Indikacije i kontraindikacije za davanje preuranjenih beba kroz cijev. Tehnika, prednosti i nedostaci

Rođenja

Kada se beba rodi prerano, njegovi organi i sustavi ne rade punom snagom. Iz tog razloga, potrebno je više vremena za rehabilitaciju stanja.

Ako beba ne može sisati prsa ili bočicu zbog nedostatka važnih refleksa, ona se unosi kroz cijev. Razmislite o takvim načinima hranjenja, tehnikama provođenja, a također vam kažete kako pravilno izračunati količinu mlijeka potrebnu za bebu.

Indikacije i kontraindikacije

Pri donošenju odluke o prehrani putem sonde, liječnici su vođeni s nekoliko kriterija:

 • tjedan rođenja (do 33-34 tjedna);
 • tjelesna težina;
 • opće stanje.

Hranjenje sonde je naznačeno u sljedećim slučajevima:

 1. duboka i ekstremna nezrelost, nemogućnost sisanja i gutanja;
 2. loše stanje djeteta;
 3. nazofaringealne patologije;
 4. nizak rezultat na Apgarovoj ljestvici.

Među kontraindikatima treba zabilježiti:

 • nestabilna cirkulacija krvi;
 • teške infekcije;
 • plućna bolest.

Koje su vrste?

Postoje dvije vrste hranjenja cijevi:

S visokim stupnjem prijevremenosti djeteta zahtijeva dugotrajno hranjenje, mlijeko polako ulijeva u trbuh. Ta se vrsta naziva trajnim. Uz pomoć takvog hranjenja, tijelo se brže prilagođava životu izvan maternice, za bebu neće biti ozbiljnih komplikacija.

Akcijski algoritam

Ova vrsta hranjenja uključuje prisutnost vještina i usklađenost s određenim uvjetima. Prije svega, trebate se prisjetiti sterilnosti. Manipulacije provodi sestra ili liječnik. Sterilna sonda može biti ostavljena 3 dana, a zatim je potrebno zamijeniti.

Pripremni stupanj

U ovoj fazi postupci su sljedeći:

 1. osoblje treba oprati ruke i nositi rukavice prije hranjenja;
 2. beba za pranje;
 3. izračunajte duljinu sonde (od mosta nosa do xiphoidnog procesa strijca);
 4. staviti bocu mlijeka u vodu, grijati na 40-45 ° (kontrolirano termometrom) kako bi se stvorila optimalna temperatura;
 5. stavite dijete na stol, podignite glavu i učvrstite položaj valjkom ili pelenama.

Korak-po-korak tehnika

Nakon pripremne faze slijedi sljedeći algoritam:

 1. Sterilna krpa stavljena je na dječju prsa kako bi se spriječio dodir s ne sterilnim dječjim rubljem.
 2. Otvorite pakiranje sonde za jednokratnu upotrebu.
 3. Još jednom se vrše mjerenja dubine umetanja sonde od ušnog režnja do vrha nosa i od vrha nosa do xiphoid postupka.
 4. Sterilna štrcaljka je pričvršćena na sondu i provjerena je propusnost, štrcaljka je uklonjena, čep je začepljen - to osigurava učinkovitost postupka, kao i sprječavanje meteorizma).
 5. Sonda uzeti desnu ruku (udaljenost 7-8 cm od slijepog kraja).
 6. Osvježite ga u mlijeku (mokro sonda se lakše uvodi).
 7. Umetnite probac kroz nos (donji nosni prolaz) ili u usta (srednja linija jezika). Važno je pratiti stanje djeteta: odsutnost kratkoće daha, cijanoza.
 8. Otvorite utikač sonde, pričvrstite štrcaljku i sisati sadržaj želuca (mutna tekućina). To je učinjeno kako bi se spriječilo povraćanje i regurgitacija.
 9. Odvojite štrcaljku od sonde, zatvorite poklopac i ulijte sadržaj u ladicu.
 10. Mlijeko je uvučeno u štrcaljku, pričvršćeno na sondu, polako se ubrizgava mlijeko. Ova brzina je potrebna da se spriječi oštar porast pokretljivosti želuca.
 11. Udarajte sondom s dva prsta na udaljenosti od nekoliko centimetara i brzo ga uklonite.
 12. Nakon što je ovaj postupak završen: stavite dijete na desnu stranu podignutom glavom, a zatim se alati stavljaju u otopinu za dezinfekciju, izvadite rukavice, isprati i osušiti kako biste osigurali zaraznu sigurnost.

Uz strogo pridržavanje preporuka, sondiranje nije opasno za dijete. Interval između hranjenja je 3-4 sata.

Prednosti i nedostaci

Nedavno su korištene polietilenske sonde, vrlo uske, za prehranu preranih beba, što im omogućuje da se unesu u usta i kroz nosne prolaze. Gumena sonda znatno je niža od sonde iz novog materijala.

Međutim, uz sve pozitivne, postoje i negativni:

 • nema disanje disanja;
 • može oštetiti nosnu sluznicu;
 • povećava se stvaranje pritisnih čestica.

Iz tih razloga, uvođenje sonde kroz nos je manje fiziološko.

Kod davanja preuranjenih beba koristite klasične polietilenske sonde zaokružene, glatke površine, kako ne bi oštetile sluznice jednjaka, nosa i želuca.

Mnoge majke su zabrinute zbog pitanja: kada možemo promijeniti sonde hranjenja uobičajenom? Liječnik će vam reći da su uzeti u obzir neki čimbenici:

 1. prisutnost gutanja i sisanja refleks;
 2. stabilizacija svih vitalnih funkcija djeteta;
 3. dobitak težine;
 4. bez nadutosti, regurgitacije itd.

Izračunavanje potrebnog volumena mlijeka

Takva prehrana u početku sugerira da morate izračunati količinu hrane. Da biste to učinili, upotrijebite "način kalorija". Koji je njezin princip? Činjenica da se unos kalorija postupno povećava za 10 kcal dnevno po 1 kg težine. Na primjer, prvog dana života dijete bi trebalo dobiti 30 kcal po kilogramu, na 2. - 40 kcal, na 3. do 50 kcal, itd.

Da biste izračunali dnevnu energetsku potrebu bebe, morate množiti kaloričnu vrijednost masi djeteta. Da biste utvrdili pravu količinu hrane, trebate podijeliti taj rezultat u kalorijski sadržaj mlijeka ili mješavine. Tijekom vremena, unos kalorija će se povećati sve dok ne postane jednako normama djece rođene na vrijeme.

zaključak

Medicinsko osoblje će učiniti sve što je moguće kako bi se osiguralo da hranjenje sonde donosi što više koristi. Slijedite sve preporuke kvalificiranih stručnjaka - a beba će svakako biti bolja.

Tehnika hranjenja novorođenčadi putem sonde

Hranjenje sonde

Prije nekoliko godina vjerovalo se da je pružanje hrane za ozbiljno bolesno novorođenče moguće samo uz pomoć parenteralne prehrane, koja je bila široko korištena u složenoj terapiji novorođenčadi. Međutim, akumulirano iskustvo pokazalo je da je parenteralna prehrana povezana s ozbiljnim komplikacijama: sepsa tijekom produžene kateterizacije središnjih vena, metaboličkih poremećaja, poremećaja funkcije jetre, razvoja kolestaze itd.

Hranjenje cijevi je metoda umjetnog hranjenja kroz cijev umetnutu u želudac ili tankog crijeva. U usporedbi s parenteralnom prehranom, ovo je fiziološki jednostavnija metoda umjetne hranjivosti, štoviše, što podrazumijeva mnogo manji broj komplikacija. Iskustvo Centra za neonatalnu patologiju u St. Petersburgu pokazalo je mogućnost adekvatnog hranjenja sonde novorođenčadi kojima je potrebna reanimacija i intenzivna terapija (Lyubshis AK 1987). Postoje sljedeće vrste snage sonde:

dovršiti - uvođenje svih potrebnih sastojaka samo putem sonde;

u kombinaciji - hranjenje pacijenta i parenteralno, i putem sonde;

dodatno - uvođenje pojedinih prehrambenih sastojaka (najčešće bjelančevina) ili nedostatak volumena mješavine hranjivih tvari kroz cijev kad se prirodno hrani.

Prema lokaciji sonde, razlikuje se orogastralna, nasogastrična, oro-duodenalna (orojunalna) nasododena (iso-nejunalna) prehrana. Način uvođenja mješavine hranjivih tvari može biti kontinuiran i djelomičan. Kontinuirana prehrana je ujednačeno unos mješavine hranjivih sastojaka kroz sondu tijekom dana, kapljicom ili pomoću infuzijske pumpe; frakcijsko - uvođenje mješavine hranjivih sastojaka u obrocima tijekom dana u redovitim razmacima.

U post-hipoksičnom razdoblju, hranjenje sonde prikazano je u vrlo preranoj i nisko-rađanoj težini novorođenčadi s hiperkataboličkim stanjima (ozbiljna ozljeda kod rođenja, sepsa, gnojno-septičke bolesti); novorođenčadi s respiratornim zatajivanjem koje zahtijevaju dugotrajnu intubaciju trahea, mehaničku ventilaciju ili pomoćnu VL.

Podaci iz literature i naše iskustvo pokazali su da postoje jasne kontraindikacije za hranjenje cijevi. To uključuje nekrotizni enterokolititis. intestinalna pareza, melena novorođenčadi, stanje teške hipoksije, nekorigirana mehanička ventilacija, prisutnost grubih kršenja elektrolita vode i ravnoteže između kiselina i baze, upotreba mišićnih relaksanata u mehaničkoj ventilaciji.

Aparati. Duljina sonde ovisi o vrsti hrane. U želučanom načinu, to je 3 0 - 5 0 cm, s duodenom - 5 0 - 7 0 cm. Na distalnom kraju sonde bi trebalo biti 2-3 dodatne bočne rupe, a duodenalna sonda, osim toga, završava s maslinom od nehrđajućeg čelika. Promjer sonde, veličina masline i potrebna dubina uvođenja prikazani su u tablici 6.19.

