i ženskih zametnih stanica. Ti poremećaji mogu biti povezani s genetskim poremećajima samih roditelja, a također se mogu ponovno oblikovati u vrijeme oplodnje. Samo priroda ne dopušta razvoj "bolesnog" embrija i trudnoće. Ovo je zloglasni "prirodni odabir".

Sjetimo se naših bake, od kojih je dio mnogih trudnoća završio u pobačaju, koji su vjerojatno bili utemeljeni na trudnoći koja nije bila u razvoju. Samo tijekom nedostatka ultrazvuka bilo je teže dijagnosticirati ovu dijagnozu. Mnogo djece rođena također je umrlo, nesposobno izdržati postojanje u okolišu. Kao rezultat toga, samo su najsnažniji preživjeli, jačajući zdravlje nacije.

Sada, u mnogim zemljama svijeta, oni također ne nastoje održati prvu trudnoću ako nastave s znakovima ugroženog prestanka u žena bez ikakvog razloga. Moguće je pobačati, nakon čega slijedi pregled, identifikacija ili isključivanje mogućih uzroka i daljnje planiranje trudnoće.

2. Hormoni Uzrok propuštenog pobačaja može biti kršenje hormonske pozadine žene. Pored poremećaja u jajnicima, može biti uzrok i patologija štitnjače, nadbubrežnih žlijezda, dijabetesa itd. Prije planiranja trudnoće morate testirati hormone i, ako je potrebno, podvrgnuti liječenju, time ćete ubuduće ublažiti vjerojatnost propalog pobačaja. Ako identificirate hormonske uzroke planova trudnoće na pozadini hormona.

Tijekom trudnoće, hormonalne promjene uvelike i identificirati moguće probleme u to postaje gotovo nemoguće.

3. Infekcije Posebno opasno je pogoršanje postojećih zaraznih bolesti i infekcija s njima tijekom trudnoće. Infekcija nekim od njih (na primjer, piletina i rubeola) može dovesti ne samo na propušteni pobačaj, već i ono što je najstrašnije, abnormalni razvoj u fetusu. A onda morate odlučiti o pitanju pobačaja.

Kako izbjeći propušteni pobačaj zbog pogoršanja ili infekcije zarazne bolesti? Prvo, trebate pogledati zdravstvenu evidenciju svoje djece ili saznati od svojih roditelja (ako se ne sjećate) da li ste patili od bolesti u djetinjstvu kao što su rubeola i veslanje. Ako ne, a osim toga, vi ste u rizičnoj skupini (rad s djecom), a da biste izbjegli zaraze s njima i kao posljedica propuštene trudnoće ili pobačaja, bolje ih je cijepiti 3 mjeseca prije planiranja trudnoće. Ako imate STI (seksualno prenosive infekcije), onda biste se prije svega trebali riješiti i tek onda planirate trudnoću.

4. Sustav zgrušavanja krvi Fetalni jaje, embrij, fetus povezani su s maternicom uz pomoć najfinijih posuda, takve vrste pčela koja se u ranoj trudnoći zove korion, a nakon 16 tjedana placentu.

Stoga je posteljica organ krvožilnog sustava koji se sastoji od mikročestica, a od presudne je važnosti da su te mikroskopske žile prolazne za krv koja nosi hranjive tvari i kisik do embrija i fetusa. Ako se tromboza javlja u tim krvnim žilama, rad posteljice je uznemiren, hranjenje embrija prestaje i dolazi do smrti. Najčešći uzrok tromboze placental microvessel je gusta krv (hiperkoagulacija otkrivena u krvi).

Istovremeno, u životu mlade žene, ne može biti tromboze, bez udaraca i srčanih udara. Činjenica je da trudnoća djelomično povećava zgrušavanje krvi, priprema ženu zbog mogućeg gubitka krvi, na primjer u porodu. Stoga, ako žena ima predispoziciju za zadebljanje krvi, tada trudnoća uzrokuje patološku koagulabilnost, a istodobno su plastične posude s mikročascima, odnosno korion i posteljica, koje postaju meta.

Posljednjih godina, to je uzrok sindroma "fetalnog gubitka" koji se aktivno proučavao diljem svijeta iu našoj zemlji. Već znamo i sposobni smo identificirati uzroke koji vode žene na takvu patološku koagulaciju i mogu ih utjecati. Glavna stvar je obratiti pažnju i ispitati na vrijeme, osobito onima koji su imali moždani udar, srčani udar ili trombozu s roditeljem u mladoj dobi.

U tom slučaju, uzroci mogu biti i nasljedni: različite vrste mutacija u genima koji kodiraju koagulacijske čimbenike, kao i one koji su dobiveni. Liječnik će propisati takav pacijent za mutacije trombofilije (trombofiliju - tendenciju tromboze), kao i identificirati antifosfolipidni sindrom i odrediti koncentraciju homocisteina u krvi.

4. Više trudnoća i trudnoća nakon IVF-a: često uz smrt jednog ili čak svih embrija.

4. Pobačaji Ako žena u svom životu pretrpi barem jedan pobačaj (to uključuje čišćenje nakon propuštene pobačaja ili pobačaja), trebala bi provjeriti stanje endometrija. Nažalost, vrlo često nakon operacije je "ćelav". Tada se fetus jednostavno ne privodi ničemu ni jednostavno nema dovoljno hrane, što dovodi do još jednog neuspješnog pokušaja izdržavanja trudnoće.

Vrlo često, uz pomoć hormonske terapije, endometrija može, ako ne i vratiti, barem poboljšati njegovu strukturu. Bolje je provesti takvu terapiju pod vodstvom nadležnog liječnika, inače možete uništiti cijeli hormonalni sustav, u potpunosti "ubijati" ovulaciju.

Druga posljedica čišćenja može biti endometrioza, kada endometrij počinje rasti, ne samo tamo gdje bi trebao biti - unutar maternice, već nadilazi ta ograničenja. Može doći do neplodnosti, tj. nemogućnost trudnoće.

