Deveti tjedan trudnoće: fetus postaje fetus

Zasnivanje

U devet tjedana trudnoće, polaganje svih organa je završeno, budućno dijete sada izgleda kao mali čovjek.

Razvojni stadij embrija završava i započinje nova faza - sada embrij postaje fetus, čija koža-parijetalna veličina iznosi 22 mm, početkom tjedna i povećava se do 31 mm do kraja.

Veličina jajašca u 35 mm ostavlja dovoljno prostora (od 13 do 15 mm) za kretanje ruku i nogu.

Od tog vremena, fetus se počinje kretati, ne samo u obliku "pranja" pokreta s dlanovima, već sa svim udovima. Buduće dijete je aktivno i znatiželjno za svoje tijelo.

Zbog razvoja zglobova prstiju fetus osjeti lice, noge i pupčanu vrpcu. Glava fetusa pritisnula je bradu na prsa.

Promjene u tijelu djeteta

Za razliku od cirkulacijskog sustava, formiranje dva kruga cirkulacije krvi, limfni sustav nije zatvoren u zatvorenoj petlji.

Limfne žile su smještene duž krvnih arterija i formiraju mrežu sličnu stablu, okružujući arterijske i više venske putove. Završetak limfnih posuda je slijep, ali nije čvrsto zatvoren.

Stoga se sve štetne i potencijalno opasne tvari koje nastaju u ljudskim tkivima, ili koje padaju u njih iz krvotoka, usisavaju se kao pumpa u limfne žile.

Unutar limfnog sustava, tekućina cirkulira s velikim brojem limfocita, koji odmah imobiliziraju strane tvari i prenose ih u limfne čvorove.

Ovdje se nalazi kompletna neutralizacija infektivnih mikroorganizama, a limfni se pomakne dalje duž kanala, koji ulazi u vrhunsku venu cavu. Stoga se stalno ažurira sastav ljudskih imunoloških stanica.

U blizini svakog nastajanja organa i sustava nalaze se klasteri limfnih čvorova: duž gastrointestinalnog trakta, oko vrata, u zglobnim površinama sa strane mišića mišića (lakat i koljena).

U ženskom fetusu, limfne posude obuhvaćaju pupoljke jajnika, štiteći jajne stanice od utjecaja štetnih tvari.

U reproduktivnom razdoblju ženskog života, mikroorganizmi i štetne tvari, nastali tijekom super-hlađenja nogu, prenose se u zdjelicu. Stoga često upalu maternice potiče banalna hipotermija nogu.

Muški genitalni organi nalaze se izvan zdjelice i nemaju takvu opsežnu mrežu limfnog sustava. U pravilu, hipotermija kod muškaraca manifestira se hladnoćom.

Transformacija hematopoetskog sustava

Crvena koštana srž počinje funkcionirati. U njemu se stvaraju matične stanice koje se mogu pretvoriti u bilo koje krvne stanice koje se formiraju:

 • crvene krvne stanice - crvene krvne stanice, koje daju kisik svim tkivima ljudskih organa;

 • trombociti - crvene krvne ploče koje stvaraju krvne ugruške u slučaju oštećenja vaskularnog zida;

 • leukociti - bijele krvne stanice nekoliko podvrsta, koje pružaju trenutne imune odgovore;

 • B-limfociti su stanice bijelih krvnih zametaka koje se pretvaraju u protutijela koja uništavaju strane stanice (antigeni).
 • Isprva se kroz koštano tkivo formira crvena koštana srž, a kasnije se ispunjavaju sve šupljine kosti fetusa i djeteta.

  Promjene u majčinom tijelu

  U devetom tjednu trudnoće nema značajnih promjena u tijelu trudnice.

  Fenomeni rane toksikoze su izglađeni i često potpuno nestaju zbog razvoja imunološkog sustava fetusa, osim toga, njegov cirkulacijski sustav postaje relativno autonoman.

  U rijetkim slučajevima, trudnice počinju osjećati kretanje fetusa. To je zbog osobitosti receptorskog aparata žene čija hipersenzitivnost bilježi pokret u maternici i prenosi informacije u mozak.

  U svakom pogledu: težina fetusa, veličina jaja i stvaranje posteljice, takav osjećaj je nemoguć, ali u praksi se i dalje događa.

  Odlazak iz prosječnih parametara u takvim ženama ne dopušta upotrebu prvog datuma kretanja za izračunavanje broja dana trudnoće u određivanju prenatalnog porodnog dopusta.

  Ciljani podaci

  Glavni parametri: krvni tlak i opseg abdomena u devetom tjednu trudnoće nemaju značajne promjene i nalaze se unutar granica koje su zabilježene kod žene prije nego što je dijete osmislio.

  Fluktuacije tjelesne težine tijekom ovog razdoblja su posljedica promjena apetita i mogu ukazivati ​​na sindrom dehidracije, tj. Ranu toksikozu trudnica ili prijem dodatnih proizvoda s ciljem poboljšanja razvoja fetusa.

  Razvoj embrija nije ubrzano od viška hrane, hranjive tvari u normalnoj prehrani dovoljne su za rast fetusa.

  Kao rezultat toga, receptori želuca su u stalnom kontaktu s hranom i daju signal središnjem živčanom sustavu o unosu hranjivih tvari, zbog čega se zaustavlja stimulacija zasićenja.

  Ultrazvučni pregled

  Kada koristite ultrazvučni senzor, čuje se dijete, koje normalno kreće od 140 do 160 otkucaja u minuti.

  Uz ultrazvuk, brzina otkucaja srca fetusa može se povećati za 10-20 otkucaja u minuti zbog dodatnog oslobađanja adrenalina, budući da su izloženost ultrazvučnim valovima stres za embrij.

  Slični pokazatelji su "uklonjeni" sa stijenki maternice, čiji mišići mogu biti napeti pod utjecajem ultrazvuka. Kao rezultat toga, u zaključku ultrazvučnog skeniranja može se pojaviti poruka: "Hyperton uzduž prednjeg zida maternice"

  Hypertonus je kontrakcija mišićnog tkiva, što se može smatrati prijetnjom da prekine trudnoću samo u kombinaciji s drugim znakovima, ali nije neovisna dijagnoza koja zahtijeva neposrednu akciju liječnika.

  Ultrazvučna studija u devet tjedana trudnoće nužno procjenjuje stanje korpus luteuma trudnoće, koja se nalazi u jajniku na mjestu pucanja folikula.

  Corpus luteum proizvodi glavni hormon koji čuva trudnoću, progesteron. Prethodno izumiranje korpusovog luteuma ukazuje na mogući pobačaj.

  Čimbenici koji utječu na fetus

  Deveti tjedan veza između krvi majke i fetusa vrši se pomoću posuda, čiji zidovi imaju membrane sposobne za filtriranje velikih tvari.

  No, barem još uvijek ne postoji zvučna barijera. Bilo koji štetni čimbenik koji je dobio od majčine krvi do fetusa može izazvati kašnjenje u razvoju određenih organa budućeg djeteta.

