Uzroci zelenih stolica u novorođenčadi dojenih ili hranjenih bočicom

Liječenje

Vjeruje se da je ljudsko dijete rođeno vrlo prerano, iako se rodi u vremenu koje pruža priroda. Svi organi i sustavi u vrijeme rođenja još uvijek su vrlo nesavršeni i nastavljaju se razvijati nakon ulaska u veliki svijet. Potrebno je utvrditi kako se pravovremeni i pravodobni razvoj događa kod svih mogućih manifestacija: ponašanja, vještina savladavanja, čak i izlučivanjem.

Bez obzira na to koliko je tema zanimanja mladih mumija bila ismijavala sadržaj pelene, zapravo proizvodi vitalne aktivnosti djeteta dobar su pokazatelj zdravstvenog stanja. Zato se njihova boja, miris i tekstura pažljivo analiziraju odrasli.

Nova stolica: mnogo mogućnosti

U pitanjima zdravlja, navikli smo se usredotočiti na određenu stopu. Ako govorimo o stolcu novorođenčeta, nemoguće je nazvati jednu opciju kao normu. Dijete "ima pravo" na bilo koju stolicu, a ako dijete ne pokazuje nikakve znakove bolesti istodobno, majka ne smije paničariti.

Na primjer, beba izvorni izmet - mekonij - tamno zelena boja, debela i viskozna. Zatim, prije uvođenja komplementarne hrane, dječji izmet tekućina i neformiran. Umjetna stolica je obično deblja i ujednačena. Uglavnom su mame zabrinute zbog pojave zelenila, iako u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost.

U djece s bilo kojom vrstom hrane, zelene stolice mogu biti rezultat nekih promjena u crijevnoj flori ili jednostavno reakcija na tvari u tijelu.

Detaljnije, ovo pitanje je bolje razmotriti zasebno za umjetnoću i bebe.

Zelene stolice tijekom dojenja

Najčešće, dječja stolica koja se hrani isključivo na majčinom mlijeku ima svijetlosmeđu boju, fluidnu konzistenciju s malim bijelim prskama i kiselkast miris. Međutim, savršeno je prihvatljivo ako majka pronađe čestice sluzi ili krvne crte u pelenskoj pelvi (zbog plovila koja je prodrla u crijevu). Ponekad stolica za novorođenče može biti pjenasta ili zelena boja. Zeleni može biti iz raznih razloga:

 • Ako je dijete počelo neko vrijeme, zelena boja izmet može biti posljedica reakcije oksidacije u zraku.
 • Neke namirnice koje mama može jesti daju zelenu boju bebinu stolicu. Najčešće se vidi ovo povrće: krastavci, tikvice (vidi članke o GV).
 • Ponekad dolazi zelena boja zbog unosa nekih lijekova. Željezo sama daje izmet zelenu boju, crijevna mikroflora može biti poremećena antibioticima, i kao rezultat toga, dobiva zelenu boju.
 • Dysbacteriosis. Ovo stanje nije bolest, njezina se suština leži već u samom naslovu. Dysbakterija - neuravnoteženi sastav crijevne flore. Bakterije, koje idealno bi trebale biti niske, premašuju potrebnu količinu. U bebama koje su potpuno dojene, disbioza se može pojaviti čak i od nadomjestaka, jer kipuća voda, koja se obično daje bebama, već narušava prirodnu ravnotežu u crijevima. Općenito, nesavršeni sastav crijevne flore je karakterističan za dojenčad, jer su njihovi crijeva još uvijek u procesu formiranja. (Vidi detaljan članak odysbacteriosis >>>)
 • Zelene pjenaste stolice često su pogrešne zbog nedostatka laktoze. Međutim, ta je dijagnoza vrlo rijetka. Najčešće je neravnoteža prednje i stražnjeg mlijeka. To već znamo prednje mlijeko je više tekuće i vodeno, a povratno mlijeko je debelo, deblji i bogato hranjivim tvarima. Ako majka prečesto mijenja grudi ili uzme bebe dojke prije nego što dijete završi sisanje, dijete možda ne dobiva dovoljno mlijeka u leđima, ali dobiva prekomjerno mlijeko. Uz zelenu pjenastu stolicu u ovom slučaju postoji i loša težina.
 • Zbog oslobađanja bilirubina.

Zelene stolice u bocama hranjene bebe

Budući da je na umjetnom hranjenju, dijete također može "molim" roditelje s zelenom stolicom. Artificialists dobivaju prilagođenu smjesu kao hranu koja, za razliku od majčinog mlijeka, uvijek je konstanta u svom sastavu. U ovom slučaju, stvar je u sastavu smjese: zelene stolice rezultat su povećanog sadržaja željeza.

Trebam li se brinuti?

Zelena stolica sama po sebi nije problem, to je varijanta norme.

Naravno, to može biti simptom bolesti, ali moraju postojati i drugi znakovi. Samo na temelju činjenice zelene stolice, ne mogu se izvući nikakvi zaključci. Najbolje je da se usredotočite na dijete. Jasno je da dijete neće moći reći kako se osjeća i ima li bol negdje, ali bebe imaju svoje "sustave upozorenja". Ako dijete ima dobar apetit, spava, ne pokazuje anksioznost, onda je sve normalno s njim. Ako roditelji primijetiti manifestacije u ponašanju djeteta koje ukazuju na neodlučnost, koje su istodobno prisutne sa zelenim stolicama, ima smisla pojaviti se pedijatru.

Uznemirujući znakovi u ovom slučaju su:

 • osip;
 • često plače bez razloga;
 • česta regurgitacija;
 • nemirni san;
 • povećanje količine sluzi u izmetu djeteta, pojava naletnog mirisa.

Zelena stolica - djelovanje roditelja

U nekim slučajevima zelena stolica novorođenčeta je raspoloživi fenomen.

 1. Ako izmet dobije zelenu boju nakon uzimanja lijekova, a nakon otkazivanja, boja dječje stolice bit će ista.
 2. U slučaju da mamacov izbornik padne pod sumnju, možete pokušati isključiti proizvode koji potencijalno izazivaju zelenu stolicu.
 3. Ako se sumnja na nedostatak laktoze, najprije se mora utvrditi dojenje. Prsa bi trebala biti izmijenjena svakih 2 sata, ali ne češće, i dopustiti bebi da dojke dojke koliko god želi.
 4. Za obrtnike, glavna preporuka je zamijeniti jednu mješavinu s drugom, a roditelji često doživljavaju iskustvo koje je mješavina pogodna za bebu.

Pedijatar o uzrocima zelene stolice u dojenčadi

Mame dojenčadi često su vrlo zabrinute i zabrinute zbog činjenice da nije uvijek jasno što dijete želi odmah reći im svojim promjenama ili ponašanjem. Da biste shvatili koji problem smeta dijete, morate pažljivo primijetiti sve signale tijela bebe. Takav signal je promjena boje i konzistencije dječje stolice. Posebno zastrašujući roditelji zelena stolica u dojenčadi.