5. Lijekovi Apsolutno točno tijekom razdoblja planiranja i same trudnoće (kako bi se izbjeglo spontano pobačavanje i zamrzavanje) ne biste trebali koristiti lijekove bez liječničkog recepta. I prije nego što počnete uzimati ih, pažljivo pročitajte upute za lijek, možda postoje kontraindikacije za trudnoću. Osim toga, mnogi lijekovi dugo su imovinu uklonjeni iz tijela. Buduća majka možda nije svjesna činjenice da je došla trudnoća i uzela bilo koji lijek, a time i smrznuti.

No, u međuvremenu, propušteni pobačaj će uzrokovati štetu za uzimanje lijekova vrlo rano - 7-10 dana od dana oplodnje jaja, jer u tom razdoblju nema bliske veze između budućeg djeteta i njegove majke. I nakon 8-10 tjedana, dijete djelomično štiti posteljicu od izlaganja drogama i, prema tome, broj propuštenih trudnoća tijekom duljih razdoblja donekle se smanjuje.

6. Okoliš Ako radite u opasnoj industriji ili živite u nepovoljnom položaju, tada imate i povećani rizik od propuštenog pobačaja.

Prirodno nepopravljiva šteta za razvoj embrija može uzrokovati pušenje, alkohol i droge. Prema riječima liječnika koji rade u bolnicama, u velikim gradovima jasno se promatraju "valovi" zamrznutih trudnoća. Na vrhuncu takvog vala, 7-10 ljudi svakodnevno može stići do odjeljenja s dijagnozom "propuštenog pobačaja", a potom poskakivanje - i nitko se ne trči tjednima. Takvi valovi nemaju periodicitet. Što je ovo? Bilo kakve emisije ili nešto drugo? Nepoznata. Liječnici samo navode činjenicu. Očigledno, čovječanstvo još uvijek počinje plaćati svoje aktivnosti koje je stvorio čovjek.

6. Druge bolesti majke i oca (dijabetes, reumatoidni artritis...), abnormalnosti strukture maternice, prekomjerne težine majke i tako dalje.

simptomi

Nažalost, propušteni pobačaj u ranijem razdoblju možda se ne osjeća. Kasnije, simptomi smrznute trudnoće u ranom razdoblju u žena mogu postati grčevi i uočavanje. To se najčešće javlja na početku odvajanja jajovoda, tj. Početka pobačaja. Subjektivni simptomi propuštenog pobačaja u ranoj trudnoći također se mogu pripisati naglom prekidu toksemije (ako je to bilo). Također može proći osjetljivost mliječnih žlijezda i smanjiti bazalnu temperaturu. Obično ti simptomi propuštenog pobačaja ne prolaze nezapaženo od strane žene. Zameshaya trudnoća u kasnijim fazama karakterizira nedostatak kretanja djeteta.

dijagnostika

 • krvni test za hCG - nedosljednost s trajanjem trudnoće, bez povećanja koncentracije ili njezinog smanjenja tijekom vremena;
 • pregled ginekologa - nedostatak rasta veličine ili neusklađenosti veličine maternice s trajanjem trudnoće
 • Ultrazvučno ispitivanje odsutnosti srca embrija / fetusa, odsutnosti embrija, odstupanja između veličine maternice, jajne stanice i gestacije

taktika

Obično smrznuta trudnoća završava curettage maternice u stacionarnim uvjetima. No, u ranoj fazi, moguće je vakuumirati aspirirati ili uzrokovati pobačaj uz pomoć određenih lijekova (pod nadzorom liječnika).

Trudnoća nakon propuštenog pobačaja

Liječnici preporučuju planiranje trudnoće nakon smrznute trudnoće u šest mjeseci. Tijekom tog vremena, kako bi se spriječili budući slučajevi propuštenog pobačaja, dijagnostika i liječenje se provode. Ne postoji standard za liječenje, sve ovisi o uzroku propuštenog pobačaja. No, apsolutno svi žele poduzeti određene testove i testirati ih.

Ispitivanje u pripremi za trudnoću

1. procijeniti postoji li izloženost štetnim čimbenicima (lijekovi, okoliš, druge bolesti u ranoj fazi itd.);

2. Proučiti nasljedstvo rodbine: da li postoje izgubljene trudnoće među bližim rođacima obaju supružnika, bilo je li bilo poteza, srčani udar i tromboza u mladoj dobi od 50 godina;

3. Analiza spolno prenosivih infekcija, TORCH infekcija (Toxoplasma, herpes, rubeola, citomegalovirus);

4. Procjena hormonskog profila;

5. Procjena koagulacije krvi (hemostaza) - hemostasiogram screening ispitivanja Ddimer + BA + jedro-test, detekcija povreda - određivanje uzroka uzrokuje (AFA, AT na fosfolipida kofaktora, homocistein, mutacija i polimorfimzmy gena predispoziciju za tromboembolije ).

6. ultrazvuk zdjeličnih organa;

7. Konzultacijska genetika s definicijom kariotipa roditelja;

8. Procjena kompatibilnosti partnera.

Žena koja je preživjela takvo stanje kao propušteni pobačaj možda uopće ne treba liječenje ako su svi rezultati ispitivanja normalni. Kao što smo ranije napisali, propušteni pobačaj najčešće se događa zbog genetske pogreške koja se vjerojatno neće ponoviti.

Ali ako se propustili pobačaj ne po prvi puta (u našoj zemlji se zove "obični pobačaj", već u cijelom svijetu "Fetalni gubitak sindroma"), onda je vjerojatno da će liječenje biti potrebno u svakom slučaju.

Klinički primjer broj 1

Pacijent H, 29 godina, žalio se na pobačaj.

Iz anamneze: pobačaj 6 godina: 5 od njih su propuštene trudnoće, 3 spontane pobačaja.