  Zabranjene su sljedeće tvari:

  • alkohol u bilo kojem obliku, količini i čvrstoći, jer etanol je otrov za uništavanje stanica za embrij);

 • pušenje - vaskularni spazam (uključujući uterus) dovodi do gubljenja kisika fetusa;

 • lijekovi koji djeluju na žile i stanične diobe, strogo je zabranjeno uzimanje tetraciklinskih antibiotika (tetraciklina, doksiciklina, tetranistatina), jer se talože u zubnu caklinu i dovode do ranog uništenja mlijeka i trajnih zuba;

 • kemikalije, uključujući zračni ovjes (proizvodi za bojenje);

 • učinak ionizirajućeg zračenja u bilo kojoj od njegovih manifestacija.
 • Intenzitet tjelesne aktivnosti tijekom tog razdoblja trudnoće nema utjecaja na razvoj fetusa. Razmjena kisika i hranjivih tvari u krvi majke, u ovom razdoblju, ne ovisi o brzini protoka krvi.

  Ograničenje fizičkog napora, do mirovanja u krevetu, nužno je samo kada postoje znakovi ugroženog pobačaja s krvarenjem iz genitalnog trakta.

  Moguće komplikacije tijekom trudnoće

  Pobačaji u ovoj fazi trudnoće u većini slučajeva potiču od abnormalnosti fetusa koje nisu u skladu sa životom.

  Nedostatak vitamina D može pridonijeti razvoju infekcija dijete. Nedovoljan unos folne kiseline uzrokuje kašnjenje u razvoju živčanog sustava fetusa.

  Elucija kalcija iz zidova venske posude dovodi do razvoja hemoroida i varikoznih vena.

  Važni pokazatelji rezultata istraživanja i analiza

  Nizak broj ukazuje na zastoj u razvoju, a visoki brojevi ukazuju na zadebljanje krvi, što također ne pridonosi povećanju razmjene kisika između krvi majke i fetusa.

  Promjene u načinu dana i prehrane

  Za pravilno formiranje stanica živčanog tkiva i apsorpciju željeza pomoću hemoglobina potrebna je dovoljna količina folne kiseline koja se nalazi u zajedničkoj hrani: bilje, povrće, žitarice (uključujući sjemenke).

  Tjelesna aktivnost ostaje nepromijenjena od razdoblja ženskog života prije trudnoće. Kako bi se spriječio razvoj hemoroida s naknadnim prolapsom rektuma, trudnice se preporučuju skup posebnih vježbi za jačanje sfinktera anusa.

  Da biste to učinili, potrebno je povući rektum i pokušati zadržati mišići sfinktera u napetosti nekoliko sekundi, postupno povećavajući vrijeme mišićnog tonusa. Vježba se obavlja u bilo kojem položaju: stoji, sjedi, leži, - dobrovoljno disanje.

  O autoru:

  Ovdje saznajte više o našim stručnjacima.

  Intrauterni razvoj djeteta

  Kako je rođenje novog života? Sjećate se da je nakon ovulacije jaje prvo ušlo u trbušnu šupljinu, a zatim u jajovodnu cijev, gdje se može dogoditi oplodnja. Kako bi se to dogodilo, sperma mora prodrijeti u žensku reproduktivnu ćeliju, a to je neka vrsta tvrđave.

  Da biste ga uzeli, morate uništiti školjku jaja. Spermični instrumenti su enzimi koji razgrađuju tvari iz kojih se gradi. I, iskreno, ovo nije lak posao, sperma se ne može nositi s time. Može se izvoditi najmanje četiri muške spolne stanice. Međutim, samo jedan od njih prodire u dobiveni jaz, a zatim se složene fizikalno-kemijske promjene odvijaju u ljusci jajeta i postaju impregnabili za druge sperme.

  Kavez nakon začeća

  Nakon oplodnje, u stanici, najprije su dvije jezgre - jaja i spermatozoid, međusobno kretnje jedni prema drugima - oni se konačno spajaju: formira se jednolančani embrij - zigot s kariotipom od 46 kromosoma koji su normalni prema ljudima.

  Od trenutka oplodnje jaja počinje prvo od tri razdoblja intrauterinog razvoja osobe. Ovo razdoblje zove se blastogeneza (grčki btestos - klica, klica). Traje 15 dana.

  Polagano po rubu, koji je iznutra prekriveno jajovodom, koju nosi protok tekućine u njemu, fetus se polako približava maternici. 30 sati nakon oplodnje izvodi se prva podjela (fragmentacija) zigota. Tada se javlja jedna podjela dnevno.

  Do četvrtog dana, kada embrij dosegne maternicu, to je skup od 8-12 stanica. Za narednih 3 dana, embrij pluta u tekućini pranje sluznice maternice. Evo, stanice su brusile brže, a sredinom 6. dana embrij se sastoji od više od stotinu stanica. U ovoj fazi se naziva morula. Na svojoj površini, stanice se dijele brže i izgledaju lakše. Oni čine ljuska - trofoblast. Tamnije velike stanice koje se nalaze ispod svjetlosnih stanica tvore embrijski čvor - embrijoblast.

  Do vremena kada fetus ulazi u maternicu, priprema ga za prijem. Pod utjecajem hormona žutog tijela progesteron, njegova sluznica zadeblja 3-4 puta, nabubri, postaje labav. Razvija mnoge dodatne krvne žile, raste žlijezde.

  Do 7. dana nakon oplodnje, embrij ponovno mijenja strukturu. Sada više nije hrpa stanica, ali mjehurić je blastocist. Trofoblast formira svoju površinu, a embrijoblast se prebacuje sa središta mjehurićaste šupljine na stranu. Zametak je spreman za implantaciju u sluznicu maternice ili implantaciju. Njegove površinske stanice počnu lučiti enzime koji uništavaju mukozu. Na trofoblastu pojavljuju se izrasline, brzo rastu i rastu u tkivo maternice. Krvne žile su uništene, a embrij je uronjen u izlazeću krv. Sada je to medij iz kojeg će privući hranjive tvari i kisik dok se ne postane placenta. Potrebno je 40 sati za implantaciju embrija.

  U narednih nekoliko dana, u zametku će nastati dva vezikula - žumanjak i amnionska (amniotski mjehurić će se kasnije razviti iz njega). Na mjestu njihova kontakta pojavljuje se dvoslojni germinski štit. "Krov" žumanjke vezikula je njegov donji sloj (endoderm), a "dno" amnionske je gornji sloj (ektoderm). Do kraja drugog tjedna trudnoće, stražnji dio embrija postaje zadebljan - aksijalni organi počinju se polagati u njega.

  Zametak postaje embrij.

  Od 16. dana započinje drugi, ili zapravo - embrionalni, period razvoja fetusa djeteta, koji završava do 13. tjedna. Promjene u embriju rastu poput lavine, ali slijede jasan plan. Evo kratke kronologije događaja.