Potrebna dubina umetanja sonde može se odrediti pomoću sljedećih smjernica. Za nasogastričnu prehranu odgovara udaljenost od mosta od nosa do pupka, za nasogastričnu prehranu, od podnožja uha do ugla usta i pupka djeteta. Uvod u nasogastričnu cijev, u pravilu

ne predstavlja ozbiljne poteškoće, međutim, ako je sonda vrlo meka, možete primijeniti mandrin (ribolov). Tehnika dvostrukog injektiranja sonde sastoji se od niza operacija. Prethodno izmjerite traženu dubinu ubrizgavanja i označite je na kateteru. U usta se umetne veći promjer katetera, kroz njega se upuhuje 1 do 2 ml zraka, a pozicija katetera prati prisutnost buku u epigastričnom području. Zatim preko donjeg nosnog prolaza duodenalna sonda izvodi se u želudac. Dijete se nalazi na desnoj strani. Kroz želučanu cjevčicu, zrak se polagano ubrizgava brzinom od 10 ml / kg tjelesne težine, nakon čega se dvanaesna sonda pomno prenosi do oznake. Ako je sonda prošla u duodenum, dobiva se mala količina žute boje tekućine usisavanjem s štrcaljkom. Ako se tijekom usisavanja dobiva zrak, to znači da je sonda još u trbuhu. U sumnjivim slučajevima, možete provesti ispitivanje s metilenskim plavim ili ultrazvukom ili x-ray kontrolom. U pravilu, duodenal sondiranje ovom metodom traje 10-15 minuta.

Dojilica se obično koristi kao nutritivna formula. Moguće je koristiti prilagođene mješavine (Frisopre, Infamil, Peel-ti, Tutteli, itd.). Primarna smjesa sastavljena od pripravaka za parenteralnu prehranu (10% aminona, 20% lipofundina, 40% glukoze, otopljena u destiliranoj vodi) koristi se vrlo rijetko. Prema A.K. Lyubshis (1987), elementarne smjese korištene su samo u 3 od 287 bolesnika.

Tehnika. Dnevna i jednokratna količina hrane obično se određuje energetskom vrijednošću ili formulom N. F. Filatov u modifikaciji G. I. Zaitseva (dnevna količina mlijeka je 2% tjelesne težine (g) pri porodu množenjem brojem dana života). Međutim, u uvjetima intenzivne terapije, kada se kombinira prehrana češće se koristi, preporučljivo je izračunati ukupni volumen injiciranih tekućina (enteralno i parenteralno) minimalnim dnevnim zahtjevima vode.

Prilikom provođenja opskrbe sonde, postoje tri glavne faze: početni (adaptivni) stupanj, puni (uravnoteženi) stupanj prehrane i faza otkazivanja. Zadatak prvog stupnja je odabir optimalnog načina i metode hranjenja sonde i odabira adekvatne mješavine hranjivih tvari, temeljeno na toleranciji gastrointestinalnog trakta. U drugoj fazi, cjelovita prehrana se provodi u volumenu koja osigurava stabilno povećanje tjelesne težine. U fazi III, bolesnik se postupno prenosi u prirodni režim hranjenja.

Slika 6.1 prikazuje algoritam hranidbe sondi za kritično bolesne novorođenče, koji je već nekoliko godina korišten u Centru za neonatalnu patologiju St. Petersburg.

Početni stupanj: I. Prilagodba volumenu hrane (određivanje tolerancije motoričkih evakuacija gastrointestinalnog trakta):

1. Početak želučane frakcije - 7 - 8 puta dnevno (3-satni interval s ili bez noćne stanke) majčino mlijeko. U prijevremenim bebama težine manje od 1 5 0 g, sterilna voda ili 5% -tna otopina glukoze, a zatim pola majčino mlijeko daju se u prva dva hranjenja.

Hranjenje novorođenčadi putem sonde - vrste tehnika koje se koriste

1 Indikacije za hranjenje crijeva novorođenčadi

Video o nasogastričnom hranjenju

Nedostatak sisanja i gutanja refleksa u preranoj bebi nije rečenica. S pravilnom skrbi, dobrom prehranom i nepostojanjem komorbiditeta, takva djeca odrastaju, razvijaju, a prvom godišnjicom ne razlikuju se od svojih vršnjaka. Međutim, njihov razvoj je nemoguć, bez adekvatne prehrane i brzog povećanja težine. Ovo je mjesto gdje dolazi do spašavanja nasogastrične cijevi - poseban uređaj za hranjenje izraženog djetinjastog mlijeka ili adaptiranog mlijeka u želudac djeteta.

Naravno, majčino mlijeko je najbolja hrana za bebe prve godine života, ali ako iz nekog razloga laktacija mlade majke nije uspjela, hranio djecu umjetnošću. upotreba ovog uređaja također je vrlo izvedivo.

Pored nedostatka usisavanja i gutanja refleksa zbog duboke preuranjenosti, postoje i druge indikacije za hranjenje dojki i djece u prvoj godini života. Naime:

 • s prirođenim problemima kod bebe s gastrointestinalnim traktom ili probavnim sustavom, hranjenje cijevi je indicirano tijekom trajanja liječenja ili operacije;
 • ako je ispravno hranjenje djeteta nemoguće zbog kašnjenja njegovog razvoja;
 • kada se u bebi nađe kongenitalno srčano oštećenje, prije operacije, prikazan je kroz cijev;
 • za neke rijetke, teške kongenitalne bolesti, kada dijete ne može sisati prsa ili bocu s mješavinom;
 • Probe hranjenja, u pravilu, su privremene i nakon što dijete može samostalno hraniti, uspješno je napušteno. Na sveukupnom razvoju preuranjenih mrvica, hranjenje sonde ne utječe.

2 Vrste hranjenja cijevi

Nakon što liječnik promatra dijete, odlučuje se o hranjenju cijevi, određuje se izbor njegove vrste. To će ovisiti o prirodi problema, prema kojem je normalno dojenje ili prilagođena mliječna formula nemoguće.

Hranjenje sonde može biti:

Uz punu prehranu, dijete dobiva svu hranu isključivo putem ovog uređaja. Kada se pomiješa s njim, provodi se dodatno hranjenje, a dodatno se uvode pojedinačne hranjive tvari (na primjer, proteina).

Za hranjenje preuranjenog djeteta, koristeći nasogastričnu cjevčicu, možete i izražavati majčino mlijeko i pogodno za dobnu mlijeku prilagođenu formuli. Dovoljno je i hranjenje novorođenčadi s mlijekom za zamjenu pomoću ovog uređaja.

3 Tehnika hranjenja sonde

Do danas, za bebe hranjene sonde, koristite sljedeće tehnike:

 • Jednokratno - uređaj se uklanja nakon svakog hranjenja, a prije no što se ponovno uvodi;
 • Ponovno upotrebljivo - nakon uvođenja sonde ne uklanja se nekoliko dana.

Prije umetanja sonde potrebno je prije svega staviti oznaku na koju treba umetnuti u jednjaku djeteta. Da biste to učinili, izmjerite udaljenost od nosa do prsnog koša djeteta, a zatim je duljina označena na njemu. Prije umetanja sonde, u njega se ulijeva malo mlijeka kako bi izbacili suvišak zraka i olakšali njegovo uvođenje u želudac. Nakon što je uređaj uveden u želudac mrvica, trebali biste provjeriti ne ometa li disanje, da li ima povraćanje, štucanje ili kašljanje. I samo pazite da je sve normalno, možete početi uvoditi mlijeko. Da biste to učinili, postavite štrcaljku na suprotnoj strani i ispunite djetetovu ventriculu s mlijekom, mlijekom ili bilo kojom drugom hranom.

Ako tijekom hranjenja sonde dijete počinje povraćati, tada se hranjenje treba odmah zaustaviti, a dijete se odmah treba okrenuti prema boku.

Kod ponovnog korištenja sondi, vanjski kraj sonde je zatvoren sterilnim stezaljkom.

Kada dijete ima refleks gutanja, hranjenje sonde je zaustavljeno.

4 Izbjegavanje opskrbe sonde

Video o hranjenju kroz želučanu cijev

Izbjegavanje prehrane sonde je neophodno za potpuni razvoj bebe. Stoga, čim postoji mogućnost da ga odbije, obično se događa kada sisati i progutati reflekse, dijete se odmah prenosi na druge vrste hranjenja. Može biti:

 • hranjenje s inzulinskom špricom;
 • hranjenje iz čaše;
 • dojenje.

Hranjenje s inzulinskom špricom je dug i mukotrpan proces. No, kao rezultat, dijete dobiva neprocjenjivo iskustvo gutanja hrane i okusa mamina mlijeka ili prilagođene mješavine za okus. Postupno, beba, priznajući okus majčinog mlijeka, počinje primjenjivati ​​na dojku. Puni dojenje nakon sonde je moguće.

Hranjenje beba kroz uređaj za sondiranje pruža im dobru ishranu kad je nemoguće hraniti ih na uobičajeni način.

Hranjenje kroz sondu novorođenčeta - kada je propisano?

Dojenje hranom kroz cijev propisuje se ako se rodi prerano. Od poroda u problemu trudna žena može se pojaviti u bilo kojem trenutku i dijete rođeno sedmog ili osmog mjeseca, njegov usisavanje i gutanje reflekse su nerazvijene i ponekad potpuno odsutne. Ovisno o tome koliko je beba preuranjena, ti se refleksi mogu manifestirati u različitim stupnjevima, ali ne dobivaju puni razvoj dok dijete ne dobije težinu. Budući da takva djeca ne mogu samostalno sisati mlijeko majčino dojke ili boce, a hranjenje se obavlja putem sonde novorođenčeta rođene u sedmom ili osmom mjesecu trudnoće. Sonda je takav poseban uređaj uz pomoć kojih se mlijeko ili hranjive umjetne smjese unose u tijelo malog djeteta.