U prvoj godini života u djece, normalna boja stolice mijenja se nekoliko puta. Kako ne biste propustili alarmantne trenutke u probavnom traktu dječaka? Što se smatra normom, a što nije? Koji su uzroci zelene stolice kod dojenčadi u različitim vrstama hranjenja? Sve to ćete naučiti čitajući ovaj članak.

Zeleni stolac za hranjenje beba

Tijekom neonatalnog razdoblja kod beba, počinje izvornik (mekonij). Ima tamnu boju masline i vrlo viskoznu konzistenciju. Oko 3-4 dana nakon rođenja, dijete ima prijelaznu stolicu koja ima žuto-zelenu boju i više tekuće dosljednosti od mekonija. A ovo je apsolutno normalno.

Uz produljenu fiziološku žuticu, dijete može imati zelenu stolicu, jer tijelo izlučuje bilirubin s izmetom, koji prima ovu boju zbog višak tog pigmenta.

Matična majka bi trebala gledati vlastitu prehranu. Ako žena jede zeleno povrće i zelje (tikvice, brokule, šparoge, kopar), boja bebe stolice također će biti zelene boje.

Kada majka skrbi pije neke lijekove (pripremu željeza), ona također mijenja boju dječje stolice u smjeru zelenih nijansi.

Tijekom uvođenja komplementarne hrane, boja stolice će izravno ovisiti o proizvodima vaše bebe jeli. I nakon jela zelenog povrća, stolica će također biti tinged s zelenila.

U dojenčadi također postoji takva situacija kada je svježa stolica od uobičajene žuto-smeđe boje, ali nakon nekog vremena oksidira u zraku i postaje zelena. Roditelji koji su jednoga dana kasnili, a ne odmah nakon "prljavog posla", odlučili su promijeniti pelene, to bi moglo uplašiti takvu boju dječje stolice. Ali u panici, dok bacanje ne vrijedi. Sljedeći put samo trebate pogledati u pelenicu odmah nakon što beba pokes. Ako je svježa stolica uobičajena boja, onda u tom slučaju nema razloga za zabrinutost.

Još jedan razlog za pojavu zelene stolice u dojenčadi je situacija kada beba uglavnom pije samo mlijeko prednje strane dojke. Činjenica je da sastav prednjeg mlijeka, koji se odmah oslobađa kada je beba pričvršćena na dojku, razlikuje se od sastava takozvanog povratnog mlijeka.

Prednje mlijeko je manje masnoća i sadrži lako probavljive ugljikohidrate, tako da se lako probavlja. I povratak mlijeka, tj. Iz dubljih dijelova mliječne žlijezde, je više masti i hranjiv. U pravilu, djeca ugasiti njihovu žeđ prednje mlijeko, a povratak mlijeka može zadovoljiti glad gladi.

Osobitosti probave prednjeg mlijeka određuju zelenkastu boju stolice kada se hrane uglavnom prednjim mlijekom.

Najčešće se to događa kod slabih ili preranih beba koje imaju snage da sisaju samo prednje, tekuće mlijeko. A kad dođe vrijeme da naporno rade i sisaju se na deblji i punomasno mlijeko, počinju djelovati ili odbiti nastaviti obrok.

Sretan mama može ponuditi djetetu drugu dojku, gdje će opet jesti samo mlijeko prednjeg dijela. Ubrzo ovo ponašanje postaje poznato djetetu. Takve bebe imaju slabiju i zeleniju stolicu, kao i slabu težinu.

Normalno žuto senf boje stolica izdati žučni pigmenti koji dolaze sa žuči u crijeva da probaviti masti u hrani. Budući da prednje mlijeko sadrži gotovo nikakvu mast, boja stolice ne postaje žuta, ali zelenkasta.

U kojem slučaju je zelena stolica na umjetnom smatra norma?

Ako koristite neke zamjene za majčino mlijeko, na primjer, hipoalergijske smjese, dijete će obično imati sivo-zelene stolice. Budući da ove smjese dolaze s djelomičnim (hipoalergenskim - HA) ili potpunim (na primjer, Alfare) hidrolizom proteina kravljeg mlijeka, u procesu digestiranja takvog produkta, masne fekalne bebe postaju prljavo zelene.

Tehnologija djelomične hidrolize proteina kravljeg mlijeka koristi se u proizvodnji smjesa za prevenciju alergijskih bolesti kod djece u prvoj godini života. Istu terapijsku smjesu za djecu alergenu na kravlje bjelančevine načinjena je na temelju potpune hidrolize proteina mlijeka.

Također, uvođenjem komplementarne hrane u formulu hranjene bebama, probavni trakt može reagirati na takav način da beba stolica postane potpuno drugačija boja nego prije. Uključivanje boje može se promijeniti i zeleno.

Ako u isto vrijeme dijete ne narušava ništa (nema temperature, nečistoća u stolici, krvi, nema promjena u dobrobiti djeteta), onda nema razloga za brigu. Nekoliko vremena nakon uvođenja novih proizvoda, probavna dojenčeta će se poboljšati.

Formule mlijeka bogate željezom također mijenjaju boju stolice na zelenkasto. Razlog za to je interakcija željeza s kisikom sadržanim u zraku, to jest, njegovom oksidacijom.

Bebe na mješovitoj hrani jedu i majčino mlijeko i mješavina mlijeka. Iz tog razloga, još češće imaju zeleniji stolac, jer svi gore opisani problemi mogu biti relevantni za njih.

U tom slučaju zelena stolica treba upozoriti roditelje?

Roditelji prilikom otkrivanja zelene stolice u bebi trebaju dobro promatrati opće stanje mrvica.

Ako u djetetu pronađe bilo koji od sljedećih simptoma, onda je to razlog da se posavjetujte s liječnikom i provodite potrebni pregled i liječenje.

 • zelene, vodene, pjenaste stolice;
 • stolice s učestalošću više od 12-15 puta dnevno;
 • s mukom, pruge krvi;
 • s uvredljivim, kiselim ili ružnim mirisom;
 • primjetite jaku iritaciju na koži svećenika bebe nakon kontakta s takvom stolicom;
 • beba je zabrinuta zbog abdominalne distenzije i crijevne kolike;
 • odvija se kapriciozno ponašanje ili letargija;
 • primjetite smanjenje apetita djeteta;
 • nema dovoljno povećanja težine ili čak gubitak težine.

Patološki uvjeti bebe, uz zelenu stolicu

Dopustite da se zadržimo kada zelena stolica bude posljedica bolesti bebe.

dysbacteriosis

Unatoč činjenici da disbakterija nije bolest u našoj zemlji i širom svijeta, donosi veliku zabrinutost djeci i njihovim roditeljima.