Prema istraživanju isključene su glavni uzroci pobačaja: hormonalni, zarazne profila - granicama normale, sustav istražuju tkivne kompatibilnosti s kariotip aberacija i Suruga, SAD - u različitim fazama ciklusa, histeroskopija maternice - bez odstupanja.

Kada je studija pokazala homeostatski sustav multigenskog trombofilije (homozigotni mutaciju oblik MTHFRC677T dva homozigotna polimorfizam - „675 4G / 5G» PAI-1 i «163 gx / T” u genskom FXIII A-podjedinica);

Povećana AT na annexin V; istodobno aktiviranje koagulacije krvi: povišeni markeri DIC. Na pozadini terapije, koja je provedena na ambulantnoj osnovi, završila je planirana trudnoća koja je rezultirala rađanjem zdrave bebe tijekom punog trudnoće.

Analiza ovog kliničkog primjera dovodi do sljedećih zaključaka:

- svi pacijenti s ponavljajućim pobačajem prikazani su za ispitivanje uzroka reproduktivnih gubitaka prije planiranja trudnoće;

- zajedno s drugim poznatim uzrocima pobačaja trudnoće (hormonalni poremećaji, upalne bolesti itd.), potrebno je provesti probir u ranoj fazi - hemostasiogram s markerima RKFM i D-dimer, lupus antikoagulant (BA);

- To će ukloniti ili identificirati uzrok gubitka trudnoće i utjecati na ono što je važno za sprečavanje ponavljanja pobačaja.

Klinički primjer broj 2

Pacijent N., u dobi od 27 godina, žalio se na pobačaj.

Iz anamneze: pacijent je hospitaliziran u obitelji s kontrakcijom fetalnih pokreta tijekom dana. U rodnom domu pri prijemu - fetus ima bradikardiju, u vezi s kojim pacijent rodi po carskim rezima na hitnoj osnovi. Dijete je umrlo u uteri. Smrt morfološki zdravih fetusa uzrokovala je gušavost. Tromboza pluća pupkovine.

Obiteljska povijest - baka u 65 godina.

Somatska povijest nije opterećena

Ova prva trudnoća dogodila se u prirodnom ciklusu.

Heterozigotni oblik protrombina G20210A

PAI 4G / 5G homozigotni oblik

"163G / T" u genu A-podjedinice faktora XIII-heterozigotnog oblika

Daljnje taktike - sastavljen je algoritam liječenja, koji je uključivao pregravidnu pripremu i trudnoću.

Nakon 6 mjeseci, pacijent je imao trudnoću koja je završila srećom - imati bebu.

-Studija o skrivenim nedostacima hemostaze u ovom pacijenta pokazala multigenskog trombofilije (mutaciju u genu protrombinskog u kombiniranoj endogennymgipofibrinolizom) kao uzrok gubitka ploda u potpunom trudnoće, u zdravom primigravida 27 godina.

Ishod druge trudnoće - rođenje zdravog djeteta na phonopathogenetic terapiji - temelj je za sljedeće teze:

-latentni nedostaci su visoki čimbenik rizika za gubitak fetusa čak i kod neopterećenih somatskih trudnica; -

Važno je za sve trudnice s preventivnom svrhom provesti hemostasiogram screeninga s D-dimerom po trimestru (3 puta po trudnoći);

-to će vam omogućiti propisivanje preventivne terapije za očuvanje trudnoće;

- predklinička terapija u bolesnika s trombofilijom je najučinkovitija.

AUTORI: Baimuradova S.M. MD, Ginekolog najviše kategorije, Hemostaza, međunarodna zajednica na tromboze i hemostazu ISTH Demidova EV K.M.N, AKUSHER-GYNECOLOGIST DOKTOR, HEMOSTASIOLOŠKI ČLAN, MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NA THROMBOSI I HEMOSTAZI

Simptomi propuštenog pobačaja

Prvo tromjesečje trudnoće najvažnije je, jer je tijekom tog perioda propisani dječji organi. Ali on je također najnepredvidljiviji. Nije uzaludno u ranoj fazi, a trudnice se savjetuje da se brinu i posebno pažljivo nadgledaju njihovo zdravlje. Međutim, događa se da fetus zaustavi svoj razvoj. Koji su uzroci takvog fenomena kao propušteni pobačaj i je li moguće izbjeći ovu komplikaciju?

Zamrzavanje trudnoće je ono što jest

Ovo je patološko stanje, što znači da je trudnoća postala njezin razvoj. Koliko često se to događa i kada? Prema statistikama, propušteni pobačaj najčešće se događa u prvih nekoliko tjedana.

Postotak slučajeva propuštenih trudnoća po tjednu:

 1. U ranim uvjetima i. u prvom tromjesečju - 25% -30% prestanka daljnjeg razvoja embrija javljaju se do 9 tjedana. Najranjivijih razdoblja se smatraju 3-4 i 8 tjedana.
 2. 10% - 15% pada na kasne uvjete - od 16. do 20. tjedna.

Postotak omjera ST prema dobnim kategorijama žena:

 1. 15% - 20-25 godina
 2. 25% - stariji od 35 godina
 3. 50% - stariji od 40 godina

To je zbog činjenice da s godinama, žensko tijelo sintetizira manje progesterona, a najčešći uzrok ST je njegovo smanjenje. Ovaj hormon aktivno sudjeluje u procesu koncepcije, te u procesu polaganja i stvaranja tkiva i organa fetusa.