Hranjenje kroz sondu novorođenčeta - indikacije za uporabu

Već je rečeno da će se najvjerojatnije hraniti pomoću sonde djeci koja su rođena prerano. No, postoje i druge naznake da opstetričari mogu donijeti odgovarajuću odluku. Možemo navesti glavne:

 • Prije svega, ako je dijete preuranjeno, vjerojatno će se odlučiti za hranjenje kroz cijev. Što je beba preuranjena, to će biti teže održavati život u njemu i razviti tijelo. Stoga, duže ga je potrebno hraniti ga samo kroz sondi. Nedostatak potrebnih refleksa učinit će takvim djetetom nepotpuno u prvim mjesecima života, ali postoji velika vjerojatnost da će sve postati bolje nakon toga;
 • Osim toga, hranjenje kroz sondu propisano je tijekom operacije u jednjaku ili trbuhu djeteta. To može biti sasvim normalno, beba rođena nakon devet mjeseci, ali s nekim problemima u probavnom sustavu. Ta bolest nije kritična i može se izliječiti lijekovima, ali tijekom trajanja operacije i liječenja, hranjenje se mora obaviti isključivo pomoću sonde;
 • Čak i normalna djeca rijetko imaju zakašnjenja u razvoju. Zbog toga ne mogu normalno jesti, pa se u tim situacijama donose odluke o postavljanju sonde;
 • Tako se događa da je beba rođena s kongenitalnim bolestima srca. Ovo je vrlo ozbiljna bolest, ali može živjeti. Takvo dijete neće moći neko vrijeme jesti, tako da u većini slučajeva liječnici također instaliraju sonda za njega;
 • Još je uvijek prilično rijetka kategorija novorođenčadi s teškim bolestima kod kojih je dojenje kontraindicirano. Osim toga, ova djeca se vrlo brzo mogu umoriti dok sisaju svoje grudi i ne dobivaju priliku da sami uzmu potrebnu količinu mlijeka za svoje tijelo. Oni su također uspješno stavili sonda do tada, sve dok ne jedu sami.

Vidi također: Što treba biti prehrana kod hranjenja novorođenčeta

Kako obično hrane bebe kroz cijev?

Danas, opstetričari znaju dvije široko korištene metode hranjenja beba kroz sondu:

 • Prva tehnika hranjenja beba kroz sondu je raspoloživa. Prema njezinim riječima, sonda se uvodi u dijete samo za jedno hranjenje, a zatim se izvadi;
 • Druga tehnika davanja djece putem sonde je ponovno iskoristiva. Sonda se uvodi u dijete kako bi dobila dobru prehranu već duže vrijeme (obično se sonda prema ovoj tehnici primjenjuje nekoliko dana).

Prije nego što počnete hraniti bebu kroz sondi, nalazit će se naljepnica. Na ovoj se oznaci nalazi da se sonda može umetnuti u trbuh. Za označavanje sonde prije ulaska u želudac, potrebna vam je mjerna traka za mjerenje duljine od sternuma do nosa djeteta. Prije nego što uđete u sondu, morate uliti malo mlijeka u njega. Zato provjerite njegovu vodljivost i gurnite sav višak zraka. Trebate unijeti sondicu samo u punjenom stanju kako biste spriječili refleks gag i štucanje, klikove u trbuhu i druge neugodne sitnice u bebi.

Sonda treba umetnuti u dijete kroz usta, jasno u sredini jezika, do oznake. Prije nego što ulijte mlijeko u sondu ili trebate biti sigurni da dijete ne guše, normalno diše i ne kašlja. Vrh sonde mora biti u trbuhu, a ne blizu susjednog dišnog puta.

Nakon uspješnog postavljanja sonde i svih provjera na njega, na vrhu je postavljena štrcaljka s toplim mlijekom. Postupno stisnete špricu, ispunite djetetov trbuh s mlijekom ili smjesom. Ako nakon dovođenja sonde treba ostati unutra, onda je njegov kraj zatvoren posebnim hermetičkim i sterilnim stezaljkama. Ali ako ste u procesu hranjenja vidjeli teške povraćanje, onda dijete treba odmah premjestiti na bok i odmah prestati hraniti mlijeko u sondi. Čim dijete na kraju ima barem refleks gutanja, onda se hrani bez sonde, pipetom.

Vidi također: Rak pluća - još nije rečenica

Hranjenje prerano bebe kroz cijev

Upozorenja za prehranu preranih beba kroz cijev

U pravilu, liječnici odlučuju o načinu hranjenja bebe i volumenu mlijeka koji mu treba, na temelju datuma rođenja djeteta, njegove tjelesne težine i općeg stanja. Hranjenje kroz sondom provodi se u preuranjenim bebama rođenim u razdoblju do 33-34 tjedna.

Prikazana je ova vrsta hranjenja:

 • s dubokom i ekstremnom nezrelosti, kada je odsutan refleks sisanja ili gutanja;
 • u kritičnim uvjetima novorođenčeta nakon porođaja;
 • s abnormalnim nazofaringealnim patologijama kod bebe (rascjep usne, rascjepni nepce, itd.);
 • s niskim rezultatom na Apgarovoj ljestvici.

Vrste hranjenja cijevi

Ako je sonda instalirana za jednu injekciju hrane, ova vrsta hrane se naziva povremena. Obično se primjenjuje prvog dana nakon rođenja.

U slučaju kada je stupanj nezrelosti djeteta visok, sonda se dugo ubrizgava, a mlijeko polako ulazi u želudac. Ova vrsta hranjenja zove se trajna. Takva mjera hranjenja dopušta malom tijelu da se prilagodi ekstuterinskom životu, ukloni razvoj teških komplikacija, pa čak i spriječi smrt bebe.

Tehnika davanja preuranjenog djeteta kroz cijev

Hranjenje preranih beba kroz cijev traži vještinu i pridržavanje određenih pravila. Prije svega, potrebno je zapamtiti pravila asepsije i antisepsije, drugim riječima, sterilnosti. Samu manipulaciju izvodi stručno osoblje: medicinska sestra ili liječnik. U pravilu, sterilna sonda može biti ostavljena 3 dana, a zatim je potrebno zamijeniti po potrebi.

Algoritam za hranjenje novorođenčadi putem sonde je sljedeći:

 • osoblje pere ruke, stavlja rukavice;
 • dijete se drži da opere lice;
 • izračunajte duljinu sonde od nosa bebe do xiphoidnog procesa strijca;
 • sterilna sonda je umetnuta kroz usta ili nos (nosačka sonda).

Dakle, sonda se uvodi. Štrcaljka je povezana s grijanim mlijekom ili smjesom do temperature od 40 ° C. Količina prehrane izračunava se unaprijed prema dobi i tjelesnoj težini novorođenčeta. Kako bi se izbjegao razvoj komplikacija, mlijeko se polako, drižljivo uvodi. Tijekom hranjenja kroz sondu potrebno je pratiti stanje djeteta.

Izračunavanje volumena mlijeka za novorođenče tijekom hranjenja kroz cijev

Kod hranjenja sonde, početno se izračunava minimalna količina mlijeka koja se postepeno povećava. Da biste izračunali količinu mlijeka koje dijete treba, upotrebljava se "kalorijski način". Načelo izračuna je postupno povećanje unosa kalorija za 10 kcal. po danu po kilogramu težine. Dakle, dijete bi trebalo primiti sljedeći broj kalorija u prvim danima života:

1 dan - 30kak / kg;

2 dana - 40 kcal / kg;

3. dan - 50 kcal / kg;

4 dana - 60 kcal / kg;

5 dana - 70 kcal / kg;

6 dana - 80 kcal / kg;

7 dana - 90 kcal / kg.

Pri životnom razdoblju od 10-14 dana, energetski zahtjev bebe iznosi 120-130 kcal / kg. po danu.

Stoga, da biste izračunali dnevne energetske potrebe bebe, potrebno je pomnožiti odgovarajuću kalorijsku vrijednost s težinom djeteta i odrediti pravu količinu hrane, podijeliti rezultat s udjelom kalorija u mlijeku (70 kcal / 100 ml ili 0,7 kcal / ml) ili odgovarajućom smjesom.

Na toj osnovi, dijete mase 2 kg. Na 4. dan života trebalo bi dobiti 171 ml. mlijeko (2 x 60 = 120 kcal dnevno, 120 / 0,7 = 171 ml mlijeka dnevno).

Postupno (od drugog mjeseca života za djecu roñenu s masom veće od 1,5 kg, a od trećeg mjeseca života, a kasnije za djecu roñenu s masom manjim od 1,5 kg.), Sadržaj kalorija u djetetovoj količini smanjuje se za 5 kcal / kg. dok je unos kalorija jednak normama za punoljetne bebe, odnosno 115 kcal / kg. Dakle, nakon samo nekoliko mjeseci, kalorijski unos dječje prehrane ne razlikuje se od kaloričnog unosa punog djeteta. Saznajte više o razvoju prijevremenog poremećaja po mjesecima.

Izbjegavanje hranjenja cijevi: osnovna pravila

Kada se stanje beba stabilizira i prilagodi novom staništu, način hranjenja se mijenja na uobičajeni način, međutim, taj se postupak provodi strogo pod nadzorom liječnika.

Pri promjeni metode hranjenja uzimaju se u obzir sljedeći čimbenici:

 • pojava dječjeg usisavanja i gutanja refleksa;
 • dobitak težine;
 • stabilizacija svih vitalnih parametara bebe;
 • nema simptoma kao što su regurgitation, nadutost itd.

Da bi se utvrdilo usisavanje i gutanje refleksnog djeteta, nudimo bocu. Ako je hranjenje uspješno, dojenje nije kontraindicirano, ali ne zaboravite da dojenje preranih beba ima svoje osobine.

Majke koje imaju prerano bebe rođene u prvim mjesecima života trebaju biti strpljive i ostale mirne jer stres može smanjiti dojenje, što je vrlo nepoželjno za dojenčad. Majčino mlijeko je najbolji način da se brzo obnovi beba i prilagodi ga.