Dysbakterija je kršenje kvantitativnog odnosa (ravnoteže) normalne i patogene intestinalne mikroflore. Ovo stanje se ne smatra kao bolest, već kao kompleks simptoma koji su rezultat patologije.

Crijevna disbioza često se dijagnosticira u dojenčadi, budući da crijeva bebe samo koloniziraju nakon rođenja mikroflora, a prije toga je bila posve sterilna.

Stoga je vrlo važno tijekom ove postpartumne faze osigurati sve uvjete za kolonizaciju crijeva mrvica s korisnom mikroflora. To se olakšava, na primjer, ranom dojenju, dojenju, dojenju, uklanjanju antibakterijskih lijekova.

A ako je u ovoj fazi, prema određenim indikacijama, nemoguće zadovoljavati potrebne uvjete, onda je proces kolonizacije crijeva s normalnom mikroflora poremećen. Čak i već naseljena korisna mikroflora može umrijeti, a raste i više rezistentna patogena flora raste. Na primjer, ako se majka koja skrbi mora liječiti bakterijski proces s antibioticima, tada će imati štetan učinak na crijevnu mikrofloru djeteta i majke.

Poremećena ravnoteža crijevne mikroflore dovodi do slabije probave, peristaltike (motoričke funkcije) crijeva, smanjene sinteze vitamina i aminokiselina. Imunitet djeteta također se smanjuje, budući da je normalna mikroflora uključena u sintezu imunoloških stanica.

Pogoršana probava dovodi do promjena u kvalitativnom i kvantitativnom sastavu izmeta. U disbakterizaciji se mijenja boja stolice (najčešće boja postaje zelena), pojavljuju se konzistentnost, nečistoće sluzi, promjena učestalosti utroba (opstipacija ili proljev).

Infekcija crijeva

Intestinalna infekcija u akutnom razdoblju manifestira slabost, letargija djeteta, smanjenje apetita, vrućica, povraćanje, napetost u trbuhu, stolice s zelenilom, sluz, eventualno krv (s salmonelozom) i jak miris. Uzročna sredstva crijevne infekcije mogu biti virusi, bakterije i gljivične infekcije, kao i njihova kombinacija.

Virusna infekcija

Dojenčad zbog nezrelosti imunološkog sustava osjetljiv je na različite zarazne bolesti. Takve uobičajene infekcije djetinjstva, poput rotavirusa i enterovirusa, mogu utjecati na gornji dišni trakt i crijeva.

Sve crijevne infekcije dojenčadi opasne su, prije svega, brzom dehidracijom tijela. Stoga, ako primijetite temperaturu djeteta, obilnu povraćanje ili povraćanje, česte grube stolice, gubitak apetita, trljanje u trbuhu, važno je odmah potražiti liječničku pomoć i ne prestati piti bebu s puno tekućine.

Nedostatak laktaze

Nedostatak laktaze očituje pjenušava, obilna zelena stolica s kiselim mirisom koji iritira kožu oko anusa. Razlog takvim promjenama u dječjoj stolici jest nedostatak enzima (laktaze) koji razgrađuje mliječni šećer (laktozu). To može biti genetski određena patologija, kao i dobivena dobi.

Također razlikuju takvu stvar kao sekundarni nedostatak laktaze. Njegove se manifestacije ne razlikuju od gore opisanih. Nedostatak sekundarne laktaze događa se češće nakon prenošene intestinalne infekcije, kada postoji kršenje stvaranja enzima nakon upalnog procesa u crijevu. Obnova funkcije stvaranja enzima javlja se postepeno i dosta dugo - tijekom nekoliko mjeseci.

Celijakija

Celijakija je kronična bolest koju karakterizira netolerancija proteina glutena žitarica. Kada ova bolest utječe na crijevne zidne stanice, proces upijanja u crijevu je uznemiren.

Različiti simptomi ove bolesti mogu se vidjeti samo uvođenjem komplementarne hrane za žitarice (žitarice, kruh, proizvodi od brašna). Celijakija se očituje u bezdanu bol u abdomenu, uvredljiv u izobilju žuto-siva ili sive-zelene izmet s glitter, što je uzrokovano visokim sadržajem masnoće u stolici. Fekali loše oprati odjeću i isprati zidove lonca.

Također, ta djeca su karakterizirana usporenjem rasta, nedostatkom tjelesne mase, oštrim povećanjem veličine trbuha, kapricijskim ponašanjem i razdražljivosti. Postoji također i kašnjenje zubiranja i razne manifestacije nedostatka vitamina i elemenata u tragovima uslijed slabije apsorpcije (rakovi, stomatitis, zagušenja u kutovima usta, anemija).

Moguće preglede u klinici

Ako promjene u stolici nisu jednokratne prirode, ali stanje djeteta ne trpi, roditelji se brinu o tim promjenama, liječnik može narediti skatološku studiju - kvalitativnu analizu izmeta. Ovom metodom možete procijeniti rad probavnog trakta bebe.

Ako dijete ima naznake za ispitivanje izmeta za disbakterijus, to se također može obaviti u uvjetima klinike. Otkriveni poremećaji u ravnoteži mikroflora prilično se lako mogu ispraviti pomoću probiotika, koje bira liječnik uzimajući u obzir rezultate analize i starost pacijenta.

Ozbiljnije istraživanje (bakteriološka analiza izmeta, sjemenje izmeta u flori) propisuje liječnik prema indikacijama, tj. Ako se sumnja na bakterijske upale crijeva.

Dakle, dojenčad može imati različitu konzistenciju i boju stolice, kakao s različitom frekvencijom. A ako se stolica s mrvica promijeni, a njezino opće stanje ne uzrokuje pitanja i pritužbe, onda nema razloga za zabrinutost.

Kada se simptomi anksioznosti nalaze u djeteta, roditelji se trebaju posavjetovati s liječnikom kako bi pregledali bebu i saznali razloge promjene u stolici. Rani zahtjev za medicinsku pomoć daje vam priliku za zaustavljanje bolesti na vinovoj lozi, ne dopuštajući mu da napreduje. I to znači da će beba lakše i brže prenijeti svu potrebnu terapiju.

Što učiniti kada se zelena stolica pojavi u umjetno hranjenoj dojenčadi

Stolica je pokazatelj zdravlja djetetovog tijela. Po svojoj boji, možete utvrditi koja je kršenja nastala i što biste trebali obratiti pažnju tijekom liječenja. Zelena izmet u dojenčadi plaši roditelje. U tom slučaju potrebno je pratiti opće stanje djeteta i posavjetovati se s liječnikom.

Značajke umjetne stolice

Izmet beba koje se hrane u bocama razlikuju se po boji i teksturi - deblji je i ujednačeniji, ima žuto-smeđu boju. Umjetno se oslobađa iz feces manje često (može doći do jednom svaka dva dana). To je zbog činjenice da dijete dnevno jede istu prilagođenu smjesu.