  Tijekom 3. tjedna formira se drugi sloj između ecto i endoderma - mesoderma. Ta tri sloja zametaka - ektoderm, mesoderm i endoderm - kasnije će dovesti do embrionalnih osnova, od kojih će se razviti sva tkiva i organi djeteta. Do kraja tjedna vidljiva je neuronska epruveta u ektodermu, a ispod, u mezodermu, kičmena moždina. Istodobno, položi se srčana cijev, formira se stabljika - žica koja povezuje embrij s vilijima koriona - embrionsku membranu koja se formira iz trofoblasta. Umbilikalna plovila prolaze kroz trbušnu stabljicu.

  U 4. tjednu trudnoće položeni su mnogi organi i tkiva embrija: primarni crijeva, pupoljci bubrega, kosti i hrskavica aksijalnog kostura, prljavog mišića i kože, ušiju, očiju, štitnjače, ždrijelo, jetru. Komplikiranje strukture srca i živčane cijevi, posebno njezin prednji dio - budućnost mozga.

  U 5. tjednu dužina embrija je 7,5 mm. U dobi od 31 do 32 dana pojavljuju se osnovni dijelovi oružja, slični perajama. Presavijeni septum srca polaže. U ovom trenutku, pomoću ultrazvuka možete jasno vidjeti kontrakcije srca. To znači da embrij već ima cirkulacijski sustav. Razvijaju se organi vidova i sluha, nastaju organi mirisa, početci jezika, pluća i gušterače. Bubrežni kanali dolaze do cloaca, a ureteralni pupoljci dolaze do stražnjeg bubrega. Pojavljuju se seksualne bumps.

  Šesti tjedan trudnoće obilježen je nastankom formiranja krvi u jetri. Do 40. dana pojavljuju se osnovni dijelovi nogu.

  Tijekom 7. tjedna položene su kapke, prsti, a zatim noge. Završava formiranje interventikularnog septuma srca. Jasno izraženi testisi i jajnici.

  Na kraju 8. tjedna, u embriju duljine 3-3,5 cm, jasno je vidljiva glava, tijelo, osnove udova, očiju, nos i usta. Mikroskopskom strukturom reproduktivne žlijezde, možete odrediti tko će se roditi - dječak ili djevojčica. Klica je u amnionskom mjehuru, ispunjena amnionskom tekućinom.

  U 3. mjesecu trudnoće, korteks moždanih polutki dobro se razlikuje u zametku. Do 12. tjedna formira se krv u koštanoj srži, leukociti se pojavljuju u krvi, a do kraja ovog tjedna - i hemoglobin, kao u skupini odraslih, formiraju se krvni sustavi.

  Zametak postaje plod

  Od 13. tjedna počinje treći, ili fetalni (fetalni), razdoblje razvoja fetusa djeteta.

  U 14. tjednu fetus se već kreće, ali majka još ne primjećuje ove pokrete. U 16 tjedana trudnoće, težina fetusa iznosi približno 120 g, a duljina je 16 cm. Njegovo lice gotovo je oblikovano, koža je tanka, ali još uvijek nema potkožnog masnog tkiva. Budući da se tijekom tog razdoblja intenzivno razvija mišićni sustav, povećava se fetalna motorna aktivnost. Postoje slabi pokreti disanja.

  Također je utvrđeno da fetus u dobi od 16,5 tjedana, ako dodirnete njezine usne, otvori i zatvori usta, 18-tjedni fetus kao odgovor na iritaciju jezika ima početne pokrete. Tijekom 21. i 24. tjedna trudnoće, reakcija usisavanja je u potpunosti formirana. Po prvi put, žena osjeća kako dijete traje između 16. i 20. tjedna.

  Do kraja 5. mjeseca trudnoće može se računati 200 dnevnih fetalnih kretnji. Njihova duljina u ovom trenutku doseže 25 cm, a masa - 300 g. Liječnik može već slušati dijete otkucaja srca. Koža fetusa, počevši od glave i lica, prekrivena je vrlo tankim dlačenjem (dlake). U crijevima formira meconium (izvorni izmet). Počinje stvaranje potkožnog masnog tkiva.

  Na kraju 24. tjedna duljina fetusa je oko 30 cm, a masa oko 700 g. Njegovi unutarnji organi oblikovani su tako da se u slučaju preranog rođenja takvo dijete može živjeti i razvijati u posebnim uvjetima.

  Na kraju 28. tjedna trudnoće, duljina fetusa doseže 35 cm, a težina je 1000 g. Njegovo cijelo tijelo prekriveno je grimizom, hrskavica ušiju je vrlo meka, nokti ne dolaze do vrha prstiju. Koža fetusa počinje biti prekrivena posebnim generičkim lubrikantom koji ga štiti od dezintegracije (maceracije) i olakšava prolazak fetusa kroz rodni kanal. On postaje vrlo aktivan, a majka osjeća svoje kretnje stalno, dok se slobodno kreće u fetalnom mjehuru. Položaj djeteta još uvijek je nestabilan, glava je obično usmjerena prema gore.

  Do kraja 32. tjedna fetus ima duljinu od oko 40 cm, a masa je 1600 g; na 35 tjedana trudnoće, dijete može disati vlastito, au slučaju porođaja ovog tjedna više ne treba pomoć liječnika; u dobi od 38 tjedana dijete se smatra punim radnim vremenom, njegovu približnu visinu i težinu za to razdoblje - 45 cm i 2500 g.

  Do 40. tjedna trudnoće fetus je spreman za postojanje izvan maternog organizma. Duljina njegova tijela je u prosjeku 50-51 cm, težina - 3200-3400 g. Sada dijete, u pravilu, je glava dolje. Njegov položaj postaje stabilan jer, zbog svoje velike veličine, ne može se slobodno kretati u maternici majke.

  Fetalni razvoj tjedno

  Trudnoća je proces kojim se dijete razvija iz dvije male roditeljske stanice. Fetalni razvoj tjednom trudnoće fascinantna je priča o tome što se točno događa tijekom svakog tjedna trudnoće, kako se masi i rast fetusa mijenjaju, kakvi se osjećaji pojavljuju kod majki dok traje trajanje trudnoće. U članku ćemo vam reći o tome zašto je svaka buduća majka zainteresirana: kada dijete počinje čuti njezin govor, kada i kako se mijenja težina fetusa, kada možete fotografirati fetus tijekom ultrazvučnog pregleda, što je uzrokovalo osjećaje mame tijekom trudnoće i još mnogo toga.

  Prvi i drugi tjedan trudnoće: beba? Što dijete?

  fotografija: 1 tjedan trudnoće

  U vrijeme embrija, razdoblje trudnoće već je 2 tjedna. Zašto? Odredite što ćemo razmotriti pojam. Postoje koncepti embrionalnih i opstetričkih pojmova. Embrionalni termin trudnoće pravi je pojam od trenutka začeća. Obstetrijski termin - od prvog dana posljednjeg menstruacije. Obstetrijsko razdoblje u prosjeku 2 tjedna više od embrionalnog. Tijekom ultrazvuka, na kartici trudnice, na bolničkom listu uvijek će se naznačiti razdoblje opstanka na datum posljednjeg menstruacije. No, od trećeg tjedna trudnoće počinje razvoj samog fetusa. Ispod ćete naći opis svakog tjedna trudnoće: kako se fetus razvija, što se događa s maternicom, kako se osjećaji buduće majke mijenjaju.