Hranjenje djeteta kroz sonda, moje iskustvo

Pišem ovaj post za one koji su suočeni s istim problemom poput mene - potreba da se hraniti djetetom putem sonde. Nažalost, vrlo je malo informacija o ovoj temi na Internetu, a pojavljuju se mnoga pitanja. Ovdje ću pokušati predstaviti sva znanja koja sam stekao u praksi hranjenja bebe. Dakle:

1. Izbor proizvođača. Moram reći da u odabiru sredstava za hranjenje za dugoročnu uporabu nisam savjetnik. Naše iskustvo je ograničeno na korištenje jednokratnih sondi. Koristio sam sonde broj 6, broj 7, broj 8, 40 cm. Što je veći broj, to je deblja sonda. Koristio sam broj 8 za kašu (također je moguće uvesti gustu smjesu tipa anti-refluksa), br. 6 i br. 7 prikladni su za pravilnu mješavinu, kao i za majčino mlijeko, vodu itd. Sada razgovarajmo o tvrtki proizvođača:

1) "Assomedika", proizvedeno u Minsku - dobre sonde, ima atraumatski zaobljeni krajevi, teško, ali umjereno.

2) "Apexmed", proizvodnja Nizozemska. Tada sam imao mješovito mišljenje. Isprva su nam organizirali, bili su jeftini, lako se naručiti u ljekarnama, njihova rigidnost je otprilike isto kao i Assomedik, malo krut. Jednog dana, dijete se jednostavno protreslo, vrištalo dok je stavljala sondi, nekoliko pokušaja postavljanja završilo je bezuspješno. Dugo su nisu mogli razumjeti što se događa, a onda su shvatili da su sonde iz novog dijela, pakiranje je malo drugačije. Dakle, sonde iz novog (uskog) pakiranja imaju strašno, odsječeno gotovo pod pravim kutom, a ne zaobljeni kraj, koji jednostavno ogrebotine sve na svom putu. Zaključak je da ako je moguće kupiti sonde u širokom pakiranju, onda je to prihvatljiva opcija. Sonde u novom, uskom pakiranju, ne savjetujem se koristiti zbog traume sluznica.

3) Pa, moj omiljeni "Tro-nutricachpaed", napravljen u Njemačkoj. Najjeftiniji od tri opcije i najviše kvalitete. Jako meka, imaju zaobljeni tip, možete umetnuti bez vlaženja (o tome kasnije razgovarajte). Ako su u početku znali za njih, koristit će ih samo.

2. Sonda za ispitivanje tehnike. Sonda smo umetnuli svaki hranjenje. Neki ga ostave na jedan dan, ali u našem slučaju to nije bilo moguće. Provjerite kod proizvođača da li su sonde pogodne za dugotrajnu uporabu.

Pripremite mjesto za hranjenje. Učinili smo to na kuhinjskom stolu, na kojem smo položili pokrivač, a na sebi je i pelena. Mjesto gdje će dječja glava biti trebala bi biti malo povišena. Osvjetljenje bi trebalo biti dobro, ali pazite da svjetlo ne udari dijete u oči.

Pripremite smjesu prema uputama (ili uzmite majčino mlijeko, kašu). U slučaju hrane nešto guste, preporučujem da uzmem sondi i provjerite kako hrana prolazi kroz nju. Naravno, nemojte je koristiti nakon toga. Nacrtaj smjesu u štrcaljke. Koristio sam 50 ml šprice, također možete koristiti 20 ml injekcije. Pobrinite se da smjesa nije previše vruća ili hladna. Ako je bilo koje pripreme propisano djetetu, otopite ih u zasebnoj maloj štrcaljki s mješavinom i pustite nas usred hranjenja. Nemojte odmah unijeti štrcaljku s lijekom, jer beba se može probiti na početku hranjenja, isto vrijedi i za kraj hranjenja.

Stavite dijete na leđa, okrenite glavu na njegovu stranu. Možete položiti na stranu, ali moje dijete nije bilo jako ugodno u ovome položaju. Glavno pravilo je glava na strani. Možete se upustiti na miru, ali ovo je za iskusne roditelje. Ako dijete normalno reagira na položaj sonde, možete jednostavno držati ruke. Ako ne, onda je potrebno presavijati. Obradite ruke antiseptičkim, ispustite vrh sonde u kuhanoj vodi. Bolnica koristi sterilno vazelinovo ulje. Problematično je koristiti kod kuće, jer nakon otvaranja gubi sterilnost. Osim toga, može doći do regurgitacije. Postoji takva praksa - vlaženje vrha u smjesi. Ovo također nije dobro. Čestice smjese ostaju na nosnoj sluznici, a dijete se dobiva s rinitisom. Spojite sondicu na prazne šprice ili zatvorite poklopac tako da zrak ne ulazi u sondu. (U ovom slučaju, štrcaljka će morati biti spojena čim se umetne sonda.) Nježno gurnite probu kroz nosnicu. Sonda bi trebala biti jednostavna, nemojte se truditi da je unaprijedite. U mjestima fiziološkog sužavanja može se zaustaviti. Pomaknite se oko osi malo i krenite dalje. Ili zaustavite, nakon nekoliko sekundi, nastavite s uvodom. Kako bi se utvrdilo na kojoj razini umetanja sonde, prvo mjerenje od nosa do ušne linije, a zatim od sjekutića do xiphoid procesa. Kod montaže sonde, ovo je ekstremni prekid na sondi. (Za dijete od 56 do 58 cm). Ako nema sječenja na sondi, umetnite sonde prema mjerenju. Povucite klip prazne štrcaljke, koja je spojena na sondicu, prema vama. Morate vidjeti kako želučani sok ulazi u sondu iz trbuha ili ako smjesa iz prethodnog hranjenja nije probavljena, zatim smjesu. To znači da je sonda na mjestu, možete započeti uvođenje mješavine. Također možete koristiti drugu metodu - ući u trbuh nekoliko ml zraka, dok slušate područje trbuha s stetoskopom. Trebali biste čuti karakteristični gurgling zvuk. Prva metoda mi se čini prikladnijom, pa smo je koristili. Pažljivo pratite ponašanje djeteta tijekom instalacije sonde. Uvijek postoji vjerojatnost da sonda ulazi u dišne ​​puteve. Ako dijete postane plavo, kašlje, ne može disati, odmah morate ukloniti sondi. To se događa rijetko, ali to se događa, bez obzira koliko zastrašujuće zvuči. Smjesa je poželjna za uvođenje unutar 10-15 minuta, a ne manje. Ako dijete krikne, izlazi, potrebno je držati sondu. Zato se sama ne može nositi - jedna osoba drži dijete i sondu, a drugu - umetne sonde i uvodi smjesu. Ako se sonda podigne u jednjak, može doći do regurgitacije, pa pratite položaj sonde. Naše bebe su imale povraćanje tijekom hranjenja zbog kašlja. Ako smjesa ne ulazi u nos (za to, glava mora biti podignuta), tada nije potrebno izvući sondicu, možete pričekati malo i nastaviti hraniti. Opet, pod uvjetom da dijete normalno ponaša, ne kašlja, dobro diše. Ono što je ostalo nakon ustežnje usta, uklonite sisanje. Nakon hranjenja štrcaljke se trebaju prati i sterilizirati, sonda treba odbaciti. Ako to dopuštaju financijske mogućnosti, možete upotrijebiti nove šprice svaki hranjenje. S čestom sterilizacijom, guma na kraju klipa šprice postaje krut, što otežava ubrizgavanje smjese. Ako smatrate da je štrcaljka nepropusna, trebate ga promijeniti na novu.

ALGORITM ZA NAMJEŠTANJE NOVIH PROIZVODA

Cilj: Pružiti djetetu potrebnu količinu hrane u nedostatku sisanja i gutanja refleksa.

Oprema:

1) gumene rukavice

2) šminker, maska

3) mjerenu potrebnu količinu mlijeka po hranjenju, grijana na t ° + 37 ° + 38 ° C

4) sterilni želučani kateter

6) sterilna štrcaljka 20 ml

8) električna ili gumena žarulja

1. Objasnite majci svrhu i tijek postupka.

2. Pripremite opremu.

3. Obradite ruke na higijenski način, nosite šalicu, masku i sterilne gumene rukavice.

4. Postavite dijete na svoju stranu podignutom glavom, pričvrstite taj položaj valjkom.

5. Izmjerite dubinu umetanja sonde - od uha do vrha nosa, i od vrha nosa do xiphoid procesa. Napravite naljepnicu.

6. Spojite štrcaljku sonde i provjerite njegovu propusnost.

7. Uklonite klip iz štrcaljke i postavite kateter između srednjeg i indeksnog prstiju lijeve ruke, s slijepim krajem okrenutim prema gore.

8. Napunite štrcaljku na 1/3 majčinog mlijeka i spustite slijepi kraj sonde, napunite ga mlijekom dok se prva kapica ne pojavi iz slijepe rupice sonde.

9. Učvrstite stezaljku katetera na udaljenosti od 5-8 cm od strane štrcaljke.

10. Zagrijati kraj katetera u mlijeku.

11. Umetnite sondicu u usta u srednju liniju jezika i upišite oznaku. Nemojte se truditi i vidjeti je li bilo kakav nedostatak daha, cijanoza

12. Podignite štrcaljku, uklonite stezaljku i polako ubrizgajte mlijeko u trbuh.

13. Stegnite kateter palcem i kazaljkom desne ruke na udaljenosti od 2-3 cm od usne šupljine i brzo ga kretanje ukloni iz trbuha.

14. Postavite dijete na desnu stranu s glavom podignutim.

15. Uklonite rukavice, odložite ih u spremnik i operite ruke. Koristi se alati u dezinficirajućoj otopini.

Hranjenje kroz algoritam za bebu

ALGORITM ZA NAMJEŠTANJE NOVIH PROIZVODA

Cilj: Pružiti djetetu potrebnu količinu hrane u nedostatku sisanja i gutanja refleksa.