Umjetne dojene bebe su sklone čestim zatvorima. Mješavine koje digestiru probavni sustav gori od majčinog mlijeka.

Zelena boja može se pojaviti kao posljedica promjena u crijevnoj sferi ili biti rezultat ozbiljnijih kršenja. Smjesa sadrži mnogo vitamina i minerala, među kojima je i željezo. Da stolica može dati zelenu boju. U svakom slučaju, kada mijenjate boju izmeta, trebate pomno pratiti ponašanje i stanje djeteta.

Ako je dijete aktivno, spava dobro i dobro jede, onda nema razloga za zabrinutost.

Ako je zelena stolica popraćena simptomima koji nisu karakteristični za dijete, onda je to razlog posjeta liječniku i testiranje.

 1. Dijete je prekriven osipom. Osip može biti na zasebnom mjestu ili se širiti po cijelom tijelu.
 2. Nerazumna plač, hirovima. Dijete stalno traži svoje ruke.
 3. Nemirni san dugo vremena.
 4. Nakon jela, pljuje dugo.
 5. Osim obezbojenosti, izmet stječe neugodan miris, s nečistoćama sluzi. Mogu se pojaviti pjene i krvne žile.

Uzroci kršenja

Uzroci mogu biti sigurni ili imaju teške bolesti. Zato ne biste trebali zanemariti ni malo zelenu stolicu.

 1. Uzimanje određenih lijekova, osobito antibiotika, dječja stolica može se promijeniti.
 2. Možda razlog za pogrešnu mješavinu. Odaberite smjesu s nižim sadržajem željeza.
 3. Česta promjena smjese može izazvati probleme crijeva.
 4. Crijevna disbioza. Cal s pjenom, ima neugodan miris. Često postoji proljev. Regurgitiranje ne samo nakon hranjenja već i neprestano. Bol u trbuhu, što se može prepoznati po neprestanom plaču dijete. Čak i lagani dodir na trbuhu uzrokuje jaku reakciju kod djeteta.
 5. Oštar prijelaz od majčinog mlijeka u smjesu.
 6. Proloba počinje, mogu postojati znakovi dehidracije: fontanel pada, koža postaje suha, nabori na nogama su izglađeni.
 7. Zahvat će biti porast temperature, što znači da su virusi i bakterije ušli u tijelo.
 8. Dijete prestaje dobiti težinu - ponekad čak i smanjuje.
 9. Uobičajeno zubljivanje može biti popraćeno proljevom i izgledom zelenog.

Ako se pojave proljev, odmah se posavjetujte s liječnikom. Potrebno je zaustaviti širenje zaraze. Loose stolice mogu dovesti do dehidracije.

Ako je dijete mješano, sljedeći problemi pojavljuju se kao uzroci zelene feces.

 1. Nedostatak mlijeka. Problem može biti u činjenici da beba ne prima mlijeko, koje se nalazi u stražnjem dijelu prsne komore. To je hranjivije i bogato kalorijama. Mlijeko u prednjoj komori je piće za dojenčad, jer sadrži samo laktozu. Sekundarno mlijeko sadrži masti i hrana za bebe. Ako beba za nekoliko minuta prestane sisati prsa, to znači da je zasićen samo laktozom. Posljedično, mlijeko će brže proći kroz sve organe probave, a izmet neće biti oblikovan. Boja će također biti različita.
 2. Ako je dijete mješano, uzrok može biti proizvod koji je bio u majčinoj prehrani.
 3. Možda beba ima zaraznu ili virusnu bolest (ARVI, gripa).

Čim se uvedu prvi mamci, stolica počinje mijenjati. Boja može ovisiti o kvaliteti i sastavu proizvoda. Na primjer, hrana poput brokule ili kruške mijenja boju izmeta i postaje zelenkasta. Djeca još uvijek ne mogu dobro žvakati hranu, a crijeva također nisu uvijek spremna za komplementarno hranjenje - stoga sve nevolje s stolicom.

Umjetno hranjene bebe zapravo ne trebaju komplementarne hrane pa ih njihovo uvođenje može odgoditi nekoliko tjedana.

Kako prilagoditi rad crijeva

Prije savjetovanja s liječnikom ili paralelno s propisanim liječenjem, mogu se poduzeti sljedeće mjere kako bi se uklonila zelena stolica.

 1. Pokušajte utvrditi laktaciju, tako da je dijete bilo barem miješano hranjenje.
 2. Pokušajte dati drugu mješavinu.
 3. Za hranjenje u malim obrocima, u dva ili tri sata, tako da probavni organi bolje nositi sa svojim zadatkom. Uz umjetno hranjenje, roditelji pokušavaju da dijete jede cijelu pripremljenu mješavinu, a kao rezultat toga prolazi, na tijelu se opterećuje, stolica se mijenja.
 4. Ako imate problema s stolicom i ima zelenkastu boju, ne smijete pohranjivati ​​razrijeđenu smjesu. Bolje je dati samo kuhani. Mnogi roditelji pohranjuju nedovršenu smjesu u hladnjak - to je dopušteno ako nema zdravstvenih problema. Istodobno, vrijeme skladištenja ne smije biti duže od četiri sata.
 5. Ako se primijetilo da je stolica promijenila boju nakon lijekova, trebali biste prestati uzimati ih.

Sprječavanje pojave abnormalnosti sa stolicom

Tako da zelena boja izmet ne plaši svoj izgled, morate slijediti niz neupućenih pravila:

 • ako je beba hranjena formulom, pratiti higijenu boca i bradavica;
 • Odgovorni pristup odabiru smjese;
 • uvesti mamce na vrijeme;
 • prati alergijske reakcije, osobito u vrijeme prve komplementarne hrane;
 • Nemojte zanemariti profilaktičke preglede stručnjaka.

Pregled djeteta

Da bi odgovorili na pitanje zašto je stolica bila slomljena, liječnik može propisati dodatne metode za ispitivanje tijela djeteta:

 • bakteriološko ispitivanje izmeta;
 • testovi koji otkrivaju prisutnost parazita u tijelu;
 • Ultrazvučno ispitivanje abdominalne šupljine - na temelju ovog ispitivanja može se odrediti veličina probavnih organa i svojstva njihovog funkcioniranja;
 • test krvi i urina.

Dalje, liječnik će propisati liječenje, nakon čega se boja stolice nužno prilagođava.

Samo-izliječiti svaka bolest je opasna. Trebali biste znati točnu dozu lijekova, dijagnozu i druge važne točke koje može primijetiti samo iskusni stručnjak.

Bilo koji poremećaj lakše je liječiti u početnoj fazi nego u zanemarenom obliku. Kada se pojave prvi simptomi, potrebna je pedijatrijska konzultacija.