Zašto fetus izblijedi

Zašto se propustila pobačaj? Ponekad razlozi nisu jasni, ali postoji određeni popis čimbenika koji mogu imati negativan utjecaj na njezin tijek:

 1. Genetska šteta je vjerojatno jedan od najčešćih uzroka ST. Genetički određene patologije mogu dovesti do vrlo opasnih nedostataka u razvoju, često nespojiv s životom. Uzroci kromosomskih aberacija su stariji od 35 godina, pušenje, zračenje itd. Takve povrede dovode do kašnjenja u tjelesnom i duševnom razvoju, oštećenoj koordinaciji, abnormalnosti unutarnjih organa. Djeca s teškim genetskim defektima često ne žive do druge godine života.
 2. Infekcija u ranoj trudnoći - virusnih bolesti i seksualnih infekcija, među kojima su rubeole, citomegalovirus, Ureaplasma, klamidija i običajno SARS vodstvo na blijeđenje. Oni negativno utječu na fetus, pogoršavaju vezu između nje i majke. Upalni procesi u uterusu ometaju normalnu implantaciju jajašca. Ako je trudnica zaražena u kasnim godinama trudnoće, onda može roditi bebu koja je primila intrauterinalnu infekciju. Infekcija fetusa u ranoj fazi dovodi do teških malformacija.
 3. Hormonalni status - sve trudnice, kao i žene koje planiraju zatrudnjeti dijete trebaju biti testirane za određivanje razine hormona. To uključuje androgena. - spolni hormoni, hormoni štitnjače i drugih poremećaja u razini tih hormona može dovesti do razvoja regresije embrija.
 4. Autoimune patologije mogu zamijeniti dijete kao agenta izvanzemaljaca.
 5. Osim toga, nezdrav način života - pušenje, konzumacija alkohola tijekom trudnoće, nenormalan način odmora i sna, uzimanje lijekova, previše fizičke aktivnosti, loše prehrane može dovesti do razvoja nije održiv trudnoće.

Pojedinosti o razlozima mogu se naći u članku: Zašto se trudnoća prestaje razvijati?

Znakovi i simptomi

Kako prepoznati prve znakove propuštenog pobačaja? Svaka normalna trudnoća ima svoje simptome, unatoč činjenici da nije bolest. Buduća majka je zabrinuta zbog umora, pospanosti, mučnine, preosjetljivosti mliječnih žlijezda. Ali da se osjećate u ranim fazama simptoma propuštenog pobačaja bez dodatne dijagnoze, ne uspijevaju svi.

Neizravni znakovi ST uključuju:

 • povlačenjem bolova u donjem dijelu leđa ili donjem dijelu trbuha;
 • krvavi i ponekad i purulentni iscjedak;
 • nestaju povraćanje i mučnina;
 • smanjenje bazalne temperature, i nakon nekoliko dana njezin oštar porast.

S kasnorodnim ST, ne može se podrhtavati, bolovi u grčevima, krvavi ispusti. Ali prije nego što se preplašite mislima o ST, odmah se obratite svom liječniku za točnu dijagnozu i kvalificiranu pomoć.

Temperatura tijekom propuštenog pobačaja

Bazalna temperatura određuje tijek trudnoće. Ovo je prvi znak koji se mijenja tijekom implantacije i fetalnog blijeđenja. S normalnom trudnoćom, bazalna temperatura može doseći 38 ° C, a kada se smrzne, nakon dva dana počinje smanjivati ​​i doseže 36 ° C.

Treba imati na umu da niska bazalna temperatura ne znači uvijek izblijedjeti, ali može ukazivati ​​na prijetnju. Ako zaustavljanje razvoja embrija ne dijagnosticira na vrijeme, okolno tkivo počinje upalni proces i temperaturu, ne samo bazalnu, ali sve u svemu, oštro raste do febrilnih znamenkama - groznica počinje.

Uterus s blijedom

Je li moguće palpatorno prepoznati propušteni pobačaj? Činjenica je da je osjećanje promjena u maternici vrlo teško. Naravno, podvrgava se nizu preobrazbi tijekom trudnoće ili njezinog blijeđenja.

Grudi s propuštenim pobačajem

U ranoj fazi trudnoće, dojka može biti osjetljivija, a daljnje povećanje veličine. Kada je trudnoća zamrznuta, osjetljivost mliječnih žlijezda smanjuje se, a kasnije nestaje, postaje grubo, bolno i ima prekomjerne sekrecije. S obzirom na ove simptome, moguće je sumnjati u regresivni razvoj fetusa, ali to je još uvijek nepouzdani simptom.

Mučnina tijekom propuštenog pobačaja

Kako odrediti zamrznutu trudnoću simptomima toksikoze? U normalnoj trudnoći, osobito u ranoj fazi, žena može imati mučninu i povraćanje. Ali možete li se osjećati bolesnim s blijedom? Vrlo je vjerojatno, međutim, mučnina obično nestaje. Također nestaje osjetljivost na različite mirise. U slučaju slabljenja, mučnina se može pojaviti kao simptom opijenosti zbog upalnog procesa.

Treba imati na umu da je u normalnoj trudnoći moguće i oštro smanjenje toksikoze, stoga se moraju razmotriti i drugi simptomi.

Otpuštanja tijekom propuštenog pobačaja

Tijekom trudnoće, bjelkasti ili sirovi iscjedak može biti normalan i nije znak patoloških procesa. Ali kakve tajne mogu ukazivati ​​na prijetnju tijekom propuštenog pobačaja? U osnovi to je zamka ili krv, koja podsjeća na menstruaciju. Ponekad krvarenje prati i teška bol u donjem dijelu trbuha. Ako imate ove simptome, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Kako dijagnosticirati fetusno blijeđenje

Kod kuće je prilično teško odrediti propušteni pobačaj, tako da sve trudnice od 3-4 tjedna trebaju proći niz dijagnostičkih mjera:

 1. Ginekološki pregled.
 2. Ultrazvučna dijagnoza.
 3. Dostava testova za infekcije i određivanje hormonskog stanja.

Prije svega, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom, na pregledu, liječnik može preuzeti prisutnost trudnoće i poslati na dodatna istraživanja. Kada propusteni pobačaj može otkriti takva odstupanja od:

 1. Odsutnost srca ili embrija ultrazvukom je najvažnija i najtočnija dijagnostička opcija.
 2. Niska rasta β-hCG - normalno β-hCG za dva dana da raste gotovo dvostruko, odstupanja od norme govoriti o povredama trudnoće.
 3. Osim toga, prisustvo takvog stanja potvreno je indirektnim simptomima: pad bazalne temperature, prestanak toksične reakcije, abnormalni vaginalni iscjedak.