Oprema: 1) gumene rukavice

2) šminker, maska

3) mjerenu potrebnu količinu mlijeka po hranjenju, grijana na t ° + 37 ° + 38 ° C

4) sterilni želučani kateter

6) sterilna štrcaljka 20 ml

8) električna ili gumena žarulja

1. Objasnite majci svrhu i tijek postupka.

3. Rukujte rukama na higijenski način, stavite šal, masku i sterilne gumene rukavice.

4. Postavite dijete na svoju stranu podignutom glavom, pričvrstite taj položaj valjkom.

5. Izmjerite dubinu umetanja sonde - od uha do vrha nosa, i od vrha nosa do xiphoid postupka. Napravite naljepnicu.

6. Spojite štrcaljku sonde i provjerite njegovu propusnost.

7. Uklonite klip iz štrcaljke i postavite kateter između srednjeg i indeksnog prstiju lijeve ruke, s slijepim krajem okrenutim prema gore.

8. Napunite štrcaljku s 1/3 majčinog mlijeka i spustite slijepi kraj sonde, napunite ga mlijekom dok se prva kapica ne pojavi iz slijepe rupice sonde.

9. Stegnite kateter isječkom na udaljenosti od 5-8 cm od strane štrcaljke.

10. Mokri kraj katetera u mlijeku.

11. Umetnite sondicu u usta u srednju liniju jezika i upišite oznaku. Nemojte se truditi i vidjeti je li bilo kakav nedostatak daha, cijanoza

12. Podizanjem štrcaljke izvadite stezaljku i polako ubrizgajte mlijeko u trbuh.

13. Pomičite kateter palcem i kažiprstom desne ruke na udaljenosti od 2-3 cm od usne šupljine i brzo ga kretanjem uklonite iz trbuha.

14. Stavite dijete s desne strane podignutom glavom.

15. Uklonite rukavice, odložite ih u spremnik i operite ruke. Koristi se alati u dezinficirajućoj otopini.

1. Veličina želučanog katetera ovisi o dobi i tjelesnoj težini djeteta.

2. Pretilost bebe prije i poslije hranjenja mora se dati kisik.

3. Kada umetnete kateter kroz nos, mora biti fiksiran ljepljivom vrpcom i ne ostaviti dulje od 2 dana.

ALGORITM ZA LIJEČENJE KOŽNOG DIO GLAVA U GNEISU

Indikacije: 1) Uklanjanje seborrheičnih korica

2) Sprječavanje grebanja i infekcija kože s gneissom

Oprema: 1) sterilno biljno ulje

2) pamučne briseve

3) ladicu za obrađeni materijal

5) 10 x 10 ili 15 x 15 gazeći slatkiši

1. Objasnite majci svrhu i tijek postupka.

3. Rukujte rukama na higijenski način, nosite sterilne gumene rukavice.

4. Dodirnite ili položite dijete na stol.

5. Cotton swab, bogato vlažen uljem, obrađuje vlasište s blotting pokretima u mjestima lokalizacije gneiss.

6. Stavite pokrivenu površinsku gaza i stavite na kapu (najmanje 2 sata).

7. Prijenos djeteta na majku. Skinite pelenicu i stavite ga u vrećicu za prljavu odjeću, obradite stol.

8. Nakon 2 sata držite higijensku kupaonicu dok se prati, pažljivo uklonite kore.

1. Provedite postupak 2 sata prije kupanja.

2. Uklonite prisilno uklanjanje kore.

3. Ako se ne uklone sve korice, ponovite postupak u roku od nekoliko dana.

4. Čvrsto "sjedi na kosi" kora rezano škarama uz kosu.

ALGORITM ZA LIJEČENJE KAZALIŠNIH RAZINA U OMFALITAMA

Indikacije: Upalni proces u pupčanu ranu

Oprema: 1) sterilni pamučni štapići

2) ladicu za obrađeni materijal

3) 3% vodikov peroksid

4) otopina briljantnog zelenog (ili 5% KMpO)

5) sterilnu pipetu

6) čista oprema za mijenjanje

7) gumene rukavice

1. Objasnite majci svrhu i tijek postupka.

2. Pripremite opremu.

3. Obradite ruke na higijenski način, nosite sterilne gumene rukavice.

4. Obradite stol s dezinficirajućom otopinom i postavite ga na pelene.

5. Proširite rubove pupčane rane s indeksom i palcem lijeve ruke.

6. Pipetirajte 1-2 kapi vodikovog peroksida iz pipete u ranu, pričekajte 30-40 sekundi i uklonite "pjenu" s vatom od unutarnje prema van (resetirajte štapić u ladicu).

7. Obradite dno rane otopinom briljantnog zelenog, namočite ih sterilnom vatom.

8. Haljite bebu i stavite u krevetić.

9. Odbacite pelenicu u vrećicu za pranje, tretirati stol s dezinficirajućom otopinom.

10. Skinite rukavice, odložite ih u posudu i operite ruke.

Napomena Prema svjedočenju postupka provedeno 3-4 puta dnevno.

Hranjenje prerano bebe kroz nasogastričnu cijev.

Hranjenje prerano bebe s žlicom

Zagrijavanje preranog novorođenčeta s bočicama s toplom vodom.

Hranite dijete kroz nosni čep ili nazalni kateter.

Otvorena medicinska knjižnica

Članci i predavanja o medicini ✚ Biblioteka medicinskih studenata ✚ Bolesti i metode njihova liječenja.

Cilj: Pružiti djetetu potrebnu količinu hrane u nedostatku sisanja i gutanja refleksa.

Oprema: 1) gumene rukavice

2) šminker, maska

3) izmjerena iznimno važna količina mlijeka po hranjenju, grijana na t ° + 37 ° + 38 ° C

4) sterilni želučani kateter

6) sterilna štrcaljka 20 ml

8) električna ili gumena žarulja

1. Objasnite majci svrhu i tijek postupka.

3. Rukujte rukama na higijenski način, stavite šal, masku i sterilne gumene rukavice.

4. Postavite dijete na stranu s podignutim glavnim krajem, pričvrstite taj položaj valjkom, koristite gumenu žarulju ili električni usisni uređaj da sisanje sluzi iz usta i nosa.

5. Izmjerite dubinu umetanja sonde - od uha do vrha nosa, i od vrha nosa do xiphoid postupka. Napravite naljepnicu.

6. Spojite štrcaljku sonde i provjerite njegovu propusnost.

7. Uklonite klip iz štrcaljke i postavite kateter između srednjeg i indeksnog prstiju lijeve ruke, s slijepim krajem okrenutim prema gore.

8. Napunite štrcaljku s 1/3 majčinog mlijeka i spustite slijepi kraj sonde, napunite ga mlijekom dok se prva kapica ne pojavi iz slijepe rupice sonde.

9. Stegnite kateter isječkom na udaljenosti od 5-8 cm od strane štrcaljke.

10. Mokri kraj katetera u mlijeku.

11. Umetnite sondicu u usta u srednju liniju jezika i upišite oznaku. Nemojte se truditi i vidjeti je li bilo kakav nedostatak daha, cijanoza

12. Podizanjem štrcaljke izvadite stezaljku i polako ubrizgajte mlijeko u trbuh.

13. Pomičite kateter palcem i kažiprstom desne ruke na udaljenosti od 2-3 cm od usne šupljine i brzo ga kretanjem uklonite iz trbuha.

14. Stavite dijete s desne strane podignutom glavom.

15. Uklonite rukavice, odložite ih u spremnik i operite ruke. Koristi se alati u dezinficirajućoj otopini.

Hranjenje prerano bebe kroz cijev želuca

Svrha: hranjenje preranog djeteta

Indikacije: nedostatak sisanja i gutanja refleksa, bolesti

novorođenčad (asfiksija, intrakranijska ozljeda kod porođaja, hemolitička

Pripremite: sterilnu: plastičnu želučanu cjevčicu, štrcaljku od 20 ml, salvete, gumeni sprej, pincete, rukavice, maske; jela s izraženim majčinskim mlijekom, pladanj s vodom 40-60˚С, ljepljiva žbuka, KBU, spremnici s dezinficirajućom otopinom, krpe.

Pretilno novorođeno dijete prije i poslije hranjenja je potrebno provesti terapiju kisikom kako bi se spriječili napadi apneje.

 1. Objasnite svrsi i tijek postupka majci.
 2. Nosite masku.
 3. Zagrijati izraženo majčino mlijeko na temperaturu od 36˚-37˚С u pladanj s vodom 40-60˚ê.
 4. Obložite površinu stola za promjenu krpom navlaženom otopinom za dekontaminaciju i postavite pelenu.
 5. Postavite dijete na stolić za mijenjanje na svojoj strani s povišenim pokrivačem, valjkastim valjkom od pelene.
 6. Dekontaminirajte ruke na higijensku razinu, nosite rukavice.
 7. Pregledajte i očistite nosne prolaze ako je potrebno.
 8. Uklonite sondicu pincetom.
 9. Izmjerite dubinu umetanja sonde od uha do vrha nosa i od vrha nosa do xiphoid procesa. Napravite naljepnicu s žbukom, zatvorite kanilnu sondicu.
 10. Uzmi sondu na udaljenosti od 7-8 cm od slijepog kraja kao pisma za pisanje i ući kroz nosni prolaz do oznake. (Pojava kašlja i cijanoze tijekom umetanja sonde kod djeteta pokazuje da je sonda ušla u dišni sustav. U tom slučaju potrebno je brzo ukloniti sondu, djetetu navlažiti kisik i ponoviti postupak).
 11. Upišite propisanu količinu toplo izraženog majčinog mlijeka u špricu.
 12. Otvorite kanilu sonde, priložite štrcaljku s mlijekom na sondu, podignite sondicu i polako ubrizgajte mlijeko u želudac djeteta.
 13. Odvojite štrcaljku od sonde, zatvorite kanilu.
 14. Pričvrstite sondicu nakon što se uskoči lijesivna žbuka u obraz. Ako je potrebno, možete otići na 24-48 sati.
 15. Udarite sondom palcem i kažiprstom desne ruke na udaljenosti od 2-3 cm od usta i brzo ga uklonite kroz salvete.
 16. Stavite dijete na desnu stranu s glavom podignutim.
 17. Stavite upotrijebljene bruseve, špricu i sondicu u CBU, upotrijebite pincete u spremniku s otopinom.
 18. Skinite rukavice i stavite ih u ACU.
 19. Operite i osušite ruke.