Zašto je zglobno dijete zelena stolica?

Umjetna dojenja zelene stolice mogu ukazivati ​​i na zdravlje novorođenčeta i mogu upozoriti na prijetnju bolesti. Stoga je važno znati sve nijanse koje se odnose na stolicu djeteta.

Boja i konzistencija izmeta jedan je od važnih pokazatelja novorođenčeta. Stoga ne čudi da tjeskoba za mame uzrokuje zelenu stolicu u umjetno hranjenom djetetu.

Zašto djeca imaju zelenu izmet

Tamnozelena izmet prvih dana nakon porođaja su norma. Od bebe dolazi izvorna izmet, mekonij, bez mirisa, viskozan i ljepljiv. Boja meconija je blizu crno. Uključuje sve što dijete proguta u maternici: voda, sluz, epitelne stanice, amnionska tekućina, žuč, pa čak i fragmenti prenatalne kose.

Masa izvorne feces je od 60 do 100 grama, a njegova kiselost je 6 pH. Dječji crijeva se osloboditi meconija u prvih 20 sati nakon rođenja. U sljedeća dva dana njegova količina se značajno smanjuje, što potvrđuje razjašnjenje izmeta iz tamnozelene do žućkaste.

Vjeruje se da je u sedmom danu života nastala žućkasta, plućna stolica u novorođenčadi, što se smatra normalnim. Istodobno, u izmetu je dopušteno da su bijeli krastavci neprobavljene mješavine.

Zelenkasta boja u ovom trenutku može ukazivati ​​na povećanu razinu bilirubina, normalno za prvih nekoliko tjedana života malog čovjeka.

U umjetnom djetetu zeleni izmet može biti reakcija na potrošenu smjesu koja sadrži povišene razine željeza. Nakon konzultacija sa svojim liječnikom, pokušajte mijenjati dojenčad, možda će svi problemi s stolicom biti riješeni.

Uzrok zelene izmet u djetetu može biti:

 • prijenos bebe od dojenja do umjetnog;
 • neformirana crijevna mikroflora djeteta i rad jetre nije u potpunosti,
 • "Žutica" novorođenčeta;
 • duge šetnje u zraku doprinose oksidaciji izmeta, što se manifestira u zelenoj boji.

Prema pedijatri, pothranjenost može uzrokovati bojenje stolice u zelenoj boji. Nedostatak vode također dovodi do promjene fekalne mase do zelenkaste boje.

Zelena izmet u umjetno hranjenoj bebi

Prema pedijatri, umjetne dojenčadi trebaju pješačiti najviše jednom dnevno.

Za razliku od dojenčadi, artefakti su manje osjetljivi na obezbojenje izmeta i njihovu dosljednost. To je zbog činjenice da dijete dobiva stabilnu prehranu cijelo vrijeme, novi elementi koji ovise o prehrani majke ne ulaze u njegovo tijelo.

Međutim, u dobi od 5 mjeseci i umjetni ljudi se suočavaju s problemima povezanim s uvođenjem u prehranu sokova i nove namirnice. Čak i prve kapi sok mogu uzrokovati promjenu boje stolice, što je prirodno.

Da bi se izbjegla alergijska reakcija, bebini se preporučuje da počnu ubrizgavanjem kapljica jabuke ili krušnog soka kap po kap. Nakon njih, možete ići na sokove od mrkve i šljiva. Kada se dijete prilagodi tim pićima, možete ga početi piti s sokom od brusnice.

Do kraja prve godine života, djeca već mogu dobiti malu količinu trešnje, ribizla i sokova borovnica.

Preporuča se izbjegavanje egzotičnih sokova od voća. Nemojte davati svoje bebe ananas, citruse, sokove breskve, kao i pića iz manga, papaje i strast voća.

Razlog za fekalnu bojenje u zelenilu može biti i uvođenje komplementarne hrane kao nova hrana, posebno, kao što su brokula i tikvice. Da biste izbjegli komplikacije, unesite elemente hrane koje su neuobičajne za hranjenje djeteta postupno i u malim dozama.

Imajte na umu: od petog mjeseca na bebama zubi početi izbacivati. Moguće je da će to uzrokovati pojavu zelenog izmeta.

Ne treba zaboraviti da zeleni izmet može biti reakcija na lijekove. U tom slučaju, nakon otkazivanja primanja lijekova, izlučenje boja će se promijeniti u uobičajenom žute ili senf, što se smatra normalnim.

Kada potražiti liječničku pomoć

 • ako zelena stolica pjeni i neugodna miris;
 • u slučaju čestog proljeva zelena;
 • ako zeleni izmet ima crne impregnacije i smrdljivi miris;
 • izgled lošeg daha;
 • zadržavanje mokraće s jakim mirisom mokraće;
 • s oštrom pogoršanjem stanja djeteta koje ima zelenu stolicu;
 • prisutnost krvnih inkluzija u izmetu.

Neugodan miris izmeta može signalizirati i prehrambene nedostatke i početak upalnog procesa, što će također biti naznačeno sluzom u fecesu. Krvavih zakrpa može ukazivati ​​ne samo na problem probave, već i oštećenje crijevne sluznice.

Odrasli bi također trebali biti upozoreni takvim neobičnim stanjima bebe u kombinaciji s zelenim stolicama, kao što su:

 • primjetna letargija i pospanost;
 • anksioznost, moodiness, tearfulness;
 • smanjen apetit;
 • smanjenje težine;
 • tvrdoglavo pritiskanje nogu do trbuha;
 • česte regurgitacije, povraćanje;
 • intestinalna kolika;
 • abdominalna distenzija;
 • groznica;
 • proljev;
 • konstipacija;
 • nadutosti;
 • osip kože.

Gornji znakovi mogu ukazivati ​​na pojavu disbioze ili SARS. Dysbakterija je neravnoteža crijevne mikroflore. Prema liječnicima, oni pate do 95% djece do jedne godine.

Ako sumnjate na disbiozu, nemojte samorigirajte lijek: to može biti sekundarni uzrok, pa je važno utvrditi uzrok.

Međutim, ako se beba dobro osjeća sa zelenim stolicama: on je vedar, aktivan, dobro jede i spava, nemaš se brinuti. Zapamtite: glavna stvar nije boja izmeta, već dobrobit bebe.

Ozbiljni uzroci zelenih ekskreta u umjetnim otočićima

Među ozbiljnim uzrocima zelene stolice u umjetno hranjenoj bebi mogu biti:

 • rotavirus i gljivične infekcije;
 • helmintijaze;
 • nasljedni izgled gastrointestinalnog trakta;
 • slab imunitet;
 • nedostatak laktoze;
 • alergije;
 • enterokolitis;
 • proljev, itd.

Kasni pristup liječniku može biti prijetnja zdravlju dojenčadi.