Posljedice propuštenog pobačaja

Nažalost, propušteni pobačaj nije tako rijetka pojava koliko bismo željeli, a ponavljajući slučajevi imaju negativne posljedice za život i reproduktivno zdravlje žene. Rizik od ovog stanja leži u činjenici da može dovesti do zaraznih upalnih procesa u maternici, što dovodi do poteškoća s koncepcijom ili neplodnosti. Nakon ST, hormonska pozadina može se izgubiti, što također dovodi do određenih poteškoća. Međutim, emocionalni status žene najviše pati.

Ovo je težak slučaj za svakoga, ali još uvijek većina žena može ponovno zatrudnjeti, podnijeti i roditi zdravu bebu.

Dodjela nakon čišćenja oko zb

Sve žene s takvom dijagnozom odmah se hospitaliziraju u ginekološkom odjelu i provode se potrebni tretmani. Kratkoročno, to je medicinski pobačaj, a kasnije - kirurške intervencije u obliku curetagea. Kada fetus nestane nakon 5 tjedana razvoja, čišćenje je pouzdanija. Danas, umjesto curettage, vakuumski aspiracija se izvodi češće - manje traumatski način uklanjanja fetusa iz maternice.

Kako ide faza oporavka i koliko je u bolnici? Nakon čišćenja postoperativno razdoblje vrlo je jednostavno. Žena mora biti u bolnici ne više od 5-7 dana, u nekim slučajevima istodobno se ispuštaju. Bol ne traje dugo, krvarenje nakon operacije 10-14 dana je norma. Potrebno je neko vrijeme dok se hormonalna sfera ne vrati u glavnu struju. U pravilu, to će potrajati nekoliko mjeseci. I nakon normalizacije i obnove tijela, žena može ponovno pokušati zatrudnjeti.

Potrebne pretrage nakon regresije trudnoće

Posljedice propuštenog pobačaja mogu biti vrlo negativne, pogotovo ako se ne počne ponoviti prvi put. Stoga, nakon ST, potrebno je u potpunosti ispitati i proći potrebne testove. Obavezna je histološka analiza embrija nakon uklanjanja iz maternice. Ovo je istraživanje koje najpreciznije identificira uzrok izbijanja.

Zašto se trudnoća zaustavlja i može li se spriječiti

Nedostatak trudnoće gotovo uvijek dovodi do sloma emocionalnog stanja, pa prvo mjesto žene treba odmoriti, oporaviti se i zadržati pozitivan stav. Sve ovisi o dobrobiti i želji.

Mora se zapamtiti - propušteni pobačaj ne mora ponoviti. Nažalost, nije uvijek moguće pronaći razlog za zaustavljanje razvoja fetusa, ali ako izvršite sve potrebne preglede prije začeća, tada se ta situacija može izbjeći.

Trudnoća: statistika

Smrtonosna trudnoća je smrt fetusa ili embrija do 28 tjedana. U tom slučaju nestaju uobičajene znakove trudnoće: toksikoza, povećanje dojki, perverzija okusa. Ako dijete prestane gurati, čuje se njegov otkucaj srca, hitno je potražiti pomoć stručnjaka kako bi se učinkovito riješili ostaci fetusa. Inače, proizvodi s propadanjem mogu otrovati majčino tijelo.

Nažalost, propušteni pobačaj nije rijedak kao što se čini običnim ljudima. Prema statistikama, to je točno kako završava 10-25% trudnoća.

Kada je vjerojatnost fetalnog izbijanja najviša?

Opasnost da beba prestane razvijati, uvijek postoji prije samog rođenja. No statistika propuštenih trudnoća po tjednu ukazuje da se to najčešće događa u ranom razdoblju. 3-4 i 8-11 tjedana smatraju se opasnim za život fetusa. U ovom slučaju, najopasniji - 8 tjedana. Tada je plod najranjiviji. U kasnijem razdoblju postoji i vrijeme, opasno za dijete - 16-18 tjedana.

Vjerojatnost gubitka trudnoće također ovisi o dobi roditelja. U 20 godina, samo 10% žena ima negativan ishod, u 35 - u 25%, u 45 - u 50%. Stoga, ako je moguće, trebate imati djecu na vrijeme.

Međutim, čak i ako je žena imala propušteni pobačaj, statistika navodi da ona može i dalje nositi i roditi zdravo dijete bez ikakvih problema. U 80-90% slučajeva, druga trudnoća dovodi do rođenja zdravog djeteta.

Preuzmite besplatnu konzultaciju s liječnikom

Glavni uzroci propuštenog pobačaja

U 60% slučajeva, uzrok negativnog ishoda je kromosomske abnormalnosti fetusa. Ovo je tzv. Prirodna selekcija. Priroda ne dopušta razvoj nezdravog embrija i to se oslobađa.

Drugi čest uzrok - sukob Rh faktora u majci i fetusu. Najčešće se to događa kod žena s negativnim rhesusom. Ali ne biste trebali brinuti previše o ovoj kategoriji žena, jer 90% njih može nositi plod i roditi potpuno zdravo dijete.

Određeni lijekovi mogu uzrokovati smanjenje trudnoće, osobito ako se uzimaju u trajanju do 10 tjedana. Kasnije, dijete iz takve izloženosti štiti posteljicu.

Unatoč činjenici da statistika propuštenih trudnoća izgleda prijeteće, dok čeka dijete, trebate se podesiti na pozitivno.

U kojem se razdoblju trudnoća može najčešće zaustaviti: opasno razdoblje za fetus prema statistikama

U obdukcijskoj praksi problem pobačaja trganja trudnoće je relevantan zbog povećane učestalosti ove patologije svake godine. Ovisno o etiologiji i patogenezi komplikacija, provode se različiti postupci.