  3. tjedan trudnoće: susret roditelja

  fotografija: 3 tjedna trudnoće

  Na kraju drugog i početkom trećeg tjedna (u prosjeku, 14. dana ciklusa) dolazi do ovulacije. U ovom trenutku ženina jajašac ostavlja jajnika u jajovodu i gdje se susreće s spermom u sljedećih 24 sata. Od 75-900 milijuna spermija koje su ušle u vaginu, cervikalni kanal doseže manje od tisuću. I samo će netko prodrijeti u jaje.

  Sjemenke i jajne stanice nose polovicu kromosoma buduće osobe. Kao rezultat njihovog spajanja, nastaje prva stanica novog organizma s punim kromosomskim skupom, zigozom. Kromosomi određuju spol djeteta, boju očiju, pa čak i karakter. Zigot počinje podijeliti i kretati prema utornoj šupljini. Put do maternice trajat će oko 5 dana, po ovoj dobi embrij će se sastojati od oko 100 stanica. Sljedeća faza - implantacija - uvođenje embrija u zid uterusa.

  4. tjedan trudnoće

  fotografija: 4 tjedna trudnoće

  Lopta stanica službeno se zove embrij. Veličina ploda u ovom trenutku - kao makska sjeme, oko 1,5 mm.

  Na koncu ovog tjedna, očekivana majka primjećuje da očekivana menstruacija ne počinje. U ovom trenutku žena može osjećati pospanost, slabost, preosjetljivost mliječnih žlijezda, promjene raspoloženja. Test trudnoće pokazuje pozitivan rezultat. Test određuje hormon hCG, koji počinje proizvoditi nakon implantacije.

  Embrionalno razdoblje traje do 12 tjedana. Postoji polaganje aksijalnih organa i tkiva djeteta. Formirana je vrećica žumanjka s opskrbom hranjivih tvari, amnionskog mjehura, fetalnih membrana i korijena, buduće placente, koje se kasnije razvijaju iz ovih ekstra-embrionalnih organa. U nastavku analiziramo što se događa u embrionalnom razdoblju svakog tjedna, kako se visina i težina fetusa mijenja i kakvi osjećaji očekuju od žene.

  5. tjedan trudnoće

  fotografija: 5 tjedana trudnoće

  Zametak se sastoji od tri sloja - vanjski ektoderm, iz kojeg će se formirati uši, oči, unutarnji uho, vezivno tkivo; endoderma iz kojeg će se razviti crijeva, mjehur i pluća; i mezoderm - temelj kardiovaskularnog sustava, kostiju, mišića, bubrega i reproduktivnih organa.

  Zametak određuje prednje i stražnje stupove - buduću glavu i noge. Tijelo embrija postavljeno je uzduž osi simetrije - akord. Svi će organi biti simetrični. Neki su upareni, na primjer, bubrezi. Drugi rastu iz simetričnih pupova, poput srca i jetre.

  U 5 tjedana trudnoće s hCG razinom od 500-1000 IU / l, možete odrediti jaje veličine od 2 mm, što je veličina sezamskog sjemena. Svaka žena doživljava ovo razdoblje drugačije, no većina njih ima mučninu, pospanost, netoleranciju na miris - znakovi toksikoze.

  6. tjedan trudnoće

  fotografija: 6 tjedna trudnoće

  Sada dijete nije ništa više od leća, na početku tjedna 3 mm, a do kraja - 6-7 mm. Fetus je nešto poput ribe i do sada malo sliči osobi. Pojavljuju se osnovni dijelovi nogu i nogu. Kada se pojave ruke, noge će i dalje biti u obliku osnovica. Formirane polukugle mozga. Mali puls srca, podijeljen je na dijelove.

  Od korionskih sila položi se budućnost posteljice, krvne žile kroz koje se izmjenjuje krv i, prema tome, sve što je potrebno za nerođeno dijete između majke i djeteta aktivno raste.

  U ovom trenutku, pojava toksemije može se povećati, može doći do teške slabosti i povraćanja. Dovoljna količina pića važna je u ovim tjednima trudnoće.

  7. tjedan trudnoće

  fotografija: 7 tjedana trudnoće

  Embrion oko borovnice, visok 8-11 mm, težina do 1 gr. Pojavljuju se savjeti budućeg nosa, očiju, ušiju i usta. Postoji fantastična stopa rasta mozga - 100.000 stanica u minuti! Interdigitalni prostori već su se pojavili na ručkama, ali prsti još nisu odvojeni. Oblikuje se pupčana vrpca i sustav uteroplacentalne cirkulacije: dijete i prehrana djeteta dolaze iz majčine krvi.

  U ovom trenutku mnoge očekivane majke često dolaze na prvi ultrazvuk tijekom trudnoće. Na 7-8 tjedana s KTR (kopchiko-parietal veličina) 10-15 mm. Ultrazvuk je određen otkucajem srca frekvencijom od 100 do 190 otkucaja u minuti, što je znatno više nego u odrasloj dobi. U ovom trenutku prva fotografija galerije za razvoj fetusa odvija se tjedno po tjedan. Bez uputa liječnika, a ne razumjeti gdje da izgleda. Kasnije će biti jasnije, osobito na trodimenzionalnom ultrazvuku.

  Ali mama ne bilježi povećanje trbuha, a ginekolog može već reći o povećanju maternice. Žena je povećala mokrenje, što je povezano s povećanjem volumena tekućine u tijelu.

  8. tjedan trudnoće

  fotografija: 8 tjedna trudnoće

  Dječak je veličina graha, od 15 do 40 mm, i teži oko 5 grama. Tijekom protekla dva tjedna odrastao je 4 puta! Okviri lica i dalje se razvijaju, postaju graciozniji, gornja usna i vrh nosa ističu, počinje formiranje kapaka.

  U 8. tjednu trudnoće započinje lučenje kostiju - ruke, noge, lubanja. Strukturiranje gastrointestinalnog trakta, srca, bubrega, mjehura je završeno.

  Negdje na 7-8 tjedana trudnoće, dijete se počinje kretati, ali majka neće osjetiti ove pokrete u narednim mjesecima. Mama se gotovo ne mijenja. Moglo bi postati lakše zbog prilagodbe državi i svijesti o svojoj novoj ulozi.

  9. tjedan trudnoće

  fotografija: 9 tjedana trudnoće

  Mali muškarac je samo veličina grožđa - duljina 35-45 mm, a njezina težina doseže 10 grama. Postoji polaganje reproduktivnog sustava, a nadbubrežne žlijezde već proizvode hormone, uključujući adrenalin.

  Mozak se intenzivno razvija, uključujući i mali mozak, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta. Pokreti postaju sve kontrolirani. Sustav probavnog trakta aktivno se razvija. Jetra počinju proizvoditi nove krvne stanice. Glava zauzima polovicu cijele duljine tijela. Mali prsti postaju duži.

  Količina cirkulirajuće DNA embrija u krvi majke dovoljna je za provođenje neinvazivnog prenatalnog testa.

  Znakovi toksikoze u mami i dalje postoje. Obično u ovom trenutku se okreće ginekologu da se registrira.