Loose stolice i zatvor ograničavaju metabolizam i dehidraciju. Upalni i nekrotični procesi mogu započeti u tijelu djeteta.

Samo će liječnik moći točno odrediti dijagnozu i propisati odgovarajuće liječenje. Imajte na umu: sudjelovanje u samozastupanju djeteta je neprihvatljivo. U interesu zdravlja vašeg djeteta, na prvim signalima upozorenja, odmah se savjetujte s pedijatrom radi savjetovanja.

Kakahi bebe: Procijenite sadržaj pletiva (squeamish - by!)

Mnoge majke anksiozno pregledavaju sadržaj pelene, pokušavajući utvrditi je li konzistencija, boja i pravilnost stolice normalna. Stopa ovisi o tome je li dijete dojilo ili je hranjeno u bocu, bilo da prima dodatke i koliko je njezina dob. Dječja stolica će se mijenjati dok raste tijekom prve godine života. Vrlo brzo ćete shvatiti što je njegova individualna stopa.

Pravilnost s kojom beba ide u velikoj mjeri je čisto individualna. U prvim mjesecima to uglavnom ovisi o tome jeste li dojili ili smjesu. Dojenje bebe mogu sranje četiri puta dnevno i još češće. Međutim, neki to rade svaka tri dana. Ne brinite o pravilnosti samog stolice. U osnovi je važno da je stolica meka i jednostavno i bezbolno otišla. Međutim, umjetnici moraju isprazniti svoje crijeva barem jednom dnevno kako bi izbjegli zatvor.

Roditelji su zainteresirani za sve što se odnosi na njihovu bebu. Čak je i sadržaj pelene zanimljiv i zabrinut za novopridošle roditelje.

Novorođena stolica: mekonij (izvorno izmet)
Pripremite se za činjenicu da će na pelensu vašeg novorođenčeta biti zelenkasto-crna, debela i ljepljiva masa koja malo podsjeća na motorno ulje.


Budući da je meonijum formiran iz amnionske tekućine, sluzi, stanica kože i drugih tvari koje apsorbira dijete tijekom trudnoće, gotovo je bez mirisa, tako da možete jednostavno propustiti trenutak kada trebate mijenjati pelene.

Katedra zdravog djeteta koja je potpuno dojena
Ako vaše dijete jede samo majčino mlijeko, njegova stolica će biti žuta ili malo zelenkasta u boji, gusta ili kremasta konzistencija. Može biti tekućina, poput proljeva.


Sjedište bebe koja je isključivo dojena je poput mješavine senfa i domaćeg sira, s uključivanjem sličnim sjemenkama.

Zdrava stolica bebe koja je na punom umjetnom hranjenju
"Umjetna" osebujna smeđa stolica od tijesta, konzistencija maslaca i boja - kikirikija.


Ima sljedeće nijanse: smeđe-smeđe, žuto-smeđe i zeleno-smeđe.

Gljivična stolica
Ako postoje dodatke za željezo u dječjoj hrani, njegove stolice mogu biti obojene tamno zelene ili gotovo crne.


To se ne događa prečesto, ali sasvim je normalna mogućnost da se vaš junak čak može ponositi.

Dječja stolica koja prima mamac
Čim uđete u dijetu u prehrani svog djeteta - rižinih pahuljica, banane i druge hrane, odmah ćete primijetiti promjene u stolici, pogotovo ako je prethodno bio isključivo dojen.


Dječja stolica postaje smeđa ili tamno smeđa. Konzistencija je nešto deblja od maslaca od kikirikija, ali još uvijek ima gusti izgled. Njegov miris se također pojačava.

Dječja stolica s ostacima nepotpune probavljene hrane
Ponekad stolica vašeg djeteta može sadržavati lako vidljive komade hrane, ili imati neuobičajenu boju, poput crvene, narančaste ili tamno plave. Narančasta boja označava jesti mrkvu, a plava označava jesti borovnice ili borovnice (ponekad se može naći i koža od bobica).


Ne brinite! U pravilu, to je rezultat činjenice da se neke vrste hrane samo djelomično probavljaju ili prolaze kroz gastrointestinalni trakt tako brzo da nemaju vremena za potpuno probaviti. To se događa i kada dijete jede veliku količinu monotone hrane ili kad nema vremena za žvakanje na svu hranu prije gutanja.

proljev
Izuzetno tekuća konzistencija karakterizira dječju proljev, takva stolica se uglavnom sastoji od vode. Naslonjač može biti žuta, zelena ili smeđa i može proći kroz pelenu.


Proljev može biti simptom zarazne bolesti ili alergije, a ako traje dovoljno dugo može dovesti do dehidracije. Liječnik bi trebao biti pozvan u slučajevima kada dijete od tri mjeseca ili mlađe ima slobodne stolice više od dva ili tri puta za redom ili kada proljev traje više od jednog ili dva dana.

zatvor
Ako je stolica tvrda i ima izgled guste kuglice, dijete će vjerojatno patiti od zatvora. U tom slučaju, vaše dijete može osjetiti nelagodu tijekom pokreta crijeva. Kada zatvor u stolici svibanj biti tragovi krvi - kao rezultat iritacije anusa, uzrokovane prolazom fekalne mase.


Ako se to dogodi jednom ili dvaput, ne biste trebali brinuti previše, ali ako je takva stolica tri ili četiri puta zaredom, ili ako ste vidjeli krv u njoj, trebate nazvati liječnika.

Klupe s mukom
Zelenkasta stolica s sjajnim prugama ukazuje na prisutnost sluzi. Ponekad se to događa s povećanom salivacijom, jer sluz u slini često ostaje nedirnuta.


Međutim, prisutnost sluzi u stolici također može biti znak infekcije ili alergija. Ako su prisutni drugi simptomi ili ako se sluznice sluznice promatraju dva ili više dana za redom, trebate nazvati liječnika kako biste isključili moguće probleme.

Klupe s krvlju: krv je svijetlo crvena
Ponekad krv u dječjoj stolici može biti crna, što znači da je pretjerano. Kada se krv na digestoru vidi na dječjoj peleniji, obično u obliku malih čestica sličnih maka ili sjemenki sezama, to najčešće znači da krv iz krvavih pukotina majčinih bradavica ulazi u trbuh djeteta koja je dojena.


U ovom slučaju, možda ćete trebati neku vrstu anestetika, ali vaše dijete nije u opasnosti. Međutim, liječnik bi trebao biti pozvan da se uvjeri da se dijete ne događa ništa ozbiljnije, na primjer, krvarenje želuca.

 • Normalno stolice s krvlju, što često služi kao simptom alergije proteina mlijeka.
 • Stolica za zatvore s tragovima krvi. To može biti zbog prisutnosti pukotina u anusu ili hemoroidima.
 • Proljev s krvi može ukazati na prisutnost bakterijske infekcije.