Vrijeme u kojem se najčešće javlja u razvoju fetusa

Zametak zaustavlja razvoj na različitim datumima trudnoće:

 • 70% blijeđenja je fiksirano u doba rane embriogeneze (do 12 tjedana);
 • Preostalih 30% slučajeva dijagnosticira kasno (12-26 tjedna).

Opasne rokove

Embriogeneza, ili razdoblje embrionalnog razvoja fetusa u maternici, u različitim fazama povezano je s osobitostima razvoja određenog sustava djeteta.

Usredotočujući se na proces nošenja, tijelo slabi zaštitne funkcije maternice. U takvim trenucima postoji najveći rizik od blijeđenja.

Opasna razdoblja za razvoj fetusa po tjednu:

U ovom trenutku postavljene su i razvijene najvažnije funkcije i sustavi rastućeg tijela bebe. Ako negativni čimbenici utječu na proces, onda razvoj postaje nemoguć, fetus smrzne.

Znakovi u ranim fazama

Dijagnoza gestacije koja nije u razvoju u ranoj fazi je teška. To je zbog sljedećih čimbenika:

 • žena ne zna njezin položaj;
 • nema otvorene klinike;
 • nema pritužbi.

Rizik od propuštenog pobačaja do tjedana

Funkcionalna dijagnostika patologije u slučaju sumnje na abnormalni razvoj procesa započinje u vrijeme planiranja.

Važno je utvrditi, izuzeti ili potvrditi sve postojeće rizike za razvoj patologija, kromosomskih abnormalnosti i genetske štete. Ako ti čimbenici nisu identificirani na vrijeme, postoji opasnost od fetalne smrti.

Simptomi po tjednu

Simptomi abnormalnog razvoja fetusa razlikuju se po intenzitetu, prirodi i vremenu. Kasnih tjedana izražavaju se sljedeće manifestacije:

 • otvaranje vrata maternice;
 • krvarenje u bilo kojoj količini;
 • bol;
 • bol u grčevima;
 • izlijevanje vode.

U ranim fazama simptoma su manje izražene, manifestiraju se u obliku smanjenja simptoma:

 • nema povraćanja, mučnina, žgaravice;
 • smanjenje boli i oticanje dojke.

Koji tjedan može stajati mirno

Bacanje je prestanak razvoja fetusa u svojim različitim fazama formiranja. Međutim, za takvu manifestaciju, okviri do 26 tjedana smatraju se karakterističnim.

Slučajevi fetalnog blijeđenja nakon ovog vremena povezani su s stvaranjem krvnog ugruška u pupčanu vrpcu ili izlaganjem infekcijama.

Tjedne statistike

Statistički podaci razlikuju se ovisno o specifičnoj regiji, materijalnoj sigurnosti stanovništva. Dakle, slučajevi zakašnjelog pobačaja u zemljama trećeg svijeta su 12-18% viši nego u zemljama u razvoju i razvijenim zemljama. Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije u Rusiji i zemljama srednje i zapadne Europe:

 • 70% patologija se javlja u prvom tromjesečju;
 • 25% u drugoj;
 • 5% u trećem.

Prvi trimestar blijedi

Utvrđivanje zamrznutog patološkog razvoja fetusa u prva dva ili tri mjeseca teško je zbog svoje veličine.

Dijagnostika i specijalizirani testovi pomažu u uspostavljanju komplikacije na vrijeme samo ako se provede studija i sveobuhvatna studija kliničkih indikacija u povijesti.

3-5 tjedana

Treći do peti tjedan opstetrije je kašnjenje od 5-10 dana. Identificirati trudnoću u ovom razdoblju dobiva se samo ako žena planira zatrudnjeti. Inače, postoji slabljenje razvoja, obično praćeno vaginalnim iscjetkom, žena razmišlja o kasnom menstrualnom ciklusu.

6-7 tjedana

S odgodom od mjesec dana, žena može samostalno odrediti patološki razvoj i tijek prethodno utvrđene trudnoće:

 • postoji izbor smeđe ili crvene boje;
 • bol u prsima nije promatrana;
 • mučnina i žgaravica nisu fiksni.
 • U pravilu, nema bolova, grčeva manifestacija.

8-9 tjedana

Da biste smanjili mučninu i bol, koji su ranije zabilježeni, pridružite se bolovima u donjem dijelu leđa, donjem dijelu leđa, trbuhu.

Bazalna temperatura je također normalna, kao i prije oplodnje. Međutim, ovaj pokazatelj može se reći samo ako žena drži dnevnik praćenja.

10-12 tjedana

Treći mjesec je rezultat kromosomske održivosti fetusa. Ne pojavljuju se normalne komplikacije. Ako postoje abnormalnosti ili nepotpuno kromosomsko biranje, formacija prestaje, što je popraćeno bolnim krvarenjem, oteklima donjih ekstremiteta, umor na pozadini hormonske neravnoteže.

Fading trudnoće drugog trimestra

Žensko tijelo obično prepoznaje fetalne kromosomske abnormalnosti prije početka drugog tromjesečja.

U tom se slučaju pokreće prirodni proizvoljan pobačaj. Kada fetus zamrzne u drugom tromjesečju, liječnici smatraju:

 • faktori rizika koji su doveli do kasnih anomalija;
 • razlozi zbog kojih tijelo nije prepoznalo anomalije u prvom tromjesečju.

Izbijanje trudnoće u 13-14 tjednu

Na početku drugog tromjesečja, s nestajanjem trudnoće, uočeni su sljedeći simptomi:

 • uočavanje;
 • spazmi maternice;
 • bol u leđima;
 • umor;
 • gubitak apetita.

15-16 tjedana

Stvaranje cirkulacijskog sustava fetusa dovodi do činjenice da se opskrba krvlju maternice također povećava.