  10. tjedan trudnoće

  fotografija: 10 tjedana trudnoće

  Znate li takvo voće - kumquat? To je sada o toj veličini beba. Ovaj tjedan službeno će se zvati fetus, ali za sada ga zovemo embrijom. Ovo razdoblje smatra se kraj prvog kritičnog razdoblja. Sada je opasno djelovanje lijekova, što dovodi do malformacija, nije tako značajno.

  Danas se događa mnogo događaja. Membrane između prstiju nestaju i prsti se odvajaju. Kosti se otvrdnu. Bubrezi počinju raditi, obavljajući svoju glavnu funkciju - proizvodnju urina. Svake minute, svake minute, u mozgu se formiraju 250.000 neurona. Između trbušne i prsne šupljine formira se dijafragma.

  Mama su fenomeni toksičnosti. Zbog promjena u prehrani, metabolizmu, tonusu mišića i hormonskim skokovima, može se promijeniti oblik tijela i pokret tijela. Maternica ima veličinu grejpa, ali trudnoća još nije vidljiva drugima.

  11. tjedan trudnoće

  fotografija: 11 tjedana trudnoće

  Od 11 do 13 tjedana beba prolazi ozbiljni medicinski pregled - ultrazvučni pregled. Odredite debljinu ovratnika, nosne kosti, provesti proučavanje krvnih žila, ukloniti bruto promjene u strukturi tijela. Pregledajte unutarnje organe, strukturu lica, mozak, ruke i noge, kralježnicu. Vaša beba je mala kao smokva, a liječnik opisuje anatomiju fetusa s takvim detaljima! Glava je još uvijek velika u odnosu na tijelo, ali proporcije se i dalje mijenjaju: glava je velika, tijelo je maleno, gornji su krajevi dugački, a donji su kratki i savijeni na koljenima. Pojavljuju se osnovni čvorovi i zubi.

  S rezultatima ultrazvuka, majci dobivaju biokemijski test krvi za kromosomske abnormalnosti i rizik od razvoja komplikacija trudnoće.

  Nove senzacije zamjenjuju simptome toksične: žgaravica, nadutost i zatvor. Žena bi trebala posvetiti više pažnje njezinoj prehrani i unosu tekućine.

  12. tjedan trudnoće

  fotografija: 12 tjedana trudnoće

  Vaša beba je oko veličine vapna. Do razdoblja od 11-12 tjedana, nema značajnih ultrazvučnih razlika između dječaka i djevojčica. Vjerojatnost pravilnog određivanja spola fetusa već je iznad 50%. Voće težine oko 20 grama, a duljina oko 9 cm.

  U tom razdoblju dijete počinje aktivno pomicati ruke, noge, ruke, prste. Zbog aktivnog rasta crijeva prestaje stati u trbuščić i počinje se sklapati petlje. Tijekom ovog razdoblja, crijeva se treniraju: prolazi kroz amnionsku tekućinu, koju plod proguta. Bijele krvne stanice pojavljuju se u krvnim leukocitima koji nose funkciju zaštite od infekcija.

  Mamina težina do 12. tjedna trudnoće je oko 1-2 kg. Liječnici preporučuju gimnastiku za trudnice, prikazuju se plivanje.

  13. tjedan trudnoće

  fotografija: 13 tjedana trudnoće

  Pea pod - tako da možete opisati veličinu djeteta u dimenzijama kućanstva. Ili 7-10 cm, 20-30 grama. Od 13. tjedna započinje drugi trimestar trudnoće. Svi glavni organi i sustavi su već formirani, a ostatak vremena prije isporuke, organi će rasti i razvijati.

  Lice postaje sve više i više ljudsko. Uši se kreću bliže njihovom mjestu od vrata, a oči na boku do središta lica. Pojavljuju se prve vlasi. Formirani su 20 mliječnih zubi.

  Glava je i dalje nerazmjerno velika, ali sada će tijelo rasti brže. Ruke i dalje rastu, beba može već doprijeti do lica. Često doktori tijekom ultrazvučnog pregleda pokazuju roditeljima kako dijete stavlja prst u usta.

  U ovom trenutku, oblik trbuha se mijenja, stara odjeća postane skučena. Okruženje može primijetiti novo emocionalno raspoloženje žene, ona postaje mirnija i opuštena.

  14. tjedan trudnoće

  fotografija: 14 tjedana trudnoće

  U 14. tjednu voće raste do 13 cm i 45 grama. Kod dječaka nastaje prostata, au djevojčicama jajnici se spuštaju u zdjelicu. Nebo je već u potpunosti formirana, počinje aktivno sisanje refleksa. Dijete imitira pokreta disanja kako bi učinkovito uzela prvi dah nakon rođenja.

  Stvorena gušterača počinje proizvoditi najvažniji metabolizam hormonskog ugljikohidrata - inzulin. I u dubini mozga, hipofiza počinje raditi - glava svih organa endokrinog sustava, on je koji kasnije kontrolira sve žlijezde tijela.

  Maternica je 10-15 cm iznad pubisa, sama žena može osjetiti njezin gornji dio. Preporučuje se uporaba posebne kozmetike za trbušnu kožu.

  15. tjedan trudnoće

  fotografija: 15 tjedana trudnoće

  Veličina voća - s jabukom i težinom oko 70 grama. Cijela beba je prekrivena malim dlakavim dlačicama - oni su na leđima, ramenima, ušima, na čelu. Te dlake pomažu očuvati toplinu. Zatim, kada dijete skupi dovoljno masnog tkiva, vlasi će nestati. Dijete dijeli razne grimase, mršteći se, mršteći se i škiljavajući, ali to uopće ne odražava njegovo raspoloženje. Stalno se mijenja položaj, aktivno se kreće. No dijete je još uvijek premalo i ne pada na zidove maternice. Jedinstveni uzorak kože pojavljuje se na vrhovima prsta i posebnim bjelančevinama na crvenim krvnim stanicama koje određuju krvnu skupinu.

  Mama može imati pigmentaciju na trbuhu.

  16. tjedan trudnoće

  fotografija: 16 tjedana trudnoće

  Veličina djeteta nalikuje avokado. Kosturaste kosti postaju teže, ali dovoljno fleksibilne da beba prođe kroz rodni kanal. Pupčana vrpca sadrži jednu venu i dvije arterije, okružene želatinoznom supstancom, koja štiti plovila od štipanja i čini pupčani kabel sklizak za kretanje. U djevojkama ovih dana formiraju se spolne stanice - vaša buduća unučadi.

  Dobitak težine za ovaj tjedan trudnoće - 2-3 kg.

  17. tjedan trudnoće

  fotografija: 17 tjedana trudnoće

  Veličina bebe 12-13 cm i težina do 150 g, veličine repa. Ruke i noge su proporcionalne veličini tijela i glave. Masnoće počinje graditi pod kožom, razviti znoj žlijezde. Placenta osigurava dijete vitaminima, mineralima, bjelančevinama, mastima i kisikom, uklanjajući otpadni materijal.

  Zbog povećanja volumena krvi koja cirkulira, mama može imati brzu otkucaja srca. U tom slučaju obratite pažnju liječnika, kako biste saznali je li sve u redu.