Napomena: promjer sonde ovisi o tjelesnoj težini djeteta: težine do 1000gr-4; 1000-20000gr - № 6; 2000-2500g - №8.

Sonda za hranjenje novorođenčadi

Što je to? Sustav za dopunu dojke, zašto je to potrebno i kako se koristi, može se naći u članku Jack Newman Dokorm na prsima. Obavezno je pročitajte ako vaše dijete treba takav dodatak (međutim, ostali članci također su dobri za čitanje). Osim toga, vrlo je dobro i vrlo važno da se savjetujete sa svojim liječnikom o stanju vaše bebe i iskusnom stručnjaku za laktaciju koji zna kako koristiti takav sustav i zna kako riješiti probleme s dojenjem? Možda se vaš problem može riješiti bez korištenja dodatne hrane i raznih uređaja.

Dopuna na dojci nije panaceja, već samo jedan od korisnih uređaja u nekim slučajevima. Njegova uporaba ne uklanja potrebu za čestim hranjenjem djeteta u ispravnom položaju.

Bolje je vidjeti jednom. Napravio sam ilustracije kako napraviti domaći sustav za dopunu. Postoje slični sustavi industrijske proizvodnje, a najpoznatiji su Medelin SNS (Dopunski Sustav njege) (dostupan u Ukrajini i Rusiji) i Lact-Aid (dostupan online)

Za sustav, trebate li sonda za hranjenje novorođenčadi ("hranidbeni kateter CH 05")? Možete pretraživati ​​internet, gdje ga možete kupiti:

Dakle, uzmi bocu s lutkom? bez obzira na sve Napravimo li mali rez u bradavici s manikarskim škarama? križ (slika 1). Bradavica se ne koristi za hranjenje djeteta, već će raditi s držačem sonde. Probijemo sondom kroz rupu, tako da je jedan kraj leži na dnu boce (slika 2). To je to, sustav je spreman.

sada je postavljen tako da je razina mlijeka u razini bradavice. Newman savjetuje da je označi u džepu košulje? oslobađa ruke. Dalje? učiniti kao u članku Dodatak na prsima. Kraj cijevi na djetetovoj strani bi trebao biti paralelan s bradavicom, otprilike 1-1,5 cm u djetetovim ustima (nitko ne ulazi u probavac u želudac :)).

Pogled u blizini. Lijepljenje ljepljive trake sonde, kao što je na slici opcija? ponekad je prikladnije za mame za ljepilo, ponekad? obratno. Sondu možete pričvrstiti prstom ruke koja podupire prsa. Sonda se može nalaziti ne samo u kutu usta, ako je sustav unaprijed fiksiran, prije nego što dijete bude pričvršćeno, cijev odlazi do sredine gornjeg ili donjeg (stručnjaci imaju različita mišljenja) usne djeteta.

Pogledajte videozapis "Umetanje potpore za dojenje" na web stranici J. Newmana kako biste vidjeli kako se koristi sustav za dnevni dodatak.

Sonda za hranjenje novorođenčadi

Kako koristiti sondu za hranjenje novorođenčadi

Sonda za hranjenje novorođenčadi najčešće se koristi u slučajevima kada se bebe rađaju prerano i ne mogu hraniti na vlastitu, ni majčinu dojku ni bočicu. Trenutačno je ova metoda hranjenja beba prepoznata kao jedina istinita i sigurna, stoga, zahvaljujući sondi koja je odmah smještena u dijete, spremljene su stotine tisuća života.

Budući da je hranjenje putem sonde optimalno, koristi se ne samo za potporu preuranjenim bebama, već iu slučaju komplikacija kod hranjenja zdravih i normalnih beba koje su rođene nakon devetomjesečnog razdoblja trudnoće. Do sada su na raspolaganju dvije glavne tehnike hranjenja putem sonde. Prvi je jednokratni unos sonde, a drugi vam omogućuje hranjenje djeteta nekoliko dana uz stalnu prisutnost ove cijevi u trbuhu. U raznim klinikama koriste se različite tehnike, ovisno o stanju djeteta io metodama pristupa u određenoj bolnici. Kako bi se hranilo dijete kroz cijev čak i njegovi roditelji, sami, kod kuće. No, u ovom slučaju postoji povećani rizik i par bi trebao biti vrlo oprezan, u potpunosti kontrolirati ovaj proces i sve nuspojave (ako se ikako može dogoditi na sve).

Sonda za hranjenje novorođenčadi - kako koristiti

Svatko može naučiti koristiti sondu za hranjenje novorođenčadi, jer to nije jako teško. Morate biti vrlo pažljivi i pažljivo provoditi sve propisane radnje.

U početku ćete morati kupiti sami uređaj. Moguće je kupiti sondu za hranjenje novorođenčadi u većini klinika i velikih ljekarni. Gotovo svi takvi uređaji su univerzalni, tako da ih možete jednostavno koristiti za hranjenje djeteta od samog rođenja do dobi od jedne (i ponekad do jedne i pol godine). Sonda je sterilna cijev s malim unutarnjim promjerom, koji je opremljen zapornim ventilima i špricom. Uređaj je vrlo jednostavan, kao što možete vidjeti, ali zahtijeva vještinu u rukama.

Vidi također: Zašto hvata novorođenče nakon hranjenja?

Prije upotrebe, sonda mora biti temeljito sterilizirana. Možete ga kuhati u čistoj vodi ili proći kroz ventile, kao i unutarnju šupljinu. Prije nego što hranite dijete, potrebno je baciti u epruvetu sonde malo zagrijane, mlijeko na sobnoj temperaturi. Nakon toga morate nježno otvoriti usta djeteta i ući u probavac u trbuh. Da biste to učinili po prvi put može biti zastrašujuće, ali u stvarnosti nije teško. Morat ćete izmjeriti udaljenost od djetetovog nosa do njegovog prsnog koša. Mjerena veličina treba prenijeti na cijev, stavljajući naljepnicu na mjesto gdje se spuštanje u dijete mora zaustaviti.

Nakon umetanja cijevi u djetetove usta, to bi trebalo biti točno u sredini jezika. Prije nego što stavite naljepnicu, morate upisati sondu. Dakle, njezin vrh bit će točno u ventrikuli. Morate pažljivo staviti oznaku prilikom mjerenja, jer inače sonda ne može hraniti mlijeko u trbuhu, a dišni trakt i dijete će kašljati i povraćati. A ako ne kontroliš proces, onda može ugušiti.

Nakon što je sonda na mjestu, možete otvoriti ventile i postupno hraniti mlijeko iz štrcaljke, stalno pratiti stanje djeteta. Trebalo bi tiho leći i osjetiti protok hrane u želudac. Osjećaj gladi postupno je poskakivao i bit će smiren. Ako dijete počinje pokazivati ​​anksioznost, okretanje i bacanje i okretanje, trebali biste prestati hraniti ili hraniti manje mlijeka nego prije. A ako je dijete zakašljao i počeo povraćati, beba bi odmah trebala biti okrenuta na stranu, tako da ne bi zagušila, a regurgitacija bi se sigurno dogodila.

Hranjenje djeteta sa sondom sigurno i optimalno

Kao što možete vidjeti, hranjenje djeteta s sondom prilično je jednostavna, sigurna i pristupačna akcija koju roditelji mogu sami izvesti. Ali ako ne možete započeti taj proces, prerano beba treba ići s majkom u bolnicu. Inače, očekujte ozbiljne komplikacije - bez dnevnih višestrukih hranjenja, dijete će zaustaviti njegov razvoj, a posljedice će biti vrlo tužne.

Dok se u djetetu ne razvije jasan refleks gutanja, može se unositi samo putem sonde (ne uzimamo u obzir intramuskularne infuzije otopina, budući da su to klinički slučajevi). Nakon gutanja, on će početi hraniti, moći će se nastaviti s pipetom. I već u posljednjoj fazi, s razvojem refleksnog usta, moći će se dojiti.

Ne treba se bojati hranjenja djeteta uz pomoć sonde - često je to jedini način da normalno daju bebu sve što je potrebno. To će mu omogućiti da dobije dobru prehranu sve dok ne može jesti.

Kateter za hranidbu novorođenčadi

Što je to # 151; Sustav za dopunu dojke, zašto je to potrebno i kako se koristi, može se naći u članku Jack Newman Dokorm na prsima. Obavezno je pročitajte ako vaše dijete treba takav dodatak (međutim, ostali članci također su dobri za čitanje). Osim toga, vrlo je dobro i vrlo važno da se savjetujete sa svojim liječnikom o stanju vaše bebe i iskusnom stručnjaku za laktaciju koji zna kako koristiti takav sustav i zna kako riješiti probleme s dojenjem # 151; Možda se vaš problem može riješiti bez primanja dodataka i različitih uređaja.

Dopuna na dojci nije panaceja, već samo jedan od korisnih uređaja u nekim slučajevima. Njegova uporaba ne uklanja potrebu za čestim hranjenjem djeteta u ispravnom položaju.

Bolje je vidjeti # 133 jednom; Napravio sam ilustraciju kako napraviti domaći sustav za dopunu. Postoje slični sustavi industrijske proizvodnje, a najpoznatiji su SNS (Supplementary Nursing System) tvrtke Medela (dostupan u Ukrajini i Rusiji) i Lact-Aid (dostupan online)

Za sustav trebat će vam sonda za hranjenje novorođenčadi (hranjenje katetera CH 05) # 151; Možete pretraživati ​​internet, gdje ga možete kupiti:

iako će drugi tanki kateter # 151 učiniti; tanje, to je bolje. Još uvijek treba spremnik za mlijeko # 151; moguće je spustiti sondicu u čašicu, ali je bolje da se pričvrsti u bocu s bradavicom # 151; onda neće skliznuti, pa čak i ako cijela struktura pada na pod ili na koljena, mlijeko neće izliti.