Novorođena stolica s umjetnom hranom

Normalna stolica novorođenčeta s umjetnom hranom.

Dosljednost. Umjetno hranjene bebe imaju gušće stolice od beba, pa je važno da mama bude sigurna da to nije previše teško - dijete će biti vrlo neugodno i dugoročno je ispunjeno zatvorom. Uobičajena konzistentnost stolice novorođenčadi - tjestenina, oblikovana izmet tek nakon uvođenja komplementarne hrane. Tekuće stolice u umjetnoj djeci također su znak problema, najčešće, osim rijetke konzistencije, postoji i promjena učestalosti crijeva, boje i mirisa - svi su znakovi crijevne infekcije, a kasnije ćemo o tome razgovarati. Pored toga, to može biti znak pojedine negativne reakcije na smjesu. U tom slučaju, morat ćete pokupiti još jedan, nakon detaljnog konzultacija s vašim liječnikom.

Zatvor u novorođenčadi s umjetnom hranom

Ako je učestalost pokretanja crijeva manja od jednom dnevno (ali ne više od 3), ali izmet je blaga i dijete ne doživljava nelagodu - to može biti samo osobina vaše bebe.

Koji su uzroci zatvora? Može biti nekoliko.

 1. Prije svega, potrebno je razmotriti sastav formule za umjetno hranjenje: čak i ako je dobro i odgovara mnogim ljudima, vaša beba možda nije prikladna. Ovo provjerava iskustvo: ako sve bude sve bolje, čim se smjesa mijenja, onda je to razlog. Često, djeca koja su sklona opstipaciji preporučuju se miješati s probiotikom ili smjesom kiselog mlijeka.
 2. Međutim, mješavina sama može biti u redu, ali njezin rok trajanja može završiti ili čak završiti. Budite vrlo pažljivi prilikom kupnje i pazite da obratite pažnju na informacije o datumu do kojeg se proizvod treba konzumirati: ako je datum isteka, ne biste ga trebali uzimati.
 3. Drugi mogući razlog - prevelika konzistencija mješavine. Može čak iu potpunosti biti u skladu s normom navedenom na staklenku - prevelika će biti za bebu, u ovom slučaju samo je potrebno da smjesa bude razrijeđena, tekućina.
 4. Također može dovesti do prekomjerne hranjive smjese, a ne dobne skupine. Ako novorođenče ima tendenciju zatvora, bolje je ne žuriti zamijeniti smjesu s više "odraslih" opcija.
 5. Uvođenje komplementarne hrane također može uzrokovati zatvor jer dijete ponudi hranu u potpuno novo, gustoj konzistenciji i često višem kalorijskom sadržaju. U tom slučaju svakako držite dnevnik hranjenja i zapamtite reakciju tijela na svako novu posudu: ako se opaža nakon uzimanja određene hrane (na primjer, riža, banane), bolje je da ih isključite iz izbornika sve dok dijete ne stari. I cijelo kravlje mlijeko djetetu do godinu dana starosti općenito je kontraindicirano (jedan od problema koji izaziva je i zatvor).
 6. Novorođenče, koje nije pothranjeno, također može imati problema s zatvorom: masnice zuba nemaju dovoljno da se formiraju u dovoljnim količinama, "leže" u crijevima, zadebljavaju se i otežavaju se sami iseliti. U tom slučaju, provjerite dijelove koje dijete jede za hranjenje: odgovaraju li dobi i težini djeteta? Također je važno obratiti pažnju na bradavicu na bocu: ako je previše zbijeno, s vrlo malom rupom, dijete će teško biti sisati i on će prestati sisati čak i bez jela - jednostavno zbog umora.
 7. Uzroci zatvora i nedostatka tekućine u tijelu. Dojenčadi na umjetnoj hrani sigurno se nadopunjuju s vodom, nakon 3-4 mjeseca - s čajem za bebe, a nakon 6 mjeseci - s kompostom. Ako je novorođenče dojena, a zatim je prenesena u mješavinu, roditelji mogu djelovati kao što su nekoć bili - jedino hranili, ne pili tekućinu, a zatim izlijevanje teško je ukloniti iz tijela, postaje previše suho i gusto. Boravak u zimi u vrućoj, vrućoj kući sa suhim zrakom ili izloženost ljetnoj suhi toplini nekoliko dana za redom dovodi do dehidracije i može uzrokovati zatvor.
 8. Bebe također imaju zatvor kao reakciju na stresnu situaciju: odvajanje od majke, strah od gubitka, upoznavanje s nepoznatim okolišem bez roditelja (na primjer, u bolnici) često izaziva takvo stanje.
 9. Postoje i fiziološke abnormalnosti: anus može biti preuski, ili rektum previše širok, u svakom slučaju, razvoj takve djece pomno nadgleda pedijatar.

Kako pomoći bebi?

 1. Pružite mu dovoljno tjelesne aktivnosti i pokretljivosti, podignite snažne pokrete s nogama, povlačite ih do trbuha (kao kod vožnje biciklom) i čvrsto pritisnite na nju i širite je na trbuh prije svakog hranjenja;
 2. Masirajte trbuščić, pomaknite svoju ruku u krug u smjeru kretanja sata ruke;
 3. Dajte mu još malo pića (osim obične vode, može se nalaziti kapljica vode, čaj od komora, i za bebe koje već primaju komplementarne hrane, čine kompoziti za šljive, svježe iscijeđen sok od šljiva ili šljiva);
 4. Topla kupka često pomaže jer imaju opuštajući učinak;
 5. Pokušajte koristiti i svijeće od glicerina: pomažu ublažavanju otvrdnutih izmeta i podmazuju anus, čineći ga elastičnijim i skliskim, olakšavajući prolazak čvrstih izmeta;
 6. U svakom slučaju, ako nema stolice duže od 3 dana, a sve "jednostavne" mjere koje ste poduzeli ne pomažete, obavezno obavijestite svog pedijatara o tome. Ako dijete nema anatomske patologije intestinalne strukture koja dovodi do zatvora, najvjerojatnije će liječnik propisati klistir kao ekstremnu mjeru: ne može se zloupotrijebiti jer ispire korisne mikroorganizme iz crijeva. Također, liječnik može propisati blage laxatives, stvorene posebno za bebe do godinu dana, na primjer - Dufalac (lijekovi za odrasle od zatvora ne mogu se dati djeci).

Proljev u novorođenčadi s umjetnom hranom.

Najčešće uzroci proljeva postoje disbakterija, crijevna infekcija, uvođenje komplementarne hrane prerano, promjena smjese za hranjenje, razdoblje zubiranja i netolerancije na određenu hranu i jela.