  18. tjedan trudnoće

  fotografija: 18 tjedana trudnoće

  Vaše dijete je oko veličine paprike i teži 250 grama i spreman je za komunikaciju. Da, sada dijete može čuti, a glasni zvuk ga može uplašiti. On se navikne na glas svojih roditelja, i uskoro će ga moći prepoznati od drugih zvukova.

  Endokrini sustav fetusa aktivno se razvija i funkcionira. "Dječji" hormoni su toliko mnogo da beba može čak isporučiti majčino tijelo.

  Mama ovaj tjedan može osjetiti prvo kretanje fetusa. Iako su slabi i rijetki, ne brinite ako ne čujete dijete prečesto.

  19. tjedan trudnoće

  fotografija: 19 tjedna trudnoće

  Rast voća je 25 cm, a težina je već 250-300 grama.

  Masnoća od masnoće pokriva kožu bebe i pomaže regulirati tjelesnu temperaturu. Tu je tabulator kutnjaka, oni su pod osnovama mliječnih. Glava ne raste tako brzo, a udovi i tijelo i dalje rastu, tako da beba postaje simetričnija.

  Maternica je 1-2 cm ispod pupka. Zbog intenzivnog rasta može doći do bolnih osjeta povezanih s istezanjem ligamenata maternice.

  20. tjedna trudnoće

  fotografija: 20 tjedana trudnoće

  Ugodno dijete težilo je 240 grama. Posebno dobro u ovom trenutku daje flexion i proširenje ruke i noge. Postaje sve više i više kao njegovi roditelji.

  Tjedan 20 - ekvator trudnoće. Raste uterus pritišće u unutarnje organe, tako da majka doživljava otežano disanje, često mokrenje.

  U ovih tjedana majka sudjeluje u sljedećem rutinskom ultrazvučnom pregledu i provodi se doplerometrija. Ovo je dobro vrijeme za ultrazvuk na video i redovne fotografije nasljednika.

  21. tjedan trudnoće

  fotografija: 21 tjedan trudnoće

  Rast voća čini 25 cm, a težina - 400 gr. Većina hranjivih tvari dolaze iz posteljice. Ako se proguta amnionska tekućina, želudac je već opremljen za probavu i dobivanje hranjivih tvari. Beba počinje kušati.

  Mama dodaje više težine, jer intenzivno raste beba.

  22. tjedna trudnoće

  fotografija: 22 tjedna trudnoće

  Do kraja tjedna beba će biti oko 500 grama. Koža više nije prozirna, ali ostaje crvena i naborana i obložena masnoćom. Završni živčevi sazrijevaju, a beba postaje osjetljiva na dodir. Od 21 do 25 tjedana mozak se povećava 5 puta - od 20 do 100 grama!

  23. tjedan trudnoće

  fotografija: 23 tjedna trudnoće

  Milijarde moždanih stanica će se razviti tijekom narednih nekoliko tjedana. Njihov zadatak je kontrolirati sva pokreti vašeg djeteta, osjetila, kao i osnovne životne funkcije, kao što je disanje.

  U plućima počinje stvarati tvar koja dopušta plućima da se progutaju i ispunjavaju zrakom nakon rođenja, a fetus počinje "disati". Učestalost pokreta disanja - 50-60 u minuti.

  Visina dna maternice - 4 cm iznad pupka. Materta raste, što može uzrokovati nelagodu u kralježnici, zglobovima, pa vam je potreban poseban zavoj.

  24. tjedan trudnoće

  fotografija: 24 tjedna trudnoće

  Beba je još uvijek mala, težina je 600 g, a visina oko 33 cm. Dijete aktivno odgovara na žalbu prema njemu. Unutarnje uho već je u potpunosti oblikovano (vestibularni aparat), počeo je shvatiti gdje vrh, a gdje dno, pokret u maternici, postaje značajniji.

  Mama dodaje oko 500 grama tjedno. Može doći do bubrenja nogu, stoga je važno odabrati udobne cipele i odmoriti noge.

  25. tjedan trudnoće

  fotografija: 25 tjedana trudnoće

  Fetalni rast - 30-32 cm, težina 750 grama. Mekonij se formira u debelom crijevu - prvom stolicu bebe, koja se potpuno oslobađa unutar nekoliko dana nakon rođenja. Osteo-zglobni sustav aktivno se razvija, kosti se pojačavaju.

  Mama može osjetiti znakove anemije (anemija), koja se razvija zbog nedostatka željeza. Umor, bljedilo, umor i tahikardija - razlog da se obratite terapeutu i prođete krvne pretrage za anemiju.

  26. tjedan trudnoće

  fotografija: 26 tjedana trudnoće

  Visina 34 cm, težina 900 grama.

  Postoji aktivan razvoj pluća, ispunjeni su posebnom supstancom koja ne dopušta da se pluća pridruže nakon prvog daha.

  Dijete jasno stoji u razdobljima spavanja i budnosti. Mama osjeća njegovu aktivnost na pokretu u trbuhu. Ako imate sreće, razdoblja spavanja i aktivnosti između vas i djeteta će se podudarati.

  27. tjedan trudnoće

  fotografija: 27 tjedana trudnoće

  Tjelesna težina fetusa je već oko kilograma, a rast je 34 cm. Hormon rasta počinje se proizvoditi u hipofiza. A u štitnjači - hormoni koji reguliraju metabolizam.

  U vezi s prisilnim kontrakcijama dijafragme, majka može osjetiti itkoopatske pokrete djeteta. U odraslih, ti pokreti su u pratnji zatvaranja glasnica, pa je karakterističan zvuk „uh”, a dijete prije rođenja je prostor ispunjen tekućinom, tako da je ovo „štucanje” zvuk.

  U nogama može biti nova senzacija - trnci, guzice ili čak konvulzije. To je razlog da se posavjetujte s liječnikom radi daljnjeg pregleda i liječenja.

  28. tjedan trudnoće

  fotografija: 28 tjedana trudnoće

  Sada beba počinje zatvarati i otvoriti oči, koje nisu bile potpuno zatvorene do ove točke. Iris oka stekao je boju zbog pigmenta, iako ta boja nije konačna. Djeca mogu promijeniti boju oka do godine dana.

  U 28. tjednu, u slučaju višestruke trudnoće, majka prima "bolovanje". Dobitak težine do tog vremena iznosi 7-9 kg. U tom razdoblju Rh-negativne majke ubrizgavaju imunoglobulin.

  29. tjedan trudnoće

  fotografija: 29 tjedana trudnoće

  Dijete ima duljinu od 36 do 37 cm, teče oko 1300 grama i postaje sve jače i jače. Možemo reći da on također pokazuje karakter. Dijete reagira drugačije na različite namirnice, zvukove, svjetla.