Kada fetus izblijedi u ovoj fazi, krvavi iscjedak je popraćen bolnim senzacijama, s promjenom hormonske pozadine majke. Palpacija trbuha također uzrokuje bol, groznicu.

17. - 19. tjedna

Nedostatak progesterona u majci izaziva nedovoljnu prehranu fetusa unutar maternice. U tom razdoblju trudnica osjeća kretanje fetusa, s abnormalnim razvojem, prestanak trešnje.

Izbijanje trudnoće u tjednu 20-23

Na kraju drugog i početkom trećeg tromjesečja, alarmantan je simptom nedostatka fetalnih pokreta dulje od dva dana. Bol i iscjedak, u pravilu, odsutni su. Fetalni odbacivanje javlja se na pozadini opijenosti majčinog tijela. Ovo je smrtonosno stanje.

Trudnoća nakon propuštenog pobačaja

Trudnoća je stres za ženu. No, čak i nakon takve tragedije, želja za majkom da nestane za mnoge, pa stoga postavlja se pitanje mogućnosti takvog događaja u budućnosti.

Opstetričari preporučuju pokretanje novog planiranja trudnoće najranije u godini, ali ako su provedena umjetna rađanja, razdoblje se može smanjiti na šest mjeseci. U ovom slučaju, važan uvjet ostaje prolaz potpunog pregleda tijela i pronalaženje uzroka blijeđenja.

Zamrzavanje voća može se pojaviti u bilo kojem trenutku, ali svaki tjedan ta vjerojatnost smanjuje. Ovisno o situaciji, potrebno je provesti postupke koje propisuje liječnik. Ako se u ranoj fazi trudnoće preporuča izvršiti medicinski pobačaj, tada je u kasnijim razdobljima poželjno očistiti ili roditi.

Što je trudnoća?

U nekim ženama, trudnoća je vrlo jednostavna. Oni ne doživljavaju simptome toksemije ili boli u mliječnim žlijezdama. Plod se razvija u skladu s tim, i nikad ne postoji opasnost od prestanka trudnoće. Ali ne uvijek tijek trudnoće je prosperitetan. Ponekad iznenada postoji propušteni pobačaj pod utjecajem nerazumljivih čimbenika. Stoga, tijekom cijelog razdoblja, treba paziti na dobrobit i obavijestiti liječnika o promjenama u zdravlju.

Trudnoća tijekom trudnoće je stanje koje karakterizira fetalna smrt do 28 tjedana. U tom slučaju, žena neko vrijeme možda nije svjesna nevolje koja se dogodila, jer uvijek ne pokazuje znakove smrznute trudnoće. Često je prvi simptom pobačaj. Vjerojatnost takve komplikacije je najviša u prvom tromjesečju, ali fetus može umrijeti u drugom i trećem tromjesečju.

Pojava propuštenog pobačaja javlja se pod utjecajem mnogih čimbenika. Češće se događa kod žena starijih od 35 godina, osobito tijekom prve trudnoće. Ako se pobačaj pojavljuje dva ili više puta za redom, onda oni govore o uobičajenom pobačaju. Statistika trudnoće navodi da ova komplikacija nije neuobičajena i može dovesti do neplodnosti. To se događa u oko 15 posto trudnica.

Uzroci propuštenog pobačaja

Često je nemoguće otkriti točan razlog zbog kojeg je došlo do propuštenog pobačaja. Kako bi se smanjio rizik od fetalne smrti, potrebno je poduzeti mjere u fazi planiranja trudnoće. Uobičajeni način života, uklanjanje alkohola i pušenje, uzimanje folne kiseline i uravnoteženu ishranu pomoći će poboljšanju zdravlja majke i smanjivanju vjerojatnosti pobačaja.

Glavni uzroci propuštenog pobačaja su:

 • Genetska patologija fetusa. Pobačaj nastaje zbog činjenice da će dijete biti neodrživo nakon rođenja. Trudnoća se zaustavlja, jer žensko tijelo osjeća kromosomsku abnormalnost u fetusu. Iz tog razloga, propušteni pobačaj događa se oko 8 tjedana trudnoće.
 • Hormonski problemi kod žena su drugi najčešći uzrok. Zbog nedostatka progesterona, trudnoća se ne razvija ispravno. Fetus se ne može u potpunosti pričvrstiti na maternicu, zbog čega je njezina opskrba krvlju uznemirena. Također, propušteni pobačaj u ranom razdoblju rezultat je povećane razine androgena u krvi. Ovo se stanje događa kada su policistični jajnici ili neispravnost nadbubrežnih žlijezda. Ali takva kršenja mogu se identificirati i prije početka trudnoće, a nakon liječenja, rizik od pobačaja bit će minimalan.
 • Seksualno prenosive infekcije ometaju razvoj fetusa. Posebno često propušteni pobačaj nastaje pod utjecajem virusnih bolesti (herpes, HPV) i klamidije. No, svaka infekcija, čak i banalna drozd, može poremetiti normalni tijek trudnoće.

Znakovi propuštenog pobačaja

Budući da se prestanak trudnoće ne pojavljuje neposredno nakon smrti fetusa, žena može neko vrijeme biti u neznanju. Često žena živi još jedan ili dva tjedna, nesvjesna smrti fetusa. Prvi simptomi propuštenog pobačaja mogu biti različiti. Oni su uglavnom povezani s promjenama hormonalnih razina, jer u takvim slučajevima postoji postupno smanjenje razine progesterona. Stoga, toksemija nestaje u trudnoj ženi, prsa zaustavlja bol, vrtoglavicu ili druge znakove trudnoće nestaju. Bazna temperatura padne ispod 37 stupnjeva. To je zbog smanjenja količine progesterona u krvi.