Zato uzmite bocu s pacifier # 151; bez obzira na sve U bradavici napravimo mali rez sa škarama za nokte. # 151; križ (slika 1). Bradavica se ne koristi za hranjenje djeteta, već će raditi s držačem sonde. Probijemo sondom kroz rupu tako da njezin kraj leži na dnu boce (sl. 2). Sve je to, sustav je spreman.

sada je postavljen tako da je razina mlijeka u razini bradavice. Newman savjetuje da je obilježava u džepu košulje košulje # 151; oslobađa ruke. Sljedeće # 151; učiniti kao u članku Dodatak na prsima. Kraj cijevi na djetetovoj strani bi trebao biti paralelan s bradavicom, otprilike 1-1,5 cm u djetetovim ustima (nitko ne ulazi u probavac u želudac :)).

Pogled u blizini. Ljepljivanje sonde ljepljivom vrpcom, kao na opciji # 151; ponekad je prikladnije za mame za ljepilo, ponekad # 151; obratno. Sondu možete pričvrstiti prstom ruke koja podupire prsa. Sonda se može nalaziti ne samo u kutu usta, ako je sustav unaprijed fiksiran, prije nego što dijete bude pričvršćeno, cijev odlazi do sredine gornjeg ili donjeg (stručnjaci imaju različita mišljenja) usne djeteta.

Pogledajte videozapis Umetanje potpore za dojenje na web stranici J. Newmana da biste vidjeli kako je primijenjen sustav živih feedova.

Newman J Konačna dojenja Knjiga odgovora Newman J. Felicity Savage kralj dopuniti na grudi pomažu majkama s dojenjem

Besplatno telefonsko savjetovanje o dojenju (Ukrajina) 8 (050) 469 22 74

Victoria Nesterova 2005. Sva prava pridržana

Djeca do godinu dana

sustav za hranjenje SNS ručno izrađen

Želim podijeliti svoje iskustvo u izradi sustava za doradu dojke sa svojim vlastitim rukama. Moj sin je imao 4 mjeseca, prestao je stjecati težinu, a pedijatar i ja odlučili smo hraniti smjesu. Uz žlicu, odnos nije uspio, naoružan bočicom s dummom 0+, nakon nekoliko tjedana dijete je prestalo uzimati grudi. Nisam se usudio kupiti sustav za hranjenje, recenzije na internetu nisu baš obećavajuće, a cijena nije mala.

Što je potrebno za proizvodnju sustava:

 • bocu s bradavicom, koja nije šteta, ili bradavica s križnom rupom ili bradavicom s ventilom (poput moje)
 • Imam kateter # 5 za hranjenje (novorođenčad) - ovo je jedini koji sam uspio dobiti. Tko nema problema s posjećivanjem trgovine medicinske opreme, siguran sam da će se dogoditi da kupi nekoliko različitih i eksperimenata. Trošak jedne je oko 4 UAH, promjena u tjednu.
 • Ljepljiva žbuka (na Internetu, mišljenja su bila podijeljena oko jednostavnosti korištenja flastera, u početku sam bio ugodniji)

Skupimo konstrukciju: ako je bradavica jednostavna, onda na temelju njega izrađujemo poprečni presjek kroz škare za manikuru; umetnemo kateter u otvor, nakon što smo od njega odrezali sve nepotrebne dijelove; Kraj katetera pričvršćen je na prsima s ljepljivom žbukom.

Izumitelj ovog uređaja savjetovao je koristiti košulju s džepom na prsima kao držač boca. Prikladno, ruke su slobodne, boce se ne šire. Kateter je savjetovao da ubrizgava nakon što dijete ispusti dojke preko bradavice na nepce. Nisam ugodno, ulazim blizu kuta usta. Kateter ne ulazi dublje od bradavice.

Trebalo mi je 4 napora da osvojim ovu metodu hranjenja. Sve se dogodilo tako da se hranim čak i noću.

Komentari za objavljivanje

Prijava Registracija Samo registrirani korisnici mogu komentirati.

Bona Dea, 2014/11/08, #

Ispada da ste još uvijek vratili dijete na prsa. Daliete li prvo dojke, a onda ih hranite na taj način? Tako da dijete ne razumije, sve dok postoji mogućnost da više nije mlijeko koje izlazi iz dojke i ne odbije od dojke?

Mama-Olia, 2014/11/08, #

beba se odmah hrani. Ove male cijevi su umetnute u uglove usta. i ispada da dijete stimulira grudi, plus ne gladuje.

Bona Dea, 2014/11/08, #

Shvatio sam to. Pitanje je bilo drugačije.

Mama-Olia, 2014/11/08, #

Jednostavno ste napisali: Dajte prve obje dojke. Zašto prvo? Istodobno dolazi do ponovnog unosa. Shvaćam te tako.

Olga, 2014/11/08, #

U idealnom slučaju, to bi trebalo biti kao što ste ga razumjeli, i kada se mlijeko u dojkama završi, umetnite kateter. Nisam to mogao učiniti. Donijeli smo situaciju do točke da je sin na prsima prsa plakao i okrenuo se. Naš prvi dan sa sustavom bio je poput borbe. Ja se hranim odmah s kateterom. Ne mogu savjetovati ovu metodu, moguće je da nije točna. Moj zadatak bio je očuvati mlijeko, neka bude 50 ml, ali redovito. Ovom bilješkom želio sam reći da postoji alternativa skupoj kupnji. Nažalost, nisam mogao vratiti cijeli GW na taj način. Možda će netko biti sretniji. A proizvođač izvornog sustava u bilješci piše da će biti moguće uspostaviti GW. Iako su recenzije na internetu naišle uglavnom negativne. Drago mi je što sam spremio 500 UAH.

Bona Dea, 2014/11/08, #

To je spasilo, to je doista. Ako postoji prilika da to učinite sami za jeftine, onda zašto platiti puno. To je točno.

U početku samo trebate znati koliko mlijeka postoji u dojci. Komarovsky E.O. piše: http://www.komarovskiy.net/faq/borba-do-poslednej-kapli-moloka-a-nado-li.html ako tijekom dana količina majčinog mlijeka ne prelazi 1/5 od ukupnog broja, jede dijete to znači da možete to učiniti bez nje. Takva količina mlijeka ne utječe na zdravlje djeteta.

Odnosno, ako znate da iz mojih grudi dijete dobiva (uzeti za primjer težinu 7 kg. U razdoblju od 4-6 mjeseca, onda jednog dana trebati oko 1000 ml. Mlijeka) je više od 200 ml. po danu, tako održavajući GW na način opisali na prsima nije baciti bebu, to ima smisla. A ako ima manje mlijeka, nema biološki smisao, a to nije potrebno takvim pojmovima. Jednostavno možete hraniti bebu s bocom smjese.

U svakom slučaju, glavna stvar je da je mama bila sretna i smirena i da nije angažirana u samozavaravanju jer navodno ne daje nešto djetetu. Ljubav se ne prenosi mlijekom, već kroz dušu))

I način zamjene skupe sustav je svakako cool!

Christina Goncharova 11.2.2014., #

Wow! Nisam znao da postoje takvi mehanizmi;

Leontina, 2014/11/07, #

Ja sam, također, otišao na kormilo, ali umjesto da sam imao kateter koji se drži na štrcaljki 20 prilagodio sam klip

KIEV ONLINE FARMACIJA NISKE CIJENE

Kupi u Kijevu: kateter za hranjenje novorođenčadi CH6 / 40cm Galmed

proizvođač: Galmed, Poljska

cijena je 10,1 UAH

Kijev, Vinnytsia: postoji - možete kupiti kateter online

Kijev, Vinnitsa, Kharkov, Odessa, Dnjepropetrovsk, Donjeck, Lavov, krivulja rog, Nikolaev, Mariupol, Lugansk, Sevastopolj kupiti kateter Makiyivka, Kherson, Poltava, Chernihiv, Cherkasy, kateter kupiti Simferopol, Žitomir, Sumy, Khmelnitsky, Gorlovka točno, Kirovohrad, Dnjepropetrovsk, Chernivtsi, kateter kupiti znakove, Kremenchug, Ivano-Frankivsk, Ternopil, bijela crkva, kupiti kateter Lutsk, Kramatorsk, Melitopol, Kerch, Nikopol, Severodonetsk, Slavyansk, Berdjansk, Uzhgorod, Alchevsk, Pavlograd, Yevpatoriya, Lisichansk, Kamyanets-Podilsky + svi ukrajinski Aina: kateter za isporuku je.

Podizanje u kieve kateter samo u ljekarnama po adrese: M.Mishina 2 (tt Sebastopol Solomenskyi područje.), Vladimir-Libidska 22 (m.dvorets Ukrajina, Goloseyev područje) Yakir 8 (m.lukyanovskaya, Lukyanivka, Shevchenko predio), Boulevard Perova 24 (metro Livoberezhna ili m.darnitsa, Dnjepar okrug), ulica Raskovoy 2B (trgovački centar Left Bank, m.Levoberezhnaya) i ulica kneževski Zaton 4 (metro Poznyaki); kupiti kateter u vinari: 40. obljetnica Victory 50.

s potrebnim kateterom za isporuku. koordinirati vrijeme i adresu ljekarne s operatorom.

Opis katetera

Za novorođenče hranjenje katetera CH6 / 40cm, Galmed još nema opis.

ispitani kateter cijena 28.06

+ odnosno: Kateter za hranjenje dojenčadi CH20 / 40cm Galmed kupiti po cijeni = 8.9Kateter hranjenja (nasogastric) JS veličine 8 Fr kupiti po cijeni = 9.3Kateter nasogastric hranjenje veličine JS 6 Fr kupiti po cijeni = 9.3Kateter hranjenja (nasogastric) JS veličina Fr 10 kupiti po cijeni = 9.3

pogledajte sve cijene na kateteru za hranjenje

08: 00-22: 00: Grad: (044) 237-77-60; Mobile: (093) 837-71-42, (098) 653-07-69, (099) 542-35-76. Licenca AE192647

Autorska prava apteka103.org.ua, online lijekovi niske cijene. prodaju i isporuku lijekova u Ukrajini. Anton Morozov, Kijev. Ukrajina, 2010-1628.06 9:58:26, ip: 93.72.115.111

Izvori: http://breastfeeding.narod.ru/lactationaidpics.html, http://klubkom.net/posts/71396, http://apteka103.org.ua/Kateter_dlya_kormleniya_novorojdennih_CH6_40sm_Galmed_kiev_Galmed_Polsha.pl?F=7N=3269

Još nema komentara!