  Žena mučila žgaravica, težina nakon jela. Postoji svibanj biti česte mokrenje ili čak i lažne poticaje.

  fotografija: 30 tjedana trudnoće

  U narednim tjednima vaša će beba aktivno dobiti težinu. Adipozno tkivo će obavljati funkciju termoregulacije nakon rođenja, dati energiju, zaštititi organe. Pokloni za bebe postat će manje aktivni, što je povezano s povećanjem njegove veličine. Ali ako ne osjetite udarce u uobičajenom načinu rada, obavezno obavijestite svog liječnika. Trudnice mogu doživjeti oticanje dojke i primjetiti kolostrum.

  Potvrda o invalidnosti izdana je za ovo razdoblje tijekom trudnoće singletona.

  Od 28-30 tjedana trudnoće, redoviti CTG (kardiotokografija) počinje procijeniti stanje fetusa. U CTG-u se procjenjuju fetalna srčana frekvencija, ton maternice i motorička aktivnost.

  31. tjedan trudnoće

  fotografija: 31 tjedan trudnoće

  Prije rođenja, mali će muškarac biti u položaju fetusa, jer inače ne stane u šupljinu maternice, ima 1600 g težine i visoka je 40 cm.

  Ovih dana važan je događaj u muškim fetusima - testisi na putu do skrotuma. Djevojke su gotovo formirale klitoris.

  Tjedni dobitak težine - 300-400 grama. U tim vremenima može se pojaviti edem i pritisak, što može biti simptom strašne komplikacije - preeklampsije. Stoga bi buduća majka trebala biti što opreznija za sve promjene u blagostanju.

  U razdoblju od 30 do 32 tjedna, ultrazvuk trećeg trimestra obavlja se s Dopplerovom procjenom protoka krvi.

  32. tjedan trudnoće

  fotografija: 32 tjedna trudnoće

  Ovo je važan tjedan, prošlo je još jedno kritično razdoblje. Djeca rođena u takvom razdoblju su zdravi i potpuno funkcionalni. Do ovog tjedna svi glavni organi funkcioniraju u cijelosti, osim pluća, koji trebaju još malo vremena za punu sazrijevanje.

  Buduća majka može imati bol u zglobovima, u stidnom zglobu. Oslobodite ove pojave mogu nositi zavoj, plivanje.

  33. tjedan trudnoće

  fotografija: 33 tjedna trudnoće

  Dijete je teže kretati, on je već 44 cm i teži oko 2 kg. Mnoga djeca vole živjeti u ritmu majke: zvukovi, hrana i šetnje mogu utjecati na aktivnost djeteta.

  Visina dna maternice - 34 cm od razine pubisa. Mama se sve teže ponaša ili vježba, ona treba odmor.

  34. tjedan trudnoće

  fotografija: 34 tjedna trudnoće

  U roku od nekoliko tjedana, vaš dječak ili djevojčica će početi pripreme za sastanak sa svojim roditeljima. Izvorna bijela mast, koja je prekrivena kožom, počinje gubiti, akumulirajući se u aksijalnim i inguinalnim nabora, iza ušiju. U vrijeme prvog WC-a novorođenčeta mast će biti uklonjena. Visina 47 cm, težina 2200-2300 g.

  Trudnice počinju osjećati lažne kontrakcije - pripremu mišića za proces porođaja.

  35. tjedan trudnoće

  fotografija: 35 tjedana trudnoće

  Fetus se priprema za rođenje, konačno zauzima ispravnu poziciju, naopako. To je oko 97% djece. Preostalih 3% može zauzeti položaj zdjelice dolje ili čak poprečno. Fetalni rast 47-48 cm, težina 2300-2500 g.

  Gotovo sve buduće majke u ovom razdoblju imaju kratak dah.

  36. tjedan trudnoće

  fotografija: 36 tjedna trudnoće

  Dijete nastavlja akumulirati masnoću, izuzetno važno nakon rođenja za energiju i toplinu. Mišići usisavanja su spremni za rad: nakon rođenja, dijete će biti gladan i po prvi puta će ga tražiti da ga hrani.

  Visina dna maternice - 36 cm Hormonska promjena ženskog tijela počinje se pripremati za porođaj - proizvodi se oksitocin i prostaglandini.

  37. tjedan trudnoće

  photo: 37 tjedan trudnoće

  Pokreti prstiju postaju koordiniraniji, uskoro će moći uhvatiti vaš prst. Akumulacija potkožnog masnog tkiva nastavlja se, njezin volumen iznosi oko 15% težine djeteta. Rast 48-49 cm, težina 2600-2800 g. Nježna kosa koja pokriva tijelo postupno nestaje.

  Trudnice osjećaju poremećaj porođaja - izostavljanje maternice, smanjenje volumena trbuha, slabljenje stolice, povećana borba treninga, ispuštanje sluznice.

  38-40 tjedana trudnoće

  fotografija: 39 tjedan trudnoće

  U udžbenicima o porodici, točno 38 tjedana bilo je termin punoljetne trudnoće. Ako je beba rođena upravo sada, to će biti punopravna trudnoća, a beba neće imati ikakvih čimbenika rizika povezana s preranog rođenja. Sva daljnja događanja usmjerena su na pripremu za porođaj.

  Odstranjivanje sluznice treba razlikovati od curenja amnionske tekućine. Ako ima previše pražnjenja, posavjetujte se s liječnikom radi posebnog testa.

  U većini slučajeva, glava djeteta na 38-39 tjedana dolje u zdjelici, to se zove glava previa. Ako dijete leži ravno prema dolje, naziva se uzdužna pozicija, ako je malo pod kutom - tada je kosa. Tu je i pojam položaja fetusa: Položaj mi znači da je leđa okrenuta lijevom maternicom i II - desno. O tome kako se fetus nalazi, recite na ultrazvuku.

  fotografija: 40 tjedana trudnoće

  Pri rođenju, liječnici procjenjuju stanje djeteta prema nekoliko parametara: aktivnost, mišićni tonus, otkucaji srca, disanje, boja kože i refleksne reakcije. Što više bodova, to je zdraviji dijete.

  Tako smo završili naš put nakon 40 tjedana razvoja fetusa tijekom trudnoće. Najvažnije je paziti na sebe i riječi svog liječnika, svrhu testova i ultrazvuka, obratiti pažnju na sva osjetila i uživati ​​u trudnoći i budućem majčinstvu.

  Embrion i fetus

  Trajanje trudnoće. Trajanje kalendara trudnoće (gestacijska dob) izračunava se od prvog dana posljednjeg menstruacije. Oko 2 tjedna nakon ovog dana javljaju se ovulacija i gnojidba. Stoga je trenutačno trajanje trudnoće manje od kalendara za 2 tjedna.

  Periodizacija. Prije 10. tjedna trudnoće (8 tjedana nakon oplodnje) proizvod koncepcije zove se embrij, a nakon 10. tjedna prije rođenja fetus.

  Embrionsko razdoblje počinje od 2. tjedna nakon gnojidbe i traje do 8. tjedna trudnoće, uključujući i. U tom razdoblju formiraju se privremeni (privremeni) organi, a embrij dosljedno prolazi kroz diferencijaciju tkiva (primarni slojevi germinskih slojeva - ektoderm, mezoderm i endoderm); i orgulje organa) (oznake pojedinačnih organa i njihovih sustava formiraju se iz različitih tkiva pupova i nastaje njihov razvoj).