 1. U prvom slučaju, potrebno je uzeti prebiotike i probiotike, izvrsno rješenje bilo bi lijek koji se temelji na bifidobakterijama. Činjenica je da disbakterija predstavlja neravnotežu korisnih i štetnih bakterija u želucu i crijevima: ako su antibiotici propisani antibiotici za dijete, korisna mikroflora umre i mora se ponovno preseliti. To objašnjava činjenicu da je nakon patnje oboljelih od liječenja antibioticima dijete često dobiva nakon novih problema: disbakterija i proljev. Kako bi se spriječilo da se to dogodi, u liječenju osnovne bolesti, svakako uzimate lijekove koji će sačuvati crijevnu floru (na primjer Bifidumbacterin ili Lactobacterin).
 2. Ako je uzrok proljeva infekcija (s trovanjem hranom ili problemima s higijenom), dijete će također osjetiti povraćanje i visoku temperaturu. Zbog upale zidova tankog crijeva mogu se pojaviti i tragove sluzi i krvi u stolici. Crijevna infekcija u novorođenčadi s umjetnom hranom nije neuobičajena, jer ne dobiva imunomodulatore koji su usisani u dojenje dojenčadi s majčinskim mlijekom, pa im je imunitet slabiji i tijelo je slabije zaštićeno. Da bi porazio infekciju, liječnik će propisati antibakterijski lijek širokog spektra.
 3. Problemi s proljevom u uvođenju komplementarne hrane također su prilično česta stvar. Još uvijek postoje "stručnjaci" koji preporučuju preranu komplementarnu hranu tijekom 2-4 mjeseca, a tijelo često reagira s proljevom, budući da trbuh još nije spreman za takvo opterećenje. Ali čak i ako je hrana uvedena na vrijeme (za djecu hranjenu umjetnom hranom, WHO preporuča 5 mjeseci), neki proizvodi se ne mogu apsorbirati i morat će ih odbaciti. Samo vodite dnevnik komplementarne hrane i zapišite što točno dijete je negativno reagiralo. A proizvodi poput cjelovitog mlijeka životinja (krave, koze) i masne hrane općenito bi se trebali isključiti iz prehrane djeteta do godinu dana. Budite oprezni i sokovi - imaju puno šećera, ali pridonosi stvaranju više tekućih stolica, jer je tijelo teško probaviti.
 4. Ako odlučite mijenjati smjesu, izmjerite prednosti i nedostatke, i nemojte to učiniti bez dobrog razloga, samo iz znatiželje i sklonosti eksperimentiranju. Želudac djeteta vrlo je nježan, nagle su promjene štetne za njega pa stoga djeca često reagiraju s proljevom kako bi promijenila smjesu. Između dvije jednako dobre mješavine za novorođenče uvijek izabrati uobičajenu.
 5. Kad se bebe piju, njihovo tijelo postaje posebno ranjivo na infekcije, a također reagira osjetljivo na bilo kakve podražaje, i stoga se često događa proljev ovih dana.
 6. Međutim, najteži slučajevi koji zahtijevaju medicinsku intervenciju, dugotrajno liječenje i stalno praćenje su neke bolesti koje karakteriziraju netolerancija na određene vrste hrane: očituje se uvođenjem komplementarne hrane za celijakiju (pjenu, sjajnu i uvredljivu) i kongenitalni poremećaj endokrinog sustava - cističnu fibrozu fetidna stolica povećane viskoznosti). U oba slučaja liječenje propisuje liječnik.
 7. Također je važno znati da proljev može biti jedan od simptoma upala slijepog crijeva, peritonitis i volvulus, pa je u svakom slučaju proljev važno konzultirati liječnika koji će cjelovito procijeniti sve simptome i propisati potrebne tretmane.

Kako pomoći bebi?

 1. Najopasnija posljedica proljeva će biti dehidracija. Dijete postaje poderano, pospano i slabo, njegova koža se suši, a na tijelu se pojavljuje osip, velika proljetna pada, a urin postaje vrlo mračan i rijetko peče. Kako bi pomogao u ovoj situaciji, često je pio (svakih 10-20 minuta), propisan je poseban lijek, Regidron, i pokušavaju ukloniti uzroke situacije: oni liječe disbakterizu ili infekciju crijeva ili uklanjaju hranu iz dijete koja uzrokuje proljev.
 2. Također, liječnik propisuje dječje lijekove koji ubijaju crijevne infekcije. Najučinkovitiji su furazolidon, kao i Nifuroxazide i Levomycetin. Prilikom odabira lijekove za novorođenčad, a ne samo-liječiti i ne dodijeliti sebi dozu, više - ne koristite lijekove namijenjene za odrasle, uvijek u nedoumici, obratite se liječniku (ako ne nazvati liječnika kod kuće, donijeti pelene sa stolicom u klinici ).
 3. Za hranjenje smjese, pripremite mnogo više tekućine nego obično - do normalne konzistencije, vratit ćete se tek nakon oporavka.

Zelena stolica u dojenčadi koja se hrani

 • Laktoza malapsorpcijom (u ovom slučaju stolica nije samo zelena, ali i sa pjenom i vrlo neugodnog kiselog mirisa) - opasno stanje u kojem se u dojenčadi promatrana teške toksemije cijelog organizma. U ovom slučaju isključena je uporaba bilo kojeg punog mlijeka.
 • Pjenušava zelena stolica također se opaža u slučaju neke druge bolesti koja je opasna za infant - stafilokokni enterokolititis, što zahtijeva hitnu liječničku pomoć;
 • Također je opasno proljev s zelenilom, uz povraćanje i visoku temperaturu - to su znakovi infekcije rotavirusom u dojenčadi, liječnik propisuje liječenje.
 • Ako je zelena stolica ima crne mrlje (Guste krvne mrlje) - možemo govoriti o problemima sa probavnog sustava kao cjeline (postoje urođene bolesti), a također zahtijeva brzu medicinsku intervenciju.
 • Zelena proljev sa sluzi, a ponekad - krvna zrnca, što je popraćeno čestim regurgitacije (ne samo nakon hranjenja), u tijeku anksioznost i plače beba zbog uporni bol u želucu, kao i osip na koži, je simptom dysbiosis.
 • Kada u mješavini koju odaberete ima visok sadržaj željeza, moguće je i zeleni sadržaj pelene. Ako je opće stanje djeteta dobro, dosljednost Kakul je normalna i nema više pritužbi, nema ništa strašno o ovoj boji stolice. Ali ako vidite još znakova upozorenja, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom i mijenjati smjesu.
 • Ako je stolica zelena i s mukom, to signalizira nezrelost probavnog sustava - ima malo enzima za obradu i osigurava apsorpciju hrane. Zelena boja (zajedno s neprobavljenim komadima) može se promatrati nakon uvođenja komplementarne hrane, na koje se tijelo još nije prilagodilo. To znači da je potrebno pričekati malo s dodatkom, ili dati tijelu vremena za promjenu u novu vrstu hrane.