Hranjenje kroz probdu

U duboko preuranjenim bebama nema gutanja i sisanja reflekse, stoga se ne mogu hraniti majčino majčino mlijeko. Ova djeca dobivaju hranu kroz poseban uređaj - sonda.

Indikacije za dojenje novorođenčadi putem sonde

Ostale indikacije za unošenje sonde su:

 • operacije na trbuhu ili jednjaku;
 • teška razvojna kašnjenja;
 • kongenitalni defekti srca;
 • tešku bolest s umorom tijekom hranjenja.

Tehnika hranjenja djeteta putem sonde

Pomoću sonde postoje dvije vrste tehnika hranjenja. U prvom slučaju, sondiranje se provodi samo za jedno hranjenje. U drugom - sonda se primjenjuje za više hranjenja nekoliko dana.

Prije početka hranjenja stavlja se naljepnica na sondu, na koju se uvodi u želudac (mjerenje dužine od mosta nosa do kraja strijca). Prije nego što hranite sondom, ulijte malo mlijeka - provjerite njegovu propusnost i uklonite zrak, sonda se uvodi u napunjenom stanju.

Dijete otvara usta i injektira sondicu točno na sredinu jezika, često u preuranjenim bebama, sonda se umetne kroz nos. Prije nego počnete hraniti sonde, trebate se pobrinuti da dijete ne kašlja ili prigušuje, a sonda se nalazi u trbuhu, a ne u dišnom putu.

Nekoliko minuta nakon postavljanja sonde, na gornji rub je pričvršćen štrcaljka punjena toplim majčinim mlijekom ili formulom. Ako se, nakon hranjenja, sonda ne ukloni, tada se na gornji dio postavlja posebna stezaljka i sonda se učvrsti ljepljivom vrpcom.

Kad ju je nasilno povraćanje ili navoditi, hranjenje treba biti zaustavljen tijekom hranjenja glavu i tijelo djeteta treba biti okrenut na njihovoj strani. Ako je nedonošče će gutanja refleks, to je hranio kroz cijev, a ne samo, nego i početi jesti kroz pipete, polako priprema za normalnu prehranu.

Dijagnoza, koja se pojavila u novorođenčadi, signalizira majci da ona nepravilno hrani dijete ili razbije dijetu. Ako nastavite na isti način, dijaza prijeti da se pretvori u ozbiljniju bolest alergijske prirode.

Novorođenče iz prvih dana života može biti dovoljno dugo i često štucanje, osobito nakon hranjenja. Prestrašene majke, pitajući se što učiniti, kako pomoći bebi? Općenito, u većini slučajeva ne možete ništa učiniti i pričekajte da se štucanje zaustavi.

Je li beba potrebna bradavica? Ovo pitanje je dvosmisleno, jer se vjeruje da beba na dojenčad briše ništa. Istodobno, utješenje plačenog djeteta s grudima u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu također nije najzanimljivija aktivnost. Pokušavamo podučiti dijete na bradavici.

Pod kraticom PEP može sakriti masu neuroloških bolesti. No, ova dijagnoza može značiti samo privremene probleme u novorođenčadi, koje će proći bez ikakvog liječenja. Što učiniti ako vaša beba sumnja u PEP?

Kako se hrani kroz sonda?

Hranjenje kroz cijev pomaže kod brige ozbiljno bolesnih pacijenata ako ima problema s gutanjem i žvakanjem.

Ako pacijent ima te probleme, potrebno ga je češće hraniti kroz nasogastričnu cijev, ali samo u malim dozama. U ovom slučaju, potrebno je isključiti sve zabranjene proizvode. Ni u kojem slučaju pacijentu ne smije trčati, on može gušiti, a također pokušati provesti hranjenje u povoljnim i udobnim uvjetima. Prije nego što počnete s postupkom, vrijedno je proučiti cijeli niz njezine implementacije, jer hranjenje preuranjene bebe može se razlikovati od hranjenja odrasle osobe.

Kako hraniti bebu kroz sondu?

U nekim slučajevima, hranjenje djeteta može biti potrebno ako je dijete rođeno prije vremena. Uostalom, ova djeca imaju loše razvijene usisavanje i gutanje refleksa, pa se hranjenje provodi kroz nasogastričnu cijev.

Ovaj je postupak obvezan za sljedeće simptome:

 1. Kirurška intervencija povezana s jednjakom ili želučom.
 2. Karakteristična poteškoća u razvoju izražena u teškom stupnju.
 3. Kongenitalna bolest - bolest srca.
 4. Karakteristične bolesti povezane s poteškoćama pri gutanju hrane.

Hranite bebu kroz sonda kako slijedi:

 1. Prije svega, potrebno je utvrditi stupanj težine hranjenja, jer ako dijete zahtijeva jednokratno hranjenje, tada se sonda provodi 1 put. Ali ako bebe imaju ozbiljne prehrambene probleme nakon rođenja, tada se sonda mora umetnuti nekoliko dana.
 2. Ako ćete hraniti dijete kroz sondu, onda morate staviti oznaku na nju, na koju razinu možete unijeti u trbuh. Obično se duljina mjeri od nosa do prsa.
 3. Uvođenje sonde u želudac djeteta mora se izvršiti u ispunjenom obliku kako bi se potpuno uklonio zrak, a to se može učiniti uz pomoć mlijeka.
 4. Otvorite usta i umetnite sondicu ravno do oznake. Ponekad se uvođenje uvodi kroz nos djeteta. Budite oprezni i pazite da sonda ne ulazi u dišni sustav jer inače se hrana ne može provesti. Uvođenje sonde provodi se samo kada dijete ne štirati, kašljati ili prigušiti.
 5. Nakon pravilne instalacije možete pričvrstiti špricu. Postupak se izvodi u gornjem dijelu, ali istovremeno se šprica mora prethodno sterilizirati i napuniti toplim mlijekom. Ako je dijete alergično na mlijeko, potrebno je koristiti smjesu.
 6. Ako sonda nije uklonjena iz trbuha, mora biti fiksirana i zatvorena posebnim kapom.

Ako hranjenje novorođenčeta prati gagging, treba odmah prekinuti.

U trenutku osjećaja dijete leže glavu i tijelo na stranu. Ako se u preuranjenom djetetu pojavljuju reflekse samog gutanja, možete ubrizgati hranu pipetom, što će mu omogućiti brzu kontrolu samohranjenja.

U kojim slučajevima hranjenje putem sonde koju provodi odrasla osoba?

Potreba za korištenjem sonde javlja se u sljedećim slučajevima:

 1. Teške ozljede ili modrice u probavni sustav, grkljan i edem jezika ili grla.
 2. Kršenja središnjeg živčanog sustava, zatim ono što osoba ne može kontrolirati svoje postupke.
 3. Neuspjeh ili ukupno neuspjeh zbog mentalnih poremećaja.
 4. Pojava neželnih ulkusa u želucu.

Svi gore navedeni slučajevi zabranjuju samozadovoljavanje, jer u vrijeme obroka može doći do infekcije koja kasnije utječe na upalu rana. Što je još gore, hrana može ući u dišni sustav tijela. Ako imate neželjeni ulkus, hranjenje kroz sondu treba provesti 18-20 dana. Sonda bi trebala biti umetnuta u zadnji duodenum.

Ovaj uređaj pomaže u uvođenju hrane i lijekova u ljudsko tijelo bez poteškoća, ali prije no što ih pošalju, moraju se slomiti.

Možete upotrijebiti sljedeću hranu:

 • tanka juha;
 • suspenzije;
 • kava, čaj;
 • svježi sok;
 • kokošja jaja;
 • mliječni proizvodi.

Provedba hranjenja odrasle osobe

Obavezno pripremite sljedeće:

 1. Cijev ili sonda promjera ne većeg od 8 mm.
 2. Injekcija za uvođenje hrane ili specijalnog posuda u koju je predviđena rupa za cijev sonde.
 3. Ground hrana.

Označite točku na koju će se umetati sonda. Obično je od 40 do 45 cm kada se ubrizgava u želučani dio tijela, približno 30 do 35 cm se ubrizgava u jednjak, ali se 50 do 55 cm mora ubrizgati u duodenum. Sterilizirajte sve predmete i zagrijte hranu.

Uvođenje ovog uređaja mora voditi liječnika, pacijent može provesti ovaj postupak u sjedećem položaju, ali samo ako nema kontraindikacija. Sonda namazana glicerinom i počela ulaziti kroz otvor nosa. Ako se crijevo od 15 cm uspješno proširi, pacijent treba naginjati i osjetiti u ustima cijevi, nakon što ga pritisne na stražnji dio grla i nježno spusti ostatak cijevi. Ako nema kontrole prstiju, moguće je udariti dušnik.

Kada ste uvjereni u ispravnost mjesta sonde, možete provoditi hranjenje. Spremite posudu s hranom ili špricom s malom količinom do kraja cijevi, počnite ubrizgavati hranu. Veličina hrane koja se ubrizgava ne smije biti više od 1 gutljaj u isto vrijeme, a to bi trebalo biti vrlo sporo.

Kada se hrana završi, posuda ili šprica odstranjuju se iz cijevi i ostavljaju za cijelo razdoblje rehabilitacije sve dok pacijent ne žudi i proguta samostalno. Kraj sonde treba biti fiksiran u području glave, tako da neće ometati pacijenta.

Zapamtite da provedba hranidbe na ovaj način zahtijeva sterilnost i obveznu primjenu pravila, inače postoje neugodne i neželjene posljedice za tijelo.