  Faza razvoja fetusa počinje od 9. tjedna nakon gnojidbe i traje do kraja trudnoće. U tom razdoblju već formirani osnovni organi i njihovi sustavi, kao i organizam u cjelini, postupno dostižu stanje koje im omogućuje da vode nezavisno (nakon rođenja) postojanja.

  Sustav majko-fetus. Razvoj embrija i fetusa događa se u bliskoj metaboličkoj interakciji s majčinim tijelom. Ova interakcija provodi se kroz krv. Sustav majko-fetus (vidi Slike 20-2, 20-3, 20-4 i 20-5) uključuje 1. pravilan razvoj organizma, 2. krvne žile u pupčanu vrpcu (pupčanu vrpcu) u villous chorion (dio posteljice); Placenta (jer je njezin dio fetusa korionska ženka, a majčinski dio je decidualni omotač pored korionskog koriona); 4. krvne žile maternice. S funkcionalne točke gledišta, placentna barijera se dodjeljuje na način "krv maternice".

  Privremeni organi. U embrionalnom razdoblju razviti amnion, žumanjak, allantois i korion. Oni čine ljusku embrija, povezuju ga s majčinim tijelom i izvode neke posebne funkcije.

  Sl. 20-2. Privremeni organi [11]. A. Uronjeno u endometrij blastocista. Unutarnji dio trofoblasta predstavljen je citotrofoblastom. U vanjskom dijelu trofoblasta (syncytiotrophoblast) postoji veliki broj lacunae. Unutarnja masa stanica je stratificirana u epi i hipoblast. B. Otvorene maternice. Klica se nalazi u šupljini amniona. Svinjska vrećica povezana je s primordijem probavnog sustava, a alantois je povezan s njegovim kaudalnim dijelom. Sve ove strukture nalaze se u endokelomskoj šupljini. Chorion je topografski i strukturno podijeljen na glatke i sive.

   Amnion (sl. 20-2 i 20-3) - vrećica koja oblikuje nabore ispunjena amnionskom tekućinom i pričvršćena na tijelo embrija na ventralnoj strani. Oblikovana amnionska vrećica sadrži tekućinu koja štiti embrij tijekom potres mozga i omogućava fetusu da se pomiče i spriječi da se fetus ne lijepi u okolna tkiva. Amnionska tekućina se potpuno zamijeni u roku od 24 sata. 75% volumena amnionske tekućine je nadopunjeno zbog urina izlučenog bubrega fetusa, 25% je izlučivanje tekućine iz dišnog sustava fetusa. Više od polovice amnionske tekućine uklanja se kada se proguta gastrointestinalni trakt fetusa, 15% kroz pluća, oko trećine kroz amnionsku vrećicu.

  Sl. 20-3. Tri tjedna embrija na gastrulskoj pozornici [11]. Dobivene su amnionske šupljine i žumanjka. Stanice trofoblasta koje tvore placentu dolaze u dodir s krvnim žilama maternice. Zametak je povezan s trofoblastom koji potječe od ekstra-embrijskog mesoderma. Allantois klija u trbuhu tijela, angiogeneza prolazi, a pupčana vrpca s pupčanim (alantoičkim) posudama koje prolaze kroz njega formiraju se dvije pupčane arterije i jedna pupčana vena.

   Žumanjska vrećica (Sl. 20-2, Sl. 20-3) dio je primarnog crijeva koji se uklanja izvan zametka. Zid žumanjske vrećice sastoji se od dva sloja: unutrašnji sloj je oblikovan ekstraembrijskim endodermom, a vanjski sloj - od strane ekstraembrijskog mezoderma. Tijekom razdoblja najvećeg razvoja vrećice žumanjaka, krvne žile su odvojene od maternice pomoću tankog sloja tkiva, što omogućuje apsorpciju hranjivih tvari i kisika iz maternice. Ekstrauterni mesoderm služi kao mjesto embrionalne hematopoeze. Ovdje nastaju krvavi otisci u kojima se krvne stanice razlikuju od hematopoetskih matičnih stanica. Ekstrauterni endoderm žumanjke služi kao izvor primarnih zametnih stanica; migriraju na početke gonada, gdje se razlikuju u gamete. Kasnije, nabori amnionske stiskaju vrećicu žumanjaka; formira se uski most koji ga povezuje sa šupljinom primarnog crijeva, žuljevačkom stablom. Ova se struktura proteže i dolazi u dodir s trupom tijela koji sadrži alantoide (Sl. 20-2B). Žuljevačka stabljica i stabljika alantoisa zajedno s njihovim plovilima tvore pupčanu vrpcu koja se proteže od embrija na području pupčane prstene. Žumanjak je obično obrastao do kraja 3. mjeseca razvoja fetusa. U oko 2% slučajeva (češće kod muškaraca), dio žuljevačke kosti uz crijeva formira Meckelov divertikulum, cecum ileuma.

   Allantois. Stražnji zid vrećice žumanjaka do 16. dana razvoja stvara mali izlaz - alantois (slika 20-2B), formiran od ekstra-embrionalnog endoderma i mezoderma. Udaljeni dio alantoje se brzo širi i raste u vrećicu, povezanu s crijevima uz pomoć nogu. U ljudi, allantois je rudimentaran, ali sudjeluje u formiranju placentarne vaskularne mreže.

   Chorion. Kombinacija trofoblasta i ekstraembrijskog mesoderma dovodi do stvaranja koriona (slika 20-3). Chorion je fetalni dio posteljice. U formiranju korijena razlikuju se razdoblje pre-liste (7-8. Dan razvoja) i razdoblje divljake (90. dan).

  Prelazno razdoblje gniježđenja odgovara fazi invazije blastocista u endometrij (Sl. 20-1B i Sl. 20-2A), kada se u endometrijskom tkivu pojavljuju šupljine (lacune) krvi majke. Ove lacune su razdvojene pomoću septičke stanice trofoblasta.

   Razdoblje formacije vila (villous chorion). Particije trofoblastičnih stanica sekvencijalno tvore primarni, sekundarni, tercijarni i kompleksni sivi. Od 3. tjedna razvoja, tercijarni se živci pojavljuju s krvnim žilama koje sadrže fetalnu krv. Villi, okrenuti decidualnoj membrani, opskrbljuju se krvlju ne samo s plovila koja potječu iz korionskog mezoderma, već i od alozonskih posuda. Razdoblje povezivanja ogranaka pupčane krvne žile s lokalnom mrežom cirkulacije krvi podudara se s početkom srčanih kontrakcija (21. dan razvoja), a cirkulacija krvi embriona započinje u tercijarnim vlaknima. Vaskularizacija kroničnih vlakana obično završava u 10. tjednu trudnoće. Istodobno nastaje placentna barijera između krvnih kapilara sela i praznine ispunjene majčinskom krvlju. Ukupna površina sela doseže 14 m 2, što osigurava visoku razinu razmjene između trudnice i fetusa.

  Sl. 20-4. Placentu [11]. S porastom gestacijske dobi, seljaci su razgranati. U formiranom posteljici nalaze se grozdovi razgranatih villi.