Često su žene, pogotovo prve trudnice, odmah shvatile ozbiljnost njihovog stanja. Stoga odlaze liječniku tek nakon pojave krvarenja iz genitalnog trakta. Trudnoća tijekom trudnoće uvijek dovodi do pobačaja, budući da se maternica pokušava očistiti. Intenzitet krvavog pražnjenja može biti drugačiji, pa se trebate posavjetovati s liječnikom čak i kad se pojavi slaba krvna krv.

Kada može doći do propuštenog pobačaja?
Ovo pitanje brine mnoge žene, posebno one koji su već prije imali sličan problem. Najčešće se pobačaj javlja kod 4-5 tjedana, 8-9 tjedana i 15-16 tjedana trudnoće. To je zbog visoke osjetljivosti fetusa tijekom ovih razdoblja. Nakon punog sazrijevanja placente, rizik od smrti fetusa je mali.

Što učiniti

Dijagnozu "propušteni pobačaj" trebalo bi napraviti samo liječnik nakon pregleda. Trudnice u svakom slučaju ne bi trebale gledati na simptome, jer to neće pomoći u sprječavanju problema. Bolje je usredotočiti vašu pažnju na ispravan način života i pravodobno liječenje identificiranih bolesti (hormonski problemi, infekcije).

Ako sumnjate na abnormalnu trudnoću, odmah se obratite ginekologu. Skreće pozornost na nejednakost između veličine maternice i očekivanog razdoblja.

Druga faza nakon pregleda je dijagnoza propuštenog pobačaja na ultrazvuku. U kratkim razdobljima, procijenite prisutnost embrija i njegovu veličinu. Također izmjerite stupanj povećanja maternice i debljinu koriona.

Ako je moguće, liječnik usmjerava ženu da uzme krvni test za beta-hCG. Ovo je hormon trudnoće, čija količina treba povećati tijekom prvih mjeseci trudnoće. Smanjenje ovog pokazatelja ukazuje na prestanak trudnoće, odnosno smrt koja se javlja intrauterini.

Ako je razdoblje već veliko, odsutnost srca je pouzdan znak smrti fetusa. Produljenje trudnoće kasnije je teže. To je zbog činjenice da je voće već veliko. Trudnica pozornost posvećuje padu, odnosno nedostatku motoričke aktivnosti fetusa.

liječenje

Nakon ultrazvuka i precizne dijagnoze propuštenog pobačaja trebali biste odmah otići u bolnicu jer ne biste trebali čekati spontani pobačaj. Što učiniti s propuštenim pobačajem? U takvim slučajevima je potrebno što je prije moguće provesti postupke za oslobađanje maternice iz jajašca. Ako je to do 12 tjedana, onda postoje tri mogućnosti: medicinski pobačaj, vakuum aspiration, ili kirurški pobačaj. Najmanji broj komplikacija nastaje usisavanjem u vakuumu, no može se koristiti samo do 5 tjedana. Ako je razdoblje dulje od 12 tjedana, provodite sveobuhvatnu terapiju kako biste prekinuli trudnoću.

Nakon uklanjanja jaja, poduzimaju se mjere kako bi se spriječile moguće komplikacije. Važno je spriječiti razvoj upalnog procesa, jer može dovesti do stvaranja adhezija i slabije prohodnosti jajovoda. Zamerchaya trudnoća krši hormonsku ravnotežu, tako da nakon kirurških intervencija treba odmah početi uzimati hormonske kontraceptive. Oni će pomoći u ublažavanju hormonskih neuspjeha, što će pozitivno utjecati na opće stanje.

efekti

Oporavak zdravlja nakon propuštenog pobačaja traje dugo. Morate se odmoriti puno, jesti i provesti više vremena na otvorenom. Emocionalno stanje žena u tom razdoblju vrlo je nestabilno pa bi okolni ljudi trebali dati više pozornosti u takvim situacijama.

Važno je da sljedeći pokušaj da se zatrudni ne smije prije šest mjeseci. Preporučljivo je započeti uzimati hormonske kontraceptive. U tom razdoblju vrijedno je provesti maksimalno istraživanje. Potrebno je isključiti sve moguće uzroke propuštenog pobačaja. Pripremite testove za infekcije koje mogu ometati tijek trudnoće. To uključuje klamidiju, trichomoniasis, gonoreju i mnoge druge. Oni također provode krvni test za kompleks ToRHC (rubeola, herpes, citomegalovirus i toksoplazmoza).

Ako je propustili pobačaj već nekoliko puta, onda par mora proći genetsko ispitivanje. Ponekad postoji konfluencija okolnosti kada roditelji imaju isti gen, što dovodi do mutacije u djeteta. U takvim slučajevima, genetsko ispitivanje omogućava otkrivanje glavnih problema pobačaja. Ponekad smrt fetusa je povezana s hormonskim problemima. U ovom slučaju, ne samo da je razina spolnih hormona važna. Bolesti štitne žlijezde također često prate zamrznuta trudnoća ili neplodnost.

Suočen s fenomenom propuštenog pobačaja, može li se svaka žena. To nije uvijek indikativno za ozbiljne probleme u tijelu, ali svejedno je potrebno ispitati. Ponekad se rana fetalna smrt javlja uslijed virusne infekcije ili ozbiljnog stresa. Kasnije, to se može dogoditi kao rezultat ozljede (pada, udara u želudac) ili zbog pogoršanja kronične bolesti. Stoga, tijekom trudnoće morate pažljivo pratiti njihovo zdravlje.

Ako se propustili pobačaj nekoliko puta za redom, onda je to razlog ozbiljnog pregleda i liječenja. Posljedice propuštenog pobačaja ovise o uzroku njegove pojave. Nije uvijek moguće predvidjeti daljnji tijek događaja. Ako se uzrok može otkloniti, vjerojatnost normalnog tijeka trudnoće sljedeći put će biti veoma velika. Potrebno je ukloniti sve moguće čimbenike rizika, a zatim će se vjerojatnost za uspješan ishod znatno povećati. Stoga nikada ne smijete izgubiti nadu za rođenje zdravog djeteta.